Cursus Beleggen Week 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cursus Beleggen Week 1"

Transcriptie

1 Cursus Beleggen Week 1

2 Inleiding Gefeliciteerd! Met de aanschaf van deze cursus bent u verzekerd van een persoonlijke beleggingsvisie. De komende weken gaat u deze visie stap voor stap vorm geven. Want dat is wat alle succesvolle beleggers gemeen hebben: een goed doordachte beleggingsvisie. Deze cursus geeft u dus geen beleggingsadvies en ook geen zekerheden, maar helpt u een strategie te ontwikkelen om uw financiële wens te bereiken. Bovendien leert u uiteindelijk in de praktijk hoe u beleggingsproducten verhandelt. Maar voordat u actief kunt handelen op de beurs, is het noodzakelijk om de theorie van beleggen onder de knie te hebben. Deze week gaan we dus in op belangrijke basisbegrippen. Daarnaast leert u welke verschillende beleggingsproducten er zijn en hoe deze werken. Ten slotte bekijken we de verschillende beurzen en leggen we uit op welke manieren u de beurs kunt analyseren. Wij adviseren u om tijdens het lezen aantekeningen te maken. Dat helpt u de informatie beter te onthouden. Tijdens de cursus komt u meerdere opdrachten tegen. Neem daarvoor de tijd, schrijf de antwoorden op en bewaar ze. Heeft u tijdens de cursus vragen? De kans is groot dat u de antwoorden vindt in het ledengedeelte. De inloggegevens vindt u in elke die wij u sturen. Staat uw vraag nog niet in het ledengedeelte, dan kunt u deze eenvoudig aan ons stellen. Veel succes én plezier tijdens het volgen van onze cursus! Inhoudsopgave 1. Visie, Risico & Rendement: Visie / Risico & Rendement 2. Basisbeleggingen: Aandelen / Obligaties / Vastgoed / Opties / Turbo s & Sprinter / Overige beleggingsmogelijkheden 3. Analyse van de beurs: Welke beurzen zijn er? / Fundamentele analyse / Technische analyse

3 1. Beleggingsvisie Het ontwikkelen van uw beleggingsvisie staat in deze cursus centraal. Een goede visie begint bij de volgende twee vragen: Waar wil ik voor beleggen? Welk rendement en risico past bij mij? Het antwoord op de eerste vraag (uw doel) kan van alles zijn. Een financieel extraatje elke maand, een leuk bedrag voor uw (klein)kinderen of zelfs een vakantiehuisje. Denk na wat u wil, maar ook wat u kunt. Wilt u voor de lange termijn beleggen, maar heeft u geen geduld? Dan gaat dat waarschijnlijk niet werken. Wilt u korte termijnbeleggingen doen, maar heeft u geen tijd om dat bij te houden? Dan wordt dat eveneens geen succes. Daarnaast is het belangrijk dat u uw doel afstemt op uw ervaringsniveau. Kortom, maak uw doel concreet en zorg dat het bij u past. Vervolgens vraagt u zichzelf af welk reëel rendement en welk risico voor u acceptabel is. Wie streeft naar een hoog rendement, moet daar doorgaans ook meer risico voor nemen. Het laatste wat u wilt is wakker liggen omdat u het risico loopt om geld te verliezen op de beurs. Historisch gezien zijn aandelen de afgelopen 50 jaar gemiddeld 7% gestegen in waarde. Dat betekent niet dat iedere belegging 7% rendement heeft opgeleverd. Zeker niet zelfs. Toch is een rendement van 7% acceptabel te noemen als u belegt in aandelen over een looptijd van meer dan 5 jaar.

4 Risico & Rendement Voor veel mensen is het rendement een vaag begrip. Rendement is de term die door beleggers gebruikt wordt voor de winst op beleggingen. Dit begrip wordt meestal uitgedrukt in een percentage. U zult dit waarschijnlijk herkennen bij de spaarrente van uw bank. De rente die u krijgt over uw spaargeld is eigenlijk het rendement op uw belegging (in dit geval uw spaargeld). Bereken uw rendement Stel u heeft een belegging uitgevoerd ter grootte van 100,- en u heeft deze belegging afgesloten toen het beleggingsproduct 110,- waard was. U berekent uw rendement dan als volgt: ( (afgesloten waarde / begin waarde) -1) x 100 = rendement In dit voorbeeld is uw rendement dus: ( (110/100) -1) x 100 = 10% Met een eenvoudig rekensommetje kom je erachter hoe lang het duurt voordat een bepaald bedrag in waarde is verdubbeld. Gebruik daarvoor de regel van 72. Regel van 72 Deel het getal 72 door het beoogde rendement per jaar. De uitkomst is het aantal jaar dat u moet wachten voordat uw geld in waarde is verdubbeld Voorbeeld Bij een rendement van 10% per jaar, duurt het 7,2 jaar voordat uw geld is verdubbeld. Immers: 10 / 72 = 7,2 Wie belegt, doet dat met de intentie om winst te maken. Deze winst noemen we het rendement. Rendement betekent dat er ook sprake is van risico. Rendement zonder risico bestaat namelijk niet. In de regel geldt: hoe groter het rendement, hoe hoger het risico. Het is belangrijk om met uzelf af te spreken hoeveel risico u bereid bent te lopen. Gebruik daarvoor een risico-rendementsverhouding. Die verhouding geeft aan hoeveel risico u bereid bent te lopen voor een bepaald rendement. Een gangbare risico-rendementsverhouding is 1 op 2,5.

5 Dat betekent dat u bij elke 2,5% rendement bereid bent om 1% risico te lopen. Wanneer u bijvoorbeeld streeft naar een rendement van 100 euro, dan bent u bij een risico-rendementsverhouding van 1 op 2,5 bereid om maximaal 40 euro te verliezen. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het is vooral belangrijk dat u begrijpt dat er geen rendement bestaat zonder risico. Als u een belegging plaatst, doet u dat altijd met een daarbij behorende verwachting. Deze verwachting is uw beoogde rendement. Bijvoorbeeld dat het aandeel 2,5% meer waard wordt. In het voorbeeld vertegenwoordigt deze stijging een waarde van 100,-. Bij een risicorendementsverhouding van 1 op 2,5 loopt u dan dus een risico van 40,-. Dat is het risico dat u in dat geval maximaal bereid bent te verliezen. Hoe u dit instelt en verwerkt bij uw beleggingen volgt later in de cursus. Deze risico-rendementsverhouding is slechts een voorbeeld. Iedereen is bereid andere risico s te lopen. Bepaal dus welk risico bij u past. Hoe u dat bepaald? Daar is geen trucje voor. Stel uzelf de vraag: hoeveel ben ik bereid te verliezen? Stopt u ergens 1,- in met een bijbehorende verwachting, hoeveel wilt u dan maximaal kunnen verliezen? Een cent, tien cent of een kwartje? Dat zou betekenen dat u hier bereid bent om respectievelijk een negatief rendement te behalen van -1%, -10% of -25%. Het is belangrijke om te beseffen dat naarmate uw belegging groeit, uw geaccepteerde verlies meegroeit. De risico-rendementsverhouding helpt u om grenzen te bewaken. Concreet kunt u de formule bijvoorbeeld toepassen tijdens het actief verhandelen van aandelen. Met uw risico-rendementsverhouding weet u namelijk precies hoeveel een aandeel maximaal in waarde mag zakken, voordat u het met verlies verkoopt. Dit voorkomt dat u meer geld verliest dan u zou willen.

6 Samenvatting In dit hoofdstuk heeft u geleerd wat een visie is en met welke vragen u een goed doel voor zichzelf creëert. Daarnaast las u wat een risico en rendement is en hoe deze zich tot elkaar verhouden. Nu is het tijd om te beginnen met het vormgeven van uw visie. Denk na over de volgende vragen en schrijf de antwoorden voor uzelf op. Natuurlijk kunt u de antwoorden later altijd bijstellen. Wat is mijn beleggingsdoel? Hoe lang wil ik gaan beleggen of hoeveel tijd heb ik om mijn doel te halen? Hoeveel tijd wil ik per week/maand/kwartaal aan mijn beleggingen besteden? Welk reëel rendement verwacht ik te behalen? Welk risico loop ik dan? Welk gevoel heb ik over het risico dat ik loop? Wat is mijn risico-rendementsverhouding? Wat vind ik tot nu toe van mijn visie? Heb ik tot nu toe vertrouwen in mijn visie?

