BESTUUR. Prof. dr. Berno van Meijel (voorzitter bestuur)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BESTUUR. Prof. dr. Berno van Meijel (voorzitter bestuur)"

Transcriptie

1 BESTUUR Prof. dr. Berno van Meijel (voorzitter bestuur) Berno is werkzaam als lector en bijzonder hoogleraar GGZ-verpleegkunde aan de Hogeschool Inholland, het VU medisch centrum (afdeling Psychiatrie) en de Parnassia Groep. Hij geeft binnen deze organisaties leiding aan een onderzoeksprogramma op het gebied van de GGZ-verpleegkunde, de verstandelijk gehandicaptenzorg en de psychogeriatrie. Het is zijn ambitie om op deze wijze bij te dragen aan de academisering van de GGZ-verpleegkunde en verbetering van kwaliteit van zorg en onderwijs. Berno is tevens lid van de Commissie Wetenschap van de V&VN. Marieke van Piere (lid bestuur) Marieke is werkzaam als verpleegkundig specialist GGZ in de consultatieve psychiatrie namens GGZ Rivierduinen in Alrijne zorggroep. Tevens is zij voorzitter van V&VN Consultatieve Psychiatrie en daarmee lid van V&VN-denktank GGZ. Daarnaast doet zij regelmatig audits voor het register specialismen verpleegkunde (RSV) en voor accreditatie van MANP-opleidingen. Zij levert geregeld input aan multidisciplinaire richtlijnen, zoals de herziene richtlijn Delier en Somatische screening in de GGZ. Zij wil graag dat verpleegkundigen hun deskundigheden gebruiken bij de ontwikkeling van de verschillende multidisciplinaire richtlijnen van de GGZ. Dr. Nynke Boonstra (lid bestuur) Nynke is werkzaam als lector Zorg & Innovatie aan de NHL Hogeschool. Daarnaast werkt zij als verpleegkundig specialist GGZ bij het VIP-team van GGZ Friesland en is zij opleider voor de verpleegkundig specialisten GGZ welke worden opgeleid bij GGZ Friesland en VNN. Vanuit de driehoek patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs maakt zij zich hard voor het ontwikkelen van meer wetenschappelijke kennis voor het handelen van verpleegkundigen, en het vertalen van wetenschappelijke kennis naar de dagelijkse praktijk om daarmee de zorg voor mensen met een psychische kwetsbaarheid te verbeteren. NETWERKLEDEN Dr. Jan Sitvast Jan is werkzaam als docent/onderzoeker bij de MANP-opleiding van de Hogeschool Utrecht. Zijn expertise ligt op het gebied van de herstel-ondersteunende zorg. Hij is deskundig op het gebied van kwalitatief onderzoek, in het bijzonder hermeneutische en fenomenologische benadering. In zijn promotie-onderzoek vond hij toepassing ervan in de GGZ via het gebruik van fotografie. Het is zijn ambitie de narratieve verpleegkunde verder te ontwikkelen.

2 Dr. Amar Voogt Amar promoveerde in 2016 op het thema Structuur bieden als verpleegkundige interventie in de psychiatrie' aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Momenteel werkt hij als sectormanager Strategie en Ontwikkeling en plaatsvervangend directeur bij de GGD Zaanstreek-Waterland. Daarnaast geeft hij masterclasses en workshops over Structuur bieden aan verpleegkundigen en andere hulpverleners in de psychiatrie. Zijn streven is om verpleegkundigen via deze kennis te laten reflecteren op het eigen professioneel handelen en daarmee eigen werkwijzen te verbeteren. Dr. Yolande Voskes Yolande is werkzaam als universitair docent medische ethiek aan het VU medisch centrum. Zij geeft leiding aan het onderzoeksprogramma ethiek en psychiatrie waarin voornamelijk onderzoek naar onvrijwillige zorg en het verbeteren van kwaliteit van zorg in de GGZ centraal staan. Daarnaast is zij werkzaam als senior onderzoeker bij GGZ Breburg. Hier levert zij een bijdrage aan de academisering van zorggroep Impact (ernstig psychiatrische aandoeningen; EPA) waarbij de professionalisering van verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten een belangrijk aandachtspunt is. Dr. Corine Latour Corine werkt als opleidingsmanager/ lector bij de Hogeschool van Amsterdam. Als opleidingsmanager is zij verantwoordelijk voor de opleiding HBO-Verpleegkunde waar rond de 1300 studenten in voltijd of duaal studeren. Daarnaast is zij als lector verbonden aan het kenniscentrum ACHIEVE van de hogeschool. Speerpunten zijn complex care en urban vitality. Vanuit haar leerstoel 'integratie psychiatrische en somatische zorg' begeleidt zij promovendi, senior-onderzoekers, master- en bachelorstudenten en werkt ze nauw samen met het AMC. Het samenbrengen van praktijk, onderwijs en onderzoek ziet zij als haar belangrijkste taak om in de komende jaren te volbrengen. Dr. Roland van de Sande Roland van de Sande is verplegingswetenschapper en verbonden aan de Parnassia Groep en het Instituut Verpleegkundige Studies van de Hogeschool Utrecht. Hij is voorzitter van de expertraad van Horatio European Psychiatric Nurses en bestuurslid van de European Violence in Psychiatry Research Group. Zijn activiteiten richten zich vooral op het optimaliseren van veilige crisiszorg in de minst restrictieve en meest effectieve vorm. Dr. Bauke Koekkoek Bauke Koekkoek is werkzaam als crisisdienst-verpleegkundige, lector en senior-onderzoeker bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Pro Persona GGZ. Hij heeft een sterke interesse in de verhouding tussen mensen met psychische stoornissen, de gezondheidszorg en de samenleving. De aandacht gaat met name uit de acute zorg, de interactie tussen cliënten en professionals, en sociale oorzaken van gezondheidsproblemen. Bauke is epidemioloog en gepromoveerd in de sociale wetenschappen.

