Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan 1 Memorie van toelichting 1. INLEIDING 1 & 2 2. ANALYSE VAN DE BESTAANDE RECHTSTOESTAND 5

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan 1 Memorie van toelichting 1. INLEIDING 1 & 2 2. ANALYSE VAN DE BESTAANDE RECHTSTOESTAND 5"

Transcriptie

1

2 Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan 1 Inhoud 1. INLEIDING 1 & LIGGING EN HISTORIEK VAN HET PLANGEBIED LIGGING HISTORIEK VAN HET DOSSIER BEGRENZING VAN HET PLAN 3 2. ANALYSE VAN DE BESTAANDE RECHTSTOESTAND HET GEWESTPLAN BIJZONDERE PLANNEN VAN AANLEG IN DE OMGEVING VERKAVELINGSPLANNEN FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. 2.4 ROOILIJNPLANNEN FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. 2.5 OPENBARE ERFDIENSTBAARHEDEN FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. 2.6 TOEGEKENDE MILIEU- EN EXPLOITATIEVERGUNNINGEN FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. 2.7 BESCHERMDE MONUMENTEN EN LANDSCHAPPENFOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. 2.8 LEEGSTAANDE, VERKROTTE EN ONGEZOND / ONBEWOONBAAR VERKL. GEBOUWEN OPENBARE EN GROTE EIGENDOMMEN 7 3. BELEIDSVISIES HET RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN VLAANDEREN (RSV) HET PROVINCIAAL RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN HET RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN GENT HET MOBILITEITSPLAN DE GEMEENTELIJKE VISIE OP DE RUIMTELIJKE EN ECON. ONTW VAN DE STAD ANALYSE VAN DE BESTAANDE FEITELIJKE TOESTAND INLEIDING BESTAANDE RUIMTELIJKE STRUCTUUR KORTE BESPREKING VAN DE STRUCTUUR EN FUNCTIES IN HET PLANGEBIED FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. 4.3 BESPREKING VAN HET BESTAANDE BPA 16 5 PROBLEEMSTELLING ZWAKTEN VAN HET PLANGEBIED STERKTEN VAN HET PLANGEBIED FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. 5.3 BEDREIGINGEN VOOR HET PLANGEBIED FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. 5.4 KANSEN VOOR HET PLANGEBIED FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD.

3 Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan 2 6 DOELSTELLINGEN FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. 6.1 EEN DUURZAME STEDENBOUW ALS UITGANGSPUNTFOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD EEN KWALITEITSVOLLE OMGEVING SCHEPPEN.FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD HET TERUGDRINGEN VAN HET ENERGIEGEBRUIK.FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD HET CREËREN VAN HOOGWAARDIGE RUIMTELIJKE KWALITEIT. FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. 6.2 DOELSTELLINGEN IN VERBAND MET DE INRICHTING EN FUNCTIE VAN HET GEBIED FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD VERDER BOUWEN OP DE BESTAANDE RUIMTELIJKE COMPONENTEN. FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD HET VERSTERKEN VAN HET STEDELIJK WEEFSELFOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD EEN OPTIMAAL GEBRUIK VAN DE RUIMTE FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD HET VOORZIEN VAN KWAL. LOOPROUTES EN VOORZ. VOOR HET LANGZAAM VERKEER FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. 7 CONCEPTEN FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. 7.1 UITBREIDEN VAN HET HOOFDGEBOUW VAN DE FAC. PSYCHOL. EN PEDAG. WET. FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. 7.2 GROEPEREN VAN DE PARKEERVOORZIENINGEN CREËREN VAN EEN AANGENAME PUBLIEKE RUIMTE BUNDELEN VAN DE GROENVOORZIENINGEN 25 8 TOELICHTING BIJ DE VERSCHILLENDE BESTEMMINGSZONES FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD.

4 Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan 3 1. Inleiding 1.1 Ligging en historiek van het plangebied Ligging Het plangebied is gelegen aan de stedelijke ringweg R40, aan de westelijke rand van het historisch centrum van Gent net ten noorden van de Neermeersen. Het is gesitueerd tussen de stadsdelen van Malem, (dat zich tussen de N466 Drongensesteenweg, de R40 binnenring en de Noorderlaan /Watersportlaan bevindt) en Ekkergem (gelegen tussen de Coupure en de R40). Op microschaal omvat het plangebied terreinen langs beide zijden van de R40 die gedeeltelijk de noordoostelijke grens van het plangebied vormt. Net ten zuiden van het plangebied bevindt zich een vestiging van de universiteit (Hoog Instituut voor Lichamelijke opvoeding) en het ziekenhuis Jan Palfijn. Verder naar het zuiden en het zuidwesten bevindt zich de Watersportbaan en het recreatiecentrum Blaarmeersen. Ten noorden en ten westen van het plangebied, tussen de Coupure Links en de R40 bevindt zich een gemengd stedelijk gebied met woningen, handel en diensten. Dit gebied behoort tot het stadsdeel Ekkergem. Aan de andere zijde van de Coupure bevindt zich het stadscentrum Historiek van het dossier Het oorspronkelijke BPA nummer 32 werd goedgekeurd bij K.B. op 19 augustus Het doel van dit BPA was onder meer een terrein te voorzien waarop de universiteit kan uitbreiden. Er werd hieraan een onteigeningsplan gekoppeld om een aantal herenhuizen langs de Bisschop Triestlaan te onteigenen en te slopen. De uitbreiding van de universiteit is slechts gedeeltelijk gerealiseerd. De onteigening en sloping van de herenhuizen is in 1999 nog gaande. Omdat de bepalingen en gedachtengang van het oorspronkelijke plan verouderd zijn en omdat het plan de uitbreidingsmogelijkheden van de Universiteit beperkt, werd beslist om het BPA in herziening te stellen. 1.2 Begrenzing van het Plan Het gebied wordt begrensd door de as van de Bisschop Triestlaan in het noorden, een lijn ca. 30 m achter de Schepen Andrieslaan in het oosten, de Henri Dunantlaan in het zuiden, het grootschalige garagebedrijf en een lijn rond de Sint-Martinuskerk in het westen en noordwesten. De oppervlakte van het plangebied bedraagt ca. 2.8ha.

5 Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan 4 Begrenzing van het plangebied

6 Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan 5 2 Analyse van de bestaande rechtstoestand 2.1 Het gewestplan Het gewestplan van Gentse en Kanaalzone werd goedgekeurd bij K.B. op 14 september 1977 (B.S. 8 oktober 1977). Het plandeel ten zuiden van de stadsring is bestemd als woongebied en het deel ten noorden van de stadsring als woongebied met culturele, historische en/of esthetische waarde. In de gedeeltelijke wijziging van het gewestplan Gentse en Kanaalzone, goedgekeurd bij de Vlaamse regering in oktober 1998, zijn de bestemmingen van het plangebied niet gewijzigd.

7 Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan Bijzondere plannen van aanleg in de omgeving De volgende BPA s bestaan in de omgeving van het plangebied. De precieze ligging is aangeduid op het plan van de bestaande rechtstoestand. BPA Besluit Juridische context Binnenstad deel Ekkergem MB 27 oktober 1989 Plan blijft van kracht. Overzet MB 22 mei 1997 Deel wordt opgenomen in deze BPA-wijziging voor betere afstemming met het nieuwe BPA Bisschop Triestlaan. Neermeersen KB 27 september 1973 Is vervallen. 2.3 Verkavelingsplannen Er zijn geen verkavelingsplannen geldig in het plangebied. 2.4 Rooilijnplannen De rooilijnen binnen het plangebied werden door de laatste wijziging van het huidige BPA vastgelegd. De rooilijn langsheen de Bisschop Triestlaan is nog niet gerealiseerd. 2.5 Openbare erfdienstbaarheden Er zijn geen openbare erfdienstbaarheden binnen de grenzen van het plangebied gekend. 2.6 Toegekende milieu- en exploitatievergunningen Er zijn geen milieu- of exploitatievergunningen toegekend in het plangebied. 2.7 Beschermde monumenten en landschappen De Sint-Martinuskerk is het enige beschermde monument (3 oktober 1943) gelegen binnen het plangebied. 2.8 Leegstaande, verkrotte en ongezond / onbewoonbaar verklaarde gebouwen Binnen het plangebied situeren zich een aantal leegstaande en verkrotte woningen. Het betreft hier de herenhuizen langs de Bisschop Triestlaan.

8 Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan Openbare en grote eigendommen Een aanzienlijk deel van het plangebied is eigendom van de Universiteit Gent. Naast de bestaande faculteitsgebouwen met aanpalende parking zijn nagenoeg alle panden langsheen de Antonius Triestlaan eigendom van de RUG. Verder verwervingen zijn aan de gang. Ook langsheen het Beneluxplein zijn er reeds enkele panden eigendom van de UG. De volledige verwerving van al de panden op deze plaats is op iets langere termijn gepland.

9 Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan 8 3 Beleidsvisies 3.1 Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) Gent is geselecteerd als een grootstedelijk gebied en maakt bovendien deel uit van het stedelijke netwerk de Vlaamse Ruit. Het Vlaams stedelijk kerngebied (waar Gent deel van uitmaakt) neemt omwille van de economische structuur, de grote bevolkingsdichtheid, de aanwezigheid van grotere steden, de aanwezigheid van hoogwaardige diensten en functies en de aanwezigheid van infrastructuren, een belangrijke internationale concurrentiële positie in. 1 In het RSV worden stedelijke gebieden geselecteerd op basis van hun functioneel belang, hun rol en plaats in de ruimtelijke structuur van Vlaanderen en in een ruimere Europese context. Hierbij wordt rekening gehouden met de bestaande structuur (morfologisch en functioneel), met de ruimtelijke principes voor de gewenste ruimtelijke structuur en in het bijzonder met de gedeconcentreerde bundeling. Doelstellingen vanuit het RSV relevant voor het plangebied zijn: het stimuleren en concentreren van activiteiten; het vernieuwen van de stedelijke woon- en werkstructuur door strategische stedelijke projecten; het ontwikkelen van nieuwe woontypologiëen en kwalitatieve woonomgevingen; het leefbaar en bereikbaar houden door andere vormen van stedelijke mobiliteit en door locatiebeleid. Het RSV wil dat het ruimtelijk beleid in de grootstedelijke gebieden gericht is op het maximaal benutten van de bestaande en toekomstige stedelijke potenties. Gent beschikt over uitzonderlijke potenties om een belangrijk aandeel van de groei inzake bijkomende woongelegenheden, stedelijke voorzieningen en ruimte voor economische activiteiten op te vangen. Het versterken van de multifunctionaliteit is het meeste relevante ontwikkelingsperspectief wat het plangebied betreft. Het versterken van de multifunctionaliteit door verweving kan de sociale, economische en culturele slagkracht en dynamiek van de stedelijke gebieden ten goede komen Het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan Het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan Oost-Vlaanderen wordt momenteel opgesteld. De startnota geeft een overzicht van de beschikbare informatie met betrekking tot ruimtelijke, economische en sociale fenomenen die relevant zijn op provinciaal niveau. De belangrijkste problemen worden aangeduid en een aantal mogelijkheden, waarop bepaalde gebieden zich in de toekomst kunnen ontwikkelen, worden aangereikt. Gent als grootstedelijk gebied is structuurbepalend voor de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling in en het functioneren van Oost-Vlaanderen. Gent beschikt over een aantal potenties op economisch vlak hoofdzakelijk omwille van de voordelige locatie (kruispunt E40-E17) en de nog beschikbare ruimte in de haven. Het zuidelijke deel van Gent vormt door zijn prachtige ontsluitingsmogelijkheden een uniek gebied dat aangroeit richting Oudenaarde 1 Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, Bestaande Ruimtelijke Structuur, p. 2 Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, Gewenste Ruimtelijke Structuur, p. 360

