Regioplan Project Screening en Matching Vergunninghouders

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Regioplan Project Screening en Matching Vergunninghouders"

Transcriptie

1 Regioplan Project Screening en Matching Vergunninghouders Inleiding De landelijke Taskforce Werk en Integratie Vluchtelingen heeft het project "Screening en matching Statushouders" ontwikkeld. Met subsidie van het ministerie van SZW voert Divosa het project uit van oktober 2016 tot 1 januari Er is direct een taskforce opgericht bij de start van het project. Deze taskforce heeft als doel om Friesland te monitoren en te kijken waar hiaten aanwezig zijn binnen onze dienstverlening en waar mogelijk verbinding kan worden gelegd met bestaande initiatieven die zijn/haar sporen hebben verdiend. Een belangrijke doel vanaf het begin van het project was het bijelkaar brengen van alle partijen en betrokkenen die een rol hebben m.b.t. statushouders in Friesland. O.b.v. de reeds vergaarde input zijn de volgende elementen als belangrijkst naar voren gekomen. Onderstaande punten zijn voortgekomen uit de regionale bijeenkomst ''Statushouders aan het werk'' Hierbij waren zowel het ministerie van SZW,Friese gemeenten, HBO & MBO instellingen, Zelfhulporganisaties, COA, OTAV en een aantal statushouders: 1) De regie van statushouders neerleggen bij één (ambtelijke) regisseur/spin in het web die zorgt dat alle benodigde stappen voor statushouders ook gezet worden. 2) Er is een gebrek aan overzicht. Een overzicht van bestaande dienstverlening voor statushouders en een duidelijke kennisbron waar professionals en mogelijk statushouders hun informatie snel en gemakkelijk kunnen vinden. 3) Integratie dient een traject te zijn waarin alle elementen zoals taal,opleiding,werk,financien, gezondheid en sociale omgang bijeen komen middels één traject of een combinatie van deze elementen. Rol Regiocoördinator Verbinder: Proberen om partijen samen te laten werken om te komen tot synergy. Partijoverstijgend denken en handelen om te komen tot het beste resultaat m.b.t. onze statushouders. Facilitator: In lijn met verbinder is het mijn taak om in te spelen op het liefst regionale/provincale behoeften. Voorbeeld: Gebrek aan overzicht Kennisbank/Pleio/Digitale interactieve kaart. Aanjager: Vanuit een proactieve houding communiceren richting de partijen en via de bestuurlijke lijn duidelijke informatie m.b.t de voortgang.

2 Taakstelling Onderstaand de taaktstelling m.b.t. de huisvesting van statushouders in Friesland. In de tabel staan de gegevens van In 2016 was de taakstelling 883 voor totaal Friesland waarvan 1005 gerealiseerd. stand taak- taak- reali- reali- reali- reali- reali- reali- realisatie achter/voor achterstand voorsprong op stelling stelling satie satie satie satie satie satie tot realisatie realisatie realisatie gemeente 1 jan 1e helft inclusief jan feb mrt apr mei jun 1-mei tot tot tot achter/voor mei 1-mei 1-mei Achtkarspelen Ameland Dantumadeel De Friese Meren Dongeradeel Ferwerderadeel Franekeradeel Harlingen Heerenveen Het Bildt Kollumerland Leeuwarden Leeuwarderadeel Littenseradiel Menaldumadeel Ooststellingwerf Opsterland Schiermonnikoog Smallingerland Súdwest Fryslân Terschelling Tytjerksteradiel Vlieland Weststellingwerf totaal Friesland Aantal gemeenten:

3 Schets regionale arbeidsmarkt Om te komen tot kansen is het belangrijk om een beeld te hebben van de arbeidsmarktregio. Onderstaand de cijfers m.b.t. de werkgelegenheid en de kanssectoren waarin onze statushouders mogelijk aan het werk zouden kunnen. Voornamelijk tijdelijk werk lijkt een groei door te maken binnen Friesland. In onderstaand overzicht is duidelijk te zien dat over de hele breedte het aantal vacatures flink toenemen. De kansen op de arbeidsmarkt zijn een stuk groter t.o.v t/m 2014.

4 Terwijl het aantal vacatures sinds 2012 continue is gestegen zijn er ook meer mensen beschikbaar gekomen voor de arbeidsmarkt. De aansluiting tussen vraag en aanbod blijft een heikel punt. Werkgevers geven duidelijk aan dat het belang van opleiding en werkervaring erg groot is als het gaat om het maken van de match Om in te spelen op de kansen die er nu zijn is er een rapport opgesteld van krapteberoepen in Friesland. De krapte doet zich met name voor bij beroepen op middelbaar en hoger niveau. Op de lagere niveaus zijn er hooguit enkele krapteberoepen gevonden.

5 Lokaal en Provinciaal Zowel lokaal als provinciaal zijn er allerlei initiatieven die worden uitgevoerd ten gunste van onze statushouders. De gemeente Smallingerland is bijvoorbeeld heel ver in het optimaliseren van het klantproces van statushouders. Deze gemeente heeft een Infographic laten ontwikkelen van alle stappen die een statushouders moet doorlopen om uiteindelijk volledig geïntegreerd te worden. Dit is één van de vele lokale voorbeelden welke in de aankomende maanden extra aandacht zullen ontvangen zodat er kan worden gepeild in hoeverre een lokaal initiatief mogelijk een regionaal project kan worden. Het in kaart brengen van dergelijke initiatieven vraagt om een helder platform waarop dergelijke ''best practices'' een podium kunnen krijgen welke gericht is op het onderwerp statushouders. Dit zou kunnen in de vorm van de app/webapp Pleio Begin juni starten we met een pilot om te bepalen of deze applicatie voldoet aan de benodigde/noodzakelijke functionaliteiten. Een degelijke app bied het voordeel dat alleen personen die een duidelijke rol hebben m.b.t. statushouders hun informatie op kunnen halen middels één bron. Naast een informatiebron is het ook een sociale ontmoetingsplek waar vraag en aanbod bij elkaar komt. Dit zou een oplossing kunnen bieden voor één van de kernelementen namelijk het gebrek aan overzicht en onduidelijkheid m.b.t. de rolverdeling. Momenteel loopt er een pilot met pleio om te bepalen of de beschikbare functionaliteiten voldoen aan wat nodig is om te kunnen fungeren als kennisbron. Lopende regionale projecten: 1) AB Vakwerk: AB Vakwerk legt een databank aan van opdrachtgevers, die geïnteresseerd zijn om statushouders in dienst te nemen inclusief een beschrijving van het geboden werk en de eisen, die aan een nieuwe medewerker worden gesteld. De participerende gemeenten, die samenwerken in Regionaal kunnen tot augustus statushouders worden aangemeld. Momenteel zijn er vier statushouders gestart. Het geboden werk varieert van mbo niveau 2 tot mbo niveau 4. De werkplek bevindt zich zo dicht mogelijk bij de woonplaats van de statushouder, bij voorkeur in de gemeente van huisvesting. AB vakwerk bemiddeld in agri-food, groenvoorziening, grond-, weg-, en waterbouw, transport & logistiek, productie (techniek en industrie) of civiele bouw. 2) ESF: Via de aanvraag ESF brug naar Werk 2 is er extra aandacht gegeven aan statushouders. Dit betekend dat er sprake is van 50% cofinanciering voor alle kosten die worden gemaakt voor het arbeidstoeleidend begeleiden van statushouders. 3) Taalstage 2.0: Taal is een lastige drempel wat vaak zorgt voor onnodige ''wachttijd'' doordat de taal noodzakelijk is om deel te nemen aan de maatschappij is er een behoefte ontstaan m.b.t taalstages. Plekken waar een statushouders stage kan lopen, zodat hij/zij in de praktijk de taal leert en tegelijkertijd ontdekt wat voor werk hij/zij leuk zou vinden om te kunnen verrichten in Nederland.

