car-- i\gso3 rijkswaterstaat direktie Noord-Holland hoofdafdeling waterhuishouding, waterkeringen en vaarwegen afdeling waterhuishouding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "car-- i\gso3 rijkswaterstaat direktie Noord-Holland hoofdafdeling waterhuishouding, waterkeringen en vaarwegen afdeling waterhuishouding"

Transcriptie

1 car-- i\gso3 rijkswaterstaat direktie Noord-Holland hoofdafdeling waterhuishouding, waterkeringen en vaarwegen afdeling waterhuishouding

2 BIBLIOTHEEK BOUWDIENST RIJKSWATERS l AAT NB...J..JSS13M.-. Nota ANW Golfoverslag Amsteldiepdi jk. ' BIBLIOTHEEK Bouwd.enst Rijkswarerstaat Postbus LA Utrecht BIBLIOTHEEK Bouwdienst Rijkswatersttat Postbus LA Utrecht

3 r L

4 Inhoud. 1. Inleiding. 2. uitgangspunten voor de berekeningen van de golfoverslag tijdens een superstormvloed. 3. Resultaten van de berekeningen. 4. Conclusies. 5. Literatuur. Bijlagen 1. Oppervlakte, inhoud en gemiddelde diepte van de Amstelmeerboezem bij verschillende waterstanden. 2. Waterstandsverhoging en toename van het chloridegehalte ten gevolge van de uitslag vanuit de polders, de gestremde spui te Oostoever en de golfoverslag over de Amsteldiepdij k. 3. Opwaaiing en golfoploop op het Amstelmeer. 4. Situatieschetsen. 4-1 Situatie Amstelmeerboezem. 4-2 Overzicht tweede waterkering Amstelmeer/Balgzandkanaal. 4-3 Lengteprofiel tweede waterkering. 4-4 Amstelmeer (gepeilde diepte 1983).

5 Inleiding. In het kader van de Deltawet dient de Amste1diepdijk op Deltahoogte te worden gebracht. Er is echter overwogen de Amsteldiepdijk als overslagdijk aan te leggen. De kruinhoogte is daarbij lager dan bij een volledig kerende dijk, waardoor de aanlegkosten lager kunnen z i j n. Aan de landzijde van de Amsteldiepdijk l i g t het Amstelmeer (zie bijlage 4-1). Bij golfoverslag over de Amsteldiepdijk komt zout water in het Amstelmeer. Dit heeft een tweeledig effect, n.l. waterstandsverhoging en toename van het chloridegehalte op het Amstelmeer. Bij aanzienlijke waterstandsverhoging op het Amstelmeer krijgt de tweede waterkering een belangrijke functie. Deze tweede waterkering l i g t aan de landzijde van het Amstelmeer (zie bijlage 4-2) en beschermt de achterliggende polders tegen overstroming. De kruinhoogte van de als overslagdijk uitgevoerde Amsteldiepdijk dient zodanig te worden vastgesteld, dat de golfoverslag beperkt b l i j f t en de bestaande dijken van de tweede waterkering hun kerende functie volledig blijven vervullen. Door de golfoverslag komt er zout water in het Amstelmeer, zodat het chloridegehalte daarin toeneemt. Het verhoogde chloridegehalte kan mogelijk een probleem zijn voor de polders, die water uit het Amstelmeer willen i n - laten. In deze notitie worden de consequenties van een overslagdijk beschreven, met name de water standverhoging en de toename van het chloridegehalte op de Amstelmeerboezem. In het verleden zijn enige notities verschenen omtrent de golfoverslag over de Amsteldiepdijk. In (1) zijn berekeningen gemaakt t.b.v. de Amsteldiepdijk met een kruinhoogte van NAP +6,50 m.

6 - 2 - Deze berekeningen zijn gebaseerd op formules uit de Shore Protection Manual. In (2) zijn soortgelijke berekeningen uitgevoerd gebaseerd op formules uit het rapport van het Hydraulics Research Station te Wallingfort en uit het rapport van de Technische Adviescommissie voor de Waterkeringen. In hoofdstuk 2 van deze notitie worden de uitgangspunten van de golfoverslag beschreven. In hoofdstuk 3 worden de berekeningsresultaten samengevat en in hoofdstuk 4 worden de conclusies vermeld.

7 Uitgangspunten voor de berekeningen van de golfoverslag tijdens een superstormvloed. Wanneer de Araste1diepdijk als overslagdijk wordt uitgevoerd zal bij een superstormvloed een bepaalde hoeveelheid water het Amstelmeer binnenstromen. Er zijn twee uitgangspunten t.b.v. de overslagdebietberekening: 1. De Amste1diepdijk wordt ontworpen met een zodanige kruinhoogte. dat er maximaal een debiet van 10 1/sra over de dijk gaat. Het binnentalud heeft een helling van 1:4 (in plaats van 1:3) en wordt voorzien van een ondoorlatende bekleding. 2. De Amsteldiepdijk wordt ontworpen met een zodanige kruinhoogte, dat er een debiet overheen komt, dat gemiddeld over de gehele overslagperiode 10 1/sm bedraagt. Indien op dit debiet wordt ontworpen (met een maximum, dat duidelijk boven de 10 1/sm uitkomt) dient er een harde bekleding op het binnentalud van de dijk te worden aangebracht (helling 1:4). In beide gevallen wordt voor overslag uitgegaan van de superstormvloedstand (frequentie 1x10-1 * per jaar). Van de beide uitgangspunten is het overslagdebiet van het tweede uitgangspunt het grootst en wordt als maatgevend overslagdebiet beschouwd. De overslag wordt als volgt berekend : De overslaglengte van de Amsteldiepdijk is ca m. Volgens bijlage 4 van (1) is het verloop van het overslagdebiet ongeveer parabolisch. Dit betekent dat het maximum debiet ca. 3/2 van het gemiddelde debiet bedraagt, te weten 15 1/sm. De tijdsduur van de overslag bedraagt volgens b i j l a ge 4 van (1) b i j een maximaal debiet van 15 1/sm ongeveer 1,5 uur. De totale overslag bedraagt ongeveer 2/3x15 1/smx 1, 5x3600 sec.x2250 m = ^ m3. Deze 0,12x10 6 m3 wordt gebruikt als uitgangspunt bij verdere berekeningen.

8 - 4 - Bij een superstormvloed wordt er rekening mee gehouden, dat een bepaald debiet over een overslagdijk kan stromen. Een andere consequentie van een superstormvloed is een gestremde spui van de spuisluis te Oostoever. In b i j lage 1 zijn de oppervlakten en inhouden van de Amstelmeerboezem vermeld afhankelijk van de waterstand. Met behulp van deze gegevens zijn de berekeningen van bijlage 2 uitgevoerd (waterstandverhoging en toename chloridegehalte). Er zijn voor vier tijdstippen berekeningen uitgevoerd, nl. : 1. Het t i j d s t i p voor de superstormvloed en voor het begin van de gestremde spui, t Q. 2. Het t i j d s t i p voor de superstormvloed en na 3 etmalen gestremde spui, de tr$. 3. Het t i j d s t i p na de superstormvloed en na 3 etmalen gestremde spui, de t Het t i j d s t i p na de superstormvloed en na ' 6 etmalen gestremde spui, de t6, dat is het t i j d s t i p vlak voor de eerste mogelijkheid tot spuien te Oostoever na de superstormvloed. Voor punt 3 en punt 4, dus voor tg+ en t^, zijn een viertal overslagdebieten aangenomen, waarvoor berekeningen gemaakt z i j n. Deze overslagdebieten (o.d.) z i j n : O.d.s 0,12 (=0,12x106 m3 overslag debiet) o.d.a 0,50 (=0,50x10 6 m3 overslag debiet) o.d.= 1,00 (=1,00x10 6 m3 overslag debiet) o.d.= 2,00 (=2,00x10 6 m3 overslag debiet) 0,12x10^ m3 overslagdebiet is gebaseerd op 10 1/sm overslag (zie biz. 4) 0,50x10" m3 overslagdebiet is gebaseerd op het bovenstaande met een factor 4 onzekerheidsfactor m.b.t. de werkelijke overslag t.o.v. de berekende. 1,00x10 6 m3 en 2.00x10 6 m3 overslagdebiet zijn hoeveelheden, die zijn gekozen om de effecten van deze debieten te beschouwen, vooral in relatie met de gestremde spui te Oostoever.

9 - 5-3 Resultaten van de berekeningen. De superstormvloed, die eens per jaar kan voorkomen, heeft voor de Amstelmeerboezem twee effecten tot gevolg: Een overslag over de Amsteldiepdijk, wanneer deze als overslagdijk wordt uitgevoerd, en een gestremde spui te Oostoever. Bij een maximale uitslag vanuit de polders betekent een gedurende 6 etmalen gestremde spui een toename van de waterhoeveelheid, die maximaal 19x10^ m3 bedraagt (zie bijlage 2). Wanneer de Amsteldiepdijk als overslagdijk wordt uitgevoerd, komt er volgens de berekening ongeveer 0,12x10 6 m.3 zout water door golfoverslag over de Amsteldiepdijk in het Amstelmeer. (Zie hoofdstuk 2, biz. M). Zoals in (1) wordt vermeld kan ten ge volge van de grote gevoeligheid van de overslagberekening voor een geringe wijziging in de randvoorwaarden de waarde van het overslagdebiet een factor 3 a 4 afwijken van de berekende waarde. Er moet dan maximaal met een debiet van ongeveer 0,5x10 m3 rekening worden gehouden. De gevolgen van de overslag voor de waterstand op het Amstelmeer zijn echter gering in vergelijking met de gevolgen van een zestal gestremde spuien te Oostoever (ca. 19x10^ m3 niet gespuid). Teneinde de gevolgen van een superstormvloed te betrekken op de tweede waterkering zijn in bijlage 3 berekeningen gemaakt van opwaailng op het Amstelmeer en golfoploop tegen de dijken van de tweede waterkering. De berekeningssresultaten zijn eveneens in bijlage 3 vermeld, waarbij geconcludeerd kan worden, dat er geen golfoverslag over de tweede waterkering plaatsvindt onder de berekende condities. De verhoging van het chloridegehalte (van 500 mg/l tot maximaal 619 mg/l bij m3 overslag) ten gevolge van de golfoverslag over de Amsteldiepdijk betekent slechts een kleine toename. (Zie tabel 2.2).

