Basisschool Het Telraam

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Basisschool Het Telraam"

Transcriptie

1 Basisschool Het Telraam Schoolplan (versie 1: )

2 Inhoudsopgave 1. De school en haar omgeving 3 Wie zijn wij? Korte biografie 2. Uitgangspunten schoolbestuur 4 strategisch beleid op alle lagen dezelfde acties 3. Ons schoolconcept 7 Missie, visie, kernwaarden/kernwoorden van onze school 4. Wettelijke opdrachten 11 Kwaliteit en kwaliteitsbewaking De inhoud van ons onderwijs (overzicht van de methodes) Wat hebben onze leerlingen nodig? Zorg voor het jonge kind Zorg voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften 5. Analyse van de kwaliteit van de school Van doelen naar actie 6. Langetermijn ontwikkelingen 20 Meerjarenplan Overzicht van documenten: 21 * Gerelateerde documenten school: route medezeggenschap (MR) * Gerelateerde documenten bestuur: route medezeggenschap (GMR) pagina Vaststellingsdocument Voorzitter College van Bestuur Directeur school

3 Voorzitter medezeggenschapsraad

4 1. De school en haar omgeving Onze school heet sinds 1996 Het Telraam. De naam is een duidelijke verwijzing naar het onderwijs. Daarnaast verwijst de naam naar de beek de Raam die achter de school stroomt. De school ligt aan een rustige straat aan de rand van het Maasheggenlandschap. De school heeft geen directe buren, terwijl aan de achterkant helemaal geen sprake is van bebouwing. Het schoolgebouw is ruim opgezet en berekend op 11 groepen. We hebben een speelzaal voor de onderbouw en een ruimte voor buitenschoolse opvang. De leerlingen zijn verdeeld over 9 groepen. Daarnaast is er ook een peuterspeelzaal gevestigd onder hetzelfde dak. Onze school is de enige school in Oeffelt en wordt door de meeste kinderen uit het eigen dorp bezocht. Het leerlingenaantal neemt de laatste jaren af en zit momenteel rond de 200 leerlingen en zal volgens de prognoses van zowel de gemeente Boxmeer als van het BKO, de komende jaren geleidelijk afnemen. In Oeffelt wonen nauwe allochtone gezinnen. Het overgrote deel van onze leerlingen heeft een leerlingengewicht van 1,0. De directeur wordt bijgestaan door een managementteam. Hierin zitten twee leerkrachten met ieder hun eigen verantwoordelijkheid binnen school op het gebied van algemene zaken en zorg. Het management lid algemene zaken is tevens plaatsvervangend directeur. Het managementteam wordt aangevuld door de intern begeleider. We hebben een ervaren team en gemêleerd qua leeftijd. De afgelopen jaren hebben we als team geïnvesteerd in Werkconcept Critical Skills. Daarnaast hebben we de methodes van aardrijkskunde, geschiedenis en biologie losgelaten en zijn we aan de slag gegaan met kernconcepten. Dit wil zeggen dat de kerndoelen, zoals vastgesteld door het ministerie van onderwijs, aangeboden worden.

5 2. Schoolbestuur 2.1 Uitgangspunten Missie In de OPTIMUS onderwijsorganisatie wordt professioneel, dynamisch, vol vertrouwen en in gezamenlijkheid gewerkt aan de ontwikkeling en toekomst van allen die bij OPTIMUS betrokken zijn. Alle kwaliteiten van de leerlingen worden aangesproken en met hen tot ontwikkeling gebracht. De leerlingen ontwikkelen zich tot burgers met een waardenoriëntatie, die hen in zelfverantwoordelijke zelfbepaling verantwoordelijkheid doet nemen om in betrokkenheid met medeburgers, ook die met oriëntaties op andere bronnen van waarden, de samenleving verder te ontwikkelen, gericht op het welzijn van de samenleving als geheel. Visie OPTIMUS wil dat kinderen de school met brede bagage verlaten, zodat zij de uitdagingen van de toekomst aan kunnen gaan. OPTIMUS leerlingen leren: Kennis te hebben van de wereld; Vanuit waarden te handelen; Kritisch te denken; Eigenaar te zijn van hun ontwikkeling en uit zichzelf gemotiveerd zijn om te leren; Effectief te communiceren; Sociaal-emotionele en culturele vaardigheden; Hun creativiteit te benutten; Samen te werken; Oplossingsgericht te werken; ICT-vaardig te zijn. Waarden Kernwaarden van OPTIMUS: Kwaliteit: Ontwikkeling: Resultaat: Verantwoordelijkheid: Verbondenheid: Vertrouwen: Professionele medewerkers richten zich op de behoefte van het kind Leerlingen en medewerkers zijn continu in ontwikkeling Het werken aan opbrengsten is motiverend voor zowel leerlingen als medewerkers Eigenaarschap is op alle niveaus terug te vinden Verbinding op en tussen alle niveaus, ook verbinding intern-extern Vanuit vertrouwen in de ander wordt de verbinding aangegaan, waarbij je zegt wat je doet en doet wat je zegt Doelen OPTIMUS heeft de volgende speerpunten met de daarbij horende doelen: 1. Opbrengsten in brede zin -scholen laten zien hoe zij hun ambities t.a.v. de (brede) opbrengsten realiseren; -scholen maken zichtbaar op welke wijze zij het onderwijs afstemmen op de ontwikkeling van de leerlingen met het oog op zichtbare resultaten; -90% scoort boven de ondergrens van de inspectie eind groep 8 en 20% scoort boven de bovengrens; -de school geeft aan op welk resultaatgebied een school excelleert. 2. Verbeteren en vernieuwen van het onderwijsleerproces -leerlingen zijn actief betrokken bij hun eigen leerproces en dragen zichtbaar bij aan hun eigen ontwikkeling; -90% van de leerkrachten scoren voldoende op ICT-competenties; -90% van de leerlingen scoort voldoende op de mediawijsheid-competenties.

6 3. Professionaliseren -iedere school heeft het continu leren in werking en toont aan hoe dat leidt tot verbetering van het onderwijs; -360 graden feedback is op de scholen geïmplementeerd; -medewerkers besteden persoonlijke opleidingsbudgetten/-uren t.b.v. individuele ontwikkeling; -jaar wordt een onderzoek agenda opgesteld en uitgevoerd. 4. Ouderbetrokkenheid -elke school betrekt ouders actief bij de ontwikkeling van het leerproces van hun kind. 5. Regionale samenwerking -iedere school heeft een eigen zorgarrangement, afgestemd binnen het samenwerkingsverband. 2.2 HRM Beleid Duurzame inzetbaarheid Met duurzame inzetbaarheid bedoelt Tinka van Vuren (2012) de mate waarin men zijn of haar huidig en toekomstig werk kan en wil blijven uitvoeren. Volgens de Sociaal Economische Raad (2009) bestaat duurzame inzetbaarheid uit drie elementen: vitaliteit, werkvermogen en employability. Vitaliteit: Werkvermogen: Employability: staat voor energiek, veerkrachtig, fit en onvermoeibaar door kunnen werken met een groot doorzettingsvermogen. is de mate waarin men fysiek, psychisch en sociaal in staat is om te werken. is het vermogen om nu en in de toekomst verschillende werkzaamheden en functies adequaat te blijven vervullen, zowel in eigenbedrijf als in een ander bedrijf of sector. Wil men duurzaam inzetbaar zijn, dan is het nodig om te beschikken over zowel een goed werkvermogen, als een grote employability en een hoge vitaliteit. Oud en jong Het gaat erom de vitaliteit, het werkvermogen en de employability van alle medewerkers te versterken. Dat betekent dat men zich dus niet alleen op de ouderen moet richten. Tenslotte gaat het erom dat iedere werkende vitaal de arbeidsmarkt betreedt, vitaal blijft en deze ook weer vitaal verlaat bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. ARBO en HRM Duurzame inzetbaarheid neemt toe door arbo-, gezondheidsmanagement en door HR-maatregelen. Gezondheidsmanagement richt zich op (persoonlijke) gezondheidsbevordering in de vorm van leefstijlmaatregelen (meer bewegen, gezondere voeding, slaap en ontspanning). Ook van belang is de verbetering van de arbeidsomstandigheden op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn. HRM stelt beleid en maakt gebruik van instrumenten als gesprekkencyclus, training en opleiding, functieaanpassing, mobiliteit, etc.

7 Doelen OPTIMUS Huis van Werkvermogen Talenten & Passies Werk-Privé balans werkomstandigheden Drijfveer (kern)waarden & cultuur tevredenheid & motivatie Competentie scholing loopbaan mobiliteit Gezondheid vitaliteit leefstijl Om inzicht te krijgen in belangrijke aangrijpingspunten voor interventies is het Huis van werkvermogen ontwikkeld door Ilmarinen (2005). Dit Huis van Werkvermogen biedt een kader waarin de factoren die het werkvermogen bepalen zijn opgenomen. OPTIMUS heeft met de directeuren de bovenstaande theorie geïntegreerd en in een handzaam model samengebracht. Alle thema s op de verdiepingen en de zolder dienen jaar aandacht te krijgen om de duurzame inzetbaarheid optimaal te bevorderen! Op 3 niveaus kan aandacht worden besteed aan de duurzame inzetbaarheid; op organisatieniveau, teamniveau en individueel niveau. Om te weten waar een team staat, is een check op elke verdieping aan te raden, een 0-meting. Vandaaruit kan het team doelen stellen voor de komende periode; welke resultaten wil men bereiken: minder verzuim, medewerkers breder inzetbaar maken, begrip creëren en de samenwerking bevorderen binnen de verschillende generaties binnen een team, etc. Voor meer informatie verwijzen we naar het algemene strategisch beleidsplan OPTIMUS en HRM strategisch beleidsplan.

8 3. Ons schoolconcept De missie van de school: Waar staan wij voor? Onze school is een basisschool voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Wij hanteren het leerstofjaarklassensysteem met veel aandacht voor het individuele kind en we gaan daarbij uit van het gedachtegoed: Wat werkt op school van Robert Marzano. We doen dit door zoveel mogelijk kwaliteiten van leerlingen aan te spreken en deze samen met hen tot ontwikkeling te brengen. Zo groeien onze leerlingen op tot communicatief sturende volwassenen die bijdragen aan de leefbaarheid van de maatschappij van morgen. Wij sluiten zoveel mogelijk aan bij de verschillende onderwijsbehoeften van onze leerlingen. Wij bieden daarbij passende zorg voor alle niveaus. Onze methoden en methodieken zijn actueel, eigentijds en sluiten aan bij de veranderende wereld om ons heen. Onze school is een katholieke school die openstaat voor mensen met verschillende levensovertuigingen. Wij houden van duidelijkheid en bieden structuur. Andere belangrijke normen en waarden voor ons zijn: rust, respect, samenwerking en veiligheid. Iedere leerling gaat met plezier naar onze school en geniet van zijn/haar successen. Onze leerlingen moeten uiteindelijk voldoende basiskennis en- vaardigheden bezitten om de uitdagingen van het voortgezet onderwijs en de toekomst aan te gaan. Naast een gedifferentieerd aanbod op cognitief gebied investeren wij in sleutelvaardigheden. Dit zijn: de kritische denkvaardigheden, sociale vaardigheden, communicatieve vaardigheden, onderzoek vaardigheden, oplossingsgerichte vaardigheden, informatie verwerkende vaardigheden, leer- en reflectievaardigheden en creatieve vaardigheden. Het motto van onze school daarbij is: Het Telraam, een school waar ieder kind telt!

