Rapportage proefneming opslag Brandbaar afval

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rapportage proefneming opslag Brandbaar afval"

Transcriptie

1 aan Provincie Noord Brabant kopie aan J. Braspenning, E. Mastenbroek, M. Jochemsen van H. van Duijnhoven telefoon versienummer Definitief datum juni 2008 Rapportage proefneming opslag Brandbaar afval 1 Inleiding Het nationale beleid ten aanzien van brandbaar afval is om dit te verbranden. Het storten van brandbaar afval is in beginsel niet toegestaan. Momenteel wordt indien afvalverbrandingsinstallaties (AVI s) in onderhoud zijn, in storing vallen of als gevolg van een hoog aanbod onvoldoende afval kunnen verbranden, brandbaar afval gestort. Het storten wordt dan mogelijk gemaakt middels ontheffingen van het stortverbod. Door middel van deze proefneming wordt verdere invulling gegeven aan het nationale beleid om juist zoveel mogelijk afval te verbranden, waarbij het brandbare afval, na tijdelijke opslag, alsnog wordt verbrand en niet meer (blijvend) gestort. In zijn algemeenheid zal door uitbreiding van de verbrandingscapaciteit in Nederland aanbod en vraag door fluctuaties om preciezere sturing vragen. Als gevolg van onbalans in vraag en aanbod treden in Nederland sterke fluctuaties op in de totale verbrandingscapaciteit van de AVI s. Revisies, onderhoud en stagnatie in de verbranding zorgen voor deze fluctuaties alsmede sterk wisselend aanbod (bv vakanties, feestdagen). Voorraadvorming is het beheersinstrument hiervoor. Tevens is voorraadvorming van belang voor de sturing van toekomstig brandbaar afval om onderbezetting van verbrandingscapaciteit te voorkomen. Om de mogelijkheid van voorraadvorming te onderzoeken is door Essent Milieu een proefneming gedaan m.b.t. het tijdelijk opslaan van (regulier) brandbaar afval op locatie Spinder. In de proef ligt de nadruk op het brandbaar afval in depot, het opkuilen. De proefopzet is op 26 juni 2007 ingediend. Met deze proefneming is door de provincie Noord- Brabant ingestemd bij brief van 14 augustus 2007, kenmerk De proefneming is begin juli gestart. Voorliggende rapportage geeft het proefverloop weer van de opslag van brandbaar afval.

2 pagina 2 van 9 2 Doelstelling Naast beoordeling van de (milieu)effecten, is het doel van de proef aan te tonen dat brandbaar afval, dat tijdelijk in depot is gezet, kwalitatief niet zodanig degradeert dat latere verbranding (technisch) onmogelijk wordt. Om de haalbaarheid in beeld te brengen zijn de effecten van langdurige opslag geëvalueerd. Hiertoe zijn 3 varianten in opslag van brandbaar afval getest: inrichten van een terugneembaar depot, opbalen van brandbaar afval in folie, persen van brandbaar afval in containers. De uiteindelijke varianten en de afwijkingen hierop zijn in hoofdstuk 3 nader beschreven. Het doel van de proeven is als volgt; - Vaststellen van de afname in calorische waarde in de tijd; Hiertoe is op drie tijdstippen de calorische waarde bepaald: bij aanvang (T0), na 3 maanden (T3) en na 6 maanden (T6). - Vaststellen van milieuhygiënische effecten tijdens opslag en handling; Gedurende de opslag en tijdens de handling zijn de aspecten geluid (inzet materieel), geuroverlast (metingen) en stofoverlast (visueel) geëvalueerd. - Vaststellen van risico s op broei/brand; Middels temperatuurmeting is de temperatuur tijdens de opslag gemonitoord. 3 Proefneming Op de locatie Spinder hebben de proefnemingen plaatsgevonden. Criteria voor locatiekeuze waren dat de proefnemingen de reguliere bedrijfsvoering minimaal verstoren, dat de aanleg van bovenafdichtingsprojecten niet wordt gefrustreerd, minimale overlast naar de omgeving plaatsvindt en dat de proefnemingen op een veilige afstand t.o.v. gebouwen en overige opstallen kunnen worden uitgevoerd. De proefneming is initieel in 3 delen uitgevoerd. Voor elke proef brandbaar afval (BA) is gebruik gemaakt van eenzelfde partij brandbaar afval. Tijdens de proefperiode zijn enkele uitgangspunten gewijzigd. Deze worden nader toegelicht bij het betreffende deel. Onderstaand wordt per proef ingegaan op de uitvoering. De evaluatie en de resultaten van de diverse proeven worden in hoofdstuk 4 beschreven. 3.1 Opslag van BA in depot, het opkuilen Op de Spinder is een proefvak ingericht, binnen het stortlichaam, aan de rand van het huidige stortfront op een locatie voorzien van onderafdichting. Het afval is in depot gezet in een vierkante bak (ca 20 x 20m). De bodem van de bak bestond uit een laag AVI-assen

3 pagina 3 van 9 van ca 20 cm dikte (in de proefopzet waren dit Stelconplaten; echter een verdichte laag AVI-slak heeft dezelfde eigenschappen). Rondom zijn aarden wallen aangelegd van ca 2,5m hoog (in proefopzet gecombineerd met perrondelen en aan de achterzijde ondersteund door een aarden wal (zie figuur 1)). Bij aanleg van het proefvak bleek dat de aarden wallen dusdanig verdicht konden worden dat toepassing van perrondelen niets zou toevoegen, de kans op verstoring van het logistieke proces zouden vergroten breuk en daarmee contaminatie). Met de afmetingen van het proefvak is er 1000 m 3 (ca 800 ton) brandbaar afval opgeslagen, dat 6 maanden is blijven liggen (wk 26 wk 51). Het afval is met behulp van een compactor verdicht en daarna afgedekt met folie en aarde. In het midden van het afvalpakket zijn drainagebuizen aangebracht om het eventueel ontwijkende stortgas af te voeren. In week 51 is de folie en de aarde verwijderd en zijn er monsters genomen ten behoeve van het bepalen van de calorische waarde. Het depot is vervolgens m.b.v. een kraan afgegraven. Het vrijkomende afval is met containerwagens afgevoerd naar AZN ter verbranding. De hoeveelheid van ca 800 ton is minimaal benodigd om de proef representatief te kunnen uitvoeren. Bij kleinere hoeveelheden kan de compactor onvoldoende manoeuvreren om de vereiste verdichting te behalen. Figuur 1: Schematische overzicht methode opkuilen Folie en grond Drains laag AVI-bodemassen 3.2 Opslag van BA in geperste balen Deze proef is in 3 varianten uitgevoerd: 1. Afval is middels een mobiele persinstallatie op Spinder enkelvoudig in folie gewikkeld (16 balen) 2. Afval is middels een mobiele persinstallatie op Spinder dubbel in folie gewikkeld (16 balen)

