Bijlage cursusomschrijvingen. Integrale Veiligheidskunde Deeltijd

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage cursusomschrijvingen. Integrale Veiligheidskunde Deeltijd"

Transcriptie

1 Bijlage cursusomschrijvingen Integrale Veiligheidskunde Deeltijd

2

3 Titel Beroepsvaardigheden 2 AIV-D2BRV-14 Cursusnaam Beroepsvaardigheden 2 5 European Credits en: Inleiding beroepsvaardighede n jaar 2 Training managementvaardig heden Training Netwerken en profilering Training Ongevalanalyse Training Ongevalsanalyse introductie blok 2 blok 3 blok 4 blok 1 blok 1 Ja Ja Ja Ja Portfolio BVH 1. blok 4 2. blok 5 Het beroepsvaardighedenonderwijs is opgebouwd uit: Cognitieve vaardigheden (kennis) Reactieve vaardigheden (reageren op mensen en gebeurtenissen) Interactieve vaardigheden (vermogen tot samenwerken en communiceren) De verschillende vaardigheden worden zowel op productief ( een beroep doen op creativiteit en beslissingsvaardigheid) als reproductief (repeterende activiteiten) niveaus worden getraind. De vaardigheden die in jaar 2 aan bod komen zijn onder andere: uitvoeren van ongevalsanalyse, conflicthantering, managementvaardigheden en netwerken en profileren. Zie voor de kerntaken de beschrijvingen bij: Crisis: Conceptueel (AIV-D2CRC-13) Mobiliteit: Conceptueel (AIV-D2MOBC-14) Vitale Infrastructuur: Conceptueel (AIV- D2VIC-12) en Zorg: Conceptueel (AIV-D2ZC-12).

4 Titel Competentieontwikkelingen 2 AIV-D2COB2-14 Cursusnaam Competentieontwikkelingen 2 5 European Credits Prestatieverklaring Om de opleiding IVK DT te vervolgen is een relevante functie in het IVK werkveld op minimaal MBO-4 niveau vereist. Relevantie: Je bent aantoonbaar bezig met veiligheid. MBO-4 niveau betekent dat je zelfstandig specialistische taken uitvoert, je bent breed inzetbaar en draagt verantwoordelijkheid voor de dagelijkse gang van zake binnen jouw onderdeel van de organisatie. - Het regisseren van de aanpak van veiligheidsvraagstukken - Het ontwikkelen van veiligheidsbeleid - Het coördineren en implementeren van veiligheidsbeleid - Het signaleren en agenderen van veiligheidsontwikkelingen - Het adviseren bij veiligheidsvraagstukken - Het verrichten van project- en managementtaken bij veiligheidsbeleid Aan het begin van het studiejaar wordt opnieuw het registratie formulier IVK Deeltijd ingevuld en ingeleverd bij het praktijkbureau Bewijsstukken van de werkzaamheden (een volledig ingevuld registratieformulier, een kopie arbeidsovereenkomst, een kopie functiebeschrijving en eventueel aanvullende stukken ter verklaring functieniveau). Als je werksituatie veranderd is ten opzichte van het eerste studiejaar dient de nieuwe/veranderde werksituatie opnieuw getoetst te worden door de commissie praktijktijd deeltijd. Voor het tweede studiejaar dient een student minimaal 280 uur werkzaam te zijn geweest in de periode van 1 september 2015 t/m 1 juni Aan het eind van het studiejaar dient de student een volledig ingevulde verklaring uren praktijktijd in te leveren bij het praktijkbureau.

5 Titel Crisis: Conceptueel Cursusnaam en: Werkcollege Crisisbeheersing Werkcollege Risico en Crisiscommunicatie Werkcollege Risicomanagement Inzage tentamen AIV-D2CRIC-13 Crisis: Conceptueel 5 European Credits blok 1 blok 1 blok 1 blok 2 Combi tentamen Tentamen blok 1 2. blok 2 Dit blok heeft tot doel de student op de hoogte te brengen van de wijze waarop de crisisbeheersing in Nederland is georganiseerd. Crisisbeheersing is volgens de Wet Veiligheidsregio s (2010): het geheel van maatregelen en voorzieningen, met inbegrip van de voorbereiding daarop, dat het gemeentebestuur of het bestuur van een veiligheidsregio in een crisis treft ter handhaving van de openbare orde, indien van toepassing in samenhang met de maatregelen en voorzieningen die op basis van een bij of krachtens enige andere wet toegekende bevoegdheid ter zake van een crisis worden getroffen. Crisisbeheersing kent vele aspecten. Zo is er de repressieve kant als daadwerkelijk een crisis optreedt; hoe worden partijen gealarmeerd, hoe wordt er samengewerkt en op welke wijze wordt er gecommuniceerd onderling maar ook met de buitenwereld. Naast de repressieve kant is ook de voorbereidingsfase van belang, waarbij samenwerking en communicatie wederom een belangrijke rol spelen. Zowel de bestuurlijke als de operationele kant van de crisisbeheersing zullen in dit blok aan bod komen. De conceptuele lijn van het blok Crisis bestaat uit drie met elkaar samenhangende cursuslijnen: - Crisisbeheersing - Risicomanagement in een bestuurlijke context - Risico- en crisiscommunicatie.

6 Nadere informatie over deze cursus is te vinden in de studiehandleiding. Deze wordt enkele weken voor aanvang van de cursus op de cursussite (SharePoint) geplaatst.

7 Titel Crisis: Toepassing Cursusnaam en: Spreekuur Blokopdracht AIV-D2CRIT-12 Crisis: Toepassing 5 European Credits blok 1 Blokopdracht Opdracht 1. blok 1 2. blok 2 De blokopdracht bestaat uit 3 delen. In het eerste deel zal een crisis uit de recente e historie worden geanalyseerd en geëvalueerd. In het tweede deel wordt een analyse- & verbeternotitie opgesteld die zich richt op risicomanagement in de publieke sector. Het derde deel van de blokopdracht betreft een of analyse-notitie die zich richt op de risico- en/of crisiscommuncatie rondom een recente crisis of minicrisis. Alle delen van de blokopdracht worden uitgevoerd als groepsopdracht.

8 Titel Ervaringsreflectie jaar 2 AIV-D2ERV-13 Cursusnaam Ervaringsreflectie jaar 2 5 European Credits en: Intervisie blok 2, blok 3 Intervisie blok 1, blok 4 Ja Ja Leerwerkverslag A Leerwerkverslag C 1. blok 2 2. blok 3 1. blok 4 2. blok 5 De invulling van de ervarings- reflectielijn in periode A tot en met D staat o.a in het teken van het herkennen van de eigen leiderschapstijl. De opleiding IVK opent nieuwe mogelijkheden om werkzaam te zijn op het gebied van Integrale Veiligheid. De student komt door het bestuderen van de kerntaken en beroepshandelingen, het bestuderen van zijn sterke punten binnen leiderschap en onderlinge samenwerkingen in samenspraak met zijn medestudenten en coach tot een persoonlijk IVK profiel en kan dit profiel plaatsen in de beroepscontext. Het doel is richting te geven aan profilering binnen het vakgebied van de Integrale Veiligheid. Tijdens de interviebijeenkomsten wisselen studenten ervaringen uit, stellen elkaar onderzoekende vragen en geven elkaar feedback over het leerwerkverslag. De student heeft tijdens de intervisiebijeenkomsten een coach, die de competentieontwikkeling vanuit de werksituatie van de student volgt, begeleidt en helpt sturen. Met behulp van coaching maakt de student zijn competentieontwikkeling voor zichzelf inzichtelijk en operationeel, in de gehele wisselwerking tussen opleiding en praktijk. De coach begeleidt de student uiteindelijk naar zelfsturing en zelfsturend lerend vermogen, d.w.z. zelfsturing in wat (op)nieuw geleerd dient te worden om het beroep adequaat te kunnen uitvoeren.

