Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 3 en 4)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 3 en 4)"

Transcriptie

1 Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 3 en 4)

2 Inhoud Inleiding. 3 Oriënterende opdracht 1 De organisatie, haar taken, doelstellingen en werkzaamheden. 4 Oriënterende opdracht 2 Je functie, taken en planning van werkzaamheden. 7 Oriënterende opdracht 3 Veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu. 10 Oriënterende opdracht 4 Rechten en plichten als medewerker 13 Tips. 17 Inleiding In deze oriënterende praktijkopdrachten vind je opdrachten over de volgende onderwerpen. De organisatie, haar taken, doelstellingen en werkzaamheden Je functie, taken en planning van werkzaamheden Veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu De rechten en plichten als medewerker In deze praktijkopdrachten vind je de volgende onderdelen. Opdrachten Ondersteuning bij de opdrachten in de vorm van vragen Tips

3 Oriënterende opdracht 1 De organisatie, haar taken, doelstellingen en werkzaamheden In oriënterende opdracht 1 maak je kennis met de organisatie en de afdeling waar je gaat werken. Je leert hoe de organisatie in elkaar zit en wat er gebeurt op de afdeling waar je gaat werken. Tijdens het werken binnen een organisatie krijg je steeds meer zicht op de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Als je de opdrachten in deze opdracht hebt gedaan, zul je een beeld hebben gekregen van de organisatie, de afdelingen en de communicatie in de organisatie. Opdracht 1 Een organigram maken De structuur van een organisatie wordt vaak afgebeeld in een organisatieschema. Dit wordt ook wel een organogram genoemd. 1 Maak een organogram van de organisatie waar je nu werkt. 2 Laat hierin terugkomen welke afdelingen er binnen de organisatie zijn en wie daarvan de leidinggevenden zijn. De afdelingen die er zijn: sublimeren, administratie, ontwerpen, snijden, confectioneren en het bedrukken.

4 Opdracht 2 Contacten met andere afdelingen In een organisatie hebben verschillende afdelingen contact met elkaar. Sommige afdelingen hebben ook contact met andere organisaties. Jouw afdeling heeft natuurlijk ook te maken met andere afdelingen binnen de organisatie. 1 Maak een schema waarin je aangeeft met welke afdelingen jouw afdeling regelmatig contact heeft. Alle afdelingen hebben contact met elkaar 2 Geef ook aan waarom jouw afdeling met die afdelingen contact heeft. We werken allemaal op verschillende afdelingen, we hebben niet een vaste afdeling. Dit doen we zodat iedereen actief bezig is en als iemand al klaar is dat degene verder kan met een andere opdracht op een andere afdeling. En dat iedereen weet hoe het bedrijf in elkaar zit. Dit is mogelijk omdat wij werken met het leansysteem. Opdracht 3 Overleg voeren Binnen elke organisatie vindt communicatie plaats. Vaak gebeurt dit in de vorm van vergaderingen. 3 Maak een overzicht waarin je aangeeft welke vergaderingen binnen jouw afdeling voorkomen en geef aan welke andere afdelingen daar eventueel bij betrokken zijn. We vergaderen met z n allen tijde s de lunch of als er een moment voor wordt uitgekozen. Ook vergaderen wij s ochtends tijdens de koffie. 4 Geef aan wat het doel is van deze vergaderingen. Het doel van de vergaderingen zijn: dingen die niet goed gaan proberen te verbeteren, of met z n allen evalueren hoe het gaat in het bedrijf. En om aan te geven wie wat gaat doen die dag.

5 5 Geef ook aan bij welke vergadering(en) jij aanwezig zult zijn. Vergaderingen doen we met z n allen, dus ik zou bij elke vergadering aanwezig zijn Opdracht 4 Producten en/of diensten Elke organisatie heeft haar eigen doelstellingen. Deze doelstellingen kunnen per organisatie zeer verschillend zijn. Overheidsorganisaties leveren dienstverlening aan burgers. De meeste particuliere organisaties leveren producten en/of diensten, meestal om winst te kunnen maken. 1 Maak een overzicht van de producten en/of diensten die de organisatie levert waar jij nu werkt. De producten die de organisatie levert zijn: Sportkleding (wielerkleding, skatekleding, hardloopkleding etc.) 2 Maak daarna een overzicht van de producten en/of diensten die de afdeling waar jij nu werkt levert. Ik werk op verschillende afdelingen, dus ik lever ook de Sportkleding. Opdracht 5 Communicatiemiddelen Er zijn verschillende middelen die je kunt toepassen om (snel) te kunnen communiceren. In een organisatie wordt gebruikgemaakt van verschillende communicatiemiddelen,zoals , telefoon, social media. Er wordt gecommuniceerd met mensen binnen en buiten de organisatie in Nederland en soms ook in het buitenland. 1 Maak een overzicht van de verschillende communicatiemiddelen die worden gebruikt in de organisatie waar je werkt. Er wordt gecommuniceerd via de telefoon, via de Whats App en via face to face ook wordt er gecommuniceerd met klanten via de telefoon en via de mail, en als de klanten hun producten op komen halen dan wordt er ook nog via face to face gecommuniceerd. Er wordt ook veel gecommuniceerd via de social media. 2 Geef ook aan waarvoor deze communicatiemiddelen meestal worden gebruikt. Face to face wordt gebruikt zodat het werk soepeler verloopt en dat iedereen weet wat hij of zij moet doen. Via de whatsapp wordt gecommuniceerd als er buiten het bedrijf nog dingen zijn waar je over wilt praten. En via de telefoon wordt gecommuniceerd als je bijvoorbeeld ziek bent of als je je hebt verslapen of als je wat later bent vanwege reisvertraging.

6 Opdracht 6 Een overzicht van afdelingen en communicatie Je hebt nu in kaart gebracht welke afdelingen er zijn, welke afdelingen contact hebben met de afdeling waar je werkt en welke communicatiemiddelen er worden gebruikt binnen het bedrijf. 1 Maak nu een overzicht waarin staat met welke afdelingen jij in je huidige functie te maken hebt. Ik werk op meerdere afdelingen: Knippen, tekenen, sublimeren en het bedrukken. 2 Geef ook aan op welke manieren je met deze afdelingen communiceert en waarover. Ik communiceer met de andere afdelingen d.m.v. face to face gesprekken, we communiceren met de andere afdelingen over hoe het gaat en wat ik kan doen voor het bedrijf en wat ik beter kan doen. Vragen Deze vragen kun je gebruiken om de opdrachten voor te bereiden. De onderwerpen komen later ook terug in de reflectiegesprekken met je praktijkopleider. 1 Welke doelstelling(en) heeft de organisatie waar je werkt? 2 Welke producten en/of diensten levert de organisatie? 3 Welke doelstelling(en) heeft de afdeling waar je werkt? 4 Welke producten en/of diensten levert de afdeling waar je werkt? 5 Welke werkzaamheden worden op de afdeling verricht? 6 Wie zijn de klanten van de organisatie waar je werkt? 7 Wie zijn de klanten van de afdeling waar je werkt? 8 Wat is een organogram? 9 Van welke communicatiemiddelen kan een bedrijf gebruik maken? 10 Op welke manieren kan in een bedrijf overleg plaatsvinden?

7 Oriënterende opdracht 2 Je functie, taken en planning van werkzaamheden In oriënterende opdracht 2 ga je je verdiepen in je functie, je taken en de planning van jouw werkzaamheden. Je gaat uitzoeken wat je nieuwe functie inhoudt, welke werkzaamheden je gaat uitvoeren en wat jouw verantwoordelijkheden zijn. Tijdens de stage ga je ook werken met beroepsgerichte praktijkopdrachten. Samen met je praktijkopleider ga je hiervoor een planning opstellen. Het is belangrijk dat je deze planning regelmatig met je praktijkopleider bespreekt en als dat nodig is, de planning aanpast. Opdracht 1 Je eigen taken en werkzaamheden op de afdeling Iedere medewerker heeft zijn/haar eigen werkzaamheden in een organisatie. 1 Wat zijn jouw taken en werkzaamheden? (zie schema) 2 Zet jouw taken en werkzaamheden in onderstaand schema. Schema 1: je eigen taken op de afdeling Taken en werkzaamheden Verantwoordelijk voor Knippen Tekenen sublimeren Social Media onderhouden Snijden Bestellingen inpakken een goed eindproduct Tevreden klant De producten in goede staat bij de klant aankomen.

