Verslag ontevredenheid Partij voor Sociale en Maatschappelijke Vernieuwing

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag ontevredenheid Partij voor Sociale en Maatschappelijke Vernieuwing"

Transcriptie

1 Verslag ontevredenheid Partij voor Sociale en Maatschappelijke Vernieuwing Op 12 maart 2014 ontvingen wij een mail van de heer Cees Huizer en het bestuur van PvSMV in verband met de voornamen van hun kandidaten op de kandidatenlijst. Hij gaf aan dat zij de enige partij zijn die op de lijst staan zonder voornamen. Hij is van mening dat de partij hierdoor ernstig nadeel zou ondervinden. Hierom verzocht hij ons om nieuwe stembiljetten te laten drukken want anders zou hij een herverkiezing eisen. Ten tweede gaf hij aan dat de PvSMV in een artikel in de Stadskrant met het verkeerde lijstnummer 11 is genoemd. In het artikel zijn de lijstnummers 11 en 12 omgewisseld. Op de site van politiekdelft.nl was dit ook het geval. Hij verzocht om dit aan te passen en een toelichting te plaatsen in de Stadskrant. Vervolgens hebben wij in eerste instantie een onderzoek verricht naar de punten van de heer Huizer. De uitkomst van het onderzoek is als volgt: - Wat de voornamen betreft; De kandidatenlijsten van de partijen worden door de partijen zelf ingevoerd in het OSV (Ondersteunend Software Verkiezingen) en aangeleverd bij het Bureau Verkiezingen Delft. De aanlevering van informatie, het bestand, is dus een verantwoordelijkheid van de partijen zelf. Deze partij kon niet overweg met het OSV en wij hebben de formulieren als Word document aan hen geleverd. Zoals dat ook tijdens de informatieavond werd aangekondigd. Vervolgens hebben zij deze zelf ingevuld. Bij de voorinlevering bleek de informatie veel fouten te bevatten. Om hun tegemoet te komen hebben wij de lijsttrekker, Fatima El Marini, toegestaan de correcties op een werkplek bij ons uit te voeren. Nadat wij hadden gevraagd of deze gegevens nu correct zijn, hebben wij ze verder ingevoerd in het OSV conform hun Word-document. - De lijstnummerwisseling is als volgt ontstaan. Op het RIS is het concept van het proces-verbaal van de zitting van 7 februari 2014 gepubliceerd en dus niet de getekende definitieve versie met handtekening van de leden, en nog belangrijker de nummering die door loting, aan de nog niet genummerde partijen, is toegewezen. Dezelfde ongetekende versie is ook gebruikt voor het artikel in de Stadskrant. - Wat de site politiekdelft.nl betreft, hier heeft de gemeente geen zeggenschap over. Vervolgens hebben wij de heer Huizer en mevrouw El Marini (was aanwezig tijdens de zitting van vaststelling van de lijstnummering) uitgenodigd voor een gesprek waarbij wij uitleg zouden geven. Beiden waren aanwezig bij het gesprek en hebben nogmaals kunnen uitleggen welke punten zij hadden, waarop wij vervolgens hebben gereageerd:

2 - Wat de voornamen betreft, noemde mevrouw El Marini het een miscommunicatie en het verzoek om nieuwe stembiljetten te laten afdrukken was niet aan de orde. Vervolgens hebben wij voorgesteld, dat zij zelf een artikel zouden plaatsen in de eerstvolgende Stadskrant om aan te geven dat de voornamen van hun kandidaten ontbreken op de kandidatenlijst en vervolgens ook de voornamen noemen. Hiermee gingen zij akkoord. - De lijstnummerwisseling zou als volgt worden hersteld. 1- Het pdf van de Stadskrant is direct aangepast. Dus de digitale versie van het artikel was meteen met de juiste nummering te zien op de site. 2- Er zou een rectificatie worden geplaatst in de Stadskrant van 19 maart In de digitale die 13 maart 2014 zou verschijnen, wordt zou ook een rectificatie geplaatst worden met een verwijzing naar het gecorrigeerde pdf. 4- RIS zou ook onmiddellijk worden aangepast. - Met het 1 tot en met 4 genoemde gingen zij akkoord mits de rectificatie niet op 19 maart 2014 maar in de Stadskrant van Delft op Zondag op 16 maart 2014 zou komen. Hiermee hebben wij ingestemd. Na het gesprek is afscheid genomen naar ieders tevredenheid. Na inlevering van de tekst, die opgesteld is door mevrouw El Marini, hebben wij aangegeven dat de tekst te veel refereerde naar ons en dat de afspraak was om dit namens hun zelf te doen. Vervolgens is de tekst door ons aangepast en hiervoor goedkeuring gevraagd aan mevrouw El Marini. Zij heeft de tekst geaccepteerd en heeft haar akkoord gegeven. Vanwege de tijdslimiet konden zowel de rectificatie als de mededeling van de voornamen alleen nog gepubliceerd worden op de pagina met familieberichten. Vervolgens ontvingen wij 15 maart 2014 de volgende mail van het PvSMV: (onderstaande is de exacte tekst die ontvangen is van de PvSMV) Heden morgen zaterdag d. 15 maart hebben we zitten zoeken in Delft op Zondag naar de rectificatie die u namens ons zou doen publiceren met daarbij de vermelding van onderstaande tekst die wij woensdag rond 18:00 uur aan u hebben toegezonden. Dan vragen wij ons af, waar is de rectificatie van de verwisseling tussen lijst 11 en 12 aangekondigd? Zoals afgesproken op een zichtbare plek zoals de vorige keer (met foto) in de Stadskrant? ( Tot onze verbazing hebben we na lang zoeken een kleine artikel gevonden tussen de overlijdensberichten, is dat de wens die de vader van alle gedachten is? Want dit is uiteraard zeer nadelig voor onze partij. Dat wij nu wat cynisch overkomen is dus niet verwonderlijk. Derhalve kondigen wij nu vast aan dat wij alle rechten voorbehouden die de kieswet ons biedt vastgelegd in het burger wetboek. Dat wil zeggen dat wij nu reeds denken aan een herverkiezing indien u niet zorg draagt dat er op het officiële stembiljet alsnog onze voornamen vermeld gaan worden. En zoals in de Stadskrant een rectificatie gepubliceerd zou worden i.v.m. met een slordige fout door onze lijstnr. 12 te verwisselen met lijstnr. 11.

