Resultaten van de projecten van de Economische Agenda - eerste jaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Resultaten van de projecten van de Economische Agenda - eerste jaar"

Transcriptie

1 Resultaten van de projecten van de Economische Agenda - eerste jaar De economische agenda bevat concrete projecten van partners in stad en regio die bijdragen aan een sterke economische regio. Thema Project Met wie Doel Resultaat Regionale samenwerking Uitvoeren bestuursopdracht economie Regio Versterken regionale samenwerking bedrijvenkringen Gemeenten, Baarn, Barneveld, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Nijkerk, Soest en Woudenberg, provincies Utrecht en Gelderland, Kamer van Koophandel en de REO Bedrijvenkringen uit Regio, Kamer van Koophandel Een sterke economische Regio blijven, nu en in de toekomst, door middel van het creëren van sterke (duurzame en kwalitatief hoogstaande) werklocaties in de Regio. Door het vormen van een federatie van regionale bedrijvenkringen ontstaat meer regionale samenwerking tussen lokale bedrijvenkringen, met als doel gezamenlijk te werken aan een sterke economische Regio. Op 17 maart 2011 is de samenwerkingsagenda werklocaties Regio Samen Sterk aangeboden aan vertegenwoordigers van het bedrijfsleven van de Regio. De agenda is eveneens aan een delegatie van de REO aangeboden. Regio gaat nauw samenwerken op het terrein van werklocaties. Werklocaties zijn die plekken in steden of dorpen waar gewerkt wordt: bedrijventerreinen, kantoorlocaties, gemengde economische zones en het werken in de wijk. In de samenwerkingsagenda is afgesproken om zachte plannen voor bedrijventerreinen en kantoorlocaties regionaal te heroverwegen. Op initiatief van de Kamer van Koophandel zijn in 2010 de bedrijvenkringen van Regio 5 keer bijeen geweest. Dit wordt gecontinueerd in De bedrijvenkringen hebben aangegeven meer regionaal te willen samenwerken met o.a. de bestuurders Economische Zaken van Regio. Door het oprichten van een federatie van bedrijvenkringen wordt de bijdrage van bedrijven aan een krachtige regio vergroot. Inlichtingen bij: J. de Boer, CST/SCM, (033)

2 Dienstverlening en accountmanagement Verbeteren gemeentelijke dienstverlening naar bedrijven Opzetten accountmanagement Gemeente Gemeente Op basis van het TNS NIPO onderzoek uit 2009 wordt de dienstverlening richting ondernemers verbeterd zodat ondernemerschap gemakkelijker tot bloei kan komen. De gemeente kiest er voor zich primair te richten op de ondernemer als klant, als afnemer van gemeentelijke producten en diensten. Door het beter faciliteren van de bedrijven in wil de stad de binding van bedrijven en instellingen vergroten en bevordert daarmee behoud en versterking van haar economische basis. Uit het benchmark onderzoek van bureau Ecorys blijkt dat het ondernemersklimaat in significant beter wordt beoordeeld dan een paar jaar geleden. Eveneens is in 2010 in de benchmark van TNS/NIPO in de top 10 beland. De website is flink uitgebreid met informatie over bedrijfshuisvesting, feiten en cijfers uit de regio, internationaal en innovatief ondernemen, het starten en beëindigen van een bedrijf en projecten en regelingen. Mede dankzij een bijdrage van de KvK is o.a. op het verzoek van het bedrijfsleven een start gemaakt met het behalen van het Bewijs van Goede Dienst. Dit bewijs meet de kwaliteit van de dienstverlening aan het MKB, bij het bewijs hoort ook een verbeterplan. In 2010 heeft de REO een advies uitgebracht over de invoering van accountmanagement bij de gemeente. Afgelopen jaar is een start met de uitvoering gemaakt door oa. de burgemeesterlunches (kennismaking grote bedrijven met nieuwe burgemeester), ontwikkeling van een online platform voor de doelgroep snelle groeiers en de Rode Loperdagen voor een aantal nieuwe bedrijven in de stad.

3 Verminderen regeldruk Opzetten Ondernemersplein Organiseren Grote Bedrijvenlunches Gemeente, Kamer van Koophandel, vertegenwoordigers bedrijfsleven Kamer van Koophandel, Belastingdienst, Werkgeversservicepun t- 033, WTCAAlocation, Taskforce Innovatie, Gemeente VAB, Bedrijven uit de regio Door vereenvoudiging en vermindering van de regels de regeldruk die ondernemers ervaren verminderen. Deregulering is meer dan het schrappen van regels. Belangrijker is de houding bij het toepassen van regels. Daarom valt deregulering ook niet los te zien van een betere dienstverlening. One stop shop voor ondernemers realiseren. Betere dienstverlening naar het bedrijfsleven, door informatie van verschillende instanties via 1 locatie te ontsluiten en waar nodig warm door te verwijzen. Betrokkenheid van grote bedrijven in de regio vergroten bij deelnemers van de Economische Agenda. De adviezen uit het BMC advies Attent én Ontregeld (2009) zijn grotendeels uitgevoerd. Ook is er een start gemaakt met het behalen van het Bewijs van Goede Dienst. Op 30 november 2010 is de gemeenteraad per Raadsinformatiebrief geïnformeerd over de stand van zaken rond deregulering en dienstverlening. In 2010 zijn de voorbereidingen getroffen voor het opzetten van het Ondernemersplaza (de se variant van het ondernemersplein). Zo is er voor front office medewerkers een stageprogramma opgezet zodat iedereen geïnformeerd is over de producten en diensten van de betrokken organisaties bij het Ondernemersplaza. Het Ondernemersplaza wordt in 2011, bij de Kamer van Koophandel geopend. In 2010 is er een goed bezochte lunch georganiseerd door de VAB over het onderwerp duurzaamheid.

4 Ruimte en bereikbaarheid Opstellen Visie Werklocaties Opstellen Visie De Hoef door bedrijfsleven Versoepelen Regeling bedrijven en beroepen aan huis Gemeente, met input van vertegenwoordigers van o.a. het bedrijfsleven en de REO VAB, Kamer van Koophandel, bedrijven gevestigd op De Hoef Gemeente Verbetering van de ruimtelijke randvoorwaarden zodat er voldoende en passende bedrijvigheid in kan plaatsvinden. Het gaat in de visie werklocaties om bedrijvigheid op bedrijventerreinen, in kantoren, in wijken, in gemengde economische zones en op andere plekken in de stad. Door de ondernemers zelf te ontwikkelen duurzame, toekomstbestendige visie voor bedrijventerrein De Hoef. Eenvoudiger maken voor mensen die aan huis een bedrijfje willen starten. Verruiming van de mogelijkheid om aan huis te werken. In de visie werklocaties, die in april door de gemeenteraad is vastgesteld, wordt aandacht besteed aan de volgende thema s: de kwaliteit van de bedrijventerreinen en kantoorlocaties, functiemenging in de wijken, flexibilisering van bestemmingsplannen, aandacht voor duurzaamheid en multifunctionaliteit van (kantoor)panden. De visie van het bedrijfsleven op bedrijventerrein De Hoef is op 17 maart aangeboden aan het college van B&W. Het rapport heeft 5 speerpunten: 1. Pak kantorenleegstand aan, 2. Verbeter kwaliteit openbare ruimte, 3. Maak het terrein levendig en pas functiemenging toe, 4. Maak het terrein duurzaam, 5. Vermarkt De Hoef. Deze aandachtspunten zijn meegenomen in de visie werklocaties. Deze regeling is in het voorjaar 2010 versoepeld. Voor de aanpassing was een ontheffing nodig voor een beroep of bedrijf aan huis. In de nieuwe regeling is dat meestal niet meer nodig, mag je twee werknemers huisvesten, zijn internetwinkels onder voorwaarden toegestaan en zijn de leges gereduceerd.

