K. Dreyer*¹, M.H. Emanuel², P.G.A. Hompes¹, V. Mijatovic¹

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "K. Dreyer*¹, M.H. Emanuel², P.G.A. Hompes¹, V. Mijatovic¹"

Transcriptie

1 524 Reproductieve geneeskunde, Gynaecologie en Obstetrie anno 2013 Hysterosalpingofoamsonografie, een nieuwe techniek om proximale occlusie aan te tonen na een Essure -behandeling voor hydrosalpingen, voorafgaande aan ivf K. Dreyer*¹, M.H. Emanuel², P.G.A. Hompes¹, V. Mijatovic¹ 1 Afdeling Voortplantingsgeneeskunde, VU medisch centrum, Amsterdam 2 Afdeling Gynaecologie en Verloskunde, Spaarne Ziekenhuis, Hoofddorp Trefwoorden: hydrosalpinx; Essure device; hysterosalpingofoam sonografie (HyFoSy); hysterosalpingografie (HSG); in-vitrofertilisatie (ivf) Inleiding Subfertiliteit is gedefinieerd als het meer dan twaalf maanden uitblijven van een zwangerschap, ondanks onbeschermde en op zwangerschap gerichtte coïtus. [1] Subfertiliteit treft één op de zes paren in Nederland en ongeveer dertigduizend paren zoeken jaarlijks specialistische hulp voor hun subfertiliteit. [2] Na het voltooien van het oriënterend fertiliteitonderzoek blijkt tubapathologie, naast ovulatiestoornissen, een van de meest voorkomende oorzaken van vrouwelijke subfertiliteit te zijn. [3]. Tubapathologie is daarnaast ook een van de hoofdindicaties voor een behandeling met in-vitrofertilisatie (ivf). De meest ernstige vorm van tubapathologie is een hydrosalpinx. Van alle vrouwen die een ivf-behandeling ondergaan in verband met tubapathologie blijkt er bij ongeveer 30% sprake te zijn van een enkel- dan wel dubbelzijdige hydrosalpinx. Hydrosalpinx en ivf-uitkomst Het is aangetoond dat de aanwezigheid van een hydrosalpinx een negatieve invloed heeft op de slagingskans van een ivf-behandeling. Bij vrouwen met een hydrosalpinx, die een ivf-behandeling ondergaan, is de kans op een levend geboren kind zelfs 50% lager dan bij vrouwen zonder hydrosalpinx.[4] Het is bewezen dat een laparoscopische saplingectomie bij deze patiënten de ivf-uitkomsten weer normaliseert en vergelijkbaar maakt aan de ivf-uitkomsten in de groep vrouwen met tubapathologie, maar zonder de aanwezigheid van een hydrosalpinx.[5] Correspondentie: Tel.: ; k.dreyer@vumc.nl

2 Reproductieve geneeskunde, Gynaecologie en Obstetrie anno Er bestaat een aantal hypothesen over deze negatieve invloed van hydrosalpingen op ivf-uitkomsten.[6] De meest gangbare hypothese gaat ervan uit dat het vocht uit de hydrosalpinx lekt naar het cavum uteri. In deze zogenaamde wash-out van vocht zou het embryo naar buiten gespoeld worden. Daarnaast kan de aanwezigheid van hydrosalpinxvocht in het cavum uteri, ervoor zorgen dat de endometriumopbouw suboptimaal verloopt. Daarbij zijn er aanwijzingen dat ook de receptiviteit van het endometrium verminderd is. Een derde theorie is dat het vocht vanuit de hydrosalpinx mogelijk embryotoxisch is. Uiteraard kan er ook sprake zijn van een combinatie van deze factoren die bijdraagt aan het ongunstige effect van de aanwezigheid van een hydrosalpinx gedurende een ivf-behandeling. Essure -behandeling Een mogelijke nieuwe behandeling voor vrouwen met een hydrosalpinx en kinderwens is proximale occlusie van de hydrosalpinx door middel van een hysteroscopische plaatsing van een Essure device. Deze nieuwe behandeling wordt op dit moment geëvalueerd in trialverband waarbij deze vergeleken wordt met een laparoscopische tubectomie (DESH-trial [Dutch Essure vs Salpingectomy for Hydrosalpinx] Ned. Trial Reg. Nr: 2073). Een Essure device is sinds 2002 goedgekeurd door de FDA voor hysteroscopische sterilisatie bij vrouwen. Het device bestaat uit een spiraalvormige buitenste coil van nitinol met binnenin darconvezels. Wanneer dit device hysteroscopisch in het proximale deel van de tuba wordt geplaatst, treedt er een steriele ontsteking op met bindweefselvorming en als gevolg daarvan proximale occlusie van de tuba. Inmiddels zijn er in caseseries gunstige resultaten geboekt met het gebruik van Essure devices bij patiënten met hydrosalpingen in de aanloop naar een ivf-behandeling. [7-9] De gedachte hierbij is dat de hydrosalpinx in situ blijft maar dat de Essure devices ervoor zorgen dat het vocht uit de hydrosalpinx niet terug kan lekken naar het cavum uteri. Patiënten die binnen deze trial behandeld worden voor een hydrosalpinx door middel van een hysteroscopische Essure-plaatsing, ondergaan drie maanden na plaatsing van deze Essure devices een hysterosalpingogram [HSG]. Hiermee wordt gekeken of er proximale occlusie van de behandelde hydrosalpinx is verkregen. Voor het verrichten van een HSG dient een afspraak gemaakt te worden op de afdeling radiologie. Een HSG is een kostbaar en pijnlijk onderzoek, dat veel tijd in beslag neemt. Tevens worden patiënten tijdens dit onderzoek aan röntgenstraling blootgesteld. Figuur 1. HyFoSy-procedure.

