Schoolplan Het Kwadrant, school voor praktijkonderwijs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schoolplan 2010-2014. Het Kwadrant, school voor praktijkonderwijs"

Transcriptie

1 Schoolplan Het Kwadrant School voor Praktijkonderwijs Naam: Het Kwadrant, school voor praktijkonderwijs Brinnummer: 15IS Postadres: Postbus AC Bergen op Zoom Telefoon: / Bestuur: Lowys Porquin Stichting te Bergen op Zoom Schoolplan Het Kwadrant:

2 Inhoudsopgave: 1 Inleiding Functie en doelen van het schoolplan Procedure Opzet en structuur van dit schoolplan Besluitvorming Samenhang met andere documenten 5 2. Het Kwadrant een beschrijving Het Kwadrant school voor praktijkonderwijs De locatie Leerling-populatie Deelname aan samenwerkingsverbanden Medezeggenschapsraad en Leerlingenraad 6 3. Identiteit, Missie en Visie Identiteit Missie Visie Opbrengsten 8 4. Onderwijskundig beleid. 10 Intake 10 Doorgaande lijn: van brugklas tot en met eindgroep Van Onderbouw t/m Bovenbouw Algemene doelen onderbouw: Rode draad Doelen Toetsing / meting: Arbeidskundig onderzoek Bovenbouw Vakken bovenbouw (S- en SE-groepen): overzicht vakken uitstroomprofielen Ontwikkelingen in BOVENBOUW Stagebeleid 25 Schoolplan Het Kwadrant:

3 4.6. Individueel Ontwikkelingsplan Taalbeleid Taal werkt Kwaliteitsbeleid Wat verstaan we binnen de LPS onder kwaliteit: Kwaliteitsysteem Stimulans voor PrO Uitgangspunten van goed praktijkonderwijs Stimulans Begeleiding Zelfevaluatie Personeelsbeleid Doel van het personeelsbeleid Functiebouwwerk Praktijkonderwijs Streefformatie Werving en selectie Taakbeleid en taaktoedeling Normjaartaak Professionalisering (wet BIO) Beloningsbeleid LPS Mobiliteit LPS Arbo-beleid 42 7 Financieel beleid Financieel beleid Exploitatiebegroting/ ESF Verhuur gebouw Bekostiging uitstroomprofielen 46 Bijlage 1: 47 Bijlage 2 48 Bijlage 3 49 FORMULIER VASTSTELLING SCHOOLPLAN. 50 Schoolplan Het Kwadrant:

4 1 Inleiding 1.1 Functie en doelen van het schoolplan Het schoolplan is in de eerste plaats een beleidsdocument, waarin we aangeven welke keuzen we voor de toekomst voor onderwijs op onze school maken. We beschrijven in dit plan wat we met ons onderwijs willen bereiken, hoe we ons onderwijs daartoe willen inrichten, hoe we dat organiseren maar ook wat we willen veranderen. Daarnaast beschrijft dit schoolplan hoe we de kwaliteit van ons onderwijs bewaken en welke verbeteringen we mede op grond van de interne analyse willen aanbrengen in de nabije toekomst. Het schoolplan schept dus voor het team, bestuur en ouders duidelijkheid over wat we willen bereiken met het onderwijs op onze school voor Praktijkonderwijs en hoe we dat dagelijks vormgeven. Het schoolplan is een wettelijk document, dat door het bestuur ter verantwoording aan de inspectie wordt toegestuurd. 1.2 Procedure Dit schoolplan is als volgt tot stand gekomen. Het beleidsadviesteam heeft zich samen met de teamleden bezonnen op de missie en de visie van de school. Bovendien hebben we ons beraden op de resultaten waarvoor we écht willen gaan. Eerst hebben we de opbrengsten van tien jaar praktijkonderwijs onderzocht in de werkgroep, werkgroep opbrengsten Kwadrant (WOK). Hiervan is een rapport verschenen in twee delen. Daarna is een werkgroep implementatie opbrengsten Kwadrant (IOK) geformeerd. Deze werkgroep zal uit de opbrengsten met beleidsadviezen komen voor het beleidsadviesteam. De inbreng van het team is richtinggevend geweest voor de inhoudelijke keuzen en de planning van de uitvoering voor de komende vier jaren. Het team heeft dus nadrukkelijk haar instemming verleend aan de keuzes die in dit schoolplan zijn gemaakt. Het schoolplan is eveneens geaccordeerd door de MR van onze school. 1.3 Opzet en structuur van dit schoolplan Dit plan gaat primair over ons onderwijs: de primaire processen en de resultaten daarvan. Daarnaast hebben we te maken met processen die de primaire processen ondersteunen: de secundaire processen. In de hoofdstuk 2 gaan we in op de huidige situatie; hoe staat onze school ervoor en wat komt er op ons af. Hoofdstuk 3 beschrijft onze identiteit, missie en visie: de kernopdracht die we in de primaire processen waarmaken. De opbrengsten beschreven in hoofdstuk 4 zijn meetbaar geformuleerd, de zogenaamde borging. Wij blijven deze doelen bij voortduring bereiken en met regelmaat meten. Hoofdstuk 5 beschrijft welke beleidsvoornemens we hebben om ons Schoolplan Het Kwadrant:

5 toekomstbeeld te realiseren. Deze beleidsvoornemens beschrijven we kort. We werken deze immers uit in onze jaarplannen. In de hoofdstukken 6 en 7 beschrijven ons personeelsbeleid en financieel beleid onder verwijzing naar op school beschikbare documenten. 1.4 Besluitvorming Het schoolplan is bekrachtigd door het bestuur van de Lowys Porquin Stichting en is geldig tot 1 augustus De voortgang van de uitvoering zal echter jaarlijks in het team geëvalueerd worden. Indien nodig vindt tussentijdse bijstelling plaats. 1.5 Samenhang met andere documenten Dit schoolplan is het document dat de verbanden legt tussen en de basis is voor andere documenten die op school aanwezig zijn. Andere documenten die bij dit schoolplan behoren zijn: Gesprekkencyclus volgens de Lowys Porquinstichting Individueel Ontwikkelingsplan Jaarplan Klachtenregeling Rapportage Werkgroep Opbrengsten Kwadrant (W.O.K.) Schoolgids Stageplan Taakbeleid Veiligheidsplan Zorgplan 2. Het Kwadrant een beschrijving Het Kwadrant school voor praktijkonderwijs Het Kwadrant is een school voor praktijkonderwijs voor Bergen op Zoom en omgeving, inclusief het eiland Tholen. De school maakt onderdeel uit van de Lowys Porquin Stichting, een stichting van basisscholen in Bergen op Zoom en omgeving. Het Kwadrant is een katholieke school, maar heeft vanwege haar regionale functie alle ruimte voor leerlingen van andere gezindten. fulltime parttime man vrouw Directie 1 1 Afdelingsleiders en coördinatoren Beleidsadviesteam (BAT) Zorgadviesteam (ZAT) Stagebureau Onderwijzend personeel Onderwijzend ondersteunend personeel Schoolplan Het Kwadrant:

6 Binnen het team is iedereen verantwoordelijk voor één of meer taken zoals vastgelegd in ons taakbeleid. Pedagogische veiligheid ontstaat door een duidelijke structuur van regels, afspraken en handhaving. Geen angst kennen als je naar school gaat, maar plezier ervaren op school. Daartoe vallen er geen lessen uit en is er vervanging geregeld. 2.2 De locatie Onze school bevindt zich aan de Oberonstraat 2 in Bergen op Zoom, aan de buitenrand van de bebouwde kom. Het gebouw is eigendom van de Lowys Porquinstichting. De school is bereikbaar met het openbaar vervoer. Het gebouw is volledig ingericht op het volgen van praktijkonderwijs. Gymlessen worden in sporthal Gageldonk of op sportpark Rozenoord gegeven. Deze accommodatie wordt van de gemeente Bergen op Zoom gehuurd. 2.3 Leerling-populatie Het Kwadrant is een school met een multicultureel karakter en als zodanig een goede afspiegeling van de samenleving. De leerlingen hebben een praktijkonderwijsbeschikking van de regionale verwijzingscommissie (RVC). De leerling-populatie bestaat uit leerlingen die in de leeftijd variëren van 12 tot 18 jaar en voor wie vaststaat dat zij overwegend op een orthopedagogische en orthodidactische benadering aangewezen zijn. Uit gegevens van ons onderzoek naar tien jaar opbrengsten van Het Kwadrant blijkt, dat onze leerlingen bij instroom gemiddeld 13,1 jaar oud zijn met een gemiddeld IQ=69,2. Leerlingen die uitstromen zijn gemiddeld 17,8 jaar oud waarvan 40 procent meisje en 60 procent jongen. Hiervan gaat 43% naar werk, 22% naar onderwijs en 35% is zijuitstromer. 2.4 Deelname aan samenwerkingsverbanden Landelijk Werkverband Onze school werkt nauw samen met andere scholen voor praktijkonderwijs in Nederland. Tevens is er een hechte samenwerking tussen scholen voor praktijkonderwijs in de provincie Noord Brabant regio 11a en 11b. Onze school werkt tevens samen met enkele andere scholen voor praktijkonderwijs in Noord Brabant, zowel organisatorisch als op leerling-niveau. Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs in West-Brabant Het samenwerkingsverband heeft ondermeer ten doel een samenhangend geheel te zijn van zorgvoorzieningen voor zorgleerlingen. Het bestuur van het samenwerkingsverband werkt aan een goede structuur voor voortgezet onderwijs in de regio Bergen op Zoom. 2.5 Medezeggenschapsraad en Leerlingenraad Het Kwadrant heeft een medezeggenschapsraad. De MR vergader acht maal per jaar volgens een vast vergaderrooster met van te voren vastgestelde items. De data zijn opgenomen in de jaarplanner van de school. De MR bestaat uit drie Schoolplan Het Kwadrant:

7 personeelsleden en drie ouders. De besproken items worden zowel door de ouders- als de personeelsgeleding besproken. Elke 6 weken komt de personeelgeleding van de MR bijeen om specifieke personeelszaken te bespreken. Deelname van de leerlingen in de MR wordt niet zinvol geacht. In plaats daarvan is er een leerlingenraad. Op deze manier hebben de leerlingen een stem in het reilen en zeilen van Het Kwadrant. De GMR wordt door de scholen van de Lowys Porquinstichting vertegenwoordigd. De MR ontvangt de agenda en de notulen en kan zich d.m.v. de voorzitter laten vertegenwoordigen in de GMR. 3. Identiteit, Missie en Visie. 3.1 Identiteit Het Kwadrant, school voor Praktijkonderwijs maakt deel uit van de Lowys Porquinstichting. Deze stichting stelt zich de bevordering van rooms - katholiek en protestants - christelijk onderwijs ten doel. Het Kwadrant staat midden in een samenleving die in toenemende mate gekleurd wordt door de aanwezigheid van andere culturen, godsdiensten en levensbeschouwingen. We kiezen ervoor om op Het Kwadrant leerlingen gevoelig te maken voor een bepaald mens- en wereldbeeld, dat ons via verhalen, symbolen, feesten en rituelen uit de christelijke- en andere tradities worden verteld. De rijkdom van die verhalen, feesten of rituelen vinden wij waardevol voor leerlingen van deze tijd. We blijven daarbij steeds zoeken naar hedendaagse- en verantwoorde vormgeving. Daarin spelen een aantal zaken een centrale rol: - respectvolle omgang met elkaar in een sfeer van gastvrijheid. - waarden en normen staan centraal. - leerlingen en docenten communiceren over levensbeschouwelijke vragen in de taal van hun eigen godsdienst, maar ook in de taal van andere godsdiensten. - verschillende geestelijke stromingen worden aan de orde gesteld. - er is zorg voor leerlingen en docenten in moeilijke omstandigheden zoals ziekte, scheiding en rouw om een verlies. Mensen mogen bij ons zichzelf zijn, anders dan anderen, hoe dan ook. Anderzijds vragen we ieder om met elkaar rekening te houden, voor elkaar te kiezen en daar ook naar te handelen. Wij kiezen voor elk mens, wat niet belet dat er feitelijk gedrag is dat we niet accepteren. We bieden ze veiligheid en geborgenheid. 3.2 Missie De kern van de missie van het Praktijkonderwijs is gelegen in de specifieke kwaliteiten en mogelijkheden van de doelgroep, de leerlingen. Leerlinggerichtheid is het fundament van het Praktijkonderwijs. De kenmerken van de leerlingen, die voor een deel ook in de wet zijn omschreven, worden bevestigd in Schoolplan Het Kwadrant:

8 de landelijk vastgestelde indicatiecriteria voor Praktijkonderwijs. Daarnaast zijn er leerling-specifieke kenmerken die door Het Kwadrant, school voor Praktijkonderwijs, worden herkend en waarmee in het onderwijs rekening wordt gehouden. De richting van de missie is gelegen in de einddoelen van Praktijkonderwijs: toeleiding naar de arbeidsmarkt en zelfredzaamheid. In het Meerjarenplan Praktijkonderwijs wordt deze richting verbeeld in de (top van de) piramide. 3.2 Visie De visie van Het Kwadrant is: Samen op weg bereikt ieder zijn doel. De kern van de visie is erin gelegen dat vraag en aanbod op elkaar worden afgestemd. Het algemeen onderwijskundig aanbod van de school is tot stand gekomen op basis van vraag en behoefte van leerling, ouders, arbeidsmarkt en maatschappij. Hiermee leggen we de basis vast voor toeleiding naar arbeidsmarkt en zelfredzaamheid in de maatschappij. Het individueel ontwikkelingsplan gebruiken we als middel om individuele leerling-doelen te bewerkstelligen middels de cyclus plan-do-check-act. 3.3 Opbrengsten In overleg met werkgroep opbrengsten Het Kwadrant (WOK) hebben we gekozen voor het model: Instroom, Doorstroom en Uitstroom en Begeleiding na uitstroom met de volgende 5 ijk-/meetpunten: de punten waar meetbare resultaten/gegevens geproduceerd worden/voor handen zijn: 1. Instroom (I): de instroom wordt in twee groepen verdeeld: a. IS: dit is het moment dat de leerling zich aanmeldt voor de reguliere start van het schooljaar b. ZIS: dit is het moment dat de leerling zich niet bij de reguliere start van het schooljaar zich aanmeldt maar op enig ander moment c. Naast algemene zaken zoals leeftijd, geslacht e.d. worden zaken vastgelegd zoals IQ en didactisch niveau (lezen, rekenen/wiskunde e.d) 2. Doorstroom (A): a. A: dit is het moment van het assessment. Dit vindt plaats nadat de leerling 15 jaar wordt en bestaat uit een groot aantal testen b. Hier worden alle zaken van het assessment vastgelegd zoals de uitslag van de werkbelangstellingstest, voorkeur profiel, didactisch niveau, sociale vaardigheden, stagegeschiktheid etc. 3. Uitstroom (U): a. US: dit is het moment van reguliere, gekwalificeerde uitstroom; het moment waarop Het Kwadrant aangeeft dat de leerling klaar is voor uitstroom naar werk of uitstroom naar vervolgonderwijs b. ZUS: dit het is uitstroommoment voor die leerlingen die niet gecertificeerd zijn en Het Kwadrant verlaten. Deze groep is in twee delen opgesplitst: Schoolplan Het Kwadrant:

9 i. ZUS-V: dit is de groep die vanuit Het Kwadrant verwezen wordt naar een andere vorm van onderwijs (REC, VMBO, andere PRO-school e.d..) ii. ZUS-U: dit is de groep die tegen het advies van de school in uitstromen zonder kwalificatie Praktijkonderwijs c. Hier worden zaken vastgelegd zoals leeftijd bij uitstroom, aantal jaren gevolgd PRO-onderwijs, profiel, subprofiel, didactisch niveau, uitstroomadvies naar werk of onderwijs etc. 4. Instroom werk/vervolgopleiding (Jr 0): a. Jr 0: dit is het moment dat de gekwalificeerde leerling zich aanbiedt aan het bedrijf of de school voor een vervolgopleiding b. Hier wordt van de oud-leerlingen vastgelegd wanneer deze ingestroomd zijn naar werk (sector, branchecode e.d.) of naar onderwijs (de richting of sector, vorm van onderwijs, niveau, zorg, ondersteuning etc. ). 5. Doorstroom werk/vervolgopleiding (Jr2): a. Jr2: dit is het moment dat de gekwalificeerde leerling 2 jaar werkzaam dan wel in opleiding is geweest en het moment waarop de wettelijke periode van begeleiding door Het Kwadrant stopt b. Hier wordt dezelfde zaken vastgelegd voor de oud-leerlingen: voor de instroom naar werk sector, branchecode: voor de instroom naar onderwijs, de richting of sector, vorm van onderwijs, niveau, zorg, ondersteuning etc. Op al deze 5 ijkpunten worden essentiële zaken vastgelegd om de kwaliteit en het niveau van de leerling te duiden en vast te leggen. In de onderstaande figuur zijn de drie basis processen van de opleiding binnen Het Kwadrant schematisch aangegeven: Intake Assessment en Uitstroom/Kwalificatie, de (zij)instroom en de (zij)uitstroom. Het rechterblok is de fase na de kwalificatie (Werk dan wel Onderwijs): Na de uitstroom bij Het Kwadrant zijn vervolgens de volgende 2 ijkmomenten aangeven: Jr 0 Jr 2 Er is gekozen om direct na het gekwalificeerd verlaten van Het Kwadrant een ijkmoment (Jr 0) vast te stellen om te kunnen onderzoeken of het gekozen profiel binnen Het Kwadrant bij uitstroom al dan niet overeenkomt met het profiel waarin de gekwalificeerde leerling begint met werk of z n vervolgopleiding Schoolplan Het Kwadrant:

10 ZUS I A U Jr0 Jr2 IS INTAKE ASSESSMENT KWALIFICATIE US WERK ONDERWIJS WARME OVERDRA CHT ZIS WARME OVERDRACHT 4. Onderwijskundig beleid. Het Onderwijskundig beleid van Het Kwadrant is erop gericht om vraag en aanbod van leerlingen en bedrijven goed op elkaar af te stemmen. Aan de ene kant begeleiden we de leerlingen middels coaching, groepsplan en individueel ontwikkelingsplan, aan de andere kant brengen we de gevraagde werknemerskenmerken van de bedrijven in kaart waar we ons beleid grotendeels op afstemmen. Arbeidstoeleiding is onze passie en vergt professioneel opgeleide medewerkers. Ouders, leerlingen en medewerkers sluiten in ieder geval vier keer per jaar tijdens de gespreksdag een contract af, waarin ze de leerdoelen van de leerling vastleggen. Medewerkers zijn of worden professioneel opgeleid zodat ze leerlingen met een PrO-indicatie kunnen coachen en onderwijzen. De opbrengsten van ons Onderwijskundig beleid houden wij nauwlettend in de gaten tijdens de vijf ijkmomenten, met de uitstroommonitor en uitkomsten van enquêtes in het kader van het project Stimulans. De doorgaande lijn van brugklas tot eindgroep is erop gericht van relatief veel theoretische vakken het accent te verleggen naar vooral praktische vakken. Ook de theoretische vakken hebben een praktische invulling waarin de thema s Wonen, Werken en Burgerschap de leiddraad zijn. Intake De toelating van leerlingen op Het Kwadrant is erop gericht dat de juiste leerlingen naar onze school komen. De doelgroep van het Praktijkonderwijs zijn door de regionale verwijzingscommissie (RVC) op basis van persoonlijke kenmerken geselecteerd. Dit zijn leerlingen die opgrond van hun mogelijkheden Schoolplan Het Kwadrant:

11 bij het verlaten van Het Kwadrant een plaats in de samenleving krijgen d.m.v. arbeid, duaal leren of onderwijs. Leerlingen die op grond van hun gedrag een bedreiging voor zichzelf of anderen vormen, worden niet op Het Kwadrant toegelaten. De intake gebeurt op basis van een warme overdracht. De leerling, de ouders en de verwijzende school hebben inbreng in het IOP. De procedure is: - Aanmelding. - Verzamelen van leerling-informatie. - Bespreking in het ZAT. - Bespreking in de PCL. - Beschikking door de RVC. Doorgaande lijn: van brugklas tot en met eindgroep 4.1 Van Onderbouw t/m Bovenbouw Onderbouw De onderbouw is verdeeld in B-(brugklas) groepen en M-(midden groepen. In de brugklassen wordt een start gemaakt met de verscheidene vakken waarbij de rode draad (zie 4.2) overal doorheen loopt.(er is veel aandacht voor sociale vaardigheden en arbeidshouding). De brugklasleerlingen hebben veel contact met de mentor die het leerproces kort volgt, bewaakt en coacht. Schoolplan Het Kwadrant:

12 - Aanvankelijk wordt er meest klassikaal gewerkt om de leerlingen te laten wennen aan de nieuwe lesstof en de eisen die worden gesteld aan het werk. Gedurende het jaar worden de leerlingen, die dat aankunnen, wat losser gelaten (meer individueel werken) om tegemoet te komen aan tempo, niveauverschillen en zelfstandigheid. De inhoud van de lessen wordt wel in de groep besproken, hierdoor wordt de communicatie bevorderd en wordt er betekenisvol gewerkt. - Leerlingen worden zelfstandiger gemaakt middels het meer geven van verantwoordelijkheden op het gebied van lessen en regelen van zaken die daarvoor van belang zijn. - Er wordt een begin gemaakt met de oriëntatie op beroepen en stage. (theoretisch en in de praktijk) - Maatschappelijke stage vindt plaats in groepsverband. In de middengroep worden de eisen met betrekking tot zelfstandigheid en verantwoordelijkheid verder vergroot. De mentor blijft een grote begeleidende en coachende rol houden. - Leerlingen hebben zowel groepsstages als individuele maatschappelijke stage. - Middels lessen wordt theoretisch en praktisch steeds meer aan stage oriëntatie gedaan. (theoretisch en in de praktijk) - Op het gebied van sociale vaardigheden en arbeidshouding wordt steeds meer verwacht; de leerling moet laten zien dat hij ook op dat gebied stagegeschikt is. In het mentormoment van 8.45 uur tot 9.00 uur worden de leerlingen gecoacht op vooral sociale vaardigheden en vaardigheden met betrekking tot arbeidshouding. Er is hier tijd voor elke leerling en er wordt gekeken of de leerling klaar is voor de komende lesdag; is er ruis / onrust, zijn spullen in orde etc. Tijdens het coaching moment van 8.30 uur tot 8.45 uur worden leerlingen individueel gecoacht op vraag van leerling of leerkracht. Er wordt gesproken over leerpunten en hoe deze te verbeteren (zie Individueel Ontwikkelings Plan) en plannen richting de toekomst. Individuele problemen komen hier tot een oplossing. Het coaching moment geldt als maatwerk. (toegankelijk voor alle leerlingen, maar hoeft niet door alle leerlingen te worden gevolgd) Algemene doelen onderbouw: 1. De leerling stage- en S-groep geschikt te maken. *Hiervoor moet de leerling aan een aantal basiscompetenties voldoen op het gebied van sociale vaardigheden en arbeidshouding. *Daarnaast biedt de onderbouw een oriëntatie op stage en werk. Dit middels het praktisch snuffelen aan de verschillende sectoren en het ontwikkelen van een reëel beroepsbeeld. Schoolplan Het Kwadrant:

13 2. De leerling voorbereiden op zelfstandig wonen. *Hiervoor moet de leerling aan een aantal basiscompetenties voldoen op het gebied van Nederlands en rekenen. *Naast deze competenties krijgen leerlingen basisinformatie aangeboden (Engels informatica, project etc.) 3.De leerling voorbereiden op een zinvolle vrije tijdsbesteding. *Hiervoor kan de leerling kennismaken met verscheidene vormen van vrije tijdsbesteding door deelname aan Your Time Rode draad Om bovenstaande doelen te behalen worden er verschillende vakken gegeven met ieder hun eigen doelstelling. Naast de doelen per vak (zie 4,2,3 ) lopen de volgende doelstellingen als een rode draad door de school (Voorwaarden waar de leerling aan moet voldoen om zich op goede wijze te kunnen bewegen in de maatschappij en zich te kunnen redden in het dagelijks bestaan.): *De leerling leert zijn leerpunten en kwaliteiten kennen en kan deze benoemen (reëel zelfbeeld) *De leerling verbetert zijn arbeidshouding door bewust aan arbeidscompetenties te werken. Dit middels het ontvangen van feedback en reflecteren van zijn vaardigheden gedurende de hele schooldag. *De leerling vergroot zijn sociale vaardigheden door bewust aan competenties op het gebied van sociale vaardigheden te werken. Dit middels het ontvangen van feedback en reflecteren van zijn vaardigheden gedurende de hele schooldag. B groep Klassikaal gericht aanbod. -SOVA -Arbeidstraining - Oriëntatie op stage en werk. En voorbereiding op zelfstandig wonen (theorie en praktijk) - AVO vakken. M groep Klassikaal gericht aanbod. -SOVA -Arbeidstraining - Oriëntatie op stage en werk. En voorbereiding op zelfstandig wonen (theorie en praktijk) - AVO vakken - Your Time - Lichamelijke opvoeding - Your Time Lichamelijke opvoeding Schoolplan Het Kwadrant:

14 -Maatschappelijke stage -Voorbereidende stage -Maatschappelijke stage - Voorbereidende stage Algemeen aanbod: 1 Sova : *Algemeen: ik en de omgeving (Leefstijl) *Persoonlijke ontwikkeling (eigen lessencyclus) *Stagegericht (HS: Promotie, Ik & Ander 2, GS competentiegericht) 2 Arbeidstraining (Competentiegericht) 3. Oriëntatie op stage en werk (en voorbereiding op zelfstandig wonen): * Praktijkvakken :koken techniek textiele werkvormen huishouden tuin economie zorg (Allen eigen lessencyclus / leerlijn) *Theorie: Ontwikkelen reëel beroepsbeeld. (HS Ik & Ander 3) * Maatschappelijke stage *voorbereidende stage 4 AVO vakken a) Nederlands (Promotie) rekenen (Promotie) informatiekunde (Promotie) Engels (Promotie) verkeer (Veilig fietsen en Promotie) b) Burgerschap: cuma (Promotie) maatschappijleer (t.v. weekjournaal / krant / actualiteiten) levensbeschouwing (Promotie) sexuele vorming (Promotie) c) Project (eigen lessencyclus) 5 Your Time (eigen programma) 6)Lichamelijke opvoeding: gym mountainbike hardlopen - zwemmen Doelen 1. Sova * leefstijl Leefstijl maakt leerlingen sociaal en emotioneel vaardiger, vergroot het invoelend vermogen en ondersteunt een gezonde ontwikkeling. In de leefstijllessen zoeken leerlingen naar de oorzaken van negatieve emoties en leren zij de fysieke signalen herkennen die met deze emoties samenhangen. Daarna volgen strategieën voor het afkoelen en kwijtraken van negatieve emoties en het oplossen van conflicten. Leefstijl leert leerlingen om te gaan met frustraties en stress, te leren van fouten en inzicht te krijgen in je sterke en zwakke kanten, met de bedoeling om de zwakke kanten te versterken en optimaal gebruik te maken van de sterke kanten. Het bevorderen van positieve groepsrelaties speelt een belangrijke rol. De nadruk ligt op samenwerken en elkaar ondersteunen om verder te komen. * persoonlijke ontwikkeling: De leerling bewust maken van zichzelf, zijn omgang met anderen en de consequenties daarvan. Het bijbrengen van vaardigheden die van pas komen in de omgang met anderen. Schoolplan Het Kwadrant:

15 Het ontdekken van zichzelf ; wie ben ik? en het uiten van gevoelens en gedachten op verschillende wijze. De vaardigheden die worden aangeleerd in bovenstaande lessen en gecoacht worden in het mentormoment en coaching moment krijgen betekenis in vrije situaties zoals pauzes. Juist dán wordt het geleerde in de praktijk gebracht en krijgt het betekenis. Vaardigheden als: hoe ga je om met anderen, hoe communiceer ik met anderen, hoe kan en mag je jezelf zijn en hoe ga je om met vrije tijd worden hier in de praktijk gebracht en beoefend. Hierop wordt feedback gegeven door leerlingen en collega s. Collega s surveilleren niet alleen, maar coachen tevens de leerlingen. Ontwikkelpunten vanuit het Individueel Ontwikkelingsplan zijn bekend, nieuwe ontwikkelpunten worden doorgegeven aan de mentor die deze kan bespreken tijdens het mentormoment (algemeen) of het coaching moment (individueel) Samen met de leerling en zijn / haar ouders kan het nieuwe leerpunt verwerkt worden in het Individueel Ontwikkelingsplan. De eigenheid van leerlingen staat bij ons hoog in het vaandel, elke leerling moet zichzelf kunnen, durven en mogen zijn. In de ochtendpauze bieden wij voor de B en M leerlingen (onderbouw) een beschermde omgeving om de vaardigheden te beoefenen. (zij zijn op binnenplein). Bovenbouwleerlingen gaan naar het grote plein, uitzonderingen worden in het IOP beschreven. (Op deze manier kunnen wij ook veiligheid bieden voor deze leerlingen en hen langer coachen wanneer nodig!) Wij zien de ochtendpauze van de onderbouw dan ook als waardevolle lestijd. Deze is ingeroosterd voor leerkrachten. *Stagegericht: Het bijbrengen van essentiële sociale vaardigheden met. betrekking tot stage en werk. De te meten competenties zijn: reëel zelfbeeld creëren, omgaan met emoties, keuzes maken, opkomen voor jezelf, rekening houden met anderen en samenwerken 2. Arbeidstraining: De leerling ontwikkelt de kennis, vaardigheden en houding die nodig zijn om de stap naar stage succesvol te laten verlopen. Het gaat hierbij om het accepteren van leiding en werk, samenwerken, stiptheid, kritische controle, volhouden en doorzetten, tempo houden en veilig, 3 Vakken ter oriëntatie op stage en werk (en voorbereiding op zelfstandig wonen) *Praktijkvakken: De leerling praktische vaardigheden bijbrengen ter bevordering van de zelfstandigheid. Schoolplan Het Kwadrant:

16 Het oriënteren op stage; het bewust worden van competenties en leerpunten. (Op praktisch gebied en werkhouding) *Theoretisch aanbod, : De leerling een reëel beroepsbeeld bijbrengen. *Voorbereidende stage De leerling een reëel beroepsbeeld bijbrengen. (Zie verder punt 4.5. ad 2) 4 AVO vakken: a) De leerling praktijkgerichte vaardigheden bijbrengen ter bevordering van het zo zelfstandig mogelijk functioneren in het dagelijks leven: thuis, op school, tijdens stage en werk. (bijvoorbeeld klokkijken formulieren invullen afwegen zelfstandig door in het verkeer kunnen bewegen etc.) b) De leerling de basale kennis en vaardigheden bijbrengen die nodig zijn om jezelf te redden in het dagelijks leven en daarin een positieve aanvulling te kunnen zijn in onze multiculturele maatschappij. De leerling bewust maken van waarden en normen in omgang met anderen zodat zij zich op een positieve wijze kunnen bewegen in eigen omgeving en de gehele maatschappij. c) De leerling bewust maken van hun mens-zijn hier, nu en vroeger.bewust maken van de rol die de mens in het algemeen daarin speelt en wat dat betekent voor de leerling nu. 5 Your Time: De leerling kennis laten maken met de vele mogelijkheden om vrije tijd in te vullen. Kennismaken met veel sport, cultuur en kunst activiteiten om tot een zinvolle vrije tijdsbesteding te komen. 6 Lichamelijke opvoeding: Het ontwikkelen van plezier in bewegen. De leerling grenzen laten ontdekken van eigen kunnen en grenzen verleggen. De leerling een manier geven om op positieve wijze zijn energie / frustratie kwijt te kunnen. Het vergoten van sociale vaardigheden (omgang met elkaar, nee durven te zeggen wanneer je iets niet durft etc.) 7 Maatschappelijke stage: Door middel van vrijwilligerswerk een nuttige bijdrage leveren aan de maatschappij en eventueel een zinvolle vrijetijdsbesteding vinden. (Zie verder punt 4.5 ad1) NB. De punten 1 en 2 worden als vak aangeboden, maar lopen tevens door alle vakken heen! (Rode draad) Schoolplan Het Kwadrant:

17 Ook kan middels het I.O.P. het aanbod hiervan worden geïntensiveerd. Competenties vanuit punt 1 en 2 vormen grotendeels de basiscompetenties voor de onderbouw (voorwaarde om stage te kunnen lopen / S groep geschikt te zijn.) Toetsing / meting: 1. SOVA: *Huidige situatie: in het rapport wordt een samenvatting geschreven van de vorderingen m.b.t. sociale vaardigheden over alle drie hierboven beschreven gebieden. *Gewenste situatie: De vorderingen van 6 tot 8 competenties worden in 5 puntsschaal gemeten. (schooljaar ) Dit gericht tijdens de SOVA lessen en tevens door alle lessen heen. 2. Arbeidstraining: * De vorderingen m.b.t. 7 competenties worden in 5 puntsschaal gemeten. 3. Praktijkvakken: Middels werkstukken / toetsen (praktische / theoretisch) worden vaardigheden gemeten. Daarnaast hebben de vakken een oriënterende functie. De leerling beschrijft in een verslag of de sector / het sectorgebied iets voor hem / haar is. 4. AVO vakken : Middels portfolio opdrachten of een toets bewijst de leerling of hij de doelen (vanuit Promotie) heeft behaald. Deze bewijzen worden verzameld in een portfoliomap en samengevat in het rapport. Ze worden afgetekend op een volglijst. Burgerschap wordt tevens beoordeeld op betrokkenheid en input van de leerling op de verschillende onderwerpen. Ook communicatievaardigheden vormen een groot aandeel. Gewenste situatie: basiscompetenties voor Nederlands - rekenen en informatiekunde vaststellen die gemeten worden. (Voorbereidingen zijn aan de gang o.a. middels Taal werkt ) 5. Your Time: Projectopbrengsten worden jaarlijks met de projectleider geëvalueerd. 6. Lichamelijke opvoeding: Zowel de vaardigheid als inzet, sportiviteit, gedrag, samenwerking en conditie worden beschreven in 4 puntsschaal in het rapport. 7.Maatschappelijke stage Na elke individuele maatschappelijke stage vindt een beoordeling plaats. Gewenste situatie: evaluatie na elke maatschappelijke stage. Schoolplan Het Kwadrant:

18 4.3 Arbeidskundig onderzoek Doel van het assessment: Een goed beeld krijgen van de interesses en mogelijkheden van de leerlingen. Middels een assessment wil de school in het leerling profiel de aanwezige en mogelijk te ontwikkelen competenties beschrijven. Voor de leerlingen levert het assessment de volgende resultaten op: o Een advies ten aanzien van stagegeschiktheid.(bij stagegeschiktheid volgt een advies voor een eerste stage). o Bij niet-stage geschiktheid volgt een advies over toewerken naar stagegeschiktheid. o Het advies ten aanzien van het uitstroomprofiel. o Het advies omtrent werken naar werk of werken naar een vervolgopleiding. Dit advies is gebaseerd op het niveau van dat moment. Momenteel wordt het assessment door 3 gecertificeerde stagebegeleiders uitgevoerd. Gezien het feit dat alle leerlingen via assessment doorstromen en gemiddeld 40 leerlingen per jaar deelnemen aan het assessment, is het de bedoeling om dat met 4 stagebegeleiders te gaan uitvoeren. Het assessment wordt deels bekostigd met ESF-gelden. Gebruikte toetsen zijn: Werkbelangstellingstest (WBT). Screeningslijst Goldstein. Overzicht Stage Analyse Praktijkschool Resultaten praktijklessen (door vakdocenten) Toets betrouwbaar waarnemen Toets kennismakingsgesprek. Arbeidsproeven. Cito rekenen/wiskunde, begrijpend lezen, spelling en technisch lezen. Plaats van het assessment in de organisatie van Het Kwadrant: Leerlingen nemen deel aan het assessment aan het einde van het 2 e leerjaar (Mgroep). Dit is het moment waarop leerlingen een goed beeld hebben van wat zij willen op het gebied van arbeid en wat hun mogelijkheden zijn. Voor mentoren en vakdocenten is het een moment waarop zij bovengenoemde punten vast kunnen stellen. Voor leerlingen die later instromen (zij-instromers) wordt een ander geschikt moment vastgesteld. 4.4 Bovenbouw De bovenbouw is verdeeld in specifieke stagegroepen en gecombineerde stage- / eindgroepen. De leerlingen zijn naar uitstroomprofiel gegroepeerd. De leerlingen volgen hun lessen bij vakdocenten. Schoolplan Het Kwadrant:

19 De mentoren van de bovenbouwgroepen coachen de leerlingen en bewaken hun leerproces. De dagelijkse inloop tussen uur en uur is een coaching moment dat de mentoren in staat stelt contact te hebben met al hun dan aanwezige leerlingen. De onderwijskundige doelen in de bovenbouw worden mede bepaald vanuit de arbeidsmarkt en / of vervolgonderwijs; zij geven aan over welke competenties de leerling moet beschikken om op voldoende wijze te kunnen deelnemen aan de arbeidsmarkt en / of vervolgonderwijs. Doel van de bovenbouw is om vanuit het assessment een weloverwogen leerweg te volgen die aansluit bij het gekozen uitstroomprofiel. De gewenste leerroute wordt in overleg met de leerling en diens ouders in het IOP of individueel handelingsplan vastgelegd. Voor de leerlingen is het mogelijk om tijdens hun loopbaan in de bovenbouw deze leerweg met (branche-erkende) certificaten af te sluiten. (figuur uitstroomprofielen). Leerlingen van de bovenbouw lopen stage om hun competenties met betrekking tot sociale vaardigheden, arbeidsvaardigheden en praktische vaardigheden te ontwikkelen. Bovenbouwleerlingen lopen één tot drie dagen per week stage. Het kan zijn dat een leerling in het begin stage loopt op een stageplaats die nog geen verband houdt met het gekozen uitstroomprofiel. Dit omdat de leerling eerst Schoolplan Het Kwadrant:

20 bepaalde competenties moet opschroeven en dit soms beter kan op een kleinere setting of andere stageplaats. Leerlingen ervaren of de gekozen sector de juiste is en op welke werkplek zij goed kunnen functioneren. In het laatste schooljaar streven we ernaar voor iedere leerling een geschikte stage te vinden die leidt naar arbeid. Naast de stage krijgen de leerlingen een algemeen leerstofaanbod en een leerling-specifiek leerstofaanbod. (passend bij het uitstroomprofiel) De bovenbouwleerling stroomt vanuit de E-groep uit naar werk (al dan niet begeleid) of opleiding. Specifieke gegevens staan beschreven in deel 1 en deel 2 van de rapportage van de Werkgroep WOK: een rapportage van het onderzoek naar de opbrengsten van Het Kwadrant (zie figuur uitstroom 2009) Werkzoekenden Vervolgstudie Werk: Werkvoorzieningschap Bedrijfsleven met subsidie Bedrijfsleven zonder subsidie (figuur uitstroom 2009). ALGEMENE DOELEN BOVENBOUW -De leerlingen voorbereiden op het zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen: -Leren zichzelf te verzorgen -Leren om te gaan met betalingsvormen, leren omgaan met formele administratie die gekoppeld is aan het zelfstandig wonen -Leren kleine reparaties te verrichten en leren van dagelijks onderhoud in en om het huis -Leren kennen/verzorgen van planten/dieren in en rondom het huis -De leerlingen kennis laten maken met diverse vormen van vrijtijdsbesteding. Leren welke bij de leerling passende vormen van vrijetijdsbesteding in de eigen woonomgeving zijn. Slechts een geselecteerde groep bovenbouwleerlingen maakt kennis met verscheidene vormen van vrije tijdsbesteding door deelname aan YourTime. Schoolplan Het Kwadrant:

21 -De leerlingen voorbereiden op een plaatst in de arbeidsmarkt of voorbereiden op aansluitend onderwijs Vakken bovenbouw (S- en SE-groepen): Het aantal door een leerling te maken stage-uren bepaalt hoeveel lesuren een leerling minimaal volgt. Het aangeboden lessenpakket varieert per leerling zowel wat hoeveelheid als aanbod betreft. In principe krijgen alle bovenbouwleerlingen het vak Nederlands (Promotie) Rekenen (Promotie) Informatiekunde (Promotie) en Sport (gym mountainbike hardlopen zwemmen) aangeboden. Daarnaast wordt per leerling een keuze gemaakt uit: 1 overige AVO vakken a) Engels (Promotie) Verkeer b) Burgerschap: Cuma (Promotie) maatschappijleer (t.v. weekjournaal / krant / actualiteiten) levensbeschouwing (Promotie) sexuele vorming (Promotie) 2 Sova : Algemeen (Leefstijl) persoonlijke ontwikkeling (eigen lessencyclus) stagegericht (Promotie) 3 Praktijkvakken :Koken textiele werkvormen telefoondienst (Allen eigen lessencyclus) 4 Your Time ( S-leerlingen) 5 Uitstroomprofielgerichte vakken: In onderstaand schema staat bij de uitstroomprofielen vermeld welke voorbereidende vakken en welke daaropvolgende certificeervakken op dit moment worden aangeboden. In de meeste gevallen kunnen de leerlingen zo n vak succesvol afsluiten met een school- en/of een erkend (branche) gericht certificaat. Zie overzicht vakken uitstroomprofielen Schoolplan Het Kwadrant:

22 4.5 overzicht vakken uitstroomprofielen Schooljaar Zorg en welzijn Tak 1 = voorbereidend 2 = bijhorende certificeervakken 3 = extra na 2 Schoonmaak Sc2 = schoonmaak in de groothuishouding KPC Sc3 =schoonmaak in de groothuishouding met microvezelmaterialen Eh = EHBO Eh1 = schoolcertificaat Eh2 = diploma Oranje Kruis Catering Ca1 = oriënterend Ca2 = werken in de keuken KPC Eh = EHBO Eh1 = schoolcertificaat Eh2 = diploma Oranje Kruis Werken bij kinderen Zk1 = wijs Zk2 = zorg voor kinderen KPC Eh = EHBO Eh1 = schoolcertificaat Eh2 = diploma Oranje Kruis Werken bij ouderen Zo1 = wijs Zo2 = werken in de zorg KPC Eh = EHBO Eh1 = schoolcertificaat Eh2 = diploma Oranje Kruis Economie Tak 1 = voorbereidend 2 = bijhorende certificeervakken 3 = extra na 2 Werken in de detail De1 = oriënterend De2 = detailmedewerker = KPC Eh = EHBO Eh1 = schoolcertificaat Eh2 = diploma Oranje Kruis Sc2 = schoonmaak in de groothuishouding KPC Werken in het magazijn Ma1 = oriënterend Ma2 = beheren van het schoolmagazijn KPC He = HEFTRUCK He2 = veiligheidscertificaat vorkheftruck CCV Vc = VCA Vc1 = voortraject Vc2 = certificaat basisveiligheid VCA (alleen als ook He2gevolgd gaat worden Eh = EHBO Eh1 = schoolcertificaat Eh2 = diploma Oranje Kruis Sc3 =schoonmaak in de groothuishouding met microvezelmaterialen Ma3 werken in de logistiek KPC (orderpicker) Sc2 = scchoonmaak in de groothuishouding KPC Techniek Tak 1 = voorbereidend 2 = bijhorende certificeervakken 3 = extra na 2 Techniek Te1 = carrousel Ossendrecht La = LASSEN La1 = oriënterend La2 = praktijkcertificaat NIL La3 = NIL praktijkexamen + theorie He = HEFTRUCK He2 = veiligheidscertificaat vorkheftruck CCV Vc = VCA Vc1 = voortraject Vc2 = certificaat basisveiligheid VCA Eh = EHBO Eh1 = schoolcertificaat Eh2 = diploma Oranje Kruis Schoolplan Het Kwadrant:

23 Landbouw Tak 1 = voorbereidend 2 = bijhorende certificeervakken 3 = extra na 2 Gr = GROEN Gr1 = oriënterend Gr2 = onderhoud plantsoen KPC La = LASSEN La1 = oriënterend La2 = praktijkcertificaat NIL La3 = NIL praktijkexamen + theorie Vc = VCA Vc1 = voortraject Vc2 = certificaat basisveiligheid VCA Tr = TRACTOR Tr2 = Theorie verkeer Werken met de trekker AEQUOR Tr2P = Praktijk Werken met de trekker AEQUOR Eh = EHBO Eh1 = schoolcertificaat Eh2 = diploma Oranje Kruis AKA 1-samenwerkingsgroep AKA 2-samenwerkingsgroep 4.6 Ontwikkelingen in BOVENBOUW AKA Sinds schooljaar werkt Het Kwadrant nauwgezet samen met de ROCafdeling Kellebeek College NOVA. Op 28 januari 2008 is een intentieverklaring tot een nadere samenwerking tussen ROC Kellebeekcollege NOVA Bergen op Zoom, Da Vinci College, Praktijkonderwijs Roosendaal en Het Kwadrant ondertekend. (Zie intentieverklaring: Van ontmoeten naar samenwerken) Deze samenwerking heeft op Het Kwadrant inmiddels geresulteerd tot -een warme overdracht van leerlingen die naar het ROC uitstromen, - (pilot) een Pro-leerling die op Het Kwadrant het AKA-programma volgt en als Proleerling het AKA-diploma behaalt. -het, met ingang van schooljaar , tot stand komen van een AKA-groep bestaande uit Pro-leerlingen van Het Kwadrant en Het Da Vinci College die zowel op beide praktijkscholen als op het Kellebeek College Nova in een éénjarig traject worden voorbereid op het AKAexamen. De examinering hiervan geschiedt onder verantwoordelijkheid van Kellebeekcollege NOVA, terwijl de leerlingen ingeschreven blijven staan bij het praktijkonderwijs. Vakken AKA De lesinhoud van de AKA-deelnemers is gericht op de sector Economie en Handel, Techniek, Zorg en welzijn of Voedsel- en Leefomgeving. Naast één dag les op het Kellebeekcollege NOVA en één dag les op de praktijkschool lopen de leerlingen minimaal 2 dagen stage (BPV)bij een geaccrediteerd bedrijf. De verwerking van de lesinhouden worden, naast (proef-)examens getoetst door middel van competentiegerichte opdrachten. Deze moeten de leerlingen verantwoorden in een examenportfolio en bij het examen in een portfoliogesprek. Schoolplan Het Kwadrant:

24 De exameneisen waaraan de leerlingen moeten voldoen staan in onderstaand schema vermeld. (schooljaar ) Eisen Schoolpresentie 75% Praktijkuren BPV* Beoordeling BPV* CGO s 100% Nederlands Leren, Loopbaan, Burgerschap (LLB) 480 uur (BOL) of 960 uur (BBL) Eindbeoordeling BPV voldoende Getuigschrift BPV behaald Alle vijf onderdelen behaald: Lezen: B1 Luisteren: B1 Schrijven: A2 Spreken: A2 Gesprekken voeren: A2 Alle kerntaken behaald: Beide theorietoetsen behaald CGO blik op ontwikkeling behaald 20 activiteiten behaald In schooljaar wordt in dit samenwerkingsverband naast het 1-jarige AKA een 2-jarig AKA-traject aangeboden. TECHNIEKLESSEN OP HET MOLLERCOLLEGE ZUIDWESTHOEK TE OSSENDRECHT Vanaf schooljaar werkt Het Kwadrant samen met de VMBO afdeling van het Mollercollege Zuidwesthoek te Ossendrecht. Deze samenwerking houdt in dat10 leerlingen met het uitstroomprofiel techniek 2 dagdelen per week technieklessen volgen op het Mollercollege te Ossendrecht. Deze leerlingen krijgen hier de kans diverse technische competenties onder de knie te krijgen die Het Kwadrant om organisatorische redenen niet zelf kan aanbieden. In een carrouselvorm volgen deze leerlingen lessen in autotechniek, bouwtechniek, metaaltechniek en elektrotechniek. Een planning en evaluatie van de opdrachten worden opgenomen in het iop en/of rapport van deze leerlingen. Na evaluatie in maart/april 2010 wordt bepaald of deze samenwerking op dezelfde manier wordt voortgezet, dan wel uitbreid. Bovengenoemde de lessen vinden voortgang in , Tevens kunnen de leerlingen die in hebben deelgenomen aan de carrousel zich verdiepen in één van de technieken. Schoolplan Het Kwadrant:

25 4.7. Stagebeleid Organisatie Stagebureau Het stagebureau organiseert 2 zaken: 1. Maatschappelijke stages 2. Arbeidstoeleidende stages. Ad 1. Maatschappelijke stages Doelstelling: De maatschappelijke stage heeft als doel jongeren tijdens hun schooltijd kennis te laten maken met én een betekenisvolle bijdrage te laten leveren aan de samenleving. De maatschappelijke stage is een manier om waarden over te dragen met meer dan woorden. Door het doen van vrijwilligersactiviteiten maken de jongeren actief kennis met allerlei aspecten van de samenleving. Het stimuleren van maatschappelijke betrokkenheid en actief burgerschap bij jongeren leidt tot meer begrip, respect en een sterkere sociale cohesie (Uit: Informatie van Cfi, Centrale Financiën Instellingen - een uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen). Organisatie: Maatschappelijke stages kunnen uitgevoerd worden bij heel veel instellingen, zolang de instelling maar niet uit is op het maken van winst. Groepsstages worden georganiseerd door de organisator maatschappelijke stage van het stagebureau. De leerling mag zelf kiezen waar hij/zij een individuele maatschappelijke stage gaat invullen: een bejaardentehuis, een buurthuis, scouting, sportvereniging, basisschool, collecteren voor een goed doel, training geven bij een sportclub enz. Leerlingen van het praktijkonderwijs dienen 48 uren maatschappelijke stage in te vullen (verplicht vanaf schooljaar ). Pro-leerlingen lopen vanaf 15 jaar veelal stage in externe bedrijven. Daarom is gekozen voor een opzet waarbij maatschappelijke stage-uren grotendeels in de onderbouw ingevuld worden. Leerlingen die daarna vrijwillig doorgaan met (individuele) maatschappelijke stage zijn daar vrij in. De organisator maatschappelijke stage onderhoudt contact met zeven maatschappelijke stagebieders: Brabants Landschap, Wonen West-Brabant, Crematoria Zoom en Zegestede, St. Tante Louise-Vivensis (uitbureau), Wijkblad Schoolplan Het Kwadrant:

26 Oost en het Rode Kruis / De Zonnebloem. De gemaakte afspraken met deze stagebieders worden vastgelegd in convenanten. Voor iedere maatschappelijke stage wordt een contract gemaakt en door de betrokkenen ondertekend. De organisatie van groepsmaatschappelijke stages wordt opgenomen in de jaarplanner van Het Kwadrant. Individuele maatschappelijke stage niet. De organisator maatschappelijke stage heeft een digitaal systeem om de leerlingen te volgen in hun maatschappelijke stage. Hij verwerkt de gegevens in dit systeem (zie hoofdstuk 4.3 Arbeidskundig Onderzoek ). Heldere afspraken tussen school, leerlingen en organisaties: Bij aanvang van ieder schooljaar worden ouders geïnformeerd over maatschappelijke stage tijdens de ouderavond. Leerlingen worden bij maatschappelijke stage betrokken via een aantal maatschappelijke stage - lessen. Afspraken omtrent maatschappelijke stage zijn bekend bij ouders en leerlingen. Voor bovengenoemde organisaties zijn ze vastgelegd in de diverse convenanten. Netwerk: De Gemeente Bergen op Zoom organiseert bijeenkomsten voor VO-scholen i.v.m. maatschappelijke stage. Het Kwadrant is onderdeel van dit netwerk. Ad 2. Arbeidstoeleidende stages. Het Kwadrant biedt leerlingen de mogelijkheid om binnen en buiten school trainingen te volgen ter voorbereiding op de toekomstige werksituatie. Hiertoe organiseert het stagebureau een aantal zaken: Interne stages: Onder leiding van docenten of onderwijsassistenten kunnen leerlingen interne stage volgen ter voorbereiding op externe stages. Binnen de school zorgen 5 medewerkers voor de uitvoering van de interne stages, zoals de docent schoonmaak, catering, groen, de keukenassistent en de secretaresse. Voorbereidende stage: Doel: Leerlingen krijgen door het volgen van voorbereidende stages een betere kijk op hun eigen arbeidsmogelijkheden op de arbeidsmarkt (belangstelling en haalbaarheid). Assessment: Zie hiervoor de paragraaf arbeidskundig onderzoek. Externe stages: Schoolplan Het Kwadrant:

27 Het stagebureau zoekt samen met en voor de bovenbouwleerlingen een passende stageplaats op grond van het uitstroomprofiel van die leerling (assessment). De stagecoördinator en stagebegeleiders werven en ontwikkelen de stages. Tevens zorgen zij voor de stagebegeleiding van de leerlingen: Uit het assessment zijn een aantal competenties naar voren gekomen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de leerling naar werk. Deze zijn overgenomen in het IOP. Stagebegeleiding houdt in dat de stagebegeleider minimaal een keer per drie weken de leerling op de werkplek bezoekt, daar observeert, gesprekken voert met leerling en stagegever in het kader van de te ontwikkelen competenties. Deze bezoeken worden vastgelegd in een stageverslag (Magister). Tijdens IOP-gesprekken worden leerlingen en ouders gecoacht in de overgang van onderwijs naar arbeid. Aanvraag voorzieningen: In de loop van hun stageperiode worden leerlingen goed gevolgd. De stagebegeleider signaleert of de leerling gebaat is bij het aanvragen van een SW-indicatie (Sociale werkvoorziening) en/of wajongvoorziening voor toeleiding naar een arbeidsplaats. Dit in nauwe samenwerking met MEE Westbrabant (arbeidsconsulente) en UWV Werkbedrijf (arbeidsdeskundige). Het stagebureau heeft daartoe een netwerk ontwikkeld met beide instanties. Deze aanvraag is een advies van de school aan ouders en leerling. Het stagebureau draagt zorg voor de aanvraag en begeleiding. Nazorg: Onder de noemer nazorg vallen alle activiteiten die door het Kwadrant worden ondernomen welke zijn gericht op de begeleiding van de leerlingen in de werksituatie in het eerste en tweede jaar nadat zij de school hebben verlaten. Nazorg is een onderdeel van de arbeidsintegratie; het intreden in, respectievelijk het opgenomen worden in het arbeidsproces. Nazorg houdt daadwerkelijk in: opbellen van oud-leerlingen en/of hun ouders, contact opnemen met de werkgever of de contactpersoon van het vervolgonderwijs. Zo nodig biedt het stagebureau ondersteuning. Toekomst: De komende 2 jaren wordt gewerkt aan de volgende verbeteringen: Optimalisering van de communicatie tussen en samenwerking van mentor en stagebegeleider. Het krijgen van een betere kijk op arbeid door zowel de leerlingen zelf als door medewerkers van de school. Middelen die daarvoor ingezet worden: Stagestudiedagen voor medewerkers van Het Kwadrant Het stagebureau werkt samen met leerkrachten van de onderbouw aan een verbeterde vorm van voorbereidende stage. Onderbouwleerlingen kunnen daardoor vaker in bedrijven kijken en werken. Zij zullen daardoor een ruimere blik op werk krijgen en beter kunnen onderzoeken in welk profiel zij het beste Schoolplan Het Kwadrant:

Informatieavond klas 4

Informatieavond klas 4 Informatieavond klas 4 Praktijkonderwijs Werken naar werk Samen op weg bereikt ieder zijn doel Programma Uitstroomprofielen + vakkenpakket Doorstromen naar arbeid Doorstromen naar entreeonderwijs Algemene

Nadere informatie

Informatieavond klas 4

Informatieavond klas 4 Informatieavond klas 4 Het Kwadrant Werken naar werk Samen op weg bereikt ieder zijn doel Programma Uitstroomprofielen Certificeervakken De elf gouden regels Arbeidscompetenties (ABC) Doorstromen naar

Nadere informatie

Informatie-avond klas 4

Informatie-avond klas 4 Informatie-avond klas 4 Het Kwadrant Werken naar werk Samen op weg bereikt ieder zijn doel Programma Uitstroomrichtingen Certificeervakken De elf gouden regels Arbeidscompetenties (ABC) Doorstromen naar

Nadere informatie

Praktijkonderwijs. TerraNigraMaastricht

Praktijkonderwijs. TerraNigraMaastricht Praktijkonderwijs TerraNigraMaastricht Contact Praktijkonderwijs TerraNigraMaastricht Terra Nigrastraat 5 6216 BK Maastricht T 043-3621079 E administratie@terranigra.nl I www.terranigra.nl Persoonlijk

Nadere informatie

Praktijkschool diploma. De Faam November 2014

Praktijkschool diploma. De Faam November 2014 Praktijkschool diploma De Faam November 2014 Het praktijkschool diploma? Iedere leerling op de Faam kan sinds vorig schooljaar in de bovenbouw een PrO diploma halen als hij/zij: ontwikkeling kan aantonen

Nadere informatie

Praktijkonderwijs L E R E N D O O R D O E N!