5 Versterken mobiliteits management Stimuleren Fiber to the Home Bereikbaar, gemeenten, Baarn, Leusden en Soest Gemeente en gemeente Leusden De bereikbaarheid in de Regio vergroten door, in aanvulling op bestaande plannen, te werken aan Slim Reizen: voor/naast de auto, zoals het stimuleren van fiets- en OV- gebruik, thuiswerken (flexibele werktijden), versterking van de fietsinfrastructuur en bushaltes. Alle huishoudens in voorzien van een glasvezel verbinding. Via het supersnelle glasvezelnetwerk kunnen inwoners straks allerlei diensten op gebied van internet, telefonie, radio en televisie afnemen. In het afgelopen jaar zijn er 12 nieuwe organisaties aangesloten bij het mobiliteitsplatform, waaronder bedrijven en overheden uit Soest, Baarn en Leusden. Voor de bedrijven heeft stichting VNM Slimmer op weg vijf themabijeenkomsten georganiseerd, o.a. over Het Nieuwe Werken, Persoonlijk Mobiliteitsbudget en Duurzame mobiliteit. Deze themabijeenkomsten zijn goed bezocht. De noordelijke wijken van beschikken inmiddels allemaal over glasvezel. De komende jaren wordt de gehele stad voorzien van glasvezel. Het afgelopen jaar is gestart met de wijken Zielhorst en Kattenbroek. De gemeente Leusden doet ook mee met het Fiber to the Home project, op basis van vraagbundeling.

6 Ondernemerschap, kennis, onderwijs en innovatie ZZP BV Uitvoeren Innovatief Sterk Gemeente, Hogeschool Utrecht, Schipper Bosch, Kamer van Koophandel, Portaal, De Alliantie, Stichting Discover!, Netwerkkantoor, Helden & Partners Gemeente, Provincie Utrecht, Europese Unie, partners in de stad en regio Met 4500 individuele ondernemers zijn de ZZP ers het grootste bedrijf van. Het doel van ZZP BV is ZZP ers in de wijken faciliteren met passende voorzieningen (netwerk, dienstverlening en huisvesting). wil deze economische doelgroep behouden, versterken en laten groeien. Versterking van creatief ondernemerschap en innovatie in de regio. Concreet wordt binnen dit programma gewerkt aan Creatieve Stad en wordt de ontwikkeling van innovatieve breedbanddiensten gestimuleerd vis Breed. In 2010 stond het programma ZZP BV vooral in het teken van verbinden en versterken van de ZZP ers onderling ( o.a. per branche) dat heeft geresulteerd in een sterk netwerk. Er is een huisvestingsonderzoek gedaan onder ZZP ers waaruit blijkt dat een flink aantal ZZP ers behoefte heeft aan externe huisvesting. Dat is één van de aandachtspunten voor In 2010 heeft voor het project Innovatief Sterk een subsidie van de Europese Unie ontvangen van ruim 2,5 miljoen euro. In totaal is voor dit driejarige project een bedrag van 6,3 miljoen euro beschikbaar. Creatieve Stad is één van de activiteiten binnen het project waarbij netwerkvorming tussen creatieve bedrijven onderling wordt gestimuleerd. In 2011 wordt start gemaakt met een nieuw label, Meet & Minds, waarbij de verbinding met (grote)adviesbureaus en positionering van als kennisstad centraal staat. Het project Breed (innoveren met digitale diensten) is in februari 2011 officieel gestart tijdens een kick-off met alle 16 maatschappelijke partners.

7 Onderzoeken/realiser en Inc Uitvoeren Programma Economische Internationalisering WTCAA-locatie Verbeteren aansluiting onderwijs - bedrijfsleven - arbeidsmarkt HU, gemeente, TFI, Kamer van Koophandel, provincie Utrecht World Trade Center Almere Area, Kamer van Koophandel, Taskforce Innovatie, Ontwikkelingsmaatsch appij Flevoland, provincies Flevoland en Utrecht, gemeente Ecabo, ROC Midden Nederland, Vicrea, Xcellent, Redlinesystems en Wennekes Multimedia en andere ICT bedrijven en partners De partners willen ondernemerschap en innovatie bevorderen door kennisvalorisatie en ondersteuning te bieden aan startende ondernemers. Daarmee ontstaat ook een directe relatie met de Uithof in Utrecht en Utrecht Inc. Bevorderen van internationaal ondernemen in de regio door de groei van internationale handel in de regio te vergroten, creëren van een aantrekkelijk internationaal investeringsklimaat voor buitenlandse investeerders, het stimuleren en optimaliseren van internationale zakelijke contacten en kennisuitwisseling. Verbetering van de aansluiting tussen ICT onderwijs, arbeidsmarkt en bedrijfsleven. Meer stageplaatsen voor ICT studenten creëren. De voorbereidingen voor de start van Inc zijn getroffen. Het doel is om in 2011 te kunnen starten met Inc. Hiertoe is een consortium van kennisinstellingen, bedrijven en overheid nodig om van start te kunnen gaan. In mei 2010 is accountmanager WTCAA voor aangesteld en zijn samenwerkings-verbanden aangegaan met KvK, HU en de projecten ZZP BV, Creatieve Stad, Breed etc. Verder is er een start gemaakt met het programma: - Executive table CEO - Handelsmissie Frankfurter Buchmesse - Expat bijeenkomst - Roundtable International corporate social responsibility - Deelname Game in the city - Begeleiding inkomende handelsmissie St Petersburg - In 2011 wordt de handelsmissie Canada begeleidt Er ligt een concept Onderwijs-ICT agenda, met een ruim draagvlak van partijen. Het is aan partijen uitvoering te geven aan de agenda. In 2010 is geprobeerd om co-finaciering te verkrijgen. Dat is nog niet gelukt. In 2011 gaan partijen verder. ROC Midden Nederland coördineert het project.

8 Onderzoeken vakcollege regio ROC s & voortgezet onderwijs en gemeente Vakmanschap blijft noodzakelijk, ook in een kennis en diensteneconomie. Goede vakmensen worden schaars en bedrijven ondervinden problemen om de juiste vakmensen te vinden. In een vakcollege worden leerlingen via een doorlopende, vloeiende leerlijn tot vakman of vakvrouw opgeleid. Het Meridiaancollege in heeft een vakcollege en samen met het ROC wordt gekeken hoe er een vloeiende leerlijn komt tussen VO en ROC en of er meerdere vakcolleges kunnen worden opgericht in de regio.

