[.: ; s. I -" :n zijn als regel eerste versies van te schrijven rapporten. Werkdocument Cb/Cdw van W. Boxsern. september.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "[.: ; s. I -" :n zijn als regel eerste versies van te schrijven rapporten. Werkdocument 1984-185 Cb/Cdw van W. Boxsern. september."

Transcriptie

1 Ripsdiensl vwr da Uwlmoer~0ld.R. Smedinghuia, LeWad Werkdocument Cb/Cdw van W. Boxsern september. 1984' De kosten van energie in Nederland per 1 januari 1984 INHOUD.,.,. 1. INLEIDING 2 2. ENERGIE, ENERGIEBRONNEN EN KOSTEN 3 RESULTATEN VAN ONDERZOEK Algerneen Produktiekosten van fossiele brandstoffen Produktiekosten voor elektricitiet Produktiekosten voor warmte Produktiekosten voor energie uit warrntekrachtkoppeling Eindverbruikersprijzen van energie Toekornstige ontwikkelingen 4. SAMENVATTING, CONCLUSIES EN AANBEVELINGEN 13 INFORMATIEBRONNEN 14 BIJLAGEN 1. Energie-eenheden 2. Aanbod en vraag van energiebronnen en energiesoorten 7663 :4/hh [.: ; s. I -" :n zijn als regel eerste versies van te schrijven rapporten I 8%. :schreven tekst) en daardoor uitsluitend bested voor intern de verantwoordelijkheid voor de tekst berust bij de auteur.

2 1. INLEIDING In discussies over energieverbruik en energiebronnen wordt vaak de vraag gesteld: wat zijn de produktiekosten van energie in Nederland? Deze vraag is eenvoudiger gesteld, dan beantwoord: zij roept zelfs nieuwe vragen op. Over welke energie hebben we her: de fosiele energiebronnen aardgas, steenkolen of de duurzame energiebronnen zoals windenergie en zonne-energie? Speelt de plek waar de energie gewonnen wordt een rol? Gaat het om de produktiekosten van energiebronnen in het land of het gebied van herkomst of gaat het eigenlijk om de prijs die de eindverbruiker voor zijn energie moet betalen? Om welke eindverbruiker gaat her dan: de kleinverbruikers (i.c. de gezinshuishoudens) of de grootverbruikers'zoals elektriciteitscentrales en basisindustrietb? In de volgende paragrafen blijkt dateen eenduidig antwoord op de eerst gestelde vraag-niet goed mogelijk is. Daarom is voor een aantal energiebronnen -aardgas, aardolie, steenkool en uranium- aangegeven met welke produktiekosten globaal moet worden gerekend afhankelijk van een aantal omstandigheden. Daarnaast wordt globaal aangegeven met welke eindverbruikersprijs moet worden gerekend voor de energievonnen elektriciteit en warmte afhsnkelijk van soort eindverbruiker en gebruikte'produktietechniek (m.n. bij elektriciteit). Ten slotte worden uit de vergelijking van de produktiekosten enkele conclusies getrokken en aanbevelingen gedaan.

3 2. ENERGIE, ENERGIESOORTEN EN KOSTEN Wanneer over energie wordt gesproken moet er onderscheid worden gemaakt in primaire en secundaire energie. primaire energie komt in verschillende vormen op aarde voor:. als fossiele energiebronnen in de vorm van brandstoffen zoals aardgas, aardolie, steenkool en uranium.. als duurzame energiebronnen in de vorm van windenergie, zonne-energie, waterkracht, aardwarmte en biomassa. Bij de laatste vorm moet m.n. gedacht worden aan hout, stro, mest e.d. Primaire energie is meestal niet rechtstreek bruikbaar, een enkele uitzondering zoals aardgas en hout daargelaten, en moet worden bewerkt of omgezet in andere meer bruikbare energievormen. Dit wordt we1 de secundaire energie genoemd. Voorbeelden hiervan zijn aardolieprodukten zoals benzine, stookolie, dieselolie en huisbrandolie, maar ook elektriciteit en biogas. Deze omzetting vindt plaats omdat de secundaire energievormen vaak beter hanteerbaar zijn en gebruiksvoordelen bieden. De primaire en secundaire energievormen worden voor verschillende doeleinden gebruikt als grondstof door de industriesector als warmtebron door de huishoud-, diensten- en industriesector voor verlichting door alle sectoren - voor beweging door de industrie-, landbouw- en transportsector. Het omzetten van de ene energievorm in de andere gaat met verliezen gepaard. Van de 2750 PJ~) welke in 1983 in Nederland is verbruikt is slechts 55% nuttig besteed (figuur 1). AANBOD VERBRUIK 40% 0 NUTTIG 13% 32% DIENSTEN 16% 55% 3 x 1 STEENKOOC] 3% INDUSTRIE 43% OVERIGE ']-0% LANDBOUW 5% NIET NUTTIG TRANSPORT 13% Totaal 100% = 2750 PJ 1) 0.a. Uranium, wind, biomassa, e.d. Figuur 1. Energieverbruik in Nederland en verdeling van energiesoorten over verbruikssectoren PJ = 1015 Joules, voor nadere uitleg zie bijlage 1

4 In dit onderzoek heeft de aandacht zich gericht op de volgende energiebronnen: aardgas aardolie steenkool uranium aardwarmte. biomassa (hout, mest) waterkracht. windenergie. zonne-energie Ten aanzien van de direct bruikbare energievormen heeft de aandacht zich m.n. gericht op de elektriciteitsproduktie, de warmteproduktie en de produktie van energie uit warmtekrachtkoppeling. Uit de figuren 1.1. t/m 1.8. in bijlage 2 kan worden afgeleid, welke plaats de verschillende primaire en secundaire energievormen innemen in de totale energievoorziening in Nederland. Basis voor deze figuren is het vereenvoudigd netwezkschema van het energiemodel SELPE van het Energie Studie centrum ten behoeve van de Maatschappelijke Discussie over het energiebeleid in Nederland (Boonekamp e.a., 1983). De vraag naar de (produktie)kosten van energie in Nederland is nu als volgt gelnterpreteerd: - Van de fossiele energiebronnen aardgas, aardolie, steenkool en uranium is bepaald wat de produktiekosten zijn. Onder de produktiekosten worden dan verstaan de kosten voor winning, het binnenlandse transport, het laden, he; zeetransport en het lossen. ~e winningskosten (kapitaal, rente, bediening en onderhood) zijn sterk afhankelijk van het land of gebied van herkomst en de wijze waarop winning plaatsvindt. - Van de bruikbare energievormen elektriciteit en warmte is bepaald wat de produktiekosten zijn. Deze zijn echter afhankelijk van de gehanteerde produktietechniek. - Ten slotte is bepaald wat de kosten zijn voor de eindverbruiker van energie i.c. de consument. Deze.kosten zijn afhankelijk van het soort eindverbruiker (industrie, huishoudens transport), de belastingen en milieuheffingen en de winsten die worden gemaakt door exploitatie maatschappijen en distributiebedrijven.

5 3. RESULTATEN VAN ONDERZOEK 3.1. Algemeen Alle genoemde kosten zijn uitgedrukt in gldlgj, gebaseerd op het prijspeil van 1 januari Een groot aantal koitencijfers is uitgedrukt in Amerikaanse'dollars. Voor de omrekening in guldens is een dollarkoers aangehouden van f 2,75 t.w. het gemiddelde voor De kosten vermeld 'in tabel 3.1. zijn verkregen door zelf op allerlei. plaatsen informatie in te winnen; de kosten in de,tabellen 3.2 tlm 3.5. zijn ontleend aan een studie van het Energie Studie ~ entr&'~~~ (SMDE, 1983). Ten aanzien van de kapitaalkosten is in elk geval in de tabellen'3.2. en 3.3. gerekend met'een rekle rente van 5% en een afschrijvingstermijn van 20 tot 30 jaar voor respectievelijk technische installaties. en gebouwen. Met subsidies in de vorm van bij voorbeeld een WIR-premie, welke we1 kan oplopen tot 40% van de kapitaalsinvestering is geen rekening gehouden. Voor belastingen is gerekend met een BTW-tariefvan,l9%, een enkele uitzondering zoals tuindets die aardgas verbruiken daargelaten. Dan is het BTW-tarief 5% Produktiekosten van fossiele brandstoffen De produktiekosten van de fossiele brandstoffen zijn samengevat in tabel 3.l. Tabel 3.1. Produktiekosten van fossiele brandstoffen in gld/gj exclusief BTW en winsten. Prijspeil januari 1984 Energiebron aardgas I / eardolie steenkooldagbouw steenkoolmi jnbouw uranium* Herkomstl Maatschappij visie Groningen Noordzee Niddenoosten Noordzee USA (teerlanden USA Canada Australie USA Australie Zuidafrika Polen Frankri jk Westduitsland Engeland Belgie technocratische visie milieu visie winning 1,30 6,50 1,30 1,75 1,55 2,50 1,95 1,95 1,65 binnenlands transport 1,50 1,50 1,50 1,50 0,75 ' 1,20 0,75 0,65 0,75 laden 0,15 0,15 0,20 0,15 0,20 0,15 0,05 zeetransport 0, ,40 0,70 1,40 0,95 0,45 lossen 0,20 0,20 0,20 0,20 0,20 0,20 0,20 totaal 1 2, ,lO, 7, ,OO 1 4,10 j 4,60 4,lO 4,75 4,50 3,90 3,lO 8,05 8,45 8,40 10,75 9, * Aangegeven zijn de kosten van de gehele splijtstofcyclus, welke loopt van winning uranium erts via conversie en verrijking tot fabricage van splijtstofelementen. 5

