Informatie. Oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie. Oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) WWW.ELKERLIEK.NL"

Transcriptie

1 Informatie Oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) Inleiding Niet voor alle paren met een kinderwens is het vanzelfsprekend dat ze zwanger worden en een kind krijgen. Sommigen lukt dit zonder problemen, terwijl anderen daar soms jarenlang op moeten wachten. Af en toe lijkt het ook helemaal niet te lukken. Als u tot deze laatste groep behoort, is het misschien een troost te weten dat u niet de enige bent. Ongewenste kinderloosheid kan een groot aantal oorzaken hebben. In de meeste gevallen betreft het afwijkingen bij de man of de vrouw; soms een combinatie van beide. Van alle paren die zwanger proberen te raken heeft één op de zes problemen met de vruchtbaarheid. In Nederland blijft uiteindelijk ongeveer 5% van deze paren ongewild kinderloos. De fertiliteitspolikliniek U bent door uw huisarts voor verder onderzoek verwezen naar de fertiliteitspolikliniek. Het onderzoek naar de oorzaak voor het uitblijven van de zwangerschap wordt oriënterend fertiliteitonderzoek (OFO) genoemd. Naast de gynaecoloog en bij sommige onderzoeken de radioloog en anesthesist heeft u contact met de verpleegkundig specialist fertiliteit. Zij is uw vaste aanspreekpunt, geeft informatie en begeleidt u gedurende het hele traject. Samen met de gynaecoloog stemt zij de behandeling en informatie nauwkeurig op elkaar af. Stel gerust uw vragen wanneer iets niet duidelijk is!

2 Kosten Bij de start van het oriënterend fertiliteitonderzoek (OFO) wordt voor u beiden een behandelcode geopend. De onderzoeken die voor uw beiden volgen declareren wij op deze manier bij uw zorgverzekeraar. Dit betekent dat eerst het eigen risico wordt aangesproken. Het fertiliteitonderzoek Het oriënterend fertiliteitonderzoek bestaat uit een aantal standaard onderzoeken en wordt over het algemeen uitgevoerd wanneer er geen zwangerschap ontstaat na één jaar onbeschermd seksueel contact. In sommige gevallen wordt er eerder naar onze poli doorverwezen, bijvoorbeeld bij een zeer onregelmatige cyclus. Stap voor stap kijken we naar een aantal mogelijke oorzaken voor het uitblijven van een zwangerschap, zoals: de eigenschappen van het sperma. de aanwezigheid van een eisprong de doorgankelijkheid van de eileiders. Hiervoor worden een aantal onderzoeken uitgevoerd We streven ernaar binnen één of twee menstruatiecycli tot een conclusie te komen. Onderzoeken Anamnese Bij uw eerste bezoek wordt de door u ingevulde vragenlijst besproken. Dit betreft vragen over algemene gezondheid, medicijngebruik en aandoeningen/ziekten in familie, waaronder eventuele vruchtbaarheidsproblemen. Ook willen we graag weten hoe uw cyclus verloopt en of u ooit gynaecologische problemen, seksueel overdraagbare aandoeningen of een buikoperatie heeft gehad. Eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen worden besproken Uw partner vragen we naar een eventuele liesoperatie, het indalen van de zaadballen (testikels) en of hij een bijbalontsteking of seksueel overdraagbare aandoening heeft gehad. Spermaonderzoek De man wordt gevraagd om zaad in te leveren voor onderzoek. Spermaonderzoek vindt elke donderdagochtend plaats in het Elkerliek ziekenhuis. Het zaad wordt door medewerkers op het laboratorium nagekeken en beoordeeld op het volume van de zaadlozing, het aantal zaadcellen en het percentage goed beweeglijke zaadcellen. Meer informatie vindt u in de folder Sperma-onderzoek. Bloedonderzoek Op de derde dag van uw menstruatiecyclus onderzoeken we enkele hormoonwaarden in het bloed van de vrouw om te beoordelen of de aansturing van de eierstokken goed verloopt. Valt de derde dag in het weekend dan wordt dit op dag twee of dag vier gedaan. Ook wordt bepaald of er antistoffen tegen Chlamydia in het bloed aanwezig zijn. Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening. Als deze antistoffen aanwezig zijn, heeft u vroeger zeer waarschijnlijk een Chlamydia-infectie gehad. Deze infectie kan de eileiders beschadigen en/of verklevingen in de buik veroorzaken. Eén week na de eisprong wordt het progesterongehalte in het bloed bepaald om de eisprong te bevestigen. Cyclusanalyse met eisprongdetectie en samenlevingstest Vanaf cyclusdag 10 of 11 vindt er een follikeldetectie plaats. Hiervoor zal regelmatige controle (vaak om de 2-3 dagen) nodig zijn.