9 Arbeidsmarktbeleid Realiseren Brancheservicepunt Zorg&Welzijn Stimuleren professionalisering personeelsbeleid Beweging 3.0. Amerpoort, Koperhorst, Meander Medisch Centrum, UWV Werkbedrijf, Werkgeversservicepun t-033, gemeente Gemeente, WerkgeversservicePun t, Hoofdbedrijfsschap Detailhandel Het Brancheservicepunt Zorg & Welzijn brengt vraag en aanbod in de zorg bij elkaar. Het stimuleert de samenwerking tussen ketenpartners in de regio ter bevordering van extra instroom van nieuwe medewerkers. Het doel van deze samenwerking is om zoveel mogelijk goed gekwalificeerd personeel te behouden en te werven. Verbeterde personeelsvoorziening in de detailhandel. In het najaar van 2010 is het Brancheservicepunt Zorg en Welzijn regio van start gegaan. Vooralsnog zijn werkgevers in de kinderopvang en de ouderenzorg actief aangesloten bij het Brancheservicepunt. Het aantal werkgevers dat mee wil doen neemt toe. Er is een operationeel plan van aanpak geformuleerd waaraan de stuurgroep bestaande uit vooral werkgeversbestaande uit vooral werkgevers zijn goedkeuring heeft gegeven. De nadruk ligt op instroom in de sector, twee verschillende onderzoeken naar jobcarving en mobiliteit binnen de sector. In 2010 zijn de voorbereidingen gestart van een samenwerking tussen WerkgeversservicePunt, Hoofdbedrijfsschap Detailhandel en ondernemers Binnenstad om personeelsbeleid van winkeliers in de binnenstad te ondersteunen. De overeenkomst wordt in het eerste kwartaal van 2011 gesloten.

10 Citymarketing en vrijetijds economie Uitvoeren Wintertijd in Oprichten Stichting Citymarketing Culturele organisaties, hoteliers, horeca, ondernemers en tientallen andere bedrijven en instellingen in. Gemeenten en Leusden, vertegenwoordigers van de grotere bedrijven, zakelijk toerisme, vrijetijdssector & cultuur, vastgoedbranche en binnenstad/mkb Door middel van collectieve marketinginspanningen meer bezoekers en meer inkomsten genereren in. In 2014 moet dit resulteren in 5% meer dagbezoeken, 5% meer overnachtingen en de gemiddelde bestedingen moeten minimaal op het landelijk gemiddelde (voor de 30 grootste steden) liggen. Ondernemers, culturele instellingen en organisatoren van evenementen presenteren een hartverwarmend programma met muziek, cultuur, theater, horeca, winkelen en kinderactiviteiten. De ideale plek om werken en wonen te combineren: zo wil zich de komende jaren verder profileren. Als stad, maar ook met de regio. De combinatie van een aantrekkelijke woonstad met veel voorzieningen en voldoende werk- en carrièremogelijkheden, is een ijzersterke troef die de nieuwe stichting Citymarketing in handen heeft om stad en regio beter op de kaart te zetten. Tientallen aanbieders uit hebben zich gepresenteerd met gezamenlijke communicatie. Dit heeft bijvoorbeeld geresulteerd in een evenementengids (oplage ) en de portal In de eerste 12 maanden dat het marketingconcept Tijd voor is ingezet, zijn onder meer de volgende resultaten behaald: Advertenties in landelijke tijdschriften als de Margriet, NL30, Viva en Flair; Free publicity in kranten als De Telegraaf, de Pers, het Parool en tijdschriften als Libelle; Iedere week een volledige pagina in regionale kranten met een totale oplage van Op 1 augustus 2010 is de Stichting Citymarketing Regio opgericht. De stichting kent een PPS-constructie, waarbij overheid en stakeholders samenwerken.

11 Duurzaamheid Oprichten Platform Duurzaam Bouwen Vervolg geven aan campagne energiebesparing voor bedrijven Initiatiefnemers zijn bouwbedrijven Lohmans en Heijligers in. (installatie) bedrijven, wijkbewoners en gemeente. Duurzaam bouwen bevorderen door in de hele keten rond bouwen met elkaar samen te werken. Meer met Minder Energie is de landelijke aanpak van energiebesparing in bestaande woningen en andere gebouwen. Het doel van het project Energiebesparing in de wijk is bestaande woningen gemiddeld 20 à 30% energiezuiniger te maken. Meer energiebesparing in de wijken van behalen door o.a. maatwerkadvies aan huiseigenaren aan te bieden. Het project Energiebesparing in de wijk is het vervolg op de in 2009 gehouden Meer met Minder campagne, waarbij het bedrijfsleven actief werd benaderd over de kansen op de energiebesparingsmarkt. Het platform duurzaam bouwen is een initiatief van Heilijgers en Lomans BV en is opgericht in Hierin zijn bedrijven uit de gehele bouwkolom, corporaties en de Hogeschool Utrecht vertegenwoordigd. In 2010 is het platform vijf keer bij elkaar gekomen en zijn initiatieven ontplooid op terrein van de verduurzaming van het vastgoed. En zijn werkgroepen bijeen geweest in het kader van het vermarkten en de financiering van duuurzaam bouwen. In november heeft een seminar plaatsgevonden over duurzaam bouwen in samenwerking met SamenDuurzaam. In 2009 is er een succesvolle cursus Meer met Minder Energie voor installatiebedrijven in regio gehouden. Voortkomend uit die cursus is de coöperatie E.nu Midland opgericht. Deze coöperatie en een aantal andere bedrijven die de Meer met Minder Energie cursus hebben gevolgd zijn nu partner in het project energiebesparing in de wijk. In 2010 organiseerden gemeente, bewoners en bedrijven voorlichtingsbijeenkomsten in verschillende wijken. In zes wijken werd een isolatiepakket verloot en een modelwoning ingericht Huiseigenaren hebben een maatwerkadvies voor hun woning laten opstellen.

12 Zorgeconomie Onderzoeken kansen Zorgexperience Organiseren ronde tafel zorgeconomie regio Kamer van Koophandel, Provincie Utrecht, gemeente, Dirkse Anders Zorgen Ernst & Young, REO, TFI, gemeente. Economische kansen en haalbaarheid van zorgexperience in beeld krijgen. Zorgexperience is de ontwikkeling van een grootschalig zorggerelateerd shoppingcentre in het midden van het land. Verkennen van de kansen in de zorgeconomie in de regio. Zorgeconomie staat voor de economische waarde van zorg en zorggerelateerde activiteiten. Deze economische waarde groeit en zal naar verwachting verder toenemen, bijvoorbeeld door vergrijzing, de toenemende welvaart en de aandacht voor de gezondheid. Volgens de REO biedt zorgeconomie kansen voor de economische vitaliteit van en de regio. In 2010 is met diverse partijen gesproken over de mogelijkheid om een zorgexperience in de regio tot stand te laten komen. Uit deze rondgang is gebleken dat er op dit moment onvoldoende draagvlak is voor de realisatie van zorgexperience. Op 3 november 2010 heeft de Ronde Tafel Versterking Zorgeconomie in de regio plaatsgevonden. Twintig vertegenwoordigers uit de zorgeconomie gingen met elkaar in gesprek over de kansen voor de zorgeconomie in de regio. De TFI en gemeente werken een aantal voorstellen nader uit, die in 2011 tot concrete samenwerking moeten leiden.