4 pagina 4 van 9 3. Variant 3 is ontstaan uit de proef met de perscontainers. Een nadere beschrijving hiervan is gegeven onder paragraaf 3.3. Initieel is ca. 32 ton fijn huishoudelijk afval geperst in balen (ca. 1 ton per baal). In totaal, inclusief variant 3, zijn 49 balen gedurende de testperiode opgeslagen. Aan het eind van de proefperiode is dit afval naar AZN afgevoerd en verbrand. Een deel is in balen afgevoerd, het andere deel is op locatie ontbaald door middel van het stukknijpen van de folie door een overslagkraan en naar AZN afgevoerd en verbrand. De werkzaamheden (persen in balen en ontbalen) hebben plaatsgevonden op het afvaloverslagstation op de locatie Spinder. De opslag van de balen heeft plaatsgevonden binnen het stortlichaam, aan de rand van het actuele stortfront, op een locatie voorzien van onderafdichting. 3.3 Opslag van BA in perscontainer Op het AOS van Spinder zijn 2 perscontainers (2 * 15 ton) geperst, waarna deze containers zijn gestald op locatie binnen het stortlichaam, aan de rand van het actuele stortfront, op een locatie voorzien van onderafdichting. Initieel was de bedoeling dat het afval in de perscontainers in Wijster met een vaste persinstallatie in balen zou worden geperst (3 e variant zoals in 3.2 is aangegeven). Echter de eerste 4 weken van de proef was de persinstallatie te Wijster buiten gebruik. Toen deze gerepareerd was zijn de perscontainers vervolgens naar Wijster afgevoerd, het afval met de vaste persinstallatie in 17 balen geperst, in folie gewikkeld en geretourneerd naar Spinder voor het resterende deel van de proef. Na beëindiging van de proef is dit afval naar AZN afgevoerd en verbrand. De afwijking t.o.v. de proefneming is het gevolg van voortschrijdend inzicht. De verwachting was dat afval uit de perscontainers na een half jaar er hetzelfde zou uitzien als op T=0. Het balen van afval in folie gebeurt onder lagere druk en zal snellere omzettingen geven dan onder hogere druk geperst afval. Hierdoor is de proef met de perscontainers vroegtijdig beëindigd. Ook uit praktisch oogpunt is deze variant komen te vervallen. Indien gedurende een stop van de AVI in 3 weken tijd ton brandbaar afval moet worden geperst zouden hiervoor 1250 perscontainers moeten worden gestald op Spinder. Het persen van 1000 ton afval per dag is onder de huidige omstandigheden technisch/logistiek niet mogelijk. Mede op grond van dit argument en de daaraan gekoppelde bedrijfseconomische consequenties is dit proefonderdeel vroegtijdig gestopt.

5 pagina 5 van 9 4 Resultaten De resultaten van de proefnemingen zijn verdeeld in 3 categorieën, zoals is aangegeven in de doelstelling. Onderstaand wordt per categorie de evaluatie van de proeven weergegeven. Vaststellen van de afname in calorische waarde in de tijd Aan het begin van de proef zijn monsters genomen t.b.v. bepaling van de calorische waarde. Alleen van het depot brandbaar is na 3 maanden (T3) en na 6 maanden (T6) de calorische waarde nogmaals bepaald. Ter bepaling van de calorische waarde zijn per meting 4 big-bags afval bemonsterd en ter analyse naar Wijster getransporteerd. Tabel 1. Resultaten proeven depot brandbaar afval T = 0 T = 3 maanden T = 6 maanden Calorische waarde [MJ/kg] Droge stof afval [%] Vorming stortgas (afgeleid uit afname calorische waarde). Dit is niet toegepast voor de balen/perscontainers. Alleen in de eerste week, met het oplopen van de temperatuur tot 42 0 C is damp waargenomen. Het vrijgekomen stortgas is organoleptisch bepaald. Dit was echter dusdanig weinig dat dit niet is gemeten en niet is opgevangen. Met het opschalen van deze activiteit zullen in het(de) depot(s) stortgasbronnen worden geplaatst. Het vrijkomende stortgas wordt zo aangesloten op het stortgasonttrekkingssysteem voor verdere opwerking. Van de geperste balen zijn tussentijds geen monsters genomen t.b.v. bepaling van de calorische waarde. Vaststellen van milieuhygiënische effecten tijdens de proef Depot brandbaar afval Gedurende de aanleg en ontmanteling van het depot en tijdens het afgraven en verladen van het brandbaar afval zijn de aspecten geluid (inzet materieel), geur (metingen) en stof (organoleptisch) geëvalueerd. Geluid De geluidbelasting van de proef bestaat uit 2 momenten; - aanleg en vullen depot (kraan aanleg wallen, compactor aandrukken afval, vrachtwagens aanvoer afval en lossen). - afgraven en afvoer (poliepkraan laden dumpers, vrachtwagens afvoer afval en containerwissel). In de tussenliggende tijd hebben geen activiteiten plaatsgevonden.

6 pagina 6 van 9 De geluidsbelasting tijdens de aanleg en het vullen van het depot is vergelijkbaar met het normale stortproces. Het afgraven en afvoeren van het afval uit het depot is minder geluidbelastend dan het normale stortproces, het bronvermogen van de poliepkraan is lager dan van de compactor. De afvoer van het afval heeft plaatsgevonden in 2 stappen, het afval is eerst in containers geladen en naar de containerwisselplaats getransporteerd. Vervolgens zijn deze containers per as afgevoerd naar de eindverwerker. In totaal zijn 66 containers gevuld à 12 ton/container. Deze zijn met combi s afgevoerd. Aan de persinstallatie voor balen zijn geen geluidmetingen verricht. Tijdens het ontbalen zijn eveneens geen geluidmetingen gedaan. Deze handelingen zijn vergelijkbaar met het persen van containers in het overslagstation en de reguliere overslag op het overslagstation. Daar dit binnen de activiteiten van de vigerende vergunning valt en hier de geluidbelasting van bekend is, zijn geen geluidmetingen verricht. Geur Tijdens het afgraven/verladen van het depot zijn lijzijdemetingen gedaan. Als referentie zijn geuremissies gegeven van afval van 3 dagen oud en vers gestort afval. De resultaten zijn als volgt: Tabel 2. Geuremissies afval Soort afval Geuremissie [Ge/h] Specifieke geuremissie [Ge/ton] Afgraven depot brandbaar na 6 maanden , Afval 3 dagen oud , Regulier storten en compacteren , In bijlage 1 zijn de geurcontouren weergegeven waarin de huidige (representatieve) bedrijfssituatie is weergegeven en de huidige (representatieve) bedrijfssituatie inclusief de activiteit afgraven depot brandbaar bij een geprognosticeerde hoeveelheid van ton/jaar. Geurvorming tijdens het losmaken van de balen is organoleptisch bepaald. Tijdens dit proces is niet meer geur waargenomen dan tijdens het reguliere stortproces en minder geur dan tijdens de ontgraving van het depot.

7 pagina 7 van 9 Stof De hoeveelheid stof is organoleptisch bepaald. Tijdens het afgraven/verladen is geen additioneel stof waargenomen t.o.v. het reguliere stortproces. Door het hogere vochtgehalte van het afval is tijdens de afgraving zelfs minder stofvorming geconstateerd. De stofvorming is tijdens t=0 vergelijkbaar met het reguliere stortproces in geval van de verwerking van (brandbaar) ontheffingsafval. Afhankelijk van de aard van het te storten afval. Wel is sprake van enige dampvorming (T=42 0 C), dit is in de geurmetingen meegenomen. Stofvorming tijdens het kapotmaken van de balen is organoleptisch bepaald. Tijdens dit proces is niet meer stof waargenomen dan tijdens het reguliere stortproces. Water Het vrijkomende water wordt op eenzelfde manier behandeld als van overige gestorte stoffen. Via het percolaatsysteem wordt dit water (voor)gezuiverd in de percolaatwaterzuiveringsinstallatie (PWZI). Vaststellen van risico s op broei/brand Het risico op broei en brand is niet anders dan voor het reguliere storten. Verder wordt het depot met folie en grond afgedicht. Tijdens de proef zijn in het depot temperatuurmetingen verricht met een temperatuurmeter op een staaf, in een ca m lange pijp (vergelijking met composteer). In het begin van de proef was de temperatuur tussen C. Na een week was de temperatuur opgelopen tot maximaal 45 0 C, waarna de temperatuur weer is afgenomen. De hoogst gemeten temperatuur gedurende de hele proefperiode was 45 0 C. De temperatuur in de balen is niet gemeten, omdat dit praktische problemen opleverde. Met de temperatuursonde was het zeer moeilijk om in het geperste afval en door de beschermlaag te prikken. Er is voor gekozen om regelmatig aan de buitenzijde van de balen te voelen of er warmteontwikkeling optrad. Er is tijdens de proefduur, met name in de eerste weken, een lichte toename gevoeld. De temperatuurontwikkeling was vergelijkbaar met die van het depot. 5 Conclusies en vervolg Gebaseerd op het proefverloop en het afgraven van het depot kan gesteld worden dat de proef met het opkuilen is geslaagd. Met deze proef is ervaring opgedaan met het bufferen van brandbaar afval. Uit de proef is gebleken dat deze methode van tijdelijk opslaan

