H7 Arbeidstijden, arbeidsomstandigheden, vakantie en verlof

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "H7 Arbeidstijden, arbeidsomstandigheden, vakantie en verlof"

Transcriptie

1 Samenvatting Sharon H7 Arbeidstijden, arbeidsomstandigheden, vakantie en verlof Inleiding Werknemers worden op een aantal manieren beschermd. Hieronder een overzicht van de regelingen/wetten: - Arbeidsomstandighedenwet/Arbowet Deze wet geeft de werkgever een zorgplicht. Hij moet dus de veiligheid op de werkvloer bewaken en bevorderen. Deze wet geld voor iedereen dus ook voor stagiaires en oproepkrachten. Een arbobeleid bestaat uit doelvoorschriften bijvoorbeeld: het geluidsniveau mag op de arbeidsplaats niet hoger zijn dan 85 decibel. Werkgevers bespreken samen met de werknemers hoe ze invulling gaan geven aan de voorschriften, deze afspraken komen vast te liggen in de Arbo catalogus. Deze catalogus wordt beoordeelt door de inspectie SZW. Bij het opstellen van een Arbo catalogus moet de werkgever zich houden aan de volgende verplichtingen: Instemming van de ondernemingsraad(in kleinere bedrijven aan de personeelsvertegenwoordiging) Preventiemedewerker(bij 25 of minder personeelsleden mag de werkgever deze taak zelf vervullen) Hij houdt zich bezig met de dagelijkse veiligheid op de werkvloer. Bedrijfshulpverlening Risico-inventarisatie(RI&E) In kaart brengen van de veiligheidsrisico s. Toegang tot een Arbo deskundige Bedrijfsarts of Arbo dienst Voorlichting aan de werknemers ONTHOUDT: De inspectie SZW houdt toezicht op de Arbo wetgeving. ONTHOUDT: De Arbo wet /arbeidsomstandighedenwet biedt een kader van doelvoorschriften en een aantal wettelijke verplichtingen.

2 - Arbeidstijdenwet Deze wet regelt o.a.: Arbeidstijden(hoeveel er gewerkt mag worden): Zo mag er per dagdienst max. 12 uur gewerkt worden en per week max. 60 uur. LET OP: dit betekent niet dat je elke dag en week een jaar lang het max. aantal uren mag draaien. Zo mag je per 4 weken gemiddeld 55 uur per week of per 16 weken gemiddeld 48 uur per week werken, dit mag dus niet overschreden worden. ONTHOUDT: Voor sommige branches gelden uitzonderingen wat betreft de arbeidstijdenwet. Op welke tijden er gewerkt mag worden(denk aan zondagrust) Pauzes Bij 5,5 uur of langer heb je recht op een half uur pauze of 2x een kwartier. Bij 10 en langer heb je recht op 45 min. pauze, deze kan ook opgesplitst worden. ONTHOUDT: De wet geeft geen regels over doorbetalen pauzes, hierover kunnen werkgevers zelf beslissen. Dagelijkse rust Per werkdag moet er 11 uur rust zijn(11 mag als de aard van het werk het verlangt of de bedrijfsomstandigheden dit vragen ingekort worden naar 8 uur). Wekelijkse rust En per 5 daagse werkweek moet er 36 uur rust zijn. Als een werknemer in een periode van 14 dagen 72 uur aaneen niet werkt mag de werkweek langer worden gemaakt. Consignatie(is oproepdienst) Nachtdiensten De arbeidstijdenwet geldt voor iedereen dus ook stagiaires en oproepkrachten. Als de werkgever deze regels overtreedt dan loopt hij het risico om een boete te krijgen of zelfs strafrechtelijk vervolgt te worden. ONTHOUDT: Een werknemer kan anoniem een melding maken bij de inspectie SZW. De SZW houdt ook zelf steekproeven. Arbeidstijden voor jongeren Jongeren onder de 16 jaar mogen geen betaalt werk verrichten maar onder bepaalde voorwaarden is betaald werk verrichten vanaf je 13 e al mogelijk. o Jongeren vanaf jaar(licht werk): Op schooldagen mogen ze maximaal 2 uur werken. Zij mogen de volgende werkzaamheden doen:

3 Oppassen bij familie en kennissen Autowassen Rondbrengen van folders en huis- aan-huisbladen Helpen op een kinderboerderij Helpen in het huishouden ONTHOUDT: Het gaat hier om werk onder begeleiding van een ander. ONTHOUDT: Productiearbeid in een fabriek is op deze leeftijd verboden. o Jongeren vanaf 15 jaar(licht werk): Zij mogen op schooldagen maximaal 2 uur werken en op vrije dagen maximaal 8 uur. ONTHOUDT: Productiearbeid in een fabriek is op deze leeftijd verboden. o Jongeren vanaf 16 jaar: Jongeren vanaf deze leeftijd mogen zelfstandig een arbeidscontract sluiten. Zij mogen allerlei soorten werk uitvoeren behalve werkzaamheden die schadelijk voor de gezondheid zijn. Voor jongeren van geldt een andere versie van de arbeidstijdenwet: Per dienst = max. 9 uur Per week = max uur Dagelijkse rust = 12 uur Wekelijkse rust = 36 uur Zondag werken = zaterdag vrij Net als bij 18+, op zondag wordt alleen gewerkt als: Dit uit de aard van het werk voortvloeit. Bedrijfsomstandigheden dit noodzakelijk maken. ONTHOUDT: Voor zondagdiensten moeten ouders/verzorgers wel toestemming geven. Pauzes: Bij 4,5 uur werk = er recht op 30 minuten pauze. Leerplichtwet Elk kind in Nederland is van de eerste dag van de maand na zijn vijfde jaar leerplichtig. Dit duurt tot zijn 16 e jaar, daarna is hij tot zijn 18 kwalificatie plichtig. Een leerplichtig kind dat 2 dagen ongeoorloofd afwezig is wordt door school gemeld aan de leerplichtambtenaar. Ongeoorloofd afwezig bij een kind vanaf 12 jaar:

4 Als ouders en het kind niet meewerken dan kan de leerplichtambtenaar een proces verbaal opmaken. - Ondernemingsraad WOR De Wet op de Ondernemingsraden(WOR) regelt de inspraak van werknemers. Zo verplicht deze wet een ondernemer/bedrijf om bij 50 werknemers of meer een ondernemingsraad in te stellen. De ondernemersraad bestaat uit 3 tot 25 gekozen vertegenwoordigers van het personeel. De taak van de ondernemersraad is: Behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de werknemers Overleg voeren met de ondernemer over het bedrijfsbeleid(het algemene bedrijfsbeleid moet minstens 2x per jaar worden besproken in een overlegvergadering. Ook moet er een vergadering zijn als de ondernemersraad of ondernemer daarnaar verzoekt.) ONTHOUDT: De WOR geldt ook voor overheidsinstellingen. ONTHOUDT: De ondernemer/werkgever is verplicht om een vergaderruimte en tijd beschikbaar te stellen. Ook moet hij de leden van de ondernemersraad verlof geven voor scholing.) Rechten van de ondernemersraad: Informatierecht Recht op het verkrijgen van informatie Adviesrecht(financieel-economische zaken) De ondernemer mag niet zomaar besluiten nemen, hij moet de ondernemersraad om advies vragen. Betreft bijv. zaken als: fusie, investering, reorganisatie etc. Instemmingsrecht(sociaal beleid) De ondernemer kan zijn besluit niet uitvoeren zonder instemming van de ondernemersraad. Betreft bijv. zaken als: pensioenregeling, arbeidsvoorwaarden, Arbo beleid etc.