10 Conclusies. De invloed van de golfoverslag over de Amsteldiepdijk bij de superstormvloed is gering in vergelijking tot de invloed van de gestremde spui te Oostoever (bij de in hoofdstuk 2 genoemde aannamen). De waterstandsverhoging op de Amstelmeerboezem tijdens superstormvloed veroorzaakt geen overslag of overstroming van de dijken, die tot de tweede waterkering behoren. De verhoging van het chloridegehalte op de Amstelmeerboezem t.g.v. overslag b l i j f t beperkt tot een waarde die regelmatig voorkomt en zal na doorspoelen gereduceerd worden tot zijn oorspronkelijke waarde.

11 Literatuur. 1. Ir. J.W. Gerner; R. Idskes. Golfoverslag Amsteldiepdijk. Rijkswaterstaat, Studiedienst Hoorn, notitie WWKZ-80.H214, maart Ing. B. van der Duin; i r. H.D. Rakhorst. Golfoverslag Amsteldiepdijk. Rijkswaterstaat. Studiedienst Hoorn, notitie WWKZ-83.H232, november Anonymus. Onderzoek naar de verzilting van het Balgzandkanaal t.g.v. lek en kwel. Rijkswaterstaat, directie Noord-Holland, rapport WDIJ Anonymus. Amstelmeerboezem, jaarverslag over 1979 en Rijkswaterstaat, directie Noord-Holland, rapport WDIJ Ir. I.W. Nortier; i r. H. van der Velde. Hydraulica voor waterbouwkundigen. De Technische Uitgeverij H. Stam n.v., Haarlem, September

12 1-1 B i jlage 1. Oppervlakte, inhoud en gemiddelde diepte van de Amstelmeer- boezem bij verschillende waterstanden. In deze bijlage worden de oppervlakte, inhoud en gemiddelde diepte van de Amstelmeerboezem weergegeven bij diverse waterstanden. De Amstelmeerboezem is verdeeld in twee gedeelten, nl. het gedeelte binnen de tweede waterkering en het gedeelte buiten de tweede waterkering (zie bijlage 4-1 en 4-2). Het gedeelte binnen de tweede waterkering bestaat uit het Amstelmeer en het Balgzandkanaal. Tevens behoort hiertoe de Balgzandpolder, die op ca m boven NAP l i g t. Het gedeelte buiten de tweede waterkering bestaat uit de Van Ewijcksvaart, de Boezem van de Zijpe, het Waardkanaal, het Kolhorndiep, het Groetkanaal en het Amstelmeerkanaal (zie bijlage 4-1). Bij een waterstand van NAP b l i j k t de oppervlakte van het Amstelmeer 655 ha (= 6,55x10 6 m2) te bedragen en de inhoud van het Amstelmeer b l i j k t 27,88x10 m3 te zijn volgens de lodingskaart van het Amstelmeer (bijlage 4-4). Het Balgzandkanaal heeft een gemiddelde bodemdiepte van 5,20 m (volgens tek uit (3)). Bij een waterstand van NAP is de oppervlakte van het Balgzandkanaal 0,65x10 6 m 2 en de inhoud is dan berekend op 2,72x10 m3, waarbij de talud hellingen 1:3 zijn aangegeven. Uit eerder onderzoek van de afdeling ANP zijn de oppervlakten binnen de tweede waterkering berekend bij NAP +0,40 m; NAP +1,00 m; NAP +1,50 m en NAP +2,40 m. Dit is samengevat in onderstaande tabel 1.1. waterstand oppervlakte (m 2 ) NAP NAP NAP NAP +0,40 m +1, 00 m +1, 50 m +2,40 m 27,28x10 6 7, 60x10 8,56x10 6 8, 70x10 Tabel 1.1 Relatie waterstand bergend oppervlak voor de Amstelmeerboezem binnen de 2e waterkering.

13 1-2 De oppervlakte, inhoud en gemiddelde diepte voor het gebied binnen de tweede waterkering is voor diverse waterstanden uitgerekend met behulp van eerdergenoemde gegevens en vastgelegd in tabel 1.2. De oppervlakte, inhoud en gemiddelde diepte voor het gebied buiten de tweede waterkering is voor diverse waterstanden eveneens berekend en vastgelegd in tabel 1.2. Hiervoor zijn de volgende gegevens gebruikt: De oppervlakte van de totale Amstelmeerboezem bij een waterstand van NAP -0,40 m is ca. 900 ha (=9,00x106 m2). Voor het gedeelte binnen de tweede waterkering is dat ca. 720 ha (=7,20x10 6 m2), zodat het gedeelte buiten de tweede waterkering ca. 180 ha (= 1,80x10 6 m 2 ) bedraagt. Deze oppervlakte is voor het grootste gedeelte bepaald door kanalen en vaarten, met een totaallengte van 36,5 km. Dit resulteert in een gemiddelde breedte bij NAP ra van 49,3 m. Verder is aangenomen dat de gemiddelde bodemdiepte NAP -4,00 m is en dat de taludhellingen 1:3 bedragen. Met deze uitgangspunten zijn de berekeningen gemaakt, die geleid hebben tot de resultaten in tabel 1-2 op biz. 1-3.

14 1-3 Binnen 2e waterkering Buiten 2e waterkering Totale Amstelmeerboezem Waterstand Opper Inhoud Gem. Opper Inhoud Gera.. Opper Inhoud Gera. Gem. vlak in 10 6 m 2 in 10 6 ra3 diepte in m vlak in 10 6 m 2 in 10 6 m3 diepte in m vlak in in 10 6 ra m3 diepte in m diepte in m -NAP NAP -0,70 m 6,98 25,6 3,67 1,77 6,39 3,61 8,75 32,0 3,66 4,36 NAP -0,40 m 7,17 27,7 3,86 1,83 6,93 3,79 9,00 34,6 3,84 4,24 NAP 7,20 30,6 4,25 1,92 7,68 4,00 9,12 38,3 4,20 4,20 NAP +0,40 m 7,28 33,5 4,60 2,01 8,47 4,21 9,29 42,0 4,52 4,17 NAP +1,00 m 7,60 38,0 5,00 2,11 9,70 4,60 9,74 47,7 4,90 3,90 NAP +1,50 m 8,56 42,0 4,91 2,22 10,78 4,86 10,81 52,8 4,88 3,38 NAP +2,40 m 8,70 49,8 5,72 2,42 12,87 5,32 11,14 62,7 5,63 3,23 Tabel 1.2 Oppervlakte, inhoud en gemiddelde diepte van de Amstelmeerboezem bij verschillende waterstanden.

15 2-1 Bijlage 2. Waterstandsverhoging en toename van het chloridegehalte ten gevolge van de uitslag vanuit de polders, de gestremde spui te Oostoever en de golfoverslag over de Amste1diepdijk. In deze bijlage worden drie berekeningen weergeveven: a) De berekening van de maximale waterstand op het Amstelmeer t.g.v. 6 etmalen gestremde spui te Oostoever en t.g.v. golfoverslag over de Amsteldiepdijk. b) De berekening van de chloridegehalteverhoging op het Amstelmeer t.g.v. de zoute kwel (bij een gestremde spui te Oostoever) en t.g.v. de overslag van zout water over de Amsteldiepdijk. c) De berekening van de maximale waterstand op het Amstelmeer met een kans van optreden van 10~Vjaar uit 10 jaar laagwatergegevens te Oostoever op de Waddenzee. Deze berekeningen worden vervolgens vermeld. a) Tijdens een superstormvloed wordt de waterstandsverhoging op de Amstelmeerboezem veroorzaakt door de volgende drie factoren: 1) Wateruitslag vanuit de polders. 2) Golfoverslag over de Amsteldiepdijk. 3) Een gestremde spui van de spuisluis te Oostoever door de hoge waterstand op de Waddenzee. De uitgangspunten t.b.v. de berekening van de waterstandsverhoging op de Amstelmeerboezem z i j n : Het hoogste streefpeil op het Amstelmeer voor aanvang van een spuistremming is NAP -0,40 m (d.i. het streefpeil buiten de wintermaanden). Een gestremde spui gedurende 3 etmalen voor de golfoverslag en gedurende 3 etmalen na de golfoverslag. Deze 6 etmalen gestremde spui is een "bovengrens" t.b.v. de berekening. Tijdens de superstormvloed wordt slechts de oppervlakte binnen de tweede waterkering als bergend gebied beschouwd, daar bij stormvloedverwachting de tweede waterkering waarschijnlijk wordt geactiveerd.

16 2-2 Er wordt geen rekening gehouden met de mogelijkheid om via de Stontelerkeersluis water te spuien naar het IJsselmeer. De wateruitslag uit de polders is 36,8 m3/ S ec. (d.i. de huidige maximale capaciteit volgens (4). Omgerekend is dit 3,18x10 m3 per etmaal. In tabel 2.1 worden de inhoud, waterstand en het oppervlak van de Amstelmeerboezem vermeld afhankelijk van bepaalde tijdstippen tijdens de superstormv1oedperlode. Deze tijdstippen zijn: t Q = het t i j d s t i p voor de eerste spuistremming; t3 = het t i j d s t i p na drie etmalen gestremde spui en juist voorafgaand aan de golfoverslag; t3+= het t i j d s t i p na drie etmalen gestremde spui en juist na de golfoverslag; t5 = het t i j d s t i p na zes etmalen gestremde spui (inclusief de golfoverslag). Bij de tijdstippen t3+ en t6 zijn de gegevens voor de Amstelmeerboezem weergegeven voor vier overslagdebieten, en wel 0,12x10 6 m3, 0,50x10 m3, 1,00x10 m3 en 2,00x10 6 m3. t 3 + t6 to fc3 od=0,12 od=0,50 od=1,00 od=2,00 od=0,12 od=0,50 od=1,00 od=2,00 inhoud (in 10^ m3) 34,60 44,14 35,31 35,69 36,19 37,19 53,80 54,18 54,68 55,68 oppervlakte (in 10 m 2 ) 9,00 9,46 7,45 7,48 7,53 7,62 10,84 10,85 10,87 10,91 waterstand +NAP -0,400 0,625 0,641 0,692 0,759 0,892 1,591 1,625 1,671 1,762 Tabel 2.1. Inhoud, oppervlakte en waterstanden van de Amstelmeerboezem bij superstormvloed op vier tijdstippen, als gevolg van uitslag uit de polders, golfoverslag over de Amsteldiepdijk en gestremde spui te Oostoever.