3 Dr. Wim Janssen Wim Janssen is werkzaam als docent verpleegkunde aan de HBO-V van de Haagse Hogeschool. Als aandachtsgebieden heeft hij het onderzoekend vermogen van de studenten verpleegkunde en het ontwikkelen van learning communities in samenwerking met de Parnassia Groep te Den Haag. Wim is lid van de European Violence in Psychiatry Research Group (EViPRG). Als zelfstandig ondernemer werkt hij aan de ontwikkeling van een registratiemethodiek voor gedwongen zorg in de verstandelijk gehandicaptenzorg en shared decision making in de GGZ. Dr. Nienke Kool Nienke is werkzaam als verpleegkundige en als onderzoeker bij Palier. Zij houdt zich vooral bezig met het onderwerp zelfbeschadigend en suïcidaal gedrag, zowel in de klinische praktijk als in onderzoek. Tevens is zij verbonden aan de leerstoel / lectoraat GGZ-Verpleegkunde van de Hogeschool Inholland. Nienke zit ook namens V&VN in de Agendaraad van het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz. Dr. Guus Munten Guus is werkzaam als docent en onderzoeker bij het lectoraat Persoonsgerichte praktijkvoering in zorg en welzijn van de Fontys Hogeschool / Mens en Gezondheid. Zijn deskundigheid ligt op het terrein van Evidence Based Practice, actie-onderzoek en implementatie. Sinds kort houdt hij zich in het bijzonder bezig met het verbeteren van de samenwerking tussen professionals, cliënten en naasten (triade), en ervaringsdeskundigheid. Guus is al verschillende jaren lid van de redactieraad van het Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice. Prof. dr. Peter Goossens Peter is werkzaam als verpleegkundig specialist GGZ en senior-onderzoeker bij het SCBS bipolaire stoornissen van Dimence te Deventer. Tevens werkt hij als hoofddocent bij de opleidingsinstelling GGZ-VS te Utrecht en als senior-onderzoeker bij IQ Healthcare aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Als visiting professor is hij betrokken bij de masteropleiding verpleeg- en vroedkunde aan de Universiteit Gent te België. Zijn huidige onderzoek richt zich op zelfmanagementondersteuning bij patiënten met een bipolaire stoornis en op de verpleegkundig zorg bij patiënten met een acute manie. Als copromotor is hij betrokken bij diverse promotieonderzoeken binnen de GGZ-verpleegkunde. Dr. Barbara Stringer Barbara is verpleegkundige en verplegingswetenschapper en heeft zich gespecialiseerd in moeilijk te hanteren probleemgedrag in de GGZ, zoals suïcidaal en zelfbeschadigend gedrag. Ook als consulent voor het Centrum voor Consultatie en Expertise, verpleegkundige op een HIC en als voormalig projectleider van het project 'De eerste vijf minuten zijn het halve werk' heeft ze veel expertise opgebouwd met betrekking tot het hanteren van complex probleem gedrag en het voorkomen van dwangtoepassingen. Ze heeft zich daarnaast als hoofd van de academische werkplaats Herstel en rehabilitatie van GGZ ingeest een aantal jaren beziggehouden met herstel-ondersteunende zorg, zelfmanagement en destigmatisering.

4 Dr. Wim Houtjes Wim is werkzaam als hoofdopleider bij opleidingsinstelling GGZ-VS te Utrecht, als onderzoeker verbonden aan de leerstoel en het lectoraat GGZ Verpleegkunde en vanuit het eigen bedrijf GGZ-Herstel werkzaam als regiebehandelaar/verpleegkundig specialist ggz o.a. bij P&P consult in Apeldoorn. Zijn deskundigheidsgebieden: coaching, deskundigheidsbevordering en advies; daarnaast integrale zorg en behandeling van zorgvragers met ontwikkelingsstoornissen en depressie. Zijn focus in het onderzoek ligt bij de ouderenpsychiatrie, met aandacht voor zorgbehoefte als vertrekpunt voor zorg op maat. Het is zijn ambitie dat de GGZ-verpleegkunde multidisciplinaire erkenning krijgt als een van de pijlers is van effectieve gepersonaliseerde geestelijke gezondheidszorg. Dr. Linda Kronenberg Linda is werkzaam als teamleider zorg van de klinische Verslavingspsychiatrie en praktijkopleider van Dimence Groep voor het opleiden van verpleegkundig specialist GGZ. In deze functies is Linda ook actief in het doen van onderzoek bij mensen met een dubbeldiagnose van verslaving en ontwikkelingsstoornissen. Ook begeleidt zij o.a. studenten VS GGZ en verplegingswetenschap bij hun masterthesis en organiseert zij samen met haar collega opleiders uit Noord-Nederland de jaarlijkse bij- en nascholing voor VS GGZ. Linda heeft een grote passie voor het verpleegkundig beroep en voor het ontwikkelen en dissemineren van kennis over de psychiatrische verpleegkunde. Dr. Chris(tien) Loth Chris is verpleegkundig specialist GGZ en heeft haar eigen bedrijf Loth Verpleegkunde van waaruit zij diverse opdrachtgevers bedient. Zij werk een aantal dagen per week bij de Maatschap P&P Consult, een ambulante specialistische GGZ-instelling. Zij is daar (regie-) behandelaar met als specialisme patiënten met dubbele diagnostiek. Daarnaast werkt zij een aantal uren per maand bij een huisarts in de Achterhoek als behandelaar DD-problematiek. Al vanaf het begin van de opleiding is zij betrokken bij de Stichting GGZ-VS als docent. Zij is hoofddocent verslavingen verslavingsbehandelingen en docent wetenschappelijk onderzoek. In de dagelijkse praktijk doet zij kleinschalig wetenschappelijk onderzoek en is ze betrokken bij diverse innovaties. Ze is lid van de Raad van Toezicht van het Centrum voor Verslavingsonderzoek te Utrecht en bestuurslid van de International Nurses Society on Addictions, afdeling Nederland. Dr. Cecile aan de Stegge Cecile sinds 1982 geregistreerd als ggz-verpleegkundige, studeerde in 1988 af in de filosofie en in gezondheidszorgbeleid aan de Rijksuniversiteit Leiden. Daarna werd zij strategisch adviseur in de gezondheidszorg en gaf zij les. In 2012 promoveerde ze aan de Universiteit Maastricht op historisch onderzoek naar de ontwikkeling van de ggz-verpleegkunde in Nederland. Sindsdien onderzoekt zij wat er in de Nederlandse GGZ gebeurde tijdens de Duitse bezetting. Ook fungeert zij met enige regelmaat als docent bij Hogeschool AVANS. Dr. Els Dozeman Els is werkzaam als verpleegkundig specialist GGZ bij de Top-klinische polikliniek depressie van GGZ ingeest. Daarnaast is zij medeoprichter van de polikliniek voor specialistische en

5 basis-ggz binnen GGZ ingeest. is een innovatieve behandelafdeling waar de ontwikkeling en verspreiding van expertise op het gebied van ehealth centraal staat. Zij werkt tevens als senior-onderzoeker bij de academische werkplaats depressie van GGZ ingeest waarin e-mentalhealth haar voornaamste aandachtsgebied is. Haar focus van onderzoek richt zich op verschillende (Europese) ehealth projecten, zowel op het gebied van effectiviteit als op het gebied van implementatie. Haar inzet is om de kwaliteit en de toegankelijkheid van psychiatrische behandeling te verbeteren met ondersteuning van internet toepassingen. Dr. Marjolein Helleman-Funhoff Marjolein is werkzaam als docent bij de HBO-V van de Hanzehogeschool in Groningen. Zij heeft haar promotie afgerond met als onderwerp "Bed op recept voor patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis". Zij is lid van de onderzoeksgroep "The Brief Admission Skåne Randomized Controlled Trial" bij de Lund University, in Sweden. Tevens is zij redactielid van Nurse Academy.

Landelijke dag VMDB 18 maart Ontwikkelen en implementeren van Zorgstandaarden

Landelijke dag VMDB 18 maart Ontwikkelen en implementeren van Zorgstandaarden Landelijke dag VMDB 18 maart 2017 Ontwikkelen en implementeren van Zorgstandaarden Bestuurlijk akkoord Netwerk Kwaliteitsontwikkeling Het Netwerk Het netwerk is een samenwerkingsverband waarin partijen

Nadere informatie

Verpleegkundig specialisten in de eerste lijn: Wat voegen ze toe?