3 526 Reproductieve geneeskunde, Gynaecologie en Obstetrie anno 2013 Een nieuwe methode van tubatesten is het verrichten van een hysterosalpingofoamsonografie (HyFoSy, figuur1). [10,11] Dit is een tubatest die poliklinisch wordt uitgevoerd door middel van transvaginale echoscopie en gebruik van ExEm-gel. Deze ExEm-gel wordt gemixt met water, waardoor er een foam met luchtbellen ontstaat. Deze foam is echogeen en vloeibaar genoeg om open tubae te passeren. Wanneer deze foam intra-uterien gebracht wordt, kan er met behulp van vaginale echoscopie gekeken worden of de tubae doorgankelijk zijn. Doel van het onderzoek Het doel van dit onderzoek is om te evalueren of een HyFoSy-procedure een even betrouwbare confirmatietest is voor het aantonen van proximale occlusie van een hydrosalpinx, na behandeling hiervan door middel van een Essure device, vergeleken met een HSG-procedure. Materiaal en methoden In 23 patiënten, die voor hun hydrosalpingen behandeld zijn door middel van een hysteroscopische Essure device plaatsing, hebben we 12 weken na de plaatsing zowel een HSG als een HyFoSy verricht om te kijken of er sprake was van een proximale occlusie. Tijdens de HyFoSyprocedure werd ongeveer 10 cc foam (ExEm-gel) via een flexibele katheter in het cavum uteri gebracht (figuur 2). Deze gel bevat hydroxyethylcellulose, glycerol en gezuiverd water. Door deze gel te mixen met water vormen zich luchtbellen in de gel waardoor er een echogeen foam ontstaat (figuur 3). De luchtbellen in deze foam blijven ongeveer vijf minuten aanwezig voordat ze oplossen. Figuur cc ExEm-gel in plastic spuit met flexibele katheter. Figuur 3. Mixen van ExEm-gel met water. Resultaten In 22 van de 23 patiënten was de HyFoSy-procedure geslaagd in termen van een adequate vulling van het cavum uteri. In één patiënt was er sprake van cervicale lekkage waardoor er geen vulling van het cavum uteri verkregen kon worden. Eén patiënt weigerde een hysterosalpingogram 12 weken na de Essure device plaatsing, maar onderging wel een HyFoSy.

4 Reproductieve geneeskunde, Gynaecologie en Obstetrie anno Figuur 4. Proximale occlusie na Essure-insertie op HSG-/ HyFoSy-procedure. In de 21 patiënten die zowel een HSG- als een geslaagde HyFoSy-procedure ondergingen hebben we totaal 29 hydrosalpingen behandeld door middel van een hysteroscopische Essure-plaatsing. Tijdens de HyFoSy-procedure bij deze patiënten konden we bij 27 van de 29 behandelde hydrosalpingen een proximale occlusie bevestigen. Vergeleken met een proximale occlusie van 28 van de 29 behandelde hydrosalpingen gezien tijdens HSG. Ook hebben we gekeken naar de gemiddelde hoeveelheid gebruikt contrastmedium gedurende beide procedures, de gemiddelde proceduretijd en de gemiddelde pijnscores tijdens beide procedures (tabel 1). Tabel 1. Resultaten. HyFoSy HSG P-waarde Hoeveelheid contrastmedium (cc) 11,01 (± 10,9) 10,1 (± 10,7) 0,63 Proceduretijd (min) 5,7 (± 2,3) 10,7 (± 5,2) 0,001 VAS pijnscore (mm) 1,7 (± 1,9) 4,3 (± 2,3) <<0,001 Discussie In deze studie hebben we de HyFoSy-procedure vergeleken met een HSG-procedure, om proximale occlusie van een hydrosalpinx na behandeling met hysteroscopische Essure-deviceplaatsing, te controleren. Echter een HSG is een test om tubadoorgankelijkheid aan te tonen en in feite niet om proximale occlusie te bevestigen. Daarnaast is een HSG niet de gouden standaard voor het beoordelen of een tuba doorgankelijk is of niet. De gouden standaard blijft nog steeds een diagnostische laparoscopie met chromopertubatie. Toch wordt een HSG veelvuldig als eerste poliklinische tubatest in de praktijk gebruikt, waardoor veel patiënten een operatie bespaard blijft met daarbij alle risico s die gepaard gaan met een laparoscopie.

5 528 Reproductieve geneeskunde, Gynaecologie en Obstetrie anno 2013 Het is bewezen dat een HSG en een HyFoSy tubadoorgankelijkheid kunnen aantonen in de richting van het cavum uteri naar het fimbriele uiteinden van de tubae. Een proximale stop gezien tijdens een HSG of een HyFoSy bevestigt dan ook niet direct dat er ook geen doorgankelijkheid is van de tuba richting het cavum uteri, maar berust op een geaccepteerde aanname. Als we toch het aantonen van een proximale occlusie door middel van beide tubatesten evalueren, zien we dat een HyFoSy-procedure een goede alternatieve test is voor het aantonen van proximale occlusie na de behandeling van een hydrosalpinx met behulp van een hysteroscopische Essure-plaatsing. Een HyFoSy-procedure kan poliklinisch door de gynaecoloog zelf verricht worden, waardoor deze procedure minder tijdrovend is vergeleken met een HSG. Doordat er geen beroep op de afdeling radiologie gedaan hoeft te worden, wat wel het geval is tijdens een HSG, is de HyFoSy-procedure ook een stuk goedkoper en makkelijker in te plannen. Een HyFoSy-procedure kost netto ongeveer 74 euro, een HSG-procedure kost netto ongeveer 176 euro. Buiten de kosten en de proceduretijd wordt tijdens een HyFoSy-procedure de patiënte niet blootgesteld aan röntgenstraling en is een HyFoSy-procedure minder pijnlijk voor patiënte. Dit samenvattend maakt een HyFoSy-procedure een stuk patiëntvriendelijker vergeleken met een HSG. Conclusie/aanbevelingen voor in de praktijk Hysterosalpingofoamsonografie is een nieuwe, veelbelovende echoscopische procedure om proximale occlusie van een hydrosalpinx, na behandeling hiervan door middel van een hysteroscopische Essure-plaatsing, te bevestigen alvorens te starten met ivf. Een HyFoSy-procedure kan poliklinisch door de gynaecoloog zelf verricht worden. Daarnaast is deze procedure minder tijdrovend en goedkoper vergeleken met een HSG-onderzoek, zonder stralenbelasting voor de patiënte. Als laatste blijkt dat een HyFoSy-procedure beduidend minder pijnlijk is voor patiënte vergeleken met een HSG-onderzoek. Referenties [1] Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. Richtlijn subfertiliteit, [2] Beurskens MP, Maas JW, Evers JL. Subfertility in South Limburg: calculation of incidence and appeal for specialist care. Ned Tijdschr Geneeskd 1995;139: [3] Evers JHL. Female Subfertiliy. Lancet 2002;360: [4] Zeyneloglu HB, Arici A, Olive DL. Adverse effects of hydrosalpinx on pregnancy rates after in vitro fertilizationembryo transfer. Fertil Steril 1998;70: [5] Johnson N, Voorts S van, Sowter MC, Strandell A, Mol BW. Surgical treatment for tubal disease in women due to undergo in vitro fertilisation (review). Cochrane Database Syst Rev 2010;CD doi: / CD pub3. [6] Strandell A. The influence of hydrosalpinx on IVF and embryo transfer: a review. Human reproduction Update 2000;6: [7] Mijatovic V, Veersema S, Emanuel M.H, Schats R, Hompes PGA. Essure hysteroscopic tubal occlusion device for the treatment of hydrosalpinx prior to in vitro fertilization-embryo transfer in patients with a contraindications for laparoscopy. Fertil Steril 2010;93: [8] Galen DI, Khan N, Richter KS. Essure multi-center off label treatment for hydrosalpinx before in vitro fertilization. J Minim Invasive Gynecol 2011;18:

6 Reproductieve geneeskunde, Gynaecologie en Obstetrie anno [9] Mijatovic V, Dreyer K, Emanuel MH, Schats R, Hompes PGA. Essure hydrosalpinx occlusion prior to IVF-ET as an alternative to laparoscopic salpingectomy. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 2012;161:42-5. [10] Emanuel MH, Exalto N. Hysterosalpingo-foam sonography (HyFoSy): a new technique to visualize tubal patency. Ultrasound Obstet Gynecol 2011;37: [11] Emanuel MH, Vliet M van, Weber M, Exalto N. First experiences with hysterosalpingo-foam sonography (Hy- FoSy) for office tubal patency testing. Hum Reprod 2012;27:114-7.

List of publications

List of publications List of publications List of publications LIST OF PUBLICATIONS Use of oil-based contrast medium compared to water-based contrast medium in subfertile women undergoing hysterosalpingography (H2Oil study):

Nadere informatie

11b. Nederlandse samenvatting

11b. Nederlandse samenvatting 11b Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Wereldwijd vertrouwen meer dan 100 miljoen vrouwen op sterilisatie als definitieve vorm van anticonceptie. Al meer dan 100 jaar worden vrouwen gesteriliseerd.

Nadere informatie

ExEm Foam Kit. tubafoam echo Nu echoscopisch aantonen van tuba doorgankelijkheid. Snel, simpel, patiëntvriendelijk, in uw eigen kabinet

ExEm Foam Kit. tubafoam echo Nu echoscopisch aantonen van tuba doorgankelijkheid. Snel, simpel, patiëntvriendelijk, in uw eigen kabinet Foam Kit Nu echoscopisch aantonen van tuba doorgankelijkheid Nu snel en simpel aantonen in uw eigen kabinet Foam Kit : u hoeft niet meer naar de radiologie voor het HSG Patiënten die u normaal gesproken

Nadere informatie

Subfertiliteit en myomen. Dr. J. Kwee 25 januari 2019 Gynaecoloog OLVG West

Subfertiliteit en myomen. Dr. J. Kwee 25 januari 2019 Gynaecoloog OLVG West Subfertiliteit en myomen Dr. J. Kwee 25 januari 2019 Gynaecoloog OLVG West geen disclosures Potentiele problemen 1. Zwanger worden 2. Zwanger blijven 3. Complicaties zwangerschap 4. Complicaties partus

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Om de behandeling met intrauteriene inseminaties (IUI) zo optimaal mogelijlk te laten verlopen zijn een aantal factoren noodzakelijk. Deze factoren betreffen 1) voldoende progressief

Nadere informatie

TUBAPATHOLOGIE EN KINDERWENS. Versie 2.0

TUBAPATHOLOGIE EN KINDERWENS. Versie 2.0 TUBAPATHOLOGIE EN KINDERWENS Versie 2.0 Datum Goedkeuring 20-05-2005 Methodiek Evidence based Discipline Monodisciplinair Verantwoording NVOG Omschrijving van het probleem Het doel van de richtlijn is

Nadere informatie

Miskraam. Niet vitale zwangerschap. Nomenclatuur. Niet vitale zwangerschap. Mifepristone én misoprostol bij een miskraam

Miskraam. Niet vitale zwangerschap. Nomenclatuur. Niet vitale zwangerschap. Mifepristone én misoprostol bij een miskraam Mifepristone én misoprostol bij een miskraam M & M trial Miskraam Nomenclatuur Chirurgie en medicamenteuze behandeling Behandeling Huisarts Verloskundige Gynaecoloog Mifegyne en misoprostol M & M trial

Nadere informatie

DES-rapport Hoofdstuk IV: De bewijsvoering

DES-rapport Hoofdstuk IV: De bewijsvoering DES-rapport Hoofdstuk IV: De bewijsvoering Om voor een uitkering in aanmerking te komen zal de aanvrager van een uitkering moeten aantonen dat hij voldoet aan de daarvoor gestelde eisen. Met name zal bewijs

Nadere informatie

Tubal subfertility and ectopic pregnancy. Evaluating the effectiveness of diagnostic tests Mol, B.W.J.

Tubal subfertility and ectopic pregnancy. Evaluating the effectiveness of diagnostic tests Mol, B.W.J. UvA-DARE (Digital Academic Repository) Tubal subfertility and ectopic pregnancy. Evaluating the effectiveness of diagnostic tests Mol, B.W.J. Link to publication Citation for published version (APA): Mol,

Nadere informatie

Minder zwangerschappen met de T-Safe spiraal 1, 2

Minder zwangerschappen met de T-Safe spiraal 1, 2 Minder zwangerschappen met de T-Safe spiraal 1, 2 1 Geneesmiddelen Bulletin november 2008; jaargang 42, nummer 11 2 Cochrane Database of Systematic Reviews 2007, Issue 4. Art. No.: CD005347. DOI: 10.1002/14651858.CD005347.pub3.

Nadere informatie

nu tuba passage echoscopisch aantonen in uw eigen kabinet

nu tuba passage echoscopisch aantonen in uw eigen kabinet In plaats van HSG ExEm Foam Kit : nu tuba passage echoscopisch aantonen in uw eigen kabinet Snel, simpel, patiëntvriendelijk, in uw eigen kabinet Uitkomst en informatie vergelijkbaar met HSG ExEm Foam

Nadere informatie

Vruchtbaarheidbevorderende

Vruchtbaarheidbevorderende Vruchtbaarheidbevorderende operaties Operaties die de vruchtbaarheid bevorderen zijn operaties waarbij de kans op het ontstaan van een zwangerschap wordt verbeterd. Deze operaties worden verricht bij afwijkingen

Nadere informatie

Sterilisatie van de vrouw

Sterilisatie van de vrouw Sterilisatie van de vrouw Inhoudsopgave In het kort Wat is sterilisatie; sterilisatie bij de vrouw of bij de man? Sterilisatie is definitief Spijt na sterilisatie Welke methoden van sterilisatie bestaan

Nadere informatie

Gynaecologie. Vruchtbaarheidsbevorderende operaties. Afdeling: Onderwerp:

Gynaecologie. Vruchtbaarheidsbevorderende operaties. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Gynaecologie Vruchtbaarheidsbevorderende operaties 1 Inhoudsopgave In het kort 3 Wat zijn vruchtbaarheidbevorderende operaties? 4 Voor wie zijn vruchtbaarheidbevorderende operaties?