3 Bij het OFO wordt altijd gebruik van de vaginaal echoscopisch onderzoek, waarbij gekeken wordt naar: de rijping van de eicellen. het aantal eicellen wat rijpt. het moment van de eisprong. de dikte van het baarmoederslijmvlies. het beste moment voor geslachtsgemeenschap. Na de eisprong is echoscopisch onderzoek in die cyclus meestal niet meer nodig. Voor dit onderzoek moet u een lege blaas te hebben. Het onderzoek neemt slechts enkele minuten in beslag en is meestal pijnloos. Lichamelijk onderzoek Het lichamelijk onderzoek van de vrouw wordt meestal plaats tijdens het eerste bezoek aan de polikliniek uitgevoerd. Naast het meten van uw lengte, gewicht en bloeddruk wordt een gynaecologisch onderzoek gedaan. Dit onderzoek is bedoeld om te beoordelen of er afwijkingen zijn aan baarmoeder of eierstokken. In sommige gevallen wordt een uitstrijkje gemaakt. Lichamelijk onderzoek van de man vindt enkel plaats bij sperma afwijkingen. Menstruele cyclus en het OFO Onderstaand schema geeft het globale verloop van het OFO weer. Om individuele redenen kunnen we afwijken van dit schema. Schema: Tijdens Inleveren sperma door de man. Toelichting: Tijdens het OFO-traject wordt een afspraak ingepland om het sperma te laten onderzoeken. Het tijdstip wordt in samenspraak met u gemaakt. Dag 1 Eerste dag van de menstruatie. Afspraak maken voor dag 10 of 11 Maak een afspraak voor een polikliniekbezoek op dag 10 of 11 van de cyclus. De cyclus begint op de eerste dag van de menstruatie. Dag 3 Bloedprikken bij de vrouw Laat op dag 3 van de cyclus bloedprikken. Valt dag 3 in een weekend laat dan op dag 2 of dag 4 bloed prikken Dag 10/11 Starten follikelecho s. Lichamelijk onderzoek bij de vrouw. Bespreken uitslag bloed en sperma. Op de 10 e of 11 e cyclusdag komt u naar de polikliniek. Dan krijgt u een eerste gesprek en starten aanvullende onderzoeken (zoals echo s). U hoort de eerste uitslagen van het bloed- en spermaonderzoek. Maak deze afspraak alvast op de eerste dag van uw menstruatie. Echo s om de 2 à 3 dagen Vanaf ongeveer 4 dagen voor de eisprong om de dag vrijen. Vanaf een dag of 4 voor de eisprong wordt geadviseerd om iedere twee dagen te vrijen tot de eisprong is geweest. Dit geeft de meeste kans op een bevruchting van de eicel.

4 Eisprong Na de eisprong Een week na de eisprong bloed prikken Om te zien of er een eisprong heeft plaatsgevonden, wordt een week na de eisprong bloed afgenomen. De hoogte van het hormoon progesteron laat zien of u een goede eisprong heeft gehad. Aanvullend onderzoek Soms is het nodig om aanvullend onderzoek in te zetten. Meestal vindt dit plaats na het afsluiten van het eerste gedeelte van het OFO. Aanvullende onderzoeken kunnen zijn: Hysterosalpingogram (HSG) Via schede en baarmoederhals wordt in de baarmoeder een kleine hoeveelheid röntgencontrastvloeistof gespoten. Zo worden de grootte en de vorm van de baarmoeder zichtbaar en kunnen een eventuele afsluiting van de eileiders, het slijmvliespatroon in de eileiders en soms ook verklevingen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken gezien worden. Dit poliklinische onderzoek wordt gedaan op de afdeling Radiologie. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten en kan pijnlijk zijn. Soms wordt in een later stadium, als u alweer aangekleed bent, of zelfs 24 uur later, nog een foto gemaakt om de verspreiding van de contrastvloeistof in de buikholte te beoordelen. Dit onderzoek mag niet plaatsvinden als u menstrueert of als u mogelijk zwanger bent. We proberen het onderzoek dan ook te plannen in de periode tussen menstruatie en eisprong. Diagnostische laparoscopie De doorgankelijkheid van de eileiders kan ook getest worden door middel van een diagnostische laparoscopie. Deze ingreep wordt onder algehele narcose in een operatiekamer uitgevoerd. U wordt hiervoor opgenomen op de afdeling Dagopname. Met een dunne kijkbuis wordt via de navel in de buik gekeken. Door het inspuiten van contrastmiddel wordt beoordeeld of de eileiders open zijn. Ook kan de buitenkant van de baarmoeder en de omgeving van de eileiders en eierstokken zichtbaar gemaakt worden. Er wordt meestal voor een laparoscopie in plaats van een HSG gekozen wanneer: er antistoffen tegen Chlamydia in uw bloed zijn gevonden. u een operatie in de buik heeft gehad. u buikpijn heeft, Afsluiten oriënterend fertiliteitsonderzoek Wanneer alle uitslagen uit het OFO bekend zijn, bespreken we de uitkomsten met u en wordt het behandelplan opgesteld. We kunnen een inschatting maken van uw spontane kansen op een zwangerschap voor het komend jaar. Misschien zijn er tijdens het OFO redenen gevonden waardoor u nog niet zwanger bent geraakt. In dat geval adviseren we u over de beste behandeling voor uw probleem.

5 Begeleiding/ondersteuning Geef de moed niet op! Vruchtbaarheidsstoornissen kunnen een enorme druk op uw relatie leggen. De spanning kan zo hoog oplopen, dat plezierig vrijen er niet meer bij is. Bovendien kan uw dagelijks leven erdoor verstoord raken. Het is zeer begrijpelijk dat u tijdens de vele onderzoeken en bezoeken aan het ziekenhuis de moed wel eens verliest. Wees daarover open tegen uw partner en tegenover beste vrienden en familie. Als u mensen niet vertelt hoe u zich voelt, kunnen zij u ook niet steunen. Bespreek problemen met de verpleegkundig specialist fertiliteit en uw gynaecoloog: zij zijn er voor u. Als u prijs stelt op contact met lotgenoten, kan de verpleegkundig specialist u adressen en/of telefoonnummers geven van een organisatie bij u in de buurt. Ook kan een psycholoog/seksuoloog worden ingeschakeld als u dit wenst. Geef de moed niet op: in zes van de tien gevallen van vruchtbaarheidsstoornissen is een zwangerschap het uiteindelijke resultaat. Vragen Heeft u vragen, neem dan contact op met de verpleegkundig specialist fertiliteit, Graag bij gebruik van uw naam, geboortedatum en telefoonnummer vermelden. Meer informatie Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie Op de website kunt u folders downloaden. Het FIOM ( is een organisatie die hulp biedt bij vragen en problemen over ongewenste kinderloosheid, zwangerschap, afstand, adoptie & zoekacties, seksueel misbruik en geweld in relaties. Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Op de website vindt u informatie over oorzaken en behandelingen van vruchtbaarheidsproblemen. Telefoonnummers en adressen Polikliniek Gynaecologen Locatie Deurne T: Locatie Helmond T: Verpleegkundig specialist fertiliteit T: E: tvdlaar@elkerliek.nl Locatie Helmond Wesselmanlaan HA Helmond T: Locatie Deurne Dunantweg CB Deurne T: Locatie Gemert Julianastraat DB Gemert T:

Oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO)

Oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) Oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) Inleiding Niet voor alle paren met een kinderwens is het vanzelfsprekend dat ze zwanger worden en een kind krijgen. Sommigen lukt dit zonder problemen, terwijl anderen

Nadere informatie

Oriënterend fertiliteitsonderzoek. Poli Gynaecologie

Oriënterend fertiliteitsonderzoek. Poli Gynaecologie 00 Oriënterend fertiliteitsonderzoek Poli Gynaecologie 1 De inhoud van deze voorlichtingsfolder is mede samengesteld door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Deze folder is

Nadere informatie

Oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek

Oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek Oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek Inleiding Oriënterend Vruchtbaarheidsonderzoek, ook wel OFO genoemd (afkorting van Oriënterend Fertiliteits Onderzoek), is een basisonderzoek met als doel stoornissen

Nadere informatie

oriënterend fertiliteitsonderzoek

oriënterend fertiliteitsonderzoek oriënterend fertiliteitsonderzoek (ofo) 2 Inleiding 1 In het kort 4 2 Hoe groot is de kans op een spontane zwangerschap 4 3 Wat houdt het OFO in 4 3.1 Anamnese (ziektegeschiedenis) 5 3.2 Lichamelijk onderzoek

Nadere informatie

Oriënterend fertiliteitsonderzoek

Oriënterend fertiliteitsonderzoek Oriënterend fertiliteitsonderzoek Informatie voor patiënten F0186-3415 september 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Patientenvoorlichting Voortplantingsgeneeskunde (fertiliteit)

Patientenvoorlichting Voortplantingsgeneeskunde (fertiliteit) Patientenvoorlichting Voortplantingsgeneeskunde (fertiliteit) Oriënterend fertiliteits onderzoek In het kort OFO is de afkorting van oriënterend fertiliteitsonderzoek. OFO is een basisonderzoek dat uit

Nadere informatie

Oriënterend Fertiliteit Onderzoek

Oriënterend Fertiliteit Onderzoek Gynaecologie Oriënterend Fertiliteit Onderzoek OFO Inhoud Paginanummer Inleiding In het kort Hoe groot is de kans op spontane zwangerschap? Wat houdt het OFO in? Anamnese (ziektegeschiedenis) Lichamelijk

Nadere informatie

Oriënterend fertiliteitsonderzoek 2 2. Hoe groot is de kans op een spontane zwangerschap?

Oriënterend fertiliteitsonderzoek 2 2. Hoe groot is de kans op een spontane zwangerschap? OFO is de afkorting van oriënterend fertiliteitsonderzoek. OFO is een basisonderzoek dat uit verschillende testen bestaat met als doel het opsporen van stoornissen die het ontstaan van een zwangerschap

Nadere informatie

Oriënterend Fertiliteitsonderzoek

Oriënterend Fertiliteitsonderzoek Oriënterend Fertiliteitsonderzoek INHOUDSOPGAVE In het kort Hoe groot is de kans op spontane zwangerschap? Wat houdt het OFO in? Anamnese (ziektegeschiedenis) Lichamelijk onderzoek Aanvullend onderzoek:

Nadere informatie

Informatie voor patiënten. Oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO)

Informatie voor patiënten. Oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) Informatie voor patiënten Oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) z 1 OFO is de afkorting van oriënterend fertiliteitsonderzoek. Het bestaat uit verschillende onderzoeken met als doel stoornissen op te

Nadere informatie

oriënterend fertiliteitsonderzoek

oriënterend fertiliteitsonderzoek oriënterend fertiliteitsonderzoek (ofo) 2 Inhoud Inleiding 4 1 In het kort 4 2 Hoe groot is de kans op een spontane zwangerschap 4 3 Wat houdt het OFO in 5 3.1 Anamnese (ziektegeschiedenis) 5 3.2 Lichamelijk

Nadere informatie

Oriënterend fertiliteitsonderzoek

Oriënterend fertiliteitsonderzoek Afdeling: Onderwerp: Gynaecologie 1 In het kort OFO is de afkorting van oriënterend fertiliteitsonderzoek. OFO is een basisonderzoek dat uit verschillende onderzoeken bestaat met als doel het opsporen

Nadere informatie

Het fertiliteitsonderzoek

Het fertiliteitsonderzoek GYNAECOLOGIE Het fertiliteitsonderzoek Vruchtbaarheidsonderzoek Binnenkort komt u op de polikliniek gynaecologie in verband met kinderwens. In deze folder zullen we in het kort de werkwijze in ons ziekenhuis

Nadere informatie

Oriënterend fertiliteitsonderzoek

Oriënterend fertiliteitsonderzoek Oriënterend fertiliteitsonderzoek Gynaecologie Beter voor elkaar 2 Inleiding OFO is de afkorting van oriënterend fertiliteitsonderzoek, een basisonderzoek dat uit verschillende onderzoeken bestaat. Het

Nadere informatie

Het oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO)

Het oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) Het oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) Albert Schweitzer ziekenhuis Juli 2012 Pavo 0949 Inhoudsopgave Inleiding 2 Hoe groot is de kans op spontane zwangerschap? 2 Wat houdt het OFO in? 3 1. Anamnese

Nadere informatie

Vruchtbaarheidsstoornissen. Als zwanger worden niet vanzelf gaat

Vruchtbaarheidsstoornissen. Als zwanger worden niet vanzelf gaat Vruchtbaarheidsstoornissen Als zwanger worden niet vanzelf gaat 2 U heeft besloten een oriënterend vruchtbaarheids (fertiliteits) onderzoek te laten verrichten. In deze folder vindt u informatie over het