Verpleegkundig specialisten in de eerste lijn: Wat voegen ze toe? Verpleegkundig specialisten in de eerste lijn: Wat voegen ze toe? Naast gelijk regievoerder! Riet van Dommelen Opleidingsmanager, hoofdopleider Master Advanced Nursing Practice, verpleegkundig specialisten

Nadere informatie

Met elkaar in gesprek over kwaliteitsverbetering en hoogspecialistische ggz. Door Ralph Kupka en Sebastiaan Baan

Met elkaar in gesprek over kwaliteitsverbetering en hoogspecialistische ggz. Door Ralph Kupka en Sebastiaan Baan Met elkaar in gesprek over kwaliteitsverbetering en hoogspecialistische ggz Door Ralph Kupka en Sebastiaan Baan Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGZ Sebastiaan Baan Netwerk LPGGz NIP NVvP Nederlands Huisartsen

Nadere informatie

Een hoogwaardige GGz in de vaart der volkeren

Een hoogwaardige GGz in de vaart der volkeren Een hoogwaardige GGz in de vaart der volkeren Aart Schene Hoogleraar Psychiatrie Radboud umc, Nijmegen Artikelen Neurowetenschappen - 1973-2012 - 2010 2000 1990 Translational Research Basic Animal Research

Nadere informatie

Specialisten of generalisten? Bachelor of Master?

Specialisten of generalisten? Bachelor of Master? Presentatie, 9 december 2004 Specialisten of generalisten? Bachelor of Master? Dr. Marieke Schuurmans Zij studeerde Gezondheidswetenschappen, afstudeerrichting erplegingswetenschap, aan de Universiteit

Nadere informatie

Zorgstandaard. Problematisch Alcoholgebruik & Alcoholverslaving

Zorgstandaard. Problematisch Alcoholgebruik & Alcoholverslaving Zorgstandaard Problematisch Alcoholgebruik & Alcoholverslaving WORKSHOP - inleiding, dr. Peter Greeven, klinisch-psycholoog, lid werkgroep Zorgstandaarden, bestuurslid NIP - vervolg, Marcella Mulder, teamleider

Nadere informatie

DYNAMIEK IN DE ACUTE INTENSIEVE ZORG

DYNAMIEK IN DE ACUTE INTENSIEVE ZORG INVITATIONAL CONFERENCE Donderdag 19 november 2015 vanaf 12.00 uur Locatie: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Kapittelweg 33, Nijmegen DYNAMIEK IN DE ACUTE INTENSIEVE ZORG in samenwerking met: twitter

Nadere informatie

JEZELF ONTWIKKELEN TOT VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST GGZ? DAT KAN BIJ DE DIMENCE GROEP! Dimence Groep Pagina 1

JEZELF ONTWIKKELEN TOT VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST GGZ? DAT KAN BIJ DE DIMENCE GROEP! Dimence Groep Pagina 1 JEZELF ONTWIKKELEN TOT VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST GGZ? DAT KAN BIJ DE DIMENCE GROEP! Dimence Groep Pagina 1 Ben jij een gedreven senior- of gespecialiseerd psychiatrisch verpleegkundige, werk je al geruime

Nadere informatie

Lentecongres Vlaamse vereniging voor Psychiatrie

Lentecongres Vlaamse vereniging voor Psychiatrie Lentecongres Vlaamse vereniging voor Psychiatrie Henk Mathijssen 17 maart 2017 Voorstellen Diagnose bipolair 2 in 2014 Actief als vrijwilliger bij de VMDB Meegewerkt aan de zorgstandaard bipolaire stoornissen

Nadere informatie

Stemmings-en angststoornissen: voorbij gestandaardiseerde zorg

Stemmings-en angststoornissen: voorbij gestandaardiseerde zorg Rob Giel Onderzoekcentrum Stemmings-en angststoornissen: voorbij gestandaardiseerde zorg NNNSA symposium 16 maart 2018 Groninger Museum Info Stemmings- en angststoornissen: voorbij gestandaardiseerde zorg

Nadere informatie

Samenwerken aan veerkrachtige jongeren, voorkomen van psychische aandoeningen

Samenwerken aan veerkrachtige jongeren, voorkomen van psychische aandoeningen RGOc middagsymposium Samenwerken aan veerkrachtige jongeren, voorkomen van psychische aandoeningen Datum: 17-4-2018 Tijd: 13.00-17.00 Locatie: Adventskerk, GGZ Drenthe, Assen Info RGOc middagsymposium

Nadere informatie

Inhoud. Thema Het vaststellen van zorgbehoeften 37 3 Systematisch zorgbehoefteonderzoek 39 Wim Houtjes

Inhoud. Thema Het vaststellen van zorgbehoeften 37 3 Systematisch zorgbehoefteonderzoek 39 Wim Houtjes Inhoud Voorwoord 7 Thema Achtergronden 13 1 Kleurrijke perspectieven: notities over de ggz-verpleegkunde 15 Berno van Meijel 2 Problemen uitvragen of krachten stimuleren? Op zoek naar een passende 27 benaderingswijze

Nadere informatie

Hoogspecialistische ggz in kwaliteitsstandaarden. Drs. Katrien de Ponti Sr. Projectleider Stichting TOPGGz

Hoogspecialistische ggz in kwaliteitsstandaarden. Drs. Katrien de Ponti Sr. Projectleider Stichting TOPGGz Hoogspecialistische ggz in kwaliteitsstandaarden Drs. Katrien de Ponti Sr. Projectleider Stichting TOPGGz Waar zou je in zo n geval adviseren? Experts die zeer gespecialiseerde diagnostiek inzetten Experts

Nadere informatie

Tandheelkunde en mondzorg voor kwetsbare ouderen

Tandheelkunde en mondzorg voor kwetsbare ouderen Tandheelkunde en mondzorg voor kwetsbare ouderen Vrijdag 7 juni 2019 Toelichting Radboudumc Health Academy organiseert, samen met de doelgroepcommissie Ouderengeneeskunde op vrijdag 7 juni 2019 de cursus:

Nadere informatie

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Kwalitatief goede zorg tegen aanvaardbare kosten Door Sebastiaan Baan Korte uitleg animatie: https://youtu.be/dl6n5hix2d Y 2 NETWERK KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Landelijk Platform

Nadere informatie

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Kwalitatief goede zorg tegen aanvaardbare kosten Door Sebastiaan Baan Korte uitleg animatie: https://youtu.be/dl6n5hix2dy 2 NETWERK KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Landelijk Platform

Nadere informatie

Onderzoek binnen een specialistisch centrum Uitdagend

Onderzoek binnen een specialistisch centrum Uitdagend Onderzoek binnen een specialistisch centrum Uitdagend PJJ Goossens PhD MANP RN FEANS Verpleegkundig Specialist GGZ / senior onderzoeker SCBS Deventer Lector GGZ Saxion Deventer Senior onderzoeker IQ Healthcare

Nadere informatie

Verward in Nederland. alarmerende toename of angstige stemmingmakerij?