9 Visie van Basisschool Het Telraam Op basisschool Het Telraam telt ieder kind. Kinderen leren om op een positieve, respectvolle manier met elkaar om te gaan en samen te werken. De school is een onderdeel van de samenleving en probeert kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op de samenleving en op hun toekomst. De vijf samenhangende visies op leren, die elkaar versterken, zijn: 1. Challenge based leren; leren door echte en uitdagende vraagstukken. 2. Doel- en resultaatgericht leren; leren door (persoonlijke) doelen in te zetten voor de beste resultaten met de hoogste kwaliteit en gerelateerd aan landelijke standaarden. 3. Leren in een leercultuur; leren van en met elkaar, groeien en samenwerken met de bedoeling jezelf, de ander en de groep op een hoger plan te brengen. 4. Ervarings- en toegepast leren; leren door ervaringen op te doen, te reflecteren, feedback te ontvangen en je leerpunten ook op andere terreinen toe te passen. 5. Leren door verbindingen; leren door in verbinding te zijn met anderen en met inzet van multimedia. Er wordt gewordt gewerkt vanuit de essenties van het Essentieel Leren. Essentieel Leren heeft een ontwikkelingsgericht mensbeeld als uitgangspunt, waarin enerzijds het unieke van het individu en anderzijds de verbondenheid met de ander en de samenleving tot uitdrukking komt. Het gaat er om een evenwicht te vinden tussen de individuele ontplooiing in relatie tot de ontwikkelingen in de samenleving als geheel. (Snels & Leenders, 2013) Werkconcept Critical Skills is gebaseerd op Essentieel Leren. Essentieel leren heeft tien essenties die gebaseerd zijn op opvattingen over leren, de samenleving en de schoolpraktijk. Er is geen vaste vorm voor essentieel leren. Scholen kiezen essenties om het essentieel leren vorm te geven en als criteria voor ontwikkeling van de school. Het Telraam werkt op basis van de onderstaande essenties: Iedereen (h)erkent elkaar als persoon. Je leert en werkt op basis van respect en vertrouwen. De school werkt met doelen voor alle leerlingen. De leraar is coach en instructeur en de leerlingen werken. Ook ouders zijn bij de hele school betrokken. Leraren en leerlingen gebruiken allerlei bronnen voor leren en ontwikkeling. Je gebruikt je hersenen goed. Je laat zien wie je bent, wat je kent en wat je kunt. De school stelt diepgang boven oppervlakkigheid, want minder is meer. De school werkt mee aan democratie en gelijkwaardigheid.

10 Het Werkconcept Critical Skills Om de essenties en visies op leren in de praktijk van alledag te concretiseren wordt er gewerkt met het Werkconcept Critical Skills. Het Werkconcept Critical Skills is een dynamisch werkconcept dat gaat over leren: persoonlijk leren, ontwikkelen, onderwijs en over het unieke van het individu en de verbondenheid met de ander en de samenleving. Het Werkconcept Critical Skills combineert noodzakelijke vaardigheden, eigenschappen en attituden op basis van fundamentele waarden als wel kennis die er in de 21e eeuw toe doet, met de daarbij passende, hedendaagse tools en werkprocedures. De focus van het werkconcept is het leer- en ontwikkelproces dat bestaat uit drie parallelle leerloops. Die van de leerlingen, die van de leraren en die van het team en management. Ingebed in een rijke, betekenisvolle, veilige en samenwerkende leeromgeving, waarin de betrokkenheid van ouders, leraren en directie essentieel is. Uitdagingen, doelgericht werken en eigenaarschap zijn cruciale uitgangspunten binnen de samenwerkende leercultuur.

11 Het kind staat centraal. Uitgangspunt voor ons onderwijs is dat we accepteren dat kinderen verschillen. We gaan in op de onderwijsbehoeften van de kinderen. Dit betekent dat we gedifferentieerd en flexibel werken. Het onderwijs wordt afgestemd op de behoeften en mogelijkheden van alle kinderen. Door samen te reflecteren op het eigen leerproces en resultaat, maken we kinderen kritisch en intrinsiek gemotiveerd. De groepsleerkracht speelt de centrale rol in de leerlingenzorg. Hij is verantwoordelijk voor de kinderen in de groep. De leerkracht komt aan de verschillen tussen kinderen tegemoet door onderwijs te geven dat wat betreft vorm, inhoud en planning het best bij hun mogelijkheden en behoeften aansluit. De leerkracht is eigenaar van de problemen in ontwikkeling van kinderen die zich in dit verband voordoen. Hij vraagt en regisseert de hulp die hij nodig heeft om tegemoet te komen aan de onderwijsbehoeften van het kind. De leerkracht bespreekt 3 x per jaar, tijdens een groepsbespreking, alle kinderen met de intern begeleider. Zij bepalen samen welke zorg een kind nodig heeft. Daarnaast worden er voor individuele kinderen leerlingenbesprekingen gehouden. De intern begeleider coacht en ondersteunt de leerkracht waar nodig bij het verlenen van de zorg. 4. Wettelijke opdrachten De overheid stelt aan alle basisscholen een aantal wettelijke eisen ten aanzien van de kwaliteit en de inrichting van het onderwijs. In dit hoofdstuk wordt voor de onderwerpen kwaliteitszorg, inhoud van het onderwijs en de leerlingenzorg aangegeven hoe Het Telraam hieraan voldoet.

12 4.1 Kwaliteit en kwaliteitsbewaking Hieronder staat een overzicht waarin de (kwaliteit)meters staan die wij als school gebruiken. Door analyse van toets- en observatiegegevens ontstaat de ondersteuning van iedere groep/individu in een groepsplan en groepsoverzicht. Toetsen CITO Eindtoets Methode-gebonden toetsen Leerlingvolgsysteem Cito LOVS Parnassys Volgen sociaal emotionele ontwikkeling KIJK! (gr 1-2) ZIEN! (gr 3-8) Groepsplan en groepsoverzicht Groep 1-8 Kwaliteitsbewaking en ontwikkeling van Het Werken Met Kwaliteitskaarten (WMK) Telraam Een overzicht van toetsen/observaties die in dit kader door de school worden ingezet: Groep Taal x x Lezen x x x x x x Spelling x x x x x x Woordenschat x x x x x Rekenen x x x x x x x x SEO x x x x x x x x Eindtoets x

13 4.2 De inhoud van ons onderwijs Lichamelijke ontwikkeling Nederlandse taal Rekenen en wiskunde Leermiddelen/ methodes Basislessen bewegingsonderwijs Schatkist Veilig leren lezen Staal Nieuwsbegrip (XL) WizWijs Bijzonderheden Engelse taal Groove me Engels wordt verzorgd in groep 7 / 8. Wereldoriëntatie, maatschappelijke verhoudingen, staatsinrichting, bevordering sociale redzaamheid (waaronder verkeer), bevordering gezond gedrag, geestelijke stromingen Bevordering actief burgerschap en sociale integratie, overdragen kennis over/ kennismaking met de diversiteit van de samenleving Expressie-activiteiten Kernconcepten Kleur en kernconcepten Moet je doen De kerndoelen volgens TULE worden hierin nagestreefd. In groep 7 nemen kinderen deel aan een theoretisch en praktisch verkeersexamen. Schoolveiligheid/ welbevinden van de leerlingen Werkconcept Critical Skills Zien Door deze leerstof aan te bieden middels het gebruik van genoemde leermiddelen, de wijze waarop deze leermiddelen worden ingezet en de leertijd die wordt gereserveerd voor deze inhouden voldoet basisschool Het Telraam aan de kerndoelen en de wettelijke eisen zoals verwoord in artikel 9 van de Wet Primair Onderwijs.

14 4.3 Wat hebben onze leerlingen nodig? Onze accenten We hebben een focus op opbrengsten en resultaten en de daaraan gekoppelde analyses zijn uitgangspunt voor het onderwijs in de groep, dit kan op het programma gericht zijn en op de leerkrachtvaardigheden. Zoals beschreven in ons schoolconcept werken we volgens het Werkconcept Critical Skills. Dit betekent dat wij het pedagogisch klimaat enorm belangrijk vinden en daar investeren wij in door bepaalde werkvormen en extra tools in te zetten. Onze aanpak We werken op Het Telraam in heterogene groepen of combinatiegroepen met het directe instructiemodel. Dit zie je terug komen tijdens de lessen die gegeven worden volgens het 6 fasen instructiemodel. Gedurende de dag komen de sleutelvaardigheden terug in de lessen. De vakken van wereldoriëntatie worden gegeven in de vorm van kernconcepten. Deze kernconcepten vinden drie keer per week plaats en zijn gekoppeld aan de kerndoelen. Organisatie interne hulp Binnen onze organisatie is de intern begeleider verantwoordelijk voor het initiëren, evalueren en bijstellen van het zorgbeleid. Naar aanleiding van signalen over de zorgbehoefte van de kinderen en vernieuwingen vanuit de wetenschap wordt het gevoerde zorgbeleid zo nodig verdiept en bijgesteld. De interne begeleider kijkt in overleg met de leerkrachten waar knelpunten zitten en hoe die aangepakt moeten worden. Niet elk kind ontwikkelt zich op dezelfde manier en in hetzelfde tempo. Binnen de groep kunnen de kinderen in kleine groepen of individueel werken op verschillende niveaus. Bij het geven van extra zorg worden de leerkrachten begeleid door de intern begeleider. De intern begeleider heeft structureel overleg met binnen OPTIMUS. Probleemsignalering/ extra hulp Sommige kinderen hebben een meer specifieke onderwijsbehoefte en hebben daarin individuele begeleiding nodig. Voor het vaststellen van deze behoefte en voor de oorzaak van het stagneren van de ontwikkeling wordt soms een externe begeleider ingeschakeld. Naar aanleiding van een professioneel onderzoek worden dan verdere acties in de klas ondernomen. De ouders dienen hiermee vooraf in te stemmen. Over het verloop van het onderzoek, de bevindingen en de aanpak van de problematiek vindt contact met de ouders plaats. Nieuwe kinderen De ouders of verzorgers van nieuwe kinderen kunnen de schoolgids lezen op de website. Ze worden uitgenodigd voor een gesprek en krijgen meer informatie over de school. Vervolgens krijgen ze een rondleiding door de school om het beeld compleet te maken en ontvangen na dit gesprek een inschrijfformulier. Vervolgens neemt de leerkracht(-en) van groep 1-2 contact met de ouders op om afspraken te maken over de wenperiode. Tussentijdse instroom De ouders van kinderen die tussentijds instromen krijgen eerst een gesprek. Vervolgens wordt er contact opgenomen met de vorige school om informatie in te winnen rond het functioneren van het kind op sociaal-emotioneel en cognitief gebied. Kinderen die instromen, mogen eerst een dag kijken en meedraaien.