8 pagina 8 van 9 technisch goed uitvoerbaar is. Bij de verwerking van dit afval in de AVI van AZN zijn geen afwijkingen gevonden t.o.v. regulier brandbaar afval. Ook hier is dit afval, na opslag van 6 maanden, technisch goed verwerkbaar. De calorische waarde van het afval op verschillende momenten is niet significant afgenomen. Gerelateerd aan het droge stof gehalte is de calorische waarde zelfs toegenomen. De proeven met de methoden van balen persen en perscontainers zullen vooralsnog geen vervolg krijgen. De motivatie voor de perscontainers is gegeven in paragraaf 3.3. Het balen persen van afval geeft extra (logistieke) handelingen zoals depotvorming, persen van balen, afvoer balen naar opslagplek, kapotmaken van balen en overslag afval naar een AVI. Bovendien is voor een te bufferen maximaal hoeveelheid afval van ca ton, een opslag van ca balen nodig. Vanwege o.a. het niet kunnen compacteren van dit afval is een groter ruimtebeslag nodig dan met opkuilen. Dit leidt tot gebrek aan ruimte op de huidige opslaglocatie, los van de milieuhygiënische controle op zo een grote hoeveelheid balen. Bovendien is het persen van balen onwenselijk vanwege het feit dat veel kunststof en bandmaterialen aan de balen moet worden toegevoegd, dat uit milieuhygiënisch oogpunt onwenselijk is. Broei Temperatuurmetingen tonen aan dat geen moment de temperatuur hoger dan 45 0 C is geweest. De verwachting is dan ook dat voor opslagperioden van een jaar geen risico s ontstaan ten aanzien van brand en/of broei. Geluid+ energie Ten aanzien van geluid is er voor het depot geen toename van de vergunde transportbewegingen en t.o.v. de vergunde emissiepunten. De vergunde transportbewegingen, inzet materieel en handling opslag worden niet overschreden door de activiteit depot brandbaar afval. De inzet van de mobiele pers en het ontbalen vallen binnen de vergunde contouren. Gezien het vooralsnog niet verder doorzetten van de proeven met balen en perscontainers is hier geen effect op geluid te verwachten ten opzichte van de reguliere activiteiten. Geur en stof Tijdens de opslag zijn geen meetbare emissies geregistreerd. Door het afdekken met folie en grond zal er geen stortgas uittreden. Via de drains is emissie in de vorm van damp geconstateerd, dit was echter in zo n geringe mate dat dit niet meetbaar en opwerkbaar was. Met het opschalen van deze activiteit zullen in het (de) depot(s) stortgasbronnen worden geplaatst. Het vrijkomende stortgas wordt zo aangesloten op het stortgasonttrekkingssysteem voor verdere opwerking.

9 pagina 9 van 9 Tijdens het afgraven van het brandbaar afval zijn geurmetingen uitgevoerd. De damp die tijdens het afgraven is waargenomen, is in de geurmeting betrokken. Resultaten laten zien dat dit afval, dat een half jaar in depot heeft gelegen, meer geurt dan het verse afval dat tijdens het stortproces wordt verwerkt. Dit betreft de absolute geurmetingen. In de bijlagen zijn de geurcontouren opgenomen van de vergunde bedrijfssituatie en de geurcontouren van de vergunde situatie inclusief het afgraven van het depot met een geprognosticeerde jaarcapaciteit van ton. Als vergunde contour is de 3 ge/m 3, 98 percentiel gehanteerd. De geurcontour inclusief het afgraven en verladen van brandbaar afval heeft geen significante invloed op de vergunde geurcontour van 3 ge/m 3, 98 percentiel ook gezien de meet- en berekentoleranties bij geur. De contour is, evenals voor de representatieve bedrijfssituatie naar NW-richting verschoven, waarbij de contour dusdanig is verschoven dat deze de hele inrichting dekt. Deze verschuiving heeft geen consequenties voor de omgeving daar de contour binnen de inrichtingsgrens blijft, itt de situatie die momenteel is vergund. Verwezen wordt naar figuur e Geurcontouren van 1 en 3 ge/m3 als percentielwaarde als gevolg van stortplaats Spinder te Tilburg inclusief buffer brandbaar afval (huidige locatie) uit het rapport Geuronderzoek stortplaats Spinder te Tilburg in verband met uitbreiding van de activiteiten, ESMA08A2, juni 2008 (zie bijlage 2 bij de melding depot brandbaar afval). Vervolg In overleg met het bevoegd gezag zal, na beoordeling van bovengenoemd rapport, worden afgestemd wat de benodigde procedure wordt voor het vergunnen van deze activiteit. Momenteel is het geurrapport, inclusief het afgraven en verladen van het depot brandbaar afval, ter beoordeling bij de provincie Noord-Brabant. Bijlage Rapport Geuronderzoek stortplaats Spinder te Tilburg in verband met uitbreiding van de activiteiten, ESMA08A2, juni Dit rapport is tevens bijlage bij de melding depot brandbaar afval.

Geuronderzoek stortplaats Spinder te Tilburg in verband met uitbreiding van de activiteiten. ESMA08A2, juni 2008 PRA Odournet bv

Geuronderzoek stortplaats Spinder te Tilburg in verband met uitbreiding van de activiteiten. ESMA08A2, juni 2008 PRA Odournet bv Geuronderzoek stortplaats Spinder te Tilburg in verband met uitbreiding van de activiteiten ESMA08A2, juni 2008 PRA Odournet bv titel: rapportnummer: projectcode: trefwoorden: opdrachtgever: contactpersoon:

Nadere informatie

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 24 oktober 2012 20112006-08 J. van Rooij

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 24 oktober 2012 20112006-08 J. van Rooij Notitie 20112006-08 Oostenburgereiland te Amsterdam Verkennend geuronderzoek Stadsdeelwerf Dienst Centrum Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 24 oktober 2012 20112006-08 J. van Rooij 1 Inleiding

Nadere informatie

(ONTWERP) AMBTSHALVE WIJZIGING VERGUNNING WET ALGEMENE BEPALINGEN OMGEVINGSRECHT

(ONTWERP) AMBTSHALVE WIJZIGING VERGUNNING WET ALGEMENE BEPALINGEN OMGEVINGSRECHT (ONTWERP) AMBTSHALVE WIJZIGING VERGUNNING WET ALGEMENE BEPALINGEN OMGEVINGSRECHT Verleend Aan Top Trans Holding BV (Locatie: Industrie 16 te Noordhorn) Groningen, april 2012 Nr. 2011-17266 Zaaknummer:

Nadere informatie

Amitec. Het aanvraagformulier is aangepast en het lozen van huishoudelijk afvalwater en hemelwater is in de aanvraag opgenomen.

Amitec. Het aanvraagformulier is aangepast en het lozen van huishoudelijk afvalwater en hemelwater is in de aanvraag opgenomen. Reactie op opmerkingen naar aanleiding van opmerkingen op concept Aanvraagformulier 1 de bijlage van de aanvraag is een volgens de NRB toegevoegd. de bedrijfsafvalcontainer met het nummer 22 w o r d t

Nadere informatie

Advies geurhinder in relatie tot bestemmingsplan Watertoren 14 december 2011, Ewald Korevaar Kenmerk:

Advies geurhinder in relatie tot bestemmingsplan Watertoren 14 december 2011, Ewald Korevaar Kenmerk: Milieudienst Midden-Holland Advies geurhinder in relatie tot bestemmingsplan Watertoren 14 december 2011, Ewald Korevaar Kenmerk: 201127434 Aanleiding De gemeente Gouda is bezig met het opstellen van een

Nadere informatie

Theo Beheer BV. Kenmerken project. Groenafval en uitbreiding veegvuil. Verwerkingslocatie Lelystad

Theo Beheer BV. Kenmerken project. Groenafval en uitbreiding veegvuil. Verwerkingslocatie Lelystad Theo Beheer BV Kenmerken project Groenafval en uitbreiding veegvuil Verwerkingslocatie Lelystad Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Huidige bedrijfsactiviteiten 3 3 Relatie vigerende omgevingsvergunning 3 4

Nadere informatie

sectorplan 3 Restafval van handel, diensten en overheden

sectorplan 3 Restafval van handel, diensten en overheden sectorplan Restafval van handel, diensten en overheden 1 Achtergrondgegevens 1. Belangrijkste afvalfracties Organisch afval, papier/karton, kunststoffen 2. Belangrijkste bronnen HDO-sectoren. Aanbod in

Nadere informatie

I. BESLISSING. I.A. Algemeen

I. BESLISSING. I.A. Algemeen Afdeling Vergunningverlening Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht BESCHIKKING van GS van Utrecht Tel. 030-2589111 www.provincie-utrecht.nl Datum 10 november 2009 Team Milieubeheer Nummer 2009INT250700

Nadere informatie

Uitvoering en voortgang.