7 2. Beleggingssoorten Beleggen is een heel ruim en algemeen begrip. Het is daarom goed om te weten welke verschillende beleggingsvormen er allemaal zijn. Hieronder vindt u de meest voorkomende beleggingssoorten. Er zijn dus nog meer beleggingsvormen, maar deze worden in deze cursus niet behandeld. Dit zijn vaak afgeleiden van de hieronder aangegeven meest voorkomende beleggingsvormen. Aandelen Een aandeel is een (klein) stukje van een beursgenoteerd bedrijf. Een beursgenoteerd bedrijf is een bedrijf dat genoteerd staat aan een aandelenbeurs ergens ter wereld. Dit houdt in dat de aandelen van het bedrijf verhandeld worden op de betreffende beurs. Een bedrijf geeft aandelen uit om geld op te halen. Met een aandeel wordt u aandeelhouder (eigenaar) van de onderneming en omdat u investeert in de onderneming, heeft u recht op zeggenschap en een deel van de winst. Als particuliere belegger en aandeelhouder is de zeggenschap binnen het bedrijf meestal niet zo interessant. Beursgenoteerde bedrijven hebben vaak miljoenen aandelen uitstaan. Zelfs met 50 aandelen, is uw zeggenschap dan nog steeds kleiner dan 0,001%. Toch bent u onverminderd welkom op de aandeelhoudersvergaderingen. Wat is voor u als aandeelhouder dan wel interessant? U heeft recht op een deel van de winst. Als het bedrijf winst maakt, kan het besluiten om de aandeelhouders een deel van de winst uit te betalen. Dit noemen we dividend. Niet alle winst wordt uitgekeerd, omdat de onderneming natuurlijk ook financiële middelen moet reserveren voor bijvoorbeeld toekomstige investeringen. Dividend kunt u zien als een vergoeding voor het risico dat u loopt op het geld dat u in de onderneming heeft geïnvesteerd. Het ene bedrijf geeft veel meer dividend over zijn aandelen dan het andere bedrijf. De aandelen van bedrijven die relatief veel dividend uitkeren, noemen we dividendaandelen. Sommige beleggers hebben voornamelijk dividendaandelen in bezit en behalen daarmee hun rendement.

8 Het ontvangen van dividend is voor de meeste beleggers slechts een leuke bijkomstigheid. Stel u ontvangt jaarlijks 1% dividend, dan weegt dat niet op tegen het risico van een eventuele waardedaling van uw aandelen. Als aandeelhouder mag u verwachten dat uw aandelen in waarde stijgen. U loopt als aandeelhouder namelijk meer risico dan een spaarder. De waarde van uw aandelen stijgt en daalt constant. Dit komt doordat het aandeel over de hele wereld wordt verhandeld door kopers en verkopers. Zijn er meer kopers dan verkopers, dan stijgt de koers. Zijn er meer verkopers dan kopers, dan daalt de koers. Er zijn altijd kopers en verkopers actief. Iedereen heeft namelijk zijn eigen argumenten om een aandeel te kopen of verkopen. Zelfs beursanalisten, banken en beleggingsgoeroes verschillen daarover van mening. Uiteindelijk bepalen al deze verschillende meningen wat een bedrijf waard is, in de vorm van een koers. Het verschil tussen de waarde van de koers waar u het aandeel als belegger voor heeft gekocht en de waarde waarvoor u het aandeel heeft verkocht, is uw rendement. In hoofdstuk 1 leest u meer over het begrip rendement.

9 Obligaties Een obligatie is een lening voor een bepaalde tijd aan een overheid of onderneming. Omdat u geld uitleent, krijgt u hier een vaste vergoeding voor. Dat noemen we rente en dat is uw rendement. Als de obligatie is aangegaan met een betrouwbare partij, die waarschijnlijk niet failliet gaat, is een obligatie een relatief veilige belegging. Aan het einde van de looptijd betaalt de partij netjes het geleende geld terug en heeft u jaarlijks een rentevergoeding ontvangen voor uw geleende geld. De waarde van een obligatie verandert alleen als u de obligatie op de beurs verhandelt. Daar is de waarde van de obligatie namelijk afhankelijk van de marktrente. Dit is de rente die door bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank wordt bepaald. Belangrijk om te weten De waarde van uw obligatie verandert alleen als u de betreffende obligatie wilt verhandelen op de beurs. Als u de obligatie niet verhandelt op de beurs, zal de waarde van uw obligatie niet veranderen, tenzij de partij waaraan u het geld geleend heeft failliet gaat. Als de marktrente daalt, stijgt de waarde van uw obligatie, omdat u een hogere rentevergoeding krijgt dan op dat moment gebruikelijk is in de markt. Echter, als de rente stijgt, dan daalt de waarde van uw obligatie. Beleggers kunnen hun vermogen dan namelijk elders tegen een hogere rentevergoeding onderbrengen. Voorbeeld: hoe werkt marktrente? Stel dat u een obligatie heeft met een rentevergoeding van 4% en een looptijd van 10 jaar. Stel dat in jaar 1 de marktrente 2% betreft. Uw obligatie geeft dan (4% - 2% =) 2% meer rendement dan de huidige marktrente. Dit vertegenwoordigt op dat moment een bepaalde waarde op de obligatiemarkt. De precieze waarde is in dit voorbeeld niet van belang, omdat het om het principe gaat. Stel dat door de economische welvaart de marktrente in jaar 5 stijgt naar 5%. Uw obligatie geeft dan (4% - 5% =) -1% rendement. Minder dus dan de huidige marktrente. De waarde van uw obligatie op de obligatiemarkt is nu lager, omdat het rendement minder aantrekkelijk is dan in jaar 1.

10 Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen aandelen en obligaties: Obligatiehouders ontvangen jaarlijks een vaste vergoeding. Aandeelhouders zijn niet verzekerd van dividend. Obligatiehouders profiteren niet van de waardestijging van de betreffende onderneming. Aandeelhouders profiteren daar wel van. Obligatiehouders hebben geen zeggenschap in de onderneming. Aandeelhouders hebben dat wel. Bij een faillissement krijgen obligatiehouders eerder hun geld terug dan aandeelhouders.

11 Vastgoed Vastgoedbeleggers hebben echt iets tastbaars in bezit. In tegenstelling tot beleggers in aandelen of obligaties. Vastgoed heeft doorgaans een vaste waarde, die niet snel stijgt en daalt zoals aandelen dat doen op de beurs. Heeft u een eigen huis? Dan bent u waarschijnlijk al een belegger, zonder dat u zich daarvan bewust bent. U belegt dan namelijk in vastgoed. Stiekem hopen we allemaal dat we ons huis op termijn met winst kunnen verkopen. Beleggen in vastgoed kan op verschillende manieren: U kunt een woning aankopen om dit vervolgens te verhuren als woonruimte aan particulieren of als werkruimte aan bedrijven. U kunt een bouwval kopen, dit (laten) opknappen en vervolgens met winst verkopen. U kunt een aandeel kopen in een specifiek vastgoedproject. Zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van een hotel. U ontvangt dan geen rente over het geleende geld, maar deelt mee in de uiteindelijke winst. Let op: aan de bovenstaande beleggingen in vastgoed zijn vaak grote financiële risico s verbonden. Laat u altijd goed voorlichten door uw financiële tussenpersoon, makelaar of bank voordat u overgaat tot de aanschaf van dergelijke beleggingen. Als beginnende belegger is een belegging in vastgoed waarschijnlijk een (te) grote stap. Heeft u wel vertrouwen in de vastgoedsector, dan kunt u hierin ook beleggen op de beurs. Dit doet u door vastgoedfondsen te verhandelen. U koopt dan een aandeel in een bedrijf dat primair handelt in vastgoed.