8 Opdracht 2 Je werkzaamheden plannen Om goed te kunnen werken en goed met je tijd om te gaan, is het belangrijk dat al je werkzaamheden van tevoren worden gepland. 1 Kies in overleg met je praktijkopleider een bepaalde periode, bijvoorbeeld een maand. 2 Aan welke praktijkopdrachten en/of andere taken ga je in die periode werken? Schrijf die op. 3 Schrijf ook op wanneer de praktijkopdrachten en/of andere taken klaar moeten zijn. Je kunt hiervoor schema 2 gebruiken. 4 Bespreek de planning met je praktijkopleider. 5 Heb je genoeg tijd ingepland (niet teveel en niet te weinig)? 6 Ben je geen taken of praktijkopdrachten vergeten? 7 Pas de planning zo nodig aan. Schema 2: planning van de werkzaamheden Periode van tot Werkzaamheden Planning Knippen Tekenen Sublimeren Niet echt een planning gemaakt in welke periode ik wat moet doen, want het gaat om hoeveel bestellingen er zijn en wat ik daar aan kan doen dan. Dus het is meestal elke dag hetzelfde doen, maar dan met verschillende bestellingen.

9 Opdracht 3 Vragen over de planning In opdracht 2 heb je een planning gemaakt voor de komende periode. Houd deze planning goed in de gaten. Bespreek deze planning regelmatig met je praktijkopleider en maak een kort verslag van deze gesprekken. Beantwoord daarbij de volgende vragen: 1 Heb je de werkzaamheden die gepland stonden ook echt gedaan? Waarom wel, waarom niet? 2 Hoeveel tijd heb je ongeveer gebruikt per werkzaamheid? Vind je dit veel of weinig? 3 Wat voor extra werk heb je eventueel naast de geplande werkzaamheden gedaan? 4 Heb je de werkzaamheden helemaal kunnen uitvoeren? Zo nee, waarom was dat niet mogelijk? Wat heb je in plaats daarvan gedaan? 5 Welke werkzaamheden zijn goed verlopen? 6 Welke werkzaamheden zijn moeizaam of slecht verlopen? Waarom? Wat had je anders kunnen doen? Opdracht 4 Bespreken met de praktijkopleider 1 Bespreek de uitwerkingen van de gemaakte opdrachten met je praktijkopleider. 2 Pas eventueel je uitwerkingen na afloop van dit gesprek aan. Vragen Deze vragen kun je gebruiken om de opdrachten voor te bereiden. De onderwerpen komen later ook terug in de reflectiegesprekken met je praktijkopleider. 1 Op welke afdeling werk je? 2 Welke functie vervul je? 3 Welke werkzaamheden verricht je?

10 4 Wie controleert deze werkzaamheden? 5 Worden werkzaamheden ook gepland? Zo ja, door wie? Oriënterende opdracht 3 Veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu In oriënterende opdracht 3 ga je kennismaken met de regels en voorschriften voor veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu die op het werk gelden. Je gaat leren over de Arbowetgeving en over de beveiliging van bedrijfsgegevens en persoonsgegevens binnen de organisatie. Binnen alle organisaties moet aandacht worden besteed aan het milieu. Wat kan jouw bijdrage zijn als medewerker aan het milieu? In deze opdracht wordt op deze en andere vragen ingegaan. Opdracht 1 De Arbowet De Arbowetgeving geldt ook voor de organisatie waar jij werkt. 1 Wat is de Arbowet? De Arbeidsomstandighedenwet (of kortweg Arbowet ) is een Nederlandse wet die regels bevat voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van werknemers en zelfstandig ondernemers te bevorderen. Doel is om ongevallen en ziekten, veroorzaakt door het werk, te voorkomen. 2 Welke regelgeving uit de Arbowetgeving is belangrijk voor het werk dat jij nu doet? Maak gebruik van internet om meer over de Arbowet te weten te komen. De Arbowet beschrijft hoe je jouw arbeidsomstandighedenbeleid vormgeeft. Het Arbobesluit is een uitwerking van de Arbowet en gaat dieper op een aantal specifieke situaties in. De Arboregeling vult de bepalingen van het Arbobesluit nader in. 3 Verwerk de antwoorden op bovenstaande vragen in een kort verslag over de Arbowet. De arbeidsomstandighedenwet is een Nederlandse wet die regels bevat voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van werknemers en zelfstandig ondernemers te bevorderen. Het doel is om ongevallen en ziekten te voorkomen tijdens het werk. De arbowet beschrijft hoe je jouw arbeidsomstandighedenbeleid vormgeeft. Het

11 arbobesluit is een uitwerking van de arbowet en gaat dieper in op een aantal specifieke situaties. De arboregeling vult de bepalingen van het arbobesluit nader in. Kortom de Arbowet is er voor de arbeiders om het werk zo soepel en veilig te laten lopen. Opdracht 2 Arbobesluit en beeldschermwerk In veel beroepen wordt tegenwoordig met de computer gewerkt. Ook bij jouw werk krijg je vast en zeker met computerwerk te maken. Op iedereen die met een computer werkt is het zogenaamde Arbobesluit van toepassing. Voor deze opdracht ga je op internet naar informatie zoeken over het Arbobesluit en werken met beeldschermen. 1 Van welke klachten kunnen beeldschermwerkers last krijgen? Rugklachten, Oogklachten. 2 Wat kan de werkgever doen om problemen te voorkomen? Na een bepaalde tijd achter de computer een pauze inlassen of een uurtje niet achter de laptop bezig zijn, maar ergens anders mee bezig zijn 3 Wat kan de medewerker zelf doen om klachten als gevolg van beeldschermwerk te voorkomen? Als je symptomen voelt moet je het direct aangeven bij je leidinggevende, je kan dan vragen of je even pauze mag nemen of met iets anders bezig kan gaan wat niks met een beeldscherm te maken heeft. 4 Verwerk de antwoorden op bovenstaande vragen in een kort verslag. Beeldschermwerkers kunnen klachten krijgen zoals, Rugklachten en/of Oogklachten. Dit kun je voorkomen door na een bepaalde tijd achter je laptop te zitten een pauze in te lassen of ergens anders mee bezig te gaan. Als je symptomen voelt moet je het direct aangeven bij je leidinggevende, je kan dan vragen of je even pauze mag nemen of met iets anders bezig kan gaan wat niks met een beeldscherm te maken heeft. Opdracht 3 Een rapport over de Arbowetgeving opstellen 1 Stel een rapport op voor het management van je afdeling waarin je de toepassing van de relevante Arbowetgeving binnen de afdeling beschrijft. 2 Doe daarbij ook aanbevelingen om deze te verbeteren. Je kunt hierbij eventueel gebruik maken van de vragen die bij deze opdracht horen. 3 Maak een duidelijke opzet van de inhoud van je rapportage voordat je aan de rapportage begint. 4 Bespreek het rapport met je praktijkopleider voordat je het overhandigt aan het management.

