HET OPSTELLEN VAN BEAEERSPLANNEN VOOR BOS- GEBIEDEN, DIE AANGELEGD OF BEHEERD WORDEN DOOR DE RIJKSDIENST VOOR DE IJSSELMEERWLDERS Bbb, _.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HET OPSTELLEN VAN BEAEERSPLANNEN VOOR BOS- GEBIEDEN, DIE AANGELEGD OF BEHEERD WORDEN DOOR DE RIJKSDIENST VOOR DE IJSSELMEERWLDERS Bbb, _."

Transcriptie

1 HET OPSTELLEN VAN BEAEERSPLANNEN VOOR BOS- GEBEDEN, DE AANGELEGD OF BEHEERD WORDEN DOOR DE RJKSDENST VOOR DE JSSELMEERWLDERS Bbb. : - '.? X S D E N S T V O O R DE J S S E L M E E R P O L D E R S, _. S M E D N G H U S L E L Y S T A D

2 RJKSD ST. VOOR DE JSSELMEERPOLDERS LELYSTAD Afdeling Beplantingen Het opstellen van beheersplannen voor bosgebieden, die aangelegd of beheerd worden door de Rijksdienst voor de Jsselrneerpolders Om de continufteit in het beheer te waarborgen bij de overdracht van bosgebieden naar het Staatsbosbeheer is de hierna volgendeprocedure voor het opstellen van beheersplannen geent op de werkwijze zoals deze door de afdeling nrichting van het Staatsbosbeheer wordt gevolgd. Voor het voeren van een verantwoord bosbeheer is het een vereiste duidelijk inzicht te hebben in de methodieken die noodzakelijk zijn voor het instandhouden van duurzaamheid op lange termijn, zowel op het gebied van natuurbehoud, landschapsbouw en houtteelt. Hieraan kunnen do recreatieve aspecten worden toegevoegd. Door de veelheid van diensten diehet bas thans moet leveren is het noodzakelijk dat het bosheheer in overleg met de verschillende disciplines wordt vastgesteld. Het beleid, de richtlijnen voor het beheer en de beheersmaatregelen moeten nu overzichtelijk worden vastgelegd in het beheersplan. Door de vele achtergrondinformatie die noodzakelijk is voor het vaststellen van de doelstelling en de daaruit voortvloeiende beheersrnethodieken zou een dergelijk plan te omvangrijk en ondoorzichtig kunnen worden, waardoor het zijn doe1 voorbij schiet. Het is daarom belanprijk de verschillende fasen, die ontstaan bij het vaststellen van een beheersplan gescheiden weer te geven in aparte deelplannen. Hierop gebaseerd is dan ook de volgende indeling op te stellen. Links en rechts van de aangegeven beheersplannen staat de inhoud die een dergelijk plan moet bevatten. a Beleid El Doelstelling Lange termi jn- Beleidsplan Terrein- Beheers- Middel lange Kwantitatieve Gedetailleerde beheerstechnische ui twerking Korte termijnplan Planning 0.a. Arbeid, plantsoen. houtopbrengst Onderhouds-

3 . Het opstellen van een lange termijnplan voor bosgebieden n het lange termijnplan (LTP, looptijd jaar) wordt het beleid met betrekking tot de beheerseenheid vastgelegd. Dit betekent dat in het almemeen het nationale beleid ten aanzien van het terreinbeheer geinterpreteerd wordt naar de concrete situatie van een bosgebied. n het LTP moet dan worden vastgesteld: - de kwaliteiten die in een bosgebied aanwezig zijn of moeten worden ontwikkeld om een bepaald doe1 te realiseren; - de doelstellingen die in een bepaald bosgebied moeten worden gerealiseerd. Aan de hand van de kwalitatieve eisen zal een visie op het beheer kunnen worden ontwikkeld, die het mogelijk moet maken het terrein duurzaam in stand te houden. Het vaststellen van de kwalitatieve eisen en het ontwikkelen van een visie, is alleen mogelijk als een volledig inzicht is verkregen in de actuele en de potentiele waarden van het beheersgebied en de behoefte, die bestaat deze waarden in stand te houden en/of zich verder te laten ontwikkelen. Daarnaast dient een inzicht te worden verkregen in alle behoeften, overwegingen en economische mogelijkheden, die ten aanzien van de beheerseenheid bestaan, Deze overwegingen moeten in de doelstelling tot uitdrukking worden gebracht. Alvorens wordt overgegaan tot het opstellen van een LTP wordt door de afdeling Beplantingen een basisinformatie geschreven, die een overzicht geeft van de aanwezige plannen en "statistische" informatie over het beheersgebied, zoals ligging, grootte, actuele gebruiksvorm, geschiedkundige achtergrond, bodem, waterhuishouding. Het formuleren van de doelstelling en het opstellen van een visie ten behoeve van het beheer kan alleen geschieden in nauwe samenwerking binnen een team, bestaande uit betrokkenen van verschillende vakgebieden zoals ~osbouw, Landschapsbouw, Natuurbehoud, Recreatie. Dit team kan worden aangevuld met de betreffende beheerder. Met de samenstelling van een dergelijk team worden de beste garanties voor het bereiken van een optimaal resultaat ingebouwd. De te realiseren doelstellingen en de daarvoor noodzakelijke middelen moeten op elkaar worden afgestemd. Deze afstemming op elkaar, van wensen en mogelijkheden is een directe verantwoordelijkheid van de directie. Voorgesteld wordt daarom dat het hoofd van HCR voorzitter van het team is. Alle teamleden krij.gen vooraf de basisinformatie toegezonden..van de teamleden wordt vanuit hun eigen vakgebied een schriftelijke bijdrage verwacht, die via de afdeling Beplantingen aan de andere teamleden wordt toegezonden. Deze bijdragen moeten omvatten: - een evaluatie van de bestaande situatie; - een omschrijving van de potentiele ontwikkelingsmogelijkheden (kwalitatief); - op basis hiervan de omscbrijving van wensen t.a.v. instandhouding en ontwikkeling. Deze bijdragen zullen geen beheersmethodieken bevatten, ook geen detaillistische gegevens (bv. lijsten van waargenomen vogelsoorten). De voorzitter geeft een formulering van het directiebeleid t,a.v. het terreinbeheer.