Uitvoering en voortgang. NIEUWSBRIEF NR 7 & 8 Afdichting stortlocatie t Rikkerink Enschede 22 aug 2018 Uitvoering en voortgang. Voor u ligt de zevende (in de vakantie) en achtste Nieuwsbrief. Middels deze nieuwsbrief willen wij

Nadere informatie

R01. Recycling Van Werven BV in Hattemerbroek M03 Beschrijving wijziging. datum: 12 oktober 2015

R01. Recycling Van Werven BV in Hattemerbroek M03 Beschrijving wijziging. datum: 12 oktober 2015 21520126.R01 Recycling Van Werven BV in Hattemerbroek M03 Beschrijving wijziging datum: 12 oktober 2015 m i l i e u g e l u i d b o u w a d v i e s b r a n d v e i l i g h e i d r u i m t e l i j k e o

Nadere informatie

Noblesse Proteins BV

Noblesse Proteins BV Protocol Meet- en registratieprotocol ten behoeve van het Plan wijziging emissiepunt verenlijn Van: Noblesse Proteins BV Februari 2016 versie 2: definitief Noblesse Proteins BV Ambachtsweg 7 9418 TW Wijster

Nadere informatie

I. BESLISSING DE MELDING. II.A. Beschrijving van de melding en de inrichting

I. BESLISSING DE MELDING. II.A. Beschrijving van de melding en de inrichting Afdeling Vergunningverlening Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht BESCHIKKING van GS van Utrecht Tel. 030-2589111 www.provincie-utrecht.nl Datum 3 maart 2009 Team Milieubeheer Nummer 2009INT238015

Nadere informatie

Deelrapport Luchtkwaliteit Aanvulling

Deelrapport Luchtkwaliteit Aanvulling Deelrapport Luchtkwaliteit Aanvulling Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie Postbus 299-4600 AG Bergen op Zoom + 31 (0)164 212 800 nieuwesluisterneuzen@vnsc.eu www.nieuwesluisterneuzen.eu Rapport Vlaams

Nadere informatie

Aspect Omschrijving Vindplaats

Aspect Omschrijving Vindplaats Inleiding Voor de ontwikkeling van Brouwerseiland in de Middelplaathaven aan de Brouwersdam vindt een ontgronding waterbodem en de landbodem plaats. Met betrekking tot de ontgronding van land- en waterbodem

Nadere informatie

Van pot naar pan. Groen gas uit Tilburg

Van pot naar pan. Groen gas uit Tilburg Van pot naar pan Groen gas uit Tilburg Even ten noorden van de stad Tilburg ligt de gelijknamige locatie van Attero. De locatie bestaat uit een stortplaats, een overslagstation en een grondbank. Er zijn

Nadere informatie

Bodemrisicoanalyse AVR Brielselaan 175 Rotterdam

Bodemrisicoanalyse AVR Brielselaan 175 Rotterdam Bodemrisicoanalyse AVR Brielselaan 175 Rotterdam AVR-Bedrijven 6 december 2011 Definitief rapport 9W2623.01 Barbarossastraat 35 Postbus 151 6500 AD Nijmegen +31 (0)24 328 42 84 Telefoon +31 (0)24 323

Nadere informatie

MAATWERKBESLUIT *D * D

MAATWERKBESLUIT *D * D *D170309949* D170309949 MAATWERKBESLUIT Aanvrager : Opfokbedrijf Groesbeek Datum besluit : 18 juli 2017 Onderwerp : Maatwerkvoorschriften opslag pluimveemest Gemeente / locatie : Gemeente Berg en Dal/

Nadere informatie

Opvallend in deze figuur is het grote aantal bedrijven met een vergunning voor exact 340 stuks melkvee (200 melkkoeien en 140 stuks jongvee).

Opvallend in deze figuur is het grote aantal bedrijven met een vergunning voor exact 340 stuks melkvee (200 melkkoeien en 140 stuks jongvee). Ontwikkeling melkveebedrijven in Utrecht, Gelderland en Brabant Analyse van mogelijke groei van melkveebedrijven op basis van gegevens van CBS en provincies Het CBS inventariseert jaarlijks de feitelijk

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Directie Ecologie Ons kenmerk C2039301/2811531 op de op 8 juli 2011 bij hen ingekomen aanvraag van Caldic Chemie Produktie BV, om vergunning krachtens

Nadere informatie

Afbeelding 2.1. Locatie Aviko en nabijgelegen Natura 2000-gebied Rijntakken

Afbeelding 2.1. Locatie Aviko en nabijgelegen Natura 2000-gebied Rijntakken Afbeelding 2.1. Locatie Aviko en nabijgelegen Natura 2000-gebied Rijntakken De blauwe delen in afbeelding 2.1 zijn Vogelrichtlijngebied. De groene delen in afbeelding 2.1 zijn Vogelrichtlijngebied en Habitatrichtlijngebied.

Nadere informatie

bevoegd gezag gesloten in de praktijk zeer weinig voorkomt.

bevoegd gezag gesloten in de praktijk zeer weinig voorkomt. telefoon 085-4862450 www.sikb.nl Pagina 1 van 9 OVERZICHT WIJZIGINGEN BUM S EN HUMS S BODEMENERGIE OKTOBER 2015 Voorgenomen wijzigingen in versie 2.4 ten opzichte van versie 2.3 Tabel 1. Wijzigingen BUM

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Ons kenmerk C2140613/3540209 op aanvraag om een omgevingsvergunning ingevolge de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) van Van Gansewinkel

Nadere informatie

Mestverwerking MACE in Landhorst. Henk Jans, arts MG, MMK 3 juli 2014

Mestverwerking MACE in Landhorst. Henk Jans, arts MG, MMK 3 juli 2014 Mestverwerking MACE in Landhorst Henk Jans, arts MG, MMK Introductie Rol van de GGD: toelichting op risico s mestverwerkingsbedrijf MACE nav vragen van werkgroep MACE en andere betrokkenen, besproken tijdens

Nadere informatie

Referentienummer Datum Kenmerk rsd.431.N001, revisie 2 3 april 2009 R. Cornelis/JBr

Referentienummer Datum Kenmerk rsd.431.N001, revisie 2 3 april 2009 R. Cornelis/JBr Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 263723.rsd.431.N001, revisie 2 3 april 2009 R. Cornelis/JBr Betreft Akoestisch onderzoek Boomkwekerij P. Versmissen te Eersel Inleiding De opdrachtgever is voornemens

Nadere informatie

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 15 oktober 2012 20121724-06 J. van Rooij

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 15 oktober 2012 20121724-06 J. van Rooij Notitie 20121724-06 Nieuwbouw Sligro Willem Alexanderweg Maastricht Inventarisatie geur omliggende bedrijven Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 15 oktober 2012 20121724-06 J. van Rooij 1 Inleiding

Nadere informatie

Uw referentie: MPM9858 Onze referentie: ZienswijzeDura Betreft: Zienswijze met betrekking tot ontwerpbeschikking APN te Nijmegen Aantal pagina s: 5

Uw referentie: MPM9858 Onze referentie: ZienswijzeDura Betreft: Zienswijze met betrekking tot ontwerpbeschikking APN te Nijmegen Aantal pagina s: 5 per fax (026 359 83 50) en per email (d.ariaens@prv.gelderland.nl) Gedeputeerde Staten van Gelderland Postbus 9090 6800 GX Arnhem Uw referentie: MPM9858 Onze referentie: ZienswijzeDura Betreft: Zienswijze

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING. milieuneutraal veranderen van een inrichting. Industrieweg 16 te Noordhorn. datum besluit: 13 oktober 2017

OMGEVINGSVERGUNNING. milieuneutraal veranderen van een inrichting. Industrieweg 16 te Noordhorn. datum besluit: 13 oktober 2017 OMGEVINGSVERGUNNING voor: het wijzigen van een inrichting bedoeld voor het op- en overslaan en bewerken van afvalstoffen van derden en op- en overslaan van gevaarlijke afvalstoffen van meer dan 50 ton.

