Nota van B&W. gemeente Haarlemmermeer. Onderwerp Uitwerking Afvalbeleidsplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nota van B&W. gemeente Haarlemmermeer. Onderwerp Uitwerking Afvalbeleidsplan"

Transcriptie

1 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Uitwerking Afvalbeleidsplan Portefeuillehouder M.T.J. Blankers-Kasbergen Collegevergadering 13 september 2005 Inlichtingen M. van Munster ( ) Registratienummer 2-00~/ Inleiding Tijdens de raadsbehandeling van het Afvalbeleidsplan op 27 januari 2005 heeft de gemeenteraad de wens geuit om de door VROM geformuleerde overall afvalscheidingdoelstelling (huishoudelijk afval en grof afval) van 56% al in 2006 te halen, in plaats van in In deze nota geven wij aan of dit gerealiseerd kan worden. Tevens geven wij een planning van de actiepunten uit het Afvalbeleidsplan Het Afvalbeleidsplan zelf geeft geen concrete planning van de verbeteropties. Deze uitwerking van het beleidsplan heeft nu plaatsgevonden. Context Op 21 december 2004 hebben wij het Afvalbeleidsplan vastgesteld. Dit plan vloeit voort uit de Milieubeleidsvisie en is er met name op gericht om tot een verhoogde afvalscheiding te komen. In het plan zijn verbeteropties genoemd om de door het Ministerie van VROM geformuleerde landelijke overall afvalscheidingdoelstelling en de doelstelling per afvalcomponent (GFT, papier, textiel, glas, klein chemisch afval en grofvuil) in 2008 te kunnen bereiken. De gemeenteraad heeft de wens geuit om een van de doelstellingen van het Afvalbeleidsplan, de overall afvalscheidingsdoelstelling van 56%, al in 2006 te halen. Nu is dit percentage voor overall afvalscheiding 53%. Het Afvalbeleidsplan kent zijn startpunt in Binnen de bestaande middelen is reeds gestart met een onderzoek naar de mogelijkheden om oud papier huis-aan-huis in te zamelen, is de ja-nee sticker eenmalig verspreid, is gestart met de evaluatie van het ondergronds inzamelen van GFT-afval en zijn sorteeranalyses uitgevoerd. Bij de Voorjaarsnota hebben wij de raad voorgesteld om de Afvalstoffenheffing, naast een inflatiecorrectie, in 2006 eenmalig met 1 % te verhogen om bepaalde, meest wenselijke onderdelen van het Afvalbeleidsplan uit te kunnen voeren. Tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota heeft de raad op 14 juli 2005 besloten op dat moment geen trendmatige of andere verhoging van de tarieven toe te passen. Voor de voortgang van het Afvalbeleidsplan is gekeken welke projecten binnen de huidige financigle kaders uitgevoerd kunnen worden, zodat in 2006 de overall scheidingsdoelstelling van 56% gehaald kan worden. Tenslotte merken wij nog op dat de actiepunten die vanuit het Afvalbeleidsplan worden uitgevoerd niet of nauwelijks betrekking hebben op zwetfvuil in de openbare buitenruimte.

2 Volgvei 2 Doelstelling De doelstelling van deze nota is aan te geven hoe binnen de huidige financiële kaders de meest wenselijke doelstellingen uit het Afvalbeleidsplan bereikt kunnen worden en of in 2006 de overall afvalscheidingsdoelstelling van 56 % uit het Afvalbeleidsplan. gehaald kan worden. Oplossing Voor de actiepunten van het Afvalbeleidsplan is een planning opgesteld (zie bijlage 1) waarbij de prioriteit is gelegd bij de meest effectieve projecten uit het oogpunt van milieudoelstellingen en financiën. Dit zijn de projecten die tegen zo gering mogelijke kosten een relatief hoge bijdrage leveren aan het behalen van de overall afvalscheidingdoelstelling van 56% door het uitsparen van verwerkingskosten van afval. Omdat uit het Afvalbeleidsplan naar voren is gekomen dat voor de componenten papier en grofvuil de grootste hoeveelheden extra gescheiden kunnen worden, is de nadruk met name gelegd op het verbeteren van de inzameling en scheiding van deze twee componenten. De totale lijst van uit te voeren projecten is opgenomen in bijlage 1. Uit bijlage 1 blijkt dat het mogelijk is om de planning tot en met het jaar 2007 binnen het huidige financiële kader te realiseren. De projecten die relatief veel geld kosten enlof relatief weinig bijdragen aan de scheidingsdoelstellingen zijn doorgeschoven naar het jaar Wij willen in 2007 beslissen over de voortgang van het afvalbeleid in 2008 e.v. en voor uitvoering hiervan dan aanvullende dekking zoeken. Hiervoor hebben wij de volgende redenen. - De subsidieregeling (zie onder financiën) voor een aantal projecten uit het Afvalbeleidsplan loopt tot en met 2007; - Op de langere termijn is het nog onduidelijk of er ruimte is voor extra activiteiten, aangezien de kostenontwikkeling van de verwijdering van huishoudelijk afval moeilijk te voorspellen is. Deze is o.a. afhankelijk van indexeringen, verwerkingstarieven, areaaluitbreiding en de ontwikkeling van het afvalaanbod. Ook kan een fusie tussen De Meerlanden en Haarlem hierop van invloed zijn. Bijlage 2 geeft een korte toelichting op de projecten die tot en met 2007 kunnen worden uitgevoerd. Voor nadere informatie over deze projecten wordt verwezen naar het Afvalbeleidsplan Indien voor de uitvoering van bepaalde projecten nadere besluitvorming vereist is door ons college enlof de gemeenteraad, zoals het plaatsen van extra glasbakken, zullen deze onderwerpen in separate nota's worden uitgewerkt. Effecten I. Huidige situatie Tabel 1 geeft in verkorte vorm weer, wat de huidige scheidingspercentages in de gemeente Haarlemmermeer, de landelijke doelstellingen en het landelijk gemiddelde zijn (overall en per component).

3 Ondenverp Volgvei 3 Component Huldig scheidings- Landelijke doelstelling Landelijk percentage H'meer scheidingspercentage gemiddelde (meting 2004) Overall (huishoudelijk afval en grof afval) GFT Papier p Glas Textiel KCA Grof vuil Tabel l Huidig scheidingspercentage, landelijke doelstelling en - gemiddelde (overall en per component) Uit deze tabel blijkt dat de gemeente Haarlemmermeer alleen de landelijke doelstelling voor GFT haalt. Voor de overige componenten en overall worden de landelijke doelstellingen niet gehaald. Over het algemeen (met uitzondering van textiel) bevinden de scheidingspercentages zich echter ruim boven het landelijk gemiddelde. 2. Beoogde effecten op de afvalscheidingsdoelstelling (per component) Tabel 2 geeft de geschatte effecten op het afvalscheidingspercentage per component van de maatregelen, die tot en met 2007 zijn gepland. Met deze activiteiten worden de landelijke doelstellingen voor papier, glas en grof vuil naar verwachting bereikt. Het huidig scheidingspercentage van GFT is in Haarlemmermeer al boven de landelijke doelstelling. Door de projecten, die relatief veel geld kosten enlof relatief weinig bijdragen aan de scheidingsdoelstellingen, in het jaar 2008 te plannen, zal met name de doelstelling voor Klein Chemisch Afval (KCA) zonder aanvullende middelen niet worden gehaald.

