De advocaat als belastingplichtige

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De advocaat als belastingplichtige"

Transcriptie

1 8 Hoofdstuk II De advocaat als belastingplichtige Hoofdstuk II De advocaat als belastingplichtige BERT GEVERS 7 Enkel de handelingen gesteld door belastingplichtigen kunnen aan btw worden onderworpen. In het licht van de recente wetswijziging is het dus van belang stil te staan bij de hoedanigheid en de nieuwe positie die de advocaat als belastingplichtige zal innemen in het btw-verkeer nu zijn diensten in de regel aan btw onderworpen zullen zijn. Ook voor deze wetswijziging waren advocaten reeds belastingplichtigen en moesten ze dus mogelijk btw-verplichtingen vervullen voor diensten of goederen die ze afnamen van leveranciers buiten België. De door advocaten zelf gepresteerde advocatendiensten genoten echter van een specifieke btw-vrijstelling waardoor hun kosten, net als bij particulieren, bezwaard bleven met btw. Afdeling 1 Wie is belastingplichtige? Het begrip belastingplichtige is een specifiek begrip in het btw-stelsel. Belastingplichtige is (1) eenieder die in de uitoefening van een (2) economische activiteit (3) geregeld en (4) zelfstandig, (5) met of zonder winstoogmerk, (6) hoofdzakelijk of aanvullend; (7) leveringen van goederen of diensten verricht die in het WBTW zijn omschreven, ongeacht op welke plaats de economische activiteit wordt uitgeoefend (art. 4, 1 WBTW). Om als belastingplichtige te kunnen worden aangemerkt, dient men dus te voldoen aan de verschillende criteria van deze definitie. Hieronder worden de verschillende toepassingsvoorwaarden toegelicht. Afdeling 2 Hoedanigheid van de persoon Iedereen kan belastingplichtige zijn. Het kan dus in de praktijk zowel een natuurlijk persoon zijn, een rechtspersoon (nv, bvba, vzw, ) of elke andere vereniging van personen die gemeenschappelijk een werkzaamheid uitoefent zonder dat zij daarom rechtspersoonlijkheid heeft (feitelijke vereniging, tijde- 7 Advocaat Loyens & Loeff.

2 Hoofdstuk II De advocaat als belastingplichtige 9 lijke of stille handelsvennootschap, ). Daarnaast is ook de btw-eenheid zelf een belastingplichtige in de zin van de btw-wetgeving (art. 4, 2 WBTW). Afdeling 3 Economische activiteit Het begrip economische activiteit omvat alle handelingen van een fabrikant, handelaar of dienstverrichter. Alleen wanneer een belastingplichtige een handeling verricht in het kader van zijn economische activiteit kan er in principe btw op verschuldigd zijn. Voor rechtspersonen wordt er steeds van uitgegaan dat zij enkel kunnen handelen in het kader van een economische activiteit. Bij particulieren kan er onderscheid worden gemaakt tussen de handelingen die men in het kader van zijn economische activiteit verricht en de handelingen die men daarbuiten verricht. Hierbij wordt overigens geen onderscheid gemaakt tussen legale of illegale handelingen. Zo besliste het Europese Hof van Justitie bijvoorbeeld dat de organisatie van verboden kansspelen binnen het toepassingsgebied van de btw valt 8. Afdeling 4 Geregelde werkzaamheid Een activiteit wordt een geregelde werkzaamheid wanneer er een opeenvolging is van handelingen. De belastingplichtige verliest zijn hoedanigheid niet wanneer de handelingen plaatsvinden met tussenpauzes. Het is voornamelijk van belang dat de handelingen met een zekere regelmaat worden verricht. Op basis hiervan zal men een onderscheid maken tussen beroepsverkopers die zich als een belastingplichtige zullen moeten kwalificeren en occasionele verkopers die dat niet hoeven te doen. Wanneer men een activiteit opstart, is men belastingplichtige vanaf (de voorbereiding) van de eerste verrichting. Afdeling 5 Zelfstandige activiteit Zodra iemand een economische activiteit onder bezwarende titel op zelfstandige wijze uitoefent, verwerft hij de hoedanigheid van belastingplichtige. Loontrekkenden en andere personen worden op deze wijze uitgesloten van btw-heffing daar zij hun prestaties in ondergeschikt verband doen. Een natuurlijk persoon is dus zelf niet btw-plichtig wanneer hij in naam en voor rekening van een 8 HvJ 11 juni 1998, zaak C-283:95, K. Fischer, Act.Fisc. 1998, afl. 27, 3.

3 10 Hoofdstuk II De advocaat als belastingplichtige belastingplichtige vennootschap alle werkzaamheden verricht ter uitvoering van een arbeidsovereenkomst die hem aan die vennootschap bindt, zelfs als hij de enige aandeelhouder, bestuurder en personeelslid is van die vennootschap. Bij twijfel kunnen aanwijzingen worden gevonden in de verslagen van de sociale inspectie, al kan de administratie zich niet louter baseren op die verslagen om te concluderen dat niet voldaan is aan de opgelegde voorwaarden voor btw-plicht. Voor verschillende groepen bestaan trouwens bijzondere maatregelen of toleranties zoals bijvoorbeeld voor lesgevers, bestuurders en zaakvoerders, journalisten, sporttrainers en gidsen. We komen later specifiek terug op de bijzondere regeling voor bestuurders en zaakvoerders die voor de advocaat tevens van belang kan zijn. Afdeling 6 Onder bezwarende titel Enkel handelingen onder bezwarende titel kunnen leiden tot een belastbare grondslag. Het Hof van Justitie oordeelde dat handelingen onder bezwarende titel worden verricht wanneer de door de leverancier of de dienstverrichter ontvangen vergoeding de werkelijke tegenwaarde vormt voor het aan de afnemer geleverde goed of de aan de ontvanger verleende dienst 9. Wanneer de levering van een dienst niet afhankelijk is van een tegenprestatie, zal die niet vallen onder de werkingssfeer van de btw. Alleen prestaties verricht in het economisch verkeer zijn dus relevant. Zo zal de persoon die uitsluitend diensten om niet verricht niet worden aangemerkt als belastingplichtige. Daarnaast dient er een rechtstreekse band te bestaan tussen de handelingen en de ontvangen tegenwaarde. Het louter geven van financiële steun aan ondernemingen van dezelfde groep zal dus niet worden onderworpen aan btw 10. Men zou zich naar analogie de vraag kunnen stellen of de sommen die door een overheid aan een advocaat worden uitbetaald niet als een subsidie buiten toepassing van btw kunnen blijven. Het is echter zo dat het hier vaak gaat over derdebetalersregelingen waarbij de overheid in plaats van de cliënt de vergoeding betaalt voor prestaties die de advocaat heeft verricht in het kader van de juridische bijstand van zijn cliënt. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor vergoedingen die door een verzekeringsmaatschappij worden betaald in het kader van een rechtsbijstandspolis die werd aangegaan door een cliënt. Er is dus altijd een rechtstreekse band tussen de ontvangen vergoedingen en de geleverde prestaties (ongeacht het feit dat de vergoeding op forfaitaire basis wordt berekend). De vergoedingen die een advocaat krijgt in het kader van een pro-deowerk 9 HvJ 3 maart 1994, zaak-tolsma. 10 Vr. en Antw. Kamer , 22 juli 1996 (Vr. nr. 517 MICHEL), 6632, BTW Rev., afl. 124, 1000.

