Dus nogmaals: wat als het ledental plots met 1/3 zou dalen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dus nogmaals: wat als het ledental plots met 1/3 zou dalen?"

Transcriptie

1 Aan : De Algemene Leden Vergadering Van : Het bestuur en de jeugdcommissie van de Schaakbond Overijssel (SBO) Datum : Maart 2013 Betreft : Impact forse ledendaling 1. Inleiding Al geruime tijd is het aantal schakers in clubverband dalende. De KNSB weet gelukkig door een toename aan internetleden en SpeelZ-leden het totaal aantal op peil te houden. Niettemin neemt het aantal clubschakers dus gestaag af. Het huidige bestuur van de Schaakbond Overijssel ziet deze trend ook binnen haar eigen gebied. Het aantal clubs is afgenomen. Voorbeelden van clubs die gestopt zijn: Denekamp, Goor, Oldenzaal en Het Witte Paard. Maar ook het aantal leden per clubs neemt af. Dat is bijvoorbeeld waarneembaar in het aantal teams dat mee doet aan de competitie van de Schaakbond Overijssel. Wat doet de Schaakbond Overijssel dan aan dit gegeven? - Het instellen van een 4-tallen competitie om alle clubs (ook de kleinere) een mogelijkheid te bieden om in competitieverband te spelen; - Het organiseren van thema-avonden om clubs te ondersteunen bij ledenbehoud en behoud, zoals de groeiende schaakvereniging in 2011 en de kansen die het internet biedt voor een schaakvereniging in 2012; - Bezoeken van jeugdafdeling door de jeugdcommissie en regiobijeenkomsten ( de SBO komt naar je toe ) voor clubs. In 2011 in Ommen en in 2013 in Winterswijk; - Stimuleringsprogramma voor het opzetten van Grand Slam toernooi voor de jeugd, voor het organiseren van openbare schaaklessen, het instellen van een stimuleringsprijs voor die club die de grootste ledenaanwas weet te realiseren en voor het werven van meisjes en vrouwen; - Het instellen van een regionale verenigingsconsulent. Het huidige bestuur heeft de afgelopen 4 seizoenen het nodige werk verzet en de reglementen, etc. op orde gebracht. Maar wat als het ledental plots met 1/3 zou dalen? Waarom 1/3? Het ledental daalt gestaag en de effecten daarvan op de financiën en het takenpakket van de SBO zijn om die reden moeilijk zichtbaar te maken, om die reden heeft het bestuur gekozen voor een groot aantal. Een halvering is naar onze mening al te drastisch, maar een afname met 1/3 is op langere termijn niet onmogelijk. Om het effect daarvan dus zichtbaar te maken hebben wij ervoor gekozen om de begroting van dit seizoen als basis te nemen voor deze rekenexercitie. Wat als er nu 1/3 aantal leden ineens zou stoppen? Let op: het is slechts een rekenmodel, enkel en alleen bedoeld om de effecten duidelijk zichtbaar te maken, niet meer en niet minder. Dus nogmaals: wat als het ledental plots met 1/3 zou dalen?

2 Welke gevolgen zou dat hebben op het functioneren van de Schaakbond Overijssel? Zowel financieel als wat betreft de kerntaken. M.a.w. zijn de inkomsten en de uitgaven nog wel in balans. Zo nee, dan zijn waarschijnlijk de uitgaven aan de te hoge kant en moet er zeer waarschijnlijk nagedacht worden over ombuigingen (lees: bezuinigingen). Of moeten de tekorten juist worden opgevangen door een contributieverhoging? En wat betekent dit voor de schaakverenigingen zelf? En wat betekent dit voor het takenpakket van de SBO? Deze notitie verkent deze aspecten. Hoe is deze notitie tot stand gekomen? - Oktober 2012, het bestuur onderzoekt haar ledenbestand (leeftijdscategorieën) - November 2012, het bestuur onderzoekt de financiën - December 2012, het bestuur onderzoekt de impact op verenigingen - Januari 2013, het bestuur en de jeugdcommissie komen bijeen om de eerste resultaten te bespreken en alle taken tegen het licht te houden. De schaakbond Overijssel wil aanvullend nog kwijt dat zij één van de kleinere regionale bonden is. Na Zeeland (450 leden) en Friesland (650 leden) is Overijssel (835 leden) de 3 e kleinste regionale bond. 1. Ledenanalyse (oktober 2012) Het ledenbestand 2012 wordt afgezet tegen het ledenbestand De voormalig penningmeester Gerrit Luggenhorst gebruikt hiervoor zijn eigen bestanden. Zie de bijlage voor de diverse analyses en invalshoeken. Deze analyse levert geen nieuwe inzichten op, wel worden er vermoedens over de leeftijdsopbouw bevestigd. Er zijn een groot aantal leden in de categorieën (de top drie): jr jr jr

3 2. Financiën onder druk? (november 2012) De begroting voor 2012/2013 is gebaseerd op: senioren en jeugdleden. Een ledendaling met 1/3 impliceert dan het volgende: senioren en jeugdleden. Zie voor de effecten daarvan de bijlage. De geel gemarkeerde velden betreffen incidentele projectuitgaven. De oranje gemarkeerde velden zijn de opnieuw berekende waarden (2/3 van de huidige begroting). Het bestuur en de jeugdcommissie zoeken de oplossing niet direct in een contributieverhoging, beiden willen eerst kijken of het tekort kan worden opgevangen door ombuigingen. Dus door activiteiten te schrappen of te beperken. Mits het takenpakket niet fundamenteel wordt aangetast, in het laatste geval ligt een contributieverhoging wel voor de hand. 2.1 Financiën kerntaken Wanneer de inkomsten door de ledendaling afnemen en de uitgaven niet daarop aangepast worden, ontstaat er een begrotingstekort van ongeveer EUR 1.600,-. Wanneer dat tekort niet door een contributieverhoging opgevangen wordt, dan moet er bezuinigd worden. Maar waarop? Het bestuur heeft na de eerste berekening een eerste opsomming gemaakt (op de welbekende achterkant van een sigarendoos): - GP Slottoernooi (senioren) EUR 250,- - Grand Prix Cyclus Senioren EUR 380,- - SBO - Munsterland EUR 400,- - Begeleiding ONJK EUR 200,- - PK jeugd (snelschaken) EUR 60,- - GP Slotronde (jeugd) EUR 30,- - Jeugdleidersdag EUR 300,- Deze eerste opsomming wordt verderop in dit document nader uitgewerkt. Het bestuur en de jeugdcommissie gaan deze opsomming later nog samen besproken. 2.2 Financiën kengetallen Er zijn 2 kengetallen: - Bijdrage senioren aan jeugd, deze komt al vrij spoedig boven de norm van EUR 2,50 uit. Nu is de toekomst van het schaken gebaat bij veel jeugd, het bestuur en de jeugdcommissie zullen de jeugd om die reden meer willen ontzien dan de senioren als het gaat om het schrappen van taken. Daarmee komt deze norm onder druk te staan. Een tweede reden zal liggen in het gegeven dat het aantal senioren sneller zal afnemen dan het aantal jeugdleden. In ons eigen rekenmodel zijn wij uitgegaan van elk 1/3, maar dat is niet reëel. De beide argumenten nopen het bestuur deze norm bij te stellen, dit om een jaarlijkse discussie te voorkomen, het bestuur zal op de ALV van september 2013 met een voorstel komen in deze. - De algemene reserve is bedoeld om de KNSB een half jaar contributie te kunnen betalen. In de regel is de algemene reserve iets hoger dan deze contributieverplichting. Aan het eind van het seizoen was de vrije algemene reserve 30% (zie de jaarstukken op blz. 28). Stel nu dat de algemene reserve nu en in de toekomst min of meer dezelfde omvang heeft. Wanneer het ledental echter afneemt, neemt de vrije algemene reserve procentueel juist toe. Naar 100%.

4 Dat is de zogenaamde reserveparadox. Dat betekent dat de SBO het zich kan permitteren voor een langere periode begrotingstekorten te accepteren. De bezuinigingen als het ware uit te stellen. 2.3 Financiën samenvatting Er lijkt geen man over boord. De SBO is in staat een forse krimp van het ledental op te kunnen vangen. Er moet bezuinigd worden op een aantal niet kerntaken. Dat lijkt realiseerbaar. Wel staat het kengetal bijdrage jeugd onder druk. En de vrije reserve neemt toe. Dat houdt in dat een aantal bezuinigingen uitgesteld ingevoerd worden (later dan gepland effectueren), m.a.w. dat begrotingstekorten de komende seizoenen zijn toegestaan.