12 Rapportage Arbowetgeving: Doel: Het doel van de Arbowet is het verbeteren van de werkomgeving van een medewerker, zodat het werken voor hun zo makkelijk mogelijk gaat en zonder enige klachten/problemen. Mijn doel is om te onderzoeken of de werkplek zo goed mogelijk is voor de medewerker. De Arbowet: De arbeidsomstandighedenwet is een Nederlandse wet die regels bevat voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van werknemers en zelfstandig ondernemers te bevorderen. Het doel is om ongevallen en ziekten te voorkomen tijdens het werk. De arbowet beschrijft hoe je jouw arbeidsomstandighedenbeleid vormgeeft. Het arbobesluit is een uitwerking van de arbowet en gaat dieper in op een aantal specifieke situaties. De arboregeling vult de bepalingen van het arbobesluit nader in. Kortom de Arbowet is er voor de arbeiders om het werk zo soepel en veilig te laten lopen. Regelgeving voor mijn werk: In het werk wat ik doe, is het heel belangrijk dat de veiligheid aanwezig is, aangezien we hier veel met computers werken moet er dus een goede ventilatie zijn zodat de computers niet te heet worden. Ook moet er worden voorkomen dat er geen lichamelijke klachten komen tijdens het werk. De klachten die je kunt krijgen tijdens het werk hier zijn: Rugklachten, Oogklachten. Aanbeveling werkomstandigheden verbeteren: Beeldschermwerkers kunnen klachten krijgen zoals, Rugklachten en/of Oogklachten. Dit kun je voorkomen door na een bepaalde tijd achter je laptop te zitten een pauze in te lassen of ergens anders mee bezig te gaan. Als je symptomen voelt moet je het direct aangeven bij je leidinggevende, je kan dan vragen of je even pauze mag nemen of met iets anders bezig kan gaan wat niks met een beeldscherm te maken heeft.

13 Opdracht 4 Bedrijfs en persoonsgegevens Bedrijfs en persoonsgegevens worden binnen organisaties beveiligd. 1 Zoek uit hoe binnen jouw organisatie wordt omgegaan met het beveiligen van gegevens. Het beveiligen van gegevens doen ze door op de computers een code er op te zetten, en verder door niet te codes van bepaalde dingen niet door te geven aan anderen zodat er niks verkeerds mee gedaan kan worden. 2 Zoek uit waarom het zo belangrijk is dat persoons en bedrijfsgegevens zijn beveiligd. Anders kan iedereen zomaar bij de gegevens van het bedrijf en kunnen zij misbruik maken van de gegevens. 3 Zoek uit wat jouw eigen verantwoordelijkheid is voor wat betreft beveiliging. Mijn verantwoordelijkheid bij het beveiligen van gegevens is om geen inlogcodes aan andere mensen te geven, zodat zij er geen nare bedoelingen mee kunnen doen. 4 Verwerk de antwoorden op bovenstaande vragen in een kort verslag. Het beveiligen van gegevens doet de organisatie door op de computers een code te zetten, en verder door niet de codes van bepaalde accounts of apparaten door te geven aan anderen zodat er niks verkeerds mee gedaan kan worden. Het is belangrijk dat persoons en bedrijfsgegevens beveiligd worden anders kan namelijk iedereen zomaar bij de gegevens van het bedrijf en kunnen zij misbruik maken van de gegevens. Mijn verantwoordelijkheid bij het beveiligen van gegevens is om geen inlogcodes aan andere mensen te geven, zodat zij er geen nare bedoelingen mee kunnen doen. Opdracht 5 Energie besparen Niet alleen thuis, maar ook op het werk is het belangrijk dat je zuinig omgaat met energie. De overheid heeft daarover eisen opgesteld. Bijvoorbeeld regels voor het verminderen van het energiegebruik door computerapparatuur. De overheid vindt dat er alles aan gedaan moet worden om energieverspilling en milieuvervuiling te voorkomen of te beperken. 1 Stel nu dat je leidinggevende je vraagt uit te zoeken hoe je binnen jouw afdeling minder energie kunt worden gebruikt, zodat het milieu minder belast wordt. 2 Welke tips zou je je leidinggevende geven? 1: Stroom uitzetten wanneer je de computers niet gebruikt. 2: De lampen uitzetten als je niet op de afdeling bent. 3: Minder papier uitprinten, want het kost je papier (en dus geld voor het papier) en het kost stroom vanaf de printer. 4: Wanneer je naar huis gaat, alle lampen en computers etc. helemaal uitzetten. Opdracht 6: Een presentatie over het verwerken van afvalstoffen

14 In deze opdracht ga je je verdiepen in wat er gebeurt met de afvalstoffen die de afdeling produceert. Dit kunnen verschillende soorten stoffen zijn. De ene stof is schadelijker voor het milieu dan de andere. Denk bijvoorbeeld aan een afgekeurde printer of aan stapels te vernietigen papier. 1 Zoek uit welke afvalstoffen er voorkomen binnen de afdeling. 1: Papier wat verkeerd komt uit de printer 2: Inkt vanaf de printers (inkt wordt naar de vuilstort gebracht) 3: Papier verzamelen 4: Resterende stoffen naar de vuilnis. 2 Geef vervolgens je tips over wat de organisatie met deze afvalstoffen zou kunnen doen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan recyclen. Papier wat je overhoudt en waar je nog iets mee kan doen, kan je hergebruiken. De stoffen die je overhoudt kun je gebruiken voor het vullen van bijvoorbeeld kussens. 3 Maak van al je bevindingen een korte presentatie. 4 Geef de presentatie voor je leidinggevende en andere geïnteresseerden. Vragen

15 Deze vragen kun je gebruiken om de opdrachten voor te bereiden. De onderwerpen komen later ook terug in de reflectiegesprekken met je praktijkopleider. 1 Wat moet je doen bij brand? 2 Wat is vanuit je eigen werkplek de snelste vluchtweg? 3 Waar bevindt zich de bedrijfshulpverlening binnen de organisatie? 4 Wat moet je doen bij inbraak? 5 Wat moet je doen bij een ongeval? 6 Hoe kun je een EHBOer binnen de organisatie bereiken? 7 Welke regels zijn er voor het voorkomen van ongevallen? 8 Welke arbeidsomstandigheden in de organisatie kunnen leiden tot gezondheidsproblemen? 9 Welke persoonlijke beschermingsmiddelen worden binnen de organisatie gebruikt? 10 Hoe vaak moeten deze beschermingsmiddelen worden gecontroleerd? 11 Wanneer zijn deze beschermingsmiddelen niet meer bruikbaar? 12 Wat betekent de afkorting Arbowet? Noem vier aspecten van de Arbowet die belangrijk zijn voor je huidige werk. 13 Wie is verantwoordelijk voor het arbobeleid in de organisatie? 14 Wat is de rol van de Inspectie SZW? De Inspectie SZW werkt aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen. Ze doet dit op basis van risicoen omgevingsanalyses. Toezicht en opsporing worden ingezet waar de meest hardnekkige problemen zitten en het effect het grootst is. 15 Wat is het verschil tussen persoons en bedrijfsgegevens? Geef van beide twee voorbeelden. 16 Welke persoons en bedrijfsgegevens vallen onder de geheime gegevens? 17 Hoe worden persoons en bedrijfsgegevens beveiligd?