4 n de eerste teamvergadering worden deze bijdragen mondeling toegelicht en besproken. Na deze vergadering wordt door de afdeling Beplantingen een voorrapport op&xsteld, waarvoor eventueel advies kan worden ingewonnen bij het SBB. Dit voorrapport omvat: - een bundeling van de bijdragen, voorzien van kanttekeningen t.a.v. a. technische- en eventuele financiele konsekwenties van de ingediende "wensen" voor het terreinbeheer; b. relaties en eventuele tegenstrijdigheden tussen de verschillende ingediende wensen; c. toetsing van de ingediende wensen aan het algemene directiebeleid t.a.v. het terreinbeheer. Dit voorrapport wordt aan alle teamleden toegestuurd. n de tweede teamvergadering wordt het voorrapport besproken. Het resultaat van deze discussie kan BQn voorstel voor de doelstelling en planning lange termijn zijn, maar evengoed twee of meer alternatieve plannen. Gebaseerd op de discussie van deze vergadering wordt door de afdeling Beplantingen een concept LTP opgesteld. Eventueel hiervan afwijkende opvattingen van het team worden hieraan toegevoegd. Dit conceptplan wordt aan de leden van het team toegezonden.en ter beoordeling aan de directie voorgelegd. De directeur stelt het LTP vast na overleg met het hoofd HCR en - na een directiebezoek aan het terrein. Aan dit directiebezoek kunnen alle teamleden deelnemen, eventueel samen met de specialisten, die hun van advies hebben voorzien. De directie bepaalt of en zo ja welk alternatief in het definitieve LTP wordt opgenomen. Het definitieve LTP wordt door de afdeling Beplantingen opgesteld en ter vaststelling aan de directie aangeboden.

5 Procedure lange termijnplan beleid t.a.v. Afde ling Be plan-. 1 Bosbouw bouw behoud Hoofd HCR 6 Terreinkwaliteiten Schriftelijke bijdragen.... A Voorrapport 2e Teamvergadering Conceptplan Doelst elling Alternatieve plannen Directiebezoek - Definitieve tek s t [Aanbieding ter goedkeuring 7

6 - 5-1: '. 11. Het opstel len van een middellange termi jnplan voor bosgebieden n het lange termijnplan (LTP, looptijd over het algemeen jaar) voor een boscomplex zijn de doelstellingen en de 6anwezige kwaliteiten voor eengebied aangegeven. Om de aangegeven doelstellingen ook te kunnen uitvoeren is het noodzakelijk een middellange termijnplan (MTP, looptijd 10 jaar) op te stellen, waarin een kwantitatieve uitwerking wordt gegeven van de planning op lange termijn,voorzover deze de komende 10 jaar voor uitvoering in aanmerking komt. Het doe1 van een MTP is het aangeven van beheersmethodieken die noodzakelijk zijn voor het instandhouden en/of het tot ontwikkeling brengen van een boscomplex (de relatie terreinkwaliteitmethodiek moet hierin gemotiveerd worden). De daaruit vcmtvloeiende konsekwenties moeten zo goed mogelijk worden vermeld. Een vereiste is dat alle beheersmethodieken geent moeten zijn op de doelstelling zoals deze in het LTP staat vermeld. Na het gereedkomen van het MTP zal hieruit een korte termijnplan KTP, looptijd 4 h 5 jaar) worden opgesteld waarin een prioriteit t.a.v. de uit te voeren werkzaamheden (verder gedetailleerd) wordt opgesteld. Deze KTP draagt de noodzakelijke gegevens aan voor het jaarlijks op te stellen onderhoudswerkplan. Om nu te komen tot een weloverwogen en verantwoorde MTP is het noodzakelijk dat de verschillende disciplines een eigen specifieke bijdrage in de uit te voeren beheersmethodieken kunnen leveren. Zoals reeds gesteld is het een vereiste dat deze heheersmethodieken de doelstelling nastreven. Het is geen vereiste dat deze doelstelling binnen een periode van 10 jaar wordt bereikt. Voor het bereiken van een gewenst stadium kan het vaak noodzakelijk zijn dat de ontwikkeling zich over meer dan QBn periode van 10 jaar uitstrekt. Op basis van de veelvoudige doelstelling van een bosgebied wordt dan oak voorgesteld dat de verschillende belanghebbende disciplines (afdelingen) vanuit hun eigen vakgebied een schriftelijke bijdrage van algemeen karakter geven, die via de afdeling Beplantingen samen met alle andere bijdragen aan de vertegenwoordigers van de verschillende afdelingen worden toegezonden. Later worden deze-schriftelijke bijdragen mondeling toegelicht en besproken in een team, waarin vertegenwoordigers van de belanghebbende afdelingen zitting hebben. n deze teamvergadering wordt de specialistische inbreng getoetst aan het LTP en aan de beleidsnota voor het betreffende boscomplex, beide opgesteld/, op te stellen door de afdeling Beplantingen. Na de eerste teamvergadering, die een informatief karakter heeft, wordmde ingebrachte bijdragen verder gedetailleerd t.a.v. de realisering van de gewenste ontwikkeling op middellange termijn. Deze bijdragen worden in een tweede teamvergadering verder toegelicht, waarbij eventuele andere specialistische inbreng noodzakelijk kan zijn. Na deze Oweede teamvergadering kan het noodzakelijk zijn dat enige bijzondere vraagstukken verder moeten worden bestudeerd. Voorgesteld wordt %, deze verdergaande specialistische studies uit te voeren binnsn werkgroepjes ad hoc, waarbij advies kan worden gevraagd aan verschillende instanties (SBB. RN etc.). Op basis van de tweede teamvergadering, de specialistische bijdragen van de verschillende teamleden, de uitgebrachte verslagen van de verschillende werkgroepen en de veldinventarisatie wordt door de afdeling Beplantingen een conceptplan opgesteld. Dit conceptplan wordt aan alle teamleden toegezonden.

7 n de derde teamvergadering wordt het conceptplan besproken en gecontroleerd op volledigheid en juiste motivering bijde keuze van de methodieken (technische en financiele konsekwenties). De definitieve tekst wordt hier vastgelegd. n dit stadium kan oak de hogere leiding in het team worden opgenomen, waarbij deze de vergadering voorzit. Vervolgens wordt het definitieve plan opgesteld en ter.goedkeuring aangeboden aan de directie, gevolgd door een bezoek aan het terrein.

8 ,: Procedure middellange termijnplan iccc0~l;elnimg kfckh!ttl le Teamverg. + LT RN; DORSCHKAMP; LH; SBB; - Eventuele verdere "itwerking van speciale vraagstukken in werk- Concept Plan Leldlne HCR 1 r-7' 3e Teamverg. Definitieve tekst / Aanbieding ter Goedkeuring

9 Op basis van de veelvoudige doelstelling dienen in het team in ieder geval zitting te hebben vertegenwoordigers van: - subafdeling Biologie inbreng inzake het bereiken van de na te streven terreinkwaliteiten i.v.m. de flare en de fauna - afdeling Recreatie wensen t.a.v. onderhoud en eventuele uitbreiding van voorzieningen - afdeling Beplantingen - Scnotveld/ opstellen beleidsnota: ge- Aan dit team kan worden toegevoegd: Spriensma detailleerd beleid, waarin richtlijnen voor een gewenst beheer in de komende 10 jaar wordt weergegeven - Nip ~~ecialistische inbreng in- zake vormgeving op basis van te vervullen terreinfuncties - Croenhuis - coordinatie + verantwoording voor de opstelling - opstellen tijdschema - algemene houtteeltkundige inbreng, zoxls beheersklassen, omloop - faseringsplan (huidige-toekomstige houtsoortenverdeling) - veldinventarisatie en kwantitatieve gegevens van de opstanden. - T.A. het leveren van algemene bijdragen op basis van LTP.. - Bosopzich- het leveren van praktische.. ter bijdragen. - Notulist.