5 3. Verenigingen onder druk? (December 2012) De eerste wet van Mijnheer luidt als volgt: De kritische massa van een schaakvereniging ligt bij 12/13 leden. Een schaakvereniging heeft immers een minimum aantal leden nodig om in elk geval de huur te kunnen betalen, deel te kunnen nemen met een 8-tal aan de SBO-competitie, uit haar midden een kader kunnen samenstellen. Dit seizoen zit één schaakvereniging onder deze norm. Wanneer het ledental met 1/3 zou afnemen zijn er vijf schaakverenigingen onder deze norm. Om het stigmatiseren van bepaalde kleinere schaakverenigingen te voorkomen plaatsen wij hier niet de tabel met alle verenigingen, het ledental nu en het ledental na correctie (1/3 eraf). Het is immers maar een rekenmodel, een vereniging die nu klein is qua omvang kan ineens groeien en omgekeerd. Een aantal bijzondere clubs, zoals Drienerlo, ESGOO, Twentsche Courant, etc. hebben wij buiten beschouwing gelaten. Conclusie: het bestuur en de verenigingsconsulent moeten de verenigingen de komende jaren extra gaan begeleiden. In de vorm van werkbezoeken, begeleiding en De SBO komt naar je toe. En ook de mogelijkheden van samenwerking mogelijk maken.

6 4. Kerntaken onder druk? (Januari 2013) In de aanloop van het schaakseizoen 2009/2010 heeft het toenmalige interim-bestuur in het voorjaar van 2009 alle taken van de Schaakbond Overijssel uitgeschreven in de notitie Get Back. Deze notitie kunt u nalezen op de website onder downloads en vormt de basis van onderstaande opsomming. 4.1 KNSB ledenadministratie Deze taak is goed uitvoerbaar, ook bij een forse ledendaling. Deze taak wordt nu nog uitgevoerd door een speciale functionaris, deze taak zal met ingang van het nieuwe seizoen door het nieuwe online ledensysteem van de KNSB, naar verwachting, overbodig worden. 4.2 KNSB Contributieheffing Deze taak is goed uitvoerbaar, ook bij een forse ledendaling. 4.3 Verenigingsorgaan / Website / SBO-gids & SBO-jeugdgids Deze taak is goed uitvoerbaar, ook bij een forse ledendaling. Het bestuur en de jeugdcommissie zijn van mening dat de papieren versies van de SBO-gids en de SBO-jeugdgids de komende seizoenen in tact moeten blijven. Elke vereniging ontvangt nu twee exemplaren van de SBO-gids. Plus voor elk ingeschreven team een extra exemplaar. Losse exemplaren zijn tegen drukkosten te bestellen bij de SBO. Van die laatste optie wordt overigens weinig gebruik gemaakt, hoewel individuele schakers ons er regelmatig om vragen. De SBO-jeugdgids wordt verstrekt aan alle deelnemers aan de jeugdcompetitie + teamleiders. 4.4 ALV, JLV, Thema-avonden, De SBO komt naar je toe en werkbezoeken Deze taak is goed uitvoerbaar, ook bij een forse ledendaling. De opkomst op de ALV en de JLV zal wellicht iets afnemen (door minder verenigingen). De vergaderlocaties in Wierden bevallen goed. Om verenigingen te ondersteunen bij ledenbehoud en werving is een extra inspanning als het gaat om thema-avonden, werkbezoeken, de SBO komt naar je toe, etc. dringend gewenst. Dit wordt een belangrijk wederkerend onderwerp de komende seizoenen. Zie hiervoor ook de paragraaf over de schaakverenigingen. 4.5 Begeleiden nieuwe leden (schaakverenigingen) Deze taak is goed uitvoerbaar, ook bij een forse ledendaling. 4.6 Organiseren van cursussen en opleidingen Door een dalend ledenaantal in deze regio zal het steeds moeilijker worden om basistrainingen zoals Schaaktrainer 1 en Wedstrijdleider A en Indelingsdeskundige A in onze regio van de grond te krijgen. Daarmee geraakt deze taak in een negatieve spiraal. Minder leden -> minder deelnemers -> minder kader -> kleinere verenigingen -> nog minder leden -> etc. In het verleden organiseerde de SBO, de OSBO en het steunpunt (Xander Verbeet) jaarlijks een jeugdleidersdag in Apeldoorn. De kosten van die dag werden verdeeld tussen deze drie partijen. Deze dag werd door zo n 40 tot 50 jeugdleiders en jeugdtrainers uit de SBO en de OSBO bezocht. Met het wegvallen van de KNSB-steunpunten is in oktober 2011 de jeugdleidersdag nog eenmaal samen met de OSBO georganiseerd. Ook de KNSB hielp mee. Ditmaal in Arnhem. Met een grote opkomst, meer dan 100 deelnemers uit heel Nederland. De SBO wil dit in oktober 2013 in een kleinere setting herhalen. De SBO beschouwt deze dag als zeer zinvol. Maar wanneer de kosten in de verre toekomst onder druk komen te staan, dan is dit een post waarop bezuinigd kan worden. Het

7 organiseren van zo n dag is immers geen primaire taak. Zolang de financiën het toestaan zal de SBO zich inzetten voor de organisatie hiervan. 4.7 Competities (8-tallen, 4-tallen, CUP) 8-tallen. Er doen nu ongeveer 30 teams mee, de verwachting is dat deze competitie bij een verdere ledendaling flink onder druk zal komen te staan. Een afname van 1/3 aantal leden zal waarschijnlijk leiden tot het verdwijnen van de 2 e klasse. De verwachting is dat er meer dan 1/3 aantal teams zullen stoppen. Wanneer de 1 e klasse hieronder gaat leiden zal er een situatie ontstaan, gelijk aan de Zeeuwse Schaakbond, van een omgekeerde piramide. Deze dreiging beschouwt het bestuur als haar grootste zorg. De 2 e wet van Mijnheer zegt dat de SBO een gezonde 8-tallen competitie moet kunnen organiseren, welke aansluiting heeft op de KNSB-competitie. 4-tallen, er doen nu ongeveer 40 teams mee, de verwachting is dat het aantal team niet met 1/3 zal afnemen, door een overheveling van 8-tallen naar 4-tallen. Deze competitie zal niet tot grote problemen lijden. CUP, er doen nu 16 teams mee, een geringe afname aan clubs zal er toe leiden dat deze competitie niet al te veel hieronder gaat lijden. 4.8 Senioren PK en het veteranentoernooi PK. Aan het senioren PK doen de laatste jaren tegen de 45 deelnemers mee. Bij een ledendaling zal het aantal deelnemers navenant afnemen, het evenement zal ook bij minder deelnemers (inschatting 30) gewoon doorgang hebben. Veteranentoernooi. Aan het Veteranentoernooi doen de laatste jaren tegen de 70 deelnemers mee. Bij een ledendaling zal het aantal deelnemers navenant afnemen, het evenement zal ook bij minder deelnemers (inschatting 43) gewoon doorgang hebben. Beide toernooien worden nu, maar zullen ook de komende jaren in Borne georganiseerd worden, zie daarvoor ook de ALV van april Jeugd PK s, NK s en ONJK ABC-jeugd, afgelopen jaar deden er respectievelijk 10, 3 en 14 deelnemers mee. Op de volgende dag(en): 27, 28 en D-jeugd, afgelopen jaar deden er 15 deelnemers mee. Op de volgende dag(en): 3 en E-jeugd, afgelopen jaar deden er 15 deelnemers mee. Op de volgende dag(en): Pupillen, afgelopen jaar deden er n-aantal deelnemers mee. Op de volgende dag(en): Omdat het aantal deelnemers niet al te groot is, bij een ledendaling mogelijk nog verder daalt, is het raadzaam e.a.a. te gaan combineren. De jeugdcommissie zal om die reden een onderzoek doen naar de mogelijkheden en deze voorleggen aan de JLV in juni 2013 en de ALV in september Alle jeugdtoernooien worden nu, maar zullen ook in de toekomst in Hengelo worden georganiseerd. Een apart aandachtspunt is de begeleiding vanuit de SBO op de jeugd-nk s. De belangrijkste toernooien waar de SBO begeleiding biedt zijn: - NK-ABC, de afgelopen seizoenen in Haarlem. Een 9-daags toernooi in de meivakantie ( t/m ), dit jaar in Sneek; - NK-D, sinds jaar en dag in Rijswijk. Een 3-daags toernooi op 9, 10 en 11 mei a.s. - ONJK, sinds jaar en dag in Twente (Hengelo, Enschede en recentelijk in Borne). Een 6-daags toernooi in augustus ( t/m ).

