Angst in (inter)actie: een experiëntiële workshop over angst en spanning in de psychotherapeut

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Angst in (inter)actie: een experiëntiële workshop over angst en spanning in de psychotherapeut"

Transcriptie

1 Angst in (inter)actie: een experiëntiële workshop over angst en spanning in de psychotherapeut Remy de Gouw en Jacqueline van der Linden * There s a crack in everything, that s how the light gets in (Uit: L. Cohen, Anthem) Samenvatting Dit artikel is een bewerking van een experiëntiële workshop waarbij de focus ligt op angst en spanning binnen de therapeut. De workshop biedt de mogelijkheid aan therapeuten om signalen van eigen spanning te detecteren. De therapeut ontwikkelt tijdens de workshop diepgaander contact met de eigen, unieke sensitiviteit en de herkomst daarvan. Verder ontdekt hij hoe deze op een positieve manier in te zetten in de therapeutische interactie via een gedragsexperiment. De ondervinding is dat de workshop verrassende en verfrissende ervaringen teweegbrengt en bevrijdend voelt, wanneer men komt tot een nieuw handelen en een authentieker contact met de cliënt. We lichten in dit artikel het proces van de workshop toe en geven hierbij onze theoretische en wetenschappelijke inspiratiebronnen prijs. We sluiten af met suggesties voor de praktijk, zoals de toepasbaarheid in intervisie en supervisie. Trefwoorden: angst, workshop, zelfreflectie, supervisie Inleiding In dit artikel beschrijven we onze workshop, die zich richt op angst- en spanningsgevoelens bij de therapeut. We gaan ervan uit dat angst, die wij zelf in therapieën ervaren, herkenbaar is voor veel therapeuten. Dit vermoeden wordt bevestigd door onderzoek waaruit blijkt dat 80 tot 90 procent van bevraagde therapeuten negatieve * Remy de Gouw is als psycholoog-psychotherapeut werkzaam bij Conciente, Praktijk voor psychotherapie te Antwerpen en bij CGG Ahasverus, K&J team Vilvoorde. Daarnaast is hij ook betrokken als leertherapeut en supervisor bij verschillende psychotherapieopleidingen. * Jacqueline van der Linden is psycholoog-psychotherapeut en supervisor voor kinder- en jeugdpsychotherapeuten in opleiding. Zij is werkzaam bij Conciente, Praktijk voor psychotherapie te Antwerpen en bij Indigo Brabant, praktijk in de basis-ggz te Breda.

2 gevoelens rapporteren tijdens het uitvoeren van hun therapeutisch werk. Angst en boosheid zijn hierbij de meest voorkomende emoties (Rober, 2011). Rober stelt zelfs dat: (...) experiencing negative emotions is an inescapable part of the messy and unpredictable process of therapy and should not be considered as a sign of being a bad or inexperienced therapist. (p. 234) Als kindertherapeuten worden we opgeleid om het proces van het kind te volgen en te begeleiden, en niet om onze eigen impulsen te volgen. Tegelijkertijd wél om authentiek te zijn in het contact met de cliënt. Dit leidt soms tot incongruentie. Wij willen duidelijk maken, dat het volgen van onze eigen impulsen, mits dit op een goede manier gebeurt, juist bevrijdend kan werken en iets nieuws kan inbrengen in de therapie, waar de cliënt baat bij heeft. De ambitie was om in de workshop een verdiepingsproces in gang te zetten dat deelnemende therapeuten terug op scherp zet of iets nieuws van zichzelf doet ontdekken, zowel voor beginnende als ervaren therapeuten. De eigen angst/spanning weerspiegelt een unieke en specifieke gevoeligheid van de therapeut. Deze krijgt aandacht, wordt onderzocht en toegeëigend en ten slotte gebruikt als therapeut-eigen gereedschap. De definiëring van angst en spanning interpreteren we hierbij breed: in het Engels kan onderscheid worden gemaakt tussen anxiety en fear (Greenberg & Paivio, 1997). Fear verwijst volgens Greenberg en Paivio naar een sterk onaangenaam gevoel, dat overlevingsgericht is en voorbereidt op (dreigend) fysiek gevaar. Anxiety daarentegen is een algemenere reactie op symbolische, psychologische of sociale stimuli in plaats van een rechtstreeks fysiek gevaar. De angstige spanning waar wij in dit artikel over spreken wordt het best benaderd door de definitie van anxiety. Greenberg en Paivio beschrijven mooi hoe vooral anxiety een motivationele beweging in zich heeft die belemmerend, maar ook positief kan werken: Anxiety also is a key motivator of human action and interaction. The capacity to experience anxiety is almost synonymous with the capacity to plan for the future, and the increased arousal associated with anxiety can enhance performance. Anxiety also can be experienced as excitement depending on how one views the situation. For example, stage fright can either be seen as preparatory excitement or debilitating anxiety. Anxiety is debilitating and dysfunctional when it is intense and chronic, when people are continually anticipating dangers or expecting threats of the past to repeat themselves. (1997, p. 194) Angst in (inter)actie 117 Het uitgangspunt van angst en spanning als centrale motivator gebruiken we als motor én brandstof voor de workshop. De volgende zin opent de workshop en zet de toon voor het karakter en werkwijze die we beogen: een ervaringsgericht zelfonderzoek via een experiment.

3 Dit is een angstlabo. Het idee voor deze workshop komt voort uit onze eigen ervaringen van angstige momenten in therapie en onze nieuwsgierigheid om manieren te vinden om deze ervaring op een positieve manier te gebruiken in therapie. Algemene beschrijving van de workshop Remy de Gouw en Jacqueline van der Linden 118 We beschrijven eerst globaal de opbouw en het verloop van de workshop zodat de lezer zich hier een beeld van kan vormen. We beperken ons hier tot een algemene beschrijving van wat we doen. Vervolgens beschrijven we gedetailleerder hoe we dit doen (procesbeschrijving van de workshop) en wat ons achterliggende theoretischwetenschappelijke kader is. De deelnemers maken duo s en krijgen de opdracht om een korte spelimprovisatie te doen met spelmateriaal dat door ons is klaargelegd (dierfiguurtjes, poppetjes, objecten). Eén deelnemer is daarbij in de (dubbel)rol van cliënt en facilitator, de ander in de rol van therapeut. De bedoeling van het spel is dat het emotionele reacties bij de therapeut uitlokt die we verder zullen exploreren. Wanneer het spel wordt stopgezet voor het exploratie- en reflectieproces van de therapeut, neemt de cliënt de rol van facilitator op zich die de therapeut actief begeleidt in diens proces. Een mogelijke opkomende reactie in de therapeut is bijvoorbeeld een (vaag) gevoel van spanning, merkbaar door een licht samenknijpen van de buik. Via enkele interventies, die we de deelnemers aanreiken, wordt allereerst scherpgesteld : de emotionele reacties van de therapeut worden duidelijker voelbaar gemaakt en daardoor beter in beeld gebracht voor de therapeut zelf. Als dit in voldoende mate lukt en de therapeut de uitgelokte emotionele reactie beter en ten volle voelt, gaan we een stap verder. De therapeut probeert, met hulp, een brug te slaan tussen de actuele emotionele reactie en vroegere ervaringen. Via tussenstappen zoekt de therapeut dus uit hoe de actuele emotionele reactie verbonden is met de persoonlijke ervaringen, herinneringen en beelden in zijn of haar leven. Wanneer deze verbinding voldoende verduidelijkt is, wordt de emotionele reactie helderder en krijgt deze meer betekenis. Als voorlaatste stap wordt uitgezocht of de therapeut bereid is om te gaan experimenteren met de opgekomen gevoelens in het spel. De therapeut bedenkt hiertoe mogelijke interventies die kunnen worden uitgeprobeerd. Hij baseert zich hierbij op de ervaringen en inzichten die zich in de voorgaande stappen hebben ontvouwd. Als laatste stap krijgt de therapeut daadwerkelijk de kans om hiermee te experimenteren. Hetzelfde fantasiespel wordt nu herspeeld, maar nu probeert de therapeut de voorgenomen interventie(s) uit om na te gaan wat dit teweeg brengt in het spelverloop, bij de cliënt, bij zichzelf en in de relatie. Ter afsluiting wordt er in de duo s en in de grotere groep gereflecteerd op de ervaringen en inzichten die zich doorheen het proces hebben voorgedaan.