10 -9- i Het opstellen van een korte termijnplan voor bosgebieden r ti n het korte termijnplan (KTP, looptijd 4-5 jaar) wordt een gedetailleerde uitwerking gegeven van de opgestelde beheersmethodieken. n de huidige situatie lijkt het niet zinvol direct na het opstellen van het MTP over te gaan tot het opstellen van een KTP. n eerste instantie zal worden getracht het aan MTP een zodanige inhoud te geven, dat deze in de eerste 4 a 5 jaar voldoende uitgangspunten voor het onderhoudswerkplan geeft. Eventueel kan in een later stadium worden overgegaan tot het opstellen van een KTP voor de tweede periode van het MTP. Mocht echter blijken dat deze opzet niet voldoet, dan zal na het MTP een apart KTP worden opgesteld. V. Net opstellen van het onderhoudswerkplan voor bosgebieden Net jaarlijks op te stellen onderhoudswerkplan door de technisch ambtenaar en de bosopzichter moet worden gehandhaafd. We1 dient dit onderhoudswerkplan jaarlijks te worden getoetst aan het goedgekeurde MTP(0f KTP). Afwijkingen dienen zoveel mogelijk te worden vermeden. Lelystad, 24 november B. Groenhuis

Regeling Geschillen- en Bezwarencommissie Orionis Walcheren WSW

Regeling Geschillen- en Bezwarencommissie Orionis Walcheren WSW Regeling Geschillen- en Bezwarencommissie Orionis Walcheren WSW Het Algemeen Bestuur van Orionis Walcheren, hierna te noemen Orionis Walcheren, te Vlissingen gehoord de Ondernemingsraad gelet op de bepalingen

Nadere informatie

Douglas: niet alles goud dat er blinkt

Douglas: niet alles goud dat er blinkt Douglas: niet alles goud dat er blinkt P. R. Hilgen Landbouwuniversiteit Wageningen De laatste decennia is de douglas uitgegroeid tot een van de belangrijkste boomsoorten van de Nederlandse bosbouw. Volgens

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST LOCATIE SMITSWEG DORDRECHT. Tussen:

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST LOCATIE SMITSWEG DORDRECHT. Tussen: Dordrecht r«-^ \j SAMENWERKINGSOVEREENKOMST LOCATIE SMITSWEG DORDRECHT Tussen: Gemeente Dordrecht AM Wonen B.V. Amvest Projectontwikkeling Samenwerking met Derden B.V. Definltieve versie d.d. 6 juni 2005

Nadere informatie

B. Stuurgroep Vervoerregio, 18 september 2014

B. Stuurgroep Vervoerregio, 18 september 2014 B. Stuurgroep Vervoerregio, 18 september 2014 Convenant Versterking Samenwerking Verkeer en Vervoer Concept 10 september, versie ten behoeve van de stuurgroep vervoerregio van 18 september Convenant tussen

Nadere informatie

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur Aanpassingen vergaderstructuur Voorstel 1. kennis nemen van de concept jaaragenda 2. vaststellen thematische indeling commissies 3. toevoegen beeldvormend deel, voorafgaand aan de reguliere commissievergadering

Nadere informatie

Leergang Deelnemeradministraties

Leergang Deelnemeradministraties DEFINITIEF Leergang Deelnemeradministraties 1/9 21 november 2013 PBLQ HEC - Leergang Deelnemeradministraties Leergang Deelnemeradministraties Plan van Aanpak versie 1.0 datum 21 november 2013 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Werkwijzen ervaringsgerichte evaluatie 1. Open evaluatieverhaal 2. Gestructureerde evaluatievragen

Werkwijzen ervaringsgerichte evaluatie 1. Open evaluatieverhaal 2. Gestructureerde evaluatievragen Werkwijzen ervaringsgerichte evaluatie Het ervaringsgericht evalueren gebeurt bij voorkeur door een gesprek in een groep. Mensen vertellen hun verhaal over het van tevoren vastgestelde evaluatieonderwerp.

Nadere informatie

Regeling Bezwarencommissie Orionis Walcheren Ambtenaren

Regeling Bezwarencommissie Orionis Walcheren Ambtenaren Regeling Bezwarencommissie Orionis Walcheren Ambtenaren Het Algemeen Bestuur van Orionis Walcheren, hierna te noemen Orionis Walcheren, te Vlissingen gehoord de Ondernemingsraad gelet op de bepalingen

Nadere informatie

Reactie watersportsector n.a.v. bijeenkomst Rijkswaterstaat over bestaand gebruik IJsselmeergebied

Reactie watersportsector n.a.v. bijeenkomst Rijkswaterstaat over bestaand gebruik IJsselmeergebied Reactie watersportsector n.a.v. bijeenkomst Rijkswaterstaat over bestaand gebruik IJsselmeergebied Diverse belangenorganisaties waaronder HISWA Vereniging en een aantal watersportondernemers waren op 18

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 7.4. Onderwerp: Nota Speelruimtebeleid Spelen in Moerdijk

RAADSVOORSTEL Agendanummer 7.4. Onderwerp: Nota Speelruimtebeleid Spelen in Moerdijk VANWEGE STAKEN VAN STEMMEN BIJ HET AMENDEMENT VAN ONAFHANKELIJK MOERDIJK OVER DIT ONDERWERP WORDT DIT OPNIEUW GEAGENDEERD IN DE RAADSVERGADERING VAN 25 FEBRUARI 2010. RAADSVOORSTEL Agendanummer 7.4 Raadsvergadering

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 4 van 23 juni 1997 met betrekking tot het ontwerp van koninklijk besluit betreffende

Nadere informatie

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit Reglement is opgesteld

Nadere informatie

Werkdocument Bbc ORGANISATIE STEDELIJKE DRAINAGE. door. J. Dekker

Werkdocument Bbc ORGANISATIE STEDELIJKE DRAINAGE. door. J. Dekker 3 \: ib YOOR RI JKSDIENST DE I JSSELMEERPOLDERS L E L Y S T A D HIJKSDIEIdSI VOCR DE IdSSE:LMEERPC'LOI'R'5 Werkdocument 1976-1 Bbc ORGANISATIE STEDELIJKE DRAINAGE door J. Dekker Concept-voorstel De organisatie

Nadere informatie

Startnota Gebruikersoverleg Functiegebouw Rijk

Startnota Gebruikersoverleg Functiegebouw Rijk Startnota Gebruikersoverleg Functiegebouw Rijk Versie 1.0 Datum 23 november 2012 Status Besproken in het GO-FGR op 22 november 2012 Aangepast 23 september 2014 (werkwijze) Inhoud Inleiding 1 Doel, Reikwijdte