Nadere informatie

Subfertiliteit en myomen. Dr. J. Kwee 6 februari 2017 Gynaecoloog OLVG West

Subfertiliteit en myomen. Dr. J. Kwee 6 februari 2017 Gynaecoloog OLVG West Subfertiliteit en myomen Dr. J. Kwee 6 februari 2017 Gynaecoloog OLVG West geen disclosures Vragen: Is er een relatie tussen submuceuzemyomen en fertiliteit. Is er een relatie tussen intramurale myomen

Nadere informatie

Groene, rode en oranje bolletjes. Rood bolletje, wat is er aan de hand?

Groene, rode en oranje bolletjes. Rood bolletje, wat is er aan de hand? Groene, rode en oranje bolletjes U ziet enkele groene en mogelijk ook rode of oranje bolletjes staan voor de genoemde oorzaken van verminderde vruchtbaarheid. Een groen bolletje betekent dat dit zeer waarschijnlijk

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Coppus, S. F. P. J. (2012). Diagnostic and prognostic aspects of tubal patency testing

Citation for published version (APA): Coppus, S. F. P. J. (2012). Diagnostic and prognostic aspects of tubal patency testing UvA-DARE (Digital Academic Repository) Diagnostic and prognostic aspects of tubal patency testing Coppus, S.F.P.J. Link to publication Citation for published version (APA): Coppus, S. F. P. J. (2012).

Nadere informatie

SUBFERTILITEIT. 4 december 2018

SUBFERTILITEIT. 4 december 2018 SUBFERTILITEIT 4 december 2018 Primair: Secundair: Definities: Nooit zwanger geweest. ooit zwanger geweest met dezelfde of andere partner. Subfertiliteit: Niet zwanger na 1 jaar onbeschermde gemeenschap.

Nadere informatie

Informatie voor vrouwen die een sterilisatie overwegen

Informatie voor vrouwen die een sterilisatie overwegen Informatie voor vrouwen die een sterilisatie overwegen Weet je zeker dat je geen kinderen meer wilt krijgen? Dan kun je een sterilisatie overwegen. Een sterilisatie is een operatie waarbij de gynaecoloog

Nadere informatie

Sterilisatie van de vrouw

Sterilisatie van de vrouw Sterilisatie van de vrouw een definitieve vorm van anticonceptie doormiddel van een kijkoperatie INHOUDSOPGAVE In het kort Wat is sterilisatie; sterilisatie bij de vrouw of bij de man? Sterilisatie is

Nadere informatie

Patientenvoorlichting Voortplantingsgeneeskunde (fertiliteit)

Patientenvoorlichting Voortplantingsgeneeskunde (fertiliteit) Patientenvoorlichting Voortplantingsgeneeskunde (fertiliteit) Vruchtbaarheids bevorderende operaties In het kort Operaties die de vruchtbaarheid bevorderen (fertiliteitbevorderende operaties) zijn operaties

Nadere informatie

informatie voor u Bevallen na een eerdere keizersnede

informatie voor u Bevallen na een eerdere keizersnede informatie voor u Bevallen na een eerdere keizersnede In het verleden ben je een keer bevallen via een keizersnede. Je bent nu weer zwanger en gaat straks bevallen. Mogelijk heb je al nagedacht over de

Nadere informatie

Methoden Tussen februari 2009 en januari 2012 werden patiënten geïncludeerd voor de studie.

Methoden Tussen februari 2009 en januari 2012 werden patiënten geïncludeerd voor de studie. Letrozole versus Clomiphene for Infertility in the Polycystic Ovary Syndrome Richard S. Legro et al; N Engl J Med 2014;371:119-29 door Laura van Loendersloot en Marloes Derks, AIOS, cluster AMC Introductie

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie PATIËNTENVOORLICHTING

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie PATIËNTENVOORLICHTING NVOG Nederlandse Vereniging voor PATIËNTENVOORLICHTING Sterilisatie van de vrouw: een definitieve vorm van anticonceptie doormiddel van een kijkoperatie. No 16 maart 2006 NVOG Het copyright en de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Bevallen na een eerdere keizersnede. Poli Gynaecologie

Bevallen na een eerdere keizersnede. Poli Gynaecologie 00 Bevallen na een eerdere keizersnede Poli Gynaecologie 1 In het verleden ben je een keer bevallen via een keizersnede. Je bent nu weer zwanger en gaat straks bevallen. Mogelijk heb je al nagedacht over

Nadere informatie

vruchtbaarheidsbevorderende operaties

vruchtbaarheidsbevorderende operaties vruchtbaarheidsbevorderende operaties 2 Inhoud 1 Algemeen 4 2 Wat zijn vruchtbaarheidsbevorderende operaties 4 3 Voor wie zijn vruchtbaarheidsbevorderende operaties 4 4 Onderzoek voor de operatie 6 5 De

Nadere informatie

Inleiding Wat is een sterilisatie? Sterilisatie is definitief

Inleiding Wat is een sterilisatie? Sterilisatie is definitief Inleiding Een sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie waarbij bij de vrouw beide eileiders worden afgesloten. Dit kan door middel van een kijkoperatie in de buik waarbij de eileiders van

Nadere informatie

Exploratie vrouw. Frank Vandekerckhove

Exploratie vrouw. Frank Vandekerckhove Exploratie vrouw Frank Vandekerckhove Casus Vrouw 15/02/1983 Man 21/08/1978 Intake 14/02/2013 zwanger At home testing: optimizing management for the infertility physician Paul R. Brezina, M.D., M.B.A.,

Nadere informatie

d d m m y y Geachte mevrouw,

d d m m y y Geachte mevrouw, /6 Geachte mevrouw, U neemt deel aan een wetenschappelijke studie die de vruchtbaarheid onderzoekt na een eileidersparende of eileider verwijderende operatie voor een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Nadere informatie

sterilisatie van de vrouw

sterilisatie van de vrouw sterilisatie van de vrouw 2 Inhoud Inleiding 3 1 Sterilisatie 3 1.1 Sterilisatie is definitief 3 1.2 Spijt na een sterilisatie 3 2 Welke methoden bestaan er 4 2.1 Een kijkoperatie in de buik (laparoscopie)

Nadere informatie

Gynaecologie Sterilisatie van de vrouw

Gynaecologie Sterilisatie van de vrouw Gynaecologie Sterilisatie van de vrouw Sterilisatie van de vrouw een definitieve vorm van anticonceptie door middel van een kijkoperatie. Inhoudsopgave In het kort Wat is sterilisatie; sterilisatie bij

Nadere informatie

Tubectomie bij hydrosalpinx als voorbereiding voor IVF: Medische Nemesis?