Nadere informatie

Vruchtbaarheidsonderzoek

Vruchtbaarheidsonderzoek Gynaecologie Vruchtbaarheidsonderzoek Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Uw huisarts heeft u doorverwezen naar de gynaecoloog omdat u een kinderwens

Nadere informatie

Oriënterend Fertiliteitsonderzoek

Oriënterend Fertiliteitsonderzoek Gynaecologie Oriënterend Fertiliteitsonderzoek www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat houdt het Oriënterend fertiliteitsonderzoek in?... 3 Emotionele aspecten... 7 Tot slot... 7 Contactgegevens Catharina

Nadere informatie

Gynaecologie. Oriënterend fertiliteits onderzoek

Gynaecologie. Oriënterend fertiliteits onderzoek Gynaecologie Oriënterend fertiliteits onderzoek Inhoudsopgave Inleiding...4 Wat is de kans op spontane zwangerschap?...4 Wat houdt OFO in?...6 Emotionele aspecten...13 Tot slot...13 Vergoeding...13 Verder

Nadere informatie

Oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek

Oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek GYNAECOLOGIE Oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek ONDERZOEK Inhoudsopgave Uitblijvende zwangerschap 1 Hoe komt een zwangerschap tot stand? 1 Hoe groot is de kans op een spontane zwangerschap? 3 Oorzaken

Nadere informatie

Als zwanger worden niet vanzelf gaat. Vruchtbaarheidsstoornissen

Als zwanger worden niet vanzelf gaat. Vruchtbaarheidsstoornissen Als zwanger worden niet vanzelf gaat Vruchtbaarheidsstoornissen 2 U heeft besloten een oriënterend vruchtbaarheids (fertiliteits) onderzoek te laten verrichten. In deze folder vindt u informatie over het

Nadere informatie

Vruchtbaarheidsonderzoek

Vruchtbaarheidsonderzoek Vruchtbaarheidsonderzoek Patiënteninformatie Vruchtbaarheidsonderzoek Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Algemene informatie 2.1 Verminderde vruchtbaarheid 2.2 Het ontstaan van een zwangerschap 2.3 De vruchtbare

Nadere informatie

Het oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO)

Het oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) Het oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) Inhoudsopgave Inleiding 2 Hoe groot is de kans op spontane zwangerschap? 2 Wat houdt het OFO in? 3 1. Anamnese (ziektegeschiedenis) 3 2. Lichamelijk onderzoek

Nadere informatie

Vruchtbaarheidsonderzoek

Vruchtbaarheidsonderzoek Vruchtbaarheidsonderzoek Patiënteninformatie Vruchtbaarheidsonderzoek Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Algemene informatie 2.1 Verminderde vruchtbaarheid 2.2 Het ontstaan van een zwangerschap 2.3 De vruchtbare

Nadere informatie

Opwekken van de eisprong (ovulatie-inductie)

Opwekken van de eisprong (ovulatie-inductie) Opwekken van de eisprong (ovulatie-inductie) Ovulatie-inductie (opwekken van de eisprong) In deze folder leest u meer over de gang van zaken rond ovulatie-inductie. Dit is een behandeling voor vrouwen

Nadere informatie

Oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek

Oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek GYNAECOLOGIE Oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek ONDERZOEK Inhoudsopgave Uitblijvende zwangerschap 1 Hoe komt een zwangerschap tot stand? 1 Hoe groot is de kans op een spontane zwangerschap? 3 Oorzaken

Nadere informatie

Kinderwens. Gynaecologie (TZA)

Kinderwens. Gynaecologie (TZA) Kinderwens Gynaecologie (TZA) Inleiding U bent via uw huisarts verwezen naar ons spreekuur in verband met het uitblijven van een zwangerschap. Uw huisarts heeft meestal al een lichamelijk onderzoek verricht

Nadere informatie

Informatie. Opwekken van de eisprong. Ovulatie-inductie

Informatie. Opwekken van de eisprong. Ovulatie-inductie Informatie Opwekken van de eisprong Ovulatie-inductie Ovulatie-inductie (opwekken van de eisprong) Dit is een behandeling voor vrouwen die graag zwanger willen worden, maar die geen of een onregelmatige

Nadere informatie

Informatie. Opwekken van de eisprong (ovulatieinductie)

Informatie. Opwekken van de eisprong (ovulatieinductie) Informatie Opwekken van de eisprong (ovulatieinductie) Ovulatie-inductie (opwekken van de eisprong) In deze folder leest u meer over de gang van zaken rond ovulatie-inductie. Dit is een behandeling voor

Nadere informatie

Oriënterend Fertiliteitsonderzoek (OFO)

Oriënterend Fertiliteitsonderzoek (OFO) Oriënterend Fertiliteitsonderzoek (OFO) Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde Belangrijke telefoonnummers en bereikbaarheid Secretariaat Voor het maken en verplaatsen van afspraken. Bereikbaar op werkdagen

Nadere informatie

Patientenvoorlichting Voortplantingsgeneeskunde (fertiliteit)

Patientenvoorlichting Voortplantingsgeneeskunde (fertiliteit) Patientenvoorlichting Voortplantingsgeneeskunde (fertiliteit) Vruchtbaarheids bevorderende operaties In het kort Operaties die de vruchtbaarheid bevorderen (fertiliteitbevorderende operaties) zijn operaties

Nadere informatie

vruchtbaarheidsbevorderende operaties

vruchtbaarheidsbevorderende operaties vruchtbaarheidsbevorderende operaties 2 Inhoud 1 Algemeen 4 2 Wat zijn vruchtbaarheidsbevorderende operaties 4 3 Voor wie zijn vruchtbaarheidsbevorderende operaties 4 4 Onderzoek voor de operatie 6 5 De

Nadere informatie

Onderzoek bij ongewenste kinderloosheid. Afdeling gynaecologie.