Collegebesluit. Gemeente Amersfoort. Org. onderdeel: Opsteller: Reg.nr. 3275836 Datum 25-11-2009 verantwoordelijken datum paraaf

Collegebesluit. Gemeente Amersfoort. Org. onderdeel: Opsteller: Reg.nr. 3275836 Datum 25-11-2009 verantwoordelijken datum paraaf Collegebesluit Org. onderdeel: Opsteller: SOB/EW R. Hoogzaad User-id: HOOB Tel: 4716 Onderwerp: ECONOMISCHE AGENDA 2010 Toelichting: De Economische Agenda is een vervolg op de visie 'Een vitale stad in

Nadere informatie

Collegebesluit. Gemeente Amersfoort. Org. onderdeel: Opsteller: Reg.nr. 3874502 Datum 15-08-2011 verantwoordelijken datum paraaf

Collegebesluit. Gemeente Amersfoort. Org. onderdeel: Opsteller: Reg.nr. 3874502 Datum 15-08-2011 verantwoordelijken datum paraaf Collegebesluit Org. onderdeel: Opsteller: CST/SCM J. de Boer User-id: BOEJ Tel: 4287 Onderwerp: RIB ACTUALISATIE ECONOMISCHE AGENDA Toelichting: Deze RIB bevat de actualisatie van de Economische Agenda

Nadere informatie

Plannen Economische Agenda 20113-2014

Plannen Economische Agenda 20113-2014 Plannen Economische Agenda 20113-2014 Aanvalsplan 1: Marketing regio Amersfoort: be good and tell it Wat is het doel: Gerichte marketingcampagnes starten op het gebied van ondernemen in Amersfoort en de

Nadere informatie

Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor de Dialoog Regioprofilering?

Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor de Dialoog Regioprofilering? Agendapunt 2 Vergadering : BORA Datum : 28 juni 2018 Onderwerp : Startdocument Dialoog Regioprofilering Bijlagen : 1 Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor

Nadere informatie

Ontwikkelingen werklocaties De portefeuillehouders informeren elkaar kort over ontwikkelingen in hun gemeente. Amersfoort

Ontwikkelingen werklocaties De portefeuillehouders informeren elkaar kort over ontwikkelingen in hun gemeente. Amersfoort CONCEPT-VERSLAG 021214 BOEZ Vergadering: Bestuurlijk Overleg Economische Zaken Regio Amersfoort Datum: 26 juni 2014 Aanwezig: Dhr. M. Röell (Voorzitter, Baarn), Dhr. P. van den Berg (Amersfoort), Dhr.

Nadere informatie

12 december

12 december 12 december 2017 3.2 X 18 januari 2017 02/2018 Vervolgvel 2 Vervolgvel 3 Overzicht voorgestelde projecten Bestemmingsreserve Ondernemersfonds Nijmegen Project Doel Aanvrager/betrokken partijen Financiering

Nadere informatie

PEILING. TITEL Analyse en aanscherpen vraagstukken Visie werklocaties

PEILING. TITEL Analyse en aanscherpen vraagstukken Visie werklocaties PEILING Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 3630196 Aan : gemeenteraad Datum : 25 november 2010 Portefeuillehouder : Wethouder G. Boeve TITEL Analyse en aanscherpen vraagstukken Visie werklocaties

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van A van Ooijen Woerden B.V. Auteur(s): Mevr. G.A.W. Mielke-van

Nadere informatie

Printerweg 6, 3821 AD Amersfoort tel. 036 5248617 post@reo-amersfoort.nl www.reo-amersfoort.nl ADVIES REO

Printerweg 6, 3821 AD Amersfoort tel. 036 5248617 post@reo-amersfoort.nl www.reo-amersfoort.nl ADVIES REO Printerweg 6, 3821 AD Amersfoort tel. 036 5248617 post@reo-amersfoort.nl www.reo-amersfoort.nl ADVIES REO Aan: College van B&W Van: Raad voor Economische Ontwikkeling (REO) Ellen Peper (portefeuillehouder

Nadere informatie

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID Apeldoorn, 15 oktober 2015 Geachte heer, mevrouw, De gemeente werkt aan beleid voor citymarketing en evenementen. Wij hebben hierover met veel Apeldoornse partijen

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF. TITEL Actualisatie Economische Agenda 2013-2014

RAADSINFORMATIEBRIEF. TITEL Actualisatie Economische Agenda 2013-2014 RAADSINFORMATIEBRIEF Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4409263 Aan : Gemeenteraad Datum : 25 juni 2013 Wethouder G.J. van der Werff Wethouder P. van den Berg Programma : 10. Economie en wonen

Nadere informatie

Amersfoort voor Delft. Jos van Winkel, 4 september 2015

Amersfoort voor Delft. Jos van Winkel, 4 september 2015 Amersfoort voor Delft Jos van Winkel, 4 september 2015 EERST de CIJFERS: quizz! 1. Inwonertal, aantal bedrijven 2. Hoe oud is de stad? 3. Hoeveel studenten? 4. Hoeveel raadsleden, hoeveel ambtenaren? kenmerken

Nadere informatie

BELEIDSPLAN ONDERNEMERSVERENIGING KATENDRECHT

BELEIDSPLAN ONDERNEMERSVERENIGING KATENDRECHT BELEIDSPLAN 2014-2016 ONDERNEMERSVERENIGING KATENDRECHT Datum: 17 november 2014 Inhoud 1. Inleiding p.3 2. Organisatie van de Ondernemersvereniging Katendrecht p.4 3. Uitwerking van de doelstellingen p.5

Nadere informatie

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen SMART CITY UTRECHT Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen Brigitte Hulscher Program Manager Smart Cities, Marketing & Innovation Utrecht Jong en hoog opgeleid 334.862 inwoners, 20 % < 17, 18% 18-26,

Nadere informatie

Culemborg: ambities van een Vrijstad

Culemborg: ambities van een Vrijstad Culemborg: ambities van een Vrijstad 1. Kenmerken Culemborg Beeld Culemborg is bekend vanwege de historische binnenstad en centrale ligging. Historie, monumenten en beeldbepalende panden, Vrijstad, water,

Nadere informatie

Leven in Leiden: Uitkomsten brainstorm Startbijeenkomst Sociaal Maatschappelijke Structuurvisie. Gemeente Leiden 6 april 2011

Leven in Leiden: Uitkomsten brainstorm Startbijeenkomst Sociaal Maatschappelijke Structuurvisie. Gemeente Leiden 6 april 2011 1. In 2025 is een kwart van de Leidse bevolking 65 jaar of ouder De vergrijzing is op dit moment in Leiden nog beperkt ten opzichte van de andere steden: 12% van de bevolking is 65+. Landelijk is dat nu

Nadere informatie

Position Paper. Samenwerking Noord. Samenwerken door Samen te Doen!

Position Paper. Samenwerking Noord. Samenwerken door Samen te Doen! Position Paper Samenwerking Noord Samenwerken door Samen te Doen! Mei 2015 Samenwerking Noord is een netwerkorganisatie van (semi)overheidsorganisaties gericht op een duurzame ontwikkeling van de ICT functie

Nadere informatie

Titel. Evaluatie Economisch Actieplan 8/12. Subtitel

Titel. Evaluatie Economisch Actieplan 8/12. Subtitel Titel Evaluatie Economisch Actieplan 8/12 Subtitel Doel van het Economisch Actieplan behouden en stimuleren van de bedrijvigheid; verbeteren van het (gemeentelijk)ondernemersklimaat; onderhouden van goede

Nadere informatie

Centrum Management - Plan van Aanpak (2013) 1. Inleiding

Centrum Management - Plan van Aanpak (2013) 1. Inleiding Centrum Management - Plan van Aanpak (2013) 1. Inleiding Deze notitie beschrijft het Plan van Aanpak en stappenplan voor de herinvoering van centrummanagement in Valkenswaard. Achtereenvolgens wordt ingegaan

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE ECONOMISCHE AGENDA DE BEVELANDEN

OPLEGNOTITIE ECONOMISCHE AGENDA DE BEVELANDEN OPLEGNOTITIE ECONOMISCHE AGENDA DE BEVELANDEN Aan : Kerngroep De Bevelanden Van : Werkgroep Werken Datum : 11-10-2016 Onderwerp : Economische agenda De Bevelanden In het najaar van 2014 heeft het Bestuurlijk