10 Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan 9 en dat potenties heeft om te functioneren op internationaal niveau. 3 De nood voor de Gentse economie om te diversificeren is ook aangehaald om verlies van de tewerkstelling in de industriële sector tegen te gaan. 3.3 Het Ruimtelijk Structuurplan Gent Het Ruimtelijk Structuurplan Gent (RSG) is momenteel in opmaak. Het plan bepaalt het ruimtelijk ontwikkelingskader voor de stad voor de volgende 10 jaar. Het ontwerp werd voorlopig aanvaard in de gemeenteraad van april Het ontwerp bestaat uit een informatief, een richtinggevend en een bindend gedeelte. Het informatief gedeelte werd opgemaakt aan de hand van een aantal deelstudies die werden uitgevoerd in de periode De deelstudie economie, onderdeel handel en diensten, bevat eveneens een informatief. Gedeelte met een omschrijving van de bestaande ruimtelijke structuur op macro-, meso- en microschaal, een beschrijving van de trends en prognoses en een toelichting van de problemen en potenties Het richtinggevend gedeelte beschrijft de gewenste ruimtelijke structuur van Gent vanuit economisch standpunt en onderzoekt de instrumenten om dit ontwikkelingsperspectief te kunnen realiseren. De ruimtelijke structuur van de handel en diensten in Gent wordt in deze deelstudie in detail besproken. Tot 1997 was onderwijs de belangrijkste quartaire sector (sindsdien heeft de sector gezondheidszorg de eerste plaats ingenomen). De totale tewerkstelling in de sector onderwijs in Gent bedraagt ca , waarvan ca. 10% in het stadsdeel Station 4 (waartoe het plangebied behoort) werken. De daling in de recente jaren heeft te maken met de zwakke demografische ontwikkeling en de vergrijzing van de bevolking waardoor het aantal leerlingen in het lager en secundair onderwijs daalde. In het hoger onderwijs blijven de aantallen stijgen. Gent is het belangrijkste centrum voor het hoger onderwijs in Vlaanderen met in totaal ca studenten waarvan ongeveer de helft aan de universiteit. In het stadsdeel Station bevinden zich een aantal sites en campussen van de universiteit. De faculteit van Psychologische en Pedagogische Wetenschappen is gevestigd in het plangebied. Het aantal studenten in bedroeg De evolutie sinds is in deze faculteit sterker dan alle andere faculteiten van de universiteit (+75%). Het grote tekort aan ruimte van deze faculteit is in de genoemde studie geïdentificeerd als een probleem. Ook de faculteit voor lichamelijke opvoeding met ca. 400 studenten situeert zich in de onmiddellijke omgeving van het plangebied. De zone langs beide zijden van de stadsring, ingesloten door de Coupure in het noorden en de Leie en de Watersportbaan in het zuiden, wordt geïdentificeerd als een belangrijk concentratiegebied voor tertiaire en quartaire functies. Volgens het document kunnen de ruimteproblemen voor de universiteit in de omgeving opgelost worden in overleg met het Stedelijk Ziekenhuis dat over ca. 3,5 ha onbebouwde gronden beschikt net ten westen van het plangebied. 3 Startnota Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan, blz Het stadsdeel Station heeft betrekking tot het gebied dat gelegen is tussen de stadsring in het noorden en de spoorweg Brussel-Oostende in het zuiden. 5 Ontwerp Ruimtelijk Structuurplan Gent, deelstudie handel en diensten, juni 1999, blz. 92

11 Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan 10 In het hoofdstuk Trends en Prognoses zijn de volgende belangrijke trends in het hoger onderwijs geïdentificeerd: de aanzienlijke stijging van het aantal studenten; de toenemende automobiliteit van de studenten; Een algemene trend binnen de universiteit van de laatste tien jaar is de ruimtelijke verschuiving van bepaalde faculteiten naar de periferie. 6 Deze trend wordt als onwenselijk beschouwd en brengt een aantal problemen met zich mee (o.a. slechte bereikbaarheid met het openbaar vervoer en per fiets, met een toenemende autogebruik als gevolg, een gebrek aan studentenwoningen en sociale voorzieningen in de nieuwe omgevingen). Volgens het document moet uitbreiding binnen het stedelijke weefsel het huidige gebrek aan ruimte oplossen. De sector hoger onderwijs vormt één van de drie poten van het profiel Gent als kennisstad 7 (naast zakelijke dienstverlening en hoogtechnologische nijverheid). Zoals voor de ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen staan de volgende principes voorop met betrekking tot de ruimtelijke ontwikkeling: optimale bereikbaarheid met zachte verkeersvormen; zuinig ruimteverbruik; verweving met andere stedelijke functies. Het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk structuurplan doet eveneens duidelijke uitspraken over het belang van het onderwijs voor Gent en over dit specifiek gebied. In het hoofdstuk visie wordt het gewenst profiel voor Gent uitgetekend. Gent wordt daarbij omschreven als een veelzijdige en eigenzinnige kennis- en cultuurstad : op vlak van kennis en cultuur neemt Gent een leidende rol in Vlaanderen op : het is de grootste onderwijsstad van Vlaanderen In het hoofdstuk ontwikkelingsperspectieven voor deelstructuren zijn volgende passages relevant : de kernstad in haar geheel is het grootstedelijk activiteitengebied bij uitstek met een waaier en bundeling van op zich relatief kleinschalige activiteiten.een aanzienlijk deel van de publiekstrekkende gemeenschapsvoorzieningen (overheid, medisch, onderwijs, cultuur) ontwikkelt hier verder. regionale medische, educatieve en andere gemeenschapsvoorzieningen volgende visie naar voor geschoven : onderwijsinstellingen met regionale (en Vlaamse) uitstraling worden in het weefsel van de binnenstad, kernstad en randstad ingepast. Bij voorkeur ontwikkelen nieuwe sites zich in de binnenstad (onderwijs), langs de stadsboulevard en de hoofdstamlijnen Langs deze goed met openbaar vervoer ontsloten assen fungeren ze als trekkers voor de betrokken wijken; hun architectuur en stedenbouwkundige inpassing in de wijk dragen daar op zorgvuldige wijze toe bij. De voorzieningen, en in het bijzonder de ondersteunende functies zoals parkings, worden op compacte wijze en zonder de draagkracht van hun omgeving te overschrijden uitgebouwd. Bestaande en reeds bestemde sites in de kernstad kunnen desgewenst verder voor regionale gemeenschapsvoorzieningen ontwikkelen door verdichting, zonder het wonen in hun omgeving te verdringen In het zelfde hoofdstuk wordt ook een visie t.a.v. de gewenste kantoorontwikkelingen aangereikt : Binnen het luik te ontwikkelen bedrijventerreinen wordt er in de nabije toekomst een belangrijk ruimtelijk aanbod gereserveerd voor de ontwikkeling van kantoren en kantoorachtigen. Binnen de Gentse regio wordt er momenteel immers een duidelijk tekort aan beschikbare kantoorruimte ervaren. De voorbije jaren is er immers een geringe bijkomende vloeroppervlakte kantoren uitgegeven. Op zich dient er hier 6 De Faculteit Toegepaste Wetenschappen naar Zwijnaarde en de Faculteit Dierengeneeskunde naar Merelbeke. 7 Ontwerp Ruimtelijk Structuurplan Gent, deelstudie handel en diensten, juni 1999 blz. 176.

12 Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan 11 een soort inhaalbeweging te gebeuren ten opzichte van andere steden. Ook vanuit het gewenste profiel wordt de uitbouw van kantoren en kantoorachtigen verder gemotiveerd. Enerzijds wordt het grootstedelijk gebied van Gent geprofileerd als de vernieuwende hoeksteen van de Vlaamse Ruit. Voor de kantorenmarkt neemt Gent haar centrale rol op in de provincies Oost- en West-Vlaanderen. Daarenboven kan Gent een gedeelte van de overflow van kantoren vanuit Brussel opvangen. (p.115) Dit aanbod dient binnen Gent voldoende gedifferentieerd te zijn : van kantoren met een sterk publiekstrekkend karakter over niet-publiekstrekkende kantoren tot het specifiek luik van de kantoorachtigen Binnen het stedelijk gebied Gent dient er ook in een voldoende ruimtelijke verscheidenheid te worden voorzien : dit wordt hoofdzakelijk bepaald door de kantorenmarkt waar de vraagprijs sterk afhangt van de specifieke locatie. Daarom wordt er o.a. ook geopteerd om de bijkomende kantoren te spreiden over de stad. Belangrijke randvoorwaarde bij de inplanting van de kantorenlocaties is dat deze wel voldoende moeten worden ontsloten door het openbaar vervoer (p. 115) De inpassing van kantoren(complexen) op passende plaatsen in het stedelijk weefsel gebeurt best volgens een hiërarchische spreiding, waarbij de bereikbaarheid in eerste instantie met het openbaar vervoer en aanvullend met de wagen een rol speelt, evenals de aard en de draagkracht van de omgeving waarin kantoren worden ingepast. Om deze hiërarchische spreiding hanteerbaar te maken voor het beleid, wordt een richtinggevende categorisering voorgesteld (tabel en kaart) Deze zal als basis dienen voor de opmaak van een gemeentelijke verordening ter zake (p. 121) Volgens deze kaart en tabel valt het gebied begrepen binnen het BPA binnen categorie II-1 namelijk locaties op de stadsboulevard waar middelgrote kantoorgebouwen met een opp. tussen 2500m² en m² toegelaten zijn. Vanaf m² dient het project vergezeld te zijn van een Mober. Indien het over een publiekstrekkend kantoor gaat dient de opp. beperkt te worden per project of aaneensluitend complex tot 4000m². Verder wordt er op een gelijkaardige wijze uitspraak gedaan over kleinhandelszones. De inpassing van kleinhandelszaken met een reikwijdte voor een geheel stadsdeel, de hele stad of de hele regio wordt op passende plaatsen in het stedelijk weefsel ingepast. Dit gebeurt het best volgens een hiërarchische spreiding, waarbij de bereikbaarheid in eerste instantie met het openbaar vervoer en aanvullend met de wagen een rol speelt, evenals de aard en de draagkracht van de omgeving waarin kleinhandelszaken worden ingepast. Om deze hiërarchische spreiding hanteerbaar te maken voor het beleid, wordt een richtinggevende categorisering voorgesteld (tabel en kaart) Deze zal als basis dienen voor de opmaak van een gemeentelijke verordening ter zake (p. 124) Volgens deze kaart en tabel valt het gebied begrepen binnen het BPA binnen categorie IV stadsdeelniveau namelijk locaties op de stadsboulevard waar kleinhandelszaken met een opp. tussen 1500m² en 3.000m² toegelaten zijn voor de dagelijkse sector en van 3000m² tot 6000m² voor de niet dagelijkse sector.. Vanaf 3000m² dient het project vergezeld te zijn van een Mober. De kleinhandelszaken dienen vermengd te worden in het weefsel of gerealiseerd binnen een ingebedde zone (langs steenweg, ev. agora) In het hoofdstuk ontwikkelingsperspectieven voor deelruimten zijn volgende passages relevant : De kernstad is een ruim gebied met een specifieke en sterke verweving van wonen, diensten, vele onderwijsinstellingen, handel, oude en nieuwe ambachtelijke bedrijven (p.163) De stadsboulevard is opgebouwd uit diverse functies van stedelijk niveau tot een opgeladen en afleesbaar systeem. Deze functies worden elk met een representatieve frontgevel aan de stadsring uitgebouwd. (p.164)