15 4.4 Zorg voor het jonge kind Onze school heeft zorg voor alle kinderen en niet alleen voor de jonge kinderen. Toch vermelden wij even onder een aparte kop de zorg voor jonge kinderen omdat in de eerste 3-4 jaren van de basisschool de basis voor het verdere leren gelegd wordt en de in deze jaren opgelopen achterstanden of hiaten moeilijk weg te werken zijn. De school werkt preventief. Dit betekent dat geprobeerd wordt problemen en achterstanden te voorkomen. Hierdoor hoeft minder curatief gewerkt te worden, hoeven minder problemen en achterstanden opgelost te worden. Ook kinderen met (verborgen) talenten worden extra begeleid. Het stimuleren van leren en ontwikkelen van een kind is de belangrijkste taak van de leraar. We gebruiken KIJK! om na te gaan of dat doel bereikt wordt én om te bepalen wat het kind nodig heeft om verder te komen. KIJK! geeft zicht op de totale ontwikkeling van het kind. Met behulp van KIJK!: brengen we de ontwikkeling van kinderen in kaart door observatie en registratie. Bepalen we de onderwijsbehoefte Ontwerpen we een beredeneerd aanbod We observeren kinderen dageljks tijdens met name betekenisvolle speel-werkmomenten en maken daarvan aantekeningen. 2x per jaar registreren we op basis van de observaties de ontwikkeling van elk kind en zijn alle ontwikkelingsfasen beschreven. Op de rapportage kunnen we de vooruitgang van het kind zien door het kind te vergelijken met zichzelf en met wat van een kind van die leeftijd verwacht mag worden. Op basis van deze gegevens wordt duidelijk wat de effecten zijn van het onderwijsaanbod en wat de onderwijsbehoefte van het kind is. In het groepsplan worden gerichte activiteiten gepland om de kinderen verder te brengen in hun ontwikkeling.

16 4.5 Zorg voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften Ondanks de inspanningen van groepsleerkrachten en intern begeleider komt het voor dat leerlingen het onderwijsproces niet naar behoren kunnen volgen vanwege een specifiek leerprobleem, een gedragsprobleem of vanwege een mindere aanleg, een laag werktempo of om nog andere redenen. Het onderwijsniveau is op een of meerdere terreinen te laag. Het komt ook voor dat leerlingen juist te weinig uitdaging, voldoening en prikkeling vinden in het onderwijsprogramma omdat de aangeboden stof voor hen te gemakkelijk is, de toegemeten tijd om de stof te verwerken te ruim is en vaak buiten hun interesse ligt. Het onderwijsniveau is op een of meerdere terreinen te laag. In beide gevallen is er sprake van een specifieke onderwijsbehoefte. Het afstemmen van de leerstof op het niveau van het kind heet adaptief onderwijs. Het kan voorkomen dat kinderen op bepaalde vakgebieden die lessen volgen in een hogere of lagere groep, bijv. met spelling of rekenen. Ook komt het voor dat kinderen een hele andere leerlijn volgen dan de rest van de groep. Wij denken dat de kinderen daarmee het meest gebaat zijn en geven advies welk traject het kind het best kan volgen. Is dit traject afwijkend van het normale schoolgebeuren, dan wordt er een ontwikkelingsperspectief opgesteld en door ouders en directeur ondertekend, omdat de school niet kan garanderen dat de leerling op deze manier wel de einddoelen van de basisschool haalt. De groepsleerkracht spreekt drie keer per jaar met de intern begeleider zijn of haar groep door. N.a.v. deze groepsbesprekingen en n.a.v. toets resultaten wordt in overleg met de IB-er bekeken welke leerlingen specifieke aandacht of hulp nodig hebben. Er wordt dan een groepsplan opgesteld worden dat door de groepsleerkracht wordt uitgevoerd. Voor kinderen met specifieke aandacht wordt een individueel handelingsplan opgesteld. Dit handelingsplan wordt in principe op de ouderavonden aan de ouders / verzorgers voorgelegd en zij kunnen het dan voor gezien tekenen. Regelmatig worden de vorderingen van deze specifieke leerlingen getoetst om te zien of de gevolgde handelwijze voldoende resultaat oplevert en of de specifieke hulp nog langer verleend of bijgesteld moet worden. De extra zorg wordt zo mogelijk in de groep zelf verleend. Als uit de resultaten blijkt dat deze aanpak onvoldoende resultaat oplevert, kan de ouders / verzorgers in een gesprek geadviseerd worden om het kind te laten testen/observeren door een externe deskundige. Uit dit onderzoek van de externe deskundige komt een advies. Deze adviezen worden met de ouders / verzorgers besproken. De ouders / verzorgers besluiten, in geval van een advies voor de speciale school voor basisonderwijs of zij het advies al dan niet opvolgen. In een zeer extreme situatie kan het gebeuren dat de school besluit dat het betreffende kind niet langer gehandhaafd kan worden vanwege bijvoorbeeld de zeer grote claim die het kind op de groepsleerkracht en/of de groep legt of vanwege zeer ernstige gedragsproblemen. Indien de ouders / verzorgers het advies niet opvolgen worden over de verdere aanpak en begeleiding van de leerling schriftelijke afspraken gemaakt. Dit wordt vastgelegd met het formulier vaststelling oudergesprek in het leerlingvolgsysteem. Als het advies voor verwijzing naar een speciale school voor basisonderwijs wordt opgevolgd, wordt de leerling aangemeld bij de Permanente Commissie Leerlingenzorg (PCL). Deze PCL bekijkt hoe het kind het beste geholpen kan worden. Plaatsing op een andere basisschool of plaatsing op de speciale school voor basisonderwijs. De PCL bekijkt ook of de school wel voldoende inspanningen heeft verricht om de leerling adequaat te helpen. Voor een beschikking naar het speciale basisonderwijs hanteert de PCL een aantal criteria. Deze criteria zijn voor geïnteresseerde ouders / verzorgers verkrijgbaar bij de directie. De PCL kan hiermee het groene licht geven voor plaatsing op de speciale school voor basisonderwijs van het samenwerkingsverband en vervolgens wordt bekeken of er op die school ook inderdaad plaats is. Eventueel kan gezocht worden naar een andere speciale school voor basisonderwijs.

17 In de PCL hebben zitting vertegenwoordiger(s) van: speciale school voor basisonderwijs trajectbegeleider PCL Schoolarts Elk jaar wordt bekeken of geplaatste kinderen in het Speciaal Onderwijs weer terug kunnen stromen naar hun vorige school. Dat gebeurt in overleg met de ouders / verzorgers en beide betrokken scholen. De PCL behoort bij het samenwerkingsverband. Het samenwerkingsverband beoogt om de leerlingen niet meer naar de specifieke zorg te brengen, maar om de specifieke zorg naar de leerlingen te brengen, m.a.w. de leerling op de eigen school laten en daar de juiste zorg bieden. Door het toekennen van arrangementen wordt de zorg binnen school ingezet en geëvalueerd.onze school hoort bij het Samenwerkingsverband Hoe het samenwerkingsverband de onderlinge samenwerking gestalte geeft, hoe de middelen ingezet worden, hoe de ambulante begeleiding van de school voor speciaal onderwijs op de gewone school voor regulier onderwijs vorm krijgt e.d. zijn beschreven in het Zorgplan van het Samenwerkingsverband. Toelatingsprocedure Onze school behoort tot het bijzondere onderwijs, omdat het een katholieke school is. Ze staat onder het bestuur van de Stichting Optimus Primair Onderwijs. Scholen in het bijzonder onderwijs mogen een eigen aannamebeleid hanteren, met andere woorden, scholen in het bijzonder onderwijs zijn niet verplicht om alle leerlingen te accepteren. Onze school staat open voor alle leerlingen, ongeacht ras, afkomst of levensbeschouwing. Wij gaan er wel vanuit dat alle leerlingen het onderwijsprogramma volgen zoals het in het schoolplan beschreven is. Ouders / verzorgers kunnen zich niet op een bepaalde levensbeschouwing beroepen om hun kind niet aan bepaalde activiteiten deel te laten nemen. Ook wettelijk gezien conformeren ouders / verzorgers zich aan het onderwijsprogramma van een school als zij hun kind die school laten bezoeken. Schorsing Een leerling kan voor ten hoogste vijf aaneengesloten schooldagen door de directeur worden geschorst. Het besluit tot schorsing wordt schriftelijk, met opgave van redenen, meegedeeld. Onder schorsing wordt verstaan dat de toegang tot de school tijdelijk is ontzegd. Dit betekent dat de leerling tijdelijk geen lessen mag volgen. Voordat de leerling op school terugkeert, worden vooraf afspraken gemaakt om nieuwe problemen te voorkomen. Deze afspraken worden schriftelijk vastgelegd. Verwijdering Definitieve verwijdering van een leerling gebeurt uitsluitend door het bestuur na overleg met de directie. De ouders worden daarvan schriftelijk met opgave van redenen op de hoogte gebracht. Het bestuur stelt de ouders in de gelegenheid om gehoord te worden. Zowel de afdeling Leerplicht van de gemeente Boxmeer als de Inspectie van het Onderwijs worden in kennis gesteld van de voorgenomen verwijdering. De directie en het bestuur spannen zich in om een nieuwe school voor de leerling te vinden.

18 5.Analyse van het kwaliteit van de school Op allerlei lagen binnen de school wordt het functioneren geanalyseerd. Zie jaarverslag. Zie opbrengstenkatern. Zie WMK. Zie meerjarenplan. Van doelen naar actie punt 1: leerkrachtvaardigheden Doelen 1. In alle groepen wordt gewerkt volgens het zes fasen instructie model bij de basisvakken rekenen, taal en lezen. 2. De leerkrachten kennen de leerlijnen en zijn in staat aan te sluiten bij de onderwijsbehoeften van de kinderen. 3.Kinderen leren van en met elkaar in heterogene tweetallen of groepjes. 4. Leerkrachten betrekken kinderen actief bij hun eigen ontwikkeling. Actie team (wij) Intervisie: het bij elkaar kijken in de klas gevolgd door een feedback gesprek. Analyses van toetsen worden gebruikt om lesdoelen bij te stellen. Kennis coöperatieve werkvormen uitbreiden en inzetten in de groep. Kennis en vaardigheden uitbreiden rondom wcs. Leerkrachten houden structureel kind gesprekken. Actie leiderschap (hij/zij) Bij de klassenbezoeken is dit een vast observatiepunt en dit wordt besproken bij het nagesprek Leerkrachten faciliteren in scholing De werkgroep critical skills faciliteren. Inplannen bij teamvergaderingen. De mogelijkheid bieden om intervisie te doen of een cursus te volgen Individuele actie (ik) De leerkrachten bereiden de lessen voor binnen dit model De leerkracht verdiept zich in de leerlijnen en werkt doelgericht De leerkracht bereiden de lessen voor en plannen de vormen en het concept wel doordacht in. De leerkracht plant structureel tijd om met kinderen individueel in gesprek te gaan. 5. De leerkrachten en kinderen kennen de deelvaardigheden van alle sleutelvaardigheden. De teamleden verdiepen zich in de sleutels. Tijdens teamvergaderingen en cursus staan de sleutels centraal. De leerkracht stelt deze weke in bij de kernconcepten en bij de basisvaardigheden.