4 Theoretische achtergrond: het experiëntiëel-reflectief raamwerk De therapeut-sensitiviteit staat zoals gezegd centraal. Vanuit de eigen voorgeschiedenis is een therapeut gevoelig voor bepaalde signalen bij de ander (in concreto het kind in therapie). Hiermee verbonden zijn reactiepatronen (actietendensen) vanuit deze persoonlijke emotieschema s. De sensitiviteit is therapeut-specifiek en daardoor uniek; een andere therapeut heeft andere gevoeligheden en is sensitief voor andere signalen. Het is dus interessant om deze individueel te verkennen. De architectuur van de workshop om tot dit zelfonderzoek te komen inspireerden we op de emotietheorie en op het therapeutisch (emotiegericht) taakmodel van de emotion-focused therapy (EFT), ontwikkeld en beschreven door Elliot, Watson, Goldman en Greenberg (2004). Het verloop van de workshop is visueel voor te stellen als een spiraal die de diepte in gaat. Deelnemers worden naar hun emotionele spoor geleid, volgen dit spoor, reflecteren daarop en komen tot nieuw handelen. Greenberg (2010) stelt: A defining feature of EFT is that intervention is marker guided and process directive (p. 35). We activeren in de workshop dan ook een marker en faciliteren de bijhorende procestaken. Takens (2013) vertaalt een marker als volgt: Markers zijn te beschouwen als processignalen, waarbij de cliënt op een specifiek onderliggend probleem c.q. problematische verwerking van iets stuit en de bereidheid toont om daar verder op in te gaan, bijvoorbeeld in een diepergaand zelfexploratieproces. Dit impliceert vervolgens een therapeutische taak voor zowel de therapeut als de cliënt. (p.7) In de workshop is het niet de cliënt, maar de therapeut die stuit op een onderliggend probleem. Een productief therapeutisch proces bestaat volgens Greenberg (2011) uit twee deelprocessen in een nauwe wisselwerking met elkaar: het op een levendige manier oproepen van een beleving (om de arousal te bevorderen) gevolgd door exploratie van deze beleving door deze te onderkennen en erop te reflecteren. Tezamen zorgen zij voor een veranderingsproces. De gekozen taken in de workshop sluiten hierbij aan. Iedere stap in de workshop is een zorgvuldig gekozen procestaak in een welbepaalde volgorde. Hierdoor wordt het onderzoeksproces van de therapeut optimaal bevorderd en tegelijk ook voldoende afgebakend om focus te houden. De twee gebruikte EFT-taken zijn Evocatief Ontvouwen en Focussen. Wij voegen aan deze EFT-taken drie taken toe: een exposure-taak (het fantasiespel), de floatbacktechniek en een gedragsexperiment. De floatbacktechniek is een manier om vanuit het actueel ervaren gevoel terug te gaan naar spontaan opkomende herinneringen waarbij je dit gevoel eerder hebt ervaren. Het gedragsexperiment verwijst naar de opdracht om interventies te plannen vanuit het ervaringsproces en deze ook uit te proberen. Het kernproces in de workshop willen we een experiëntiëel-reflectief raamwerk noemen. Angst in (inter)actie 119

5 Remy de Gouw en Jacqueline van der Linden 120 De werkzame hefboom is in onze ogen immers het zelfonderzoek via het ervaren en daarop reflecteren. We doorlopen een semi-gestructureerd proces. Ervaren, onderzoeken, verdiepen en uiteindelijk ook experimenteren zijn hierbij de leidende begrippen. De fasering in het verloop van het exploratieproces komt overeen met de EFT-fasering die door Takens in het Nederlands werd vertaald (2013). De hele workshop kan in feite worden gekaderd als de therapeutische procestaak die in EFT Systematisch Evocatief Ontvouwen wordt genoemd. Deze taak wordt aangevangen als de cliënt een Problematisch Reactiepunt ervaart: een onverwachte emotionele reactie die moeilijk te plaatsen is (Takens, 2013). De processtappen van systematisch evocatief ontvouwen (Elliott e.a., 2004; Watson, Greenberg & Newman, 1996) zijn dan ook de leidraad. We gebruiken de door Takens beschreven Nederlandse terminologie. Als we de processtappen van EFT en de taak van het evocatief ontvouwen naast elkaar zetten en het verloop van de workshop eraan toevoegen, komen we tot de volgende visualisatie: Fase Processtappen EFT (Takens, 2013) Systematisch Evocatief Ontvouwen (Elliot e.a., 2004) 0 Vroegsignaal (marker) Cliënt beschrijft onverwachte, wat verwarrende persoonlijke reactie (marker) 1 Signalering & taakvoorbereiding 2 Evoceren Ervaring opnieuw opgeroepen (experience re-evoked) 3 Exploratie & verdieping Aftasten van de twee kanten (tracking the two sides) 4 Deeloplossingen Betekenisbrug (meaning bridge: (opkomende veranderingen) partial resolution) 5 Herstructurering & (h)erkennen en herzien van schemaverandering zelfschema s (recognition and re-examination of self schemes) 6 Doorgaan (op weg Overweging van nieuwe opties naar volledig herstel) (consideration of new options: full resolution) Workshop Licht ervaren angst/ spanning Trigger localiseren en benoemen binnen het spel Uitvergroot herspelen om het opgeroepen gevoel te versterken Focussen en evocatief ontvouwen Maken van een affectbrug via de floatback Exploreren van behoefte en actietendens in het herinneringsbeeld Gedragsexperiment en transfer buiten de workshop

