Zin en onzin van het lerarenregister

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zin en onzin van het lerarenregister"

Transcriptie

1 Zin en onzin van het lerarenregister Na alles wat ik heb gehoord en gelezen over het register sta ik er als volgt tegenover: Register is onzin want: - Veel tijd gaat verloren bij het beschrijven van eigen competenties (portfolio). - Registratie vraag veel administratieve ondersteuning. - Wie gaat controleren? - Schoolleiding kan in functioneringsgesprekken de informatie misbruiken. - Professionaliteit leg je niet op door een registratie of beroepsregister. - Papieren exercitie, want zie BIG-Advocaten. - Geen relatie met kwaliteit. - Geen tuchtrecht. - Allerlei private groepen gaan ontstaan. - De Nederlandse cultuur laat zich niet in hokjes zetten. Met name in het onderwijs heerst er een cultuur, waarbij vooral geen onderscheid gemaakt wordt. Dus hoe serieus zal het door collega s worden genomen? - Het levert niets op. - Waarom zou je een intensief traject in willen gaan als er geen functiedifferentiatie/-beloning bij hoort. - De problemen in het onderwijs worden er niet door opgelost. - Hoewel het formuleren van, en toetsen op het voldoen aan beroepsstandaarden de taak van vakverenigingen is, het toetsen of een leraar voldoende punten heeft behaald, de taak is van de schoolleiding. - De competenties zijn ondefinieerbaar. Registratie is zinvol want: - Het versterkt je rol als leraar als het bijv. gaat om eigen keuze over bijscholing. - Het is een verdieping van jezelf als vakdocent. - Beroepstrots. - Bijscholing is een voorwaarde voor registratie, is zinvol. - Kwaliteit van leraarschap mag best getoetst worden. - Communicatie met collega s. - Impuls voor permanente professionalisering. - Emancipatie/aanzien/status beroepsgroep. - Meer met elkaar in gesprek over kwaliteit van leraren.

2 - Het zet mensen aan om te denken over hun professionele ontwikkeling en ze ook daartoe activeert. - Beroepsstandaard op schoolorganisatieniveau = minimum eis aan bevoegde leraren. - Het kan positie van professional versterken. - Standaard t.o.v. management. - Sterker t.o.v. eigen scholing. - Eenzaam als vakdocent. - Kwaliteit toetsen. - Impuls - Statut. beroepsgroep. - Basis voor verantwoording naar buiten. - Draagt bij aan professioneel imago (mits goed ingevuld). - Kan potentieel bijdragen aan kwaliteit van het beroep. - Het geeft duidelijkheid in de functieomschrijving, waarde van het beroep, geen discussie meer wat wel en niet bij je functie hoort (met m.n. directie). - Zo houd je regie over de eigen carrière. Tevens is het een basis voor de professionele inzet op school bij de communicatie hierover. - De kwaliteit van het onderwijs wordt zichtbaar via een landelijk vastgestelde procedure. - Meer status voor het beroep leraar. - Financiéle beloning wordt mogelijk, gebruikmakende van deze registratie. - Het behoudt de kwaliteit in het onderwijs hoog. Door het moeten blijven volgen van cursussen blijven de leraren up-to-date. - Goed voor de leraren, goed voor de leerlingen, goed voor het onderwijs. - Binnen de Pabo s worden steeds meer studenten geassesst om te kijken of ze aan de SBL-competenties voldoen. Registratie kan eventueel meteen op de Pabo s plaatsvinden. - Want het is een kans om samen met IPB (binnen de Wet BIO) ontwikkel- /kwaliteits-criteria te ontwikkelen/vast te leggen voor leraren. Volgens mij kan dit elkaar versterken. - Duidelijkheid over het beroep/beroepstrots. - Biedt mogelijkheid tot differentiëren tussen beroepsgenoten. - Geeft beroepstrots/bevlogenheid/actueel bezig met beroep. - Zij kan de identiteit van de beroepsgroep versterken. - Prikkel om vak- en onderwijsontwikkelingen bij te houden. - Anker voor de beroepsgroep. Ook nuttig gebleken bij artsen, advocaten, notarissen

3 - Kan een rol spelen in scholingstraject wet BIO. - Het is een soort project waar heel veel mensen in het onderwijs aan meewerken. Het gesprek (proces) is belangrijk, maar het doel ook. - Het leidt tot verdieping + duidelijke doelen dus een beter resultaat/kwaliteit. - Hopelijk komt hierdoor weer kwaliteit in het onderwijs. - Daarmee kan de kwaliteit van de leraren en dus de les beter gegarandeerd worden. - Geeft een institutionele basis aan de beroepsgroep en een basisstructuur ook voor kwaliteitszorg. Ik ben tegen het register, tenzij: - Een meerderheid van de beroepsgroep het wil. - Het publiekrechterlijk wordt (tégen als schoolleiders het misbruiken). - Er uiteindelijk iets tegenover komt te staan. - Dit basis-ervaren-expert gekoppeld wordt aan tastbare consequenties, zoals functie/beloning. - Vakinhoud bovenaan komt te staan, ook dat is leerlinggericht. - Kennis aan leerlingen onthouden is wellicht helemaal niet zo sociaal. - Indien er rechtsongelijkheid ontstaat door de wijze, waarop schoolleiders registratie gebruiken bij personeelsbeleid (inschaling, periodieken, taakstelling, POP/PAP, etc.). - De minister niet de verantwoordelijkheid neemt de schoolbesturen aan te spreken op het bijhouden van hun beroepsdossier met een vastgesteld percentage aan vakgebonden activiteiten. - Het zeer bureaucratisch wordt. - De werkdruk nog verder toeneemt. - Er daadwerkelijk iets positiefs uit voortkomt: aanzien beroep, lerende leraren, (geen geldelijk gewin waar gaat dat naar toe?) Ik ben vóór het register mits: - Het ook iets oplevert voor de leraar. Bijv. als salaris maar ook als carrièremogelijkheid, groei, rol in de school. - Er ook sancties komen op niet-registreren/voldoen aan de eisen. - Het geen papieren tijger wordt. - Adequate flankerende maatregelen (geld, tijd). - Professionalisering breed wordt ingevuld (niet alleen in externe cursussen).