12 Opties Relatief veel Nederlanders beleggen in opties. De risico s van dat product zijn velen malen groter dan beleggen in aandelen. Opties zijn beleggingsproducten die je pas koopt na een afgesproken periode. Vooraf spreek je af welke prijs je voor de opties gaat betalen. Het is dus de kunst om in te schatten welke opties na de afgesproken periode meer waard zijn dan de vooraf afgesproken prijs. Elke transactie kent een koper en een schrijver. Als koper betaal je een optiepremie en mag je de optie na de looptijd voor de afgesproken prijs kopen. De schrijver (die de opties uitgeeft) ontvangt de optiepremie en is verplicht de optie te leveren als de koper dat wil. De koper is niet verplicht om de optie na de looptijd te kopen. Als het product minder waard is dan de vooraf afgesproken prijs, zal hij van de koop afzien. De koper is dan wel verplicht om de optiepremie te betalen aan de schrijver. Een optiecontract bestaat uit de volgende eigenschappen: Onderliggende waarde: de waarde van bijvoorbeeld een aandeel dat op de beurs verhandeld wordt. Contractgrootte: 1 optiecontract vertegenwoordigt 100 aandelen. Dit is de wereldwijde standaard. Let dus goed op, voordat u een verplichting aangaat die u niet kunt betalen. Een optie met een contractgrootte van 1 met een onderliggende waarde van 10 euro, vertegenwoordigt dus een belegging met een waarde van 1000 euro. Soort optie: call of put. Een call-optie geeft het recht om te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs. U speculeert dan dat de koers van het product in waarde stijgt. Een put-optie geeft het recht om te verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs. U speculeert dan op een dalende koers. Uitoefenprijs: dit is de waarde van de optie die u vooraf afspreekt om de onderliggende waarde tegen te kopen of verkopen als het optiecontract afloopt. Er zijn diverse uitoefenprijzen, elk met hun eigen premiehoogte. Einddatum: een optiecontract heeft altijd een einddatum. Dit kan een maand, kwartaal of jaar zijn. Opties lopen altijd af op de 3e vrijdag in de maand. Als belegger bent u opzoek naar een call-optie waarbij de uitoefenprijs van het aandeel lager is dan de huidige prijs. Andersom ziet u bij een put-optie graag dat uitoefenprijs hoger is dan de werkelijke prijs.

13 Turbo s & Sprinters Dit zijn relatief nieuwe beleggingsmogelijkheden, die in korte tijd razend populair zijn geworden bij speculatieve beleggers. Het geeft u als particuliere belegger de mogelijkheid om sterk te profiteren van kleine koersschommelingen. De werking van turbo s en sprinters is wellicht wat ingewikkeld. We leggen daarom eerst puntsgewijs de kenmerken uit en geven daarna een voorbeeld met bijbehorende toelichting. Turbo s en sprinters hebben de volgende kenmerken: Soort turbo of sprinter: long of short. Koopt u long, dan speculeert u op een waardestijging. Koopt u short, dan speculeert u op een waardedaling. Financieringsniveau: de uitgever van turbo s en sprinters financiert een deel van de koerswaarde. Dit is meestal de bank. Daarvoor betaalt u een premievergoeding. Heeft het aandeel een koerswaarde van 5 euro en een financieringsniveau van 4 euro, dan betaalt u zelf nog slechts 1 euro om het aandeel te kopen. Hefboom: de uitgever van turbo s en sprinters stellen een hefboom vast. Een hefboom van 20 is normaal. De hefboom versnelt uw rendement bij een koersstijging, maar ook uw verlies bij een koersdaling. Zie hiervoor onderstaand voorbeeld. Stop loss-niveau: dit is een veiligheidsconstructie, bepaald door de bank, die ervoor zorgt dat een product automatisch verkocht wordt als het teveel in waarde daalt of stijgt. Meer dan de eigen inleg kan (bijna) nooit verloren worden. Stel dat de waarde onder het financieringsniveau zakt, dan betaalt de bank dat deel. Ratio: het aantal turbo s dat u moet kopen om één aandeel te kopen. Rekenvoorbeeld Stel u koopt een turbo met een waarde van 5 euro, een financieringsniveau van 4 euro, een hefboom van 20, een stop loss-niveau van 4,50 euro en een ratio van 10. Dan kost deze turbo: 5,- (waarde) - 4,- (financieringsniveau) / 10 (ratio) = 0,10 per aandeel. Stijg het aandeel naar 5,10, dan zou u als gewone aandelenbezitter 2% rendement hebben. Immers: 5,10-5 = 0,10 (winst per aandeel) 0,10 / 5 (oorspronkelijke waarde) x 100% = 2% rendement Als turbobezitter heeft u echter een rendement van 10%. Uw daadwerkelijke belegging bedraagt namelijk maar 1,- per aandeel. Het rendement is daardoor hoger. Immers: 5,10 (waarde) - 4,- (financieringsniveau) / 10 (ratio) = 0,11-0,10 (oorspronkelijke waarde) = 0,01 (winst per aandeel) 0,01 / 0,10 (oorspronkelijke waarde) x 100% = 10% rendement

14 De formules in het rekenvoorbeeld zijn wellicht wat ingewikkeld. Het is belangrijk om te weten dat het verschil in rendement voornamelijk wordt bepaald door de prijs die per aandeel wordt betaald. Een koersstijging van 0,10 is relatief gezien veel groter als je er geen 5,- (aandelenbezitter), maar slechts 0,10 (turbobezitter) per aandeel voor hebt betaald. Turbo s en sprinters kunnen erg snel in waarde stijgen én dalen. Deze producten kennen dus een relatief groot risico. Overige beleggingsmogelijkheden De hiervoor besproken beleggingsproducten zijn slechts een kleine greep uit de mogelijkheden om te beleggen. Andere manieren om te beleggen zijn bijvoorbeeld: Edelmetalen: zoals goud, zilver of koper Grondstoffen: zoals olie, koffie, rijst of graan Valuta: zoals dollars of euro s

15 Samenvatting Beleggen kan op heel veel manieren. De populairste en toegankelijkste producten zijn aandelen, obligaties, opties, turbo s en sprinters. Ontwikkel uw visie verder door antwoord te geven op de volgende vragen. Welke beleggingsvormen passen bij mij? Waarom passen deze beleggingen bij mij? Welke risico s verwacht ik hiermee te lopen? Welke beleggingen en beleggingsvormen passen absoluut niet bij mij? Passen de antwoorden op deze vragen in mijn huidige visie? Denk ik nog steeds hetzelfde over mijn eerder gegeven antwoorden?

16 3. Analyse van de beurs Voordat we ingaan op het analyseren van de beurs, is het fijn om te weten welke beurzen er zijn. Over de hele wereld zijn er verschillende aandelenbeurzen. Vrijwel elk groot land in West-Europa heeft een eigen aandelenbeurs. In Nederland is dat bijvoorbeeld de AEX. Daarin zitten de 25 grootste beursfondsen die op de Nederlandse aandelenmarkt worden verhandeld. Naast een hoofdbeurs heeft bijna elk land ook een small beurs. Daarop staan de kleinere beursgenoteerde bedrijven van een land. In Nederland heet deze beurs de Midkap. De huidige AEX is als volgt samengesteld: Aegon, Ahold, Air France-KLM, Akzo Nobel, Gemalto, ArcelorMittal, ASML, Imtech, Corio, DSM, Fugro, Heineken, ING Group, KPN, Phillips, PostNL, Randstad Holding, Reed Elsevier, Royal Dutch Shell, SBM Offshore, TNT Express, Unibail-Rodamco, Unilever, Wolters Kluwer en Ziggo. Naast de aandelenbeurzen zijn er onder meer oliebeurzen, valutabeurzen en grondstofmarkten. Dit zijn wereldwijd de belangrijkste beurzen: Verenigde Staten Dow Jones: de 30 grootste Amerikaanse bedrijven Nasdaq: alle grote ICT- en technologiebedrijven S&P 500: de 500 grootste Amerikaanse bedrijven Europa CAC 40 (Frankrijk): de 40 grootste Franse bedrijven DAX 30 (Duitsland): de 30 grootste Duitse bedrijven FTSE 100 (Engeland): de 100 grootste Engelse bedrijven Tegenwoordig kunt u wereldwijd beleggen vanuit huis. Het is zelfs mogelijk om onderweg te beleggen door middel van een mobiele app. Volgende week gaan we dieper in op de verschillende aanbieders die het mogelijk maken om aandelen te verhandelen op de beurs. Dan leert u ook hoe u aandelen koopt.