6 Beschrijving van de procestaken in de workshop en sleutelinterventies Voorbereiding: opwarming en landen We vragen de deelnemers op de grond te gaan zitten, een comfortabele plek te kiezen en de rust toe te laten om aanwezig te kunnen zijn in het hier en nu. Stap 0. Vrij fantasiespel Instructie en taakbeschrijving: Aan de deelnemers wordt gevraagd duo s te vormen en achter een hoopje speelgoed te gaan zitten dat we hebben klaargelegd. Een van de deelnemers neemt de rol van therapeut, de ander neemt de rol van cliënt op zich. Op de grond liggen poppetjes, dieren, playmobiel We vragen de cliënt daarmee een verbeeldend spel te improviseren waarbij in het spel een negatief ervaren gevoel uitgedrukt wordt (er gebeurt iets naars, iets vervelends): bijvoorbeeld iets angstigs, spannends, bedreigends vanuit de belevingswereld van de cliënt. De taak van de therapeut is enkel om volgend te verwoorden, emoties onder woorden te brengen, maar niet te interpreteren. Er wordt vijf minuten gespeeld. Vignet: De cliënt laat een beertje en een poppetje samen spelen, terwijl twee mieren bespreken hoe hen om het leven te brengen. Ze geven aan het vredig tafereel en het geluk te haten. Ze betalen twee monsters om de moorden te plegen. Die hakken de koppen eraf en gooien de beer en het poppetje op de vuilnisbelt. (Theoretische) kadering: Het doel van het spel en de negatieve inhoud ervan is om negatieve gevoelens bij de therapeut in de hand te werken en om zo te kunnen komen tot een marker, die verder geëxploreerd kan worden. Stap 1. Detecteren van spanning/angst Instructie en taakbeschrijving: We vragen de therapeut om op zoek te gaan naar momenten van ervaren angst of spanning in het spel. Het kan gaan om een duidelijk ervaren gevoel, maar ook om een vaag gevoel, iets oncomfortabels. De cliënt, nu in de rol van facilitator, helpt de therapeut in het zoeken waar er intern iets gebeurde bij de therapeut. Vignet: De therapeut ervaart het spel als heftig en merkt twee specifieke momenten van spanning/onbehagen op: het moment waarop een van de monsters het beertje een schop gaf, waarna het beertje omviel, en het moment waarop het beertje en het poppetje op de vuilnisbelt werden gegooid. (Theoretische) kadering: We traceren de marker. In EFT gebeurt dit impliciet in het proces van de cliënt. Het is de therapeut die de marker opmerkt. Hier lokken we een marker uit door middel van het spanningsvolle spel. Misschien mag het geen marker heten. We weten immers (nog) niet of er wel een onderliggend probleem is. Maar ons gaat het in de workshop om een bewustwording dat er ook bij de therapeut van binnen van alles gebeurt en dat het waardevol is dit onder de loep te nemen. De marker is het gevoel van angst of spanning, waar de therapeut zich bewust van Angst in (inter)actie 121

7 wordt op een specifiek moment in het spel. Het heeft nog geen handvatten en het is ook (nog) niet duidelijk waarom dit gevoeld wordt of waar dit vandaan komt. In EFT wordt dit a puzzling personal reaction (Elliott e.a., 2004) genoemd. Remy de Gouw en Jacqueline van der Linden 122 Stap 2. Evoceren (building the scene) Instructie en taakbeschrijving: De therapeut kiest een van de momenten waarop hij iets van angst of spanning voelde en die hij verder wil exploreren. Aan de facilitator vragen we nu om precies dat moment in het spel nogmaals te spelen, maar verhevigd, verlevendigd, uitvergroot op alle manieren. Dit helpt de therapeut om het ervaren gevoel duidelijker of helderder te maken, ten volle te voelen. En ook om te voelen wat zijn actietendens is. Vignet: De therapeut kiest het moment uit waarop het beertje en het poppetje op de vuilnisbelt worden gegooid. De facilitator speelt het uit, waarbij ze harder spreekt en roept, en indringende woorden gebruikt: F: Komen jullie maar eens mee, lekker door de modder en het slijk en het afval, bij al die rottende dingen die daar liggen; dat drijft daar allemaal op die vuilnisbelt, en er blijft niks van over; je kunt ze niet eens meer zien, ze liggen helemaal onder die rotzooi, weg, weg (Theoretische) kadering: Bij evocatief ontvouwen wordt de cliënt in EFT gevraagd de situatie te beschrijven en nogmaals te beleven. De therapeut gebruikt onder andere evocatieve reflecties, een empathisch exploratief antwoord op het verhaal van de cliënt. Hij spreekt bijvoorbeeld alsof hij de cliënt is, maar met een grotere intensiteit. Het doel is om de cliënt te helpen toegang krijgen tot zijn ervaring (en onderliggende emotieschema s). Wij doen dat hier op een andere manier. We laten het spel immers écht nogmaals uitspelen rond het moment dat spanning in de therapeut werd getriggerd. Het spel wordt hierbij geïntensiveerd en uitvergroot. De trigger en de opgekomen emotionele reactie worden hierdoor al een eerste keer scherpgesteld. Stap 3. Exploratie en verdieping (identify salience) Instructie en taakbeschrijving: Aan de therapeut wordt gevraagd om zijn ogen te sluiten en zich te focussen op het ervaren gevoel. De facilitator helpt de therapeut om het gevoel te exploreren en dieper te voelen door exploratieve vragen te stellen: is er een woord voor de beleving, waar wordt het gevoeld in het lichaam, is het verbonden aan een persoonlijk thema? Vignet: De therapeut beschrijft een akelig gevoel van binnen een kippenvelgevoel, het gevoel dat je krijgt als je op een watje bijt. T: Gatver, nee, niet gatver. F: Vies. T: Ja, vies.