Nadere informatie

BESLUIT TOT HET VERLENEN VAN EEN ONTHEFFING VAN DE OMGEVINGSVERORDENING GELDERLAND VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT TOT HET VERLENEN VAN EEN ONTHEFFING VAN DE OMGEVINGSVERORDENING GELDERLAND VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT TOT HET VERLENEN VAN EEN ONTHEFFING VAN DE OMGEVINGSVERORDENING GELDERLAND VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 3 oktober 2016 Nummer besluit : 2016-012898 Gesloten stortplaats

Nadere informatie

omgevingsdienst HAAGLANDEN

omgevingsdienst HAAGLANDEN Zaaknummer Ons Kenmerk Datum 00512001 ODH-2018-00031092 0 9 APR. 2018 Bezoekadres Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus 14060 2501 GB Den Haag T (070) 21 899 02 E vergunningen@odh.nl I

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. P.L. Vermeulen (SP), W.J.M.K Senden (SP) (d.d. 6 september 2007) Nummer 2099

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. P.L. Vermeulen (SP), W.J.M.K Senden (SP) (d.d. 6 september 2007) Nummer 2099 van Gedeputeerde Staten op vragen van P.L. Vermeulen (SP), W.J.M.K Senden (SP) (d.d. 6 september 2007) Nummer 2099 Onderwerp Asbest stortplaats Crayestein-West Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting

Nadere informatie

ONDERZOEK LUCHTKWALITEIT HERINRICHTING BEMMELSEWAARD

ONDERZOEK LUCHTKWALITEIT HERINRICHTING BEMMELSEWAARD ONDERZOEK LUCHTKWALITEIT HERINRICHTING BEMMELSEWAARD Wijzigingen ten opzichte van de huidige situatie Rapportnummer: BL2013.6836.01-V03 ONDERZOEK LUCHTKWALITEIT HERINRICHTING BEMMELSEWAARD Wijzigingen

Nadere informatie

KEURING KUNSTGRASVELDEN. Uitloging zink in het drainage water en de drainage laag.

KEURING KUNSTGRASVELDEN. Uitloging zink in het drainage water en de drainage laag. KEURING KUNSTGRASVELDEN Uitloging zink in het drainage water en de drainage laag. eindrapport Opdrachtgever / Client RecyBEM B.V. t.a.v. de heer drs. C. van Oostenrijk Postbus 418 2260 AK LEIDSCHENDAM

Nadere informatie

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Ontwerpbeschikking Omgevingsvergunning Aanvrager : Van Gansewinkel Nederland B.V. Aangevraagde activiteiten : Ambtshalve wijziging in verband met IPPC toets Locatie

Nadere informatie

Attero Holding N.V., bestaande uit: N.V. Afvalverbranding Zuid Nederland (A.Z.N.)

Attero Holding N.V., bestaande uit: N.V. Afvalverbranding Zuid Nederland (A.Z.N.) CERTIFICAAT, bestaande uit: Attero B.V. Attero Noord B.V. Attero Zuid B.V. AZN Holding B.V. Meander 861 6825 MH Arnhem Postbus 4114 6080 AC Haelen en de toepassing daarvan voldoen aan de voorwaarden gesteld

Nadere informatie

Sectorplan 3 Restafval van handel, diensten en overheden

Sectorplan 3 Restafval van handel, diensten en overheden Sectorplan 3 Restafval van handel, diensten en overheden 1 Achtergrondgegevens 1. Belangrijkste afvalfracties Organisch afval, papier/karton, kunststoffen 2. Belangrijkste bronnen HDO-sectoren 3. Aanbod

Nadere informatie

Aanpak fijn stof bij veehouderijen

Aanpak fijn stof bij veehouderijen Aanpak fijn stof bij veehouderijen Ministerie van Infrastructuur en Milieu 13 december 2011 1. Inleiding In het kader van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) is in 2009 en 2010 onderzoek

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Besluit van Gedeputeerde staten van Limburg. Van Gansewinkel B.V. te Venlo. Zaaknummer:

Omgevingsvergunning. Besluit van Gedeputeerde staten van Limburg. Van Gansewinkel B.V. te Venlo. Zaaknummer: Besluit van Gedeputeerde staten van Limburg Omgevingsvergunning Van Gansewinkel B.V. te Venlo Zaaknummer: 2014-0777 Kenmerk: 2014/51651 d.d. 25 september 2014 Verzonden: INHOUDSOPGAVE 1 Besluit 3 2 Procedure

Nadere informatie

Gelet op het bepaalde in de Wet milieubeheer besluiten wij dat:

Gelet op het bepaalde in de Wet milieubeheer besluiten wij dat: Vergunningverlening Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht BESCHIKKING van GS van Utrecht Tel. 030-2589111 Fax 030-2583140 www.provincie-utrecht.nl Datum 20 mei 2008 Team Milieubeheer Nummer

Nadere informatie

Welkom! Info-avond: Resultaten onderzoek Stortplaats Padbroek. Cuijk, Padbroek 15 december 2011

Welkom! Info-avond: Resultaten onderzoek Stortplaats Padbroek. Cuijk, Padbroek 15 december 2011 Welkom! Info-avond: Resultaten onderzoek Stortplaats Padbroek Cuijk, Padbroek 15 december 2011 Programma 19.30; Opening door G. Stoffels 19.40; Intro op de avond 19.50; Resultaten onderzoek Vuilstort 20.30;

Nadere informatie

tômgevingsd/msŕ jc Midden- ca Wts-t-Brabaat

tômgevingsd/msŕ jc Midden- ca Wts-t-Brabaat tômgevingsd/msŕ jc Midden- ca Wts-t-Brabaat Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant c2ļ2223073472392 Van Gansewinkel Milieutechniek BV, Middenweg 15 te Moerdijk. t9mgevingsdí'm.sŕÿ Midden-

Nadere informatie

Betreft: Beroepsschrift inzake besluit op bezwaar inzake handhavingsverzoek mbt brandveiligheid Hummel Recycling BV

Betreft: Beroepsschrift inzake besluit op bezwaar inzake handhavingsverzoek mbt brandveiligheid Hummel Recycling BV Leek, 16 april 2013 Van: FrisLeek p/a Mulderspark 9-1 9351 NR Leek Aan: Rechtbank Noord Nederland Sector Bestuursrecht Postbus 200 9400 AE Assen Betreft: Beroepsschrift inzake besluit op bezwaar inzake

Nadere informatie

energiemanagement & kwaliteitsmanagement

energiemanagement & kwaliteitsmanagement Energiemanagement Programma & managementsysteem Het beschrijven van het energiemanagement en kwaliteitsmanagementplan (zoals vermeld in de norm, voor ons managementsysteem). 1 Inleiding Maatschappelijk

Nadere informatie

Milieuneutrale verandering van de inrichting MBI Lekdijk Nieuw-Lekkerland. Documentcode: 16J103.RAP001.CB.CL

Milieuneutrale verandering van de inrichting MBI Lekdijk Nieuw-Lekkerland. Documentcode: 16J103.RAP001.CB.CL Milieuneutrale verandering van de inrichting MBI Lekdijk Nieuw-Lekkerland Documentcode: 16J103.RAP001.CB.CL Milieuneutrale verandering van de inrichting MBI Lekdijk Nieuw-Lekkerland Documentcode: 16J103.RAP001.CB.CL

Nadere informatie

Omgevingsdienst Regio Nijmegen OMGEVINGSVERGUNNING. Aanvrager Datum besluit Onderwerp

Omgevingsdienst Regio Nijmegen OMGEVINGSVERGUNNING. Aanvrager Datum besluit Onderwerp Omgevingsdienst Regio Nijmegen D161392657 D161392657 OMGEVINGSVERGUNNING Aanvrager Datum besluit Onderwerp Gemeente / locatie OLO-nummer Zaaknummer Activiteit ARN B.V. 25 augustus 2016 Verwerking luiers,