9

10 Titel Mobiliteit: Conceptueel Cursusnaam en: Werkcollege Onderzoek voor veiligheid Werkcollege Recht Werkcollege Ruimtelijke Ordening Werkcollege Verkeersveiligheid AIV-D2MOBC-14 Mobiliteit: Conceptueel 10 European Credits bij aanvangsblok 2: blok 2 bij aanvangsblok 2: blok 2 bij aanvangsblok 2: blok 2 bij aanvangsblok 2: blok 2 Verkeer en Ruimtelijke Ordening Tentamen 120 Recht Tentamen 120 Onderzoek voor Veiligheid Tentamen 120 bij aanvangsblok 2: 1. blok 2 2. blok 3 bij aanvangsblok 2: 1. blok 2 2. blok 3 bij aanvangsblok 2: 1. blok 2 2. blok 3 Het blok Mobiliteit Conceptueel bestaat uit een aantal cursuslijnen: Verkeersveiligheid; Ruimtelijke ordening en veiligheid; Verdieping recht en Onderzoek voor veiligheid. In de cursuslijn Verkeersveiligheid wordt ingegaan op verschillende vervoersmodaliteiten en de risico's die deze meebrengen. Belangrijk onderdeel is incidentmanagement. In de cursuslijn Ruimtelijke ordening en veiligheid wordt ingegaan op allerlei belangen die een rol spelen bij het inrichten van de ruimte, mobiliteitsbelangen, milieubelangen, veiligheidsbelangen en economische belangen. In de cursuslijn Verdieping recht wordt dieper ingegaan op twee rechtsgebieden die van groot belang zijn voor een IVK'er, namelijk het bestuursrecht en het strafrecht. De cursuslijn Onderzoek voor veiligheid gaat in op het theoretisch kader van het uitvoeren van een praktijkgericht onderzoek.

11 Titel Mobiliteit: Toepassing Cursusnaam en: Spreekuur Blokopdracht + SLB AIV-D2MOBT-12 Mobiliteit: Toepassing 5 European Credits bij aanvangsblok 2: blok 2 Blokopdracht bij aanvangsblok 2: 1. blok 3 2. blok 4 Deze cursus omvat een blokopdracht met de opdracht tot het opbouwen en ontsluiten van een dossier rondom een zelfgekozen mobiliteitsthema. De blokopdracht beslaat de volgende stappen: informatie verzamelen; het bouwen en ontsluiten van een dossier; het maken van een kwalitatieve en kwantitatieve analyse; en het maken van een verslag van de voorgaande stappen. Doel van deze blokopdracht is het kunnen vergaren en ontsluiten van informatie, inzicht geven in de complexiteit van de problematiek en aan deze informatie tevens een kwalitatieve waardering kunnen geven.

12 Titel Onderzoek voor Veiligheid:Toepassing Cursusnaam en: Werkcollege blok C Werkcollege blok D AIV-D2OVT-12 Onderzoek voor Veiligheid:Toepassing 5 European Credits bij aanvangsblok 3: blok 3 bij aanvangsblok 3: blok 4 Ja Ja Blokopdracht bij aanvangsblok 3: 1. blok 4 2. blok 5 De blokopdracht onderzoek bestaat uit het in groepsverband uitvoeren van een praktijkonderzoek. De student oefent met de praktische toepassing van onderzoek in het kader van veiligheidsbeleid.

13 Titel Vitale Infrastructuur: Conceptueel Cursusnaam en: Werkcollege Economie Werkcollege Ethiek Werkcollege Informatiebeveiliging Werkcollege Vitale Infrastructuren Inzage tentamen AIV-D2VIC-12 Vitale Infrastructuur: Conceptueel 5 European Credits bij aanvangsblok 3: blok 3 bij aanvangsblok 3: blok 3 bij aanvangsblok 3: blok 3 bij aanvangsblok 3: blok 3 bij aanvangsblok 3: blok 4 Ja MC-tentamen Ethiek en Informatieveiligh. Open vragen Economie en Vitale infrastr. Multiple Choice Tentamen 120 Tentamen 180 bij aanvangsblok 3: 1. blok 3 2. blok 4 bij aanvangsblok 3: 1. blok 3 2. blok 4 De conceptuele lijn van het blok Vitale infrastructuur bestaat uit vier met elkaar samenhangende inhoudelijke onderdelen: - Vitale infrastructuur - Informatiebeveiliging - Ethiek en veiligheid - Economie en organisatie Omschrijving De overheid heeft de elektriciteits- en drinkwatervoorziening, de banksector en nog dertig andere producten en diensten aangemerkt als vitaal voor de e samenleving. Uitval of ernstige verstoring van deze sectoren kan grote schade tot gevolg hebben. In dit blok besteden we aandacht aan diverse aspecten met betrekking tot deze vitale infrastructuur. Studenten verdiepen zich in een aantal voor de praktijk relevante en actuele dossiers vanuit verschillende gezichtspunten; organisatorisch/bestuurlijk, (bedrijfs-)economisch/maatschappelijke kosten en baten en ethisch/morele vraagstukken. Daarnaast wordt ingegaan op vraagstukken met betrekking tot informatiebeveiliging en het delen van informatie. Ethiek en veiligheid

14 De Integraal Veiligheidskundige komt door de aard van zijn werk mogelijk veel verschillende morele problemen tegen. De morele problemen kunnen variëren van het omgaan met persoonlijke data tot het moeten nadenken over geweldinstructies. Het is van belang dat een Integraal Veiligheidskundige dan op een gestructureerde manier moreel kan argumenteren en zijn of haar keuze kan rechtvaardigen ten opzichte van anderen. In het vak ethiek leer je na te denken over die beslissingen. Economie en organisatiekunde Economie houdt zich bezig met de voortbrenging en verdeling van schaarse goederen en diensten ten einde behoeften die in de maatschappij leven te kunnen bevredigen. Voor de veiligheidskundige is het niet alleen belangrijk te weten hoe de economie werkt, belangrijker is te weten hoe bepaalde wenselijke situaties kunnen worden bereikt, onder andere vanuit economisch standpunt.

15 Titel Vitale Infrastructuur en Zorg Cursusnaam en: Spreekuur Blokopdracht Zorg Spreekuur Blokopdracht VIT + SLB AIV-D2VIZT-12 Vitale Infrastructuur en Zorg 5 European Credits blok JAAR blok JAAR 1 Vitaal 2 Zorg In periode C wordt een blokopdracht uitgewerkt rondom het thema Vitale Infrastructuren, in samenhang met het vak AIV-D2VIC-12 Vitale Infrastructuren Conceptueel. In deze blokopdracht wordt een analyse gemaakt van een zelfgekozen vitale infrastructuur. Daarin worden aspecten verwerkt als risico s voor desbetreffende producten of diensten, scenario s, samenwerkingsverbanden en wettelijke kaders. Daarop volgend worden organisatiekundige aspecten geanalyseerd, en economische vraagstukken rondom bedrijfsvoering en bedrijfscontinuïteit belicht. Tot slot moet er aandacht worden besteed aan ethische vraagstukken en dilemma s die daarbij van belang kunnen zijn. Het blok Zorg in periode D wordt afgesloten met een individueel geschreven. Dit is gebaseerd op en ligt in het verlengde van de stof die onderdeel uitmaakt van dit blok. Het is van belang om, op hoofdlijnen, over inhoudelijke voorkennis te beschikken op het gebied van (actuele) maatschappelijke ontwikkelingen in zowel binnen- als buitenland. Voorafgaande aan het uitvoeren van de opdracht vindt daarom een literatuurstudie en internet search plaats. Het doel van de opdracht is het verkrijgen van kennis en inzicht in de diverse aspecten van Sociaal Beleid, Grootstedelijke Problematiek, Veiligheid in grote instellingen, Sociologie en/ of Politicologie.

16 Nadere details zijn te vinden in de studiehandleiding die enkele weken voor aanvang van de cursus via Sharepoint beschikbaar zal zijn.