17 Beursanalyse Er zijn verschillende manieren om naar de beurs te kijken. We noemen dat analyseren. Er zijn twee totaal verschillende manieren van analyseren: Fundamentele analyse Technische analyse Fundamentele analyse Tijdens een fundamentele analyse kijkt u puur naar de prestaties van het bedrijf. Uiteraard met een kritische blik. Bijvoorbeeld aan de hand van de kwartaalcijfers, eventueel in verhouding tot andere bedrijven in dezelfde branche. Dit lijkt ingewikkeld, maar als u begrijpt hoe u sommige cijfers moet interpreteren, bent u al een heel eind. Volgende week leert u meer over deze fundamentele analyse. Technische analyse Zonder emotie kijkt u naar de waardestijging en -daling van een aandeel. Met een paar handige trucjes bent u in staat om te bepalen wanneer u een aandeel moet kopen of juist verkopen. Deze technische analyse is voor iedereen toegankelijk en helemaal niet moeilijk om aan te leren. Het gaat bij de technische analyse vooral om timing. Volgende week leert u wat het juiste moment is om een aandeel te kopen of te verkopen. Beide manieren zijn zeer verschillend. Er is geen goede of foute manier. De fundamentele analist kijkt naar het bedrijf en voert grondige cijferanalyses uit om zijn adviezen te bepalen. De technische analist gaat er van uit dat belangrijke factoren al verwerkt zijn in de koers. Natuurlijk kunt u ook beide analyses combineren. U bepaalt dan als fundamentele analist of u het betreffende aandeel wil kopen en bepaalt vervolgens als technische analist wanneer u het best de aankoop kunt uitvoeren.

18 Samenvatting Beleggen kan op beurzen over de hele wereld. Het analyseren van die beurzen kan op twee manieren: met een fundamentele of technische analyse. Om uw visie verder vorm te geven kunt u de reeds beantwoorde vragen aanvullen met antwoord op deze vragen: Op welke beurzen wil ik beleggen? Blijf ik in Nederland of wil ik ook over de landsgrenzen beleggen? Welke vorm van analyseren past bij mij? Of wil ik beide analysen gebruiken om mijn doel te behalen?

19 4. Samenvattend U heeft de eerste stappen gezet op weg naar een goede beleggingsvisie. Het bepalen van een visie begint met een doel. Aan de hand van de vragen die u zichzelf heeft gesteld, bent u een visie aan het vormen. Verspreid over de cursus heeft u verschillende vragen beantwoord voor uzelf. Schrijf de antwoorden op deze vragen voor uzelf op. Het is goed om er later deze week nog eens naar te kijken. Voelt u zich nog steeds op uw gemak bij de antwoorden? Indien u van mening bent veranderd, kunt u uw antwoord altijd aanpassen. Het is immers uw beleggingsvisie. In het volgende deel van de training gaan we dieper in op de fundamentele en technische analyse. Daarnaast gaan we oefenen met het vaststellen van de beste momenten om aandelen te kopen en verkopen.

Turbo Daily Commerzbank 10 April 2015 Nummer 1147 Pagina 2 MIDDELLANGE TERMIJN TREND. Steun : 459.1 Weerstand : 516.8

Turbo Daily Commerzbank 10 April 2015 Nummer 1147 Pagina 2 MIDDELLANGE TERMIJN TREND. Steun : 459.1 Weerstand : 516.8 Turbo Daily Turbo Daily Commerzbank 10 April 2015 Nummer 1147 INDICES SLOTKOERS VERSCHIL AEX 501,97 0,97% DOW JONES 17958,73 0,31% NASDAQ CMP 4974,565 0,48% NASDAQ -100 4403,953 0,64% NIKKEI 225 19907,63-0,15%

Nadere informatie

Turbo Daily Commerzbank 04 September 2015 Nummer 1252 Pagina 2 MIDDELLANGE TERMIJN TREND. Steun : 419.7 Weerstand : 509.2

Turbo Daily Commerzbank 04 September 2015 Nummer 1252 Pagina 2 MIDDELLANGE TERMIJN TREND. Steun : 419.7 Weerstand : 509.2 Turbo Daily Turbo Daily Commerzbank 04 September 2015 Nummer 1252 INDICES SLOTKOERS VERSCHIL AEX 444,55 2,53% DOW JONES 16374,76 0,14% NASDAQ CMP 4733,497-0,35% NASDAQ -100 4234,654-0,51% NIKKEI 225 17792,16-2,15%

Nadere informatie

Turbo Daily Commerzbank 02 Juli 2015 Nummer Henkel houdt donderdag een beleggersdag.

Turbo Daily Commerzbank 02 Juli 2015 Nummer Henkel houdt donderdag een beleggersdag. Turbo Daily Turbo Daily Commerzbank 02 Juli 2015 Nummer 1206 INDICES SLOTKOERS VERSCHIL AEX 482,83 2,17% DOW JONES 17757,91 0,79% NASDAQ CMP 5013,123 0,53% NASDAQ -100 4429,226 0,74% NIKKEI 225 20522,5

Nadere informatie

Beleggen. voor beginners

Beleggen. voor beginners Beleggen voor beginners Beleggen voor beginners Inhoudsopgave Een uitgave van beginmetbeleggen.com Beleggen brengt altijd risico s met zich mee. Hoewel de informatie in dit document met de grootst mogelijke

Nadere informatie

Turbo s. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Een onderneming van de KBC-groep

Turbo s. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Een onderneming van de KBC-groep Brochure bestemd voor particuliere beleggers p. 2 Index 1. Hoe werken ze? 3 2. Welke kosten zijn er bij een belegging in Turbo s, Speeders, Sprinters,? 5 3. Wat zijn de voordelen van Turbo s? 5 4. Welke

Nadere informatie

Turbo Daily Commerzbank 24 April 2015 Nummer 1158. Italie maakt vrijdag de details bekend van de veiling van 29 april.

Turbo Daily Commerzbank 24 April 2015 Nummer 1158. Italie maakt vrijdag de details bekend van de veiling van 29 april. Turbo Daily Turbo Daily Commerzbank 24 April 2015 Nummer 1158 INDICES SLOTKOERS VERSCHIL AEX 503-0,54% DOW JONES 18058,69 0,11% NASDAQ CMP 5056,063 0,41% NASDAQ -100 4477,067 0,36% NIKKEI 225 20020,04-0,83%

Nadere informatie

Turbo s. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group

Turbo s. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group Brochure bestemd voor particuliere beleggers p. 2 Index 1. Hoe werken ze? 3 2. Welke kosten zijn er bij een belegging in Turbo s, Speeders, Sprinters,? 5 3. Wat zijn de voordelen van Turbo s? 5 4. Welke

Nadere informatie

Aandelenopties in woord en beeld

Aandelenopties in woord en beeld Aandelenopties in woord en beeld 2 Aandelenopties in woord en beeld 1 In deze brochure gaan we het hebben over aandelenopties zoals die worden verhandeld op de optiebeurs van Euronext. Maar wat zijn dat

Nadere informatie

7,3. Opdracht door een scholier 2133 woorden 14 januari keer beoordeeld. Inleiding

7,3. Opdracht door een scholier 2133 woorden 14 januari keer beoordeeld. Inleiding Opdracht door een scholier 2133 woorden 14 januari 2002 7,3 73 keer beoordeeld Vak Economie Inleiding De afgelopen periode is er regelmatig in het nieuws gesproken over het dalen van de aandelenkoersen

Nadere informatie

Turbo Daily NASDAQ-100 NIKKEI 225 DOW JONES. Turbo Daily Commerzbank 26 Juni 2015 Nummer 1202 INDICES SLOTKOERS VERSCHIL AEX 492,39-0,05%

Turbo Daily NASDAQ-100 NIKKEI 225 DOW JONES. Turbo Daily Commerzbank 26 Juni 2015 Nummer 1202 INDICES SLOTKOERS VERSCHIL AEX 492,39-0,05% Turbo Daily Turbo Daily Commerzbank 26 Juni 2015 Nummer 1202 INDICES SLOTKOERS VERSCHIL AEX 492,39-0,05% DOW JONES 17890,36-0,42% NASDAQ CMP 5112,19-0,2% NASDAQ -100 4514,008-0,23% NIKKEI 225 20706,15-0,31%

Nadere informatie

Turbo s. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Een onderneming van de KBC-groep. Gepubliceerd door KBC Securities

Turbo s. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Een onderneming van de KBC-groep. Gepubliceerd door KBC Securities Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities p. 2 Index 1. Hoe werken ze? 3 2. Welke kosten zijn er bij een belegging in Turbo s, Speeders, Sprinters,? 5 3. Wat zijn de

Nadere informatie

OPTIES IN VOGELVLUCHT

OPTIES IN VOGELVLUCHT OPTIES IN VOGELVLUCHT Inleiding Deze brochure biedt een snelle, beknopte inleiding in de beginselen van opties. U leert wat een optie is, wat de kenmerken zijn van een optie en wat een belegger kan doen

Nadere informatie

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Een onderneming van de KBC-groep. Gepubliceerd door KBC Securities

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Een onderneming van de KBC-groep. Gepubliceerd door KBC Securities Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities p. 2 Index 1. Call en put opties 3 2. Koper en schrijver 4 3. Standaardisatie 5 Onderliggende waarde 5 Uitoefenprijs 5 Looptijd

Nadere informatie

Euronext.liffe. Inleiding Optiestrategieën

Euronext.liffe. Inleiding Optiestrategieën Euronext.liffe Inleiding Optiestrategieën Vooraf De inhoud van dit document is uitsluitend educatief van karakter. Voor advies dient u contact op te nemen met uw bank of broker. Het is verstandig alvorens

Nadere informatie

Welke soorten beleggingen zijn er?