Nadere informatie

Rutte Groep te Amsterdam; beschrijving van de milieuneutrale wijziging van de inrichting aan de Santoriniweg 29 te Amsterdam

Rutte Groep te Amsterdam; beschrijving van de milieuneutrale wijziging van de inrichting aan de Santoriniweg 29 te Amsterdam Rutte Groep te Amsterdam; beschrijving van de milieuneutrale wijziging van de inrichting aan de Santoriniweg 29 te Amsterdam Onderdeel van de vergunningaanvraag voor het veranderen van de inrichtingen

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 18R.00673

RAADSINFORMATIEBRIEF 18R.00673 RAADSINFORMATIEBRIEF 18R.00673 gemeente WOERDEN Van college van burgemeester en wethouders Datum 27 november 2018 Portefeuillehouders) Wethouder Noorthoek Portefeuille(s) : ^ Verkeer en parkeren Contactpersoon

Nadere informatie

NATIONAAL RIJSTPROGRAMMA. Project: 9ACP RPR006 INFOFOLDER POST-HARVEST TECHNOLOGIE DROGEN VAN PADIE

NATIONAAL RIJSTPROGRAMMA. Project: 9ACP RPR006 INFOFOLDER POST-HARVEST TECHNOLOGIE DROGEN VAN PADIE NATIONAAL RIJSTPROGRAMMA Project: 9ACP RPR006 INFOFOLDER POST-HARVEST TECHNOLOGIE DROGEN VAN PADIE Februari 2008 INFOFOLDER POST HARVEST TECHNOLOGIE DROGEN VAN PADIE DOELSTELLING Vooruitlopend op te verzorgen

Nadere informatie

Bodembescherming. en de NRB in het Bal. Bodembescherming. verandert, het bodembeschermingsniveau blijft gelijkwaardig

Bodembescherming. en de NRB in het Bal. Bodembescherming. verandert, het bodembeschermingsniveau blijft gelijkwaardig Bodembescherming en de NRB in het Bal Bodembescherming verandert, het bodembeschermingsniveau blijft gelijkwaardig Kees Jonker Rijkswaterstaat WVL afd. Bodem en Ondergrond/Bodem+ 25 juni 2019 1 Wat verandert

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Vragen inzake Reiling Sterksel BV te Sterksel, gemeente Heeze-Leende Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Bijlage(n) De heer R. van Zeeland,

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Directie Ecologie Ons kenmerk C2053302/2841963 op de op 11 oktober 2011 bij hen ingekomen aanvraag van Heros Vastgoed BV, om vergunning krachtens de

Nadere informatie

Toezicht lucht in het Activiteitenbesluit. Rommy Ytsma (InfoMil) 11 februari 2016

Toezicht lucht in het Activiteitenbesluit. Rommy Ytsma (InfoMil) 11 februari 2016 Toezicht lucht in het Activiteitenbesluit Rommy Ytsma (InfoMil) 11 februari 2016 Inhoud presentatie Voorbereiden bedrijfsbezoek Wat te doen bij onbekende installatie of activiteit Toezicht luchtvoorschriften:

Nadere informatie

Wet milieubeheer. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. Melding artikel ENCI te Maastricht. Zaaknummer:

Wet milieubeheer. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. Melding artikel ENCI te Maastricht. Zaaknummer: Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Wet milieubeheer Melding artikel 8.19 ENCI te Maastricht Zaaknummer: 2015-0968 Kenmerk: 2015/48998 d.d. 16 juli 2015 Verzonden: INHOUDSOPGAVE 1 Melding 3 1.1

Nadere informatie

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.650 en Y = 447.600.

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.650 en Y = 447.600. Bijlage I Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van Ontwikkelingsverband Houten C.V. voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van de bouw van een parkeerkelder onder het nieuw realiseren

Nadere informatie

Eindrapportage rietmaaiproject 2017

Eindrapportage rietmaaiproject 2017 Eindrapportage rietmaaiproject 2017 Staatsbosbeheer, 12 januari 2018 Wouter Maatje, Wim Bles 1 Toelichting project rietmaaien 2017: Binnen Staatsbosbeheer wordt veel werk verzet om de nog overgebleven

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING WABO. Bos Recycling B.V. ten behoeve van het overslaan van bouw- en sloopafval en onverwerkte slakken voor metaal verwijdering.

OMGEVINGSVERGUNNING WABO. Bos Recycling B.V. ten behoeve van het overslaan van bouw- en sloopafval en onverwerkte slakken voor metaal verwijdering. OMGEVINGSVERGUNNING WABO verleend aan Bos Recycling B.V. ten behoeve van het overslaan van bouw- en sloopafval en onverwerkte slakken voor metaal verwijdering. de locatie: Rouaanstraat 43 te Groningen

Nadere informatie

Per immissiepunt (bij de Weerterhof vergunningspunt M-14 en in immissiepunt M-01) is onderzocht welke geluidbelasting daar optreedt per fase (week).

Per immissiepunt (bij de Weerterhof vergunningspunt M-14 en in immissiepunt M-01) is onderzocht welke geluidbelasting daar optreedt per fase (week). Voor: : François Verhoeven, Consortium Grensmaas Van : Peter van der Boom Onderwerp : Weerterhof Meers geluidbelasting optimalisatie Projectnummer : 08-025 F Datum : donderdag 12 maart 2009 Op verzoek

Nadere informatie

IJmuiden, 16 oktober 2014

IJmuiden, 16 oktober 2014 IJmuiden, 16 oktober 2014 Betreft : Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor het wijzigen van de vergunning van Harsco door het veranderen van de werkwijze met betrekking tot de afhandeling van ROZA-slak.

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Schriftelijke vragen van de Statenfractie van de Partij voor de Arbeid inzake "Sanering terrein Chemie-Pack" Schriftelijke vragen van het lid

Nadere informatie

Toelichting milieuneutrale verandering Abbott Healthcare Products B.V.

Toelichting milieuneutrale verandering Abbott Healthcare Products B.V. REPORT Weesp, The Netherlands Health, Safety & Environment Issue Date: 19 mei 2016 Toelichting milieuneutrale verandering Abbott Healthcare Products B.V. COPYRIGHT AND PROPERTY ABBOTT HEALTHCARE PRODUCTS

Nadere informatie

Voormalige stortplaats BouwerschapwegWoltersum. Stand van zaken en vooruitblik Informatiebijeenkomst 18 januari 2018

Voormalige stortplaats BouwerschapwegWoltersum. Stand van zaken en vooruitblik Informatiebijeenkomst 18 januari 2018 Voormalige stortplaats BouwerschapwegWoltersum Stand van zaken en vooruitblik Informatiebijeenkomst 18 januari 2018 Programma Welkomstwoord burgemeester De Vries Presentatie Stand van zaken en vooruitblik

Nadere informatie

Afvalstoffen naar Duitsland

Afvalstoffen naar Duitsland VROM-Inspectie Regio Zuid Afval Afvalstoffen naar Duitsland Rapportage VROM Inspectie Regio Zuid Kennedyplein 5-12, gebouw B1 Postbus 850 5600 AW Eindhoven Interne postcode - O.W. de Hollander Telefoon

Nadere informatie

Aan: Provincie Utrecht Dienst Wegen, Verkeer en Vervoer t.a.v. de heer E. Koevoets. Postbus TH Utrecht. Geachte heer Koevoets,

Aan: Provincie Utrecht Dienst Wegen, Verkeer en Vervoer t.a.v. de heer E. Koevoets. Postbus TH Utrecht. Geachte heer Koevoets, Dienst Water en Milieu Aan: Provincie Utrecht Dienst Wegen, Verkeer en Vervoer t.a.v. de heer E. Koevoets Postbus 80300 3508 TH Utrecht Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht Tel. 030-2589111

Nadere informatie

Nieuwe regelgeving ter beheersing van diffuse stofemissies veroorzaakt door. Stuivende stoffen

Nieuwe regelgeving ter beheersing van diffuse stofemissies veroorzaakt door. Stuivende stoffen Nieuwe regelgeving ter beheersing van diffuse stofemissies veroorzaakt door Stuivende stoffen Achtergrond Europese richtlijn Luchtkwaliteit Omzetting in Belgisch recht Omzetting gewestelijk specifiek Vlaanderen

Nadere informatie

sectorplan 8 Afval van verlichting

sectorplan 8 Afval van verlichting sectorplan Afval van verlichting 1 Achtergrondgegevens 1. Belangrijkste afvalstoffen Hoge- en lagedruk kwiklampen, hoge- en lagedruk natriumlampen en fluorescentiepoeder 2. Belangrijkste bronnen Dienstverlening,

Nadere informatie

Resultaat Toetsing TNO Lean and Green Awards

Resultaat Toetsing TNO Lean and Green Awards ID Naam Koploper Datum toetsing 174 M. Van Happen Transport BV 2-4-2012 Toetsingscriteria 1. Inhoud en breedte besparingen 2. Nulmeting en meetmethode 3. Haalbaarheid minimaal 20% CO2-besparing na 5 jaar

Nadere informatie

Bijlage 1 Toelichting aanvraag milieuneutrale verandering RAI Amsterdam B.V.