6 4) Stichting marktkraambeheer: Ondernemer met een rendabele marktbedrijf die deze binnen 3 jaar wil verkopen. Statushouders worden begeleid in de overname bedrijf. Momenteel zijn er 10 beschikbare marktkramen. Inzet 1 jaar Bbz pre-start. In dit jaar loopt de klant gedurende een jaar stage onder begeleiding van Marktbeheer en de ondernemer die als mentor optreed. Daarnaast wordt onder begeleiding in het tweede half jaar het ondernemersplan uitgewerkt. Na een voorselectie door Bureau zelfstandigen gaat de klant bij Marktbeheer in traject. Marktbeheer zorgt ook voor een match tussen klant en ondernemer. Ter financiering van de overname behoort inzet Bbz start tot de mogelijkheid. Streven is dat na 1,5 jaar de klant het bedrijf overneemt. Ondernemerschap Ondernemerschap kent een belangrijke rol in de ontwikkeling van een economie. Nog nooit eerder zijn er zoveel zzp'ers actief geweest binnen Nederland Mede hierdoor is het belangrijk om te onderzoeken hoeveel procent van de statushouders in Friesland ondernemer zouden willen worden. Doordat gemeenten moeite hebben om hun statushouders via een druk op knop uit de systemen te halen is er sprake van een ''gemiste kans'' Door statushouders via bestaande begeleiding/contacten (vluchtelingenwerk/wijkteams) te benaderen met kansen bijvoorbeeld richting ondernemerschap kunnen gemeenten worden ontstresst in deze taak. Hierdoor is het gemakkelijker voor een statushouder om zelf actie te ondernemen richting de gemeente bijvoorbeeld bij de opzet van een bedrijf. Momenteel wordt onderzocht in hoeverre een regionaal project zou kunnen helpen bij het bieden van kansen van deze statushouders die nu thuiszitten en wachten op een dergelijke kans. Hieronder de ervaringen vanuit gemeente Súdwest Fryslân van klanten met een migratieachtergrond die een traject tot ondernemerschap hebben gevolgd via het ''Kansrijk ondernemen'' project: Ondernemen voor niet Nederlanders of Nederlanders met een beperking Ondernemen doe je niet zomaar dit vergt een goed scholings- en voorbereidingstraject vooral voor mensen met een belemmering of een afstand tot de arbeidsmarkt zoals bijvoorbeeld een taalbarrière of cultuurverschil. Voor deze groep mensen is het ondernemerschap een goede optie. Enerzijds omdat de arbeidsbelasting van het ondernemerschap variabel kan worden ingevuld en anderzijds is de kans op een baan beperkt door taal- en cultuurverschillen. Een grote groep mensen heeft echter wel kwaliteiten, maar krijgen door de belemmering geen kans om deze ten uitvoer te brengen en hiermee hun inkomen

7 te verdienen. De praktijk heeft uitgewezen dat het ondernemerschap vaak zeer goed aansluit bij de mogelijkheden van deze mensen en hun persoonlijke ambities. De gemeente Súdwest-Fryslân biedt een aanpak voor deze groep enthousiaste mensen om de noodzakelijke kennis te verkrijgen die de weg naar succesvolle deelname aan de maatschappij vergroot. Dit kan zowel parttime zijn als fulltime of een groeiproces. Er wordt gewerkt aan de benodigde ondernemersvaardigheden en een mix van commerciële, juridische, financiële en organisatorische aspecten van de bedrijfsvoering. De persoon krijgt de kans te onderzoeken of zijn of haar bedrijfsidee kans van slagen heeft en wordt persoonlijk voorbereid op het ondernemerschap. Hierbij kan gedragsverandering aan de orde zijn, cultuurverschillen, taal oftewel maatwerk coaching en buiten je comfortzone treden. Blijkt het ondernemerschap geen optie, wordt verder gewerkt met empowerment richting een baan en loondienst. Sluitende aanpak De term sluitende aanpak is een populaire term bij de aanpak van iedere doelgroep. Als er een groep is welke maximaal profijt kan ervaren van deze aanpak dan is het de groep statushouders. In de onderlinge communicatie tussen professionals kun je zien hoe lastig het is om een helder beeld te krijgen van wat die statushouder nou eigenlijk moet doorlopen alsvorens hij zichzelf ingeburgerd mag noemen. Mede hierdoor is het nog lastiger voor de statushouder zelf om al deze ''taken'' te begrijpen. Er is sprake van ondersteuning bij allerlei instanties echter is deze niet altijd sluitend en afhankelijk in welke gemeente je woont verschilt de intentisiteit en beschikbare begeleiding. De uitspraak ''we zien door de bomen het bos niet meer'' is meerdere malen gevallen bij de regionale bijeenkomst ''Statushouders aan het werk'' welke plaats heeft gevonden op 12 april te Leeuwarden. Dit is een duidelijk signaal en vraagt ons om een overzicht te creeëren zodat er een duidelijke koers kan worden bepaald. Het uitgangspunt is communiceren via één kanaal zodat de informatie wordt opgehaald i.p.v. verzonden. Via de eerdergenoemde kennisbank/app willen we inspelen op deze (landelijke) behoefte door lokaal als pilot te starten. Het uitgangspunt blijft: Gelijke kansen vanaf dag één. Dit willen we bereiken doormiddel van een blauwdruk welke gemeenten kunnen gebruiken om hun lokale beleid te toetsen o.b.v. een regionaal plan waarin de minimale basisnorm qua dienstverlening en begeleiding staat beschreven wat een statushouder binnen zijn/haar gemeenten kan verwachten. De sluitende aanpak zal een kernelement zijn van deze blauwdruk.