4 Hoofdstuk II De advocaat als belastingplichtige 11 (tweedelijnsbijstand) vallen dan ook gewoon binnen het toepassingsgebied van de btw, weliswaar onderworpen aan het 0-tarief 11. Of de prestatie ook daadwerkelijk aan btw is onderworpen hangt af van de kwalificatie van deze prestatie. Zo kunnen sommige prestaties in het kader van de juridische bijstand op basis van artikel 44, 2, 2, 4, 5 of 8 WBTW (vrijstelling voor diensten die nauw samenhangen met maatschappelijk werk, de sociale zekerheid, onderwijs of voordracht en dergelijke) worden vrijgesteld van btw. De vergoedingen die een advocaat bijvoorbeeld ontvangt als voorlopig bewindvoerder of als familiaal bemiddelaar zullen onder toepassing van de hogergenoemde btw-bepaling vrijgesteld zijn van btw (zie ook infra inzake vrijstellingen) 12. De al dan niet toepasselijkheid van een btw-vrijstelling zal gevolgen hebben voor het recht op aftrek van de advocaat. Wanneer men immers zowel aan de btw onderworpen handelingen verricht als handelingen die vrijgesteld zijn van btw wordt men een gemengde belastingplichtige. Dit betekent in de praktijk dat men een gedeelte van betaalde voorbelasting niet zal kunnen aftrekken. Afdeling 7 Bijkomende kenmerken Er wordt geen onderscheid gemaakt of de handelingen voor de belastingplichtige een hoofdactiviteit uitmaken dan wel slechts een bijkomstige. Wel is het zo dat er een vrijstellingsregeling bestaat waarbij belastingplichtigen wier jaaromzet niet meer bedraagt dan EUR (vanaf 1 januari 2014 vermoedelijk opgetrokken naar EUR) ontslagen worden van een aantal btw-verplichtingen (art. 56, 2 WBTW). Dit betekent tegelijkertijd wel dat zij ook hun recht op aftrek van de voorbelasting verliezen. Daarnaast is het feit of de handelingen al dan niet worden gesteld met een winstoogmerk irrelevant. Zo zal een hobbyschilder belastingplichtig zijn wanneer hij op regelmatige tijdstippen kunstwerken verkoopt, zelfs wanneer hij dit enkel en alleen doet om zijn verf te kunnen betalen. 11 Cfr. Circulaire nr. 47/2013 randnr Cfr. Circulaire nr. 47/2013 randnr. 31 ev.

5 12 Hoofdstuk II De advocaat als belastingplichtige Afdeling 8 Verkrijging en verlies van de hoedanigheid van belastingplichtige Men krijgt van rechtswege de hoedanigheid van belastingplichtige van zodra belastbare handelingen worden gesteld in de hierboven geschetste omstandigheden. Er zijn met andere woorden geen formaliteiten waaraan de belastingplichtige moet voldoen om de hoedanigheid te verwerven. De administratie kan bijgevolg de hoedanigheid van belastingplichtige alleen maar erkennen en zij kan die hoedanigheid dus niet verlenen. Als de voorwaarden niet vervuld zijn, kan men dus in principe ook niet vrijwillig opteren voor de hoedanigheid van belastingplichtige. Niet alleen de handelingen zelf maar ook de intentie om belastbare handelingen te stellen volstaan hierbij om als belastingplichtige te worden aangeduid. Op basis van een zuiver subjectieve wilsverklaring kan de hoedanigheid van belastingplichtige en het bijhorende recht op aftrek worden verworven. Het Europese Hof van Justitie bevestigde duidelijk in onder meer de zaak-rompelman 13 dat de voorbereidende handelingen belastbaar zijn wanneer ze worden gesteld met de werkelijke intentie en wil om belastbare handelingen te verrichten, ook al vinden deze handelingen later niet plaats. Een voorbeeld hiervan zijn de eerste investeringsuitgaven. De hoedanigheid van belastingplichtige is van groot belang. Enkel belastingplichtigen kunnen immers een recht op aftrek van de btw uitoefenen. Er is geen vooropgestelde periode die moet verstrijken tussen de voorbereidende handelingen en de effectieve aanvang van de belastbare handelingen opdat de handelingen hun voorbereidend karakter zouden verliezen. Zodra de belastingplichtige de werkzaamheden definitief en volledig stopt, verliest hij zijn hoedanigheid als belastingplichtige. Dit betekent dat een tijdelijke onderbreking van de economische activiteit, zoals een tijdelijke stopzetting wegens sociale moeilijkheden of medische problemen, niet zal leiden tot het verlies van de hoedanigheid van belastingplichtige. Zelfs een slapende vennootschap blijft in de regel aan btw onderworpen. Het is slechts wanneer vaststaat dat de persoon nooit meer een economische activiteit zal verrichten dat hij zijn belastingplicht verliest. Het faillissement of de ontbinding van de vennootschap leidt niet automatisch tot verlies van de hoedanigheid van belastingplichtige. Zolang de vereffening niet wordt afgesloten, behoudt de vennootschap haar belastingplicht. De handelingen gesteld door de curator in het kader van de voortzetting van de economi- 13 HvJ 14 februari 1985, 268/83.

6 Hoofdstuk II De advocaat als belastingplichtige 13 sche activiteit van de gefailleerde blijven belastbare handelingen in hoofde van de vennootschap. Belastingplichtigen mogen niet uit het oog verliezen dat ze zijn gehouden tot de indiening van een aangifte wanneer ze hun werkzaamheden definitief stopzetten. Die aangifte moet worden ingediend binnen een termijn van één maand na de definitieve stopzetting van alle economische activiteiten (art. 3 KB/BTW nr. 10). Het is de belastingplichtige dus verboden nog verdere belastbare handelingen te stellen na de aangifte van stopzetting. Afdeling 9 Gevolgen van de belastingplicht Het belangrijkste gevolg van de belastingplicht is dat de handelingen die een belastingplichtige stelt de btw opeisbaar maken indien ze in België plaatsvinden in zoverre ze niet in aanmerking komen voor een specifieke btw-vrijstelling. Handelingen van een niet-belastingplichtige zijn in de regel nooit aan btw onderworpen 14. De belastingplichtige dient in principe de btw op zijn handelingen te innen en af te dragen. Hij is in principe de eerste schuldenaar van de btw ten opzichte van de schatkist. Hierop bestaan uiteraard uitzonderingen. In die gevallen zal het niet de leverancier, maar de (belastingplichtige) klant zijn die de btw moet afdragen aan de schatkist (zie infra Hoofdstuk IX inzake de personen gehouden tot afdracht van btw). Aan de hoedanigheid van belastingplichtige is tevens het recht verbonden om een recht op aftrek van btw uit te oefenen op de goederen en diensten die hij verbruikt heeft in het kader van zijn economische activiteit. Dit recht op aftrek komt in detail aan bod in Hoofdstuk VI. De hoedanigheid van belastingplichtige zal er toe leiden dat een btw-identificatienummer zal worden toegekend (art. 50 WBTW). Dit identificatienummer is in principe onbeperkt geldig in de tijd. De belastingplichtige zal het btwidentificatienummer moeten meedelen aan zijn leveranciers en klanten en zal de hieraan verbonden formaliteiten moeten voldoen (btw-aangifte, btw-listings, zie hiervoor Hoofdstuk XII). Niet alleen voor de belastingplichtige zelf maar ook voor zijn contracterende partij is de hoedanigheid van een belastingplichtige van belang. Men zal onder andere voor de plaats van de handeling, het toepasbare tarief voor de partij die de voldoeningsplicht heeft, de hoedanigheid van de partijen moeten kennen. 14 Behoudens uitzonderingen zoals bv. de optie om de verkoop van een nieuw gebouw aan btw te onderwerpen (art. 8 WBTW).

7 14 Hoofdstuk II De advocaat als belastingplichtige Afdeling 10 De advocaat als belastingplichtige In de regel is de advocaat dus een belastingplichtige. Dit geldt eveneens voor de advocaat-medewerker en de advocaat-stagiair 15,16. Enkel in de mate dat een advocaat niet zelfstandig optreedt, zal hij ook niet als belastingplichtige worden beschouwd. Men denke hierbij bijvoorbeeld aan een advocaat die als plaatsvervangend rechter optreedt (art. 71, 87 en 102 Ger.W.) of als vereffenaar-natuurlijke persoon van een vennootschap of enige andere mandataris ad hoc van een vennootschap of vereniging 17. Wanneer een advocaat optreedt als orgaan of advocaat-medewerker van de Orde van Advocaten, de Orde van Vlaamse Balies, het Bureau voor Juridische Bijstand of soortgelijke instellingen, wordt hij tevens geacht niet als zelfstandige op te treden, maar in ondergeschikt verband voor de rechtspersoon (van publiek recht) die hen deze opdracht heeft toevertrouwd 18. Zij zullen bijgevolg niet als belastingplichtige worden gekwalificeerd voor de in dat kader verrichte opdrachten of mandaten en de hen uitgekeerde vergoedingen zullen buiten het toepassingsgebied van de btw vallen 19. Zoals hierboven reeds aangehaald, bestaat er voor de btw in de regel geen verschil tussen de individuele uitoefening van een economische activiteit en de uitoefening via een vennootschap 20. Indien de advocaat via een vennootschap werkt, zal deze geacht worden de advocatendiensten te verrichten. Zij zal zich voor btw-doeleinden dienen te registreren en alle btw-verplichtingen moeten voldoen. Het maakt hier niet uit of het om een vennootschap met rechtspersoonlijkheid gaat (ebvba, bvba, nv, ) of om een feitelijke vereniging of burgerlijke maatschap zonder rechtspersoonlijkheid die advocatendiensten presteert en factureert in naam van die vereniging of maatschap. Anders is het wanneer de advocaat actief is via een kostenassociatie. Een kostenassociatie verricht immers niet onder haar eigen naam advocatendiensten aan de 15 Dit geldt eveneens voor de diensten die een advocaat-stagiair verricht in opdracht van het Bureau voor Juridische Bijstand (de zogenaamde pro-deo-opdrachten). 16 Advocaten-medewerkers en advocaten-stagiairs van (grote) kantoren die geen eigen cliënteel hebben, zullen kunnen opteren voor een systeem waarbij hun kantoor de btw voldoet en zijzelf geen periodieke aangiften moeten indienen of andere btw-verplichtingen hebben. Ze hebben dan wel geen recht op aftrek. Het kantoor past dan het systeem van self-billing toe (zie ook infra). 17 Cfr. Circulaire nr. 47/2013 randnr Cfr. Circulaire nr. 47/2013 randnr. 22 en Een advocaat die bovengenoemde mandaten uitoefent via een rechtspersoon zal in principe onderworpen zijn aan de btw. De administratie eist om praktische redenen echter niet dat deze zich registreren (administratieve tolerantie). Wanneer men hieraan verzaakt geldt de keuze echter voor alle handelingen die men aldus verricht. 20 Cfr. Circulaire nr. 47/2013 randnr. 6 en 7.