6 Uit tabel 3.1. blijkt dat de produktiekosten voor de verschillende fossiele energiebronnen nogal uiteen lopen. Sons zit er we1 een factor 4-6 verschil tussen de minimale en maximale produktiekosten. Dit hangt nauw samen met het gebied van herkomst en de gebruikte exploitatietechnieken. De verschillen in transportkosten bij steenkool hangen bij voorbeeld nauw samen met het felt of de steenkool afkomstig is uit het westen of het oosten van de USA. Voor aardgas maakt het bij voorbeeld nogal een groot verachil of dit zo uit de gasbel in Slochteren kan worden gehaald of dat het gas afkomstig is uit moeilijk toegankelijke gebieden zoals de Noordzee of zelfs Noord SiberiS. Hetzelfde verhaal geldt in grote lijnen ook voor aardolie en steenkool. Bij steenkool bij voorbeeld speelt een rol de soort mijn (dagbouw of mijbouw) en arbeidskosten. Deze laatste zijn in Zuid Afrika en Polen lager dan bij voorbeeld in Belgie en Engeland. Een laatste factor ter verklaring van de kostenverschillen ligt in het feit dat niet van alle energiebronnen bekend is op welke manier met welke aannames de produktiekosten zijn berekend. Wat uranium betreft: een schatting van de produktiekosten is uitermate lastig. Uranium erts op zich heeft een zeer laag uranium gehalte en moet worden verrijkt en omgezet in splijtatofelementen. Deze kunnen dan als brandstof worden gebruikt in kern(energie)centrales. Aangegeven zijn de kosten voor de gehele splijstofcyclus. De informatie hierover is afkomstig van een studie van het KIVIfNIRIA welke is uitgevoerd in het kader van de Maatschappelijke Discussie over het Energiebeleid in Nederland.. In de tabel zijn twee bedragen genoemd. Het hoogste komt uit de milieu wereld, die bij de berekening van de gehele splijstofcyclus een veel hogere kapitaalsinvestering opvoert dan de technocraten. Eenduidigheid hierover bestaat er niet maar langjarige ervaringscijfers bestaan ook niet. Vandaar dat de beide uiterste schattingen zijn weergegeven Produktiekosten voor elektriciteit De produktie van elektriciteit kan op verschillende manieren plaatsvinden:. Gecentraliseerd in grote elektriciteitscentrales met behulp van fossiele brandstoffen;. Gedecentraliseerd in kleinere produktie-eenheden, veelal warmtekrachtinstallaties, windturbines of waterkrachtcentrales. De produktiekosten van elektriciteit zijn samengevat in tabel 3.2. De meeste gegevens zijn ontleend aan een studie die het ~ne;~ie Studie Centrum heeft uitgevoerd in het kader van de Maatschappelijke Discussie over het Energiebeleid in Nederland (Koenders, 1983).

7 Tabel 3.2. Produktiekosten voor elektriciteit: gemiddelde a -centrale prijs voor energiebron in gld/gj. Prijspeil 1 januari Energiebronnen kapitaal,.,., kosten bedieningl onderhoud brandstof') totaal Fossiele brandstoffen aardgas steenkolen. stookolie. uranium (technocr. visie). uranium (sociocr. visie) 4,45 6,40. 5,55 13,05 26,65 1,95 3,60 1,95 3,05, --- 4,45 I 30,55 17,50 31,65 9,75 16,65 36,95 27,50 39,15 25,85 47,75 Stromingsbronnen. waterkracht.' windenergie 10 m 16 m 4 30 m 20,55 31,30 23,90 34,45 6, ,45 4,15 I 26,70 38,85 28,35 38,60-1) inclusief belasting en winsten Uit tabel 3.2. blijkt dat gedecentraliseerde elektriciteitsproduktie niet duurder behoeft te zijn dan gecentraliseerde elektriciteitsproduktie. Dit wordt bevestigd door een studie van de Vereniging Krachtwerktuigen getiteld Decentrale elektriciteitsopwekking welke eveneens is uitgevoerd in het kader van de Maatschappelijke Energiediscussie. Ten aanzien van de fossiele brandstoffen wordt nog gewezen op het grote verschil tussen de technocratische en sociocratische visie met betrekking tot het gebruik van kernenergie i.c. uranium. Volgens de sociocraten is kernenergie bijna tweemaal zo duur als volgens de technocraten. Overigens blijkt afgezien van deze controverse het maatschappelijk draagvlak voor het genbruik van kernenergie in Nederland niet erg groot. Uit de Maatschappelijke Discussie over het energiebeleid kan worden afgeleid dat ongeveer 63% van de Nederlandse bevolking gebruik van kernenergie voor de elektriciteitsproduktie afwijst Produktiekosten voor warmte De produktie van warmte kan net als de elektriciteitsproduktie gecentraliseerd plaatsvinden, maar ook gedecentraliseerd. Bij een gecentraliseerde warmteproduktie kan worden gedacht aan de warmtekrachtkoppeling (zie par. 3.5.), maar ook aan aardwarmteproduktie. Bij de decentrale warmteproduktie moet m.n. gedacht worden aan (individuele) ruimte verwarming in gezinshuishoudens en bedrijven. Een korte samenvatting van de kosten voor verschillende energiebronnen is te vinden in tabel 3.3.

8 Tabel 3.3. Produktiekosten voor warmte. Prijspeil 1 januari 1984 in ~I~IGJ energiebron aardgas biogas mestvarkens mestvarkens mestvarkens aardwarmte houtverbranding - afvalhout - geteeld hout zonneboiler (minimaal) zonneboiler (maximaal) rendement 90% 70% I 70% besparing a rdgas in m 3 I jaar 21,8 x lo3 43,6 x lo3, 65,4 x lo3 6 x lo6 1,14 x lo kapitaal 1,30 17,60 9,lO 6,40 10,60 1,30 1,30 22,lO 43,80 kosten onderhoud - 3,50 1,95 1,35 4,40 0,15 0,15 5,50 10,90 brandstof 13, ,45 8,30 1,lO 2,60 totaai 14,75 21,lO 11,05 7,75 15,OO 4,90 9,75 28,70 57,30 Bron: ESC 1983 Uit tabel 3.3. blijkt dat onder bepaalde condities biogas en hout een alternatief kan zijn voor aardgas Produktiekosten voor energie uit warmtekrachtkoppeling De industrie en elektriciteitscentrales hebben enorm veel energie nodig. De afvalwarmte die zij produceren kan vaak zeer goed worden aangewend. Fabrieken kunnen met hun afvalwarmte zelf elektriciteit opwekken en de elektrische centrales kunnen ook warmte gaan leveren (stadsverwarming). Dit wordt warmtekrachtkoppeling (WKK) genoemd. Ook groepen woningenn of grote gebouwen worden soms van een WKK-installatie voorzien. Bij een WKK-installatie kan in principe niet gesproken worden van de warmteprijs of de elektriciteitsprijs; slechts de kosten van het pakket warmte en elektriciteit zijn te bepalen. We1 is bij een bepaalde warmteprijs de bijbehorende elektriciteitsprijs te bepalen en omgekeerd. Bij dit onderzoek is gekozen voor het bepalen van de elektriciteitsprijs. Daartoe dienen dus warmteprijzen van referentiesystemen bepaald te worden. Van de vele WKK-installaties die mogelijk zijn, zijn de volgende representatieve installaties uitgezocht (Koender, 1983): - Poederkool/tegendrukturbine (2 alternatieven) - AFBCItegendrukturbine (1 alternatief) - gasturbinelafgassenketel (3 alternatieven).