17 2-3 Op het t i j d s t i p t3 is de oppervlakte van de gehele Amstelmeerboezem 9,46x10 6 m 2. Het gedeelte binnen de tweede waterkering is 7,44x10 m 2, waarbij de inhoud dan 35,19x10 m3 i s. Met dit uitgangspunt zijn de gegevens voor tg + berekend. Is er geen overslag, maar alleen een gestremde spui van 6 etmalen dan is de maximale inhoud op tfr (met od=0,00) gelijk aan (34,6+6x3,18)x10 m3=53,68x10 m3. De hierbij behorende waterstand is dan NAP +1,580 m. Hoeveel etmalen gestremde spui met een kans van 10-4/jaar voorkomt wordt in deel c van bijlage 2 vermeld. b) Uitgangspunt t.b.v. de toename van het chloridegehalte is het laagste streefpeil op het Amstelmeer, n.l. NAP -0,70 m (d.i. het streefpeil in de wintermaanden). De toename van het chloridegehalte wordt dan veroorzaakt door zoute kwel bij een gestremde spui te Oostoever en door overslag van zout water over de Amsteldiepdijk. Hierbij worden de volgende aannamen gedaan. De zoute kwel heeft een chloridegehalte van 14 g/1. In (3) (bijlage 1) is een waarde van 5800 ton Cl~ per maand vermeld als zijnde de kwantiteit voor de zoute kwel. Dit komt overeen met 190 ton Cl~ per etmaal, veroorzaakt door 13,6x103 m3 zout water per etmaal. Het zoute water van de Waddenzee heeft een zoutgehalte van 17 g/1. De overslagdebieten, waarop wordt gerekend zijn 120x103 m3, 500x103 m3, 1,00x10 m3 en 2,00x10 6 m3. Het uitgangspunt voor het Amstelmeerwater voor de superstormvloed is een chloridegehalte van 500 mg/l. Voor de berekening van het maximale chloridegehalte in het Amstelmeer wordt slechts het gedeelte binnen de tweede waterkering in beschouwing genomen aangezien bij superstormvloed deze waterkering waarschijnlijk in werking wordt gezet. Er wordt geen rekening gehouden met spui via de Stontelerkeersluis naar het IJsselmeer. In tabel 2.2 worden de berekeningsresultaten weergegeven t.g.v. de kwel en diverse overslagdebieten bij een gestremde spui.

18 2-4 De verklaring voor tabel 2.2 is weergegeven op biz t~ to 0 3 t 3 + od=0,12 od=0,50 od=1,00 od=2,00 od=0,12 od=0,5 od=1,00 od=2,00 H inhoud (in 10 6 m3) 25,60 25,64 25,76 26,14 26,64 27,64 25,80 26,18 26,68 27,68 oppervlakte (in 106 ^ 6,980 6,984 6,994 7,029 7,074 7,165 6,998 7,032 7,078 7,168 waterstand (in m +NAP) -0,700-0,694-0,677-0,623-0,551-0,409-0,671-0,617-0,546-0,403 hoeveelheid zout (in 10 6 kg C1-) 12,80 13,37 15,41 21,87 30,37 47,37 15,98 22,44 30,94 47,94 zoutgehalte (in rag/1) Tabel 2.2. Berekeningsresultaten t.g.v. kwel en golfoverslag in combinatie met gestremde spui m.b.t. het chloridegehalte van het Amstelmeer. Is er geen overslag, maar alleen kwel en een gestremde spui van 6 etmalen dan wordt de inhoud van het Amstelmeer binnen de tweede waterkering 25,68x10^ m3 bij een waterstand van NAP -0,689 m. De zouthoeveelheid wordt 13,94x10 kg CI- met een zoutgehalte van 543 mg Cl~/1. N.B. De onderstreepte waarden in tabel 2.2 betreffende het uitgangspunt van 500 mg/l zoutgehalte van de Amstelmeerboezem op het t i j d s t i p t 0 en de eindwaarde van 619 mg/l zoutgehalte van de Amstelmeerboezem na 6 etmalen gestremde spui en een overslagdebiet van 0,12x10 m3 (tijdstip t6).

19 2-5 c) Uitgangspunt t.b.v. de waterstandsberekening van het Amstelmeer is een zes etmalen durende gestremde spui te Oostoever. De kans op het aantal getijden met gestremde spui kan berekend worden aan de hand van de laagwatergegevens te Oostoever over 1 januari 1971 t/m 31 december De extrapolatie van 10 jaar laagwaterpeilen naar een kans van 10""Vjaar op niet-onderschrijden van een bepaald laagwaterpeil geeft echter een zekere onbetrouwbaarheid, zodat het resultaat van deze extrapolatie kritisch moet worden bekeken. Er b l i j k t een goed passende relatie te bestaan tusen het laagwaterniveau van de Waddenzee en de logaritme van de kans, dat dit laagwaterniveau door 3 t/m 6 opeenvolgende (hoge) laagwaters niet onderschreden wordt. Hieruit is het overschrijdingsniveau te bepalen met een kans van 10-Vjaar voor respectievelijk 3, 4, 5 en 6 opeenvolgende hoge laagwaters met een waterstand, die groter of gelijk is aan respectievelijk NAP +1,09 m; NAP +0,55 m; NAP +0,32 m en NAP +0,21 ra. Hieruit is het verband berekend tussen de logaritme van het aantal achtereenvolgende hoge laagwaters en het p e i l, dat niet wordt onderschreden met een kans van 10 _ Vjaar. Dit leidt tot de formule: u = -1,931xlog(n) + 1,7126. Met n = aantal opeenvolgende laagwaters boven waterstand NAP + u. en u = waterstand boven NAP. Hiermee kunnen voor een aantal hoge laagwaters de waterstanden worden berekend, die met een kans van 10 - i */jaar niet worden onderschreden. Dit is in tabel 2.3 vermeld. n u 0, 55 0, 36 0,21 0, 08-0,03-0,13-0, 22-0, 30-0, 37 Tabel 2.3- Aantal achtereenvolgende hoge laagwaters met de waterstand die gedurende deze periode niet wordt onder schreden met een kans van 10 _ l */jaar

20 2-6 met: n = aantal achtereenvolgende hoge laagwaters u = waterstand t.o.v. NAP, die met een kans van 10 _ i */jaar niet wordt onderschreden gedurende n achtereenvolgende hoge laagwaters. De maximale waterstand op het Amstelmeer wordt onder andere bepaald door de laagwaterstand op de Waddenzee en het peilverschil tussen Amstelmeer en Waddenzee, dat het gevolg is van het spuidebiet (verhang). Gedurende een get i j van 12 uur en 25 min. wordt 1,65x10 6 m3 door de polders maximaal uitgeslagen. Dit dient tijdens laagwater te worden gespuid teneinde na de spui hetzelfde peil op het Amstelmeer te verkrijgen. Dit spuidebiet wordt verkregen wanneer het peilverschil voor aanvang van de spui 42 cm bedraagt volgens de formule Q = l82xtxvz. (voor 4 spuikoker s). Met: Q = spuidebiet in m3/spui, t = spuitijd en z = p e i l verschil tussen Amstelmeer voor aanvang spui en het laagste peil op de Waddenzee tijdens laagwater. Uitgaand van een beginpeil van NAP -0,40 m en een toename van de waterstand van 0,183 m per getij l i g t de maximale waterstand op het Amstelmeer tussen het 6e en het 7e get i j met een waarde van ongeveer NAP +0,60 m. Dit is ca. 1,00 m lager dan berekend volgens het bovengrensprincipe (zie tabel 2.1; t5) Door de beperkte hoeveelheid laagwatergegevens (over een periode van 10 jaar) en de extrapolaties naar 10"Vjaar wordt aan de waarde NAP +0,60 m een beperkte betrouwbaarheid toegeschreven. Het is een redelijke schatting van de maximale waterstand op het Amstelmeer behorend bij een overschrijdingsfrequentie van 10 _ l */jaar. Aangezien volgens het bovengrensprincipe met een waterstand van ca. NAP +1,60 m de tweede waterkering b l i j f t voldoen, zoals in bijlage 3 wordt aangetoond, is dit bij de waarde NAP +0,60 m zeker ook het geval.