8 Als er op de langere termijn bezuinigd moet worden, pleit de jeugdcommissie en het bestuur voor het continueren van de begeleiding naar de NK s ABC en D. Het ligt voor de hand om te bezuinigen op de begeleiding tijdens het ONJK wanneer de SBO financiële armslag tekort komt Grand Prix systemen De SBO beziet dit evenement voor de senioren niet als een kerntaak. Er is geen reden deze activiteit nu te beëindigen, dat is niet de bedoeling, doch wanneer op de langere termijn de uitgaven onder druk komen te staan, dan is dit een activiteit die daarvoor in aanmerking komt. De SBO beziet dit evenement voor de jeugd wel als kerntaak. Het is voor de ontwikkeling van de jeugd belangrijk dat zij vele toernooien bezoeken. Dat gebeurt ook, dit systeem stimuleert de jeugd daarbij. Tijdens het overleg tussen bestuur en de jeugdcommissie is gesproken over de prijzen voor de jeugd, dat zijn een groot aantal bekers. De jeugdcommissie zal een nader onderzoek doen naar de hoeveelheid prijzen, met voorstellen komen op de JLV (juni 2013) en op de ALV (september 2013) Slottoernooi De SBO beziet dit evenement niet als kerntaak. Het slottoernooi vindt plaats aan het eind van het schaakseizoen. Hier worden de Grand Prix Cyclus prijzen uitgedeeld. Dit evenement kan evengoed door een schaakvereniging georganiseerd worden. Dit evenement kan, wanneer de kosten onder druk komen te staan, op de langere termijn wellicht ook komen te vervallen. Gelet op de inkomsten en de uitgaven van dit toernooi zal de besparing zeer gering zijn SBO Munsterland DE SBO beziet dit evenement niet als kerntaak. Het is praktisch al een hele toer dit evenement gerealiseerd te krijgen. Dat heeft te maken met de volle schaakagenda. Die wordt eerst gevuld met de KNSB-activiteiten, dan worden de SBO-activiteiten erin geplaatst. Zodat er alleen aan het vroege begin of aan het late einde van het schaakseizoen hiervoor ruimte is. In september 2012 is op het laatste moment deze activiteit afgelast. Het bleek lastig te zijn om in de zomer al spelers te ronselen voor deze meeting. Het bestuur heeft intussen met Munsterland samen besloten dit evenement per direct te schrappen Schoolschaaktoernooi De SBO beziet dit evenement als kerntaak, er zullen wellicht minder deelnemers aan deze activiteit zijn. Niettemin is deze taak goed realiseerbaar Hutton-toernooi De SBO beziet dit evenement als kerntaak, er zullen wellicht niet minder deelnemers (dat is altijd 20) aan deze activiteit zijn, maar deze zijn wel moeilijker te werven. De begeleiding van de spelers is ook een aandachtspunt, niettemin is deze taak goed realiseerbaar. 4.15_Jeugdrating De SBO beziet dit evenement als kerntaak, er zullen wellicht minder deelnemers aan deze activiteit zijn. Niettemin is deze taak goed realiseerbaar Jeugdtraining Door een dalend ledenaantal in deze regio zal het steeds moeilijker worden om basistrainingen voor de jeugd te organiseren zoals GP-trainingen, Ster 1 en Ster 2. Daarmee geraakt deze taak in negatieve spiraal. Minder leden -> minder deelnemers -> minder doorstroom -> kleinere verenigingen -> nog minder leden -> etc.

9 De SBO streeft naar 2 regionale trainingen: de GP-training en de Ster 1 training Diploma s De SBO beziet dit evenement als kerntaak, er zullen wellicht minder examens worden afgenomen. Niettemin is deze taak goed realiseerbaar Materiaalbeheer en archief De SBO is van mening dat het archief een kerntaak is. Deze taak is goed realiseerbaar. De SBO is van mening dat het materiaalbeheer geen kerntaak is, m.u.v. het grote schaakspel. Het materiaal m.u.v. het grote schaakspel wordt nimmer uitgeleend. Het bestuur overweegt, ook bij geen gebruik daarvan in de toekomst, om al het materiaal dat nog in haar bezit is af te stoten, m.u.v. het grote schaakspel Bondsraad De SBO is van mening dat de afvaardiging naar de Bondsraad een kerntaak is. Deze taak is goed realiseerbaar Bemensing bestuur en commissies en individuele functionarissen Het vinden van kader zal steeds moeilijker worden bij een dalend ledental. Daarbij moet gedacht worden aan de bemensing van: - Het bestuur van de SBO; - Commissie Kascontrole; - Commissie van Beroepsgeschillen; - Commissie Jeugdschaak (competitie, grand-prix, schoolschaak, rating, diploma s, ); - Commissie SBO-archief; - Bondsraadvertegenwoordiging; - Webteam; - Ledenadministratie; - Verenigingsconsulent SBO snelschaakkampioenschap (Senioren en Jeugd) In het verleden werden deze titels vergeven op toernooien die door anderen dan de SBO werden georganiseerd. Zo was de titel voor de senioren gekoppeld aan het Jan Krul snelschaaktoernooi, georganiseerd door de Stichting Schaakpromotie Hengelo. De titel is door gedoe losgekoppeld van dit toernooi. De Stichting Schaakpromotie Hengelo en het SBO hebben onlangs met elkaar gesproken. De titel zal weer gekoppeld worden aan het Jan Krul snelschaaktoernooi. Die voor de jeugd werd jarenlang door Park Stokhorst georganiseerd, de laatste jaren door Hardenberg. Dit seizoen heeft dit toernooi niet plaatsgevonden. Het bestuur en de jeugdcommissie hopen dat volgend seizoen een schaakvereniging dit jeugdtoernooi weer op de agenda zal plaatsen.

10 5. Samenvatting (maart 2013) In de samenvatting willen wij bovenstaande plaatsen in acties op korte en zeer lange termijn. Plus aandachtspunten die telkens terugkomen. 5.1 Acties op korte termijn Bestuur kengetal jeugd bijstellen Jeugdcommissie voorstel prijzen Jeugd GP Jeugdcommissie onderzoek mogelijkheden samenvoegen PK s 5.2 Acties op de zeer lange termijn Bestuur bezuinigingen (indien nodig en in de verre toekomst) te realiseren op: - GP Slottoernooi (senioren) EUR 250,- - Grand Prix Cyclus Senioren EUR 380,- - Begeleiding ONJK EUR 200,- - PK jeugd (snelschaken) EUR 60,- - GP Slotronde (jeugd) EUR 30,- - Jeugdleidersdag EUR 300,- Bestuur materiaalbeheer (m.u.v. groot schaakspel), wat hier mee te doen? 5.3 Permanente aandachtspunten Bestuur ondersteunen verenigingen bij ledenbehoud en werving (PRIORITEIT) Bestuur levensvatbare 8-tallen competitie (PRIORITEIT) Bestuur begrotingstekorten zijn toegestaan Bestuur voldoende bemensing bestuur, commissies, etc. Het bestuur zal zich gaan richten op de acties op korte termijn en de permanente aandachtspunten. De acties op lange termijn zijn niet aan de orde. Borne, maart 2013 Erik Mijnheer

Begroting :50 1 Begroting OSBO (concept 2).xlsx

Begroting :50 1 Begroting OSBO (concept 2).xlsx Begroting 2015-2016 Financien werkelijk werkelijk begroot begroot 2012-2013 2013-2014 2014-2015 2015-2016 I. Algemeen 14.094 14.532 12.045 13.083 II. Competitie -2.517-5.106-5.600-5.875 III. Toernooien

Nadere informatie

Notities te behandelen tijdens Algemene Ledenvergadering van 9 september 2015

Notities te behandelen tijdens Algemene Ledenvergadering van 9 september 2015 SCHAAKBOND OVERIJSSEL Opgericht 4 juli 1936 Aangesloten bij de KNSB Notities te behandelen tijdens Algemene Ledenvergadering van 9 september 2015 1. Aanpassing vergoedingen reglement blz. 2 2. Verkennende

Nadere informatie

Jaarrekening O.S.B.O. Activa 31-aug aug-15 Passiva 31-aug aug-15

Jaarrekening O.S.B.O. Activa 31-aug aug-15 Passiva 31-aug aug-15 Jaarrekening 2014-2015 O.S.B.O. Balans per 31 Augustus 2015 Activa 31-aug-14 31-aug-15 Passiva 31-aug-14 31-aug-15 1Inventaris 20 20 7Algemene reserve 40.946 43.323 2Voorraden 1.654 2.330 8Voordelig resultaat

Nadere informatie

Ad 2: Voor het afleggen van het Stappenexamen betalen scholieren die geen clublid zijn ca. 3,00. Dat is 1 meer dan een clublid.