Onderzoek bij ongewenste kinderloosheid. Afdeling gynaecologie. Onderzoek bij ongewenste kinderloosheid Afdeling gynaecologie www.nwz.nl Inhoud Uw eerste afspraak 3 Wat kunt u zelf doen? 4 Het vruchtbaarheidsonderzoek 4 Behandeladvies 6 Uw vragen 6 Notities 7 2 U heeft

Nadere informatie

Onderzoek van vruchtbaarheidsproblemen

Onderzoek van vruchtbaarheidsproblemen Onderzoek van vruchtbaarheidsproblemen Bij een regelmatige menstruele cyclus (OFO) Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Inleiding 1 Team 2 De afspraken op het CVB 2 Wetenschappelijk

Nadere informatie

Laparoscopie bij kinderwens. Chromolaparoscopie en LEO

Laparoscopie bij kinderwens. Chromolaparoscopie en LEO Laparoscopie bij kinderwens Chromolaparoscopie en LEO In het kader van uw kinderwens is bij u een laparoscopie (kijkoperatie in de buik) gepland. Voor algemene informatie over een laparoscopie verwijzen

Nadere informatie

Vruchtbaarheidsbevorderende operaties

Vruchtbaarheidsbevorderende operaties Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde Vruchtbaarheidsbevorderende operaties Inhoud Wat zijn vruchtbaarheidsbevorderende operaties? 1 Voor wie zijn vruchtbaarheidsbevorderende operaties? 2 Verklevingen

Nadere informatie

Vruchtbaarheid. Gynaecologie

Vruchtbaarheid. Gynaecologie Vruchtbaarheid Gynaecologie Inhoudsopgave Wanneer bent u vruchtbaar? 5 Lichamelijke verschijnselen 5 Temperatuurcurve 5 Ovulatietesten 7 Bloedonderzoek 7 Vaginale echografie 8 Oorzaken vruchtbaarheidsproblemen

Nadere informatie

Onderzoek Oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO)

Onderzoek Oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) Onderzoek Oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) Polikliniek Fertiliteit Telefoon 020 510 8614 Route 22 Om inzicht te krijgen in de oorzaak van een vruchtbaarheidsstoornis en het uitblijven van een zwangerschap

Nadere informatie

Onderzoek en behandeling van vruchtbaarheidsproblemen als er cyclusstoornissen zijn (BEO)

Onderzoek en behandeling van vruchtbaarheidsproblemen als er cyclusstoornissen zijn (BEO) Onderzoek en behandeling van vruchtbaarheidsproblemen als er cyclusstoornissen zijn (BEO) Als u graag kinderen wilt, maar het niet lukt om zwanger te worden, dan is deze informatie voor u bestemd. Er

Nadere informatie

Fertiliteitspolikliniek Algemene informatie

Fertiliteitspolikliniek Algemene informatie Fertiliteitspolikliniek Algemene informatie Afdeling gynaecologie en verloskunde Veel mensen besluiten op een bepaald moment in hun leven dat ze graag een kind willen. Bij velen gaat dit zonder problemen,

Nadere informatie

Groene, rode en oranje bolletjes. Rood bolletje, wat is er aan de hand?

Groene, rode en oranje bolletjes. Rood bolletje, wat is er aan de hand? Groene, rode en oranje bolletjes U ziet enkele groene en mogelijk ook rode of oranje bolletjes staan voor de genoemde oorzaken van verminderde vruchtbaarheid. Een groen bolletje betekent dat dit zeer waarschijnlijk

Nadere informatie

Oriënterend Fertiliteitsonderzoek (OFO)

Oriënterend Fertiliteitsonderzoek (OFO) Oriënterend Fertiliteitsonderzoek (OFO) Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde Belangrijke telefoonnummers en bereikbaarheid Secretariaat Voor het maken en verplaatsen van afspraken. Bereikbaar op werkdagen

Nadere informatie

Eileiderontsteking. Afdeling Gynaecologie

Eileiderontsteking. Afdeling Gynaecologie Eileiderontsteking Afdeling Gynaecologie Inleiding Een eileiderontsteking is een ontsteking van de eileiders. Deze ontstekingen kunnen heel sluimerend verlopen met weinig klachten. Meestal heeft u acute

Nadere informatie

Langdurig onvervulde kinderwens

Langdurig onvervulde kinderwens Langdurig onvervulde kinderwens als het niet lukt om zwanger te worden Binnenkort worden u en uw partner verwacht voor een aantal onderzoeken om de eventuele oorzaak van het niet zwanger worden vast te

Nadere informatie

Fertiliteitspolikliniek Algemene informatie. Fertiliteitspolikliniek Algemene informatie

Fertiliteitspolikliniek Algemene informatie. Fertiliteitspolikliniek Algemene informatie Fertiliteitspolikliniek Algemene informatie Fertiliteitspolikliniek Algemene informatie Afdeling gynaecologie en verloskunde Afdeling gynaecologie en verloskunde Inleiding Veel mensen willen op een bepaald

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting

Patiëntenvoorlichting Patiëntenvoorlichting Sterilisatie van de vrouw In het kort Een sterilisatie is een operatie om definitief (voor altijd) te voorkomen dat u zwanger wordt. De eileiders worden afgesloten. Zo kunnen zaadcellen

Nadere informatie

Intra Uteriene Inseminatie

Intra Uteriene Inseminatie Intra Uteriene Inseminatie Informatie voor patiënten F0620-1011 september 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Gynaecologie / verloskunde Vruchtbaarheidsstoornissen onderzoek en behandeling

Gynaecologie / verloskunde Vruchtbaarheidsstoornissen onderzoek en behandeling Gynaecologie / verloskunde Vruchtbaarheidsstoornissen onderzoek en behandeling U bent door uw huisarts doorverwezen naar de gynaecoloog, omdat u al enige tijd tevergeefs probeert zwanger te worden. In

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de baarmoeder en de eileiders. Hystero salpingografie