3 Dus: er dienen nieuwe stembiljetten gedrukt te worden, met vermelding van onze volledig voor en achternaam. In de verwachting dat dit het volledige aandacht heeft van de centrale stembureau, waarvan Bas Verkerk voorzitter is. Met vriendelijke groet, Namens de partij van de Sociale en Maatschappelijke Vernieuwing Op maandag 17 maart 2014 zijn wij opnieuw begonnen aan een onderzoek. Hieruit blijkt dat er geen oplossingen cq juridische mogelijkheden zijn om het bestuur van de PvSMV tevreden te stellen. Van belang is dat wij goed voorbereid zijn op wat er kan gebeuren/kan worden gevraagd de komende dagen.ter voorbereiding hiervan hebben wij een aantal vragen uitgezet bij juridische zaken en bij de kiesraad. Hieronder vindt u de vragen welke aan de kiesraad zijn voorgelegd en de antwoorden (cursief): In Delft hebben 12 partijen zich aangemeld en hun kandidatenlijsten ingeleverd. 11 partijen hebben hiervoor gebruik gemaakt van het OSV. De 12e kon, om onduidelijke reden, geen gebruik maken van het OSV. De benodigde documenten m.b.t. de kandidaatstelling hebben wij, via uw site, in WORD aan hen geleverd. Bij de levering van voornoemde documenten hebben wij ook, als voorbeeld, nog o.a. de lijst van die partij geleverd, zoals ingeleverd in Destijds hebben zij wel een lijst ingeleverd met voornamen! Achteraf blijkt dat op het WORD-doc van uw site geen toelichting bevat van de mogelijkheid van vermelding van de namen. Mede hierdoor is het gevolg is dat de partij nu als enige een lijst heeft zonder vermelding van voornamen. Zij stellen nu dat zij zich benadeeld voelen, mede daar de verwachte kiezers hen veelal alleen met de voornaam kennen. Zij willen dat er nieuwe stembiljetten gemaakt worden met voornamen. Indien dit niet door de gemeente uitgevoerd wordt dan dreigen zij met het indienen van een herstemming! De lijsten zijn op vastgesteld door het Centraal Stembureau Delft. De partij was gedeeltelijk, waren later, bij de openbare zitting aanwezig De mogelijkheid van inzage is gepubliceerd, op de gebruikelijke wijze, in de StadskrantDelft op Vragen: ( graag bij beantwoording het relevante wetsartikelen vermelden). a) Is het model H 1 correct op uw site ( zonder uitleg van optie vermelding voornaam). Landelijk model? b) Hadden wij als gemeente meer moeten doen, dan alleen de lijst van 2010 met voornamen te leveren aan de partij c) Was er voor de partij een mogelijk geweest van beroep n.a.v. de vaststelling van de kandidatenlijst c.q. gebruik van het inzagerecht.

4 d) Had de mogelijkheid van bezwaar/beroep vermeld moeten worden in het procesverbaal (model I 4) of de openbare kennisgeving ( Kieswet??? of AWB 8:4, 4e lid?) e) Kan men bij de openbare zitting van het HS/CS op een vragen? Zo ja, hoe volgt dan de procedure ( schorsing vaststelling uitslag, termijn) f) Indien voornoemde bevoegdheid niet ligt bij het HS/CS, wordt de zitting geschorst en moet het verzoek ingediend worden bij de zittende gemeenteraad??? g) Wordt bij een eventuele herstemming wettelijk de mogelijkheid geboden om de eerder ingeleverde aan te vullen met voornamen? Antwoorden kiesraad: De formulieren voor de kandidaatstelling zijn inderdaad wettelijk vastgesteld ( Toelichting op deze formulieren is niet in deze formulieren opgenomen. De toelichting wordt wel gegeven in de Kieswet, of bijvoorbeeld op de website van de Kiesraad. De gemeente is volgens de Kieswet niet verplicht om hierover een toelichting te geven, maar de Kieswet beperkt zich natuurlijk slechts tot enkele onderdelen van de taakuitvoering door de gemeente. Op de gemeente kunnen ook andere normen van toepassing zijn die niet in de Kieswet zijn gelegd zoals beginselen van goed bestuur. Hierover kan ik u dan ook niet adviseren. Overigens is het niet zo dat het niet vermelden van roepnamen in strijd is met de Kieswet. De Kieswet geeft namelijk het vermelden van een roepnaam als een mogelijkheid, maar niet als een verplichting (artikel H 2 van het Kiesbesluit). Daarom hoeft het centraal stembureau het niet vermelden van de roepnaam ook niet als verzuim op te geven. Wanneer er geen verzuimen worden geconstateerd, is er geen mogelijkheid om de lijst aan te vullen. Een eventueel beroep richt zich enkel tot de beslissing van het centraal stembureau over de geldigheid van de lijsten en het handhaven van kandidaten en aanduidingen (artikel I 4 juncto I 7 van de Kieswet). Deze beslissing is na de zitting in het proces-verbaal opgenomen. Het is geen vast onderdeel om in dit proces-verbaal de beroepsmogelijkheden op te nemen (Model I 4). Bezwaren die worden ingebracht tijdens de zitting van het hoofdstembureau kunnen van invloed zijn op de uitslag. Het centraal stembureau kan de zitting schorsen en zich over de bezwaren beraden. Bij het hervatten van de zitting geeft het centraal stembureau dan aan wat de gevolgen zijn van de ingebrachte bezwaren. Bij het besluiten tot hertellen zal het centraal stembureau de criteria van artikel P 21 van de Kieswet moeten hanteren. Tot een herstemming kan het centraal stembureau niet besluiten, dit kan enkel door de gemeenteraad worden gedaan in het kader van het geloofsbrievenonderzoek (artikel V 4 en V 6 van de Kieswet). Nadat het centraal stembureau de uitslag heeft vastgesteld, worden de gekozenen benoemd en vervolgens bij het geloofsbrievenonderzoek tot de raad toegelaten. De raad doet dit op eigen verantwoordelijkheid, hieraan hoeft dus geen verzoek van een kiezer ten grondslag te liggen. Bij meerderheid van stemmen kan de raad tot een hertelling of herstemming besluiten. Overigens heeft een herstemming niet tot gevolg dat de kandidaatstelling ook opnieuw zal plaatsvinden, het gaat hier puur om het opnieuw stemmen door de kiesgerechtigden die in eerste instantie hun stem hebben uitgebracht. Andere kiezers worden dus niet opgeroepen (artikel V 7 van de Kieswet). De stembiljetten bevatten bij een herstemming dezelfde kandidatenlijsten zoals deze in eerste instantie zijn vastgesteld. De herstemming moet

5 namelijk binnen dertig dagen plaatsvinden, de kandidaatstelling valt dan ook buiten deze termijn (artikel V 6, tweede lid, juncto artikel J 1, eerste lid, van de Kieswet). Daarnaast zou een latere kandidaatstelling in strijd zijn met artikel F 1 van de Kieswet. Een aanvullende vraag aan de kiesraad was of er nog een mogelijkheid tot beroep is tegen de beslissing van het Centraal Stembureau of in voorkomend geval (beslissing op verzoek herstemming) door de Raad? Antwoord kiesraad: Nee, er is geen beroep mogelijkheid volgens artikel 8:4, 4e lid AWB. Ter afsluiting het volgende: mocht de partij PvSMV tijdens de openbare zitting, vrijdag 21 maart 2014, bezwaar maken (hertelling of herstemming), is het advies van de kiesraad de zitting te schorsen om zich te beraden op het ingediende bezwaar. Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. 18 maart 2014, Bureau Verkiezingen

Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Informatie voor politieke partijen

Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Informatie voor politieke partijen Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Informatie voor politieke partijen Als u met uw politieke partij deel wilt nemen aan de Gemeenteraadsverkiezingen 2014 van de gemeente het Bildt, dan moet u de volgende 10

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: informatie voor politieke partijen

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: informatie voor politieke partijen Gemeenteraadsverkiezingen 2018: informatie voor politieke partijen Onderstaande informatie is belangrijk voor u als u met uw politieke partij wil deelnemen aan de Roerdalense gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2014: informatie voor politieke partijen

Gemeenteraadsverkiezingen 2014: informatie voor politieke partijen Gemeenteraadsverkiezingen 2014: informatie voor politieke partijen Als u met uw politieke partij deel wilt nemen aan de Gemeenteraadsverkiezingen 2014, moet u de volgende 10 stappen doorlopen: 1. Registratie

Nadere informatie

Datum Actie door Bijzonderheden

Datum Actie door Bijzonderheden Wettelijke data en acties i.v.m. verkiezingen Provinciale Staten op 18 maart 2015 Actie Kieskringen, hoofds en centraal PS kunnen de Kieskring (heel Limburg) in meerdere kieskringen verdelen. Voor elke

Nadere informatie

Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de Tweede Kamer / het Europees Parlement / provinciale staten

Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de Tweede Kamer / het Europees Parlement / provinciale staten Model P 22-1 Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de Tweede Kamer / het Europees Parlement / provinciale staten Met dit formulier doet het centraal stembureau verslag van de zitting waarin de uitslag

Nadere informatie

Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de Tweede Kamer / het Europees Parlement / provinciale staten

Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de Tweede Kamer / het Europees Parlement / provinciale staten Model P 22-1 Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de Tweede Kamer / het Europees Parlement / provinciale staten Met dit formulier doet het centraal stembureau verslag van de zitting waarin de uitslag

Nadere informatie

Bijlage 1: Installatie van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen )

Bijlage 1: Installatie van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) Bijlage 1: Installatie van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) 1. Inhoud zip-bestand op de cd-rom Nadat het zip-bestand is uitgepakt treft u het volgende aan: - OSV suite installer voor: o Programma

Nadere informatie

Herindelingsverkiezing gemeente Leeuwarden-Boarnsterhim

Herindelingsverkiezing gemeente Leeuwarden-Boarnsterhim Herindelingsverkiezing gemeente Leeuwarden-Boarnsterhim 13 november 2013 Toelating politieke partijen 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Registreren nieuwe en lokale politieke partijen 1.1 Overzicht van de

Nadere informatie

Vragenlijst ten behoeve van de evaluatie van de eilandsraadverkiezingen op 20 maart Antwoord met toelichting in commentaarvlak typen a.u.b.

Vragenlijst ten behoeve van de evaluatie van de eilandsraadverkiezingen op 20 maart Antwoord met toelichting in commentaarvlak typen a.u.b. Vragenlijst ten behoeve van de evaluatie van de eilandsraadverkiezingen op 20 maart 2019. Deze vragenlijst omvat de volgende onderwerpen 1. Registratie politieke partijen 2. Kandidaatstelling 3. Registratie

Nadere informatie

Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de gemeenteraad / de eilandsraad / het algemeen bestuur van het waterschap / provinciale staten

Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de gemeenteraad / de eilandsraad / het algemeen bestuur van het waterschap / provinciale staten Model P 22-2 Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de gemeenteraad / de eilandsraad / het algemeen bestuur van Model P 22-2 Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de gemeenteraad / de eilandsraad

Nadere informatie

KANDIDAATSTELLING (hoofdstuk H Kieswet)

KANDIDAATSTELLING (hoofdstuk H Kieswet) KANDIDAATSTELLING (hoofdstuk H Kieswet) Algemeen Op dinsdag 19 januari 2010 tussen 9.00 en 15.00 uur moeten de kandidatenlijsten worden ingeleverd bij Verkiezingen. Deze termijn van inlevering is een fatale

Nadere informatie

Vragenlijst ten behoeve van de evaluatie van de kiescollegeverkiezingen op 20 maart 2019.

Vragenlijst ten behoeve van de evaluatie van de kiescollegeverkiezingen op 20 maart 2019. Vragenlijst ten behoeve van de evaluatie van de kiescollegeverkiezingen op 20 maart 2019. Toelichting Als de openbare lichamen Saba en Bonaire alle vragen hebben beantwoord in de vragenlijst evaluatie

Nadere informatie

Model P Verkiezing. 2. Zitting. 3. Aantal stemmen per lijst en kandidaat. 4. Aantal blanco en ongeldige stemmen

Model P Verkiezing. 2. Zitting. 3. Aantal stemmen per lijst en kandidaat. 4. Aantal blanco en ongeldige stemmen Model P 22-2 Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de gemeenteraad / de eilandsraad / het algemeen bestuur van het waterschap / provinciale staten / het kiescollege Met dit formulier wordt verslag

Nadere informatie

HERINDELINGSVERKIEZING GEMEENTE ZEVENAAR 22 NOVEMBER 2017 INFORMATIEBROCHURE

HERINDELINGSVERKIEZING GEMEENTE ZEVENAAR 22 NOVEMBER 2017 INFORMATIEBROCHURE HERINDELINGSVERKIEZING GEMEENTE ZEVENAAR 22 NOVEMBER 2017 INFORMATIEBROCHURE Inleiding In deze brochure is informatie opgenomen voor de politieke partijen die mee willen doen aan de herindelingsverkiezing

Nadere informatie

Brochure voor politieke partijen

Brochure voor politieke partijen Gemeenteraadsverkiezingen gemeente Molenlanden 21 november 2018 1 Inleiding 1. Registreren nieuwe en lokale politieke groeperingen In deze brochure is informatie opgenomen voor de politieke partijen die

Nadere informatie

Herindelingsverkiezing

Herindelingsverkiezing Herindelingsverkiezing gemeenten Leeuwarden Leeuwarderadeel Littenseradiel 22 november 2017 toelating politieke partijen Inleiding In deze brochure is informatie opgenomen voor politieke partijen die

Nadere informatie

Brochure politieke partijen

Brochure politieke partijen Brochure politieke partijen HERINDELINGSVERKIEZING GEMEENTERAAD GEMEENTE WAADHOEKE 22 NOVEMBER 2017 Inleiding In deze brochure is informatie opgenomen voor de politieke partijen die mee willen doen aan