Ad 2: Voor het afleggen van het Stappenexamen betalen scholieren die geen clublid zijn ca. 3,00. Dat is 1 meer dan een clublid. KONINKLIJKE NEDERLANDSE SCHAAKBOND aan De (plaatsvervangende) leden van de Bondsraad van Algemeen Bestuur betreft Voorstel introductie Scholieren status Ter besluitvorming cc dd 21 mei 2013 nr 13/BSaz/0735/EB

Nadere informatie

een onderzoek om weer te komen tot een volwaardig bestuur van de Schaakbond Overijssel

een onderzoek om weer te komen tot een volwaardig bestuur van de Schaakbond Overijssel Formatiecommissie Schaakbond Overijssel Get Back een onderzoek om weer te komen tot een volwaardig bestuur van de Schaakbond Overijssel Guy Bielderman, Erik Blom, Aaron Honer, Gerrit Luggenhorst, Erik

Nadere informatie

Notities te behandelen tijdens Algemene Ledenvergadering van 7 september 2016

Notities te behandelen tijdens Algemene Ledenvergadering van 7 september 2016 SCHAAKBOND Opgericht 4 juli 1936 OVERIJSSEL Aangesloten bij de KNSB Notities te behandelen tijdens Algemene Ledenvergadering van 7 september 2016 1. Benoeming commissieleden en functionarissen blz. 3 2.

Nadere informatie

Nieuwsbrief augustus 2011

Nieuwsbrief augustus 2011 Nieuwsbrief augustus 2011 Met genoegen presenteren wij de eerste nieuwsbrief van het seizoen 2011/2012. In deze nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan de orde: De opleidingen van de KNSB Veel te

Nadere informatie

Jaarrekening O.S.B.O. Activa 31-aug aug-16 Passiva 31-aug aug-16

Jaarrekening O.S.B.O. Activa 31-aug aug-16 Passiva 31-aug aug-16 Jaarrekening 2015-2016 O.S.B.O. Balans per 31 Augustus 2016 Activa 31-aug-15 31-aug-16 Passiva 31-aug-15 31-aug-16 1Inventaris 20 20 7Algemene reserve 43.323 45.543 2Voorraden 2.330 1.923 8Voordelig resultaat

Nadere informatie

Ouderavond SV Het kasteel. Jeugdschaak

Ouderavond SV Het kasteel. Jeugdschaak Ouderavond SV Het kasteel Jeugdschaak Programma SV Het Kasteel Voorstellen bestuur en jeugdleiders Visie op het jeugdschaak Interne competities Training, ontwikkeling Externe activiteiten Rol van de ouders

Nadere informatie

Beleidsnotitie 2018/2019

Beleidsnotitie 2018/2019 Beleidsnotitie 2018/2019 Verwachte resultaat begroting 2017/2018. De verwachte uitputting van de begroting van dit seizoen laat hoogstwaarschijnlijk een negatief resultaat zien van ongeveer 1.000,- en

Nadere informatie

Notitie OSBO-competitie. 1. Inleiding

Notitie OSBO-competitie. 1. Inleiding Notitie OSBO-competitie 1. Inleiding - Op de ledenvergadering van de OSBO van 23 april 2014 werd het probleem van de te kleine 4 e klasse besproken. Al vrij snel werd dit in de vergadering breder besproken,

Nadere informatie

SBO Jaarstukken 2013-2014

SBO Jaarstukken 2013-2014 SBO Jaarstukken 2013-2014 2 INHOUD Voorwoord voorzitter SBO Pag. 4 Uitnodiging Algemene Ledenvergadering 10 september 2014 Pag. 6 Agenda Algemene Ledenvergadering 10 september 2014 Pag. 7 Notulen ALV 11

Nadere informatie

H. Keizer. G.A.M. Slotman. H. van de Laar M. Schippers H. Pees

H. Keizer. G.A.M. Slotman. H. van de Laar M. Schippers H. Pees 1 SCHAAKBOND Opgericht 4 juli 1936 OVERIJSSEL Aangesloten bij de KNSB Notulen Algemene Ledenvergadering van 11 september 2013 Locatie: Hervormde Kapel Wierden Aanwezig zijn: Ereleden: Leden van verdienste:

Nadere informatie

Agenda voor de voorjaarsvergadering van 6 april 2016

Agenda voor de voorjaarsvergadering van 6 april 2016 SCHAAKBOND OVERIJSSEL Opgericht 4 juli 1936 Aangesloten bij de KNSB Agenda voor de voorjaarsvergadering van 6 april 2016 1. Opening 2. Mededelingen en ingekomen stukken 3. Notulen ALV 9 sept 2015 (bijlage

Nadere informatie

Bijlage 2 - Ontwikkeling ledental

Bijlage 2 - Ontwikkeling ledental Bijlage 2 - Ontwikkeling ledental Ledental De ontwikkeling van het ledental is een van de grootste zorgen van de KNSB. Hieronder wordt een aantal aspecten van de ontwikkeling van het ledental van de KNSB

Nadere informatie

Notities te behandelen tijdens Algemene Ledenvergadering van 24 april 2019

Notities te behandelen tijdens Algemene Ledenvergadering van 24 april 2019 SCHAAKBOND OVERIJSSEL Opgericht 4 juli 1936 Aangesloten bij de KNSB Notities te behandelen tijdens Algemene Ledenvergadering van 24 april 2019 1. Notulen ALV 5 september 2019 blz. 2 2. PK senioren, en

Nadere informatie

Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. bestuur schaakclub Purmerend

Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. bestuur schaakclub Purmerend Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden bestuur schaakclub Purmerend Vastgesteld door het bestuur: 09-01-2010 Versie: aanvulling voor seizoen 2015 2016 Aangepast: 2-11-2015 1 van 14 gemaakt op: 2-11-2015

Nadere informatie

Ouderavond SV Het kasteel. Seizoen 2010/2011

Ouderavond SV Het kasteel. Seizoen 2010/2011 Ouderavond SV Het kasteel Seizoen 2010/2011 Programma SV Het Kasteel Voorstellen bestuur en jeugdleiders Visie op het jeugdschaak Interne competities Training, ontwikkeling Externe activiteiten Rol van

Nadere informatie

EXPLOITATIE-OVERZICHT PER 30 JUNI 2015

EXPLOITATIE-OVERZICHT PER 30 JUNI 2015 EXPLOITATIEOVERZICHT PER 30 JUNI 2015 Kosten begroting werkelijk begroting werkelijk vs. werkelijk 20152016 20142015 20142015 begroting 1415 20132014 Seniorencompetitie 1 Inschrijfgelden seniorencompetitie

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag De Vrijpionnen 2010 / 2011 en begroting 2011/2012

Financieel Jaarverslag De Vrijpionnen 2010 / 2011 en begroting 2011/2012 Jeugdschaakvereniging De Vrijpionnen Jeugdcentrum De Spelewey Breughelhof 8, Voorhout Tel. 0252-216817 Secretariaat: Distelweg 13, 2215 DS Voorhout Tel.: 0252-216063 www.vrijpionnen.nl / secretaris@vrijpionnen.nl

Nadere informatie

Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. bestuur schaakclub Purmerend

Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. bestuur schaakclub Purmerend Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden bestuur schaakclub Purmerend Vastgesteld door het bestuur: 09-01-2010 Versie: aanvulling voor seizoen 2014 2015 Aangepast: 31-08-2014 TBV bestuursleden SCP

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag De Vrijpionnen 2009 / 2010 en begroting 2010/2011

Financieel Jaarverslag De Vrijpionnen 2009 / 2010 en begroting 2010/2011 Jeugdschaakvereniging De Vrijpionnen Jeugdcentrum De Spelewey Breughelhof 8, Voorhout Tel. 0252-216817 Secretariaat: Distelweg 13, 2215 DS Voorhout Tel.: 0252-216063 www.vrijpionnen.nl / secretaris@vrijpionnen.nl

Nadere informatie

Jaarverslag badminton seizoen

Jaarverslag badminton seizoen Jaarverslag badminton seizoen 2016-2017 BESTUUR Dit seizoen bestond het bestuur uit de volgende leden: Henk Zonnenberg : voorzitter Patrick de Jong : secretaris Frans Verschuren : penningmeester / ledenadministratie

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE SCHAAKBOND

KONINKLIJKE NEDERLANDSE SCHAAKBOND KONINKLIJKE NEDERLANDSE SCHAAKBOND aan De (plaatsvervangende) leden van de Bondsraad van Algemeen Bestuur betreft Informatievoorziening inzake lidmaatschap schaakvereniging status Informatief cc dd 10

Nadere informatie

1.2 Bij geschilpunten én wanneer men het niet eens is met de gang van zaken op de schaakavond benadert men de jeugdleider!