Nadere informatie

Verordening behandeling bezwaarschriften Orionis Walcheren Ambtenaren

Verordening behandeling bezwaarschriften Orionis Walcheren Ambtenaren Verordening behandeling bezwaarschriften Orionis Walcheren Ambtenaren Het Algemeen Bestuur van Orionis Walcheren, hierna te noemen Orionis Walcheren, te Vlissingen gelet op de bepalingen van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Bestuursopdracht beleidsplan zorg voor jeugd (2015-2019)

Bestuursopdracht beleidsplan zorg voor jeugd (2015-2019) Bestuursopdracht beleidsplan zorg voor jeugd (2015-2019) Heerenveen, juli 2013 Bestuursopdracht beleidsplan Zorg voor jeugd gemeente Heerenveen 1.Aanleiding De zorg voor de jeugd valt vanaf 2015 onder

Nadere informatie

Convenant Versterking Samenwerking Verkeer en Vervoer

Convenant Versterking Samenwerking Verkeer en Vervoer Convenant Versterking Samenwerking Verkeer en Vervoer 1 december 2014, eindversie ten behoeve van de ondertekening door de vertegenwoordigers van het het openbaar lichaam Stadsregio Amsterdam, de gemeenten

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2010 2015. van de WATERSPORTVERENIGING LELYSTAD

BELEIDSPLAN 2010 2015. van de WATERSPORTVERENIGING LELYSTAD BELEIDSPLAN 2010 2015 van de WATERSPORTVERENIGING LELYSTAD Een visie zonder plan is een droom.. INHOUDSOPGAVE Titelpagina Pagina 1 Inhoudsopgave Pagina 2 Hoofdstuk 1: Inleiding Pagina 3 Hoofdstuk 2: Visie

Nadere informatie

Reglement Centraal College van Deskundigen IKB Vleeskalveren 2008

Reglement Centraal College van Deskundigen IKB Vleeskalveren 2008 Reglement Centraal College van Deskundigen Besluit van het bestuur van de Stichting Brancheorganisatie Kalversector van 12 februari 2014 houdende de vaststelling van een reglement ter zake van het functioneren

Nadere informatie

Regeling Geschillen- en Bezwarencommissie Orionis Walcheren WSW

Regeling Geschillen- en Bezwarencommissie Orionis Walcheren WSW Regeling Geschillen- en Bezwarencommissie Orionis Walcheren WSW Het Algemeen Bestuur van Orionis Walcheren, hierna te noemen Orionis Walcheren, te Vlissingen gehoord de Ondernemingsraad gelet op de bepalingen

Nadere informatie

MEMO. Wij leveren als gemeente een ambtelijke secretaris.

MEMO. Wij leveren als gemeente een ambtelijke secretaris. MEMO datum : 24 februari 2009 aan : de leden van de raad van : het college kopie aan : onderwerp : instellen commissie Overleg Landelijk Gebied Gemeente Bergen In onze vergadering van 3 februari 2009 hebben

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE STICHTING CKE

REGLEMENT VAN DE STICHTING CKE REGLEMENT VAN DE STICHTING CKE 1. Algemeen. 1.1. Met dit reglement wordt uitvoering gegeven aan artikel 26 van de statuten van de Stichting Centrum voor de Kunsten Eindhoven (hierna: CKE). 1.2. In dit

Nadere informatie

Stappenplan Veilig Ondernemen winkelgebieden in Zoetermeer

Stappenplan Veilig Ondernemen winkelgebieden in Zoetermeer Stappenplan Veilig Ondernemen winkelgebieden in Zoetermeer Inhoudsopgave 1 HET STAPPENPLAN VEILIG ONDERNEMEN WINKELGEBIEDEN IN ZOETERMEER...3 2 PUBLIEK-PRIVATE SAMENWERKING: BETROKKEN PARTIJEN...3 GEMEENTE...3

Nadere informatie

Bestuursreglement Baston Wonen

Bestuursreglement Baston Wonen Bestuursreglement Baston Wonen Artikel 1- Algemeen Dit bestuursreglement is een nadere uitwerking van de statuten van Baston Wonen Stichting te Zevenaar, hierna te noemen de stichting. Het geeft nadere

Nadere informatie

Basisinformatie maatschappelijke opdracht

Basisinformatie maatschappelijke opdracht Nastreven van leergebiedoverschrijdende eindtermen Een kader om met het schoolteam aan de slag te gaan Basisinformatie maatschappelijke opdracht In dit deel wordt het wettelijk kader geschetst dat voor

Nadere informatie

Winkelier. Winkelier creditcard; definitieve bevindingen

Winkelier. Winkelier creditcard; definitieve bevindingen POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Prins Clauslaan 20 TEL 070-381 13 00 FAX 070-381 13 01 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN Winkelier DATUM 19 januari 2006 CONTACTPERSOON

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE VAN HET ALGEMEEN BESTUUR EN BESTUURSCOMMISSIE

REGLEMENT VAN ORDE VAN HET ALGEMEEN BESTUUR EN BESTUURSCOMMISSIE REGLEMENT VAN ORDE VAN HET ALGEMEEN BESTUUR EN BESTUURSCOMMISSIE HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Dit reglement dient ter uitwerking van relevante artikelen van de Gemeenschappelijke Regeling

Nadere informatie

De werkgroep ziet ook voor 2011 de volgende opdracht voor zichzelf:

De werkgroep ziet ook voor 2011 de volgende opdracht voor zichzelf: JAARPLAN 2011 In 2010 heeft de werkgroep opleidingen een gedetailleerd jaarplan gemaakt, waarin ze haar opdracht en deelopdrachten heeft benoemd en gekoppeld aan een jaarplanning. Enkele opdrachten uit

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Welstandsbeleid 1 11 maart WIII

RAADSVOORSTEL. Welstandsbeleid 1 11 maart WIII RAADSVOORSTEL Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: Agendanummer: p.h.: Welstandsbeleid 1 11 maart 2014 14.03.10 WIII de raad van de gemeente Asten Samenvatting Op 24 april 2012 is het huidige welstandsbeleid

Nadere informatie

Verordening ambtelijke bijstand provinciale staten van Drenthe

Verordening ambtelijke bijstand provinciale staten van Drenthe 2003-55 Verordening ambtelijke bijstand provinciale staten van Drenthe Voorgestelde behandeling: - provinciale staten op 23 april 2003 - fatale beslisdatum: n.v.t. Voorgestelde status: B-stuk Behandeld

Nadere informatie

Plan van aanpak. Taskforce op zoek naar Evenwicht. Achtergrond bij Agendapunt 3 van de AV van NOC*NSF op 18 mei

Plan van aanpak. Taskforce op zoek naar Evenwicht. Achtergrond bij Agendapunt 3 van de AV van NOC*NSF op 18 mei Plan van aanpak Taskforce op zoek naar Evenwicht Achtergrond bij Agendapunt 3 van de AV van NOC*NSF op 18 mei Plan van aanpak; op zoek naar evenwicht Inleiding Na de vorige extra Algemene Vergadering van

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Opstellen Visplan VBC Rijnland

Plan van Aanpak. Opstellen Visplan VBC Rijnland Plan van Aanpak Opstellen Visplan Rijnland - Inleiding - Inhoudsopgave Plan van Aanpak... Inleiding.... Aanleiding.... Leeswijzer... Doel en resultaat.... Doelen.... Resultaten... Visplan.... Opzet Visplan....