4 Volgvei 4 Maatregel Effect Effect op scheidingspercentage per component Algemene maatregelen Jaarlijkse sorteeranalyses scheidingspercentages en voortgang bepalen n.v.t. Verbetering van de afhandeling verbetering service burger n.v.t. van klachten Handhaven aanbiedgedrag van verbetering scheiding afval, minder zwerfvuil + afval Bevolkingsonderzoek verbetering service burger n.v.t. Monitoring en controle inzicht krijgen in inzamelrespons en n.v.t. inzamelingskosten per component Communicatie scheidingspercentages verbeteren + GFT Stimuleren thuiscomposteren kostenbesparing, service aan de burger, betere + 6% scheiding van restafval preventie Afsluitbare verzamelcontainers kwaliteit GFT verbeterd, betere scheiding + 2% Optibin verbetering service + Evaluatie ondergronds afval verbetering tevredenheid burger, efficiency, + kwaliteit GFT-afval Stoppen met ondergronds verbetering kwaliteit GFT + inzamelen GFT na onderzoek Papier Oud papier huis-aan-huis betere service voor de burger, hoger schei- + 18% inzamelen dingspercentage en lagere verbrandingskosten Verspreiden ja-nee sticker beperking van de hoeveelheid drukwerk, + 2,5% verbetering service preventie Plaatsing prullenbakken en betere serviceverlening aan de burger. minder n.v.t. vaker vegen en legen zwerfvuil Glas Extra glasbakken serviceniveau aan de burger en de mate van + 19,3% afvalscheiding verbeterd, alsmede de kwaliteit van de openbare ruimte Textiel Huis-aan-huisinzameling textiel betere service aan burger, verbeterde + 43% en plaatsing textielbakken afvalscheiding en lagere verbrandingskosten Restafval Scheiding van te recyclen luiers verbetering afvalscheiding, serviceverlening + 3% aan de burger. lagere verwerkingskosten Grof vuil Tweede milieustraatlstimuleren verhoging van service aan de burger en betere + 9% grof vuil brengen scheiding tegen geringe meerkosten Kringloopbedrijf verbeterde afvalscheiding en lagere + 5% verbrandingskosten, verbetering service burger Grof vuil nascheiden verbeterde afvalscheiding en lagere + 10% verbrandingskosten Tabel 2 Effecten van de specifieke maatregelen 2004 Um 2007 per component

5 Volgvei 5 In tabel 3 zijn de scheidingspercentages per component opgenomen die als gevolg van de maatregelen in 2007 te verwachten zijn. Component G FT 6 1 Papier 85 Glas 90 Textiel 31 KC A 78 Grof vuil 75 Te verwachten scheidingspecentage in 2007 Tabel 3 Te verwachten scheidlngspercentage per component, na uitvoering van de maatregelen 3. Effecten op de overall scheidingsdoelstelling in 2006 Om te beoordelen of de overall afvalscheidingsdoelstelling in 2006 bereikt kan worden, zijn de effecten van de geplande maatregelen berekend op basis van de sorteeranalyse huishoudelijk restafval 2004 en de hoeveelheden afval in dat jaar. Weging geeft aan waar de grootste winst behaald kan worden op het totale volume. In tabel 4 zijn alleen de projecten opgenomen die (in 2006) direct gevolgen hebben voor de afvalscheiding. Maatregelen als het stimuleren van thuiscomposteren en het verspreiden van de ja-nee sticker werken preventief en voorkomen het ontstaan van afval. Hierdoor hebben zij geen effect op het scheiden van afval, maar wel op de verbetering van het milieu. Door de in de tabel genoemde maatregelen stijgt het scheidingspercentage met 8,3% van 53% naar ruim 61% en wordt in 2006 ruimschoots voldaan aan de landelijke overall afvalscheidingsdoelstelling van 56%. P- Maatregel Effect op overall scheidingspercentage Het plaatsen van afsluitbare vetzamelcontainers voor GFT + 0,4% Het huis aan huis inzamelen van papier + 2,2% Extra glasbakken + 0,7% Het huis aan huis vetzamelen van textiel en plaatsen van textielbakken + 0,2% Het nascheiden van grof vuil + 13% Scheiding van te recyclen luiers + 1,O% Het invoeren van de tweede milieustraat en het stimuleren van het brengen + 1,4% van grof vuil Kringloopbedrijf + 0,8% Totaal + 8,3% Tabel 4 Effect van de maatregelen op het overall afvalscheidingspercentage in 2006 Financiën Bijlage 1 geeft per activiteit aan wat de kosten zijn en hoe deze gedekt worden. De in deze bijlage vermelde bedragen zijn indicatief. In hoeverre uren, uitvoering, kosten, subsidie en besparingen daadwerkelijk worden gehaald zal jaarlijks worden geëvalueerd.

6 Volgvei 6 De kosten van de projecten worden gedekt uit de volgende middelen: - subsidie; - budget Beleid en Voorlichting De Meerlanden; - budget Beleid en Beheer afvalverwijdering; - uitgespaarde verwerkingskosten. Subsidie Voor de uitvoering van een aantal actiepunten (zie blauw gemarkeerde projecten in bijlage 1) uit het Afvalbeleidsplan is in het kader van de Subsidieregeling Aanpak Milieudrukvermindering (SAM) een subsidie toegekend van in totaal E Deze projecten zijn gerelateerd aan onderzoek en communicatie en komen in aanmerking voor een subsidie van 50%, dat wil zeggen dat de gemeente de andere helft van de kosten betaalt. Dit wordt gefinancierd uit het bestaande budget. Budget Beleid en Voorlichting De Meerlanden/ budget Beleid en Beheer afvalvenivijdering. De eigen bijdrage aan de projecten kan deels worden gevonden in de eigen uren en deels in de uren die door De Meerlanden worden gemaakt. De uren voor beleid en uitvoering door gemeente en De Meerlanden zullen jaarlijks worden gedekt uit de posten Beleid en Beheer die voor afvalverwijdering zijn opgenomen in de begroting en de aanneemsom De Meerlanden inzake beleid en voorlichting. Uitgespaarde veniverkingskosten Een aantal projecten (zie bijlage 1) brengt door een betere scheiding van afval een besparing op de verwerkingskosten met zich mee, omdat gescheiden inzameling van componenten verwijdering van restafval voorkomt. Dit vertaalt zich op termijn in lagere kosten voor vuilverwerking. De bedragen die in bijlage 1 zijn opgenomen voor uitgespaarde verwerkingskosten zijn veiligheidshalve driekwart van de in het Afvalbeleidsplan geraamde bedragen. Evaluatie Naast de jaarlijkse afvalsorteeranalyse, die informatie geeft over de behaalde scheidingsresultaten, zal tweejaarlijks een bewonersenquete worden gehouden om de tevredenheid van de burger te meten. Op basis hiervan zal, indien daar aanleiding toe is, een bijstelling van de uitvoering plaatsvinden. In 2007 zal een evaluatie van het afvalbeleid plaatsvinden voor 2008 e.v. jaren. Risico's De autonome ontwikkeling van de hoeveelheid afval is moeilijk te voorspellen, omdat deze mede verband houdt met de ontwikkeling van de economie. Daarnaast is het Rijk voornemens om nieuw landelijk beleid in te voeren met betrekking tot producentverantwoordelijkheid voor verpakkingen. Dit kan gevolgen hebben voor de huidige wijze van afvalinzameling. Communicatie Voor de uitvoering van de activiteiten uit het Afvalbeleidsplan zal gebruik gemaakt worden van gerichte communicatie, zoals beschreven in dit plan.