17 Titel Zorg: Conceptueel Cursusnaam en: Politicologie/Sociolog ie Sociaal Beleid Veiligheid grote instellingen AIV-D2ZC-12 Zorg: Conceptueel 5 European Credits bij aanvangsblok 4: blok 4 bij aanvangsblok 4: blok 4 bij aanvangsblok 4: blok 4 Soc. beleid + Politicologie/Sociologie Tentamen 120 Veiligheid grote instellingen Tentamen 120 bij aanvangsblok 4: 1. blok 4 2. blok 5 bij aanvangsblok 4: 1. blok 4 2. blok 5 Het blok Zorg bestaat uit 3 inhoudelijk met elkaar samenhangende conceptuele cursuslijnen: - Sociaal Beleid - Veiligheid in grote instellingen - Politicologie & Sociologie Sociaal Beleid in Nederland op micro, meso en macro niveau. Maar ook grootstedelijke problematiek komt aan de orde. Waaruit bestaan deze problematieken en wie heeft op welk niveau verantwoordelijkheden in deze? Wie werkt met wie samen en welke ontwikkelingen zijn er op dit gebied? Veiligheid in grote instellingen In deze cursuslijn wordt aandacht besteed aan de veiligheidsproblematiek in grote gebouwen met een publieksfunctie. Afhankelijk van de functie van een instelling (gezondheidszorg, onderwijs, gevangenis, etc) zijn verschillende maatregelen noodzakelijk om de veiligheid van bezoekers en personeel te waarborgen. Politicologie en Sociologie Veiligheid staat hoog op de politieke agenda, hetgeen doorwerkt in de plannen van overheden op verschillende niveaus. Sociologie is de wetenschap die processen in de samenleving inzichtelijk wil maken. Politicologie en Sociologie vormen daarom samen een belangrijke wetenschappelijk/theoretische ondersteuning voor dit blok Zorg.

18

19 Titel Visie op Veiligheid Cursusnaam en: Consult blokopdrachten jaar 3 AIV-D3BLA-13 Visie op Veiligheid 5 European Credits blok JAAR Ontwerpdocument Eindverslag In het derde jaar van Integrale Veiligheidskunde voor de deeltijd staat management en regie van veiligheid centraal. Als deeltijdstudent word je in de gelegenheid gesteld een deel van de opleiding te verbinden met je werk. Gedurende het derde jaar vindt deze koppeling plaats middels de blokopdrachten. Er zijn in totaal vier blokopdrachten, waarin steeds een ander aspect van management en regie centraal staat. De inhoud van de blokopdracht is steeds verbonden aan de thema s die bij het vak Verdieping Management aan bod komen en sluit hierop aan. Voor iedere blokopdracht wordt een startdocument (of offerte) gemaakt, zodat vooraf beoordeeld kan worden of de opdracht op niveau is. Thema blokopdracht A: Een visie op veiligheid ontwikkelen en uitdragen (in woord en schrift) In deze blokopdracht laat de student zien dat hij/zij in staat is een visie op veiligheid te ontwikkelen en uit te dragen. De student kan hierbij onderscheid maken tussen de korte, de middellange en de lange termijn Voor het ontwikkelen van een visie is van belang dat deze congruent is met de omgeving waarbinnen de opdracht uitgevoerd wordt. Zowel de directe omgeving als de grotere (maatschappelijke) omgeving dient hierin meegenomen te worden. De student is zich bewust van de machtsverhoudingen en andere drijvende krachten in het proces en weet deze op een bewuste wijze te integreren in zijn/haar visie als veiligheidskundige. Een gedegen formulering en onderbouwing van een visie is de basis voor een duidelijke communicatie ervan. Hiervoor is onder andere kritisch denkvermogen nodig dat zich uit

20 in het kunnen argumenteren. Daarnaast is een goede inhoudelijke voorbereiding belangrijk, het krachtenveld van zowel interne als externe partijen en andere relevante contextvariabelen dienen op een gestructureerde wijze in kaart te worden gebracht.

21 Titel Structurering van samenwerking Cursusnaam en: Consult blokopdrachten jaar 3 AIV-D3BLB-13 Structurering van samenwerking 5 European Credits blok JAAR Ontwerpdocument Eindverslag In het derde jaar van Integrale Veiligheidskunde voor de deeltijd staat management en regie van veiligheid centraal. Als deeltijdstudent word je in de gelegenheid gesteld een deel van de opleiding te verbinden met je werk. Gedurende het derde jaar vindt deze koppeling plaats middels de blokopdrachten. Er zijn in totaal vier blokopdrachten, waarin steeds een ander aspect van management en regie centraal staat. De inhoud van de blokopdracht is steeds verbonden aan de thema s die bij het vak Verdieping Management aan bod komen en sluit hierop aan. Voor iedere blokopdracht wordt een startdocument (of offerte) gemaakt, zodat vooraf beoordeeld kan worden of de opdracht op niveau is. Thema van blokopdracht B: Structureren van samenwerking Samen werken aan veiligheid betekent voor een IVK er dat hij/zij participeert in diverse samenwerkingsverbanden c.q. veiligheidsnetwerken en verschillende relaties onderhoudt met meerdere partijen en/of partners. Daarnaast moet een IVK er verschillende typen netwerken rond een veiligheidsthema kunnen opzetten, coördineren en borgen, gekoppeld aan een expliciete doel- of probleemstelling. Samenwerken valt of staat bij het maken van afspraken die de betrokkenen in staat stellen de opdracht conform de gestelde eisen uit te voeren. Als iedereen weet wat van hem/haar verwacht wordt kan de projectmanager zijn of haar aandacht besteden aan het managen van het proces van samenwerking. In deze blokopdracht staan het opzetten, inrichten en aansturen van samenwerkingsverbanden centraal. Het managen van een programma of project is hierin onderwerp van studie.

22 Het is belangrijk dat een bestaand plan, programma of visiestuk beschikbaar is waarop voortgebouwd kan worden. Dit zou eventueel ook het visiestuk uit blok A kunnen zijn.

23 Titel Beleids- en beheerproces Cursusnaam en: Consult blokopdrachten jaar 3 AIV-D3BLC-13 Beleids- en beheerproces 5 European Credits blok JAAR Ontwerpdocument Eindverslag In het derde jaar van Integrale Veiligheidskunde voor de deeltijd staat management en regie van veiligheid centraal. Als deeltijdstudent word je in de gelegenheid gesteld een deel van de opleiding te verbinden met je werk. Gedurende het derde jaar vindt deze koppeling plaats middels de blokopdrachten. Er zijn in totaal vier blokopdrachten, waarin steeds een ander aspect van management en regie centraal staat. De inhoud van de blokopdracht is steeds verbonden aan de thema s die bij het vak Verdieping Management aan bod komen en sluit hierop aan. Voor iedere blokopdracht wordt een startdocument (of offerte) gemaakt, zodat vooraf beoordeeld kan worden of de opdracht op niveau is. Thema blokopdracht C: Het beleidsproces in de organisatie Met het ontvangen van je diploma Integraal Veiligheidskunde, behaal je een Bachelor of Public Management. Een veiligheidskundige is veiligheidsexpert maar bezit geen positionele macht en werkt vaak als regisseur in de veiligheid. Voor het goed kunnen uitvoeren van deze functie wordt van hem / haar verwacht vele managementvaardigheden te bezitten en deze in te zetten passend bij de situatie zonder leidinggevende bevoegdheden. Een integraal veiligheidskundige (IVK er) kan richting geven aan effectieve veiligheidsoplossingen, boekt resultaten, werkt samen met diverse andere organisaties en disciplines, draagt verantwoordelijkheid en legt rekenschap af. Om dat te bereiken beschikt een IVK er over kennis met betrekking tot een effectief en samenhangend pakket managementvaardigheden. Beleid is niet enkel een zaak voor de overheid, maar ook voor het bedrijfsleven.

24 Veiligheidsbeleid is, met name in commerciële organisaties, meestal een onderdeel van de secundaire processen en kan daarmee een potentiële sluitpost worden. Hoe garandeer je als veiligheidskundige dat het thema veiligheid het soort beleid krijgt wat het verdient? Agenderen alleen is niet voldoende, er moet vanuit de organisatie en het management draagvlak zijn om het geformuleerde beleid ook daadwerkelijk uit te kunnen voeren en de resultaten te kunnen oogsten. Welke vormen van leiderschap maken dit mogelijk, en met welke moet je kunnen omgaan? Hoe zorg je dat je aan het einde van de keten kunt aantonen dat de investeringen in tijd en middelen de moeite waard zijn geweest? Hoe borg je de kwaliteit van de uitvoering? Dit zijn de kernelementen van het beleidsproces in organisaties en van deze opdracht.