8 Digitale interactieve map Om te bepalen of er sprake is van een sluitende aanpak is het belangrijk om te weten wie de hoofdrolspelers zijn m.b.t. statushouders. De bedoeling is om een digitale interactieve sociale kaart van Friesland te maken waardoor men o.b.v. een legenda kan zien welke facilitieiten er aanwezig zijn. Hierdoor zullen zowel dubbelingen als gebreken in onze dienstverlening naar voren komen welke vervolgens snel getackeld kunnen worden. Deze interactieve kaart is ook gelijk een overzicht van alle professionals in Friesland die een taak/verantwoordelijkheid hebben t.o.v. deze statushouders. Met de invoer van deze kaart zal het onderdeel partners en rollen verder worden aangevuld. Onderstaand is een voorbeeld van de gemeente Amsterdam. In dit geval gaat het om een map van leegstand kantoren. Via de legenda kun je makkelijk filteren op belangrijke details zodat je snel beschikking hebt tot de belangrijkste informatie. Gemeente amsterdam heeft veel van dit soort kaarten voor openbaar gebruik. Planning Om te zorgen dat er een duidelijke voortgang is gedurende de projectperiode en daarna is er een planning opgesteld. Deze planning is onder voorbehoud: Actie Doel Wanneer Aandacht op regionale projecten m.b.t aanmeldingen Uitgewerkte resultaten regiobijeenkomst ''Statushouders aan het werk'' delen met regio Gerichte benadering werkgevers met focus op krapteberoepen. De focus behouden en delen van best practices om te komen tot meer regionale ininitatieven. Vanuit de uitgewerkte input kunnen acties worden uitgezet en worden gekoppeld aan namen. Inspelen op vraag arbeidsmarkt en ontzorgen van werkgevers m.b.t. doelgroep statushouders. Doel is om te informeren en stimuleren. per kwartaal jun-17 jul-17 Lokale initiatieven een podium bieden. Iedere gemeente krijgt ruimte om lokale projecten voor statushouders te delen. Het doel is verzamelen van best practices voor de invulling van de kennisbank zodat andere gemeenten en instellingen deze kennis kunnen gebruiken. vanaf juli 2017

9 Promotie ondernemerschap op regionaal niveau. Doel is om statushouders via extra begeleiding kansrijk te laten ondernemen. Vroegtijdig activeren van deze klanten zodat er optimaal gebruik kan worden gemaakt van de ''waardevolle wachttijd'' jul-17 Organiseren nieuwe bijeenkomst regionale partners. Gemeenten op uniforme wijze instrueren over het in kaart brengen van statushouders. Start van Pilot via de Pleio app. Vervolgstappen bespreken en mogelijk focus opnieuw bepalen. Prototype van digitale interactieve kaart voorleggen aan regio partners. Iedere gemeente heeft zijn statushouders in beeld en kan deze met één druk op de knop aanleveren. Versnellen van de match en een helder verhaal bij werkgevers m.b.t. de samenstelling van statushouders per gemeenten. aug-17 aug-17 Resultaten bespreken met regionale partners. PDCA (Continues improvement) o.b.v. resultaten de planning bepalen voor okt 17 t/m dec 17 sep-17

Vitaliteit. Samen. Lokaal. Integraal. Versterken. Verbinden Vitale regio Fryslân. Bestuurscommissie. 8 december 2016

Vitaliteit. Samen. Lokaal. Integraal. Versterken. Verbinden Vitale regio Fryslân. Bestuurscommissie. 8 december 2016 Vitale regio Fryslân Bestuurscommissie GZH december 201 Samen Verrijken Versterken Vitaliteit Verbinden Integraal Vergroten Lokaal Focus op preventie, gericht op vitaliteit 2-2-201 1 Vitale Regio Fryslân

Nadere informatie

Regionale maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Friesland

Regionale maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Friesland Regionale maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Friesland Tabel 1 Stand WW-uitkeringen Stand WW mutatie tov vorige mnd mutatie tov vorig jaar aug 2017 % aantal % aantal % Nederland 362.132 4,1% -2.290-0,6%

Nadere informatie

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Friesland

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Friesland Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Friesland Tabel 1: Stand WW-uitkeringen Stand WW mutatie tov vorige mnd mutatie tov vorig jaar Sep 2017 % aantal % aantal % Nederland 350.810 3,9% -11.322-3,1%

Nadere informatie

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Friesland

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Friesland Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Friesland Tabel 1: Stand WW-uitkeringen Stand WW mutatie tov vorige mnd mutatie tov vorig jaar Okt 2017 % aantal % aantal % Nederland 343.096 3,8% -7.714-2,2%

Nadere informatie

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Friesland

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Friesland Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Friesland Tabel 1: Stand WW-uitkeringen Stand WW mutatie tov vorige mnd mutatie tov vorig jaar Dec 2017 % aantal % aantal % Nederland 329.953 3,7% -6.949-2,1%

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Friesland, januari 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Friesland, januari 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Friesland, januari 2017 Meer kansen op de arbeidsmarkt in Friesland In januari 2017 ligt het aantal WW-uitkeringen in Friesland 12,5% lager dan het jaar daarvoor. De verbeterde

Nadere informatie

Kengetallen gemeenten Friesland

Kengetallen gemeenten Friesland Kengetallen gemeenten Friesland 2012 Afdeling Onderzoek Maart 2013 Bron: User Kengetallen Friese gemeenten 2012. Provincie Fryslân (647.214* inwoners op 1-1-2012) 1) 2012: 2998 cliënten; dit is 4,63 sonen

Nadere informatie

Voortgangsrapportage 2017 WoonFriesland. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Voortgangsrapportage 2017 WoonFriesland. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Voortgangsrapportage 2017 WoonFriesland Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Colofon Datum: april 2018 Postadres: postbus 91, 9000 AB GROU E-mail: info@woonfriesland.nl Internet: www.woonfriesland.nl

Nadere informatie

Plan 2018 Regio Rijnmond

Plan 2018 Regio Rijnmond Plan 2018 Regio Rijnmond Het doel van het project is versnelling aan te brengen op de integratie en participatie van vergunninghouders via werk en/ of scholing. Het landelijk dekkend netwerk van regio

Nadere informatie

Ontwikkeling banen in %

Ontwikkeling banen in % Het betreft de eerste uitkomsten van het werkgelegenheidsonderzoek 2016. Het Friese werkgelegenheidsregister maakt onderdeel uit van de stichting LISA. LISA vertegenwoordigt 20 regionale registers die

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Friesland, oktober 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Friesland, oktober 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Friesland, oktober 2018 Personeelstekorten in Friesland stijgen Het aantal WW-uitkeringen in Friesland daalde in oktober. Ook op jaarbasis neemt de WW in Friesland af. In steeds

Nadere informatie

Arbeidsmarktregio Friesland

Arbeidsmarktregio Friesland Arbeidsmarktregio Friesland Eindverantwoording project Screening en matching vergunninghouders 2018 December 2018 Ingrid Veldscholten regiocoördinator 1. Schets van de regio In Friesland zijn er sinds

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Friesland, april 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Friesland, april 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Friesland, april 2016 Daling WW en meer vacatures in Friesland In april nam de WW in Friesland af tot ruim 20.500 uitkeringen. In vrijwel alle sectoren van de Friese economie daalde

Nadere informatie

B-82 Green Deal Friese Waterketen

B-82 Green Deal Friese Waterketen B-82 Green Deal Friese Waterketen Partijen: 1. De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de heer drs. M.J.M. Verhagen, en de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, de heer J. J.