8 F: Maar ook brr... kippenvel-achtig. T: Ja, het idee dat daar twee wezens neergelegd worden tussen al die viezigheid; die misschien nog leven het is geen walging, maar een soort getver. F: getver zo die wezentjes kippenvel zoiets T: Ja brr. F: Het zit in je lijf zowat vast. T: Als je kippenvel helemaal door je heen gaat, ja ik voel het echt. (Theoretische) kadering: Binnen het evocatief ontvouwen helpt een therapeut de cliënt in deze stap om aan de ene kant de scherpe aspecten van de externe situatie verder te verhelderen, en anderzijds om de interne emotionele reacties verder te exploreren en te differentieren. Het doel is om een verbinding tussen beide tot stand te brengen, een brug te bouwen tussen beide kanten: de externe situatie en de interne emotionele reacties. Wij gebruiken hier een focussingoefening met als doel volledig toegang te krijgen tot de ervaring die werd opgeroepen door het spel. We richten ons op de verdieping aan de zijde van de interne reacties. We zijn immers geïnteresseerd in hetgeen zich binnen de therapeut afspeelt. Het spel dient vooral als aanjager. Vier leidende vragen bevragen de vier elementen van het emotieschema (Elliot e.a, 2004): waar gaat het gevoel over (aboutness), waar zit het in het lichaam, is er een beeld of woord verbonden aan het gevoel, en welke behoefte/actietendens roept het gevoel op? De vragen zijn bedoeld om het emotieschema ten volle te activeren en daardoor vollediger te ervaren. Stap 4. Deeloplossingen: persoonlijke betekenis-brug (meaning bridge) Instructie en taakbeschrijving: We instrueren de therapeut nu om bij de gehele ervaren beleving te blijven (emotie, lijfelijke gewaarwordingen, enzovoort), en vervolgens om zich terug te laten drijven naar een eerdere periode in zijn leven, misschien toen hij een kind of jongere was, en stil te blijven staan bij het beeld dat spontaan opkomt. Een moment waarin hij gelijkaardige gevoelens, gedachten, actietendensen had. Waar ken je dit van? Is er een herinnering verbonden aan dit gevoel, of is het misschien verbonden aan een thema in jouw leven? Vignet: Bij de therapeut komen er tijdens de floatback twee beelden op uit zijn kindertijd. Het ene is een vrolijk beeld van hoe hij samen met zijn broer speelde op het erf van zijn ouders. Het andere beeld is indringender: hij vertelt dat hij zichzelf weer ziet zitten samen met zijn broer in de kamer van zijn vader (zijn ouders waren gescheiden). Bij zijn vader heerste een sombere sfeer, een beetje viezig, rommelig. Zijn broer en hij speelden met een cassetterecorder, praten en zongen erin, terwijl hun vader in de keuken was. Angst in (inter)actie 123 F: Wat voor gevoel roept het op? T: Ik voel droefheid; terwijl het was een leuk moment, we maakten grappige opnames. Maar als ik er nu aan terugdenk, dan roept het veel droefheid op.

9 F: Droefheid, daar in die keuken. T: Mijn verdriet gaat over hoe wij als kinderen speelden, en ons niet echt bewust waren van toch wel een beetje de miserie er rond, van mijn vader... o... er komt een veel recenter beeld op, wat hier mee te maken heeft Remy de Gouw en Jacqueline van der Linden 124 Verdere exploratie leidt naar een gevoeld contrast tussen het spelende van henzelf als kinderen en het sombere van zijn vader. Het kernwoord blijkt onschuld te zijn; de onschuld van het kind zijn, zich nog niet bewust van de somberheid/de gebeurtenissen om zich heen. De therapeut voelt tranen opkomen. (Theoretische) kadering: Binnen evocatief ontvouwen richt de therapeut zich op mogelijke meaning bridges; verhelderende verbindingen tussen de problematische reactie en de situatie waardoor deze betekenis krijgt. Hiervoor maakt de therapeut eventueel gebruik van empathisch gissen : de therapeut voelt een impliciete betekenis of interne ervaring aan bij de cliënt en verwoordt deze op vragende wijze. Wij gebruiken hier echter de floatbacktechniek. We zijn immers niet op zoek naar de verbinding tussen het spel en de interne reactie (als een problematische reactie), maar tussen de interne emotionele reactie en betekenisvolle ervaringen in het levensverhaal van de therapeut. Dit kan een reële gebeurtenis of situatie zijn. Het kan echter ook een (samengesteld) beeld blijken te zijn dat representatief is voor hoe het meestal was. Een deelnemer zei bijvoorbeeld ja, zoals die verschrikkelijke saaie zondagen bij ons thuis altijd waren, dat gevoel. De ervaren beleving van de therapeut tijdens het spel wordt hierdoor uiteindelijk vaak preciezer en krijgt meer duiding. Stap 5. Herstructurering en schemaverandering: actievoornemen Instructie en taakbeschrijving: de therapeut wordt nu toegeleid naar een elementaire vervolgstap. We helpen de therapeut contact te krijgen met zijn onderliggende behoefte om van daaruit een actievoornemen te formuleren naar het spel. We houden de therapeut bij het opgekomen beeld en vragen om na te gaan hoe hij zich in dat beeld voelt en wat zijn opkomende behoefte is om binnen dit beeld te willen doen. Als de therapeut dit kan benoemen vragen we om deze behoefte ook te vertalen in een interventie in het spel dat de facilitator speelde. Vignet: De therapeut voelt intern een duidelijke verandering, en een begrijpen waarom dit nu precies opkomt. Hij geeft aan dat hij, terugkijkend naar het beeld, zijn vader uit de keuken zou willen halen om hem erbij te laten zijn kaarsjes aansteken, dat zijn vader het gezellig maakt licht dat die sombere deken eraf gaat. Er komt een besef dat het verdriet ook gaat over een verloren onschuld vanuit zijn kindertijd. T: Dat je als kind gewoon kunt spelen, je van alle dingen niet bewust, en dat ik dat kwijt ben die onschuld. F: Verloren onschuld.

10 T: O ja, ik begin verbinding te voelen met het spel, want het begint bij die spelende kinderen hier, die waren gewoon aan het spelen. Wat ik wil is, dat er gewoon iemand komt, die hen daarvoor (de mieren en de monsters) afschermt, die hen behoedt dat ze gewoon lekker kunnen spelen. Dat die onschuld niet wordt afgepakt. De therapeut krijgt voeling met hoe hij als kind de zwaarte thuis meekreeg, en daar niets aan kon doen. Nu komt er een behoefte om in te grijpen, te beschermen. (Theoretische) kadering: de betekenisbrug verheldert voor een cliënt waarom hij op een bepaalde manier reageerde in een bepaalde situatie. Er ontstaat ook een herkenning van eigen reacties in breder perspectief: een persoonlijke stijl, die in een bepaalde fase van het leven adaptief was, maar die nu niet meer helpend is. Hij krijgt nu de mogelijkheid om gedragsalternatieven te ontwikkelen en daardoor ook een andere manier van zijn. Wij nodigen zo de therapeut uit om te kijken naar zijn eigen sensitiviteit (kenmerken van een persoonlijke stijl) en om dit mee terug te nemen naar het gespeelde spel via de vraag of hij nu een andere reactie overweegt, als het spel opnieuw gespeeld wordt. Stap 6. Doorgaan: experiment Instructie en taakbeschrijving: Doe het! We vragen de facilitator het spel nog eens te spelen (rond het scherpe moment ). De therapeut is nu vrij om een andere reactie uit te proberen en wél te interventiëren. Een interventie die zich aandiende vanuit het verdiepingsproces. Zonder zich af te vragen of dit nu wel therapeutisch verantwoord is, zonder therapeutische censuur. Vignet: De facilitator speelt nogmaals uit hoe het beertje en het poppetje aangevallen en op de vuilnisbelt gegooid gaan worden. De therapeut interveniëert nu: hij pakt een mannetje en zegt met rustige stem dat hij dit niet accepteert en dat de monsters weg moeten gaan. Als die aandringen, blijft hij standvastig en zegt dat het zijn kinderen zijn en dat ze weg moeten gaan, want anders vreet hij ze op. De monsters gaan hulp halen, maar het mannetje leidt het spelende beertje en het poppetje snel weg zodat de monsters hen niet meer kunnen vinden. (Theoretische) kadering: In deze fase ontstaat er een nieuw begrip over de eigen stijl van functioneren. De cliënt (in onze workshop: de therapeut) ervaart daarbij een gevoel dat verandering mogelijk is en ondervindt wat het teweegbrengt als hij handelt naar de onderliggende behoefte. Dit stemt overeen met de bevindingen van Watson e.a. (1996) in onderzoek naar evocatief ontvouwen: This illuminates the reasons for their actions and enables them to evaluate the validity of their perceptions, goals, needs, and behaviors (p. 463). Wij voegen met het gedragsexperiment een nieuw aspect toe. We nodigen de therapeut uit om datgene wat hij (terug in het uitgekozen spelmoment) zou willen doen, daadwerkelijk uit te voeren. De kritische therapeutenstem moet hij daarbij Angst in (inter)actie 125