Nadere informatie

Het Ambachtshuis Brabant. Voordeur naar ambachtelijk vakmanschap

Het Ambachtshuis Brabant. Voordeur naar ambachtelijk vakmanschap Het Ambachtshuis Brabant Voordeur naar ambachtelijk vakmanschap u Vakmanschap benutten Ambachten maken wezenlijk deel uit van de Nederlandse economie. Ze worden beoefend door bijna 1 miljoen Nederlanders,

Nadere informatie

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Strategische Agenda Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Versie 14 juni 2016 Kernboodschap Vitaal, duurzaam en innovatief Versterken

Nadere informatie

Economische Beleidsvisie Gemeente Berg en Dal. Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Berg en Dal

Economische Beleidsvisie Gemeente Berg en Dal. Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Berg en Dal Economische Beleidsvisie Gemeente Berg en Dal Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Berg en Dal Berry Roelofs Millingen aan de Rijn, 5 oktober 2016 Inhoudsopgave 1 Economische foto 2 Missie en doelen 3

Nadere informatie

Het bedrijfsleven in de regio centraal. Detail Ontwerp nieuwe Kamer van Koophandel

Het bedrijfsleven in de regio centraal. Detail Ontwerp nieuwe Kamer van Koophandel Het bedrijfsleven in de regio centraal Detail Ontwerp nieuwe Kamer van Koophandel KvK Den Haag, KvK Rotterdam, KvK Zuidwest Nederland & Syntens maart 2013 KvK verandert mee met maatschappij Samenleving

Nadere informatie

KENNISNEMEN VAN Onze gemeentelijke inzet ter stimulering van de economische ontwikkeling en herinvulling of transformatie van kantoorpanden.

KENNISNEMEN VAN Onze gemeentelijke inzet ter stimulering van de economische ontwikkeling en herinvulling of transformatie van kantoorpanden. RAADSINFORMATIEBRIEF Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4375297 Aan : Gemeenteraad Datum : 1 juli 2013 Wethouder P. van den Berg Wethouder G.J. van der Werff Programma : 10. Economie en wonen Portefeuillehouder

Nadere informatie

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad *P DORDRECHT Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14 078 F (078) 770 8080 www.dordrecht.nl Datum 4 december 2012 Begrotingsprogramma

Nadere informatie

Tabel 1 Aanbevelingen om de relatie met FoodValley te versterken. Overige betrokkenen ICT bedrijven, ICT Valley, BKV. situatie

Tabel 1 Aanbevelingen om de relatie met FoodValley te versterken. Overige betrokkenen ICT bedrijven, ICT Valley, BKV. situatie Samenvatting De gemeente maakt sinds 2011 onderdeel uit van de bestuurlijke regio FoodValley. In de regio FoodValley heeft elke gemeente een economisch profiel gekozen dat moet bijdragen aan de doelstelling

Nadere informatie

Programma uur Inloop

Programma uur Inloop Programma 19.30 19.40 uur Inloop 19.40 19.50 uur Welkom en introductie, door Dennis Straat 19.50 20.20 uur De strategische agenda werkgelegenheid, door Christian Verberne en Lodewijk Kleijn 20.20 20.30

Nadere informatie

Gemeente Landgraaf. Bijlage(n) Uw brief van Uw kenmerk Documentnummer Landgraaf,

Gemeente Landgraaf. Bijlage(n) Uw brief van Uw kenmerk Documentnummer Landgraaf, Gemeente Landgraaf Aan de Gemeenteraad Landgraaf, 16,06195 lllflllillll Onderwerp Verzonden op Ondernemersvriendelijkheid en rapportage van MKB-vriendelijkste C Apn nntm gemeente 2015/2016 3 '««ö Medewerker

Nadere informatie

Beter worden in wat we samen zijn!

Beter worden in wat we samen zijn! Beter worden in wat we samen zijn! Wie zijn we? Wat doen we? De gemeenten in de regio Stedendriehoek werken samen. Samen staan we sterk en maken we ons sterk voor het nog verder verbeteren van het VESTIGINGSKLIMAAT.

Nadere informatie

Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Waarom een techniekpact in Twente? Programmalijnen

Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Waarom een techniekpact in Twente? Programmalijnen Jaarverslag 2016 Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Techniekpact Twente klinkt steeds meer mensen bekend in de oren. Maar wat is het ook alweer? Techniekpact Twente is een uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

Minder startende ondernemers

Minder startende ondernemers Starters ING Economisch Bureau Minder startende ondernemers in 2012 Aantal starters loopt in alle provincies terug Dit jaar zijn er tot en met september circa 95.000 mensen een onderneming gestart, ruim

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 1 2001 DA HAARLEM Provinciale Staten van door tussenkomst van de statengriffier mw. drs. K. Bolt Dreef 3, tweede etage 2012HR HAARLEM INGEKOMEN 30 MAART 2018 Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

Olst-Wijhe 21 april 2017 doc. nr.: Nota zienswijzen Detailhandelsvisie Olst-Wijhe

Olst-Wijhe 21 april 2017 doc. nr.: Nota zienswijzen Detailhandelsvisie Olst-Wijhe Olst-Wijhe 21 april 2017 doc. nr.: 17.003816 Nota zienswijzen Detailhandelsvisie Olst-Wijhe 2017-2021 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Zienswijze en beantwoording Nota zienswijzen Detailhandelsvisie 2017-2021

Nadere informatie

Jaarplan 2018 Arbeidsmarkt & Onderwijs SIGRA

Jaarplan 2018 Arbeidsmarkt & Onderwijs SIGRA Jaarplan 2018 Arbeidsmarkt & Onderwijs SIGRA Inleiding Doel TEXEL DEN-HELDER NOORD-HOLLAND NOORD HOORN ALKMAAR ZAANSTREEK-WATERLAND AMSTERDAM AMSTERDAM, DIEMEN EN AMSTELVEEN Het Jaarplan 2018 programma

Nadere informatie

Innovatie en samenwerking door Utrechtse bedrijven

Innovatie en samenwerking door Utrechtse bedrijven Innovatie en samenwerking door Utrechtse bedrijven 2008-2012 Ester Hilhorst Economic Board Utrecht April 2014 Samenvatting Vinger aan de pols Innovatie is sterk verbonden met vooruitgang, vernieuwing en

Nadere informatie

Subsidies in de regio

Subsidies in de regio Subsidies in de regio Noord Nederland Subsidies in de regio -- Noord-Nederland Om bepaalde regio s binnen Nederland direct of indirect te versterken zijn er verschillende regionale, nationale en Europese

Nadere informatie

HOUT EXPO CNTRM. Airport Garden City Lelystad

HOUT EXPO CNTRM. Airport Garden City Lelystad Airport Garden City Lelystad ennis delen flexplekken branche expositie etrokken cluster exposure ontmoeting pla radle to cradle kantoor loofhoutbos ontwi D e i n i t i a t i e f n e m e r s Het Hout Expo

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Kunst en Cultuur Velsen 2014-2017

Uitvoeringsprogramma Kunst en Cultuur Velsen 2014-2017 Beleidsspeerpunt Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen en wie Cultuureducatie Meer kinderen maken kennis met amateurkunst/ kunsteducatie en worden lid van een amateurkunstvereniging Verbetering