9 De kosten voor warmte van de referentiesystemen en de kosten voor elektriciteit zijn samengevat in tabel 3.4. Tabel 3.4. Produktiekosten van elektriciteit uit WKK-installaties, in gld1g.j. De in de tabel vermelde produktiekosten voor warmte berusten op een berekening van die kosten voor een ketelinstallatie die dezelfde hoeveelheid stoom levert en dezelfde brandstof gebruikt. Prijspeil 1 januari 1984 bedrijfstijd in uren per jaar WKK-installatie stoomprod: ' elektr. warmte elektr. warmte poederkolenl TD 80 29, ,lO 13,60 AFBCItegendr ,40 18,70 26,20 15,OO garturbine1 afgarrenketel ,OO 31,lO 30,30 14,70 14,50 14,20 28,30 27,70 27, ,90 13,80 Uit tabel 3.4 blijkt dat bij een toenemend aantal bedrijfsuren per jaar de produktiekosten dalen. Voor gasgestookte WKK-installatie (de gasturbine of af gasketels geldt dit sterker dan voor de kolen gestookte installatie zoals de poederkool/tegendrukturbines en AFBCItegendrukturbines Eindverbruikersprijzen van energie Uitgaande van de berekende produktiekosten voor fossiele brandstoffen, elektriciteit, warmte en warmtekrachtkoppelingen plus de transport- en distributiekosten Cn de winsten van exploitatie-maatschappijen, is het mogelijk te berekenen wat de eindverbruikersprijzen voor de consument zullen zijn. De berekeningen zijn beperkt tot elektriciteit en aardgas De gemiddelde produktiekosten voor elektriciteit zijn vastgesteld op f 36,lO per GJ (zie tabel 3.2.) (Koenders, 1983). Hiervan uitgaande is het mogelijk vast te stellen wat de eindverbruikersprijien zullen zijn voor de verschillende afnemerscategorien (tabel 3.5.).

10 Tabel 3.6. Eindverbruikersprijs voor elektriciteit in gld/gj voor verschillen afnemerscategorign. Prijspeil januari 1984 Af nemerscategorie Produktiekosten Winst expl. mij Transport kosten Distributie kosten Belasting Totale kosten Kleinverbruikers.gezinnen.overige 36,lO 36,lO 1,40 1,40 6,50 6,50 16,lO 13,50 11,40 10,90 71,50 68,40 Grootverbruikers.basisindustrie.overig Vervoer 36,lO 36,lO 36,lO 1,40 1,40 1,40 3,30 5,80 15,lO ,75 8,25 10,OO 48,55 51,55 62,60 Uit tabel 3.6. blijkt duidelijk dat de aanzienlijk hogere eindverbruikersprijs voor de kleinverbruikers vooral wordt veroorzaakt door de distributiekosten. Voor aardgas zijn deze distributiekosten eigenlijk van ondergeschikt belang. Veel belangrijker zijn de winsten voor de exploitatie maatschappijen en de Staat. Deze hoge winsten komen onder andere tot stand door de koppeling van de aardgasprijs aan de prijs van huisbrandolie. Deze huisbrandolie is volgens de regering het naastliggende alternatief voor aardgas. Deze "politieke" koppeling is in het najaar van 1983 onderwerp geweest van heftige discussies, maar uiteindelijk heeft de minister van Economische Zaken beslist dat de koppeling gehandhaafd blijft. Tabel 3.6. Eindverbruikersprijs voor aardgas in gld/gj voor verschillen afnernerscategorign. Prijspeil januari 1984 Afnemerscategorie Kleinverbruikers.gezinnen + overl. tuinders Grootverbruikers.industrieen. centrales Expbrt inningsosten B.T.W. tarief van 5% i.p.v. 19% Transportkosten Distributie kosten I Winsten Belasting Totaal. expl. mij en mtlieuen a e n 3.7. Toekomstige ontwikkelingen Het ziet er naar uit, dat enkele produktietechnieken over enkele jaren aanzienlijk goedkoper zullen zijn. Het E.S.C. verwacht met name, dat

11 over + 5 jaar de produkttekosten van elektriciteit, verkregen via windturbikes, en de produktiekosten van warmte, verkregen via zonneboilers, de helft zullen bedragen van de huidige produktiekosten. Toepassing van zonne-energietechnieken op zeer uitgebreide schaal is echter niet eerder dan in de 2lSte eeuw te verwachten (Koppen, 1984). Een voorbeeld van de te verwachten produktiekosten van zonne-energietechnieken is figuur 3.1., welke is ontleend aan het artikel van Koppen in her thema nieuwe zonne-energie van T.N.O. project 4 van april In deze figuur is aangegeven wat de huidige produktiekosten zijn in gld/~~ (-) en wat de produktiekosten in de toekomst zullen zijn (----) voor de produktietechnieken warmte (PT) en elektriciteit (PV), a hankelijk van het te behalen rendement de investeringskosten in gld/m 5. Figuur 3.1. Produktiekosten van zonne-energietechnieken in gld/gj afhankelijk van rendement en investeringskosten nu (-) en in de volgende eeuw (----I

12 De inzet van deze en andere produktietechnieken hangt vooral af van de toekomstige ontwikkelingen van het energiebeleid, dat gevoerd gaat wor-' den. Het is mogelijk dat de resultaten van de Maatschappelijke Discussie over het Energiebeleid door de overheid zullen worden overgenomen en dat extra aandacht zal worden besteed aan het gebruik van duurzame energiebronnen in Nederland. Bet is dan tevens mogelijk de elektriciteitsproduktie te decentraliseren in veel kleinere produktie-eenheden, waarbij tegelijkertijd windenergie, zonne-energie, warmtelkrachtkoppelingen en waterkracht een veel grotere rol zullen spelen dan tot nu toe het geval is geweest. Concreet kan bij duurzame energiebronnen aan de volgende, deels reeds economisch haalbare, toepassingen worden gedacht: het gebruik van biogasinstallaties het telen van energiegewassen (hout, riet, algen) her beter benutten van afvalprodukten (0.a. stro) het gebruik van zonneboilers en zonnepanelen het gebruik van aardwarmte het gebruik van windturbines het introduceren van waterkracht. het introduceren van waterstof als toekomstige energiebron. Dat deze duurzame energiebronnen onder bepaalde omstandigheden zinvolle alternatieven kunnen zijn valt onder andere uit tabel 3.3. af te leiden. Hieruit blijkt dat met name houtverbranding in biogasinstallaties onder bepaalde voorwaarden een alternatief vormen voor aardgas. Tien jaar onderzoek heeft bovendien laten zien dat het gebruik van zonl neboilers en zonnepanelen ook onder Nederlandse omstandigheden zeker rendabel kan zijn. Denk maar aan zwembadverwarming en tapwaterverwarming (Brouwer, 1984). Aan de andere kant is het ook mogelijk dat het Nederlandse energiebeleid zich meer gaat richten op diversificatie van energiebronnen door kernenergie in versterkte mate te introduceren in plaats van de duurzame energiebronnen. Gedacht moet dan worden aan bij voorbeeld 3 kerncentrales met ieder een elektrisch vermogen van ca kw. Over de kosten van dergelijke centrales lopen de meningen nogal uiteen zoals blijkt uit de tabellen 3.1. en 3.2. De verwachting is dat in het najaar van 1984 meer duidelijkheid komt over het te voeren energiebeleid.

13 4. SAKENVATTING, WNCLUSIES EN AANBEVELINGEN Na een korte introductie over energie, energievormen en kosten zijn in de tabellen 3.1. t/m 3.7. de resultaten weergeven van het onderzoek naar de kosten van energie in Nederland per 1 januari De tabellen zijn op hun beurt weer samengevat in figuur 4.1. Produktiekosten en eindverbruikersprijzen voor energie en energievormen. De produktiekosten van de fossiele brandstoffen lopen uiteen van ca. f 1 per GJ voor aardolie tot ca. f 15 per GJ voor uranium. De produktiekosten van de secundaire energievormen elektriciteit en warmte lopen uiteen van ca f 10 per GJ tot ca. 45 per GJ. De eindverbruikersprijs voor de aardgasverbruikers bedraagt ca. f 15 per GJ. De eindverbruikersprijs voor elektriciteit bedraag ca f 50 per GJ voor de grootverbruiker en ca f 70 per GJ voor de kleinverbruiker. Conclusies 1. Wanneer men de produktietechnieken van elektriciteit rangschikt naar hun kostpkijs, en de goedkoopste als eerste plaatst, kunnen er groepen worden onderscheiden: a. warmtekrachtkoppeling met poederkoolketel, kernenergie (Technocr. visie), warmtekrachtkoppeling met wervelbedverbranding, waterkracht, windturbine d 16 m, warmtekrachtkoppeling met gasturbine, steenkolencentrale; kostprijs gld/gj b. gascentrale, stookoliecentrale, windturbine 6 10 m, windturbine 4 30 m, kernenergie (sociocr. visie); kostprijs: gld/gj. Elektriciteitsbedrijven hanteren een gemiddelde kostpijs (excl. transport naar de eindverbruiker) van 36 gld/gj. 2. Wanneer men de produktietechnieken van warmte rangschikt naar hun kostprijs, en de goedkoopste als eerste plaatst, kunnen 3 groepen worden onderscheiden: a.' houtverbranding, biogas ( m 3 tjaar); kostprijs 5-10 gld/gj. b. biogas ( m 3 /jaar),3warmte uit kolen, warmte uit gas, aardwarmte, biogas (30.000/m jaar); kostprijs g1dlg.j. c. zonneboiler; kostprijs gld/gj. 3. Bij gasgestookte WKK-installaties varieert de kostprijs van elektri-. citeit weinig met de capaciteit van de installatie (de kostprijs daalt als de capaciteit toeneemt), bij kolengestookte WK-installaties varieert die kostprijs meer, en bij biogas-installaties is de kostprijs van de warmte sterk afhankelijk van de capaciteit van de installatie. Aanbevelingen 1. Gelet op de conclusies 1 en 3, en gelet op de verwachte prijsontwikkeling van windturbines wordt aanbevolen, de toepassing van warmtekrachtinstallaties en van windturbines in Flevoland te stimuleren. Voor de toepassing van warmtekracht-installaties wordt gedacht aan nieuwbouw meergezinswoningen, glastuinbouw, rioolwaterzuiveringsinstallaties, bejaardentehuizen, zwembaden, hotels en ziekenhuizen.