4 - Feedback van bijv. leerlingen als criterium wordt opgenomen. - Collegiale consultatie/intervisie als criterium. - Een meerderheid van de beroepsgroep er tegen is. - Er ook een beroepsgroep-gevoel ontstaat. - Het in handen van leraren blijft. - Leraren het zelf onderhouden. - Het niet beperkt blijft tot procedurele aspecten (bureaucratie). - De overheid de meerwaarde erkent en plannen maakt hiervoor. - Er op schoolorganisatieniveau goed mee wordt omgegaan. - Tijd voor professionalisering in vermindering wordt gebracht op lesgevende taken. Anders komt er nog meer bij de werkdruk. - Directie/bestuur leerkrachten voldoende tijd geven om zich te laten scholen/professionaliseren om in het register te worden opgenomen. - Het duidelijk en overzichtelijk is en de schoolleiding de beroepsgroepen/secties hiermee aan de slag laat gaan. Niet top-down invoeren. - Er aan gewerkt wordt dat veel mensen zich registreren. - Portfolio ook gekoppeld wordt aan werkomgeving: theorie én praktijk. - Schoolleidingen middelen ter beschikking stellen voor prof. activiteiten die leraren zelf kiezen in het kader van registratie en het geen sluipweg wordt voor onbevoegdheid en de standaard door de beroepsgroep wordt gedragen en die er eigenaar van is. - De vakverenigingen gefaciliteerd worden om te doen wat de schoolleiding kennelijk laat liggen. - Registratie vooraf bepaalde voordelen kan bieden. - Er waardering tegenover staat. Scholingsaanbod. - Kwaliteitshandhaving (-verbetering) het leidmotief blijft en de bureaucratie niet de overhand krijgt. - De vakcomponent manifest deel uitmaakt van de procedure en door de vakverenigingen wordt geregisseerd. - Nuttig en efficiënt werkt. - De tijd vrijgemaakt wordt, dus andere taken verdwijnen/kleiner worden. - Er voordelen aan verbonden worden als voorrang bij benoemingen en mits het niet gebruikt wordt als beoordeling door de leidinggevenden. - De objectiviteit gegarandeerd kan worden en het register niet kan worden gebruikt als beoordelings- of pressiemiddel door de leiding. - Eigendom beroepsgroep, eenduidig herkenbaar, sober en gezaghebbend.

5 Advies aan het projectteam: - Probeer via het ministerie geld vrij te maken voor de vakverenigingen om het registratieproject verder vorm te geven. - Onderzoek bij de beroepsgroep wat men zelf van een beroepsgroep vindt (kwantitatief). - Doorgaan op incrementele weg. - Tel je zegeningen als een voortrekkersgroep ermee aan de slag gaat; wellicht volgt de rest ook op enig moment. - Start ook met registratie van beginnende leraren en verbind dit met voortgaande professionalisering. - Waarde die de overheid geeft aan de registratie is essentieel voor de meerwaarde van het register. Dus: overheid in betrekken, uitspraken vastleggen. - (+vakbonden): Gebruik politiek bij het in-/uitvoeren van de registratie. - Overheid speelt een grote rol bij de erkenning van de registratie. - Kijk naar de verplichte nascholingen bij artsen, therapeuten, etc. Geen nascholingen verlies van baan, of verlies van lidmaatschap van je beroepsgroep. - Stel eerst de besturen en directies op de hoogte (bovenschoolsmanagement), zodat je meteen meerdere scholen kunt pakken om het register in te voeren. - PO: initiatief voor leraren in Primair Onderwijs. - Nadenken over het effect/de winst van registratie; wat kun je er aan koppelen, zodat.. - Als ministerie pro-registratie is dan ook aantrekkelijk maken. Hoe zie ik dit anders dan alleen in een brief? - Stop met het constant praten over competenties en POP s, die je tot aan je pensioen moet doen. Cursussen zijn vaak niet zinvol, maar gaan veel over de coach, en teveel van decentraal naar decentraal. - VO: Laat de generieke standaarden (ter beoordeling) aan de combi werkgeverwerknemer en richt registratie exclusief op de vakinhoudelijke en vakdidactische deskundigheid. - Probeer de minister erop te wijzen dat de schoolleiding zijn werk moet doen. - Format ontwikkelen in overleg met de vakverenigingen. Zorgen voor gelijkwaardigheid van de diverse registratietrajecten. - Koppelen aan startkwalificaties van opleidingen (NVAO-geaccrediteerd). - Blijf in gesprek met gewone anonieme leraren in de scholen over nut/noodzaak/de praktische uitvoering. - Snelle start met initiële registratie.

6 - Voorspelbare en terugkerende werkstructuur voor programmatische ontwikkeling van het register. Anderszins: - Zou de inzet voor deze registratie beloond horen te worden. - Voorwaarden creëren faciliteiten (vanwege de werkdruk). - Bevoegdheid dient voorwaarden te zijn tot registratie. Een geregistreerde tweedegrader kan niet een ongeregistreerde eerstegrader vervangen. - Belang onderscheid: *Toetsing (heeft de leraar een bepaalde activiteit op adequate wijze verricht?) = taak vakvereniging *Meta-toetsing (heeft de leraar de vakgeboden punten (zou percentage van het beroepsdossier moeten zijn politiek beslist?) van de beroepsstandaard behaald? = taak van de schoolleiding - Welk probleem lost registratie op? Is er een probleem of welke doelen wil je halen? Daarom zijn de stellingen lastig te beantwoorden. Registratie moet geen doel op zich worden.