Röntgenonderzoek van de baarmoeder en de eileiders. Hystero salpingografie Röntgenonderzoek van de baarmoeder en de eileiders Hystero salpingografie Inleiding In deze folder vindt u informatie over het röntgenonderzoek van de baarmoeder en de eileiders. Dit onderzoek wordt hystero

Nadere informatie

Vruchtbaarheid bevorderende operaties

Vruchtbaarheid bevorderende operaties Gynaecologie Vruchtbaarheid bevorderende operaties www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat zijn vruchtbaarheidbevorderende operaties?... 3 Voor wie zijn vruchtbaarheidbevorderende operaties?... 4 Onderzoek

Nadere informatie

Intra-Uteriene Inseminatie (IUI) Patiëntenfolder

Intra-Uteriene Inseminatie (IUI) Patiëntenfolder Intra-Uteriene Inseminatie (IUI) Patiëntenfolder 1 Intra-uteriene inseminatie (IUI) U komt in aanmerking voor de behandeling intra-uteriene inseminatie (IUI). Intra-uteriene inseminatie biedt een mogelijkheid

Nadere informatie

Gynaecologie. Vruchtbaarheidsbevorderende operaties. Afdeling: Onderwerp:

Gynaecologie. Vruchtbaarheidsbevorderende operaties. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Gynaecologie Vruchtbaarheidsbevorderende operaties 1 Inhoudsopgave In het kort 3 Wat zijn vruchtbaarheidbevorderende operaties? 4 Voor wie zijn vruchtbaarheidbevorderende operaties?

Nadere informatie

Obstetrie & Gynaecologie Voortplantingsgeneeskunde. Vruchtbaarheidsbevorderende operaties

Obstetrie & Gynaecologie Voortplantingsgeneeskunde. Vruchtbaarheidsbevorderende operaties Obstetrie & Gynaecologie Voortplantingsgeneeskunde Vruchtbaarheidsbevorderende operaties Colofon 2004 NVOG Het copyright en de verantwoordelijkheid voor deze folder berusten bij de Nederlandse Vereniging

Nadere informatie

Eileiderontsteking. Afdeling Gynaecologie

Eileiderontsteking. Afdeling Gynaecologie Eileiderontsteking Afdeling Gynaecologie Inleiding Een eileiderontsteking is een ontsteking van de eileiders. Deze ontstekingen kunnen heel sluimerend verlopen met weinig klachten. Meestal heeft u acute

Nadere informatie

Vruchtbaarheidsstoornissen

Vruchtbaarheidsstoornissen Vruchtbaarheidsstoornissen Inleiding Ongewenste onvruchtbaarheid is een probleem: één op de zes paren krijgt ermee te maken. Ook na langere tijd blijft tien tot vijftien procent van de paren ongewild kinderloos.

Nadere informatie

Vruchtbaarheidbevorderende operaties

Vruchtbaarheidbevorderende operaties Vruchtbaarheidbevorderende operaties Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat zijn vruchtbaarheidbevorderende operaties? 1 Voor wie zijn vruchtbaarheidbevorderende operaties? 2 Onderzoek

Nadere informatie

Langdurig onvervulde kinderwens

Langdurig onvervulde kinderwens Langdurig onvervulde kinderwens Als het niet lukt om zwanger te worden Binnenkort worden u en uw partner verwacht voor een aantal onderzoeken om de eventuele oorzaak van het niet zwanger worden vast te

Nadere informatie

Intra Uteriene Inseminatie (IUI)

Intra Uteriene Inseminatie (IUI) Intra Uteriene Inseminatie (IUI) De afkorting IUI staat voor Intra Uteriene Inseminatie. Dit wil zeggen dat zaadcellen na een speciale bewerking met een dun slangetje via de baarmoedermond in de baarmoederholte

Nadere informatie

Oriënterend fertiliteitsonderzoek OFO

Oriënterend fertiliteitsonderzoek OFO Hoe komt een zwangerschap tot stand?... 2 Het ontstaan van een zwangerschap... 2 De cyclus van de vrouw... 2 Oriënterend Fertiliteit Onderzoek ()... 3 Het eerste polikliniekbezoek... 3 De onderzoeken...

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen

Patiënteninformatie. Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen Patiënteninformatie Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen Inhoudsopgave 1 Wat is echoscopie 2 Waarom een echo 2.1 Echoscopie

Nadere informatie

Vruchtbaarheidbevorderende

Vruchtbaarheidbevorderende Vruchtbaarheidbevorderende operaties Operaties die de vruchtbaarheid bevorderen zijn operaties waarbij de kans op het ontstaan van een zwangerschap wordt verbeterd. Deze operaties worden verricht bij afwijkingen

Nadere informatie

Vruchtbaarheidsstoornissen

Vruchtbaarheidsstoornissen Vruchtbaarheidsstoornissen Ongewenste onvruchtbaarheid is een probleem: één op de zes paren krijgt ermee te maken. Ook na langere tijd blijft tien tot vijftien procent van de paren ongewild kinderloos.

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE ECHOSCOPIE IN DE GYNAECOLOGIE EN BIJ VRUCHTBAARHEIDSPROBLEMEN

PATIËNTENINFORMATIE ECHOSCOPIE IN DE GYNAECOLOGIE EN BIJ VRUCHTBAARHEIDSPROBLEMEN PATIËNTENINFORMATIE ECHOSCOPIE IN DE GYNAECOLOGIE EN BIJ VRUCHTBAARHEIDSPROBLEMEN ECHOSCOPIE IN DE GYNAECOLOGIE EN BIJ VRUCHTBAARHEIDSPROBLEMEN Door middel van deze folder wil Maasstad Ziekenhuis u informeren