21 3-1 Bijlage 3 Opwaailng en golfoploop op het Amstelmeer De tweede waterkering dient de polders te beschermen tegen overstroming vanuit het Amstelmeer. Bij een superstormvloed zijn er een aantal facetten, die tot overstroming of tot golfoverslag van de tweede waterkering kunnen leiden. Behalve een verhoging van de waterstand is er ook een opwaaiing op het Amstelmeer en een golfoploop tegen de dijken van de tweede waterkering. In deze bijlage worden twee gevallen berekend op veiligheid tegen golfoverslag of overstroming van de tweede waterkering, n.l. windkracht 10 vlak na de overslag over de Amsteldiepdijk en windkracht 6 na 6 dagen gestremde spui te Oostoever terwijl de polders maximaal water lozen op de Amstelmeerboezem. De opwaaiing wordt berekend volgens formule 3.1: c<. v 2. l. cos«j (3.1) Hierbij i s : 5 = stuwing in m. v = 1 = strijklengte in m. d = 6 = de hoek, die de windrichting maakt met de c< = lengteas van het betrokken gebied windsnelheid in m/s. gemiddelde waterdiepte in m. coefficient t.w.: 0,4x10" sec 2 /m (zee,meer) 0,2x10" sec 2 /m (kanaal). De golfoploop wordt berekend volgens formule 3.2: z = 8Htg<x [cos6 - -J (3.2) Hierbij is : z = golfoploop (verticaal) in m H = golfhoogte in m B = breedte van de buitenberm in m (zie 120 van (5)) = taludhelling in rad (1/3>tg«c>1/8) S> - hoek tussen golfrichting en de normaal op de dijk X= golflengte in m

22 3-2 De golfhoogte wordt bepaald met behulp van figuur VIII.5 op 109 van (5 ). Er zijn 3 maatgevende gevallen, waarvoor de berekening wordt gemaakt ter controle van de tweede waterkering (zie b i j l a ge 4-2 en 4-3) a) 3 dagen gestremde spui, 0,12x10 m3 overslag en een waterstand, die maximaal NAP m bedraagt (Amstelmeerdij k) b) 6 dagen gestremde spui, 0,12x10^ m3 overslag en een waterstand, die maximaal NAP +1,591 m bedraagt (Amstelmeerdij k) c) 6 dagen gestremde spui, 0,12x10 m3 overslag en een waterstand, die maximaal NAP +1,591 m bedraagt (Westlanderdij k). De berekeningen verlopen als volgt: a) Na 3 dagen gestremde spui en overslag van 0,12x10^ m3 is de waterstand maximaal NAP +0,641 m (zie tabel 2.1 van bijlage 2). n.... 0,4x10- x(28.4)2 X 3600xcos0 De opwaaiing S = 1 : = 0,244 m 4,761 De golfhoogte H is 1,2 m (bij 3600 m strijklengte en 28,4 m/s windsnelheid). De golfoploop z = 8x 1, 2x0, 33x( 1-0 ) = 3,1 68 m De maximale golfoploop is dus NAP +0,641+0,244+3,168 m = NAP +4,053 m. De hoogte van de Amstelmeerdijk is minimaal NAP +4,30 m (zie bijlage 4-3 ). b) Na 6 dagen gestremde spui en overslag van 0,12x10^ m3 is de waterstand maximaal NAP +1,591 m (zie tabel 2.1 van bijlage 2). o 0, 4x10 6 x( 1 3,8) 2 x3600xcos0 nrrct De opwaaiing S = = 0,055 m De golfhoogte H is 0,6 m (bij 3600 m strijklengte en 13,8 m/s windsnelheid). De golfoploop z = 8xO,6xO,33x(1-0) = m

23 3-3 De maximale golfoploop is dus NAP + 1,591+0,055+1,584 m = NAP +3,23 m. De hoogte van de Amstelmeerdijk is minimaal NAP +4,30 m (zie bijlage 4-3). c) Na 6 dagen gestremde spui en overslag van 0,12x10 m3 is de waterstand maximaal NAP +1,591 m. De opwaaiing S = 0 1 Q- x ( 1 3, 8 ) 2 x2 1 OOxoosO = m 4,956 De golfhoogte H is 0,4 m (bij 2100 m strijklengte en 13,8 m/s windsnelheid). De golfoploop z = 8x0,4x0,33x(1-0) = 1,056 m. De maximale golfoploop is dus NAP +1,591+0,032+1,056 m = NAP +2,679 m. De hoogte van de Westerlanderdijk is minimaal NAP +2,75 m (zie bijlage 4-3). Het b l i j k t dat in de 3 maatgevende gevallen geen overslag of overstroming van de tweede waterkering wordt veroorzaakt door de gestremde spui en de golfoverslag van de Amsteldiepdijk. Er zijn echter twee "coupures" met een hoogte van NAP +1,90 m en NAP +1,93 m in de haven De Haukes, welke zullen dienen te worden gedicht in geval van sterke waterstandsverhoging op het Amstelmeer. De Ulkesluis heeft een hoogte van NAP +3,05 m en de Haukessluis van NAP +3,53 m. Waterstand + opwaaiing +2/3 van de golfhoogte is maximaal NAP +2,05 m, zodat b i j de sluizen geen problemen ont staan.

24 4-1 Bijlage 4. Situatieschetsen. In deze bijlage z i j n 4 tekeningen opgenomen, t.w.: 4-1 Situatie Amstelmeerboezem 4-2 Overzicht tweede waterkering Amstelmeer/Balgzandkanaal 4-3 Lengteprofiel tweede waterkering 4-4 Amstelmeer (gepeilde diepte 1983)

25 WADDENZEE G E M A A L A A N DE H I P P O L Y T U S H O E V E R D I J K G E M A A L A A N OE H O E L M E R O I J K / GEMAAL A A N DE H A U K E S D I J K 7r D E HAUKES A M S T E L MEER ULKESLUIS GEMAAL WUDENES SPAANS 'S/X H E E M R A A D S C H A P SC HUT S L U I S \ SCHERMER GEMAALMOLENWEG \ [ OUDE SLUIS j POLDER \ \ \ WIERINGERWAARD / WAARD- \ D E GEMAAL P. v.d. S T E R R r POLDER -SCHUTSLUIS KOLHORN GEMAAL SCHAGER/ / KOGGJ^_- C'. u.i/vavy T o / li K SCHAGERKOGGE GEMAAL \ > E.T. S C H E L T I N G A v SCHUTSLUIS GEMAAL*^ BREEBAARTSE N Ilm GEMAAL \ W 7 l ' - D E WAAK2AAMHEID WINTE W I E R I N G E R M E E R v.. co 1 UA UJ 1 m AM S T t cx> 0 0 AARTSWOUD N I EDORPERKOGGE DE VIER NOORDER KOGGEN CTJ» ' E R B O f :ZE LAGE 4> m zwz 1000 m 2000 m 3000 m

26

27

28

29

30

Ful 8 L 10.:JS. afd,

Ful 8 L 10.:JS. afd, Ful 8 L 10.:JS afd, INHOUD Blz. 0. Samenvatting. 1 Inleiding. 1 De waterbeweging op het Ainstelmeer. 2 Het verloop van het chloridegehalte 3 van het Arnstelmeer nabij Ulkesluis en Van Ewijcksluis. Waterstanden

Nadere informatie

Nederland. Laagland vraagt om waterbouw. Henk Jan Verhagen Sectie Waterbouwkunde. September 24, Section Hydraulic Engineering

Nederland. Laagland vraagt om waterbouw. Henk Jan Verhagen Sectie Waterbouwkunde. September 24, Section Hydraulic Engineering Nederland Laagland vraagt om waterbouw Henk Jan Verhagen Sectie Waterbouwkunde September 24, 2013 1 Faculty Vermelding of Civil onderdeel Engineering organisatie and Geosciences Section Hydraulic Engineering

Nadere informatie

Hydraulische analyse schuren van de stadsgrachten. Inleiding. Gegevens

Hydraulische analyse schuren van de stadsgrachten. Inleiding. Gegevens Hydraulische analyse schuren van de stadsgrachten Inleiding Het doorspoelen van de grachten in Gouda, zoals dat tot in de jaren 50 gebruikelijk was, zal een kortstondig effect hebben op de waterstand en

Nadere informatie

BIJLAGE G VERSPREIDING ZOETWATERNEVEL LANGS DE IJSSELMEERDIJK

BIJLAGE G VERSPREIDING ZOETWATERNEVEL LANGS DE IJSSELMEERDIJK BIJLAGE G VERSPREIDING ZOETWATERNEVEL LANGS DE IJSSELMEERDIJK VERSPREIDING ZOETWATERNEVEL LANGS DE IJSSELMEERDIJK Inleiding Deze tekst evat een eoordeling van de effecten van de plaatsing van windturines

Nadere informatie

Mogelijke golfreductie Schermdijk voor Delfzijl

Mogelijke golfreductie Schermdijk voor Delfzijl Mogelijke golfreductie Schermdijk voor Delfzijl Mogelijke golfreductie Schermdijk voor Delfzijl Caroline Gautier 1202323-000 Deltares, 2010 Inhoud 1 Inleiding 1 2 Plan van Aanpak 2 3 Invoergegevens 3

Nadere informatie

Pompen - Markermeerdijken Noord-Holland. Syntheserapport. Harold van Waveren Rijkswaterstaat

Pompen - Markermeerdijken Noord-Holland. Syntheserapport. Harold van Waveren Rijkswaterstaat Pompen - Markermeerdijken Noord-Holland Syntheserapport Harold van Waveren Rijkswaterstaat Inhoud (conform Syntheserapport) 1. Inleiding 2. Watersysteem Markermeer 3. Hydraulische belasting 4. Analyse

Nadere informatie

Delft. Doorbraak Houtribdijk. Een verkenning van de mogelijke omvang van de bres(sen) in de Houtribdijk na een eventuele dijkdoorbraak

Delft. Doorbraak Houtribdijk. Een verkenning van de mogelijke omvang van de bres(sen) in de Houtribdijk na een eventuele dijkdoorbraak Doorbraak Houtribdijk Een verkenning van de mogelijke omvang van de bres(sen) in de Houtribdijk na een eventuele dijkdoorbraak maart 2003 Dr.ir. P.J. Visser Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen

Nadere informatie

Werkdocument. J. Pieters februari RIKZ/AB/ x -

Werkdocument. J. Pieters februari RIKZ/AB/ x - Werkdocument Aan Projectgroep bekkenrapport Veerse Meer Contactpersoon Doorkiesnummer J. Pieters 118-672312 Datum Bijlage(n) 23 februari 24 - Nummer Product RIKZ/AB/24.82x - Onderwerp Waterbalans Veerse

Nadere informatie

Referentienummer Datum Kenmerk GM maart 2014 PN

Referentienummer Datum Kenmerk GM maart 2014 PN Notitie Datum Kenmerk GM-0128676 26 maart 2014 PN 336684 Betreft Advies hoogteligging vloerniveau paalwoningen IJburg 1 Inleiding Ten behoeve van de ontwikkeling van paalwoningen in/boven het water in

Nadere informatie

Extreme neerslag 1:100 jaar NAP 1,1 m Apparatuur op NAP -0,6 m Doorbraak dijk boezem 1:300 jaar NAP + 0,0 m Apparatuur op NAP + 0,5 m.