Het register. van, voor en door de leraar

Het register. van, voor en door de leraar Het register van, voor en door de leraar Waarom een lerarenregister? Het lerarenregister is het beroepsregister van leraren in het primair, speciaal, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Het initiatief

Nadere informatie

30 JR GELEDEN: - ieder deed maar wat - achterblijvers, irritatie - geen beroepseer uit bij- en nascholing - geen brede discussie over wat goede bijen

30 JR GELEDEN: - ieder deed maar wat - achterblijvers, irritatie - geen beroepseer uit bij- en nascholing - geen brede discussie over wat goede bijen 30 JR GELEDEN: - ieder deed maar wat - achterblijvers, irritatie - geen beroepseer uit bij- en nascholing - geen brede discussie over wat goede bijen nascholing is - alles bij werkgevers, afvinklijstjes

Nadere informatie

Laat zien wat je waard bent. Sta in het register. Van, voor en door de leraar

Laat zien wat je waard bent. Sta in het register. Van, voor en door de leraar Laat zien wat je waard bent. Sta in het register. Van, voor en door de leraar De Onderwijscoöperatie bestaat uit de bovenstaande vijf lidorganisaties 2 Scan registerleraar.nl voor extra s! Heb je na het

Nadere informatie

dit gaat over mij en mijn vak het is snel en gemakkelijk en je ziet wat je hebt bereikt

dit gaat over mij en mijn vak het is snel en gemakkelijk en je ziet wat je hebt bereikt nieuw in mijn functie, had ik snel en goed overzicht wat er speelde in mijn team ik heb met COSMO in kaart waar ik zelf voor sta we zien een grote groei van de ontwikkelingen in de teams nu hebben we veel

Nadere informatie

De AOb krijgt veel vragen over de Wet Beroep Leraar. Wij hebben de meest gestelde vragen voor jullie onder elkaar gezet.

De AOb krijgt veel vragen over de Wet Beroep Leraar. Wij hebben de meest gestelde vragen voor jullie onder elkaar gezet. 25 augustus 2017 Vragen en antwoorden over Wet Beroep Leraar De AOb krijgt veel vragen over de Wet Beroep Leraar. Wij hebben de meest gestelde vragen voor jullie onder elkaar gezet. 1. Wanneer gaat de

Nadere informatie

Resultaten Peiling lerarenregister

Resultaten Peiling lerarenregister Resultaten Peiling lerarenregister Algemene gegevens: - Verstuurd naar 8000 docenten (aangesloten bij AOb, CNV Onderwijs, Beter Onderwijs Nederland, Platform Vakinhoudelijke Verenigingen Voortgezet Onderwijs

Nadere informatie

Bekwaamheidsdossier. februari 2006 O. OC0602_p8_12 Personeelsbeleid2.i8 8 19-01-2006 16:29:26

Bekwaamheidsdossier. februari 2006 O. OC0602_p8_12 Personeelsbeleid2.i8 8 19-01-2006 16:29:26 Bekwaamheidsdossier Laat zien wat je i februari 2006 O OC0602_p8_12 Personeelsbeleid2.i8 8 19-01-2006 16:29:26 Is het bekwaamheidsdossier een nieuwe papieren tijger? Dat hoeft niet. Leraren die zelf verantwoordelijk

Nadere informatie

30 JR GELEDEN: - ieder deed maar wat - achterblijvers, irritatie - geen beroepseer uit bij- en nascholing - geen brede discussie over wat goede bijen

30 JR GELEDEN: - ieder deed maar wat - achterblijvers, irritatie - geen beroepseer uit bij- en nascholing - geen brede discussie over wat goede bijen 30 JR GELEDEN: - ieder deed maar wat - achterblijvers, irritatie - geen beroepseer uit bij- en nascholing - geen brede discussie over wat goede bijen nascholing is - alles bij werkgevers, afvinklijstjes

Nadere informatie

Het register. van, voor en door de leraar

Het register. van, voor en door de leraar Het register van, voor en door de leraar Lerarenregister: leraren in positie Het lerarenregister is het beroepsregister van leraren in het basis-, speciaal, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. De

Nadere informatie

Wat moet de PMR met de Wet beroep leraar en het Lerarenregister?

Wat moet de PMR met de Wet beroep leraar en het Lerarenregister? Wat moet de PMR met de Wet beroep leraar en het Lerarenregister? Henry van Bergen (Vice-voorzitter FvOv) De Federatie van Onderwijsvakorganisaties (FvOv) Programma Geschiedenis Kern van de wet Professionele

Nadere informatie

SAAM wijzer Professioneel statuut De Fonkeling

SAAM wijzer Professioneel statuut De Fonkeling 1 SAAM wijzer Professioneel Statuut 1.1 Aanleiding Vanaf 1 augustus 2017 is de wet Beroep leraar en lerarenregister (WBL) van kracht. Met deze wet wordt beoogd dat de positie van de leraar versterkt wordt,

Nadere informatie

Kwaliteitsregister Doktersassistent

Kwaliteitsregister Doktersassistent Kwaliteitsregister Doktersassistent Toetsbaar Een gediplomeerde doktersassistent kan zich inschrijven in het kwaliteitsregister en maakt op deze manier zichtbaar en toetsbaar dat ze voldoet aan een aantal

Nadere informatie

Teaching and Learning International Survey Nederland

Teaching and Learning International Survey Nederland Teaching and Learning International Survey Nederland Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling www.talis2013.nl Talis 2013 Teaching and Learning International Survey Sjoerd Slagter, voorzitter

Nadere informatie

Leerthema 1: De Intern Begeleider / Zorgcoördinator als spil in het onderwijs

Leerthema 1: De Intern Begeleider / Zorgcoördinator als spil in het onderwijs Leerthema 1: De Intern Begeleider / Zorgcoördinator als spil in het onderwijs STUDENTENHANDLEIDING Niveau: Post-HBO Leerthemabeschrijving Leerthema 1 is gericht op de competenties, de rollen en persoonskenmerken

Nadere informatie

Medewerkerstevredenheidsonderzoek

Medewerkerstevredenheidsonderzoek Medewerkerstevredenheidsonderzoek Dit medewerkerstevredenheidsonderzoek bestaat uit een aantal standaard onderwerpen die vaak gebruikt worden in medewerkerstevredenheidsonderzoeken. Afhankelijk van de

Nadere informatie

[NB. Het gesproken woord geldt!]