Nadere informatie

Intra Uteriene Inseminatie (IUI) Het inbrengen van zaadcellen in de baarmoeder

Intra Uteriene Inseminatie (IUI) Het inbrengen van zaadcellen in de baarmoeder Intra Uteriene Inseminatie (IUI) Het inbrengen van zaadcellen in de baarmoeder Inleiding IUI intra-uteriene inseminatie is het inbrengen van zaadcellen in de baarmoederholte. Deze behandeling wordt toegepast

Nadere informatie

reageerbuisbevruchting (ivf)

reageerbuisbevruchting (ivf) reageerbuisbevruchting (ivf) Inhoud 1 In het kort 3 2 Wat is ivf? 3 3 Waar wordt ivf uitgevoerd? 4 4 Voor wie is ivf 4 4.1 Wachttijd 5 4.2 Leeftijd 5 5 Kans op zwangerschap 5 6 Behandeling 5 6.1 De stimulatie

Nadere informatie

gynaecologische echoscopie

gynaecologische echoscopie patiënteninformatie gynaecologische echoscopie Echoscopie is onderzoek van de inwendige organen door middel van geluidsgolven. Door terugkaatsing van uitgezonden geluidsgolven kunnen afbeeldingen worden

Nadere informatie

Sterilisatie van de vrouw

Sterilisatie van de vrouw Gynaecologie Patiënteninformatie Sterilisatie van de vrouw U ontvangt deze informatie, omdat u een sterilisatie overweegt. Een sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie waarbij de arts beide

Nadere informatie

Hysteroscopie. Inleiding

Hysteroscopie. Inleiding Hysteroscopie Inleiding Deze brochure geeft informatie over een hysteroscopie. Hierin staat waarvoor dit onderzoek dient en wat u van dit onderzoek kunt verwachten. De in deze brochure vermelde informatie

Nadere informatie

sterilisatie van de vrouw

sterilisatie van de vrouw sterilisatie van de vrouw 2 Inhoud Inleiding 3 1 Sterilisatie 3 1.1 Sterilisatie is definitief 3 1.2 Spijt na een sterilisatie 3 2 Welke methoden bestaan er 4 2.1 Een kijkoperatie in de buik (laparoscopie)

Nadere informatie

Intra-uteriene inseminatie (IUI)

Intra-uteriene inseminatie (IUI) Intra-uteriene inseminatie (IUI) U bent bij de arts geweest en heeft gesproken over een IUI-behandeling. In deze folder leest u meer over IUI. Het eerste deel van deze folder geeft inhoudelijke informatie

Nadere informatie

Echoscopie. in de gynaecologie en verloskunde

Echoscopie. in de gynaecologie en verloskunde Echoscopie in de gynaecologie en verloskunde Uw huisarts, specialist, verloskundige of gynaecoloog heeft u doorverwezen voor een echoscopisch onderzoek. Echoscopie is een techniek waarmee de inwendige

Nadere informatie

pati nteninformatie sterilisatie van de vrouw

pati nteninformatie sterilisatie van de vrouw pati nteninformatie sterilisatie van de vrouw Inhoud Inleiding... 3 1 Sterilisatie... 3 1.1 Sterilisatie is definitief... 3 1.2 Spijt na een sterilisatie... 3 2 Welke methoden bestaan er?... 4 2.1 Een

Nadere informatie

Baarmoederfoto HSG. Patiënteninformatie

Baarmoederfoto HSG. Patiënteninformatie Baarmoederfoto HSG Patiënteninformatie Baarmoederfoto Inhoudsopgave 1 Wat is een baarmoederfoto 2 Wie voert het onderzoek uit? 3 Wat zijn de risico s? 4 Voorafgaand aan het onderzoek 5 Waar vindt het onderzoek

Nadere informatie

Vruchtbaarheidbevorderende

Vruchtbaarheidbevorderende Vruchtbaarheidbevorderende operaties Operaties die de vruchtbaarheid bevorderen zijn operaties waarbij de kans op het ontstaan van een zwangerschap wordt verbeterd. Deze operaties worden verricht bij afwijkingen

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Patiënteninformatie. Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Patiënteninformatie Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Inhoudsopgave 1 In het kort 2 Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (EUG) 3 Bij wie komt een EUG voor 4

Nadere informatie

Sterilisatie van de vrouw

Sterilisatie van de vrouw Sterilisatie van de vrouw Patiënteninformatie Sterilisatie van de vrouw Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Sterilisatie 2.1 Sterilisatie is definitief 2.2 Spijt na een 3 Welke methoden bestaan er? 3.1 Een kijkoperatie

Nadere informatie

intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI)

intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) patiënteninformatie intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) ICSI is een afkorting van intracytoplasmatische sperma-injectie. ICSI is een vorm van reageerbuisbevruchting. Bij een ICSI-behandeling brengt

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Oriënterend Fertiliteits Onderzoek (O.F.O.)

Patiënteninformatie. Oriënterend Fertiliteits Onderzoek (O.F.O.) Patiënteninformatie Oriënterend Fertiliteits Onderzoek (O.F.O.) Oriënterend Fertiliteits Onderzoek (O.F.O.) Wanneer een paar na een jaar lang proberen om kinderen te krijgen nog niet zwanger is geworden,

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de baarmoeder en de eileiders Hystero salpingografie

Röntgenonderzoek van de baarmoeder en de eileiders Hystero salpingografie Röntgenonderzoek van de baarmoeder en de eileiders Hystero salpingografie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u meer over het röntgenonderzoek

Nadere informatie

Vruchtbaarheidbevorderende

Vruchtbaarheidbevorderende Patiënteninformatie Vruchtbaarheidbevorderende operaties Informatie over operaties die de vruchtbaarheid bevorderen 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Wat zijn vruchtbaarheidbevorderende operaties?