Nadere informatie

1. Verkiezing. 2. Zitting. Aantal stemmen

1. Verkiezing. 2. Zitting. Aantal stemmen Model O 3 Proces-verbaal van het hoofdstembureau voor de verkiezing van de Tweede Kamer / het Europees Parlement / provinciale Model O 3 Proces-verbaal van het hoofdstembureau voor de verkiezing van de

Nadere informatie

Informatie gemeenteraadsverkiezingen 2018

Informatie gemeenteraadsverkiezingen 2018 Informatie gemeenteraadsverkiezingen Inhoudsopgave Inhoud 2 Voorwoord 3 Registratie naamsaanduiding 4 Aanmaken kandidatenlijst in OSV 5 Voorinleving kandidatenlijst 6 Zittingen 8 Uitslag 8 2 Voorwoord

Nadere informatie

Bijlage 1: Installatie van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen )

Bijlage 1: Installatie van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) Bijlage 1: Installatie van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) 1. In houd zip-bestand op de cd-rom Nadat het zip-bestand is uitgepakt treft u het volgende aan: - OSV suite installer voor: o Programma

Nadere informatie

Presentatie Politieke Partijen Gemeente Horst a/d Maas Gemeenteraadsverkiezingen op woensdag Teken a.u.b. de presentielijst!!!

Presentatie Politieke Partijen Gemeente Horst a/d Maas Gemeenteraadsverkiezingen op woensdag Teken a.u.b. de presentielijst!!! Presentatie Politieke Partijen Gemeente Horst a/d Maas Gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21-03-2018 Teken a.u.b. de presentielijst!!! Versie 2.2 d.d. 30-11-2017 Contactpersoon verkiezingen Coördinator

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZING 21 MAART 2018

GEMEENTERAADSVERKIEZING 21 MAART 2018 GEMEENTERAADSVERKIEZING 21 MAART 2018 INFORMATIE POLITIEKE PARTIJEN Versie 0.1, september 2017 Inleiding... 2 1. Registreren aanduiding partijen... 3 1.1 Registreren aanduiding nieuwe lokale partijen...

Nadere informatie

Herindelingsverkiezingen

Herindelingsverkiezingen Herindelingsverkiezingen 19 november 2014 Informatie voor politieke partijen Alkmaar, Schermer en Graft-De Rijp Inhoudsopgave Inleiding...2 1. Registreren aanduiding partijen...3 1.1 Registreren nieuwe

Nadere informatie

BROCHURE VOOR POLITIEKE PARTIJEN. Gemeenteraadsverkiezingen gemeente Hoeksche Waard 21 november 2018

BROCHURE VOOR POLITIEKE PARTIJEN. Gemeenteraadsverkiezingen gemeente Hoeksche Waard 21 november 2018 BROCHURE VOOR POLITIEKE PARTIJEN Gemeenteraadsverkiezingen gemeente Hoeksche Waard 21 november 2018 1 Inleiding In deze brochure is informatie opgenomen voor de politieke partijen die mee willen doen aan

Nadere informatie

HERINDELINGS- VERKIEZING

HERINDELINGS- VERKIEZING 21 NOVEMBER 2018 HERINDELINGS- VERKIEZING TOELATING POLITIEKE PARTIJEN - gemeenten - Groningen Haren Ten Boer 1 INLEIDING In het najaar 2018 wordt de herindelingsverkiezing gehouden voor de nieuw te vormen

Nadere informatie

Na de stemming mogen kiezers het proces-verbaal inzien. Zo kunnen zij nagaan of de stemming en de telling van de stemmen correct verlopen zijn.

Na de stemming mogen kiezers het proces-verbaal inzien. Zo kunnen zij nagaan of de stemming en de telling van de stemmen correct verlopen zijn. Model N 10-1 Proces-verbaal van een stembureau 1 Model N 10-1 Proces-verbaal van een stembureau [de verkiezing van de leden van [aanduiding verkiezing] op [datum] [Gemeente [naam gemeente]/openbaar lichaam

Nadere informatie

Op basis van de processen-verbaal van de stembureaus en de hoofdstembureaus heeft het centraal stembureau de volgende aantallen vastgesteld:

Op basis van de processen-verbaal van de stembureaus en de hoofdstembureaus heeft het centraal stembureau de volgende aantallen vastgesteld: Proces-verbaal van de zitting van het centraal stembureau inzake de vaststelling van de uitslag van het raadplegend referendum over het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa Het centraal

Nadere informatie

Advies wijziging Kiesbesluit

Advies wijziging Kiesbesluit KIES Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus 20011 2500 EA en Haag Onderwerp Advies wijziging Kiesbesluit SECRETARIAAT KIESRAA atum Inlichtingen mw. mr. J.C.M. Haring T 070 426 84

Nadere informatie

Titel: Vaststelling uitslag Nummer: 4.00 Versie: 0.1 Datum: 27 april 2008

Titel: Vaststelling uitslag Nummer: 4.00 Versie: 0.1 Datum: 27 april 2008 Titel: Vaststelling uitslag Nummer: 4.00 Datum: 27 april 2008 Titel: Publiceren Performed votes Nummer: 4.01 Datum: 24 april 2008 Doel Het publiceren van een bestand met alle uitgebrachte stemmen. Toepassing

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus AE Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus AE Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 AE Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk 2017Z04202 2017Z04277 Datum 6 april

Nadere informatie

Na de stemming mogen kiezers het proces-verbaal inzien. Zo kunnen zij nagaan of de stemming en de telling van de stemmen correct verlopen zijn.

Na de stemming mogen kiezers het proces-verbaal inzien. Zo kunnen zij nagaan of de stemming en de telling van de stemmen correct verlopen zijn. Model N 10-1 (Wrr 66) Proces-verbaal van een stembureau 1 Model N 10-1 (Wrr 66) Proces-verbaal van een stembureau [de verkiezing van de leden van [aanduiding verkiezing]/het raadgevend referendum over

Nadere informatie

Artikelen Kiesbesluit

Artikelen Kiesbesluit Artikelen Kiesbesluit HOOFDSTUK D. De registratie van de kiesgerechtigdheid Artikel D 1 Burgemeester en wethouders ontlenen aan de gemeentelijke basisadministratie personen de gegevens die nodig zijn voor

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Kieswet houdende maatregelen tot aanpassing van de procedure van de vaststelling van de verkiezingsuitslag alsmede regeling van enkele andere onderwerpen (aanpassing procedure vaststelling

Nadere informatie

Verkiezing leden van de gemeenteraad van Zaanstad op 19 maart 2014. Informatiebrochure registratie en kandidaatstelling

Verkiezing leden van de gemeenteraad van Zaanstad op 19 maart 2014. Informatiebrochure registratie en kandidaatstelling Verkiezing leden van de gemeenteraad van Zaanstad op 19 maart 2014 Informatiebrochure registratie en kandidaatstelling Uitgave sector Klant Contact Centrum, afdeling Klantcontact Burgerzaken, augustus