Tubectomie bij hydrosalpinx als voorbereiding voor IVF: Medische Nemesis? Tubectomie bij hydrosalpinx als voorbereiding voor IVF: Medische Nemesis? Reinier de Graaf was de eerste die feilloos de functie van de eileider doorgrondde, Deze was al honderd jaar eerder door Fallopius

Nadere informatie

Onderzoek bij ongewenste kinderloosheid. Afdeling gynaecologie.

Onderzoek bij ongewenste kinderloosheid. Afdeling gynaecologie. Onderzoek bij ongewenste kinderloosheid Afdeling gynaecologie www.nwz.nl Inhoud Uw eerste afspraak 3 Wat kunt u zelf doen? 4 Het vruchtbaarheidsonderzoek 4 Behandeladvies 6 Uw vragen 6 Notities 7 2 U heeft

Nadere informatie

ORIËNTEREND VRUCHTBAARHEIDSONDERZOEK

ORIËNTEREND VRUCHTBAARHEIDSONDERZOEK ORIËNTEREND VRUCHTBAARHEIDSONDERZOEK Vruchtbaarheidsonderzoek Uit studies leren we dat 15% van de koppels met een actieve kinderwens na 1 jaar nog niet spontaan zwanger zijn. De helft van deze koppels

Nadere informatie

NOTA FUNCTIEPROFIEL EN EINDTERMEN VERPLEEGKUNDIGEN VOORTPLANTINGSGENEESK. Versie 1.0

NOTA FUNCTIEPROFIEL EN EINDTERMEN VERPLEEGKUNDIGEN VOORTPLANTINGSGENEESK. Versie 1.0 NOTA FUNCTIEPROFIEL EN EINDTERMEN VERPLEEGKUNDIGEN VOORTPLANTINGSGENEESK Versie 1.0 Datum Goedkeuring 12-11-2004 Methodiek Consensus based Discipline Verantwoording Monodisciplinair NVOG Inhoudsopgave

Nadere informatie

Fertiliteit na behandeling wegens extra-uteriene graviditeit: evaluatie van de overgang van laparotomie naar laparoscopie

Fertiliteit na behandeling wegens extra-uteriene graviditeit: evaluatie van de overgang van laparotomie naar laparoscopie oorspronkelijke stukken Fertiliteit na behandeling wegens extra-uteriene graviditeit: evaluatie van de overgang van laparotomie naar laparoscopie J.J.van Beek en E.S.Vollaard Doel. Evalueren van de overgang

Nadere informatie

Sterilisatie volgens de Essure methode

Sterilisatie volgens de Essure methode Patiënteninformatie Sterilisatie volgens de Essure methode rkz.nl Je hebt gekozen voor een hysteroscopische sterilisatie. In deze folder krijg je informatie over: voorbereiding op de sterilisatie opname

Nadere informatie

Sterilisatie van de vrouw via de Essure methode

Sterilisatie van de vrouw via de Essure methode Sterilisatie van de vrouw via de Essure methode Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Essure 1 De planning 2 Voorbereiding 2 De behandeling 2 Nazorg 3 Controle 3 Resultaten 4 Overwegingen

Nadere informatie

Diagnostic tests for tubal pathology from a clinical and economic perspective Verhoeve, H.R.

Diagnostic tests for tubal pathology from a clinical and economic perspective Verhoeve, H.R. UvA-DARE (Digital Academic Repository) Diagnostic tests for tubal pathology from a clinical and economic perspective Verhoeve, H.R. Link to publication Citation for published version (APA): Verhoeve, H.

Nadere informatie

Vruchtbaarheidbevorderende

Vruchtbaarheidbevorderende Vruchtbaarheidbevorderende operaties Operaties die de vruchtbaarheid bevorderen zijn operaties waarbij de kans op het ontstaan van een zwangerschap wordt verbeterd. Deze operaties worden verricht bij afwijkingen

Nadere informatie

Sterilisatie van de vrouw

Sterilisatie van de vrouw Gynaecologie Patiënteninformatie Sterilisatie van de vrouw U ontvangt deze informatie, omdat u een sterilisatie overweegt. Een sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie waarbij de arts beide

Nadere informatie

Chapter. Summary & Samenvatting

Chapter. Summary & Samenvatting Chapter 8 Summary & Samenvatting Chapter 8 8.1 Summary In this thesis two studies are presented dealing with diagnostic and therapeutic strategies in reproductive medicine. The first subject is to investigate

Nadere informatie

UvA-DARE (Digital Academic Repository) Diagnosing tubal pathology: The individual approach Broeze, K.A. Link to publication

UvA-DARE (Digital Academic Repository) Diagnosing tubal pathology: The individual approach Broeze, K.A. Link to publication UvA-DARE (Digital Academic Repository) Diagnosing tubal pathology: The individual approach Broeze, K.A. Link to publication Citation for published version (APA): Broeze, K. A. (2013). Diagnosing tubal

Nadere informatie

C H A P T E R 1 1 DUTCH SUMMARY

C H A P T E R 1 1 DUTCH SUMMARY DUTCH SUMMARY Het doel van dit proefschrift was de volgende vragen te beantwoorden: 1 Wat zijn de opties voor de behandeling van niche gerelateerde symptomen? 2 Wat is de veiligheid van een hysteroscopische

Nadere informatie

Sterilisatie van de vrouw

Sterilisatie van de vrouw Sterilisatie van de vrouw Patiënteninformatie Sterilisatie van de vrouw Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Sterilisatie 2.1 Sterilisatie is definitief 2.2 Spijt na een 3 Welke methoden bestaan er? 3.1 Een kijkoperatie

Nadere informatie

Oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO)

Oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) Oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) Inleiding Niet voor alle paren met een kinderwens is het vanzelfsprekend dat ze zwanger worden en een kind krijgen. Sommigen lukt dit zonder problemen, terwijl anderen

Nadere informatie

TUBAIRE EUG, DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING. Versie 1.0