8 Hoofdstuk II De advocaat als belastingplichtige 15 cliënten. Het zijn de individuele leden, natuurlijke persoon of rechtspersoon, van de kostenassociatie die zelf worden geacht de diensten te verstrekken. Elk lid dient zich dus afzonderlijk te registreren voor btw-doeleinden en staat dus individueel in voor de te vervullen btw-verplichtingen. Daarnaast kan de kostenassociatie echter zelf ook belastingplichtig zijn in de mate dat ze belastbare diensten en/of leveringen gaat verrichten aan de individuele leden van de kostenassociatie (zogenaamde ondersteunende diensten) en hen daarvoor gaat factureren. Als de advocaat lid is van een kostenassociatie die niet onder een gemeenschappelijke naam opereert dan is deze laatste geen belastingplichtige. Noteer dat de btw-regelgeving hierbij niet de terminologie volgt van het reglement samenwerkingsverbanden van de Orde van Vlaamse Balies (OVB). Volgens het reglement van de OVB is een associatie een samenwerkingsverband waarbij vennoten de erelonen (en verliezen) delen. De associatie kan geen of wel rechtspersoonlijkheid hebben. Voor btw-doeleinden is zoals hieronder beschreven wel van belang of de associatie al dan niet rechtspersoonlijkheid heeft. Daarnaast onderscheidt men een groepering. Een groepering deelt enkel de kosten en niet de erelonen. Het is de individuele advocaat die de erelonen factureert (d.i. een kostenassociatie ). Een netwerk daarentegen heeft als enkele functie het doorverwijzen van cliënteel. In principe is er geen (belastbare) activiteit in hoofde van zo n netwerk. Mogelijk deelt zij wel de kosten en dan gelden gelijkaardige regels voor btw als bij de kostenassociatie. Afdeling 11 De advocaat werkt via een vennootschap met rechtspersoonlijkheid De vraag rijst of de advocaat belastingplichtige wordt door de inbreng van zijn arbeid of andere middelen in de vennootschap met rechtspersoonlijkheid 21. Op de inbreng is btw verschuldigd indien deze geschiedt door een als zodanig handelende btw-belastingplichtige en de inbreng een belastbare levering of dienst is. De inbreng in een vennootschap met rechtspersoonlijkheid wordt gedaan ten voordele van het afgescheiden vermogen van de vennootschap en vormt bijgevolg een overdracht. Een inbreng in geld is sowieso niet aan btw onderworpen. 21 Zie hiervoor FAQ btw op erelonen advocaten, OVB, vraag 78 e.v. inzake samenwerkingsverbanden,

9 16 Hoofdstuk II De advocaat als belastingplichtige Als een vennoot (natuurlijke persoon of rechtspersoon) belastingplichtige wordt enkel wegens de inbreng van zijn arbeid in de vennootschap (met of zonder rechtspersoonlijkheid), eist de btw administratie niet zijn identificatie. Noteer dat het bovenstaande in principe enkel van toepassing is wanneer de inbreng wordt gedaan in een vennootschap waarvan de activiteiten voor hun volledige werkzaamheid aan btw zijn onderworpen. Wanneer de vennootschap waarin de inbreng wordt gedaan tegelijkertijd handelingen verricht met recht op aftrek en andere handelingen, mag deze regel slechts worden toegepast onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat de ingebrachte bedrijvigheid niet uitsluitend wordt gebruikt voor het verrichten van handelingen die geen recht op aftrek meebrengen. De advocaat, natuurlijke persoon, kan ook een zaakvoerder of bestuurder van de vennootschap met rechtspersoonlijkheid zijn. In die functie zal hij optreden als orgaan van de rechtspersonen die hij vertegenwoordigt en derhalve niet handelen op zelfstandige wijze in de zin van het Btw-Wetboek. Voor de diensten die de advocaat verricht in de gewone uitoefening van zijn mandaat als zaakvoerder of bestuurder zal hij dan ook geen belastingplichtige zijn omdat hij wordt geacht zich in een band van ondergeschiktheid te bevinden ten aanzien van de rechtspersoon die hem deze opdracht heeft toevertrouwd. De rechtspersonen die optreden als zaakvoerder, bestuurder of vereffenaar, zijn in principe wel belastingplichtigen omdat een rechtspersoon niet kan worden geacht in ondergeschikt verband te werken. Om praktische redenen eist de administratie hun btw-identificatie echter niet. Ze hebben in de praktijk dus de keuze om de handelingen binnen hun mandaat al dan niet aan btw te onderwerpen. De gemaakte keuze is in principe wel onherroepelijk en geldt voor alle handelingen die zij als zodanig verrichten. Enkel wanneer men het bewijs kan leveren dat de bedrijfseconomische situatie dermate ingrijpend is veranderd, zou men een herziening van zijn initiële keuze kunnen vragen bij het bevoegde btwcontrolekantoor. Afdeling 12 De advocaat werkt via een vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid Zoals hierboven reeds uiteengezet, is het bezit van rechtspersoonlijkheid of een afgescheiden vermogen in de regel geen voorwaarde om een afzonderlijke belastingplichtige te zijn. Het is dus in principe ook hier de vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid zelf (burgerlijke maatschap, feitelijke vereniging, ) die zal geacht worden de advocatendiensten te verrichten indien zij onder haar naam optreedt ten aanzien van derden. Zij zal zich voor btw-doeleinden dienen te registreren en aan alle btw-verplichtingen moeten voldoen.

10 Hoofdstuk II De advocaat als belastingplichtige 17 Wanneer de inbreng geschiedt in een vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid dan heeft die geen afgescheiden vermogen en wordt de inbreng geacht te zijn verricht aan alle vennoten van de vennootschap. Het samenwerkingsverband zal dan de diensten ontvangen van haar leden en die op haar beurt leveren aan de uiteindelijke cliënt. Het samenwerkingsverband zal de goederen/diensten factureren aan de cliënt. De inbrengende vennoot dient dan het samenwerkingsverband te factureren. In de regel zal dit gebeuren bij een jaarlijkse winstafrekening waarbij in de tussentijd voorschotten worden gefactureerd. De btw-administratie zal niet eisen dat de individuele advocaten die deel uitmaken van de vennootschap zich als belastingplichtigen moeten identificeren voor de inbreng van de diensten van de vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid. Er wordt dan geen btw gerekend op de verdeling van de erelonen tussen de verschillende vennoten. De individuele advocaat behoudt echter de keuze om zich toch als belastingplichtige te laten registreren. Hij dient zijn prestaties dan tegen kostprijs aan de vennootschap te factureren met toepassing van btw, maar mag dan uiteraard wel de btw aftrekken op zijn beroepskosten. Dit werd tevens uitvoerig beschreven in de Circulaire nr. 47/2013 (randnr. 8-12).