Nadere informatie

CO 2 Prestatieladder. Communicatieplan. Aspect(en): 3.B.2, 3.C.2

CO 2 Prestatieladder. Communicatieplan. Aspect(en): 3.B.2, 3.C.2 CO 2 Prestatieladder Communicatieplan Auteur: Dhr. A.J. van Doornmalen Aspect(en): 3.B.2, 3.C.2 Vrijgegeven: Dhr. A.J. van der Heul Datum: 04-04-2014 Inhoudsopgave 1.0 Communicatieplan...3 2.0 Doelstelling...3

Nadere informatie

Routeplanner Right to Challenge

Routeplanner Right to Challenge Routeplanner Right to Challenge Netwerk Right to Challenge www.righttochallenge.nl Voor bewoners, maatschappelijke initiatiefnemers, gemeentebestuurders en ambtenaren Een praktische aanpak om als gemeente,

Nadere informatie

Projectplan Herinrichting van het Zuidelijk Stationsgebied Gouda

Projectplan Herinrichting van het Zuidelijk Stationsgebied Gouda Projectplan Herinrichting van het Zuidelijk Stationsgebied Gouda Bewonersinitiatief Versie 1.1 augustus 2013 Inhoudsopgave A Inleiding... 2 B Aanpak van het project... 2 1 Vaststellen plangebied en uitgangssituatie...

Nadere informatie

Risico A: De samenwerkingsdoelen worden niet / onvoldoende bereikt

Risico A: De samenwerkingsdoelen worden niet / onvoldoende bereikt Risico-inventarisatie Samenwerking Haarlem Zandvoort Deze risico-inventarisatie heeft betrekking op de voorgenomen ambtelijke samenwerking tussen de gemeenten Haarlem en Zandvoort vanaf 1 januari 2018.

Nadere informatie

Datum: 7 september 2009 Onderwerp: uitvraag nieuwe regionale fietsverbindingen voor woon-werkverkeer

Datum: 7 september 2009 Onderwerp: uitvraag nieuwe regionale fietsverbindingen voor woon-werkverkeer a > Retouradres Postbus 2090 2500 EX Den Haag adreslijst Plesmanweg -6 Postbus 2090 2500 EX Den Haag T +3 70 35 67 F +3 70 35 7467 www.verkeerenwaterstaat.nl Contactpersoon drs. A.J. Zinn T 070-35688 :

Nadere informatie

Examinering NEVI PLP leergang 2013/2014 (onder voorbehoud van wijzigingen)

Examinering NEVI PLP leergang 2013/2014 (onder voorbehoud van wijzigingen) NEVI PLP leergang 2013/2014 (onder voorbehoud van wijzigingen) De hoofdlijnen Verantwoordelijk voor de inhoud van de examinering is een examenbestuur NEVI PLP ten minste bestaande uit: een vertegenwoordiger

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Technische Commissies

Huishoudelijk Reglement Technische Commissies Centre d Information sur les Médias A.S.B.L. Centrum voor Informatie over de Media V.Z.W.. Huishoudelijk Reglement Technische Commissies Goedgekeurd door de Raad van Bestuur van 06/09/2011. Artikel 1 -

Nadere informatie

Reglement Wetenschapscommissie Medisch Centrum Haaglanden

Reglement Wetenschapscommissie Medisch Centrum Haaglanden Reglement Wetenschapscommissie Medisch Centrum Haaglanden 1 Inhoudsopgave 1. Begripsbepalingen 2. Taakopdracht 3. Samenstelling commissie, benoeming en zittingduur 4. Werkwijze en besluitvorming 5. Taken

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1

Raadsvoorstel. Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1 Raadsvoorstel Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1 Raadsvergadering 17 december 2009 Agendapunt Portefeuillehouder G.J. Bos Afdeling Ambtenaar Ruimte en Wonen C. Rijnen

Nadere informatie

COMMISSIE VAN BEROEP VOOR TOETSING UITSPRAAK

COMMISSIE VAN BEROEP VOOR TOETSING UITSPRAAK COMMISSIE VAN BEROEP VOOR TOETSING Kenmerk: Inzake: UITSPRAAK Het beroepschrift van (belanghebbende) contra De Toetsingscommissie van sportbond) De Commissie van Beroep voor Toetsing, hierna te noemen

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas 298634 Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Besluitnummer: 43 5b Onderwerp: Opstellen beleid Nota integraal toezichts- en handhavingsbeleid fysieke leefomgeving Advies: 1. Vast

Nadere informatie

Verordening behandeling bezwaarschriften Orionis Walcheren WWB/Participatiewet

Verordening behandeling bezwaarschriften Orionis Walcheren WWB/Participatiewet Het Algemeen Bestuur en het Dagelijks Bestuur van Orionis Walcheren, ieder zoveel het hun bevoegdheden betreft, gelet op de Gemeenschappelijke Regeling Orionis Walcheren, de Wet Werk en Bijstand (WWB)/Participatiewet

Nadere informatie

CO 2 Prestatieladder. Portfolio 2010. Communicatieplan. Aspect(en): 2.A.3-1.B.2

CO 2 Prestatieladder. Portfolio 2010. Communicatieplan. Aspect(en): 2.A.3-1.B.2 CO 2 Prestatieladder Portfolio 2010 Communicatieplan Auteur: Dhr. A.J. van Doornmalen Aspect(en): 2.A.3-1.B.2 Vrijgegeven: Dhr. A.J. van der Heul Datum: 31 januari 2012 Inhoud Communicatieplan... 3 Doelstelling...

Nadere informatie

BESLISSING (B) CDC-1136

BESLISSING (B) CDC-1136 Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel.: 02/289.76.11 Fax: 02/289.76.09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS BESLISSING

Nadere informatie

Raadsvergadering van 21 januari 2010. Onderwerp: Uitvoeringsnota Millenniumgemeente. Verantwoordelijke portefeuillehouder: W.J.M. Vissers SAMENVATTING

Raadsvergadering van 21 januari 2010. Onderwerp: Uitvoeringsnota Millenniumgemeente. Verantwoordelijke portefeuillehouder: W.J.M. Vissers SAMENVATTING RAADSVOORSTEL Agendanummer Raadsvergadering van 21 januari 2010 Onderwerp: Uitvoeringsnota Millenniumgemeente Verantwoordelijke portefeuillehouder: W.J.M. Vissers SAMENVATTING Naar aanleiding van een motie

Nadere informatie

Uitwerking van het regionale Plan Münsterland

Uitwerking van het regionale Plan Münsterland Uitwerking van het regionale Plan Münsterland Zakelijk deelplan energie Informaties voor geїnteresseerden aan de Nederlandse kant De verandering in de energiewinning in de richting van duurzame productie