Welke soorten beleggingen zijn er? Welke soorten beleggingen zijn er? Je kunt op verschillende manieren je geld beleggen. Hier lees je welke manieren consumenten het meest gebruiken. Ook vertellen we wat de belangrijkste eigenschappen van

Nadere informatie

The good, the bad and the ugly

The good, the bad and the ugly The good, the bad and the ugly Rendement, risico en domheid Eelco Hessling Manager Retail Investor Services NYSE Euronext 2007 NYSE Euronext. All Rights Reserved. Vecon dag Amsterdam 3 april 2008 2007

Nadere informatie

Strategie 2013. André Brouwers

Strategie 2013. André Brouwers André Brouwers Strategie 2013 André Brouwers Training en coaching Online abonnement VIP coaching Trading Week Strategie Weekend Disclaimer Disclaimer De disclaimer van onze website is van toepassing. Beleggen

Nadere informatie

commerzbank Speeders PRODUCTINFORMATIE

commerzbank Speeders PRODUCTINFORMATIE commerzbank Speeders PRODUCTINFORMATIE Speeder long Speeder short / www.speeders.commerzbank.com / Waarom Speeders? Het type beleggingsproduct waar de Speeder in thuis hoort is recent in Nederland. In

Nadere informatie

High Risk. Equity Interest Other. ING Dutch Plus Note

High Risk. Equity Interest Other. ING Dutch Plus Note High Risk Equity Interest Other ING Dutch Plus Note Minimaal 155%* aflossing bij stijgende of beperkt dalende beurzen Bescherming tot 35% koersdaling t.o.v. de startwaarde Profiteer van een mogelijke stijging

Nadere informatie

Week 3.

Week 3. Cursus Beleggen Week 3 www.cursus-beleggen.net Inleiding De afgelopen week bent u aan de slag gegaan met het uitvoeren van technische analyses. Enkele dagen geleden hebben wij u laten zien hoe wij deze

Nadere informatie

Optie strategieën. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Een onderneming van de KBC-groep. Gepubliceerd door KBC Securities

Optie strategieën. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Een onderneming van de KBC-groep. Gepubliceerd door KBC Securities Optie strategieën Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities p. 2 Index 1. Grafische voorstelling 4 2. Bull strategieën 5 Call spread 5 Gedekt geschreven call 7 3. Bear

Nadere informatie

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group. Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext.

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group. Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Call en put opties 3 2. Koper en schrijver 4 3. Standaardisatie 5 Onderliggende

Nadere informatie

Turbo Daily NIKKEI 225 NASDAQ-100 DOW JONES. Turbo Daily Commerzbank 29 April 2015 Nummer 1161 INDICES SLOTKOERS VERSCHIL AEX 501,66-1,49%

Turbo Daily NIKKEI 225 NASDAQ-100 DOW JONES. Turbo Daily Commerzbank 29 April 2015 Nummer 1161 INDICES SLOTKOERS VERSCHIL AEX 501,66-1,49% Turbo Daily Turbo Daily Commerzbank 29 April 2015 Nummer 1161 INDICES SLOTKOERS VERSCHIL AEX 501,66-1,49% DOW JONES 18110,14 0,4% NASDAQ CMP 5055,422-0,1% NASDAQ -100 4515,265-0,22% NIKKEI 225 20058,95

Nadere informatie

Praktische opdracht Economie Beleggen

Praktische opdracht Economie Beleggen Praktische opdracht Economie Beleggen Praktische-opdracht door een scholier 1965 woorden 30 oktober 2003 8,1 62 keer beoordeeld Vak Economie Inhoud: 1. Inhoudsopgave 2. Inleiding 3. Wat is beleggen? 4.

Nadere informatie

Werkstuk Economie Beleggen

Werkstuk Economie Beleggen Werkstuk Economie Beleggen Werkstuk door een scholier 2681 woorden 16 maart 2004 6,2 13 keer beoordeeld Vak Economie Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Wat is een beleggingsfonds? 3 Minder risico 4 Lage kosten

Nadere informatie

Risico s en kenmerken van beleggen

Risico s en kenmerken van beleggen Risico s en kenmerken van beleggen 1. Risico s en kenmerken in het algemeen Beleggen brengt risico s met zich mee. Vaak geldt: hoe hoger het verwachte rendement, hoe meer risico s. Ook geldt dat in het

Nadere informatie

ING EN AHOLD FAVORIET BELEGGER

ING EN AHOLD FAVORIET BELEGGER BINCK BELEGGERSBAROMETER MEI 2017 ING EN AHOLD FAVORIET BELEGGER 20 MEI 2017 Nederlandse particuliere beleggers blijven positief over het huidige beursklimaat. Dat blijkt uit de Binck BeleggersBarometer

Nadere informatie

Koersrisico Het koersrisico is het risico dat uw beleggingen minder waard worden.

Koersrisico Het koersrisico is het risico dat uw beleggingen minder waard worden. KENMERKEN EN RISICO S VAN BELEGGINGEN INHOUDSOPGAVE 1. Kenmerken en risico s in het algemeen 2. Belangrijke risico s 3. Kenmerken en risico s per belegging 4. Overig 1. Kenmerken en risico s in het algemeen

Nadere informatie

Kenmerken van effecten en daaraan verbonden specifieke risico s

Kenmerken van effecten en daaraan verbonden specifieke risico s Kenmerken van effecten en daaraan verbonden specifieke risico s Hieronder worden de kenmerken van diverse vormen van effecten besproken en de daaraan verbonden specifieke risico s. Bij alle vormen van

Nadere informatie

7,8. Samenvatting door een scholier 868 woorden 3 maart keer beoordeeld. Economie in context. Samenvatting economie. 2.

7,8. Samenvatting door een scholier 868 woorden 3 maart keer beoordeeld. Economie in context. Samenvatting economie. 2. Samenvatting door een scholier 868 woorden 3 maart 2015 7,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Economie Economie in context Samenvatting economie 2.1 Sparen en rente Redenen om te sparen: 1. Sparen uit voorzorg

Nadere informatie

Trendscore J U N RAPPORT

Trendscore J U N RAPPORT 0 6 J U N 2016 TA RAPPORT 1 TA-RAPPORT TA-RAPPORT VAN 06 juni 2016 Hiermee ontvangt u het nieuwste Trendscore TA-Rapport. Op basis van de bekende Trendscores worden trends binnen de week- en dag grafiek

Nadere informatie

Speeders Limited Speeders. Snel & Simpel

Speeders Limited Speeders. Snel & Simpel Speeders Limited Speeders Speeders en Limited Speeders Snel & Simpel 2 SPEEDERS EN LIMITED SPEEDERS SPEEDERS EN LIMITED SPEEDERS 3 Over Citi Citi is een van de grootste financiële dienstverleners ter wereld.

Nadere informatie

Optie strategieën. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Member of the KBC group

Optie strategieën. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Member of the KBC group Optie strategieën Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Grafische voorstelling 4 2. Bull strategieën 5

Nadere informatie

Speeders, BEST Speeders en Limited Speeders

Speeders, BEST Speeders en Limited Speeders SPEEDERS, best spedeers EN limited speeders 2 Speeders, BEST Speeders en Limited Speeders Over Citi Citi is met haar aanwezigheid in meer dan 160 landen in alle werelddelen de grootste financiële instelling

Nadere informatie

Trade van de Week. Traden, BAM, cashen!

