De herdruk die voorzien was vorig schooljaar, is niet gebeurd. Er is budget voorzien om de schoolroutekaart in 2015 wel te herdrukken.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De herdruk die voorzien was vorig schooljaar, is niet gebeurd. Er is budget voorzien om de schoolroutekaart in 2015 wel te herdrukken."

Transcriptie

1 Werkgroep verkeer 28 april 2015 Aanwezig Patrick Otten (stad Deinze), Marit De Wilde (stad Deinze), Guy Vermeiren (politiezone Deinze-Zulte), Sam Heyerick (VTI Deinze), Kurt Persyn (Leiepoort, campus Sint-Vincentius), Paul Schaubroeck (Leiepoort, campus Sint-Hendrik), Annick Denewet (Leiepoort, campus Sint-Theresia), Franky De Graeve (BS Onze-Lieve-Vrouw Deinze), Eddy Raes (scholengemeenschap katholieke scholen Deinze), Trees Van Hove (schepen stad Deinze), Filip Claeys (stad Deinze) Kennismaking Marit De Wilde is mobiliteits- en duurzaamheidsambtenaar van stad Deinze. Ze werkt vanuit de dienst grondgebiedzaken en is onder meer betrokken bij de opmaak van het mobiliteitsplan. Marit zal gaandeweg alle overleggen rond mobiliteit verder opvolgen. Schoolroutekaart Herdruk De herdruk die voorzien was vorig schooljaar, is niet gebeurd. Er is budget voorzien om de schoolroutekaart in 2015 wel te herdrukken. Aanpassingen Er zijn ondertussen een aantal belangrijke wijzigingen, onder meer door de aanleg van een aantal nieuwe fietspaden. Het is van belang dat de schoolroutekaart de recentste verkeerssituatie weergeeft. Marit en Patrick nemen contact op met het provinciebestuur en toetsen de mogelijkheden om de kaart bij te werken af. Knelpunten Overzicht In bijlage vind je een overzicht van de knelpunten die op de vergadering besproken werden. Voorbereiding Ter voorbereiding van dit overleg inventariseerde Annick Denewet alle knelpunten die eerder in de verkeerscommissie aan bod kwamen. Pagina 1 van 2

2 Fietsstraat Kaaistraat Situering Op de vorige verkeerscommissie werd goedgekeurd om van de Kaaistraat een fietsstraat te maken. Tot nu toe was er geen overleg met de directie. Er wordt gevreesd voor de bereikbaarheid van de school. Veel ouders met erg jonge kinderen en leerlingen die van buiten het centrum komen, kunnen immers enkel met de auto komen. Fietsstraat / schoolstraat Er bestaan twee concepten: Een fietsstraat is een straat waar fietsers absolute voorrang hebben op alle andere verkeer. Fietsers mogen de hele breedte van de weg innemen en hoeven achterliggend verkeer geen voorrang te geven. De straat is wel toegankelijk voor auto s. Een schoolstraat is een straat waar geen gemotoriseerd verkeer mag zijn bij het begin en het einde van de schooldag. Veiligheid Deze nieuwe concepten zijn interessante hulpmiddelen om de schoolomgevingen veiliger te maken voor zwakke weggebruikers. Nieuwe verkeerssituaties zijn vaak niet voor iedereen even gunstig, we moeten hierin durven compromissen zoeken. Varia Statistieken Zijn er statistieken over (fiets)ongevallen in Deinze beschikbaar? Academies De kunstenacademies zijn ook uitgenodigd op WG verkeer, maar het is voor hen niet steeds evident om iemand af te vaardigen. Daarenboven hebben ze een nauwere band met het stadsbestuur, waardoor er minder nood is aan het melden van verkeersknelpunten via dit overleg. Mobibattles Het initiatief werd intern geëvalueerd, je vind deze evaluatie in bijlage. Hoewel het een interessant initiatief was, hebben de scholen het niet ervaren als participatiemoment aan het mobiliteitsplan, ook al was dit het doel. Om verschillende redenen was een intensiever participatiemoment moeilijk te organiseren. De mobibattle hoeft niet door een externe organisatie begeleid te worden, scholen kunnen makkelijk zelf met het concept aan de slag. Als verschillende scholen hierin willen samenwerken, dan kan het stadsbestuur hierin een ondersteunende rol spelen. Pagina 2 van 2

3 versie 28 april 2015, pagina 1 van 4 LOCATIE SITUATIE FEEDBACK 28/4 STATUS 1 Kruispunt Markt - Brielstraat Fietsers komende van Markt moeten voorrang geven aan verkeer uit Brielstraat, maar doen dit meestal niet. Automobilisten hebben vooral oog voor verkeer uit Tolpoortstraat. Dit kan opgelost worden door fietssuggestiestrook. Suggestiestrook is aangelegd. Er wordt nagegaan in hoeverre haaientanden zinvol zijn. Wordt opnieuw voorgelegd op de volgende verkeerscommissie 5 Kruispunt Kalkhofstraat G. Gezellelaan Fietsers komende uit de Kalkhofstraat die links willen, kunnen het fietspad moeilijk bereiken door geparkeerde auto s (net zoals fietsers die van rechts uit de G.Gezellelaan komen en willen afslaan naar de Kalkhofstraat. Er is een parkeerverbod in de G. Gezellelaan t.h.v. de Kalkhofstraat Opgelost 6 Uitgang collegestraatje Tolpoortstraat Het is niet duidelijk dat dit een uitgang van een school betreft. Geparkeerde auto s belemmeren het zicht. Er is chaos wanneer de kinderen naar school komen en naar huis vertrekken. Dit is zone 30, de verkeerscommissie adviseert geen aanpassingen aan te brengen en vraagt de school om een gemachtigd opzichter te voorzien. Geen aanpassingen wordt meegenomen in bespreking herinrichting Tolpoortstraat. 8 Kruispunt Markt / Congoplein Fietsers die het Congoplein willen oprijden worden vaak weggedrumd door auto s die het rondpunt oprijden. Doordat er geen fietspad is en het voetpad verhoogt is, is dit een gevaarlijke situatie. Wegmarkering is aangebracht. Opgelost. 9 P. Benoitlaan t.h.v. uitgang Leiepoort, campus Sint-Vincentius. De voortuintjes van de rijwoningen aan de overkant van Sint-Vincentius zijn volledig in klinkers aangelegd. Daardoor is het onderscheid tussen de oprit en de tuin niet duidelijk. Studenten van het KISP parkeren s avonds vaak voor de opritten, tot ongenoegen van de bewoners. Een parkeerverbod per oprit is niet mogelijk: de parkeerstrook moet als één zone beschouwd worden. Een volledig parkeerverbod zal ook de bewoners treffen en is dus niet zinvol. Er kan eventueel een kissand-ride-zone ingericht worden. Wordt meegenomen in heraanleg P. Benoitlaan. 10 Dossier P. Benoitlaan Het dossier voor de aanpassingen van de P. Benoitlaan wordt op dit moment geblokkeerd door De Lijn die zich niet kan vinden in de voorgestelde oplossingen voor het busverkeer. Er zijn binnenkort terug besprekingen met De Lijn.

4 versie 28 april 2015, pagina 2 van 4 13 Kruispunt Oude Heirbaan Sint- Janstraat Per week gaan 4 groepen kleuters turnen in zaal Leiezicht. Ze moeten daarbij de Oude Heirbaan oversteken, zonder zebrapad. Kan er een zebrapad aangelegd worden? Zebrapad is aangelegd. Opgelost. 14 Kruispunt Oude Heirbaan Grijsbulckstraat Dit kruispunt ligt in de schoolomgeving. Er is geen aanduiding dat er een school in de buurt is en veel chauffeurs houden zich niet aan de snelheidsbeperking van 50 km/u. Kan er een aanduiding komen dat dit een schoolomgeving is? Wordt besproken bij de herinrichting van de Oude Heirbaan. 15 G. Gezellelaan, uitgang Leiepoort, Sint-Hendrik Kan het verkeer afgeremd worden door het zebrapad (licht) te verhogen? Dit is niet wenselijk. Enerzijds verloopt het verkeer voor en na school stapvoets door de drukte. Anderzijds is dit een drukke busroute, drempels hinderen het busverkeer. Afgesloten zonder aanpassing. 17 Beplanting L. De Clercqstraat De beplanting in de L. De Clercqstraat hindert soms het zicht. Dit wordt gemeld aan de groendienst. Opgelost. 18 Bushaltes P. Benoitlaan Veel bushaltes zijn niet overdekt. Dit wordt besproken met De Lijn. Er bestaan gesubsidieerde bushokjes, maar niet allemaal (niet alle haltes zijn interessant om publiciteit te maken). Voor de overige kunnen gestandaardiseerde bushokjes bij de Lijn gekocht worden door het stadsbestuur. 19 Kruispunt aan VIBLO Leieland. Aan de afrit van de parking van VIBLO Leieland in de Oude Brugsepoort is er dikwijls veel wanorde. Er is onvoldoende ruimte om twee afslagstroken aan te duiden, terwijl er wel twee auto s naast elkaar kunnen staan. Eén strook creëren in nefast voor de verkeersafwikkeling en zal tot files leiden. De wanorde is moeilijk te vermijden. Afgesloten zonder aanpassingen.