Verward in Nederland. alarmerende toename of angstige stemmingmakerij? Verward in Nederland alarmerende toename of angstige stemmingmakerij? Nationaal Congres verpleegkunde, juni 2017 Dr. Bauke Koekkoek lector, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen sociaal-psychiatrisch verpleegkundige,

Nadere informatie

M. Helleman Rn MScN T. van Achterberg Rn PhD P.J.J. Goossens Rn PhD APRN A. Kaasenbrood, MD, PhD

M. Helleman Rn MScN T. van Achterberg Rn PhD P.J.J. Goossens Rn PhD APRN A. Kaasenbrood, MD, PhD De interventie Bed op Recept voor patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis laat patiënten groeien in autonomie, zelfmanagement en vaardigheden M. Helleman Rn MScN T. van Achterberg Rn PhD

Nadere informatie

Belang van wetenschappelijk onderzoek in de psychiatrie in GGz Breburg

Belang van wetenschappelijk onderzoek in de psychiatrie in GGz Breburg Belang van wetenschappelijk onderzoek in de psychiatrie in GGz Breburg Prof.dr. Christina van der Feltz-Cornelis Studieochtend De weg naar herstel ligt open hoe nu verder? CM van der Feltz-Cornelis Disclosure

Nadere informatie

Preventieve GGZ van vroeg tot later

Preventieve GGZ van vroeg tot later Rob Giel Onderzoekcentrum Preventieve GGZ van vroeg tot later Locatie: Mediant Geestelijke Gezondheidszorg, Helmertheater Broekheurnering 1050, 7546 TA Enschede Datum:13-12-2016 Tijd: 13.00-16.50 uur Preventieve

Nadere informatie

Over huisartsen, het vakgebied en de opleiding

Over huisartsen, het vakgebied en de opleiding Over huisartsen, het vakgebied en de opleiding Prof. dr. Niek J. de Wit Julius Center.nl Care Health Sciences and Primary Julius Centrum, de huisartsgeneeskunde H.W. Julius 1901-1977 Wat ons met elkaar

Nadere informatie

de meerwaarde van de leerstoel Sociaal Werk

de meerwaarde van de leerstoel Sociaal Werk de meerwaarde van de leerstoel Sociaal Werk In deze brochure nodigen wij u uit u te laten informeren over de meerwaarde van de leerstoel en academische werkplaats Sociaal Werk aan de Universiteit van Tilburg

Nadere informatie

Samen werken aan een beter leven: Herstel vanaf dag één

Samen werken aan een beter leven: Herstel vanaf dag één Samen werken aan een beter leven: Herstel vanaf dag één 30% meer herstel is alleen te bereiken door samen te werken met patiënten, naasten en externe collega s! Eén groep, diverse mogelijkheden Waarom

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum stoornis. Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht

Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum stoornis. Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum Congres stoornis Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een AUTISMESPECTRUMSTOORNIS

Nadere informatie

De wetenschappelijke fundering onder de GGZ-verpleegkunde: hoe stevig staan we?

De wetenschappelijke fundering onder de GGZ-verpleegkunde: hoe stevig staan we? De wetenschappelijke fundering onder de GGZ-verpleegkunde: hoe stevig staan we? Psychiatrische verpleegkunde: perpetuum mobile 26 Maart 2014 Dr. B.Stringer, GGZ ingeest & Lectoraat GGZ-verpleegkunde, Hogeschool

Nadere informatie

De beste zorg voor psychische en verslavingsproblemen

De beste zorg voor psychische en verslavingsproblemen De beste zorg voor psychische en verslavingsproblemen 3 Parnassia Groep is specialist in geestelijke gezondheid Psychische klachten, een psychische stoornis of ziekte: ze kunnen iedereen treffen en ernstig

Nadere informatie

Ingmar Heytze dichter zal de dag verlevendigen met zijn reflecties en kleurrijke gedichten.

Ingmar Heytze dichter zal de dag verlevendigen met zijn reflecties en kleurrijke gedichten. Hulpverleners in de GGz lopen een relatief hoog risico om tijdens hun werk met agressie geconfronteerd te worden. Agressie is bepaald geen eenvormig fenomeen. Afhankelijk van de persoonlijke en psychopathologische

Nadere informatie

Welbevinden in de ouderenpsychiatrie

Welbevinden in de ouderenpsychiatrie Rob Giel Onderzoekcentrum Welbevinden in de ouderenpsychiatrie Studiedag Netwerk Ouderenpsychiatrie RGOc 2018 Dinsdag 29 mei 2018 9.30-17.00 uur Het Kasteel, Groningen Info Welbevinden van de cliënt centraal

Nadere informatie

Verpleegkundig specialist Genezing en zorg afgestemd

Verpleegkundig specialist Genezing en zorg afgestemd Verpleegkundig specialist Genezing en zorg afgestemd Vanaf 2009 heeft de gezondheidszorg er een nieuwe erkende zorgprofessional bij: de verpleegkundig specialist, een verpleegkundige met een masteropleiding.

Nadere informatie

Congres kwaliteit en bekostiging langdurige zorg

Congres kwaliteit en bekostiging langdurige zorg Congres kwaliteit en bekostiging langdurige zorg 15 maart 2018 Elsbeth de Ruijter Generieke module EPA Verschillen? Ambulant Financiering GGz overwegend ZVW Geen verantwoordingsinstrument Meer specifieke

Nadere informatie

onze strategische koers

onze strategische koers onze strategische koers o n ze s t ra t e g i s c h e ko e rs Leidraad voor denken en doen Dit is onze strategische koers, ons kompas dat richting geeft aan de keuzes die we maken en de activiteiten die

Nadere informatie

Buitengewoon Delta. algemene informatie

Buitengewoon Delta. algemene informatie Buitengewoon Delta algemene informatie Buitengewoon Delta Delta Psychiatrisch Centrum is gespecialiseerd in diagnostiek, behandeling en begeleiding van mensen met een psychische of psychiatrische aandoening.

Nadere informatie

Wetenschap en praktijk: in co-creatie verbonden. Prof. dr. Petri Embregts

Wetenschap en praktijk: in co-creatie verbonden. Prof. dr. Petri Embregts Wetenschap en praktijk: in co-creatie verbonden Prof. dr. Petri Embregts Kwaliteit van zorg- en hulpverlening vindt in de meest wezenlijke vorm plaats in een betekenisvolle relatie tussen de cliënt en

Nadere informatie

Oog voor betrokkenen:

Oog voor betrokkenen: Rob Giel Onderzoekcentrum RGOc studiemiddag Oog voor betrokkenen: samenwerken met en ondersteunen van naasten van mensen in zorg bij de ggz Datum: 12 december 2017 Tijd: 13.00-17.00 Locatie: UMCG, Rode

Nadere informatie

Implementatie van richtlijnen. Dr. Hester Vermeulen Afdeling Chirurgie, Academisch Medisch Centrum Amsterdam Amsterdam School of Health Professions

Implementatie van richtlijnen. Dr. Hester Vermeulen Afdeling Chirurgie, Academisch Medisch Centrum Amsterdam Amsterdam School of Health Professions Implementatie van richtlijnen Dr. Hester Vermeulen Afdeling Chirurgie, Academisch Medisch Centrum Amsterdam Amsterdam School of Health Professions Even voorstellen Dr. Hester Vermeulen Verpleegkundige

Nadere informatie

Weer stabiel? Tijd om het signaleringsplan te ontwikkelen of bij te stellen

Weer stabiel? Tijd om het signaleringsplan te ontwikkelen of bij te stellen Weer stabiel? Tijd om het signaleringsplan te ontwikkelen of bij te stellen T.H. Daggenvoorde Dimence, SCBS Bipolaire Stoornissen Symposium Stabiel en dan? November 2017 Achtergrond Bipolaire stoornis.