Trade van de Week. Traden, BAM, cashen! Trade van de Week Traden, BAM, cashen! De titel doet het wellicht al vermoeden. Ik sprak vandaag een klant die een mooie winst behaalde door het handelen in BAM. Een trade die met recht Trade van de Week

Nadere informatie

Limited Speeders zijn nieuwe beleggingsproducten waarmee u met een nog grotere hefboom kunt beleggen. Doordat het financieringsniveau gelijk is aan

Limited Speeders zijn nieuwe beleggingsproducten waarmee u met een nog grotere hefboom kunt beleggen. Doordat het financieringsniveau gelijk is aan Limited Speeders Limited Speeders zijn nieuwe beleggingsproducten waarmee u met een nog grotere hefboom kunt beleggen. Doordat het financieringsniveau gelijk is aan het stop loss-niveau, en deze niveaus

Nadere informatie

Binaire opties termen

Binaire opties termen Binaire opties termen Bij het handelen in binaire opties zijn er termen die bekend of onbekend in de oren klinken. Als voorbereiding is het dan ook handig om op de hoogte te zijn van de verschillende termen

Nadere informatie

Inhoud. Commerzbank Turbos s 04. Hoe werkt een Turbo? 05. BEST Turbo s 12. Limited Turbo s 14. Hoe koopt en verkoopt u een Turbo? 16.

Inhoud. Commerzbank Turbos s 04. Hoe werkt een Turbo? 05. BEST Turbo s 12. Limited Turbo s 14. Hoe koopt en verkoopt u een Turbo? 16. Commerzbank Turbo s Inhoud 3 Inhoud Commerzbank Turbos s 04 Hoe werkt een Turbo? 05 BEST Turbo s 12 Limited Turbo s 14 Hoe koopt en verkoopt u een Turbo? 16 Risico s 18 Kosten 20 4 Commerzbank Turbo s

Nadere informatie

De aanpak van Second Stage samengevat

De aanpak van Second Stage samengevat De aanpak van Second Stage samengevat De aanpak van Second Stage samengevat... 1 Het conventionele deel... 1 Het meer geavanceerde deel... 1 Wat is een optie?... 2 Hoe ziet zo n optie eruit?... 2 In de

Nadere informatie

LYNX BELEGGERSDEBAT 2015

LYNX BELEGGERSDEBAT 2015 LYNX BELEGGERSDEBAT 2015 Lynx Beleggersdebat 2015 BELEGGERSDEBAT 2015 V.l.n.r.: Lukas Daalder, Jim Tehupuring, Janneke Willemse, André Brouwers en Karel Mercx -86,44% Resultaten tips beleggersdebat 2014

Nadere informatie

Hedging strategies. Opties ADVANCED. Member of the KBC group

Hedging strategies. Opties ADVANCED. Member of the KBC group Hedging strategies Opties p. 2 Index 1. Hedging met opties 3 2. Hedging met put opties 4 3. Hedgen met valutaopties 6 Twee valutaoptiecontracten 6 p. 3 Hedging met opties Hedging komt van het Engelse to

Nadere informatie

Trendscore M R RAPPORT

Trendscore M R RAPPORT 2 8 2015 M R TA T RAPPORT 1 TA-RAPPORT TA-RAPPORT VAN 28 MAART 2015 Hiermee ontvangt u het nieuwste Trendscore TA-Rapport. Op basis van de bekende Trend- en Signaalscore worden de middellange- en kort

Nadere informatie

Trendscore F E B RAPPORT

Trendscore F E B RAPPORT 0 9 F E B 2015 TA RAPPORT 1 TA-RAPPORT TA-RAPPORT VAN 09 FEBRUARI 2015 Hiermee ontvangt u het nieuwste Trendscore TA-Rapport. Op basis van de bekende Trend- en Signaalscore worden de middellange- en kort

Nadere informatie

Cursus Beleggen Week 2

Cursus Beleggen Week 2 Cursus Beleggen Week 2 www.cursus-beleggen.net Inleiding Vorige week heeft u als belegger de eerste stappen gezet in het bepalen van uw persoonlijke beleggingsvisie. Daarnaast heeft u de nodigde basiskennis

Nadere informatie

1. De optie theorie een korte kennismaking

1. De optie theorie een korte kennismaking 1. De optie theorie een korte kennismaking 1.1 Terminologie Een optie is een recht. Een recht om iets te kopen of verkopen. Dit recht kan worden verkregen tegen betaling van een bedrag in geld: de optiepremie.

Nadere informatie

Unlimited Speeders. Achieving more together

Unlimited Speeders. Achieving more together Unlimited Speeders Achieving more together Unlimited Speeders: Beleg met een hefboom 3 Unlimited Speeders: Beleg met een hefboom Snel en eenvoudig beleggen met een geringe investering? Inspelen op een

Nadere informatie

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Member of the KBC group

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Member of the KBC group Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Inleiding 3 2. Valutaopties 4 Twee valutaoptiecontracten 4 Waarom valutaopties

Nadere informatie

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Een onderneming van de KBC-groep. Gepubliceerd door KBC Securities

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Een onderneming van de KBC-groep. Gepubliceerd door KBC Securities Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities p. 2 Index 1. Inleiding 3 2. Valutaopties 4 Drie valutaoptiecontracten 4 Waarom valutaopties gebruiken 4 3. Indexopties 5 Kenmerken

Nadere informatie

Trendscore F E B RAPPORT

Trendscore F E B RAPPORT 2 3 F E B 2015 TA RAPPORT 1 TA-RAPPORT TA-RAPPORT VAN 23 FEBRUARI 2015 Hiermee ontvangt u het nieuwste Trendscore TA-Rapport. Op basis van de bekende Trend- en Signaalscore worden de middellange- en kort

Nadere informatie

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Een onderneming van de KBC-groep

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Een onderneming van de KBC-groep Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Inleiding 3 2. Valutaopties 4 Drie valutaoptiecontracten 4 Waarom valutaopties

Nadere informatie

Albert Jellema & Marco Knulst

Albert Jellema & Marco Knulst PODIUM 10 ProBeleggen Symposium 2018 Workshop Albert Jellema & Marco Knulst Agenda Thema s die de richting van de beurs bepalen Waardering aandelenmarkt 4 beleggingstips GEOPOLITIEK THEMA 1: GEOPOLITIEK

Nadere informatie

Beleggen en financiële markten Hoofdstuk 5 Derivaten

Beleggen en financiële markten Hoofdstuk 5 Derivaten Beleggen en financiële markten Hoofdstuk 5 Derivaten 5.1 Opties, termijncontracten en andere titels Opties en warrants Termijncontracten Swaps en gestructureerde producten 5.2 De markt voor derivaten Handelsplaatsen

Nadere informatie

Trendscore A U G RAPPORT

Trendscore A U G RAPPORT 0 8 A U G 2015 TA RAPPORT 1 TA-RAPPORT TA-RAPPORT VAN 8 augustus 2015 Hiermee ontvangt u het nieuwste Trendscore TA-Rapport. Op basis van de bekende Trend- en Signaalscore worden de middellange- en kort

Nadere informatie

Profielwijzer. Profielwijzer - LCE-031 1

Profielwijzer. Profielwijzer - LCE-031 1 Profielwijzer Via uw (voormalige) werkgever heeft u bij Pensioenfonds Accountancy een pensioenkapitaal opgebouwd in een excedentregeling (beschikbare premieregeling). Uw pensioenkapitaal wordt belegd via

Nadere informatie

ZO KIES JE DE JUISTE BROKER NUBELEGGEN

ZO KIES JE DE JUISTE BROKER NUBELEGGEN ZO KIES JE DE JUISTE BROKER NUBELEGGEN.COM ZO KIES JE DE JUISTE BROKER NUBELEGGEN.COM NuBeleggen.com Versienummer: 2.1 Dit e-boek is een uitgave van NuBeleggen.com. Deelnemers van de online training ontvangen

Nadere informatie

Eenvoudig beleggen met trackers

Eenvoudig beleggen met trackers Eenvoudig beleggen met trackers Rabobank Rijn en Veenstromen 14 Oktober 2010 Gertjan Dorrepaal Directoraat Private Banking Beleggingscompetence Agenda 1. Wat zijn Trackers? Explosieve groei Geschiedenis