19 Van doelen naar actie punt 2: leiderschap Doelen 1.Kinderen zijn verantwoordelijk voor en eigenaar van hun eigen leerproces. 2.Werkdruk en werkplezier is in balans. Actie team (wij) Afspraken maken hoe we als team verantwoordelijkheid en het eigenaarschap in de groep zien. Oorzaken van werkdruk en beleving in kaart brengen. Bewust keuzes maken bij niet ingeplande activiteiten. Actie leiderschap (hij/zij) Inplannen op de teamvergaderingen. Werkzaamheden in kaart brengen conform de cao. Individuele actie (ik) Kinderen verantwoordelijk laten zijn en zelf minder controle uitoefenen. Ze kijken veelal hun eigen werk na (reflectie) en weten wat hun volgende leerdoel is. Een goede planning maken. Kan per week/maand. Van doelen naar actie punt 3: samenwerking Doelen Actie team (wij) Actie leiderschap (hij/zij) Individuele actie (ik) 1.Ouders zijn betrokken bij de opvoeding en het onderwijs van hun kind zowel thuis als op school. 2.De school is een omgeving waarin voortdurend geleerd wordt van en met elkaar. 3.Het opgebouwde scholen netwerk met betrekking tot het werkconcept critical skills en kernconcepten behouden. Ouders worden betrokken bij het stellen van leerdoelen voor hun kind om de leerresultaten en de betrokkenheid te vergroten. Teamleden maken gebruik van elkaars kwaliteiten en talenten door middel van intervisie en maatjes leren. Werkgroep leden informeren team en sturen aan. Draagvlak creëren door de meerwaarde van ouderbetrokkenheid duidelijk en bespreekbaar te maken. Intervisie en klassenbezoeken faciliteren. Faciliteren en plannen van bijeenkomsten. Leerkracht ziet ouder als partner en voert structureel gesprekken. Reflecteren, een leervraag formuleren en open staan voor feedback. Je levert een bijdrage in de samenwerking door gemaakte afspraken uit te voeren en contact te houden met je collega s.

20 Van doelen naar actie punt 4: focus op resultaten Doelen 1.De onderwijstijd waarover leerkrachten beschikken wordt beschermd. 2.Het verhogen van de leerresultaten door systematisch en cyclisch te werken. Actie team (wij) Storing wordt zoveel mogelijk voorkomen en niet geplande onderwijsactiviteiten beperkt. Het team heeft hoge verwachtingen (max.10% uitval) en gaat uit van doelgericht werken. Het team bepaalt schooldoelen, evalueert deze en stelt bij. Actie leiderschap (hij/zij) Observatiepunt bij klassenbezoeken. Quick scan leertijd laten scoren en acties op uitzetten. De schoolleider gaat met intern begeleider in gesprek over opbrengsten en zet indien nodig acties uit. 2x per jaar worden de opbrengsten op teamniveau geëvalueerd. Individuele actie (ik) Werken volgens lesrooster en jaarplanning. Acties uitvoeren in de groep. De leerkracht formuleert leerdoelen op groepsniveau en vertaalt deze in een groepsplan. Het onderwijsleerproces aanpassen aan de doelen.

21 6. Langetermijn ontwikkeling Zie meerjarenplan , inclusief prioriteiten De school is primair zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van het gegeven onderwijs. In de Wet op het Primair onderwijs wordt voorgeschreven dat scholen een kwaliteitszorgbeleid dienen te voeren. Dit beleid is in het schoolplan beschreven. Kwaliteitszorg betreft activiteiten die erop gericht zijn de kwaliteit van het onderwijs te bepalen, te bewaken, te borgen en te verbeteren. De school zal daartoe, rekening houdend met de kenmerken van de leerlingen en met de wensen van belanghebbenden, dienen aan te geven wat zij onder kwalitatief goed onderwijs verstaat. Opvattingen dienen vertaald te worden in doelen. Systematisch moet worden nagaan of de doelen ook bereikt zijn. Op basis daarvan zullen nieuwe doelen voor verdere verbetering gesteld moeten worden, die worden opgenomen in een meerjarenplan. Vervolgens worden de effecten van die verbeteractiviteiten geanalyseerd en gecommuniceerd met de betrokken geledingen. Het geheel kenmerkt zich door een cyclische aanpak. Dit gebeurt op basis van het meerjarenplan, opgesteld door de directie van de school. Met behulp van dit meerjarenplan wordt een jaarplanner (= activiteitenplan) gemaakt.

22 Gerelateerde documenten school: route medezeggenschap (MR) meerjarenplan, jaarplan jaarverslag (evaluatie meerjarenplan, onderwijsleerproces, e.d.) uitkomsten en analyse tevredenheidsonderzoeken beschrijving ouder- leerlingenpopulatie kwaliteitszorg: kwaliteitskaarten (incl. nulmeting) RI&E/ Arbomeester (inclusief ziekteverzuim) zorgplan, trendanalyses (leerlingenzorg) School ondersteuningsprofiel scholingsplan Gerelateerde documenten bestuur: route medezeggenschap (GMR) strategisch beleidsplan competentiecyclus scholingsplan (bestuur) veiligheidsplan procedure schorsen en verwijderen

23 Basisschool Het Telraam, Kerkstraat Zuid 24, 5441 AK Oeffelt, T: W: E: Bijlage bij het schoolplan (versie 1: ) Toelichting van het kader We gebruiken de volgende kolommen: Onderwerp Doelstellingen I O IM B Co&Bew Actiepunten/ activiteiten 1. Het onderwerp (eerste kolom) wordt benoemd in een van de zes gebieden: kwaliteitszorg, leerstofaanbod, leertijd, personeel, leerlingenzorg en overige. 2. Na benoeming van het onderwerp worden in kolom twee de doelstellingen SMART beschreven. 3. In de smalle kolommen wordt aangegeven in welke fase het onderwerp in het lopende schooljaar zich bevindt. We onderscheiden de volgende cyclus: - Informatiefase: start van de fase waarin het onderwerp wordt bestudeerd, voorbereid, onderzocht, literatuur wordt verzameld, besproken e.d.; - Opstartfase: fase waarin het ontwikkelde onderwerp, volgens afspraken, wordt opgestart/ ingevoerd; - Implementatiefase: fase waarin het onderwerp verder in de praktijk wordt gebracht, handelend en eenduidig wordt ingevoerd, een plaats krijgt in ieders systeem. Het onderwerp voldoet aan de daarvoor geldende doelen; - Borgingsfase: tijdstip waarop de eerste ronde van de cyclus is afgerond en geborgd; onderdeel van ieders handelen. Naar aanleiding van behaalde opbrengsten en tussenevaluaties bepalen directie en team per onderdeel of de fase is afgerond. 4. Co&Bew staat voor Coördinatie (degene die de werkzaamheden coördineert) en Bewaking, voor degene die bewaakt, controleert dat de activiteit ook wordt uitgevoerd en gecoördineerd. 5. De laatste kolom gebruiken we om de actiepunten/activiteiten te beschrijven. Onderaan ieder gebied staan nog mogelijke trajecten beschreven. Ieder jaar wordt dit meerjarenplan door team en medezeggenschapsraad geëvalueerd en aan de hand van voortschrijdend inzicht bijgesteld, geactualiseerd. Al werkende ontstaat dan de zgn. kwaliteitscyclus.

24 Onderwerp Doelstellingen I O IM B Co&Bew Actiepunten/ activiteiten 1. Kwaliteitszorg 1.1 Kwaliteitsinstrument 1.2 Meerjarenplan De school werkt met een kwaliteitsinstrument dat voldoet aan wet- en regelgeving en aansluit bij de ontwikkeling van de school. De uitkomsten worden meegenomen in een geïntegreerd plan van aanpak (verbeterplannen). We nemen 7 kwaliteitskaarten per jaar af. Actueel meerjarenplan waarin doelstellingen en activiteiten in een tijdscyclus staan beschreven. Onderwerpen worden gekozen op basis van eigen inzichten, kwaliteits-instrumenten, inspectierapport, tevredenheidsonderzoeken. 1.3 Jaarplan Alle onderwijsactiviteiten worden jaar beschreven in het jaarplan. Deze is gecommuniceerd met alle geledingen. Iedereen houdt zich aan het plan. 1.4 Algemeen Er worden meerdere instrumenten ingezet voor de bepaling van de opbrengsten. Jun Jun Jun Feb Jun Dir/IB We werken met WMK. In een vierjarencyclus komen alle onderwerpen aan bod. Voor planning zie jaarplan WMK. Dir/IB Jaare cyclus: evaluatie meerjarenplan (schoolplan) onderwerpen kiezen, doelstellingen en actiepunten/ activiteiten formuleren, tijdspad teambreed bespreken vaststellen MR Dir/IB Evalueren, actualiseren meerjarenplan Opstellen van een actueel jaarplan/jaarverslag in WMK Lkr. IB Eigen (methode gebonden) toetsen Leerkrachten maken per vakgebied analyses op groepsniveau en nemen deze mee in de groepsplannen. De CITO- eindtoets (8) en Entreetoets (7) wordt op schoolniveau geanalyseerd. De analyse wordt meegenomen in de groepsplannen. De IB-er maakt een diepteanalyse van de m-toetsen en de e-toetsen. Trajecten Meerjarenplan CITO LOVS RI&E Tevredenheidsonderzoeken WMK

25 Onderwerp Doelstellingen I O IM B Co&Bew Actiepunten/ activiteiten 2. Leerstofaanbod 2.1 Methode De aangeboden leerinhouden (keuzes) zijn dekkend voor de kerndoelen, worden in principe aan alle leerlingen aangeboden, sluiten in de verschillende leerjaren op elkaar aan en zijn afgestemd op de verschillenden onderwijsbehoeften van individuele leerlingen De methode sluit aan bij de visie van de school Werkgroepen formeren Werkgroep maakt tijdspad Team bepaalt kwaliteitscriteria Werkgroep vraagt zichtzending Werkgroep maakt voorstel (eventueel uitproberen) Taalmethode: Staal Jan. Juli 15 Sep 15 Sep 15 Juli Juli Wg Team Directie Aanvankelijk lezen Okt Nov Aug Jun Wg Team Directie 2.2 Taal/lezen Maximaal 10% uitvallers werken volgens een handelingsplan of met een individuele leerlijn Aug 15 Jun IB Lkr. IB Lkr. Nulmeting/analyse juni 2015 Instrument LOVS checken op door- en terug toetsen 2 x per jaar het percentage uitvallers evalueren en plan van aanpak opstellen Linken aan groepsplan 2.3 Begrijpend lezen Maximaal 10% uitval. Uitvallers werken volgens een handelingsplan of met een individuele leerlijn Jaar Mrt en Juni IB lkr dir Nulmeting/analyse juni 2015 Instrument LOVS checken op door- en terug toetsen 2 x per jaar (feb/juni) het percentage uitvallers evalueren en plan van aanpak opstellen AVI- niveau vaststellen voor start begrijpend lezen in de groep 3 en 4 25