5 versie 28 april 2015, pagina 3 van 4 20 Semi-publieke parking D-shopping Wie de semi-publieke parking gebruikt zonder het shoppingcenter te bezoeken, wordt daar op aangesproken. Het stadsbestuur blijft bij Piens aandringen om de gemaakte afspraken te respecteren, op dit moment zonder veel succes. 21 Fietssuggestiestrook L. De Clercqlaan Het asfalt tussen de betonplaten is uitgesleten ter hoogte van de fietssuggestiestrook. Fietsers dreigen daar te haperen en te vallen. Dit wordt gemeld aan de technische uitvoeringsdienst om op te lossen. 22 Parkeermeter Gentpoortstraat De parkeermeter levert nog steeds tickets af die slechts 2 uur geldig zijn. Dit werd reeds eerder gemeld zonder gevolg. Marit neemt het verder op. 23 Oversteekplaats Dries De verkeerslichten blijven erg kort op groen staan voor voetgangers. Daardoor kan een klas onmogelijk in één beweging de Gaversesteenweg oversteken. Deze nieuwe situatie moet geëvalueerd worden. Deze bedenking wordt doorgespeeld. 24 Verkeerslichtengeregeld kruispunt Dries Kan er een verkeerslichtengeregeld kruispunt geïnstalleerd worden? De huidige situatie is soms verwarrend (zie verkeerscommissie 24/02/2015). Dit zal zeker in combinatie met het kruispunt iets verderop een negatieve invloed hebben op de doorstroming vanuit de Gaversesteenweg en is dus niet aangewezen. De verkeerslichten hebben geen groen licht, maar een oranje knipperlicht. Het is dus duidelijk dat chauffeurs daar steeds aandachtig moeten zijn voor ander verkeer. Afgesloten zonder aanpassingen. 25 Zebrapad Gaversesteenweg t.h.v. bakkerij Dumalin Het zebrapad t.h.v. bakkerij Dumalin werd verwijderd. Daardoor moet je zowel de Gaversesteenweg als de Oudenaardsesteenweg oversteken. Kan het zebrapad terug gelegd worden? Dit wordt voorgelegd aan de verkeerscommissie. Het lijkt een zinvolle optie, al zal het de roep om een volledig verkeerslichtengeregeld kruispunt wellicht versterken.

6 versie 28 april 2015, pagina 4 van 4 26 Verkeerslichten Brielstraat Wanneer je uit de Brielstraat komt naar de Tweebruggenlaan dien je soms tot 5 minuten te wachten aan de rode lichten, los van het aantal wachtenden. Mogelijk is er iets fout met de afstelling van de lichten, Marit gaat dit na. 27 Poortje Brielmeersen Het poortje aan de Brielmeersen t.h.v. de Brielstraat is afgesloten, kan dit terug open? Normaal is het poortje open tot 20.00u. in de winter en 22.00u. in de zomer. De provincie beheert momenteel het domein, Patrick vraagt na of het poortje terug geopend kan worden.

7 versie 28 april 2015, pagina 1 van 4 LOCATIE SITUATIE FEEDBACK 28/4 STATUS 1 Kruispunt Markt - Brielstraat Fietsers komende van Markt moeten voorrang geven aan verkeer uit Brielstraat, maar doen dit meestal niet. Automobilisten hebben vooral oog voor verkeer uit Tolpoortstraat. Dit kan opgelost worden door fietssuggestiestrook. Fietspad is aangelegd. Er wordt nagegaan in hoeverre haaientanden zinvol zijn. Wordt opnieuw voorgelegd op de volgende verkeerscommissie. 5 Kruispunt Kalkhofstraat G. Gezellelaan Fietsers komende uit de Kalkhofstraat die links willen, kunnen het fietspad moeilijk bereiken door geparkeerde auto s (net zoals fietsers die van rechts uit de G.Gezellelaan komen en willen afslaan naar de Kalkhofstraat. Er is een parkeerverbod in de G. Gezellelaan t.h.v. de Kalkhofstraat Opgelost. 6 Uitgang collegestraatje Tolpoortstraat Het is niet duidelijk dat dit een uitgang van een school betreft. Geparkeerde auto s belemmeren het zicht. Er is chaos wanneer de kinderen naar school komen en naar huis vertrekken. Dit is zone 30, de verkeerscommissie adviseert geen aanpassingen aan te brengen en vraagt de school om een gemachtigd opzichter te voorzien. Geen aanpassingen wordt meegenomen in bespreking herinrichting Tolpoortstraat. 8 Kruispunt Markt / Congoplein Fietsers die het Congoplein willen oprijden worden vaak weggedrumd door auto s die het rondpunt oprijden. Doordat er geen fietspad is en het voetpad verhoogt is, is dit een gevaarlijke situatie. Wegmarkering is aangebracht. Opgelost. 9 P. Benoitlaan t.h.v. uitgang Leiepoort, campus Sint-Vincentius. De voortuintjes van de rijwoningen aan de overkant van Sint-Vincentius zijn volledig in klinkers aangelegd. Daardoor is het onderscheid tussen de oprit en de tuin niet duidelijk. Studenten van het KISP parkeren s avonds vaak voor de opritten, tot ongenoegen van de bewoners. Een parkeerverbod per oprit is niet mogelijk: de parkeerstrook moet als één zone beschouwd worden. Een volledig parkeerverbod zal ook de bewoners treffen en is dus niet zinvol. Er kan eventueel een kissand-ride-zone ingericht worden. Wordt meegenomen in heraanleg P. Benoitlaan. 10 Dossier P. Benoitlaan Het dossier voor de aanpassingen van de P. Benoitlaan wordt op dit moment geblokkeerd door De Lijn die zich niet kan vinden in de voorgestelde oplossingen voor het busverkeer. Er zijn binnenkort terug besprekingen met De Lijn.

8 versie 28 april 2015, pagina 2 van 4 13 Kruispunt Oude Heirbaan Sint- Janstraat Per week gaan 4 groepen kleuters turnen in zaal Leiezicht. Ze moeten daarbij de Oude Heirbaan oversteken, zonder zebrapad. Kan er een zebrapad aangelegd worden? Zebrapad is aangelegd. Opgelost. 14 Kruispunt Oude Heirbaan Grijsbulckstraat Dit kruispunt ligt in de schoolomgeving. Er is geen aanduiding dat er een school in de buurt is en veel chauffeurs houden zich niet aan de snelheidsbeperking van 50 km/u. Kan er een aanduiding komen dat dit een schoolomgeving is? Wordt besproken bij de herinrichting van de Oude Heirbaan. 15 G. Gezellelaan, uitgang Leiepoort, Sint-Hendrik Kan het verkeer afgeremd worden door het zebrapad (licht) te verhogen? Dit is niet wenselijk. Enerzijds verloopt het verkeer voor en na school stapvoets door de drukte. Anderzijds is dit een drukke busroute, drempels hinderen het busverkeer. Afgesloten zonder aanpassing. 17 Beplanting L. De Clercqstraat De beplanting in de L. De Clercqstraat hindert soms het zicht. Dit wordt gemeld aan de groendienst. Opgelost. 18 Bushaltes P. Benoitlaan Veel bushaltes zijn niet overdekt. Dit wordt besproken met De Lijn. Er bestaan gesubsidieerde bushokjes, maar niet allemaal (niet alle haltes zijn interessant om publiciteit te maken). Voor de overige kunnen gestandaardiseerde bushokjes bij de Lijn gekocht worden door het stadsbestuur. 19 Kruispunt aan VIBLO Leieland. Aan de afrit van de parking van VIBLO Leieland in de Oude Brugsepoort is er dikwijls veel wanorde. Er is onvoldoende ruimte om twee afslagstroken aan te duiden, terwijl er wel twee auto s naast elkaar kunnen staan. Eén strook creëren in nefast voor de verkeersafwikkeling en zal tot files leiden. De wanorde is moeilijk te vermijden. Afgesloten zonder aanpassingen.