Praktijkonderwijs L E R E N D O O R D O E N! Praktijkonderwijs L E R E N D O O R D O E N! Wat is praktijkonderwijs? Regulier Voortgezet Onderwijs Praktijk- en theorievakken Eindonderwijs Toeleiding naar de arbeidsmarkt Aandacht voor werken, wonen,

Nadere informatie

Werkgroep portfolio & coaching. portfolio handleiding

Werkgroep portfolio & coaching. portfolio handleiding portfolio handleiding Werkgroep portfolio & coaching 1 De plaats van portfolio in het leren op het VMBO. In enkele notities en werkdocumenten is het kader voor het nieuwe onderwijs geschetst. Dit komt

Nadere informatie

Praktijkonderwijs. In het kort

Praktijkonderwijs. In het kort Het praktijkonderwijs In het laatste jaar van de (speciale) basisschool moet je beslissen naar welke school voor voortgezet onderwijs je gaat. Meestal is dat een moeilijke keuze. Zeker wanneer je: moeite

Nadere informatie

PRAKTIJKONDERWIJS. De Compagnie Buitenbaan 3, Heerenveen

PRAKTIJKONDERWIJS. De Compagnie Buitenbaan 3, Heerenveen PRAKTIJKONDERWIJS De Compagnie Buitenbaan 3, Heerenveen Je doet ertoe! DE COMPAGNIE De Compagnie verzorgt openbaar voortgezet onderwijs in de regio Zuid-Friesland. De school is voor leerlingen van 12 tot

Nadere informatie

Elke Leerling Doet Ertoe

Elke Leerling Doet Ertoe Elke Leerling Doet Ertoe Praktijkonderwijs Schijndel o Een zelfstandige locatie binnen het Elde College. o We hebben 112 leerlingen. o Lesplaats: Praktijkonderwijs, Elde College, MET4Elde - bedrijfshal

Nadere informatie

8 uitgangspunten. Leerbedrijf BAVA => BaVa Leerwerktraject => LWT Leerwerkhuis => LWH De Vip groep => VIP. 1 doelgroepomschrijvingen

8 uitgangspunten. Leerbedrijf BAVA => BaVa Leerwerktraject => LWT Leerwerkhuis => LWH De Vip groep => VIP. 1 doelgroepomschrijvingen 8 uitgangspunten De deelnemende scholen willen uitgaan van dezelfde uitgangspunten. Helaas is het nog niet mogelijk om al die punten te verwezenlijken. De verschillende scholen geven aan hoever de zaken

Nadere informatie

samen leren zelf doen praktijkschool apeldoorn praktijkschool apeldoorn openbare school voor praktijkonderwijs

samen leren zelf doen praktijkschool apeldoorn praktijkschool apeldoorn openbare school voor praktijkonderwijs praktijkschool apeldoorn openbare school voor praktijkonderwijs samen leren zelf doen praktijkschool apeldoorn Colofon De Praktijkschool Apeldoorn bezoekadres Fabianusstraat 2, Apeldoorn postadres Postbus

Nadere informatie

SG W.J. Bladergroen. vmbo - lwoo, OPDC, ISK en praktijkonderwijs algemeen toegankelijk

SG W.J. Bladergroen. vmbo - lwoo, OPDC, ISK en praktijkonderwijs algemeen toegankelijk SG W.J. Bladergroen vmbo - lwoo, OPDC, ISK en praktijkonderwijs algemeen toegankelijk SG W.J. Bladergroen Wie zijn we? 1 Bladergroen is een kleine, gezellige en veilige school waarin verschillende onderdelen

Nadere informatie

Handboek Examinering Praktijk Onderwijs

Handboek Examinering Praktijk Onderwijs Handboek Examinering Praktijk Onderwijs Schooljaar 2013 - 1. Voorwoord Voor je ligt het examenhandboek voor de opleiding Praktijkonderwijs. Dit examenhandboek geldt voor de duur dat je op het Tender College

Nadere informatie

Praktijkonderwijs. In het kort

Praktijkonderwijs. In het kort Het praktijkonderwijs In het laatste jaar van de (speciale) basisschool moet je beslissen naar welke school voor voortgezet onderwijs je gaat. Meestal is dat een moeilijke keuze. Zeker wanneer je: moeite

Nadere informatie

CSG Liudger voor u. De Ring CSG Liudger. School voor praktijkonderwijs

CSG Liudger voor u. De Ring CSG Liudger. School voor praktijkonderwijs CSG Liudger voor u De Ring CSG Liudger School voor praktijkonderwijs Hallo, wij zijn Eelze de Boer en Afian Stornebrink, docenten van CSG Liudger locatie De Ring. 11.07 In dit boekje vertellen we u over

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Hofstede Praktijkschool te Den Haag

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Hofstede Praktijkschool te Den Haag RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK Hofstede Praktijkschool te Den Haag Plaats : Den Haag BRIN-nummer : 04 NF Arrangementsnummer : 231357 Onderzoek uitgevoerd op : 6 september 2012 en 31 mei 2013

Nadere informatie

Schoolverlaters informatie avond FOCUS. Informatieavond 22 november 2016

Schoolverlaters informatie avond FOCUS. Informatieavond 22 november 2016 Schoolverlaters informatie avond FOCUS Informatieavond 22 november 2016 Wie ben ik? Mieke Pelger Stage coördinator en transitiecoach Samen met de mentoren tevens stagedocenten zorgen wij dat iedereen op

Nadere informatie

Handboek Examinering Praktijkonderwijs Versie: februari 2019

Handboek Examinering Praktijkonderwijs Versie: februari 2019 Handboek Examinering Praktijkonderwijs Versie: februari 2019 Inhoud 1. Inleiding blz. 2 2. Algemeen blz. 2 3. Eisen blz. 3 4. Het eindgesprek blz. 3 5. Examenkosten blz. 3 Bijlage Het examenreglement blz.

Nadere informatie

Bernardusschool Praktische stroom, uitstroomprofiel arbeidsmatige dagbesteding

Bernardusschool Praktische stroom, uitstroomprofiel arbeidsmatige dagbesteding Bernardusschool Praktische stroom, uitstroomprofiel arbeidsmatige dagbesteding Typering van de vakken die binnen het profiel arbeidsmatige dagbesteding worden aangeboden Nederlandse taal en communicatie

Nadere informatie

Praktijkonderwijs, dat ga ik doen! Informatiebrochure Praktijkonderwijs

Praktijkonderwijs, dat ga ik doen! Informatiebrochure Praktijkonderwijs Praktijkonderwijs, dat ga ik doen! Informatiebrochure Praktijkonderwijs Onze boodschap aan leerlingen: Praktijkonderwijs, dat ga ik doen! Het Praktijkonderwijs is een vorm van voortgezet onderwijs. Je

Nadere informatie

Informatie avond Arbeidsmarkt gekwalificeerd Assistent (AKA) Brede opleiding niveau-1. Welkom! Accent Nijkerk

Informatie avond Arbeidsmarkt gekwalificeerd Assistent (AKA) Brede opleiding niveau-1. Welkom! Accent Nijkerk Informatie avond Arbeidsmarkt gekwalificeerd Assistent (AKA) Brede opleiding niveau-1 Welkom! Accent Nijkerk Waar staat AKA? ARBEIDSMARKT 1 2 3 4 1 AKA VMBO PRO (BL, GL, KL, TL) Niveaus in het MBO Niveau

Nadere informatie

ProZO! Schoolrapportage

ProZO! Schoolrapportage Normwaarde onder 3 oranje, tussen 3 en 3.5 geel, vanaf 3.5 groen ProZO! Schoolrapportage School: Het Segment Brincode: 26LT00 Doelgroep: 1. Management & Personeel Respons statistieken Totaal aantal respondenten

Nadere informatie

Praktijkschool Singelland de Venen

Praktijkschool Singelland de Venen Praktijkschool Singelland de Venen even voorstellen.. programma 19.30 uur voorlichting 20.00 uur rondleiding 20.30 uur afronding Voortgezet onderwijs Voortgezet onderwijs PrO VMBO HAVO/VWO A route begeleid

Nadere informatie

Onderwerpen. Waarom samenwerking Praktijkonderwijs- MBO Doel Procedure Inhoud Praktische zaken Vragen

Onderwerpen. Waarom samenwerking Praktijkonderwijs- MBO Doel Procedure Inhoud Praktische zaken Vragen Februari 2017 Onderwerpen Waarom samenwerking Praktijkonderwijs- MBO Doel Procedure Inhoud Praktische zaken Vragen Entree opleiding 1 Opleiding 1 Kwalificatiedossier 9 uitstroomprofielen Keuze uit: Reguliere

Nadere informatie

Beleidsplan Maatschappelijke stage Vmbo, Havo en Vwo Elzendaalcollege

Beleidsplan Maatschappelijke stage Vmbo, Havo en Vwo Elzendaalcollege Beleidsplan Maatschappelijke stage Vmbo, Havo en Vwo Elzendaalcollege.. Samen ontdekken waar je goed in bent Inhoud: 1. Wat wordt verstaan onder maatschappelijke stage? 2. De doelstelling van het Elzendaalcollege

Nadere informatie

KWALITEITSWET (V)SO DE SPRIENKE KWALITEITSWET (V)SO DE SPRIENKE. Uitdaging Beweging Perspectief

KWALITEITSWET (V)SO DE SPRIENKE KWALITEITSWET (V)SO DE SPRIENKE. Uitdaging Beweging Perspectief DE SPRIENKE Uitdaging Beweging Perspectief Mytylschool de Sprienke Vivaldipad 1, 4462 JA Goes Telefoon: 0113 22 91 50 E-mail: info@desprienke.nl Website: www.desprienke.nl KWALITEITSWET (V)SO KWALITEITSWET

Nadere informatie

Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft*

Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft* Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft* Schooljaar 2013-2014 * Gebaseerd op handboek Examinering Praktijkonderwijs 6 Haagse scholen 2009/2010 Handboek Examinering versie Grotius College

Nadere informatie

vmbo bb en kb, ondersteuningsgroepen bb, kb en tl 500 leerlingen

vmbo bb en kb, ondersteuningsgroepen bb, kb en tl 500 leerlingen vmbo bb en kb, ondersteuningsgroepen vmbo bb, kb en tl 500 leerlingen Leren door te doen Wij zijn een open christelijke school voor voortgezet onderwijs in de stad Groningen. Onze school is een plek waar

Nadere informatie

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs Ons Onderwijs Kwaliteit in onderwijs Voorwoord Bij Marianum staat de ontwikkeling van de leerling voorop. Wij staan voor aantrekkelijk en afgestemd onderwijs, gemotiveerde leerlingen en goede eindresultaten.

Nadere informatie

Groenhorst College Praktijkonderwijs

Groenhorst College Praktijkonderwijs Groenhorst College Praktijkonderwijs Het Groenhorst College Praktijkonderwijs in Emmeloord heet vanaf september 2017 Aeres Praktijkonderwijs Emmeloord. Inhoud Let op! Omdat het praktijkonderwijs beleidsmatig

Nadere informatie

leeromgeving. Veiligheid en geborgenheid

leeromgeving. Veiligheid en geborgenheid GSG Het Segment GSG Het Segment is een veilige, zelfstandige school voor Praktijkonderwijs voor jongeren die worden begeleid en gecoacht naar werk, zelfstandigheid, vervolgopleiding (ROC) en zinvolle vrijetijdsbesteding.

Nadere informatie

Schoolplan 2012-2016. Dijnselburgschool

Schoolplan 2012-2016. Dijnselburgschool Schoolplan 2012-2016 Dijnselburgschool Zeist, juli 2012 Dijnselburgschool voor Praktijkonderwijs Praktisch onderwijs, met een eigen werkwijze. Dijnselburgschool voor Praktijkonderwijs maakt deel uit van

Nadere informatie

DAVINCI-LAMMENSCHANS.NL

DAVINCI-LAMMENSCHANS.NL DAVINCI-LAMMENSCHANS.NL Op de locatie Lammenschans van het Da Vinci College kun je terecht met ieder vmbo- of mavoadvies (dit is inclusief lwoo). We leggen de basis voor ons onderwijs met een breed gedragen

Nadere informatie

Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft*

Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft* Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft* Schooljaar 2011-2012 * Gebaseerd op handboek Examinering Praktijkonderwijs 6 Haagse scholen 2009/2010 Handboek Examinering versie Grotius College

Nadere informatie

LOB in klas. Klas 3GT. Informatie over Loopbaan Oriëntatie en -Begeleiding. Gemengde / Theoretische - Leerweg. het decanaat

LOB in klas. Klas 3GT. Informatie over Loopbaan Oriëntatie en -Begeleiding. Gemengde / Theoretische - Leerweg. het decanaat LOB in klas 3 Informatie over Loopbaan Oriëntatie en -Begeleiding Klas 3GT Gemengde / Theoretische - Leerweg het decanaat 1 lob klas 3GT ORS Lek en Linge vestiging Lingeborgh 2015 2016 Aan de ouders en

Nadere informatie

De school waar je je thuis voelt!