TUBAIRE EUG, DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING. Versie 1.0 TUBAIRE EUG, DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING Versie 1.0 Datum Goedkeuring 13-09-2001 Methodiek Evidence based Discipline Monodisciplinair Verantwoording NVOG Omschrijving van het probleem Een extra-uteriene

Nadere informatie

Protocol Obesitas. 1.0 Definitie obesitas

Protocol Obesitas. 1.0 Definitie obesitas Protocol Obesitas 1.0 Definitie obesitas Obesitas is een abnormale gezondheidstoestand waarbij er een overschot aan vetweefsel is. De meest gebruikte definitie is gebaseerd op de Quetelet-index of Body

Nadere informatie

pati nteninformatie sterilisatie van de vrouw

pati nteninformatie sterilisatie van de vrouw pati nteninformatie sterilisatie van de vrouw Inhoud Inleiding... 3 1 Sterilisatie... 3 1.1 Sterilisatie is definitief... 3 1.2 Spijt na een sterilisatie... 3 2 Welke methoden bestaan er?... 4 2.1 Een

Nadere informatie

Vruchtbaarheidbevorderende

Vruchtbaarheidbevorderende Patiënteninformatie Vruchtbaarheidbevorderende operaties Informatie over operaties die de vruchtbaarheid bevorderen 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Wat zijn vruchtbaarheidbevorderende operaties?

Nadere informatie

Verloskunde. Bevallen na een keizersnede. Adresgegevens

Verloskunde. Bevallen na een keizersnede. Adresgegevens Verloskunde Bevallen na een keizersnede Deze brochure wordt u aangeboden door de afdeling GezinSuite. Wij vinden het belangrijk dat patiënten goede voorlichting krijgen. De belangrijkste voorlichting vindt

Nadere informatie

Oriënterend fertiliteitsonderzoek

Oriënterend fertiliteitsonderzoek Oriënterend fertiliteitsonderzoek Informatie voor patiënten F0186-3415 september 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Fertiliteitscentrum Onderzoek HyFoSy

Fertiliteitscentrum Onderzoek HyFoSy Fertiliteitscentrum Onderzoek HyFoSy Beste patiënt, In deze brochure willen wij u informeren over de hysterosalpingo-foam sonografie of kortweg HyFoSy. Indien u na het lezen van de brochure nog vragen

Nadere informatie

Sterilisatie van de vrouw via een kijkoperatie

Sterilisatie van de vrouw via een kijkoperatie Sterilisatie van de vrouw via een kijkoperatie Een sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie waarbij bij de vrouw beide eileiders worden afgesloten. Dit kan door een kijkoperatie in de buik

Nadere informatie

Informatie. Oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) WWW.ELKERLIEK.NL

Informatie. Oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) WWW.ELKERLIEK.NL Informatie Oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) Inleiding Niet voor alle paren met een kinderwens is het vanzelfsprekend dat ze zwanger worden en een kind krijgen. Sommigen lukt dit zonder problemen,

Nadere informatie

Resultaten van intra-uteriene inseminatie in Nederland

Resultaten van intra-uteriene inseminatie in Nederland oorspronkelijke stukken Resultaten van intra-uteriene inseminatie in Nederland P.Steures, J.W.van der Steeg, P.G.A.Hompes, F.van der Veen en B.W.J.Mol Doel. Inventariseren van de resultaten van intra-uteriene

Nadere informatie

Sterilisatie van de vrouw

Sterilisatie van de vrouw Sterilisatie van de vrouw In overleg met uw arts heeft u besloten om u te laten steriliseren. Deze folder geeft u informatie over deze vorm van anticonceptie bij de vrouw. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

MYOMEN BEHANDELEN MET PILLEN, WIE ZOU DAT NIET WILLEN? OF TOCH PILLEN VOOR MYOMEN: IN JE DROMEN!

MYOMEN BEHANDELEN MET PILLEN, WIE ZOU DAT NIET WILLEN? OF TOCH PILLEN VOOR MYOMEN: IN JE DROMEN! MYOMEN BEHANDELEN MET PILLEN, WIE ZOU DAT NIET WILLEN? OF TOCH PILLEN VOOR MYOMEN: IN JE DROMEN! Judith Huirne Gynaecoloog VUmc Uterine Repair Center Wouter Hehenkamp Robert de Leeuw Freek Groenman Norah

Nadere informatie

Informatie voor vrouwen die een hysteroscopische sterilisatie krijgen

Informatie voor vrouwen die een hysteroscopische sterilisatie krijgen Gynaecologie / Verloskunde Informatie voor vrouwen die een hysteroscopische sterilisatie krijgen i Patiënteninformatie Essure-sterilisatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Je hebt gekozen voor een hysteroscopische

Nadere informatie

Gynaecologie en Verloskunde in beweging

Gynaecologie en Verloskunde in beweging Gynaecologie en Verloskunde in beweging Investigatie bij subfertiliteit. Sofie Vandeginste Fertiliteitsinvestigatie: wanneer? Na 1 jaar onvervulde kinderwens of na 6m bij vrouw van > 35 jaar of aanwijzingen

Nadere informatie

Sterilisatie vrouw. Gynaecologie

Sterilisatie vrouw. Gynaecologie Sterilisatie vrouw Gynaecologie Inhoudsopgave In het kort...4 Wat is een sterilisatie; sterilisatie bij de vrouw of bij de man?...4 Sterilisatie is definitief...5 Spijt na een sterilisatie...5 Welke methoden

Nadere informatie

ORIëNTEREND FERTILITEITSONDERZOEK (OFO) Versie 2.0

ORIëNTEREND FERTILITEITSONDERZOEK (OFO) Versie 2.0 ORIëNTEREND FERTILITEITSONDERZOEK (OFO) Versie 2.0 Datum Goedkeuring 12-11-2004 Methodiek Consensus based Discipline Monodisciplinair Verantwoording NVOG Omschrijving van het probleem In deze richtlijn

Nadere informatie

Bevallen na eerdere keizersnede

Bevallen na eerdere keizersnede Bevallen na eerdere keizersnede Inleiding Deze brochure wordt je aangeboden door de afdeling verloskunde van het Ommelander Ziekenhuis. Wij vinden het belangrijk dat patiënten goede voorlichting krijgen.