1.2 Bij geschilpunten én wanneer men het niet eens is met de gang van zaken op de schaakavond benadert men de jeugdleider! Dit reglement is bedoeld om een aantal regels met betrekking tot het jeugdschaken duidelijk op een rijtje te zetten. Dit reglement geeft tevens de nodige informatie omtrent de activiteiten die er plaatsvinden.

Nadere informatie

Exponentieel (Leden historie)

Exponentieel (Leden historie) 7. Middelen In dit hoofdstuk staan de financiële middelen van de Lambertikerkgemeente centraal. Daarbij wordt alleen gekeken naar het levende geld, het geld dat via het college van kerkrentmeesters binnen

Nadere informatie

Aangesloten bij de KNSB Secretariaat SBO Pijlkruid 24 7443 LS Nijverdal tel 06 38 30 72 53 E-mail: secretaris@sboschaak.net Aan de besturen van bij de SBO aangesloten verenigingen Aan de Ereleden en Leden

Nadere informatie

W.S.J. Arns G. de Lange. G.A.M. Slotman. P.J. Hogendoorn. H. van de Laar Jolanda Hummel F. Elgersma E.Kanger M. Schippers

W.S.J. Arns G. de Lange. G.A.M. Slotman. P.J. Hogendoorn. H. van de Laar Jolanda Hummel F. Elgersma E.Kanger M. Schippers 1 SCHAAKBOND Opgericht 4 juli 1936 OVERIJSSEL Aangesloten bij de KNSB Notulen Algemene Ledenvergadering van 9 september 2015 Locatie: Hervormde Kapel Wierden Aanwezig zijn: Ereleden: Leden van verdienste:

Nadere informatie

Maandbrief 1e jaargang, nummer 2, november 2005. Haagse Schaakbond Opgericht 11 november 1926 aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Maandbrief 1e jaargang, nummer 2, november 2005. Haagse Schaakbond Opgericht 11 november 1926 aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Schaakbond Maandbrief 1e jaargang, nummer 2, november 2005 Haagse Schaakbond Opgericht 11 november 1926 aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Schaakbond -2- HSB Maandbrief nr. 2 november 2005 Informatie Haagse

Nadere informatie

Beleidsplan GC De Kurenpolder 2016-2019

Beleidsplan GC De Kurenpolder 2016-2019 Beleidsplan GC De Kurenpolder 2016-2019 Vastgesteld tijdens de Algemene Ledenvergadering d.d. 21-03-2016 Pagina1 Inhoudsopgave Inleiding 3 GC De Kurenpolder 4 Missie en visie van GC De Kurenpolder 5 Sterkte-zwakteanalyse

Nadere informatie

Bij de vorige begroting waren de ledentallen resp. 2370, 1145 en 423.

Bij de vorige begroting waren de ledentallen resp. 2370, 1145 en 423. Toelichting op de begroting 2014 van de NTTB Afdeling Noord. INKOMSTEN: 8000. Afdelingscontributie Basisleden 2350 x 3,00 7.050,00 Competitiegerechtigde senioren 1050 x 8,00 8.400,00 Competitiegerechtigde

Nadere informatie

Inkomsten: Toelichting op de begroting 2013 van de NTTB afdeling Noord.

Inkomsten: Toelichting op de begroting 2013 van de NTTB afdeling Noord. Toelichting op de begroting 2013 van de NTTB afdeling Noord. Algemeen. Bij het opmaken van deze begroting hebben wij gebruik gemaakt van het jaarplan 2013. Wij pleiten voor duidelijke en transparante taakverdeling

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Noordelijke Schaakbond

Huishoudelijk Reglement Noordelijke Schaakbond Huishoudelijk Reglement Noordelijke Schaakbond Artikel 1 : Middelen De NOSBO tracht het in de Statuten genoemde doel te bereiken door: a. het voor leden organiseren van: 1. competities tussen verenigingsteams;

Nadere informatie

Toelichting concept begroting 2015 NTTB Afdeling Noord (bijlage 2b). UITGAVEN

Toelichting concept begroting 2015 NTTB Afdeling Noord (bijlage 2b). UITGAVEN Toelichting concept begroting 2015 NTTB Afdeling Noord (bijlage 2b). UITGAVEN 4211 jaarvergadering / ALV De kosten zijn voor 2 ALV's en 1 vergadering met het hoofdbestuur NTTB en bestaan uit de volgende

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag

Financieel Jaarverslag Financieel Jaarverslag seizoen 2013-2014 Balans Leusder Badminton Combinatie per 31.07.2014 (Bedragen x 1,--) Seizoen Seizoen Activa 2012-2013 2013-2014 Voorraden Voorraad shuttles 815 777 Voorraad clubkleding

Nadere informatie

SBO Jaarstukken 2012-2013

SBO Jaarstukken 2012-2013 SBO Jaarstukken 2012-2013 INHOUD Voorwoord voorzitter SBO Pag. 4 Uitnodiging Algemene Ledenvergadering 11 september 2013 Pag. 5 Agenda Algemene Ledenvergadering 11 september 2013 Pag. 6 Notulen ALV 12

Nadere informatie

Notitie Nederlandse Kampioenschappen voor de Jeugd. Inhoudsopgave

Notitie Nederlandse Kampioenschappen voor de Jeugd. Inhoudsopgave Notitie Nederlandse Kampioenschappen voor de Jeugd Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 1. Doelstelling document... 1 2. Indeling document... 1 3. Geldigheid... 1 4. Gebruikte begrippen... 1 5. Doelstelling

Nadere informatie

Statuten Schaakbond Overijssel

Statuten Schaakbond Overijssel Statuten Schaakbond Overijssel Naam en zetel Artikel 1 De vereniging draagt de naam "Schaakbond Overijssel", hierna te noemen SBO, en is gevestigd te Enschede. De SBO is onder de toenmalige naam Twentsche

Nadere informatie

Verslag algemene ledenvergadering Limburgse Schaakbond Zaterdag 1 september 2018, Merodestraat 31 te Stein, uur.