5 Voor kleine bedrijven Bij bedrijven waar er werknemers zijn kan de ondernemer een personeelsvertegenwoordiging instellen. Als de meerderheid van de werknemers hierom vraagt is de ondernemer zelfs verplicht om er een in te stellen. Een personeelsvertegenwoordiging bestaat uit minimaal 3 personeelsleden. ONTHOUDT: Een personeelsvertegenwoordiging heeft beperkte bevoegdheden. ONTHOUDT: Een ondernemer met werknemers en die geen personeelsvertegenwoordiging heeft is verplicht om minstens 2x per jaar een personeelsvergadering te houden samen met alle werknemers. LET OP: De WOR stelt geen eisen aan ondernemers die minder als 10 werknemers hebben. - Wet Arbeid en Zorg Deze wet biedt een aantal verlof regelingen. De wet is dus bedoeld om werk en zorg beter te kunnen combineren. Zwangerschaps- en bevallingsverlof art. 3.1 WARZO o Minstens 16 verlof o Recht op uitkering 100% van loon o Ook verlengde verlof geeft recht op 100% loon o Verlof mag verspreid opgenomen worden Kraamverlof art. 4.2 WARZO o Recht op 2 dagen betaalt verlof als partner bevalt o Kan tot 4 weken na de bevalling worden opgenomen o Recht op 3 dagen aansluitend verlof(niet betaalt) Adoptie- en pleegouderverlof art. 3.1 WARZO o 4 weken adoptieverlof o Recht op 100% loon uitkering Ouderschapsverlof art. 6.1 WARZO o Kinderen tot 8 jaar o Per kind o Onbetaald verlof tenzij de cao anders regelt Calamiteitenverlof art. 4.1 WARZO o Opgenomen verlof aftrekbaar van vakantiedagen (werknemer behoudt wel altijd het recht op het wettelijke minimum aantal vakantiedagen) Zorgverlof art. 5.1 WARZO o Werknemers met een zieke partner, kind of familielid o Max. 2 weken zorgverlof o Recht op 70% loondoorbetaling(werkgever kan verlof alleen weigeren bij zwaar wegende bedrijfsbelangen) o Bij langdurig zorgverlof bedraagt het verlof 6x de werkweek oftewel 6x het aantal uren die je per week werkt op jaarbasis. Bij langdurig zorgverlof heb je geen recht op loon.

6 - Vakantie en loopbaanonderbreking art. 7:634 Vakantie Berekening vakantiedagen: 4x aantal werkdagen per week. De werknemer kan zelf niet bepalen wanneer hij vakantie neemt dat bepaalt officieel de werkgever. ONTHOUDT: Ook langdurige zieke bouwen vakantiedagen op. Opsparen en afkopen van vakantiedagen Als je veel vakantiedagen van afgelopen jaren heb opgespaard dan mag de werkgever deze afkopen maar het wettelijk minimum aantal moet overblijven tenzij het gaat om het einde van het dienstverband. Vakantiedagen van vorig jaar In sommige bedrijven geldt dat overgebleven vakantiedagen in het nieuwe jaar vervallen. Deze regeling is in strijd met BW en dus niet geldig: Wettelijke vakantiedagen die aan het einde van het jaar overblijven gelden dan nog een half jaar en bovenwettelijke vakantiedagen vervallen pas na 5 jaar. ONTHOUDT: Het wettelijke vervaltermijn geldt niet als de werknemer redelijkerwijs zijn vakantiedagen niet kon opnemen. Vakantietoeslag Een werknemer heeft tijdens zijn vakantie recht op loondoorbetaling en recht op 8% vakantietoeslag.

Deel 1. Alles over vakantie en vakantiewetgeving

Deel 1. Alles over vakantie en vakantiewetgeving Inhoudsopgave Voorwoord... II Deel 1. Alles over vakantie en vakantiewetgeving 1. Opbouw vakantiedagen... 1 1.1. Wettelijke vakantiedagen... 1 1.1.1. Hoe worden vakantiedagen opgebouwd?... 2 1.1.2. Opbouw

Nadere informatie

Ontslag met wederzijds goedvinden moet schriftelijk worden gedaan, mondeling is niet geldig.

Ontslag met wederzijds goedvinden moet schriftelijk worden gedaan, mondeling is niet geldig. Samenvatting Sharon 06-04-17 H9 Ontslag Het gaat in dit hoofdstuk over ontslag bij een vast contract. Er kan ontslag zijn door alleen de werknemer of werkgever maar het kan ook door beide(wederzijds goedvinden).

Nadere informatie

Werken onder de 18 Wat zijn de regels? versie juni 2013

Werken onder de 18 Wat zijn de regels? versie juni 2013 Werken onder de 18 Wat zijn de regels? versie juni 2013 Ben je jonger dan 18 jaar en wil je gaan werken, dan krijg je met andere regels te maken dan volwassenen. Deze regels gaan over het soort werk dat

Nadere informatie

DE JURIDISCHE ASPECTEN

DE JURIDISCHE ASPECTEN PERSONEELS- BELEID IN DE FOTO- VAKHANDEL DE JURIDISCHE ASPECTEN PERSONEELSBELEID IN DE FOTOVAKHANDEL De SNF geeft met deze brochure informatie aan de leden m.b.t. een aantal aspecten van het personeelsbeleid.

Nadere informatie

Basisverlof (wettelijk verlof)

Basisverlof (wettelijk verlof) Verlof en zorgverlof Naast het basisverlof zijn er verschillende (wettelijke) verlofregelingen van toepassing wanneer bijvoorbeeld jouw kind, partner of ouder zorg nodig heeft. Afhankelijk van de situatie

Nadere informatie

De Arbeidsovereenkomst. Onderwerpen alfabetisch

De Arbeidsovereenkomst. Onderwerpen alfabetisch De Arbeidsovereenkomst. Onderwerpen alfabetisch Inhoud In het kort...1 Aanzegplicht...2 Beëindiging arbeidsovereenkomst...2 Buitenlandse werknemers...2 Concurrentiebeding...3 Geheimhoudingsbeding...3 Identificatieplicht...3

Nadere informatie

Een werknemer mag maximaal 12 uur per dienst werken. Per week mag hij maximaal 60 uur werken.