7 Volgvei 7 Besluit Op grond van het voorgaande hebben wij besloten om: 1. In te stemmen met de uitvoering tot en met het jaar 2007 van de projecten uit het Afvalbeleidsplan volgens de planning bij deze nota (binnen de bestaande middelen); 2. Op basis van de evaluatie 2007 te komen met een aangepast voorstel voor de in 2008 geplande projecten uit het Afvalbeleidsplan ; 3. Het Presidium voor te stellen deze nota ter kennisgeving aan te bieden aan de gemeenteraad. Burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer, namens deze, Bijlage(n) Bijlage 1 Kostenoverzicht projecten Afvalbeleidsplan Bijlage 2 Omschrijving projecten Afvalbeleidsplan

8 BIJLAGE l: KOSTENOMRZICHT PROJECTEN AFVALBELEIDSPLAN HAARLEMMERMEER

9 -P van Onderwerp Volgvei 8 Bijlage 2 Omschrijving projecten Afvalbeleidsplan Maatregel Omschrijving Algemene maatregelen Jaarlijkse sorteeranalyses Sorteeranalyses geven inzicht in de samenstelling van het restafval. Dit geeft informatie over de hoeveelheden gescheiden in te zamelen componenten die zich nog in het restafval bevinden. Jaarlijks worden representatieve sorteeranalyses(een maal per jaar vijf sorteeranalyses ieder 750 kilogram) uitgevoerd. Verbetering van de afhandeling De klachtenregistratie van het inzamelbedrijf, Rayonbeheer en de van klachten afdeling APV op elkaar afstemmen en een onderscheid maken tussen klachten en meldingen. Handhaven aanbiedgedrag van Controle en handhaving ten aanzien van het aanbieden van afval. afval Bewonersonderzoek Tevredenheid van de burger over de dienstverlening meten door een tweejaarlijkse bewonersenquête. Daarnaast vragen over afvalverwijdering opnemen in de jaarlijkse omnibusenquête en (telefonische) peilingen doen om nieuwe ideeën op het gebied van afvalverwijdering te toetsen. Monitoring en controle Monitoring van de ingezamelde hoeveelheden per component verbeteren volgens een nieuw protocol. Monitoring kosten en baten per component verbeteren. Communicatie Naar de burger zal gerichte voorlichting plaatsvinden over het scheiden van afval. GFT Stimuleren thuiscomposteren Compostvaten gratis verstrekken. Communicatie richting bewoners, ondermeer door het opleiden en inzetten van compostmeesters. Afsluitbare verzamelcontainers Na een praktijkproef bij hoogbouwwoningen de GFT-verzamelrolemmers vervangen door een afsluitbare container. Verstrekken van een sleutel en informatie aan bewoners. Optibin Een praktijkproef starten met de Optibin. Een Optibin is een speciaal type rolemmer, waarvan de binnenkant bekleed is met een kunststof coating. De coating zorgt ervoor dat bacterien en schimmels niet actief zijn in de container en dus geen stank veroorzaken. Evaluatie ondergronds afval Indien blijkt dat ondergronds inzamelen van GFT-afval niet leidt tot een Stoppen met ondergronds betere kwaliteit van het afval, stoppen met de gescheiden inzameling inzamelen GFT na evaluatie van GFT. Papier Oud papier huis-aan-huis inzamelen Verspreiden ja-nee sticker Papier huis-aan-huis laten inzamelen met een dekking van 100% en een frequentie van een keer per maand, in principe door verenigingen. Goede communicatie over inzamelroutes en data. In gebieden waar dit systeem niet kan worden ingevoerd. andere opties invoeren, zoals extra papiercontainers in de wijk. Ja-nee sticker huis-aan-huis verspreiden met de Afvalkalender en informatie hierover opnemen in afvalkalender en begeleidende brief.

10 Volgvei 9 Maatregel Plaatsing prullenbakken en vaker vegen en legen Omschrijving Iedere brenglocatie voor papier, glas en textiel moet twee maal per week geveegd worden en, in geval van klachten. zo vaak als nodig. Ook de prullenbakken moeten vaker geleegd worden, overeenkomstig de wens van bewoners. Extra glasbakken Het verdichten van het glasbaknet door het bijplaatsen van (maximaal) 50 containers. Textiel Huis-aan-huisinzameling textiel Huis-aan-huis inzameling van textiel laten verzorgen door het op te en plaatsing textielbakken richten Kringloopbedrijf. Het textielbakkennet verdichten tot 26 locaties. De exploitatie laten verzorgen door het kringloopbedrijf. Restafval Scheiding van te recyclen luiers Stimuleren van het gescheiden inzamelen van luiers bij kinderdagverblijven. Particulieren kunnen hier hun luiers aanbieden. Grof vuil Tweede milieustraat/stimuleren Brengen van grofvuil naar de milieustraat stimuleren door deze beter grof vuil brengen bekend te maken en het gratis accepteren van zes keer per jaar grof vuil met een maximum van 3 m3. Een tweede milieustraat realiseren door in eerste instantie in overleg met de gemeente Heemstede te treden over het toegankelijk maken van hun milieustraat voor de inwoners van Haarlemmermeer. Aan huis inzamelen ontmoedigen door de wachttijd te Kringloopbedrijf Grof vuil nascheiden verruimen tot vier weken. - Producthergebruik realiseren door het proces van vestiging van een kringloopwinkel te versnellen door andere locaties te onderzoeken. Contractuele verplichtingen opnemen over te realiseren product- en materiaalhergebruik. Wanneer het inzamelbedrijf een afvalscheidingsinstallatie gaat exploiteren de ongescheiden restfractie laten nascheiden, indien dit kostenneutraal is.

11 BIJLAGE 1: KOSTENOVERZICHT PROJECTEN AFVALBELEIDSPLAN HAARLEMMEWEER 2M)4-2W8 Saldo Kosten p. jr. Ihkklng p. jr. matsrleellultl commu- l Mmr- I axtem ITOTAAL I beaming Ibudaet be- IsAM- ITOTAAL Jaar Actlvkelt I Ivoedng 1 nlcatle I Lsnden 1 U,.., I I I ' 'UXIOI i4oooi "L-,~I.".-,..l I I I I I I I I I I TOTAAL wo01 nesool mwol som41 31~ ) som) 40094)

Gemeente IJsselstein

Gemeente IJsselstein Gemeente IJsselstein Verantwoording In het kader van het nieuwe regionale afvalbeleidsplan 2014-2018 is een enquête gehouden onder de inwoners van gemeente IJsselstein. Deze heeft plaatsgevonden van woensdag

Nadere informatie

Informatieve raadsbijeenkomst

Informatieve raadsbijeenkomst Afvalbeleidsplan Sliedrecht 2014 en verder 4 september 2013 Informatieve raadsbijeenkomst 1 Doelstelling materiaalhergebruik: van 53 % 60 % 65% (2020) De gemeente neemt haar maatschappelijke verantwoording

Nadere informatie

In het kader van het actualiseren van het gemeentelijk afvalbeleid is een enquête gehouden onder de inwoners van gemeente Bunnik.

In het kader van het actualiseren van het gemeentelijk afvalbeleid is een enquête gehouden onder de inwoners van gemeente Bunnik. Gemeente Bunnik Verantwoording In het kader van het actualiseren van het gemeentelijk afvalbeleid is een enquête gehouden onder de inwoners van gemeente Bunnik. Deze heeft plaatsgevonden van 30 maart t/m

Nadere informatie

Kilogram gescheiden ingezameld per inwoner per jaar Landelijke doelstelling. Resultaat Lingewaard 2011

Kilogram gescheiden ingezameld per inwoner per jaar Landelijke doelstelling. Resultaat Lingewaard 2011 Memo Onderwerp Afvalinzameling: vergelijking Zevenaar- 1 Inleiding Afvalscheiding is belangrijk. Door scheiding aan de bron (in de huishoudens) kunnen afvalcomponenten en fracties worden verkregen die

Nadere informatie

Doorrekening scenario s afvalbeheer gemeente Montfoort

Doorrekening scenario s afvalbeheer gemeente Montfoort Doorrekening scenario s afvalbeheer gemeente Montfoort Door gemeente Montfoort zijn 4 toekomstige scenario s voor het afvalbeheer geformuleerd. Wat zijn de verwachte effecten indien deze scenario s worden

Nadere informatie

Het voorstel aan de raad is om het Grondstoffenbeleidsplan vast te stellen. Het vaststellen is opgesplitst in een aantal deelbesluiten.