Economische activiteit

Economische activiteit Hoofdstuk II De advocaat als belastingplichtige 9 lijke of stille handelsvennootschap, ). Daarnaast is ook de btw-eenheid zelf een belastingplichtige in de zin van de btw-wetgeving (art. 4, 2 WBTW). Afdeling

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL III VOORWOORD LIJST VAN GEBRUIKTE AFKORTINGEN EN BEGRIPPEN HOOFDSTUK 1. HISTORIEK 1 HOOFDSTUK 2. INLEIDENDE BEPALINGEN 5

INHOUDSTAFEL III VOORWOORD LIJST VAN GEBRUIKTE AFKORTINGEN EN BEGRIPPEN HOOFDSTUK 1. HISTORIEK 1 HOOFDSTUK 2. INLEIDENDE BEPALINGEN 5 INHOUDSTAFEL VOORWOORD LIJST VAN GEBRUIKTE AFKORTINGEN EN BEGRIPPEN III V HOOFDSTUK 1. HISTORIEK 1 HOOFDSTUK 2. INLEIDENDE BEPALINGEN 5 1. De vijf-vragen-methode 7 1.1. Overzicht 7 1.2. Wordt de handeling

Nadere informatie

Praktische gids btw-plicht notaris

Praktische gids btw-plicht notaris Praktische gids btw-plicht notaris Patrick WILLE Managing Partner THE VAT HOUSE cvba (Het BTW Huis), VAT House Services nv, VAT Applications nv President VAT Forum cv Docent VUB, Professor Fiscale Hogeschool,

Nadere informatie

van advocaten vanaf 1 januari 2014. Een kort overzicht van de het btw-statuut van de advocaat

van advocaten vanaf 1 januari 2014. Een kort overzicht van de het btw-statuut van de advocaat Opheffing van de btwvrijstelling voor de diensten van advocaten vanaf 1 januari 2014. Een kort overzicht van de het btw-statuut van de advocaat Opheffing van de btwvrijstelling voor de diensten van advocaten

Nadere informatie

ADVOCATEN EN BTW. Gonda Schelfhaut en Stijn Vastmans!

ADVOCATEN EN BTW. Gonda Schelfhaut en Stijn Vastmans! ADVOCATEN EN BTW Gonda Schelfhaut en Stijn Vastmans! Accountant/Belastingconsulent, Director VAT RSM InterTax Advocaat, Counsel Thiberghien advocaten Inleiding Btw- statuut van de advocaat Organisa5e en

Nadere informatie

Inhoud Hoofdstuk 1 BTW-belastingplicht Hoofdstuk 2 Maatstaf van heffing, belastbaar feit en tijdstip van opeisbaarheid

Inhoud Hoofdstuk 1 BTW-belastingplicht Hoofdstuk 2 Maatstaf van heffing, belastbaar feit en tijdstip van opeisbaarheid Inhoud Inhoud Hoofdstuk 1 BTW-belastingplicht... 11 1. Definitie van de belastingplichtige... 12 2. Gevolgen van de belastingplicht... 12 3. Recht van de belastingplichtige... 13 4. Verplichtingen van

Nadere informatie

Inhoudstafel. Voorwoord... Hoofdstuk I. Btw: De Europese achtergrond van de btw Hoofdstuk II. De advocaat als belastingplichtige...

Inhoudstafel. Voorwoord... Hoofdstuk I. Btw: De Europese achtergrond van de btw Hoofdstuk II. De advocaat als belastingplichtige... i Voorwoord............................................... vii Hoofdstuk I. Btw: De Europese achtergrond van de btw........ 1 HENRI VANDEBERGH Hoofdstuk II. De advocaat als belastingplichtige...............

Nadere informatie

Overzicht. 1. Wat is BTW?

Overzicht. 1. Wat is BTW? ABC VAN DE BTW Overzicht 1. Wat is BTW? 2. Waar wordt de BTW geregeld? 3. Wie valt onder die regelgeving? 4. Wat wordt belast? 5. Hoeveel bedraagt de belasting? 6. Administratieve verplichtingen 7. Bijzondere

Nadere informatie

Toepassing van de BTW op verrichte handelingen inzake klinische proeven

Toepassing van de BTW op verrichte handelingen inzake klinische proeven Toepassing van de BTW op verrichte handelingen inzake klinische proeven Beslissing BTW nr. E.T. 116.111 dd. 21.02.2011 Verrichten van onderzoekswerk, met inbegrip van klinische proeven, verricht door artsen

Nadere informatie

BTW. Academiejaar 2009-2010 samenvatting - Jeroen De Mets 1

BTW. Academiejaar 2009-2010 samenvatting - Jeroen De Mets 1 BTW 1. INLEIDING...2 A. DEFINITIE...2 B. OUD EN NIEUW STELSELSTELSEL...2 2. DE BTW-PLICHTIGE VAN RECHTSWEGE...2 3. DE TOEVALLIGE BTW-PLICHTIGE...3 4. DE BELASTBARE FEITEN...3 A. ALGEMEEN...3 B. OVERZICHT...4

Nadere informatie

Advocaten en btw Forum Gent 11/02/2014

Advocaten en btw Forum Gent 11/02/2014 IAB in samenwerking met OVB Orde van Vlaamse Balies Niets uit deze presentatie kan worden gekopieerd zonder toestemming van de auteurs en zonder vermelding van de bron Advocaten en btw Praktische toepassing

Nadere informatie

Overzicht. 1. Wat is BTW?

Overzicht. 1. Wat is BTW? ABC VAN DE BTW Overzicht 1. Wat is BTW? 2. Waar wordt de BTW geregeld? 3. Wie valt onder die regelgeving? 4. Wat wordt belast? 5. Hoeveel bedraagt de belasting? 6. Administratieve verplichtingen 7. Bijzondere

Nadere informatie

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1.

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1. Belasting over de toegevoegde waarde Wijzigingen betreffende de plaats van diensten en samenhangende verplichtingen vanaf 1 januari 2010 Niet-belastingplichtige rechtspersonen met een btw-identificatienummer

Nadere informatie

Circulaire AAFisc nr. 47/2013 (E.T. 124.411) d.d. 20 november 2013

Circulaire AAFisc nr. 47/2013 (E.T. 124.411) d.d. 20 november 2013 Circulaire AAFisc nr. 47/2013 (E.T. 124.411) d.d. 20 november 2013 Algemene Administratie van de Fiscaliteit Centrale diensten btw ADVOCATEN MANDATEN NIET-VRIJGESTELDE BELASTINGPLICHT PLAATS VAN DE DIENST

Nadere informatie

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1.

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1. Belasting over de toegevoegde waarde Wijzigingen betreffende de plaats van diensten en samenhangende verplichtingen vanaf 1 januari 2010 Belastingplichtige die enkel vrijgestelde handelingen verricht waarvoor

Nadere informatie

Circulaire AAFisc nr. xx/2013 (E.T. nr ) d.d. DD.MM.JJJJ

Circulaire AAFisc nr. xx/2013 (E.T. nr ) d.d. DD.MM.JJJJ Circulaire AAFisc nr. xx/2013 (E.T. nr. 124.411) d.d. DD.MM.JJJJ Algemene administratie van de FISCALITEIT Centrale diensten btw ADVOCATEN MANDATEN NIET-VRIJGESTELDE BELASTINGPLICHT PLAATS VAN DE DIENST

Nadere informatie

Leveringen en diensten

Leveringen en diensten 28 Hoofdstuk IV Leveringen en diensten Hoofdstuk IV Leveringen en diensten BERT GEVERS 35 Om het correcte btw-regime te kunnen bepalen van een bepaalde handeling is het belangrijk om uit te maken of het

Nadere informatie

Wie valt onder de BTW-plicht?