Een werknemer mag maximaal 12 uur per dienst werken. Per week mag hij maximaal 60 uur werken. DE NIEUWE ARBEIDSTIJDENWET Op 1 april 2007 is de nieuwe arbeidstijdenwet in werking getreden. De regels in de Arbeidstijdenwet zijn vereenvoudigd. Hierdoor krijgen werkgever en werknemer meer mogelijkheden

Nadere informatie

Werken onder de 18 Wat zijn de regels?

Werken onder de 18 Wat zijn de regels? Werken onder de 18 Wat zijn de regels? Versie juni 2019 Ben je jonger dan 18 jaar en wil je gaan werken, dan krijg je met andere regels te maken dan volwassenen. Deze regels gaan over het soort werk dat

Nadere informatie

Bijlage 3 Verlofschema

Bijlage 3 Verlofschema 56 KNMT-ARBEIDSVOORWAARDENREGELING 2019 Bijlage 3 Verlofschema Het verlofschema bevat een samenvatting van de verlofvormen die in Hoofdstuk 8 van de KNMT-Arbeidsvoorwaardenregeling tandheelkundige praktijken

Nadere informatie

Kabinet staat aan de WIEG van een langer geboorteverlof

Kabinet staat aan de WIEG van een langer geboorteverlof Kabinet staat aan de WIEG van een langer geboorteverlof Partners kunnen langer thuisblijven na bevalling Kabinet staat aan de WIEG van een langer geboorteverlof 2 Op Prinsjesdag 2018 heeft het kabinet

Nadere informatie

Voorwoord 11. Hoofdstuk 1 Arbeidsbeschermende beleidskaders Inleiding Arbeids- en rusttijden 13

Voorwoord 11. Hoofdstuk 1 Arbeidsbeschermende beleidskaders Inleiding Arbeids- en rusttijden 13 Inhoud Voorwoord 11 Hoofdstuk 1 Arbeidsbeschermende beleidskaders 13 1.1 Inleiding 13 1.2 Arbeids- en rusttijden 13 1.2.1 Arbeids- en rusttijdenbeleid 13 1.2.2 De vaststelling van het arbeidstijdpatroon

Nadere informatie

1.1 Een inleiding tot het Nederlandse recht 3. 1.2 Indeling van het recht 5

1.1 Een inleiding tot het Nederlandse recht 3. 1.2 Indeling van het recht 5 Inhoud Voorwoord V THEORIE 1 Inleiding tot het Nederlandse recht 3 1.1 Een inleiding tot het Nederlandse recht 3 1.2 Indeling van het recht 5 1.3 Regels in het recht 7 1.3.1 Functionarissen in de rechterlijke

Nadere informatie

Verlof rond zwangerschap, adoptie, pleegzorg en geboorte

Verlof rond zwangerschap, adoptie, pleegzorg en geboorte Verlof rond zwangerschap, adoptie, pleegzorg en geboorte Op hoeveel weken verlof heeft een werknemer recht in verband met zwangerschaps-, bevallings-, adoptie- en pleegverlof? Behoudt de werknemer recht

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juli 2014

Nieuwsbrief Juli 2014 Wet Werk en Zekerheid (WWZ) brengt veranderingen Op 1 januari 2015 is de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) van kracht. De wet brengt grote veranderingen voor werkgevers en hun tijdelijke personeelsleden. Zoals

Nadere informatie

Checklist Arbeidstijdenwet

Checklist Arbeidstijdenwet Checklist Arbeidstijdenwet Overtreding van de arbeidstijdenregels heeft doorgaans een bedrijfseconomisch motief. De I-SZW streeft er daarom na om overtreders in hun portemonnee te raken. U kunt dit voorkomen

Nadere informatie

Cursus KIND IN ZICHT

Cursus KIND IN ZICHT Cursus KIND IN ZICHT Het project Kind in Zicht is geïnitieerd door stichting Expertisecentrum LEEFtijd Dagdeel II: bv gezinsplan; arbeidsvoorwaardelijke & financiële zaken Opstart & introductie partners

Nadere informatie

Regeling werktijden gemeente Loon op Zand Het college van burgemeester en wethouders / werkgeverscommissie

Regeling werktijden gemeente Loon op Zand Het college van burgemeester en wethouders / werkgeverscommissie GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Loon op Zand Nr. 191729 7 september 2018 Regeling werktijden gemeente Loon op Zand 2015 Het college van burgemeester en wethouders / werkgeverscommissie gelet

Nadere informatie

Verlof uit de Wet Arbeid en Zorg. Toelichting op verschillende vormen van verlof

Verlof uit de Wet Arbeid en Zorg. Toelichting op verschillende vormen van verlof Verlof uit de Wet Arbeid en Zorg Toelichting op verschillende vormen van verlof 29 mei 2017 Verlof op basis van wet en cao De Wet arbeid en zorg (Wazo) heeft tot doel de combinatie van arbeid en zorg te

Nadere informatie

KINDERARBEID > KINDEREN IN VOORSTELLINGEN

KINDERARBEID > KINDEREN IN VOORSTELLINGEN KINDERARBEID > KINDEREN IN VOORSTELLINGEN INHOUD I. Kinderarbeid II. Arbeidstijden (standaardregeling - kinderen) III. Kunstkinderen IV. Mogen kinderen tot 13 jaar meewerken aan uitvoeringen? V. Regels

Nadere informatie

De wet maakt onderscheidt in kinderen en jeugdigen/ jongeren. Wettelijk ben je tot je 16 e kind. 16 en 17-jarigen worden beschouwd als jeugd.

De wet maakt onderscheidt in kinderen en jeugdigen/ jongeren. Wettelijk ben je tot je 16 e kind. 16 en 17-jarigen worden beschouwd als jeugd. Jeugd & werken Basis wetgeving jeugdigen Vooral wat betreft de jeugd zijn er nogal wat zaken waarmee rekening dient te worden gehouden. Deze informatie is tot stand gekomen met behulp van het ministerie

Nadere informatie

De nieuwe vakantiewetgeving per 1 januari 2012.

De nieuwe vakantiewetgeving per 1 januari 2012. De nieuwe vakantiewetgeving per 1 januari 2012. 1 Waarom een nieuwe vakantiewetgeving? Europese richtlijn 2003/88/EG Europese jurisprudentie (20-01-2009) Schultz-Hoff Stringer 2 Artikel 7 van de Europese

Nadere informatie

Werken onder de 18 Wat zijn de regels?