16 18 Welke afvalstoffen die jouw afdeling produceert, mogen niet gewoon worden weggegooid? 19 Voor het verwerken van afval bestaan diverse methodes. Denk aan recycling, storten, verbranden, enzovoort. Welke methoden worden binnen de organisatie toegepast? Oriënterende opdracht 4 Rechten en plichten als medewerker In opdracht 4 leer je welke rechten en plichten je als medewerker hebt. Door het tekenen van het contract heb je namelijk toegezegd je hieraan te houden. Opdracht 1 Je rechten en plichten uitzoeken Als medewerker heb je rechten en plichten. Voor deze opdrachten ga je uitzoeken welke rechten en plichten je hebt bij ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. 1 Vul kort de belangrijkste rechten en plichten in onderstaand schema in. Schema 1 Bij ziekte Bij arbeids Bij werkloosheid ongeschiktheid Mijn rechten zijn: Recht op ziek zijn, (tijdelijk) niet belastbaar voor werk Een WIA uitkering Een WW uitkering

17 Mijn plichten zijn: Meewerken aan herstel/reintegrati e Gezondheid proberen te verbeteren Eventuele veranderingen in je persoonlijke situatie Inkomsten doorgeven Werk mee aan onderzoek Geef door dat u ziek bent Opdracht 2 De arbeidsovereenkomst Als je ergens gaat werken worden de afspraken die gelden tussen jou en je werkgever op papier gezet. Je hebt dan een arbeidsovereenkomst. Een arbeidsovereenkomst wordt ook wel een contract genoemd. Soms zijn de afspraken tussen jou en je werkgever alleen mondeling gemaakt. Ook dan zijn het afspraken die je werkgever en jij beiden moeten nakomen. 1 Vul het volgende schema in. De zaken die niet in je contract staan vraag je aan het hoofd van de afdeling Personeelszaken (of diegene die daar binnen de organisatie verantwoordelijk voor is). Schema 2 Onderdelen Afspraken 1 Looptijd contract Van tot Arbeidstijden Van 09:00 tot 17:00 uur 3 Aantal uren per week/maand 32 uur per week en 128 uur per maand.. 4 Pauzes om 10:00, om 12:30 en om 15: Vakantieuitkering Hoeveel procent van wat? Wanneer wordt het vakantiegeld uitbetaald? Ja /nee 8% van je brutoloon.. In mei.. 6 Hoeveel vrije dagen heb je? minimaal 4 keer de wekelijkse arbeidsduur aan vakantie..

18 7 Wat zijn advdagen? Heb je ook advdagen? Zo ja, hoeveel? Dit zijn extra gewerkte uren die een werknemer op een ander moment als verlof op kan nemen... Ik heb geen adv dagen.. 8 Heb je recht op een 13e maand? Nee.. Opdracht 3 Een personeels of ORachterban vergadering bijwonen 1 Bespreek met je praktijkopleider of het mogelijk is deel te nemen aan een personeelsof ORachterbanvergadering. 2 Bedenk vooraf waar je op gaat letten. 3 Noteer in het kort die punten van de vergadering die je belangrijk vindt. Soort vergadering: Personeelsvergadering... Datum: Belangrijke punten: Samenwerking met de collega s De communicatie tussen collega s 4 Wat mij opviel tijdens de vergadering: Iedereen heeft wat te vertellen Elkaar goed laten uitpraten en goed naar elkaar luisteren Elkaars ideeën serieus nemen en er goed over praten.

19 Opdracht 4 Uitwerkingen bespreken 1 Bespreek de uitwerkingen van de gemaakte opdrachten met je praktijkopleider. 2 Pas eventueel je uitwerkingen na afloop van dit gesprek nog aan. Vragen Deze vragen kun je gebruiken om de opdrachten voor te bereiden. De onderwerpen komen later ook terug in de reflectiegesprekken met je praktijkopleider. 1 Wat is een arbeidsovereenkomst? 2 Wat zijn de hoofdonderwerpen in een arbeidsovereenkomst? 3 Welke voorschriften gelden er als je ziek wordt? 4 Hoe meld je je ziek? En bij wie? 5 Hoe meld je je beter? En bij wie 6 Gelden er binnen je afdeling of de organisatie nog specifieke regels voor medewerkers? 7 Wat gebeurt er als je je werk helemaal niet meer zou kunnen doen door arbeidsongeschiktheid? 8 Wat is het verschil tussen gedwongen en vrijwillig ontslag? 9 Wat is een ondernemingsraad? 10 Is er in je organisatie een ondernemingsraad? Waarom wel of waarom niet? 11 Wanneer er geen ondernemingsraad is: hoe wordt binnen de organisatie dan gezorgd dat de rechten en plichten van een medewerker bewaakt worden?

20 Tips Vraag je praktijkopleider om hulp als je ergens niet uitkomt. Maak gebruik van internet en als dat er is intranet om meer over de organisatie te weten te komen. Je kunt ook een afspraak met een collega maken, als je iets wilt weten. Maak een planning van je werkzaamheden. Stel prioriteiten. Als je denkt de planning niet te halen, meld dat dan tijdig aan je leidinggevende of de betrokkenen. Let op dat je niet te lang achter elkaar beeldschermwerkzaamheden uitvoert. Probeer altijd milieubewust te handelen. Lees jouw arbeidsovereenkomst goed door en kijk of er geen fouten of onduidelijkheden in staan. Stel vragen als iets onduidelijk is over de arbeidsovereenkomst. Het is belangrijk te weten wie je moet bellen als je ziek bent. Zorg dat je het telefoonnummer dat je moet bellen als je ziek bent ook thuis bij de hand hebt.

Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 3 en 4)

Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 3 en 4) Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 3 en 4) Inhoudsopgave Inleiding... 3 Oriënterende opdracht 1: De organisatie, haar taken, doelstellingen en werkzaamheden... 4 Oriënterende opdracht

Nadere informatie

Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 2)

Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 2) Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 2) Inhoudsopgave Inleiding... 3 Oriënterende opdracht 1: De organisatie, haar taken, doelstellingen en werkzaamheden... 4 Oriënterende opdracht 2:

Nadere informatie

Het BPV bedrijf waar ik stage in loop heeft geen contact met andere afdelingen, omdat er maar één afdeling is.

Het BPV bedrijf waar ik stage in loop heeft geen contact met andere afdelingen, omdat er maar één afdeling is. Opdracht 1: Een organogram maken Opdracht 2: Contacten met andere afdelingen Het BPV bedrijf waar ik stage in loop heeft geen contact met andere afdelingen, omdat er maar één afdeling is. Opdracht 3: Overleg

Nadere informatie

Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 3 en 4)

Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 3 en 4) Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 3 en 4) 1 Inhoud Inleiding... 3 Oriënterende opdracht 1 De organisatie, haar taken, doelstellingen en werkzaamheden... 4 Oriënterende opdracht 2

Nadere informatie

Je functie, taken en planning van werkzaamheden

Je functie, taken en planning van werkzaamheden Oriënterende opdracht 2 Je functie, taken en planning van werkzaamheden Oriëntatie op de organisatie (niveau 2) 2 Je functie, taken en planning van werkzaamheden Inhoud Inleiding... 3 Opdracht 1: Je eigen

Nadere informatie

Oriënterende opdracht 1 De organisatie, haar taken, doelstellingen en werkzaamheden

Oriënterende opdracht 1 De organisatie, haar taken, doelstellingen en werkzaamheden Oriënterende opdracht 1 De organisatie, haar taken, doelstellingen en werkzaamheden Oriëntatie op de organisatie (niveau 3 en 4) Inhoud Inleiding... 3 Opdracht 1: Een organogram maken... 4 Opdracht 2:

Nadere informatie

Praktijkinstructie Bedrijfsoriëntatie 1 (CAL01.1/CREBO:50240)

Praktijkinstructie Bedrijfsoriëntatie 1 (CAL01.1/CREBO:50240) instructie Bedrijfsoriëntatie 1 (CAL01/CREBO:50240) pi.cal0v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

Praktijkinstructie Bedrijfsoriëntatie 2 (CAL01.2/CREBO:50211)

Praktijkinstructie Bedrijfsoriëntatie 2 (CAL01.2/CREBO:50211) instructie Bedrijfsoriëntatie 2 (CAL01.2/CREBO:50211) pi.cal01.2.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

Lesbrief: Safe! Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Safe! Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Safe! Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Ongelukken, kleine hoekjes, ogenblikken... Een ongeluk zit in een

Nadere informatie

STAGEBOEKJE 2016 / 2017

STAGEBOEKJE 2016 / 2017 STAGEBOEKJE 2016 / 2017 Naam: Klas: Bedrijf / Instelling: 1 Dit stageboekje is voor jou gemaakt. Aan de hand van een logboek en een aantal opdrachten hopen we dat je zoveel mogelijk van je stage kunt leren.