9 versie 28 april 2015, pagina 3 van 4 20 Semi-publieke parking D-shopping Wie de semi-publieke parking gebruikt zonder het shoppingcenter te bezoeken, wordt daar op aangesproken. Het stadsbestuur blijft bij Piens aandringen om de gemaakte afspraken te respecteren, op dit moment zonder veel succes. 21 Fietssuggestiestrook L. De Clercqlaan Het asfalt tussen de betonplaten is uitgesleten ter hoogte van de fietssuggestiestrook. Fietsers dreigen daar te haperen en te vallen. Dit wordt gemeld aan de technische uitvoeringsdienst om op te lossen. 22 Parkeermeter Gentpoortstraat De parkeermeter levert nog steeds tickets af die slechts 2 uur geldig zijn. Dit werd reeds eerder gemeld zonder gevolg. Marit neemt het verder op. Opgelost (feedback 30/6/15). 23 Oversteekplaats Dries De verkeerslichten blijven erg kort op groen staan voor voetgangers. Daardoor kan een klas onmogelijk in één beweging de Gaversesteenweg oversteken. Deze nieuwe situatie moet geëvalueerd worden. Deze bedenking wordt doorgespeeld aan wegbeheerder AWV. 24 Verkeerslichtengeregeld kruispunt Dries Kan er een verkeerslichtengeregeld kruispunt geïnstalleerd worden? De huidige situatie is soms verwarrend (zie verkeerscommissie 24/02/2015). Dit zal zeker in combinatie met het kruispunt iets verderop een negatieve invloed hebben op de doorstroming vanuit de Gaversesteenweg en is dus niet aangewezen. De verkeerslichten hebben geen groen licht, maar een oranje knipperlicht. Het is dus duidelijk dat chauffeurs daar steeds aandachtig moeten zijn voor ander verkeer. Afgesloten zonder aanpassingen. 25 Zebrapad Gaversesteenweg t.h.v. bakkerij Dumalin Het zebrapad t.h.v. bakkerij Dumalin werd verwijderd. Daardoor moet je zowel de Gaversesteenweg als de Oudenaardsesteenweg oversteken. Kan het zebrapad terug gelegd worden? Dit wordt voorgelegd aan de verkeerscommissie. Het lijkt een zinvolle optie, al zal het de roep om een volledig verkeerslichtengeregeld kruispunt wellicht versterken. Te bespreken met wegbeheerder AWV.

10 versie 28 april 2015, pagina 4 van 4 26 Verkeerslichten Brielstraat Wanneer je uit de Brielstraat komt naar de Tweebruggenlaan dien je soms tot 5 minuten te wachten aan de rode lichten, los van het aantal wachtenden. Mogelijk is er iets fout met de afstelling van de lichten, Marit speelt dit door aan AWV. 27 Poortje Brielmeersen Het poortje aan de Brielmeersen t.h.v. de Brielstraat is afgesloten, kan dit terug open? Normaal is het poortje open tot 20.00u. in de winter en 22.00u. in de zomer. De provincie beheert momenteel het domein, Patrick vraagt na of het poortje terug geopend kan worden.

11 Evaluatie Mobibattle Deinze 20/10/2014

12 Mobibattle: opzet In samenwerking met TreinTramBus bood stad Deinze gratis Mobibattles aan voor de Deinse secundaire scholen. Dit is een activiteit voor leerlingen tussen 13 en 16 jaar, waarin ze een positieve attitude tegenover duurzame vervoersmodi, een vergroting van hun zelfstandige mobiliteit en vaardigheden en regels in het verkeer aangeleerd krijgen in spelvorm. Leerlingen van het Koninklijk Erasmusatheneum, Leiepoort campus Sint-Hendrik, Leiepoort campus Sint-Theresia en Leiepoort campus Sint-Vincentius namen hieraan deel op 18, 22, 23 en 24 september. In eerste instantie wilden we met dit project de schoolgaande jongeren in Deinze op een leuke manier laten werken rond duurzame mobiliteit. De leerkrachten werden ook actief betrokken bij de begeleiding tijdens de tocht. Doordat de leerkrachten actief meewerkten en zij allen het materiaal (draaiboeken, opdrachten, ) ter beschikking kregen, zijn zij in staat zijn (indien gewenst) om in de toekomst zelfstandig aan de slag te gaan en soortgelijke activiteiten uit te werken. Vele begeleiders gaven reeds aan deze activiteit graag nog eens te doen in de toekomst met andere klasgroepen. Doelstellingen Ten eerste wilden we bij jongeren een positieve attitude ten opzichte van duurzame vervoersmodi en een grotere affiniteit met het openbaar vervoer creëren. Jongeren leren immers niet altijd in de gezinsomgeving hoe ze zich op een duurzame manier kunnen verplaatsen. Scholen vormen geschikte kanalen om kennis over duurzame alternatieven, zoals het openbaar vervoer, aan te brengen. Door hen te ondersteunen in een ruimer openbaar vervoergebruik dan alleen woon-schoolverkeer zorg je ervoor dat kinderen de bus, tram, trein en metro meer gaan appreciëren. Dat bleek ook de getuigenissen van de deelnemers. Een tweede doelstelling was de zelfstandige mobiliteit bij jongeren vergroten. Het openbaar vervoer is voor jongeren hét vervoermiddel bij uitstek om zich te verplaatsen over langere afstanden, onafhankelijk van hun ouders. Zo zijn jongeren niet altijd op de hoogte van de voor hen goedkoopste tarieven, kunnen ze niet altijd goed omgaan met verschillende situaties (vertragingen, ) en weten ze niet altijd de juiste informatie te vinden. Deze kennis wilden we aanscherpen met de mobibattle. Het was opvallend dat er een groot verschil was tussen de deelnemers: sommigen konden vrij goed de dienstregelingen interpreteren, anderen (helemaal) niet. Sommigen waren in staat om de efficiëntste route uit te stippelen van punt A naar B en een juiste vervoersmiddel te kiezen, voor anderen was dit dan echter geen evidentie. Velen hadden ook nog nooit gehoord van goedkope tarieven voor jongeren zoals Go-Pass, Key card hieruit bleek dat dit soort interactieve tochten toch écht wel nodig zijn. Anderzijds worden gebruikers van het openbaar vervoer verondersteld om een aantal regels te kennen en sociale vaardigheden te beheersen zoals respect, hoffelijkheid en zin voor

13 verantwoordelijkheid. Groepsdruk en anonimiteit omstandigheden waar vooral jongeren gevoelig voor zijn geven wel eens aanleiding tot onveilig of storend gedrag. Er is dus een permanente nood bij jongeren aan educatie, zowel voor wie al vertrouwd is met het openbaar vervoer als voor toekomstige gebruikers. Evaluatie Dat deze doelstellingen bereikt werden, bleek uit de evaluatie van de Mobibattle. Op het eind van de Mobibattle werd er bij de deelnemers gepolst wat ze leuk en minder leuk vonden, wat ze hebben bijgeleerd, of ze nog vragen hebben enz Ook de betrokken leerkrachten werden na afloop bevraagd via een enquête. Uit deze bevragingen bleek dat zowel de leerkrachten als de leerlingen zeer enthousiast waren. Hieronder een aantal citaten die uit de evaluatieformulieren komen: Een goed uitgewerkt spel! Leuke opdrachten! Een heel aangename activiteit voor de leerlingen: zonder belerend te zijn, maken ze toch kennis met duurzame vervoersmiddelen (leerkracht Sint- Hendriks) De Mobibattle is een goed uitgewerkt spel met interactieve opdrachten en een gevarieerde tocht door Gent. Het was een leerrijke en uitdagende namiddag waarbij onze leerlingen zich echt geamuseerd hebben (Leerkracht Sint-Vincentius) het was leuk, we hebben kunnen oefenen voor als we alleen naar Gent gaan shoppen. Nu weet ik welke tram ik moet nemen om naar de Veldstraat te gaan (leerlinge Sint-Vincentius) Een andere opmerkelijk positief aspect, wat we initieel niet voor ogen hadden, is dat veel leerlingen op plaatsen in Gent zijn gekomen waar ze nog niet geweest waren. De Mobibattle nam de jongeren op sleeptouw door het historisch centrum (vb. Korenmarkt, Groentemarkt, Dulle Griet, Belfort ) Daardoor leerden ze de stad wat beter kennen, kregen ze wat cultuur en geschiedenis bij, én kwamen ze te weten hoe ze die plaatsen konden bereiken met het openbaar vervoer. De opdrachten waren leuk en ik ben op plaatsen geweest in Gent waar ik nog niet geweest was. Ik vond het zéér spannend op het einde, toen we moesten lopen voor de eerste plaats. En ik ben ook blij dat we een mooie prijs gekregen hebben! Zou t spel zeker nog eens willen spelen! (leerlinge Erasmus) Een leerkracht merkte ook op dat dit ook naar de ouders toe een positieve invloed kan hebben: als ze weten dat hun zoon/dochter de rit met het openbaar vervoer in klasgroep hebben uitgeprobeerd, zullen ze hun kinderen rapper eens alleen ook naar Gent laten zonder zonder hen steeds te voeren. als ze het in klas hebben uitgeprobeerd gaan ouders ze ook rapper eens alleen laten gaan dan hun altijd maar te voeren (leerkracht Erasmus)