De school waar je je thuis voelt! De school waar je je thuis voelt! De Viaan De Viaan is een openbare school voor Praktijkonderwijs voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Als je moeite hebt met leren, ben je bij ons op de goede plek. Je krijgt

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ MET, PRAKTIJKONDERWIJS WAALWIJK

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ MET, PRAKTIJKONDERWIJS WAALWIJK RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ MET, PRAKTIJKONDERWIJS WAALWIJK Plaats: Waalwijk BRIN-nummer: 23DB Onderzoek uitgevoerd op: 29 juni 2009 Conceptrapport verzonden op: 13 juli 2009 Rapport vastgesteld

Nadere informatie

Profiel personal coach WelSlagen Diversiteit

Profiel personal coach WelSlagen Diversiteit Datum 23-07- 2012 Versie: 1.0 Profiel personal coach WelSlagen Diversiteit Inleiding: De personal coach wordt ingezet om deelnemers van WelSlagen Diversiteit met een relatief grote afstand tot de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Elke Leerling Doet Ertoe

Elke Leerling Doet Ertoe Elke Leerling Doet Ertoe Welkom Belangrijke algemene zaken Oké Informatie MET-concept Advisory/ expert Tijdlijn Vragen stellen / afsluiting Het Optimaal Klimaat Elde College ( 1) Dit houdt in dat we werken

Nadere informatie

Welke leerling komt in aanmerking voor plaatsing in het praktijkonderwijs?

Welke leerling komt in aanmerking voor plaatsing in het praktijkonderwijs? schoolverlaters Welke leerling komt in aanmerking voor plaatsing in het praktijkonderwijs? Een leerling praktijkonderwijs is een doener, een leerling die meer affiniteit heeft om met de handen te werken.

Nadere informatie

05-02-2013 INLEIDING MISSIE O.S.G. PITER JELLES

05-02-2013 INLEIDING MISSIE O.S.G. PITER JELLES schooljaarplan 2012-2013 1 INLEIDING Functie schooljaarplan terugblik op 2011-2012 beleidsvoornemens voor 2012-2013 missie en visie De Brêge positionering van De Brêge binnen PJ hoe kan de De Brêge zich

Nadere informatie

Welkom op. Naar het voortgezet onderwijs

Welkom op. Naar het voortgezet onderwijs Welkom op Naar het voortgezet onderwijs Een homogene klas Meerdere vakdocenten Andere mensen Meer vakken Meer lokalen Meer boeken Meer huiswerk Andere verantwoordelijkheden Andere lestijden Pauzeren op

Nadere informatie

Toezicht in het praktijkonderwijs

Toezicht in het praktijkonderwijs Toezicht in het praktijkonderwijs In dit schrijven wordt aangegeven hoe een school voor praktijkonderwijs de diverse indicatoren uit het waarderingskader van de Inspectie voor directe belanghebbenden (school,

Nadere informatie

GSG Het Segment. Introductie voor ouders

GSG Het Segment. Introductie voor ouders GSG Het Segment GSG Het Segment is een veilige, zelfstandige school voor praktijkonderwijs voor jongeren die worden begeleid en gecoacht naar werk, zelfstandigheid, vervolgopleiding (ROC) en zinvolle vrijetijdsbesteding.

Nadere informatie

Uw kind gaat naar het voortgezet onderwijs.

Uw kind gaat naar het voortgezet onderwijs. Uw kind gaat naar het voortgezet onderwijs. - Welk onderwijs past bij uw kind? - Hoe kiest u een school? - Wat kunt u vragen tijdens de opendagen? - Wat is het vmbo? Welke beroepsgerichte vakken zijn er

Nadere informatie

College voor. beroepsonderwijs. vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen. algemeen toegankelijk

College voor. beroepsonderwijs. vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen. algemeen toegankelijk College voor vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen algemeen toegankelijk beroepsonderwijs College voor Beroepsonderwijs Wie zijn we? Alle leerlingen die de basisberoepsgerichte of de kaderberoepsgerichte

Nadere informatie

ZORGPLAN November 2013

ZORGPLAN November 2013 ZORGPLAN November 2013 Inleiding zorgplan Het zorgplan van de Pontes Praktijkschool Zierikzee is hieronder chronologisch beschreven vanaf het moment dat de leerling wordt aangemeld tot en met de start

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Groenewald. Waar staat. voor?

Groenewald. Waar staat. voor? groenewald Waar staat Groenewald voor? Groenewald is een persoonlijke, kleinschalige school waar kwalitatief, eigentijds, toekomstgericht onderwijs wordt gegeven. Binnen een duidelijke structuur is er

Nadere informatie

Groepsplan VSO AGL Naam school: Drechtster College

Groepsplan VSO AGL Naam school: Drechtster College Groepsplan VSO AGL Naam school: Drechtster College Yulius onderwijslocatie Leerroute Drechtster College AGL Groep/klas 2.2 Mentor(en) Kiona Groenen-van den Rijen Schooljaar 2015-2016 Datum start groepsplan

Nadere informatie

Deel 2. Gevolgd onderwijs pag. 9 2.1 onderwijs op dit moment pag. 10

Deel 2. Gevolgd onderwijs pag. 9 2.1 onderwijs op dit moment pag. 10 Van: Klas: 1 Inhoud: Handleiding Portfolio pag. 3 Deel 1. Dit ben ik pag. 6 Deel 2. Gevolgd onderwijs pag. 9 2.1 onderwijs op dit moment pag. 10 Deel 3. Ervaringen pag. 11 3.1 stage (binnen schooltijd)

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Het Atrium PRO

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Het Atrium PRO RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK Het Atrium PRO Plaats : Zoetermeer BRIN nummer : 21KM C1 BRIN nummer : 21KM 00 PRO Onderzoeksnummer : 277364 Datum onderzoek : 1 oktober 2014 Datum vaststelling

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Pleincollege Sint Joris PRO PRO

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Pleincollege Sint Joris PRO PRO RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK Pleincollege Sint Joris PRO PRO Plaats : Eindhoven BRIN nummer : 20AT C6 BRIN nummer : 20AT 05 PRO Onderzoeksnummer : 273588 Datum onderzoek : 16 april 2014

Nadere informatie

- Aan het eind van deze fase is niveau 1F bereikt

- Aan het eind van deze fase is niveau 1F bereikt Bernardusschool - Cognitiestroom, uitstroomprofiel arbeidsmarkt Typering van de vakken die binnen het profiel arbeidsmarkt worden aangeboden Nederlandse taal en communicatie Op de Cognitiestroom van de

Nadere informatie

Uitstroombrochure. Arbeidstoeleiding VSO. Uitstroombrochure Bernardusschool

Uitstroombrochure. Arbeidstoeleiding VSO. Uitstroombrochure Bernardusschool Uitstroombrochure Arbeidstoeleiding VSO Inleiding In deze brochure willen we een overzicht geven van de uitstroommogelijkheden voor onze doelgroep en van de stappen die genomen moeten worden om de uitstroom

Nadere informatie

Stagefolder 2014-2015 Laurentius Praktijkschool

Stagefolder 2014-2015 Laurentius Praktijkschool 1 Stageorganisatie Laurentius Praktijkschool De stages zijn een belangrijk onderdeel van het schoolprogramma in VO 3, 4 /5 groep. De school heeft al vele jaren contacten met stagebedrijven en instellingen

Nadere informatie

Regelingen voor voortgang en overgang tijdens de leerloopbaan. Inleiding

Regelingen voor voortgang en overgang tijdens de leerloopbaan. Inleiding Regelingen voor voortgang en overgang tijdens de leerloopbaan Inleiding Iedere leerling doorloopt de schoolperiode op zijn of haar eigen manier. Het proces van keuzes maken in leerniveau en uiteindelijk

Nadere informatie

Landelijke Uitstroommmonitor Praktijkonderwijs Benchmark rapportage scholen uit eigen regio Uitstroommonitor 2009-2010

Landelijke Uitstroommmonitor Praktijkonderwijs Benchmark rapportage scholen uit eigen regio Uitstroommonitor 2009-2010 Landelijke Uitstroommmonitor Praktijkonderwijs Benchmark rapportage scholen uit eigen regio Uitstroommonitor 2009-2010 Landelijk Regio Mean Assen Emmen Steen Borg Rech RVEC Totaal score landelijk Totaal

Nadere informatie

Meer dan je ziet! CSG Liudger voor u

Meer dan je ziet! CSG Liudger voor u Meer dan je ziet! R CSG Liudger voor u Foto cover: Afian Stornebrink, onderwijs- en organisatiecoördinator en docent AVO Eelze de Boer, stagebegeleider en docent AVO Hallo, wij zijn Eelze de Boer en Afian

Nadere informatie

Reglement Certificaten en Diploma Groene Hart Praktijkschool, Alphen aan den Rijn

Reglement Certificaten en Diploma Groene Hart Praktijkschool, Alphen aan den Rijn Inhoudsopgave reglement Reglement Certificaten en Diploma Groene Hart Praktijkschool, Alphen aan den Rijn Art. 1. Algemeen Art. 2. Doel Art. 3. Begrippen Art. 4. Totstandkoming en wijziging Art. 5. Publicatie

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven. Inrichting van

Nadere informatie

ontwikkelingsperspectief

ontwikkelingsperspectief ontwikkelingsperspectief Leerlijnen OPP uitstroombestemming Thema nieuwsbrief schooljaar 2013-2014 IvOO - VSO Diplomastroom 15-11-2013 In oktober is er een ouderavond geweest met als onderwerp het (document)

Nadere informatie

Ontdekkend Leren en Werkend leren

Ontdekkend Leren en Werkend leren Ontdekkend Leren en Werkend leren Motivatie Even voorstellen * Andrea de Groot: teamleider bovenbouw daarvoor: (v)mbo * Ria van Tuinen: opleidingsdirecteur daarvoor: teamleider vso mlk * Kennemer Praktijkschool

Nadere informatie

Diplomering op De Poort

Diplomering op De Poort Diplomering op De Poort Stap voor stap geslaagde leerlingen! Agenda: Introductie door dhr. C. Bron Stage lopen in klas 4 en 5 Branchegericht certificaat: SVH Theorie en diplomering Nazorg Doel van de avond

Nadere informatie

Passend Onderwijs. VMBO met leerwegondersteuning Leerwegen: BBL, KBL, TL. pomonavmbo.nl

Passend Onderwijs. VMBO met leerwegondersteuning Leerwegen: BBL, KBL, TL. pomonavmbo.nl Passend Onderwijs VMBO met leerwegondersteuning Leerwegen: BBL, KBL, TL pomonavmbo.nl Welkom op onze school Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Met

Nadere informatie

Samen laten we elke jongere groeien

Samen laten we elke jongere groeien VSO Samen laten we elke jongere groeien OP ZOEK NAAR TALENTEN De Anne Flokstraschool geeft (voortgezet) speciaal onderwijs aan zeer moeilijk lerende jongeren in de leeftijd van 12 tot 20 jaar met een verstandelijke

Nadere informatie

Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. Leerwegen: BBL, KBL, TL. samen een eigen wijze weg vinden

Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. Leerwegen: BBL, KBL, TL. samen een eigen wijze weg vinden Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte Leerwegen: BBL, KBL, TL Bij De Rotonde werkt een jong team in de onderbouw. Onze docenten staan daarom dicht bij de leerlingen. De

Nadere informatie

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school Een Positief leer en leefklimaat op uw school met TOPs! positief positief denken en doen Leerlingen op uw school ontwikkelen zich het beste in een positief leer- en leefklimaat; een klimaat waarin ze zich

Nadere informatie

Deel B Schooleigen aanvulling op het reglement.