Verslag algemene ledenvergadering Limburgse Schaakbond Zaterdag 1 september 2018, Merodestraat 31 te Stein, uur. Verslag algemene ledenvergadering Limburgse Schaakbond Zaterdag 1 september 2018, Merodestraat 31 te Stein, 10.30 12.15 uur. Woord vooraf: in plaats van de gebruikelijk notulen-opzet heb ik gekozen voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari 2013

Nieuwsbrief februari 2013 Nieuwsbrief februari 2013 Dit is de tweede nieuwsbrief van het seizoen 2012/2013. Twee maal per seizoen wordt een nieuwsbrief gestuurd met voor verenigingen en hun leden interessante onderwerpen. In deze

Nadere informatie

Reglement Schaakvereniging Park Stokhorst

Reglement Schaakvereniging Park Stokhorst Reglement Schaakvereniging Park Stokhorst Augustus 2017 Dit document omvat het reglement voor schaakvereniging Park Stokhorst, een vereniging die zich kenmerkt door een gemoedelijke sfeer waarin gezelligheid

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag seizoen

Financieel Jaarverslag seizoen Financieel Jaarverslag seizoen 2016-2017 Pagina 1 van 9 Balans Leusder Badminton Combinatie per 31.07.2017 (Bedragen x 1,--) Seizoen Seizoen Activa 2015-2016 2016-2017 Voorraden Voorraad shuttles 240 395

Nadere informatie

Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Begroting 2016. Informatie. Datum 5 november 2015. versie voor Bondsraad. Pagina 1 van 14

Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Begroting 2016. Informatie. Datum 5 november 2015. versie voor Bondsraad. Pagina 1 van 14 Begroting 2016 Informatie Datum 5 november 2015 Identificatie Status 15/FZbegr/1301/MvdW versie voor Bondsraad Pagina 1 van 14 Begroting 2016 Begroting Realisatie Verschil Opm. 2016 2015 2015 2014 B '16

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE SCHAAKBOND

KONINKLIJKE NEDERLANDSE SCHAAKBOND KONINKLIJKE NEDERLANDSE SCHAAKBOND aan De (plaatsvervangende) leden van de Bondsraad van Algemeen Bestuur betreft Inleiding meerjarenbeleidsplan 2015-2018 en Toekomstvisie KNSB status Ter bespreking cc

Nadere informatie

SBO Draaiboek PK - NK Jeugd

SBO Draaiboek PK - NK Jeugd SBO Draaiboek PK - NK Jeugd Inhoud Inhoud...1 Inleiding...2 Hoofdstuk 1: Persoonlijk Kampioenschap en plaatsing NK...3 1.1 Beschikbare plaatsen en plaatsingsprocedure voor NK...3 1.2 Informatiebrief voor

Nadere informatie

Strategisch Plan 2013-2016. Koninklijke Haagsche Cricket en Voetbal Vereeniging

Strategisch Plan 2013-2016. Koninklijke Haagsche Cricket en Voetbal Vereeniging Strategisch Plan 2013-2016 Koninklijke Haagsche Cricket en Voetbal Vereeniging 1 Wie zijn we? Wat zien we en wat willen we? Hoe willen we dat bereiken? 2 Wie zijn we? Wat zien we en wat willen we? Hoe

Nadere informatie

W.S.J. Arns H. Keizer G. de Lange. G.A.M. Slotman. H. Kroeze. E. Kanger Jan Hummel

W.S.J. Arns H. Keizer G. de Lange. G.A.M. Slotman. H. Kroeze. E. Kanger Jan Hummel 1 SCHAAKBOND Opgericht 4 juli 1936 OVERIJSSEL Aangesloten bij de KNSB Notulen Algemene Ledenvergadering van 8 april 2015 Locatie: Ontmoetingscentrum Wierden Aanwezig zijn: Ereleden: Leden van verdienste:

Nadere informatie

Financiële rapportage. Begroting 2012. Informatie. Koninklijke Nederlandse Schaakbond Begroting 2012. Datum 2 november 2011

Financiële rapportage. Begroting 2012. Informatie. Koninklijke Nederlandse Schaakbond Begroting 2012. Datum 2 november 2011 Financiële rapportage Begroting 2012 Informatie Datum 2 november 2011 Identificatie Status 11/FZbegr/1301/MvdW definitief September 2011 Pagina 1 van 22 Inhoudsopgave pagina Toelichting op de begroting

Nadere informatie

Beleidsplan tafeltennisvereniging Smash ( )

Beleidsplan tafeltennisvereniging Smash ( ) Beleidsplan tafeltennisvereniging Smash (2014 2020) Aantal jaren lid Smash in cijfers (leeftijdsopbouw / aantal jaren lid) Leeftijdsopbouw / aantal jaren lid 70 60 50 40 30 20 10 0 0,0 10,0 20,0 30,0

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord. Waarom een beleidsplan. Weg die heeft geleid tot het jeugdbeleidsplan. Ontwikkeling

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord. Waarom een beleidsplan. Weg die heeft geleid tot het jeugdbeleidsplan. Ontwikkeling INHOUDSOPGAVE Voorwoord Waarom een beleidsplan Weg die heeft geleid tot het jeugdbeleidsplan Ontwikkeling 1. Korte terugblik 2. De toekomstige terugblik van de verenging 3. Huidige en gewenste profilering

Nadere informatie

Nieuwsbrief augustus 2010

Nieuwsbrief augustus 2010 Nieuwsbrief augustus 2010 Vorig jaar heeft de KNSB voor het eerst een nieuwsbrief gestuurd naar alle schaakverenigingen. Ook aan het begin van het nieuwe seizoen ontvangen alle verenigingen en regionale

Nadere informatie

Klasse 1A KNSB Mp Bp Homburg Apeldoorn x ½ 5½ 8 2. Philidor ½ 4 x.. 5½ 7½ 7½ Lunaris Informatic

Klasse 1A KNSB Mp Bp Homburg Apeldoorn x ½ 5½ 8 2. Philidor ½ 4 x.. 5½ 7½ 7½ Lunaris Informatic SBO competitiebulletin nummer 2, 22 december 2004 Beste schaakvrienden, Allereerst wens ik u allemaal prettige kerstdagen en een voorspoedig 2005! Hierbij het tweede bulletin van dit seizoen. Het bevat

Nadere informatie

Hoe maak ik mijn club aantrekkelijk? THEMADAG KADER SCHAAKBOND, 8 DECEMBER 2018

Hoe maak ik mijn club aantrekkelijk? THEMADAG KADER SCHAAKBOND, 8 DECEMBER 2018 Hoe maak ik mijn club aantrekkelijk? THEMADAG KADER SCHAAKBOND, 8 DECEMBER 2018 Inleiding Wereldwijd wordt er meer geschaakt dan ooit, de schatting is zo n 600 miljoen mensen. Toch blijft het voor clubs

Nadere informatie

Agenda voor de voorjaarsvergadering van 19 april 2017

Agenda voor de voorjaarsvergadering van 19 april 2017 SCHAAKBOND OVERIJSSEL Opgericht 4 juli 1936 Aangesloten bij de KNSB Agenda voor de voorjaarsvergadering van 19 april 2017 1. Opening 2. Mededelingen en ingekomen stukken 3. Notulen ALV 7 sept 2016 (bijlage

Nadere informatie

Mierlo jeugdteams. nk snelschaken, Bunschoten

Mierlo jeugdteams. nk snelschaken, Bunschoten JEUGDKALENDER SCHAAKKLUB SOUBURG 2016/2017 REVISIE 00 week datum intern extern bijzonderheden 36 vrijdag 9 september 2016 eerste jeugdavond 36 zaterdag 10 september 2016 KNSB Jeugdteams A+C+D dag 1 37

Nadere informatie

Jaarplanning Kennemer Combinatie

Jaarplanning Kennemer Combinatie Jaarplanning Kennemer Combinatie 2013-2014 datum dag locatie senioren + jeugd jeugd 6-sep-13 vrijdag Trionk ALV Chesscool + prijsuitreikingen Simultaan jeugd (Club- en jeugdkampioen) 36 11-sep-13 woensdag

Nadere informatie

Notities te behandelen tijdens Algemene Ledenvergadering van 8 april 2015

Notities te behandelen tijdens Algemene Ledenvergadering van 8 april 2015 SCHAAKBOND OVERIJSSEL Opgericht 4 juli 1936 Aangesloten bij de KNSB Notities te behandelen tijdens Algemene Ledenvergadering van 8 april 2015 1. Notulen ALV 10 september 2014 blz. 2 2. Discussienota zaterdagcompetitie/avondcompetitie

Nadere informatie

Uitnodiging Speciale Ledenvergadering

Uitnodiging Speciale Ledenvergadering Uitnodiging Speciale Ledenvergadering Woensdag 19 november 2014 19:30 uur Locatie: PWA Sporthal in het sportcafé Speciale Ledenvergadring BC Epe Pagina 1 Uitnodiging belangrijke speciale ledenvergadering

Nadere informatie

Groninger Frisbeevereniging Gronical Dizziness. Beleidsplan 2015-2016

Groninger Frisbeevereniging Gronical Dizziness. Beleidsplan 2015-2016 Groninger Frisbeevereniging Gronical Dizziness Beleidsplan 2015-2016 Groningen, 5 maart 2015 Inhoud 1 Doelstellingen voor 2015-2016 3 2 Het bestuur 3 3 Competitie en toernooien 3 3.1 Competities 3 3.2