Nadere informatie

De polikliniek voortplantingsgeneeskunde

De polikliniek voortplantingsgeneeskunde De polikliniek voortplantingsgeneeskunde De polikliniek voortplantingsgeneeskunde is een onderdeel van de polikliniek gynaecologie. Op de polikliniek voortplantingsgeneeskunde worden vruchtbaarheidsproblemen

Nadere informatie

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Poli Gynaecologie

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Poli Gynaecologie Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Poli Gynaecologie 0 De inhoud van deze voorlichtingsfolder is samengesteld door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Deze folder is zeer volledig

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen ECHOSCOPIE IN DE GYNAECOLOGIE EN BIJ VRUCHTBAARHEIDSPROBLEMEN INLEIDING Deze folder geeft algemene informatie

Nadere informatie

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Algemeen U heeft van de gynaecoloog gehoord dat u een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft. Dit is een zwangerschap buiten de baarmoeder. In deze folder leest u hier

Nadere informatie

Oriënterend fertiliteitonderzoek

Oriënterend fertiliteitonderzoek Oriënterend fertiliteitonderzoek Inhoud Inleiding Samenstelling fertiliteitsteam Telefonische bereikbaarheid De voortplanting o eisprong o zaadcellen o verminderde vruchtbaarheid Adviezen voor man en vrouw

Nadere informatie

IVF Reageerbuisbevruchting. Poli Gynaecologie

IVF Reageerbuisbevruchting. Poli Gynaecologie 00 IVF Reageerbuisbevruchting Poli Gynaecologie Inleiding In-vitrofertilisatie (IVF) is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij de bevruchting buiten het lichaam ontstaat. Het betekent letterlijk: 'in glasbevruchting'

Nadere informatie

IUI intra-uteriene inseminatie

IUI intra-uteriene inseminatie Afdeling: Onderwerp: Gynaecologie intra-uteriene inseminatie Inhoudsopgave In het kort 2 Wat is intra-uteriene inseminatie? 3 Voor wie is? 4 Hoe groot is de kans op een zwangerschap bij? 4 Hormonen, gecontroleerde

Nadere informatie

Hysterosalpingografie (HSG)

Hysterosalpingografie (HSG) Gynaecologie / Verloskunde Hysterosalpingografie (HSG) i Patiënteninformatie Röntgenonderzoek van de baarmoeder en eileiders Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort krijgt u een Hysterosalpingografie

Nadere informatie

Buitenbaarmoederlijke. zwangerschap

Buitenbaarmoederlijke. zwangerschap Buitenbaarmoederlijke zwangerschap U heeft een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, ook wel een extra uteriene graviditeit(eug) genoemd. Dit is een zwangerschap buiten de baarmoederholte. Een dergelijke

Nadere informatie

Afwegingen bij de keuze voor ICSI. Polikliniek Gynaecologie Route 48

Afwegingen bij de keuze voor ICSI. Polikliniek Gynaecologie Route 48 Afwegingen bij de keuze voor ICSI Polikliniek Gynaecologie Route 48 0 De inhoud van deze voorlichtingsfolder is samengesteld door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Deze folder

Nadere informatie

Curettage. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Curettage. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Curettage Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Uw arts heeft een curettage geadviseerd. Deze ingreep wordt door de gynaecoloog in het ziekenhuis verricht. Tijdens de curettage wordt met een soort lepeltje,

Nadere informatie

Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen

Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen Gynaecologie Beter voor elkaar 2 Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia Ziekenhuis u enige informatie geven. Deze folder geeft

Nadere informatie

IUI / Intra-uteriene Inseminatie Het inbrengen van zaadcellen in de baarmoeder

IUI / Intra-uteriene Inseminatie Het inbrengen van zaadcellen in de baarmoeder Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde IUI / Intra-uteriene Inseminatie Het inbrengen van zaadcellen in de baarmoeder Belangrijke telefoonnummers en bereikbaarheid Secretariaat (050) 361 30 32 Voor het

Nadere informatie

H.242440.1113. Buiten baarmoederlijke zwangerschap

H.242440.1113. Buiten baarmoederlijke zwangerschap H.242440.1113 Buiten baarmoederlijke zwangerschap In het kort Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (extra uteriene graviditeit, EUG) is een zwangerschap buiten de baarmoederholte. Een dergelijke zwangerschap

Nadere informatie

GYNAECOLOGIE. Eileiderontsteking

GYNAECOLOGIE. Eileiderontsteking GYNAECOLOGIE Eileiderontsteking Eileiderontsteking Een eileiderontsteking wordt ook wel salpingitis of pelvic inflammatory disease (PID) genoemd. Een eileiderontsteking kan heel sluimerend verlopen, zonder

Nadere informatie

Oriënterend fertiliteitonderzoek

Oriënterend fertiliteitonderzoek Oriënterend fertiliteitonderzoek U en uw partner hebben al enige tijd een kinderwens. In overleg met uw (huis)arts heeft u besloten tot een afspraak op de polikliniek Fertiliteit van Meander Medisch Centrum.

Nadere informatie

Ongewenste kinderloosheid. Centrumlocatie

Ongewenste kinderloosheid. Centrumlocatie Ongewenste kinderloosheid Centrumlocatie Inhoudsopgave Inhoud pagina Oorzaken ongewenste kinderloosheid 3 Keuze behandeling 3 Het voortplantingscentrum 4 Eerste bezoek 5 Aanvullende vruchtbaarheidsonderzoeken

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Intra-uteriene inseminatie (IUI)

Patiënteninformatie. Intra-uteriene inseminatie (IUI) Intra-uteriene (IUI) Patiënteninformatie Intra-uteriene (IUI) Inhoudsopgave 1 Wat is intra-uteriene 2 Hormoongebruik bij intra-uteriene 3 De sperma bewerking 4 Wat is de kans op zwangerschap? 5 Hoe verloopt

Nadere informatie

STERILISATIE VAN DE VROUW

STERILISATIE VAN DE VROUW STERILISATIE VAN DE VROUW 17971 Inleiding In deze folder wordt de sterilisatie bij de vrouw besproken. Hierbij komen verschillende aspecten van de sterilisatie aan bod. Uw gynaecoloog zal een aantal van

Nadere informatie