[NB. Het gesproken woord geldt!] Spreekschets voor Minister Bussemaker bij de ALV van Beter Onderwijs Nederland met als thema De leraar en zijn vak, kwaliteit van de leraar in Eindhoven op 9 maart 2013. [NB. Het gesproken woord geldt!]

Nadere informatie

Roler Academie. Roler maakt werk van professionaliteit

Roler Academie. Roler maakt werk van professionaliteit Roler Academie Roler maakt werk van professionaliteit Inhoudsopgave 1. Invulling werkondernemerschap 4 2. Professionalisering, onderdeel van de Roler HR-cyclus 4 3. Mijn Roler Academie 5 Pagina 2 van 7

Nadere informatie

Werkdruk en de MR: Slimmer organiseren

Werkdruk en de MR: Slimmer organiseren Werkdruk en de MR: Slimmer organiseren Programma Werkdruk: oorzaken Anders kijken naar werkdruk: Kijkwijzer slimmer organiseren Opdracht met de kijkwijzer Discussie Plenaire afronding Werkdruk Werkdruk

Nadere informatie

1. Wat is je huidige werksituatie in het onderwijs? 2. Wil je een volgende stap maken in je loopbaan?

1. Wat is je huidige werksituatie in het onderwijs? 2. Wil je een volgende stap maken in je loopbaan? Table. Wat is je huidige werksituatie in het onderwijs? Werkend Werkzoekend 37 63 95, 95, 95, 2. Wil je een volgende stap maken in je loopbaan? Misschien N.v.t. 975 8 464 84 29,2 24,3 43,9 2,5 29,3 24,3

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Programma Registers en Beroepsorganisatie Rijnstraat 50 Den Haag Postbus

Nadere informatie

Begin 2016: start van het Schoolleidersregister VO Ondersteuning van de professionele ontwikkeling van schoolleiders

Begin 2016: start van het Schoolleidersregister VO Ondersteuning van de professionele ontwikkeling van schoolleiders Begin 2016: start van het Schoolleidersregister VO Ondersteuning van de professionele ontwikkeling van schoolleiders Veel beroepsgroepen kennen een register, zoals advocaten, geneeskundig specialisten

Nadere informatie

Stichting leerkracht: elke dag samen een beetje beter

Stichting leerkracht: elke dag samen een beetje beter Stichting leerkracht: elke dag samen een beetje beter Wat is leerkracht? Stichting leerkracht is een organisatie van enthousiaste experts uit het onderwijs en bedrijfsleven die scholen helpt in het ontwikkelen

Nadere informatie

Excellente leerkracht basisonderwijs OPTIMUS primair onderwijs 1

Excellente leerkracht basisonderwijs OPTIMUS primair onderwijs 1 Functieomschrijving Excellente Leerkracht basisonderwijs in de groep Salarisschaal : LB Werkterrein : Onderwijsproces Leerkrachten Activiteiten : Verzorgen van het primaire proces Dit profiel vormt de

Nadere informatie

Kwaliteitsregister Doktersassistent

Kwaliteitsregister Doktersassistent Kwaliteitsregister Doktersassistent Toetsbaar Een gediplomeerde doktersassistent kan zich inschrijven in het kwaliteitsregister en maakt op deze manier zichtbaar en toetsbaar dat ze voldoet aan een aantal

Nadere informatie

Leiden, 30 september Betreft: suggesties advies minister. Geachte heer Rinnooy Kan,

Leiden, 30 september Betreft: suggesties advies minister. Geachte heer Rinnooy Kan, Secretariaat Platform VVVO Roemer Visscherstraat 17 2332TT Leiden secretaris@platformvvvo.nl http://www.platformvvvo.nl Leiden, 30 september 2018 Betreft: suggesties advies minister Geachte heer Rinnooy

Nadere informatie

Werkdocument functioneringsgesprek voor leerkrachten 1

Werkdocument functioneringsgesprek voor leerkrachten 1 Werkdocument functioneringsgesprek voor leerkrachten 1 Inleiding: De VCOG kent een tweejarige gesprekkencyclus. In het ene jaar houdt de leidinggevende een functioneringsgesprek met de leerkracht. In het

Nadere informatie

Stewardessen doen het beter

Stewardessen doen het beter Stewardessen doen het beter BIR Themadag 25 april 2012 Hoe serieus nemen wij onszelf als professionals? Bas Vogel, verpleegkundige Hoofd Registers V&VN Doel Informeren over wet- en regelgeving in relatie

Nadere informatie

Oproep per specifieke mailing (30 januari 2013) en in de maandelijke nieuwsbrief als reminder (7 februari 2013) onder 145 leden

Oproep per specifieke mailing (30 januari 2013) en in de maandelijke nieuwsbrief als reminder (7 februari 2013) onder 145 leden Enquête 2013 Verspreiding: Oproep per specifieke mailing (30 januari 2013) en in de maandelijke nieuwsbrief als reminder (7 februari 2013) onder 145 leden Periode: 30 januari 2013 tot 15 februari 2013

Nadere informatie

september 2017 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter

september 2017 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter september 2017 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter Stichting leerkracht Beter onderwijs en meer werkplezier 2 Het Nederlandse onderwijs is goed. Tegelijkertijd leven bij leraren en docenten,

Nadere informatie

PROFESSIONEEL STATUUT

PROFESSIONEEL STATUUT Voorblad Weert, juni 2018 PROFESSIONEEL STATUUT Scholen voor voortgezet onderwijs moeten met ingang van het nieuwe schooljaar een professioneel statuut hebben. Dat statuut gaat over de vraag wat de professionele

Nadere informatie

april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter

april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter Stichting leerkracht Beter onderwijs en meer werkplezier Het Nederlandse onderwijs is goed. Tegelijkertijd leven er ontzettend veel ideeën

Nadere informatie

HR-beleid en de verschillende actieplannen. Myriam Lieskamp, beleidsmedewerker bij CNV Onderwijs

HR-beleid en de verschillende actieplannen. Myriam Lieskamp, beleidsmedewerker bij CNV Onderwijs HR-beleid en de verschillende actieplannen. Myriam Lieskamp, beleidsmedewerker bij CNV Onderwijs Het ministerie van OCW heeft een aantal plannen gelanceerd, om het onderwijs in alle sectoren naar een hoog,

Nadere informatie

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers -

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Deze informatie is opgesteld door Qidos, in opdracht van de Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid 1 Inhoud Het belang en het doel van een

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten

Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten Wat gaan we doen? Programma Aanleiding voor het instellen register, doelstelling uit visie document van de NVDA Achtergrond kwaliteitsregister - BIG Wat houdt

Nadere informatie

toolbox voor scholen

toolbox voor scholen toolbox voor scholen Een integraal systeem voor onderwijsontwikkeling, strategisch personeelsbeleid en kwaliteitszorg e-loo heeft een drietal digitale instrumenten ontwikkeld, waarmee scholen nu volop

Nadere informatie

Alles over zij-instromen in het onderwijs. Voor de klas staan en leren tegelijk.