14

15 Voor de toepassing van windturbines is in Flevoland voldoende wind aanwezig. 2. Gelet op de conclusies 2 en 3, en gelet op de verwachte prijsontwikkeling van zonneboilers wordt aanbevolen de toepassing van houtverbranding, biogas-installaties, warmtekracht-installaties en van zonneboilers in Flevoland te stimuleren. Dat kan door het opzetten van demonstratieprojecten in Almere, Zeewolde, Lelystad, of in het landelijk gebied van Flevoland.

16 INFORMATIEBRONNEN Algemeen Algemene Energie Raad Klein vademecum voor de energiel980 Uitg. Staatsdrukkeijr. '6-Gravenhage 1980 Bonekamp, P.G.M., Koenders, N.J. en Oostvoorn, F. van. De energievoorziening in de vier MDE-scenario gebaseerd op berekeningen met het energiemodel SELPE. Energie Studie Centrum 1983, rapport ESC-23 Centrum voor Energie Besp&ring Het CE-scenario Uitg. Centrum voor Energie besparing, Delft, januari 1983 Erik Lysen Eindloze energie Alternatieven voor de samenleving Uitg. Spectrum, Utrecht, 1980 Aulapocket 600 Shell-technologie, Exploitatiebeleid, techniek en kosten Uitg. Shell Nederland B.V., oktober 1982 Shell Efiergie in kort bestek Uitg. Shell Nederland B.V, Rotterdam 1983 Stuurgroep Maatschappelijke Discussie Energiebeleid Het Tussenrapport Uitg. SMDE, 's-gravenhage, januari 1983 Stuurgroep Maatschappelijke Discussie Energiebeleid Kostprijs van enige energietechnieken, Studie verricht door Energie Studie Centrum (ESC) September 1983, Bijlage B.1. uitg. SMDE, 'S-Gravenhage, november 1983 Werkgroep Energie Discussie' INFO-pakket in het kader van de maatschappelijk discussie energie beleid Uitg. Centrum voor energiebesparing Delft, november 1982 Aardgas Algemene Energie Raad Advies over het aardgasbeleid GAS, nr. 8, augustuk 1983 Vincet Bakker en Feike Salverda De Jacht op ons aardgas Vrij Nederland, Amsterdam, 15 januari 1983 Vincent Bakker en Feike Salverda De prijs van ons aardgas Vrij Nederland, Amsterdam, 12 februari 1983

17 C.B.S. Statistiek van de gasvoorzieningen in Nederland 1979 Uitg. Centraal Bureau voor de statistiek, Voorburg 1980 C.B.S. Telefonische inlichting door de heer Beems, december 1983 G.G. Groenwegen De prijs van aardgas Gas, jrg. 103, nummer 9 oktober 1983 N.V. Nederlandse Gasunie Nederland en zijn aardgas Uitg. Gasunie, Groningen 1981 VEGIN, de heer Jansen Telefonische inlichtingen over aardgasprijzen augustus 1984 F.G.M. Wieleman De economische berekenis van het Nederlandse aardgas Economische statische berichten 22 september 1982 Aardwarmte E. Mot De levensvatbaarheid van aardwarmte in relatie tot andere energiebronnen Energiespectrum, mei 1982 E. Mot De betekenis van aardwarmte voor stadverwarming Gas, jrg nummer 10 oktober 1983 R.D. Schuilingen J.C. Varekamp Geothermische Energie Atoomenergie en haar toepassingen, jrg. 16, 1974 Werkgroep "Bedrijfsopzetten Biogasinstallaties" Biogas op veebedrijven. Toepassingsmogelijkheden en perspectieven IMAG, Wageningen, november 1982, publicatie nr. 176 H.R. Poelma ~ner~ie winning uit mest Notitie IMAG, Wageningen, oktober 1981 Elektriciteit Directie Arnhemse instellingen van elektriciteitsbedrijven in Nederland Elektriciteit in Nederland 1982 Uitg. SEP, GKN, KEKMA, VEEN en VDGN, Arnhem 1983

18 KIVI/NIRIA 1982 Kostenvergelijking van elektriciteit uit kolen en kernenergiecentrales Vaste brandstoffen K. de Koning en H.B. Leeuwerke Het stoken van vaste brandstoffen Landbouw mechanische jrg. 34, nr. 12, december 1983 L. Olthof 1978 Energieverbruik en energieverlies bij verschillende aanvoerlijnen van steenkool naar West Europa R.H. Groningen, Studentenverslag nr. 14.., Ministerie van Economische Zaken Telefonische inlichtingen omtrent steenkolenprijzen, juni 1984 C. den Ouden Tweede generatie zonne-energiesystemen Klimaatsbeheersing 13 (7) 1984: G. Brouwer Zonneboilers in Nederland Klimaatsbeheersing 13 (7) 1984: C.W.J. Koppen De toekomst van zonne-enrgie zal in de volgende eeuw beginnen T.N.O. project 12 (4) 1984: T.C. Steemers Zonne-energie in woonhuizen, ook een europees programma T.N.O. project 12 (4) 1984: G. Brouwer Goede mogelijkheden zonne-energie in land- en tuinbouw T.N.O. project 12 (4) 1984:

19 BIJLAGEN De eenheid van energie in het officigle SI-stel'sel is de 'joule',' afgekort J. Een hoeveelheid energie per tijdseenheid heet vermogen vaak aangeduid met de letter P. De officisle dimensie is 'joule per seconde', afgekort J/s; de dimensie J/s wordt vaak aangeduid met de eenheid 'Watt', afgekort W. Hieruit volgt dat per definitie geldt 1 J - 1 Ws. Omdat de eenheid van energie erg klein is wordt vaak gebruik gemaakt van schaalfactoren, hetgeen leidt tot grootheden als: KJ (Kilojoule) : lo35 PU (Megaloule) : 1065 GJ (Gigaloule) TJ (Terajoule) lo;$ : 10 J PJ (Petajoule) : In de praktijk wordt voor elektrische energie meestal een uitzondering gemaakt. Deze wordt dan uitgedrukt in de eenheid Wh (Wattuur), hetgeen ni ts anders betekent dan 3600 J. Zo geldt ook 1 kwh = 3600 KJ = 3,6 x 10 % J = 3.6 W, enz. In sommige publicaties komt ook nog de eenheid "calorie" voor, 1 cal. = 4,2 J. ZO is dan 1 kcal. '= 4,2 K J of omgekeerd 1 J = 0,24 cal. 2. Aanbod en vraag van energiebronnen en energiesoorten De figuren 1.1. t/m 1.8. zijn gebaseerd op het vereenvoudigd netwerkschema SELPE dat is ontwikkeld door het Energie Studie Centrum te Petten ten behoeve van de door rekening van de energiemodellen uit de Maatschappelijke Discussie over het Energiebeleid.

20

21

22

23

24

25

26

27

28

rljksdienst voor de ijsselmeerpolders @.It3:..1<.) l'b,t.: t,, R S C v4::c.i~ oe

rljksdienst voor de ijsselmeerpolders @.It3:..1<.) l'b,t.: t,, R S C v4::c.i~ oe ministerie van verkeer en waterstaat rljksdienst voor de ijsselmeerpolders I; I. [ r,v @.It3:..1

Nadere informatie

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec)

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec) Kernenergie En dan is er nog de kernenergie! Kernenergie is energie opgewekt door kernreacties, de reacties waarbij atoomkernen zijn betrokken. In een kerncentrale splitst men uraniumkernen in kleinere

Nadere informatie

werkdocument rijksdienst voor de ijsselrneerpolders J. Nicolai 1983-109 Cdw ministerie van verkeer en waterstaat

werkdocument rijksdienst voor de ijsselrneerpolders J. Nicolai 1983-109 Cdw ministerie van verkeer en waterstaat ministerie van verkeer en waterstaat rijksdienst voor de ijsselrneerpolders werkdocument I De kosten van verschillende energiebronnen door J. Nicolai me i 1983-109 Cdw postbus 600 8200 AP lelystad Smedinghuis

Nadere informatie

Rol energiedragers binnen de Nederlandse energievoorziening

Rol energiedragers binnen de Nederlandse energievoorziening Indicator 12 februari 2013 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Energie speelt een cruciale

Nadere informatie

Energie: inleiding en beleid Gepubliceerd op Compendium voor de Leefomgeving (

Energie: inleiding en beleid Gepubliceerd op Compendium voor de Leefomgeving ( Indicator 11 augustus 2010 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Energiedragers De economie

Nadere informatie

Bruto elektriciteitsproductie en inzet energiedragers,

Bruto elektriciteitsproductie en inzet energiedragers, Bruto elektriciteitsproductie en inzet energiedragers, 1998-2017 Indicator 29 januari 2019 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

Nije enerzjy foar Fryslân. september 2013

Nije enerzjy foar Fryslân. september 2013 Nije enerzjy foar Fryslân september 2013 Inleiding Nije enerzjy foar Fryslân - 1 Nije enerzjy foar Fryslân Nije enerzjy foar Fryslân geeft een beeld van feiten en cijfers op het gebied van duurzame energie.