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen: hertellingen

Gemeenteraadsverkiezingen: hertellingen College van Burgemeester en Wethouders, Griffie van de gemeenteraad, hoofden burgerzaken cc. Hoofden burgerzaken van alle gemeenten Kiesraad, NvvB, VNG Directoraat Generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties

Nadere informatie

Gemeentebijeenkomst. modernisering. verkiezingen. Willeke van Dijk (NVVB) Juliette van der Jagt-Jobsen en Eveline van Lottum (VNG) 20 september 2017

Gemeentebijeenkomst. modernisering. verkiezingen. Willeke van Dijk (NVVB) Juliette van der Jagt-Jobsen en Eveline van Lottum (VNG) 20 september 2017 Gemeentebijeenkomst modernisering verkiezingen Willeke van Dijk (NVVB) Juliette van der Jagt-Jobsen en Eveline van Lottum (VNG) 20 september 2017 Waarom deze bijeenkomst? NVVB heeft september als thema-maand

Nadere informatie

11-Stappenplan politieke partijen gemeenteraadsverkiezingen 2018: 1. Registratie naamsaanduiding uiterlijk

11-Stappenplan politieke partijen gemeenteraadsverkiezingen 2018: 1. Registratie naamsaanduiding uiterlijk 11-Stappenplan politieke partijen gemeenteraadsverkiezingen 2018: Versie: 2.2 datum: 30-11-2017 Georganiseerde voorlichtingsessies: Er zal een voorlichtingsavond op 22-11-2017 worden gehouden in het gemeentehuis

Nadere informatie

Gemeente Amersfoort. Aan de secretariaten van de politieke groeperingen te Amersfoort. Geachte heer/mevrouw,

Gemeente Amersfoort. Aan de secretariaten van de politieke groeperingen te Amersfoort. Geachte heer/mevrouw, Postbus 4000 3800 EA Amersfoort Telefoon 14 033 www.amersfoort.nl Aan de secretariaten van de politieke groeperingen te Amersfoort Uw brief/kenmerk Onderwerp verkiezing leden gemeenteraad Ons kenmerk DIR/BZ/TBS/5619210

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen Informatie voor o.a. politieke partijen

Gemeenteraadsverkiezingen Informatie voor o.a. politieke partijen Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Informatie voor o.a. politieke partijen Inhoud 1. Inleiding... 2 1.1 Algemeen... 2 1.2 Organiseren gemeenteraadsverkiezingen... 2 1.3 Hoofdstembureau en centraal stembureau...

Nadere informatie

agenda verkiezingen 2014/2015

agenda verkiezingen 2014/2015 agenda verkiezingen /2015 10 mei extra GLV i.v.m. Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen 22 mei Europese verkiezingen 20 september GLV: o.a. voorbereiding verkiezingsprogramma s 29 november GLV:

Nadere informatie

Waterschapsverkiezingen 2015

Waterschapsverkiezingen 2015 Zaaknr. : 13.ZK11530/14.B0078 Kenmerk : 14IT006326 Barcode : *14IT006326* Waterschapsverkiezingen 2015 Mededeling voor het algemeen bestuur van 23 april 2014 Door een wijziging van de Waterschapswet op

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 35220 16 december 2013 Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 11 december 2013 houdende

Nadere informatie

Vragenlijst ten behoeve van de evaluatie van de eilandsraadverkiezingen op 18 maart Deze vragenlijst omvat de volgende onderwerpen

Vragenlijst ten behoeve van de evaluatie van de eilandsraadverkiezingen op 18 maart Deze vragenlijst omvat de volgende onderwerpen 4. Bezorging stempassen 7. Stembureau 3. Registratie kiezers 5. Register ongeldige stempassen 6. Volmachtverlening 2. Kandidaatstelling 1. Registratie politieke partijen Deze vragenlijst omvat de volgende

Nadere informatie

Roosendaal kiest. Hoe werkt het bij de gemeenteraadsverkiezingen?

Roosendaal kiest. Hoe werkt het bij de gemeenteraadsverkiezingen? Roosendaal kiest. Hoe werkt het bij de gemeenteraadsverkiezingen? Een korte uitleg over hoe alles in zijn werk gaat tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Eén keer in de vier jaar vinden de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Bijlage 1: Installeren van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) programma 1

Bijlage 1: Installeren van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) programma 1 Bijlage 1: Installeren van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) programma 1 1. Inhoud zip-bestand In het zip-bestand treft u het volgende aan: - Programma 1: Voor het aanmaken van de kandidatenlijsten;

Nadere informatie

Bijlage: Artikelsgewijs advies

Bijlage: Artikelsgewijs advies Bijlage: Artikelsgewijs advies G Artikel F 2 is zodanig gewijzigd dat geen termijn meer wordt genoemd waarbinnen de kandidaatstelling moet plaatsvinden. In geval van ontbinding van de Tweede Kamer wordt

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk Datum 14

Nadere informatie

Verkiezingen 2010 Gemeenteraad

Verkiezingen 2010 Gemeenteraad Rapportage Verkiezingen 2010 Gemeenteraad Datum 8 maart 2010 Versie Concept 01 Bestuurlijk opdrachtgever: Ambtelijk opdrachtgever: Opdrachtnemer: Onderzoeksteam: Portefeuillehouder: Tjeerd van der Zwan

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 72 16 april 2009 Regeling van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 21 maart 2009, nr.

Nadere informatie

6fVf - 7 MEI 2015 DIV STAN. Ir. ; nomen. Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Provincie Noord-Brabant

6fVf - 7 MEI 2015 DIV STAN. Ir. ; nomen. Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Provincie Noord-Brabant Ir. ; nomen - 7 MEI 2015 Provincie Noord-Brabant Ministerie van Binnenlandse Zaken en > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provincie Noord-Brabant (NB) Commissaris van de Koning prof dr W B H J

Nadere informatie

Artikel 1 Begripsbepalingen

Artikel 1 Begripsbepalingen KIESREGLEMENT UNIVERSITEITSRAAD PROTESTANTSE THEOLOGISCHE UNIVERSITEIT (bijlage bij het reglement van de Universiteitsraad Protestantse Theologische Universiteit) Artikel 1 Begripsbepalingen In dit reglement

Nadere informatie

Tweede circulaire gemeenteraadsverkiezingen en raadgevend referendum 21 maart 2018 Informeren en instrueren Kieswet en Wet raadgevend referendum

Tweede circulaire gemeenteraadsverkiezingen en raadgevend referendum 21 maart 2018 Informeren en instrueren Kieswet en Wet raadgevend referendum Onderwerp Doelstelling Juridische grondslag Tweede circulaire gemeenteraadsverkiezingen en raadgevend referendum 21 maart 2018 Informeren en instrueren Kieswet en Wet raadgevend referendum Relaties met

Nadere informatie

Proces-verbaal van een stembureau de verkiezing van de leden van het algemeen bestuur van het Waterschap Vallei en Veluwe op woensdag 20 maart 2019

Proces-verbaal van een stembureau de verkiezing van de leden van het algemeen bestuur van het Waterschap Vallei en Veluwe op woensdag 20 maart 2019 Model N 10-1 Proces-verbaal van een stembureau Model N 10-1 Proces-verbaal van een stembureau de verkiezing van de leden van het algemeen best van het Waterschap Vallei en Veluwe op woensdag 20 maart 2019

Nadere informatie

1LT Hilversum. Mediastad. en stembureau. C0f)(cLÇ. i e Model N 10-1 Proces-verbaal. aterschap Amstel, Gooi en Vecht. Waarom een proces-verbaal?