Deel B Schooleigen aanvulling op het reglement. Deel B Schooleigen aanvulling op het reglement. 01-07-2011 Grotius College afdeling Praktijkonderwijs *Gebaseerd op het diploma - reglement van 6 Haagse Praktijkscholen. Dit ligt ter inzage op de administratie

Nadere informatie

Informatiebrochure voor ouders/verzorgers

Informatiebrochure voor ouders/verzorgers Informatiebrochure voor ouders/verzorgers Inhoudsopgave Voorwoord 2 1. Missie en Visie 4 1.1 Praktijkonderwijs 1.2 Allemaal anders, ieder zijn talent 2. De juiste plek voor iedere leerling 6 2.1 Toelating

Nadere informatie

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde JAARPLAN 2018-2019 Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat 49 7496 AH Hengevelde 0547-333420 www.petrushv.nl 1 Voorwoord Het onderwijs op de Petrusschool is continu in ontwikkeling. Wij streven naar

Nadere informatie

Informatiefolder voor ouders. Kempenhorst College: Hart voor de leerling Klein en Betrokken. Kempenhorst, een fijne school!

Informatiefolder voor ouders. Kempenhorst College: Hart voor de leerling Klein en Betrokken. Kempenhorst, een fijne school! Informatiefolder voor ouders Kempenhorst College: Hart voor de leerling Klein en Betrokken Kempenhorst, een fijne school! Structuur van de school Leerjaar 4 Leerjaar 3 Theoretische leerweg Keuze uit 2

Nadere informatie

INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2018/2019

INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2018/2019 INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2018/2019 In dit document is het inschrijvingsbeleid voor het Arte College voor schooljaar 2018/2019 beschreven. De inhoud van dit document is tot stand gekomen in overleg

Nadere informatie

Voor een kansrijke toekomst

Voor een kansrijke toekomst Voor een kansrijke toekomst Welke leerlingen gaan naar het praktijkonderwijs? Praktijkonderwijs is bedoeld voor leerlingen die ondanks extra begeleiding geen diploma in het reguliere voortgezet onderwijs

Nadere informatie

VERSLAG VIERJAARLIJKS BEZOEK. De Atlas, locatie Assen

VERSLAG VIERJAARLIJKS BEZOEK. De Atlas, locatie Assen VERSLAG VIERJAARLIJKS BEZOEK De Atlas, locatie Assen Plaats : Assen BRIN nummer : 00ZF OKE 01 VSO Onderzoeksnummer : 278482 Datum onderzoek : 23 oktober 2014 Datum vaststelling : 8 december 2014 Pagina

Nadere informatie

SLIM LEREN. Plus school met intensieve begeleiding op maat.

SLIM LEREN. Plus school met intensieve begeleiding op maat. SLIM LEREN Plus school met intensieve begeleiding op maat. Over Roekhorst Wij zijn een particuliere middelbare school. We bieden kwaliteitsonderwijs op alle niveaus met een duidelijke identiteit. Modern

Nadere informatie

Vakwerkplan Uitstroomprofiel Zorg en Welzijn 2011/2012

Vakwerkplan Uitstroomprofiel Zorg en Welzijn 2011/2012 Vakwerkplan Uitstroomprofiel Zorg en Welzijn 2011/2012 Algemeen De ISK heeft als doel het schakelen van de leerlingen naar vervolgonderwijs. Zodra een leerling in een uitstroomgroep komt, moet er ingezet

Nadere informatie

NAAR DE BRUGKLAS, MAAR WELKE?

NAAR DE BRUGKLAS, MAAR WELKE? VMBO NAAR DE BRUGKLAS, MAAR WELKE? Kind: aanleg, belangstelling, prestaties,beroepswens Basisschool: toetsen, leerprestaties, interesse, motivatie, vaardigheden, gedrag. Leerlingvolgsysteem + Advies Toelatingseisen:

Nadere informatie

Beleidsplan Nazorg Yulius Onderwijs De Drechtster Afdeling Arbeid (PRO) Volledige versie

Beleidsplan Nazorg Yulius Onderwijs De Drechtster Afdeling Arbeid (PRO) Volledige versie Beleidsplan Nazorg Yulius Onderwijs De Drechtster Afdeling Arbeid (PRO) Volledige versie Versie: 1.1 Eerste vaststelling: 1-8-2013 Laatst gewijzigd op: 23-01-2015 Evaluatiedatum: 1-8-2014 Opgesteld door:

Nadere informatie

Informatie 8ste jaarsouders

Informatie 8ste jaarsouders Informatie 8ste jaarsouders NIO donderdag 8 november 2012 Deze wordt afgenomen door Eduniek, onze schoolbegeleidingsdienst. Uitslag na de kerstvakantie, samen met het schooladvies. Aanvullende informatie

Nadere informatie

Informatie. schooljaar 2016/2017. leren door DOEN. www.groenehartpraktijkschool.nl

Informatie. schooljaar 2016/2017. leren door DOEN. www.groenehartpraktijkschool.nl Informatie schooljaar 2016/2017 leren door DOEN ft www.groenehartpraktijkschool.nl werkt! Over de Groene Hart Praktijkschool Praktijk werkt, overal in de maatschappij en dus ook bij ons op de Groene Hart

Nadere informatie

2. Waar staat de school voor?

2. Waar staat de school voor? 2. Waar staat de school voor? Missie en Visie Het Rondeel gaat uit van de Wet op het Basisonderwijs. Het onderwijs omvat de kerndoelen en vakgebieden die daarin zijn voorgeschreven. Daarnaast zijn ook

Nadere informatie

Praktijkonderwijs. talent ben je zelf

Praktijkonderwijs. talent ben je zelf Praktijkonderwijs talent ben je zelf open dagen zaterdag 26 januari 10:00-13:00 uur zaterdag 2 februari 10:00-13:00 uur School-in-bedrijf woensdag 16 januari woensdag 23 januari woensdag 30 januari Wat

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ DE SPRONG, SCHOOL VOOR PRAKTIJKONDERWIJS

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ DE SPRONG, SCHOOL VOOR PRAKTIJKONDERWIJS RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ DE SPRONG, SCHOOL VOOR PRAKTIJKONDERWIJS Plaats: Terneuzen BRIN-nummer: 26LL Onderzoek uitgevoerd op: 8 september 2009 Rapport verzonden op: 20 november 2009 Rapport

Nadere informatie

Gratis exemplaren van deze publicatie zijn telefonisch te bestellen bij Postbus 51-Infolijn, onder vermelding van het AOCenW-nummer.

Gratis exemplaren van deze publicatie zijn telefonisch te bestellen bij Postbus 51-Infolijn, onder vermelding van het AOCenW-nummer. Publicatie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen productie directie Voorlichting, Leo Wijnhoven vormgeving Wim Zaat, Moerkapelle fotografie Bart Versteeg, Den Haag Mood Factory, Amsterdam

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN DE AVOND

PROGRAMMA VAN DE AVOND PROGRAMMA VAN DE AVOND Overzicht voortgezet in Nederland Het kundig rapport NIO Tijd voor vragen Onderwijs na de Basisschool Het Voortgezet Onderwijs MBO-niveau 3 + 4 MBO Niveau 1 + 2 Hoger Onderwijs Weten

Nadere informatie

Drechtsteden College. De school waar ik mezelf kan zijn! vmbo. Techniek Zorg & Welzijn Economie

Drechtsteden College. De school waar ik mezelf kan zijn! vmbo. Techniek Zorg & Welzijn Economie Drechtsteden College De school waar ik mezelf kan zijn! Techniek Zorg & Welzijn Economie vmbo Je zit in groep 8 en je hebt een VMBOadvies gekregen. Maar welke school past nu het beste bij je? Waar voel

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK PRO

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK PRO RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK PRO Plaats : Delft BRIN nummer : 26MJ 00 PRO Onderzoeksnummer : 253466 Datum onderzoek : 15 oktober 2013 Datum vaststelling : 6 december 2013 Pagina 2 van 9

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ ACCENT PRAKTIJKONDERWIJS AMERSFOORT

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ ACCENT PRAKTIJKONDERWIJS AMERSFOORT RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ ACCENT PRAKTIJKONDERWIJS AMERSFOORT Plaats: Amersfoort BRIN-nummer: 28CA Onderzoeksnummer: 80064 Onderzoek uitgevoerd op: woensdag 3 februari 2010 Conceptrapport verzonden

Nadere informatie

Missie. Doelstelling. Uitgangspunten van de samenwerking :

Missie. Doelstelling. Uitgangspunten van de samenwerking : Identiteit Onze school is een samenwerkingsschool: een samenwerking van protestants-christelijk, rooms-katholiek en openbaar onderwijs. De school gaat uit van de gelijkwaardigheid van de levensbeschouwelijke

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. OSG Singelland "De Venen" PRO

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. OSG Singelland De Venen PRO RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK OSG Singelland "De Venen" PRO Plaats : Drachten BRIN nummer : 04YE C7 BRIN nummer : 04YE 09 PRO Onderzoeksnummer : 276720 Datum onderzoek : 25 september 2014

Nadere informatie

Geachte ouders/verzorgers, Hierbij ontvangt u de overgangsnormen voor het schooljaar 2017/2018.

Geachte ouders/verzorgers, Hierbij ontvangt u de overgangsnormen voor het schooljaar 2017/2018. Geachte ouders/verzorgers, Hierbij ontvangt u de overgangsnormen voor het schooljaar 2017/2018. Naast de rapporten die u dit schooljaar ontvangt, is het voor u belangrijk op de hoogte te zijn van de normen

Nadere informatie

4 HAVO, 4 VWO EN 5 VWO

4 HAVO, 4 VWO EN 5 VWO STELLA MARIS COLLEGE 4 HAVO, 4 VWO EN 5 VWO 2013-2014 BEROEPSSTAGE NAAM: KLAS: MENTOR SCHOOL: EXTERN BEGELEIDER: Dit stage rapport wordt digitaal bewerkt en aangeleverd. Algemene informatie voor de leerlingen

Nadere informatie

Kinderopvang Heyendael

Kinderopvang Heyendael Hoofdstuk: 5.5 (Personeel) Titel: Werkwijze en beleid tav stagiaires Procesbewaker: Praktijkopleider Bladzijden: 1 t/m 4 Kinderopvang Heyendael Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Soorten stageplekken 3. Organisatie

Nadere informatie

Je maakt t op het Vakcollege Noordoostpolder

Je maakt t op het Vakcollege Noordoostpolder Je maakt t op het Vakcollege Noordoostpolder Schooljaar 16/17 Onderwijs voor jongeren met gouden handen die aan een gouden toekomst willen werken. Dat is het Vakcollege Noordoostpolder. Leerlingen die

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. De Brêge School voor praktijkonderwijs

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. De Brêge School voor praktijkonderwijs RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK De Brêge School voor praktijkonderwijs Plaats : Leeuwarden BRIN-nummer : 20DL13 Arrangementsnummer : Onderzoek uitgevoerd op : 9 november 2012 Conceptrapport

Nadere informatie

De Vogelveste. speciale school voor basisonderwijs

De Vogelveste. speciale school voor basisonderwijs De Vogelveste speciale school voor basisonderwijs Onderwijskundig Jaarplan 2010-2011 Onderwijskundig jaarplan Jaar 2010 2011 School SBO De Vogelveste Schoolleider Annette Pool a.i. Datum 20 08 2010 Inleiding

Nadere informatie

Achtergrondkenmerken uitgestroomde leerling

Achtergrondkenmerken uitgestroomde leerling e Uitstroommmonitor 2008-2011 3. Leeftijd leerling bij uitstroom Achtergrondkenmerken uitgestroomde leerling 12 0 0.0 % 22 0.4 % 0 0.0 % 21 0.4 % 0 0.0 % 17 0.3 % 13 5 14.3 % 135 2.4 % 2 7.4 % 134 2.6

Nadere informatie