Alles over zij-instromen in het onderwijs. Voor de klas staan en leren tegelijk. Alles over zij-instromen in het onderwijs. Voor de klas staan en leren tegelijk. Kennis overdragen, dagelijkse contact met jonge mensen, samen ontdekken waar je grenzen liggen; werken in het onderwijs

Nadere informatie

Veel gestelde vragen - Studenten

Veel gestelde vragen - Studenten Tegemoetkoming Studiekosten Onderwijsmasters PO Veel gestelde vragen - Studenten Vraag Aanmelding en voorwaarden 1 Wanneer moet ik zijn afgestudeerd aan de pabo om in aanmerking te komen voor de regeling?

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Een integraal systeem voor onderwijsontwikkeling, strategisch personeelsbeleid en kwaliteitszorg

Een integraal systeem voor onderwijsontwikkeling, strategisch personeelsbeleid en kwaliteitszorg Een integraal systeem voor onderwijsontwikkeling, strategisch personeelsbeleid en kwaliteitszorg e-loo heeft een drietal digitale instrumenten ontwikkeld, waarmee scholen nu volop werken. e-loo was vooral

Nadere informatie

Kwaliteitsregister Doktersassistent

Kwaliteitsregister Doktersassistent Kwaliteitsregister Doktersassistent Toetsbaar Sinds de start in 2011 kent het kwaliteitsregister al meer dan 4800 aanmeldingen. Een gediplomeerde doktersassistent kan zich inschrijven in het kwaliteitsregister

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten

Onderzoeksresultaten Onderzoeksresultaten - 12-04-2016 Onderzoeksnaam 2015 12 Docentenpanel onderzoek De toekomst Selectiedatum 02-12-2015-02-02-2016 1. In deze korte enquête leggen we u een aantal vragen en stellingen voor

Nadere informatie

Instemming GMR: 09-06-2015 Vastgesteld Bestuur: 30 juni 2014. Gesprekkencyclus

Instemming GMR: 09-06-2015 Vastgesteld Bestuur: 30 juni 2014. Gesprekkencyclus Instemming GMR: 09-06-2015 Vastgesteld Bestuur: 30 juni 2014 Gesprekkencyclus Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. De gesprekkencyclus in de praktijk 3. Integraliteit 4. Gesprekkencyclus fase 1 5. Gesprekkencyclus

Nadere informatie

Beroepsregistratie. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. - Kijken naar jezelf - Het kán omdat - En nu? Edmée Suasso Joke Kiewiet-Kester

Beroepsregistratie. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. - Kijken naar jezelf - Het kán omdat - En nu? Edmée Suasso Joke Kiewiet-Kester Beroepsregistratie Niet omdat het moet, maar omdat het kan - Kijken naar jezelf - Het kán omdat - En nu? Edmée Suasso Joke Kiewiet-Kester Contact: Beroepsregister@VELON.nl Welk standpunt heb je ingenomen?

Nadere informatie

Bijeenkomst GMR. maandag 26 januari 2015

Bijeenkomst GMR. maandag 26 januari 2015 Bijeenkomst GMR maandag 26 januari 2015 P&O Informeren CAO PO 2014-2015 Rol GMR/MR Informeren Wet Werk en Zekerheid - wijziging ketenregeling Tijdplanning en implementatie binnen SKPO CAO PO 2014-2015

Nadere informatie

voorlichtingsbijeenkomst intern begeleiders

voorlichtingsbijeenkomst intern begeleiders voorlichtingsbijeenkomst intern begeleiders één vraag en twee mythes intern begeleider: taak of functie? een ib-er in het speciaal (basis) onderwijs verdient meer dan een ib-er in het basisonderwijs. een

Nadere informatie

1. Investeren in permanent leren & ontwikkelen

1. Investeren in permanent leren & ontwikkelen Opleidingsbeleid Alliantie VO Mei 2009 1. Investeren in permanent leren & ontwikkelen Competente, vitale en betrokken medewerkers met hart voor onderwijs De Alliantie Voortgezet Onderwijs maakt zich er

Nadere informatie

Enkele gegevens evens over jezelf en de school:

Enkele gegevens evens over jezelf en de school: VEILIGHEID VRAGENLIJST LEERLINGEN Een belangrijke taak voor de school is te zorgen dat leerlingen zich prettig en veilig voelen. Dat lukt niet altijd. Bijvoorbeeld, omdat er soms wordt gediscrimineerd

Nadere informatie

Leve de competente coach!

Leve de competente coach! Silvia van Schaik-Kuijer Leve de competente coach! Van competentieanalyse naar ontwikkelplan Inhoud Voorwoord 9 Inleiding 11 Deel 1 Algemene informatie over Leve de competente coach! Coachen en coachcompetenties:

Nadere informatie

Human Resource Management in het onderwijs Personeel maakt het verschil

Human Resource Management in het onderwijs Personeel maakt het verschil Human Resource Management in het onderwijs Personeel maakt het verschil Leerdoelen De student kent de belangrijkste voorwaarden voor Human Resource Management en kan voorstellen doen om het personeelsbeleid

Nadere informatie

Leraarschap en leiderschap. Marco Snoek Hogeschool van Amsterdam Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding

Leraarschap en leiderschap. Marco Snoek Hogeschool van Amsterdam Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding Leraarschap en leiderschap Marco Snoek Hogeschool van Amsterdam Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding Inhoud De opkomst van de leraar Beelden over leiderschap Shit & assholes Leiderschapskwaliteiten Structuur

Nadere informatie

Veel gestelde vragen - Studenten

Veel gestelde vragen - Studenten Tegemoetkoming Studiekosten Onderwijsmasters PO Veel gestelde vragen - Studenten Vraag Aanmelding en voorwaarden 1 Wanneer moet ik zijn afgestudeerd aan de pabo om in aanmerking te komen voor de regeling?