Nadere informatie

CO 2 Prestatieladder. Communicatieplan. Aspect(en): 2.A.3-1.B.2

CO 2 Prestatieladder. Communicatieplan. Aspect(en): 2.A.3-1.B.2 CO 2 Prestatieladder Communicatieplan Auteur: Dhr. A.J. van Doornmalen Aspect(en): 2.A.3-1.B.2 Vrijgegeven: Dhr. A.J. van der Heul Datum: 23 februari 2012 Inhoud Communicatieplan... 3 Doelstelling... 3

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Beverwijk

Rekenkamercommissie Beverwijk Rekenkamercommissie Beverwijk Gemeente Beverwijk t.a.v. leden van de Gemeenteraad Postbus 450 1940 AL Beverwijk datum 26 juni 2015 ons kenmerk onderwerp bijlagen Onderzoek naar de effectiviteit van de

Nadere informatie

Onderzoek naar de evalueerbaarheid van gemeentelijk beleid

Onderzoek naar de evalueerbaarheid van gemeentelijk beleid Onderzoek naar de evalueerbaarheid van gemeentelijk beleid Plan van aanpak Rekenkamer Maastricht februari 2007 1 1. Achtergrond en aanleiding 1 De gemeente Maastricht wil maatschappelijke doelen bereiken.

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 10 e Directie Dienst 102 Land- en Tuinbouw Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0704919 betreft verslaggever PROVINCIAAL PLATTELANDSBELEID Samenstelling Provinciaal ManagementComité (PMC) de heer

Nadere informatie

4. Bij voorkeur zal de raad van toezicht van Stichting P60 bij de werving van nieuwe toezichthouders buiten het eigen netwerk zoeken.

4. Bij voorkeur zal de raad van toezicht van Stichting P60 bij de werving van nieuwe toezichthouders buiten het eigen netwerk zoeken. REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT Opgesteld door de voorzitter op 25.03.2013 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 27.05.2013 te Amstelveen HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit

Nadere informatie

Verordening overleg Lokaal Educatief Beleid voor 0-27 jarigen

Verordening overleg Lokaal Educatief Beleid voor 0-27 jarigen CVDR Officiële uitgave van Heerlen. Nr. CVDR6434_1 12 juli 2016 Verordening overleg Lokaal Educatief Beleid voor 0-27 jarigen HOOFDSTUK 1 BEGRIPSBEPALINGEN ARTIKEL 1 Begripsbepalingen In deze verordening

Nadere informatie

Maandag 21 september 2015

Maandag 21 september 2015 Maandag 21 september 2015 Welkom Presentatie verbeterpunten en interventies Vragen van ouders Evaluatie van de ochtend Kwaliteitsbeleid Jaarplan Informatie verzamelen Prioriteiten stellen Keuzes maken

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek HET EEPOS

Kwaliteitshandboek HET EEPOS Algemeen Het Eepos voert over de verschillende afdelingen heen één gezamenlijk opnamebeleid, waarbij de verschillende ondersteuningsfuncties flexibel kunnen worden aangeboden. We streven er naar dat de

Nadere informatie

Statuten Gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur

Statuten Gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur Statuten Gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur Artikel 1. Oprichting Het gemeentebestuur richt, op initiatief van de milieuverenigingen van Dilbeek, een gemeentelijke adviesraad voor milieu en

Nadere informatie

Klachtenregeling. Dit document geeft aan hoe binnen Kinderopvang Peelland wordt omgegaan met klachten van ouders en oudercommissie.

Klachtenregeling. Dit document geeft aan hoe binnen Kinderopvang Peelland wordt omgegaan met klachten van ouders en oudercommissie. Dit document geeft aan hoe binnen Kinderopvang Peelland wordt omgegaan met klachten van ouders en oudercommissie. Mei 2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Voorwoord... 3 Wanneer wordt welke klachtenregelingen

Nadere informatie

van onderwijs en onderwijsondersteuning binnen Directeur onderwijsinstituut

van onderwijs en onderwijsondersteuning binnen Directeur onderwijsinstituut Opleidingsmanager Doel Ontwikkelen van programma( s) van wetenschappenlijk onderwijs en (laten) uitvoeren en organiseren van onderwijs en onderwijsondersteuning binnen de faculteit, uitgaande van een faculteitsplan

Nadere informatie

van Gedeputeerde Staten op vragen van

van Gedeputeerde Staten op vragen van van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) d.d. 20 maart 2017 nummer 3279 Onderwerp Bescherming faunabescherming Aan de leden van Provinciale Staten 1. De provincie Zuid-Holland gaat

Nadere informatie

van Gedeputeerde Staten op vragen van

van Gedeputeerde Staten op vragen van van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) d.d. 20 maart 2017 nummer 3279 Onderwerp Bescherming faunabescherming Aan de leden van Provinciale Staten 1. De provincie Zuid-Holland gaat

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement. van

Huishoudelijk Reglement. van Huishoudelijk Reglement van Versie: 1.1 Vastgesteld door bestuur d.d.: 29 december 2013 Inhoudsopgave A. STICHTING EMETOFOBIE BESTUURLIJK... 3 I. ALGEMEEN... 3 II. DOELSTELLING VAN STICHTING EMETOFOBIE:...

Nadere informatie

RAAD 6 FEBRUARI 2003 Reg.nr. Raad 2003/012. Aan de raad van de gemeente Alblasserdam. Alblasserdam, 21 januari 2003

RAAD 6 FEBRUARI 2003 Reg.nr. Raad 2003/012. Aan de raad van de gemeente Alblasserdam. Alblasserdam, 21 januari 2003 RAAD 6 FEBRUARI 2003 Reg.nr. Raad 2003/012 Onderwerp: Vaststelling APV, inclusief handhavingsbeleid en samenlevingsregels Aan de raad van de gemeente Alblasserdam Alblasserdam, 21 januari 2003 Geachte

Nadere informatie

Energiemanagement Actieplan

Energiemanagement Actieplan 1 van 8 Energiemanagement Actieplan Datum 18 04 2013 Rapportnr Opgesteld door Gedistribueerd aan A. van de Wetering & H. Buuts 1x Directie 1x KAM Coördinator 1x Handboek CO₂ Prestatieladder 1 2 van 8 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Verordening Commissie voor de Bezwaarschriften gemeente Bunnik 2014

Raadsvergadering. Onderwerp Verordening Commissie voor de Bezwaarschriften gemeente Bunnik 2014 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 23 januari 2014 13-117 Onderwerp Verordening Commissie voor de Bezwaarschriften gemeente Bunnik 2014 Aan de raad, Onderwerp Verordening Commissie voor de Bezwaarschriften

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 22-08-2006 Onderwerp: Nationaal Park Wieden-Weerribben in oprichting Conceptbesluit: Samenvatting: Bijlagen: Bestuurlijk traject: Overlegd