Nadere informatie

ALV SMHC 2 november 2017

ALV SMHC 2 november 2017 ALV SMHC 2 november 2017 STELLING SMHC is goed op weg met beleid voor breedtehockey en gericht prestatiehockey waar grotendeels waar fifty / fifty grotendeels onwaar onwaar UITGANGSPUNTEN (1/2) Visie SMHC

Nadere informatie

Jaarverslag JSC Magnus Leidsche Rijn schaakseizoen

Jaarverslag JSC Magnus Leidsche Rijn schaakseizoen Jaarverslag JSC Magnus Leidsche Rijn schaakseizoen 20132014 Betreft het boekjaar 20132014, dat loopt van 1 juli 2013 tot 1 juli 2014. Voor de ALV van 3 oktober 2014. Voorwoord Beste Magnusouders, We kijken

Nadere informatie

Een nieuw competitie bouwwerk? voorstel vanuit werkgroep competitieleiders

Een nieuw competitie bouwwerk? voorstel vanuit werkgroep competitieleiders Een nieuw competitie bouwwerk? voorstel vanuit werkgroep competitieleiders Doelstelling van het plan Hervorming van de competitie: Loskoppelen van de competitie naar speelmoment Openstellen van zaterdagcompetitie

Nadere informatie

Inleiding. WLC Jeugd Informatieboekje

Inleiding. WLC Jeugd Informatieboekje Inleiding Schaakvereniging Woensel Lichttoren Combinatie (WLC) is op 1 juni 1978 ontstaan uit S.V. Woensel en S.V. Lichttoren. Op dit moment telt de club ongeveer 45 senior- en 25 jeugdleden. WLC wil zoveel

Nadere informatie

ORGANISATIE VAN EEN (JEUGD-)SCHAAKCLUB

ORGANISATIE VAN EEN (JEUGD-)SCHAAKCLUB ORGANISATIE VAN EEN (JEUGD-)SCHAAKCLUB Hoewel alle schaakclubs een bestuur hebben van meerdere leden zien we vaak in de praktijk de jeugdafdeling gerund worden door één enkele man/vrouw! En soms zijn er

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHAAKVERENIGING ERASMUS

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHAAKVERENIGING ERASMUS HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHAAKVERENIGING ERASMUS Bestuur 1.1 Het bestuur van de vereniging beheert de zaken van de vereniging en is belast met de naleving van de statuten en dit reglement, alsmede

Nadere informatie

Functieombeschrijvingen s.v. Tornado - versie 1-6 september2013. (bijlage bij artikel van het Huishoudelijk Reglement)

Functieombeschrijvingen s.v. Tornado - versie 1-6 september2013. (bijlage bij artikel van het Huishoudelijk Reglement) Functieombeschrijvingen s.v. Tornado - versie 1-6 september2013 (bijlage bij artikel 2.5.4 van het Huishoudelijk Reglement) De hieronder vermelde functies en bijbehorende omschrijvingen zijn gebaseerd

Nadere informatie

Noordelijke Schaakbond

Noordelijke Schaakbond Noordelijke Schaakbond Jaarrekening 2014 ALV 3 juni 2015 Algemeen Het boekjaar 2014 stond in het teken van met name twee belangrijke wijzigingen t.o.v. voorafgaande boekjaren. Ten eerste heeft de NOSBO-ALV

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag

Financieel Jaarverslag Financieel Jaarverslag seizoen 2012-2013 Balans Leusder Badminton Combinatie per 31.07.2013 (Bedragen x 1,--) Seizoen Seizoen Activa 2011-2012 2012-2013 Voorraden Voorraad shuttles 2.299 815 Voorraad clubkleding

Nadere informatie

Samenvatting toelichting Financieel Jaarverslag seizoen 2017/2018 Friese Schaakbond

Samenvatting toelichting Financieel Jaarverslag seizoen 2017/2018 Friese Schaakbond Samenvatting toelichting Financieel Jaarverslag seizoen 2017/2018 Balans per 01082018 Er staan 31 klokken op de balans als beginvoorraad per 01082018. Zes worden tijdens de najaarsvergadering in september

Nadere informatie

Sportaanbiedersmonitor

Sportaanbiedersmonitor 0-100 leden 101-250 leden 251-500 leden 501-1000 leden meer dan 1000 leden 18-2-2016 Sportaanbiedersmonitor context clubs ACCOMMODATIE 428 sportaanbieders hebben meegedaan 94% een vereniging 38% van de

Nadere informatie

BEGROTING KV BOLSWARD 2015

BEGROTING KV BOLSWARD 2015 Inhoud 1. Algemeen 2. 2. Exploitatiebegroting 2015 2. 3. Toelichting begrotingsposten 3. 4. Vaststelling 6. 1 1. ALGEMEEN Bijgaande begroting is sluitend. BEGROTING KV BOLSWARD 2015 Gezien de lasten van

Nadere informatie

Nieuwe contributies vanaf 2014

Nieuwe contributies vanaf 2014 Nieuwe contributies vanaf 2014 De Jaarvergadering heeft op 22 juni 2013 een besluit genomen over de nieuwe contributies die januari 2014 gaan gelden. In deze notitie wordt beschreven wat de aanleiding

Nadere informatie

Financieel. Jaarverslag 2014-2015

Financieel. Jaarverslag 2014-2015 Financieel Jaarverslag 2014-2015 26 november 2015 Versie 1.1 Financieel Jaarverslag 2014-2015 versie 1.1.docx 29-11-2015 pagina 1 Voorwoord Voor u ligt het financieel verslag over het verenigingsjaar 1

Nadere informatie

Introductiepakket Jeugd Baarnse Schaakvereniging

Introductiepakket Jeugd Baarnse Schaakvereniging Introductiepakket Jeugd Baarnse Schaakvereniging Versie december 2013 Inhoudsopgave Inleiding...2 De clubavond...2 Tijdspad clubavond...2 Lessen...2 Stappenmethode...2 De les...3 De groepjes...3 Topjeugd...3

Nadere informatie

LAWN TENNIS CLUB LISSE REKENING BEGROTING

LAWN TENNIS CLUB LISSE REKENING BEGROTING LAWN TENNIS CLUB LISSE REKENING 2016 BEGROTING 2017 INHOUDSOPGAVE Pagina Inleiding Algemene toelichting 3 Begroting 2017 5 Contributies 2017 6 Exploitatierekening Exploitatierekening 1 Toelichting exploitatierekening

Nadere informatie

Toelichting tennisles jeugd zomer 2019

Toelichting tennisles jeugd zomer 2019 Toelichting tennisles jeugd zomer 2019 Toelichting zomerlessen Aemstelburgh jeugd 2019 1 Table of Contents 1. TENNISKIDS BLAUW.... 3 2. FLEX TENNISLES ROOD, ORANJE, GROEN... 4 3. TENNISLES GEEL... 5 4.

Nadere informatie

Takenpakket en Taakverdeling Jeugdcommissie Takenpakket Jeugdcommissie

Takenpakket en Taakverdeling Jeugdcommissie Takenpakket Jeugdcommissie Takenpakket en Taakverdeling Jeugdcommissie Takenpakket Jeugdcommissie Bestuursfunctie: portefeuille jeugd Organisatie, coördinatie en eindverantwoording jeugdactiviteiten Opstellen en bewaken meerjarenplan/beleid

Nadere informatie

De NTTB. dat zijn wij SAMEN!

De NTTB. dat zijn wij SAMEN! De NTTB dat zijn wij SAMEN! W E L K O M Voorstellen AB- en HB-leden Uitleg programma Doel van deze avond Organisatorische mededelingen Trends Langzaam maar zeker afnemend ledental (maar meer sportconsumenten?)

Nadere informatie

MHC Dieren Financieel jaarverslag 2008-2009 B. Grijpma 1 juni 2009

MHC Dieren Financieel jaarverslag 2008-2009 B. Grijpma 1 juni 2009 MHC Dieren Financieel jaarverslag 2008-2009 B. Grijpma 1 juni 2009 Inhoud: Balans per 1-6-2009 Realisatieoverzicht 2008-2009 Toelichting op het overzicht en begroting Meerjarenbegroting 2005-2017 Voorstel

Nadere informatie

Presentatie vrijwilligersvraagstuk FC Gulpen / SJO Krijtland

Presentatie vrijwilligersvraagstuk FC Gulpen / SJO Krijtland Presentatie vrijwilligersvraagstuk FC Gulpen / SJO Krijtland Aanleiding Terugloop aantal vrijwilligers: Het ledenaantal jeugd is aan het stijgen. Hieraan gekoppeld: stijging benodigde vrijwilligers echter

Nadere informatie

Welkom. Presentatie vrijwilligersvraagstuk RKVVM

Welkom. Presentatie vrijwilligersvraagstuk RKVVM Welkom Presentatie vrijwilligersvraagstuk RKVVM Aanleiding Terugloop van betrokkenheid Maatschappelijke trend (individualisme) Deelname clubactiviteiten zeer minimaal Terugloop vrijwilligers aantal Steeds

Nadere informatie

Op 13 november 2015 zijn de in het geel gemarkeerde toevoegingen in dit document gezet.