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Friesland, februari 2019

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Friesland, februari 2019 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Friesland, februari 2019 Afname WW, zorg biedt veel kansen op werk Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in februari af In de groeiende zorgsector ontstaan steeds meer baankansen

Nadere informatie

MEER MENSEN MET EEN PSYCHISCHE KWETSBAARHEID AAN HET WERK. Samenwerking W&I en GGZ

MEER MENSEN MET EEN PSYCHISCHE KWETSBAARHEID AAN HET WERK. Samenwerking W&I en GGZ MEER MENSEN MET EEN PSYCHISCHE KWETSBAARHEID AAN HET WERK Samenwerking W&I en GGZ WAT KAN IK BETEKENEN? Wat hopen jullie tijdens deze sessie van mij mee te krijgen? WAT DOE JIJ? Wat is jouw eigen (als

Nadere informatie

Perceelbeschrijving 3 Pleegzorg

Perceelbeschrijving 3 Pleegzorg Perceelbeschrijving 3 Pleegzorg Samenwerkende gemeenten Friesland Achtkarspelen Ameland het Bildt Dantumadiel Dongeradeel Ferwerderadiel Franekeradeel De Friese Meren Harlingen Heerenveen Kollumerland

Nadere informatie

Vergunninghouders: Integratie en Participatie vanaf dag 1

Vergunninghouders: Integratie en Participatie vanaf dag 1 Vergunninghouders: Integratie en Participatie vanaf dag 1 Lilian van Grimbergen Jorinde Hof Sessie 20 Asielinstroom 2015: 59.100 De instroom in Nederland niet eerder zo hoog geweest ¾ van de instroom in

Nadere informatie

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Friesland

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Friesland Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Friesland Tabel 1: Stand WW-uitkeringen Stand WW mutatie tov vorige mnd mutatie tov vorig jaar Maa 2019 % aantal % aantal % Nederland 267.667 2,9% -5.890-2,2%

Nadere informatie

Bijlage 3-5: RSA 20 februari 2018

Bijlage 3-5: RSA 20 februari 2018 Bijlage 3-5: RSA 20 februari Werkplan Screening en matching Bestuurlijk opdrachtgevers POHO: Opdrachtgever RWB: Ambtelijk trekker: Steller voorstel: Status: Gerrit Overmans Inge Willems ntb Bas Schuiling

Nadere informatie

Highlights Regio in Beeld Arbeidsmarktregio Friesland

Highlights Regio in Beeld Arbeidsmarktregio Friesland Highlights Regio in Beeld 2015 Arbeidsmarktregio Friesland Samenvatting Aantal banen neemt weer toe, echter niet in collectieve sector In Friesland groeit het aantal banen van werknemers (voltijd en deeltijd)

Nadere informatie

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL. Notitie Bestuurlijke toekomst gemeente Leeuwarderadeel Met Leeuwarden naar 2018

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL. Notitie Bestuurlijke toekomst gemeente Leeuwarderadeel Met Leeuwarden naar 2018 GEMEENTE LEEUWARDERADEEL Notitie Bestuurlijke toekomst gemeente Leeuwarderadeel Met Leeuwarden naar 2018 Versie 1.0 28/02/2013 Inleiding: In de gemeenteraadsvergadering van 14 februari 2013 heeft de gemeenteraad

Nadere informatie

Screening en Matching Vergunninghouders

Screening en Matching Vergunninghouders Screening en Matching Vergunninghouders Regioplan Regio Amersfoort Amersfoort Leusden Woudenberg Baarn Bunschoten Soest Nijkerk Maart 2018 Hillegonde Kiewiet Voorwoord Begin 2017 is Divosa in opdracht

Nadere informatie

Arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal. Eindverantwoording Screening en matching vergunninghouders 2018

Arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal. Eindverantwoording Screening en matching vergunninghouders 2018 Arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal Eindverantwoording Screening en matching vergunninghouders 2018 Annabel Trouwborst regiocoördinator December 2018 1. Schets van de regio Arbeidsmarktregio Zuid-Holland

Nadere informatie

Bevolking: gemeentelijke indeling in regio's

Bevolking: gemeentelijke indeling in regio's Bevolking: gemeentelijke indeling in regio's Bevolking per 1 januari 2015 Gemeente inwoners Gemeente inwoners Aa en Hunze 25.203 Marum 10.311 Achtkarspelen 27.983 Menaldumadeel 13.612 Ameland 3.590 Menterwolde

Nadere informatie

Energieverbruik en -opwek Bestuurlijke regio s provincie Fryslân

Energieverbruik en -opwek Bestuurlijke regio s provincie Fryslân Energieverbruik en -opwek Bestuurlijke regio s provincie Fryslân 28 november 2016 1 Context Procesgang Energiestrategie Fryslân Voorbereiding Proces ontwerpen Definiëren uitgangspunten Zoeken en committeren

Nadere informatie

Bevolking: gemeentelijke indeling in regio s. Regio s

Bevolking: gemeentelijke indeling in regio s. Regio s Bevolking: gemeentelijke indeling in regio s Regio s Bevolking per 1 januari 2013 Gemeente inwoners Gemeente inwoners Aa en Hunze 25.541 Loppersum 10.292 Achtkarspelen 28.110 Marum 10.382 Ameland 3.525

Nadere informatie

Grote banen: banen van 15 uur of meer Kleine banen: banen van minder dan 15 uur Peildatum: 1 april. Ontwikkeling werkgelegenheid in % 1,5

Grote banen: banen van 15 uur of meer Kleine banen: banen van minder dan 15 uur Peildatum: 1 april. Ontwikkeling werkgelegenheid in % 1,5 Het betreft de eerste uitkomsten van het werkgelegenheidsonderzoek 2017. Het Friese werkgelegenheidsregister maakt onderdeel uit van de stichting LISA. LISA vertegenwoordigt 20 regionale registers die

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Friesland, april 2019

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Friesland, april 2019 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Friesland, april 2019 Vooral vanuit techniek minder WW-uitkeringen in Friesland Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in april af. Vooral vanuit technische beroepen zijn er

Nadere informatie

Arbeidsmarktregio Midden Holland Eindverantwoording Project Screening en matching 2018

Arbeidsmarktregio Midden Holland Eindverantwoording Project Screening en matching 2018 Arbeidsmarktregio Midden Holland Eindverantwoording Project Screening en matching 2018 Regiocoördinator Ronald Hessels December 2018 1. Schets van de regio De regio Midden Holland is in meerdere opzichte