Nadere informatie

Arbeidsomstandigheden

Arbeidsomstandigheden t b r o n s e k Arbeidsomstandigheden T Inleiding Wettelijke regels Veiligheid, gezondheid en welzijn Rechten en plichten Uitvoering arbobeleid Inleiding Johan ter Veer, administratief medewerker bij blikfabriek

Nadere informatie

Praktijkinstructie Bedrijfsoriëntatie 3 (CAL01.3/CREBO:50195)

Praktijkinstructie Bedrijfsoriëntatie 3 (CAL01.3/CREBO:50195) instructie Bedrijfsoriëntatie 3 (CAL01.3/CREBO:50195) pi.cal01.3.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

stageboekje STAGE sector economie administratief 3 e klas Handel en Administratie Naam: Klas: (administratief)

stageboekje STAGE sector economie administratief 3 e klas Handel en Administratie Naam: Klas: (administratief) 3 e klas Handel en Administratie stageboekje (administratief) Naam: Klas: stage klas 3 HA (administratief) herzien 2011 1 VOORWOORD Wanneer je net begonnen bent op een nieuwe werkplek zul je aan veel dingen

Nadere informatie

Oriëntatie op het bedrijf

Oriëntatie op het bedrijf Praktijkwerkboek AKA Oriëntatie op het bedrijf 1 Inhoud In het onderdeel Oriëntatie ga je kennismaken met het bedrijf. Je doet de opdrachten die hieronder vetgedrukt staan aangegeven. Daarna vul je een

Nadere informatie

Competentiescan Klant exemplaar

Competentiescan Klant exemplaar Naam klant: Geboortedatum: Datum rapportage: Naam begeleider: Competentiescan Klant exemplaar Dit project wordt mede gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds www.werkeenzorgminder.nl Instructie invullen

Nadere informatie

Bedrijfsoriëntatie 2 BEDRIJFSORIËNTATIE 2 (CAL01.2/CREBO:50211)

Bedrijfsoriëntatie 2 BEDRIJFSORIËNTATIE 2 (CAL01.2/CREBO:50211) BEDRIJFSORIËNTATIE 2 (CAL01.2/CREBO:50211) sd.cal01.2.v1 ECABO, Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd in enige vorm of wijze,

Nadere informatie

Ik heb een gesprek met de arts of de arbeidsdeskundige

Ik heb een gesprek met de arts of de arbeidsdeskundige Ik heb een gesprek met de arts of de arbeidsdeskundige Waarom bent u uitgenodigd? Hoe gaat zo n gesprek over uw WIA-, WAO-, WAZ- of Wajong-uitkering? VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Werk boven

Nadere informatie

Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E.

Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E. Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E. Medewerkers zijn een belangrijke bron van informatie over veiligheid en gezondheid op het werk. Zij hebben belang bij veilige en gezonde werkomstandigheden

Nadere informatie

MEDEWERKERS VRAGENLIJST BRANCHE-RIE TECHNISCHE GROOTHANDEL

MEDEWERKERS VRAGENLIJST BRANCHE-RIE TECHNISCHE GROOTHANDEL 1 Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E. Medewerkers zijn een belangrijke bron van informatie over veiligheid en gezondheid op het werk. Zij hebben belang bij veilige en gezonde werkomstandigheden.

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werknemer Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wat is een functioneringsgesprek?... 7 Waarom is een functioneringsgesprek

Nadere informatie

RSI. Informatie voor werknemers en werkgevers

RSI. Informatie voor werknemers en werkgevers RSI Informatie voor werknemers en werkgevers RSI RSI (Repetitive Strain Injury) is de veelgebruikte verzamelnaam voor klachten aan nek, bovenrug, schouders, armen, polsen en handen. Deze klachten komen

Nadere informatie

Bedrijfsoriëntatie 1 BEDRIJFSORIËNTATIE 1 (CAL01.1/CREBO:50240)

Bedrijfsoriëntatie 1 BEDRIJFSORIËNTATIE 1 (CAL01.1/CREBO:50240) BEDRIJFSORIËNTATIE 1 (CAL01.1/CREBO:50240) sd.cal01.1.v1 ECABO, Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd in enige vorm of wijze,

Nadere informatie

Praktijkinstructie Bedrijfsoriëntatie 4 (CAL01.4/CREBO:50114)

Praktijkinstructie Bedrijfsoriëntatie 4 (CAL01.4/CREBO:50114) instructie Bedrijfsoriëntatie 4 (CAL01.4/CREBO:50114) pi.cal01.4.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

ECONOMIE. Begrippenlijst H4 VMBO-T2. PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw. Bewerkt door D.R. Hendriks. Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn

ECONOMIE. Begrippenlijst H4 VMBO-T2. PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw. Bewerkt door D.R. Hendriks. Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn ECONOMIE VMBO-T2 Begrippenlijst H4 PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw Bewerkt door D.R. Hendriks Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn Versie 1 2013-2014 Begrippenlijst H4 Economie VMBO T2 Hoofdstuk

Nadere informatie

Communicatie in het horecabedrijf. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Wat is communicatie?

Communicatie in het horecabedrijf. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Wat is communicatie? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over communicatie in het horecabedrijf. In de horeca ga je om met gasten en communiceer je met ze. Je gaat als medewerker ook om met je collega s en je zult het

Nadere informatie

Een job als werkervaringsklant? Wat je zeker moet weten

Een job als werkervaringsklant? Wat je zeker moet weten Published on Sociale Centra (https://www.antwerpen.be/socialecentra) Startpagina > Ik zoek hulp > Werk en opleiding > 1. voor werkervaringsklanten > Wat je moet weten Een job als werkervaringsklant? Wat

Nadere informatie

Certificaat B-VCA. Deel 1 van 3

Certificaat B-VCA. Deel 1 van 3 Certificaat B-VCA Deel 1 van 3 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Daphne Ariaens Inhoudelijke redactie: Jurrijn Olie van Soliede opleidingen Titel:

Nadere informatie

Stagewerkmap leerjaar 4

Stagewerkmap leerjaar 4 Stagewerkmap leerjaar 4 Naam leerling: Klas: Periode: 28-10-2019 t/m 8-11-2019 1 Inhoudsopgave Gegevens... 3 Verklarende woordenlijst... 4 Inleiding... 5 Tien gouden regels als je stage gaat lopen... 6

Nadere informatie

Op eigen kracht maar niet alleen

Op eigen kracht maar niet alleen uwv.nl/wajong werk.nl Op eigen kracht maar niet alleen Wat u moet weten als u Wajong aanvraagt Meer informatie Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl/wajong.

Nadere informatie

Bijzondere weersomstandigheden: wat moet je doen?

Bijzondere weersomstandigheden: wat moet je doen? Bijzondere weersomstandigheden: wat moet je doen? Voor iedereen die bij Operations werkt April 2019 1 Inhoud Werken bij bijzondere weersomstandigheden: introductie Bijzondere weersomstandigheden: en nu?

Nadere informatie

STAGE sector economiedetailhandel/bedrijven/instellingen. Stageboekje detailhandel/bedrijven/instellingen 3 E KLAS HA/MC. Sector economie.

STAGE sector economiedetailhandel/bedrijven/instellingen. Stageboekje detailhandel/bedrijven/instellingen 3 E KLAS HA/MC. Sector economie. Stageboekje detailhandel/bedrijven/instellingen 3 E KLAS HA/MC Sector economie Naam: Klas: DETAILHANDEL/BEDRIJVEN/INSTELLINGEN klas 3 MC/HA herzien 2010 1 Voorwoord Wanneer je net begonnen bent op een

Nadere informatie

Meesterproef. Dienstverlening & Commercie. Pleincollege Nuenen

Meesterproef. Dienstverlening & Commercie. Pleincollege Nuenen Meesterproef Dienstverlening & Commercie Pleincollege Nuenen Schooljaar 2015/2016 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Werkomschrijvingen... 4 Algemene eisen... 4 Specifieke eisen... 5 Handel & Administratie...