Nadere informatie

Opleiden, professionaliseren en curriculumontwikkeling. Partnerschappen Twente Oost en West Saxion Hengelo/Enschede

Opleiden, professionaliseren en curriculumontwikkeling. Partnerschappen Twente Oost en West Saxion Hengelo/Enschede Opleiden, professionaliseren en curriculumontwikkeling Partnerschappen Twente Oost en West Saxion Hengelo/Enschede Opleiden in de School Twente Academische Opleidingsschool Versterking Samenwerking Twentse

Nadere informatie

Veel gestelde vragen - Studenten

Veel gestelde vragen - Studenten Versie 02-11-2015 Tegemoetkoming Studiekosten Onderwijsmasters PO Veel gestelde vragen - Studenten Vraag Aanmelding en voorwaarden 1 Wanneer moet ik zijn afgestudeerd aan de pabo om in aanmerking te komen

Nadere informatie

INTRODUCTIE PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam: Leeftijd: Geslacht: m / v. Begindatum:

INTRODUCTIE PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam: Leeftijd: Geslacht: m / v. Begindatum: Naam Datum: INHOUDSOPGAVE 1. Introductie 2. Persoonlijke gegevens 3. Rapportage kwaliteit van leven 4. Persoonlijke ontwikkeling plan (POP) 5. Competenties waar nu aan wordt gewerkt 6. Binnen de stichting

Nadere informatie

Uitkomsten peiling kennis en gedrag omtrent de belastingaangifte. Nibud, 2010

Uitkomsten peiling kennis en gedrag omtrent de belastingaangifte. Nibud, 2010 Uitkomsten peiling kennis en gedrag omtrent de Nibud, 2010 Inleiding In dit rapport staan de resultaten beschreven van een peiling onder lezers van De Telegraaf over hun kennis en gedrag omtrent de. De

Nadere informatie

De leerling leert! Werken aan kwaliteit Door Rein ten Have

De leerling leert! Werken aan kwaliteit Door Rein ten Have De leerling leert! Werken aan kwaliteit Door Rein ten Have Even voorstellen Rein ten Have (1945) leerkracht PO / VO / schoolleider Projecten Q5, innovatie en Zeer Zwakke Scholen (VO-raad) tot 2012 Nu de

Nadere informatie

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) In de voorbereiding op het Pop gesprek stelt de medewerker een persoonlijk ontwikkelingsplan op. Hierbij maakt de medewerker gebruik

Nadere informatie

Uitwerkingen van Brainpower sessies

Uitwerkingen van Brainpower sessies Hieronder zijn de resultaten van de Brainpower ingeklonken weergegeven. We zijn zo dicht mogelijk gebleven bij de geschreven teksten, maar hebben de tweedeling leraar/directeur weggelaten. Het is voor

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG. Datum Betrokkenheid Onderwijscoöperatie bij Lerarenregister

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG. Datum Betrokkenheid Onderwijscoöperatie bij Lerarenregister >Retouradres De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Datum Betreft Betrokkenheid Onderwijscoöperatie bij Lerarenregister Uw brief van 23 maart 2018 27 maart

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

HET CREËREN VAN DRAAGVLAK

HET CREËREN VAN DRAAGVLAK Draagvlak INLEIDING Kun je wel Cultuurprofielschool zijn als er binnen de school geen draagvlak voor is? Wat is draagvlak? Waarom is draagvlak belangrijk? Hoe creëer je draagvlak? Er is sprake van draagvlak

Nadere informatie

Competentiemeter docent beroepsonderwijs

Competentiemeter docent beroepsonderwijs Competentiemeter docent beroepsonderwijs De beschrijving van de competenties in deze competentiemeter is gebaseerd op: - de bekwaamheidseisen uit de Algemene Maatregel van Bestuur als uitwerking van de

Nadere informatie

De Piramide van Pavlov, de interactiedriehoek en de rubrics

De Piramide van Pavlov, de interactiedriehoek en de rubrics De Piramide van Pavlov, de interactiedriehoek en de rubrics Hoe kunnen we gedragsproblemen in het onderwijs substantieel verminderen? Een integrale benadering voor op de werkvloer leidt tot minder ervaren

Nadere informatie

Spreektekst Leraar register

Spreektekst Leraar register Spreektekst Leraar register voorzitter, Vandaag is het de dag van de leraar, En iedereen die naar school is geweest weet uit zijn eigen ervaring hoe de leraar het verschil kan maken. Maar ook langjarig

Nadere informatie

De enquête is door 41 collega s ingevuld vorig jaar waren er 25 respondenten.

De enquête is door 41 collega s ingevuld vorig jaar waren er 25 respondenten. VMBO PRO De enquête is door 41 collega s ingevuld vorig jaar waren er 25 respondenten. Alle aspecten zijn t.o.v. vorig jaar fors verbeterd. Met 5,62 scoort organisatie het laagst. Er zijn dus geen onvoldoende

Nadere informatie

Advies aan minister n.a.v. ISTP 2013. Het advies van zes studenten van de lerarenopleiding, over de behoeften van beginnende leerkrachten.

Advies aan minister n.a.v. ISTP 2013. Het advies van zes studenten van de lerarenopleiding, over de behoeften van beginnende leerkrachten. Advies aan minister n.a.v. ISTP 2013 Het advies van zes studenten van de lerarenopleiding, over de behoeften van beginnende leerkrachten. 17-6-2013 Inhoudsopgave Introductie... 3 Professionalisering...