Nadere informatie

Refereermiddag bipolaire stoornissen

Refereermiddag bipolaire stoornissen Refereermiddag bipolaire stoornissen 29 maart 2018 Joost Walraven, Manager zorg, klinisch psycholoog Vernieuwing met behoud van het goede Behandelaanpak en resultaten van Dimence Samen werken aan een beter

Nadere informatie

Gepersonaliseerde zorg: geen woorden maar daden

Gepersonaliseerde zorg: geen woorden maar daden Rob Giel Onderzoekcentrum RGOc Studiemiddag Gepersonaliseerde zorg: geen woorden maar daden Datum: dinsdag 11-12-2018 Tijd: 13.00-17.00 uur Locatie: Theater de Kimme, E70, 9471 KA Zuidlaren Gepersonaliseerde

Nadere informatie

Chairman / Inleiding / Closing

Chairman / Inleiding / Closing WHO S WHO Chairman / Inleiding / Closing ANNE VAN DUYSE Dr Anne Van Duyse is werkzaam als psychiater sinds 1994 en medisch directeur van De Sleutel sinds 2002. Zij is klinisch actief in het psychiatrisch

Nadere informatie

Strategisch beleid Alumnivereniging Verplegingswetenschap Nederland

Strategisch beleid Alumnivereniging Verplegingswetenschap Nederland Strategisch beleid Alumnivereniging Verplegingswetenschap Nederland 2018-2020 Doelstelling Alumnivereniging Verplegingswetenschap Nederland heeft als doelstelling: - Het onderhouden van contacten tussen

Nadere informatie

Bijlage: korte beschrijving kandidaten

Bijlage: korte beschrijving kandidaten Bijlage: korte beschrijving kandidaten Lisa Westerveld was jarenlang actief in de studentenbeweging en de medezeggenschap op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze was onder meer voorzitter van de Universitaire

Nadere informatie

EEN GEDEELDE ONDERZOEKSAGENDA VOOR BIPOLAIRE STOORNISSEN DR. BARBARA REGEER ATHENA INSTITUUT VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM

EEN GEDEELDE ONDERZOEKSAGENDA VOOR BIPOLAIRE STOORNISSEN DR. BARBARA REGEER ATHENA INSTITUUT VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM EEN GEDEELDE ONDERZOEKSAGENDA VOOR BIPOLAIRE STOORNISSEN DR. BARBARA REGEER ATHENA INSTITUUT VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM PROGRAMMA Relatie onderzoek - praktijk Een gedeelde onderzoeksagenda Methoden Resultaten

Nadere informatie

Multidisciplinaire richtlijnen somatische screening en leefstijl

Multidisciplinaire richtlijnen somatische screening en leefstijl Multidisciplinaire richtlijnen somatische screening en leefstijl Wat hebben ze ons te bieden? Wat staat ons te doen? Drs. Wessel Berkman (Brown Paper Company) Prof. dr. Berno van Meijel (Inholland, Vumc,

Nadere informatie

Ontwikkelingen Healthy Ageing en gevolgen voor toekomstige professionals

Ontwikkelingen Healthy Ageing en gevolgen voor toekomstige professionals Ontwikkelingen Healthy Ageing en gevolgen voor toekomstige professionals Symposium Healthy Ageing in mbo en hbo Joost Degenaar Directeur Centre of Expertise Healthy Ageing Centre of Expertise Healthy Ageing

Nadere informatie

Visiedocument FACT GGZ Friesland

Visiedocument FACT GGZ Friesland Visiedocument FACT GGZ Friesland Soort document: Visiedocument Versie: 02 Visie Rehabilitatie begint bij de voordeur! Vanaf het eerste behandelcontact staat het individuele herstelproces van de patiënt

Nadere informatie

René Keet Zwolle, 13 november 2014

René Keet Zwolle, 13 november 2014 René Keet Zwolle, 13 november 2014 Over de brug (Titel Plan van Aanpak) Ik zag de nieuwe brug. Twee overzijden die elkaar schenen te vermijden, worden weer buren Uit: De moeder de vrouw (1934), Martinus

Nadere informatie

Verdiepingsstage Dubbele diagnose. Loodds. informatie voor aios

Verdiepingsstage Dubbele diagnose. Loodds. informatie voor aios Verdiepingsstage Dubbele diagnose Loodds informatie voor aios Verdiepingsstage Dubbele diagnose Loodds Gaat je interesse uit naar psychiatrie in combinatie met een verslaving? Dan biedt Delta een verdiepingsstage

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de implementatie van HIC: resultaten van 4 jaar onderzoek

Ontwikkelingen in de implementatie van HIC: resultaten van 4 jaar onderzoek Ontwikkelingen in de implementatie van HIC: resultaten van 4 jaar onderzoek LAURA VAN MELLE, MSC. Dr. Yolande Voskes Sylvia Gerritsen, MSc. Lieke Zomer, MSc. Dr. Eric Noorthoorn Dr. Yolanda Nijssen Dr.

Nadere informatie

Thinking out of the inside the box. Effectieve leefstijlverandering in de langdurige zorg

Thinking out of the inside the box. Effectieve leefstijlverandering in de langdurige zorg Thinking out of the inside the box Effectieve leefstijlverandering in de langdurige zorg Thinking Inside the Box Effectieve leefstijlverandering in de langdurige zorg Mensen met een ernstig psychiatrische

Nadere informatie

Complexiteit vraagt maatwerk. Henk Mathijssen 12 oktober 2017

Complexiteit vraagt maatwerk. Henk Mathijssen 12 oktober 2017 Complexiteit vraagt maatwerk Henk Mathijssen 12 oktober 2017 Welkom Deze foto van Onbekende auteur is gelicentieerd onder CC BY-NC-SA Deze foto van Onbekende auteur is gelicentieerd onder CC BY-SA Arnoud

Nadere informatie

Resource Group Project

Resource Group Project Resource Group Project F-ACT Congres Amsterdam 17 september 2015 Wat is een resource group? Een resouce group is een groep mensen die nauw betrokken zijn bij de informele zorg Cliënten krijgen meer regie

Nadere informatie

universitair centrum psychiatrie jaaroverzicht

universitair centrum psychiatrie jaaroverzicht universitair centrum psychiatrie jaaroverzicht 2016 X universitair centrum psychiatrie jaaroverzicht 2016 Voorwoord Het Universitair Centrum Psychiatrie is een academisch centrum voor topreferente psychiatrische