Wie valt onder de BTW-plicht? ADVOCATEN BTW PLICHT De BTW adminstratie heeft recentelijk via circulaire nr. Aafisc 47/2013 de richtlijnen uiteengezet aangaande het wegvallen van de BTW-vrijstelling voor advocaten vanaf 2014. We brengen

Nadere informatie

1. Btw voor notarissen en gerechtsdeurwaarders positieve btw-herziening

1. Btw voor notarissen en gerechtsdeurwaarders positieve btw-herziening NIEUWSBRIEF BTW 31/01/2012 1. Btw voor notarissen en gerechtsdeurwaarders positieve btw-herziening Per 1 januari 2012 zijn notarissen en gerechtsdeurwaarders onderworpen aan btw. In een afzonderlijke mededeling

Nadere informatie

Inleiding: situering van de problematiek en wettelijke bepalingen... 11

Inleiding: situering van de problematiek en wettelijke bepalingen... 11 Inhoud Woord vooraf... 3 Inleiding: situering van de problematiek en wettelijke bepalingen... 11 1. De vereniging... 17 1.1 Autonome groepering die onderscheiden wordt van haar leden. 17 1.2 Vereniging

Nadere informatie

Btw-plicht notarissen en gerechtsdeurwaarders vanaf 2012: concrete uitwerking

Btw-plicht notarissen en gerechtsdeurwaarders vanaf 2012: concrete uitwerking Kluwer Fiscaal Bulletin Vandewinckele Btw-plicht notarissen en gerechtsdeurwaarders vanaf 2012: concrete uitwerking Tijdens het weekend van 26 en 27 november 2011 bereikten de regeringsonderhandelaars

Nadere informatie

VOORAFGAANDE OPMERKING

VOORAFGAANDE OPMERKING FOD Financiën Algemene Administratie van de Fiscaliteit Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst BTW/Taxatieprocedure en Verplichtingen Belasting over de toegevoegde waarde Beslissing Btw nr. E.T.126.003

Nadere informatie

De bijzondere btw-aangifte : omschrijving van de roosters

De bijzondere btw-aangifte : omschrijving van de roosters De bijzondere btw-aangifte : omschrijving van de roosters De verplichting tot indiening van een bijzondere btw-aangifte (formulier nr. 629) is opgenomen in artikel 53ter van het Btw-Wetboek. Deze aangifte

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2009-10 Nieuwe BTW-regels vanaf 01/01/2010 : wijziging inzake de plaats van diensten

Nieuwsbrief 2009-10 Nieuwe BTW-regels vanaf 01/01/2010 : wijziging inzake de plaats van diensten Nieuwsbrief 2009-10 Nieuwe BTW-regels vanaf 01/01/2010 : wijziging inzake de plaats van diensten 1. Principe Vanaf 1 januari 2010 wijzigen de regels inzake plaatsbepaling bij grensoverschrijdende diensten

Nadere informatie

Hoe een btw- vraagstuk oplossen?

Hoe een btw- vraagstuk oplossen? Woord vooraf Hoe een btw- vraagstuk oplossen? Bij het correct oplossen van een btw- vraagstuk in het kader van het zaken doen met het buitenland volgt men best volgend stappenplan dat stap voor stap tot

Nadere informatie

Gewijzigde artikelen 1, 9, en 44, 3, 1, van het Btw-Wetboek vanaf 1 januari Eerste commentaar.

Gewijzigde artikelen 1, 9, en 44, 3, 1, van het Btw-Wetboek vanaf 1 januari Eerste commentaar. Beslissing BTW nr. E.T.119.318 dd. 28.10.2010 Gewijzigde artikelen 1, 9, en 44, 3, 1, van het Btw-Wetboek vanaf 1 januari 2011. Eerste commentaar. 1. Inleiding Ingevolge de wijzigingen van het Btw-Wetboek

Nadere informatie

Overzicht van de nieuwe btw-regels voor advocaten vanaf 1 januari 2014

Overzicht van de nieuwe btw-regels voor advocaten vanaf 1 januari 2014 Overzicht van de nieuwe btw-regels voor advocaten vanaf 1 januari 2014 Op 1 januari 2014 is een nieuwe btw-regeling voor advocaten in werking getreden. Volgens deze regeling zijn de prestaties verricht

Nadere informatie

I. INFORMATIE AAN NOTARISSEN

I. INFORMATIE AAN NOTARISSEN Belasting over de toegevoegde waarde. Artikel 44, 1, 1 van het Btw-Wetboek Onderwerping aan de belasting van de prestaties van notarissen en gerechtsdeurwaarders vanaf 1 januari 2012. De administratie

Nadere informatie

MODELCONTRACT 1 STAGEOVEREENKOMST

MODELCONTRACT 1 STAGEOVEREENKOMST MODELCONTRACT 1 STAGEOVEREENKOMST TUSSEN Mr. Advocaat, kantoor houdende te Hierna genoemd de "stagemeester" EN Met woonplaats te. Hierna genoemd de "stagiair" EN m.b.t. de artikelen 5, 6 en 7 2 van huidige

Nadere informatie

Wijziging van de declaratieve btw-verplichtingen met ingang van 1 januari 2010

Wijziging van de declaratieve btw-verplichtingen met ingang van 1 januari 2010 PERSMEDEDELING Wijziging van de declaratieve btw-verplichtingen met ingang van 1 januari 2010 De Heer Didier Reynders, Vice-premier en Minister van Financiën, deelt mee dat de richtlijn 2008/8/EG van de

Nadere informatie

Aftrek van btw en positieve herzieningen van de btw bij verkoop van vervoermiddelen. Stefan Ruysschaert

Aftrek van btw en positieve herzieningen van de btw bij verkoop van vervoermiddelen. Stefan Ruysschaert Aftrek van btw en positieve herzieningen van de btw bij verkoop van vervoermiddelen Stefan Ruysschaert Basisbegrippen Het begrip economische activiteit (art. 4 W.BTW) De notie misbruik (art. 1, 10 W.BTW)

Nadere informatie

Advocaten en btw 25/11/2013

Advocaten en btw 25/11/2013 IAB in samenwerking met OVB en OBFG Advocaten en btw Praktische toepassing voor accountants en belastingconsulenten 25 november 2013 Werner Heyvaert, advocaat Jones Day, bestuurder financiën en btw bij

Nadere informatie

BTW-wijzigingen vanaf 1 januari 2010 VAT-PACKAGE

BTW-wijzigingen vanaf 1 januari 2010 VAT-PACKAGE BTW-wijzigingen vanaf 1 januari 2010 VAT-PACKAGE Boekhoudkantoor Marien BVBA Boekhouding & Fiscaliteit Tel: 03/489.11.46 Fax: 03.489.29.41 info@boekhoudkantoormarien.be www.boekhoudkantoormarien.be Waarover

Nadere informatie

a) Mijn inkomsten overschrijden het grensbedrag niet en zijn niet verbonden met mijn beroepsactiviteit als zelfstandige of bedrijfsleider

a) Mijn inkomsten overschrijden het grensbedrag niet en zijn niet verbonden met mijn beroepsactiviteit als zelfstandige of bedrijfsleider Home > Recente wijzigingen > FAQ Btw Deeleconomie FAQ Btw Deeleconomie Betreft de mogelijkheid tot het ruilen en het delen van ruimtes, goederen of werktuigen tussen particulieren via een elektronisch

Nadere informatie

Origine en achtergrond van het btw-vrije stelsel

Origine en achtergrond van het btw-vrije stelsel 227 HOOFDSTUK 1 Origine en achtergrond van het btw-vrije stelsel AFDELING 1 Inbreng van een algemeenheid of bedrijfsafdeling als een combinatie van belastbare handelingen 693. Artikel 2 van richtlijn 2006/112/EG

Nadere informatie

BTW OP VERKOOP VAN GROND

BTW OP VERKOOP VAN GROND BTW OP VERKOOP VAN GROND Sinds 1 januari 2011 is de verkoop van grond in bepaalde gevallen onderworpen aan btw in plaats van aan registratierechten. Dit is het geval wanneer een terrein dat bij een nieuw

Nadere informatie

VERVREEMDEN VAN EEN NIEUW GEBOUW MET BTW

VERVREEMDEN VAN EEN NIEUW GEBOUW MET BTW VERVREEMDEN VAN EEN NIEUW GEBOUW MET BTW Van vele ondernemingen maken de bedrijfsgebouwen nog steeds een belangrijk actief uit. Voor de ondernemer zal de toepassing van registratierechten of van BTW de

Nadere informatie

AANVRAAG TOT IDENTIFICATIE VAN EEN BTW-EENHEID (formulier 606 A)

AANVRAAG TOT IDENTIFICATIE VAN EEN BTW-EENHEID (formulier 606 A) AANVRAAG TOT IDENTIFICATIE VAN EEN BTW-EENHEID (formulier 606 A) BELANGRIJK In België gevestigde belastingplichtigen die in juridisch opzicht onafhankelijk zijn, maar op financieel, organisatorisch en

Nadere informatie

MODELCONTRACT 1 STAGEOVEREENKOMST

MODELCONTRACT 1 STAGEOVEREENKOMST MODELCONTRACT 1 STAGEOVEREENKOMST TUSSEN Mr. Advocaat, kantoor houdende te Hierna genoemd de "stagemeester" EN Met woonplaats te. Hierna genoemd de "stagiair" EN m.b.t. de artikelen 5, 6 en 7 2 van huidige