Nadere informatie

WMS. Ede, 11 november 2015. www.poraad.nl

WMS. Ede, 11 november 2015. www.poraad.nl WMS Ede, 11 november 2015 Wie hebben we in de zaal? Bestuurders Schoolleiders Leden medezeggenschapsraad Agenda Speeddaten Standpunt PO-Raad Keuzemoment in het programma Speeddaten Wat is het belangrijkste

Nadere informatie

Ruime ervaring als schoolleider, en toch nog niet geregistreerd?

Ruime ervaring als schoolleider, en toch nog niet geregistreerd? Ruime ervaring als schoolleider, en toch nog niet geregistreerd? MijnID.nu en QRM helpen je op weg naar geregistreerd directeur onderwijs. MijnID.nu en QRM bieden gezamenlijk een traject aan tot een erkend

Nadere informatie

30 DAGEN FOCUS TRAINING

30 DAGEN FOCUS TRAINING BROCHURE 30 DAGEN FOCUS TRAINING Voor medewerkers van woningcorporaties In samenwerking met de corporatie-academie Informatie colofon en aanmeldprocedure: zie einde brochure Simpel en snel leren op je

Nadere informatie

Visie Registerplein. Kwaliteit van sociale professionals. (goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 8 juli 2014) Pagina 1 van 6

Visie Registerplein. Kwaliteit van sociale professionals. (goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 8 juli 2014) Pagina 1 van 6 Visie Registerplein Kwaliteit van sociale professionals (goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 8 juli 2014) Pagina 1 van 6 Onze Missie Registerplein draagt bij aan de borging en verbetering van de kwaliteit

Nadere informatie

Uitwerking flappen certificeren

Uitwerking flappen certificeren Uitwerking flappen certificeren Flap 1: Onderscheid slechte/goede AD wordt door certificering niet duidelijk Heeft nu geen waarde Hoe dan wel? Oordeel klant/opdrachtgever ->360 graden feedback Toetsen

Nadere informatie

Het Noordelijk Onderwijs Peil wordt mogelijk gemaakt door:

Het Noordelijk Onderwijs Peil wordt mogelijk gemaakt door: Frank Smid Welkom Het Noordelijk Onderwijs Peil wordt mogelijk gemaakt door: Aanwezig namens het Organisatiecomité: Namens RBO : Tineke Arends Namens Afier Namens Stenden Namens Rietplas Namens OSGMetrium

Nadere informatie

(56 enquêtes) (62 enquêtes) (45 enquêtes) (57 enquêtes) Accent 2012. Accent 2013. Accent 2011. Accent 2014. score 1-10. score. score 10.

(56 enquêtes) (62 enquêtes) (45 enquêtes) (57 enquêtes) Accent 2012. Accent 2013. Accent 2011. Accent 2014. score 1-10. score. score 10. Evaluatie ouders: : Uitkomsten tevredenheidsonderzoek 2011 t/m 2014 uitgedrukt in een (waarderingscijfer) Accent 2011 (45 enquêtes) Accent 2012 (57 enquêtes) Accent 2013 (56 enquêtes) Accent 2014 (62 enquêtes)

Nadere informatie

Medezeggenschap verzilveren

Medezeggenschap verzilveren Steven van Slageren Medezeggenschap verzilveren 2 maart 2010 OR-ervaring niet meenemen in je loopbaan is een vorm van kapitaalsvernietiging Medezeggenschap verzilveren Stappenplan/spoorboekje/handleiding:

Nadere informatie

Evaluatie weblectures bij FLOT. aanleiding

Evaluatie weblectures bij FLOT. aanleiding Evaluatie weblectures bij FLOT aanleiding In september 2013 is bij de lerarenopleiding wiskunde van FLOT gestart met het project weblectures. Het plan was om deze in te zetten bij de cursussen calculus

Nadere informatie

Thema. Kernelementen. Oplossingsgericht taalgebruik Voorbeeld van communiceren 10 communicatie-tips

Thema. Kernelementen. Oplossingsgericht taalgebruik Voorbeeld van communiceren 10 communicatie-tips Thema Kernelementen Oplossingsgericht taalgebruik Voorbeeld van communiceren 10 communicatie-tips Tips voor de trainer: Doseer je informatie: less is more. Beoordeel wat je gymnasten doen, niet wie ze

Nadere informatie

Werkplekopleidingsschool

Werkplekopleidingsschool Werkplekopleidingsschool Bijna alle scholen van stichting Proo bieden plaats aan studenten van verschillende Pabo s of ROC s. Onze school heeft o.a. studenten van de KPZ te Zwolle. We zijn een werkplekopleidingsschool

Nadere informatie

TALENTPUNT. Een Development Program speciaal voor HR professionals

TALENTPUNT. Een Development Program speciaal voor HR professionals FOCUS ON THE FUTURE Je bent een HR professional met veel ambitie en je wilt succesvol(ler) zijn. Je bent gericht op de nieuwste HR ontwikkelingen en nieuwsgierig naar hoe andere HR professionals zaken

Nadere informatie

PE,PEPP en Samen Werken

PE,PEPP en Samen Werken PE,PEPP en Samen Werken Permanente Educatie Platform voor Pedagogische Professionals Begeleiding, Ondersteuning, Tijd en Moeite 15-10-2015 Alex Cornellissen Kleine Ikke lid AGOOP 1 Permanente Educatie

Nadere informatie

Feedback aan leerkrachten

Feedback aan leerkrachten Feedback aan leerkrachten Studiedag Leerlingenparticipatie 24 april 2013 Paleizenstraat Saskia 90 > 1030 Vandeputte Brussel T 02 215 32 29 > F 02 215 41 78 > www.vsknet.be Wie ben ik? Saskia Vandeputte

Nadere informatie

Uitgangspunt is dat er jaarlijks een gesprek plaats vindt tussen medewerker en leidinggevende(n).

Uitgangspunt is dat er jaarlijks een gesprek plaats vindt tussen medewerker en leidinggevende(n). Kaderregeling gesprekscyclus PRIMAIR Onderwijs en REC stelling. De CAO PO geeft aan (artikel 9.4) dat de werkgever periodiek met elke werknemer gesprekken dient te voeren over het (toekomstig) functioneren.