25 Titel Adviseur veiligheidsvraagstukken Cursusnaam en: Consult blokopdrachten jaar 3 AIV-D3BLD-13 Adviseur veiligheidsvraagstukken 5 European Credits blok JAAR Ontwerpdocument Eindverslag In het derde jaar van Integrale Veiligheidskunde voor de deeltijd staat management en regie van veiligheid centraal. Als deeltijdstudent word je in de gelegenheid gesteld een deel van de opleiding te verbinden met je werk. Gedurende het derde jaar vindt deze koppeling plaats middels de blokopdrachten. Er zijn in totaal vier blokopdrachten, waarin steeds een ander aspect van management en regie centraal staat. De inhoud van de blokopdracht is steeds verbonden aan de thema s die bij het vak Verdieping Management aan bod komen en sluit hierop aan. Voor iedere blokopdracht wordt een startdocument (of offerte) gemaakt, zodat vooraf beoordeeld kan worden of de opdracht op niveau is. Thema van blokopdracht D: Adviseur veiligheidsvraagstukken Niet zelden heb je als IVKundige een adviserende rol. Je hebt geen beslissingsbevoegdheid, geen doorzettingsmacht. Jouw communicatievaardigheden zijn doorslaggevend voor het succes dat je in deze rol zult hebben. Je moet in staat zijn om te gaan met verschillende doelgroepen en de verschillende belangen die spelen. Je zult de taal van de opdrachtgever moeten spreken en heldere boodschappen moeten kunnen formuleren die reëel en onpartijdig zijn. Tegelijkertijd zul je out of the box moeten denken en met vernieuwende of zelfs controversiële oplossingen moeten komen. Alle aspecten van het adviesproces zullen aan bod komen, van het eerste contact met de opdrachtgever via de offerte en het onderzoeksproces tot aan de (eind)rapportage en presentatie aan de opdrachtgever. De adviesopdracht kan als interne of als extern adviesproces uitgevoerd worden, eventueel aansluitend op een eerder uitgevoerde blokopdracht. Het systematisch uitwerken van meerdere oplossingsrichtingen inclusief

26 argumentatie van de respectievelijke voor- en nadelen moet leiden tot een gedegen advies met inachtneming van de aanwezige kansen en risico s.

27 Titel Communities of Practice Cursusnaam en: Conferentie workshops Presentatie Conferentie Werkcollege blok A/D AIV-D3COP-13 Communities of Practice 10 European Credits blok 4 blok 4 blok 1, blok 4 Ja Ja COP Startdocument COP Tussendocument COP Conferentie Presentatie 60 COP Eindverslag blok 2 2. blok 3 1. blok 3 2. blok 4 1. blok 4 2. blok 5 1. blok 4 2. blok 5 Studenten formeren zelfstandige werkgroepen (maximaal 5 studenten) rond een thema voor het ontwikkelen van een Community of Practice (CoP). CoP s richten zich op het zelf genereren van veiligheidskennis aan de hand van praktijkervaringen. In de CoP s gaan studenten kennis en ervaring uitwisselen, vernieuwen, bouwen en toetsen. In de IVK-CoP s werken deeltijdstudenten samen aan innovatie op het gebied van veiligheid. Het ontsluiten, delen en borgen van kennis ten behoeve van gekozen relevant thema en een zelf ontwikkeld netwerk, staat centraal. Elk door studenten in te richten CoP kent een centraal thema dat raakvlakken mag hebben met het gekozen persoonlijke afstudeeronderwerp. Nadere informatie over deze cursus kun je vinden in de bijbehorende studiehandleiding. Deze wordt ongeveer twee weken voor aanvang van de cursus op SharePoint gezet.

28 Titel Ervaringsreflectie jaar 3 AIV-D3ERV-14 Cursusnaam Ervaringsreflectie jaar 3 10 European Credits en: Coaching blok JAAR Ja Individueel Procesverslag Individueel Proces & Praktijkverklaring

29 Titel Project- en procesmanagement: Toepassing Cursusnaam en: Simulatie / game Werkcollege Project / Procesmanagement AIV-D3PPMT-16 Project- en procesmanagement: Toepassing 10 European Credits blok JAAR blok JAAR Projectplan / beleidsstuk Proces- en evaluatiedocument De module 'Project- en procesmanagement toepassing' is een module waarin de focus specifiek ligt op het toepassen van theorieën en tools op het gebied van project- en procesmanagement. Gedurende de module wordt in groepsverband een aanpak ontwikkeld voor een fictief probleem. Dit wordt de eerste keer (blok B) vanuit een projectmatige aanpak gedaan, waarna deze aanpak geëvalueerd wordt en in blok C een verbeterde aanpak ontwikkeld wordt met behulp van inzichten over procesmanagement. Het geheel gebeurt binnen de setting van een 'serious game' waarin ook beleidsmatige aspecten, zoals de beleidscyclus en beleidsprocessen, een rol spelen. Een 'serious game' is het gebruiken van spel om in ons professionele leven iets toe te voegen. Het principe van spel zit in onze cultuur ingebakken. Voor zover als we terug kunnen kijken in de geschiedenis heeft de mens gebruik gemaakt van spel om sociale problemen op te lossen. Vandaag de dag zijn bestaat er een onderscheid tussen twee rollen van spel in de maatschappij: enerzijds brengen we een deel van onze vrije tijd door met spel (sport is hiervan een voorbeeld) anderzijds gebruiken we de principes van het spel in ons professionele leven. Simulaties en oefeningen zijn in de veiligheidsbranche essentieel om kennis en vaardigheden op te doen en integrale samenwerking te verbeteren. Ook in de beleidsvorming wordt steeds vaker gebruik gemaakt van spelelementen en scenario s om de besluitvorming te verbeteren. In deze module zal gewerkt worden met een aantal aspecten van Serious Gaming, zoals vereenvoudigingen van de werkelijkheid, scenario s, simulaties en abstracties.

30 Het vak wordt gegeven in blok B en C en sluit qua inhoud aan op de stof uit Verdieping Management (D3VM) in deze blokken, evenals op de blokopdrachten B en C (D3BLB en D3BLC).

31 Titel Verdieping Management Cursusnaam en: Hoor/werkcollege 1 Hoor/werkcollege 2 AIV-D3VM-13 Verdieping Management 10 European Credits blok 1, blok 2, blok 3, blok 4 blok 1, blok 2, blok 3, blok 4 Combi tentamen A Tentamen 120 Combi tentamen B Tentamen 120 Combi tentamen C Tentamen 120 Combi tentamen D Tentamen blok 1 2. blok 2 1. blok 2 2. blok 3 1. blok 3 2. blok 4 1. blok 4 2. blok 5 Het derde jaar van de deeltijdopleiding IVK staat in het teken van management en regie van veiligheid. Als Integraal Veiligheidskundige is niet alleen de inhoudelijke kennis over veiligheidsvraagstukken van belang, maar moet je ook beschikken over een breed scala aan managementvaardigheden zoals visie overdragen, gestructureerd samen werken, beleidsmatig werken en adviseren. Verdieping Management biedt de kennisbasis die nodig is om de blokopdrachten A tm D te kunnen uitvoeren en sluit tevens aan op de vaardighedenvakken: Communities of Practice en Serious Gaming. Omdat Verdieping Management het hele derde jaar doorloopt is het vak opgedeeld in acht thema s, waarvan er ieder blok twee behandeld worden in de colleges. Aan het einde van ieder blok wordt door middel van een combinatietentamen (meerkeuze en open vragen) de opgedane kennis getoetst.

32 Titel Afstudeertraject Cursusnaam en: Afstudeerkring AIV-D4AFST-14 Afstudeertraject 30 European Credits blok JAAR Onderzoeksplan Opdracht Individueel werkstuk actorenanalyse Opdracht Individueel werkstuk afstudeerproject Opdracht Individueel werkstuk advies Opdracht Eindgesprek Mondeling 60 Voorkennis: De vakken onderzoeksonderwijs van jaar 2. Zie studiehandleiding afstudeertraject.

