Praktijkonderwijs. In het kort

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Praktijkonderwijs. In het kort"

Transcriptie

1 Het praktijkonderwijs In het laatste jaar van de (speciale) basisschool moet je beslissen naar welke school voor voortgezet onderwijs je gaat. Meestal is dat een moeilijke keuze. Zeker wanneer je: moeite hebt met leren; je minder goed kunt concentreren; extra begeleiding nodig hebt om zelfstandig te worden; graag praktische vaardigheden wilt leren voor jouw toekomst. Het Praktijkonderwijs van het Roelof van Echten College is dan een goede mogelijkheid. Als je onze school voor Praktijkonderwijs binnenstapt zie je leerlingen van twaalf tot negentien jaar bezig met allerlei verschillende vaardigheden. Zo zijn er jongens en meisjes aan het koken in het kooklokaal, wordt er gemetseld en gestraat en zijn er jongeren bezig met de vakken hout- en metaalbewerking, textiele werkvormen, groenvoorziening en detail. In het kort Kom je bij ons op school dan krijg je in het eerste leerjaar veel verschillende vakken aangeboden. De meeste theorielessen krijg je van de mentor, die ook verantwoordelijk is voor jouw begeleiding. Zo bouw je een goede band op met de leerkracht. Daarnaast heeft de school zelf een orthopedagoog en maatschappelijk werker in dienst. Die kunnen ingezet worden als je ook op andere gebieden begeleiding en ondersteuning kunt gebruiken. Ons doel is jou voor te bereiden en te begeleiden naar een baan die bij je past. Ons onderwijs is erop gericht je zo te begeleiden dat je later zo zelfstandig mogelijk in de samenleving kunt functioneren. Daarnaast besteden we veel aandacht aan zelfstandig wonen, maatschappelijke vorming en staan we stil bij hoe je je vrije tijd zinvol kunt besteden. In de andere lokalen wordt er lesgegeven vanuit de methode Promotie. Dat is een lesmethode speciaal gemaakt voor leerlingen van het Praktijkonderwijs. De leerlingen die in het grensgebied presteren tussen LWOO en PrO kunnen na 1 of 2 jaar worden geschakeld met het vmbo met leerwegondersteuning (LWOO).

2 Dakpanklas In het eerste jaar kun je ook geplaatst worden in de dakpanklas. Daarin zitten leerlingen met een praktijkonderwijsbeschikking die eventueel na een jaar kunnen doorstromen naar het vmbo met leerweg ondersteuning (LWOO). In deze klas werk je met de methodes van het LWOO en krijg je les van leerkrachten van zowel het Praktijkonderwijs als het LWOO. Eén dag per week volg je enkele theorieen praktijklessen op het LWOO. Eens per week komt ook een leerkracht van het LWOO lesgeven in het Praktijkonderwijs. Zo ontstaat een hechte samenwerking tussen beide onderwijsvormen. Aan het eind van het jaar beslis je, in overleg met je mentor, of je over wilt en kunt stappen naar het LWOO. Arbeidsvaardigheden In de daaropvolgende leerjaren komt de nadruk steeds meer te liggen op de aan te leren arbeidsvaardigheden. In leerjaar 2 worden deze vaardigheden getoetst met behulp van een assessment. Hierna weet je precies in welke dingen je goed bent en waar je nog op moet oefenen. Dat oefenen mag je doen in ons eigen Arbeidtrainingscentrum en in de stages binnen en buiten de school. Certificaten Bij ons op school is het mogelijk om beroepscertificaten te halen die passen bij jouw studierichting. Zo kun je bijvoorbeeld je heftruck- of VCA-certificaat halen. Ook een branchegericht certificaat behoort tot de mogelijkheden. Maar ook nadat je bij ons van school bent, willen we je helpen. Je kunt bijvoorbeeld een jaar lang intensieve begeleiding op de werkplek krijgen. Dit noemen we ook wel jobcoaching. Daarnaast kun je iedere dinsdagavond terecht op onze avondschool. We openen dan onze deuren voor oud-leerlingen en begeleiden ze bijvoorbeeld bij het halen van hun autotheorie of beroepsopleiding. Postbus BD Hoogeveen tel (0528)

3 Wat ga ik allemaal doen? Het praktijkonderwijs is verdeeld in twee periodes: de onderbouw en de bovenbouw. Onderbouw De eerste twee leerjaren van de school vormen samen de onderbouw. In de onderbouw werken we aan de hand van thema s. Het thema in het eerste jaar is: Wie ben ik en wat kan ik? Daarin gaan we samen met jou onderzoeken wat jij leuk vindt en waar je goed in bent. Het tweede jaar staat in het teken van het thema: Wat voor werk is er? Samen zoeken we dan naar welke beroepen en vervolgopleidingen passen bij jouw kwaliteiten en talenten. Theorie en praktijk In de onderbouw krijg je zowel theorieals praktijkvakken. Bij de theorievakken moet je denken aan: Nederlands; rekenen/wiskunde; cultuur en maatschappij; informatiekunde; praktijk en loopbaan; Engels. Omdat het belangrijk is een beetje fit te blijven, krijgen alle leerlingen naast deze vakken ook bewegingsonderwijs (gym). Daarnaast lopen de vakken arbeidsoriëntatie en sociale vaardigheden als een rode draad door je rooster. Ook wordt er aandacht besteed aan de creatieve vakken. Als leerling word je begeleid door een team van deskundigen en je hebt een vaste mentor, waar je met al je vragen en problemen terecht kunt. Bovenbouw Vanaf het derde leerjaar begint de bovenbouw. In de bovenbouw gaan we steeds meer aandacht besteden aan oriëntatie op stage en werk. Vanaf nu word je voorbereid op je stage door middel van interne stages, arbeidssimulatie en excursies. Zo ga je onder meer aan het werk in ons Arbeidtrainingscentrum. Ook kun je samen met een groepje leerlingen in een clusterstage ervaring opdoen bij een stagebedrijf. Naast theorie krijg je natuurlijk ook praktijk. De vakken die daarvoor worden aangeboden zijn: algemene technieken hout; algemene technieken metaal; groenvoorziening; textiele werkvormen; verzorging (huishoudkunde/koken).