Nadere informatie

Windenergie in Wijk bij Duurstede

Windenergie in Wijk bij Duurstede Windenergie in Wijk bij Duurstede J.H. Fred Jansen Nationaal Kritisch Platform Windenergie (NKPW) www.nkpw.nl Bruto opbrengst windenergie in Nederland en Wijk bij Duurstede Netto opbrengst Geluid windturbines

Nadere informatie

Bruto elektriciteitsproductie en inzet energiedragers,

Bruto elektriciteitsproductie en inzet energiedragers, Bruto elektriciteitsproductie en inzet energiedragers, 1998-2016 Indicator 6 juli 2017 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt

Nadere informatie

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2015

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2015 1 Beknopte samenvatting van de Inventaris hernieuwbare energiebronnen Vlaanderen 2005-2015, Vito, september 2016 1 Het aandeel hernieuwbare energie in 2015 bedraagt 6,0 % Figuur 1 groene stroom uit bio-energie

Nadere informatie

Les Biomassa. Werkblad

Les Biomassa. Werkblad LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Les Biomassa Werkblad Les Biomassa Werkblad Niet windenergie, niet zonne-energie maar biomassa is de belangrijkste bron van hernieuwbare energie in Nederland. Meer dan 50%

Nadere informatie

Aanbod en verbruik van elektriciteit,

Aanbod en verbruik van elektriciteit, Indicator 14 november 2017 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In 2016 bedroeg het totale

Nadere informatie

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2016

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2016 1 Beknopte samenvatting van de Inventaris hernieuwbare energiebronnen Vlaanderen 2005-2016, Vito, oktober 2017 1 Het aandeel hernieuwbare energie in 2016 bedraagt 6,4% Figuur 1 groene stroom uit bio-energie

Nadere informatie

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2013

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2013 1 Beknopte samenvatting van de Inventaris duurzame energie in Vlaanderen 2013, Deel I: hernieuwbare energie, Vito, februari 2015 1 1 Het aandeel hernieuwbare energie in 2013 bedraagt 5,8 % Figuur 1 zon-elektriciteit

Nadere informatie

Windenergie goedkoper dan kernenergie!

Windenergie goedkoper dan kernenergie! Go Wind - Stop nuclear Briefing 1 26 june 2002 Windenergie goedkoper dan kernenergie! Electrabel geeft verkeerde informatie over kostprijs van kernenergie en windenergie. Electrabel beweert dat windenergie

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek

Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek TOELICHTING STATLINETABEL EINDVERBRUIKERSPRIJZEN AARDGAS EN ELEKTRICITEIT Arthur Denneman Samenvatting: In juli is een vernieuwde StatLinetabel met eindverbruikersprijzen

Nadere informatie

Gas als zonnebrandstof. Verkenning rol gas als energiedrager voor hernieuwbare energie na 2030

Gas als zonnebrandstof. Verkenning rol gas als energiedrager voor hernieuwbare energie na 2030 Gas als zonnebrandstof Verkenning rol gas als energiedrager voor hernieuwbare energie na 2030 1 Inhoudsopgave 1 2 3 4 5 Introductie Meer hernieuwbare energie Extra hernieuwbare energie in Nederland? Verkennen

Nadere informatie

Samenvatting NaSk 1 Hoofdstuk 5

Samenvatting NaSk 1 Hoofdstuk 5 Samenvatting NaSk 1 Hoofdstuk 5 Samenvatting door R. 956 woorden 12 oktober 2015 7,4 4 keer beoordeeld Vak NaSk 1 Paragraaf 1 De belangrijkste energiebronnen in huis zijn elektriciteit en aardgas. De meeste

Nadere informatie

WHITEPAPER WERKING VAN WARMTEKRACHT- KOPPELING

WHITEPAPER WERKING VAN WARMTEKRACHT- KOPPELING WHITEPAPER WERKING VAN WARMTEKRACHT- KOPPELING Auteur: Fred de Lede 1 Werking van warmtekrachtkoppeling De basis van warmtekrachtkoppeling met een motor is dat deze draait om stroom te genereren (zie onderstaande

Nadere informatie

ECN-N Energiescenario s Drenthe 2030

ECN-N Energiescenario s Drenthe 2030 December 2016 ECN-N--16-031 Energiescenario s Drenthe 2030 Gerdes, J. Gewijzigd op: 16-12-2016 13:20 2 Inhoud 1 Context van de energiescenario s voor 2030 4 2 Uitgangspunten voor drie scenario s 5 3 Ontwikkelingen

Nadere informatie

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2013

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2013 1 Beknopte samenvatting van de Inventaris duurzame energie in Vlaanderen 2013, Deel I: hernieuwbare energie, Vito, september 2014 1 Het aandeel hernieuwbare energie in 2013 bedraagt 5,9% Figuur 1 bio-elektriciteit

Nadere informatie

[Samenvatting Energie]

[Samenvatting Energie] [2014] [Samenvatting Energie] [NATUURKUNDE 3 VWO HOOFDSTUK 4 WESLEY VOS 0 Paragraaf 1 Energie omzetten Energiesoorten Elektrisch energie --> stroom Warmte --> vb. de centrale verwarming Bewegingsenergie

Nadere informatie

Bio-WKK en WKK in de glastuinbouw: meer met minder

Bio-WKK en WKK in de glastuinbouw: meer met minder Voor kwaliteitsvolle WarmteKrachtKoppeling in Vlaanderen Bio-WKK en WKK in de glastuinbouw: meer met minder 16/12/2010 Cogen Vlaanderen Daan Curvers COGEN Vlaanderen Houtige biomassa in de landbouw 16

Nadere informatie

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2014

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2014 1 Beknopte samenvatting van de Inventaris hernieuwbare energiebronnen Vlaanderen 2005-2014, Vito, januari 2016 1 Het aandeel hernieuwbare energie in 2014 bedraagt 5,7 % Figuur 1 groene stroom uit bio-energie

Nadere informatie

EfficiEncy Duurzaam. EnErgiEbEsparing. Warmte en koude. KEnnis industrie. energie financiering. instrumenten. GebouwDe omgeving

EfficiEncy Duurzaam. EnErgiEbEsparing. Warmte en koude. KEnnis industrie. energie financiering. instrumenten. GebouwDe omgeving Warmte en koude Kennis, advies, instrumenten en financiële steun EfficiEncy Duurzaam GebouwDe omgeving energie financiering KEnnis industrie instrumenten EnErgiEbEsparing De Nederlandse overheid streeft

Nadere informatie

1 Nederland is nog altijd voor 92 procent afhankelijk van fossiele brandstoffen

1 Nederland is nog altijd voor 92 procent afhankelijk van fossiele brandstoffen achtergrond Afscheid van fossiel kan Klimaatverandering is een wereldwijd probleem. Energie(on)zekerheid ook. Dat betekent dat een transitie naar een veel duurzamere economie noodzakelijk is. Het recept

Nadere informatie

Begrippen. Broeikasgas Gas in de atmosfeer dat de warmte van de aarde vasthoudt en zo bijdraagt aan het broeikaseffect.