Werken onder de 18 Wat zijn de regels? Werken onder de 18 Wat zijn de regels? versie juli 2010 Ben je jonger dan 18 jaar en wil je gaan werken, dan krijg je met andere regels te maken dan volwassenen. Deze regels gaan over het soort werk dat

Nadere informatie

Arbeids- en rusttijden voor artsen en arts-assistenten

Arbeids- en rusttijden voor artsen en arts-assistenten Arbeids- en rusttijden voor artsen en arts-assistenten Werken kost energie, zowel fysiek als mentaal. Als het te lang duurt kan het leiden tot oververmoeidheid en verminderde alertheid. Dit is niet goed

Nadere informatie

II Het dienstverband

II Het dienstverband II Het dienstverband Voorwaarden De onderwerpen in dit boek hebben betrekking op de situaties waarbij er sprake is van een - tijdelijk of vast - dienstverband. Er is sprake van een dienstverband als er

Nadere informatie

Publicatie brochure arboregels vakantiewerker

Publicatie brochure arboregels vakantiewerker Publicatie brochure arboregels vakantiewerker Als er in de zomer vakantiewerkers bij uw organisatie aan de slag gaan, moet u goed letten op de arboregels die voor scholieren geldt. Onlangs heeft de overheid

Nadere informatie

Verlof. Informatie over verlofregelingen voor werknemers

Verlof. Informatie over verlofregelingen voor werknemers Verlof Informatie over verlofregelingen voor werknemers Inhoud Verlof 4 Zwangerschaps- en bevallingsverlof 5 Kraamverlof voor de partner 10 Adoptieverlof 11 Ouderschapsverlof 13 Calamiteitenverlof 17 Zorgverlof

Nadere informatie

In deze brochure vindt u een uitleg van de belangrijkste bepalingen van de cao Groothandel in Bloemen en Planten.

In deze brochure vindt u een uitleg van de belangrijkste bepalingen van de cao Groothandel in Bloemen en Planten. MIJN CAO In deze brochure vindt u een uitleg van de belangrijkste bepalingen van de cao Groothandel in Bloemen en Planten. In dit hoofdstuk Mijn Cao wordt uitgelegd wanneer de cao van toepassing is en

Nadere informatie

Omvang van het verlof Iedere ouder heeft éénmaal recht op 26 weken ouderschapsverlof voor elk kind onder de 8 jaar.

Omvang van het verlof Iedere ouder heeft éénmaal recht op 26 weken ouderschapsverlof voor elk kind onder de 8 jaar. 1 Ouderschapsverlof Auteur: mr. Edith van Schie, XpertHR Iedere ouder heeft recht op 26 weken ouderschapsverlof voor elk kind onder de 8 jaar. Op deze wijze wil de wetgever beide ouders de mogelijkheid

Nadere informatie

Richtlijn werk en mantelzorg

Richtlijn werk en mantelzorg Raad voor overleg in de Grafimedia-branche (ROGB) Richtlijn werk en mantelzorg bij Grafimedia cao 2015-2018 1 december 2016 Richtlijn werk en mantelzorg Inleiding Medewerkers met mantelzorgtaken kunnen

Nadere informatie

VISMA SOFTWARE WHITEPAPER. Calamiteiten- en zorgverlof

VISMA SOFTWARE WHITEPAPER. Calamiteiten- en zorgverlof VISMA SOFTWARE WHITEPAPER Calamiteiten- en zorgverlof Nieuwe regels voor verlof en arbeidstijden Eind vorig jaar stemde de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden.

Nadere informatie

Overzicht normen Arbeidstijdenwet en Arbeidstijdenbesluit 2007

Overzicht normen Arbeidstijdenwet en Arbeidstijdenbesluit 2007 Overzicht normen Arbeidstijdenwet en Arbeidstijdenbesluit 2007 De Arbeidstijdenwet (Atw) is van toepassing op alle personen die onder het gezag van de werkgever arbeid verrichten (werknemer, leerlingen,

Nadere informatie

Ledenbrief 15/052 CvA/LOGA 15/10, d.d. 23 juni 2015 inzake wijzigingen CAR-UWO i.v.m. wijzigingen Wet arbeid en zorg Eijsden-Margraten

Ledenbrief 15/052 CvA/LOGA 15/10, d.d. 23 juni 2015 inzake wijzigingen CAR-UWO i.v.m. wijzigingen Wet arbeid en zorg Eijsden-Margraten GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Eijsden-Margraten. Nr. 131209 31 december 2015 Ledenbrief 15/052 CvA/LOGA 15/10, d.d. 23 juni 2015 inzake wijzigingen CAR-UWO i.v.m. wijzigingen Wet arbeid en

Nadere informatie

EXAMENPROGRAMMA. Diplomalijn(en) Diploma('s) Examen

EXAMENPROGRAMMA. Diplomalijn(en) Diploma('s) Examen EXAMENPROGRAMMA Diplomalijn(en) Diploma('s) Eamen Loonadministratie Praktijkdiploma Boekhouden (PDL ) Arbeidsrecht Overgangsregeling Niveau 4 (vergelijkbaar met mbo niveau 4) Versie 1-0 Geldig vanaf 01-09-16

Nadere informatie

A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden:

A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Bijlage 1 bij U201501087 Bijlage CAR teksten A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Buitengewoon verlof Artikel 6:4 Lid 1 Het kraamverlof, calamiteiten en ander kortverzuimverlof

Nadere informatie

Werkgeverszaken Vakantie

Werkgeverszaken Vakantie Werkgeverszaken Vakantie Inhoudsopgave 1 Inleiding en leeswijzer 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Leeswijzer 3 1.3 Wetgeving in verandering 3 2 Opbouw van vakantie-uren 5 2.1 Inleiding 5 2.2 Recht op vakantie 5 2.2.1

Nadere informatie

B. De toelichting op artikel 6:4:1a wordt gewijzigd en komt te luiden:

B. De toelichting op artikel 6:4:1a wordt gewijzigd en komt te luiden: Bijlage 2 bij U201501087 Bijlage CAR-UWO teksten A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Buitengewoon verlof Artikel 6:4 Lid 1 Het kraamverlof, calamiteiten en ander kortverzuimverlof

Nadere informatie

Hoe hou je Werk en Privé in Balans?