Nadere informatie

Hoofdstuk 20: Financiële opties

Hoofdstuk 20: Financiële opties Hoofdstuk 20: Financiële opties Hoofdstuk 20 introduceert financiële opties, die beleggers het recht geven om een aandeel te kopen of te verkopen in de toekomst. Financiële opties zijn een belangrijk instrument

Nadere informatie

Hedging strategies. Opties ADVANCED. Een onderneming van de KBC-groep

Hedging strategies. Opties ADVANCED. Een onderneming van de KBC-groep Hedging strategies Opties p. 2 Index 1. Hedging met opties 3 2. Hedging met put opties 4 3. Hedgen met valutaopties 6 Drie valutaoptiecontracten 6 p. 3 Hedging met opties Hedging komt van het Engelse to

Nadere informatie

Trendscore M E RAPPORT

Trendscore M E RAPPORT 1 7 2015 M E TA I RAPPORT 1 TA-RAPPORT TA-RAPPORT VAN 17MEI 2015 Hiermee ontvangt u het nieuwste Trendscore TA-Rapport. Op basis van de bekende Trend- en Signaalscore worden de middellange- en kort termijn

Nadere informatie

Beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen 1 Beginnen met beleggen André Brouwers Disclaimer 2 Het Beleggingsinstituut staat niet onder toezicht van de AFM. Het Beleggingsinstituut staat niet onder toezicht van De Nederlandsche Bank. Het Beleggingsinstituut

Nadere informatie

JONG EN OUD BELEGT IN TURBO

JONG EN OUD BELEGT IN TURBO JONG EN OUD BELEGT IN TURBO Vooral indices in trek als onderliggende waarde Twaalf jaar na hun introductie in de financiële wereld zijn turbo s een volwassen beleggingsinstrument geworden waarin tienduizenden

Nadere informatie

Kenmerken financiële instrumenten en risico s

Kenmerken financiële instrumenten en risico s Kenmerken financiële instrumenten en risico s Aan alle vormen van beleggen zijn risico s verbonden. De risico s zijn afhankelijk van de belegging. Een belegging kan in meer of mindere mate speculatief

Nadere informatie

Trendscore J A N RAPPORT

Trendscore J A N RAPPORT 0 6 J A N 2015 TA RAPPORT 1 TA-RAPPORT TA-RAPPORT VAN 6 JANUARI 2015 Hiermee ontvangt u het nieuwste Trendscore TA-Rapport. Op basis van de bekende Trend- en Signaalscore worden de middellange- en kort

Nadere informatie

Rabobank (leden)certificaten

Rabobank (leden)certificaten Rabobank (leden)certificaten Investment case Jaap Koelewijn De Rabobank verhoogt haar kapitaalbuffers door voor nominaal 1,5 miljard nieuwe certificaten Rabobank uit te geven. Niet geheel toevallig valt

Nadere informatie

Trendscore A P R RAPPORT

Trendscore A P R RAPPORT 1 0 A P R 2017 TA RAPPORT 1 TA-RAPPORT TA-RAPPORT VAN 10 april 2017 Hiermee ontvangt u het nieuwste Trendscore TA-Rapport. Op basis van de bekende Trendscores worden trends binnen de week- en dag grafiek

Nadere informatie

BELEGGERS BLIJ NA VIER JAAR RUTTE II

BELEGGERS BLIJ NA VIER JAAR RUTTE II 6 maart 2017 BELEGGERS BLIJ NA VIER JAAR RUTTE II PARTICULIER TERUG NAAR BEURS EN VERDUBBELING ETF-BELEGGERS Nederland kiest op 15 maart voor een nieuwe Tweede Kamer. Hoog tijd om een terugblik te werpen

Nadere informatie

VERTROUWEN BELEGGER VERDER OMHOOG

VERTROUWEN BELEGGER VERDER OMHOOG BINCK BELEGGERSBAROMETER JUNI 2017 VERTROUWEN BELEGGER VERDER OMHOOG 17 JUNI 2017 Het vertrouwen van Nederlandse particuliere beleggers in het beursklimaat blijft positief en is in juni opnieuw licht gestegen

Nadere informatie

BELEGGERS BLIJ NA VIER JAAR RUTTE II

BELEGGERS BLIJ NA VIER JAAR RUTTE II EMBARGO tot 9 maart 2017 12.00 uur BELEGGERS BLIJ NA VIER JAAR RUTTE II PARTICULIER TERUG NAAR BEURS EN VERDUBBELING ETF-BELEGGERS Met het einde van het kabinet Rutte II in zicht staat Nederland er niet

Nadere informatie

BELEGGER BEDUCHT VOOR NEXIT

BELEGGER BEDUCHT VOOR NEXIT BINCK BELEGGERSBAROMETER MAART 2017 BELEGGER BEDUCHT VOOR NEXIT 13 MAART 2017 De uitslag van de Nederlandse verkiezingen zal volgens beleggers deze maand weinig impact hebben op de beurs, maar een eventuele

Nadere informatie

H A N D L E I D I N G B E L E G G I N G S S P E L V O O R S L I M M E B E L E G G E R S A L L E S WAT U M O E T W E T E N O M T E S P E L E N

H A N D L E I D I N G B E L E G G I N G S S P E L V O O R S L I M M E B E L E G G E R S A L L E S WAT U M O E T W E T E N O M T E S P E L E N H A N D L E I D I N G H A N D L E I D I N G 1 B E L E G G I N G S S P E L V O O R S L I M M E B E L E G G E R S A L L E S WAT U M O E T W E T E N O M T E S P E L E N TB Handleiding.indd 1 22-09-2006 10:02:00

Nadere informatie

Limited Speeders. Achieving more together

Limited Speeders. Achieving more together Limited Speeders Achieving more together Limited Speeders: Beleg met een nog grotere hefboom! 3 Limited Speeders: Beleg met een nog grotere hefboom! Werking Limited Speeders Limited Speeders behoren,

Nadere informatie

1Vermogensbeheer Beleggingsinstrumenten

1Vermogensbeheer Beleggingsinstrumenten 1Vermogensbeheer Beleggingsinstrumenten 2018-2 Beleggingsinstrumenten - kenmerken en risico s In dit document omschrijven wij de belangrijkste kenmerken en risico s van beleggingsproducten die 1Vermogensbeheer

Nadere informatie

Samenvatting M&O hoofdstuk

Samenvatting M&O hoofdstuk Samenvatting M&O hoofdstuk 10+ 11 Samenvatting door een scholier 1168 woorden 16 maart 2017 7 3 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Hoofdstuk 10 vermogensmarkt 10.1 vrager van vermogen Vragers van

Nadere informatie

AEGON Bron : VisionEXPERT Symbool : AGN Land : Netherlands

AEGON Bron : VisionEXPERT Symbool : AGN Land : Netherlands zaterdag 19 maart AEGON Bron : VisionEXPERT Symbool : AGN Land : Netherlands 1-66% -61% -57% -53% -49% -43% -36% -7% -% +3% +8% 9 8 7 6 5 4 +71% 3 +7% -.5-1 -1.5 6 7 8 9 MoneyFlow Benelux. Alle rechten

Nadere informatie

Generali Beleggingsmogelijkheden Pensioen

Generali Beleggingsmogelijkheden Pensioen 1. Algemene informatie over dit document Waarom krijgt u dit document U krijgt deze informatie omdat u via uw werkgever deelneemt aan een pensioenregeling bij Generali. In uw pensioenregeling staat hoe

Nadere informatie

Binck turbo s. Versneld beleggen op de meest liquide markten

Binck turbo s. Versneld beleggen op de meest liquide markten Binck turbo s Versneld beleggen op de meest liquide markten Binck turbo s De turbo is een populair product onder ervaren en actieve beleggers. Het hoge winstpotentieel gecombineerd met een transparante

Nadere informatie

Trendscore O K T RAPPORT

Trendscore O K T RAPPORT 1 0 O K T 2015 TA RAPPORT 1 TA-RAPPORT TA-RAPPORT VAN 10 oktober 2015 Hiermee ontvangt u het nieuwste Trendscore TA-Rapport. Op basis van de bekende Trend- en Signaalscore worden de middellange- en korte