13 Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan Het Mobiliteitsplan Het Mobiliteitsplan van de stad Gent is een verfijning van de provinciale verkeers- en vervoersplannen. Het plan werd goedgekeurd In het mobiliteitsplan wordt er een hiërarchie in het wegennet voorgesteld waaronder zes types van wegen te onderscheiden zijn: 8 Deze hiërarchie wordt vooral bepaald door de functie van de weg binnen de globale structuur en in mindere mate door het huidig uitzicht van de weg. Binnen de structuur wordt de R40 Bisschop Triestlaan geselecteerd als een stedelijke hoofdweg. De stedelijke ring functioneert als verdeelweg tussen de rand en de bestemmingsring. De Henri Dunantlaan wordt als een interne ontsluitingsweg geselecteerd. Dit zijn laterale verbindingswegen tussen de verschillende hoofdtoegangswegen waarbij een zekere verweving van functies aanwezig is. Deze wegen concentreren veelal de interne relaties tussen de stadsdelen onderling. De Ekkergemstraat is een wijkverzamelingsweg. Deze wegen vormen de verbinding tussen woonstraten en straten van een hogere niveau. De andere wegen binnen het plangebied (Beneluxplein en Schepen Andrieslaan) zijn van een lager niveau. Gezien de ligging op de stadsring wordt de omgeving van het plangebied goed bediend met het openbaar vervoer. Er lopen verschillende buslijnen langs de stadsring en de Henri Dunantlaan ter hoogte van het plangebied. Beide zijn bovendien voorzien van bushaltes ter hoogte van het plangebied Stadsontwerp Op vraag van de stad werd er door de UG een stadsontwerp opgemaakt om de geplande uitbreidingen van de faculteit in te passen in een totaalvisie en ook om als leidraad te dienen bij de opmaak van het BPA. Het stadsontwerp bestrijkt een gebied dat heel wat ruimer is dan het plangebied en betrekt hierbij ook de campus van het HILO. Na een analyse van de historische context geeft het stadsontwerp ook kort een beschrijving van de voornaamste knelpunten. Het ontwerp zelf start met het aangeven van een aantal doelstellingen ivm het verkeer (het verkkersluw maken van de Dunantlaan), het parkeren(ondergronds brengen van de parkeermogelijkheden), het openbaar vervoer (voorrang geven) en de zachte weggebruikers (voorzien van een interne ontsluiting). Daarna geeft het een visie over de inrichting van de campus zelf nml over het voorzien van een centrale circulatie via een verhoogd binnenplein. Tenslotte doet het uitspreken over de groene omgeving waarbij het voorstellen doet om tot een bundeling van de verschillende geïsoleerde groenzones te komen die zich zowel op openbaar als op privaat domein in het gebied bevinden. Daarna geeft het aan welke volumes er zouden kunnen gerealiseerd worden en op welke plaats, welke functies deze kunnen krijgen, de mogelijke bouwoppervlaktes en het programma. Tenslotte wordt er een fasering van de werken voorgesteld : een eerste fase onmiddellijk palend aan het auditorium; een tweede fase op langere termijn op de hoek van de A. Triestlaan en het Beneluxplein. Het stadsontwerp is bij het dossier gevoegd ten titel van inlichting. 8 Internationale wegen (autosnelwegen en autowegen), stedelijke hoofdwegen (stedelijke ring en hoofdtoegangswegen), hoofdstraten, lokale ontsluitingswegen (interne ontsluitingswegen, landelijke verbindingswegen, bedieningswegen centrum, verdeelwegen centrum), wijkverzamelingswegen en specifieke wegen (woonstraten, winkelwandelstraten, industrieweg, havenweg, landbouwweg) 9 Bushaltes gelegen Henri Dunantlaan en Bisschop Triestlaan.

14 Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan 13 Er ontstaat een nieuw hedendaags en volumineus gebouw dat gericht is om de stadsring. De stedelijke perspectieven worden behouden en versterkt. De parkeervoorzieningen worden gegroepeerd. doorsneden van de gewenste bebouwing

15 Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan Analyse van de bestaande feitelijke toestand 4.1 Inleiding Er is een hoge concentratie van gemeenschapsvoorzieningen en andere openbare functies in het plangebied en in de onmiddellijke omgeving ervan (o.a. veel gebouwen van de Universiteit, andere onderwijsinstellingen, het Jan Palfijn Ziekenhuis en de politie). De uitbreidingsbehoeften van de Universiteit waren aanleiding tot de opmaak van het BPA. Toen was de uitbreidingsbehoefte dringend. Omwille van veranderde omstandigheden (dalende aantal studenten) heeft het vroegere bestuur van de Universiteit zijn prioriteiten aangepast en werd de geplande uitbreiding nooit gerealiseerd. Het onteigeningsplan gekoppeld aan het oorspronkelijke BPA heeft tot gevolg dat een aantal van de herenhuizen onteigend zijn en afgebroken zijn. Van de overige panden zijn er nog slechts twee bewoond. De andere staan leeg en verkrotten. Het aantal studenten is de laatste 10 jaar opnieuw sterk gestegen. De groei in de faculteit van Psychologische en Pedagogische Wetenschappen in deze periode is groter dan in alle andere afdelingen van de Universiteit. Hierdoor werd het tekort aan ruimte in deze afdeling opnieuw acuut. De bepalingen van het huidige BPA zijn niet meer geschikt 10 om aan de huidige behoeften tot uitbreiding te voldoen. In het gebied is er ook een groot garagebedrijf aanwezig met een omvangrijk gebouwenbestand. De activiteiten zijn de laatste jaren evenwel sterk achteruitgegaan. Een aantal factoren van zeer verschillende aard spelen hier een rol. Uiteindelijk wordt het zeer waarschijnlijk dat deze activiteit op niet al te lange termijn op deze plaats zal verdwijnen. Concrete vragen van de betrokkenen tonen dit aan. Een herbruik van het bestaande gebouwenbestand wordt niet uitgesloten maar is waarschijnlijk niet realistisch wegens het feit dat dit vooral een echt bedrijfsgebouw is dat zonder zeer zware verbouwingen moeilijk kan geschikt gemaakt worden voor meer aangepaste bestemmingen en dat bovendien de potenties (vooral naar bouwhoogte) niet echt benut. 4.2 Bestaande ruimtelijke structuur De centrumring om Gent markeert de grens van het centrum. Deze grens wordt aan de stadskant ruimtelijk vooral vormgegeven door bebouwing wisselend van functie, maar gesloten van aard. Deze bebouwing doet ruimtelijk aan als een stadswand. Achter deze wand situeert zich het centrum van Gent met overwegend kleinschalige percelen met kleinere bouwblokken. Het centrum van de stad is tevens compact en waterrijk. Buiten de centrumring en nabij het plangebied situeren zich vooral grootschalige gemeenschapsvoorzieningen (ziekenhuis, scholen en universiteitsgebouwen) en recreatieve functies 10 Zie 4.3 Bespreking van het huidige BPA

16 Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan 15 (watersportbaan, tennisbanen, parken en culturele functies). Ruimtelijk wordt deze zijde van de centrumring gekenmerkt door afwisselend open en gesloten bebouwing. Ondanks de gedeeltelijk gesloten bebouwing doet het plangebied nog open en groen aan. De relatie tussen het centrum, de stadsring en het groene achtergebied zijn aanwezig, maar niet sterk. De bestaande ruimtelijke structuur van het plangebied wordt hoofdzakelijk bepaald door volgende structurele elementen: de ligging aan de stedelijke ringweg; open en grootschalige bebouwing aan de buitenzijde van de ringweg; de grootschalige functies in de omgeving. De beeldbepalende elementen zijn: zeer druk verkeer langs de brede en drukke stadsring; leegstaande en verkrotte panden en de braakliggende terreinen langsheen de Bisschop Triestlaan; grootschaligheid (gebouwen en weginfrastructuur) en stedelijkheid (hoge bebouwingsdichtheid); de beschermde Sint-Martinuskerk en andere belangrijke zichtassen.

17 Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan Korte bespreking van de structuur en functies in het plangebied Het plangebied is vrij klein en wordt bepaald door de aanwezigheid van de Universiteit en de weginfrastructuur. Het wordt in twee gesplitst door de stadsring. Ten noorden daarvan bevindt zich de Sint-Martinuskerk, ten zuiden de campus en de groepswoningbouw. Het plangebied wordt gekenmerkt door een hoge verwevingsgraad. De woonfunctie is sterk aanwezig in het oostelijke deel van het gebied met woninghoogbouw langs beide zijden van de Charles Andrieslaan. Er is een beperkte verweving met handel en diensten (op het gelijkvloers). De centraal gelegen delen van het plangebied wordt ingenomen door de gebouwen en de parking van de Universiteit en een beperkt aantal woonhuizen. De grootschaligheid van de bebouwing sluit aan bij andere gebouwen in de omgeving. In het westen bevindt zich een grootschalig en monofunctioneel handelsgebouw van een garagebedrijf, een klein parkje (Beneluxplein) en de kerk. Groenvoorzieningen zijn aanwezig in alle straten. Opvallend is de aanwezigheid van uitgebreide fietsvoorzieningen binnen het plangebied. Het gebied is goed bereikbaar met de fiets en openbaar vervoer (bushaltes langs stadsring en Dunantlaan). 4.3 Bespreking van het bestaande BPA De bepalingen en visie van het plan zijn verouderd. De volgende zones worden daarin onderscheiden: strook voor hoogbouw; strook voor gebouwen van openbaar belang; strook voor al of niet overdekte parking; strook voor autobergplaatsen; strook voor garagebedrijf; strook voor koeren en hovingen; strook voor voortuinen; strook voor openbare beplantingen; wegen; zone voorbehouden voor de faculteit van de psychologische en pedagogische wetenschappen der rijksuniversiteit. Het betreft een in omvang beperkt plangebied waarin de aanwezigheid van de Universiteit overheerst. In het oosten is er een strook voor hoogbouw voorzien. Dit heeft betrekking op de 2 meergezinsgebouwen langs de Charles Andrieslaan. Aan de achterzijde van deze gebouwen wordt er een strook voor autobergplaatsen voorzien. Alles in dit plandeel is reeds gerealiseerd en alle gebouwen zijn op het plan bestaande toestand aangeduid als in goede staat. In het westen wordt een strook voor gebouwen van openbaar belang voorzien dat betrekking heeft op de kerk, alsook een strook voor een garagebedrijf en een strook voor openbare beplantingen (het Beneluxplein). Enkel de bestemming in functie van het garagebedrijf wordt als een mogelijk probleem beschouwd. Deze bestemming laat niet toe om andere dan (garage)bedrijfsfuncties in het pand op te nemen of voor het terrein te voorzien. Het oostelijke deel van het centrale bouwblok (tussen het Beneluxplein en de Charles Andrieslaan) wordt ingenomen door de stroken voor hoogbouw en autobergplaatsen langs de Andrieslaan. De overige delen zijn hoofdzakelijk bestemd als een strook voor hoogbouw en een strook voor al of niet overdekte parking in functie van de Universiteit. Dit deel bevindt zich binnen de zone voorbehouden voor de faculteit van de psychologische en pedagogische wetenschappen der rijksuniversiteit. De verplichte bouwlijn en de rooilijn zijn aangeduid op het plan en vereisen het slopen van alle herenhuizen langs de Bisschop Triestlaan en de meerderheid van de ééngezinswoningen aan het Beneluxplein. De voorziene rooilijn valt hierbij niet samen met de bestaande bouwlijn. Dit is slechts gedeeltelijk gerealiseerd (een aantal van de huizen zijn reeds gesloopt). De bebouwingsstrook laat hoogbouw tot een diepte van 18 meter toe met een groot deel van de binnengebied gereserveerd voor parking. Hierdoor worden de mogelijkheden voor een kwaliteitsvolle hedendaagse ontwikkeling van de Universiteit beperkt.

18 Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan Probleemstelling 5.1 Zwakten van het plangebied De aanwezigheid van een duidelijk onafgewerkt faculteitscampus/gebouw met een daaraan gelieerde verkrotting van te slopen woningen vormt zeker langsheen de stadsring een zeer zichtbare en overduidelijke zwakte van het plangebied. Dit onafgewerkt karakter weerspiegelt zich ook in de kwaliteit of afwezigheid van de ondersteunende infrastructuur zoals parkings en fietsenstalplaatsen op de openbare weg. In het plangebied bevindt zich ook een garagebedrijf dat een oppervlakte van circa 0,7 ha inneemt. De inpassing van deze functie op deze plaats is problematisch. Het goed en efficiënt functioneren van een dergelijk grootschalig bedrijf vereist immers dat het de nodige milieuvergunningen kan krijgen wat voor deze activiteit en op deze plaats in de binnenstad niet evident is. Daardoor kan dit bedrijf niet optimaal functioneren op deze plaats en wordt er reeds geruime tijd uitgekeken naar een herlokalisatie. Het bestaande gebouw werd oorspronkelijk geconcipieerd in functie van de garageactiviteiten en is als dusdanig moeilijk herbruikbaar voor andere activiteiten. Volgens de principes van het ontwerp structuurplan (zie voor) is de stadsring eerder geschikt voor andere dan bedrijfsfuncties zoals wonen, kantoren, diensten, gemeenschapsvoorzieningen en detailhandel. Een dergelijke bedrijfsactiviteit is ook eerder terreinextensief en maakt onvoldoende gebruik van de mogelijkheden die een dergelijke ligging langsheen de ring kan bieden voor meer binnenstedelijke functies. Bedrijven van zekere omvang moeten opgevangen worden in specifieke bedrijventerreinen.