4 Wat ga ik allemaal doen? Soorten stages Na deze periode mag je jouw vaardigheden in de praktijk gaan brengen. Wij zoeken samen met jou naar een passende stageplaats. Er zijn drie soorten stages: De oriënterende stage Deze stage is bedoeld om jou te laten ontdekken wat voor soort werk jij leuk vindt en waar je goed in bent. Beroepsvoorbereidende stage Deze stage is bedoeld om jou die vaardigheden bij te brengen die je nodig hebt om straks succesvol aan het werk te gaan. Die vaardigheden leer je meestal bij een echt bedrijf. ATC Vanaf het tweede leerjaar ga je werkervaring met de arbeidsmarkt opdoen in het Arbeidtrainingscentrum (ATC). Het ATC is een echt bedrijf, buiten de muren van de school. Je werkt hier voor opdrachtgevers uit de regio en verricht onder meer assemblage-, inpak- en magazijn werkzaamheden. Maar je kunt ook denken aan hout kloven of vogelhuisjes maken. In het ATC leer je hoe het er in de praktijk aan toe gaat bij een bedrijf. Je wordt getraind op je arbeids- en sociale vaardigheden. Zo leer je bijvoorbeeld om op tijd te komen en hoe je moet omgaan met een baas en collega s. Op deze manier wordt de overgang naar de arbeidsmarkt zo eenvoudig mogelijk gemaakt. De plaatsingsstage Deze stage is ervoor bedoeld om uiteindelijk om te zetten in een echte baan voor jou. KR8 In de bovenbouw werken alle leerlingen met de methode KR8. De methode bestaat uit 2 fasen, die bedoeld zijn om 2 jaar mee te werken: fase 1 richt zich op werken in het algemeen; fase 2 richt zich op werken, leervragen uit de praktijk, beroepshouding en sociale en communicatieve vaardigheden. Postbus BD Hoogeveen tel (0528)

5 Zorg en begeleiding In het praktijkonderwijs van het Roelof van Echten College hebben we verschillende mensen en faciliteiten tot onze beschikking die jou kunnen ondersteunen op school. Hieronder geven we je een kort overzicht. Indien je er meer vragen over hebt, kun je dat altijd aan een van onze medewerkers vragen. Zorgteam Als het gaat om de leerlingenzorg is er een speciale functie weggelegd voor het zorgteam. Het zorgteam houdt zich bezig met het coördineren van de zorg voor leerlingen die om extra begeleiding vragen. Het zorgteam staat onder leiding van de zorgcoördinator en bestaat uit onder andere de mentor en de psycholoog. Soms kan het ook voorkomen dat je problemen hebt die buiten de school spelen. Ook dan proberen we je zo goed mogelijk te helpen. Het zorgteam wordt dan aangevuld met deskundigen van buiten de school, zoals de leerplichtambtenaar, de wijkagent of de ambulant begeleider van cluster 4. Bij Dedicon kun je digitale schoolboeken bestellen. De meeste boeken voor het praktijkonderwijs zijn verkrijgbaar. Hiermee kun je na een instructie zelfstandig aan het werk in de klas. Een laptop kun je lenen bij de conciërge. In totaal hebben we een viertal laptops die voor Kurzweil gebruikt kunnen worden. Persoonlijke doelen Het Praktijkonderwijs werkt met een individueel ontwikkelingsplan (IOP) in alle leerjaren. Doel van het IOP is om samen met jou en je ouders ontwikkeldoelen op te stellen. In het IOP beschrijven we wat je al goed kunt en waaraan je nog moet werken. We kijken regelmatig hoe het daarmee gaat en wat jij nodig hebt om je doelen verder te bereiken. Het IOP gebruiken we daarom ook in de leerlingbesprekingen en tijdens mentor- en oudergesprekken. Gesproken boeken Voor dyslectische en taalzwakke leerlingen hebben we een prachtig computer programma op onze school. Dit programma heet Kurzweil. Kurzweil is een programma dat geschreven taal omzet in gesproken taal. Een duidelijke computerstem leest de geschreven tekst voor, in het Nederlands maar eventueel ook in andere talen. Daarnaast kun je ook je eigen tekst intypen en laten voorlezen door Kurzweil. Met de spellingscontrole kun je de spelling van een woord corrigeren.

6 Zorg en begeleiding Het IOP: is een document waarin de ontwikkeling van een leerling door de verschillende leerjaren heen gevolgd en geëvalueerd wordt; is een instrument om de leerling en ouders te betrekken bij de eigen ontwikkeling van de leerling; speelt in op de wensen en mogelijkheden van de leerling; is gericht op wat een leerling kan en denkt te bereiken. Zorg en begeleiding Alle leerlingen hebben de mogelijkheid extra begeleiding te krijgen op het gebied van bijvoorbeeld sociale vaardigheden, omgaan met agressie en motorische remedial teaching. Deze begeleiding kan plaatsvinden in de lessen door de mentor of vakleerkracht, maar ook buiten de lessen door andere deskundigen. Daardoor kunnen problemen en ingewikkelde zorgvragen snel en binnen de school aangepakt worden. Dat is voor school, docenten, leerlingen en ouders heel overzichtelijk en vertrouwd. Meer weten? Willen jij of je ouders meer weten over een van deze onderwerpen of heb je andere vragen rondom de zorg en begeleiding op onze school? Neem dan contact op met de zorgcoördinator van het praktijkonderwijs, de heer J.W. Wennink. Je kunt hem mailen via of bellen naar telefoonnummer (0528) Expertisecentrum Voor de wat meer ingewikkelde zorgvragen beschikt het Roelof van Echten College over een eigen Expertisecentrum. Het Expertisecentrum is een team van deskundigen dat leerlingen ondersteunt bij leer-, gedrags- en sociaal-emotionele problemen. Het team bestaat uit twee orthopedagogen, twee psychologen, een psychologisch assistent, een ambulant begeleider en een schoolmaatschappelijk werker. De hulp van het Expertisecentrum bestaat onder andere uit het verhelderen van problemen, het uitvoeren van diagnostisch onderzoek, het begeleiden van leerlingen, het ondersteunen en adviseren van docenten, het informeren van ouders en het meedenken over mogelijke oplossingen. Postbus BD Hoogeveen tel (0528)