14 Er kwamen ook nog een aantal suggesties uit de bus waarmee in de toekomst zeker rekening gehouden kan/zal worden: - Voormiddag is beter dan namiddag want dan meer tijd om het spel uit te voeren - Te vermelden op de infobrief bij meebrengen : Fluohesjes fietsslot - Draaiboek een paar dagen op voorhand doorsturen - Openingsuren winkels/mobiliteitsdienst BESLUIT (algemene conclusie uit enquêtes) mits enkele kleine aanpassingen is de Mobibattle een schitterende activiteit die zeker voor herhaling vatbaar is.

Werkgroep verkeer. 11 juni Opvolging en inventarisatie knelpunten. Begin vergadering 9:30. Einde vergadering 11:00. Volgende vergadering

Werkgroep verkeer. 11 juni Opvolging en inventarisatie knelpunten. Begin vergadering 9:30. Einde vergadering 11:00. Volgende vergadering Werkgroep verkeer 11 juni 2014 Begin vergadering 9:30 Einde vergadering 11:00 Volgende vergadering Februari 2015 datum nog te bepalen Aanwezig Franky De Graeve (VBS OLV Deinze), Paul Schaubroeck (Leiepoort,

Nadere informatie

Dossier Verkeersenquête 2012-2013

Dossier Verkeersenquête 2012-2013 Dossier Verkeersenquête 2012-2013 Motivatie dossier Zoals scholen in andere gemeenten in ons land, heeft ook onze school te maken met een sterk groeiend aantal leerlingen. Dit heeft als gevolg dat wij

Nadere informatie

Verkeersplan Open Vld Wervik- Geluwe

Verkeersplan Open Vld Wervik- Geluwe Verkeersplan Open Vld Wervik- Geluwe Voor een veilige en bereikbare stad. Uit de bevraging van de laatste maanden in de straten en wijken van Wervik, Geluwe en Kruiseke blijkt dat inwoners veel belang

Nadere informatie

KNELPUNTEN VERKEERSSITUATIE WATOU Voorstel van maatregelen

KNELPUNTEN VERKEERSSITUATIE WATOU Voorstel van maatregelen 7 8 2 3 1 9 6 4 5 KNELPUNTEN VERKEERSSITUATIE WATOU Voorstel van maatregelen 1. Kruispunt Douvieweg- Watouplein Knelpunten: - Op het kruispunt staat het doorgaand verkeer heel vaak geblokkeerd aangezien

Nadere informatie

RESULTATEN ENQUÊTE VERKEERSVEILIGHEID

RESULTATEN ENQUÊTE VERKEERSVEILIGHEID RESULTATEN ENQUÊTE VERKEERSVEILIGHEID De Kriekelaar 05. VERDELING VAN POSTCODES Aantal respondenten: 0 (de helft van het aantal gezinnen) Figuur. KEUZE VERVOERSMIDDEL Niemand van de respondenten brengt

Nadere informatie

Stappenplan voor het opstellen van een schoolvervoerplan

Stappenplan voor het opstellen van een schoolvervoerplan Procedures - Schoolvervoerplan stappenplan / 1 Stappenplan voor het opstellen van een schoolvervoerplan I N H O U D 1. Inventarisatie van de vervoermiddelen... 2 2. Inventarisatie van de knelpunten...

Nadere informatie

GECOMOVE. Schoolomgeving Sint-Michiel Ferdinand van Baelstraat. Onderwerp: tum: 31 maart Datum

GECOMOVE. Schoolomgeving Sint-Michiel Ferdinand van Baelstraat. Onderwerp: tum: 31 maart Datum Schoolomgeving Sint-Michiel Ferdinand van Baelstraat Datum tum: 31 maart 2017, Geert Demeulemeester, Directeur Sint-Michiel Jean Vanhaeren vraagt als coördinator van de gemachtigde opzichters in Sint Michiel

Nadere informatie

FIETSEXAMEN WIJK STENE

FIETSEXAMEN WIJK STENE FIETSEXAMEN WIJK STENE INFOSLIDE (maakt geen deel uit van de route) UITLEG VERSCHIL FIETSOVERSTEEK / FIETSPAD Fietsoversteken: steeds met blokken Nooit voorrang aan een fietsoversteek, dus: *voorrang verlenen

Nadere informatie

Verontschuldigd: Johan Groven (brandweer), Tom Geunes (Technische dienst), Diego Nogales (Clustercoördinator Ruimte)

Verontschuldigd: Johan Groven (brandweer), Tom Geunes (Technische dienst), Diego Nogales (Clustercoördinator Ruimte) : : Schoolomgeving Sint-Michiel Aanwezig ig: Op de bijeenkomst van de Gecomove van 31 maart 2017 werd de schoolomgeving van Sint-Michiel besproken. De Gecomove heeft toen volgend advies geformuleerd: De

Nadere informatie

Status mobiliteit rond de school situatie begin schooljaar 2012-2013

Status mobiliteit rond de school situatie begin schooljaar 2012-2013 Status mobiliteit rond de school situatie begin schooljaar 2012-2013 Dit document werd opgesteld op vraag van de dienst mobiliteit van de stad Sint-Niklaas en heeft tot doel de verkeersproblematiek rond

Nadere informatie

Fietsproject, een goed project? 13. ja nee geen mening. NORMANDIESTRAAT - KNIPPEN Buren Bevindingen project: Goed: 10 niet goed: 13 geen mening: 1

Fietsproject, een goed project? 13. ja nee geen mening. NORMANDIESTRAAT - KNIPPEN Buren Bevindingen project: Goed: 10 niet goed: 13 geen mening: 1 NORMANDIESTRAAT - KNIPPEN Buren Bevindingen project: Goed: niet goed: 13 geen mening: 1 14 12 Fietsproject, een goed project? 13 8 6 4 1 2 0 ja nee geen mening Reden: Positief: - Minder verkeer aan schoolpoort

Nadere informatie

Verkeersveiligheid Begijnendijk-Betekom

Verkeersveiligheid Begijnendijk-Betekom Verkeersveiligheid Begijnendijk-Betekom Voorstel van Samen.be voor de mobiliteitsraad Oktober 2013 Locatie: Liersesteenweg Voorstel verkeersveiligheid Verkeersveiligheid binnen onze gemeente was een belangrijk

Nadere informatie

ADVIEZEN SCHOOLOMGEVINGEN SINT-NIKLAAS GO! BS Tovertuin

ADVIEZEN SCHOOLOMGEVINGEN SINT-NIKLAAS GO! BS Tovertuin ADVIEZEN SCHOOLOMGEVINGEN SINT-NIKLAAS GO! BS Tovertuin Voetgangersbeweging vzw Diksmuidelaan 303 2600 Antwerpen (Berchem) Tel: 03 270 06 30 info@octopusplan.be Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Informatie van

Nadere informatie

FIETSEXAMEN WIJK STENE

FIETSEXAMEN WIJK STENE FIETSEXAMEN WIJK STENE INFOSLIDE (maakt geen deel uit van de route) UITLEG VERSCHIL FIETSOVERSTEEK / FIETSPAD Fietsoversteken: steeds met blokken Nooit voorrang aan een fietsoversteek, dus: *voorrang verlenen