Het voorstel aan de raad is om het Grondstoffenbeleidsplan vast te stellen. Het vaststellen is opgesplitst in een aantal deelbesluiten. Agendanr.: Voorstelnr.: RB2012144 Onderwerp: Afvalinzameling: Grondstoffenbeleidsplan - 2016 Aan de Raad, Heerhugowaard, 4 december 2012 Beknopt voorstel Het huidige afvalbeleidsplan is door de raad vastgesteld

Nadere informatie

2. GEVRAAGDE BESLISSING: De raad van de gemeente Leerdam besluit: - De nota "De eerste stappen van afval naar grondstoffen" vast te stellen.

2. GEVRAAGDE BESLISSING: De raad van de gemeente Leerdam besluit: - De nota De eerste stappen van afval naar grondstoffen vast te stellen. Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/13-00047 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Behandelend ambtenaar M. Albers Zaaknummer Z.12-01088 Datum: 14 februari 2013 Afdeling Ruimtelijke en

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 31 maart 2016 Agendapuntnummer : III, punt 5 Besluitnummer : 2028 Portefeuillehouder : Wethouder Jan van 't Zand Aan de gemeenteraad Onderwerp: Rapportage

Nadere informatie

Samenvatting haalbaarheidsstudie invoering diftar. in de gemeente Heusden

Samenvatting haalbaarheidsstudie invoering diftar. in de gemeente Heusden Samenvatting haalbaarheidsstudie invoering diftar in de gemeente Heusden Zeist, juli 2005 2 Samenvatting Met de invoering van diftar wordt een bijdrage geleverd aan het realiseren van de volgende doelstellingen:

Nadere informatie

: 27 februari 2012 : 12 maart : H.T.J. van Beers : J.C. Teeuwen

: 27 februari 2012 : 12 maart : H.T.J. van Beers : J.C. Teeuwen RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering : 27 februari 2012 : 12 maart 2012 Documentnr. Zaaknummer : 796 : PR-11-17611 Portefeuillehouder Verantwoordelijk

Nadere informatie

afvalstoffenbeleid in Bellingwedde - proces besluitvorming - evaluatie gevoerd beleid en enkele projecten - voorzet nieuw beleid

afvalstoffenbeleid in Bellingwedde - proces besluitvorming - evaluatie gevoerd beleid en enkele projecten - voorzet nieuw beleid afvalstoffenbeleid in Bellingwedde - proces besluitvorming - evaluatie gevoerd beleid en enkele projecten - voorzet nieuw beleid grondstoffenplan proces product termijn Beeld vormen presentatie startnotitie

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Kenmerk 15.503838. Vergaderdatum 9 juni 2015. Afval is Grondstof. Beleidsnota 2015-2018

Voorstel aan de raad. Kenmerk 15.503838. Vergaderdatum 9 juni 2015. Afval is Grondstof. Beleidsnota 2015-2018 Voorstel aan de raad Opgesteld door Stadswerken Kenmerk 15.503838 Vergadering Commissie Stad en Ruimte Vergaderdatum 9 juni 2015 Geheim Nee Afval is Grondstof. Beleidsnota 2015-2018 Het College van burgemeesters

Nadere informatie

Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling

Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling Wat verandert er voor mij als dit voorstel wordt ingevoerd? Restafval wordt één keer in de vier weken ingezameld Het voorstel gaat uit van een verlaging van

Nadere informatie

HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT

HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT Afval? SAMEN HALEN WE ERUIT WAT ERIN ZIT! Gemeentelijk Afvalcongres 19 maart 2015 Ing. D.J.B. Sakko Beleidsadviseur Proef droog en herbruikbaar liep af Bij oud papier

Nadere informatie

Heerhugowaaĩtf Stad van kansen

Heerhugowaaĩtf Stad van kansen Raadsvergadering : 2 8 MEI 2013 Besluit:. orstelnummer: Heerhugowaaĩtf Stad van kansen «-n^trr o de ryyavt Q Agendanr.: 11 Voorstelnr.: RB2013070 Onderwerp: Afvalinzameling: Grondstoffenbeleidsplan 2013-2016

Nadere informatie

Jaarplan 2012 gemeente Velsen

Jaarplan 2012 gemeente Velsen Jaarplan 2012 gemeente Velsen januari 2012 HVCinzameling Miriam Dijst Adviseur Gemeenten 12 januari 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 2. Maatregelen afvalbeheerplan 6 3. Maatregelen 2012 7 4. Planning

Nadere informatie

Routeformulier college en raad

Routeformulier college en raad Routeformulier college en raad Onderwerp: Inzameling binnenstad, hoog- en stapelbouw NIET INVULLEN Registratienummer: Paraaf secretaris: 17h0010402 / h170061996 Algemeen Datum: 28 november 2017 Opsteller:

Nadere informatie

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen voorstel aan de raad Opgesteld door Stadswerken Kenmerk 15.503838 Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 25 juni 2015 Jaargang en nummer 2015 59 Geheim Nee Afval is Grondstof. Beleidsnota 2015-2018 Het

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1194195 Datum: Behandeld door: 21 april 2015 H.G.M. Hermens Afdeling / Team: Uitvoering Onderwerp: Notitie Verbetering afvalscheidingsresultaten

Nadere informatie

evaluatie Proef zuiver inzamelen Invoeren PMD Lager brengtarief milieustraat

evaluatie Proef zuiver inzamelen Invoeren PMD Lager brengtarief milieustraat evaluatie Proef zuiver inzamelen Invoeren PMD Lager brengtarief milieustraat Samenvatting Proef Zuiver Inzamelen: In en rond het dorp Blijham is in 2015 als proef het restafval eens per vier weken ingezameld

Nadere informatie

Naam en telefoon Portefeuillehouder

Naam en telefoon Portefeuillehouder Onderwerp Evaluatie proef afvalinzameling en pilots Datum Afdeling 6 december 2016 SLWE Naam en telefoon Portefeuillehouder A. de Smit, 9287 J. van der Schoot Waarover wil ik u informeren? Op 1 januari

Nadere informatie

NOTA HUISHOUDELIJK AFVAL Inleiding Ontwikkelingen en wetgeving Beleidsuitgangspunten en doelstellingen...

NOTA HUISHOUDELIJK AFVAL Inleiding Ontwikkelingen en wetgeving Beleidsuitgangspunten en doelstellingen... NOTA HUISHOUDELIJK AFVAL 2015 2018 Inhoudsopgave NOTA HUISHOUDELIJK AFVAL 2015 2018... 1 1 Inleiding... 3 2 Ontwikkelingen en wetgeving... 4 3 Beleidsuitgangspunten en doelstellingen... 6 4 Inzamelstructuur...

Nadere informatie

Van afval naar grondstof. Informatieavond voor inwoners

Van afval naar grondstof. Informatieavond voor inwoners Van afval naar grondstof Informatieavond voor inwoners Agenda 2 1. Welkom en inleiding (wethouder Jan van t Zand) 2. Presentatie Afvalbeheer (Paul de Bruin, IPR Normag) 3. Vragen en dialoog 4. Afsluiting

Nadere informatie

l. opgenomen: o Containermanagement in de laagbouw; o Een proef met Diftar in laagbouw en hoogbouw;

l. opgenomen: o Containermanagement in de laagbouw; o Een proef met Diftar in laagbouw en hoogbouw; OPLEGNOTITIE Onderwerp: Afvalbeleidsplan 201 0-201 5 Nummer Versie Verzoek portefeuillehouder Beslispunten voor de raad Overwegingen m.b.t. proces (deadlinel 2010.0001216 l Milieu J.J. Nobel M. van Munster

Nadere informatie

Openbaar. Investering mini-containers voor inzameling oud papier en karton. Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Investering mini-containers voor inzameling oud papier en karton. Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Investering mini-containers voor inzameling oud papier en karton Programma Openbare Ruimte Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Om het inzamelresultaat

Nadere informatie

Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder. Discussiëren over de toekomst

Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder. Discussiëren over de toekomst Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder Discussiëren over de toekomst Waarom hebben we een nieuw afvalbeleid nodig? Het afval in de Waardlanden gemeenten kan aan de bron nog meer gescheiden worden

Nadere informatie

Resultaten. proef restafval inzameling. in Dragonder

Resultaten. proef restafval inzameling. in Dragonder Resultaten proef restafval inzameling in Dragonder Resultaten proeven afvalinzameling Dragonder In uw wijk is er eind september 2013 een proef gestart om meer grondstoffen en minder restafval in te zamelen.