Praktijkonderwijs. In het kort

Praktijkonderwijs. In het kort Het praktijkonderwijs In het laatste jaar van de (speciale) basisschool moet je beslissen naar welke school voor voortgezet onderwijs je gaat. Meestal is dat een moeilijke keuze. Zeker wanneer je: moeite

Nadere informatie

Surf ook naar www.rvec.nl

Surf ook naar www.rvec.nl Een succesvolle leerloopbaan voor ieder kind Welkom bij Roelof! Het Roelof van Echten College in Hoogeveen is een school voor ieder kind. Wij bieden alle vormen van onderwijs aan: praktijkonderwijs, leerwegondersteunend

Nadere informatie

Kom bij ons je vak leren. Positief Respectvol Ontdekkend

Kom bij ons je vak leren. Positief Respectvol Ontdekkend Kom bij ons je vak leren Positief Respectvol Ontdekkend Beste leerling, beste ouder/verzorger, Waar vind je tegenwoordig nog iemand die met zijn handen wil werken? Het antwoord: Bij PRO Emmen. Want bij

Nadere informatie

Praktijkschool Singelland de Venen

Praktijkschool Singelland de Venen Praktijkschool Singelland de Venen even voorstellen.. programma 19.30 uur voorlichting 20.00 uur rondleiding 20.30 uur afronding Voortgezet onderwijs Voortgezet onderwijs PrO VMBO HAVO/VWO A route begeleid

Nadere informatie

samen leren zelf doen praktijkschool apeldoorn praktijkschool apeldoorn openbare school voor praktijkonderwijs

samen leren zelf doen praktijkschool apeldoorn praktijkschool apeldoorn openbare school voor praktijkonderwijs praktijkschool apeldoorn openbare school voor praktijkonderwijs samen leren zelf doen praktijkschool apeldoorn Colofon De Praktijkschool Apeldoorn bezoekadres Fabianusstraat 2, Apeldoorn postadres Postbus

Nadere informatie

TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM

TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM TALENT IN PRAKTIJK WELKOM Aan de rand van Rotterdam Centrum, tussen allerlei hoge huizen, staat Het Praktijkcollege Centrum. Onze school is op veel gebieden uniek. Je hebt heel veel mogelijkheden om certificaten

Nadere informatie

TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM

TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM 2017-2018 WELKOM Aan de rand van Rotterdam Centrum, tussen allerlei hoge huizen, staat Het Praktijkcollege Centrum. Onze school is op veel gebieden uniek. Je hebt heel veel

Nadere informatie

College voor. beroepsonderwijs. vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen. algemeen toegankelijk

College voor. beroepsonderwijs. vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen. algemeen toegankelijk College voor vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen algemeen toegankelijk beroepsonderwijs College voor Beroepsonderwijs Wie zijn we? Alle leerlingen die de basisberoepsgerichte of de kaderberoepsgerichte

Nadere informatie

ZORGPLAN AOC TERRA ASSEN 2012-2013

ZORGPLAN AOC TERRA ASSEN 2012-2013 ZORGPLAN AOC TERRA ASSEN 2012-2013 Versie: Vensters voor Verantwoording en Schoolkompas, januari 2013 Overzicht Leerlingbegeleiding AOC Terra Assen Mentor De mentor is de eerste persoon om alles aan te

Nadere informatie

PRAKTIJKONDERWIJS. De Compagnie Buitenbaan 3, Heerenveen

PRAKTIJKONDERWIJS. De Compagnie Buitenbaan 3, Heerenveen PRAKTIJKONDERWIJS De Compagnie Buitenbaan 3, Heerenveen Je doet ertoe! DE COMPAGNIE De Compagnie verzorgt openbaar voortgezet onderwijs in de regio Zuid-Friesland. De school is voor leerlingen van 12 tot

Nadere informatie

Elke Leerling Doet Ertoe

Elke Leerling Doet Ertoe Elke Leerling Doet Ertoe Praktijkonderwijs Schijndel o Een zelfstandige locatie binnen het Elde College. o We hebben 112 leerlingen. o Lesplaats: Praktijkonderwijs, Elde College, MET4Elde - bedrijfshal

Nadere informatie

Praktijkschool diploma. De Faam November 2014

Praktijkschool diploma. De Faam November 2014 Praktijkschool diploma De Faam November 2014 Het praktijkschool diploma? Iedere leerling op de Faam kan sinds vorig schooljaar in de bovenbouw een PrO diploma halen als hij/zij: ontwikkeling kan aantonen

Nadere informatie

MELANCHTHON MATHENESSE

MELANCHTHON MATHENESSE MELANCHTHON MATHENESSE christelijke school voor vmbo hristelijke school voor MATHENESSE, DAT BEN JIJ! Op Melanchthon Mathenesse: Vind je alle leerwegen en alle sectoren. Werk je op je eigen manier. Ga

Nadere informatie

Praktijkonderwijs L E R E N D O O R D O E N!

Praktijkonderwijs L E R E N D O O R D O E N! Praktijkonderwijs L E R E N D O O R D O E N! Wat is praktijkonderwijs? Regulier Voortgezet Onderwijs Praktijk- en theorievakken Eindonderwijs Toeleiding naar de arbeidsmarkt Aandacht voor werken, wonen,

Nadere informatie

CITAVERDE maakt werk van leren!

CITAVERDE maakt werk van leren! CITAVERDE maakt werk van leren! CITAVERDE College maakt werk van leren Informatie CITAVERDE College Horst Maakt werk van leren CITAVERDE College, natuurlijk! Welkom! Welkom Welkom! Welkom LOCATIES CITAVERDE

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke VMBO leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke vmbo-leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

Praktijkonderwijs. Elke Leerling Doet Ertoe

Praktijkonderwijs. Elke Leerling Doet Ertoe Praktijkonderwijs Elke Leerling Doet Ertoe Op het Praktijkonderwijs van het Elde College leer je door te doen. Je leert vaardigheden die nodig zijn om later te gaan werken en zelfstandig te kunnen wonen

Nadere informatie

Praktijkonderwijs. TerraNigraMaastricht

Praktijkonderwijs. TerraNigraMaastricht Praktijkonderwijs TerraNigraMaastricht Contact Praktijkonderwijs TerraNigraMaastricht Terra Nigrastraat 5 6216 BK Maastricht T 043-3621079 E administratie@terranigra.nl I www.terranigra.nl Persoonlijk