Nadere informatie

Ondernemersavond. Economische Agenda en Recreatie & Toerisme. 13 maart 2017

Ondernemersavond. Economische Agenda en Recreatie & Toerisme. 13 maart 2017 Ondernemersavond Economische Agenda en Recreatie & Toerisme 13 maart 2017 1 Programma 1. Welkom 2. Uitvoeringsprogramma EZ Agenda: resultaten 2016 3. Ondernemend 4. Uitvoeringsprogramma RT agenda: resultaten

Nadere informatie

VAN BELEID NAAR BUSINESS Een methode om écht te gaan ondernemen

VAN BELEID NAAR BUSINESS Een methode om écht te gaan ondernemen VAN BELEID NAAR BUSINESS Een methode om écht te gaan ondernemen AANLEIDING De creatieve industrie is een sector die de economische en culturele waarde van betekenis centraal stelt en exploiteert. Deze

Nadere informatie

PEILING MET ALTERNATIEVEN

PEILING MET ALTERNATIEVEN Gemeente Amersfoort PEILING MET ALTERNATIEVEN Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4518181 Aan : Gemeenteraad Datum : 4 november 2013 Portefeuillehouder : Wethouder P. van den Berg Programma : 1

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Regionaal arbeidsmarktprogramma AgriFood Capital Werkt! en Werkbedrijf Noordoost Brabant

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Regionaal arbeidsmarktprogramma AgriFood Capital Werkt! en Werkbedrijf Noordoost Brabant GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 5 april 2016 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Regionaal arbeidsmarktprogramma AgriFood Capital Werkt! 2016-2020 en Werkbedrijf

Nadere informatie

Welvarend Westfriesland

Welvarend Westfriesland Welvarend Westfriesland De visie van het bedrijfsleven op de regio. Ter inspiratie voor uw beleid in 2018 Welvarende Regio Onze regio kent een rijke geschiedenis van welvaart met ondernemende Westfriezen

Nadere informatie

Hoe help je jouw starters om succesvol te zijn? Mylène Hodzelmans - senior adviseur Economie Gemeente Breda

Hoe help je jouw starters om succesvol te zijn? Mylène Hodzelmans - senior adviseur Economie Gemeente Breda Hoe help je jouw starters om succesvol te zijn? Mylène Hodzelmans - senior adviseur Economie Gemeente Breda Wat gaan we doen? Iets over Breda Waarom startersbeleid en welke ondersteuning Rol van de gemeente

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

1. Zorgen voor een topklimaat voor ondernemers en ondernemende organisaties; 2. Portal voor kennisuitwisseling 3. Platform voor netwerken

1. Zorgen voor een topklimaat voor ondernemers en ondernemende organisaties; 2. Portal voor kennisuitwisseling 3. Platform voor netwerken Jaarplan 2018 In de ALV van 29 februari 2016 heeft de VAB haar strategisch plan voor de periode 2016-2019 vastgesteld. Speerpunten van beleid voor deze periode zijn: 1. Zorgen voor een topklimaat voor

Nadere informatie

Intentieovereenkomst

Intentieovereenkomst Intentieovereenkomst Actieprogramma Economie Gouda 2014 en 2015 28 januari 2014 Intentieovereenkomst samenwerking Gemeente Gouda Gouda Onderneemt! in het kader van het Actieprogramma Economie Gouda 2014

Nadere informatie

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zicht op Zetten Wij zijn Zicht op Zetten, een burgerinitiatief waarvoor circa twintig Zettenaren zich vrijwillig inzetten. We zijn gestart met de wens om vanuit

Nadere informatie

: Inzet middelen Stimuleringsfonds t.b.v. Science Park. Inhoudsopgave. Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5. Bijlage(n): 2.

: Inzet middelen Stimuleringsfonds t.b.v. Science Park. Inhoudsopgave. Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5. Bijlage(n): 2. S T A T E N V O O R S T E L Datum : 31 oktober 2006 Nummer PS : PS2006IME05 Dienst/sector : MEC/ERT Commissie : IME Registratienummer : 2006MEC002172i Portefeuillehouder: Dr. G. Mik Titel : Inzet middelen

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst IN Amsterdam

Collegebesluit. Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst IN Amsterdam Collegebesluit Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst IN Amsterdam Nummer 2018/763255 Portefeuillehouder Berkhout, R. Programma/beleidsveld 4.2 Economie, cultuur, duurzaamheid en wonen Afdeling ECDW Auteur

Nadere informatie

2 raadsinformatiebrief inzake uitwerking paragraaf 10 van de conceptbegroting 2014 Economisch stimulerend en Sociaal verbindend

2 raadsinformatiebrief inzake uitwerking paragraaf 10 van de conceptbegroting 2014 Economisch stimulerend en Sociaal verbindend uw nummer uw datum ons nummer onze datum verzonden inlichtingen bij sector/afdeling doorkiesnr. 2013/UIT/54728 24 oktober 2013 2 9 OKT. 2013 AAN de voorzitter van de gemeenteraad bijlage(n) betreffende

Nadere informatie

Baan in Beeld Banenmarkt

Baan in Beeld Banenmarkt Baan in Beeld Banenmarkt Brengt je baan dichtbij! BAAN IN BEELD BANENMARKT VIND JOUW BAAN IN DE BUURT Baan in Beeld Banenmarkt 2015 Arbeidsmarktregio Utrecht-Oost Amersfoort, Bunschoten-Spakenburg, Soest,

Nadere informatie

INFORMATIE BIJEENKOMST

INFORMATIE BIJEENKOMST INFORMATIE BIJEENKOMST OP WEG NAAR EEN ONDERNEMERSFONDS VOOR APELDOORN 9 SEPTEMBER 2013 Inhoud 1. Aanleiding; wat en waarom? 2. Uit de praktijk: Ondernemersfonds Utrecht 3. Stand van zaken Apeldoorn 1.

Nadere informatie

De Molenzoom. Kantoorlocaties in centrum van Houten. Kantoorvestiging in de gemeente Houten

De Molenzoom. Kantoorlocaties in centrum van Houten. Kantoorvestiging in de gemeente Houten De Molenzoom Kantoorlocaties in centrum van Houten Kantoorvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Molenzoom Centrale ligging in Houten Zichtlocatie langs spoorlijn Nabij centrumvoorzieningen op het

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 -

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 - PS2008MME13-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 6 mei 2008 Nummer PS : PS2008MME13 Afdeling : ECV Commissie : MME Registratienummer : 2008int221948 Portefeuillehouder : Ekkers Titel

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

Nieuwe ronde Regionaal investeringsfonds mbo

Nieuwe ronde Regionaal investeringsfonds mbo Nieuwe ronde Regionaal investeringsfonds mbo Voor zowel studenten als werkgevers is het belangrijk dat een beroepsopleiding goed aansluit op de arbeidsmarkt. Daarom werken steeds meer scholen en bedrijven

Nadere informatie

Samen zorgen voor een Leefbaar buitengebied in Laarbeek

Samen zorgen voor een Leefbaar buitengebied in Laarbeek Samen zorgen voor een Leefbaar buitengebied in Laarbeek Ondernemersfonds buitengebied, Jaarplan 2019 Door het ZLTO Laarbeek Visie: De visie van het ZLTO Laarbeek is om in samenwerking met andere ondernemers,

Nadere informatie

Realiseer jouw groeiambities met FastForward. Omzetvergroter voor ambitieuze ondernemers

Realiseer jouw groeiambities met FastForward. Omzetvergroter voor ambitieuze ondernemers Realiseer jouw groeiambities met FastForward Omzetvergroter voor ambitieuze ondernemers Waarom deelnemen aan FastForward? Je bent een ambitieuze ondernemer. Je ziet kansen en jouw bedrijf heeft de potentie