Nadere informatie

Stadjers over afval Afval app en Diftar

Stadjers over afval Afval app en Diftar Stadjers over afval Afval app en Diftar Laura de Jong Mei 2016 Marjolein Kolstein www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Inleiding... 2 2. Stadjers over een afval app...

Nadere informatie

Telefoonnummer

Telefoonnummer Voorstel aan de gemeenteraad van Harlingen *GR16.00200* GR16.00200 Behandeld in Raadscommissie en Raad Datum Commissie 21 december 2016 Agendanummer 10 Datum Raad 11 januari 2017 Agendanummer 9 Opsteller

Nadere informatie

Evaluatie afvalproef / Realisatie VANG-doelstellingen. Raadscommissie gemeente Heerenveen 27 augustus 2015

Evaluatie afvalproef / Realisatie VANG-doelstellingen. Raadscommissie gemeente Heerenveen 27 augustus 2015 Evaluatie afvalproef / Realisatie VANG-doelstellingen Raadscommissie gemeente Heerenveen 27 augustus 2015 VANG-doelstelling huishoudelijk afval VANG=Van Afval Naar Grondstof Eén van de zeven prioriteiten

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk

Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk Wijk aan Zee en Zwaansmeer versie: 26 april 2018 Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk

Nadere informatie

Veelgestelde vragen nieuw voorstel afvalinzameling

Veelgestelde vragen nieuw voorstel afvalinzameling Veelgestelde vragen nieuw voorstel afvalinzameling Wanneer gaat het nieuwe voorstel in? In 2017. De inzameling van blik in de HERO-zakken (bij plastic en drankenkartons) kan mogelijk al eerder ingevoerd

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 24 mei R06S004/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 24 mei R06S004/z Datum Agendapunt Documentnummer 17 R06S004/z160020536 Onderwerp Masterplan Grondstoffen 2016-2020 Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Een duurzame en efficiënte verwijdering en verwerking van al het huishoudelijk

Nadere informatie

Raadsavond 9 mei 2016 Registratienummer Portefeuillehouder Y. Peters-Adrian

Raadsavond 9 mei 2016 Registratienummer Portefeuillehouder Y. Peters-Adrian Raadsavond 9 mei 2016 Registratienummer 16.041 Portefeuillehouder Y. Peters-Adrian Opsteller M. Radema Onderwerp Invoering diftar Beslispunten 1. Invoeren van diftar op basis van volume/frequentie per

Nadere informatie

Evaluatie afvalproef / Realisatie VANG-doelstellingen. Presentatie t.b.v. raadscommissie gemeente Heerenveen d.d. 27 augustus 2015

Evaluatie afvalproef / Realisatie VANG-doelstellingen. Presentatie t.b.v. raadscommissie gemeente Heerenveen d.d. 27 augustus 2015 Evaluatie afvalproef / Realisatie VANG-doelstellingen Presentatie t.b.v. raadscommissie gemeente Heerenveen d.d. 27 augustus 2015 Uitgangspositie en kenmerken gemeente Heerenveen Aanbod restafval Friesland

Nadere informatie

Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder. Discussiëren over de toekomst

Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder. Discussiëren over de toekomst Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder Discussiëren over de toekomst Waarom hebben we een nieuw afvalbeleid nodig? Het afval in de Waardlanden gemeenten kan aan de bron nog meer gescheiden worden

Nadere informatie

Onderwerp : Verordening Reinigingsheffingen : Besluit tot vaststelling van de verordening Reinigingsheffingen 2012

Onderwerp : Verordening Reinigingsheffingen : Besluit tot vaststelling van de verordening Reinigingsheffingen 2012 Raadsvoorstel Onderwerp : Verordening Reinigingsheffingen. Indiener agendapunt Gevraagd besluit Bijlage(n) : Het college van burgemeester en wethouders, portefeuillehouder: H. Nijskens : Besluit tot vaststelling

Nadere informatie

Onderzoek Afval. Rapportage Onderzoek Afval. Utrecht, mei DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Dr. Eric Elphick

Onderzoek Afval. Rapportage Onderzoek Afval. Utrecht, mei DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Dr. Eric Elphick Rapportage In opdracht van: Contactpersoon: Gemeente Montfoort Rosita Driessen Utrecht, mei 2017 DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Dr. Eric Elphick Postbus 681 3500 AR Utrecht telefoon: 030

Nadere informatie

Verbetering afvalscheiding in. Oegstgeest. Waar staan we nu, en hoe verder? Beeldvormende raad gemeente. Oegstgeest.

Verbetering afvalscheiding in. Oegstgeest. Waar staan we nu, en hoe verder? Beeldvormende raad gemeente. Oegstgeest. Verbetering afvalscheiding in Oegstgeest Waar staan we nu, en hoe verder? Beeldvormende raad gemeente Oegstgeest Marianne Zegwaard 8 september 2016 Opbouw presentatie 1 Aanleiding en doel 2 Aanpak 3 Huidige

Nadere informatie

BEWONERSCONSULTATIE T.B.V. HET REGIONAAL AFVALBELEIDSPLAN

BEWONERSCONSULTATIE T.B.V. HET REGIONAAL AFVALBELEIDSPLAN BEWONERSCONSULTATIE T.B.V. HET REGIONAAL AFVALBELEIDSPLAN ONDERZOEK INWONERPANEL SOEST GFK, MAART 2014 GfK 2014 Bewonersconsultatie Regionaal Afvalbeleidsplan Maart 2014 1 Inhoud 1. Samenvatting 2. Onderzoeksresultaten

Nadere informatie

Deze mail is verstuurd naar veel te weinig inwoners in de bebouwde kom van Kamerik.

Deze mail is verstuurd naar veel te weinig inwoners in de bebouwde kom van Kamerik. Deze mail is verstuurd naar veel te weinig inwoners in de bebouwde kom van Kamerik. Hebt u meer mailadressen van buren en bekenden in ons dorp, in het proefgebied? En lijkt doorsturen de moeite waard:

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 202834 Datum : 17 november 2015 Programma : Strategie Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. V.G.M. van den

Nadere informatie

Memo. de leden van de gemeenteraad. het college. Datum: 5 mei 2015. scenario s het nieuwe inzamelen. Geachte leden van de raad,

Memo. de leden van de gemeenteraad. het college. Datum: 5 mei 2015. scenario s het nieuwe inzamelen. Geachte leden van de raad, Memo Aan: Van: de leden van de gemeenteraad het college Datum: 5 mei 2015 Betreft: scenario s het nieuwe inzamelen Geachte leden van de raad, Afval is grondstof. Ons afval is rijk aan grondstoffen die

Nadere informatie

Behandeling in commissie Het Raadsvoorstel wordt in de commissie Ruimte, Economie en Bedrijfsvoering behandeld.