1LT Hilversum. Mediastad. en stembureau. C0f)(cLÇ. i e Model N 10-1 Proces-verbaal. aterschap Amstel, Gooi en Vecht. Waarom een proces-verbaal? 1LT Hilversum Mediastad i e Model N 10-1 Proces-verbaal C0f)(cLÇ De verkiezing van de Iedei i van het op 20 maart 2019 Hilversum Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en stembureau aterschap Amstel, Gooi en

Nadere informatie

Bijlage 7: Landelijk draaiboek met een planning van diverse deelactiviteiten [Versie 30-06-2014]

Bijlage 7: Landelijk draaiboek met een planning van diverse deelactiviteiten [Versie 30-06-2014] Bijlage 7: Landelijk draaiboek met een planning van diverse deelactiviteiten [Versie 30-06-2014] 2014 Handeling Actor Opmerking Grondslagartikel 1 1 Uiterlijk 1 oktober, of eerder maar na inwerkingtreding

Nadere informatie

26. Artikelen Wet raadgevend referendum

26. Artikelen Wet raadgevend referendum 26. Artikelen Wet raadgevend referendum Hoofdstuk 5. Kieskringen en stembureaus Artikel 23 Voor het houden van referenda wordt Nederland verdeeld in kieskringen die overeenkomen met de kieskringen voor

Nadere informatie

Stappenplan en tijdschema OR-verkiezingen 2017

Stappenplan en tijdschema OR-verkiezingen 2017 Stappenplan en tijdschema OR-verkiezingen 2017 Overleg van Plan van Aanpak 1 WEEK 47 (15 weken voor verkiezingen) 2 Overleg en bekendmaking verkiezingsdatum Opstellen lijsten actief en passief kiesgerechtigden

Nadere informatie

Verkiezing Leden van de gemeenteraad van Zaanstad op 21 maart Informatiebrochure registratie en kandidaatstelling

Verkiezing Leden van de gemeenteraad van Zaanstad op 21 maart Informatiebrochure registratie en kandidaatstelling Verkiezing Leden van de gemeenteraad van Zaanstad op 21 maart 2018 Informatiebrochure registratie en kandidaatstelling Uitgave sector Klant Contact Centrum, afdeling Klantcontact Burgerzaken, januari 2018

Nadere informatie

Proces-verbaal van de uitslag van het referendum

Proces-verbaal van de uitslag van het referendum Model Wrr 83 Proces-verbaal van de uitslag van het referendum Met dit formulier doet het centraal stembureau versiag van de zitting waarin de uitslag is vastgesteld van het referendum. 1. Referendum Het

Nadere informatie

Kiesreglement voor de Dienstraden. van de ondersteunende beheerseenheden. van de Erasmus Universiteit Rotterdam

Kiesreglement voor de Dienstraden. van de ondersteunende beheerseenheden. van de Erasmus Universiteit Rotterdam Kiesreglement voor de Dienstraden van de ondersteunende beheerseenheden van de Erasmus Universiteit Rotterdam 2016 PARAGRAAF 1 ALGEMENE BEPALINGEN DEFINITIES Artikel 1 De in dit Kiesreglement gebruikte

Nadere informatie

Advies wijziging Kieswet m.b.t. verkiezing Eerste Kamer

Advies wijziging Kieswet m.b.t. verkiezing Eerste Kamer De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus 20011 2500 EA DEN HAAG Onderwerp Advies wijziging Kieswet m.b.t. verkiezing Eerste Kamer 1. Inleiding In uw brief van 27 april

Nadere informatie

Aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Mevrouw drs. K.H. Ollongren Postbus EA DEN HAAG. Geachte mevrouw Ollongren,

Aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Mevrouw drs. K.H. Ollongren Postbus EA DEN HAAG. Geachte mevrouw Ollongren, Retouradres: Postbus 16228 2500 BE Den Haag Aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Mevrouw drs. K.H. Ollongren Postbus 20011 2500 EA DEN HAAG Datum 26 januari 2018 Onderwerp Wijziging

Nadere informatie

Verkiezingen 2014 Gemeenteraad Achtkarspelen

Verkiezingen 2014 Gemeenteraad Achtkarspelen Rapportage Verkiezingen 2014 Gemeenteraad Achtkarspelen Datum 22 maart 2014 Versie Bestuurlijk opdrachtgever: Definitief Portefeuillehouder: G. Gerbrandy Opdrachtnemer: Onderzoeksteam: Concerncontrol;

Nadere informatie

Proces-verbaal van een stembureau

Proces-verbaal van een stembureau Model N 10-1 (Wrr 66) Proces-verbaal van een stembureau Waarom een proces-verbaal? Met een proces-verbaal legt een stembureau verantwoording af over: het verloop van de stemming; het tellen van de stemmen.

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen Herindeling woensdag 21 november Draaiboek voor de politieke partijen

Gemeenteraadsverkiezingen Herindeling woensdag 21 november Draaiboek voor de politieke partijen Gemeenteraadsverkiezingen Herindeling woensdag 21 november 2018 Draaiboek voor de politieke partijen 1 Inleiding 3 1 Registreren nieuwe en lokale politieke partijen 1.1 Lokale politieke partijen 4 1.2

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Wijziging van de bepalingen inzake beroep in de Kieswet en de Wet Europese verkiezingen NADER GEWIJZIGD ONTWERP VAN WET Wij eatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden,

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Postbus 20011 2500 EA Den Haag

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Postbus 20011 2500 EA Den Haag De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus 20011 2500 EA Den Haag Onderwerp Advies inzake de wijziging van het Kiesbesluit in verband met de invoering van het stemmen met

Nadere informatie

Bijlage bij het Faculteitsreglement, laatstelijk vastgesteld op 21 september 2010 en in werking getreden op 21 september 2010.