11 laten voor wat die is. De gevoelde actietendens, voortvloeiend vanuit het verdiepingsproces, mag hij nu (vertaald in een interventie) uitvoeren. Dit handelen, in overeenstemming met een dieper ervaren gevoel, zien we als een congruenter handelen. Remy de Gouw en Jacqueline van der Linden 126 Stap 7. Reflectie Instructie en taakbeschrijving: Gezamenlijk wordt gereflecteerd op wat ieder heeft beleefd, wat het heeft opgeleverd, persoonlijk én natuurlijk ook in de interactie met de facilitator. Vignet: Voor de therapeut voelt het goed om een afschermende interventie te doen. Maar ook de cliënt voelt opmerkelijk genoeg een belangrijke verandering! Er blijkt nu verdriet op te komen ten aanzien van haar spel: ze voelt nu dat de monsters boos willen doen, maar eigenlijk verdrietig zijn, want zij hebben niemand die voor hen opkomt. Ze krijgt contact met de primaire emoties die achter de boosheid lijken te schuilen. F: (beschrijft dat er plots ook iets heel verdrietigs voelbaar werd aan de kant van de mieren en monsters toen het figuurtje tussenbeide kwam om de spelende figuurtjes te beschermen) De mieren en monsters hadden dat leuke, en vredige, maar vooral die bescherming, immers niet. Ze voelden dan ook jaloezie en wilden het spel kapot maken. T: En dat voel je nu door dit te doen? F: Een beetje een zielige verdrietige vertoning eigenlijk wat het over mijzelf zegt, dat weet ik eigenlijk niet... maar dat was het wel ja, en als het dan over kinderen gaat en iemand die ze beschermt T: Het werd voelbaar waar dit vandaan komt. F: Ja, waarom die zo gebeten waren om het spel van de beer en het poppetje kapot te maken. (Theoretische) kadering: een interne verandering bij de therapeut, en daaruit volgend een andere interactie binnen het spel blijkt op interactioneel en therapeutisch niveau een bijzondere verschuiving mogelijk te maken. We stellen dit regelmatig vast tijdens de workshop: een dergelijke verschuiving aan beide kanten. Niet alleen de therapeut voelt een verandering, maar ook voor de cliënt verandert er iets essentieels: zij krijgt voeling met het waarom van de boosheid in het spel, met waarom dit spel zo gespeeld werd door haar. Ze legt een verbinding met een eigen intern proces. Ze koos ervoor dit binnen de workshop niet verder te delen. Reflectie op de praktijkervaringen We ontwierpen deze workshop aanvankelijk voor het 10 e Wereldcongres van de WAPCEPC in 2012, Working with anxiety: from symptom to self, maar gaven hem

12 inmiddels ook nog op andere congresdagen en binnen eigen intervisiegroepen. De workshop maakt vaak veel los bij de deelnemers en blijkt zowel voor kindertherapeuten als voor therapeuten die werken met volwassenen, heel geschikt. Veel therapeuten kwamen in contact met een diepere sensitiviteit. De workshop brengt in eerste instantie vaak de reactie teweeg zoals: iets ouds tegenkomen ( pff, daar heb je het weer ). Het gedragsexperiment blijkt vervolgens echter tot een nieuwe ervaring te leiden. Door iets nieuws met dit oude gevoel te kunnen doen brengt dit vaak een innerlijke verschuiving (shift) met zich mee en het gevoel van vrijgekomen energie. Reacties die we dan horen zijn uitspraken als: verrassend, opluchtend, verfrissend. We stellen bovendien vaak vast dat de nieuwe interventies van de therapeut blijken te leiden tot een authentieker handelen in interactie met de cliënt en meestal ook tot een diepgaander, echter contact. Dit is ook waar we als cliëntgerichte therapeuten op uit zijn. De ervaringen zijn daardoor een aanmoediging tot meer durf en moed om eigen, intuïtief handelen te durven gebruiken als aanleiding tot interventies. Handelen vanuit tegenoverdrachtelijke gevoelens kan dus vruchtbaar zijn. Voorwaarde is wel dat de therapeut opmerkt wat de cliënt ermee doet en empathisch blijft aansluiten. Het is niet de bedoeling om te pas en te onpas te gaan handelen vanuit de eigen behoefte. Bij enkele deelnemers merken we echter andere reacties. Sommigen kwamen helemaal niet in proces of haakten voortijdig af. Sommigen raakten wel in proces, maar ervoeren geen verschuiving bij het uitproberen van een nieuwe interventie. Door onze eigen reflecties en die van de deelnemers kregen we hier al enig zicht op. De volgende aspecten lijken een rol spelen. In een groepsworkshop is het moeilijk om iedereen op hetzelfde moment door het proces te laten gaan: voor sommigen ging het te snel waardoor de marker onvoldoende scherp werd, voor anderen te langzaam waardoor de kracht van de marker afnam. Niet iedereen slaagde erin om tot verbeeldend spel te komen door geremdheid of onvoldoende contact met de eigen speelsheid. Hierdoor werd de therapeut te weinig gevoed. Wat dan weleens gebeurde was dat er angst en spanning ontstonden bij de interne criticus van de therapeut: ik doe het niet goed. Door juist deze spanning als marker te nemen kon er dan soms toch mee verder gewerkt worden. Dit gevoel kan immers ook in therapie opkomen. Niet iedereen kwam tot een marker. Er kwam geen spanning of onaangenaam gevoel op en er ontstond daarom geen problematisch reactiepunt. We weten niet goed wat hier de verklaring voor is. Wellicht speelt schroom om gevoelens toe te laten hier een rol, anderen vonden het spel vooral interessant, leuk en voelden geen spanning. Auzra en Greenberg (2007) werpen wat licht op dit fenomeen met hun onderzoek naar emotionele productiviteit. Emotionele productiviteit vraagt, wat de auteurs noemen, contactful awareness. Uit onderzoek blijkt dat deze gedefinieerd wordt door zeven criteria die meer wel dan niet aanwezig moeten zijn: (1) aandacht, (2) symbolisatie, (3) congruentie, (4) acceptatie, (5) regulatie, (6) agency en (7) differentiatie. Angst in (inter)actie 127