Nadere informatie

Werken via Attract Uitzendbureau, hoe werkt dat? PERSONEELSGIDS

Werken via Attract Uitzendbureau, hoe werkt dat? PERSONEELSGIDS PERSONEELSGIDS 1. INTRODUCTIE Gefeliciteerd met je nieuwe baan via Attract Uitzendbureau! Werken als uitzendkracht heeft zo zijn voordelen. Je kunt ervaring op doen bij verschillende bedrijven, bijverdienen

Nadere informatie

Hit the Ground Running INGEZET, WAT NU?

Hit the Ground Running INGEZET, WAT NU? INGEZET, WAT NU? Het is belangrijk te beseffen dat niet iedere opdrachtgever een gedegen inwerkprogramma heeft zoals je bij Calco bent tegengekomen. Dat de laptop klaarstaat op je nieuwe bureau, je stoel

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Een werkgever is ook verplicht zich aan allerlei wetten te houden. Een van die wetten is de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg de Arbo-wet.

Een werkgever is ook verplicht zich aan allerlei wetten te houden. Een van die wetten is de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg de Arbo-wet. Arbo Inhoud Arbowet Als werknemer in een winkel heb je samen met de werkgever afspraken genaakt over het werk dat je doet. Dat zijn niet de enige regels waaraan een bedrijf zich moet houden. We gaan het

Nadere informatie

de Geeltjes methode slim plannen helpt je verder

de Geeltjes methode slim plannen helpt je verder de Geeltjes methode slim plannen helpt je verder de geeltjesmethode pag. 2 De Geeltjesmethode Ben je altijd druk en geleefd te worden door alles wat je moet of wat anderen van je willen? Je kunt je soms

Nadere informatie

1.1 Hoe vrijblijvend is de Arbowet?

1.1 Hoe vrijblijvend is de Arbowet? 1 Arbo 17 de meest gestelde vragen in de schoonmaak 1 Arbo Arbeidsomstandigheden hebben de laatste decennia veel aandacht gekregen, en terecht. Vaak is al gebleken dat met soms eenvoudige werkplekaanpassingen,

Nadere informatie

Ebook. De vijf geheimen van succesvol delegeren

Ebook. De vijf geheimen van succesvol delegeren Ebook De vijf geheimen van succesvol delegeren Ir. Jo Spiertz www.mkbleerplan.nl Gefeliciteerd met het downloaden van dit EBook! Stuur dit Ebook gerust door naar collega s, relaties, of vrienden en bekenden

Nadere informatie

Samenvatting Zorg en welzijn SPW handboek vaardigheden

Samenvatting Zorg en welzijn SPW handboek vaardigheden Samenvatting Zorg en welzijn SPW handboek v Samenvatting door een scholier 1846 woorden 4 november 2007 5,9 18 keer beoordeeld Vak Zorg en welzijn Allerlei samenvattingen die ik gemaakt heb voor SPW niveau

Nadere informatie

Dit is het woordenboek behorend bij de digitale cursus van Taal voor het Leven - Werk ze!.

Dit is het woordenboek behorend bij de digitale cursus van Taal voor het Leven - Werk ze!. WOORDENBOEK Dit is het woordenboek behorend bij de digitale cursus van Taal voor het Leven - Werk ze!. In dit woordenboek kun je alle woorden met een sterretje (*) terugvinden. De woorden staan per les

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk 2 12 Feedback geven Feedback is een boodschap over het gedrag of de prestaties van een ander. Feedback is onmisbaar als je met anderen samenwerkt. Je moet zo nu en dan kunnen zeggen dat het werk van de

Nadere informatie

- Jouw plek in de organisatie

- Jouw plek in de organisatie THEORIEVRACiEN - Jouw plek in de organisatie 1 Leg in je eigen woorden uit wat er wordt bedoeld met kleinschalige kinderopvang. 2 a Als je als onderwijsassistent werkt, doe je dat samen met een docent.

Nadere informatie

HANDOUT. Waarover moet ik nadenken als ik vrijwilligerswerk wil doen?

HANDOUT. Waarover moet ik nadenken als ik vrijwilligerswerk wil doen? Waarover moet ik nadenken als ik vrijwilligerswerk wil doen? Je hebt overwogen om vrijwilligerswerk te gaan doen. Wat goed! Als je vrijwilligerswerk wilt gaan doen zijn er veel dingen om over na te denken

Nadere informatie

Handleiding Proeve van Bekwaamheid voor de deelnemer. Dossiers VMBO

Handleiding Proeve van Bekwaamheid voor de deelnemer. Dossiers VMBO Handleiding Proeve van Bekwaamheid voor de deelnemer Dossiers VMBO Inhoudsopgave Inleiding... 3 Informatie Proeve... 4 Kerntaak, werkprocessen, competenties en beoordelingscriteria... 4 De beoordeling

Nadere informatie

Informatieblad Nieuwe Arbowet

Informatieblad Nieuwe Arbowet Informatieblad Nieuwe Arbowet Op 1 juli 2017 is de gewijzigde Arbowet ingegaan. De wijzigingen hebben voornamelijk betrekking op de rol en de positie van de bedrijfsarts. Maar ook de positie van de ondernemingsraad

Nadere informatie

Certificaat B-VCA. Deel 2 van 3

Certificaat B-VCA. Deel 2 van 3 Certificaat B-VCA Deel 2 van 3 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Daphne Ariaens Inhoudelijke redactie: Jurrijn Olie van Soliede opleidingen Titel:

Nadere informatie

Welkom op de werkvloer Kennismaken met je stagebedrijf

Welkom op de werkvloer Kennismaken met je stagebedrijf Welkom op de werkvloer Kennismaken met je stagebedrijf Praktijkboek voor de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg in het vmbo brug tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven Welkom op de werkvloer Kennismaken

Nadere informatie

Bij een effectieve introductie komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Bij een effectieve introductie komen de volgende onderwerpen aan de orde: Introductie checklist voor het leerbedrijf. Waarom deze introductie-brochure? Wanneer een leerling op de eerste dag van zijn BPV bij een bedrijf aan komt, is dat hoogst waarschijnlijk zijn eerste dag,

Nadere informatie

Protocol voor het handelen bij ongevallen

Protocol voor het handelen bij ongevallen Protocol voor het handelen bij ongevallen Maart 2016 Op grond van de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg de Arbowet, is de werkgever verplicht om ongevallen op te nemen in een ongevallenregister en ernstige

Nadere informatie

Talentmeting in korte trajecten

Talentmeting in korte trajecten Talentmeting in korte trajecten Het portfolio is voor kort durende maatschappelijke stages een te uitgebreid middel om mee te werken. Voor de kortdurende intensieve maatschappelijke stages is een andere

Nadere informatie

senior kennis junior ambitie In 4 stappen naar een fit pensioen

senior kennis junior ambitie In 4 stappen naar een fit pensioen senior kennis junior ambitie In 4 stappen naar een fit pensioen Generatiepact Metalektro werkt aan morgen Met het Generatiepact Metalektro krijg je de mogelijkheid om minder uren te werken, met volledig

Nadere informatie

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin)

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Lay-out Bob Snel (trainer ATC Amstelduin) Document Versie maart 2007 Meer informatie E-mail:

Nadere informatie

EEN VOLLE GEREEDSCHAPSKIST? Duurzame generatie inzetbaarheid 26 september 2018

EEN VOLLE GEREEDSCHAPSKIST? Duurzame generatie inzetbaarheid 26 september 2018 EEN VOLLE GEREEDSCHAPSKIST? Duurzame generatie inzetbaarheid 26 september 2018 1 Kennismaking Naam Organisatie Wat is uw favoriete gereedschap voor de medezeggenschap? 2 Duurzame inzetbaarheid Duurzame

Nadere informatie

WIJ en jij Wet investeren in jongeren

WIJ en jij Wet investeren in jongeren Ik heb een WW-uitkering. Krijg ik een werkleeraanbod? Je krijgt pas een werkleeraanbod als je WW-uitkering is afgelopen. Zolang je een WW-uitkering krijgt, geldt voor jou de sollicitatie- en reintegratieplicht

Nadere informatie

Verzuim- en re-integratieprotocol AURO

Verzuim- en re-integratieprotocol AURO Verzuim- en re-integratieprotocol AURO vastgesteld 15 september 2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Begrippenlijst 3. Rechten en plichten 4. Ik ben ziek en nu? 5. Rolverdeling 6. Procesverloop 7. Ziek

Nadere informatie

BPV Styling Design 1e jaars 2009 2010

BPV Styling Design 1e jaars 2009 2010 BPV Styling Design 1 e jaars 2009 2010 BPV STYLING DESIGN 2009-2010 Voor je ligt het werkboek voor de eerste BPV-periode van het eerste jaar. De volgende afspraken gelden voor deze stage: Per week loop

Nadere informatie

Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid

Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid Deze gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid is gemaakt door Berenschot in opdracht van A+O in het kader van het Sectorplan Metalektro. Inleiding Deze gesprekswijzer

Nadere informatie

Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS:

Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS: Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS: Inhoudsopgave Gegevens van het talent, de school en het leerbedrijf... 1 Belangrijke regels... 3 Wat wordt er van je verwacht als je stageloopt?... 4 Verslagonderdeel A...