Hoe hou je Werk en Privé in Balans? Hoe hou je Werk en Privé in Balans? Sandra Stalmeier (LAD) Wouter van Wijhe 28 oktober 2016 Programma Deel A: Werktijden voor aios en medisch specialist Deel B: Ouderschapsverlof Parttime werken Folder

Nadere informatie

Flexibiliteit binnen grenzen. Platformstudiedag 2017

Flexibiliteit binnen grenzen. Platformstudiedag 2017 Flexibiliteit binnen grenzen Platformstudiedag 2017 Achtergrond informatie Regeerakkoord 2017 Arbeidsrecht en flexibiliteit Arbeidstijdenwet Wet op de ondernemingsraad Cao-bibliotheken ARBO-catalogus Wet

Nadere informatie

Verlof. Informatie over verlofregelingen voor werknemers

Verlof. Informatie over verlofregelingen voor werknemers Verlof Informatie over verlofregelingen voor werknemers Inhoud Verlof 4 Zwangerschaps- en bevallingsverlof 5 Kraamverlof voor de partner 11 Adoptieverlof 13 Ouderschapsverlof 16 Calamiteitenverlof 22

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR150539_4. Werktijden regeling

CVDR. Nr. CVDR150539_4. Werktijden regeling CVDR Officiële uitgave van Noordenveld. Nr. CVDR150539_4 1 mei 2018 Werktijden regeling Werktijden regeling Artikel 1 Begripsbepaling Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a Bedrijfstijd:

Nadere informatie

HOOFDSTUK 5 - VAKANTIE

HOOFDSTUK 5 - VAKANTIE HOOFDSTUK 5 - VAKANTIE Artikel 5.1 Omschrijving 1. Algemene bepalingen 1. Als vakantie worden beschouwd de dagen, welke door de werkgever als zodanig met inachtneming van artikel 5.7 zijn vastgesteld.

Nadere informatie

Bijlage 1 bij U201501087. Bijlage CAR teksten. A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Buitengewoon verlof.

Bijlage 1 bij U201501087. Bijlage CAR teksten. A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Buitengewoon verlof. Bijlage 1 bij U201501087 Bijlage CAR teksten A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Buitengewoon verlof Artikel 6:4 Lid 1 Het kraamverlof, calamiteiten en ander kortverzuimverlof

Nadere informatie

WERK EN KANKER: JE HOEFT ER NIET ALLEEN VOOR TE STAAN

WERK EN KANKER: JE HOEFT ER NIET ALLEEN VOOR TE STAAN WERK EN KANKER: JE HOEFT ER NIET ALLEEN VOOR TE STAAN Ieder jaar krijgen in Nederland 30.000 werknemers dat is 1 op de 250 - te horen dat zij kanker hebben. Een nog groter aantal, 1 op de 79 mannelijke

Nadere informatie

De arbeidsovereenkomst

De arbeidsovereenkomst Personeelswerk Arbeidsrecht in vogelvlucht Samenvatting 17-01-17 Sharon Arbeidsrecht in vogelvlucht De arbeidsovereenkomst Waar vind je het arbeidsrecht en wat staat er in? Laten we beginnen met de vraag

Nadere informatie

Inhoud. Deel a Algemeen arbeidsrecht 25. Lijst van afkortingen 17. Inleiding 19. 1 Beginselen en bronnen commune arbeidsrecht 27

Inhoud. Deel a Algemeen arbeidsrecht 25. Lijst van afkortingen 17. Inleiding 19. 1 Beginselen en bronnen commune arbeidsrecht 27 Inhoud Lijst van afkortingen 17 Inleiding 19 Begrip arbeidsrecht 19 Onderdelen arbeidsrecht 20 Complexiteit arbeidsrecht 22 Opbouw boek 22 Deel a Algemeen arbeidsrecht 25 1 Beginselen en bronnen commune

Nadere informatie

Notitie Arbeidstijden Uitvaartbranche

Notitie Arbeidstijden Uitvaartbranche Notitie Arbeidstijden Uitvaartbranche I Waar is de regelgeving over arbeidstijden te vinden? In de Arbeidstijdenwet (ATW) staan de algemene wettelijke bepalingen (normen) voor werknemers van 18 jaar en

Nadere informatie

Alles over. arbeidsvoorwaarden. van. vakantiewerkers 2016

Alles over. arbeidsvoorwaarden. van. vakantiewerkers 2016 Alles over arbeidsvoorwaarden van vakantiewerkers 2016 Inhoudsopgave Toepassing CAO GGZ 2015-2017... 2 De Arbeidstijdenwet (ATW)... 2 Kinderarbeid... 2 12-jarigen... 2 13- en 14-jarigen... 2 15-jarigen...

Nadere informatie

A. Arbeidsovereenkomst

A. Arbeidsovereenkomst Toetstermen STIBEX Praktijkdiploma Loonadministratie ---- Arbeidsrecht K= kennisvraag, de kandidaat moet één of meerdere begrippen beschrijven, noemen of herkennen, en/of kenmerken, voorbeelden, verschillen

Nadere informatie

Verlofregelingen in Nederland

Verlofregelingen in Nederland Interfisc Consult BV Postbus 85969 NL-2508 CR Den Haag Stationsplein 4 NL-2275 AZ Voorburg Documentcode : RB/NL-AR-SD-0021-NL/01-2018 Paginanummer : 1 van 7 0031 (0)70 313 3090 0031 (0)70 313 3099 consult@interfisc.eu

Nadere informatie

Vakantiekrachten. Welke werktijden gelden er voor een 13-jarige? Welke werkzaamheden mag je als 13-jarige doen? Op schooldagen: Op vakantiedagen:

Vakantiekrachten. Welke werktijden gelden er voor een 13-jarige? Welke werkzaamheden mag je als 13-jarige doen? Op schooldagen: Op vakantiedagen: Vakantiekrachten Nieuwegracht aan de Werf 18 Welke werktijden gelden er voor een 13-jarige? Je mag werken tussen 7.00 uur en 19.00 uur Op een schooldag mag je maximaal twee uur werken Op zaterdag mag je

Nadere informatie

vakantiewerkers 2015

vakantiewerkers 2015 Alles Over arbeidsvoorwaarden van vakantiewerkers 2015 Inhoudsopgave Toepassing CAO GGZ 2011-2013... 2 De Arbeidstijdenwet (ATW)... 2 Kinderarbeid... 2 12-jarigen... 2 13- en 14-jarigen... 2 15-jarigen...

Nadere informatie

Bestuur Nederlandse Associatie voor Examinering Er is geen specifieke vooropleiding vereist

Bestuur Nederlandse Associatie voor Examinering Er is geen specifieke vooropleiding vereist Diplomalijnen Examen Loonadministratie Juridisch Personeel en Organisatie Arbeidsrecht Niveau Vergelijkbaar met mbo 4 Versie 2-0 Geldig vanaf 01-11-2015 Vastgesteld op februari 2014 Vastgesteld door Veronderstelde

Nadere informatie

A. Arbeidsovereenkomst

A. Arbeidsovereenkomst Toetstermen STIBEX Praktijkdiploma Loonadministratie ---- Arbeidsrecht K= kennisvraag, kandidaat moet dan de gegevens uit de toetsterm met behulp van meerkeuzevragen kunnen beantwoorden. Het gaat dan om

Nadere informatie

Werk en rusttijden. Wat regelt de Arbeidstijdenwet? Wat regelt de CAO GHZ? Wat regel je met de werkgever? CNV Vakcentrale

Werk en rusttijden. Wat regelt de Arbeidstijdenwet? Wat regelt de CAO GHZ? Wat regel je met de werkgever? CNV Vakcentrale Werk en rusttijden Wat regelt de Arbeidstijdenwet? Wat regelt de CAO GHZ? Wat regel je met de werkgever? Sonja Baljeu Eur. Erg. Beleidsadviseur CNV Vakcentrale Drs. A. Mellema Bestuurder Zorg Wat regelt

Nadere informatie

vakantiewerkers 2014

vakantiewerkers 2014 Alles Over arbeidsvoorwaarden van vakantiewerkers 2014 Inhoudsopgave Toepassing CAO GGZ 2011-2013... 2 De Arbeidstijdenwet (ATW)... 2 Kinderarbeid... 2 12-jarigen... 2 13- en 14-jarigen... 2 15-jarigen...