Bijlage Cursusbeschrijvingen. Integrale Veiligheidskunde deeltijd

Bijlage Cursusbeschrijvingen. Integrale Veiligheidskunde deeltijd Bijlage Cursusbeschrijvingen Integrale Veiligheidskunde deeltijd 2014-2015 Titel Opleidingsvariant Afstudeerproject Deeltijd Collegejaar 2014-2015 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode AIV-D4AFST-14

Nadere informatie

Bijlage Cursusbeschrijvingen. Bacheloropleiding. Integrale Veiligheidskunde Deeltijd 2015-2016

Bijlage Cursusbeschrijvingen. Bacheloropleiding. Integrale Veiligheidskunde Deeltijd 2015-2016 Bijlage Cursusbeschrijvingen Bacheloropleiding Integrale Veiligheidskunde Deeltijd 2015-2016 1 1 Bijlage cursusbeschrijvingen Titel Opleidingsvariant Afstudeertraject Deeltijd Collegejaar 2015-2016 1 Organisatorische

Nadere informatie

Bacheloropleiding Integrale Veiligheidskunde

Bacheloropleiding Integrale Veiligheidskunde Bijlage Cursusbeschrijvingen Bacheloropleiding Integrale Veiligheidskunde Deeltijd 2016-2017 Titel Opleidingsvariant Beroepsvaardigheden Deeltijd Collegejaar 2016-2017 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode

Nadere informatie

Bijlage cursusomschrijvingen. Human Resource Management Deeltijd

Bijlage cursusomschrijvingen. Human Resource Management Deeltijd Bijlage cursusomschrijvingen Human Resource Management Deeltijd 2017-2018 Afstudeerprogramma Supervisie Werkcollege Onderzoeksmethode Startbijeenkomst APA-DAP-15 Afstudeerprogramma 30 European Credits

Nadere informatie

Bachelor of Business Administration (MER opleiding)

Bachelor of Business Administration (MER opleiding) Bachelor of Business Administration (MER opleiding) voor decentrale overheden Het Onderwijs De Bachelor of Business Administration voor decentrale overheden (Management, Economie & Recht, MER) wordt aangeboden

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De opleiding Bedrijfskunde MER (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Steeds meer krijgen organisaties te maken met

Nadere informatie

Post HBO opleiding Management in Zorg en Welzijn

Post HBO opleiding Management in Zorg en Welzijn Zorg en Welzijn Algemeen De post-hbo opleiding Management in Zorg en Welzijn is een opleiding van 1,5 jaar voor mensen met een afgeronde hbo-opleiding die werkzaam zijn in de sector zorg en welzijn en

Nadere informatie

Bijlage cursusomschrijvingen. Social Work Voltijd

Bijlage cursusomschrijvingen. Social Work Voltijd Bijlage cursusomschrijvingen Social Work Voltijd 2017-2018 Titel Grondslagen 1 ASW-V1GROND1-17 Cursusnaam Grondslagen 1 Werkvormen: Werkvorm Frequentie de werkvorm aangeboden? Hoorcollege Grondslagen

Nadere informatie

Competentieprofiel. Instituut voor Interactieve Media. Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006

Competentieprofiel. Instituut voor Interactieve Media. Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006 Competentieprofiel Instituut voor Interactieve Media Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006 Aangepast in maart 2009 Inleiding De opleiding Interactieve Media

Nadere informatie

Opleidingsprofiel MPPM

Opleidingsprofiel MPPM Opleidingsprofiel MPPM De ontwikkelingen in het beroepenveld Fysiek vooruitgangsdenken op basis van een eindontwerp in de ruimtelijke inrichting heeft in de loop van de afgelopen eeuw moeten plaatsmaken

Nadere informatie

OLP IVK DEELTIJD

OLP IVK DEELTIJD OLP IVK DEELTIJD 2018-2019 Toelichting Werkvormen HC (Hoorcollege), WC (Werkcollege), WS (Workshop), (*) aanwezigheid verplicht van minimaal 75% van de geroosterde contacturen, (***) zie modulebeschrijving

Nadere informatie

Bijlage Cursusbeschrijvingen. Integrale Veiligheidskunde voltijd

Bijlage Cursusbeschrijvingen. Integrale Veiligheidskunde voltijd Bijlage Cursusbeschrijvingen Integrale Veiligheidskunde voltijd 2014-2015 Titel Opleidingsvariant Afstudeerproject Voltijd Collegejaar 2014-2015 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode AIV-V4AFST-14

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING Medior adviseur Expertisecentrum

FUNCTIEBESCHRIJVING Medior adviseur Expertisecentrum FUNCTIEBESCHRIJVING Medior adviseur Expertisecentrum Algemene informatie Organisatie: MEE Gelderse Poort Afdeling: Primair Proces Functiebenaming: Medior Adviseur Expertisecentrum Datum: 17 juni 2016 Functiegroep:

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR

FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR A. DOEL VAN DE FUNCTIE: Het beleidsthema vanuit theoretische en praktische deskundigheid implementeren en uitbouwen teneinde toepassingen

Nadere informatie

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Supplement dd. Functie tactisch manager Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 1 sub dd Besluit personeel veiligheidsregio

Nadere informatie

De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen.

De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen. Competentie 1: Creërend vermogen De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen. Concepten voor een ontwerp te ontwikkelen

Nadere informatie

Arbo- en Milieudeskundige

Arbo- en Milieudeskundige Arbo- en Milieudeskundige Doel Ontwikkelen van beleid, adviseren, ondersteunen en begeleiden van management, medewerkers en studenten, alsmede bijdragen aan de handhaving van wet- en regelgeving, binnen

Nadere informatie

Functieprofiel Beleidsadviseur Functieprofiel titel Functiecode 00

Functieprofiel Beleidsadviseur Functieprofiel titel Functiecode 00 1 Functieprofiel Beleidsadviseur Functieprofiel titel Functiecode 00 Doel Ontwikkelen, implementeren en evalueren van beleid en adviseren op één of meerdere aandachtsgebieden/beleidsterreinen ten behoeve

Nadere informatie

Middenkaderopleiding voor beginnend leidinggevenden (MKOB)

Middenkaderopleiding voor beginnend leidinggevenden (MKOB) Middenkaderopleiding voor beginnend leidinggevenden (MKOB) Verbeter je vaardigheden en word een betere en effectievere leidinggevende Opleidingsinstituut DJI Voor wie Voor leidinggevenden met zes maanden

Nadere informatie

Bijlage cursusomschrijvingen. [Civiele Techniek] [Duaal/hoofdfase]

Bijlage cursusomschrijvingen. [Civiele Techniek] [Duaal/hoofdfase] Bijlage cursusomschrijvingen [Civiele Techniek] [Duaal/hoofdfase] 2016-2017 Titel Opleidingsvariant Duaal Collegejaar 2016-2017 Werkveld: Constructie & Infrastructuur 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode

Nadere informatie

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3 TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3 VOORWOORD Als stageteam Toegepaste Psychologie zijn wij zeer verheugd dat uw instelling onze student(en) een stageplaats biedt en zo participeert in het opleiden

Nadere informatie

Bijlage C behorende bij artikel 2 lid 3 Besluit personeel veiligheidsregio

Bijlage C behorende bij artikel 2 lid 3 Besluit personeel veiligheidsregio Bijlage C behorende bij artikel 2 lid 3 Besluit personeel veiligheidsregio Supplement f. Functie procesmanager multidisciplinair oefenen Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 3 sub f Besluit personeel

Nadere informatie

1 Organisatorische gegevens

1 Organisatorische gegevens Titel Opleidingsvariant Afstudeeropdracht Voltijd Collegejaar 2015-2016 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode TICT-AFSTUD-12 1.2 Cursusnaam Afstudeeropdracht 1.3 Cursusnaam in Engels Afstudeeropdracht

Nadere informatie

Strategische marketing

Strategische marketing Strategische marketing Het semester is gericht op het ontwikkelen van strategisch inzicht. Niet zo gericht op het uit je hoofd kennen van theorie maar juist het kunnen herkennen van situaties en dan de

Nadere informatie

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Supplement aa. Functie specialist opleiden en oefenen Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 1 sub aa. Besluit personeel veiligheidsregio

Nadere informatie

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Supplement cc. Functie strategisch manager Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 1 sub cc Besluit personeel veiligheidsregio

Nadere informatie

GROEPSDYNAMICA STUDIEHANDLEIDING

GROEPSDYNAMICA STUDIEHANDLEIDING GROEPSDYNAMICA STUDIEHANDLEIDING Opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening Instituut ISO/Hogeschool Rotterdam Code ISOGDY Module-beheerder: Claudine van Boxtel Studiejaar: 2014-2015 Kwartaal: 1 Opleiding:

Nadere informatie

Faculteit der Geesteswetenschappen. Bachelor scriptiereglement voor de opleidingen: Nederlandse Taal en cultuur Taal en communicatie

Faculteit der Geesteswetenschappen. Bachelor scriptiereglement voor de opleidingen: Nederlandse Taal en cultuur Taal en communicatie Faculteit der Geesteswetenschappen Bachelor scriptiereglement voor de opleidingen: Nederlandse Taal en cultuur Taal en communicatie Vastgesteld door de Examencommissie CoH op 21 februari 2019 Preambule