26 Onderwerp Doelstellingen I O IM B Co &B ew 2.4 Spelling 2.5 Rekenen 2.6 Woorden Schat 2.7 Sociaal emotionele ontwikkeling 2.8 Kunst- en cultuureducatie Maximaal 10% uitval Uitvallers werken volgens een handelingsplan of met een individuele leerlijn Maximaal 10% uitval Uitvallers werken volgens een handelingsplan of met een individuele leerlijn Maximaal 10% uitval Uitvallers werken volgens een handelingsplan of met een individuele leerlijn Er is een leerlingvolgsysteem op het gebied van sociaal emotionele ontwikkeling Alle kinderen van de school werken op structurele momenten aan kunst en cultuur Jan jun Aug apr Aug jun Jaar Mrt en Juni Jaar Mrt en Juni Jaar Mrt en Juni Jaar IB lkr dir IB lkr dir IB lkr dir Wg ib dir Icc Dir lkr Actiepunten/ activiteiten Nulmeting/analyse juni 2015 Instrument LOVS checken op door- en terug toetsen 2 x per jaar het percentage uitvallers evalueren en plan van aanpak opstellen Linken aan groepsplannen Nulmeting/analyse juni 2015 Instrument LOVS checken op door- en terug toetsen 2 x per jaar het percentage uitvallers evalueren en plan van aanpak opstellen Linken aan groepsplannen Nulmeting/analyse juni 2015 Instrument LOVS checken op door- en terug toetsen 2 x per jaar het percentage uitvallers evalueren en plan van aanpak opstellen Linken aan groepsplannen Alle cultuur- en kunstactiviteiten worden gecoördineerd door de werkgroep CC Grave. 26

27 Onderwerp Doelstellingen I O IM B Co &B ew 2.9 oriëntatie op jezelf en de wereld Kernconcepten Er wordt gewerkt met een kerndoeldekkend aanbod op het gebied van oriëntatie op jezelf en de wereld Trajecten Okt en mrt jaar Sg Dir lkr Actiepunten/ activiteiten Evaluatie en borging formats/inhoud Monitoren kwaliteit inhoud Opstarten contactpersonen Sociaal emotioneel volgsysteem Taalbeleidsplan: Woordenschat Begrijpend lezen Spelling Rekenbeleidsplan opstellen door rekencoördinatoren Kansrijke combinatiegroepen technisch lezen 27

28 Onderwerp Doelstellingen I O IM B Co &B ew 3 Leertijd 3.1 Haalbaar en gedegen programma Op school is bekend welke leerstof als basisleerstof wordt beschouwd voor alle leerlingen en welke leerstof als aanvulling geldt Dit wordt herkend door de leerkrachten en is met hen gecommuniceerd De hoeveelheid basisleerstof die is vastgesteld kan worden behandeld in de onderwijstijd/ instructietijd die leerkrachten beschikbaar hebben De basisleerstof is zodanig ingedeeld en geordend dat leerlingen volop de gelegenheid hebben zich de stof eigen te maken Iemand controleert de leerkrachten of ze de basisstof behandelen De onderwijstijd waarover leerkrachten beschikken wordt beschermd. Dit gebeurt door storing zoveel mogelijk te voorkomen en niet-geplande onderwijsactiviteiten zoveel mogelijk te beperken verhoging effectieve lestijd jaar jaar jaar jaar Jaar Actiepunten/ activiteiten lkr Opstellen eenduidig en haalbaar lesrooster Iedere leerkracht houdt zich aan het rooster en de methode Aan de basisleerstof wordt niet getornd, te beginnen met taal/lezen/rekenen De basisstof wordt eenduidig vastgelegd lkr De leertijd voor de basisstof taal/lezen/rekenen is per groep bepaald; er is bepaald dat de leertijd voor taal/lezen/rekenen ook daadwerkelijk daaraan besteed wordt Er is bepaald hoe leerlingen, indien nodig, extra leertijd kunnen krijgen Er is bepaald hoe leerlingen die minder leertijd nodig hebben deze tijd adequaat besteden Iedere leerkracht plant zijn leerstof binnen de jaarplanner en houdt zich hieraan lkr Lesrooster is praktisch uitvoerbaar Vastgelegde programma wordt in alle groepen gehaald Dir lkr Dir lkr Onderwerp van klasbezoeken Monitoring door directie/ib Structureel aandacht effectieve leertijd op schoolniveau middels de kwaliteitskaart WMK Vast observatiepunt bij klasbezoeken Trajecten Kansrijke combinatiegroepen: technisch lezen Kernconcepten wo woordenschat, doelen verbinden Aandacht effectieve leertijd 28

29 Onderwerp Doelstellingen I O IM B Co& Bew Actiepunten/ activiteiten 4 Personeel 4.1 Vakmanschap/ Professionali sering 4.2 Competentie -management 4.3 Interne communicatie 4.4 Externe communicatie Leerkrachten werken structureel aan hun didactische vaardigheden, hun klassenmanagement en pedagogisch handelen Ook kunnen ze handelingsgericht werken Op school werken directie en leerkrachten voortdurend aan hun ontwikkeling met behulp van een competentie-instrument Iedereen werkt met een POP en wordt hierop beoordeeld De interne communicatie vindt plaats op professionele wijze en is zo ook georganiseerd De externe communicatie vindt plaats op professionele wijze en is zo ook georganiseerd Trajecten jaar Jaar juni Jaar juni Jaar juni Dir lkr Dir lkr Dir lkr Dir lkr Leerkrachten ontwikkelen hun vaardigheden verder op het gebied van: Instructie (didactische aanpak) organisatie (klassenmanagement) Relatie (pedagogisch handelen, mentale houding leerkracht) Ict Gesprekscyclus is vastgesteld De teamcultuur: lerende medewerker, lerende organisatie Effectieve vergadercultuur, met aandacht voor reflectie en feedback Samenwerking Kreek l/telraam/st Jozef Optimaliseren communicatiebronnen Communicatieplan Teamcultuur: professionele cultuur aandacht voor reflectie- en feedback Communicatieplan Klankbordgroep (ouders) 29

30 Leerlingenzorg 5.1 Passend Onderwijs 5.2 Uitdagende doelen & effectieve feedback Alle leerkrachten spelen in op specifieke onderwijsbehoeften van kinderen om handelingsgericht te kunnen werken Op school wordt gebruik gemaakt van een beoordelingssysteem waarmee tijdig feedback over concrete kennis en vaardigheden aan/over individuele leerlingen wordt gegeven Dit gebeurt minstens iedere negen weken. Er worden concrete doelen gesteld met betrekking tot de leervorderingen op schoolniveau Er worden concrete doelen gesteld met betrekking tot leervorderingen voor individuele leerlingen De resultaten van het werken met de gestelde school- en individuele doelen, worden gebruikt om verdere activiteiten te plannen Aug Aug 15 Dec 15 Okt Apr Aug 15 - juni Jan juni Aug Juni 18 Mei Mei Mrt juni jrlks Juni Juni Mrt jaar Juni 19 Jaar Juni IB Tea m IB dir Tea m ib dir Lkr IB Lkr IB Tea m IB Dir Ib team IB Alle doelstellingen en activiteiten op het gebied van de leerling-zorg staan in het zorgplan beschreven Toets kalender wordt door iedereen gehanteerd Drie rapportages per jaar Eenduidig gebruik methode gebonden toetsen Eenduidige normering Eenduidige communicatie naar leerlingen en ouders Rapporten en dossiers Formuleren tussendoelen en leerlijnen Overgangscriteria Overgangscriteria 3-4 Er wordt gewerkt met groepsplannen en OPP Heldere procedure vaststellen structurele aanpassing van de leerstof (individuele leerlijn) Leerlingen en ouders worden betrokken bij het opstellen van individuele doelen (groep 5 t/m 8) Team bespreekt en analyseert structureel de trendanalyses (CITO- LOVS en CITO- eindtoets en entreetoets) en stelt, waar nodig, het onderwijsleerproces bij. Trajecten Hoogbegaafden Overgangscriteria Groepsplan seo Zorgprofiel/ Zorgplan (dyslexieprotocol) Nieuw rapport Individuele doelen stellen lln/ouders/lkr 30

31 Onderwerp Doelstellingen I O IM B Co &B ew 6 Overige 6.1 Visie en missie De missie en de visie vormen de basis voor elke keuze en ontwikkeling. De missie en visie zijn herkenbaar voor alle betrokkenenleerkrachten, leerlingen en ouders. Alle betrokkenen onderschrijven de missie en de visie en teamleden dragen deze uit. 2x per jaar Dir tea m Actiepunten/ activiteiten Onderhouden, actualiseren en implementeren van bestaande visie en missie van de school onderwijsbehoeften van de leerlingen (competentie-relatieautonomie) en de relatie met het vakmanschap van leerkrachten (instructieorganisatie-relatiedifferentiatie) 6.2 Werkconcept Critical Skills - Challenge-based leren - Doel- en resultaatgericht leren - Leren in een leercultuur - Ervarings- en toegepast leren - Leren door verbindingen Mrt Aug jun 2x per jaar Jun Sg Wg Sg wg Inwerken en begeleiden nieuwe mensen in het werkconcept Monitoren van gemaakte afspraken (handleiding), borgen en evalueren. Invoeren rubrics en assesment (UK) training Sg wg Opstellen kwaliteitscriteria voor manier van werken proces/omgaan met elkaar Aug 15 jun Jun lkr Inbedden (coöperatieve) werkvormen in alle vakgebieden Aug 15 Jun Jun Sg wg Creëren van eigenaarschap bij kinderen met betrekking tot leerdoelen op cognitieve vaardigheden en sleutelvaardigheden Leerlingen leggen hun ontwikkelingen vast in een portfolio. Werken met dag- en weektaken 31

32 Onderwerp Doelstellingen I O IM B Co &B ew 6.3 ICT ICT is geïntegreerd in ons dage onderwijs 2x per jaar ICT dir lkr Actiepunten/ activiteiten Uitvoeren ICTbeleidsplan/jaarplan 6.4 Veilige en ordelijke omgeving (schoolveilig heid) De omgeving van de school, de routines en de gemaakte regels en afspraken zijn erop gericht chaos te voorkomen en gewenst gedrag te stimuleren Aug Aug Juni 18 Juni 18 Wg Ib dir Inzetten methodegebonden software Evalueren en reflecteren op resultaten met lln Gebruik internetprotocol Project mediawijsheid Afspraken vastleggen over zelfstandig werken, klassenmanagement middels het beschrijven van eventueel kwaliteitskaarten Trajecten ICT- beleidsparagraaf Klassenmanagement (structuur) Coöperatief leren Critical skills 32

Onderwerp Doelstellingen I O IM B Co&Bew Actiepunten/ activiteiten

Onderwerp Doelstellingen I O IM B Co&Bew Actiepunten/ activiteiten Meerjarenplan 20 20 Aanleiding en doel van dit plan De school is primair zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van het gegeven onderwijs. In de Wet op het Primair onderwijs wordt voorgeschreven dat scholen

Nadere informatie

BS De Wereldwijzer Meerjarenplan (concept) versie 29 juni 2015

BS De Wereldwijzer Meerjarenplan (concept) versie 29 juni 2015 BS De Wereldwijzer Meerjarenplan 2015 2019 (concept) versie 29 juni 2015 Aanleiding en doel van dit plan De school is primair zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van het gegeven onderwijs. In de Wet