Nadere informatie

Kenmerken financiële instrumenten en risico s

Kenmerken financiële instrumenten en risico s Kenmerken financiële instrumenten en risico s Inleiding Aan alle vormen van beleggen zijn risico s verbonden. De risico s zijn afhankelijk van de belegging. Een belegging kan in meer of mindere mate speculatief

Nadere informatie

Beleggingsadvies - Afgeleide producten - Opties - Combinaties

Beleggingsadvies - Afgeleide producten - Opties - Combinaties Beleggingsadvies - Afgeleide producten - Opties - Combinaties Op deze pagina vindt u voorbeelden van mogelijkheden met opties. U kan te weten komen hoe u met opties kan inspelen op een verwachte stijging

Nadere informatie

Beleggen. voor uw pensioen

Beleggen. voor uw pensioen Beleggen voor uw pensioen In deze brochure over beleggen staat algemene informatie. Deze brochure is bedoeld om werknemers van KPN Contact een algemeen beeld te geven. We besteden veel aandacht aan de

Nadere informatie

KONINKLIJKE AANDELEN POPULAIR BIJ BELEGGERS

KONINKLIJKE AANDELEN POPULAIR BIJ BELEGGERS Vrijdag 27 april 2018 09.00 uur KONINKLIJKE AANDELEN POPULAIR BIJ BELEGGERS MAAR VORSTELIJK RENDEMENT BLEEF UIT IN 2018 Ondanks alle speculaties investeert Koning Willem-Alexander zelf niet 1 in aandelen

Nadere informatie

Binck turboxl. Versneld beleggen op de meest liquide markten

Binck turboxl. Versneld beleggen op de meest liquide markten Binck turboxl Versneld beleggen op de meest liquide markten Binck turboxl De turboxl is een populair product onder ervaren en actieve beleggers. Het hoge winstpotentieel gecombineerd met een transparante

Nadere informatie

Turbo Thema: de basis van Turbo s

Turbo Thema: de basis van Turbo s februari 2012 Turbo Thema: de basis van Turbo s Beleg slim, beleg Turbo RBS, februari 2012 Introductie Seminars in 2012 Eerste maandag: seminar 'Ontmoet RBS' Webinars in 2012 Eerste dinsdag: de gouden

Nadere informatie

Opties: Kansen benutten, risico s begrenzen

Opties: Kansen benutten, risico s begrenzen Opties: Kansen benutten, risico s begrenzen Euronext, de nieuwe pan-europese beurs, komt voort uit de fusie tussen de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs. Handelen op Euronext is snel en goedkoop.

Nadere informatie

Gestructureerde ProductenWijzer

Gestructureerde ProductenWijzer Gestructureerde ProductenWijzer Producten met gehele of gedeeltelijke hoofdsombescherming U bent mogelijk geïnteresseerd in beleggen in gestructureerde producten. Maar wat zijn gestructureerde producten?

Nadere informatie

BELEGGERS BLIJ NA VIER JAAR RUTTE II PARTICULIER TERUG NAAR BEURS EN VERDUBBELING ETF-BELEGGERS

BELEGGERS BLIJ NA VIER JAAR RUTTE II PARTICULIER TERUG NAAR BEURS EN VERDUBBELING ETF-BELEGGERS BELEGGERS BLIJ NA VIER JAAR RUTTE II PARTICULIER TERUG NAAR BEURS EN VERDUBBELING ETF-BELEGGERS BELEGGERS BLIJ NA VIER JAAR RUTTE II PARTICULIER TERUG NAAR BEURS EN VERDUBBELING ETF-BELEGGERS Met het einde

Nadere informatie

Trendscore N O V RAPPORT

Trendscore N O V RAPPORT 2 8 N O V 2016 TA RAPPORT 1 TA-RAPPORT TA-RAPPORT VAN 28 november 2016 Hiermee ontvangt u het nieuwste Trendscore TA-Rapport. Op basis van de bekende Trendscores worden trends binnen de week- en dag grafiek

Nadere informatie

Blondjes beleggen beter. Seminar 'Starten Met Beleggen', 23 september 2016

Blondjes beleggen beter. Seminar 'Starten Met Beleggen', 23 september 2016 Blondjes beleggen beter Geld Geld is niet zomaar een betaalmiddel, geld is emo

Nadere informatie

2018: lagere rendementen hogere volatiliteit

2018: lagere rendementen hogere volatiliteit 2018: lagere rendementen hogere volatiliteit Rob Stuiver & Tycho Schaaf Amsterdam, 5 juni 2018 Uw sprekers van vanavond Rob Stuiver Tycho Schaaf Fund Manager VOC Fonds Beleggingsexpert LYNX Blogger VOCbeleggen.nl

Nadere informatie

Beleggingrisico s. Rendement en risico

Beleggingrisico s. Rendement en risico Beleggingsrisico s Beleggingrisico s Onderstaand tref je de omschrijving aan van de belangrijkste beleggingsrisico s die samenhangen met jouw keuze voor een portefeuilleprofiel. Je neemt een belangrijke

Nadere informatie

Ochtendbericht Analytica Trading 22 juli

Ochtendbericht Analytica Trading 22 juli Weinig beweging Door: Sander Stienstra en Lionell Emanuelson De AEX De AEX opende maandag aanvankelijk positief maar zakte gedurende de ochtend wat weg. De geopolitieke spanningen lijken vooralsnog de

Nadere informatie

Groenbeleggen met de Rabobank

Groenbeleggen met de Rabobank Groenbeleggen met de Rabobank Zuinig zijn op het milieu. We weten allemaal hoe belangrijk dat is. Zeker tegenwoordig. Natuurlijk kunnen we zelf actief zorgen voor een betere leefomgeving. Alleen: vaak

Nadere informatie

Optie strategieën. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Een onderneming van de KBC-groep. Gepubliceerd door KBC Securities

Optie strategieën. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Een onderneming van de KBC-groep. Gepubliceerd door KBC Securities Optie strategieën Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities p. 2 Index 1. Basisstrategieën 2 2. Voorbeelden van toepassingen 2 3. Grafische voorstelling 5 4. Gekochte

Nadere informatie

Strategieën met Opties

Strategieën met Opties Strategieën met Opties Euronext, de nieuwe pan-europese beurs, komt voort uit de fusie tussen de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs. Handelen op Euronext is snel en goedkoop. Bovendien heeft u binnenkort

Nadere informatie

De unieke AutoStop CFD s

De unieke AutoStop CFD s De unieke AutoStop CFD s Een mooi alternatief voor certificaten zoals turbo s enz. Waarschuwing : CFD's zijn speculatieve producten met een hefboomeffect. Dit kan zorgen voor verliezen die hoger oplopen

Nadere informatie

4/4/2009 SAXO BANK. Serieus Beleggen, Wereldwijd. Online, Realtime.

4/4/2009 SAXO BANK. Serieus Beleggen, Wereldwijd. Online, Realtime. SAXO BANK Serieus Beleggen, Wereldwijd. Online, Realtime. Beleggers Symposium HCC Beleggen in Commodities, Equities en FX/opties Agenda FX- Een vergeten asset class FX Opties CFD s Commodities Saxo Bank

Nadere informatie

Generali beleggingsmogelijkheden pensioen informatie voor de deelnemer

Generali beleggingsmogelijkheden pensioen informatie voor de deelnemer Generali beleggingsmogelijkheden pensioen informatie voor de deelnemer Inhoudsopgave Algemene informatie over dit document 2 1. Zorgvuldig beleggingsbeleid 3 2. Algemene informatie over een pensioen op

Nadere informatie

Optie strategieën. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group

Optie strategieën. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group Optie strategieën Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Basisstrategieën 2 2. Voorbeelden van toepassingen 2 3. Grafische

Nadere informatie

20 tips over sparen en beleggen.

20 tips over sparen en beleggen. 20 tips over sparen en beleggen. www.sparen-en-beleggen.nl 10 spaartips TIP 1 Bepaal uw spaardoel Spaart u bijvoorbeeld om een buffer op te bouwen of wilt u sparen voor een nieuwe auto of vakantie. Het

Nadere informatie

AEX maandopties op de optiebeurs, de praktijk

AEX maandopties op de optiebeurs, de praktijk AEX maandopties op de optiebeurs, de praktijk Net als de huizenkoper uit de inleiding zijn wij helemaal niet geïnteresseerd om het recht uit te oefenen. (bij een optie op een individueel aandeel kun je

Nadere informatie