Nadere informatie

Commissie Bezwaarschriften

Commissie Bezwaarschriften Reglement Commissie Bezwaarschriften SNA-Schema Vastgesteld bij besluit Directie Qualitatis Inspectie B.V. REG-03v02 Bladzijde 1 van 6 Inhoud Inhoud 2 1. Algemeen 3 2. Samenstelling 3 3. Zittingsduur 3

Nadere informatie

Reglement bezwaarprocedure SVWN

Reglement bezwaarprocedure SVWN Reglement bezwaarprocedure SVWN Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland Versie 1.0, vastgesteld 15 december 2015 1/10 Inhoud Begripsbepalingen... 3 De bezwaarcommissie... 3 Procedure... 4 Voorbereiden

Nadere informatie

Model procedure tentoonstellen

Model procedure tentoonstellen Model procedure tentoonstellen Proceseigenaar: Hoofd Publiek / Projectleider tentoonstellen Akkoord door: Functie: Datum: 101125 DEF Qmus Model PRO Tentoonstellen.doc Pagina 1 van

Nadere informatie

1. Onderwerp van de klacht schending van wetenschappelijke integriteit bij uitbrengen deskundigenbericht aan rechtbank

1. Onderwerp van de klacht schending van wetenschappelijke integriteit bij uitbrengen deskundigenbericht aan rechtbank 2011 1. Onderwerp van de klacht schending van wetenschappelijke integriteit bij uitbrengen deskundigenbericht aan rechtbank 2. Advies Commissie Wetenschappelijke Integriteit KLACHT Bij brief van 2010,

Nadere informatie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie Masterplan Recreatie & Toerisme Consulterende Startnotitie Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Waarom hebben we het hierover? 3 1.2 Opdrachtformulering 3 2 Het proces van het Masterplan Recreatie & Toerisme

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 6 augustus 2015

OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 6 augustus 2015 OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 6 augustus 2015 Burgemeester en wethouders hebben op 16-1-2015 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het dempen en realiseren van water. De aanvraag gaat over

Nadere informatie

Een structurele en instellingsbrede aanpak voor studiesuccesverbetering. Jeanet Schuring Hanzehogeschool Groningen

Een structurele en instellingsbrede aanpak voor studiesuccesverbetering. Jeanet Schuring Hanzehogeschool Groningen Een structurele en instellingsbrede aanpak voor Jeanet Schuring Hanzehogeschool Groningen INHOUD 1. Visie op 2. Het speelveld: factoren voor studiesucces 3. Observaties in de hogeschool 4. Uitgangspunten

Nadere informatie

SECTIE OPLEIDING / BEGELEIDING / ONTWIKKELING HUISHOUDELIJK REGLEMENT

SECTIE OPLEIDING / BEGELEIDING / ONTWIKKELING HUISHOUDELIJK REGLEMENT SECTIE OPLEIDING / BEGELEIDING / ONTWIKKELING HUISHOUDELIJK REGLEMENT - 1 - Hoofdstuk 1: Algemeen Artikel 1. Begripsbepaling Leden 1. OBO-Leden 1 zijn onderwijsinstituten en onderwijsinstellingen. 2. De

Nadere informatie

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde JAARPLAN 2018-2019 Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat 49 7496 AH Hengevelde 0547-333420 www.petrushv.nl 1 Voorwoord Het onderwijs op de Petrusschool is continu in ontwikkeling. Wij streven naar

Nadere informatie

Generieke I Toets & Advies

Generieke I Toets & Advies Informatiseringsbeleid Rijk Architectuur en Standaarden Bijlagen 2 Generieke I Toets & Advies 1. Inleiding De ICCIO heeft op 17 april 2012 ingestemd met de volgende beslispunten A t/m D te nemen: A. Als

Nadere informatie

Advies. Concept Beleidsregels gehandicaptenparkeerplaatsen Wageningen 2014

Advies. Concept Beleidsregels gehandicaptenparkeerplaatsen Wageningen 2014 Wmo - WI Adviesraad Adviesraad Wmo en WI Wageningen Advies Concept Beleidsregels gehandicaptenparkeerplaatsen Wageningen 2014 Adviesnr. : 27 Datum : 03-03-2014 Colofon De Adviesraad Wmo-WI is geïnstalleerd

Nadere informatie

In het voorjaar 2009 zal er een vv-voorstel ingediend worden voor de uitvoering van het totale project Kralingse Plas.

In het voorjaar 2009 zal er een vv-voorstel ingediend worden voor de uitvoering van het totale project Kralingse Plas. Aan de leden van de verenigde vergadering V.V: 8 oktober 2008 Datum 19 augustus 2008 Agendapuntnr. 8.4 Bijlagen Onderwerp Integraal plan Kralingse plas incl. waterbodemsanering 1. Inleiding In 2007 is

Nadere informatie

Hoofdlijnen aanpak Beter Bereikbaar Gouwe - fase 2. Juli 2019

Hoofdlijnen aanpak Beter Bereikbaar Gouwe - fase 2. Juli 2019 Hoofdlijnen aanpak Beter Bereikbaar Gouwe - fase 2 Juli 2019 Hoofdlijnen aanpak Beter Bereikbaar Gouwe fase 2 Inleiding Beter Bereikbaar Gouwe (BBG) is een grote gebiedsontwikkeling waarin de gemeenten

Nadere informatie

Op basis van de huidige statuten dient een dergelijke wijziging goedgekeurd te worden door u als gemeenteraad.

Op basis van de huidige statuten dient een dergelijke wijziging goedgekeurd te worden door u als gemeenteraad. Adviesnota Raad Raadsvergadering d.d. : 19 februari 2014 Agendapunt : 15 Onderwerp : Voorstel tot instemming met de statutenwijziging van Stichting PrimAH Portefeuillehouder : wethouder H.J. Dijkstra Datum

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht

Reglement Raad van Toezicht Reglement Raad van Toezicht Eindhoven, 11 oktober 2016 Inhoudsopgave Artikel 1. Begripsbepalingen 3 Artikel 2. Status en inhoud van de regels 3 Artikel 3. Samenstelling 3 Artikel 4. Integriteit 4 Artikel

Nadere informatie

Communicatieplan CO2. Inhoudsopgave. Versie: 1.0 Datum vrijgave: Geldigheidsduur: 1 jaar. Versie 1.0

Communicatieplan CO2. Inhoudsopgave. Versie: 1.0 Datum vrijgave: Geldigheidsduur: 1 jaar. Versie 1.0 Versie: 1.0 Datum vrijgave: 2-5-2016 Geldigheidsduur: 1 jaar Status: Concept Inhoudsopgave Communicatieplan CO2 Versie 1.0 Auteur(s) CO2-werkgroep Autorisatie Ir. H. Beerda Functie Algemeen directeur Datum

Nadere informatie

Functiekaart Diensthoofd

Functiekaart Diensthoofd Functiekaart Diensthoofd 1. Hoofddoel van de functie: Leiding geven aan de eigen dienst en een bijdrage leveren aan het beleid van de organisatie teneinde een kwaliteitsvolle dienstverlening aan de cliënten