Nadere informatie

Schoolplan OBS De Pijlstaart

Schoolplan OBS De Pijlstaart Schoolplan OBS De Pijlstaart 2015 2019 Inhoudsopgave 1. De school en haar omgeving 3 Wie zijn wij? Korte biografie 2. Uitgangspunten schoolbestuur strategisch beleid op alle lagen dezelfde acties 3. Ons

Nadere informatie

John F. Kennedyschool Meerjarenplan (concept) versie 16 januari 2015

John F. Kennedyschool Meerjarenplan (concept) versie 16 januari 2015 John F. Kennedyschool Meerjarenplan 2015 (concept) versie 16 januari 2015 Aanleiding en doel van dit plan De school is primair zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van het gegeven onderwijs. In de Wet

Nadere informatie

Meerjarenplan 2015 2019

Meerjarenplan 2015 2019 Meerjarenplan 2015 2019 Aanleiding en doel van dit plan De school is zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van het gegeven onderwijs. In de Wet op het Primair onderwijs wordt voorgeschreven dat scholen

Nadere informatie

ONDERWIJS MAAK JE SAMEN SCHOOLPLAN LIGHT. Het meest compacte schoolplan gericht op duurzame organisatieontwikkeling. Een product van: SCHOOLPLAN LIGHT

ONDERWIJS MAAK JE SAMEN SCHOOLPLAN LIGHT. Het meest compacte schoolplan gericht op duurzame organisatieontwikkeling. Een product van: SCHOOLPLAN LIGHT SCHOOLPLAN LIGHT Het meest compacte schoolplan gericht op duurzame organisatieontwikkeling 2018 2022 Een product van: INHOUDSOPGAVE 1. De school en haar omgeving 3 Wie zijn wij? Korte biografie. 2. Uitgangspunten

Nadere informatie

Meerjarenplanning

Meerjarenplanning Meerjarenplanning 2016-2020 Aanleiding en doel van dit plan De school is zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van het gegeven onderwijs. In de Wet op het Primair onderwijs wordt voorgeschreven dat scholen

Nadere informatie

Evaluatie jaarplan schooljaar 2016 / 2017.

Evaluatie jaarplan schooljaar 2016 / 2017. Evaluatie jaarplan schooljaar 2016 / 2017. Inleiding De school is primair zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van het gegeven onderwijs. In de Wet op het Primair onderwijs wordt voorgeschreven dat

Nadere informatie

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde JAARPLAN 2018-2019 Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat 49 7496 AH Hengevelde 0547-333420 www.petrushv.nl 1 Voorwoord Het onderwijs op de Petrusschool is continu in ontwikkeling. Wij streven naar

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN

RAPPORT VAN BEVINDINGEN RAPPORT VAN BEVINDINGEN Basisschool De Toermalijn Onderzoeksdatum: 3 juni 2008 Datum conceptrapport van bevindingen: 27 juni 2008 Datum vaststelling rapport: 18 augustus 2008 Onderzoeksnummer: 105617 Postregistratienummer:

Nadere informatie

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde JAARPLAN 2017-2018 Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat 49 7496 AH Hengevelde 0547-333420 www.petrushv.nl 1 Voorwoord Het onderwijs op de Petrusschool is continu in ontwikkeling. Wij streven naar

Nadere informatie

Basisschool de Vlier Maaslaan LD HELMOND. Evaluatie jaarplan schooljaar

Basisschool de Vlier Maaslaan LD HELMOND. Evaluatie jaarplan schooljaar Basisschool de Vlier Maaslaan 197 5704 LD HELMOND Tel. 0492 513452 e-mail: info@devlier.nl Website: www.devlier.nl Evaluatie jaarplan schooljaar 2014 2015. Inleiding De school is primair zelf verantwoordelijk

Nadere informatie

Omdat elk kind telt en groeit met plezier ; dat is de titel van het strategisch beleidsplan 2013-2018 van onze Stichting Proo.

Omdat elk kind telt en groeit met plezier ; dat is de titel van het strategisch beleidsplan 2013-2018 van onze Stichting Proo. Jaarplan 2013-2014 VOORWOORD Omdat elk kind telt en groeit met plezier ; dat is de titel van het strategisch beleidsplan 2013-2018 van onze Stichting Proo. Met die titel dagen wij onszelf uit en ieder

Nadere informatie

Jaarplan BS de Ester. Zelf denken, samen doen

Jaarplan BS de Ester. Zelf denken, samen doen Jaarplan 2016-2017 BS de Ester Zelf denken, samen doen Inleiding De inhoud van dit jaarplan is gebaseerd op de teamevaluatie van het jaarplan 2015-2016, het schoolplan 2015-2019 en voortschrijdend inzicht

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG FINLANDIA

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG FINLANDIA RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2008- FINLANDIA School : Finlandia Plaats : Rotterdam BRIN-nummer : 14EJ Onderzoeksnummer : 110855 Datum uitvoering onderzoek : 24-3- Datum vaststelling

Nadere informatie

Doen wat werkt! Verbeterplan OBS Daltonschool Jan Ligthart januari OBS Dalton Jan Ligthart Leeuwerikstraat JB Zutphen

Doen wat werkt! Verbeterplan OBS Daltonschool Jan Ligthart januari OBS Dalton Jan Ligthart Leeuwerikstraat JB Zutphen Doen wat werkt! Verbeterplan OBS Daltonschool Jan Ligthart januari 2017 OBS Dalton Jan Ligthart Leeuwerikstraat 1 7203JB Zutphen Inhoudsopgave Inleiding 3 Aanleiding 3 Doelstellingen 4 Planningsoverzicht

Nadere informatie

De Vogelveste. speciale school voor basisonderwijs

De Vogelveste. speciale school voor basisonderwijs De Vogelveste speciale school voor basisonderwijs Onderwijskundig Jaarplan 2010-2011 Onderwijskundig jaarplan Jaar 2010 2011 School SBO De Vogelveste Schoolleider Annette Pool a.i. Datum 20 08 2010 Inleiding

Nadere informatie

Jaarplan OBS Het Spectrum. Jaarplan OBS Het Spectrum

Jaarplan OBS Het Spectrum. Jaarplan OBS Het Spectrum Jaarplan 2018-2019 OBS Het Spectrum 1 Inleiding In dit jaarplan staan de voorgenomen acties en de te bereiken doelen voor het schooljaar 2018-2019. Per onderdeel staan de doelen, de resultaatindicatoren

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

analyse van de opbrengsten.

analyse van de opbrengsten. analyse van de opbrengsten. Borging 6 Analyse 1 5 ACT 2 Bijstellen STUDY PLAN Doelstellingen en resultaten Monitoren 4 DO Uitproberen van de verbetertheorie Planning 3 Wie: Handeling; wanneer Plan Analyse,

Nadere informatie

Schoolplan Basisschool Oventje

Schoolplan Basisschool Oventje Schoolplan Basisschool Oventje 2015 2019 Inhoudsopgave 1. De school en haar omgeving 3 Wie zijn wij? Korte biografie 2. Uitgangspunten schoolbestuur 4 strategisch beleid op alle lagen dezelfde acties 3.

Nadere informatie

Tijd kwartaal rapportage. Groepsroosters bespreken in teamverg inleveren definitieve groepsroosters. Leerkrachten directie

Tijd kwartaal rapportage. Groepsroosters bespreken in teamverg inleveren definitieve groepsroosters. Leerkrachten directie Planning verbeteractiviteiten Actiepunt indicator Doel (smart) 3.0 Tijd specificaties Wie (regie en actie) Tijd kwartaal rapportage Meten (meetbare effecten) Borgen (beschrijven) Middelen/ begeleiding

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ BASISSCHOOL MISTE CORLE Plaats : Winterswijk BRIN-nummer : 18ZG Onderzoek uitgevoerd op : 3 november 2009 Rapport vastgesteld te Zwolle op 30 maart 2010 HB 2811938/9

Nadere informatie

Jaarplan Jaar Datum 15 juni 2016

Jaarplan Jaar Datum 15 juni 2016 Jaarplan 2016-2017 Jaar 2016-2017 School De Toermalijn Willem Kamper Datum 15 juni 2016 Inleiding In dit jaarplan 2016-2017 geven we een overzicht en uitwerking van geplande activiteiten en verbeterpunten

Nadere informatie

Jaarverslag 2015/2016

Jaarverslag 2015/2016 Jaarverslag 2015/2016 Terugblik Het afgelopen schooljaar hebben we binnen het team gewerkt met vijf actiegroepen, te weten: 1. Visie 2. Zorg en Begeleiding 3. Effectieve Instructie 4. Leerinhouden 5. Jonge

Nadere informatie

Jaarplan Hellevoetsluis. Datum: 14 november

Jaarplan Hellevoetsluis. Datum: 14 november Jaarplan 2016-2017 Basisschool De Bron Hellevoetsluis Datum: 14 november 2016 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2016-2017 Schoolnaam Basisschool De Bron Datum Inleiding Streefbeelden 1. Op onze school is

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1 Onderwijskundig jaarplan Jaar: 2017-2018 School: Gbs Het Talent Schoolleider: W.Bos Datum: juni 2017 Laatst geactualiseerd: 8 juni 2017 Inleiding In ons jaarplan 2017-2018 geven we per onderdeel aan welke

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG BASISSCHOOL DE BONGERD

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG BASISSCHOOL DE BONGERD RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2008-2009 BASISSCHOOL DE BONGERD School : Basisschool De Bongerd Plaats : Leusden BRIN-nummer : 11HD Onderzoeksnummer : 110164 Datum uitvoering onderzoek

Nadere informatie

KWALITEITSKAART. 1-Zorgroute. Opbrengstgericht werken

KWALITEITSKAART. 1-Zorgroute. Opbrengstgericht werken KWALITEITSKAART Opbrengstgericht werken PO Deze kaart biedt een aantal indicatoren om bij de uitvoering van de stappen uit 1-zorgroute op groepsniveau en op schoolniveau de kwaliteit te monitoren en te

Nadere informatie

ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL ROALD DAHL

ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL ROALD DAHL RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL ROALD DAHL Plaats : Sint-Michielsgestel BRIN-nummer : 04TH Onderzoeksnummer : 119077 Datum schoolbezoek : 9 Rapport vastgesteld

Nadere informatie

Evaluatie plan van aanpak cbs de Wâlikker schooljaar 2011-2012 EVALUATIE. plan van aanpak schooljaar 2011-2012. 4-11-2012 team Wâlikker Pagina 1

Evaluatie plan van aanpak cbs de Wâlikker schooljaar 2011-2012 EVALUATIE. plan van aanpak schooljaar 2011-2012. 4-11-2012 team Wâlikker Pagina 1 EVALUATIE plan van aanpak schooljaar 2011-2012 4-11-2012 team Wâlikker Pagina 1 Plan van aanpak 2011-2012 1. Professionele schoolcultuur Het team kan op aantoonbaar voldoende wijze functioneren door: resultaat-

Nadere informatie

Jaarverslag 2014-2015 DE DELTA

Jaarverslag 2014-2015 DE DELTA Jaarverslag 2014-2015 DE DELTA VOORWOORD In dit verslag van obs de Delta treft u op schoolniveau een verslag aan van de ontwikkelingen in het afgelopen schooljaar in het kader van de onderwijskundige ontwikkelingen,