13 Mogelijk komt er bij de mensen waarbij het proces in de workshop minder vruchtbaar was, onvoldoende contactful awarenes tot stand doordat één of meer van de genoemde criteria onvoldoende aanwezig was tijdens het proces. Conclusies en besluit: Work in progress Remy de Gouw en Jacqueline van der Linden 128 Onze ervaring is dat deze workshop waardevol is voor therapeuten. Men wordt als het ware opgefrist en op scherp gezet met betrekking tot de eigen persoonlijke sensitiviteit. Ook daagt het uit om wat buiten de vaste therapeutische kaders te treden. We denken dat de workshop een interessant intervisie- en supervisie-instrument kan zijn. Het kan op een concrete en toegankelijke manier iemand in contact brengen met eigen opkomende gevoeligheden in het therapeutisch contact. We denken dat ook uitbreidingen of variaties op de workshop interessant zijn: het proces zelf zou nog iets aangescherpt kunnen worden om de contactful awareness te bevorderen, en opkomende gevoelens bij de facilitator kunnen ook onderwerp van exploratie zijn. Verder lijkt het boeiend om uit te proberen wat er gebeurt als een andere emotie als uitgangspunt (bijvoorbeeld agressie, verdriet of zelfs plezier) wordt genomen. Er lijkt dus nog veel mogelijk en we zien de workshop dan ook als work(shop) in progress. De voorbereiding, het uitproberen en de toepassing van de workshop heeft ook onszelf terug op scherp gezet. We zijn vaak verrast geweest van de opkomende reacties en uitkomsten van het proces. Ook het ontwerpen van de workshop leerde ons veel bij over onze eigen sensitiviteit en onze eigen leerbaarheid en veranderbaarheid. Correspondentieadres Literatuur Auzra, L., & Greenberg, L.S. (2007). Client Emotional Productivity. European Psychotherapy, 7, Elliott, R., Watson, J.C., Goldman, R.N., & Greenberg, L.S. (2004). Learning Emotion-Focused Therapy. The Process-Experiential Approach to change. London/Washington: APA. Greenberg, L.S. (2010). Emotion Focused Therapy: A Clinical Synthesis. FOCUS, 8, Greenberg, L.S. (2011). Emotion-Focused Therapy. Washington DC: APA. In Nederlandse vertaling (2012): Emotiegerichte therapie in de praktijk, Amsterdam: Hogrefe. Greenberg, L.S., & Paivio, S.C. (1997). Working with emotions in psychotherapy. New York: Guilford Press. Rober, P. (2011). The therapists experiencing in family therapy practice. Journal of Family Therapy, 33, Takens, R.J. (2013). Emotiegerichte psychotherapie: een introductie. Tijdschrift Cliëntgerichte Psychotherapie, 51, Watson, J.C., Greenberg, L.S., & Newman F.L. (1996). The Relationship Between Vivid Description, Emotional Arousal, and In-Session Resolution of Problematic Reactions. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 64,

Welkom! 11 congressen in samenwerking met Hogrefe Uitgevers

Welkom! 11 congressen in samenwerking met Hogrefe Uitgevers Welkom! 11 congressen in samenwerking met Hogrefe Uitgevers Emotiegerichte therapie (Emotion Focused Therapy, EFT) Combinatie van Cliëntgerichte/experiëntiële psychotherapie Emotietheorie(en) Proces-experiëntiële

Nadere informatie

Veilig genoeg? Omgaan met overweldigende emoties tijdens Mindfulness Based Intervention (MBI)

Veilig genoeg? Omgaan met overweldigende emoties tijdens Mindfulness Based Intervention (MBI) Veilig genoeg? Omgaan met overweldigende emoties tijdens Mindfulness Based Intervention (MBI) There is a crack in everything, that s how the light gets in - Leonard Cohen Inleiding Mindfulnessbeoefening

Nadere informatie

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen?

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Familie of naaste zijn van iemand die zichzelf beschadigt kan erg moeilijk zijn. Iemand van wie je houdt doet zichzelf pijn en het lijkt alsof je niks kunt

Nadere informatie

Omgaan met emoties als opvoeder/begeleider vanuit EFT. Naar meer handelingsbekwaamheid Carl Adams Social Practice lab, AP Hogeschool 27 november 2018

Omgaan met emoties als opvoeder/begeleider vanuit EFT. Naar meer handelingsbekwaamheid Carl Adams Social Practice lab, AP Hogeschool 27 november 2018 Omgaan met emoties als opvoeder/begeleider vanuit EFT Naar meer handelingsbekwaamheid Carl Adams Social Practice lab, AP Hogeschool 27 november 2018 Wat is centraal als we naar menselijk functioneren

Nadere informatie

Empathie in de forensische zorg anno 2019: een aspiratie voor therapeuten én cliënten? Ellen Gunst - Studiedag ITER - 31 januari 2019

Empathie in de forensische zorg anno 2019: een aspiratie voor therapeuten én cliënten? Ellen Gunst - Studiedag ITER - 31 januari 2019 : een aspiratie voor therapeuten én cliënten? Ellen Gunst - Studiedag ITER - 31 januari 2019 Inhoud Controversieel begrip Cliënt-zijde Therapeut-zijde Therapiefragment Empathie (in de forensische zorg):

Nadere informatie

Basiscursus Cliëntgerichte Psychotherapie

Basiscursus Cliëntgerichte Psychotherapie Basiscursus Cliëntgerichte Psychotherapie Februari 2014 Basiscursus in het kader van de opleiding Psychotherapeut CgP Docent: mw. drs. W.J.H.P. Schapendonk Locatie: de Plank 101 te Veldhoven - Inhoudsopgave

Nadere informatie

Arrangement 1 De Luisterthermometer

Arrangement 1 De Luisterthermometer Arrangement 1 De Luisterthermometer DEEL 1 De manager Naam: Organisatie: Datum: Luisterprincipe 1 Luisteren begint met luisteren naar jezelf 1.1 Inventariseren van stemmen Vertel eens van een situatie

Nadere informatie

Leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind (ZONDER extra doelen) - versie aug Naam leerling. Sociaal-emotionele ontwikkeling Betrokkenheid

Leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind (ZONDER extra doelen) - versie aug Naam leerling. Sociaal-emotionele ontwikkeling Betrokkenheid Leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind (ZONDER extra doelen) - versie aug 2018 Sociaal-emotionele ontwikkeling etrokkenheid etrokkenheid - 0 eleeft plezier in het ontdekken van nieuwe dingen Laat heel

Nadere informatie

In dialoog met elkaar

In dialoog met elkaar In dialoog met elkaar Grondhouding van Zozijn Bestaansrecht van Zozijn In dialoog Zozijn ziet het als opdracht om mensen tot bloei te laten komen. Wij zorgen voor een positief klimaat, waarin liefdevolle

Nadere informatie

Jij bent altijd de baas en je gaat zo ver als jij wilt. Duik in jezelf en geniet van het proces.