Nadere informatie

Workshop Klinisch FACT Duurzaam Wonen. GGZ Breburg Groep 23 september 2010 Marij de Roos, Tom van Mierlo en Linda Peeters

Workshop Klinisch FACT Duurzaam Wonen. GGZ Breburg Groep 23 september 2010 Marij de Roos, Tom van Mierlo en Linda Peeters Workshop Klinisch FACT Duurzaam Wonen GGZ Breburg Groep 23 september 2010 Marij de Roos, Tom van Mierlo en Linda Peeters Agenda Inventariseren van de vragen die u heeft bij deze workshop. Presentatie Klinisch

Nadere informatie

Marcoen Hopstaken, acteur Angela Zandbergen, actrice Yvo van de Velde, klinisch psycholoog / psychotherapeut lid Agendaraad NKO

Marcoen Hopstaken, acteur Angela Zandbergen, actrice Yvo van de Velde, klinisch psycholoog / psychotherapeut lid Agendaraad NKO Utrecht, 30 november 2017 Marcoen Hopstaken, acteur Angela Zandbergen, actrice Yvo van de Velde, klinisch psycholoog / psychotherapeut lid Agendaraad NKO Programma Introductie Welkom Programmalijnen NKO

Nadere informatie

Centrum Integrale Psychiatrie

Centrum Integrale Psychiatrie Centrum Integrale Psychiatrie Centrum Integrale Psychiatrie Het Centrum Integrale Psychiatrie (CIP) biedt ambulante zorg aan volwassenen met (zeer) complexe psychische en/of psychiatrische problemen.

Nadere informatie

Perceelbeschrijving Generalistische Basis Geestelijke Gezondheidszorg Jeugd [GBGGZ] 2016

Perceelbeschrijving Generalistische Basis Geestelijke Gezondheidszorg Jeugd [GBGGZ] 2016 Perceelbeschrijving Generalistische Basis Geestelijke Gezondheidszorg Jeugd [GBGGZ] 2016 Samenwerkende gemeenten regio West-Friesland Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Stede

Nadere informatie

Welkom bij de workshop: Leiderschap in de dagelijkse MCL-praktijk. Versterken van zelfmanagement & gezamenlijke beschuitvorming!

Welkom bij de workshop: Leiderschap in de dagelijkse MCL-praktijk. Versterken van zelfmanagement & gezamenlijke beschuitvorming! Welkom bij de workshop: Leiderschap in de dagelijkse MCL-praktijk. Versterken van zelfmanagement & gezamenlijke beschuitvorming! Elske Boersma-Jorna en Henriette Niehof Het afbeeldingonderdeel met relatie-id

Nadere informatie

Ontwikkeling van evidence based producten. Luciënne Heerkens Petri Embregts

Ontwikkeling van evidence based producten. Luciënne Heerkens Petri Embregts Ontwikkeling van evidence based producten Luciënne Heerkens Petri Embregts Vertalen van evidence naar praktijk Evidence based practice Gewetensvol, oordeelkundig gebruik van beste bewijs om beslissingen

Nadere informatie

INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ

INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ Inhoudsopgave Indigo Brabant 2 Wat is de Basis GGZ? 2 Wat kan Indigo mij bieden? 4 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ Specialistische GGZ 7 Heeft u vragen? 7 Contact

Nadere informatie

Programma. 1. Historie. Noord Holland Noord. 2. Zorg voor EPA. Kenmerk (toen) 1. Historie. Ambulantiseren

Programma. 1. Historie. Noord Holland Noord. 2. Zorg voor EPA. Kenmerk (toen) 1. Historie. Ambulantiseren Programma Ambulantiseren in de Nederlandse GGZ Met een blik op Europa Diana Polhuis, Verpleegkundig specialist ggz Hoofdopleider GGZ VS 1. Historie 2. Zorg voor mensen met een Ernstig Psychiatrische Aandoening

Nadere informatie

Stichting opleidingsinstelling GGZ-VS Addendum opleidingsplan 2014-2017 Opleiding GGZ-VS met vrijstellingen voor specifieke doelgroepen

Stichting opleidingsinstelling GGZ-VS Addendum opleidingsplan 2014-2017 Opleiding GGZ-VS met vrijstellingen voor specifieke doelgroepen Stichting opleidingsinstelling GGZ-VS Addendum opleidingsplan 2014-2017 Opleiding GGZ-VS met vrijstellingen voor specifieke doelgroepen Opleidingsmanager Drs. M. de Leeuw (i.s.m. hoofdopleiders drs. D.

Nadere informatie

College Specialismen Verpleegkunde

College Specialismen Verpleegkunde Besluit verpleegkundig specialisme geestelijke gezondheidszorg CSV van 9 maart 2009 College Specialismen Verpleegkunde Besluit van 9 maart 2009 houdende de specifieke eisen voor de opleiding, registratie

Nadere informatie

symposium Onderzoek de Jeugdhulp! Hoe wetenschap kinderen mee laat doen De uitdaging

symposium Onderzoek de Jeugdhulp! Hoe wetenschap kinderen mee laat doen De uitdaging Onderzoek de Jeugdhulp! symposium dinsdag 5 april 2016 van 13.00-17.00 uur in Theater De Nieuwe Kolk, Weierstraat 1 in Assen Hoe wetenschap kinderen mee laat doen Goede jeugdhulp is van onschatbaar belang

Nadere informatie

Visie Dimence Groep op VerpleGinG en VerzorGinG

Visie Dimence Groep op VerpleGinG en VerzorGinG Visie Dimence Groep op verpleging en verzorging Visie Dimence Groep op verpleging en verzorging De zorg verandert en vindt zoveel mogelijk thuis of dichtbij huis plaats. Er worden minder mensen opgenomen

Nadere informatie

Specialisten Samen in de Wijk GGZ Noord-Holland-Noord

Specialisten Samen in de Wijk GGZ Noord-Holland-Noord Specialisten Samen in de Wijk GGZ Noord-Holland-Noord ZO doen wij dat! V&VN-SPV Studiedag Donderdag 16 november 2017 Marijke van der Putten, Psychiater en lid van de RvB van GGZ NHN Wij zijn daar waar

Nadere informatie

VAK-mensen Samenwerken in en rondom Zorg & Welzijn

VAK-mensen Samenwerken in en rondom Zorg & Welzijn Interdisciplinaire samenwerking in Zorg & Welzijn: de T-shaped professional Inleiding Overzicht Symposium 'Samenwerken aan een gezonde samenleving Interdisciplinaire samenwerking in Zorg & Welzijn: de

Nadere informatie

L.s, MVG, Huub Vossen, NVMT. De intreerede is opgenomen en te bekijken op website van de HAN:

L.s, MVG, Huub Vossen, NVMT. De intreerede is opgenomen en te bekijken op website van de HAN: L.s, Op donderdag 17 februari 2011 hebben de lectoren dr. Robert van Cingel en dr. Wim Hullegie hun intreerede gehouden bij de installatie van het Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) Lectoraat Musculoskeletale