Behandeling in commissie Het Raadsvoorstel wordt in de commissie Ruimte, Economie en Bedrijfsvoering behandeld. Raadsvoorstel Datum 16 mei 2017 Zaaknummer 194822483 Portefeuille H.G.W.M. van Rooijen Onderwerp Harmonisatie afvalbeleid Meierijstad. Samenvatting Harmonisatie afvalbeleid Meierijstad. Relatie met programmabegroting

Nadere informatie

Zaanpanel 37: Duurzame afvalinzameling

Zaanpanel 37: Duurzame afvalinzameling Zaanpanel 37: Duurzame afvalinzameling Team Onderzoek & Statistiek Maart 2015 1 Inleiding Zaanstad wil in de komende jaren nog meer en op een betere manier afval gescheiden inzamelen. Gemiddeld mag elke

Nadere informatie

NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 2015. Figuur 1: Aandeel afval dat nu apart wordt gehouden van het restafval (Nmax=709)

NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 2015. Figuur 1: Aandeel afval dat nu apart wordt gehouden van het restafval (Nmax=709) NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 201 Deze nieuwsbrief beschrijft in het kort de resultaten van een peiling over grondstoffenbeleid. Uit de resultaten komt naar voren dat driekwart van

Nadere informatie

Afvalbeleid Gemeente Papendrecht Omgekeerd Inzamelen

Afvalbeleid Gemeente Papendrecht Omgekeerd Inzamelen Afvalbeleid Gemeente Papendrecht Omgekeerd Inzamelen Pagina 1 van 5 Afvalbeleid gemeente Papendrecht concept, 24 november 2017 Besluit Papendrecht past het afvalinzamelmodel aan en gaat in 2018 over op

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar A. Das, 0595 447795 gemeente@winsum.nl (t.a.v. A. Das)

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar A. Das, 0595 447795 gemeente@winsum.nl (t.a.v. A. Das) Vergadering: 14 december 2010 Agendanummer: 12 Status: Opiniërend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar A. Das, 0595 447795 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. A. Das) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Afvalbeleidsplan Gemeente Haarlemmermeer. December Novem projectnr

Afvalbeleidsplan Gemeente Haarlemmermeer. December Novem projectnr Afvalbeleidsplan 2004-2008 Gemeente Haarlemmermeer December 2004 Novem projectnr. 0324-02-02-0-010 Aan dit project is in het kader van het Besluit milieusubsidies een subsidie verleend uit de Subsidieregeling

Nadere informatie

Beleidsnotitie van afvalbeleid naar Grondstoffenbeleid

Beleidsnotitie van afvalbeleid naar Grondstoffenbeleid Beleidsnotitie van afvalbeleid naar Grondstoffenbeleid Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 3. Omgekeerd inzamelen... 4 4. Voorscheiding plastics... 5 5. Oud papier en karton... 5 6. GFT... 6 7. Conclusie...

Nadere informatie

Afval scheiden in Houten. Hoe kan het (nog) beter?

Afval scheiden in Houten. Hoe kan het (nog) beter? Afval scheiden in Houten Hoe kan het (nog) beter? Inhoud presentatie Houten: (toeristische) informatie Afval: hoe doet Houten het nu? Waar valt winst te halen? Welke manieren zijn er om gedrag te veranderen?

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 18 september 2018 Zaaknummer: 522157 Portefeuillehouder : J.H. Lammers Openbaar Besloten Team : Team Gemeentewerken

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 15 januari 2015 Agendapuntnummer : I, punt 5 Besluitnummer : 1666 Portefeuillehouder : Wethouder Jan van 't Zand Aan de gemeenteraad Onderwerp: Afvalbeheerbeleid

Nadere informatie

Afvalscheiding in Sliedrecht

Afvalscheiding in Sliedrecht Afvalscheiding in Sliedrecht Bewonerspanel Sliedrecht Inhoud: 1. Conclusies 2. Figuren en tabellen De gemeente Sliedrecht is bezig met het opstellen van een afvalbeleidsplan. Een belangrijk aspect daarbij

Nadere informatie

PROEF RESTAFVAL INZAMELING

PROEF RESTAFVAL INZAMELING PROEF RESTAFVAL INZAMELING Dragonder-noord start 23 september 2013 In uw wijk start eind september 2013 een proef om meer grondstoffen in te zamelen en minder restafval. In deze brochure leest u meer.

Nadere informatie

: 31 augustus 2015 : 14 september : dhr. Th. van Eijk

: 31 augustus 2015 : 14 september : dhr. Th. van Eijk RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum: : 31 augustus 2015 : 14 september 2015 : dhr. Th. van

Nadere informatie

- 3 - Beoogd effect Voor 2020 minimaal 65 procent van het huishoudelijk afval te hergebruiken.

- 3 - Beoogd effect Voor 2020 minimaal 65 procent van het huishoudelijk afval te hergebruiken. Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Zaaknummer: 1062093 Sliedrecht, 27 augustus 2013 Onderwerp: Afvalbeleidsplan Sliedrecht 2014 en verder Beslispunten 1) Het afvalbeleidsplan Sliedrecht

Nadere informatie

Nieuw afvalbeleidsplan gemeente Maastricht. NVRD workshop grondstoffenbeleidsplan schrijven Panningen, 5 april 2016

Nieuw afvalbeleidsplan gemeente Maastricht. NVRD workshop grondstoffenbeleidsplan schrijven Panningen, 5 april 2016 Nieuw afvalbeleidsplan gemeente Maastricht NVRD workshop grondstoffenbeleidsplan schrijven Panningen, 5 april 2016 OPZET PRESENTATIE 1. Nieuw beleidsplan, inhoud en proces: Startpositie Korte terugblik

Nadere informatie

Jaarplan 2014 gemeente Velsen

Jaarplan 2014 gemeente Velsen Jaarplan 2014 gemeente Velsen HVC Arnoud Kik Adviseur Gemeenten Versie: 28 april 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 2. Maatregelen afvalbeheerplan 6 3. Maatregelen 2014 9 4. Planning uitwerking resterende

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aanbesteding Nieuw Huisvuilsysteem Oostzaan. Leefomgeving. Gebied en wijkzaken J.J.W.M. Buiks CBW-JDO

Raadsvoorstel. Aanbesteding Nieuw Huisvuilsysteem Oostzaan. Leefomgeving. Gebied en wijkzaken J.J.W.M. Buiks CBW-JDO Titel Nummer 13/12 Aanbesteding Nieuw Huisvuilsysteem Oostzaan Datum 14 maart 2013 Programma Fase Onderwerp Leefomgeving Aanbesteding Nieuw Huisvuilsysteem Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4,

Nadere informatie

Raadsmemo. Geachte raad, Graag informeren wij u over het volgende.

Raadsmemo. Geachte raad, Graag informeren wij u over het volgende. Raadsmemo Nummer: 162495 Behandeld door: Jos van de Griend/C. van den Heuvel Onderwerp: Raadsmemo afvalinzameling Datum: 7 februari 2017 Geachte raad, Graag informeren wij u over het volgende. 1 Inleiding

Nadere informatie

Overdracht College-Raad. Voorgesteld besluit raad

Overdracht College-Raad. Voorgesteld besluit raad Overdracht College-Raad Datum 22 september 2016 onderwerp Hoofdlijnenrapport Zwolle zonder Afval portefeuillehouder Filip van As informant Ekhart, Rutger (297) eenheid/afdeling Expertisecentrum ECW Voorgesteld

Nadere informatie

inzamelen Wat levert het op?

inzamelen Wat levert het op? inzamelen Wat levert het op? OMGEKEERD Sabine Nijdam Beleidsadviseur afvalbeheer en grondstoffeninzameling 1 Kengetallen - Aantal inwoners 33.000 - Aantal aansluitingen ca. 14.000 - Stedelijkheidsklasse