Jij bent altijd de baas en je gaat zo ver als jij wilt. Duik in jezelf en geniet van het proces. Hallo dapper mens, Dit is deel 1 van het (zelf)onderzoek. Totaal zijn er twintig vragen voorafgaand aan het Levend Water Ritueel. Mijn advies is om dit werkboek uit te printen en in te vullen. Door gedachten

Nadere informatie

Wat heeft het focussen de therapeut te bieden?

Wat heeft het focussen de therapeut te bieden? Focussen door kinderen oktober 09 Geplaatst in Tijdschrift voor PMKT jaargang 2009 nummer 3 Harriet Teeuw Focussen door kinderen Kinderen die focussen leren luisteren naar hun eigen wijsheid. Volwassenen

Nadere informatie

Observatie- en oefenlijst voor de 'algemene gespreksvaardigheden'

Observatie- en oefenlijst voor de 'algemene gespreksvaardigheden' Observatie- en oefenlijst voor de 'algemene gespreksvaardigheden' Instructie Je treft hier een observatie- en oefenlijst aan voor het observeren van de algemene gespreksvaardigheden. Er zijn dertien clusters

Nadere informatie

Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal.

Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal. Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal. Katrien Jacobs Jobcoach, ervaringswerker Birgit Bongaerts Psycholoog, systeemtheoretisch psychotherapeut en trainer Interactie- Academie

Nadere informatie

Het perspectief van een kind of jongere zien. Coaching bij (dreigende) uitval

Het perspectief van een kind of jongere zien. Coaching bij (dreigende) uitval Het perspectief van een kind of jongere zien Coaching bij (dreigende) uitval 12 oktober 2017 T A L E N T Slim Begeleiden Albert Kaput Vastlopen Hoe ervaren jongeren de boodschappen die zij uit hun omgeving

Nadere informatie

Betrokkenheid. Competentie. De behoefte aan competentie wordt vervuld.

Betrokkenheid. Competentie. De behoefte aan competentie wordt vervuld. Betrokkenheid Autonomie Competentie Relatie leerkracht Relatie leerlingen De behoefte aan autonomie De behoefte aan competentie De behoefte aan een goede relatie met de leerkracht De behoefte aan goede

Nadere informatie

Arrangement 1 De Luisterthermometer

Arrangement 1 De Luisterthermometer Arrangement 1 De Luisterthermometer DEEL 2 De medewerker Naam: Organisatie: Manager: Datum: Luisterprincipe 2 Luisteren is geven 2.1 Gehoord zijn Je hebt de afgelopen weken vast een keer met je manager

Nadere informatie

Kinderen helpen met Focussen

Kinderen helpen met Focussen Kinderen helpen met Focussen Enkele raadgevingen voor begeleiders Simon Kilner Vertaling Some Guidelines for Companions door Evelien Kroese En is het Ok om? Hoe zegt je kind nee? Wat is Focussen? Focussen

Nadere informatie

Helping infants and toddlers in Foster family care van Andel, Hans

Helping infants and toddlers in Foster family care van Andel, Hans Helping infants and toddlers in Foster family care van Andel, Hans IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document

Nadere informatie

MINDFUL EXPOSURE EN VERWERKING

MINDFUL EXPOSURE EN VERWERKING MINDFUL EXPOSURE EN VERWERKING (Handout in cursussen MBCT, Ger Schurink, 2009) Inleiding Bij veel emotionele problemen speelt het verleden een grote rol. De actuele situatie doet, automatisch en vaak onbewust,

Nadere informatie

Programma. Programma. Na zelfdoding: De hulpverlener als nabestaande. Inleiding

Programma. Programma. Na zelfdoding: De hulpverlener als nabestaande. Inleiding Na zelfdoding: De hulpverlener als nabestaande Ilse Conserriere Suïcidepreventiewerker CGG CGG Eclips Lange Violettestraat 84 9000 Gent 9000 Gent Email : i.conserriere@cggeclips.be Email : kdw@fdgg.be

Nadere informatie

Thema. Kernelementen. Emoties Puber- en kinderemotie Eenduidige communicatie

Thema. Kernelementen. Emoties Puber- en kinderemotie Eenduidige communicatie Thema Kernelementen Emoties Puber- en kinderemotie Eenduidige communicatie Tips voor de trainer: Werken met mensen is werken met emotie. Leer emoties als signaal te herkennen, maar niet als leidraad te

Nadere informatie

Werkboek voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus

Werkboek voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus Werkboek voor de Veerkracht Versterkende meditatiecursus In deze les leer je hoe je vanuit een ontspannen en alerte houding, de aandacht te richten op de lichamelijke gewaarwordingen die je voelt doordat

Nadere informatie

Meer informatie MRS 0610-2

Meer informatie MRS 0610-2 Meer informatie Bij de VGCt zijn meer brochures verkrijgbaar, voor volwassenen bijvoorbeeld over depressie en angststoornissen. Speciaal voor kinderen zijn er brochures over veel piekeren, verlatingsangst,

Nadere informatie

2 Training of therapie/hulpverlening?

2 Training of therapie/hulpverlening? Bewustwording wordt de sleutel voor veranderen Peter is een zeer opvallende leerling die voortdurend conflicten heeft met medeleerlingen en de schoolleiding. Bij een leerlingbespreking wordt opgemerkt

Nadere informatie

Worksheet EFT bij herinnering

Worksheet EFT bij herinnering Worksheet EFT bij herinnering Inleiding: Ik heb een uitdaging wanneer het gaat over EFT en herinneringen en dat bij elkaar brengen in één oefening/worksheet. Daarom alvast deze aantekening: Dat gaat me

Nadere informatie

Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep

Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep Therapie en training, iets voor jou? Als je bij De Hoenderloo Groep komt wonen, heb je vaak al veel meegemaakt in je leven. Het valt niet altijd

Nadere informatie

Visualisatie oefeningen, de kracht van verbeelding

Visualisatie oefeningen, de kracht van verbeelding Visualisatie oefeningen, de kracht van verbeelding In de voorgaande mails heb je kunnen lezen over de kracht van je onderbewustzijn en hoe je jouw onderbewustzijn voor je kan laten werken. Je weet inmiddels

Nadere informatie

Reactie op het artikel Valideren, een vak apart van Dr. L.M.C. van den Bosch

Reactie op het artikel Valideren, een vak apart van Dr. L.M.C. van den Bosch Reactie op het artikel Valideren, een vak apart van Dr. L.M.C. van den Bosch Ellen Gunst* Samenvatting Het begrip validatie sluit zeer nauw aan bij de cliëntgerichte grondhoudingen. Binnen de cliëntgerichte

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin. onderdeel ZIEKTEBELEVING. (NON) HODGKIN Ziektebeleving

Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin. onderdeel ZIEKTEBELEVING. (NON) HODGKIN Ziektebeleving Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin onderdeel ZIEKTEBELEVING (NON) HODGKIN Inhoud... 3 Emoties... 4 Omgaan met de ziekte... 4 Praten over uw gevoelens... 5 Uw gedachten opschrijven... 5 Andere

Nadere informatie

Wat maakt je zo boos?