Nadere informatie

Samenvatting Ruimte om te Ondernemen integrale economische visie Pijnacker- Nootdorp

Samenvatting Ruimte om te Ondernemen integrale economische visie Pijnacker- Nootdorp Samenvatting Ruimte om te Ondernemen integrale economische visie Pijnacker- Nootdorp Ondernemers zorgen voor werkgelegenheid, innovatie en productiviteit en dragen daarmee bij aan de welvaart en welzijn

Nadere informatie

Berenschot. De ambities, opgaven en uitdag ngen van de gemeente Bladel Rapport. Philip van Veller Johannes ten Hoor

Berenschot. De ambities, opgaven en uitdag ngen van de gemeente Bladel Rapport. Philip van Veller Johannes ten Hoor De ambities, opgaven en uitdag ngen van de gemeente Bladel Rapport Philip van Veller Johannes ten Hoor Laurens Vellekoop Pepijn van der Beek De ambities, opgaven en uitdagingen van de gemeente Bladel lnhoud

Nadere informatie

17-7-2014. Waarom glasvezel? Agenda. Waarom wordt dat een probleem?

17-7-2014. Waarom glasvezel? Agenda. Waarom wordt dat een probleem? Agenda Opening avond voorzitter Presentatie: Waarom Glasvezel Pauze (uitdelen vragenformulier en folder) Discussie en vragen Nawoord voorzitter Einde Waarom glasvezel? Waarom is aanleg van glasvezel nodig?

Nadere informatie

Onderzoek duurzame bedrijfsterreinen

Onderzoek duurzame bedrijfsterreinen Onderzoek duurzame bedrijfsterreinen In de afgelopen maanden heeft de Stichting Groene Hart samen met IVAM en Grontmij hard gewerkt aan het verduurzamen van vier bedrijfsterreinen ITC, gemeente Alphen

Nadere informatie

Jaarplan 2017 Arbeidsmarkt & Onderwijs MBO HBO SIGRA

Jaarplan 2017 Arbeidsmarkt & Onderwijs MBO HBO SIGRA Jaarplan 2017 Arbeidsmarkt & Onderwijs HBO SIGRA MBO Inleiding TEXEL DEN-HELDER NOORD-HOLLAND NOORD HOORN ALKMAAR ZAANSTREEK-WATERLAND AMSTERDAM AMSTERDAM, DIEMEN EN AMSTELVEEN Voor u ligt het Jaarplan

Nadere informatie

Programmalijnen. Stichting izovator:

Programmalijnen. Stichting izovator: Programmalijnen Stichting izovator 2014 Stichting izovator, 27 november Stichting izovator: Oude Amersfoortseweg 121 1212 AA Hilversum E-mailadres: info@izovator.nl Website: www.izovator.nl 1 1. Context

Nadere informatie

Visie op Zetten in 2025

Visie op Zetten in 2025 Visie op Zetten in 2025 door comité Zicht op Zetten Magda Rem, Ton Hover, Arie van Noordwijk, Wieger van der Spek en Marc Jansen November 2017 In samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Project

Nadere informatie

Programma Aan het Werk

Programma Aan het Werk Programma Aan het Werk Ambities van het college op het gebied Economie Arbeidsmarkt en Onderwijs Benen op tafelsessie raad 27-1-2015 Programma Opening Toelichting Programma en werken met een programma

Nadere informatie

Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014

Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014 Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014 Afgelopen jaar bent u geïnformeerd over de mogelijkheden voor aanleg van glasvezel in de buitengebieden van de gemeenten Ommen en Hardenberg. In de tweede

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie 29-5- De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien de binnenstad en de vooroorlogse wijken er straks uit? 14 mei 1 In gesprek met Liesbeth Grijsen (wethouder) 2 1 29-5- Programma van vanavond Over Omgevingswet

Nadere informatie

Nextport International community Zwolle Region

Nextport International community Zwolle Region Nextport International community Zwolle Region December 2014 1 Ideaalbeeld Zwolle 2020 Wat hebben we bereikt? We schrijven 2020. Regio Zwolle heeft een transitie doorgemaakt en wordt internationaal gezien

Nadere informatie

Werkgelegenheidsonderzoek

Werkgelegenheidsonderzoek Monitor Ruimtelijke Economie Uitkomsten Werkgelegenheidsonderzoek Provincie Utrecht 2011 (Voorlopig) Januari 2012 Afdeling Mobiliteit, Economie en Cultuur Inleiding In de periode april t/m september 2011

Nadere informatie

Samenwerken aan een gezond, groen en economisch vitaal werk- en leefklimaat in het Groene Hart

Samenwerken aan een gezond, groen en economisch vitaal werk- en leefklimaat in het Groene Hart GREEN BUSINESS CLUB GROENE Sponsorpropositie HART u Samenwerken aan een gezond, groen en economisch vitaal werk- en leefklimaat in het Groene Hart GREEN BUSINESS CLUB u Green Business Club Groene Hart

Nadere informatie

Greenport Horti Campus. Burgemeester Sjaak van der Tak 16 december 2011

Greenport Horti Campus. Burgemeester Sjaak van der Tak 16 december 2011 Greenport Horti Campus Burgemeester Sjaak van der Tak 16 december 2011 1 Internationaal kenniscentrum in het hart van de Greenport 2 Doel en ambitie Versterken internationale concurrentiekracht van de

Nadere informatie

DE HOEF WEER OP 1 BIJEENKOMST - DINSDAG 11 SEPTEMBER 2012. Locatie: RAET

DE HOEF WEER OP 1 BIJEENKOMST - DINSDAG 11 SEPTEMBER 2012. Locatie: RAET DE HOEF WEER OP 1 BIJEENKOMST - DINSDAG 11 SEPTEMBER 2012 Locatie: RAET De bedrijvenvereniging De Hoef 3.0 op weg Waarom een bedrijvenvereniging? Elkaar kennen Elkaar ontmoeten Een blijvende aantrekkelijk

Nadere informatie

WESTHOEK BUSINESS DISTRICT. een regionaal contactpunt voor bedrijven d.m.v. een officieel samenwerkingsverband

WESTHOEK BUSINESS DISTRICT. een regionaal contactpunt voor bedrijven d.m.v. een officieel samenwerkingsverband WESTHOEK BUSINESS DISTRICT een regionaal contactpunt voor bedrijven d.m.v. een officieel samenwerkingsverband AGENDA 1. Missie, doelstellingen en taakstellingen van Westhoek Business District 2. Inspirerende

Nadere informatie

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019 Werklocaties Nota Kantoren Rotterdam samengevat 19 juni 2019 2 Ruimtelijkeconomisch beleid voor kantoren in Rotterdam Voor een aantrekkelijke, economisch sterke stad is er evenwicht nodig tussen zowel

Nadere informatie

Duurzame op bedrijventerreinen: Naar een gebiedsgerichte aanpak

Duurzame op bedrijventerreinen: Naar een gebiedsgerichte aanpak Duurzame op bedrijventerreinen: Naar een gebiedsgerichte aanpak KIvI Jaarcongres Sustainable Mobility,6 november 2013 Pieter Tanja Leefbaarheid en gezondheid in stad en regio verkeersveiligheid geluidoverlast