19 Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan 18

20 Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan Sterkten voor het plangebied De ligging van het plangebied langsheen de stadsring maakt uiteraard dat het hier op een toplocatie gaat die daardoor duidelijk één van de grote sterkten vormt. De stadsring in het algemeen en zeker dit deel van de ring laat vrij grootschalige elementen toe omdat de draagkracht van dit gebied immers vrij hoog is door de aanwezigheid van een belangrijk aantal andere grootschalige elementen. Voorwaarde voor grootschalige stedelijke functies is de aanwezigheid van een goede bereikbaarheid voor de wagen en via openbaar vervoer voorwaarden waar in ruime mate is voldaan.

21 Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan Bedreigingen voor het plangebied de ruimtelijke kwaliteit van de omgeving dreigt volledig verloren te gaan door de fragmentarische en tijdelijke initiatieven; het ontbreken van concrete initiatieven kan leiden tot verdere en langdurige braakligging en/of verkrotting 5.4 Kansen voor het plangebied het versterken van de centrumfunctie van de stad door het uitbreiden van bestaande universitaire gebouwen ter plekke in plaats van een herlokalisatie naar de rand van of buiten de stad. het realiseren van verschillende doelstellingen van het RSG. het realiseren van een kwaliteitsvolle uitbreiding van de Universiteit in een stedelijke omgeving (locatievoordelen); het realiseren van een beeldbepalende hedendaagse architectuur op een belangrijke zichtlocatie; het versterken van het stedelijke weefsel door het slopen van bestaande verkrotte gebouwen en nieuwe kwaliteitsvolle ontwikkelingen, onder andere openbare ruimten; het omschakelen van een omvangrijk terrein van een garagebedrijf voor gemengde binnenstedelijke functies die beter inspelen op de ruimtelijke potenties en noden van het gebied

22 Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan Doelstellingen 6.1 Een duurzame stedenbouw als uitgangspunt Een kwaliteitsvolle omgeving scheppen. Door het zo weinig mogelijk belasten van het milieu en het zo goed mogelijk benutten van de beschikbare oppervlakten worden kwaliteitsvolle ruimten gerealiseerd Het terugdringen van het energiegebruik. Duurzame stedenbouw wil het energiegebruik in en om de gebouwen terugdringen. De invloed van een Bijzonder Plan van Aanleg op het toekomstig energiegebruik kan zeer groot zijn Het creëren van hoogwaardige ruimtelijke kwaliteit. Ruimtelijke kwaliteit kan voor een deel gecreëerd worden door de gebruiks- en belevingswaarde te verhogen. De architecturale integratie van de te ontwikkelen gebouwen in deze stedelijke omgeving moeten kwaliteitsvol zijn. Het creëren van een positieve identiteit door een eigen karakter en herkenbaarheid verhoogt de waardering en leidt tot een duurzamer karakter van de ruimtelijke omgeving. 11 Sedert de Conferentie van Rio de Janeiro in 1992 over duurzame ontwikkeling worden deze principes in tal van beleidsterreinen toegepast. Zo ook in de stedenbouw. Bijzondere Plannen van Aanleg vormen een geschikt instrument om de principes van duurzame stedenbouw in praktijk om te zetten. 12 Vooral bepalingen in verband met de oriëntatie op de zon (passieve zonne-energie, op het zuiden gerichte glasoppervlakten en actieve zonne-energie door het gebruik van zonneboilers en zonnepanelen), een zo weinig mogelijke beschaduwing, het isoleren van de gebouwen (buitenisolatie) en het compact bouwen (het beperken van de buitenoppervlakte) zijn hiervoor geschikte instrumenten.

23 Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan Doelstellingen in verband met de inrichting en functie van het gebied Verder bouwen op de bestaande ruimtelijke componenten. De bebouwing langsheen de ringweg wordt gekenmerkt door een meer grootschalige en open invulling aan de buitenzijde van de ring en een meer gesloten en kleinschalige bebouwing aan de binnenzijde van de ring. In het plangebied leggen de drie grote bouwvolumes aan de Charles Andrieslaan een sterk accent haaks op de Bisschop Triestlaan. Deze grote verkeersader slingert zich in wijde bogen doorheen het plangebied. De relatie tussen stad en achtergebied, het tracé van de Bisschop Triestlaan en de dwarse oriëntatie op die ringweg vormen de uitgangspunten voor de stedelijke opgave. Massa en publieke ruimte worden toegevoegd om deze drie basiselementen op te lichten.

24 Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan Het versterken van het stedelijk weefsel Het stedelijke weefsel wordt versterkt door de bestaande woningen, die gedateerd en ruimtelijk niet op hun plaats zijn, te slopen en via een beeldbepalende en kwaliteitsvolle ontwikkeling van het gehele bouwblok - ingepast in de stedelijke context - meer eenduidigheid in vorm en programma te brengen. Het zelfde geldt voor het bestaande garagebedrijf. Ook dit is gedateerd en ruimtelijk niet meer op zijn plaats. Vervanging door een beeldbepalend en kwaliteitsvol project moet eveneens een versterking van he tstedelijk weefsel geven. De centrumwand is sterk en dit dient zo te blijven. De ruimtelijke verschijning van de buitenzijde van de centrumring wordt eveneens versterkt. De band met de groene functie van het achtergebied wordt nauwer aangehaald door het uitspelen van fysieke, visuele en functionele relaties. Nieuwe, solitaire maar ook alzijdige voorzieningen, die het gefragmenteerde bouwblok structureren en naar de groene ruimte verwijzen, lijken hier het best voor geschikt. Het plangebied, dat nu gebukt gaat onder een hoge parkeer- en verkeersdruk, verdient de groenere uitstraling die bijdraagt aan de betekenis van de locatie op het niveau van de stadsring Een optimaal gebruik van de ruimte Het optimaal benutten van de ruimte is een essentiële voorwaarde om een geslaagde stedelijke omgeving te realiseren. Het creëren van een waardevolle toegang tot het universiteitsgebouw aan stadszijde gekoppeld aan een aangename verblijfsruimte, het bundelen van de parkeerinfrastructuur en het groeperen en versterken van de groenvoorzieningen zijn belangrijke middelen tot het bereiken van dit doel Het voorzien van kwalitatieve looproutes en voorzieningen voor het langzaam verkeer Langzaam verkeer wordt gestimuleerd door het behoud en versterken van loop- en fietsroutes. In dat opzicht wordt voldoende kwaliteitsvolle publieke ruimte aan de zwakke weggebruiker toegekend. De wagen komt terecht in een ruime gegroepeerde parkeervoorziening die ontsloten wordt via de Henri Dunantlaan voor de UG en via de Henri Dunantlaan of het Beneluxplein voor het project op de gronden van het garagebedrijf.

25 Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan Concepten 7.1 Uitbreiden van het hoofdgebouw van de faculteit psychologische en pedagogische wetenschappen Het behoud van deze functie en het uitbreiden ervan past volkomen binnen de principes van het ontwerp van structuurplan. De voorziene uitbreiding dient evenwel op kwalitatieve in de omgeving ingepast te worden en het huidige gebrek aan kwaliteiten te ondervangen. De opmaak van een stadsontwerp had de bedoeling om hiervoor een kader aan te reiken. De principes van het stadsontwerp zijn dan ook vertaald in de voorschriften van het BPA. Het stadsontwerp zelf moet de achterliggende ideeën verduidelijken en kaderen binnen een ruimere visie. Het concept bestaat erin om de universitaire gebouwen op de bestaande bouwlijnen (= nieuwe rooilijnen) in te planten waarbij deze gebouwen een binnenstedelijk plein omgrenzen. De hoofdgebouwen richten zich naar dit plein maar ook naar de ring of de andere wegen. In de richting van de ring wordt dit gerealiseerd door over een zekere breedte een open bouwlaag te voorzien. Naar de Dunantlaan gebeurt dit door het rechtstreeks laten palen van het binnenstedelijk plein aan deze weg. Bedoeling is hierbij immers om de universitaire gebouwen niet als een geïsoleerd geheel (= gesloten naar buiten toe) te ontwikkelen maar om deze aansluiting te doen vinden bij het omringende stadsgebeuren. Bij het bepalen van de toegelaten volumes wordt er rekening gehouden met de landschappelijke randvoorwaarden die de omgeving stelt. 7.2 Herorientatie van het terrein van het garagebedrijf naar binnenstedelijke functies Rekening houdend met de mogelijkheden van de plek voor wat betreft de aard van de gewenste functies (zie ook ontwerp van structuurplan Gent) en de volumes wordt de realisatie van een gemengd project op deze plaats mogelijk. Alles laat immers voorzien dat het garagebedrijf op niet al te lange termijn op deze plaats zal verdwijnen waardoor er een omvangrijk en onaangepast gebouw op deze plaats overblijft. Het wonen wordt weliswaar de hoofdbestemming (min. 60%) maar ook een aantal andere stedelijke functies zijn mogelijk. Naast gemeenschapsvoorzieningen zijn ook kantoren, diensten en detailhandel mogelijk. Aan deze beide laatste functies worden evenwel bijkomende beperkingen opgelegd die afgeleid worden uit de bepalingen van het richtinggevend deel van het structuurplan (zie onderdeel structuurplan in deze nota). Voor kantoren geldt er volgens het structuurplan per project of aaneensluitend complex op deze locatie een beperking tot m² voor niet publiekstrekkende kantoren en tot 4000m² voor publiekstrekkende. Om het impact hiervan te kunnen inschatten wordt de opmaak van een mober verplicht gesteld vanaf respectievelijk en 2000m². Voor detailhandel geldt er volgens het structuurplan per project of aaneensluiten complex een beperking tot 3000m² voor de dagelijkse detailhandel en tot 6000m² voor de niet-dagelijkse. Vanaf 3000m² moet er eveneens een mober opgemaakt worden.

26 Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan 25 Deze voorgestelde bestemmingen zijn de eindbestemmingen. Het blijft evenwel mogelijk om de bestaande activiteiten verder te zetten. 7.3 Groeperen van de parkeervoorzieningen De huidige parkeersituatie is chaotisch en over het plangebied verspreid. Daarom wordt voorgesteld om de aanwezige parkeervoorzieningen voor de universitaire instellingen in de nabije omgeving (uiteraard in de eerste plaats de faculteit psychologie en pedagogie), de woninghoogbouw, ev. het politiehoofdkwartier te bundelen en centraal te ontsluiten via de Henri Dunantlaan. Hiertoe zou er onder de nieuwe faculteitsgebouwen en het binnenstedelijke plein een halfondergrondse parking aangelegd worden. Het aantal parkeerplaatsen moet hierbij beperkt worden tot deze nodig voor de UG zelf en voor de woninghoogbouw. Ten behoeve van het project op de plaats van de garage moet er eveneens voorzien worden in eigen ondergrondse parkeergelegenheid en ook hier moet het aantal parkeerplaatsen moet hierbij beperkt worden tot deze nodig voor het project zelf. Omdat het parkeren van een aantal deze functies nu grotendeels bovengronds plaatsvindt moet dit leiden tot een vermindering van de parkeerdruk in de omgeving wat nieuwe perspectieven opent voor een verbetering van de aanleg van het openbaar domein. 7.4 Creëren van een aangename publieke ruimte Er moet veel aandacht besteed aan het inrichten van de openbare ruimte omheen het gebouw en de centrale ingang van de faculteit. Op dit ogenblik is de kwaliteit van het openbaar domein niet alleen bedroevend maar schiet ook kwantitatief te kort om de behoeften van het groot aantal mensen die in deze omgeving werken, studeren op te vangen. De uitbreiding van de faculteit en de realisatie van een multifunctioneel project zal die behoefte nog doen toenemen. 7.5 Bundelen van groenvoorzieningen In het gebied zijn nu verspreid een aantal groenelementen aanwezig of zij er een aantal mogelijkheden om openbaar groen aan te leggen. Deze situeren zich zowel in het openbaar domein als op privaat terrein. Het zoeken naar een bundeling is noodzakelijk voor het opwaarderen van de leefbaarheid van de omgeving.