Nadere informatie

Ellermanstraat projectdefintie & concept 07/11/2016

Ellermanstraat projectdefintie & concept 07/11/2016 Ellermanstraat projectdefintie & concept 07/11/2016 Inleiding Inleiding Ι situering Inleiding Ι aanleiding slechte staat riolering verkeersveiligheid deel fietsverbinding Park Spoor Noord Sint Jansplein

Nadere informatie

Resultaten korte verkeersenquête - juni 2016 Sint-Annaschool - wijkschool Nobelstraat Baal

Resultaten korte verkeersenquête - juni 2016 Sint-Annaschool - wijkschool Nobelstraat Baal Sint-Annaschool - wijkschool Nobelstraat 134 3128 Baal Opgemaakt door de mobiliteitsdienst van de gemeente Tremelo November 2016 Inhoudstafel Doelstelling van de enquête... 3 Vragen en respons... 4 Deel

Nadere informatie

FIETSEXAMEN OOSTENDE

FIETSEXAMEN OOSTENDE FIETSEXAMEN OOSTENDE VERTREKPUNT ROUTE Sportpark De Schorre CP28 SPORTPARKLAAN PARKING MR V STARTPUNt à OPGEPAST: het examen start vanaf het vertrekpunt! Dus uitkijken vooraleer je vertrekt! Kan ik veilig

Nadere informatie

Papenaardekenstraat Schoten VERKEERSPLAN. Veiligheid voor onze kinderen in het verkeer is een gezamenlijke zorg van ouders en van de school.

Papenaardekenstraat Schoten VERKEERSPLAN. Veiligheid voor onze kinderen in het verkeer is een gezamenlijke zorg van ouders en van de school. Papenaardekenstraat 53 2900 Schoten VERKEERSPLAN 1. Inleiding Veiligheid voor onze kinderen in het verkeer is een gezamenlijke zorg van ouders en van de school. Vermits iedereen zich in het verkeer moet

Nadere informatie

Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Resultaten: Stabroek - GO De Stappe

Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Resultaten: Stabroek - GO De Stappe Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Resultaten: Stabroek - GO De Stappe Info deelnemers Aantal deelnemers: 20 6% Vrouw 28% 1% 6% Leerling Ouder Man Leerkracht 94% 67% Ander Meldingen Meldingen

Nadere informatie

Enquête verkeersveil Enquête igheid school - thuis route

Enquête verkeersveil Enquête igheid school - thuis route Enquête verkeersveiligheid school - thuis route Inleiding Bij het maken van ons nieuwe schoolplan 2011-2015 is er onder de ouders van onze kinderen een tevredenheidsonderzoek uitgevoerd. Bij dit onderzoek

Nadere informatie

Kinderen op de fiets

Kinderen op de fiets Kinderen op de fiets Kinderen vervoeren met de fiets 1. HET FIETSZITJE Vanaf ongeveer 1 jaar Van 9 tot 15 of tot 25 kg Uitgerust met : - gordeltjes - voetsteuntjes (verstelbaar in hoogte) - hoge rugsteun

Nadere informatie

Werkgroep DeMo -Deinze motiveert

Werkgroep DeMo -Deinze motiveert Werkgroep DeMo -Deinze motiveert 27 januari 2014 Deinze motiveert zet in op een waarderende benadering van leerkrachten, leerlingen en hun ouders en zet hen aan tot actie vanuit talenten, interesses en

Nadere informatie

P P P P P P P P P P P P P P P P P P P

P P P P P P P P P P P P P P P P P P P 1 Leerlijn per thema 1. Voetgangerstraining Bij de groep aansluiten (met wandelkoord). Hand in hand met een begeleider stoppen om over te steken (stoeprand = stoprand). Bij de groep aansluiten (zonder

Nadere informatie

Binnenstad Tienen wordt zone 30

Binnenstad Tienen wordt zone 30 Binnenstad Tienen wordt zone 30 Na de paasvakantie wordt de hele binnenstad van Tienen een zone 30. Een zone 30 is een gebied waar je nergens sneller mag rijden dan 30 km/uur. Waarom gaan we voor deze

Nadere informatie

College van Burgemeester en Schepenen

College van Burgemeester en Schepenen College van Burgemeester en Schepenen GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 10 augustus 2018 ORGANISATIE EN GRONDGEBIEDSZAKEN 55 2018_CBS_01266 Tijdelijk aanvullend politiereglement - Omgeving Nederhem evaluatie

Nadere informatie

*** L E G E N D E. Moeilijkheidsgraad van het knooppunt: * niet echt moeilijk ** opletten geblazen *** ogen en oren wijd open!

*** L E G E N D E. Moeilijkheidsgraad van het knooppunt: * niet echt moeilijk ** opletten geblazen *** ogen en oren wijd open! L E G E N D E *** Moeilijkheidsgraad van het knooppunt: * niet echt moeilijk ** opletten geblazen *** ogen en oren wijd open! Kijk naar, maak oogcontact met Linkerarm uitsteken Rechterarm uitsteken Fietstraject

Nadere informatie

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1 Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april 2018 p 1 Tijdens participatiebijeenkomsten is een aantal keren aangegeven dat niet alleen gekeken

Nadere informatie

VERO voor voetgangers basisschool Pulle

VERO voor voetgangers basisschool Pulle VERO voor voetgangers basisschool Pulle 1 Stappen in groep Het vertrekpunt veilig verlaten Kloosterstraat 7 Het vertrek en eindpunt van de VERO voor voetgangers is de parking voor de school (Kloosterstraat).

Nadere informatie

STREEFBEELDSTUDIE EEN NIEUWE N8 VAN KORTRIJK TOT WEVELGEM

STREEFBEELDSTUDIE EEN NIEUWE N8 VAN KORTRIJK TOT WEVELGEM STREEFBEELDSTUDIE EEN NIEUWE N8 VAN KORTRIJK TOT WEVELGEM VAN KORTRIJK TOT WEVELGEM WAT KAN BETER? De huidige N8 zorgt voor heel wat knelpunten voor het plaatselijk en doorgaand verkeer in Kortrijk en

Nadere informatie

Voorstel mobiliteit GroenRood

Voorstel mobiliteit GroenRood Voorstel mobiliteit GroenRood GroenRood stelde in haar verkiezingsprogramma van 2012 de veiligheid in het verkeer centraal. Zoals iedere Deinzenaar beseffen we dat Deinze op dit moment een ramp is op het

Nadere informatie

EEN VERKEERSVEILIG BOOM DAAR GAAN WIJ VOOR!

EEN VERKEERSVEILIG BOOM DAAR GAAN WIJ VOOR! EEN VERKEERSVEILIG BOOM DAAR GAAN WIJ VOOR! 10 puntenplan voor meer verkeersveiligheid én een veilig schoolbegin JONGCD&V BOOM ZET VERKEERSVEILIGHEID IN DE KIJKER! Elk dag sterven 2 mensen in het verkeer.

Nadere informatie

Verkeersbrochure VBS Wakkerzeel

Verkeersbrochure VBS Wakkerzeel Verkeersbrochure VBS Wakkerzeel Ligging van de Vrije Basisschool Wakkerzeel Onze school is gelegen rond de kerk van Wakkerzeel. We hebben twee vestigingen. Onze kleuters en leerlingen van het eerste leerjaar

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsplan. Veilig verkeer rond de Godelindeschool

Verkeersveiligheidsplan. Veilig verkeer rond de Godelindeschool Verkeersveiligheidsplan Veilig verkeer rond de Godelindeschool Inhoudsopgave Voorwoord 3 Hoofdgebouw 4 -Ingang Gerard Doulaan 4 -Ingang Godelindeweg 7 -Ingang Rotonde 8 Dependance 12 -Fietsers 12 -Automobilisten

Nadere informatie

GECOMOVE. Onderwerp: Mobiliteitsmeting Frankendijk / Kruisstraat. Datum: 11 juni 2015

GECOMOVE. Onderwerp: Mobiliteitsmeting Frankendijk / Kruisstraat. Datum: 11 juni 2015 : Guy Legein : Benoit Folens Mobiliteitsmeting Frankendijk / Kruisstraat 1. Frankendijk: Het college van burgemeester en schepenen heeft op advies van de Gecomove beslist om het kruispunt van De Scheuten