Extreme neerslag 1:100 jaar NAP 1,1 m Apparatuur op NAP -0,6 m Doorbraak dijk boezem 1:300 jaar NAP + 0,0 m Apparatuur op NAP + 0,5 m. MEMO Aan : S. Huvenaars (TenneT B.V.) Van : P. van de Rest Controle: L. de Wit Datum : 4 november 2011 ref : 1649/U11229/PvdR/B betreft : Controle gegevens opstellingshoogte 380kV station Breukelen 1 Inleiding

Nadere informatie

MEMO. Onderwerp: Mogelijke aanpassingen LD Toetsen regionale keringen, aspect hoogte Kenmerk: vdm Status: Datum: 17 november 2014

MEMO. Onderwerp: Mogelijke aanpassingen LD Toetsen regionale keringen, aspect hoogte Kenmerk: vdm Status: Datum: 17 november 2014 MEMO Aan: Van: Henk van Hemert Jentsje van der Meer Onderwerp: Mogelijke aanpassingen LD Toetsen regionale keringen, aspect hoogte Kenmerk: vdm3398.74. Status: Datum: 7 november 204. Inleiding In RWS (202),

Nadere informatie

Bijlage A. Begrippenlijst

Bijlage A. Begrippenlijst Bijlage A. Begrippenlijst Begrippenlijst dijkverbeteringsplan Aanleghoogte Kruinhoogte van de dijk onmiddellijk na het gereedkomen ervan. Beheer Berm Beroep Beschoeiing Binnendijks Binnentalud Boezem Boezempeil

Nadere informatie

Aan Robert Vos;Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving. Kenmerk VEB Doorkiesnummer +31(0)

Aan Robert Vos;Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving. Kenmerk VEB Doorkiesnummer +31(0) Memo Aan Robert Vos;Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving Datum Van Joost den Bieman Kenmerk Doorkiesnummer +31(0)88335 8292 Aantal pagina's 10 E-mail joost.denbieman@deltares.nl Onderwerp OI2014

Nadere informatie

Gevolgen van beperkt getij op het Volker-Zoommeer voor de waterdiepten van daaromliggende jachthavens. Datum 16 november 2010 Status Definitief

Gevolgen van beperkt getij op het Volker-Zoommeer voor de waterdiepten van daaromliggende jachthavens. Datum 16 november 2010 Status Definitief 3 Gevolgen van beperkt getij op het Volker-Zoommeer voor de waterdiepten van daaromliggende jachthavens Datum 16 november 1 Status Definitief Waterdiepte jachthavens Volkerak-Zoommeer 16 november 1 Colofon

Nadere informatie

Overzicht. omvangrijk en complex onderwerp behandeling hier heel algemeen en voor kwalitatief begrip

Overzicht. omvangrijk en complex onderwerp behandeling hier heel algemeen en voor kwalitatief begrip Golven Overzicht Golven 1. Golfparameters 2. Processen 3. SWAN 4. Voorbeeld: ruimtelijke variatie 5. Voorlandmodule 6. PC-Overslag 7. Voorbeeld: golfoverslag met en zonder dammen omvangrijk en complex

Nadere informatie

2.2.1 Noordelijke kust

2.2.1 Noordelijke kust In opdracht van Rijkswaterstaat RIZA is onderzoek gedaan naar de ergst denkbare overstroming voor verschillende regio s. Dit onderzoek is uitgevoerd door adviesbureau HKV in juli en augustus 2007. Hierbij

Nadere informatie

GOLVEN M.B.T. EROSIE BIJ BETONBLOKKEN

GOLVEN M.B.T. EROSIE BIJ BETONBLOKKEN 9.6 BIBLIOTHEEK Dienst Woq- en Waterbouwkunde van der Burghwag Postbus 5044, 2ZCJ GA Delft Jel. 015-693111 GOLVEN M.B.T. EROSIE BIJ BETONBLOKKEN OP KLEI J.G.A. VAN MARLE 296 ministerie van verkeer en

Nadere informatie

- 2.1 - In het model M 600 werden de volgende oppervlakten van de Biesbos R 9 KS WAT ERSTAAT - DELTA DI EN ST

- 2.1 - In het model M 600 werden de volgende oppervlakten van de Biesbos R 9 KS WAT ERSTAAT - DELTA DI EN ST RLJKSWATERSTAAT - DELTADIENST WATERLOO PK UN DIGE AFDE LI NG MAAG GESTELD DOOR Ir. H.A. Perguaon JAN Do2tadiona0 IE ~acoxavmhage. PAGINA No 1 AANTAL PAGINA'S,$ AANTAL BULAGEN 2 NOTAN? w-701 AAN Is. E+

Nadere informatie

C).5-^Ol BIBLIOTHEEK. Dienst Weg- en Waterbouwkunde Postbus 5044, 2600 GA DELFT Te!

C).5-^Ol BIBLIOTHEEK. Dienst Weg- en Waterbouwkunde Postbus 5044, 2600 GA DELFT Te! C).5-^Ol BIBLIOTHEEK Dienst Weg- en Waterbouwkunde Postbus 5044, 2600 GA DELFT Te!. 015-699111 ministerie van verteer ea waterstaat r-±j kswaterstaat dienst weg- en waterbouwkunde Notitie: file: WBA-M-88139

Nadere informatie

Dijkversterking Durgerdam (II)

Dijkversterking Durgerdam (II) Dijkversterking Durgerdam (II) Samenvatting Richard Jorissen Inhoud Veiligheidsopgave Durgerdam Macro-stabiliteit Golfoploop en overslag Knoppen voor technisch ontwerp 1) Faalkansbegroting 2) Levensduur

Nadere informatie

dienst weg en water bouwkunde

dienst weg en water bouwkunde Cisx:oMgiS dienst weg en water bouwkunde i \\ 175

Nadere informatie

Hydraulische toetsing Klaas Engelbrechts polder t.b.v. nieuw gemaal.

Hydraulische toetsing Klaas Engelbrechts polder t.b.v. nieuw gemaal. MEMO Aan: Van: Kwaliteitsborging: Onderwerp: Koos van der Zanden (PMB) Jeroen Leyzer (WH) Anne Joepen Datum: 27-11-2014 Status: Adviesnummer WH: Hydraulische toetsing Klaas Engelbrechts polder t.b.v. nieuw

Nadere informatie

Dijkversterking Durgerdam

Dijkversterking Durgerdam Dijkversterking Durgerdam (capita selecta) Richard Jorissen Inhoud Bodemdaling, zetting en klink (BZK) Opwaaiing en golfcondities Overslagdebieten Kleine bijstelling bouwstenen IJdoornpolder Gebiedsontwerp

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE Imandra: :D

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE Imandra: :D ONDERWERP Gemaal Korftlaan - advies wel of niet verbreden watergang aanvoertracé DATUM 7-7-2016, PROJECTNUMMER C03071.000121.0100 ONZE REFERENTIE Imandra: 078915484:D VAN Arjon Buijert - Arcadis AAN J.

Nadere informatie

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd.

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd. partner in bouwputadvies en grondwatertechniek 1/5 Project : HT140056 Park Waterrijk Hekelingen Datum : 1 September 2014 Betreft : Nota waterhuishouding Opsteller : M. (Marco) Zieverink, MSc Documentstatus

Nadere informatie

Een eerste indicatie van mogelijkheden en knelpunten bij het realiseren van een geleidelijke zout-zoet overgang in het Balgzandkanaal

Een eerste indicatie van mogelijkheden en knelpunten bij het realiseren van een geleidelijke zout-zoet overgang in het Balgzandkanaal Een eerste indicatie van mogelijkheden en knelpunten bij het realiseren van een geleidelijke zout-zoet overgang in het Balgzandkanaal In opdracht van RIKZ Een eerste indicatie van mogelijkheden en knelpunten

Nadere informatie

MEMO: INVLOED NIEUWE VOORKEURSVARIANT OP CHLORIDE CONCENTRATIE IN KANAAL GENT - TERNEUZEN

MEMO: INVLOED NIEUWE VOORKEURSVARIANT OP CHLORIDE CONCENTRATIE IN KANAAL GENT - TERNEUZEN MEMO: INVLOED NIEUWE VOORKEURSVARIANT OP CHLORIDE CONCENTRATIE IN KANAAL GENT - TERNEUZEN From : Lynyrd de Wit, Marloes van den Boomgaard (Svašek Hydraulics) To : M. Pfaff (LievenseCSO) Date : 8 januari

Nadere informatie

Technische analyse waterstanden op de Waal Cornelis van Dorsser & Marleen Buitendijk 8 oktober 2018

Technische analyse waterstanden op de Waal Cornelis van Dorsser & Marleen Buitendijk 8 oktober 2018 Hoogteligging rivier te Lobith (cm t.o.v. NAP) Technische analyse waterstanden op de Waal Cornelis van Dorsser & Marleen Buitendijk 8 oktober 2018 Al lange tijd ontvangen wij klachten van binnenvaartschippers

Nadere informatie

Dij kverhogi ng Oosterschel de. Notitie n.a.v. een artikel van. ir. I.W. Nortier. A Centrum voor Onderzoek Waterkeringen.