Bijlage bij het Faculteitsreglement, laatstelijk vastgesteld op 21 september 2010 en in werking getreden op 21 september 2010. KIESREGLEMENT FACULTEITSRAAD 1 Faculteit sociale wetenschappen Bijlage bij het Faculteitsreglement, laatstelijk vastgesteld op 21 september 2010 en in werking getreden op 21 september 2010. INHOUD Hoofdstuk

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 268 Wijziging van de Kieswet houdende maatregelen om het eenvoudiger te maken voor Nederlanders in het buitenland om hun stem uit te brengen,

Nadere informatie

1. Wanneer zijn de verkiezingen? Woensdag 18 maart 2015, gelijk met de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

1. Wanneer zijn de verkiezingen? Woensdag 18 maart 2015, gelijk met de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Vragen en antwoorden over de Waterschapsverkiezingen Versie Limburg (07.01.2015) 1. Wanneer zijn de verkiezingen? Woensdag 18 maart 2015, gelijk met de verkiezingen voor de Provinciale Staten. 2. Hoe lang

Nadere informatie

STAPPENPLAN NAAR DE NIEUWE OR (26 MAART 2014)

STAPPENPLAN NAAR DE NIEUWE OR (26 MAART 2014) STAPPENPLAN NAAR DE NIEUWE OR (26 MAART 2014) Ready for take off? Want we gaan beginnen. Bij de landelijke ORverkiezingen voor gemeenten, woensdag 26 maart 2014, mogen medewerkers van gemeenten straks

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GROENLINKS ZUID-HOLLAND

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GROENLINKS ZUID-HOLLAND HUISHOUDELIJK REGLEMENT GROENLINKS ZUID-HOLLAND Artikel 1. Algemeen 1. In dit huishoudelijk reglement wordt onder bestuur, voorzitter en penningmeester verstaan het bestuur van de provinciale afdeling

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Huishoudelijk Reglement Algemeen Begripsbepalingen In dit Huishoudelijk Reglement en in de krachtens dit Huishoudelijk Reglement vast te stellen reglementen wordt verstaan onder: a. Algemene ledenvergadering:

Nadere informatie

Verkiezingsreglement. in het verantwoordings orgaan. Versie september verkiezing van vertegenwoordigers van pensioengerechtigden

Verkiezingsreglement. in het verantwoordings orgaan. Versie september verkiezing van vertegenwoordigers van pensioengerechtigden Verkiezingsreglement verantwoordingsorgaan Versie september 2017 verkiezing van vertegenwoordigers van pensioengerechtigden in het verantwoordings orgaan van de Stichting Bedrijfstak pensioenfonds voor

Nadere informatie

Model N 10-2b (Wrr 66) Proces-verbaal van de telling bij een briefstembureau

Model N 10-2b (Wrr 66) Proces-verbaal van de telling bij een briefstembureau _ Model N 10-2b (Wrr 66) Proces-verbaal van de telling bij een briefstembureau [de verkiezing van de leden van [aanduiding verkiezing]/het raadgevend referendum over [wet/verdrag]] op [datum] _ Waarom

Nadere informatie

Vraag 1. Vraag 2. Ja. Vraag 3

Vraag 1. Vraag 2. Ja. Vraag 3 Vraag 1 Ja, ik ben van mening dat de inspanningen er inderdaad op gericht moeten zijn dat zoveel mogelijk potentiële kiezers die in het buitenland woonachtig zijn kunnen deelnemen aan de verkiezing. Middels

Nadere informatie

1. Wanneer zijn de verkiezingen? De verkiezingen vinden plaats op woensdag 18 maart 2015, gelijk met de verkiezingen van de Provinciale Staten.

1. Wanneer zijn de verkiezingen? De verkiezingen vinden plaats op woensdag 18 maart 2015, gelijk met de verkiezingen van de Provinciale Staten. Vragen en antwoorden over de Waterschapsverkiezingen In deze Questions & Answers zetten we de belangrijkste vragen over de waterschapsverkiezingen in 2015 op een rij. Het is een dynamisch document dus

Nadere informatie

De gevolgen van de inwerkingtreding van de Aanpassingswet Algemene verordening gegevensbescherming voor het verkiezingsproces

De gevolgen van de inwerkingtreding van de Aanpassingswet Algemene verordening gegevensbescherming voor het verkiezingsproces De gevolgen van de inwerkingtreding van de Aanpassingswet Algemene verordening gegevensbescherming voor het verkiezingsproces Augustus 2018 1. Inleiding Deze nieuwsbrief van het ministerie van Binnenlandse

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de Waterschapsverkiezingen

Vragen en antwoorden over de Waterschapsverkiezingen Vragen en antwoorden over de Waterschapsverkiezingen 1. Wanneer zijn de verkiezingen? De verkiezingen vinden plaats op woensdag 18 maart 2015, gelijk met de verkiezingen van de Provinciale Staten. 2. Hoe

Nadere informatie

Eindrapportage Informatiepunt Verkiezingen Gecombineerde provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen 2019

Eindrapportage Informatiepunt Verkiezingen Gecombineerde provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen 2019 Eindrapportage Informatiepunt Verkiezingen Gecombineerde provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen 2019 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding.3 2. Organisatie Informatiepunt Verkiezingen 4 3. Totaaloverzicht

Nadere informatie

Artikel 9.34 Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek

Artikel 9.34 Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek INHOUD Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 6 Hoofdstuk 7 Hoofdstuk 8 KIESREGLEMENT UNIVERSITEITSRAAD UNIVERSITEIT UTRECHT Algemeen Centraal stembureau Kiesrecht Kandidaatstelling

Nadere informatie

Instructie voor tellers

Instructie voor tellers Instructie voor tellers Verkiezingen Gemeenteraadsleden 2018 en Referendum r wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne, 6 april 2016 6 april 2016 Gemeenteraadsverkiezing

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezing van Hellevoetsluis 21 maart 2018

Gemeenteraadsverkiezing van Hellevoetsluis 21 maart 2018 Gemeenteraadsverkiezing van Hellevoetsluis 21 maart 2018 Informatie voor politieke partijen De voorbereiding voor de komende gemeenteraadsverkiezing op 21 maart 2018 is begonnen. Daarom wijzen wij u nu

Nadere informatie

Verkiezingsreglement. Inhoudsopgave

Verkiezingsreglement. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Artikel 1 Definities 1 Artikel 2 Verkiezingscommissie 1 Artikel 3 Kiesgerechtigden 1 Artikel 4 Verkiesbaarheid 2 Artikel 5 Kandidaatstelling 2 Artikel 6 Verkiezingen 3 Artikel 7 Uitslag 3

Nadere informatie

Bijlage 2 bij het Reglement van het ibmg. Kiesreglement voor de Instituutsraad van het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (BMG-raad)

Bijlage 2 bij het Reglement van het ibmg. Kiesreglement voor de Instituutsraad van het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (BMG-raad) Bijlage 2 bij het Reglement van het ibmg Kiesreglement voor de Instituutsraad van het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (BMG-raad) April 2010 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1. DE BMG-RAAD 3 1. De