Nadere informatie

Evidence Based Practise versus Practice Based Evidence

Evidence Based Practise versus Practice Based Evidence Evidence Based Practise versus Practice Based Evidence Dr. John Verhoef (Lector) Lectoraat Eigen Regie Hogeschool Leiden, Cluster Zorg verhoef.j@hsleiden.nl Waar hebben we het over? Evidence Based Practice

Nadere informatie

Zorgstandaard Bipolaire Stoornissen: (na) de commentaarfase

Zorgstandaard Bipolaire Stoornissen: (na) de commentaarfase Zorgstandaard Bipolaire Stoornissen: (na) de commentaarfase Ralph Kupka Hoogleraar Bipolaire Stoornissen VU Medisch Centrum, Amsterdam GGZ ingeest, Amsterdam Altrecht GGZ, Utrecht Klinisch-Wetenschappelijk

Nadere informatie

FACT: van organisatiemodel naar effectieve interventies

FACT: van organisatiemodel naar effectieve interventies FACT: van organisatiemodel naar effectieve interventies Bauke Koekkoek & Karin van Montfoort-de Rave Lectoraat Sociale en Methodische Aspecten van Psychiatrische zorg, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Nadere informatie

Uitnodiging Verslaving & Wonen Landelijk congres over begeleiding bij verslaving in bijzondere woonsituaties 18 maart 2010

Uitnodiging Verslaving & Wonen Landelijk congres over begeleiding bij verslaving in bijzondere woonsituaties 18 maart 2010 Uitnodiging Verslaving & Wonen Landelijk congres over begeleiding bij verslaving in bijzondere woonsituaties 18 maart 2010 het gebeurt op windesheim Verslaving & Wonen Landelijk congres over begeleiding

Nadere informatie

Verpleegkundige functies Op zoek naar grenzen

Verpleegkundige functies Op zoek naar grenzen 24 mei 2005 Jaarbeurs Utrecht Verpleegkundige functies Op zoek naar grenzen Drs. M. de Wee Verpleegkundig hoofd Oncologie TweeSteden ziekenhuis Tilburg Aanleiding tot taakherschikking Tekort aan medisch

Nadere informatie

Workshop onbegrepen- en probleemgedrag bij ouderen

Workshop onbegrepen- en probleemgedrag bij ouderen Workshop onbegrepen- en probleemgedrag bij ouderen Dr. Wim Houtjes, verpleegkundig specialist ggz Hoofdopleider GGZ-VS Dr. Robbert Gobbens, lector Gezondheid en Welzijn van kwetsbare ouderen, Hogeschool

Nadere informatie

Training Psychiatrie en Palliatieve Zorg

Training Psychiatrie en Palliatieve Zorg Training Psychiatrie en Palliatieve Zorg Voorwoord Het netwerk palliatieve zorg Eemland is een samenwerkingsverband van zorginstellingen dat sinds 2004 gezamenlijk werkt aan de verbetering van de kwaliteit

Nadere informatie

Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking: Het belang van markering

Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking: Het belang van markering Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking: Het belang van markering In deze presentatie Palliatieve zorg bij Stichting Prisma Definitie van palliatieve zorg Kenmerken van de palliatieve

Nadere informatie

10de Scholing PALLIATIEVE ZORG. Intuïtie, wijsheid of wetenschap? Donderdag 17 mei 208

10de Scholing PALLIATIEVE ZORG. Intuïtie, wijsheid of wetenschap? Donderdag 17 mei 208 10de Scholing PALLIATIEVE ZORG Intuïtie, wijsheid of wetenschap? Donderdag 17 mei 208 Toelichting De Radboudumc Health Academy organiseert op 17 mei 2018 voor de tiende maal de scholing PALLIATIEVE ZORG

Nadere informatie

het antwoord op de Basis GGZ

het antwoord op de Basis GGZ het antwoord op de Basis GGZ mentale ondersteuning direct en dichtbij 2 Inhoudsopgave Indigo Wat is de Basis GGZ? Verwijscriteria Wat kan Indigo mij bieden? 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ 3. mirro:

Nadere informatie

het antwoord op de Basis GGZ

het antwoord op de Basis GGZ het antwoord op de Basis GGZ mentale ondersteuning direct en dichtbij Inhoudsopgave Indigo Wat is de Basis GGZ? Verwijscriteria Wat kan Indigo mij bieden? 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ 3. mirro:

Nadere informatie

Visie op de Jeugd GGZ in de regio Groot Amsterdam 2015 2016

Visie op de Jeugd GGZ in de regio Groot Amsterdam 2015 2016 Visie op de Jeugd GGZ in de regio Groot Amsterdam 2015 2016 Versie 1, april 2015 SIGRA Netwerk Jeugd GGZ INHOUDSOPGAVE 1. Doelstelling 2. Psychische aandoeningen bij de jeugd in cijfers 3. Jeugd GGZ binnen

Nadere informatie

Invitational Conference Lectoraat Acute Intensieve Zorg

Invitational Conference Lectoraat Acute Intensieve Zorg Invitational Conference Lectoraat Acute Intensieve Zorg Omgaan met (on)macht in de acute intensieve zorg Leren van ervaringen Donderdag 14 oktober 2010 te Nijmegen Inleiding Iedere hulpverlener ervaart

Nadere informatie

Inzet van ervaringskennis van studenten

Inzet van ervaringskennis van studenten Inzet van ervaringskennis van studenten Simona Karbouniaris, docent-onderzoeker, Kenniscentrum Sociale Innovatie, Hogeschool Utrecht. Het Kenniscentrum Sociale Innovatie is een samenwerkingsverband van

Nadere informatie

Als duwen en trekken niet helpt: impasses doorbreken met een complexe doelgroep

Als duwen en trekken niet helpt: impasses doorbreken met een complexe doelgroep Als duwen en trekken niet helpt: impasses doorbreken met een complexe doelgroep Workshop Jubileum stichting TOPGGz 8 maart 2017 Prof. dr. Chijs van Nieuwenhuizen GZ-psycholoog/psychotherapeut ch.van.nieuwenhuizen@ggze.nl,

Nadere informatie

* deel deze informatie met uw eigen social network via bovenstaande buttons!