Nadere informatie

Inburgering op de schop! Divosa Voorjaarscongres mei 2019

Inburgering op de schop! Divosa Voorjaarscongres mei 2019 Inburgering op de schop! Divosa Voorjaarscongres mei 2019 Programma > Welkom > Huidige inburgeringsbeleid > Hoofdlijnen nieuwe inburgeringsstelsel > Tijdspad > Project Inburgering Divosa > Rol regiocoördinatoren

Nadere informatie

Onderwerp Regioplan Integratie & participatie statushouders G&V 2018 Verspreiden Nee Contactpersoon Ronald Clous

Onderwerp Regioplan Integratie & participatie statushouders G&V 2018 Verspreiden Nee Contactpersoon Ronald Clous PROJECTPLAN Algemeen Omschrijving Onderwerp Regioplan Integratie & participatie statushouders G&V 2018 Verspreiden Nee Contactpersoon Ronald Clous Eenheid Sturing E-mail r.clous@regiogv.nl Kenmerk RPstatushouders2018

Nadere informatie

Eindverantwoording 2018 Project Screening en Matching Vergunninghouders

Eindverantwoording 2018 Project Screening en Matching Vergunninghouders Eindverantwoording 2018 Project Screening en Matching Vergunninghouders Arbeidsmarktregio Friesland Leeuwarden, 20 december 2018 Ingrid Veldscholten regiocoördinator M. 06 14 36 03 96 E-mail: ingridveldscholten@gmail.com

Nadere informatie

Tabel 1: Bevolking naar kenmerken en werkgelegenheid

Tabel 1: Bevolking naar kenmerken en werkgelegenheid Tabel 1: Bevolking naar kenmerken en werkgelegenheid Bevolking Bevolking 2020 Groene druk Grijze druk Potentiële beroepsbevolk ing Potentiële beroepsbevolk Arbeidspartici ing 2020 patie Beroepsbevolk ing

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Friesland, maart 2019

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Friesland, maart 2019 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Friesland, maart 2019 Minder WW-uitkeringen in het voorjaar Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in maart af. Het voorjaar betekent meer werk in horeca, bouw en landbouw.

Nadere informatie

Sessie 11 Congres Vluchtelingen 20 april 2017 Corpus te Leiden

Sessie 11 Congres Vluchtelingen 20 april 2017 Corpus te Leiden Sessie 11 Congres Vluchtelingen 20 april 2017 Corpus te Leiden Vroege Integratie en Participatie Vergunninghouders Sjef van Grinsven Saskia Hinrichs Lilian van Grimbergen Projectfasen 1. Kansrijke koppeling

Nadere informatie

Regionale Samenwerking Statushouders Arbeidsmarktregio FoodValley

Regionale Samenwerking Statushouders Arbeidsmarktregio FoodValley Regionale Samenwerking Statushouders Arbeidsmarktregio FoodValley Plan van aanpak 2018 Integratie en participatie van Statushouders Ton Fransen Regio coördinator 23 april 2018 Inhoud 1. Inleiding... 3

Nadere informatie

WerkSaam in Beeld

WerkSaam in Beeld WerkSaam in Beeld 09.2017 De belangrijkste geldstromen Begroting Werkelijk t/m sept 2017 Prognose rest van het jaar ejaars verwachting Verschil Re-integratie Baten 4.078 3.056 844 3.901-177 Lasten - Reintegratiekosten

Nadere informatie

Perceelbeschrijving 1 Gespecialiseerde ambulante hulp

Perceelbeschrijving 1 Gespecialiseerde ambulante hulp Perceelbeschrijving 1 Gespecialiseerde ambulante hulp Samenwerkende gemeenten Friesland Achtkarspelen Ameland het Bildt Dantumadiel Dongeradeel Ferwerderadiel Franekeradeel De Friese Meren Harlingen Heerenveen

Nadere informatie

Subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns Fryslân

Subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns Fryslân 19-02-2015 Subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns Fryslân Paragraaf 1 Kleine maatschappelijke initiatieven Artikel 1.1 Subsidiabele activiteiten Gedeputeerde Staten kunnen ter bevordering van de leefbaarheid

Nadere informatie

Perceelbeschrijving 4 Crisishulp en opvang

Perceelbeschrijving 4 Crisishulp en opvang Perceelbeschrijving 4 Crisishulp en opvang Samenwerkende gemeenten Friesland Achtkarspelen Ameland het Bildt Dantumadiel Dongeradeel Ferwerderadiel Franekeradeel De Friese Meren Harlingen Heerenveen Kollumerland

Nadere informatie

Arbeidsmarktregio Achterhoek. Eindverantwoording Screening en matching vergunninghouders 2018

Arbeidsmarktregio Achterhoek. Eindverantwoording Screening en matching vergunninghouders 2018 Arbeidsmarktregio Achterhoek Eindverantwoording Screening en matching vergunninghouders 2018 Renske Waardenburg - Regiocoördinator December 2018 1. Schets van de regio De arbeidsmarktregio Achterhoek bestaat

Nadere informatie

Programma Sociaal-Medische 1 e lijn

Programma Sociaal-Medische 1 e lijn Programma Sociaal-Medische 1 e lijn Terugkoppeling Kick-off & Vervolg SM1 Stuurgroep vergadering Leeuwarden 20-09-2018 Agenda 5 1. Terugblik Kick-off 2. Voorstel SM1 2019-2020 2 Kick-off Agenda bestond

Nadere informatie

Rapportage 1 e half jaar 2013

Rapportage 1 e half jaar 2013 Rapportage 1 e half jaar 2013 Aanvragen 1 e half jaar 2013 Er zijn in bovenstaande periode aanvragen gedaan voor 175 mannen en 189 vrouwen, totaal 364 aanvragen. Gemiddeld over 26 weken is dat 14 aanvragen

Nadere informatie

Sociale omgeving. 1. Kindermishandeling

Sociale omgeving. 1. Kindermishandeling 1. Kindermishandeling Kindermishandeling is 'elke vorm van voor een minderjarige bedreigende of gewelddadige interactie van fysieke, psychische of seksuele aard, die de ouders of andere personen ten opzichte

Nadere informatie

Alleen als het echt niet anders kan

Alleen als het echt niet anders kan Alleen als het echt niet anders kan De meeste Nederlandse ouders zijn prima in staat om hun kinderen voldoende veiligheid te bieden. Bij ongeveer 1 procent van de Nederlandse kinderen komt de veiligheid

Nadere informatie

Donderdag 28-jan 6:30 8:27 11:54 12:54 15:34 17:23 19:20

Donderdag 28-jan 6:30 8:27 11:54 12:54 15:34 17:23 19:20 Januari 2016 Vrijdag 1-jan 6:44 8:50 11:41 12:44 14:55 16:41 18:45 Zaterdag 2-jan 6:44 8:50 11:41 12:45 14:56 16:42 18:46 Zondag 3-jan 6:44 8:50 11:42 12:45 14:57 16:43 18:47 Maandag 4-jan 6:44 8:49 11:42