Nadere informatie

Verkiezingsreglement Dorpsraad Leunen. Verkiezing Stichting Dorpsraad Leunen

Verkiezingsreglement Dorpsraad Leunen. Verkiezing Stichting Dorpsraad Leunen Verkiezingsreglement Dorpsraad Leunen Leunen 16-12-2013 De verkiezingscommissie; Jeroen van de Leur Leonie Schaeffers Jos Koenen procedure Verkiezing Stichting Dorpsraad Leunen Doel Komen tot een Dorpsraad

Nadere informatie

ons kenmerk ECGR/U Lbr. 10/001

ons kenmerk ECGR/U Lbr. 10/001 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Gemeenteraadsverkiezingen Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk ECGR/U201000003 Lbr. 10/001 bijlage(n) datum

Nadere informatie

Bijlage 1: Aanvullende informatie over het gebruik van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen )

Bijlage 1: Aanvullende informatie over het gebruik van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) Bijlage 1: Aanvullende informatie over het gebruik van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) 1. Inhoud cd-rom Op de cd-rom treft u het volgende aan: - Programma 4: Voor het invoeren van de gemeentelijke

Nadere informatie

HOOFDSTUK I HOOFDSTUK II HOOFDSTUK III. Registratie

HOOFDSTUK I HOOFDSTUK II HOOFDSTUK III. Registratie Leidraad Politieke Partijen Gemeenteraadsverkiezingen 19 maart 2014 Registratie HOOFDSTUK I Algemeen 4 Tijdstip registratie 4 Waarborgsom 4 Wanneer is registratie niet nodig 4 Over te leggen stukken 5

Nadere informatie

AANGEPAST DATUMSCHEMA MET UITERSTE DATA VOOR DE KANDIDAATSTELLING GEMEENTERADEN

AANGEPAST DATUMSCHEMA MET UITERSTE DATA VOOR DE KANDIDAATSTELLING GEMEENTERADEN AANGEPAST DATUMSCHEMA MET UITERSTE DATA VOOR DE KANDIDAATSTELLING GEMEENTERADEN 2018 Dit schema is opgesteld op basis van de statuten en het huishoudelijk reglement van de partij en beschrijft de formele

Nadere informatie

KIESREGLEMENT OPLEIDINGSCOMMISSIES PROTESTANTSE THEOLOGISCHE UNIVERSITEIT

KIESREGLEMENT OPLEIDINGSCOMMISSIES PROTESTANTSE THEOLOGISCHE UNIVERSITEIT KIESREGLEMENT OPLEIDINGSCOMMISSIES PROTESTANTSE THEOLOGISCHE UNIVERSITEIT (bijlage bij het reglement van de Opleidingscommissie Protestantse Theologische Universiteit) Artikel 1 - Begripsbepalingen In

Nadere informatie

DRAAIBOEK OR-VERKIEZINGEN OCI Nitrogen 2014

DRAAIBOEK OR-VERKIEZINGEN OCI Nitrogen 2014 1 31 januari 2014 volgnr. uiterste datum 1 30/01 (tijdens OR-OV) DRAAIBOEK OR-VERKIEZINGEN OCI Nitrogen 2014 omschrijving werkzaamheden Bepalen verkiezingsdata, afspraken over organisatie van de verkiezingen,

Nadere informatie

DE WIJZIGINGEN. WETGEVENDE WIJZIGINGEN VOOR DE VERKIEZINGEN VAN DE KAMER EN VAN DE SENAAT VAN 10 JUNI 2007

DE WIJZIGINGEN. WETGEVENDE WIJZIGINGEN VOOR DE VERKIEZINGEN VAN DE KAMER EN VAN DE SENAAT VAN 10 JUNI 2007 DE VERKIEZINGEN VAN 10 JUNI 2007 DE WIJZIGINGEN DE AGENDA DE WIJZIGINGEN. WETGEVENDE WIJZIGINGEN VOOR DE VERKIEZINGEN VAN DE KAMER EN VAN DE SENAAT VAN 10 JUNI 2007 1. De aanpassing van de verkiezingskalender

Nadere informatie

WELKOM INFORMATIEBIJEENKOMST HERINDELINGSVERKIEZINGEN MEIERIJSTAD 26 JANUARI 2016

WELKOM INFORMATIEBIJEENKOMST HERINDELINGSVERKIEZINGEN MEIERIJSTAD 26 JANUARI 2016 WELKOM INFORMATIEBIJEENKOMST HERINDELINGSVERKIEZINGEN MEIERIJSTAD 26 JANUARI 2016 EVEN VOORSTELLEN Rob van der Velde Hoofd van de Backoffice Burgerzaken van de Dienst Publiekszaken, gemeente Den Haag Lid

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 84. 7862 26 november 2009 Regeling van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 7 november 2009,

Nadere informatie

Procedure werving MR-ouderlid

Procedure werving MR-ouderlid Procedure werving MR-ouderlid 1. Opstellen wervingstekst voor Nieuwsslinger en Facebook 2. Verzamelen ingekomen reacties 3. Versturen bevestiging naar geïnteresseerden met daarin uitleg over de vervolgprocedure

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 191 Wijziging van de Kieswet houdende verhoging van de voorkeurdrempel, beperking van de mogelijkheid tot het aangaan van lijstencombinaties

Nadere informatie

UITVOERINGSBESLUIT: PROCEDURE VERKIEZINGEN NADB

UITVOERINGSBESLUIT: PROCEDURE VERKIEZINGEN NADB UITVOERINGSBESLUIT: PROCEDURE VERKIEZINGEN NADB Dit uitvoeringsbesluit legt de procedure vast voor de verkiezing van leden in mei 2015. Daarmee wordt invulling gegeven aan artikel 9 lid 9 van het (gewijzigde)

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezing Alphen aan den Rijn 21 maart 2018 Toelating politieke partijen

Gemeenteraadsverkiezing Alphen aan den Rijn 21 maart 2018 Toelating politieke partijen Gemeenteraadsverkiezing Alphen aan den Rijn 21 maart 2018 Toelating politieke partijen 2 Inhoud Inleiding... 4 1. Registreren nieuwe politieke partijen... 4 1.1 Overzicht van de te overleggen stukken bij

Nadere informatie

Pagina 1 van 16. Gemeente Voorst Verkiezingen gemeenteraad Informatie over:

Pagina 1 van 16. Gemeente Voorst Verkiezingen gemeenteraad Informatie over: Pagina 1 van 16 Gemeente Voorst Verkiezingen gemeenteraad 21-03-2018 Informatie over: 1. Algemene informatie kiesrecht 2. Verkiezingskalender gemeenteraad 2018 3. Registratie politieke partijen 4. Kandidaatstelling

Nadere informatie