Nadere informatie

Werktijden 2 Vaststelling van werkroosters geschiedt voor voltijders met inachtneming van de volgende voorwaarden:

Werktijden 2 Vaststelling van werkroosters geschiedt voor voltijders met inachtneming van de volgende voorwaarden: HOOFDSTUK 3 ARBEIDSDUUR EN ARBEIDSTIJDEN ARTIKEL 8 ARBEIDSDUUR, WERKTIJDEN EN COMPENSATIE-UREN Arbeidsduur 1 Op kalenderjaarbasis bedraagt de arbeidsduur van een voltijdwerknemer gemiddeld 36 uur per week.

Nadere informatie

powered by: Mercatorlaan 1200 Postbus LB Utrecht

powered by: Mercatorlaan 1200 Postbus LB Utrecht powered by: Mercatorlaan 1200 Postbus 20057 3502 LB Utrecht info@dejongespecialist.nl www.dejongespecialist.nl @jongespecialist Aios en Zwangerschap 3 4 Aios en Zwangerschap Vooraf 5 Wanneer meld je dat

Nadere informatie

ARBOBELEIDSPLAN 2012

ARBOBELEIDSPLAN 2012 ARBOBELEIDSPLAN 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Organisatie en Verantwoordelijkheden... 4 2.1 Organogram... 4 2.2 Verantwoordelijkheden... 5 2.2.1... 5 2.2.2 Preventiemedewerkers... 5 2.2.3 Direct

Nadere informatie

Inhoud. Inhoud. Woord vooraf Lijst van afkortingen 1 ALGEMEEN DEEL 1

Inhoud. Inhoud. Woord vooraf Lijst van afkortingen 1 ALGEMEEN DEEL 1 Inhoud Woord vooraf Lijst van afkortingen V VII 1 ALGEMEEN DEEL 1 1.1 Het verzuimbeleid 2 1.1.1 Inleiding verzuimbeleid 2 1.1.2 Soorten verzuim 4 1.1.3 Effecten en kosten van verzuim 5 1.1.4 Inhoud van

Nadere informatie

Arbeidsomstandighedenbeleid

Arbeidsomstandighedenbeleid Arbeidsomstandighedenbeleid informatie voor werkgevers en werknemers 170.indd 1 30-12-2008 10:38:37 170.indd 2 30-12-2008 10:38:38 Veilig en gezond werken is belangrijk. De overheid stelt doelen vast voor

Nadere informatie

Werk en kanker: je hoeft er niet alleen voor te staan.

Werk en kanker: je hoeft er niet alleen voor te staan. Kanker, waarbij het verleden, het heden en de toekomst niet langer met elkaar verbonden lijken. Kanker... je hebt het niet alleen en je hoeft er niet alleen voor te staan Werk en kanker: je hoeft er niet

Nadere informatie

(De bedragen in deze brochure gelden vanaf 1 januari Het is mogelijk dat de bedragen iets omhoog gaan per 1 juli.)

(De bedragen in deze brochure gelden vanaf 1 januari Het is mogelijk dat de bedragen iets omhoog gaan per 1 juli.) Vakantiewerk 2008 Vakantiewerk 2008 (De bedragen in deze brochure gelden vanaf 1 januari 2008. Het is mogelijk dat de bedragen iets omhoog gaan per 1 juli.) Pas als je dertien jaar of ouder bent, mag je

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Nieuwe Arbowet. Nieuwe Arbowet

Veelgestelde vragen Nieuwe Arbowet. Nieuwe Arbowet Veelgestelde vragen Nieuwe Arbowet Nieuwe Arbowet Waarom is er een Arbowet? Werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken tot het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Om daarvoor te zorgen

Nadere informatie

Er is sprake van een arbeidsovereenkomst wanneer aan de volgende drie voorwaarden is voldaan:

Er is sprake van een arbeidsovereenkomst wanneer aan de volgende drie voorwaarden is voldaan: Arbeidsovereenkomst Na het arbeidsvoorwaardengesprek stelt een werkgever meestal een arbeidsovereenkomst op. Klakkeloos ondertekenen is niet verstandig. Wat houdt een arbeidsovereenkomst in en wat hoort

Nadere informatie

FACILITEITEN ARBEID EN ZORG 2009 Een onderzoek naar cao-afspraken met betrekking tot arbeid-en-zorg-faciliteiten

FACILITEITEN ARBEID EN ZORG 2009 Een onderzoek naar cao-afspraken met betrekking tot arbeid-en-zorg-faciliteiten Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Directie Uitvoeringstaken Arbeidsvoorwaardenwetgeving FACILITEITEN ARBEID EN ZORG 2009 Een onderzoek naar cao-afspraken met betrekking tot arbeid-en-zorg-faciliteiten

Nadere informatie

VOORBEELD PERSONEELSREGLEMENT PERSONEELSREGLEMENT <NAAM VAN BEDRIJF> <DATUM INGANG>

VOORBEELD PERSONEELSREGLEMENT PERSONEELSREGLEMENT <NAAM VAN BEDRIJF> <DATUM INGANG> VOORBEELD PERSONEELSREGLEMENT PERSONEELSREGLEMENT 1 INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave 2 Artikel 1: Definities 3 Artikel 2: Verplichtingen van de werkgever 3 Artikel 3: Verplichtingen

Nadere informatie

Hieronder worden eerst de bepalingen uit de Wet arbeid en zorg behandeld en daarna volgen de aanvullende bepalingen uit de CAO.