Op 13 november 2015 zijn de in het geel gemarkeerde toevoegingen in dit document gezet. Aan Alle Honkbal- en Softbalverenigingen Van Competitiezaken Datum 13 november 2015 Onderwerp UPDATE: Stand van zaken Softbal Jeugd-competities en voorstellen voor seizoen 2016 Op 13 november 2015 zijn

Nadere informatie

Voor u ligt de begroting van ASV Almere voor het boekjaar sluitend met een tekort van

Voor u ligt de begroting van ASV Almere voor het boekjaar sluitend met een tekort van ASV Begroting 2017-2018 Voor u ligt de begroting van ASV Almere voor het boekjaar 2017-2018 sluitend met een tekort van 11.897. Naast de begroting voor het lopende jaar zijn ook de cijfers toegevoegd voor

Nadere informatie

Ten geleide. MLTV90 3 februari Het financieel jaarverslag over 2018 bevat een:

Ten geleide. MLTV90 3 februari Het financieel jaarverslag over 2018 bevat een: Ten geleide Het financieel jaarverslag over 2018 bevat een: Balans per 31 december 2018 met toelichting Winst & Verlies rekening over 2018 met toelichting Begroting 2019 De Winst & Verlies rekening 2018

Nadere informatie

T.V. de Eemslag. Jaarrapport. Meer slagkracht met de Eemslag 40 jaar

T.V. de Eemslag. Jaarrapport. Meer slagkracht met de Eemslag 40 jaar T.V. de Eemslag 2014 Jaarrapport Het verslagjaar 2014 is met een positief resultaat van 31.809, - afgesloten. (2013: 24.968, -) Wanneer wij dit vergelijken met 2013 hebben zo wel de opbrengsten als de

Nadere informatie

Notitie Nederlandse Kampioenschappen voor de Jeugd. Inhoudsopgave

Notitie Nederlandse Kampioenschappen voor de Jeugd. Inhoudsopgave Notitie Nederlandse Kampioenschappen voor de Jeugd Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 1. Doelstelling document... 1 2. Indeling document... 1 3. Geldigheid... 1 4. Gebruikte begrippen... 1 5. Doelstelling

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari 2014

Nieuwsbrief februari 2014 Nieuwsbrief februari 2014 Dit is de tweede nieuwsbrief van het seizoen 2013-2014. Twee maal per seizoen wordt een nieuwsbrief gestuurd met voor verenigingen en hun leden interessante onderwerpen. In deze

Nadere informatie

VERENIGINGSSCAN Resultaten

VERENIGINGSSCAN Resultaten VERENIGINGSSCAN 2017 Resultaten Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Algemene vragen... 3 2. Antwoorden op stellingen... 5 over de organisatie... 5 over de accommodatie... 5 over het lidmaatschap... 6 over

Nadere informatie

Discussie 5 januari 2014

Discussie 5 januari 2014 Discussie 5 januari 2014 Strategie Structuur Cultuur Verloop ledenbestand Ledenbestand (spelend) Overzicht teams Categorie Subcategorie Niveau Plaats Competitie Gem. leeftijd Aantal spelers Trainings frequentie

Nadere informatie

DE WIJKERTOREN SCHAKERS SEDERT 1931

DE WIJKERTOREN SCHAKERS SEDERT 1931 De Beverwijkse Schaakvereniging De Wijker Toren is de oudste schaakvereniging in de IJmond. Wij geven elke schaakliefhebber in deze regio de mogelijkheid om wekelijks een partij te schaken. We hebben een

Nadere informatie

FINANCIEEL JAARVERSLAG 2017/2018

FINANCIEEL JAARVERSLAG 2017/2018 FINANCIEEL JAARVERSLAG 2017/2018 Vijfhuizen, 29 oktober 2018 Aan de leden en ouders/verzorgers van jeugdleden van de Tennisvereniging Vijfhuizen, Hierbij treft u het jaarverslag 2017/2018 van Tennisvereniging

Nadere informatie

Beleidsplan Veenendaalse Schaakvereniging

Beleidsplan Veenendaalse Schaakvereniging Beleidsplan Veenendaalse Schaakvereniging 2009-2010 Beleidsplan Veenendaalse Schaakvereniging 1 Inhoud Beleidsplan... 1 Inhoud... 1 1 Inleiding... 2 2 Doelstelling... 2 3 Probleemstelling... 3 4 Analyse...

Nadere informatie

Gewenste organisatie Tennisvereniging Presikhaaf 2017.V3

Gewenste organisatie Tennisvereniging Presikhaaf 2017.V3 Gewenste organisatie Tennisvereniging Presikhaaf 2017.V3 Bestuur Voorzitter Bestuurslid parkbeheer Bestuurslid Clubhuis Bestuurslid tennis-technische zaken Penningmeester Secretaris Algemeen bestuurslid

Nadere informatie

Appoldro 24 januari 2012

Appoldro 24 januari 2012 Appoldro 24 januari 2012 agenda opening mededelingen terugblik op vorig seizoen stand van zaken commissies / vooruitblik financiën wijziging statuten rondvraag sluiting terugblik sportief districts/regiocompetitie

Nadere informatie

Jeugd bij Oranje Nassau.

Jeugd bij Oranje Nassau. . Datum: 08 april 2006 Sietze Ketelaar Inleiding. Ongeveer 10 jaar geleden is ON gestopt met het geven van trainingen aan jeugdspelers. Destijds is ON hiermee gestopt omdat de instroom van nieuwe jeugd

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag seizoen 2014-2015

Financieel Jaarverslag seizoen 2014-2015 Financieel Jaarverslag seizoen 2014-2015 Pagina 1 van 9 Balans Leusder Badminton Combinatie per 31.07.2015 (Bedragen x 1,--) Seizoen Seizoen Activa 2013-2014 2014-2015 Voorraden Voorraad shuttles 777 489

Nadere informatie

Balans 2013. Toelichting op balans 2014 (ten opzichte van de 2013) Vaste activa

Balans 2013. Toelichting op balans 2014 (ten opzichte van de 2013) Vaste activa Balans Activa Passiva Vaste activa Eigen Vermogen Banen en toebehoren 194.593 228.948 Eigen Vermogen 102.793 92.704 Clubhuis 18.127 27.295 Resultaat boekjaar -13.563 10.089 Inventaris 1.950 1.844 89.230

Nadere informatie

Visiedocument

Visiedocument Visiedocument 2018-2021 17/AZab/1122/MvA/dt November 2017 Visiedocument (2018-2021) KNSB 1 Transitie in de sport De KNSB is optimistisch over de kansen van het schaken en de kansen die de schaakbond daarin

Nadere informatie

Begroting 2013. Meerjarenbegroting 2013-2016. Informatie. Koninklijke Nederlandse Schaakbond Begroting 2013. Datum 21 januari 2012

Begroting 2013. Meerjarenbegroting 2013-2016. Informatie. Koninklijke Nederlandse Schaakbond Begroting 2013. Datum 21 januari 2012 Begroting 2013 Meerjarenbegroting 2013-2016 Informatie Datum 21 januari 2012 Identificatie 13/FZbegr/0048/MvdW Status Versie voor BR 9 februari 2013 Januari 2013 Pagina 1 van 23 Inhoudsopgave pagina Toelichting

Nadere informatie

Visie jeugdschaak en nieuw Schoolschaakplan 6-9 jaar. 17 november 2012 Eindhoven

Visie jeugdschaak en nieuw Schoolschaakplan 6-9 jaar. 17 november 2012 Eindhoven Visie jeugdschaak en nieuw Schoolschaakplan 6-9 jaar 17 november 2012 Eindhoven De stand van jeugdschaakland In Nederland zijn we gezegend met: veel jeugdschaakverenigingen, veel mooie jeugdtoernooien,

Nadere informatie