Nadere informatie

Artsformulier DES-dochter (B4)

Artsformulier DES-dochter (B4) Artsformulier DES-dochter (B4) Toestemmingsverklaring inzage en kopiëren medisch dossier (in te vullen door de aanvraagster (DES-dochter)) In onderstaande periode werd ik in uw ziekenhuis/op uw afdeling/in

Nadere informatie

Vruchtbaarheidsbevorderende operaties

Vruchtbaarheidsbevorderende operaties Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde Vruchtbaarheidsbevorderende operaties Inhoud Wat zijn vruchtbaarheidsbevorderende operaties? 1 Voor wie zijn vruchtbaarheidsbevorderende operaties? 2 Verklevingen

Nadere informatie

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Poli Gynaecologie

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Poli Gynaecologie Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Poli Gynaecologie 0 De inhoud van deze voorlichtingsfolder is samengesteld door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Deze folder is zeer volledig

Nadere informatie

NOTA FUNCTIEPROFIEL EN EINDTERMEN FERTILITEITSARTSEN. Versie 1.0

NOTA FUNCTIEPROFIEL EN EINDTERMEN FERTILITEITSARTSEN. Versie 1.0 NOTA FUNCTIEPROFIEL EN EINDTERMEN FERTILITEITSARTSEN Versie 1.0 Datum Goedkeuring 28-05-2004 Methodiek Consensus based Discipline Verantwoording Monodisciplinair NVOG Inhoudsopgave Inleiding...1 Uitgangspunt...2

Nadere informatie

NVOG Voorlichtingsbrochure STERILISATIE

NVOG Voorlichtingsbrochure STERILISATIE NVOG Voorlichtingsbrochure STERILISATIE STERILISATIE 1. In het kort 2. Wat is een sterilisatie 3. Sterilisatie is definitief 4. Spijt na sterilisatie 5. Welke methoden van sterilisatie bestaan er? 6. Hoe

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting 138 Uitstel van ouderschap De positie van de vrouw in de westerse maatschappij is de laatste tientallen jaren fundamenteel veranderd. Vrouwen zijn hoger opgeleid dan vroeger en werken vaker buitenshuis.

Nadere informatie

Oriënterend fertiliteitsonderzoek 2 2. Hoe groot is de kans op een spontane zwangerschap?

Oriënterend fertiliteitsonderzoek 2 2. Hoe groot is de kans op een spontane zwangerschap? OFO is de afkorting van oriënterend fertiliteitsonderzoek. OFO is een basisonderzoek dat uit verschillende testen bestaat met als doel het opsporen van stoornissen die het ontstaan van een zwangerschap

Nadere informatie

Diagnostic tests for tubal pathology from a clinical and economic perspective Verhoeve, H.R.

Diagnostic tests for tubal pathology from a clinical and economic perspective Verhoeve, H.R. UvA-DARE (Digital Academic Repository) Diagnostic tests for tubal pathology from a clinical and economic perspective Verhoeve, H.R. Link to publication Citation for published version (APA): Verhoeve, H.

Nadere informatie

Oriënterend Fertiliteitsonderzoek

Oriënterend Fertiliteitsonderzoek Oriënterend Fertiliteitsonderzoek INHOUDSOPGAVE In het kort Hoe groot is de kans op spontane zwangerschap? Wat houdt het OFO in? Anamnese (ziektegeschiedenis) Lichamelijk onderzoek Aanvullend onderzoek:

Nadere informatie

Essure sterilisatiemethode. Afdeling Gynaecologie

Essure sterilisatiemethode. Afdeling Gynaecologie Essure sterilisatiemethode Afdeling Gynaecologie Essure -sterilisatiemethode De Essure -sterilisatiemethode is een behandeling waarbij uw eileiders worden afgesloten door het inbrengen van kleine veertjes.de

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting Gynaecologie. Steriliesatie bij de vrouw. 1. In het kort. 2. Wat is een sterilisatie. 3. Sterilisatie is definitief

Patiëntenvoorlichting Gynaecologie. Steriliesatie bij de vrouw. 1. In het kort. 2. Wat is een sterilisatie. 3. Sterilisatie is definitief Patiëntenvoorlichting Gynaecologie Steriliesatie bij de vrouw 1. In het kort 2. Wat is een sterilisatie 3. Sterilisatie is definitief 4. Spijt na sterilisatie 5. Welke methoden van sterilisatie bestaan

Nadere informatie

Hysteroscopische sterilisatie (Essure-sterilisatie)

Hysteroscopische sterilisatie (Essure-sterilisatie) Patiënteninformatie Hysteroscopische sterilisatie (Essure-sterilisatie) 1234567890-terTER_ Hysteroscopische sterilisatie (Essure-sterilisatie) U heeft een afspraak in Tergooi voor een hysteroscopische

Nadere informatie

Essure-sterilisatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Essure-sterilisatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Essure-sterilisatie In overleg met uw behandelend gynaecoloog overweegt u te kiezen voor een hysteroscopische sterilisatiemethode met de naam Essure. Bij die methode worden uw eileiders zonder een operatie

Nadere informatie

Hysteroscopie: hulpmiddel bij diagnostiek en chirurgische behandeling van intra-uteriene afwijkingen

Hysteroscopie: hulpmiddel bij diagnostiek en chirurgische behandeling van intra-uteriene afwijkingen capita selecta Hysteroscopie: hulpmiddel bij diagnostiek en chirurgische behandeling van intra-uteriene afwijkingen F.W.Jansen en H.van Dongen De hysteroscopische chirurgie heeft zich een duidelijke plaats

Nadere informatie

Oriënterend fertiliteitsonderzoek

Oriënterend fertiliteitsonderzoek Oriënterend fertiliteitsonderzoek Gynaecologie Beter voor elkaar 2 Inleiding OFO is de afkorting van oriënterend fertiliteitsonderzoek, een basisonderzoek dat uit verschillende onderzoeken bestaat. Het

Nadere informatie

oriënterend fertiliteitsonderzoek

oriënterend fertiliteitsonderzoek oriënterend fertiliteitsonderzoek (ofo) 2 Inleiding 1 In het kort 4 2 Hoe groot is de kans op een spontane zwangerschap 4 3 Wat houdt het OFO in 4 3.1 Anamnese (ziektegeschiedenis) 5 3.2 Lichamelijk onderzoek

Nadere informatie

Intra-Uteriene Inseminatie (IUI) Patiëntenfolder

Intra-Uteriene Inseminatie (IUI) Patiëntenfolder Intra-Uteriene Inseminatie (IUI) Patiëntenfolder 1 Intra-uteriene inseminatie (IUI) U komt in aanmerking voor de behandeling intra-uteriene inseminatie (IUI). Intra-uteriene inseminatie biedt een mogelijkheid

Nadere informatie

Deze informatie is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Deze informatie is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Sterilisatie van de vrouw De tekst van de brochure is gebaseerd op de tekst van de brochure Sterilisatie van de vrouw van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) in Utrecht. INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Wie ben ik en wat doe ik hier?