Nadere informatie

Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Kevin Clijmans

Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Kevin Clijmans Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Kevin Clijmans Meldingen + advies Meldingen Aantal ontvangen meldingen: 25 Aantal dubbele meldingen: 7 Aantal unieke meldingen: 18 Type meldingen Type Aantal

Nadere informatie

De scholenovereenkomst. Gemeente en scholen engageren zich voor een duurzaam veilige schoolomgeving

De scholenovereenkomst. Gemeente en scholen engageren zich voor een duurzaam veilige schoolomgeving De scholenovereenkomst Gemeente en scholen engageren zich voor een duurzaam veilige schoolomgeving Mobiel 21 beweegt Projecten en campagnes - Autovrije zondag - Red de stoep - Fietsvriendinnen Educatieve

Nadere informatie

Stappen en fietsen met de klas. Organisatie Aansprakelijkheid

Stappen en fietsen met de klas. Organisatie Aansprakelijkheid Stappen en fietsen met de klas. Organisatie Aansprakelijkheid Voorwaarden voor veilig fietsen en stappen: 1. kennis van en respect voor de wegcode 2. goede afspraken en voldoende vaardigheden bij alle

Nadere informatie

SAMEN-werken aan verkeersveiligheid. Rozette Reyskens OVK bestuurslid en schepen van welzijn Zutendaal

SAMEN-werken aan verkeersveiligheid. Rozette Reyskens OVK bestuurslid en schepen van welzijn Zutendaal SAMEN-werken aan verkeersveiligheid Rozette Reyskens OVK bestuurslid en schepen van welzijn Zutendaal Hoe is het SAVE label tot stand gekomen? Het uitwerken van het SAVE charter en het behalen van het

Nadere informatie

LEERLIJN FIETSEN & VERO ASSEBROEK -BRUGGE

LEERLIJN FIETSEN & VERO ASSEBROEK -BRUGGE VERKEER OP SCHOOL BEGELEIDING OP MAAT (BoM) LEERLIJN FIETSEN & VERO ASSEBROEK -BRUGGE Donderdag 11 mei 2017 12 6 8 10 4 2 ONZE AANPAK Praktijkgericht Stapsgewijs Laagdrempelig Teach the teacher leerkrachten,

Nadere informatie

ADVIEZEN SCHOOLOMGEVINGEN SINT-NIKLAAS BS De Kleurboog

ADVIEZEN SCHOOLOMGEVINGEN SINT-NIKLAAS BS De Kleurboog ADVIEZEN SCHOOLOMGEVINGEN SINT-NIKLAAS BS De Kleurboog Voetgangersbeweging vzw Diksmuidelaan 303 2600 Antwerpen (Berchem) Tel: 03 270 06 30 info@octopusplan.be Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Informatie van

Nadere informatie

VERKEERSVEILIGHEID SCHOOLOMGEVING VBS DE WAAIER BERTEM WERKGROEP VERKEER DE WAAIER

VERKEERSVEILIGHEID SCHOOLOMGEVING VBS DE WAAIER BERTEM WERKGROEP VERKEER DE WAAIER 1 VERKEERSVEILIGHEID SCHOOLOMGEVING VBS DE WAAIER BERTEM WERKGROEP VERKEER DE WAAIER 12.01.2015 2 BESTAANDE SITUATIE Doorgaand verkeer Lokaal verkeer Private weg 3 BESTAANDE SITUATIE EGENHOVENSTRAAT (KAPELLETJE

Nadere informatie

Dit is veilig! Ruimte. Dit kun je straks. 1 Het verkeer. Je weet hoe een voetganger zich gedraagt in het verkeer.

Dit is veilig! Ruimte. Dit kun je straks. 1 Het verkeer. Je weet hoe een voetganger zich gedraagt in het verkeer. 1 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE Dit is veilig! Dit kun je straks Je weet hoe een voetganger zich gedraagt in het verkeer. 1 Het verkeer Plantyn, Mechelen - De Basis voor Wereldoriëntatie 1 - leerwerkboek

Nadere informatie

Brochure bereikbaarheid. Regio Aalter

Brochure bereikbaarheid. Regio Aalter Brochure bereikbaarheid Regio Aalter januari 2019 Inhoud BEREIKBAARHEID VAN SCHOLEN IDEAAL. REGIO AALTER... 3 1 ALGEMEEN... 3 1.1 Emmaüs Middenschool... 3 1.2 Emmaüs Bovenbouw... 3 1.3 Emmaüs Machelen

Nadere informatie

Traject tram en herinrichting openbare ruimte Verloop en planning werken Maatregelen tijdens werfsituatie TRAM 9 IN AANTOCHT

Traject tram en herinrichting openbare ruimte Verloop en planning werken Maatregelen tijdens werfsituatie TRAM 9 IN AANTOCHT Traject tram en herinrichting openbare ruimte Verloop en planning werken Maatregelen tijdens werfsituatie TRAM 9 IN AANTOCHT Traject tram Traject van Simonis tot Romeinse Steenweg Tram in eigen bedding

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

Traject tram en herinrichting openbare ruimte Verloop en planning werken Maatregelen tijdens werfsituatie TRAM 9 IN AANTOCHT

Traject tram en herinrichting openbare ruimte Verloop en planning werken Maatregelen tijdens werfsituatie TRAM 9 IN AANTOCHT Traject tram en herinrichting openbare ruimte Verloop en planning werken Maatregelen tijdens werfsituatie TRAM 9 IN AANTOCHT Trajecttram Trajectvan Simonistot Romeinse Steenweg Tram in eigen bedding tussen

Nadere informatie

Verkeersveilige schoolomgeving: ook nodig voor uw kind!

Verkeersveilige schoolomgeving: ook nodig voor uw kind! CBS De Rietzanger & OBS Ter Borch Februari/maart 2015 Verkeersveilige schoolomgeving: ook nodig voor uw kind! In het jaar 2009 werd het Borchkwartier gebouwd. Al snel bleek dat beide scholen te maken hadden

Nadere informatie

Actieplan Verkeersveiligheid Heusden-Zolder

Actieplan Verkeersveiligheid Heusden-Zolder Actieplan Verkeersveiligheid Heusden-Zolder Er moet de nadruk worden gelegd op het creëren van een veiligheidscultuur in de gemeente Heusden-Zolder. Het is beter dat er een beperkt aantal acties worden

Nadere informatie

Suggesties van de Fietsersbond voor de schoolroutekaart.

Suggesties van de Fietsersbond voor de schoolroutekaart. Suggesties van de Fietsersbond voor de schoolroutekaart. Oktober 2014 1) Stationstraat & Verbindingsstraat. Probleem/gevaar: De Stationsstraat is ter hoogte van de Verbindingsstraat erg smal. Schoolroutekaart:

Nadere informatie

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK CURIEUZE NEUZEN WERKOEK 2 Tussendoor 1 Oversteken a In het verkeer 1 3 5 Knip de figuurtjes uit het kopieerblad en plak op de juiste plaats. 1 en 2: De agent heeft het voor het zeggen. 3 en 4: Geen agent.

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

Samenwerking scholen - politie

Samenwerking scholen - politie Samenwerking scholen - politie 20 januari 2014 Aanwezigen Verontschuldigden Tania Van Helleputte (VTI), Susan De Coninck (Erasmusatheneum), Ellen Meeus (CLB-GO), Julie Ghijselen (stagiaire Drugpunt), Ellen

Nadere informatie

Informatieavond circulatieplan stad Gent

Informatieavond circulatieplan stad Gent Informatieavond circulatieplan stad Gent Intro Strategische keuze om van een vraag volgend mobiliteitsbeleid te evolueren naar een sturend mobiliteitsbeleid. Visie: creëren van een vlot bereikbare stad,

Nadere informatie

In tegenstelling tot wat de website verder suggereert, werd de lokale Fietsersbond nauwelijks betrokken bij dit dossier.

In tegenstelling tot wat de website verder suggereert, werd de lokale Fietsersbond nauwelijks betrokken bij dit dossier. Heraanleg Leenstraat Advies Fietsersbond september 2017 Achtergrond Op de website van de gemeente staat te lezen dat de veiligheid van de fietser de belangrijkste reden is voor de heraanleg van de Leenstraat:

Nadere informatie

6. Als fietser veilig in het verkeer

6. Als fietser veilig in het verkeer 6. Als fietser veilig in het verkeer A. oversteken met een gemachtigd opzichter 1 Aan welke kant moet je fietsen op het fietspad? A rechts 2 Wat moet je doen als je als fietser de oversteekplaats nadert?