Nadere informatie

Jaarplan 2015-2016. Basisschool de Krullevaar. Schoonhoven. Doelenplein 26 2871 CV Schoonhoven T 0182 382847

Jaarplan 2015-2016. Basisschool de Krullevaar. Schoonhoven. Doelenplein 26 2871 CV Schoonhoven T 0182 382847 Jaarplan 2015-2016 Basisschool de Krullevaar Schoonhoven Doelenplein 26 2871 CV Schoonhoven T 0182 382847 Voorwoord In dit Jaarplan wordt de concrete uitwerking van beleidsvoornemens beschreven, die weergegeven

Nadere informatie

Onderwijskundig Jaarplan. CBS de Ark September 2013

Onderwijskundig Jaarplan. CBS de Ark September 2013 Onderwijskundig Jaarplan CBS de Ark September 2013 In dit onderwijskundig jaarverslag vermelden we kort en bondig welke zaken prioriteit krijgen dit jaar en hoe we dit op gaan pakken. Uitwerking van de

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag 2016

Jaarplan - jaarverslag 2016 Jaarplan - jaarverslag 2016 Gerardus Majella School Nieuw Schoonebeek Datum: 30 november 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2016 JAARVERSLAG 2016 Schoolnaam Gerardus Majella School Schoolnaam Gerardus

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 BASISSCHOOL DE HORST

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 BASISSCHOOL DE HORST RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 BASISSCHOOL DE HORST School: De Horst Plaats: Apeldoorn BRIN-nummer: 17UB Onderzoeksnummer: 103558 Datum uitvoering onderzoek:

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN

RAPPORT VAN BEVINDINGEN RAPPORT VAN BEVINDINGEN School: c.b.s. Op de Zandtange Plaats: Mussel BRIN-nummer: 08BS Datum uitvoering onderzoek: 4 maart 2008 Datum vaststelling rapport: 29 mei 2008 Onderzoeksnummer: 118432 1 ONDERZOEK

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 DE DRIEHOEK School/vestiging: Basisschool De Driehoek Plaats: Barendrecht BRIN-nummer: 27YW Onderzoeksnummer: 104009 Datum uitvoering

Nadere informatie

Beleidsvoornemens schoolplan

Beleidsvoornemens schoolplan Jaarplan 2018-2019 PDCA Cyclus jaarplan 2018-2109 - maakt deel uit van het schoolplan 2016-2020 van CBS De Brandaris Plannen van aanpak beleidsvoornemens 2 P a g i n a Beleidsvoornemens schoolplan 2016-2020

Nadere informatie

Kwaliteitsbeleid WereldKidz, 2015

Kwaliteitsbeleid WereldKidz, 2015 Kwaliteitsbeleid WereldKidz, 2015 Elke leerling verdient een excellente leraar Elke medewerker verdient een excellente leidinggevende Met elkaar leren we elke dag, ieder kind verdient tenslotte het beste

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Anne Frankschool Ellecom

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Anne Frankschool Ellecom SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 Anne Frankschool Ellecom 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van de Anne Frankschool Ellecom. Iedere school stelt een SOP op,

Nadere informatie

Verbeterplan OBS De Winde

Verbeterplan OBS De Winde Verbeterplan OBS De Winde 2018-2019 Ouderversie 1.Inleiding Voor u ligt de ouderversie van het verbeterplan 2018-2019 van openbare basisschool De Winde te Nootdorp. Het verbeterplan 2018-2019 is met inbreng

Nadere informatie

H.a- gbyfe RAPPORT " ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP R.K. BASISSCHOOL DE MEULEHOOK

H.a- gbyfe RAPPORT  ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP R.K. BASISSCHOOL DE MEULEHOOK poj H.a- gbyfe RAPPORT " ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP R.K. BASISSCHOOL DE MEULEHOOK School Plaats BRIN-nummer Onderzoeksnummer R.K. basisschool De Meulehook Geleen 08KT 111394

Nadere informatie

Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020. Godelindeschool Hilversum

Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020. Godelindeschool Hilversum Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020 Godelindeschool Hilversum 17 september 2015 Feedbackgesprek De inspectie voert aan het eind van het bezoek graag een gesprek over de kwaliteit van de

Nadere informatie

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK OBS 'PIET MONDRIAAN'

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK OBS 'PIET MONDRIAAN' RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK OBS 'PIET MONDRIAAN' School : obs 'Piet Mondriaan' Plaats : Abcoude BRIN-nummer : 18IQ Onderzoeksnummer : 90681 Datum schoolbezoek : 25 januari 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VERIFICATIEONDERZOEK SPECIAAL BASISONDERWIJS. SBO Rehoboth

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VERIFICATIEONDERZOEK SPECIAAL BASISONDERWIJS. SBO Rehoboth RAPPORT VAN BEVINDINGEN VERIFICATIEONDERZOEK SPECIAAL BASISONDERWIJS SBO Rehoboth Plaats : Rijswijk Zh BRIN nummer : 19HH C1 Onderzoeksnummer : 271891 Datum onderzoek : 4 februari 2014 Datum vaststelling

Nadere informatie

Samenvatting. Totalen

Samenvatting. Totalen MONITOR BASISONDERSTEUNING ANNE FRANKSCHOOL ARNHEM Ingevuld door: Julia van Broeckhuijsen J. Burema Samenvatting Totalen Leerlingen ontwikkelen zich in een veilige omgeving.. De school heeft inzicht in

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. De Wereldboom

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. De Wereldboom RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK De Wereldboom Plaats : Borculo BRIN nummer : 04LW C1 Onderzoeksnummer : 248488 Datum onderzoek : 26 september 2013 Datum vaststelling : 22 november 2013 Pagina

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Basisschool t Kwekkeveld

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Basisschool t Kwekkeveld RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ Basisschool t Kwekkeveld School/instelling: Basisschool t Kwekkeveld Plaats: Schijndel BRIN-nummer: 13CK Postregistratienummer: 08.H2727425 Onderzoek uitgevoerd op:

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 OBS REMBRANDT School: openbare basisschool Rembrandt Plaats: Akersloot BRIN-nummer: 04GB Onderzoeksnummer: 103497 Datum uitvoering

Nadere informatie

Bijlage 1: Jaarplan

Bijlage 1: Jaarplan Bijlage 1: Jaarplan 2016-2017 Voor 2016-2017 kiest de school voor de volgende veranderingsonderwerpen: 1. Beleidsterrein: didactisch: implementatie van de rekenmethode Wereld in getallen 2. Beleidsterrein:

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Basisschool Adriaan van den Ende

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Basisschool Adriaan van den Ende RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK Basisschool Adriaan van den Ende Plaats : Warnsveld BRIN nummer : 09GA C1 Onderzoeksnummer : 287535 Datum onderzoek : 8 februari 2016 Datum vaststelling : 28

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2016-2017 1 Voorwoord Voor u ligt het SchoolOndersteuningsProfiel (SOP) van basisschool de Arnhorst in Velp Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

JAARPLAN BS Buurse De Noor RL Buurse

JAARPLAN BS Buurse De Noor RL Buurse JAARPLAN 2017 2018 BS Buurse De Noor 101 7481 RL Buurse 053-5696363 directie@bsbuurse.nl www.bsbuurse.nl Voorwoord Het onderwijs op BS Buurse is continu in ontwikkeling. Wij streven naar optimaal onderwijs.

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek bij. obs De Akker

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek bij. obs De Akker RAPPORT VAN BEVINDINGEN Kwaliteitsonderzoek bij obs De Akker Plaats : Purmerend BRIN-nummer : 16MC Onderzoeksnummer : 124523 Datum schoolbezoek : 12 december 2011 Rapport vastgesteld te Leeuwarden op:

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD'

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD' RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD' School : basisschool 'Pater van der Geld' Plaats : Waalwijk BRIN-nummer : 13NB Onderzoeksnummer : 94513 Datum schoolbezoek : 12 juni

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 BASISSCHOOL BERG EN BEEK

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 BASISSCHOOL BERG EN BEEK RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 BASISSCHOOL BERG EN BEEK School/vestiging: Plaats: Sint Anthonis BRIN-nummer: 14ZG Onderzoeksnummer: 103635 Datum uitvoering

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 DE HOLTHUIZEN School: De Holthuizen Plaats: Haaksbergen BRIN-nummer: 12YQ Onderzoeksnummer: 103463 Datum uitvoering onderzoek:

Nadere informatie

School Ontwikkel Plan

School Ontwikkel Plan School Ontwikkel Plan r.k.b.s. de Ark Burg.Kooimanweg 1 1711 KK Hensbroek tel: 0226-452072 directie.deark@skowestfriesland.nl www.rkbs-deark.nl Jaar 2013-2014 School Rkbs de Ark Schoolleider Peter van

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek bij. R.K. basisschool De Talenten

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek bij. R.K. basisschool De Talenten RAPPORT VAN BEVINDINGEN Kwaliteitsonderzoek bij R.K. basisschool De Talenten Plaats : Haarlem BRIN-nummer : 16LQ Onderzoeksnummer : 120887 Datum schoolbezoek : 29 november 2010 Rapport vastgesteld te Zoetermeer

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG OP RKBS HOEKSTEEN

DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG OP RKBS HOEKSTEEN DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2009-2010 OP RKBS HOEKSTEEN Plaats : Enkhuizen BRIN-nummer : 04YU Onderzoeksnummer : 118767 Datum schoolbezoek : Rapport vastgesteld te

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2016-2017 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van Jenaplan basisschool De Sterrenkring. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Protocol. kwaliteitszorg

Protocol. kwaliteitszorg Protocol kwaliteitszorg Versie 14 december 2011 Inleiding Dit protocol gaat over de zorg voor kwaliteit: hoe zorgen wij er op school voor dat wij systematisch werken aan het behoud en de verbetering van

Nadere informatie

Heikamperweg AZ Asten-Heusden

Heikamperweg AZ Asten-Heusden Heikamperweg 1 5725 AZ Asten-Heusden bbs.antonius@prodas.nl www.antonius-heusden.nl Beste geïnteresseerde in de kwaliteiten van BBS. Antonius, Kwalitatief en passend onderwijs verzorgen is een opdracht

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. basisschool De Merenwijk

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. basisschool De Merenwijk RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK basisschool De Merenwijk Plaats : Leiden BRIN nummer : 15PX C1 Onderzoeksnummer : 150822 Datum onderzoek : 1 februari 2013 Datum vaststelling : 18 september

Nadere informatie

Plaats BRIN-nummer Onderzoeksnummer Datum schoolbezoek Rapport vastgesteld te Utrecht op

Plaats BRIN-nummer Onderzoeksnummer Datum schoolbezoek Rapport vastgesteld te Utrecht op Inspectie van het Onderwijs Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL 'T PANORAMA Plaats BRIN-nummer Onderzoeksnummer Datum

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG DE DR. J.A. GERTH VAN WIJKSCHOOL

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG DE DR. J.A. GERTH VAN WIJKSCHOOL RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2008-2009 DE DR. J.A. GERTH VAN WIJKSCHOOL School : de dr. J.A. Gerth van Wijkschool Plaats : 's-gravenhage BRIN-nummer : 17UD Onderzoeksnummer :

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. School met de Bijbel ''t Kompas'

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. School met de Bijbel ''t Kompas' RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK School met de Bijbel ''t Kompas' Plaats : Westbroek BRIN nummer : 06TA C1 Onderzoeksnummer : 266517 Datum onderzoek : 2 december 2013 Datum vaststelling : 17

Nadere informatie

Kwaliteitszorg. Nutsschool Morgenstond. School. Adres Zweeloostraat VC Den Haag. Postcode en plaats. Guido van Luijk.