Wie ben ik en wat doe ik hier? Wie ben ik en wat doe ik hier? Geologie, oceanografie, geofysica gezondheidszorg, hulpverlening Vertrouwen in autoriteit van medisch systeem versus wetenschappelijk scepticisme Why why why? Zwangerschap

Nadere informatie

Essure ingreep (hysteroscopische sterilisatie) Gynaecologie

Essure ingreep (hysteroscopische sterilisatie) Gynaecologie Essure ingreep (hysteroscopische sterilisatie) Gynaecologie Essure ingreep Bij een Essure ingreep (hysteroscopische sterilisatie) wordt een kijkbuisje via de schede (vagina) in de baarmoeder gebracht.

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie RICHTLIJN. Gynaecologische echoscopie

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie RICHTLIJN. Gynaecologische echoscopie NVOG Nederlandse Vereniging voor RICHTLIJN Gynaecologische echoscopie No 27 juni 1999 1 OMSCHRIJVING VAN HET PROBLEEM Deze richtlijn is ontwikkeld ter ondersteuning van het gebruik van echoscopie als diagnostisch

Nadere informatie

Informatie voor patiënten. Oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO)

Informatie voor patiënten. Oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) Informatie voor patiënten Oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) z 1 OFO is de afkorting van oriënterend fertiliteitsonderzoek. Het bestaat uit verschillende onderzoeken met als doel stoornissen op te

Nadere informatie

Sterilisatie van de vrouw

Sterilisatie van de vrouw Gynaecologie Sterilisatie van de vrouw Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep In het kort Een sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie

Nadere informatie

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Gynaecologie Beter voor elkaar Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Inhoudsopgave In het kort 3 Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (EUG)? 4 Bij wie komt een

Nadere informatie

LIFE (Leuven Institute for Fertility & Embryology) URG (Unit voor Reproductieve Geneeskunde) Patiënteninformatie

LIFE (Leuven Institute for Fertility & Embryology) URG (Unit voor Reproductieve Geneeskunde) Patiënteninformatie LIFE (Leuven Institute for Fertility & Embryology) URG (Unit voor Reproductieve Geneeskunde) Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Brochure LIFE - URG 2 Inhoudstafel 1. Inleiding... 5 2. Onze

Nadere informatie

Indicaties Vitaliteitsecho

Indicaties Vitaliteitsecho Indicaties Vitaliteitsecho Handreiking Colofon De Handreiking Indicaties vitaliteitsecho is een publicatie van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). 2017 Koninklijke Nederlandse

Nadere informatie

Buitenbaarmoederlijke. zwangerschap

Buitenbaarmoederlijke. zwangerschap Buitenbaarmoederlijke zwangerschap U heeft een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, ook wel een extra uteriene graviditeit(eug) genoemd. Dit is een zwangerschap buiten de baarmoederholte. Een dergelijke

Nadere informatie

Sterilisatie van de vrouw

Sterilisatie van de vrouw Sterilisatie van de vrouw Een definitieve vorm van anticonceptie Een sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie waarbij bij de vrouw beide eileiders worden afgesloten. Dit kan door middel van

Nadere informatie

Oriënterend fertiliteitsonderzoek

Oriënterend fertiliteitsonderzoek Afdeling: Onderwerp: Gynaecologie 1 In het kort OFO is de afkorting van oriënterend fertiliteitsonderzoek. OFO is een basisonderzoek dat uit verschillende onderzoeken bestaat met als doel het opsporen

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR VROUWEN DIE EEN STERILISATIE OVERWEGEN

INFORMATIE VOOR VROUWEN DIE EEN STERILISATIE OVERWEGEN INFORMATIE VOOR VROUWEN DIE EEN STERILISATIE OVERWEGEN Weet u zeker dat u geen kinderen meer wilt krijgen? Dan kunt u een sterilisatie overwegen. Een sterilisatie is een operatie waarbij de gynaecoloog

Nadere informatie

Kijkoperatie sterilisatie vrouw

Kijkoperatie sterilisatie vrouw Kijkoperatie sterilisatie vrouw Via buik of baarmoedermond gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Wat is een sterilisatie; bij de vrouw of bij de man? 3 Sterilisatie is definitief 3 Spijt na een sterilisatie

Nadere informatie

Gynaecologie. Sterilisatie van de vrouw per kijkoperatie

Gynaecologie. Sterilisatie van de vrouw per kijkoperatie Gynaecologie Sterilisatie van de vrouw per kijkoperatie Deze brochure wordt u aangeboden door de afdeling Gynaecologie/Verloskunde. Wij vinden het belangrijk dat patiënten goede voorlichting krijgen. De

Nadere informatie

Vruchtbaarheidbevorderende operaties

Vruchtbaarheidbevorderende operaties Vruchtbaarheidbevorderende operaties Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat zijn vruchtbaarheidbevorderende operaties? 1 Voor wie zijn vruchtbaarheidbevorderende operaties? 2 Onderzoek

Nadere informatie

H.218415.1007. Sterilisatie van de vrouw

H.218415.1007. Sterilisatie van de vrouw H.218415.1007 Sterilisatie van de vrouw Sterilisatie van de vrouw: een definitieve vorm van anticonceptie door middel van een kijkoperatie. Inleiding Een sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie

Nadere informatie

Oriënterend Fertiliteit Onderzoek

Oriënterend Fertiliteit Onderzoek Gynaecologie Oriënterend Fertiliteit Onderzoek OFO Inhoud Paginanummer Inleiding In het kort Hoe groot is de kans op spontane zwangerschap? Wat houdt het OFO in? Anamnese (ziektegeschiedenis) Lichamelijk

Nadere informatie

oriënterend fertiliteitsonderzoek

oriënterend fertiliteitsonderzoek oriënterend fertiliteitsonderzoek (ofo) 2 Inhoud Inleiding 4 1 In het kort 4 2 Hoe groot is de kans op een spontane zwangerschap 4 3 Wat houdt het OFO in 5 3.1 Anamnese (ziektegeschiedenis) 5 3.2 Lichamelijk

Nadere informatie

UvA-DARE (Digital Academic Repository) Optimizing the embryo transfer technique Abou-Setta, A.M. Link to publication

UvA-DARE (Digital Academic Repository) Optimizing the embryo transfer technique Abou-Setta, A.M. Link to publication UvA-DARE (Digital Academic Repository) Optimizing the embryo transfer technique Abou-Setta, A.M. Link to publication Citation for published version (APA): Abou-Setta, A. M. (2008). Optimizing the embryo

Nadere informatie