Nadere informatie

Onderwerp: Afvalbeleidsplan

Onderwerp: Afvalbeleidsplan Vergadering gemeenteraad d.d. 28 februari 2019 Agenda nummer 8 Portefeuillehouder: wethouder de heer IJ.J. Rijzebol Onderwerp: Afvalbeleidsplan Korte inhoud: Een van de taken van de gemeente is het inzamelen

Nadere informatie

Bijlage 1: Informatie over het beleidskader en de LAP-doelstellingen

Bijlage 1: Informatie over het beleidskader en de LAP-doelstellingen Bijlage 1: Informatie over het beleidskader en de LAP-doelstellingen Formeel kader en beleidskader Gemeenten hebben op grond van de Wet milieubeheer een wettelijke zorgplicht voor de periodieke inzameling

Nadere informatie

De raad van de gemeente Zoetermeer; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 november 2018

De raad van de gemeente Zoetermeer; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 november 2018 Afvalstoffenverordening 2019 (0637205124) De afvalstoffenverordening Zoetermeer stelt regels op het gebied van inzameling van verschillende afvalstoffen in de gemeente Zoetermeer. Hiermee worden de kaders

Nadere informatie

GOED SCHEIDEN LOONT. Het 1e kwartaal. Inhoud

GOED SCHEIDEN LOONT. Het 1e kwartaal. Inhoud Inhoud Inleiding... 2 Samenvattende conclusie... 2 Communicatie... 2 Inzamelmiddelen... 3 Afvalhoeveelheden... 3 Aanbiedgedrag... 5 Overig... 5 Inleiding Met ingang van 1 januari 2016 is Goed Scheiden

Nadere informatie

Respons Van de 779 benaderde panelleden hebben 544 de vragenlijst ingevuld. Dat is een respons van 70%.

Respons Van de 779 benaderde panelleden hebben 544 de vragenlijst ingevuld. Dat is een respons van 70%. Inleiding Keuze voor de toekomst: inzameling van afval De gemeente Oss moet de komende jaren besparen. Ook het inzamelen van huishoudelijk afval moet slimmer en goedkoper worden. Uit het oogpunt van duurzaamheid

Nadere informatie

*ZEA284A3E65* Raadsvergadering d.d. 17 december 2015

*ZEA284A3E65* Raadsvergadering d.d. 17 december 2015 *ZEA284A3E65* Raadsvergadering d.d. 17 december 2015 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-30481/DV.15-566, afdeling Ruimte. Sellingen, 10 december 2015 Onderwerp: Afvalstoffenbeleidsplan 2016-2020 Aanleiding

Nadere informatie

Op weg naar een circulaire economie

Op weg naar een circulaire economie Op weg naar een circulaire economie Agenda Afvalstromen Cijfers De Haarlemse aanpak Naar een circulaire economie Afval = Grondstof Afvalstromen GFT Kunststof Papier Glas Textiel Restafval GFT-stroom Inzameling

Nadere informatie

2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 (voorstel) 116 119 110 110 112,75 114,35 115,5 120,25 121,20

2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 (voorstel) 116 119 110 110 112,75 114,35 115,5 120,25 121,20 Bijlage 2 Voorstel tarieven afvalstoffenheffing 2014 Tarieven 2014 Wij stellen voor de tarieven voor de afvalstoffenheffing te verhogen. Wij stellen voor het vastrecht op 121,20 per jaar (+ 0,8%), het

Nadere informatie

Bestuursmonitor Gemeente Twenterand. Zwolle, 15 mei 2013

Bestuursmonitor Gemeente Twenterand. Zwolle, 15 mei 2013 Bestuursmonitor 2012 Gemeente Twenterand Zwolle, 15 mei 2013 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 1 DOELSTELLINGEN... 1 LEESWIJZER... 1 2. INZAMELING GRONDSTOFFEN... 2 INZAMELRESULTATEN... 2 HERGEBRUIK... 2

Nadere informatie

Datum collegevergadering : 12 maart 2019 Datum raadsvergadering : 24 april 2019

Datum collegevergadering : 12 maart 2019 Datum raadsvergadering : 24 april 2019 *ZEB7A108D2E* Zaak en documentnummer : Z/19/083544/DV.19-106 Commissievoorstel Datum collegevergadering : 12 maart 2019 Datum raadsvergadering : 24 april 2019 Portefeuillehouder : Wethouder H. Brunen Volgnummer

Nadere informatie

Raadsvergadering: 28 nov 2017 Besluit: Aangenomen Voor: HOP, CDA, VVD, CU, D66, SP, ND, LMJ, BB, SH, PvdA Tegen: TD

Raadsvergadering: 28 nov 2017 Besluit: Aangenomen Voor: HOP, CDA, VVD, CU, D66, SP, ND, LMJ, BB, SH, PvdA Tegen: TD Raadsvergadering: 28 nov 2017 Besluit: Aangenomen Voor: HOP, CDA, VVD, CU, D66, SP, ND, LMJ, BB, SH, PvdA Tegen: TD Agendanr.: 12 Voorstelnr.: RB2017097 Onderwerp: Afvalinzameling - Grondstoffenbeleidsplan

Nadere informatie

Resultaat gescheiden afvalinzameling 2018 In vergelijking tot gemeente Drimmelen

Resultaat gescheiden afvalinzameling 2018 In vergelijking tot gemeente Drimmelen Resultaat gescheiden afvalinzameling 2018 In vergelijking tot 2017 gemeente Doss. no. 18AA507 Tilburg, 19 februari 2018 De AfvalSpiegel Kraaivenstraat 21-15 Postbus 1011 5000 JH Tilburg Tel: 085-771995

Nadere informatie

Enschede zonder afval

Enschede zonder afval Enschede zonder afval Factsheets - Resultaten Diftar Aanbiedgedrag Restafval Gemiddeld aantal ledigingen/stortingen per inzamelmiddel 140 liter 240 liter 30 liter verzamelcontainer 7 9 53 0 10 20 30 40

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk

Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk Broekpolder versie: 26 april 2018 Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk Pagina

Nadere informatie

Gemeenteraad. Dienst/afdeling: SLWE. Onderwerp Andere aanpak afvalinzameling vanaf 1 januari 2015. Voorstel

Gemeenteraad. Dienst/afdeling: SLWE. Onderwerp Andere aanpak afvalinzameling vanaf 1 januari 2015. Voorstel Aan de gemeenteraad Volgnummer: Dienst/afdeling: SLWE Onderwerp Andere aanpak afvalinzameling vanaf 1 januari 2015 Voorstel 1. Een systeem van driewekelijks inzamelen restafval en plastic afval per 1 januari

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. 681498

Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. 681498 meppel.nl Agendapunt V/12. Meppel, 17 maart 2015 Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. 681498 Onderwerp: Verdergaande scheiding afvalstromen Voorgesteld besluit De raad voor te stellen: 1. Ter uitvoering

Nadere informatie

Notitie inzameling huishoudelijk afval 2010

Notitie inzameling huishoudelijk afval 2010 Notitie inzameling huishoudelijk afval 2010 Inleiding In deze notitie worden de gegevens inzake de inzameling van huishoudelijk afval in Sint-Oedenrode over 2010 geanalyseerd. Leeswijzer Daartoe worden

Nadere informatie

:04 Begrotingswijziging 2016

:04 Begrotingswijziging 2016 17-11-2015 14:04 Begrotingswijziging 2016 INHOUDSOPGAVE A) INLEIDING 1 B) 1 e WIJZIGING 2 C) PROGRAMMAREKENING 4 D) TOELICHTING BEGROTINGSWIJZIGING 5 E) PRODUCTBEGROTING 12 F) INVESTERINGEN 14 A) INLEIDING

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Restafvalsysteem in 2020

Veelgestelde vragen Restafvalsysteem in 2020 Veelgestelde vragen Restafvalsysteem in 2020 Vanaf 1 januari 2020 gaan we over op een andere manier van het inzamelen van ons restafval. Al het herbruikbare afval (grondstoffen noemen we dat) blijft de