Nadere informatie

'Vooraf erkend persoon' : (soms) ontheven van zijn hoofdelijkheid

'Vooraf erkend persoon' : (soms) ontheven van zijn hoofdelijkheid 9 april 2014 'Vooraf erkend persoon' : (soms) ontheven van zijn hoofdelijkheid Ivan Massin, Deloitte Belgium, Indirect tax Gepubliceerd in: Fiscoloog, n 1381, p. 7, BIBLO Een 'vooraf erkende persoon' is

Nadere informatie

Advocaten en btw 5/02/2014

Advocaten en btw 5/02/2014 IAB in samenwerking met OVB Orde van Vlaamse Balies Niets uit deze presentatie kan worden gekopieerd zonder toestemming van de auteurs en zonder vermelding van de bron Advocaten en btw Praktische toepassing

Nadere informatie

De BTW-regeling van toepassing inzake de deeleconomie

De BTW-regeling van toepassing inzake de deeleconomie De BTW-regeling van toepassing inzake de deeleconomie BTW BASISREGELS (Artikelen 4, 50, 1, 53, 1 en 56bis van het Btw-Wetboek) PRINCIPE De natuurlijke persoon die geregeld diensten verricht in het kader

Nadere informatie

De juridische nieuwslijn Lexalert informeert u gratis en per e-mail over de juridische actualiteit. Schrijf gratis in via www.lexalert.

De juridische nieuwslijn Lexalert informeert u gratis en per e-mail over de juridische actualiteit. Schrijf gratis in via www.lexalert. FOD Financiën Algemene Administratie van de Fiscaliteit Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst BTW/Taxatieprocedure en Verplichtingen Belasting over de toegevoegde waarde Beslissing BTW nr. E.T.

Nadere informatie

Fiscale aspecten van de vergoeding van officials. Jan LAMMENS

Fiscale aspecten van de vergoeding van officials. Jan LAMMENS Fiscale aspecten van de vergoeding van officials Jan LAMMENS Vooraf: vrijwilligersvergoedingen Niet het voorwerp van vanavond want beperkte mogelijkheden tot vergoeding Principes - Gelegenheidswerk voor

Nadere informatie

De inkomsten uit de deeleconomie

De inkomsten uit de deeleconomie De inkomsten uit de deeleconomie Belastingregeling Inkomstenbelasting EIGEN BELASTINGREGELING (Programmawet van 1.7.2016, BS 4.7.2016, Ed. 2) Deze regelgeving voorziet dat: de winst of baten die voortkomen

Nadere informatie

Btw-administratie verduidelijkt btw-positie publiekrechtelijke lichamen in nieuwe circulaire

Btw-administratie verduidelijkt btw-positie publiekrechtelijke lichamen in nieuwe circulaire Btw-administratie verduidelijkt btw-positie publiekrechtelijke lichamen in nieuwe circulaire De btw-administratie heeft een nieuwe circulaire gepubliceerd waarin het de btw-positie van publiekrechtelijke

Nadere informatie

DUIDING VAN DE PROBLEMATIEK

DUIDING VAN DE PROBLEMATIEK Algemene Administratie van de Fiscaliteit Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst BTW Belasting over de toegevoegde waarde Beslissing BTW nr. E.T.127.884 d.d. 05.10.2015 Reisbureaus Verzekeringen

Nadere informatie

Beslissing ET 123563 van 19 december 2012 Nieuwe regels inzake opeisbaarheid van btw Overgangsbepalingen

Beslissing ET 123563 van 19 december 2012 Nieuwe regels inzake opeisbaarheid van btw Overgangsbepalingen Beslissing ET 123563 van 19 december 2012 Nieuwe regels inzake opeisbaarheid van btw Overgangsbepalingen De uitreiking van de factuur, vooraleer het belastbaar feit zich heeft voorgedaan, is geen oorzaak

Nadere informatie

BESCHIKKING VAN HET HOF (Eerste kamer) 12 juli 2001 *

BESCHIKKING VAN HET HOF (Eerste kamer) 12 juli 2001 * WELTHGROVE BESCHIKKING VAN HET HOF (Eerste kamer) 12 juli 2001 * In zaak C-102/00, betreffende een verzoek aan het Hof krachtens artikel 234 EG van de Hoge Raad der Nederlanden, in het aldaar aanhangige

Nadere informatie

Btw-eenheid in combinatie met een patrimoniumvennootschap

Btw-eenheid in combinatie met een patrimoniumvennootschap Btw-eenheid in combinatie met een patrimoniumvennootschap 1.1 Waarom een invoering van de btw-eenheid? De invoering van de btw-eenheid is nog niet zolang van kracht. Met ingang van 1 april 2007 voerde

Nadere informatie

DEFINITIEVE REGELING VOORSCHOTFACTUREN

DEFINITIEVE REGELING VOORSCHOTFACTUREN Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

MODELCONTRACT 1 STAGEOVEREENKOMST

MODELCONTRACT 1 STAGEOVEREENKOMST MODELCONTRACT 1 STAGEOVEREENKOMST TUSSEN Mr. Advocaat, kantoor houdende te Hierna genoemd de "stagemeester" EN Met woonplaats te. Hierna genoemd de "stagiair" EN m.b.t. de artikelen 5, 6 en 7 2 van huidige

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 22/06/2017

Datum van inontvangstneming : 22/06/2017 Datum van inontvangstneming : 22/06/2017 Vertaling C-264/17-1 Zaak C-264/17 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 17 mei 2017 Verwijzende rechter: Finanzgericht Münster (Duitsland)

Nadere informatie

2 Levering van goederen

2 Levering van goederen 2 Levering van goederen Oefening 1: leveringen 1 plaats van levering: de plaats van aanvang van het vervoer, Gent; tijdstip van levering: 4 november, tijdstip van aankomst. 2 plaats van levering: waar

Nadere informatie

Circulaire 2019/C/22 betreffende werken uitgevoerd door een Btw-belastingplichtige in een gebouw dat hij huurt

Circulaire 2019/C/22 betreffende werken uitgevoerd door een Btw-belastingplichtige in een gebouw dat hij huurt Page 1 of 5 Properties Title : Circulaire 2019/C/22 betreffende werken uitgevoerd door een Btw-belastingplichtige in een gebouw dat hij huurt Summary : Deze circulaire bespreekt de gevolgen op het vlak

Nadere informatie

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1.

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1. Belasting over de toegevoegde waarde Wijzigingen betreffende de plaats van diensten en samenhangende verplichtingen vanaf 1 januari 2010 Landbouwondernemingen die onder de bijzondere regeling voor landbouwondernemingen

Nadere informatie

BTW VOOR DUMMIES Mirjam Vermaut, Erkend boekhouder fiscalist Licentiaat T.E.W. Zetelend lid Nationale Raad BIBF

BTW VOOR DUMMIES Mirjam Vermaut, Erkend boekhouder fiscalist Licentiaat T.E.W. Zetelend lid Nationale Raad BIBF BTW VOOR DUMMIES Mirjam Vermaut, Erkend boekhouder fiscalist Licentiaat T.E.W. Zetelend lid Nationale Raad BIBF 4 thema s: 1. communicatie met de btw-administratie / deadlines 2. factureren zonder btw

Nadere informatie

Steden, Gemeenten, OCMW's en btw 1

Steden, Gemeenten, OCMW's en btw 1 Steden, Gemeenten, OCMW's en btw 1 1. Schoolmaaltijden Onder welk btw-regime vallen de maaltijden die de gemeente aanrekent aan leerkrachten en ander personeel van het gemeentelijke onderwijs? 2. Drank

Nadere informatie

Kleine onderneming: een omzet van maximum EUR (vanaf 1 april 2014)

Kleine onderneming: een omzet van maximum EUR (vanaf 1 april 2014) Kleine onderneming en btw: drempel wordt verhoogd tot 15.000 EUR Kleine btw-plichtigen die een economische activiteit uitoefenen, kunnen als zij dat willen, vallen onder het bijzondere btw-stelsel van

Nadere informatie

I. DUIDING VAN DE PROBLEMATIEK

I. DUIDING VAN DE PROBLEMATIEK Algemene Administratie van de Fiscaliteit Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst BTW Belasting over de toegevoegde waarde Beslissing BTW nr. E.T.127.850 d.d. 30.03.2016 Rechtspersonen handelend

Nadere informatie

Bijlage 1: Schematisch overzicht toepassing van artikel 6 van het Wetboek. Onder bezwarende titel? Neen. Nee. Buiten de werkingssfeer