Nadere informatie

SG W.J. Bladergroen. vmbo - lwoo, OPDC, ISK en praktijkonderwijs algemeen toegankelijk

SG W.J. Bladergroen. vmbo - lwoo, OPDC, ISK en praktijkonderwijs algemeen toegankelijk SG W.J. Bladergroen vmbo - lwoo, OPDC, ISK en praktijkonderwijs algemeen toegankelijk SG W.J. Bladergroen Wie zijn we? 1 Bladergroen is een kleine, gezellige en veilige school waarin verschillende onderdelen

Nadere informatie

Op het Nova College leer je een vak. Bijvoorbeeld verpleegkundige, monteur of kok. Dat kies je zelf, waarschijnlijk samen met je

Op het Nova College leer je een vak. Bijvoorbeeld verpleegkundige, monteur of kok. Dat kies je zelf, waarschijnlijk samen met je GELOOF IN JEZELF Jij verwacht dat je bij ons een vak kunt leren. Dat je goed onderwijs krijgt, zodat je kennis opbouwt die je nodig hebt voor later. Dat je tijdens je stage werkervaring kunt opdoen die

Nadere informatie

WELKOM OP DE SCHIETBAANSTRAAT

WELKOM OP DE SCHIETBAANSTRAAT WELKOM OP DE SCHIETBAANSTRAAT Talent in praktijk LMC PRAKTIJK- ONDERWIJS WELKOM Aan de rand van Rotterdam Centrum, in een straat met hoge huizen staat onze school de Schietbaanstraat. Eenmaal binnen, stap

Nadere informatie

OOK VOOR UW KIND! LAAT ZIEN WAT JIJ KUNT

OOK VOOR UW KIND! LAAT ZIEN WAT JIJ KUNT LAAT ZIEN WAT JIJ KUNT In deze brochure kunnen we u lang niet alles vertellen wat u graag wilt weten over onze school. Kom daarom ook eens op De Bolster kijken en vraag ons wat u weten wilt. Bel ons voor

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

WE ZIEN JE. GROEIEN. Het vak leren waar je trots op bent

WE ZIEN JE. GROEIEN. Het vak leren waar je trots op bent WE ZIEN JE. GROEIEN. Het vak leren waar je trots op bent Beste leerling, beste ouder, Wij helpen jou groeien, als mens en in je ambacht. Dat is onze missie. Alles op t Genseler is erop gericht dat jij

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen.

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo EEN WERELD SCHOOL vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen Gemini (H)TL Gemini (H)TL, iets voor jou! De HTL- route Je hebt advies

Nadere informatie

CSG Liudger voor u. De Ring CSG Liudger. School voor praktijkonderwijs

CSG Liudger voor u. De Ring CSG Liudger. School voor praktijkonderwijs CSG Liudger voor u De Ring CSG Liudger School voor praktijkonderwijs Hallo, wij zijn Eelze de Boer en Afian Stornebrink, docenten van CSG Liudger locatie De Ring. 11.07 In dit boekje vertellen we u over

Nadere informatie

Praktijkonderwijs. talent ben je zelf

Praktijkonderwijs. talent ben je zelf Praktijkonderwijs talent ben je zelf open dagen zaterdag 26 januari 10:00-13:00 uur zaterdag 2 februari 10:00-13:00 uur School-in-bedrijf woensdag 16 januari woensdag 23 januari woensdag 30 januari Wat

Nadere informatie

vmbo bb en kb, ondersteuningsgroepen bb, kb en tl 500 leerlingen

vmbo bb en kb, ondersteuningsgroepen bb, kb en tl 500 leerlingen vmbo bb en kb, ondersteuningsgroepen vmbo bb, kb en tl 500 leerlingen Leren door te doen Wij zijn een open christelijke school voor voortgezet onderwijs in de stad Groningen. Onze school is een plek waar

Nadere informatie

Vmbo. Ontdek je talenten. Praktische leerlijn. Leerlijnen. Locaties

Vmbo. Ontdek je talenten. Praktische leerlijn. Leerlijnen. Locaties Vmbo Ontdek je talenten Op het vmbo van het Roelof van Echten College komt jouw talent tot bloei. Het vmbo kent verschillende leerlijnen en locaties. Afhankelijk van de richting die je volgt en het leerjaar

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

op het Hondsrug vakcollege

op het Hondsrug vakcollege op het Hondsrug vakcollege Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Jij gaat het maken! Op het Hondsrug vakcollege Ben jij een Knexx bouwer of haal je jouw mobieltje uit elkaar om te weten

Nadere informatie

Welkom. woensdag 11 en donderdag 12 januari 2017

Welkom. woensdag 11 en donderdag 12 januari 2017 Welkom woensdag 11 en donderdag 12 januari 2017 algemene ouderavond pro en vmbo woensdag 11 en donderdag 12 januari 2017 onze missie algemene ouderavond pro en vmbo woensdag 2 december 2015 pagina 3 onze

Nadere informatie

Informatie 8ste jaarsouders

Informatie 8ste jaarsouders Informatie 8ste jaarsouders NIO donderdag 8 november 2012 Deze wordt afgenomen door Eduniek, onze schoolbegeleidingsdienst. Uitslag na de kerstvakantie, samen met het schooladvies. Aanvullende informatie

Nadere informatie

Drechtsteden College. De school waar ik mezelf kan zijn! vmbo. Techniek Zorg & Welzijn Economie

Drechtsteden College. De school waar ik mezelf kan zijn! vmbo. Techniek Zorg & Welzijn Economie Drechtsteden College De school waar ik mezelf kan zijn! Techniek Zorg & Welzijn Economie vmbo Je zit in groep 8 en je hebt een VMBOadvies gekregen. Maar welke school past nu het beste bij je? Waar voel

Nadere informatie

Praktijkonderwijs, dat ga ik doen! Informatiebrochure Praktijkonderwijs

Praktijkonderwijs, dat ga ik doen! Informatiebrochure Praktijkonderwijs Praktijkonderwijs, dat ga ik doen! Informatiebrochure Praktijkonderwijs Onze boodschap aan leerlingen: Praktijkonderwijs, dat ga ik doen! Het Praktijkonderwijs is een vorm van voortgezet onderwijs. Je