Bijlage 1 Toelichting aanvraag milieuneutrale verandering RAI Amsterdam B.V. Notitie Contactpersoon Rosalie Geerlinks Datum 16 november 2015 Kenmerk N001-1232547RGE-los-V01-NL Bijlage 1 Toelichting aanvraag milieuneutrale verandering RAI Amsterdam B.V. In deze notitie wordt de

Nadere informatie

Rapportage: ketenanalyse (versie 8: 01-10-2015) Maaien, schouwen en verwerken bermgras en schouwvuil

Rapportage: ketenanalyse (versie 8: 01-10-2015) Maaien, schouwen en verwerken bermgras en schouwvuil Rapportage: ketenanalyse (versie 8: 01-10-2015) Maaien, schouwen en verwerken bermgras en schouwvuil Pagina 1 Inhoud 1. Inleiding 1.1 Wat is een ketenanalyse 1.2 Doel van een ketenanalyse 1.3 Opbouw van

Nadere informatie

Eerste wijziging van het LAP Inspraaknotitie. 7 december 2009

Eerste wijziging van het LAP Inspraaknotitie. 7 december 2009 Eerste wijziging van het LAP 2009-2021 Inspraaknotitie 7 december 2009 Colofon Contactpersoon L.J.W.M. Bergman T 070 339 47 80 F 070 339 12 88 Portefeuille Milieu Directie Duurzaam Produceren Afval en

Nadere informatie

Quick scan inzamelsysteem EPSverpakkingen. Stromenanalyse, inzamelkosten en krachtenveldanalyse

Quick scan inzamelsysteem EPSverpakkingen. Stromenanalyse, inzamelkosten en krachtenveldanalyse Quick scan inzamelsysteem EPSverpakkingen via milieustraten Stromenanalyse, inzamelkosten en krachtenveldanalyse Huidige EPS stofstromen Export 1.748 ton Productie EPS verpakkingen in NL 8.265 ton EPS

Nadere informatie

20140813.v2 2014 Q1/Q2

20140813.v2 2014 Q1/Q2 2014 Voortgang CO2-prestatieladder 2014 OFN heeft, samen met OFS, in het begin van niveau 5 bereikt op de CO 2 -prestatieladder. Dit is de hoogst haalbare trede op de ladder. Zoals gebruikelijk blikken

Nadere informatie

In bijlage 2 is de ligging van de sterke verontreiniging met vinylchloride.

In bijlage 2 is de ligging van de sterke verontreiniging met vinylchloride. Saneringsplan kavel 19 (Papaverweg vml. 47-51) te Amsterdam-Noord D.d. 24 juli 2017 Inleiding Ten behoeve van het bouwrijp maken van het perceel kavel 19 Buiksloterham (ter hoogte van Papaverweg vml. 47-51)

Nadere informatie

B.V. Grondbezit AVI Moerdijk II B.V. Afvalverbranding Zuid Nederland

B.V. Grondbezit AVI Moerdijk II B.V. Afvalverbranding Zuid Nederland CERTIFICAAT Nummer: 2175876 Attero Holding N.V., bestaande uit: Attero B.V. Attero Noord B.V. Vagron B.V. Attero Zuid B.V. Deponie Zuid B.V. AZN Holding B.V. B.V. Grondbezit AVI Moerdijk B.V. Grondbezit

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING. het in gebruik nemen van een nieuwe voorbreker ter vervanging van de huidige. milieuneutraal veranderen van een inrichting

OMGEVINGSVERGUNNING. het in gebruik nemen van een nieuwe voorbreker ter vervanging van de huidige. milieuneutraal veranderen van een inrichting OMGEVINGSVERGUNNING voor: het in gebruik nemen van een nieuwe voorbreker ter vervanging van de huidige. activiteiten: milieuneutraal veranderen van een inrichting verleend aan: Berger Recycling B.V. locatie:

Nadere informatie

Notitie Vergelijking Plateau- en Klagenfurtalternatief Rijksweg 74 ten aanzien van luchtkwaliteit

Notitie Vergelijking Plateau- en Klagenfurtalternatief Rijksweg 74 ten aanzien van luchtkwaliteit Notitie Vergelijking Plateau- en lagenfurt RWS Limburg juli 2007 1 1. Samenvatting en conclusies Rijkswaterstaat heeft in samenwerking met TNO de effecten in en rond Venlo van Rijksweg 74 op luchtkwaliteit

Nadere informatie

VOORSCHRIFTEN BEHORENDE BIJ DE MILIEUVERGUNNING VAN:

VOORSCHRIFTEN BEHORENDE BIJ DE MILIEUVERGUNNING VAN: Voorschriften milieu Zaaknummer: 607098 Vergunninghouder: Maatschap H. en E. Brink Projectomschrijving: Wijzigen stalinrichting en plaatsen mestloods VOORSCHRIFTEN BEHORENDE BIJ DE MILIEUVERGUNNING VAN:

Nadere informatie

Akoestische onderbouwing. Champignonkwekerij Gemert B.V. Beeksedijk 10 te Gemert

Akoestische onderbouwing. Champignonkwekerij Gemert B.V. Beeksedijk 10 te Gemert Akoestische onderbouwing Beeksedijk 10 te Gemert Projectgegevens Initiatiefnemer Naam : H. van den Boomen Adres : Beeksedijk 10 Postcode, plaats : 5421 XC Gemert Telefoon : 0492-364941 Handelsnaam en locatie

Nadere informatie

Aanvraag van het verlaagde tarief van de milieuheffing

Aanvraag van het verlaagde tarief van de milieuheffing Aanvraag van het verlaagde tarief van de milieuheffing Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij Afdeling Bodembeheer Stationsstraat 110, 2800 MECHELEN Tel. 015 284 284 Fax 015 284 275 Website: www.ovam.be

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs

Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs Notitie Contactpersoon ir. J.M. (Martin) Bloemendal Datum 7 april 2010 Kenmerk N001-4706565BLL-mya-V02-NL Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs Tauw

Nadere informatie

Onderwerp: Vergunning op grand van de Wet milieubeheer voor de Stortplaats Noord en Midden Zeeland B.V.

Onderwerp: Vergunning op grand van de Wet milieubeheer voor de Stortplaats Noord en Midden Zeeland B.V. Provincie Zeeland VOORBLAD Algemeen Aan: Stortplaats Noord en Midden Zeeland B.V. t.a.v. J.K. Janse Postbus 445 4530 AK Temeuzen Middelburg, 12 oktober2010 Kenmerk brief: 10031891 Afdeling: MHY Behandeld

Nadere informatie

Aanpak hemelwater Chemie-Pack

Aanpak hemelwater Chemie-Pack Aanpak hemelwater Chemie-Pack Commissie Bestuur en Middelen, 7 juni 2012 Jeroen de Vugt Projectleider Uitvoering Chemie-Pack Onderwerpen Situatie en omstandigheden Algemene aanpak Aanpak (hemel)water Zuiveringsstudie

Nadere informatie

datum 17 februari 2016 project ACT Milieuneutrale verandering Grimaldischip vestiging Den Haag Vergelijking luchtemissies uw kenmerk -

datum 17 februari 2016 project ACT Milieuneutrale verandering Grimaldischip vestiging Den Haag Vergelijking luchtemissies uw kenmerk - ACT: Behandeling RoRo-schip Grimaldi Lines datum 17 februari 2016 project ACT Milieuneutrale verandering Grimaldischip vestiging Den Haag betreft Vergelijking luchtemissies uw kenmerk - versie 001 ons

Nadere informatie

(Voorlopige) verwijdering Uitvoer voor storten is op grond van nationale zelfverzorging in beginsel niet toegestaan.