Bijlage 1: Schematisch overzicht toepassing van artikel 6 van het Wetboek. Onder bezwarende titel? Neen. Nee. Buiten de werkingssfeer Bijlage 1: Schematisch overzicht toepassing van artikel 6 van het Wetboek "X" handelt in de uitoefening van een geregelde werkzaamheid en verricht een levering van een goed of een dienst? Onder bezwarende

Nadere informatie

DEFINITIEVE REGELING VOORSCHOTFACTUREN

DEFINITIEVE REGELING VOORSCHOTFACTUREN Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

Aangifte van stopzetting van activiteit inzake BTW FORMULIER 604 C (Elektronische versie E-604 C) VERKLARENDE NOTA

Aangifte van stopzetting van activiteit inzake BTW FORMULIER 604 C (Elektronische versie E-604 C) VERKLARENDE NOTA FOD FINANCIEN Belastingen en invordering Administratie van de ondernemings- en inkomensfiscaliteit Aangifte van stopzetting van activiteit inzake BTW FORMULIER 604 C (Elektronische versie E-604 C) VERKLARENDE

Nadere informatie

Het wel en wee van de vzw Deel 4 De vzw en de fiscus

Het wel en wee van de vzw Deel 4 De vzw en de fiscus Het wel en wee van de vzw Deel 4 De vzw en de fiscus William Wils, accountant De vzw en de fiscus Rechtspersonenbelasting Belasting over de toegevoegde waarde Schenkingsrechten Registratierechten Rechtspersonenbelasting

Nadere informatie

Btw-optimalisering en onroerende verhuur. Bart Buelens

Btw-optimalisering en onroerende verhuur. Bart Buelens Btw-optimalisering en onroerende verhuur Bart Buelens De wettelijke basis Vrijstelling artikel 135, lid 1, l) Vrijstelling onroerende verhuur artikel 44, 3, 2 Omzetting Verplichte uitzonderingen Artikel

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 Een systematiek voor het oplossen van btw-problemen

HOOFDSTUK 1 Een systematiek voor het oplossen van btw-problemen HOOFDSTUK 1 Een systematiek voor het oplossen van btw-problemen De wijze waarop internationale transacties in de heffing van btw worden betrokken, wordt bepaald door de systematiek van de btw-wetgeving.

Nadere informatie

Circulaire 2019/C/46 FAQ inzake de Btw betreffende praktische toepassingsgevallen van samenwerkingsverbanden in de (para)medische sector

Circulaire 2019/C/46 FAQ inzake de Btw betreffende praktische toepassingsgevallen van samenwerkingsverbanden in de (para)medische sector Eigenschappen Titel : Circulaire 2019/C/46 FAQ inzake de Btw betreffende praktische toepassingsgevallen van samenwerkingsverbanden in de (para)medische sector Samenvatting : Deze circulaire bevat 'Frequently

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. VOORWOORD... v

INHOUDSOPGAVE. VOORWOORD... v INHOUDSOPGAVE VOORWOORD... v HOOFDSTUK 1. BTW-PLICHT...1 1. BTW-plicht in het algemeen...1 1.1. De rol van de belastingplichtige...1 1.2. Definitie van de belastingplichtige...1 1.3. Gevolgen van de belastingplicht...4

Nadere informatie

THE POWER OF BEING UNDERSTOOD AUDIT TAX CONSULTING

THE POWER OF BEING UNDERSTOOD AUDIT TAX CONSULTING THE POWER OF BEING UNDERSTOOD AUDIT TAX CONSULTING 1 InterTax - VAT Advisory KOSTENDELENDE VERENIGING - ZELFSTANDIGE GROEPERING BTW-EENHEID BASISPRINCIPES Gonda Schelfhaut Antwerpen 16 maart 2017 2 Agenda

Nadere informatie

Nieuwe facturatieregels vanaf 2013

Nieuwe facturatieregels vanaf 2013 Nieuwe facturatieregels vanaf 2013 Vanaf 1 januari 2013 zijn er een aantal nieuwe facturatieregels van kracht. Het betreft voornamelijk volgende wijzigingen: de verplichte vermeldingen op de factuur, de

Nadere informatie

Page 1 of 11 Home > Recherche avancée > Résultats de la recherche > Beslissing Btw nr. E.T.127.850 dd. 30.03.2016 Algemene Administratie van de Fiscaliteit Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst

Nadere informatie

: 295 per persoon exclusief BTW, inclusief lesmateriaal en broodjes Locatie : Heelsum

: 295 per persoon exclusief BTW, inclusief lesmateriaal en broodjes Locatie : Heelsum BTW-nieuwtjes 5-2013 van vilsteren BTW advies bv Heidesteinlaan 2a, 6866 AG Heelsum E-mail: info@btwadvies.com Website: www.btwadvies.com Telefoon: 026-7071710 KvK Arnhem 09136209 1. Workshop BTW en factuurvereisten

Nadere informatie

1. Inschrijvingsplicht voor rechtspersonen en ondernemingen

1. Inschrijvingsplicht voor rechtspersonen en ondernemingen Handelsregister 1. Inschrijvingsplicht voor rechtspersonen en ondernemingen Op grond van art. 5 aanhef en sub a Handelsregisterwet 2007 wordt een onderneming die in Nederland is gevestigd en die toebehoort

Nadere informatie

De nieuwe btw-wetgeving van 2015 zal ook invloed op u hebben!

De nieuwe btw-wetgeving van 2015 zal ook invloed op u hebben! De nieuwe btw-wetgeving van 2015 zal ook invloed op u hebben! A. Inleiding Op 1 januari 2015 treedt de nieuwe btw-wetgeving in voege. Deze houdt in dat het btw-bedrag voortaan niet meer zal moeten worden

Nadere informatie

Op diensten van Advocaat moeten voortaan BTW betaald

Op diensten van Advocaat moeten voortaan BTW betaald Op diensten van Advocaat moeten voortaan BTW betaald Inhoud Begin juli besliste de federale regering dat op de diensten van een advocaat btw moet worden betaald. Wat zijn de praktische gevolgen als u in

Nadere informatie

HET BTW-STATUUT VAN DE NOTARIS

HET BTW-STATUUT VAN DE NOTARIS Faculteit Rechtsgeleerdheid Universiteit Gent Academiejaar 2012-13 HET BTW-STATUUT VAN DE NOTARIS Masterproef van de opleiding Master in het notariaat Ingediend door Liesbeth Baecke (studentennr. 00604676)

Nadere informatie

RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN

RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN 13 mei 2019 - Aanpassing na de wet van 28 april 2019 Tax Shelter voor Groeibedrijven - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Groeibedrijven Deze checklist heeft betrekking op rechtstreekse

Nadere informatie

Aangeboden door Wouter Devloo tel 0484 187434 www.boekhouder.be B&A Advies bvba. Doorrekening van kosten komende van een derde partij

Aangeboden door Wouter Devloo tel 0484 187434 www.boekhouder.be B&A Advies bvba. Doorrekening van kosten komende van een derde partij cic Doorrekening van kosten komende van een derde partij Dit zijn kosten die eerst betaald worden door partij A om ze in een latere fase door te factureren aan partij B zonder dat deze deel uitmaakt van

Nadere informatie

Circulaire 2019/C/18 betreffende de belastingplicht van erkende ondernemingsloketten

Circulaire 2019/C/18 betreffende de belastingplicht van erkende ondernemingsloketten Circulaire 2019/C/18 betreffende de belastingplicht van erkende ondernemingsloketten Erkende ondernemingslokketten verrichten zowel taken van openbare dienst of van algemeen belang als een aantal adviserende

Nadere informatie

Inhoudstafel. Woord vooraf 13. Hoofdstuk 1 Recht op aftrek, herziening van de aftrek en gemengde btw-belastingplicht 15

Inhoudstafel. Woord vooraf 13. Hoofdstuk 1 Recht op aftrek, herziening van de aftrek en gemengde btw-belastingplicht 15 Inhoudstafel Woord vooraf 13 Hoofdstuk 1 Recht op aftrek, herziening van de aftrek en gemengde btw-belastingplicht 15 1. Het recht op aftrek 15 1.1. Algemene draagwijdte van het recht op aftrek (artikel

Nadere informatie

Deeleconomie: de btw-aspecten

Deeleconomie: de btw-aspecten Newsflash Deeleconomie: de btw-aspecten Eerder bespraken we al het nieuwe regime in de inkomstenbelasting voor inkomsten uit de deeleconomie. Activiteiten ontplooien in de deeleconomie heeft echter ook

Nadere informatie

Afdeling 24. Kosten eigen aan de werkgever

Afdeling 24. Kosten eigen aan de werkgever BEROEPSKOSTEN 61 4. BTW Volgens het Europese Hof van Justitie is factoring een dienstprestatie die uitgesloten is van de BTW-vrijstellingen voor financiële diensten: factoring is onderworpen aan BTW ongeacht

Nadere informatie

Voor de aanslagjaren 2015 tot en met 2019 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de vestigingen.