Begrippen. Broeikasgas Gas in de atmosfeer dat de warmte van de aarde vasthoudt en zo bijdraagt aan het broeikaseffect. LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Informatieblad Begrippen Biobrandstof Brandstof die gemaakt wordt van biomassa. Als planten groeien, nemen ze CO 2 uit de lucht op. Bij verbranding van de biobrandstof komt

Nadere informatie

Bron: Google Downloaden Pleio 1 mw per jaar Van: Rob Voor: Rob betreft: cijfers werkdocument datum: voortschrijdend, 24 december 2008

Bron: Google Downloaden Pleio 1 mw per jaar Van: Rob Voor: Rob betreft: cijfers werkdocument datum: voortschrijdend, 24 december 2008 Bron: Google Downloaden Pleio 1 mw per jaar Van: Rob Voor: Rob betreft: cijfers werkdocument datum: voortschrijdend, 24 december 2008 EJ = 10 18 PJ = 10 15 TJ = 10 12 GJ = 10 9 MJ = 10 6 KJ = 10 3 1 w

Nadere informatie

Ken en begrijp je energiegebruik Leer om te gaan met de begrippen en eenheden

Ken en begrijp je energiegebruik Leer om te gaan met de begrippen en eenheden Ken en begrijp je energiegebruik Leer om te gaan met de begrippen en eenheden Rekenen met Energie Vragen en antwoorden over energie en besparingen voor VVE 010 22 juni 2017 Frans Debets www.debetsbv.nl

Nadere informatie

T. B.V. DE WERKHYPOTHESE: DE ONTWIKKELING VAN DE ENERGIESITUATIE. door. H. J. Snel. 1979-56 Abw f ebruari

T. B.V. DE WERKHYPOTHESE: DE ONTWIKKELING VAN DE ENERGIESITUATIE. door. H. J. Snel. 1979-56 Abw f ebruari W E R K D O C U M E N T T. B.V. DE WERKHYPOTHESE: DE ONTWIKKELING VAN DE ENERGIESITUATIE door H. J. Snel 1979-56 Abw f ebruari R I J K S D I E N S T V O O R D E I J S S E L M E E R P O L D E R S S M E

Nadere informatie

Aanbod en verbruik van elektriciteit,

Aanbod en verbruik van elektriciteit, Indicator 27 augustus 2012 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Het totale elektriciteitsverbruik

Nadere informatie

Lucas Reijnders. Hoogleraar Milieukunde Universiteit van Amsterdam

Lucas Reijnders. Hoogleraar Milieukunde Universiteit van Amsterdam Lucas Reijnders Hoogleraar Milieukunde Universiteit van Amsterdam Ruimte voor duurzame energie L. Reijnders Duurzame energie & energieverbruik wereldwijd Zonne-energie: ~ 121300x 10 12 Watt Windenergie:

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. en energieomzetting

Hoofdstuk 3. en energieomzetting Energie Hoofdstuk 3 Energie en energieomzetting Grootheid Energie; eenheid Joule afkorting volledig wetenschappelijke notatie 1 J 1 Joule 1 Joule 1 J 1 KJ 1 KiloJoule 10 3 Joule 1000 J 1 MJ 1 MegaJoule

Nadere informatie

Energie in de provincie Utrecht. Een inventarisatie van het energiegebruik en het duurzaam energie potentieel

Energie in de provincie Utrecht. Een inventarisatie van het energiegebruik en het duurzaam energie potentieel Energie in de provincie Utrecht Een inventarisatie van het energiegebruik en het duurzaam energie potentieel Doel van Onderzoek Dit onderzoek dient om: 1. Een nieuw overzicht samen te stellen van het energiegebruik

Nadere informatie

De Energietransitie van de Elektriciteitsproductie

De Energietransitie van de Elektriciteitsproductie De Energietransitie van de Elektriciteitsproductie door Adriaan Wondergem 6 october 2010 De Energietransitie van de Elektriciteitsproductie van 2008 tot 2050. De kernvragen zijn: Hoe ziet een (bijna) CO2-loze

Nadere informatie

Grootschalige introductie van micro wkk systemen. Harm Jeeninga ECN Beleidsstudies

Grootschalige introductie van micro wkk systemen. Harm Jeeninga ECN Beleidsstudies Grootschalige introductie van micro wkk systemen Harm Jeeninga ECN Beleidsstudies jeeninga@ecn.nl Micro wkk een controversieel onderwerp? De discussie rondom het nut van micro wkk wordt niet altijd niet

Nadere informatie

Duurzame energie Fryslân Quickscan 2020 & 2025

Duurzame energie Fryslân Quickscan 2020 & 2025 Duurzame energie Fryslân Quickscan 2020 & 2025 Willemien Veele Cor Kamminga 08-04-16 www.rijksmonumenten.nl Achtergrond en aanleiding Ambitie om in 2020 16% van de energie duurzaam op te wekken in Fryslân

Nadere informatie

Prof. Jos Uyttenhove. E21UKort

Prof. Jos Uyttenhove. E21UKort Historisch perspectief 1945-1970 Keerpunten in de jaren 70 oliecrisis en milieu Tsjernobyl (1986) ramp door menselijke fouten Kyoto protocol (1997) (CO 2 en global warming problematiek) Start alternatieven

Nadere informatie

Energieprijzen in vergelijk

Energieprijzen in vergelijk CE CE Oplossingen voor Oplossingen milieu, economie voor milieu, en technologie economie en technologie Oude Delft 180 Oude Delft 180 611 HH Delft 611 HH Delft tel: tel: 015 015 150 150 150 150 fax: fax:

Nadere informatie

WKK en decentrale energie systemen, in Nederland

WKK en decentrale energie systemen, in Nederland WKK en decentrale energie systemen, in Nederland Warmte Kracht Koppeling (WKK, in het engels CHP) is een verzamelnaam voor een aantal verschillende manieren om de restwarmte die bij elektriciteitsproductie

Nadere informatie

Bijlage 2 Potentieelberekening energiestrategie 1/5

Bijlage 2 Potentieelberekening energiestrategie 1/5 Bijlage 2 Potentieelberekening energiestrategie 1/5 Bijlage 2 Potentieelberekening energiestrategie 2/5 Toelichting bij scenario-analyse energiebeleid Beesel Venlo Venray Deze toelichting beschrijft wat

Nadere informatie

Duorsume enerzjy yn Fryslân. Energiegebruik en productie van duurzame energie

Duorsume enerzjy yn Fryslân. Energiegebruik en productie van duurzame energie Duorsume enerzjy yn Fryslân Energiegebruik en productie van duurzame energie 1 15 11 oktober 1 Inhoud Management Essay...3 1 Management Essay De conclusies op één A4 De provincie Fryslân heeft hoge ambities

Nadere informatie

5 Energiescenario s Nederland in 2050

5 Energiescenario s Nederland in 2050 STAPPENPLAN VOOR DUURZAME ENERGIEPRODUCTIE hoofdstuk 5, conceptversie 7 juli 2015 Maarten de Groot Kees van Gelder 5 Energiescenario s Nederland in 2050 5.1 Inleiding Op 15 november 2012 en 21 april 2013

Nadere informatie

Thema-avond Warmte. 28 februari 2018

Thema-avond Warmte. 28 februari 2018 Thema-avond Warmte 28 februari 2018 Energieverbruik gemiddeld huis in NL Business case voor besparingen Besparingspotentieel Netto Contante Waarde huidige besparing electra gas investeringsruimte 1500

Nadere informatie

Goedkoopste alternatief op dit moment De grond onder de molens is gewoon te gebruiken Eigen coöperatie mogelijk (zelfvoorziening)

Goedkoopste alternatief op dit moment De grond onder de molens is gewoon te gebruiken Eigen coöperatie mogelijk (zelfvoorziening) WIND OP LAND 11% (10% BESCHIKBAAR LANDOPPERVLAK) VOORDELEN Goedkoopste alternatief op dit moment De grond onder de molens is gewoon te gebruiken Eigen coöperatie mogelijk (zelfvoorziening) NADELEN Bij

Nadere informatie

Energie Rijk. Lesmap Leerlingen

Energie Rijk. Lesmap Leerlingen Energie Rijk Lesmap Leerlingen - augustus 2009 Inhoudstafel Inleiding! 3 Welkom bij Energie Rijk 3 Inhoudelijke Ondersteuning! 4 Informatiefiches 4 Windturbines-windenergie 5 Steenkoolcentrale 6 STEG centrale

Nadere informatie

Bronnen van energie. Rianne van den Braak. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/68693

Bronnen van energie. Rianne van den Braak. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/68693 Auteur Rianne van den Braak Laatst gewijzigd 03 February 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/68693 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Economie kernenergie versus andere opties

Economie kernenergie versus andere opties Economie kernenergie versus andere opties Bert Dekker KIVI NIRIA stuurgroep Energie Symposium De economie van kerncentrales 9 november 2007 Uitgangspunten SEM Maximalisatie van renderende besparingen (payback

Nadere informatie

Commissie Benchmarking Vlaanderen

Commissie Benchmarking Vlaanderen Commissie Benchmarking Vlaanderen 023-0096 TOELICHTING 09 WARMTE KRACHT KOPPELING 1. Inleiding Warmte Kracht Koppeling (WKK) is het gecombineerd genereren van warmte, meestal onder de vorm van stoom, en

Nadere informatie

Thermische Centrales voor Elektriciteit College TB142Ea, 12 mei 2014

Thermische Centrales voor Elektriciteit College TB142Ea, 12 mei 2014 Thermische Centrales voor Elektriciteit College TB142Ea, 12 mei 2014 Dr.ir. Gerard P.J. Dijkema E.On kolencentrales, Maasvlakte, Rotterdam. G.P.J. Dijkema 5 mei 2014 Faculty of Technology, Policy and Management

Nadere informatie

ENERGIEBALANS VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST Samenvatting

ENERGIEBALANS VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST Samenvatting ENERGIEBALANS VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 216 Samenvatting EINDVERSIE - OKTOBER 218 1. Samenvatting van de energiebalans 216 Elk jaar stelt Leefmilieu Brussel de energiebalans van het Brussels

Nadere informatie

Hoge energieprijzen. Mazout blijft een voordelige brandstof.