Nadere informatie

Om medewerkers van Eigen Haard de mogelijkheid te geven misstanden te melden hebben wij deze Klokkenluiderregeling opgesteld.

Om medewerkers van Eigen Haard de mogelijkheid te geven misstanden te melden hebben wij deze Klokkenluiderregeling opgesteld. De Klokkenluiderregeling van Eigen Haard Eigen Haard wil een inspirerende werkomgeving creëren waar competente medewerkers ondernemend kunnen handelen. Maar we zijn ook een bedrijf dat de integriteit hoog

Nadere informatie

EEN VOLLE GEREEDSCHAPSKIST? Duurzame generatie inzetbaarheid 28 maart 2018

EEN VOLLE GEREEDSCHAPSKIST? Duurzame generatie inzetbaarheid 28 maart 2018 EEN VOLLE GEREEDSCHAPSKIST? Duurzame generatie inzetbaarheid 28 maart 2018 1 Kennismaking Wat is uw favoriete gereedschap voor de medezeggenschap? 2 Duurzame inzetbaarheid Duurzame inzet van medewerkers

Nadere informatie

Een makkelijke manier om foto s te bewaren in mooie fotoverhalen.

Een makkelijke manier om foto s te bewaren in mooie fotoverhalen. trnd projectboek CEWE PhotoGurus Een makkelijke manier om foto s te bewaren in mooie fotoverhalen. trnd-project Projectblog: www.trnd.nl/cewe Jouw contactpersoon bij trnd: fynn@trnd.nl Omdat herinneringen

Nadere informatie

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Dit doe je zelf tegen stress Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Pak stress op tijd aan 4 - Herken eerst wanneer stress ongezond wordt - Tips

Nadere informatie

CHECKLIST TELEWERKEN Werkzaamheden Voorwaarden en faciliteiten Telewerkovereenkomst Nota Bene

CHECKLIST TELEWERKEN Werkzaamheden Voorwaarden en faciliteiten Telewerkovereenkomst Nota Bene CHECKLIST TELEWERKEN Deze checklist biedt een aantal die behulpzaam zijn bij de invoering van telewerken binnen de arbeidsorganisatie. Werkzaamheden er zijn werkzaamheden die geschikt zijn voor telewerk:

Nadere informatie

WIJ-Wet Investeren in Jongeren

WIJ-Wet Investeren in Jongeren WIJ-Wet Investeren in Jongeren Afdeling Samenleving Bezoekadres: 1 e bezoek: Publiekscentrum Raadhuisplein 2 Krimpen aan den IJssel Openingstijden: Maandag; 08.30 12.30 uur Dinsdag; 08.30 12.30 uur Woensdag;

Nadere informatie

STAGE LOGBOEK 3MAVO Naam: Klas:

STAGE LOGBOEK 3MAVO Naam: Klas: STAGE LOGBOEK 3MAVO Naam: Klas: Waarom een stageperiode Het vmbo-onderwijs bereidt leerlingen voor op een vervolgopleiding in het MBO. In dat kader wordt er voor de leerlingen van 3 mavo in maart 2016

Nadere informatie

Informatiebeveiliging

Informatiebeveiliging Informatiebeveiliging Praktische adviezen voor informatiebeveiliging waarmee je gelijk aan de slag kunt. Digitaal, maar ook op de werkvloer, thuis of op locatie bij een klant. Uitgave mei 2018 Totaal ontzorgd

Nadere informatie

Wet investeren in jongeren (WIJ)

Wet investeren in jongeren (WIJ) 1 INFORMATIEFOLDER WERKPLEIN VENRAY E.O. Wet investeren in jongeren (WIJ) Wat is de WIJ? WIJ staat voor Wet investeren in jongeren (WIJ). Dit is een nieuwe wet die ervoor moet zorgen dat alle jongeren

Nadere informatie

Meer werkplezier in 3 stappen! Ontdek welke veranderingen jouw werkplezier vergroten.

Meer werkplezier in 3 stappen! Ontdek welke veranderingen jouw werkplezier vergroten. Meer werkplezier in 3 stappen! Ontdek welke veranderingen jouw werkplezier vergroten. Verander je werkomstandigheden en vergroot je werkplezier! Plezierig werken betekent jezelf vitaal en tevreden voelen

Nadere informatie

Op eigen kracht maar niet alleen. Wat u moet weten als u Wajong aanvraagt

Op eigen kracht maar niet alleen. Wat u moet weten als u Wajong aanvraagt Op eigen kracht maar niet alleen Wat u moet weten als u Wajong aanvraagt Inhoud Wajong in het kort 3 Hoe gaat de aanvraag Wajong? 6 Op gesprek 9 De beslissing 11 Afspraak met uw contactpersoon: een plan

Nadere informatie

Leren en werken bij De Belvertshoeve

Leren en werken bij De Belvertshoeve Themabundel Leren en werken bij De Belvertshoeve Assistent medewerker Dit project is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage uit het Europees Sociaal Fonds Voorwoord Deze themabundel is bedoeld als werkboek

Nadere informatie

Voorbeeld Praktijkopdracht. Bibliotheekmedewerker niveau 4

Voorbeeld Praktijkopdracht. Bibliotheekmedewerker niveau 4 Voorbeeld Praktijkopdracht Bibliotheekmedewerker niveau 4 Betreft: Dagelijkse werkzaamheden coördineren Kwalificatiedossier Medewerker informatiedienstverlening 2011-2012 Kwalificatie Bibliotheekmedewerker

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Dit deel gaat over de opdrachten tijdens de stage.

Inkijkexemplaar. Dit deel gaat over de opdrachten tijdens de stage. Dit deel gaat over de opdrachten tijdens de stage. Je kunt een woordenlijst aanleggen. Je kunt een evaluatie invullen. Je weet wat formeel en informeel betekent. Je kunt een interview op je stageplaats

Nadere informatie

Hoe werk je met het projectenboek?

Hoe werk je met het projectenboek? Hoe werk je met het projectenboek? In dit boek ga je allerlei opdrachten maken met groen in de hoofdrol. Je gaat toepassen wat je in de afgelopen jaren hebt geleerd. Ook leer je er nog een hoop nieuwe

Nadere informatie

Verzuimprotocol. 1. Inleiding. 2. Visie op verzuim

Verzuimprotocol. 1. Inleiding. 2. Visie op verzuim Verzuimprotocol 1. Inleiding Pieter van Foreest streeft naar een gezond personeelsbeleid, waarbij vitale medewerkers, goede werkomstandigheden, een optimale bezetting en medewerkers die met plezier werken

Nadere informatie

Ziekteverzuimreglement Inhoud

Ziekteverzuimreglement Inhoud Ziekteverzuimreglement Inhoud 1. Tijdig ziekmelden... 2 2. Verstrekken van informatie... 2 3. Controle... 3 4. Begeleiding door de werkgever... 3 5. Controle en begeleiding door de arbodienst... 3 6. Vakantie

Nadere informatie

CP16. ziek- en betermelden

CP16. ziek- en betermelden CP16 ziek- en betermelden Bent u ziek? Kunt u daarom niet werken? Geef het dan door aan uw baas. Dat is normaal in Nederland. Als u wat langer ziek bent, maakt u een afspraak met de bedrijfsarts. Als u

Nadere informatie

Thema Nederlandse cultuur en gewoontes

Thema Nederlandse cultuur en gewoontes http://www.edusom.nl Thema Nederlandse cultuur en gewoontes Lesbrief 32. Mag ik even uitpraten? Wat leert u in deze les? Eén lange zin maken van twee korte zinnen. Je mening geven. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Hoe werkt dat in de relaxbranche?