Voor de aanslagjaren 2015 tot en met 2019 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de vestigingen. BELASTINGREGLEMENT OP DE VESTIGINGEN ARTIKEL 1: HET BELASTBAAR VOORWERP Voor de aanslagjaren 2015 tot en met 2019 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de vestigingen. ARTIKEL 2: TARIEF EN BEREKENING

Nadere informatie

Voorstel van decreet. van de heren Sven Gatz, Dirk Van Mechelen, Marino Keulen en Sas van Rouveroij. 367 ( ) Nr. 1 9 februari 2010 ( )

Voorstel van decreet. van de heren Sven Gatz, Dirk Van Mechelen, Marino Keulen en Sas van Rouveroij. 367 ( ) Nr. 1 9 februari 2010 ( ) stuk ingediend op 367 (2009-2010) Nr. 1 9 februari 2010 (2009-2010) Voorstel van decreet van de heren Sven Gatz, Dirk Van Mechelen, Marino Keulen en Sas van Rouveroij houdende wijziging van artikel 159

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 11/08/2015

Datum van inontvangstneming : 11/08/2015 Datum van inontvangstneming : 11/08/2015 Vertaling C-332/15-1 Zaak C-332/15 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 6 juli 2015 Verwijzende rechter: Tribunale di Treviso / Italië Datum

Nadere informatie

TIPS. Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) www.hlb-van-daal.nl

TIPS. Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) www.hlb-van-daal.nl TIPS Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) Handel en BTW In dit memo worden aspecten van BTW behandeld, die van toepassing kunnen zijn bij internationale handel. Het is geen volledig overzicht, maar

Nadere informatie

Aangifte tot wijziging van een identificatie inzake btw. Formulier 604 B (Elektronische versie E-604 B) VERKLARENDE NOTA

Aangifte tot wijziging van een identificatie inzake btw. Formulier 604 B (Elektronische versie E-604 B) VERKLARENDE NOTA FOD FINANCIEN Sector btw Aangifte tot wijziging van een identificatie inzake btw Formulier 604 B (Elektronische versie E-604 B) VERKLARENDE NOTA Nr. 604 B Verklarende nota - 2009 INHOUDSTAFEL INLEIDING

Nadere informatie

Voor het deel dat niet werd opgenomen in het bedrijfsvermogen heeft hij, op definitieve wijze, geen enkel recht op aftrek.

Voor het deel dat niet werd opgenomen in het bedrijfsvermogen heeft hij, op definitieve wijze, geen enkel recht op aftrek. BIJLAGE 1 VOORBEELDEN Voorbeeld 1 (bij punt 2.1. van deze circulaire) Een belastingplichtige heeft een gebouw laten oprichten (prijs 300.000, excl. btw) en beslist om dat gebouw op te nemen in zijn bedrijfsvermogen

Nadere informatie

N EU - BTW vrijstellingen A2 Brussel, 27 maart 2014 MH/EDJ/AS 719-2014 ADVIES. over

N EU - BTW vrijstellingen A2 Brussel, 27 maart 2014 MH/EDJ/AS 719-2014 ADVIES. over N EU - BTW vrijstellingen A2 Brussel, 27 maart 2014 MH/EDJ/AS 719-2014 ADVIES over EEN RAADPLEGING VAN DE EUROPESE COMMISSIE OVER EEN HERZIENING VAN DE BESTAANDE BTW-REGELGEVING OVER PUBLIEKRECHTELIJKE

Nadere informatie

BROCHURE 9 VRAGEN OMTRENT DE VRIJSTELLINGSREGELING VAN BELASTING VOOR KLEINE ONDERNEMINGEN

BROCHURE 9 VRAGEN OMTRENT DE VRIJSTELLINGSREGELING VAN BELASTING VOOR KLEINE ONDERNEMINGEN BROCHURE 9 VRAGEN OMTRENT DE VRIJSTELLINGSREGELING VAN BELASTING VOOR KLEINE ONDERNEMINGEN Federale Overheidsdienst FINANCIEN Sector btw April 2016 WOORD VOORAF De op 1 januari 1993 ingestelde vrijstellingsregeling

Nadere informatie

Planning the Year End

Planning the Year End www.pwc.be Bart Vrancken Wat verandert er inzake btw vanaf 1 januari en wat zijn de belangrijke evoluties in de rechtspraak? Customs & international trade, what to tell? Director Nicolas Thomas Senior

Nadere informatie

15.10 Meerwaarden op belangrijke deelnemingen

15.10 Meerwaarden op belangrijke deelnemingen 1 15.10 Meerwaarden op belangrijke deelnemingen 15.10.1 Algemeen Wanneer een natuurlijke persoon, buiten de uitoefening van een beroepswerkzaamheid, een meerwaarde realiseert bij de overdracht onder bezwarende

Nadere informatie

Levering van goederen

Levering van goederen Wanneer is een levering van goederen aan BTW onderworpen? Artikel 2 W.BTW 1 levering van goederen en de diensten 2 geleverd onder bezwarende titel 3 door een belastingplichtige 4 in België Wetboek BTW

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF (Tweede kamer) 18 oktober 2007 *

ARREST VAN HET HOF (Tweede kamer) 18 oktober 2007 * VAN DER STEEN ARREST VAN HET HOF (Tweede kamer) 18 oktober 2007 * In zaak 0355/06, betreffende een verzoek om een prejudiciële beslissing krachtens artikel 234 EG, ingediend door het Gerechtshof te Amsterdam

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 19 JUNI 2014 F.12.0082.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.12.0082.N RECREATIE- EN NATUURPARK KEIHEUVEL vzw, met zetel te 2490 Balen, 17 de Esc. Lichtvliegwezenlaan 14, eiseres, met als raadsman

Nadere informatie

Vragen en antwoorden verhoging btw-tarief

Vragen en antwoorden verhoging btw-tarief Vragen en antwoorden verhoging btw-tarief Onlangs is een wetswijziging aangenomen waardoor het algemene btw-tarief in Nederland van 19% naar 21% zal worden verhoogd. In de praktijk leidt dit tot verschillende

Nadere informatie

Betekenis vakken BTW-aangifte KADER II : UITGAANDE HANDELINGEN

Betekenis vakken BTW-aangifte KADER II : UITGAANDE HANDELINGEN Betekenis vakken BTW-aangifte KADER II : UITGAANDE HANDELINGEN Rooster 00 - Verkoop van goederen tegen 0-tarief: dagbladen, tijdschriften, pre-paid telefoonkaarten, recuperatiestoffen, tabaksfabrikaten.

Nadere informatie

BTW BTW SCHEMA VOORSCHOTTEN LOKALE HANDELINGEN NIEUWE OPEISBAARHEIDSREGELS 2015 LOKALE HANDELINGEN LEVERING VAN GOEDEREN / VERRICHTEN VAN DIENSTEN

BTW BTW SCHEMA VOORSCHOTTEN LOKALE HANDELINGEN NIEUWE OPEISBAARHEIDSREGELS 2015 LOKALE HANDELINGEN LEVERING VAN GOEDEREN / VERRICHTEN VAN DIENSTEN 2015 2015 01 02 03 SCHEMA VOORSCHOTTEN LOKALE NIEUWE OPEISBAARHEIDSREGELS 2015 LOKALE LEVERING VAN GOEDEREN / VERRICHTEN VAN DIENSTEN LOKALE MET VERLEGGING VAN HEFFING (ANDERE DAN INTRACOMMUNAUTAIRE )

Nadere informatie

belastingplicht Wanneer vangt de belastingplichtige activiteit aan? 1) art 4 W.BTW : éénieder die... geregeld... belastbare handelingen stelt

belastingplicht Wanneer vangt de belastingplichtige activiteit aan? 1) art 4 W.BTW : éénieder die... geregeld... belastbare handelingen stelt aanvang van de Wanneer vangt de ige activiteit aan? Belang : ontstaan recht op aftrek voorbelasting 1) art 4 W.BTW : éénieder die... geregeld... belastbare handelingen stelt probleem : men moet eerst bezig

Nadere informatie