Dij kverhogi ng Oosterschel de. Notitie n.a.v. een artikel van. ir. I.W. Nortier. A Centrum voor Onderzoek Waterkeringen. Dij kverhogi ng Oosterschel de Notitie n.a.v. een artikel van ir. I.W. Nortier. A-76.030. Centrum voor Onderzoek Waterkeringen. I. Samenvatting en conclusies In zijn artikel "Methoden voor een snelle verhog

Nadere informatie

Bijlage A. Begrippenlijst

Bijlage A. Begrippenlijst Bijlage A. Begrippenlijst Begrippenlijst dijkverbeteringsplan Aanleghoogte Kruinhoogte van de dijk onmiddellijk na het gereedkomen ervan. Beheer Berm Beroep Beschoeiing Binnendijks Binnentalud Boezem Boezempeil

Nadere informatie

Hydrologische berekeningen EVZ Ter Wisch

Hydrologische berekeningen EVZ Ter Wisch Hydrologische berekeningen EVZ Ter Wisch Inleiding In deze notitie worden verscheidene scenario s berekend en toegelicht ter ondersteuning van de bepaling van inrichtingsmaatregelen voor de EVZ Ter Wisch.

Nadere informatie

Advies interim boezempeil

Advies interim boezempeil Advies interim boezempeil Aanleiding, waarom interim boezempeil Sinds 1998 geldt in de boezem een zomerpeil van NAP-0,42 m. en een winterpeil van NAP-0,47m. Het lagere winterpeil is ingesteld om de kans

Nadere informatie

Ministerie van Verkeer en Waterstaat Memo Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat 31 AUG Afschrift aan

Ministerie van Verkeer en Waterstaat Memo Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat 31 AUG Afschrift aan ~.. Ministerie van Verkeer en Waterstaat Memo Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Werkgroep Kennis Projectbureau Zeeweringen 9cUt:---.M '"'()~ \ 3 \~ 31 AUG 2005 Betreft (actie en nr.) Overschrijdingskans

Nadere informatie

hydraulische, morfologische en scheepvaarteffecten dijkversterking BR636-1 BR636-1/smei/147 ir. A. Zoon

hydraulische, morfologische en scheepvaarteffecten dijkversterking BR636-1 BR636-1/smei/147 ir. A. Zoon memo Witteveen+Bos Postbus 2397 3000 CJ Rotterdam telefoon 010 244 28 00 telefax 010 244 28 88 hydraulische, morfologische en scheepvaarteffecten dijkversterking BR636-1 BR636-1/smei/147 ir. A. Zoon datum

Nadere informatie

Hydraulische belasting op golfbrekers in haven Wemeldinge

Hydraulische belasting op golfbrekers in haven Wemeldinge Hydraulische belasting op golfbrekers in haven Wemeldinge Berekeningen ten behoeve van het ontwerp Definitief Grontmij Nederland B.V. De Bilt, 25 oktober 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding en samenvatting

Nadere informatie

MEMO: AANVULLENDE WATERKWANTITEITSSIMULATIES KGT

MEMO: AANVULLENDE WATERKWANTITEITSSIMULATIES KGT MEMO: AANVULLENDE WATERKWANTITEITSSIMULATIES KGT Van : Lynyrd de Wit, Bram Bliek (Svašek Hydraulics) Aan : M. Pfaff, M. Mul, T. van Cuyck, F. Westebring (LievenseCSO) Datum : 8 januari 2014 Referentie

Nadere informatie

Effect selectieve onttrekking IJmuiden op waterbeheer

Effect selectieve onttrekking IJmuiden op waterbeheer Effect selectieve onttrekking IJmuiden op waterbeheer H. Janssen 23-5-2017 1. Inleiding Naar aanleiding van het overleg van de werkgroep Water van donderdag 2 februari 2016 heeft Hilga Sikma (Waternet)

Nadere informatie

Berekening van de saliniteit uit de geleidendheid en de temperatuur

Berekening van de saliniteit uit de geleidendheid en de temperatuur Berekening van de saliniteit uit de geleidendheid en de temperatuur Project: NAUTILUS Werkdocument: RIKZ/OS-98.145X Ministerie van Verkeer en Waterstaat In opdracht van: Directie Noordzee Directie Zuid-Holland

Nadere informatie

Simon Vereeke Ruud Bosters Paul Geernaert Ernst Jonker Leden Pb

Simon Vereeke Ruud Bosters Paul Geernaert Ernst Jonker Leden Pb Revisietoetsing Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-generaal Rijkswaterstaat Directie Zeeland Polder/bestek Ser-Lippens- en Nieuw Othenepolder dp 0084 15 dp 0094 85 bestek ZL-5109 Aan Simon

Nadere informatie

Rioleringsplan Zuiderhoeven

Rioleringsplan Zuiderhoeven Rioleringsplan Zuiderhoeven AM Sweco Nederland B.V. Alkmaar, 6 juli 2016 Verantwoording Titel : Rioleringsplan Zuiderhoeven Subtitel : Projectnummer : 348902 Referentienummer : Revisie : Datum : 6 juli

Nadere informatie

Kaart 13: Afwateringsgebieden. Afwateringsgebieden. Legenda. IJsselmeer IJsselmeer bij bijzondere omstandigheden

Kaart 13: Afwateringsgebieden. Afwateringsgebieden. Legenda. IJsselmeer IJsselmeer bij bijzondere omstandigheden 28 Watersysteem en ondergrond Het IJsselmeergebied is het grootste zoetwaterbekken van Nederland en zal in de toekomst steeds belangrijker worden voor de strategische zoetwatervoorziening. Daarnaast vormt

Nadere informatie

rijkswaterstaat nota DDMI deltadienst rijkswaterstaat - deltadienst milieu en inrichting bibliotheek en doc mentatk postbus dhg 4330 Middelburg

rijkswaterstaat nota DDMI deltadienst rijkswaterstaat - deltadienst milieu en inrichting bibliotheek en doc mentatk postbus dhg 4330 Middelburg rijkswaterstaat deltadienst nota DDMI76.08 rijkswaterstaat deltadienst milieu en inrichting bibliotheek en doc mentatk postbus dhg 40 Middelburg WIVEER Modelonderzoek Veerse Meer VMAD 1 Natuurlijke lozing

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016 www.opleidingen.stowa.nl Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid M01 - Basis Cursus Beoordelen en Ontwerpen M02 - Geotechniek: SOS en Piping M03 -

Nadere informatie

Bijlage A: Begrippenlijst

Bijlage A: Begrippenlijst Bijlage A: Begrippenlijst Algemene begrippenlijst dijkverbeteringen Aanleghoogte B.W.O. B.W.O. - Kering Beheer Beheergebied Berm Beschoeiing Binnendijks Binnenkruin Binnentalud Boezem Boezemland Boezempeil

Nadere informatie

Peilbesluit Waddenzeedijk Texel Auteur Registratienummer Datum

Peilbesluit Waddenzeedijk Texel Auteur Registratienummer Datum Peilbesluit Waddenzeedijk Texel Toelichting bij het Auteur Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Registratienummer 15.18021 Datum April 2015 1. AANLEIDING PEILBESLUIT Het dient herzien te worden vanwege

Nadere informatie

Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Ministerie van Verkeer en Waterstaat Memo Werkgroep Kennis Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Projectbureau Zeeweringen Betreft Klinkerbekledingen Yerseke Afschrift aan S. Vereeke W. Kortlever G.J. Wijkhuizen

Nadere informatie

Parameter Dimensie Waarde

Parameter Dimensie Waarde memo postbus 233 7400 AE Deventer telefoon 0570 69 79 11 telefax 0570 69 73 44 onderwerp projectcode referentie - steenbestortingen vaargeul Drontermeer ZL384-71 opgemaakt door ir. M.L. Aalberts datum

Nadere informatie

Revisie Detailadvies haven Walsoorden

Revisie Detailadvies haven Walsoorden Revisie Detailadvies haven Walsoorden Aan : Annette Kieftenburg, Quanduo Gao (Deltares) Van : Pol van de Rest Tweede lezer : Maarten Jansen Datum : 24 november 2009 Betreft : Opdracht RKZ-1906.023_ B_Revisie_haven_Walsoorden

Nadere informatie

golfrandvoorwaarden haven 1. Controle toepasbaarheid gedetailleerde methode Golfreducerende werking van de havendammen bij Wemeldinge

golfrandvoorwaarden haven 1. Controle toepasbaarheid gedetailleerde methode Golfreducerende werking van de havendammen bij Wemeldinge I '\ Iq Golfrandvoorwaarden haven Ministe,rie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-generaal Rijkswaterstaat, ' Directie Zeeland Polder/dijkvak: Gemaakt door: Doorkiesnummer: Snoodijkpolder Pol van de

Nadere informatie

Hydraulische randvoorwaarden categorie c-keringen

Hydraulische randvoorwaarden categorie c-keringen Opdrachtgever: Ministerie van Verkeer en Waterstaat Hydraulische randvoorwaarden categorie c-keringen Achtergrondrapport Hollandsche IJssel (dijkring 14 en 15) Auteurs: Bastiaan Kuijper Nadine Slootjes

Nadere informatie

Toekomst Noordersluis als BE-Spaar-sluis

Toekomst Noordersluis als BE-Spaar-sluis Team Pieter Hack, Toekomst Noordersluis als BE-Spaar-sluis met 3 perspectieven! Fred Mathot, Hans Pauw, Mathijs Verduijn, Herbert Berger, Sirpjan Werkman Presentatie Bouwcampus 9-4-2019 Energie winnen

Nadere informatie

1- Havendammen Walsoorden Oriënterende berekeningen naar de invloed van de havendammen op de achterliggende waterkering

1- Havendammen Walsoorden Oriënterende berekeningen naar de invloed van de havendammen op de achterliggende waterkering ?2óT -H-g&3Jó 1- Havendammen Walsoorden Oriënterende berekeningen naar de invloed van de havendammen op de achterliggende waterkering Harry de Looff,.concept 16-6-98 1. Inleiding 2. Vraagstelling 3. Aanpak

Nadere informatie

Verkenning veiligheid keerwand Delfzijl

Verkenning veiligheid keerwand Delfzijl Concept Verkenning veiligheid keerwand Delfzijl (in het kader van het Marconi project) Aan: Van: Projectteam Marconi Albert Prakken WVL Datum: 3 oktober 2013 1 Verkenning veiligheid keerwand Delfzijl (Marconi

Nadere informatie

Naar veilige Markermeerdijken

Naar veilige Markermeerdijken Naar veilige Markermeerdijken Naar veilige Markermeerdijken Hoogheemraadschap Hollands Noorder kwartier versterkt 33 kilometer afgekeurde dijk tussen Hoorn en Amsterdam. Tijdens de toetsronde in 2006 zijn

Nadere informatie

Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek. Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren

Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek. Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren Rijkswaterstaat beheert de grote rivieren in Nederland. Het stuwensemble Nederrijn en Lek speelt hierin een

Nadere informatie

Grondwater- en contaminantenstroming

Grondwater- en contaminantenstroming Grondwater- en contaminantenstroming Prof. Dr. Ir. H. Peiffer Oefening 7 : Doorstroming door dijklichaam met damwand Academiejaar 2006-2007 Bart Hoet Christophe Landuyt Jan Goethals Inhoudopgave Inleiding...