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING Senior adviseur Expertisecentrum

FUNCTIEBESCHRIJVING Senior adviseur Expertisecentrum FUNCTIEBESCHRIJVING Senior adviseur Expertisecentrum Algemene informatie Organisatie: MEE Gelderse Poort Afdeling: Primair Proces Functiebenaming: Senior Adviseur Expertisecentrum Datum: 17 juni 2016 Functiegroep:

Nadere informatie

Programma van toetsing

Programma van toetsing Programma van toetsing Inleiding In samenwerking met onderwijskundige experts hebben we ons programma van toetsing ontworpen. Het programma van toetsing is gevarieerd en bevat naast kennistoetsen en beoordelingen

Nadere informatie

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Doel (Mede)zorgdragen voor de vormgeving en door het geven van adviezen bijdragen aan de uitvoering van het beleid binnen de Hogeschool Utrecht kaders en de ter

Nadere informatie

Korte omschrijving van de cursussen in het mastertraject Opvoedingsondersteuning

Korte omschrijving van de cursussen in het mastertraject Opvoedingsondersteuning Korte omschrijving van de cursussen in het mastertraject Opvoedingsondersteuning Cursus Opvoedingsinterventies 6 ECTS; Semester 1 (blok 1) bestaande uit wekelijkse hoorcolleges van 2 uren en wekelijkse

Nadere informatie

Bijlage cursusomschrijvingen. Management in Zorg deeltijd

Bijlage cursusomschrijvingen. Management in Zorg deeltijd Bijlage cursusomschrijvingen Management in Zorg deeltijd 2016-2017 Titel Startopdracht 1 Opleidingsvariant Deeltijd Collegejaar 2016-2017 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode GZO-1.D-STRT1-14 1.2

Nadere informatie

Functieprofiel: Beleidsmedewerker Functiecode: 0301

Functieprofiel: Beleidsmedewerker Functiecode: 0301 Functieprofiel: Beleidsmedewerker Functiecode: 0301 Doel Ontwikkelen, implementeren, evalueren en bijstellen van beleid op één of meerdere aandachtsgebieden/beleidsterreinen ten behoeve van de instelling,

Nadere informatie

Breidt netwerk min of meer bij toeval uit. Verneemt bij bedrijven wensen voor nieuwe

Breidt netwerk min of meer bij toeval uit. Verneemt bij bedrijven wensen voor nieuwe Accountmanager Accountmanager onderhoudt relaties met bedrijven en organisaties met het doel voor praktijkleren binnen te halen. Hij kan nagaan welke bedrijven hebben, doet voorstellen voor bij bedrijven

Nadere informatie

MEDIATIONVAARDIGHEDEN OP DE WERKVLOER compacte introductie van technieken met focus op praktische attitude tijdens conflicthantering de kracht van

MEDIATIONVAARDIGHEDEN OP DE WERKVLOER compacte introductie van technieken met focus op praktische attitude tijdens conflicthantering de kracht van MEDIATIONVAARDIGHEDEN OP DE WERKVLOER compacte introductie van technieken met focus op praktische attitude tijdens conflicthantering de kracht van mediation Mediationvaardigheden op de werkvloer Over conflicthanteringstechnieken

Nadere informatie

Opleidingsgids Compaijen C&C

Opleidingsgids Compaijen C&C Opleidingsgids Compaijen C&C Compaijen Crisismanagement & Communicatie, Johan Huizingalaan 763A, 1066 VH Amsterdam E: tom@compaijen.com; T: 020-2617649; KvK: 67578713; www.compaijen.com 1 De opleidingen

Nadere informatie

Bijlage Cursusbeschrijvingen. Culturele en Maatschappelijke Vorming Inclusief afstudeerrichting Social Management.

Bijlage Cursusbeschrijvingen. Culturele en Maatschappelijke Vorming Inclusief afstudeerrichting Social Management. Bijlage Cursusbeschrijvingen Culturele en Maatschappelijke Vorming Inclusief afstudeerrichting Social Management Bachelor deeltijd 2014-2015 Titel Opleidingsvariant Deeltijd Collegejaar 2014-2015 1 Organisatorische

Nadere informatie

Opleiding Regisseur Maatschappelijk Domein

Opleiding Regisseur Maatschappelijk Domein Kennis van de Overheid Opleiding Regisseur Maatschappelijk Domein Sturing van (jeugd)zorg, welzijn en participatie Regisseren in het maatschappelijk domein In het maatschappelijk domein krijgt de gemeente

Nadere informatie

VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON. Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON

VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON. Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON Introductie

Nadere informatie

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3 TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3 VOORWOORD Als stageteam zijn wij zeer verheugd dat uw instelling onze student(en) een stageplaats biedt en zo participeert in het opleiden van studenten tot professionals.

Nadere informatie

Stimuleren en beoordelen van een onderzoekende houding. Forra Cornelis docent fontys paramedische hogeschool

Stimuleren en beoordelen van een onderzoekende houding. Forra Cornelis docent fontys paramedische hogeschool Stimuleren en beoordelen van een onderzoekende houding Forra Cornelis docent fontys paramedische hogeschool f.cornelis@fontys.nl Even voorstellen FPH Uniform afstudeertraject (25 EC) Gezamenlijk onderwijs

Nadere informatie

De Gespecialiseerde Professional

De Gespecialiseerde Professional Top Talent Programma Excellentietraject: Facility Management F-MEX De Gespecialiseerde Professional Academie: HBS Saxion University of Applied Science Auteur: Benedicte de Vries Datum: 13-07-2015 1 Programma:

Nadere informatie

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Cursusdag 1 09:30 uur Kennismaking We starten deze module een kennismaking. We inventariseren de verwachtingen van alle deelnemers. U krijgt een toelichting

Nadere informatie

Competentieprofiel. kaderlid LGB Beroepsinhoud Zorg

Competentieprofiel. kaderlid LGB Beroepsinhoud Zorg Competentieprofiel kaderlid LGB Beroepsinhoud Zorg Generieke Competenties... 2 Affiniteit met kaderlidmaatschap... 2 Sociale vaardigheden... 2 Communicatie... 2 Lerend vermogen... 3 Initiatiefrijk... 3

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3. Lestijden 40

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3. Lestijden 40 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3 Code Ad3 Lestijden 40 Studiepunten n.v.t. Ingeschatte totale 120 studiebelasting (in uren)

Nadere informatie

Media Outlook 2 HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI CDMMOU02-2. Aantal studiepunten:2 Modulebeheerder: Ayman van Bregt. Goedgekeurd door:

Media Outlook 2 HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI CDMMOU02-2. Aantal studiepunten:2 Modulebeheerder: Ayman van Bregt. Goedgekeurd door: HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI Media Outlook 2 CDMMOU02-2 Aantal studiepunten:2 Modulebeheerder: Ayman van Bregt Goedgekeurd door: (namens curriculumcommissie) Datum: MARKETING MET INTERACTIEVE MEDIA 6-5 -

Nadere informatie

Bestuurskunde/Overheidsmanagement

Bestuurskunde/Overheidsmanagement Bestuurskunde/Overheidsmanagement Bijlagen 3 t/m 6 bij OER Academie Voor Deeltijd 2016-2017 per opleiding Bijlage 3: Competenties De landelijke LOBO-competenties 1. De bachelor kan zijn weg vinden in het

Nadere informatie

EVC-Beroeps-Overstijgende-Competentiestandaard niveau 1

EVC-Beroeps-Overstijgende-Competentiestandaard niveau 1 EVC-Beroeps-Overstijgende-Competentiestandaard niveau 1 Context: Een herkenbare leef- en werkomgeving Bezit basale/algemene kennis van eenvoudige feiten en ideeën gerelateerd aan een beroep of kennisdomein.

Nadere informatie

Voor advies of aanvullende informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Personeelszaken van het instituut of de afdeling P&O NWO-I.