Nadere informatie

Vernieuwing VMS ICT oplossing v0.1

Vernieuwing VMS ICT oplossing v0.1 Bijlage D: Projectplan Vernieuwing VMS ICT oplossing v0.1 Realisatie, Implementatie en overdracht aan beheer Inhoudsopgave 1 Projectdefinitie 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Reikwijdte 4 1.4 Randvoorwaarden,

Nadere informatie

VRAGENBOOM INTERACTIEF WERKEN [IBO-protocol]

VRAGENBOOM INTERACTIEF WERKEN [IBO-protocol] VRAGENBOOM INTERACTIEF WERKEN [IBO-protocol] Inleiding De vragenboom is een hulpmiddel om weloverwogen te bepalen of en in welke vorm interactief wordt gewerkt. Bij het aanbieden van de ingevulde vragenboom

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer Onderwerp Implementatieplan en inkoop schuldhulp 2017

Collegevoorstel. Zaaknummer Onderwerp Implementatieplan en inkoop schuldhulp 2017 Zaaknummer 00477122 Onderwerp Implementatieplan en inkoop schuldhulp 2017 Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis De raad heeft 12 juli jl. de notitie Richting een nieuwe aanpak van schulden vastgesteld.

Nadere informatie

Aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mevrouw drs. C. Van Nieuwenhuizen Postbus EK DEN HAAG. Geachte mevrouw Van Nieuwenhuizen,

Aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mevrouw drs. C. Van Nieuwenhuizen Postbus EK DEN HAAG. Geachte mevrouw Van Nieuwenhuizen, Retouradres: Postbus 16228 2500 BE Den Haag Aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mevrouw drs. C. Van Nieuwenhuizen Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG Datum 26 februari 2018 Onderwerp Regeling houdende

Nadere informatie

Klachtenregeling Scholing

Klachtenregeling Scholing Klachtenregeling Scholing De Klachtenregeling Scholing van de Optometristen Vereniging Nederland, hierna te noemen OVN, is vastgesteld door het OVN-bestuur op 13 januari 2017. De Klachtenregeling Scholing

Nadere informatie

REGELING BEHANDELING KLACHTEN naar aanleiding van de gedraging van de METC van het VU medisch centrum (VUmc)

REGELING BEHANDELING KLACHTEN naar aanleiding van de gedraging van de METC van het VU medisch centrum (VUmc) Bijlage II REGELING BEHANDELING KLACHTEN naar aanleiding van de gedraging van de METC van het VU medisch centrum (VUmc) HOOFDSTUK I ALGEMEEN Artikel 1 Inleiding 1.1 Deze regeling beoogt te voorzien in

Nadere informatie

Van: STICHTING ONTWIKKELINGSMAATSCHAPIJ ENCI-GEBIED - BESTUUR Agenda. Vergadering dd om uur in vergaderzaal 601 bij ENCI-Maastricht

Van: STICHTING ONTWIKKELINGSMAATSCHAPIJ ENCI-GEBIED - BESTUUR Agenda. Vergadering dd om uur in vergaderzaal 601 bij ENCI-Maastricht Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied Memo SomENCI Agenda 8/2012 Aan: J. Mans, C. van der Gugten, J. de Jong, A. Nuss, F. de Schepper Van: P. Mergelsberg C.c.: Datum: 28 maart 2012 Pagina('s):

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk ------ Advies nr. 17 van 16 oktober 1998 met betrekking tot een ontwerp van koninklijk besluit en een

Nadere informatie

Voorwoord Doelstelling stichting Uitgangspunten a Vermogen Het bestuur Statuten stichting.

Voorwoord Doelstelling stichting Uitgangspunten a Vermogen Het bestuur Statuten stichting. 2 INHO UDS O PG AVE Voorwoord 3 1. Doelstelling stichting 4 1.1. Uitgangspunten.. 4 1.1.a Vermogen.. 5 1.2. Het bestuur 5 1.3. Statuten stichting. 6 1.4. Convenant. 6 2. Werkzaamheden 7 2.1. Algemeen..

Nadere informatie

BAS DOCUMENTKWALITEITSZORG

BAS DOCUMENTKWALITEITSZORG BAS DOCUMENTKWALITEITSZORG Ontwikkelingslijn: Teamleren Ontwikkelingsveld: Vormen van samenwerking Basisschool St. Oda Versie: 01 Datum: 07-01-2011 Doel Wij proberen onze overlegstructuur zo in te richten

Nadere informatie

Vaststellen van de herindelingregeling teneinde de beoogde grenscorrectie door te kunnen voeren.

Vaststellen van de herindelingregeling teneinde de beoogde grenscorrectie door te kunnen voeren. gemeente Eindhoven 16R6929 Raadsnummer Inboeknummer 16bst01163 Beslisdatum B&W 23 augustus 2016 Dossiernummer 16.34.657 Raadsvoorstel Grenscorrectie Eindhoven - Veldhoven - Herindelingsregeling Inleiding

Nadere informatie

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase)

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase) Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase) 1. Inleiding In het collegeakkoord voor de periode 2014-2018 is als één van de doelstellingen geformuleerd: Het college zet zich in voor een florerende

Nadere informatie

Structuur Lokaal Toeristische Adviesraad LTA

Structuur Lokaal Toeristische Adviesraad LTA Structuur Lokaal Toeristische Adviesraad LTA Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Achtergronden 1.1 LTA 3 1.2 Evenementencommissie 3 1.3 Formalisering 3 Hoofdstuk 2 Taken en verantwoordelijkheden 2.1 Doelstellingen

Nadere informatie

Borging onafhankelijkheid informatie en adviespunt arbeidsintegratie (arbeidsadviseur)

Borging onafhankelijkheid informatie en adviespunt arbeidsintegratie (arbeidsadviseur) Informatie en adviespunt arbeidsintegratie Borging onafhankelijkheid informatie en adviespunt arbeidsintegratie (arbeidsadviseur) In het gezamenlijke advies van LCR, UWV, CWI en Divosa over de werkherkansingsadviseur

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 1 van 18 november 1996 met betrekking tot het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging

Nadere informatie

Wegwijzer voor het Milieu Effecten Analyse Proces in Suriname

Wegwijzer voor het Milieu Effecten Analyse Proces in Suriname Wegwijzer voor het Milieu Effecten Analyse Proces in Suriname NIMOS September 2008 Introductie Deze wegwijzer geeft in het kort aan wat de stappen in het Milieu Effecten Analyse (MEA) proces zijn die een

Nadere informatie

Verordening behandeling bezwaarschriften Sociale regelingen Orionis Walcheren

Verordening behandeling bezwaarschriften Sociale regelingen Orionis Walcheren Het Algemeen Bestuur en het Dagelijks Bestuur van Orionis Walcheren, ieder zoveel het hun bevoegdheden betreft, gelet op de Gemeenschappelijke Regeling Orionis Walcheren, de Participatiewet en aanverwante

Nadere informatie