27 Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan Toelichting bij de verschillende bestemmingszones Zone A,B en C voor gemeenschapsvoorzieningen De zone A,B en C betreffen de faculteitsgebouwen van de universiteit. Op basis van het stadsontwerp is er een opsplitsing gemaakt in een aantal zones die verschillen op vlak van de toegelaten bouwhoogte en de aard en het toegelaten percentage van de verschillende nevenbestemmingen. Het BPA is hierbij wel minder strikt dan het stadsontwerp omdat het stadsontwerp uiteraard zuiver in functie van de uitbreiding van de UG werd opgemaakt terwijl het BPA zich toch wat flexibeler moet opstellen om een antwoord te kunnen geven op mogelijke evoluties en veranderende randvoorwaarden maar dit uiteraard binnen een duidelijke globale visie. Zone D voor gemeenschapsvoorzieningen : kerk De voorschriften houden rekening met de bestaande kerk als geklasseerd monument. Andere gemeenschapsvoorzieningen zijn mogelijk in dit gebouw voor zover zij het bestaande gebouw respecteren Zone voor groepswoningen De voorschriften houden een bestendiging in van de huidige woonfunctie en van de morfologie van de gebouwen nml. appartementen. Op dit ogenblik zijn dit sociale appartementen maar de voorschriften laten ook niet sociale woningbouw toe. Multifunctionele zone Deze zone krijgt een geheel andere bestemming dan de huidige. De huidige activiteiten kunnen wel nog verder gezet worden (overgangsbepaling) zo lang de milieuvergunning loopt (tot 2012) of zolang identieke activiteiten verder kunnen vergund worden. Daarna treden de nieuwe voorschriften in werking en wordt het wonen de hoofdbestemming. Daarnaast zijn er ook kantoren, diensten en detailhandel toegelaten en ook gemeenschapsvoorzieningen en bepaalde bedrijfsactiviteiten; Beperkingen op kantoren of detailhandel zijn afgeleid uit het richtinggevend gedeelte van het structuurplan. Naast de beperking van het % van de bvo die de nevenbestemming kantoren mag innemen nml. max. 40% zijn er verder specificatie noodzakelijk ifv de aard van de kantoorfuncties. Indien deze publiekstrekkende zijn is het aantal toegelaten m² kleiner. Voor detailhandel is het toegelaten % van de bvo reeds gering zodat, rekening houdend met de max. vloeroppervlakte die binnen deze zone kan gerealiseerd worden, een verdere beperking van het aantal m² niet meer nodig. Zone voor stedelijke pleinontwikkeling

28 Stad Gent : BPA nr. 32 Bisschop Triestlaan 27 De aanleg van dit plein is een belangrijk element in het stadsontwerp. Het vormt een ruimtelijk element waar de verschillende universitaire gebouwen zich moeten op richten. De inrichting is verder niet gespecifieerd behalve dat dit plein op max. 1,5m boven het maaiveld mag aangelegd worden waardoor en een halfondergrondse parking mogelijk wordt en de ingangen van de bestaande gebouwen op het niveau van het plein komen te liggen. Zone voor openbare wegen De voorschriften zijn hier zo algemeen opgevat dat deze wegen een vrij sterk verschillende invulling kunnen krijgen. Herinrichting naar een belangrijkere aandeel van de verblijfsfunctie blijft dus mogelijk. In het stadsontwerp wordt dit gesuggereerd voor de Dunantlaan doch op dit ogenblik is deze optie onvoldoende onderbouwd vanuit mobiliteitsoogpunt om deze ook reeds hard vast te leggen. In de toekomst zal dit aspect verder onderzocht worden. Zone voor openbaar plein Deze zone is gelegen tussen een bestaand parkje en de zone waarin in een tweede fase de uitbreiding van de faculteitsgebouwen zal afgesloten worden. Ook hier is het verhogen van de verblijfsfunctie ten zeerste wenselijk. Anders dan voor de Dunantlaan waar op het huidig ogenblik de verkeersfunctie zo sterk aanwezig is zijn is er hier wel reeds wat meer zicht op de mogelijkheden om de verblijfsfunctie af te zwakken. Vandaar dat deze zone ook expliciet deze mogelijkheid voorziet. Hoe ver men daar kan in gaan is evenwel nog niet duidelijk en hangt ook vast aan een meer gedetailleerd en doorgedreven mobiliteitsonderzoek voor de ruime omgeving. Parkzone Het gaat hier om een bestaand parkje dat echter nog niet echt kwalitatief als park is ingericht en dat daardoor, maar ook mede door het feit dat het aan alle zijden door verkeerswegen wordt omgeven, nauwelijks deze functie kan vervullen. Opwaardering wordt vooral zinvol indien ook de zone voor openbaar plein wordt mee aangepakt.

RUP Kanaalzone West Wielsbeke. Bewonersvergadering OC Leieland 24/08/2016

RUP Kanaalzone West Wielsbeke. Bewonersvergadering OC Leieland 24/08/2016 RUP Kanaalzone West Wielsbeke Bewonersvergadering OC Leieland 24/08/2016 Inhoud Wat is een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP)? Welke plannen worden vervangen? Situering van het plangebied Hoger beleidskader

Nadere informatie

13 Bedrijventerrein voor kantoren en kantoorachtigen en bedrijven van lokaal belang Keppekouter

13 Bedrijventerrein voor kantoren en kantoorachtigen en bedrijven van lokaal belang Keppekouter 13 Bedrijventerrein voor kantoren en kantoorachtigen en bedrijven van lokaal belang Keppekouter 84 A Relatie met het afbakeningsproces In de hypothese van gewenste ruimtelijke structuur van het regionaalstedelijk

Nadere informatie

VERORDENENDE STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN VOOR ZONES EN SYMBOLISCHE AANDUIDINGEN

VERORDENENDE STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN VOOR ZONES EN SYMBOLISCHE AANDUIDINGEN VERORDENENDE STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN VOOR ZONES EN SYMBOLISCHE AANDUIDINGEN De ruimtelijke opties bevinden zich in het linkergedeelte van de tabel. Deze zijn informatief en niet verordenend en

Nadere informatie

Kortrijk. 1. Reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding (KB 4/11/77)

Kortrijk. 1. Reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding (KB 4/11/77) Kortrijk 1. Reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding (KB 4/11/77) 1082 De gebieden die als "reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding" zijn aangeduid, kunnen op initiatief van

Nadere informatie

RUP Leestenburg Brugge

RUP Leestenburg Brugge DIENST RUIMTELIJKE ORDENING SECTOR UNESCO RUP Leestenburg Brugge Bewonersvergadering conferentiezaal stadhuis 30/09/2015 Inhoud Wat is een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP)? Situering van het plangebied

Nadere informatie

BPA NR.38 LANGE LOZANASTRAAT

BPA NR.38 LANGE LOZANASTRAAT BPA NR.38 LANGE LOZANASTRAAT Toelichtingsnota 1. Aanleiding tot de herziening van het BPA. 38 Motivatie gemeenteraad Antwerpen d.d. 1 maart 1999, gelet op de gemeentewet; gelet op het decreet betreffende

Nadere informatie

RUP Cardiff nv Gemeente Zulte. Stedenbouwkundige voorschriften en grafisch plan November 2017

RUP Cardiff nv Gemeente Zulte. Stedenbouwkundige voorschriften en grafisch plan November 2017 RUP Cardiff nv Gemeente Zulte Stedenbouwkundige voorschriften en grafisch plan November 2017 Gemeentelijk RUP 'Cardiff nv' te Zulte Verordenend grafisch plan 1121B3 Legende Perimeter RUP art. 1: Zone

Nadere informatie

Deelgebied Ekkergem B1-17, B1-21, B3-25. Toelichtingsnota situering voorstel van bestemming

Deelgebied Ekkergem B1-17, B1-21, B3-25. Toelichtingsnota situering voorstel van bestemming Deelgebied Ekkergem B1-17, B1-1, B3-5 Toelichtingsnota 1.5.1 situering Het deelgebied situeert zich in Gent, in de buurt Ekkergem. De situering is terug te vinden op het plan feitelijke en juridische toestand

Nadere informatie

2.3 Zone voor gemengd project

2.3 Zone voor gemengd project Gedeeltelijke wijziging RUP nr 60 Akkerhage/Ottergemsesteenweg Voorschrift 2.3 Zone voor gemengd project Bestemming Deze zone wordt bestemd voor harde recreatieve functies zoals een voetbalstadion met

Nadere informatie

Roeselare - Tielt. 1. Reservegebieden voor woonwijken (KB 17/12/79)

Roeselare - Tielt. 1. Reservegebieden voor woonwijken (KB 17/12/79) Roeselare - Tielt 1. Reservegebieden voor woonwijken (KB 17/12/79) 0180 De gebieden die als "reservegebied voor woonwijken" zijn aangeduid, kunnen op initiatief van de gemeente of de vereniging van gemeenten

Nadere informatie

Richtinggevend gedeelte

Richtinggevend gedeelte 116/183 43-03/26000512 DEEL 3 Richtinggevend gedeelte Leeswijzer In het voorgaande informatief gedeelte werd een analyse van de bestaande ruimtelijke structuur gemaakt door vanuit een globale en sectorale

Nadere informatie

RUP Hernieuwenburg Wielsbeke. Bewonersvergadering OC Hernieuwenburg 24/08/2015

RUP Hernieuwenburg Wielsbeke. Bewonersvergadering OC Hernieuwenburg 24/08/2015 RUP Hernieuwenburg Wielsbeke Bewonersvergadering OC Hernieuwenburg 24/08/2015 Inhoud Wat is een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP)? Situering van het plangebied Aanleiding aan te pakken ruimtelijke vraagstukken

Nadere informatie

9. STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN

9. STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN 9. STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN 1. VOORSCHRIFTEN BESTEMMING 1.1. BESTEMMING HOOFDGEBOUW(EN) 1.1.A. HOOFDBESTEMMING HOOFDGEBOUW(EN) Gelet op de bestaande woonvormen in de onmiddellijke omgeving, de ligging

Nadere informatie

STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN

STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN ALGEMENE VOORSCHRIFTEN Gebouwen en constructies voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut kunnen in het volledige plangebied voorzien worden mits ze qua volume en voorkomen

Nadere informatie

Rijsenberg Concept-RUP. Informatieavond 30 januari Stad Gent Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning

Rijsenberg Concept-RUP. Informatieavond 30 januari Stad Gent Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning Rijsenberg Concept-RUP Informatieavond 30 januari 2014 Stad Gent Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning Verloop van de avond Algemene toelichting RUP schepen Tom Balthazar schepen van Stadsontwikkeling,

Nadere informatie

Veurne - Westkust. 1. Toeristisch recreatiepark (KB 6/12/76)

Veurne - Westkust. 1. Toeristisch recreatiepark (KB 6/12/76) Veurne - Westkust 1. Toeristisch recreatiepark (KB 6/12/76) 0410 De gebieden voor toeristische recreatieparken die op de kaarten welke de bestemmingsgebieden omschrijven, in oranje gekleurd en met de letters

Nadere informatie

Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan AFBAKENING VAN HET STRUCTUURONDERSTEUNEND KLEINSTEDELIJK GEBIED KNOKKE-HEIST

Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan AFBAKENING VAN HET STRUCTUURONDERSTEUNEND KLEINSTEDELIJK GEBIED KNOKKE-HEIST Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan AFBAKENING VAN HET STRUCTUURONDERSTEUNEND KLEINSTEDELIJK GEBIED KNOKKE-HEIST DEFINITIEVE VASTSTELLING SEPTEMBER 2011 STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN Inhoudstafel

Nadere informatie

RUP Kachtem Izegem. Bewonersvergadering te Meilief 14/09/2016

RUP Kachtem Izegem. Bewonersvergadering te Meilief 14/09/2016 RUP Kachtem Izegem Bewonersvergadering te Meilief 14/09/2016 Inhoud Procedure Wat is een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP)? Welke plannen worden vervangen? Situering van het plangebied Aanleiding tot het

Nadere informatie

RUP nr. 2quater Zeedijk-Tennis Gemeente Middelkerke. Stedenbouwkundige voorschriften en grafisch plan februari 2016

RUP nr. 2quater Zeedijk-Tennis Gemeente Middelkerke. Stedenbouwkundige voorschriften en grafisch plan februari 2016 RUP nr. 2quater Zeedijk-Tennis Gemeente Middelkerke Stedenbouwkundige voorschriften en grafisch plan februari 2016 Gemeentelijk RUP nr. 2quater 'Zeedijk-Tennis' te Middelkerke Verordenend grafisch plan