Kwaliteitszorg. Nutsschool Morgenstond. School. Adres Zweeloostraat VC Den Haag. Postcode en plaats. Guido van Luijk. Kwaliteitszorg School Nutsschool Morgenstond Adres Zweeloostraat 61 Postcode en plaats Directie 2545 VC Den Haag Guido van Luijk Jaar Augustus 2016 Versie 1 Om te weten hoe het gesteld is met de kwaliteit

Nadere informatie

Schooljaarplan (SJP) 2014 2015

Schooljaarplan (SJP) 2014 2015 Schooljaarplan (SJP) 2014 2015 Naam school Adres Hardenberg 8 Postcode 9684 AM Telefoon 0597-331570 Brinnummer 18 HQ E-mail info@bouwsteen-finsterwolde.nl Website www.bouwsteen-finsterwolde.nl Directeur

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE DE CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE ONTMOETING

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE DE CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE ONTMOETING RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE DE CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE ONTMOETING School : de Christelijke basisschool De Ontmoeting Plaats : 's-gravenhage BRIN-nummer : 17YO Onderzoeksnummer : 94844 Datum

Nadere informatie

Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen?

Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen? Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen? Opbrengstgericht onderwijs, een verzamelnaam voor het doelgericht werken aan het optimaliseren van leerlingprestaties. systeem van effectieve schoolontwikkeling

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'DE TOUWLADDER'

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'DE TOUWLADDER' RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'DE TOUWLADDER' School : basisschool 'De Touwladder' Plaats : Kaatsheuvel BRIN-nummer : 18KV Onderzoeksnummer : 94509 Datum schoolbezoek : 19 juni 2007 Datum

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Hugo de Grootschool

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Hugo de Grootschool SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 Hugo de Grootschool 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool Hugo de Grootschool. Iedere school stelt een SOP op, dit

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek bij. Basisschool De Broekhof

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek bij. Basisschool De Broekhof RAPPORT VAN BEVINDINGEN Kwaliteitsonderzoek bij Basisschool De Broekhof Plaats : Aalten BRIN-nummer : 08CY Onderzoeksnummer : 124143 Datum schoolbezoek : 10 november 2011 Rapport vastgesteld te Zwolle

Nadere informatie

Onze visie. Onze pijlers

Onze visie. Onze pijlers Koersplan 2018 2021 pagina 2 van 6 Dit is het koersplan van Kbs Kievitsloop voor de beleidsperiode 2018-2022. In dit koersplan nemen wij u graag mee in onze visie op onderwijs, hoe we hier vorm en inhoud

Nadere informatie

Toezicht in het praktijkonderwijs

Toezicht in het praktijkonderwijs Toezicht in het praktijkonderwijs In dit schrijven wordt aangegeven hoe een school voor praktijkonderwijs de diverse indicatoren uit het waarderingskader van de Inspectie voor directe belanghebbenden (school,

Nadere informatie

Kwaliteitszorg OBS De Springplank Januari 2014

Kwaliteitszorg OBS De Springplank Januari 2014 Kwaliteitszorg OBS De Springplank Januari 2014 Kwaliteitszorg op OBS De Springplank Kwaliteit Voor de directeur zijn het schoolplan, de schoolgids en het schooljaarverslag / -plan van school de belangrijkste

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. basisschool Pius X

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. basisschool Pius X RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK basisschool Pius X Plaats : Steenbergen Nb BRIN nummer : 07BP C1 Onderzoeksnummer : 275558 Datum onderzoek : 12 juni 2014 Datum vaststelling : 10 juli 2014

Nadere informatie

ZORG OP MAAT OMDAT IEDER KIND TELT

ZORG OP MAAT OMDAT IEDER KIND TELT Telefoon 0317-350815 ZORG OP MAAT OMDAT IEDER KIND TELT DON BOSCOSCHOOL RENKUM Versie april 2011 ZORGSYSTEEM DON BOSCOSCHOOL RENKUM Iedere school heeft de plicht voor alle kinderen zorg op maat te bieden.

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK BIJ KONINGIN BEATRIXSCHOOL

DEFINITIEF RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK BIJ KONINGIN BEATRIXSCHOOL DEFINITIEF RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK BIJ KONINGIN BEATRIXSCHOOL Plaats: Waddinxveen BRIN-nummer: 12PA Onderzoek uitgevoerd op: 23 juni 2009 Registratienummer: 09.2819727.12PA.EEM Conceptrapport

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1 Onderwijskundig jaarplan Jaar: 2018-2019 School: Gbs Het Talent Schoolleider: W.Bos Datum: juni 2018 Laatst geactualiseerd: 5 juli 2018 Inleiding In ons jaarplan 2018-2019 geven we per onderdeel aan welke

Nadere informatie

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK BASISSCHOOL DE GROENE HOEK

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK BASISSCHOOL DE GROENE HOEK RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK BASISSCHOOL DE GROENE HOEK School : basisschool De Groene Hoek Plaats : Maassluis BRIN-nummer : 12ZA Onderzoeksnummer : 89302 Datum schoolbezoek : 7 december 2006 Datum vaststelling

Nadere informatie

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK BASISSCHOOL BEATRIX

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK BASISSCHOOL BEATRIX RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK BASISSCHOOL BEATRIX School : Basisschool Beatrix Plaats : Haarlem BRIN-nummer : 16DS Onderzoeksnummer : 69226 Datum schoolbezoek : 24 januari 2006 Datum vaststelling

Nadere informatie

ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL DE BORNE

ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL DE BORNE RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL DE BORNE Plaats : Tilburg BRIN-nummer : 09UO Onderzoeksnummer : 119414 Conceptrapport verzonden op : 8 september 2010 Datum schoolbezoek

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. basisschool De Fontein

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. basisschool De Fontein RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK basisschool De Fontein Plaats : Breda BRIN nummer : 12WE C1 Onderzoeksnummer : 273589 Datum onderzoek : 1 april 2014 Datum vaststelling : 22 mei 2014 Pagina

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG BASISSCHOOL HET KLOKHUIS

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG BASISSCHOOL HET KLOKHUIS RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2008-2009 BASISSCHOOL HET KLOKHUIS School : Basisschool Het Klokhuis Plaats : Duiven BRIN-nummer : 23HE Onderzoeksnummer : 110439 Datum uitvoering

Nadere informatie

WIJ LEREN MET JOU. WIJ WIJ LEREN WIJ LEREN MET MET JOU LEREN WIJ t RENDAL

WIJ LEREN MET JOU. WIJ WIJ LEREN WIJ LEREN MET MET JOU LEREN WIJ t RENDAL Terugblik op het schooljaar 2012-2013 (jaarverslag) Het afgelopen schooljaar hebben we planmatig gewerkt om onze gestelde doelen te realiseren. Ook hebben we ervoor gezorgd dat de borgingsonderwerpen onze

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL TWICKELO

DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL TWICKELO DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL TWICKELO Plaats : Delden BRIN-nummer : 06MZ Onderzoeksnummer : 120340 Datum schoolbezoek : 18 Rapport vastgesteld te

Nadere informatie

Jaarplan obs De Daverhof. Schooljaar 2015-2016

Jaarplan obs De Daverhof. Schooljaar 2015-2016 Jaarplan obs De Daverhof Schooljaar 2015-2016 Verbeterpunten Onderwerp Inhoud Afronding Kwaliteitszorg Borging van bestaande kwaliteitskaarten Opstellen kwaliteitskaart groepsplannen Invoering kind gesprekken

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE OPENBARE BASISSCHOOL NOORDHOVE

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE OPENBARE BASISSCHOOL NOORDHOVE RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE OPENBARE BASISSCHOOL NOORDHOVE School : Openbare basisschool Noordhove Plaats : Zoetermeer BRIN-nummer : 16ND Onderzoeksnummer : 94861 Datum schoolbezoek : 5 en 7 juni

Nadere informatie

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen.

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen. 6. KWALITEITSZORG Het Leerlingvolgsysteem (LVS) Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de ontwikkeling van de leerling goed te volgen, gebruiken we een Leerlingvolgsysteem. Een goed LVS moet een

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING. Prins Willem Alexander

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING. Prins Willem Alexander RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING Prins Willem Alexander Plaats : Hasselt BRIN nummer : 07EN C1 Onderzoeksnummer : 289814 Datum onderzoek : 27 juni 2016 Datum vaststelling :

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK BIJ SBO DE SATELLIET

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK BIJ SBO DE SATELLIET RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK BIJ SBO DE SATELLIET Plaats : Haarlem BRIN-nummer : 15AK-C1 Arrangementsnummer : 75249 Onderzoek uitgevoerd op : 1 april 2010 Rapport vastgesteld

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. cbs Koningin Juliana

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. cbs Koningin Juliana RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK cbs Koningin Juliana Plaats : Wilnis BRIN nummer : 09UW C1 Onderzoeksnummer : 292388 Datum onderzoek : 7 februari 2017 Datum vaststelling : 6 april 2017 Pagina

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL DE BOOGURT

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL DE BOOGURT RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL DE BOOGURT Plaats : Budel BRIN-nummer : 18HK Onderzoeksnummer : 118778 Datum schoolbezoek : Rapport vastgesteld te Eindhoven op

Nadere informatie

[1] Beoordeelde beleidsterreinen (maart/april 2016) Beleidsterrein Gem. score Gekozen verbeterpunten 1 Opbrengsten

[1] Beoordeelde beleidsterreinen (maart/april 2016) Beleidsterrein Gem. score Gekozen verbeterpunten 1 Opbrengsten Schoolontwikkelplan Jaar 016-017 School Bavoschool Directeur Saskia Kuin Datum 15 september 016 Inleiding In dit schoolontwikkelplan 016-017 geven we aan: [1] welke beleidsterreinen uit WMK we hebben gescoord

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'T LOO

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'T LOO RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'T LOO School : Basisschool 't Loo Plaats : 't Loo BRIN-nummer : 09CR Onderzoeksnummer : 94545 Datum schoolbezoek : 8 mei 2007 Datum vaststelling : 17 september

Nadere informatie

1.3. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten en passen enkele uitgangspunten bewust en systematisch toe.

1.3. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten en passen enkele uitgangspunten bewust en systematisch toe. 1. Uitgangspunten HGW 2. Reflectie 3. Communicatie Implementatie HGW-OGW Leerkrachten Fase 1 Fase 2 Fase 3 Fase 4 1.1. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten van HGW niet maar passen deze (gedeeltelijk)

Nadere informatie

Schoolplan Stichting Katholiek Onderwijs Volendam

Schoolplan Stichting Katholiek Onderwijs Volendam Schoolplan Stichting Katholiek Onderwijs Volendam Primair onderwijs Strategie en beleid 2015-2019 SKOV Schoolplan PO 2015-2019 Pagina 1 Schoolplan Stichting Katholiek Onderwijs Volendam Strategie en beleid

Nadere informatie