Nadere informatie

DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE

DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE 6b DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE Ruimte Je eigen gemeente in de kijker: de rotonde en de dode hoek Dit kun je al Je kent de gevarenzones voor voetgangers en fietsers in de ruime omgeving van de school

Nadere informatie

Dorpsstraat 2 Laarne, 23 april Aanwezig: Schepen van mobiliteit en verkeersveiligheid wnd. voorzitter;

Dorpsstraat 2 Laarne, 23 april Aanwezig: Schepen van mobiliteit en verkeersveiligheid wnd. voorzitter; Provincie Oost-Vlaanderen Verslag verkeerscommissie van 21 april 2015. Begin: 09u00. Einde: 11u00. Dorpsstraat 2 Laarne, 23 april 2015. Aanwezig: Alex De Smet Alain De Jonghe Tom Dhollander Marc Peleman

Nadere informatie

0475/ Tel 0477/

0475/ Tel 0477/ : : Vanhaeren Leopold Verkeersmeting Kanaalstraat Datum tum: 23 augustus 2013 Er werd een verkeersmeting uitgevoerd op de Kanaalstraat en dit ter hoogte van Brandstoffen Pauwels. Voorstel van de Gemeentelijke

Nadere informatie

Onderzoeksrapport. gemeente Barneveld

Onderzoeksrapport. gemeente Barneveld Onderzoeksrapport ) Inleiding De heeft ons, de leerlingen van 3GTx van de Meerwaarde gevraagd uit te zoeken wat onveilige situaties zijn rondom onze school. Twee medewerkers van de van afdeling Verkeer

Nadere informatie

Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg

Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg Vragen Vraag 1a Welke plek in Theresia en Spoorzone vindt u voor de fietser qua verkeer het gevaarlijkst. Kunt u ook aangeven waarom? Vraag 1b

Nadere informatie

2 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE

2 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE 2 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE Veilig naar school Je weet hoe een voetganger zich veilig gedraagt 1 Praatjes bij in plaatjes het verkeer. Dit kun je al Dit kun je straks Je weet waar het veilig is voor

Nadere informatie

Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte

Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte Dielde Romte 1. Ontwikkelingen in verkeersbeleid Jarenlang is in het verkeerskundig denken voorrang gegeven aan de doorstroming van het gemotoriseerd

Nadere informatie

Co-creatie Sessie 1 // 19 april 2018 // Verslag

Co-creatie Sessie 1 // 19 april 2018 // Verslag Co-creatie Sessie 1 // 19 april 2018 // Verslag 1 1. Kim & Beuk (Sint-Amandusstraat, Deerlijk) 2. Sam & Berk (Hoogstraat, Deerlijk) PROJECTZONE 2 DEELNEMERS We gingen van start met een korte voorstelling,

Nadere informatie

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden)

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden) Superfietser 2015 Belangrijkste regels -Volg de aanwijzingen van de politie. -Iedereen moet stoppen. -Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden) -Je mag doorrijden. -STOP

Nadere informatie

ADVIEZEN SCHOOLOMGEVINGEN SINT-NIKLAAS Wijkafdeling Sint-Camillus

ADVIEZEN SCHOOLOMGEVINGEN SINT-NIKLAAS Wijkafdeling Sint-Camillus ADVIEZEN SCHOOLOMGEVINGEN SINT-NIKLAAS Wijkafdeling Sint-Camillus Voetgangersbeweging vzw Diksmuidelaan 303 2600 Antwerpen (Berchem) Tel: 03 270 06 30 info@octopusplan.be Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Informatie

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij Verkeersexamen 2011 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard aan

Nadere informatie

Tania Van Helleputte (VTI Deinze), Trees Van Hove (schepen van onderwijs)

Tania Van Helleputte (VTI Deinze), Trees Van Hove (schepen van onderwijs) Werkgroep DeMo Deinze motiveert 20 maart 2017 Aanwezig John Caron (Leiepoort, campus Sint-Hendrik), Veerle Schoors (VCLB), Elke Standaert (VTI), Peter De Greef (Erasmusatheneum), Lies David (Leiepoort,

Nadere informatie

Samenwerking scholen - politie

Samenwerking scholen - politie Samenwerking scholen - politie 20 mei 2019 Aanwezig Etienne Carrette (voorzitter), Willem David (Leiepoort campus Sint-Vincentius), Tom Devoldere (Drugpunt), Klaas Vandewalle (Leiepoort campus Sint-Hendrik),

Nadere informatie

Gemengd verkeer - fietssuggestiestroken

Gemengd verkeer - fietssuggestiestroken Gemengd verkeer - fietssuggestiestroken Doel Het doel van een fietssuggestiestrook is het optisch versmallen van de rijbaan en het aanduiden van de positie van de fietser. Het overige verkeer wordt gewezen

Nadere informatie

CP13 + regulerend VOGELZANGDREEF - NACHTEGALENLAAN

CP13 + regulerend VOGELZANGDREEF - NACHTEGALENLAAN CP13 + regulerend VOGELZANGDREEF - NACHTEGALENLAAN Kruispunt met voorrang van rechts, MAAR : De lln rijden op een fietspad en behouden hierdoor voorrang op de bestuurders die van rechts komen! * Toch met

Nadere informatie

Veilig naar links via keerbewegingen

Veilig naar links via keerbewegingen Veilig naar links via keerbewegingen Na de heraanleg van de sesteenweg (N8) is het niet meer mogelijk om linksaf te slaan. Daarom zijn er drie keerpunten voorzien waar het verkeer veilig kan keren. Dankzij

Nadere informatie

10 juni 2005. Aanwezig: Elke Janssens Lieven De Clercq, Pips Luppens, Roger Dewaegenaere, Evelyne Maes, Jan-Hein Weijers, Bewoners (lijst in bijlage)

10 juni 2005. Aanwezig: Elke Janssens Lieven De Clercq, Pips Luppens, Roger Dewaegenaere, Evelyne Maes, Jan-Hein Weijers, Bewoners (lijst in bijlage) Verslag open vergadering van 10 juni 2005 Vergaderplaats: DE BOSUIL, Witherendreef 1, 3090 OVERIJSE om 20.30u Aanwezig: Elke Janssens Lieven De Clercq, Pips Luppens, Roger Dewaegenaere, Evelyne Maes, Jan-Hein

Nadere informatie

Heraanleg R8 Kortrijk-Kuurne. Infoavond Kuurne

Heraanleg R8 Kortrijk-Kuurne. Infoavond Kuurne Heraanleg R8 Kortrijk-Kuurne Infoavond 27-01-2010 Kuurne Inhoudstafel Situering Waarom werken? => huidige knelpunten Doelstellingen project Fasering van de werken uitleg fase per fase Overige projecten

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij het Verkeersexamen 2014 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Verkeerseducatieve Route Deerlijk

Verkeerseducatieve Route Deerlijk Verkeerseducatieve Route Deerlijk Toelichting leerkrachten PZ Gavers Praktische verkeerseducatie De eindtermen verkeer en mobiliteit vragen praktijkgerichte verkeerslessen. Veilig en verantwoord fietsen

Nadere informatie

ADVIES OVERSTEEKPLAATSEN DEN HAAG

ADVIES OVERSTEEKPLAATSEN DEN HAAG ADVIES OVERSTEEKPLAATSEN DEN HAAG Den Haag, december 2009 Voorall Van Diemenstraat 196 2518 VH Den Haag 070 365 52 88 info@voorall.nl www.voorall.nl Inleiding Voor een groot deel van de bevolking kan het

Nadere informatie

De fietsstraat in Beugen

De fietsstraat in Beugen De fietsstraat in Beugen Hoe werkt die straat? We krijgen regelmatig vragen binnen over de werking van de Fietsstraat in Beugen. In dit document proberen we daarin duidelijkheid te geven. We hebben dit

Nadere informatie

INFOBOEKJE VOOR OUDERS EN KINDEREN VOOR DE ACTIE 'Haal je fietsrijbewijs!'

INFOBOEKJE VOOR OUDERS EN KINDEREN VOOR DE ACTIE 'Haal je fietsrijbewijs!' Nieuwstraat 60 9800 DEINZE-ASTENE INFOBOEKJE VOOR OUDERS EN KINDEREN VOOR DE ACTIE 'Haal je fietsrijbewijs!' Beste ouder, beste jonge fietser, Begin juni plannen we een fietsproef in het verkeer, een organisatie

Nadere informatie

Probleem Maatregel Planning Trekker Ouders brengen kinderen met de auto naar school, waardoor de schoolomgeving als onveilig ervaren wordt.