Hieronder worden eerst de bepalingen uit de Wet arbeid en zorg behandeld en daarna volgen de aanvullende bepalingen uit de CAO. Ouderschapsverlof Het recht op ouderschapsverlof is in hoofdstuk 6 van de Wet arbeid en zorg geregeld. De CAO Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening kent een aantal aanvullingen op de wet. Deze zijn

Nadere informatie

(FACILITEITEN) ARBEID EN ZORG 2007 Een onderzoek naar CAO-afspraken met betrekking tot arbeid-en-zorg-faciliteiten in CAO s

(FACILITEITEN) ARBEID EN ZORG 2007 Een onderzoek naar CAO-afspraken met betrekking tot arbeid-en-zorg-faciliteiten in CAO s Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Directie Uitvoeringstaken Arbeidsvoorwaardenwetgeving Afdeling CAO-onderzoek en beleidsinformatie (FACILITEITEN) ARBEID EN ZORG 2007 Een onderzoek naar CAO-afspraken

Nadere informatie

Wijzigingen in de CAR/UWO, Wet arbeid en zorg. Het dagelijks bestuur van het openbaar lichaam Samenwerking Kempengemeenten,

Wijzigingen in de CAR/UWO, Wet arbeid en zorg. Het dagelijks bestuur van het openbaar lichaam Samenwerking Kempengemeenten, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Eersel. Nr. 94488 20 juli 2016 Wijzigingen in de CAR/UWO, Wet arbeid en zorg Het dagelijks bestuur van het openbaar lichaam Samenwerking Kempengemeenten; Overwegende

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woerden

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woerden GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Woerden. Nr. 104681 6 november 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woerden Gezien de circulaire van het Landelijk Overleg Gemeentelijke

Nadere informatie

Technische wijzigingen Cao SW 2019

Technische wijzigingen Cao SW 2019 Technische wijzigingen Cao SW 2019 Cao-partijen, de VNG, de FNV en het CNV zijn onderstaande technische wijzigingen van de Cao SW overeengekomen: 1. Aanpassing in de definitie van werknemer, artikel 1.1

Nadere informatie

Opbouw vakantierechten tijdens ziekte en zwangerschap

Opbouw vakantierechten tijdens ziekte en zwangerschap Opbouw vakantierechten tijdens ziekte en zwangerschap Opbouw vakantierechten tijdens ziekte en zwangerschap Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland Colofon Uitgave Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland

Nadere informatie

Bestuur Nederlandse Associatie voor Examinering Er is geen specifieke vooropleiding vereist

Bestuur Nederlandse Associatie voor Examinering Er is geen specifieke vooropleiding vereist Diplomalijnen Examen Loonadministratie Juridisch Personeel en Organisatie Arbeidsrecht Niveau Vergelijkbaar met mbo 4 Versie 2-1 Geldig vanaf 01-11-2015 Vastgesteld op februari 2014 Vastgesteld door Veronderstelde

Nadere informatie

O N B E TA A L D V E R L O F E N U W I N KO M E N M A A RT

O N B E TA A L D V E R L O F E N U W I N KO M E N M A A RT Erratum Onderaan bladzij 12 ontbreekt de zin: Als de verlofperiode korter is dan 18 maanden, dan heeft het onbetaald verlof geen invloed op de hoogte en duur van uw WW-uitkering. ONBETAALD VERLOF EN UW

Nadere informatie

Overzicht vervallen of gewijzigde artikelen in de cao PO 2014-2015??

Overzicht vervallen of gewijzigde artikelen in de cao PO 2014-2015?? Overzicht vervallen of gewijzigde artikelen in de cao PO 2014-2015?? Versie 3* Inleiding Vanaf 2015 zijn een aantal wetten en regelingen gepubliceerd die gevolgen hebben voor het bepaalde in de cao PO

Nadere informatie

ARBO INFORMATIE INHOUDSOPGAVE

ARBO INFORMATIE INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 11 1.1 Wat is arbo- en verzuimbeleid? 11 1.2 Arbo, verzuim, veiligheid, gezondheid en welzijn 11 1.3 Waar vind ik de belangrijkste wet- en regelgeving? 12 1.4 Opbouw van deze

Nadere informatie

Handboek Vakantie en Verlof

Handboek Vakantie en Verlof Handboek Vakantie en Verlof Colofon Uitgave Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), instellingen voor dienstverlening aan mensen met een handicap Oudlaan 4, 3515 GA Utrecht telefoon (030) 27 39 300

Nadere informatie

AANGEPASTE CAO TEKST Op de volgende pagina s staat de vanaf 1 januari 2017 geldende cao artikelen in dit verband.

AANGEPASTE CAO TEKST Op de volgende pagina s staat de vanaf 1 januari 2017 geldende cao artikelen in dit verband. AANGEPASTE CAO TEKST Op de volgende pagina s staat de vanaf 1 januari 2017 geldende cao artikelen in dit verband. Artikel 3.3 Binnendienst Tot de categorie Binnendienst behoren de werknemers die uitsluitend

Nadere informatie

1. Kortdurend verlof Wanneer een medewerker aanspraak kan maken op kortdurend verlof is terug te vinden in artikel 15.1 van de CAO-VO 2008-2010.

1. Kortdurend verlof Wanneer een medewerker aanspraak kan maken op kortdurend verlof is terug te vinden in artikel 15.1 van de CAO-VO 2008-2010. Notitie verlofmogelijkheden 1. Kortdurend verlof Wanneer een medewerker aanspraak kan maken op kortdurend verlof is terug te vinden in artikel 15.1 van de CAO-VO 2008-2010. De werknemer heeft recht op

Nadere informatie

H12 Ziektewet en wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen

H12 Ziektewet en wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen Samenvatting Sociale kaart en sociale zekerheid Sharon. D 22-05-2017 H12 Ziektewet en wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen In dit hoofdstuk gaat het om 2 werknemersverzekeringen namelijk de ZW(ziektewet)

Nadere informatie

LOGA GPD 25.06.2015 0105

LOGA GPD 25.06.2015 0105 6ei) rli!,],!im1501,111l11 LOGA GPD 25.06.2015 0105 Colleee voor Arbeidszaken./VNG FNV Overheid Brief aan de leden T.a.v. het college en raad Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden CNV ()verbeid

Nadere informatie

Deze verlofwijzer geeft de situatie met betrekking tot de verschillende vormen van zorgverlof en bijbehorende regelingen weer.

Deze verlofwijzer geeft de situatie met betrekking tot de verschillende vormen van zorgverlof en bijbehorende regelingen weer. VERLOFWIJZER VOOR DE WERKNEMER Deze verlofwijzer geeft de situatie met betrekking tot de verschillende vormen van zorgverlof en bijbehorende regelingen weer. INLEIDING De werknemer kan gebruik maken van

Nadere informatie

Verzuim- en re-integratieprotocol AURO

Verzuim- en re-integratieprotocol AURO Verzuim- en re-integratieprotocol AURO vastgesteld 15 september 2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Begrippenlijst 3. Rechten en plichten 4. Ik ben ziek en nu? 5. Rolverdeling 6. Procesverloop 7. Ziek

Nadere informatie

RICHTLIJNEN VOOR WERKGEVERS ARBEIDSVOORWAARDEN OPTIEKBEDRIJVEN

RICHTLIJNEN VOOR WERKGEVERS ARBEIDSVOORWAARDEN OPTIEKBEDRIJVEN RICHTLIJNEN VOOR WERKGEVERS ARBEIDSVOORWAARDEN OPTIEKBEDRIJVEN 2018 Colofon 2018, Nederlandse Unie van Optiekbedrijven (NUVO), Houten Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd zonder voorafgaande