(Voorlopige) verwijdering Uitvoer voor storten is op grond van nationale zelfverzorging in beginsel niet toegestaan. TEKST SECTORPLAN 17 (onderdeel LAP) Sectorplan 17 Reststoffen van drinkwaterbereiding I Afbakening Reststoffen van drinkwaterbereiding komen vrij bij de bereiding van drinkwater. Deze reststoffen zijn

Nadere informatie

Notitie. Stoorstoffen AEB

Notitie. Stoorstoffen AEB Notitie Datum Februari 2008 Onderwerp Stoorstoffen AEB Inleiding In de acceptatievoorwaarden van AEB worden een aantal afvalstoffen genoemd welke door AEB niet geaccepteerd kunnen worden. In dit document

Nadere informatie

Bijlage 11 Omgevingsdialoog

Bijlage 11 Omgevingsdialoog Bijlage 11 Omgevingsdialoog INHOUDSOPGAVE 1 ALGEMENE INFORMATIE 1 2 VOORBEREIDING 1 3 OMGEVINGSDIALOOG 2 4 VRAGEN VANUIT DE BUREN 3 1 ALGEMENE INFORMATIE Overzicht Locatie Gespreksverslag omgevingsdialoog

Nadere informatie

Aanmeldnotitie Besluit Mer

Aanmeldnotitie Besluit Mer Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Aanmeldnotitie Besluit Mer Geerlings Metaalrecycling BV te Venlo Zaaknummer 2012-0164 d.d. 5 april 2012 Verzonden: INHOUDSOPGAVE 1 Besluit 3 2 Procedure 4 2.1

Nadere informatie

Bijlage 6 Aanvraag Oprichtingsvergunning Wabo Definitief

Bijlage 6 Aanvraag Oprichtingsvergunning Wabo Definitief Bijlage 6 Bodemrisico inventarisatie Voor Scheepswerf Reimerswaal B.V. (hierna: SWR) is ten behoeve van de aanvraag van de oprichtingsvergunning milieu een bodemrisico inventarisatie (BR) volgens de Nederlandse

Nadere informatie

Datum 4 juli Betreft Wnb-vergunning; NOV-experiment; uitbreiding Windgat; Oosterschelde

Datum 4 juli Betreft Wnb-vergunning; NOV-experiment; uitbreiding Windgat; Oosterschelde > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag Nederlandse Oester Vereniging 4462 CH GOES Directie en Biodiversiteit Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401 2500 EK Den

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Zaaknummer: OLOGWB26. Proef GFT-verzamelcontainer

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Zaaknummer: OLOGWB26. Proef GFT-verzamelcontainer Collegevoorstel Inleiding Op 12 juli 2011 is door de raadsfractie CDA een motie ingediend betreffende de scheiding van rest- en GFTafval (BABS nummer 151). De motie houdt in dat gevraagd wordt te onderzoeken

Nadere informatie

VOORSCHRIFTEN. behorende bij het ontwerpbesluit. betreffende de Wet milieubeheer voor de inrichting

VOORSCHRIFTEN. behorende bij het ontwerpbesluit. betreffende de Wet milieubeheer voor de inrichting VOORSCHRIFTEN behorende bij het ontwerpbesluit betreffende de Wet milieubeheer voor de inrichting Jellice Pioneer Europe te Kapitein Antiferstraat 31 te Emmen 2 INHOUDSOPGAVE 1 OPSLAG GEVAARLIJKE STOFFEN

Nadere informatie

Acceptatievoorwaarden Afval Energie Bedrijf

Acceptatievoorwaarden Afval Energie Bedrijf Bezoekadres Australiëhavenweg 21 1045 BA Amsterdam Postbus 58292 1040 HG Amsterdam Telefoon 020 587 6250 Fax 020 587 6270 wcs@afvalenergiebedrijf.nl www.afvalenergiebedrijf.nl Acceptatievoorwaarden Voor

Nadere informatie

BESCHIKKING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND

BESCHIKKING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND BESCHIKKING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND Aan: Kenmerk: Afdeling: Van Gansewinkel Nederland B.V.( regio Zuid-West) Vergunningverlening Datum: 16 december 2014 Onderwerp: Omgevingsvergunning op grond

Nadere informatie

Rapport: 154314 01. Versie Datum Omschrijving 1 9 juli 2015 Akoestisch onderzoek paardenhouderij Van der Sluis

Rapport: 154314 01. Versie Datum Omschrijving 1 9 juli 2015 Akoestisch onderzoek paardenhouderij Van der Sluis Rapport: 154314 01 Akoestisch onderzoek paardenhouderij Van der Sluis in de Wijk, gemeente Meppel Verantwoording Auteur(s) : Ing. U.K. Jonker Paraaf auteur(s) : Aantal pagina s : 10 (excl. figuren en bijlagen)

Nadere informatie

Oplegnotitie Toelichting op de aanpak van milieuzonering met behulp van de 'standaard Staat van Bedrijfsactiviteiten'

Oplegnotitie Toelichting op de aanpak van milieuzonering met behulp van de 'standaard Staat van Bedrijfsactiviteiten' Oplegnotitie Toelichting op de aanpak van milieuzonering met behulp van de 'standaard Staat van Bedrijfsactiviteiten' Op de volgende pagina s is een toelichting gegeven op de standaard Staat van Bedrijfsactiviteiten.

Nadere informatie

INVENTARISATIE SPOORZONE MIDDENGEBIED

INVENTARISATIE SPOORZONE MIDDENGEBIED INVENTARISATIE SPOORZONE MIDDENGEBIED Maart 2011 Programma Leefomgeving Cluster Wettelijke Taken & Projecten 1 I. INLEIDING In verband met het opstellen van een nieuw bestemmingsplan voor Spoorzone Middengebied

Nadere informatie

Figuur 1 Reductie van de massa te storten specie als functie van het uitgangszandgehalte en resterend zandgehalte.

Figuur 1 Reductie van de massa te storten specie als functie van het uitgangszandgehalte en resterend zandgehalte. Rubriek: Onderzoek Zandscheiding als middel voor depotvolumebesparing Het is duidelijk moeilijker om nieuwe depotruimte te realiseren voor de opslag van baggerspecie. Dit door gebrek aan publieke steun.

Nadere informatie

Ontwerp omgevingsvergunning UV

Ontwerp omgevingsvergunning UV Ontwerp omgevingsvergunning UV 20150044 Aanvraag Op 13 april 2015 is een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het veranderen van een rundveehouderij op het adres Stokershorst 5 te Nederweert-Eind.

Nadere informatie

Noblesse Proteins BV

Noblesse Proteins BV Protocol Meet- en registratieprotocol ten behoeve van het Plan wijziging emissiepunt verenlijn Van: Noblesse Proteins BV Februari 2017 versie 1 Noblesse Proteins BV Ambachtsweg 7 9418 TW Wijster Protocol

Nadere informatie

Kadastrale ligging: Mestbassins: Gem. Coevorden, Dalen Sectie H nr. 485

Kadastrale ligging: Mestbassins: Gem. Coevorden, Dalen Sectie H nr. 485 Bijlage 1: Overwegingen m.b.t. art. 2.1 lid 1 onder e Wabo (milieu) Bijlage behorende bij de omgevingsvergunning: Nummer: 20110227/129546 Bedrijfsgegevens Naam: Mts IJken Adres: Middendorp 17 Plaats: Wachtum

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. B. Canton (PvdD) (d.d. 11 september 2018) Nummer 3441

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. B. Canton (PvdD) (d.d. 11 september 2018) Nummer 3441 van Gedeputeerde Staten op vragen van B. Canton (PvdD) (d.d. 11 september 2018) Nummer 3441 Onderwerp Baggerdepot en weg Westvoorne & Hellevoetsluis Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting Hellevoetsluis

Nadere informatie