Nadere informatie

NAUWKEURIGHEID VAN FORMULES VOOR

NAUWKEURIGHEID VAN FORMULES VOOR NAUWKEURIGHEID VAN FORMULES VOOR WINDOPZET AAN DE HAND VAN MEETGEGEVENS VAN HET IJSSELMEER CTB3000 BACHELOR EINDPROJECT C.C.L. Feij Auteur Ir. H.J. Verhagen Hoofdbegeleider Faculteit Civiele Techniek en

Nadere informatie

Hydraulische beoordeling nieuwe waterkering Alexander, Roermond. WAQUA-simulaties ten behoeve van Waterwetaanvraag

Hydraulische beoordeling nieuwe waterkering Alexander, Roermond. WAQUA-simulaties ten behoeve van Waterwetaanvraag nieuwe waterkering Alexander, Roermond WAQUA-simulaties ten behoeve van Waterwetaanvraag i Datum 17 maart 2014 Status Concept, versie 0.2 Project P0056.9 Naam Paraaf Datum Auteur Drs. R.C. Agtersloot 17-03-2014

Nadere informatie

Zoals aangegeven zijn de gemeente Lelystad en het havenbedrijf Amsterdam de ontwikkelaars van het bedrijventerrein.

Zoals aangegeven zijn de gemeente Lelystad en het havenbedrijf Amsterdam de ontwikkelaars van het bedrijventerrein. Notitie Contactpersoon Jeroen Lasonder Datum 24 mei 2013 Kenmerk N008-1213242JLO-gdj-V022 Flevokust: Watertoets 1 Inleiding De gemeente Lelystad en Havenbedrijf Amsterdam ontwikkelen samen bedrijventerrein

Nadere informatie

Hydraulische randvoorwaarden categorie c-keringen Achtergrondrapport Wieringermeerdijk (dijkring 13)

Hydraulische randvoorwaarden categorie c-keringen Achtergrondrapport Wieringermeerdijk (dijkring 13) Opdrachtgever: Ministerie van Verkeer en Waterstaat Hydraulische randvoorwaarden categorie c-keringen Achtergrondrapport Wieringermeerdijk (dijkring 13) Auteur: Nadine Slootjes PR1322 november 2008 november

Nadere informatie

Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq. Zonewateren. 28 juli 2004

Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq. Zonewateren. 28 juli 2004 Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq Zonewateren 28 juli 2004 Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq Zonewateren 28 juli 2004 Inhoudsopgave........................................................................................

Nadere informatie

Peilregime Hoge Boezem van de Overwaard na aanpassing afsluitmiddel

Peilregime Hoge Boezem van de Overwaard na aanpassing afsluitmiddel Peilregime Hoge Boezem van de Overwaard na aanpassing afsluitmiddel Inleiding In juli 2014 en februari 2015 is binnen WSRL samen met de betrokken experts een nieuw peilbeheer opgesteld voor de Hoge Boezem

Nadere informatie

natuurkunde vwo 2017-I

natuurkunde vwo 2017-I natuurkunde vwo 07-I Cessna 4 maximumscore 5 uitkomst: α = 7,8 voorbeeld van een berekening: In verticale richting geldt: F = Fz = mg = 70 9,8= 6,965 0 N. De motorkracht kan berekend worden met behulp

Nadere informatie

Samenvatting. Toetsing veiligheid. Diefdijklinie

Samenvatting. Toetsing veiligheid. Diefdijklinie Samenvatting Toetsing veiligheid Diefdijklinie 22 mei 2007 Inleiding De Diefdijklinie is een scheidingsdijk tussen de dijkringgebieden van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden en de Betuwe en Tieler-

Nadere informatie

Duinaangroei na 1990 voor de kust van Noord- en Zuid-Holland

Duinaangroei na 1990 voor de kust van Noord- en Zuid-Holland Duinaangroei na 199 voor de kust van Noord- en Zuid-Holland Duinaangroei na 199 voor de kust van Noord- en Zuid-Holland november 26 in opdracht van Rijkswaterstaat, RIKZ Het verschil in het volume zand

Nadere informatie

Gedragscode voor veilig varen door windparken 3. Doorlaat Brouwersdam brengt getij terug 8. Grevelingenmeer: topeisen 50 cm getij 10

Gedragscode voor veilig varen door windparken 3. Doorlaat Brouwersdam brengt getij terug 8. Grevelingenmeer: topeisen 50 cm getij 10 Nieuwsbrief Regioteam Delta Noord Secretariaat: wg.deltanoord@watersportverbond.com Redactie: Kees van der Ree. Bijdragen naar keesvdree@gmail.com Nieuwsbrief, verschijnt verschillende keren per jaar.

Nadere informatie

WERKBLAD BOVENBOUW HAVO/VWO DIJKEN

WERKBLAD BOVENBOUW HAVO/VWO DIJKEN WERKBLAD BOVENBOUW HAVO/VWO DIJKEN Een groot deel van Nederland ligt onder zeeniveau. Dus het gevaar van een overstroming ligt altijd op de loer. Toch zul je het gevoel hebben dat je in Nederland veilig

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs

Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs Notitie Contactpersoon ir. J.M. (Martin) Bloemendal Datum 7 april 2010 Kenmerk N001-4706565BLL-mya-V02-NL Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs Tauw

Nadere informatie

Technisch Rapport Golfoploop en Golfoverslag bij Dijken

Technisch Rapport Golfoploop en Golfoverslag bij Dijken De Technische Adviescommissie voor de Waterkeringen (TAW) is een onafhankelijke adviescommissie, die gevraagd en ongevraagd de minister van Verkeer en Waterstaat adviseert over alle technisch-wetenschappelijke

Nadere informatie

New Orleans wapent zich met robuuster dijkontwerp

New Orleans wapent zich met robuuster dijkontwerp Land + Water Waterhuishouding & Waterbouw 19 oktober 2007 New Orleans wapent zich met robuuster dijkontwerp Een cruciaal element in de plannen ter bescherming van New Orleans is het vaststellen van de

Nadere informatie

netherlands pavement consultants

netherlands pavement consultants consultants z. é^j'czt4.s e-^ HANDLEIDING ONTWERPEN ASFALT DIJKBEKLEDINGEN ZEELAND BASISRAPPORT 2o s

Nadere informatie

MEMO Update randvoorwaarden Breskens

MEMO Update randvoorwaarden Breskens MEMO Update randvoorwaarden Breskens Aan : Simon Vereeke, Klaas Kaslander en Yvo Provoost (PBZ) Van : Pol van de Rest (Svašek Hydraulics) Tweede lezer : Marloes van den Boomgaard (Svašek Hydraulics) Datum

Nadere informatie

Wordingsgeschiedenis van Noord-Holland 2000 v.chr zeegat Bergen / achtste eeuw n.chr strandwallen+dorpen

Wordingsgeschiedenis van Noord-Holland 2000 v.chr zeegat Bergen / achtste eeuw n.chr strandwallen+dorpen Wordingsgeschiedenis van Noord-Holland 2000 v.chr zeegat Bergen / achtste eeuw n.chr strandwallen+dorpen Wordingsgeschiedenis van Noord-Holland Rond 800! veenpakket / 1350! eilanden met duinenrij 3 Landwinning

Nadere informatie

Noord-Zuidrelaties Rijn-Maasmonding. Onderdeel van de Systeemanalyse Rijn-Maasmonding

Noord-Zuidrelaties Rijn-Maasmonding. Onderdeel van de Systeemanalyse Rijn-Maasmonding Noord-Zuidrelaties Rijn-Maasmonding Onderdeel van de Systeemanalyse Rijn-Maasmonding Ymkje Huismans - Kennisdag Zoetwater 8 november 2016 Gebiedsbeschrijving Enige open verbinding met zee Hollandsche IJssel

Nadere informatie

Hydraulica. Practicum Verhanglijnen BB1. Prof. dr. ir. R. Verhoeven Ir. L. De Doncker

Hydraulica. Practicum Verhanglijnen BB1. Prof. dr. ir. R. Verhoeven Ir. L. De Doncker Hydraulica Prof. dr. ir. R. Verhoeven Ir. L. De Doncker Practicum Verhanglijnen BB1 Academiejaar 2007-2008 Jan Goethals Jan Goormachtigh Walid Harchay Harold Heeffer Anke Herremans Bart Hoet Inhoud Inleiding...