Nadere informatie

Gemengd regionaal bedrijventerrein Polderhoek te Zonnebeke

Gemengd regionaal bedrijventerrein Polderhoek te Zonnebeke Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Gemengd regionaal bedrijventerrein Polderhoek te Zonnebeke Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Gemengd regionaal bedrijventerrein

Nadere informatie

RUP Jeugdverblijf Oud Klooster, begeleidingstehuis Ruyskensveld Campus Zwalm en basisschool Het Groene Lilare Gemeente Zwalm

RUP Jeugdverblijf Oud Klooster, begeleidingstehuis Ruyskensveld Campus Zwalm en basisschool Het Groene Lilare Gemeente Zwalm RUP Jeugdverblijf Oud Klooster, begeleidingstehuis Ruyskensveld Campus Zwalm en basisschool Het Groene Lilare Gemeente Zwalm Grafisch plan en stedenbouwkundige voorschriften december 2018 Gemeentelijk

Nadere informatie

Gemeentelijk RUP Den Huilaert Gemeente Kortemark. Stedenbouwkundige voorschriften en grafisch plan Maart 2011

Gemeentelijk RUP Den Huilaert Gemeente Kortemark. Stedenbouwkundige voorschriften en grafisch plan Maart 2011 Gemeentelijk RUP Den Huilaert Gemeente Kortemark Stedenbouwkundige voorschriften en grafisch plan Maart 2011 GEZIEN EN VOORLOPIG AANGENOMEN DOOR DE GEMEENTERAAD IN ZITTING VAN OP BEVEL:... DE VOORZITTER

Nadere informatie

GEMEENTE JABBEKE STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING INZAKE PARKEERPLAATSEN BIJ BOUWWERKEN

GEMEENTE JABBEKE STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING INZAKE PARKEERPLAATSEN BIJ BOUWWERKEN GEMEENTE JABBEKE STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING INZAKE PARKEERPLAATSEN BIJ BOUWWERKEN Voormelde verordening bepaalt het aantal parkeerplaatsen dat men bij bouwwerken verplicht dient aan te leggen. Tevens

Nadere informatie

13/ / Informatief deel

13/ / Informatief deel 13/183 43-03/26000512 DEEL 2 Informatief deel Leeswijzer Het is de bedoeling dat het informatief gedeelte de bestaande ruimtelijke structuur van de gemeente schetst, met inbegrip van de ruimtelijk relevante

Nadere informatie

RUP Stedelijk Wonen versterkt woonbeleid Stad Gent

RUP Stedelijk Wonen versterkt woonbeleid Stad Gent RUP Stedelijk Wonen versterkt woonbeleid Stad Gent Het Gentse stadsbestuur maakt een thematisch ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op, het RUP Stedelijk Wonen. Daarmee wil de Stad stedenbouwkundige problemen

Nadere informatie

RUP Quintyn gebroeders bvba Gemeente Zulte. Stedenbouwkundige voorschriften en grafisch plan November 2017

RUP Quintyn gebroeders bvba Gemeente Zulte. Stedenbouwkundige voorschriften en grafisch plan November 2017 RUP Quintyn gebroeders bvba Gemeente Zulte Stedenbouwkundige voorschriften en grafisch plan November 2017 Gemeentelijk RUP 'Quintyn Gebroeders bvba' te Zulte Verordenend grafisch plan 267V2 269Z 271S2

Nadere informatie

Oostende - Middenkust

Oostende - Middenkust Oostende - Middenkust 1. Toeristisch recreatiepark (KB 26/01/76) 0410 De gebieden voor toeristische recreatieparken die op de kaarten welke de bestemmingsgebieden omschrijven en oranje gekleurd en met

Nadere informatie

Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Knesselare. In opdracht van : Gemeentebestuur van Knesselare. Bindend gedeelte

Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Knesselare. In opdracht van : Gemeentebestuur van Knesselare. Bindend gedeelte Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Knesselare In opdracht van : Gemeentebestuur van Knesselare Bindend gedeelte Inhoud 1 RUIMTELIJKE KERNBESLISSINGEN VAN UIT DE GEWENSTE DEELSTRUCTUREN... 2 1.1 RUIMTELIJKE

Nadere informatie

RUP Centrum Infovergadering 23/08/2018

RUP Centrum Infovergadering 23/08/2018 RUP Centrum Infovergadering 23/08/2018 Inhoud - Wat is een RUP? - Planningsproces - Doel en afbakening - Opbouw - Grafisch plan en stedenbouwkundige voorschriften - Wat is een Ruimtelijk UitvoeringsPlan

Nadere informatie

Stedenbouwkundige verordening. inzake parkeren en stallen van auto s en fietsen

Stedenbouwkundige verordening. inzake parkeren en stallen van auto s en fietsen Stedenbouwkundige verordening inzake parkeren en stallen van auto s en fietsen Versie 2.1 22 december 2016 Pagina 2 van 7 Artikel 1. DEFINITIES Voor de toepassing van deze stedenbouwkundige verordening

Nadere informatie

3. STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN BIJ DE AANVRAAG VOOR EEN VERKAVELINGSVERGUNNING

3. STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN BIJ DE AANVRAAG VOOR EEN VERKAVELINGSVERGUNNING 3. STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN BIJ DE AANVRAAG VOOR EEN VERKAVELINGSVERGUNNING 1 ZONE VOOR BEBOUWING (open) 1.1 HOOFDBESTEMMING Er wordt geopteerd voor open bebouwing met een logische ruimtelijke inplanting.

Nadere informatie

Ieper - Poperinge. 1. Reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding (KB 14/08/79)

Ieper - Poperinge. 1. Reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding (KB 14/08/79) Ieper - Poperinge 1. Reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding (KB 14/08/79) 1082 De gebieden die als reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding zijn aangeduid, kunnen worden bestemd

Nadere informatie

DE RIVIER MAAKT DE STAD

DE RIVIER MAAKT DE STAD Masterplan Leieboorden Hoe kunnen beleidsdocumenten bijdragen aan slim ruimtegebruik? DE RIVIER MAAKT DE STAD VISIE VOOR DE LEIEBOORDEN KORTRIJK Masterplan Leieboorden - situering Masterplan Leieboorden

Nadere informatie

16 DEELPLAN BOUWONDERNEMING CANNEYT

16 DEELPLAN BOUWONDERNEMING CANNEYT 16 Verordenende stedenbouwkundige voorschriften Art. Zone voor bedrijvigheid 16.1 CATEGORIE : BEDRIJVIGHEID 16.1.1 Bestemming Hoofdbestemming De zone is bestemd voor één ambachtelijke bedrijf in functie

Nadere informatie

Leuven. 1. Agrarische gebieden met ecologisch belang (BVR 23/06/98)

Leuven. 1. Agrarische gebieden met ecologisch belang (BVR 23/06/98) Leuven 1. Agrarische gebieden met ecologisch belang (BVR 23/06/98) 0912 Agrarische gebieden met ecologisch belang zijn die gebieden die omwille van de belangrijkheid van de fauna en flora die zij herbergen

Nadere informatie

BPA CENTRUM ZUID, WIJZIGING A,

BPA CENTRUM ZUID, WIJZIGING A, 1 BPA CENTRUM ZUID, WIJZIGING A, herziening en uitbreiding 2 1. SITUERING VAN HET BPA Het Bpa is gesitueerd in de deelgemeente Dadizele, ten zuidwesten van de kerk en de Marktplaats, meer bepaald ten zuiden

Nadere informatie

Ruimtelijk Uitvoeringsplan Oude Dokken Informatievergadering 9 juni 2009

Ruimtelijk Uitvoeringsplan Oude Dokken Informatievergadering 9 juni 2009 een nieuwe thuishaven Ruimtelijk Uitvoeringsplan 135 - Oude Dokken Informatievergadering 9 juni 2009 agenda Situering Historiek Stedenbouwkundige voorgeschiedenis Stadsontwerp Ondersteunde onderzoeken

Nadere informatie

Sint-Niklaas - Lokeren

Sint-Niklaas - Lokeren Sint-Niklaas - Lokeren 1. Valleigebieden (KB 7/11/78) 0911 De agrarische gebieden met landschappelijke waarde die op kaart welke de bestemmingsgebieden omschrijven overdrukt zijn met de letter V hebben

Nadere informatie

Bijlage III. De bespreking van deze deelgebieden is hieronder weergegeven.

Bijlage III. De bespreking van deze deelgebieden is hieronder weergegeven. Bijlage III De N43 is een belangrijk structuurbepalend element in de ruimte tussen Gent en Kortrijk, en situeert zich als historische ontwikkelingsas tussen de oude as van de Leie en de nieuwe as van de

Nadere informatie

bedrijventerrein t58 tilburg Bedrijvenpark te midden van groen en water, aan de rand van de snelweg

bedrijventerrein t58 tilburg Bedrijvenpark te midden van groen en water, aan de rand van de snelweg bedrijventerrein t58 tilburg Bedrijvenpark te midden van groen en water, aan de rand van de snelweg Bedrijvenpark Noord Surfplas Bedrijvenpark zuid Bedrijventerrein T58 Bedrijvenpark te midden van groen

Nadere informatie

Gelet op het gewestelijk ontwikkelingsplan, goedgekeurd bij besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 12 september 2002;

Gelet op het gewestelijk ontwikkelingsplan, goedgekeurd bij besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 12 september 2002; 60046 BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST [C 2018/31584] 21 DECEMBER 2017. Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering houdende goedkeuring van de beslissing van de gemeente Molenbeek om het bijzonder

Nadere informatie

Historisch gegroeid bedrijf Verhelst te Knokke-Heist

Historisch gegroeid bedrijf Verhelst te Knokke-Heist gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeid bedrijf Verhelst te Knokke-Heist bijlage II. Stedenbouwkundige voorschriften Historisch gegroeid bedrijf Verhelst te Knokke-Heist 2 gewestelijk

Nadere informatie

13 DEELPLAN 13 - GRONDWERKEN GEERT MAES

13 DEELPLAN 13 - GRONDWERKEN GEERT MAES 13 Verordenende stedenbouwkundige voorschriften Art. Zone voor bedrijvigheid/landbouw 13.1 CATEGORIE : BEDRIJVIGHEID 13.1.1 Bestemming Hoofdbestemming De zone is bestemd voor (para-)agrarische activiteiten

Nadere informatie

IHOUDSTAFEL. Voorschriften BPA Rode Kruislaan. Stad Antwerpen

IHOUDSTAFEL. Voorschriften BPA Rode Kruislaan. Stad Antwerpen IHOUDSTAFEL IHOUDSTAFEL... 1 ALGEMEENHEDEN...1 ARTIKEL 1 ALGEMENE BEPALINGEN... 1 ARTIKEL 2 - GEBRUIK VAN MATERIALEN... 1 BESTEMMINGSVOORSCHRIFTEN... 2 ARTIKEL 3 - ZONE VOOR OPENBARE WEGENIS... 2 ARTIKEL

Nadere informatie

Gebied voor stedelijke activiteiten

Gebied voor stedelijke activiteiten Provincie Antwerpen Stad Antwerpen gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Gebied voor stedelijke activiteiten Kievit fase II te Antwerpen Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften gewestelijk ruimtelijk

Nadere informatie

Stedenbouwkundige voorschriften Februari Studiebureau Adoplan Ruimtelijke Planning en Stedenbouw Milieu en Mobiliteit

Stedenbouwkundige voorschriften Februari Studiebureau Adoplan Ruimtelijke Planning en Stedenbouw Milieu en Mobiliteit Stedenbouwkundige voorschriften Februari 2010 Studiebureau Adoplan Ruimtelijke Planning en Stedenbouw Milieu en Mobiliteit STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN Dit RUP vervangt de bestemming van het gewestplan

Nadere informatie

Oudenaarde. 1. Vallei of brongebieden (KB 24/02/77)

Oudenaarde. 1. Vallei of brongebieden (KB 24/02/77) Oudenaarde 1. Vallei of brongebieden (KB 24/02/77) 0912 De agrarische gebieden met landschappelijke waarde, die op de kaart welke de bestemmingsgebieden omschrijven overdrukt zijn met de letters V of B,