* deel deze informatie met uw eigen social network via bovenstaande buttons! * deel deze informatie met uw eigen social network via bovenstaande buttons! ACCREDITATIE Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register (VSR) 6 punten - Scholing verpleegkundig specialist acute

Nadere informatie

Notitie. GGZ Rivierduinen. GGZ Rivierduinen Samen kiezen voor kwaliteit Zorgvisie 2015

Notitie. GGZ Rivierduinen. GGZ Rivierduinen Samen kiezen voor kwaliteit Zorgvisie 2015 Notitie GGZ Rivierduinen GGZ Rivierduinen Zorgvisie 2015 Blad 1 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Missie... 2 3. Visie... 2 3.1. Herstel als leidend principe... 2 3.2. Passende Zorg... 3 3.3 Hoge professionele

Nadere informatie

100 jaar neuro- en ouderen psychiatrie in de Valeriuskliniek:

100 jaar neuro- en ouderen psychiatrie in de Valeriuskliniek: Extra Valeriussymposium 3 november 2010 t.g.v. jubileum 100 jaar neuro- en ouderen psychiatrie in de Valeriuskliniek: samenhang tussen patiëntenzorg en onderzoek Inleiding Van oudsher bestaat in de Valeriuskliniek

Nadere informatie

Zorg Voorzitter: Walter Amerika Sprekers: Robbert Gobbens en Marjolein Albers Sprekers: Katja van Vliet en Anneloes van Staa

Zorg Voorzitter: Walter Amerika Sprekers: Robbert Gobbens en Marjolein Albers Sprekers: Katja van Vliet en Anneloes van Staa Maatschappelijke Impact van Praktijkgericht Onderzoek Parallelsessie 27 juni 2019, Rotterdam Zorg Voorzitter: Walter Amerika Sprekers: Robbert Gobbens en Marjolein Albers Sprekers: Katja van Vliet en Anneloes

Nadere informatie

van wetenschap naar wijk de Nieuwe GGZ

van wetenschap naar wijk de Nieuwe GGZ van wetenschap naar wijk de Nieuwe GGZ Philippe Delespaul Studiedag Van wijk tot Wetenschap Utrecht, 24 november 2016 Kaders ze is wij (over inclusie en exclusie) 24+% jaar-prevalentie 6+% zorg-prevalentie

Nadere informatie

De toekomst van de verpleegkundig specialist Een verpleegkundig specialist doet dat wat een dokter niet kan

De toekomst van de verpleegkundig specialist Een verpleegkundig specialist doet dat wat een dokter niet kan De toekomst van de verpleegkundig specialist Een verpleegkundig specialist doet dat wat een dokter niet kan Drs. Riet van Dommelen Opleidingsmanager MANP/ Hoofdopleider Verpleegkundig specialisten Inhoud

Nadere informatie

Zorgprogramma Lijf & Leven. Beter in je lijf, beter in je hoofd Herstel van psychiatrische aandoeningen door een betere lichamelijke gezondheid.

Zorgprogramma Lijf & Leven. Beter in je lijf, beter in je hoofd Herstel van psychiatrische aandoeningen door een betere lichamelijke gezondheid. Zorgprogramma Lijf & Leven Beter in je lijf, beter in je hoofd Herstel van psychiatrische aandoeningen door een betere lichamelijke gezondheid. Levensverwachting met tot wel 20 jaar verkort 85% van patienten

Nadere informatie

Inhoud. Thema Het vaststellen van zorgbehoeften 37 3 Systematisch zorgbehoefteonderzoek 39 Wim Houtjes

Inhoud. Thema Het vaststellen van zorgbehoeften 37 3 Systematisch zorgbehoefteonderzoek 39 Wim Houtjes Inhoud Voorwoord 7 Thema Achtergronden 13 1 Kleurrijke perspectieven: notities over de ggz-verpleegkunde 15 Berno van Meijel 2 Problemen uitvragen of krachten stimuleren? Op zoek naar een passende 27 benaderingswijze

Nadere informatie

Saxion@ 2020. Alice Bomers Coördinator Master Advanced Nursing practice 12 mei 2011. http://www.youtube.co m/watch?v=rqeq7wa4 YBE&feature=related

Saxion@ 2020. Alice Bomers Coördinator Master Advanced Nursing practice 12 mei 2011. http://www.youtube.co m/watch?v=rqeq7wa4 YBE&feature=related Saxion@ 2020 R3 Kom verder. Saxion. Alice Bomers Coördinator Master Advanced Nursing practice 12 mei 2011 http://www.youtube.co m/watch?v=rqeq7wa4 YBE&feature=related Dia 1 R3 Leuke titel, maar moer er

Nadere informatie

een overzicht Ralph Kupka Hoogleraar Bipolaire Stoornissen, VU Medisch Centrum, Amsterdam GGZ ingeest, Amsterdam / Hoofddorp; Altrecht, Utrecht

een overzicht Ralph Kupka Hoogleraar Bipolaire Stoornissen, VU Medisch Centrum, Amsterdam GGZ ingeest, Amsterdam / Hoofddorp; Altrecht, Utrecht een overzicht Ralph Kupka Hoogleraar Bipolaire Stoornissen, VU Medisch Centrum, Amsterdam GGZ ingeest, Amsterdam / Hoofddorp; Altrecht, Utrecht Disclosure belangen spreker: Disclosure belangen spreker

Nadere informatie

Van richtlijn naar werkvloer Facts & Fallacies. Dag van de inhoud 2016 Annet Spijker, specialismeleider stemmingsstoornissen

Van richtlijn naar werkvloer Facts & Fallacies. Dag van de inhoud 2016 Annet Spijker, specialismeleider stemmingsstoornissen Van richtlijn naar werkvloer Facts & Fallacies Dag van de inhoud 2016 Annet Spijker, specialismeleider stemmingsstoornissen Onze wereld zonder richtlijnen Voorbeelden? Richtlijnen Een richtlijn is een

Nadere informatie

Fysiotherapie bij patiënten met Hart-, Vaat- en / of Longaandoeningen, een blik naar de toekomst

Fysiotherapie bij patiënten met Hart-, Vaat- en / of Longaandoeningen, een blik naar de toekomst Fysiotherapie bij patiënten met Hart-, Vaat- en / of Longaandoeningen, een blik naar de toekomst 24 april 2013, Deventer Leendert Tissink Msc Fysiotherapeut Van Zuilichem / Partners Oud Gastel; Docent

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Dwangstoornis 2014

Jaarverslag Stichting Dwangstoornis 2014 Jaarverslag Stichting Dwangstoornis 2014 INDEX GEREALISEERD: BEKNOPT... 2 GEREALISEERD IN 2014... 2 GEREALISEERD: UITGELICHT... 3 VRIJWILLIGERS... 3 KERNGROEP... 3 COMITÉ VAN AANBEVING... 3 SAMENWERKING...

Nadere informatie

Positieve psychologie & Zingeving

Positieve psychologie & Zingeving Positieve psychologie & Zingeving Studiebijeenkomst KSGV Vrijdag 29 maart 2019, 13.00-17.00 uur Auditorium Catharijneconvent (Lange Nieuwstraat 38 te Utrecht) Informatie en aanmelding: www.ksgv.nl ksgv@ksgv.nl

Nadere informatie

Verstandelijke Beperking en Psychiatrie; praktijk richtlijnen

Verstandelijke Beperking en Psychiatrie; praktijk richtlijnen Verstandelijke Beperking en Psychiatrie; praktijk richtlijnen Congres Focus op Onderzoek, 22 juni 2015 Gerda de Kuijper, AVG/senior senior onderzoeker CVBP/UMCG Dederieke Festen AVG/senior onderzoeker

Nadere informatie

Verpleegkundig specialist (MANP)

Verpleegkundig specialist (MANP) Verpleegkundig specialist (MANP) Naam van de opleiding en opleidingsinstituut Door welk orgaan wordt deze opleiding erkend? Master Advanced Nursing Practice GSW, Inholland, Amsterdam NVAO = Nederlands/Vlaams

Nadere informatie