Nadere informatie

Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof in de CAO Jeugdzorg. Nieuwe versie, februari 2015

Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof in de CAO Jeugdzorg. Nieuwe versie, februari 2015 Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof Nieuwe versie, februari 2015 Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof Wijzig de titel van het artikel (Kop 5) In het cao-akkoord

Nadere informatie

GEMEENTE LANC5ĒDIJK ING. 2 4 JUN Z01S. ons kenmerk ECWGO/U Lbr: 15/052 CvA/LOGA 15/10

GEMEENTE LANC5ĒDIJK ING. 2 4 JUN Z01S. ons kenmerk ECWGO/U Lbr: 15/052 CvA/LOGA 15/10 L O G A College voor ArbtMdszakerĽ V N G FNV Chřerbeld CNV Overheid Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad NR. GEMEENTE LANC5ĒDIJK 0 0 6 2-6,2 Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

3. Zwanger aan het werk. Informatie voor de zwangere werkneemster

3. Zwanger aan het werk. Informatie voor de zwangere werkneemster Zwanger aan het werk Informatie voor de zwangere werkneemster Je bent zwanger, of je wilt zwanger worden. Dan komt er een hoop op je af en je hebt vast veel vragen. Niet alleen over de zwangerschap zelf,

Nadere informatie

Wat mogen kinderen van 12 jaar?

Wat mogen kinderen van 12 jaar? Wat mogen kinderen van 12 jaar? Kinderen van 12 jaar mogen werken in het kader van een alternatieve sanctie. Het gaat dan om niet industriële hulparbeid van lichte en opvoedkundige aard of om een leerproject.

Nadere informatie

De brandweervrijwilliger en de Arbeidstijdenwet VNG februari 2010

De brandweervrijwilliger en de Arbeidstijdenwet VNG februari 2010 De brandweervrijwilliger en de Arbeidstijdenwet VNG februari 2010 Inhoud Inleiding 1. De Arbeidstijdenwet en de brandweervrijwilliger 1.1 Hoofdbetrekking en de brandweervrijwilliger 1.2 Uitzonderingen

Nadere informatie

Verlof. Informatie over verlofregelingen voor werknemers

Verlof. Informatie over verlofregelingen voor werknemers Verlof Informatie over verlofregelingen voor werknemers Inhoud Verlof 4 Zwangerschaps- en bevallingsverlof 5 Kraamverlof voor de partner 11 Adoptieverlof 13 Ouderschapsverlof 16 Calamiteitenverlof 22

Nadere informatie

VOORWOORD Deze werkwijzer is bedoeld voor medewerkers van Innotiq.

VOORWOORD Deze werkwijzer is bedoeld voor medewerkers van Innotiq. Werkwijzer Innotiq VOORWOORD Deze werkwijzer is bedoeld voor medewerkers van Innotiq. Deze werkwijzer vormt samen met de arbeidsovereenkomst, de bevestiging en de CAO voor Uitzendkrachten de basis van

Nadere informatie

Verzuimprotocol: ziekteverlof aanvragen

Verzuimprotocol: ziekteverlof aanvragen Bij verzuim ligt het accent op wat je nog wel kan. Ziek is ziek, maar betekent niet automatisch dat je niet kunt werken. Ziekteverzuim is minder vrijblijvend en vraagt van werkgever en medewerker meer

Nadere informatie

Maatschappelijke stage en de ARBO-wet

Maatschappelijke stage en de ARBO-wet Maatschappelijke stage en de ARBO-wet De arbeidsomstandighedenwet én de arbeidstijdenwet zijn beide van toepassing op de maatschappelijke stage. Wat staat er in die wetten? En wat betekent dat concreet

Nadere informatie

Overzicht Normen Arbeidstijdenwet (Atw) en Arbeidstijdenbesluit (Atb)

Overzicht Normen Arbeidstijdenwet (Atw) en Arbeidstijdenbesluit (Atb) Cao Ziekenhuizen 2017-2019 / 83 Bijlage B Overzicht enwet (Atw) en enbesluit (Atb) De enwet (Atw) is van toepassing op alle personen die onder het gezag van de werkgever arbeid verrichten (werknemer, leerlingen,

Nadere informatie

Oproepkracht en recht op loon of ZW-uitkering

Oproepkracht en recht op loon of ZW-uitkering Regelingen en voorzieningen CODE 1.3.2.31 Oproepkracht en recht op loon of ZW-uitkering brochure bronnen www.uwv.nl, brochure 'Ik ben oproepkracht. Informatie voor werknemers over recht op loon of Ziektewet-uitkering',

Nadere informatie

Werken bij Innotiq. Werkwijzer medewerkers Innotiq ONDERWIJS

Werken bij Innotiq. Werkwijzer medewerkers Innotiq ONDERWIJS Werken bij Innotiq Werkwijzer medewerkers Innotiq ONDERWIJS Voorwoord Voorwoord Deze werkwijzer is bedoeld voor medewerkers van Innotiq Onderwijs. De werkwijzer vormt samen met de arbeidsovereenkomst,

Nadere informatie

Alles wat je moet weten over verlof.

Alles wat je moet weten over verlof. Alles wat je moet weten over verlof. Voor leerling-werknemers (BBL) 1 januari 2017 Verlof Naast werken en leren is het ook belangrijk soms vrij te nemen. Lekker op vakantie of gewoon een dagje vrij. Je

Nadere informatie

Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof in de CAO Jeugdzorg

Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof in de CAO Jeugdzorg Ouderschapsverlof in de CAO Jeugdzorg Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof in de CAO Jeugdzorg Nieuwe versie, februari 2015 Koningin Wilhelminalaan 3 3527 LA Utrecht Postbus 2103 3500

Nadere informatie

WERK EN ZORG COMBINEREN

WERK EN ZORG COMBINEREN WERK EN ZORG COMBINEREN INFORMATIE UIT DE WET ARBEID EN ZORG (WAZO) EN DE CAR-UWO VOOR GEMEENTEAMBTENAREN 1 INLEIDING: ALS WERK EN PRIVÉ ELKAAR RAKEN CAR UWO 6:5 Je werkt en je hebt een privéleven. Meestal

Nadere informatie

Informatiebulletin WETTELIJKE VERLOFREGELINGEN & CAO VERLOFREGELINGEN BIJ APG. (per )

Informatiebulletin WETTELIJKE VERLOFREGELINGEN & CAO VERLOFREGELINGEN BIJ APG. (per ) Informatiebulletin WETTELIJKE VERLOFREGELINGEN & CAO VERLOFREGELINGEN BIJ APG (per 13-11-2018) Inleiding De Unie zet zich in voor de belangenbehartiging van werknemers binnen APG. Dat doet De Unie door

Nadere informatie