Nadere informatie

Informatiemoment PRUP Zonevreemd Jeugdverblijf De Horizon (Bredene) Infomoment 6 september 2018

Informatiemoment PRUP Zonevreemd Jeugdverblijf De Horizon (Bredene) Infomoment 6 september 2018 Informatiemoment PRUP Zonevreemd Jeugdverblijf De Horizon (Bredene) Infomoment 6 september 2018 Algemeen - Tijdens de periode van publieke inspraak van 12 maart 2018 tot en met 12 mei 2018 zijn er verschillende

Nadere informatie

Limburg Maasland. 1. Gebieden voor jeugdcamping (KB 1/09/80)

Limburg Maasland. 1. Gebieden voor jeugdcamping (KB 1/09/80) Limburg Maasland 1. Gebieden voor jeugdcamping (KB 1/09/80) 0430 De gebieden die als "gebieden voor jeugdcamping" zijn aangeduid, zijn bestemd voor de aanleg van groenbeplantingen en het aanbrengen van

Nadere informatie

COMPLEXE STADSPROJECTEN

COMPLEXE STADSPROJECTEN KENNISCENTRUM VLAAMSE STEDEN - interlokale vereniging COMPLEXE STADSPROJECTEN draaiboek Naam website KCVS ONTWERPEND ONDERZOEK Oorspronkelijke naam document Ontwerpend stedenbouwkundig onderzoek Oude Dokken

Nadere informatie

VERKAVELINGSVOORSCHRIFTEN

VERKAVELINGSVOORSCHRIFTEN VERKAVELINGSVOORSCHRIFTEN Verkaveling 010/070 (3b) Provincie ANTWERPEN Gemeente BERLAAR Ligging Smidstraat - Hemelshoek Kad. Afd. 1 Sectie D nrs. 548/b&c 544/n 545/c 546/d Verkaveling 010/070 (3b) Dossier

Nadere informatie

RUP Zonevreemde recreatie. Toelichting Bevolking

RUP Zonevreemde recreatie. Toelichting Bevolking RUP Zonevreemde recreatie Toelichting Bevolking 11 juni 2018 RUP Is een uitvoering van het Gemeentelijke Ruimtelijke Structuurplan (GRS) Vervangt het gewestplan Bestaat uit een grafisch plan en bijhorende

Nadere informatie

Projectzones Leemhoek. Zone P2

Projectzones Leemhoek. Zone P2 Projectzones Leemhoek Zone P2 Het Lot P2 is gelegen in de zone voor wonen 5 Meergezinswoningen binnen het Gemeentelijke Ruimtelijk Uitvoeringsplan Leemhoek zone 2. Volgende voorschriften zijn van toepassing

Nadere informatie

GRUP Vanpeteghem Stedenbouwkundige voorschriften Gemeente Staden Juni 2013

GRUP Vanpeteghem Stedenbouwkundige voorschriften Gemeente Staden Juni 2013 Gemeente Staden Juni 2013 Opdracht: Opdrachtgever: Opdrachthouder: Gemeentebestuur Staden Marktplaats 2 8840 Staden Adoplan bvba Vaartlaan 28/1 9800 Deinze Tel: 09/241.53.70 Fax: 09/241.53.79 office@adoplan.be

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 3 e Directie Dienst 33 Ruimtelijke ordening en Stedenbouw Provincieraadsbesluit betreft verslaggever PROVINCIAAL RUP 'MUSEUMSITE VELZEKE' TE ZOTTEGEM Definitieve vaststelling de heer Marc De Buck De Provincieraad,

Nadere informatie

Bestaand regionaal bedrijf

Bestaand regionaal bedrijf Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Bestaand regionaal bedrijf N.V. Wijckmans te Ham Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan

Nadere informatie

1. VOORSCHRIFTEN BESTEMMING

1. VOORSCHRIFTEN BESTEMMING 1 STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN BIJ DE AANVRAAG VOOR EEN VERKAVELINGSWIJZIGING VAN EEN GOEDGEKEURDE, NIET-VERVALLEN VERKAVELING DD. 24/01/1964 NOOT: 1. De voorschriften van de oorspronkelijke verkaveling

Nadere informatie

RUP Klaverblad Zuid Oost. Toelichting Bevolking

RUP Klaverblad Zuid Oost. Toelichting Bevolking RUP Klaverblad Zuid Oost Toelichting Bevolking juni 2018 RUP Is een uitvoering van het Gemeentelijke Ruimtelijke Structuurplan (GRS) Vervangt het gewestplan Bestaat uit een grafisch plan en bijhorende

Nadere informatie

stationsomgeving Gent Sint-Pieters - Koningin Fabiolalaan

stationsomgeving Gent Sint-Pieters - Koningin Fabiolalaan GEWESTELIJK RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN stationsomgeving Gent Sint-Pieters - Koningin Fabiolalaan Bijlage II STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN colofon samenstelling Ruimtelijke Planning Verantwoordelijke

Nadere informatie

Nog niet opgestart Selectie lopend In uitvoering Gerealiseerd Geannuleerd

Nog niet opgestart Selectie lopend In uitvoering Gerealiseerd Geannuleerd APW0301 Rijwoningen Zuid-West Vlaanderen Status project: Nog niet opgestart Selectie lopend In uitvoering Gerealiseerd Geannuleerd 1 Initiatiefnemers INTERCOMMUNALE LEIEDAL Deze architectenpool voor rijwoningen

Nadere informatie

RUP Beverlo centrum. Een nieuwe ruimtelijk kader voor versterken van de dorpskern. versterking. Dorpskern

RUP Beverlo centrum. Een nieuwe ruimtelijk kader voor versterken van de dorpskern. versterking. Dorpskern RUP Beverlo centrum Een nieuwe ruimtelijk kader voor versterken van de dorpskern Dorpskern versterking Vooraf: wat is een RUP? Ruimtelijke ordening en ruimtelijke planning Gewestplan legt bestemmingen

Nadere informatie

RUP Beverlo Centrum. Toelichting buurtplatform 2 maart 2015 Peter Douven, afdelingshoofd Stad Beringen

RUP Beverlo Centrum. Toelichting buurtplatform 2 maart 2015 Peter Douven, afdelingshoofd Stad Beringen RUP Beverlo Centrum Toelichting buurtplatform 2 maart 2015 Peter Douven, afdelingshoofd Stad Beringen 1 Inhoud Vooraf: wat is een RUP? Waarom een RUP? Bestaande toestand en ruimtelijke analyse Visie: algemeen

Nadere informatie

Bijlage II: Stedenbouwkundige voorschriften. Ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Petroleum-Zuid: gevangenis en technische schoolcampus

Bijlage II: Stedenbouwkundige voorschriften. Ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Petroleum-Zuid: gevangenis en technische schoolcampus VR 2018 1409 DOC.1020/5BIS Ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Petroleum-Zuid: gevangenis en technische schoolcampus Bijlage II: Stedenbouwkundige voorschriften Bijlage II Stedenbouwkundige

Nadere informatie

voorschriften bpa nr. 80 La Brugeoise

voorschriften bpa nr. 80 La Brugeoise voorschriften bpa nr. 80 La Brugeoise goedgekeurd dd. 19/01/2001 zones zone kleur en/of raster 1 2 3 4 5 Bpa 80 La Brugeoise goedgekeurd dd. 19/01/2001. Pagina 1 van 8 bestemmingen per zone Zone 1 bemerking(en)

Nadere informatie

WETTEREN KAPELLEWEG. Danneels. fase stedenbouwkundig schetsontwerp 9 april toelichting gecoro Wetteren

WETTEREN KAPELLEWEG. Danneels. fase stedenbouwkundig schetsontwerp 9 april toelichting gecoro Wetteren WETTEREN KAPELLEWEG Danneels. fase stedenbouwkundig schetsontwerp 9 april 2018. toelichting gecoro Wetteren ANALYSE EN CONTEXT ANALYSE EN CONTEXT Projectgebied macro Luchtfoto 3 ANALYSE EN CONTEXT Projectgebied

Nadere informatie

1. VOORSCHRIFTEN BESTEMMING

1. VOORSCHRIFTEN BESTEMMING STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN BIJ DE AANVRAAG VOOR EEN VERKAVELINGSVERGUNNING 1. VOORSCHRIFTEN BESTEMMING 1.1. BESTEMMING HOOFDGEBOUW(EN) 1.1.A. HOOFDBESTEMMING HOOFDGEBOUW(EN) Er zijn meer dan voldoende

Nadere informatie

Infomoment over het concept-rup en ontwerpplan-mer Technologiepark Ardoyen-Tramstraat

Infomoment over het concept-rup en ontwerpplan-mer Technologiepark Ardoyen-Tramstraat Infomoment over het concept-rup en ontwerpplan-mer Technologiepark Ardoyen-Tramstraat Het stadsbestuur maakt voor het Technologiepark Ardoyen een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP). Daaraan gekoppeld

Nadere informatie

Afbakening regionaalstedelijk gebied Aalst deelplan 7 Gemengd Regionaal Bedrijventerrein Sterrenhoek (wijziging)

Afbakening regionaalstedelijk gebied Aalst deelplan 7 Gemengd Regionaal Bedrijventerrein Sterrenhoek (wijziging) gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening regionaalstedelijk gebied Aalst deelplan 7 Gemengd Regionaal Bedrijventerrein Sterrenhoek (wijziging) Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften gewestelijk

Nadere informatie

Projectnummer: Onderdeel : Stedenbouwkundige onderbouwing. Opdrachtgever : de Eekelaar NV Baarleseweg RH Chaam

Projectnummer: Onderdeel : Stedenbouwkundige onderbouwing. Opdrachtgever : de Eekelaar NV Baarleseweg RH Chaam Projectnummer: 22435 Onderdeel : Stedenbouwkundige onderbouwing Omschrijving : De Eekelaar 43 appartementen met commerciële ruimten en parkeerkelder Aan de Dorpsstraat te Chaam Opdrachtgever : de Eekelaar

Nadere informatie

Sint-Truiden - Tongeren

Sint-Truiden - Tongeren Sint-Truiden - Tongeren 1. Reservegebieden voor industriële uitbreiding (KB 5/04/77) 1080 De gebieden die als reservegebieden voor industriële uitbreiding zijn aangeduid, kunnen op initiatief van de Staat,

Nadere informatie

STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN 1.VOORSCHRIFTEN EN BESTEMMING HOOFDGEBOUW. 1.1 Bestemming hoofdgebouw

STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN 1.VOORSCHRIFTEN EN BESTEMMING HOOFDGEBOUW. 1.1 Bestemming hoofdgebouw Eigendom Vennootschap MAFAR, Louizalaan 149/24, 1050 Brussel. gevolmachtigde : NV. Select Bouw, Iepersestraat 181-185, 8800 Roeselare. BPA nr 1- Dorpskom, gedeeltelijke wijziging E. VK plan dd. 30. 10.

Nadere informatie

RUP TUINEN VANDEMAELE J. VOORSCHRIFTEN PLANIDENTIFICATIENUMMER: RUP_36010_214_00011_00001 DOSSIERNUMMER BIJ LNE: SCRPL1620

RUP TUINEN VANDEMAELE J. VOORSCHRIFTEN PLANIDENTIFICATIENUMMER: RUP_36010_214_00011_00001 DOSSIERNUMMER BIJ LNE: SCRPL1620 RUP TUINEN VANDEMAELE J. VOORSCHRIFTEN PLANIDENTIFICATIENUMMER: RUP_36010_214_00011_00001 DOSSIERNUMMER BIJ LNE: SCRPL1620 PROVINCIE WEST-VLAANDEREN GEMEENTE LEDEGEM RUP VANDEMAELE J. TUINEN VOORSCHRIFTEN

Nadere informatie

Nieuw Zurenborg Klankbordgroep 2 09 l 02 l 10

Nieuw Zurenborg Klankbordgroep 2 09 l 02 l 10 Nieuw Zurenborg Klankbordgroep 2 09 l 02 l 10 groene singel - Plan van de Vlaamse overheid - Doelstelling: duurzame oplossing voor de Antwerpse verkeersproblematiek - bestaat uit 16 projecten Drie doelstellingen:

Nadere informatie

STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN

STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN ART. 1: AMBACHTELIJKE ZONE 1. Bestemmingsomschrijving 1.1. Hoofdbestemming Lokale ambachtelijke bedrijven die geen abnormale hinder veroorzaken voor de directe omgeving.