Nadere informatie

WELKOM OP DE TALINGSTRAAT

WELKOM OP DE TALINGSTRAAT WELKOM OP DE TALINGSTRAAT Jouw stap naar de echte wereld LMC PRAKTIJK- ONDERWIJS WELKOM In Rotterdam Zuid staat langs de singel met fonteinen onze prachtige school de Talingstraat. Ons gebouw is klein

Nadere informatie

op het Hondsrug vakcollege

op het Hondsrug vakcollege op het Hondsrug vakcollege Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Jij gaat het maken! Op het Hondsrug vakcollege Ben jij een Knexx bouwer of haal je jouw mobieltje uit elkaar om te weten

Nadere informatie

Informatieavond CBS de Citer 2015. Welkom 10-09-2015

Informatieavond CBS de Citer 2015. Welkom 10-09-2015 Informatieavond CBS de Citer 2015 Welkom 10-09-2015 Algemene Informatie m.b.t. de communicatie Iedere vrijdag verschijnt de nieuwsbrief. Het is van belang om deze goed te lezen. Zo blijft u op de hoogte

Nadere informatie

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top.

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Heb je een mavo- of mavo/havo-advies en wil je het beste uit jezelf halen? Kom dan eens

Nadere informatie

Voel je thuis op het KWC!

Voel je thuis op het KWC! op de Gershwinhof Voel je thuis op het KWC! Kom jij naar onze school? Van harte welkom! Op het KWC zit je goed. Wij hebben twee gebouwen: de Gershwinhof en de Beethovenlaan. Daar vind je alle soorten voortgezet

Nadere informatie

Jouw praktische weg naar het hbo. Onderdeel van AOC Oost

Jouw praktische weg naar het hbo. Onderdeel van AOC Oost Jouw praktische weg naar het hbo Onderdeel van AOC Oost 2014 2015 2Informatie Het Groene Lyceum 2014-2015 Lekker praktisch bezig zijn maar wel op een hoog niveau. Is dat ook voor jou de leukste route naar

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. Gemini (H)TL

EEN WERELD SCHOOL. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. Gemini (H)TL EEN WERELD SCHOOL vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen Gemini (H)TL Gemini (H)TL is iets voor jou! Je hebt advies vmbo theoretische leerweg Vmbo theoretische leerweg

Nadere informatie

Aandacht voor elke leerling. Begeleidingscommissie

Aandacht voor elke leerling. Begeleidingscommissie Begeleidingscommissie Aandacht voor elke leerling In deze brochure vindt u alle informatie over individuele begeleiding voor leerlingen op het Don Bosco College Wie doet wat? Het Don Bosco College besteedt

Nadere informatie

Welkom. woensdag 2 december 2015

Welkom. woensdag 2 december 2015 Welkom woensdag 2 december 2015 algemene ouderavond pro en vmbo woensdag 2 december 2015 onze missie pagina 3 onze missie pagina 4 streekschool Someren 398 Leende 5 Asten 215 Nederweert 3 Geldrop 77 Sterksel

Nadere informatie

Voor jou als deelnemer. Sterk in Werk helpt je aan een baan die bij je past

Voor jou als deelnemer. Sterk in Werk helpt je aan een baan die bij je past Voor jou als deelnemer Sterk in Werk helpt je aan een baan die bij je past Vind je het lastig om een baan te vinden of te houden? Weet je nog niet waar je talenten liggen, heb je nog geen keuze kunnen

Nadere informatie

Ondernemen, Welzijn & Sport

Ondernemen, Welzijn & Sport christelijke school voor vmbo-gl-kbl-bbl Ondernemen, Welzijn & Sport Onderwijs maken we samen! Wat ga je leren? Wat wil je doen en meemaken? Wat kies je? Dat ontdekken we samen: jij, je ouders/verzorgers

Nadere informatie

Je maakt het op het Vakcollege Noordoostpolder Schooljaar 15/16

Je maakt het op het Vakcollege Noordoostpolder Schooljaar 15/16 Je maakt het op het Vakcollege Noordoostpolder Schooljaar 15/16 Onderwijs voor jongeren met gouden handen die aan een gouden toekomst willen werken. Dat is het Vakcollege Noordoostpolder. Leerlingen die

Nadere informatie

De school waar je je thuis voelt!

De school waar je je thuis voelt! De school waar je je thuis voelt! De Viaan De Viaan is een openbare school voor Praktijkonderwijs voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Als je moeite hebt met leren, ben je bij ons op de goede plek. Je krijgt

Nadere informatie

Praktijkonderwijs is eindonderwijs, met diploma s en certificaten.

Praktijkonderwijs is eindonderwijs, met diploma s en certificaten. Talent in praktijk Praktijkonderwijs Praktijkonderwijs is eindonderwijs, met diploma s en certificaten. Het praktijkonderwijs is een vorm van voortgezet onderwijs die rechtstreeks opleidt voor de arbeidsmarkt.

Nadere informatie

Welkom op de doemiddag 2018

Welkom op de doemiddag 2018 Welkom op de doemiddag 2018 Zone College Locatie Borculo groen onderwijs Keuzemoment Eind groep 8 van de basisschool, welk vervolgonderwijs Eind leerjaar 2 vmbo, welke leerweg en welk profiel, binnen

Nadere informatie

Meer dan je ziet! CSG Liudger voor u

Meer dan je ziet! CSG Liudger voor u Meer dan je ziet! R CSG Liudger voor u Foto cover: Afian Stornebrink, onderwijs- en organisatiecoördinator en docent AVO Eelze de Boer, stagebegeleider en docent AVO Hallo, wij zijn Eelze de Boer en Afian

Nadere informatie

leeromgeving. Veiligheid en geborgenheid

leeromgeving. Veiligheid en geborgenheid GSG Het Segment GSG Het Segment is een veilige, zelfstandige school voor Praktijkonderwijs voor jongeren die worden begeleid en gecoacht naar werk, zelfstandigheid, vervolgopleiding (ROC) en zinvolle vrijetijdsbesteding.