Probleem Maatregel Planning Trekker Ouders brengen kinderen met de auto naar school, waardoor de schoolomgeving als onveilig ervaren wordt. Concrete aanbevelingen: 1. Fysieke omgeving moet eerst dusdanig aangepast zijn dat er voor ouders geen barrières meer zijn om met de fiets/lopend naar school te komen (zie aanbevelingen Bas). Uit de enquête

Nadere informatie

Octopusplan stap 3 en 4

Octopusplan stap 3 en 4 Octopusplan stap 3 en 4 1. Inleiding...2 2. Vervoerswijze...2 2.1 Statistieken...2 2.2 Woonplaats straal 5 km...3 2.3 Woonplaats straal 2 km...3 3. Schoolroutes...4 3.1 Routes te voet...4 3.2 Routes per

Nadere informatie

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen.

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. Opstappen en wegrijden 7 kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. kijkt uit hoe het veilig en zonder het verkeer te hinderen de startplaats kan bereiken. stapt met de fiets aan de hand

Nadere informatie

Een kruispunt. is geen jungle

Een kruispunt. is geen jungle Een kruispunt is geen jungle Bebouwde kommen bevatten allerhande kruispunten waar verschillende types weggebruikers elkaar ontmoeten. Door de drukte en de verscheidenheid van het verkeer is het gevaar

Nadere informatie

Uitgebreid onderzoek volgens octopusmethode: lijst met knelpunten en problemen.

Uitgebreid onderzoek volgens octopusmethode: lijst met knelpunten en problemen. Uitgebreid onderzoek volgens octopusmethode: lijst met knelpunten en problemen. 1. Het gebruik van de rotonde houdt steeds gevaren in. Er is regelmatig druk en zwaar verkeer. De snelheid van de voertuigen

Nadere informatie

ANTWOORDEN VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN OP DE MONDELINGE VRAGEN GESTELD TIJDENS DE GEMEENTERAAD VAN woensdag 4 april 2012.

ANTWOORDEN VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN OP DE MONDELINGE VRAGEN GESTELD TIJDENS DE GEMEENTERAAD VAN woensdag 4 april 2012. ANTWOORDEN VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN OP DE MONDELINGE VRAGEN GESTELD TIJDENS DE GEMEENTERAAD VAN woensdag 4 april 2012. Openbaarheid van de gemeenteraad D. Bloemen is het niet eens

Nadere informatie

LEERLIJN STAPPEN & FIETSEN

LEERLIJN STAPPEN & FIETSEN VERKEER OP SCHOOL BEGELEIDING OP MAAT (BoM) LEERLIJN STAPPEN & FIETSEN Donderdag 15 juni 2017 8 10 12 6 4 2 WAAR SITUEREN WE VME? Wereldoriëntatie Domein 4: ruimte Oriëntatie- en kaartvaardigheid Ruimtebeleving

Nadere informatie

Uitkomsten t.b.v. de visie

Uitkomsten t.b.v. de visie Achtergrond Ten behoeve van de regionale bereikbaarheidsvisie IJmond is in de periode april-juni 2012 een digitale enquête gehouden onder de inwoners van de IJmond. Via regionale pers en diverse websites

Nadere informatie

Veilig fietsen en stappen

Veilig fietsen en stappen Veilig fietsen en stappen Wat komt aan bod? Achtergrond Kernpunt voor veilig verkeersgedrag Basisregels voor voetgangers Stappen in groep Basisregels voor fietsers Fietsen in groep 2 Hoe verplaatsen we

Nadere informatie

Het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer wordt gewijzigd als volgt:

Het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer wordt gewijzigd als volgt: Concept tbv internetconsultatie november 2016 Besluit van tot wijziging van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer en het RVV 1990 ter invoering van de mogelijkheid snorfietsers in

Nadere informatie

Je plaats op de weg SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van alle graden

Je plaats op de weg SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van alle graden David Legreve Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Je plaats op de weg Doelgroep Leerlingen van alle graden VOET'en Gemeenschappelijke stam: 12, 13 Context 1: 13, 14 Lesthema De

Nadere informatie

Knelpunten en voorstellen Sint Denijslaan en wijk Waterhoek

Knelpunten en voorstellen Sint Denijslaan en wijk Waterhoek Knelpunten en voorstellen Sint Denijslaan en wijk Waterhoek Redactie: Geert Mortier, Steven Wittouck, An Cliquet, Jan Decoene, Geert Angenon, Eddy Labeau Overzicht Overzichtskaart wijk en situering Algemene

Nadere informatie

Mobiliteitsplan Aartselaar Verslag Velddag

Mobiliteitsplan Aartselaar Verslag Velddag Mobiliteitsplan Aartselaar Verslag Velddag 10-3-2016 Ronde 1 Openbaar vervoer GROEP 1 Thema 1: aanbod Vraag naar groter aanbod, meer diversiteit en teveel lijnen op hetzelfde traject. Betere aansluiting

Nadere informatie

Resultaten korte verkeersenquête - juni 2016 Sint-Annaschool - hoofdschool Baalsebaan Baal

Resultaten korte verkeersenquête - juni 2016 Sint-Annaschool - hoofdschool Baalsebaan Baal Sint-Annaschool - hoofdschool Baalsebaan 330 3128 Baal Opgemaakt door de mobiliteitsdienst van de gemeente Tremelo November 2016 Inhoudstafel Doelstelling van de enquête... 3 Vragen en respons... 4 Deel

Nadere informatie

Lange Dijkstraat 03/03/2015

Lange Dijkstraat 03/03/2015 Lange Dijkstraat 03/03/2015 Inleiding Inleiding Ι situering Inleiding Ι waarom Veilige fietsroute (kernroute) Past in vernieuwing van belangrijke assen rond en richting Spoor Noord: Halenstraat/ Viséstraat

Nadere informatie

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR Vertrekken op de parking van de school. We nemen het fietspad in de Kasteellaan in de richting van de kerk. Goed uitkijken bij het oversteken van de Holstraat.

Nadere informatie

FIETSVERPLAATSINGEN IN GROEP

FIETSVERPLAATSINGEN IN GROEP VELOCITIE INSPIRATIEBOX categorie 3: Actieve schoolverplaatsingen ACTIEFICHE FIETSVERPLAATSINGEN IN GROEP Op welke manier kunnen klassen zich in groep met de fiets verplaatsen voor buitenschoolse activiteiten

Nadere informatie

Mobiliteit en ondernemen. N-VA Stabroek

Mobiliteit en ondernemen. N-VA Stabroek Mobiliteit en ondernemen N-VA Stabroek Impact mobiliteit op ondernemen Goede basismobiliteit vormt een hoeksteen voor een gezond ondernemingskader Goede basismobiliteit = Vlotte bereikbaarheid van de handelaars

Nadere informatie

Verkeersborden. Eindtermen. Doelgroep. Lesdoel. Lager onderwijs: Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS

Verkeersborden. Eindtermen. Doelgroep. Lesdoel. Lager onderwijs: Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Doelgroep Tweede graad van de lagere school. Lesdoel De leerlingen kennen de juiste betekenis van de voornaamste verkeersborden voor voetgangers

Nadere informatie

ADVIEZEN SCHOOLOMGEVINGEN SINT-NIKLAAS Basisschool Driegaaien

ADVIEZEN SCHOOLOMGEVINGEN SINT-NIKLAAS Basisschool Driegaaien ADVIEZEN SCHOOLOMGEVINGEN SINT-NIKLAAS Basisschool Driegaaien Voetgangersbeweging vzw Diksmuidelaan 303 2600 Antwerpen (Berchem) Tel: 03 270 06 30 info@octopusplan.be Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Informatie

Nadere informatie

Zuidelijke stationsomgeving GSP. Mobiliteitsstudie - stand van zaken

Zuidelijke stationsomgeving GSP. Mobiliteitsstudie - stand van zaken Zuidelijke stationsomgeving GSP Mobiliteitsstudie - stand van zaken AGENDA Afbakening studiegebied Deelgebied A Deelgebied B Deelgebied C 2 3 AGENDA Afbakening studiegebied Deelgebied A Deelgebied B Deelgebied

Nadere informatie