Hoge energieprijzen. Mazout blijft een voordelige brandstof. Hoge energieprijzen. Mazout blijft een voordelige brandstof. Dit document zal u helpen een beter inzicht te krijgen in de verbruikskosten, in een huishoudelijke omgeving, voor de verschillende energiebronnen.

Nadere informatie

Warmtekrachtkoppeling Wat, waarom en wanneer? Tine Stevens COGEN Vlaanderen Studiedag Slimme netten en WKK 29 februari 2012

Warmtekrachtkoppeling Wat, waarom en wanneer? Tine Stevens COGEN Vlaanderen Studiedag Slimme netten en WKK 29 februari 2012 Voor kwaliteitsvolle WarmteKrachtKoppeling in Vlaanderen Warmtekrachtkoppeling Wat, waarom en wanneer? Tine Stevens COGEN Vlaanderen Studiedag Slimme netten en WKK 29 februari 2012 1 COGEN Vlaanderen Doelstelling:

Nadere informatie

Groep 8 - Les 3 Restproducten

Groep 8 - Les 3 Restproducten Leerkrachtinformatie Groep 8 - Les 3 Restproducten Lesduur: 20 minuten (zelfstandig) DOEL De leerlingen weten wat restproducten zijn en welke restproducten horen bij verschillende manieren van energie

Nadere informatie

Verbruik van duurzame energie,

Verbruik van duurzame energie, Indicator 15 december 2009 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Het aandeel duurzaam in het

Nadere informatie

Inleiding Basisbegrippen Energie Materialen Vormgeving Bruikbaarheid Binnenklimaat Kosten

Inleiding Basisbegrippen Energie Materialen Vormgeving Bruikbaarheid Binnenklimaat Kosten Bruikbaarheid Binnenklimaat Kosten Wat kan er gebeuren in de wereld als de productie niet kan voldoen aan de stijgende vraag? Fossiele brandstof en delfstoffen zijn eindig. Probleemstelling is dus eenvoudig

Nadere informatie

Verbruik van duurzame energie,

Verbruik van duurzame energie, Indicator 28 april 2009 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Het aandeel duurzaam in het binnenlandse

Nadere informatie

Rol energiedragers binnen de Nederlandse energievoorziening

Rol energiedragers binnen de Nederlandse energievoorziening Indicator 9 december 2013 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Rol energiedragers binnen de

Nadere informatie

Productie van hernieuwbare energie in de woning/wijk

Productie van hernieuwbare energie in de woning/wijk Productie van hernieuwbare energie in de woning/wijk Energiebehoefte van woningen/woonwijken Huidige gemiddelde energievraag van een woning 1. Warmte aardgas 1400 m3 2. Licht & kracht elektriciteit 3000

Nadere informatie

Profiel- en onbalans kosten (gemiddelde 2015-2029) [ /kwh]

Profiel- en onbalans kosten (gemiddelde 2015-2029) [ /kwh] Notitie Petten, 15 december 2014 Afdeling Policy Studies Van Aan Carolien Kraan, Sander Lensink S. Breman-Vrijmoed (Ministerie van Economische Zaken) Kopie Onderwerp Basisprijzen SDE+ 2015 Samenvatting

Nadere informatie

EEN. De feiten op een rij! BEWUSTE KEUZE MAKEN VOOR UW NIEUWE HAARD

EEN. De feiten op een rij! BEWUSTE KEUZE MAKEN VOOR UW NIEUWE HAARD EEN De feiten op een rij! BEWUSTE KEUZE MAKEN VOOR UW NIEUWE HAARD De nieuwste generatie gashaarden zijn praktisch, mooi, duurzaam en klaar voor de toekomst! Met de huidige discussies kunt u zich afvragen

Nadere informatie

CO2 reductie

CO2 reductie CO2 reductie 2015-2020 1 In dit document willen wij onze CO2 uitstoot publiceren over de jaren 2015, 2016 en 2017. Daarbij nemen wij alvast een voorschot op de verwachting voor het jaar 2020 als we de

Nadere informatie

een toekomst zonder aardgas? Warmtepomp Het Warmte Effect

een toekomst zonder aardgas? Warmtepomp Het Warmte Effect een toekomst zonder aardgas? Warmtepomp Het Warmte Effect Programma 10.00 uur Opening 10.05 uur De initiatiefnemers: ZMf & Zeeuwind 10.10 uur Alles over de warmtepomp Niek Tramper, Zeeuwind 10.45 uur Ervaringen

Nadere informatie

Energie nulmeting. Regio Amstelland-Meerlanden. Bosch & Van Rijn Consultants in renewable energy & planning. Twynstra Gudde Adviseurs en Managers

Energie nulmeting. Regio Amstelland-Meerlanden. Bosch & Van Rijn Consultants in renewable energy & planning. Twynstra Gudde Adviseurs en Managers Energie nulmeting Regio Amstelland-Meerlanden Concept 22 oktober 2008 Opdrachtgever: Twynstra Gudde Adviseurs en Managers Opgesteld door: Bosch & Van Rijn Drs. G. Bosch Ing. J. Dooper Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Handreiking Aanvulling op het EEP - Addendum op de MEE. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken

Handreiking Aanvulling op het EEP - Addendum op de MEE. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Handreiking Aanvulling op het EEP - Addendum op de MEE In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Handreiking Aanvulling op het EEP - Addendum op de MEE Deze handreiking bevat informatie over

Nadere informatie

Windenergie in Horst aan de Maas

Windenergie in Horst aan de Maas Windenergie in Horst aan de Maas J.H. Fred Jansen Nationaal Kritisch Platform Windenergie (NKPW) www.nkpw.nl Conclusies Windenergie is geen noemenswaardig alternatief voor fossiele energie en levert geen

Nadere informatie

Inleiding: energiegebruik in bedrijven en gebouwen

Inleiding: energiegebruik in bedrijven en gebouwen Inleiding: energiegebruik in bedrijven en gebouwen Energie Energie is een eigenschap van de materie die kan worden omgezet in arbeid, warmte of straling. De eenheid van energie is de Joule. De fundamentele

Nadere informatie

Tijdelijke duurzame energie

Tijdelijke duurzame energie Tijdelijke duurzame energie Tijdelijk Uitgewerkte businesscases voor windenergie, zonne-energie en biomassa Anders Bestemmen Tijdelijke duurzame energie Inleiding In het Corporate Innovatieprogramma van

Nadere informatie

Toets_Hfdst10_BronnenVanEnergie

Toets_Hfdst10_BronnenVanEnergie Toets_Hfdst10_BronnenVanEnergie Vragen Samengesteld door: visign@hetnet.nl Datum: 31-1-2017 Tijd: 11:10 Samenstelling: Geowijzer Vraag: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19,

Nadere informatie

Warmteleveringen in de CBS Energiebalans

Warmteleveringen in de CBS Energiebalans Paper Warmteleveringen in de CBS Energiebalans Oktober 2015 CBS Centraal Bureau voor de Statistiek Losse elektronische publicatie, 1 1. Inleiding Momenteel is er een toenemende belangstelling voor warmteleveringen

Nadere informatie

Insights Energiebranche

Insights Energiebranche Insights Energiebranche Naar aanleiding van de nucleaire ramp in Fukushima heeft de Duitse politiek besloten vaart te zetten achter het afbouwen van kernenergie. Een transitie naar duurzame energie is

Nadere informatie

Introductie op proces

Introductie op proces Notitie Amsterdam, 6 april 2017 Afdeling Policy Studies Van Aan Sander Lensink (ECN) Ministerie van Economische Zaken Onderwerp en 2018 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

Nadere informatie

In het hol van de leeuw?