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Tytsjerksteradiel Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon

Nadere informatie

Arbeidsmarktregio Drechtsteden

Arbeidsmarktregio Drechtsteden Arbeidsmarktregio Drechtsteden Eindverantwoording Screening en matching vergunninghouders 2018 December 2018 Anneke Boven regiocoördinator 1.Schets van de regio Drechtsteden De arbeidsmarktregio Drechtsteden

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Ooststellingwerf Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon

Nadere informatie

BEGROTINGSWIJZIGING 2018

BEGROTINGSWIJZIGING 2018 BEGROTINGSWIJZIGING 2018 MAART 2018 1. Inleiding De begroting 2018 is in juni 2017 door het AB vastgesteld. De in de kaderbrief 2019 2023 aangegeven nieuwe uitgangspunten voor de begroting hebben ook effect

Nadere informatie

Woningbezit per gemeente 140

Woningbezit per gemeente 140 Betaalbaarheid en in Fryslân 2016 HUURKLASSE Aantal 403,06 403,07 en 576,87 576,88 en 618,24 8,7 65 HUURPRIJS IN NIEUWBOUW Investering (x miljoen ) Woningbezit per gemeente 140 Schiermonnikoog WONINGVERBETERINGEN

Nadere informatie

Projectplan ESF Brug naar Werk II. Gemeenten in Friesland

Projectplan ESF Brug naar Werk II. Gemeenten in Friesland Projectplan ESF Brug naar Werk II 2016 2018 Gemeenten in Friesland Een samenwerking van: Alle Friese gemeenten Regionale Meld en Coördinatiefunctie Voortijdig Schoolverlaters (RMC s) Scholen voor praktijkonderwijs

Nadere informatie

Ik heb op 2 juni 2016 een verzoek op grond van artikel 41b van de Woningwet ontvangen namens 24 gemeenten, te weten

Ik heb op 2 juni 2016 een verzoek op grond van artikel 41b van de Woningwet ontvangen namens 24 gemeenten, te weten Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties DG Bestuur en Wonen Datum 25 augustus 2016 Kenmerk Ik heb op 2 juni 2016 een verzoek op grond van artikel 41b van de Woningwet ontvangen namens

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Regionaal Werkbedrijf Fryslân Werkt!

Samenwerkingsovereenkomst Regionaal Werkbedrijf Fryslân Werkt! Samenwerkingsovereenkomst Regionaal Werkbedrijf Fryslân Werkt! Samenwerkingsovereenkomst Regionaal Werkbedrijf Fryslân Werkt! De provincie Friesland vormt de geografische afbakening van Arbeidsmarktregio

Nadere informatie

Juryrapport Fairtrade Provincie Friesland

Juryrapport Fairtrade Provincie Friesland Datum: 4 oktober 2016 Juryrapport Fairtrade Provincie Friesland De jury van Fairtrade Gemeente heeft de aanvraag van de provincie Friesland voor de titel Fairtrade Provincie positief beoordeeld. De jury

Nadere informatie

Aanvraagformulier. t.a.v. afdeling Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN. Tweebaksmarkt 52 8911 KZ LEEUWARDEN

Aanvraagformulier. t.a.v. afdeling Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN. Tweebaksmarkt 52 8911 KZ LEEUWARDEN Aanvraagformulier Subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns Fryslân 06 Formulier retour sturen naar: Bezoekadres: Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân t.a.v. afdeling Subsidiezaken Postbus 00 8900 HM

Nadere informatie

Kansen & knelpunten op de arbeidsmarkt. Marieke Schramm & Michel van Smoorenburg Arbeidsmarktinformatie en -advies UWV Zwolle, 13 november 2017

Kansen & knelpunten op de arbeidsmarkt. Marieke Schramm & Michel van Smoorenburg Arbeidsmarktinformatie en -advies UWV Zwolle, 13 november 2017 Kansen & knelpunten op de arbeidsmarkt Marieke Schramm & Michel van Smoorenburg Arbeidsmarktinformatie en -advies UWV Zwolle, 13 november 2017 Over arbeidsmarktinformatie en -advies 35 arbeidsmarktregio

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Smallingerland Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon dóen!

Nadere informatie

Arbeidsmarktregio Groningen

Arbeidsmarktregio Groningen Arbeidsmarktregio Groningen Eindverantwoording Screening en matching vergunninghouders 2018 December 2019 Ingrid Veldscholten - Regiocoördinator 1. Schets van de regio De arbeidsmarktregio De afgelopen

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Declaratieformat GEMEENTE SCHIERMONNIKOOG. Gemeentelijke Groene Vink

Declaratieformat GEMEENTE SCHIERMONNIKOOG. Gemeentelijke Groene Vink Declaratieformat GEMEENTE SCHIERMONNIKOOG Gemeentelijke Groene Vink Gegevens gemeente Contactgegevens Naam gemeente Schiermonnikoog Adres Nieuwestreek 5 E-mailadres Postbus20@schiermonnikoog.nl Telefoonnummer

Nadere informatie

Declaratieformat GEMEENTE HARLINGEN. Gemeentelijke Groene Vink

Declaratieformat GEMEENTE HARLINGEN. Gemeentelijke Groene Vink Declaratieformat GEMEENTE HARLINGEN Gemeentelijke Groene Vink Gegevens gemeente Contactgegevens Naam gemeente Harlingen Adres Voorstraat 35 E-mailadres gemeentebestuur@harlingen.nl Telefoonnummer 140517

Nadere informatie

Psychosociale gezondheid en gedrag

Psychosociale gezondheid en gedrag Psychosociale gezondheid en gedrag 1. Criminaliteit 1.1 Criminaliteit onder Friese jongeren De meest genoemde vorm van criminaliteit waar Friese jongeren van 13 tot en met 18 jaar zich in 2004 schuldig

Nadere informatie

Samen maken we Fryslân Hartveilig

Samen maken we Fryslân Hartveilig Samen maken we Fryslân Hartveilig Geschreven door: Stichting Fryslân Hartveilig Datum: 10-05-2016 Status: CONCEPT Contact: Fryslân Hartveilig Westersingel 4 8913 CK, Leeuwarden Mail: info@fryslanhartveilig.frl

Nadere informatie

Agrarische grondmarkt Provincie Friesland

Agrarische grondmarkt Provincie Friesland Agrarische grondmarkt Provincie Friesland Kwartaal 3 2016 Grondprijsontwikkeling in de provincie Friesland De ontwikkeling van de grondprijzen in de provincie Friesland is in onderstaande figuur 1 en tabel

Nadere informatie

plan van aanpak Regioplan 2018 projectleider: Ronald Hessels datum: 5 juni 2018 versie: 02

plan van aanpak Regioplan 2018 projectleider: Ronald Hessels datum: 5 juni 2018 versie: 02 plan van aanpak Regioplan 2018 projectleider: Ronald Hessels datum: 5 juni 2018 versie: 02 inhoudsopgave 1. inleiding... 3 1.1. achtergrond...3 1.2. projectopdracht...3 1.3. doel plan van aanpak...3 2.