Nadere informatie

Stedenbouwkundige aspecten van de ontwikkeling voor Gent Sint Pieters

Stedenbouwkundige aspecten van de ontwikkeling voor Gent Sint Pieters Stedenbouwkundige aspecten van de ontwikkeling voor Gent Sint Pieters De aanleiding Gent Sint-Pieters en omgeving einde jaren 90 vanuit stedenbouwkundig oogpunt Knooppunt openbaar vervoer met groeiverwachtingen

Nadere informatie

RUP Herziening Hofstraat

RUP Herziening Hofstraat RUP Herziening Hofstraat Openbaar onderzoek Bewonersvergadering 4 september 2017 Inhoud toelichting Situering plangebied Situering planningscontext Aanleiding en procesverloop Doelstellingen van het RUP

Nadere informatie

RUP nr. 2ter Zeedijk-Mouchotteplein Gemeente Middelkerke. Stedenbouwkundige voorschriften en grafisch plan juni 2018

RUP nr. 2ter Zeedijk-Mouchotteplein Gemeente Middelkerke. Stedenbouwkundige voorschriften en grafisch plan juni 2018 RUP nr. 2ter Zeedijk-Mouchotteplein Gemeente Middelkerke Stedenbouwkundige voorschriften en grafisch plan juni 2018. Gemeentelijk RUP nr. 2ter 'Zeedijk - Mouchotteplein' te Middelkerke Verordenend grafisch

Nadere informatie

GEMEENTE GAVERE GEMEENTELIJK RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN DEEL 3: BINDEND GEDEELTE

GEMEENTE GAVERE GEMEENTELIJK RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN DEEL 3: BINDEND GEDEELTE GEMEENTE GAVERE GEMEENTELIJK RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN DEEL 3: BINDEND GEDEELTE GRS GAVERE - BINDEND GEDEELTE 1 INHOUD 1. VOORSTEL BINDENDE BEPALINGEN 3 1.1. RUIMTELIJKE NEDERZETTINGSSTRUCTUUR 3 1.2. RUIMTELIJK-ECONOMISCHE

Nadere informatie

GEMEENTE LIERDE RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN BINDEND GEDEELTE

GEMEENTE LIERDE RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN BINDEND GEDEELTE GEMEENTE LIERDE RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN BINDEND GEDEELTE GRS LIERDE BINDEND GEDEELTE I INHOUD 1. VOORSTEL BINDENDE BEPALINGEN 2 1.1. WOON- EN LEEFSTRUCTUUR 2 1.2. RUIMTELIJK-ECONOMISCHE STRUCTUUR 3 1.3.

Nadere informatie

9 loten voor eengezinswoningen. in het centrum van Duisburg (Tervuren) Hoek Zuurbergstraat / Oude Vrijheidsstraat. 3080 Tervuren

9 loten voor eengezinswoningen. in het centrum van Duisburg (Tervuren) Hoek Zuurbergstraat / Oude Vrijheidsstraat. 3080 Tervuren Verkoopsdossier Zuurberg 07 05 2015 9 loten voor eengezinswoningen in het centrum van Duisburg (Tervuren) Hoek Zuurbergstraat / Oude Vrijheidsstraat 3080 Tervuren 6/05/2015 VERKOOPSDOSSIER VERKAVELING

Nadere informatie

Verordening Wonen herziening gr 9 februari 2015

Verordening Wonen herziening gr 9 februari 2015 Verordening Wonen herziening gr 9 februari 2015 Stedenbouwkundige verordening betreffende de differentiatie van woonvormen binnen de stad Dilsen-Stokkem. Deze verordening wordt best samen met de toelichting

Nadere informatie

provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan

provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan LEEMSTRAAT Hoogstraten Stedenbouwkundige voorschriften Ruimtelijke planner: Peter Peeters Dienst Ruimtelijke Planning Gezien en definitief vastgesteld door de provincieraad

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ORDENING. Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Leiselehoek. Voorlopige vaststelling voor openbaar onderzoek BEREK 16 november2015

RUIMTELIJKE ORDENING. Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Leiselehoek. Voorlopige vaststelling voor openbaar onderzoek BEREK 16 november2015 RUIMTELIJKE ORDENING Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Leiselehoek Voorlopige vaststelling voor openbaar onderzoek BEREK 16 november2015 RUIMTELIJKE ORDENING Toelichting bij het RUP Inhoud - LIGGING

Nadere informatie

Toelichting op het bestemmingsplan. 1e herziening bestemmingsplan Leerpark, locatie Brandweerkazerne. Stadsontwikkeling Dordrecht

Toelichting op het bestemmingsplan. 1e herziening bestemmingsplan Leerpark, locatie Brandweerkazerne. Stadsontwikkeling Dordrecht Toelichting op het bestemmingsplan 1e herziening bestemmingsplan Leerpark, locatie Brandweerkazerne Stadsontwikkeling Dordrecht Augustus 2009 1. Inleiding Het bestemmingsplan Leerpark is op 1 maart 2005

Nadere informatie

Gemeente Oosterhout. Kantorenlocatie Beneluxweg- Zuid

Gemeente Oosterhout. Kantorenlocatie Beneluxweg- Zuid Gemeente Oosterhout Kantorenlocatie Beneluxweg- Zuid Netto oppervlakte: ca. 1.4 hectare Aantal bedrijven: 1 bedrijf Bereikbaarheid (wegen, spoor, water, openbaar vervoer): A27 en openbaar vervoer Type

Nadere informatie

10. Verordenend grafisch plan en verordenende stedenbouwkundige voorschriften

10. Verordenend grafisch plan en verordenende stedenbouwkundige voorschriften 10. Verordenend grafisch plan en verordenende stedenbouwkundige voorschriften Enkel de tekst in de kolom verordenende voorschriften is bindend. De tekst in kolom toelichting dient samen met de stedenbouwkundige

Nadere informatie

7. Vlasmuseum Stad Kortrijk, Ontwikkelingskader Leieboorden

7. Vlasmuseum Stad Kortrijk, Ontwikkelingskader Leieboorden 7. Vlasmuseum Leiedal + HUB, juni 2010 Stad Kortrijk, Ontwikkelingskader Leieboorden 46 7.1. Lezing van de site De site wordt omgeven door de Noordstraat, het bouwvolume aan de Rekollettenstraat met daarin

Nadere informatie

Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Jeugdverblijf Oud Klooster, begeleidingstehuis Ruyskensveld Campus Zwalm en basisschool Het Groene Lilare

Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Jeugdverblijf Oud Klooster, begeleidingstehuis Ruyskensveld Campus Zwalm en basisschool Het Groene Lilare Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Jeugdverblijf Oud Klooster, begeleidingstehuis Ruyskensveld Campus Zwalm en basisschool Het Groene Lilare Toelichting GECORO 23 oktober 2018 Inhoud 1. Fasestap binnen

Nadere informatie

Ontwikkelingsvisie. Noordereiland & Burgemeester Drijbersingel, Zwolle. DeZwarteHond.

Ontwikkelingsvisie. Noordereiland & Burgemeester Drijbersingel, Zwolle. DeZwarteHond. Ontwikkelingsvisie Noordereiland & Burgemeester Drijbersingel, Zwolle DeZwarteHond. Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Huidige situatie 3. Uitgangspunten 4. Ontwikkelingsvisie 4.1 Verbindingen 4.2 Parkeren

Nadere informatie

Schipstraat en E.Vlieberghstraat vroeger en nu:

Schipstraat en E.Vlieberghstraat vroeger en nu: 79 Schipstraat en E.Vlieberghstraat vroeger en nu: Foto 4.4. : Schipstraat en E.Vlieberghstraat, begin 20 ste eeuw Foto 4.5. : Schipstraat en E.Vlieberghstraat in 1990 Foto 4.6. : Schipstraat en E.Vlieberghstraat

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ANALYSE. Historische route

RUIMTELIJKE ANALYSE. Historische route RUIMTELIJKE ANALYSE 1868 2007 Historische route Over het eiland loopt een deel van een eeuwenoude route tussen Oosterhout (centrum) en Den Hout. Eén van de belangrijkste structuurbepalende elementen op

Nadere informatie

STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING INZAKE PARKEERPLAATSEN EN FIETSSTALPLAATSEN BIJ HET CREËREN VAN MEERDERE WOONGELEGENHEDEN

STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING INZAKE PARKEERPLAATSEN EN FIETSSTALPLAATSEN BIJ HET CREËREN VAN MEERDERE WOONGELEGENHEDEN STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING INZAKE PARKEERPLAATSEN EN FIETSSTALPLAATSEN BIJ HET CREËREN VAN MEERDERE WOONGELEGENHEDEN Art. 1 - Toelichting Sedert de afschaffing van de omzendbrief van 17 juni 1970 betreffende

Nadere informatie

memo Verlegging rode contour ter plaatse van de Driebergsestraatweg 63 en 65 te Doorn

memo Verlegging rode contour ter plaatse van de Driebergsestraatweg 63 en 65 te Doorn memo aan: van: c.c.: Inge Eising Gemeente Utrechtse Heuvelrug Mariël Gerritsen Pieter Birkhoff Van Wijnen Groep N.V. datum: 14 december 2015 betreft: Verlegging rode contour ter plaatse van de Driebergsestraatweg

Nadere informatie

BEDRIJVENTERREIN LANDSCHAP LANDSCHAP LANDSCHAP STAP 1 STAP 2 STAP 3

BEDRIJVENTERREIN LANDSCHAP LANDSCHAP LANDSCHAP STAP 1 STAP 2 STAP 3 BEDRIJVENTERREIN LANDSCHAP LANDSCHAP LANDSCHAP STAP 1 STAP 2 STAP 3 De opzet voor het nieuwe bedrijventerrein is het maken van een open bedrijventerrein dat zijn bouwgrenzen opzoekt. Een aantal orthogonale

Nadere informatie

stedenbouwkundige voorschriften

stedenbouwkundige voorschriften stedenbouwkundige voorschriften Algemene bepalingen...35 Artikel 1: Zone voor wonen en jeugdverblijf...38 Artikel 2: Recreatief parkgebied...42 Artikel 0: Algemene bepalingen 0.1. Ruimtelijke kwaliteit

Nadere informatie

Stad Gent werkt aan Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Stedelijk Wonen

Stad Gent werkt aan Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Stedelijk Wonen Stad Gent werkt aan Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Stedelijk Wonen Het Gentse stadsbestuur maakt een thematisch ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op, het RUP 167 Stedelijk Wonen. Met dit RUP wil

Nadere informatie

MOTIVATIENOTA BETREFFENDE DE AANVRAAG VOOR EEN VERKAVELINGSVERGUNNING HASSELT 16 e AFDELING SECTIE B nr. 162V

MOTIVATIENOTA BETREFFENDE DE AANVRAAG VOOR EEN VERKAVELINGSVERGUNNING HASSELT 16 e AFDELING SECTIE B nr. 162V MOTIVATIENOTA BETREFFENDE DE AANVRAAG VOOR EEN VERKAVELINGSVERGUNNING HASSELT 16 e AFDELING SECTIE B nr. 162V A. VOORWERP VAN DE AANVRAAG Verkavelingsaanvraag voor 2 nieuwe bouwkavels in half-open bebouwing

Nadere informatie

ruimtelijk structuurplan provincie Limburg richtinggevend gedeelte richtinggevend gedeelte

ruimtelijk structuurplan provincie Limburg richtinggevend gedeelte richtinggevend gedeelte richtinggevend gedeelte Deel I: visie op de gewenste ruimtelijke ontwikkeling informatief gedeelte richtinggevend gedeelte I II III IV V bindend gedeelte deel I. visie op de gewenste ruimtelijke ontwikkeling

Nadere informatie

stedenbouwkundige voorschriften

stedenbouwkundige voorschriften stedenbouwkundige voorschriften Algemene voorschriften VERORDENEND 1. Algemeen Openbaar nut en gemeenschapsvoorzieningen kleine inrichtingen van openbaar nut zoals infrastructuur in verband met openbare

Nadere informatie