Voor advies of aanvullende informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Personeelszaken van het instituut of de afdeling P&O NWO-I. Voor advies of aanvullende informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Personeelszaken van het instituut of de afdeling P&O NWO-I. BE SMART, VOER EEN FUNCTIONERINGSGESPREK! Checklist voorbereiding

Nadere informatie

Governance. Informatiemanagement. Architectuur. Gemeenschappelijk

Governance. Informatiemanagement. Architectuur. Gemeenschappelijk Beleggen Bewaken Sturen Informatiemanagement Inspireren Verbinden Organiseren Architectuur Verbeelden Structureren Afstemmen Gemeenschappelijk Communiceren Adviseren Beïnvloeden Beleggen: kan taken, verantwoordelijkheden

Nadere informatie

10 Masteropleiding Filosofie & Maatschappij

10 Masteropleiding Filosofie & Maatschappij 10 Masteropleiding Filosofie & Maatschappij 10.1 Inleiding Dit hoofdstuk bevat gedetailleerde informatie over de doelstellingen, eindkwalificaties en opbouw van de Masteropleiding Filosofie & Maatschappij.

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk Werk Structuurgericht werken. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk Werk Structuurgericht werken. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding Module

Nadere informatie

Toetsplan Masteropleiding Midden-Oosten Studies

Toetsplan Masteropleiding Midden-Oosten Studies Toetsplan Masteropleiding Studies 2017-2018 JAAR 1 semester 1 Blok 1 Blok 2 vaktitel vakcode week 1-7 colleges week 8/9/10 (her)toetsing week 11-17 colleges week 18/19/20 (her)toetsing Conflicten in het

Nadere informatie

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent Management Development is een effectieve manier om managementpotentieel optimaal te benutten en te ontwikkelen in een stimulerende en lerende omgeving. De manager van vandaag moet immers adequaat kunnen

Nadere informatie

Het adviseren over, ontwikkelen, uitvoeren of handhaven van beleidsterreinen en beleidsprocessen.

Het adviseren over, ontwikkelen, uitvoeren of handhaven van beleidsterreinen en beleidsprocessen. Functiebeschrijving Functienaam Adviseur IV Normfunctienaam Adviseur IV Code Peildatum N03.01.08 1-1-2013 Functiereeks Beleid Het adviseren over, ontwikkelen, uitvoeren of handhaven van beleidsterreinen

Nadere informatie

Programma van toetsing

Programma van toetsing Programma van toetsing Programma van toetsing Versie 1.1 Con Amore B.V. Inleiding In samenwerking met onderwijskundige experts hebben we een nieuw programma van toetsing ontworpen. We zijn afgestapt van

Nadere informatie

Bachelorproject (15 EC), BSK. Docent: MSc, Drs. C. Nagtegaal

Bachelorproject (15 EC), BSK. Docent: MSc, Drs. C. Nagtegaal Vakbeschrijvingen derde jaar EBM: In het derde jaar volg je enkele verdiepende vakken, schrijf je de bachelorscriptie en heb je een vrije keuzeruimte. Je kunt deze ruimte invullen met keuzevakken (o.a.

Nadere informatie

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE Praktijk 8 Deeltijd

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE Praktijk 8 Deeltijd TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE Praktijk 8 Deeltijd Titel vak: Praktijk 8 Kwartaal: 4 Voltijd/deeltijd: Deeltijd Studiejaar: 2 Datum versie: April 2013 ECTS: 5 Assessoren: Vakcoördinator: Caroline Zijlstra, Chris

Nadere informatie

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren.

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren. Bijlage V Bij het advies van de Commissie NLQF EQF Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en. Tabel ter vergelijking NLQF niveaus 5 t/m 8 en Dublindescriptoren NLQF Niveau 5 Context Een onbekende, wisselende

Nadere informatie

Inhoud. Introductie tot de cursus

Inhoud. Introductie tot de cursus Inhoud Introductie tot de cursus 1 Inleiding 7 2 Voorkennis 7 3 Het cursusmateriaal 7 4 Structuur, symbolen en taalgebruik 8 5 De cursus bestuderen 9 6 Studiebegeleiding 10 7 Huiswerkopgaven 10 8 Het tentamen

Nadere informatie

Handreiking toelichting bij descriptoren NLQF

Handreiking toelichting bij descriptoren NLQF Handreiking toelichting bij descriptoren NLQF CONTEXT Context Instroom Een bekende, stabiele leef- en leeromgeving. 1 Een herkenbare leef- en werkomgeving. Tussen niveau 1 en 2 is geen verschil in context;

Nadere informatie

Opleidingsgids Compaijen C&C

Opleidingsgids Compaijen C&C Opleidingsgids Compaijen C&C Compaijen Crisismanagement & Communicatie, Johan Huizingalaan 763A, 1066 VH Amsterdam E: tom@compaijen.com; T: 020-2617649; KvK: 67578713; www.compaijen.com 1 De opleidingen

Nadere informatie

Master Healthy Ageing Professional (MHAP)

Master Healthy Ageing Professional (MHAP) 1. Basisgegevens Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): Naam instelling(en) Contactpersoon/contactpersonen Contactgegevens Nieuwe Nieuw Ad programma X Nieuwe hbo master Nieuwe joint degree 1

Nadere informatie

Dienstenbeschrijving communicatieve vaardigheden

Dienstenbeschrijving communicatieve vaardigheden Dienstenbeschrijving communicatieve vaardigheden Training-1 Training-2 Training-3 : Basistraining communicatieve vaardigheden : Communicatieve vaardigheden voor professionals : Hoe voer ik een intakegesprek

Nadere informatie

WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN

WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN EEN NIEUW SOORT ONDERNEMERSCHAP RESULTAAT KOERS VISIE PERSOONLIJK LEIDERSCHAP MEERWAARDE & RENDEMENT WAARDEN BEWUST WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN ANNO 2013 Waarden Bewust Ondernemen

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 1.2 Klantenadviserend (externe klanten)

FUNCTIEFAMILIE 1.2 Klantenadviserend (externe klanten) Doel van de functiefamilie Vanuit een specialisatie professioneel advies of begeleiding geven aan externe klanten deze klanten oplossingen aan te reiken of maximaal te ondersteunen in het vinden van een

Nadere informatie

Kostbaar is de wijsheid die door ervaring wordt verkregen! Klassikale, verkorte of zelfstudie opleiding gericht op certificering

Kostbaar is de wijsheid die door ervaring wordt verkregen! Klassikale, verkorte of zelfstudie opleiding gericht op certificering IPMA B training Kostbaar is de wijsheid die door ervaring wordt verkregen! Klassikale, verkorte of zelfstudie opleiding gericht op certificering Doelgroep Projectmanagers die in de afgelopen 8 jaar meer

Nadere informatie

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren.

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren. Bijlage V Bij het advies van de Commissie NLQF EQF Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en. Tabel ter vergelijking NLQF niveaus 5 t/m 8 en Dublindescriptoren NLQF Niveau 5 Context Een onbekende, wisselende

Nadere informatie

VISIE OP ONDERWIJS. Associate degrees voltijd

VISIE OP ONDERWIJS. Associate degrees voltijd VISIE OP ONDERWIJS Associate degrees voltijd Voor u ligt de Visie op Onderwijs voor de Associate degree-opleidingen. Deze visie is tot stand gekomen met de partners in het mbo en het hbo in de regio. In

Nadere informatie

Erratum Studiegids. Bijlage Cursusbeschrijvingen Bacheloropleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (locatie Amersfoort) Deeltijd

Erratum Studiegids. Bijlage Cursusbeschrijvingen Bacheloropleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (locatie Amersfoort) Deeltijd Erratum Studiegids Bijlage Cursusbeschrijvingen Bacheloropleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (locatie Amersfoort) Deeltijd 2015-2016 Inhoudsopgave 1 Algemeen 3 2 Errata 4 2.1 Vervanging cursusbeschrijving

Nadere informatie

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Supplement h. Functie docent Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 1 sub h Besluit personeel veiligheidsregio s 1.1 Algemene

Nadere informatie

Middenmanagement VO-MBO-HBO

Middenmanagement VO-MBO-HBO Middenmanagement VO-MBO-HBO Demografische en sociaaleconomische ontwikkelingen geven discussies over de kwaliteit van onderwijs urgentie. Overheden proberen de kenniseconomie te stimuleren en richten daarbij

Nadere informatie

Bewijs Reflectie Formulier

Bewijs Reflectie Formulier Bewijs Reflectie Formulier Naam: Student nummer: 2034865 Marina Hoogeveen Docent: Blokonderdeel: Competentie raakvlakken: Activiteit: Bestandsnaam Bewijzen: Lara de Hoogd Creative School Creatief denken