Nadere informatie

CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0

CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0 CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0 Voorwoord CSG Liudger is een brede, christelijke scholengemeenschap voor het voortgezet onderwijs. Bestaande uit praktijkonderwijs, vmbo (inclusief lwoo), mavo,

Nadere informatie

ALTRA COLLEGE NOORD / ZUIDOOST. Leren en werken voor je toekomst WWW.ALTRA.NL

ALTRA COLLEGE NOORD / ZUIDOOST. Leren en werken voor je toekomst WWW.ALTRA.NL ALTRA COLLEGE NOORD / ZUIDOOST Leren en werken voor je toekomst WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij Altra College! Mentor Goedemorgen, goed dat je er bent! We zijn blij dat je er bent. Bij de beroepsopleiding

Nadere informatie

Voor een kansrijke toekomst

Voor een kansrijke toekomst Voor een kansrijke toekomst Welke leerlingen gaan naar het praktijkonderwijs? Praktijkonderwijs is bedoeld voor leerlingen die ondanks extra begeleiding geen diploma in het reguliere voortgezet onderwijs

Nadere informatie

op het Hondsrug vakcollege

op het Hondsrug vakcollege op het Hondsrug vakcollege Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Jij gaat het maken! Op het Hondsrug vakcollege Ben jij een Knexx bouwer of haal je jouw mobieltje uit elkaar om te weten

Nadere informatie

TANDARTSASSISTENTE. Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013. Sectorwerkstuk HET ASSINK LYCEUM

TANDARTSASSISTENTE. Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013. Sectorwerkstuk HET ASSINK LYCEUM TANDARTSASSISTENTE Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013 HET ASSINK LYCEUM Sectorwerkstuk Inhoudsopgave Inleiding... 3 Waarom heb je voor deze opleiding gekozen? Waarom zou je voor deze opleiding kiezen?... 3

Nadere informatie

Praktijkonderwijs in de regio Rotterdam

Praktijkonderwijs in de regio Rotterdam Praktijkonderwijs in de regio Rotterdam Praktijkonderwijs in de regio Rotterdam Kinderen en jongeren moeten tegenwoordig steeds méér en steeds beter presteren, een zo hoog mogelijke opleiding volgen, diploma

Nadere informatie

OP HET STREEK TEL IK MEE!

OP HET STREEK TEL IK MEE! OP HET STREEK TEL IK MEE! CSG Het Streek Zandlaan voor vmbo/mavo en praktijkonderwijs, Een nieuwe school, heel anders dan de basisschool. Veel verschillende docenten. Andere vakken. Krijg je al de kriebels

Nadere informatie

VMBO Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs

VMBO Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs Inhoud VO avond 1. Onderwijstypen voortgezet onderwijs (VO) 2. Advisering basisschool 3. Toelichting toetsafname 4. Tijdspad 5. Ontwikkelingen 6. Traject aanmelding VO. 7. Tips bezoek en overzicht van

Nadere informatie

Auris College Rotterdam

Auris College Rotterdam Auris College Rotterdam Voorlichting voor schooljaar 2018-2019 Anne Stijn van Nes teamleider vmbo Job Dallau teamleider praktijkroute Auris College Rotterdam Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) voor cluster

Nadere informatie

christelijke school voor vmbo-gl-kbl-bbl Gewoon goed onderwijs!

christelijke school voor vmbo-gl-kbl-bbl Gewoon goed onderwijs! christelijke school voor vmbo-gl-kbl-bbl Gewoon goed Trots op onze school Toekomstgericht onderwijs Veel kansen op een hoger niveau onderwijs! Jij krijgt goed onderwijs! Op Melanchthon Wilgenplaslaan geven

Nadere informatie

VOORLICHTINGSAVOND VOORTGEZET ONDERWIJS

VOORLICHTINGSAVOND VOORTGEZET ONDERWIJS VOORLICHTINGSAVOND VOORTGEZET ONDERWIJS SBO De Regenboog 7 januari 2015 Inhoud van de avond Uitstroom leerlingen en een aantal verschillende scholen Pauze (15 minuten) Toetsing en aanmelden van onze leerlingen

Nadere informatie

Informatieavond klas 4

Informatieavond klas 4 Informatieavond klas 4 Praktijkonderwijs Werken naar werk Samen op weg bereikt ieder zijn doel Programma Uitstroomprofielen + vakkenpakket Doorstromen naar arbeid Doorstromen naar entreeonderwijs Algemene

Nadere informatie

Digitaal Doorstroomdossier

Digitaal Doorstroomdossier Digitaal Doorstroomdossier Ewout Hooijer MBO Utrecht 95091: Veiligheid en vakmanschap (Niveau 3 BOL) Instroom: september 2014 Ewout Hooijer 18-11-1981 (leeftijd op 1 augustus 2014-32 jaar) Minkema College

Nadere informatie

op het Hondsrug vakcollege

op het Hondsrug vakcollege op het Hondsrug vakcollege Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Jij gaat het maken! Op het Hondsrug vakcollege Dingen maken en weten hoe ze werken Dingen maken en weten hoe ze werken.

Nadere informatie

Informatie voor ouders. schooljaar 2015-2016. Topmavo volgens. Mick. Hart voor jouw talent! Meer dan leren

Informatie voor ouders. schooljaar 2015-2016. Topmavo volgens. Mick. Hart voor jouw talent! Meer dan leren Informatie voor ouders schooljaar 2015-2016 Topmavo volgens Mick Hart voor jouw talent! Meer dan leren Meer dan leren Op de Groene Hart Topmavo komen leerlingen met een mavo (vmbo-tl) of mavo/havo-advies.

Nadere informatie

ONDERSTEUNING BIJ HET GEMINI COLLEGE

ONDERSTEUNING BIJ HET GEMINI COLLEGE ONDERSTEUNING BIJ HET GEMINI COLLEGE INFORMATIEBROCHURE LEERLINGBEGELEIDING GEMINI LYCEUM GEMINI (H)TL GEMINI VAKCOLLEGE atheneum - havo - vmbo - lwoo BLIJF ONTDEKKEN OP DE OPEN AVONDEN: 11 DECEMBER 2017

Nadere informatie

Begeleiding. Aandacht voor elke leerling!