Nadere informatie

93% papier en karton 86% flessen /glas 85% gft (groente/fruit/tuinafval) klein chemisch afval / elektrische apparaten 68% 66% textiel / kleding 55%

93% papier en karton 86% flessen /glas 85% gft (groente/fruit/tuinafval) klein chemisch afval / elektrische apparaten 68% 66% textiel / kleding 55% 1 2 4 papier en karton 93% flessen /glas 86% gft (groente/fruit/tuinafval) 85% klein chemisch afval / elektrische apparaten textiel / kleding 68% 66% grof snoeiafval 55% herbruikbare goederen (kringloop)

Nadere informatie

Resultaten peiling afvalinzameling Rijssen-Holten Panel. augustus 2018

Resultaten peiling afvalinzameling Rijssen-Holten Panel. augustus 2018 Resultaten peiling afvalinzameling Rijssen-Holten Panel augustus 2018 Inwonerpeiling afvalinzameling Inwonerpeiling Eind 2016 is er een aantal wijzigingen in de afvalinzameling doorgevoerd. De gemeente

Nadere informatie

Afvalmonitor / effectmeting Drimmelen

Afvalmonitor / effectmeting Drimmelen 2011 Doss. no. 10233 Tilburg, 21 maart 2011 2011 Bureau Milieu & Werk BV Kraaivenstraat 21-15 Postbus 10311 5000 JH Tilburg Tel: 013-5434400 Fax: 013-5443102 E-mail: Info@bureaumw.com Bestuurlijke samenvatting

Nadere informatie

Meer waarde uit afval. Oriëntatie commissie Papendrecht 10 februari 2016, Dion van Steensel

Meer waarde uit afval. Oriëntatie commissie Papendrecht 10 februari 2016, Dion van Steensel Meer waarde uit afval Oriëntatie commissie Papendrecht 10 februari 2016, Dion van Steensel Inhoud 1. Aanleiding/kader 2. Stand van zaken Papendrecht 3. Verbetervoorstellen 4. Verwachte effecten 1. Aanleiding/kader

Nadere informatie

Rvs Invoering Diftar 10 april 2017 Pagina 1 van 5

Rvs Invoering Diftar 10 april 2017 Pagina 1 van 5 Raadsavond 10-4-2017 Registratienummer 17.022 Portefeuillehouder Y. Peters-Adrian Opsteller M. Radema/V. de Bruyn Onderwerp Invoering maatregelen voor betere afvalscheiding Beslispunten 1. Instemmen met

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 250089 Datum : 2 februari 2016 Programma : Strategie Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. V.G.M. van den

Nadere informatie

Afvalscheiding nu en in de toekomst Onderzoek en Informatie, mei 2015

Afvalscheiding nu en in de toekomst Onderzoek en Informatie, mei 2015 Afvalscheiding nu en in de toekomst Onderzoek en Informatie, mei 2015 100% afval scheiden = 0 kg restafval! Dat is het doel waar Breda naar streeft. De gemeente onderschrijft daarmee het landelijk actieplan

Nadere informatie

Verlaging van afvalstoffenheffing door uitvoering van de Raamovereenkomst verpakkingen

Verlaging van afvalstoffenheffing door uitvoering van de Raamovereenkomst verpakkingen Bijlage Verlaging van afvalstoffenheffing door uitvoering van de Raamovereenkomst verpakkingen mei 2009 Pagina 1 van 7 Samenvatting In deze bijlage wordt inzicht gegeven in de mate waarin als gevolg van

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 25-05-2010 Onderwerp: Afvalbeleidsplan 2010-2015 Conceptbesluit: - ter vaststelling aan de raad aanbieden van het afvalbeleidsplan

Nadere informatie

ieldrop-mierlo behandeld Richard van der Krieken doorkiesnr. (040) 289 37 50 Geldrop 4 december 2006 onderwerp Enquête Beste meneer, mevrouw,

ieldrop-mierlo behandeld Richard van der Krieken doorkiesnr. (040) 289 37 50 Geldrop 4 december 2006 onderwerp Enquête Beste meneer, mevrouw, ieldrop-mierlo uw brief ons behandeld Richard van der Krieken doorkiesnr. (040) 289 37 50 Geldrop 4 december 2006 onderwerp Enquête Beste mer, mevrouw, Momenteel onderzoeken wij de uitvoering en waardering

Nadere informatie

Afvalinspiratiebijeenkomst Muntendam 30 mei 2018

Afvalinspiratiebijeenkomst Muntendam 30 mei 2018 Afvalinspiratiebijeenkomst Muntendam 30 mei 2018 Opening Wethouder Peter Verschuren Wij hebben een taak die eruit bestaat dat we van alle drie verschillende manieren van afvalinzameling in deze gemeente

Nadere informatie

Raadsmededeling. Datum 6 januari 2004 Nr.: 04-15. Het college van B&W. De raads- en duoburgerleden. Kopie aan. Afvalinzameling in de binnenstad

Raadsmededeling. Datum 6 januari 2004 Nr.: 04-15. Het college van B&W. De raads- en duoburgerleden. Kopie aan. Afvalinzameling in de binnenstad Datum 6 januari 2004 Nr.: 04-15 Van Aan Het college van B&W De raads- en duoburgerleden Kopie aan Onderwerp Afvalinzameling in de binnenstad Mededeling 1 INLEIDING Bij vaststelling van het Beleidsplan

Nadere informatie

Hoofdstuk 13. Afval en milieu

Hoofdstuk 13. Afval en milieu Hoofdstuk 13. Afval en milieu Samenvatting Negen op de tien Leidenaren is bekend met de kringloopwinkel Het Warenhuis en bijna vier op de tien is er in het afgelopen jaar geweest. Na een stijging in de

Nadere informatie

ADVIESNOTA GEMEENTE SOEST

ADVIESNOTA GEMEENTE SOEST ADVIESNOTA GEMEENTE SOEST Steller advies: Zaaknummer Afdeling: Datum: H.W. Dillingh 1541223 Ruimte 22-02-2017 Onderwerp: Invoering omgekeerd inzamelen Voorstel tot besluit: 1. Vaststellen van het evaluatieverslag

Nadere informatie

Afvalmonitor / effectmeting Gemeente Purmerend

Afvalmonitor / effectmeting Gemeente Purmerend Afvalmonitor / effectmeting Doss. no. 15A519 Tilburg, 10 februari De AfvalSpiegel Kraaivenstraat 21-15 Postbus 10311 5000 JH Tilburg Tel: 085-7731995 E-mail: info@deafvalspiegel.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders Burgemeester en wethouders Raadsvoorstel voor behandeling in oordeelvormende/besluitvormende vergadering Datum vergadering : 29 juni 2017 Zaaknummer: 68979 Onderwerp : Tarievenblad afvalstoffenheffing

Nadere informatie

Voorkeurenonderzoek afvalscheiding GFT Gemeente Harlingen AHA! marktonderzoek en marketingadvies

Voorkeurenonderzoek afvalscheiding GFT Gemeente Harlingen AHA! marktonderzoek en marketingadvies Voorkeurenonderzoek afvalscheiding GFT Gemeente Harlingen AHA! marktonderzoek en marketingadvies Voorkeurenonderzoek afvalscheiding GFT Inleiding Voor u ligt het rapport met de uitkomsten van het voorkeurenonderzoek

Nadere informatie

Nederland Circulair Hoe draagt Papendrecht bij?

Nederland Circulair Hoe draagt Papendrecht bij? Nederland Circulair Hoe draagt Papendrecht bij? Waarom is er urgentie om het afvalbeleid aan te passen? Weg met onze wegwerpmentaliteit Interview met staatssecretaris Sharon Dijksma, Volkskrant 14 september

Nadere informatie