Hoe werkt dat in de relaxbranche? Belasting Hoe werkt dat in de relaxbranche? Werk je in een seksclub, massagesalon, privéhuis, sauna of escortservice? Of in een vergelijkbaar bedrijf? Ben je dan in loondienst of niet? Hoe zit dat? En

Nadere informatie

Wat zijn mijn rechten en plichten bij een WAO/WIA/ WAZ/ Wajong-uitkering? Wat als u zich niet aan de regels houdt?

Wat zijn mijn rechten en plichten bij een WAO/WIA/ WAZ/ Wajong-uitkering? Wat als u zich niet aan de regels houdt? Wat zijn mijn rechten en plichten bij een WAO/WIA/ WAZ/ Wajong-uitkering? Wat als u zich niet aan de regels houdt? VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Werk boven uitkering UWV verstrekt tijdelijk inkomen

Nadere informatie

Verzuimreglement. Informatie, regelgeving en procedure. Versie januari Pagina 1 van 5

Verzuimreglement. Informatie, regelgeving en procedure. Versie januari Pagina 1 van 5 Verzuimreglement Informatie, regelgeving en procedure Versie januari 2018 Pagina 1 van 5 Verzuimreglement Belangrijk is dat bij Erick Personeelsdiensten B.V. gewerkt wordt in een veilige en gezonde werkomgeving.

Nadere informatie

Haal het beste uit jezelf met het. Individueel Ontwikkelings Plan!

Haal het beste uit jezelf met het. Individueel Ontwikkelings Plan! Haal het beste uit jezelf met het Individueel Ontwikkelings Plan! 2 Inleiding Je werkt in de sociale werkvoorziening. Daar is het de gewoonte dat je je kwaliteiten en talenten blijft ontwikkelen. Je kunt

Nadere informatie

Aanvraag Wajong. brochure. Regelingen en voorzieningen CODE 1.3.3.36

Aanvraag Wajong. brochure. Regelingen en voorzieningen CODE 1.3.3.36 Regelingen en voorzieningen CODE 1.3.3.36 Aanvraag Wajong brochure bronnen Brochure UWV "Op eigen kracht maar niet alleen. Wat u moet weten als u Wajong aanvraagt", september 2011, te downloaden op www.uwv.nl

Nadere informatie

Wet investeren in jongeren (WIJ)

Wet investeren in jongeren (WIJ) Wet investeren in jongeren (WIJ) WIJ staat voor Wet investeren in jongeren (WIJ). Dit is een nieuwe wet die ervoor moet zorgen dat alle jongeren tot 27 jaar een opleiding volgen of werken. Wat is de WIJ?

Nadere informatie

Samenvatting Economie Hoofdstuk 2, Werken

Samenvatting Economie Hoofdstuk 2, Werken Samenvatting Economie Hoofdstuk 2, Werken Samenvatting door een scholier 1198 woorden 9 juni 2007 6,4 30 keer beoordeeld Vak Methode Economie Pincode Economie Hst 2 Werken Paragraaf 2.1 taakverlening Elk

Nadere informatie

Hoe werkt dat in de relaxbranche?

Hoe werkt dat in de relaxbranche? Belasting Hoe werkt dat in de relaxbranche? Werk je in een seksclub, massagesalon, privéhuis, sauna of escortservice? Of in een vergelijkbaar bedrijf? Ben je dan in loondienst of niet? Hoe zit dat? En

Nadere informatie

Weet wat je kan. Je laten horen

Weet wat je kan. Je laten horen Weet wat je kan Je laten horen Jij bent er ook nog Hoofdstuk 7 gaat over vertellen wat je moeilijk vindt. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: Jij bent er ook nog. blz 2 Je laten horen. blz 3 Moeite

Nadere informatie

BPV. Financieel Administratief Medewerker. Planning en beoordeling. Noorderpoort

BPV. Financieel Administratief Medewerker. Planning en beoordeling. Noorderpoort BPV Planning en beoordeling Financieel Administratief Medewerker Noorderpoort Opwierderweg 2 Postbus 13 9902 AA Appingedam Tel 0596692929 Bpvcoördinator Dhr. B.Stok Inhoudsopgave Overzicht BPVstappenplan

Nadere informatie

Vrijwilligers en Arbeidsomstandigheden

Vrijwilligers en Arbeidsomstandigheden Vrijwilligers en Arbeidsomstandigheden Frank Rijshouwer Hogere Veiligheidskundige 20 juni 2006 1 Arbowetgeving Arbeidsomstandighedenwet Arbeidsomstandighedenbesluit Arbeidsomstandighedenregeling Arbo-

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek.

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek. Wat leert u in deze les? Moeten en hoeven gebruiken. Vragen hoe het met uw kind gaat. Veel succes! Deze les is ontwikkeld

Nadere informatie

URGERSCHAP ORGANISATIES. AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen.

URGERSCHAP ORGANISATIES. AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. URGERSCHAP - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN!

MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Naam: Klas: Handboek Maatschappelijke Stage (MaS) Heerbeeck College Best Schooljaar 2018-2019 MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Sociaal MaS Extra Handen Samenwerken Vrijwillig Inzet Bijdrage Maatschappij

Nadere informatie

DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN. Illustraties: Corien Bögels

DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN. Illustraties: Corien Bögels DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN Illustraties: Corien Bögels 1 De Zes-stappenmethode Zelf werken aan je werkprocessen In het eerste leerjaar krijg je vaker voorbereidende opdrachten

Nadere informatie

Ik, leren en werken. Aan het werk

Ik, leren en werken. Aan het werk Ik, leren en werken Aan het werk Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Marian van der Meijs, werkzaam bij ICBA Inhoudelijke redactie: Daphne Ariaens

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

TOELICHTING VOOR MEDEWERKERS. Datum: 9 oktober 2013

TOELICHTING VOOR MEDEWERKERS. Datum: 9 oktober 2013 TOELICHTING VOOR MEDEWERKERS Datum: 9 oktober 2013 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 1.1 Payrolling... 3 1.2 Online- People... 3 2. Rechten en plichten... 4 2.1 Opbouw van je rechten... 4 2.2 Vakantieregeling...

Nadere informatie

Aanvraag deskundigenoordeel door werkgever

Aanvraag deskundigenoordeel door werkgever Aanvraag deskundigenoordeel door werkgever Algemeen deel Waarom dit formulier? Uw werknemer heeft zich ziek gemeld. U en uw werknemer moeten er nu alles aan doen om uw werknemer zo snel mogelijk weer aan

Nadere informatie

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Met elkaar in gesprek over (social) media 1 Inleiding De wereld verandert. Je kunt steeds meer dingen doen op je computer, laptop,

Nadere informatie

Handleiding Aysist Zelfregistratie (Voor medewerkers met een vast rooster)

Handleiding Aysist Zelfregistratie (Voor medewerkers met een vast rooster) Handleiding Aysist Zelfregistratie (Voor medewerkers met een vast rooster) Inleiding Kantoormedewerkers (medewerkers met een vast rooster) kunnen in Aysist zelf hun werk, verlof- en ziekteuren registreren.

Nadere informatie