Begeleiding. Aandacht voor elke leerling! Aandacht voor elke leerling! Begeleiding 2016 Begeleiding Het Staring College biedt goede begeleiding. Er is aandacht voor de leerling als individu, niet alleen als het even niet soepel gaat, maar ook

Nadere informatie

Informatiebrochure voor ouders/verzorgers

Informatiebrochure voor ouders/verzorgers Informatiebrochure voor ouders/verzorgers Inhoudsopgave Voorwoord 2 1. Missie en Visie 4 1.1 Praktijkonderwijs 1.2 Allemaal anders, ieder zijn talent 2. De juiste plek voor iedere leerling 6 2.1 Toelating

Nadere informatie

ZuidWest* 30 vragen & antwoorden over onze eigentijdse vorm van leren 2014 / 2015

ZuidWest* 30 vragen & antwoorden over onze eigentijdse vorm van leren 2014 / 2015 1 ZuidWest* 30 vragen & antwoorden over onze eigentijdse vorm van leren 2014 / 2015 30 VRAGEN Voorwoord Beste jongens en meisjes, Fijn dat je er bent! Wij heten je van harte welkom op onze twee prachtige

Nadere informatie

GSG Het Segment. Introductie voor ouders

GSG Het Segment. Introductie voor ouders GSG Het Segment GSG Het Segment is een veilige, zelfstandige school voor praktijkonderwijs voor jongeren die worden begeleid en gecoacht naar werk, zelfstandigheid, vervolgopleiding (ROC) en zinvolle vrijetijdsbesteding.

Nadere informatie

Schoolgids Carré College (samenvatting)

Schoolgids Carré College (samenvatting) Schoolgids Carré College (samenvatting) 2016-2017 1 Over het Carré College Praktijkgericht Nu naar het Carré College, straks een baan Op het Carré College bieden we de best denkbare voorbereiding op MBO

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. zorg en welzijn techniek business en office. Gemini Vakcolleges

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. zorg en welzijn techniek business en office. Gemini Vakcolleges lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo EEN WERELD SCHOOL zorg en welzijn techniek business en office Gemini Vakcolleges Welk vakcollege past bij jou? Het vakcollege, iets voor jou! Je hebt advies vmbo basis

Nadere informatie

TOPklas GOED VOORBEREID NAAR EEN BEROEPS- OPLEIDING REA COLLEGE MAAKT ER WERK VAN

TOPklas GOED VOORBEREID NAAR EEN BEROEPS- OPLEIDING REA COLLEGE MAAKT ER WERK VAN TOPklas GOED VOORBEREID NAAR EEN BEROEPS- OPLEIDING REA COLLEGE MAAKT ER WERK VAN Ben je uitgeleerd op het (speciaal) voortgezet onderwijs of loop je vast op het MBO? Wil je graag een volgende stap zetten

Nadere informatie

Onderwijs en zorg op maat. VMBO Basis & Kader met LWOO

Onderwijs en zorg op maat. VMBO Basis & Kader met LWOO Onderwijs en zorg op maat VMBO Basis & Kader met LWOO Leerlingen met extra of speciale ondersteuningsbehoeften kunnen bij ons terecht. We gaan uit van de mogelijkheden die elk kind bezit. Iedersland College

Nadere informatie

LEREN VOOR DE PRAKTIJK

LEREN VOOR DE PRAKTIJK LEREN VOOR DE PRAKTIJK Een nieuwe school, heel anders dan de basisschool. Veel verschillende docenten. Andere vakken. Krijg je al de kriebels in je buik? Niet nodig, hoor. Op Het Streek aan de Zandlaan

Nadere informatie

Christelijke school voor vmbo met leerwegondersteuning. College de OpMaat. Op maat voor jou!

Christelijke school voor vmbo met leerwegondersteuning. College de OpMaat. Op maat voor jou! Christelijke school voor vmbo met leerwegondersteuning College de OpMaat Op maat voor jou! 2015-2016 College de OpMaat: Op maat voor jou! Leuke activiteiten Ik kan me niet zo goed concentreren in een grote

Nadere informatie

Hardenberg Tel 0524 593800. Coevorden. Your next step! Tel 0523 262170. www.denieuweveste.nl

Hardenberg Tel 0524 593800. Coevorden. Your next step! Tel 0523 262170. www.denieuweveste.nl Van Heeckerenlaan 2 Piet Heinstraat 1 Coevorden Hardenberg Tel 0524 593800 Your next step! Tel 0523 262170 www.denieuweveste.nl Your next step! informatie 2014/2015 ontwikkel(t) je talent De Nieuwe Veste

Nadere informatie

Informatieavond. Welkom 15 november 2011

Informatieavond. Welkom 15 november 2011 Welkom Informatieavond Welkom 15 november 2011 Aloysius/ De Roosten Scholengroep Het Plein Sint-Joriscollege Antoon Schellenscollege De Burgh Praktijkschool Eindhoven Pleinschool Helder Missie Leerlingen

Nadere informatie

WELKOM OP. VMBO Maasland AANDACHT VOOR

WELKOM OP. VMBO Maasland AANDACHT VOOR WELKOM OP VMBO Maasland AANDACHT VOOR Ben jij bijna van de basisschool af en ga je volgend jaar naar het vmbo? Heb je er nu al zin in? Of vind je het spannend? Op je nieuwe school krijg je verschillende

Nadere informatie

Je maakt t op het Vakcollege Noordoostpolder

Je maakt t op het Vakcollege Noordoostpolder Je maakt t op het Vakcollege Noordoostpolder Schooljaar 16/17 Onderwijs voor jongeren met gouden handen die aan een gouden toekomst willen werken. Dat is het Vakcollege Noordoostpolder. Leerlingen die

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. zorg en welzijn techniek business en office. Gemini Vakcolleges

EEN WERELD SCHOOL. zorg en welzijn techniek business en office. Gemini Vakcolleges EEN WERELD SCHOOL zorg en welzijn techniek business en office Gemini Vakcolleges Welk vakcollege past bij jou? Het vakcollege, iets voor jou! Je hebt advies vmbo basis of kader Het vakcollege is voor leerlingen

Nadere informatie

Laura Kamies Het Assink Lyceum Klas 4T3 4 e schooljaar. Sectorwerkstuk. Pedagogisch medewerker