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Leeuwarden

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Leeuwarden Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Leeuwarden Samen werken aan goed en betaalbaar albaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Leeuwarden Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon dóen!

Nadere informatie

Autisme werkt!

Autisme werkt! Autisme werkt! Voor talenten met ASS Loop je vast bij het vinden of behouden van een stageplek of werkplek? Heb je hierbij hulp nodig vanwege je autisme? Wellicht biedt Campus@ Wurk uitkomst voor jou.

Nadere informatie

REGIOPLAN ZAANSTREEK - WATERLAND Project Screening en matching vergunninghouders 2018

REGIOPLAN ZAANSTREEK - WATERLAND Project Screening en matching vergunninghouders 2018 REGIOPLAN ZAANSTREEK - WATERLAND Project Screening en matching vergunninghouders 2018 Datum: 26 maart 2018 Opgesteld door: M. Matosevic Zaanstreek-Waterland 1 Inhoud 1. Inleiding...3 1.1 Leeswijzer...

Nadere informatie

Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling

Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling Programma Economie & Werk Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Het ministerie

Nadere informatie

Snel & Parallel Participatie van statushouders

Snel & Parallel Participatie van statushouders Snel & Parallel Participatie van statushouders Najaarscongres Amersfoort, 24 november 2017 Lilian van Grimbergen projectcoördinator Screening & matching vergunninghouders Maja Matosevic regiocoördinator

Nadere informatie

Notitie. Pagina 1 van 5. Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018

Notitie. Pagina 1 van 5. Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018 Notitie Aan Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018 Van Arbeidsmarktregionaal overleg (AMRO)/Annemiek van Outvorst Betreft Ambities regionale arbeidsmarktagenda

Nadere informatie

1 Algemene Gezondheid

1 Algemene Gezondheid 1 Algemene Gezondheid Gezondheid in Friesland In de uitwerking van het thema algemene wordt inzicht gegeven in de manier waarop de Friese bevolking van 19 jaar en ouder haar beoordeelt. Ook wordt kwaliteit

Nadere informatie

visiedocumentparticipatiewetmaart2015.doc

visiedocumentparticipatiewetmaart2015.doc Roo, Marijke de Van: Nanne de Jong Verzonden: maandag 16 maart 2015 13:44 Aan: FSU Algemeen Onderwerp: visiedocument Participatiewet Bijlagen: visiedocumentparticipatiewetmaart2015.doc

Nadere informatie

Figuur 1. Redenen van jongeren om zich thuis of in de woonomgeving bang of angstig te voelen (GGD Fryslân GO Jeugd 2004).

Figuur 1. Redenen van jongeren om zich thuis of in de woonomgeving bang of angstig te voelen (GGD Fryslân GO Jeugd 2004). 2. Veiligheidsgevoelens 2.1 Veiligheid thuis of in de woonomgeving Driekwart van de jongeren van 13 tot en met 18 jaar voelt zich thuis of in de woonomgeving nooit bang of angstig. Van de jongens voelt

Nadere informatie

Bor Veen Algemeen Directeur Werkkracht

Bor Veen Algemeen Directeur Werkkracht JAARVERSLAG 2018 Inleiding We zijn gestart! Met grote dank aan alle medewerkers van Werkkracht, onze opdrachtgever de Gemeente Ede, de Ondernemingsraad en de leden van de Raad van Commissarissen die al

Nadere informatie

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2015 I

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2015 I ECONOMISCHE MONITOR EDE 2015 I In deze economische monitor vindt u cijfers over de werkgelegenheid en de arbeidsmarkt van de gemeente Ede. Van de arbeidsmarkt zijn gegevens opgenomen van de tweede helft

Nadere informatie

MEER MENSEN MET EEN PSYCHISCHE KWETSBAARHEID AAN HET WERK. Samenwerking W&I en GGZ

MEER MENSEN MET EEN PSYCHISCHE KWETSBAARHEID AAN HET WERK. Samenwerking W&I en GGZ MEER MENSEN MET EEN PSYCHISCHE KWETSBAARHEID AAN HET WERK Samenwerking W&I en GGZ WIE ZIJN WIJ Manon Draisma In dienst bij UWV Actief in de samenwerking tussen W&I en GGZ - Landelijk en regionaal (Friesland

Nadere informatie

Wie werf je vast en wie werf je flex? De Wereld Werft 2014 11 december Geert-Jan Waasdorp www.intelligence-group.nl @waasdorpigi

Wie werf je vast en wie werf je flex? De Wereld Werft 2014 11 december Geert-Jan Waasdorp www.intelligence-group.nl @waasdorpigi Wie werf je vast en wie werf je flex? De Wereld Werft 2014 11 december Geert-Jan Waasdorp www.intelligence-group.nl @waasdorpigi 8% Doelstelling Na deze workshop ben je in staat om zelf de contouren van

Nadere informatie

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 1. Aanleiding De BMWE-gemeenten willen zoveel mogelijk gezamenlijk het Centrum Jeugd en Gezin realiseren. Dit plan van aanpak is hierop

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 29 544 Arbeidsmarktbeleid Nr. 779 BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Format eindrapportage Jeugdactieplan Zaanstreek Waterland

Format eindrapportage Jeugdactieplan Zaanstreek Waterland Format eindrapportage Jeugdactieplan Zaanstreek Waterland Legenda kleuren Kleur Toelichting GROEN project is volgens plan verlopen ORANJE er waren knelpunten en/of het project is niet volgens planning

Nadere informatie

Broodmaaltijd. 0-3 dagen per week. 4-5 dagen per week. 6-7 dagen per week. kinderen Groep 7 schooljaar 2003-2004 jongeren GO Jeugd 2004

Broodmaaltijd. 0-3 dagen per week. 4-5 dagen per week. 6-7 dagen per week. kinderen Groep 7 schooljaar 2003-2004 jongeren GO Jeugd 2004 3. Voeding Een gezonde voeding is een van de uitgangspunten voor het goed functioneren van het lichaam. In dit gezondheidsprofiel wordt op een aantal aspecten van voeding ingegaan. Hoewel dit geen totaalbeeld

Nadere informatie

IN BEELD 22-01-2013. Datum. Organisatie. Demo Rapportage

IN BEELD 22-01-2013. Datum. Organisatie. Demo Rapportage IN BEELD Datum Organisatie 22-01-2013 Demo Rapportage Inhoud Inhoud 01 Organisatie 1.01 Aantal medewerkers per soort dienstverband 02 1.02 Aantal medewerkers per geslacht 03 1.03 Aantal medewerkers per