Nadere informatie

Vliegende start voor (startend) onderwijspersoneel

Vliegende start voor (startend) onderwijspersoneel Cursussen, conferenties en advies Vliegende start voor (startend) onderwijspersoneel Overzicht cursusaanbod voor (startend) personeel in het onderwijs 2009/2010 Volg een cursus bij AOb scholing De AOb

Nadere informatie

Waar kies je voor? Colofon: Dit is een uitgave van de Centrale Ondernemingsraad van Unilever in Nederland

Waar kies je voor? Colofon: Dit is een uitgave van de Centrale Ondernemingsraad van Unilever in Nederland Waar kies je voor? We leven in een dynamische tijd. De wereldeconomie staat voor uitdagingen die in tientallen jaren niet zo groot zijn geweest. Ook het bedrijfsleven moet zich voortdurend aanpassen aan

Nadere informatie

PERSONEELSDOSSIER EN WET BIO

PERSONEELSDOSSIER EN WET BIO PERSONEELSDOSSIER EN WET BIO In het kader van de wet BIO zal een en ander geadministreerd moeten worden. Deze administratie houd je in eerste instantie voor jezelf bij t.b.v. je eigen portfolio, maar ook

Nadere informatie

De loopbaanchecklist

De loopbaanchecklist De loopbaanchecklist Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop je jouw loopbaan stuurt. Bij het beantwoorden van de vragen gaat het niet direct om andere banen, je

Nadere informatie

Wie zoet is, krijgt lekkers?

Wie zoet is, krijgt lekkers? Onderzoek naar loopbaan onderwijs: Waar een wil is, is een weg Wie zoet is, krijgt lekkers? Onderwijs als veilige haven voor vastgeroeste mensen die niet van hun plek te branden zijn? Of onderwijs als

Nadere informatie

LESBESCHRIJVING HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO. Hoofdfase

LESBESCHRIJVING HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO. Hoofdfase HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO Hoofdfase LESBESCHRIJVING Jongere kind - Oudere kind Semester 1-2 - 3-4 - 5* Student: Linda Ouwendijk Studentnummer: 0813937 Paboklas: 2F Datum: 19-01-2010 Stageschool + BRIN:

Nadere informatie

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn. Beroepstaak E Beginner

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn. Beroepstaak E Beginner OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE Ondersteuningsmagazijn Beroepstaak E Beginner Albeda college Branche gezondheidszorg Kwalificatieniveau 4 Crebo 95 Versie: Juli 2013 Fase: beginner Naam deelnemer:. 2

Nadere informatie

Regeldrukagenda gaat strijd aan met bureaucratie

Regeldrukagenda gaat strijd aan met bureaucratie Illustraties: Susi Bikle Regeldrukagenda gaat strijd aan met bureaucratie Iedereen is het erover eens: er moet een einde komen aan de overbodige papieren rompslomp in het onderwijs. Werkgevers, werknemers

Nadere informatie

Loopbanen in het onderwijs? Analyse van de loopbaanontwikkeling van onderwijspersoneel

Loopbanen in het onderwijs? Analyse van de loopbaanontwikkeling van onderwijspersoneel Loopbanen in het onderwijs? Analyse van de loopbaanontwikkeling van onderwijs 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Resultaten Karin Jettinghoff en Jo Scheeren, SBO Januari 2010 2 1. Inleiding Tot voor kort

Nadere informatie

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden Deskundig zijn en blijven voor je patiënt of cliënt voor je vak voor jezelf 11 mei, Dag van de verpleging defensie Lidmaatschap V&VN Je wilt deskundig

Nadere informatie

Ervaringen met functioneringsgesprekken

Ervaringen met functioneringsgesprekken Ervaringen met functioneringsgesprekken Samenstelling CDA-bureau Afdeling HRM / Steenkampinstituut / Partijontwikkeling CDA-bestuurdersvereniging December 2006 1 Het belang van functioneringsgesprekken

Nadere informatie

Samenvatting schoolplan 2015-2020

Samenvatting schoolplan 2015-2020 Samenvatting schoolplan 2015-2020 1 Inleiding Het schoolplan is de basis voor de actieplannen die jaarlijks door de schoolleiding worden gemaakt. Het stelt de schoolleiding in de gelegenheid om expliciet

Nadere informatie

HET LERARENREGISTER - waarom willen we dit eigenlijk?

HET LERARENREGISTER - waarom willen we dit eigenlijk? FACTSHEET HET LERARENREGISTER - waarom willen we dit eigenlijk? Het Lerarenregister is het beroepsregister van leraren in het basis-, speciaal, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Het initiatief

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Çelik over de groeiende afstand tussen de schoolbesturen en de werkvloer in het onderwijs.

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Çelik over de groeiende afstand tussen de schoolbesturen en de werkvloer in het onderwijs. a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Tweede kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA 'S GRAVENHAGE Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw brief

Nadere informatie

Relatie met schoolleiding vraagt aandacht!

Relatie met schoolleiding vraagt aandacht! Schoolleiding Relatie met schoolleiding vraagt aandacht! De samenwerking tussen de schoolleiding en het onderwijzend personeel loopt niet vanzelfsprekend optimaal. In de media en door berichten die je

Nadere informatie

WERKEN IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS? je eerste stap is HeT indicatief intakegesprek

WERKEN IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS? je eerste stap is HeT indicatief intakegesprek WERKEN IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS? je eerste stap is HeT indicatief intakegesprek Je denkt eraan om leraar te worden in het voortgezet onderwijs. Je hebt je georiënteerd, er met anderen over gesproken

Nadere informatie

inverbandmet een voorbeeld van een procesonderdeel

inverbandmet een voorbeeld van een procesonderdeel Leiderschapsprofiel Bij leiderschapstrajecten werk ik onder andere graag met de visie van Robert E. Quinn; Het concurrerende waarden model. Of het er nu om gaat je persoonlijk leiderschap te onderzoeken

Nadere informatie