Nadere informatie

CALAMITEITENREGELING HOGE WATERSTAND OP VOLKERAK/ZOOMMEER

CALAMITEITENREGELING HOGE WATERSTAND OP VOLKERAK/ZOOMMEER Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directie Zeeland CALAMITEITENREGELING HOGE WATERSTAND OP VOLKERAK/ZOOMMEER inzet Krammersluizen voor extra afvoer bij dreigende peiloverschrijding NAP 0.50m november

Nadere informatie

Controle Toetsrapport

Controle Toetsrapport Controle Toetsrapport Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Directie Zeeland PoiderIDijkvak Kruiningenpolder p. CZ> lj. RO5t Toetsng uitgevoerd door Anco van den

Nadere informatie

Handhaven oostelijke loswal Schelphoek (dijkpaal 75)

Handhaven oostelijke loswal Schelphoek (dijkpaal 75) {, I 1.. Memo Werkgroep Kennis Ministerie van Verkeer en Waterstaat Rijkswaterstaat Aan Simon Vereeke Pol van de Rest Bas van Liere Van Projectbureau Datum Februari 2008 Zeeweringen Doorkiesnummer Bijlagen

Nadere informatie

Hydraulische randvoorwaarden voor categorie c-keringen

Hydraulische randvoorwaarden voor categorie c-keringen Opdrachtgever: Ministerie van Verkeer en Waterstaat Hydraulische randvoorwaarden voor categorie c-keringen Achtergrondrapport Vollenhove-Noordoostpolder (dijkring 7) en Vollenhove-Friesland/Groningen (dijkring

Nadere informatie

Legger van de primaire waterkeringen langs de Gekanaliseerde Hollandse IJssel met bijbehorende kunstwerken

Legger van de primaire waterkeringen langs de Gekanaliseerde Hollandse IJssel met bijbehorende kunstwerken CVDR Officiële uitgave van. Nr. CVDR272485_1 12 december 2017 Legger van de primaire waterkeringen langs de Gekanaliseerde Hollandse IJssel met bijbehorende kunstwerken Het algemeen bestuur van het ; op

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016 www.opleidingen.stowa.nl Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid M01 - Basis Cursus Beoordelen en Ontwerpen M02 - Geotechniek: SOS en Piping M03 -

Nadere informatie

Notitie Effecten maaivelddaling veenweidegebied op grondwatersysteem Fryslân Inleiding Werkwijze

Notitie Effecten maaivelddaling veenweidegebied op grondwatersysteem Fryslân Inleiding Werkwijze Notitie Effecten maaivelddaling veenweidegebied op grondwatersysteem Fryslân Theunis Osinga, Wetterskip Fryslân Wiebe Terwisscha van Scheltinga, Wetterskip Fryslân Johan Medenblik, Provincie Fryslân Leeuwarden,

Nadere informatie

ZEEUWSE MEER. globale getij - hoogten. in verschillende. compartimenteringsmodellen. ;aat deltadienst ndenzoek. nota: 75-04

ZEEUWSE MEER. globale getij - hoogten. in verschillende. compartimenteringsmodellen. ;aat deltadienst ndenzoek. nota: 75-04 Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Direutie Zeeland Nummer: Bibliotheek, Koestr. 30, tel: 0118-686362 postbus 5014,4330 KA Middelburg ZEEUWSE MEER globale getij -

Nadere informatie

1 Inleiding en projectinformatie

1 Inleiding en projectinformatie Project: Groenhorst College te Velp Onderwerp: hemelwater infiltratieonderzoek Datum: 9 november 2011 Referentie: 25.515/61341/LH 1 Inleiding en projectinformatie Het Groenhorst College, gelegen aan de

Nadere informatie

De overschrijdingskans van de ontwerpbelasting

De overschrijdingskans van de ontwerpbelasting De overschrijdingskans van de ontwerpbelasting Nadere toelichting op het Ontwerpinstrumentarium 2014 Ruben Jongejan 18-07-2014 Inhoud 1 Inleiding... 2 2 De betekenis van rekenwaarden... 2 3 Ontwerpbelasting

Nadere informatie

Geohydrologie van Flevoland - Houden we voldoende zoet water?

Geohydrologie van Flevoland - Houden we voldoende zoet water? Geohydrologie van Flevoland - Houden we voldoende zoet water? Kennisdag bodem en water Flevoland 4 februari 2019 Kristiaan Petie hydroloog Inhoud - Waar komt het zout vandaan? - Waar zit het zout nu? -

Nadere informatie

Hydraulische belastingen

Hydraulische belastingen DSL9 Hydraulische belastingen Peter van Tol (Witteveen+Bos) Jacco Groeneweg (Deltares) Dia 1 DSL9 Algemeen: - Goed om de toelichting te starten vanaf de toegeleverde databases, dit is voor de toetser het

Nadere informatie

Quick scan Golfremmende vegetatie bij Stroomlijn

Quick scan Golfremmende vegetatie bij Stroomlijn Quick scan Golfremmende vegetatie bij Stroomlijn Quick scan Golfremmende vegetatie bij Stroomlijn Henk Verheij Chris Sprengers 1206002-000 Deltares, 2012 Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Aanleiding 1 1.2 Doelstelling

Nadere informatie

WMCN cursus, algemeen deel Hydrodynamica van meren. Hans de Waal Deltares

WMCN cursus, algemeen deel Hydrodynamica van meren. Hans de Waal Deltares WMCN cursus, algemeen deel Hydrodynamica van meren Hans de Waal Deltares Deel 1: Inleiding Inhoud 1. Focus 2. Doel 3. De inhoud in een notendop 1. Focus 1. Focus op Meren dus even geen overgangsgebieden

Nadere informatie

Werken aan een waterveilig Nederland. Project Afsluitdijk

Werken aan een waterveilig Nederland. Project Afsluitdijk Werken aan een waterveilig Nederland Project Afsluitdijk 80 jaar De Afsluitdijk beschermt Nederland al meer dan tachtig jaar tegen de zee. De dijk voldoet niet meer aan de huidige normen voor waterveiligheid.

Nadere informatie

Dijkversterking Durgerdam. Richard Jorissen

Dijkversterking Durgerdam. Richard Jorissen Dijkversterking Durgerdam Richard Jorissen Inhoud Technisch ontwerpen dijken algemeen Faalmechanismen en -kansverdeling Maatregelen Specifiek Durgerdam Veiligheidsopgave Waterstanden en golven Kruinhoogte

Nadere informatie

hluzltl District Zuidwest ~ugustus 1978 Directie Waterhuishouding. cn Waterbcweying

hluzltl District Zuidwest ~ugustus 1978 Directie Waterhuishouding. cn Waterbcweying APPENDX 1 ALGEHELE HERZENNG VAN DE SCHEMATSATE VAN DE WATEREN VAN HET NOORDE- LJK DELTABEKKEN hluzltl Notanummer 73.001.01 Directie Waterhuishouding. cn Waterbcweying District Zuidwest ~ugustus 1978 van

Nadere informatie

Reisvoorbereiding. Ivar ONRUST

Reisvoorbereiding. Ivar ONRUST Reisvoorbereiding Ivar ONRUST Op ruim water is een andere voorbereiding nodig dan voor het varen op plassen en rivieren. Men heeft hier dan ook een andere uitrusting nodig van schip en bemanning Sinds

Nadere informatie

Om in aanmerking te komen voor een beoordeling op basis van Artikel 6d moet de verlaging van waterstanden ten minste 1 cm bedragen.

Om in aanmerking te komen voor een beoordeling op basis van Artikel 6d moet de verlaging van waterstanden ten minste 1 cm bedragen. Afgedrukt: 21 februari 2014 Project : Ontwerp landgoederen Ossenwaard Datum : 17 februari 2014 Onderwerp : Resultaten van de berekeningen Van : Anne Wijbenga; Joana Vieira da Silva Aan : M. van Berkel

Nadere informatie

'».". I., 4Sf*f'. J * dienst weg en water bouwkunde. fc-y -

'».. I., 4Sf*f'. J * dienst weg en water bouwkunde. fc-y - '».". I., 4Sf*f'. -S,.^W-L J * dienst weg en water bouwkunde fc-y - ^ - ^ ^ & ~ notanr : WBA-N-90054. Schade aan taludbekleding te Nieuwe Sluis. projectnr : W90.06/04. Dienst Weg- en Waterbouwkunde. Hoofdafdeling

Nadere informatie

IJsselmeerpeil bij zeespiegelstijging

IJsselmeerpeil bij zeespiegelstijging IJsselmeerpeil bij zeespiegelstijging Waterveiligheid IJsselmeergebied ir. G.J. ter Maat dr.ir. G.A.M. van Meurs 1200163-003 Deltares, 2010 Inhoud Lijst van Tabellen Lijst van Figuren i iii 1 Inleiding

Nadere informatie

Debietmeting maken. Aan de hand van metingen aan de sloten en werken met natuurkundige formules een debietmeting leren maken.

Debietmeting maken. Aan de hand van metingen aan de sloten en werken met natuurkundige formules een debietmeting leren maken. Debietmeting maken Doel: Aan de hand van metingen aan de sloten en werken met natuurkundige formules een debietmeting leren maken. Benodigdheden: Groot meetlint / rolmeter Stok / lat om sloot op te meten

Nadere informatie

^ Grontmij Bijlage 8 bij toelichting

^ Grontmij Bijlage 8 bij toelichting ^ Grontmij Bijlage 8 bij toelichting Bestemmingsplan Verbreding N444 en reconstructie Nagelbrug, Voorhout Plaats en datum Referentienummer Kenmerk De Bilt, 27 september 2013 Watercompensatie-vOl 326324

Nadere informatie

r Alkyon Eindrapport Analyse stroom- en goifvelden nabij de dijk van de Westerschelde Rijkswaterstaat RIKZ Rapport A243 Opdrachtgever: Ir- A243

r Alkyon Eindrapport Analyse stroom- en goifvelden nabij de dijk van de Westerschelde Rijkswaterstaat RIKZ Rapport A243 Opdrachtgever: Ir- A243 Eindrapport Opdrachtgever: Rijkswaterstaat RIKZ Analyse stroom- en goifvelden nabij de dijk van de Westerschelde Ir- -N I Rapport A243 M A243 November 1997 r Alkyon Hydraulic Consultancy & Research Opdrachtgever

Nadere informatie

Voorburg, 21 januari 197~ Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV

Voorburg, 21 januari 197~ Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV CONSULT aan Rijkswaterstaat MOGELIJKE VERMINDERING VAN HET BENZINEVERBRUIK DOOR DE INSTELLING VAN SNELHEIDSBEPERKINGEN R-7~-3 Voorburg, 21 januari 197~ Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid

Nadere informatie