Nadere informatie

Versnellen arbeidsparticipatie statushouders Arbeidsmarktregio Zwolle, actualisatie projectplan 2018

Versnellen arbeidsparticipatie statushouders Arbeidsmarktregio Zwolle, actualisatie projectplan 2018 Versnellen arbeidsparticipatie statushouders Arbeidsmarktregio Zwolle, actualisatie projectplan 2018 Gemeente Dalfsen Gemeente Hardenberg Gemeente Hattem Gemeente Heerde Gemeente Kampen Gemeente Meppel

Nadere informatie

Register van gemeenschappelijke regelingen als bedoeld in artikel 27 van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr)

Register van gemeenschappelijke regelingen als bedoeld in artikel 27 van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) Register van gemeenschappelijke regelingen als bedoeld in artikel 27 van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) In dit register houdt het college van burgemeester en wethouders bij aan welke regelingen

Nadere informatie

Factsheet. Friesland. Schiermonnikoog. Ameland. Terschelling. Dongeradeel. Ferwerderadiel. Kollumerland en Nieuwkruisland. het Bildt.

Factsheet. Friesland. Schiermonnikoog. Ameland. Terschelling. Dongeradeel. Ferwerderadiel. Kollumerland en Nieuwkruisland. het Bildt. Schiermonnikoog Ameland Terschelling Dongeradeel Vlieland het Bildt Ferwerderadiel Leeuwarderadeel Dantumadiel Kollumerland en Nieuwkruisland Franekeradeel Menameradiel Achtkarspelen Harlingen Tytsjerksteradiel

Nadere informatie

Er zijn geen noemenswaardige verschillen tussen het voorkomen van risicosituaties tussen jongens en meisjes.

Er zijn geen noemenswaardige verschillen tussen het voorkomen van risicosituaties tussen jongens en meisjes. 1. 0 4 jarigen Sinds 1 januari 2004 gebruiken Thuiszorg Het Friese Land, Thuiszorg De Friese Wouden en Thuiszorg Zuidwest Friesland een nieuw risicoregistratiesysteem. Doel van deze risicoregistratie is

Nadere informatie

Basisset Regionale Arbeidsmarktinformatie

Basisset Regionale Arbeidsmarktinformatie Basisset Regionale Arbeidsmarktinformatie Arbeidsmarktregio Friesland mei 216 Inhoudsopgave Inleiding 2 Meer zicht op de regionale arbeidsmarkt 2 Managementsamenvatting 3 Aanbodzijde 3 Vraagzijde 3 1.

Nadere informatie

Stand van zaken implementatie Participatiewet

Stand van zaken implementatie Participatiewet Stand van zaken implementatie Participatiewet Cedris volgt de implementatie van de Participatiewet, via een monitor die regelmatig wordt uitgezet bij de 90 aangesloten sociale werkbedrijven. Wat is de

Nadere informatie

Basisset Regionale Arbeidsmarktinformatie

Basisset Regionale Arbeidsmarktinformatie Basisset Regionale Arbeidsmarktinformatie Arbeidsmarktregio Friesland januari 217 Inhoudsopgave Inleiding 2 Meer zicht op de regionale arbeidsmarkt 2 Managementsamenvatting 3 Aanbodzijde 3 Vraagzijde 3

Nadere informatie

Notitie. 1. Inleiding. 2. Analyse huurvariant. 2.1 Uitgangspunten huurvariant. Concept 0.3. Addendum Rapportage Vastgoed VRF

Notitie. 1. Inleiding. 2. Analyse huurvariant. 2.1 Uitgangspunten huurvariant. Concept 0.3. Addendum Rapportage Vastgoed VRF Concept 0.3 Notitie Van Klaas Bosma en Mark Feijt Datum 6 september 2013 Onderwerp Addendum Rapportage Vastgoed VRF 1. Inleiding In de vergadering van het algemeen bestuur (AB) van de veiligheidsregio

Nadere informatie

Gewoon Dóen! WoonFriesland

Gewoon Dóen! WoonFriesland Gewoon Dóen! WoonFriesland in 2016 Gewoon dóen en Gewoon dóen! Betaalbare woningen voor mensen die dat nodig hebben; daar draait het om bij WoonFriesland. Om de focus te houden op de kwaliteit van sociale

Nadere informatie

Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten RAAT Samen de tekorten aanpakken!

Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten RAAT Samen de tekorten aanpakken! Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten RAAT Samen de tekorten aanpakken! VMBO platform Z&W - 1 november 2018 Stella Buurma, ZorgpleinNoord Natasja Blokhorst, WGV Zorg en Welzijn Even voorstellen ZorgpleinNoord

Nadere informatie

Jeugdwerkloosheid. Arbeidsmarktregio Noord-Kennemerland (+ West-Friesland) mei UWV WERKbedrijf Arbeidsmarktinformatie, 2009 Versie 0.

Jeugdwerkloosheid. Arbeidsmarktregio Noord-Kennemerland (+ West-Friesland) mei UWV WERKbedrijf Arbeidsmarktinformatie, 2009 Versie 0. Jeugdwerkloosheid Arbeidsmarktregio Noord-Kennemerland (+ West-Friesland) mei 2 UWV Arbeidsmarktinformatie, 2 Versie. Arbeidsmarktontwikkeling Arbeidsmarktregio Noord-Kennemerland (+ West Friesland) Ontwikkeling

Nadere informatie

2. Het COA vangt vluchtelingen op en begeleidt hen ook ter voorbereiding op een mogelijke toekomst in Nederland.

2. Het COA vangt vluchtelingen op en begeleidt hen ook ter voorbereiding op een mogelijke toekomst in Nederland. 1 2. Het COA vangt vluchtelingen op en begeleidt hen ook ter voorbereiding op een mogelijke toekomst in Nederland. In Nederland zijn op korte termijn 60 opvanglocaties (45 locaties gaan sluiten) waar met

Nadere informatie

Samenvatting Regio in Beeld

Samenvatting Regio in Beeld Samenvatting Regio in Beeld Friesland Oktober 2017 Een arbeidsmarkt in verandering De Nederlandse arbeidsmarkt verandert: de werkgelegenheid blijft aantrekken, het aantal vacatures groeit en de werkloosheid

Nadere informatie

N O O R W E G E N DENEMARKEN L I T O U W E N K O N I N G K R IJ K O O S T E N R IJ K

N O O R W E G E N DENEMARKEN L I T O U W E N K O N I N G K R IJ K O O S T E N R IJ K J S L A N D F I N L A N D Z W E D E N N O O R W E G E N Oslo Helsinki Stockholm Tallinn E S T L A N D V E R E N I G D Dublin L A N D DENEMARKEN Kopenhagen Riga L E T L A N D L I T O U W E N K O N I N G

Nadere informatie