Laura Kamies Het Assink Lyceum Klas 4T3 4 e schooljaar. Sectorwerkstuk. Pedagogisch medewerker Laura Kamies Het Assink Lyceum Klas 4T3 4 e schooljaar Sectorwerkstuk Pedagogisch medewerker Inhoud Inleiding... 3 Dagverslagen... 3 - Van elke dag een verslag van wat je gedaan hebt.... 3 - Wat heb jij

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven. Inrichting van

Nadere informatie

Vakkundig in Actief leren

Vakkundig in Actief leren Vakkundig in Actief leren Vakkundig in Actief leren Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs Oud-Beijerland Het Actief College Het Actief College is een openbare scholengemeenschap voor beroepsgerichte

Nadere informatie

Talent. voor de Toekomst! Informatie Saenredam College

Talent. voor de Toekomst! Informatie Saenredam College Talent voor de Toekomst! Informatie Saenredam College 201 4 5 /201 Inhoudsopgave Dit hebben we speciaal voor jou geschreven 2 Openbare school Open avond VMBO bij het Saenredam College 3 Onderbouw Nieuwe

Nadere informatie

RSG WOLFSBOS. vwo havo vmbo praktijkonderwijs WIJ ZIEN JOU

RSG WOLFSBOS. vwo havo vmbo praktijkonderwijs WIJ ZIEN JOU RSG WOLFSBOS vwo havo vmbo praktijkonderwijs WIJ WIJ De middelbare school, een volgende stap in je leven. Een nieuwe school kiezen is leuk. Maar waar kies je nu precies voor? Natuurlijk willen je ouders

Nadere informatie

Informatieavond 11 november 2013

Informatieavond 11 november 2013 Informatieavond 11 november 2013 Dhr. Boon Teamleider 2/3/4 GL/TL Dhr. Van Dijk Mentor TL + examensecretaris 1 Advies basisschool VMBO Wat houdt dat in? Vier leerwegen: Basis beroeps Kader beroeps Gemengd

Nadere informatie

Je bent iemand, je kunt iets en. je hoort erbij KRALINGEN. Je kunt hier ook na school veel doen. Kleine, veilige en sfeervolle school

Je bent iemand, je kunt iets en. je hoort erbij KRALINGEN. Je kunt hier ook na school veel doen. Kleine, veilige en sfeervolle school KRALINGEN christelijke school voor mavo+ en vmbo Je bent iemand, je kunt iets en We kennen elkaar hier allemaal Je kunt hier ook na school veel doen Kleine, veilige en sfeervolle school je hoort erbij

Nadere informatie

voorlichting voor ouders van leerlingen groep 8 overstap primair onderwijs naar voortgezet onderwijs schooljaar

voorlichting voor ouders van leerlingen groep 8 overstap primair onderwijs naar voortgezet onderwijs schooljaar voorlichting voor ouders van leerlingen groep 8 overstap primair onderwijs naar voortgezet onderwijs schooljaar 2018-2019 overstap primair onderwijs naar voortgezet onderwijs voorstellen Sandra Schoenmaker

Nadere informatie

STAGEGIDS. Voor ouders, stagiaires en stagebegeleiders

STAGEGIDS. Voor ouders, stagiaires en stagebegeleiders STAGEGIDS PRAKTIJKONDERWIJS Voor ouders, stagiaires en stagebegeleiders Inhoud 03 Voorwoord 04 De opleiding van de stagiair 2 06 Algemene informatie over de stage 06 Doelen van de stage 06 De duur van de

Nadere informatie

Helicon VMBO Nijmegen. Infoavond 1 juni 2015

Helicon VMBO Nijmegen. Infoavond 1 juni 2015 Helicon VMBO Nijmegen Infoavond 1 juni 2015 Welkom bij de ouderavond voor nieuwe eerstejaars Even voorstellen! Wat gaan we bespreken Missie en uitgangspunten Lesprogramma in de onderbouw Begeleiding Aandachtspunten

Nadere informatie

JOUW STAP NAAR DE ECHTE WERELD

JOUW STAP NAAR DE ECHTE WERELD JOUW STAP NAAR DE ECHTE WERELD WELKOM In Rotterdam Zuid staat langs de singel met fonteinen onze prachtige school Het Praktijkcollege Charlois. Ons gebouw is klein en overzichtelijk, zo weet je snel de

Nadere informatie

Dyslectische leerlingen richting het eindexamen: de rol van de docent

Dyslectische leerlingen richting het eindexamen: de rol van de docent Dyslectische leerlingen richting het eindexamen: de rol van de docent www.masterplandyslexie.nl Protocol Dyslexie VO Vakkaternen Interventieprogramma s Toetsen en Interventies in het VO. Technische maatjes

Nadere informatie

ONDERSTEUNING-LWOO/INTERNATIONALE PRAKTIJKONDERWIJS/ VMBO MET EXTRA ALGEMEEN TOEGANKELIJK DOEN WAT WERKT! SCHAKELKLAS

ONDERSTEUNING-LWOO/INTERNATIONALE PRAKTIJKONDERWIJS/ VMBO MET EXTRA ALGEMEEN TOEGANKELIJK DOEN WAT WERKT! SCHAKELKLAS SG W.J. PRAKTIJKONDERWIJS/ VMBO MET EXTRA ONDERSTEUNING-LWOO/INTERNATIONALE SCHAKELKLAS ALGEMEEN TOEGANKELIJK DOEN WAT WERKT! SG W.J. Flevostraat 257 1442 PX Purmerend Postbus 890 1440 AW Purmerend telefoon:

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

WELKOM OP DE HUISMANSTRAAT

WELKOM OP DE HUISMANSTRAAT WELKOM OP DE HUISMANSTRAAT Wij weten dat je het kan LMC PRAKTIJK- ONDERWIJS WELKOM In Rotterdam Zuid staat tussen de havens in de wijk Charlois onze school LMC Praktijkonderwijs Huismanstraat. Wij maken

Nadere informatie

Elde College. Elke dag een uitdaging

Elde College. Elke dag een uitdaging Elde College Elke dag een uitdaging Sint-Michielsgestel Devon Sterken, zorgcoördinator Luque Somers, mentor en docent lichamelijke opvoeding Basisschool * Voortgezet Meer vakken, meer docenten, meer lokalen

Nadere informatie