Nadere informatie

de plek van de leider

de plek van de leider Wat komt er kijken bij succesvol leiderschap? Deze en andere vragen stellen wij tijdens de Leergang Leiderschap. We gaan samen op zoek naar de essentie van leiderschap. Zo ontwikkel je een geoefend oog

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De Associate degree Human Resource Management (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Mensen zijn het belangrijkste

Nadere informatie

Minor Filosofie en Wetenschap Vrije Universiteit Amsterdam - Onderwijscentrum VU - Minoren - 2013-2014

Minor Filosofie en Wetenschap Vrije Universiteit Amsterdam - Onderwijscentrum VU - Minoren - 2013-2014 Minor Filosofie en Wetenschap Vrije Universiteit Amsterdam - Onderwijscentrum VU - Minoren - 2013-2014 Vrije Universiteit Amsterdam - Onderwijscentrum VU - Minoren - 2013-2014 I Inhoudsopgave Vak: Filosofische

Nadere informatie

Systeemgericht werken De contextuele benadering SMWF

Systeemgericht werken De contextuele benadering SMWF Systeemgericht werken De contextuele benadering SMWF Periode: Trainer: Bijeenkomsten: Locatie: April t/m September 2013 Drs. Jaco de Rapper Acht dagdelen Groep 3: 09/04(2 dagdelen), 21/05(2 dagdelen),

Nadere informatie

Studiehandleiding Ba-scriptie Kunsten, Cultuur en Media

Studiehandleiding Ba-scriptie Kunsten, Cultuur en Media Studiehandleiding Ba-scriptie Kunsten, Cultuur en Media Titel: Ba-scriptie Kunsten, Cultuur en Media Vakcode: LWX999B10 Opleiding: Kunsten, Cultuur en Media Studiefase: Bachelor 3 e jaar/ KCM Major Periode:

Nadere informatie

Bijlage 5 Interviewformulier studieadviseurs

Bijlage 5 Interviewformulier studieadviseurs Bijlage 5 Interviewformulier studieadviseurs Studentnummer: Naam aanmelder: Stap 1. Welkom heten en uitleggen wat het onderzoek inhoudt (Tijd: 5 minuten) Landelijk en bij de FEM is er sprake van een hoge

Nadere informatie

Checklist voorbereiding functionerings-, beoordelings- en ontwikkelingsgesprek

Checklist voorbereiding functionerings-, beoordelings- en ontwikkelingsgesprek BE SMART, VOER EEN FUNCTIONERINGSGESPREK! Checklist voorbereiding functionerings-, beoordelings- en ontwikkelingsgesprek Het jaarlijks houden van een functioneringsgesprek biedt leidinggevenden én werknemers

Nadere informatie

De onafhankelijke architect

De onafhankelijke architect De onafhankelijke architect Startsessie 17 januari 2017 Wilbert Enserink, Rutger Gooszen, Jan Moelker 2017 Logo Klant Agenda Voor de koffiepauze Introductie (Wilbert Enserink) Interview met Ab Veerbeek

Nadere informatie

Minor Analyse, diagnose en verandering van organisaties (ADV)

Minor Analyse, diagnose en verandering van organisaties (ADV) Minor Analyse, diagnose en verandering van organisaties (ADV) Faculteit Economie en Management 2007/2008 Versie 1 Minor Analyse, diagnose en verandering van organisaties (ADV) Voor wie is deze minor bestemd

Nadere informatie

werkwijze PLG werkkaart

werkwijze PLG werkkaart werkwijze PLG werkkaart FOCUS PAS TOE 2 Bepaal het thema, het gewenste resultaat 8 Implementeer en borg de nieuwe aanpak GROEP 1 Formeer de groep TEST KIJK DEEL 5 Probeer uit 3 Onderzoek wat er speelt

Nadere informatie

Bacheloropleiding Integrale Veiligheidskunde

Bacheloropleiding Integrale Veiligheidskunde Bijlage Cursusbeschrijvingen Bacheloropleiding Integrale Veiligheidskunde Voltijd 2015-2016 1 Titel Opleidingsvariant Afstudeertraject Voltijd Collegejaar 2015-2016 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode

Nadere informatie

Trainingen die je in beweging brengen!

Trainingen die je in beweging brengen! Trainingen die je in beweging brengen! Een training bij Caro van Roon brengt je in beweging. Dat levert je inzichten, ervaringen en kennis op over jezelf en de ander. Je leert vanuit je eigen persoonlijkheid

Nadere informatie

10 onmisbare vaardigheden voor. de ambtenaar van de toekomst. 10 vaardigheden. Netwerken. Presenteren. Argumenteren 10. Verbinden.

10 onmisbare vaardigheden voor. de ambtenaar van de toekomst. 10 vaardigheden. Netwerken. Presenteren. Argumenteren 10. Verbinden. 10 vaardigheden 3 Netwerken 7 Presenteren 1 Argumenteren 10 Verbinden Beïnvloeden 4 Onderhandelen Onderzoeken Oplossingen zoeken voor partijen wil betrekken bij het dat u over de juiste capaciteiten beschikt

Nadere informatie

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO 1. Persoonlijke gegevens Naam school:.. Provincie school: o Antwerpen o Limburg o Oost- Vlaanderen o Vlaams- Brabant o West- Vlaanderen Wat is je functie?

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

Hoe kan de school in het algemeen werk maken van het nieuwe concept (stam + contexten)?

Hoe kan de school in het algemeen werk maken van het nieuwe concept (stam + contexten)? Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET EN STUDIEGEBIED ASO STUDIERICHTING : ECONOMIE Hoe kan de school in het algemeen werk maken van het nieuwe concept

Nadere informatie

Introduceren thema Natuurgeweld. tsunami s. centraal rondom natuurgeweld: Thema: Natuurgeweld. laten ontstaan?

Introduceren thema Natuurgeweld. tsunami s. centraal rondom natuurgeweld: Thema: Natuurgeweld. laten ontstaan? Aardrijkskunde Natuurgeweld Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Natuurgeweld In dit thema staan de volgende hogere orde denkvragen centraal rondom natuurgeweld: 1. Wat zou er moeten gebeuren

Nadere informatie

Handleiding Assessment Startbekwaamheid

Handleiding Assessment Startbekwaamheid Handleiding Assessment Startbekwaamheid Hoofdfase 3, ALO Opleiding Academie voor Lichamelijke Opvoeding Bachelor of Sport and Physical Education Domein Bewegen, Sport en Voeding Februari 2013 Inhoud Introductie

Nadere informatie

LANGE KLINISCHE BEOORDELING

LANGE KLINISCHE BEOORDELING HANDLEIDING LANGE KLINISCHE BEOORDELING Inleiding Tijdens de stages/leerwerkperiodes organiseer je twee Lange Klinische Beoordelingen: een halverwege de stage/leerwerkperiode en een aan het einde van de

Nadere informatie

Beleidsmedewerker Onderwijs

Beleidsmedewerker Onderwijs Horizon College Beleidsmedewerker Onderwijs Sector BMO Alkmaar C70) Afdeling Communicatie en Onderwijs (C&O) Contract: Vervanging wegens zwangerschapsverlof Periode: 1 mei 2015 tot 1 oktober 2015 Omvang:

Nadere informatie

Competentie niveaus HHS TIS opleiding Werktuigbouwkunde

Competentie niveaus HHS TIS opleiding Werktuigbouwkunde Competentie niveaus HHS TIS opleiding Werktuigbouwkunde 1. BoE domeincompetentie Analyseren (minimaal niveau eind major W: 3) (toelichting: deze omschrijving komt uit de Bachelor of Engineering (BoE))

Nadere informatie

Les 1. Inleiding effectief leiderschap

Les 1. Inleiding effectief leiderschap Inleiding Leiderschap is de goede dingen doen, management is de dingen goed doen. P. Drucker Hartelijk welkom bij het 1op1 programma Effectief Leiderschap. Zoals de titel van het programma al suggereert,

Nadere informatie

Begrippenkader Studieloopbaanbegeleiding en Reflectie

Begrippenkader Studieloopbaanbegeleiding en Reflectie Begrippenkader Studieloopbaanbegeleiding en Reflectie Kariene Mittendorff, lectoraat Innovatief en Effectief Onderwijs Studieloopbaanbegeleiding Binnen scholen wordt op verschillende manieren gewerkt aan

Nadere informatie