In het hol van de leeuw? In het hol van de leeuw? Ing. Ruud Brunst Manager Applications 5-10-2016 remeha.nl We horen vaak Gas raakt op of fosiele brandstoffen worden schaars maar is dat wel zo? remeha.nl Gas zal nog lang beschikbaar

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Verwarmen en isoleren (Newton)

Samenvatting Natuurkunde Verwarmen en isoleren (Newton) Samenvatting Natuurkunde Verwarmen en isoleren (Newton) Samenvatting door een scholier 1404 woorden 25 augustus 2003 5,4 75 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Verwarmen en isoleren Warmte en energie 2.1 Energievraag

Nadere informatie

Notitie energiebesparing en duurzame energie

Notitie energiebesparing en duurzame energie Notitie energiebesparing en duurzame energie Zaltbommel, 5 juni 2012 Gemeente Zaltbommel Notitie energiebesparing en duurzame energie 1 1. Inleiding Gelet op de ambities in het milieuprogramma 2012-2015

Nadere informatie

Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting

Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting DUTCH Wedstrijd Correspondentie en notuleren De wedstrijdtekst bevindt zich in de derde kolom van de lettergrepentabel in art. 19.1 van het Intersteno

Nadere informatie

Naar een duurzame energievoorziening

Naar een duurzame energievoorziening Naar een duurzame energievoorziening De schone taak van aardgas 1 2 We staan voor belangrijke keuzes De wereld staat voor dringende keuzes. Neem het energievraagstuk. De wereldbevolking groeit in korte

Nadere informatie

een toekomst zonder aardgas? Warmtepomp Het Warmte Effect

een toekomst zonder aardgas? Warmtepomp Het Warmte Effect een toekomst zonder aardgas? Warmtepomp Het Warmte Effect Programma 20.00 uur Opening 20.05 uur De initiatiefnemers: ZMf & Zeeuwind 20.15 uur Alles over de warmtepomp Niek Tramper, Zeeuwind 20.45 uur Ervaringen

Nadere informatie

KOSTPRIJS VAN ENIGE ENERGIETECHNIEKEN

KOSTPRIJS VAN ENIGE ENERGIETECHNIEKEN ESC.27 DECEMBER 1983 KOSTPRIJS VAN ENIGE ENERGIETECHNIEKEN N.J. KOENDERS Dit rapport is tevens verschenen als bijlage B.1 bij het eindrapport van de Stuurgroep Maatschappelijke Discussie Energiebeleid

Nadere informatie

Rol energiedragers binnen de Nederlandse energievoorziening

Rol energiedragers binnen de Nederlandse energievoorziening Indicator 14 augustus 2012 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De energievoorziening van Nederland

Nadere informatie

Commissie Benchmarking Vlaanderen

Commissie Benchmarking Vlaanderen Commissie Benchmarking Vlaanderen 023-0170 Bijlage I TOELICHTING 17 Bijlage I : WKK ALS ALTERNATIEVE MAATREGEL 1. Inleiding Het plaatsen van een WKK-installatie is een energiebesparingsoptie die zowel

Nadere informatie

De opkomst van all-electric woningen

De opkomst van all-electric woningen De opkomst van all-electric woningen Institute for Business Research Jan Peters Directeur Asset Management Enexis Inhoud Beeld van de toekomst Veranderend energieverbruik bij huishoudens Impact op toekomstige

Nadere informatie

Nieuwe methodiek CO 2 -voetafdruk bedrijventerreinen POM West-Vlaanderen. Peter Clauwaert - Gent 29/09/11

Nieuwe methodiek CO 2 -voetafdruk bedrijventerreinen POM West-Vlaanderen. Peter Clauwaert - Gent 29/09/11 Nieuwe methodiek CO 2 -voetafdruk bedrijventerreinen POM West-Vlaanderen Peter Clauwaert - Gent 29/09/11 Inhoud presentatie 1.Afbakening 2.Inventarisatie energie 3.CO 2 -voetafdruk energieverbruik 4.CO

Nadere informatie

Energie. Energie thuis Energie in Nederland Energie op de wereld

Energie. Energie thuis Energie in Nederland Energie op de wereld Energie Energie Energie thuis Energie in Nederland Energie op de wereld Grootheden 1 J(oule) = 1 Nm =?? Watt gedurende 1 seconde =?? Ws 1 Watt = 1 J/s = vermogen = de snelheid waarmee arbeid wordt verricht.

Nadere informatie

Zonder kernenergie of fossiel, kan dat? Frans Rooijers directeur CE Delft

Zonder kernenergie of fossiel, kan dat? Frans Rooijers directeur CE Delft Zonder kernenergie of fossiel, kan dat? Frans Rooijers directeur CE Delft CE Delft Onafhankelijk onderzoek en advies sinds 1978 Energie, transport en grondstoffen Economische, technische en beleidsmatige

Nadere informatie

Emissiekentallen elektriciteit. Kentallen voor grijze en niet-geoormerkte stroom inclusief upstream-emissies

Emissiekentallen elektriciteit. Kentallen voor grijze en niet-geoormerkte stroom inclusief upstream-emissies Emissiekentallen elektriciteit Kentallen voor grijze en niet-geoormerkte stroom inclusief upstream-emissies Notitie: Delft, januari 2015 Opgesteld door: M.B.J. (Matthijs) Otten M.R. (Maarten) Afman 2 Januari

Nadere informatie

25/03/2013. Overzicht

25/03/2013. Overzicht Micro-WKK: basisbegrippen en toepassingsmogelijkheden Tine Stevens, Vlaams Energieagentschap Regiovergadering Provincie West-Vlaanderen 12 en 14/03/2013 2 Warmte-krachtkoppeling (WKK) De gelijktijdige

Nadere informatie

Hartelijk welkom! Uniek nieuw initiatief Transition Town Breda Energie coöperatie: Brabants Eigen Energie (BREE)

Hartelijk welkom! Uniek nieuw initiatief Transition Town Breda Energie coöperatie: Brabants Eigen Energie (BREE) Hartelijk welkom! Uniek nieuw initiatief Transition Town Breda Energie coöperatie: Brabants Eigen Energie (BREE) Peter Nuijten Mob: 06-22811585 E-mail: peter.nuijten@hotmail.nl 1 Concept Energie coöperatie

Nadere informatie

4 keer beoordeeld 4 maart Natuurkunde H6 Samenvatting

4 keer beoordeeld 4 maart Natuurkunde H6 Samenvatting 5,2 Samenvatting door Syb 763 woorden 4 keer beoordeeld 4 maart 2018 Vak Natuurkunde Methode Pulsar Natuurkunde H6 Samenvatting PARAGRAAF 1 Er zijn veel verschillende soorten energie: Bewegingsenergie

Nadere informatie

Thermische Centrales voor Elektriciteit

Thermische Centrales voor Elektriciteit Thermische Centrales voor Elektriciteit College spm1520 5 maart 2013 Dr.ir. Gerard P.J. Dijkema Universitair Hoofddocent Energie en Industrie Faculty of Technology, Policy and Management Industry and Energy

Nadere informatie

buffer warmte CO 2 Aardgas / hout WK-installatie, gasketel of houtketel brandstof Elektriciteitslevering aan net

buffer warmte CO 2 Aardgas / hout WK-installatie, gasketel of houtketel brandstof Elektriciteitslevering aan net 3 juli 2010, De Ruijter Energy Consult Energie- en CO 2 -emissieprestatie van verschillende energievoorzieningsconcepten voor Biologisch Tuinbouwbedrijf gebroeders Verbeek in Velden Gebroeders Verbeek

Nadere informatie

Gegevens stroometikettering 2004

Gegevens stroometikettering 2004 CE CE Oplossingen voor Oplossingen voor milieu, economie milieu, economie en technologie en technologie Oude Delft 180 Oude Delft 180 2611 HH Delft tel: 015 2 150 150 fax: fax: 015 015 2 150 150 151 151

Nadere informatie

Hernieuwbaar gas. Energiedrager van de toekomst. Wat is de rol van (hernieuwbaar) gas in de energietransitie

Hernieuwbaar gas. Energiedrager van de toekomst. Wat is de rol van (hernieuwbaar) gas in de energietransitie Hernieuwbaar gas Energiedrager van de toekomst Wat is de rol van (hernieuwbaar) gas in de energietransitie New Energy Coalition Sector Grondstoffen Kracht en licht Vervoer Warmte Eindverbruik 567 PJ 362

Nadere informatie

Dat kan beter vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Dat kan beter vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 25 August 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/82623 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03 1 van 13 5-7-2011 17:03 Enquête Enquête beheer Ingelogd als: aqpfadmin Uitloggen Enquête sta s eken Enquête beheer > De Klimaat Enquête van het Noorden > Statistieken Algemene statistieken: Aantal respondenten

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. en energieomzetting

Hoofdstuk 3. en energieomzetting Hoofdstuk 3 Energie en energieomzetting branders luchttoevoer brandstoftoevoer koelwater condensator stoomturbine generator transformator regelkamer stoom water ketel branders 1 Energiesoort Omschrijving

Nadere informatie

HERNIEUWBARE ENERGIE IN ITALIË

HERNIEUWBARE ENERGIE IN ITALIË HERNIEUWBARE ENERGIE IN ITALIË Overzicht 1 Hernieuwbare energiebronnen (hierna ook: HE) spelen een belangrijke rol in het kader van het Italiaanse energiesysteem. Ze worden uitvoerig gebruikt om elektriciteit

Nadere informatie

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening 1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% kunnen wel even wachten met grote maatregelen 17% 1 Een beetje dringend, we kunnen nog wel even wachten met grote maatregelen,

Nadere informatie

Tabellenbijlage. Michiel Hekkenberg (ECN) Martijn Verdonk (PBL) (projectcoördinatie) Oktober 2014 ECN-O--14-052

Tabellenbijlage. Michiel Hekkenberg (ECN) Martijn Verdonk (PBL) (projectcoördinatie) Oktober 2014 ECN-O--14-052 Tabellenbijlage Michiel Hekkenberg (ECN) Martijn Verdonk (PBL) (projectcoördinatie) Oktober 2014 ECN-O--14-052 Verantwoording Dit rapport is de tabellenbijlage bij de Nationale Energieverkenning 2014 verschenen

Nadere informatie