Nadere informatie

Pilot Verlichte regels winkelgebieden

Pilot Verlichte regels winkelgebieden Pilot Verlichte regels winkelgebieden Inspiratiedag levendige stadskernen, UNIZO, Gent,12 juni 2017 Hanneke van Rooijen Projectleider Ruimte en Economie, Platform31 (Nederland) Bij kennisorganisatie Platform31

Nadere informatie

Sámen werken aan. Voor gemeenten en MKB. erduurzaming

Sámen werken aan. Voor gemeenten en MKB. erduurzaming Sámen werken aan verduurzaming Voor gemeenten en MKB erduurzaming Sámen werken aan verduurzaming Voor gemeenten en MKB Gemeenten hebben forse ambities op het gebied van duurzaamheid, innovatie en lokale

Nadere informatie

llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll

llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll Gemeente f Bergen op Zoom Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll Uw kenmerk Uw brief Onderwerp: Jaarverslag 2016 StartersCentra

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9 Onderwerp Detailhandelsvisie Voorstel 1. Vaststellen regionale

Nadere informatie

Velen van u heb ik al kort mogen begroeten tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente

Velen van u heb ik al kort mogen begroeten tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente 1 Nieuwjaarstoespraak Soester Zakenkring Dames en heren, Velen van u heb ik al kort mogen begroeten tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Soest. En ook vanavond hoop ik met diegene die ik nog niet

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Regio Midden-Utrecht, augustus 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Regio Midden-Utrecht, augustus 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Regio Midden-Utrecht, augustus 2017 Afvlakking daling WW-uitkeringen in Midden-Utrecht In augustus 2017 bleef het aantal WW-uitkeringen in Midden-Utrecht nagenoeg gelijk De daling

Nadere informatie

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Openbaar Onderwerp Rijk van Nijmegen 2025 Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / T. Tankir Samenvatting De Rabobank Rijk van Nijmegen heeft in 2015 het initiatief genomen

Nadere informatie

Bestuurlijke programmaopdrachten 2009-2010 Regio Groningen-Assen

Bestuurlijke programmaopdrachten 2009-2010 Regio Groningen-Assen Bestuurlijke programmaopdrachten - Regio Groningen-Assen stuurgroep 22 juni Bijlage 3 Bestuurlijke programmaopdrachten.doc Bestuurlijke programmaopdracht bereikbaarheid Verbetering en waarborging bereikbaarheid

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G / A. Scholtens BP TH. Nota Wijkeconomie Hengelo Werk verbindt

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G / A. Scholtens BP TH. Nota Wijkeconomie Hengelo Werk verbindt SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G201857 453374 / 453374 ONDERWERP A. Scholtens BP TH AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/FACETAGENDA 01 Werk verbindt REDEN VAN

Nadere informatie

Bijlage 2. Human Capital Agenda s

Bijlage 2. Human Capital Agenda s Bijlage 2 Capital s De topsectoren gaan een human (onderwijs en scholing) voor de langere termijn opstellen en zullen onderwijsinstellingen hierbij betrekken. De s bevatten o.a. een analyse van de behoefte

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE VRAAG ex artikel 40 van het RvO

SCHRIFTELIJKE VRAAG ex artikel 40 van het RvO SCHRIFTELIJKE VRAAG ex artikel 40 van het RvO Vraag van de VVD-fractie Datum: 7 februari 2015 Nr.: 15.03771 Aan de voorzitter van de raad. Steller vragen: Mw. W. Luchjenbroers namens de VVD fractie Onderwerp:

Nadere informatie

MANIFEST DELFT INGREDIËNTEN VOOR ECONOMISCH SUCCES

MANIFEST DELFT INGREDIËNTEN VOOR ECONOMISCH SUCCES MANIFEST DELFT ALLE INGREDIËNTEN VOOR ECONOMISCH SUCCES BRUGGE BOUWE TOEKOM NAAR DE N N Delft heeft eigenlijk alles: een mooie, historische binnenstad, een universiteit van wereldformaat, kennisintensieve

Nadere informatie

De mobiele werknemer. Mobiel werken in 2015-2020. Januari 2015, Rotterdam. Officebooking 2015 1

De mobiele werknemer. Mobiel werken in 2015-2020. Januari 2015, Rotterdam. Officebooking 2015 1 De mobiele werknemer Mobiel werken in 2015-2020 Januari 2015, Rotterdam Officebooking 2015 1 De mobiele werknemer In 2020 werkt 60% van de Nederlandse werknemers niet meer op een vaste plek: een eigen

Nadere informatie

Jaarplan 2014 Werkgeversservicepunt 033

Jaarplan 2014 Werkgeversservicepunt 033 Jaarplan 2014 Werkgeversservicepunt 033 Inhoud 1. Rol van het WSP in 2014 2. Targets 2014 3. Accountmanagement en instrumentarium 4. Regionale samenwerking 5. Organisatie 6. Bezetting en financiën Versie:

Nadere informatie

Economie. Gekwalificeerd personeel voor het bedrijfsleven

Economie. Gekwalificeerd personeel voor het bedrijfsleven Economie Versterking van de onderscheidende duurzame economische positie van met name de agrarische, toeristische en maritieme sector. Hoofddoel thema Bekendheid van de regio AV op internationaal, nationaal

Nadere informatie

Kunstschool Boxtel. Inleiding

Kunstschool Boxtel. Inleiding Kunstschool Boxtel Inleiding In dit beknopte scenario wordt een kleine duurzame organisatie voor cultuureducatie in de gemeente Boxtel omschreven; Kunstschool Boxtel. Kunst- en cultuureducatie stimuleert,

Nadere informatie

Update Naar een veerkrachtige arbeidsmarkt

Update Naar een veerkrachtige arbeidsmarkt Update Naar een 2016-2019 Met het uitvoeringsprogramma Naar een maken we de provinciale ambitie concreet: zoveel mogelijk Brabanders aan de slag. We werken aan vitale werknemers en vitale bedrijven die

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van A van Ooijen Woerden B.V. Auteur(s): Mevr. G.A.W. Mielke-van

Nadere informatie

CONCEPT INTENTIEOVEREENKOMST 3 O's

CONCEPT INTENTIEOVEREENKOMST 3 O's De ondergetekenden: CONCEPT INTENTIEOVEREENKOMST 3 O's I. De gemeente Alphen aan den Rijn, vertegenwoordigd door verantwoordelijk wethouder Onderwijs, de heer M.H. du Chatinier, handelend ter uitvoering

Nadere informatie

Samenvatting Notitie Vrijwillige Inzet met Toekomst

Samenvatting Notitie Vrijwillige Inzet met Toekomst Samenvatting Notitie Vrijwillige Inzet met Toekomst Werkgroep Vrijwilige Inzet met Toekomst, 28 september 2015 Aanleiding In Nieuwegein zetten vele inwoners zich vrijwillig in. Dit is goud waard! Het eigen

Nadere informatie

Stagnatie zet door op startersmarkt Randstad trekt extra startende ondernemers

Stagnatie zet door op startersmarkt Randstad trekt extra startende ondernemers Starters ING Economisch Bureau Stagnatie zet door op startersmarkt Randstad trekt extra startende ondernemers In het eerste kwartaal van 2012 zijn er circa 39.000 mensen een onderneming gestart, ruim 4%

Nadere informatie

Gemeente ñ Bergen op Zoom

Gemeente ñ Bergen op Zoom Gemeente ñ Bergen op Zoom Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom 3 0 SEP 2015 Uw kenmerk Ons kenmerk U15-015951 Datum Uw brief Beh. door P.C.C. van de Watering Doorkiesnr.

Nadere informatie