Wat maakt je zo boos? Shari Klein en Neill Gibson Wat maakt je zo boos? 10 stappen om boosheid te transformeren naar verbondenheid met jezelf en anderen Een introductie over de bedoeling van Geweldloze Communicatie en hoe je

Nadere informatie

Protocol Imaginaire verwerking Woede, Wrok en Wraak

Protocol Imaginaire verwerking Woede, Wrok en Wraak Protocol Imaginaire verwerking Woede, Wrok en Wraak Vooraf Om het protocol op verantwoorde wijze toe te kunnen passen, is van belang dat je een workshop hebt gevolgd, waarin het protocol is ingeoefend.

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 4 Eigenwaarde Inhoud 2 1. Hoe zit het met je gevoel van eigenwaarde? 3 2. Welke talenten van jezelf ken je al? 4 3. Verborgen talenten & bewondering 6 4. Verborgen talenten & feedback

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

4D organisatieontwikkeling & opleiding presenteert. Alumnidagen 2014. datum thema leiding

4D organisatieontwikkeling & opleiding presenteert. Alumnidagen 2014. datum thema leiding 4D organisatieontwikkeling & opleiding presenteert Alumnidagen 2014 TGI-verdieping aan de hand van vijf thema s De alumnidagen zijn bedoeld voor iedereen die in de afgelopen jaren een TGI-basisopleiding

Nadere informatie

Hoofdstuk 9 Oefeningen

Hoofdstuk 9 Oefeningen Hodstuk 9 De eerste stap in werken aan jezelf is ook meteen de belangrijkste stap: Het durven onderkennen van je innerlijke conflicten en dat je daardoor je emoties nog niet voor je kan laten werken. De

Nadere informatie

EMMERTJES VULLEN. Pagina 1

EMMERTJES VULLEN. Pagina 1 EMMERTJES VULLEN Pagina 1 INHOUDSOPGAVE INLEIDING 3 WAT IS EMMERTJES VULLEN: 3 DE KRACHT VAN EMMERTJES VULLEN (EV) VOOR KINDEREN 4 EMMERTJES VULLEN (EV): DE METHODE IN FASES 4 Fase 1: Leeftijd 3-4-5-6

Nadere informatie

How2talk2kids. workshop. Malta. Juni 2007. Wouter Verboon

How2talk2kids. workshop. Malta. Juni 2007. Wouter Verboon How2talk2kids workshop Malta Juni 2007 Wouter Verboon How2talk2kids Achtergrond Introductie in Nederland Workshop Herkenbaar? Valt wel mee, het is maar een schrammetje Is je beker weer omgevallen! Ik word

Nadere informatie

Annah Planjer Klinisch psycholoog- psychotherapeut. Supervisor NVP (Volwassenen) en VKJP (Kinder &Jeugd)

Annah Planjer Klinisch psycholoog- psychotherapeut. Supervisor NVP (Volwassenen) en VKJP (Kinder &Jeugd) Spiegeltjes van Malkander : mentaliseren, gehechtheid en de therapeutische relatie. Annah Planjer Klinisch psycholoog- psychotherapeut Supervisor NVP (Volwassenen) en VKJP (Kinder &Jeugd) Mentaliseren:

Nadere informatie

OEFENINGEN: NEEM UW GEDACHTEN ONDER DE LOEP

OEFENINGEN: NEEM UW GEDACHTEN ONDER DE LOEP OEFENINGEN: NEEM UW GEDACHTEN ONDER DE LOEP Denken, voelen en doen staan sterk met elkaar in verband. Via uw gedachten kunt u invloed uitoefenen op hoe u zich voelt. Op deze manier kunt u ongewenste gevoelens

Nadere informatie

Neem echt de tijd om de onderstaande vragen in te vullen!

Neem echt de tijd om de onderstaande vragen in te vullen! Intake formulier Voornaam: Achternaam: Adres: Postcode & Plaats: Mobiel : Geboortedatum: Email: Huisarts + telefoonnr: Evt andere behandelende artsen: Neem echt de tijd om de onderstaande vragen in te

Nadere informatie

Worksheet EFT bij Emoties

Worksheet EFT bij Emoties Worksheet EFT bij Emoties Inleiding Ik wil af van mijn angst, dit verdriet, deze onzekerheid, die twijfel.! Zo n bekende en begrijpelijke wens, sommige gevoelens en negatieve gedachten lijken soms al zo

Nadere informatie

Deck of Needs. De snelste manier om de 'juiste' woorden te vinden

Deck of Needs. De snelste manier om de 'juiste' woorden te vinden Deck of Needs De snelste manier om de 'juiste' woorden te vinden Het Deck of Needs is ontwikkeld door Drs. Hugo A. Roele, schrijver van het Book of Needs en mede-oprichter van www.kommunikasie.org. a-1

Nadere informatie

WORD GROTER DAN WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell (vertaling Egbert Monsuur)

WORD GROTER DAN WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell (vertaling Egbert Monsuur) WORD GROTER DAN WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell (vertaling Egbert Monsuur) 1 Les vijf Welkom bij les vijf van deze e-cursus waarin we je laten zien hoe je groter kunt worden en je problemen kleiner!

Nadere informatie

HOE STIMULEREN WIJ DE SOCIAAL- EMOTIONELE ONTWIKKELING?

HOE STIMULEREN WIJ DE SOCIAAL- EMOTIONELE ONTWIKKELING? HOE STIMULEREN WIJ DE SOCIAAL- EMOTIONELE ONTWIKKELING? Siméa congres, 6 april 2017 Lizet Ketelaar & Sigrid Kok 1 VANDAAG Deel 1: Theoretische introductie Onderzoeksuitkomsten Deel 2: Behandelervaringen

Nadere informatie

Workshop FNO vrijwilligers verwen dag Ouderen vertellen. (en blijven jong) De zes fasen van een mensenleven. verteld uit eigen ervaring

Workshop FNO vrijwilligers verwen dag Ouderen vertellen. (en blijven jong) De zes fasen van een mensenleven. verteld uit eigen ervaring Workshop FNO vrijwilligers verwen dag 2018 1 Ouderen vertellen (en blijven jong) De zes fasen van een mensenleven verteld uit eigen ervaring Zin Storytelling Storytelling is een begrip dat niet zomaar

Nadere informatie

Dé stappen om je doel te bereiken: de combinatie van de creatiespiraal en het enneagramprocesmodel. Ontspannen. Handelen

Dé stappen om je doel te bereiken: de combinatie van de creatiespiraal en het enneagramprocesmodel. Ontspannen. Handelen Van wens naar doel Dé stappen om je doel te bereiken: de combinatie van de creatiespiraal en het enneagramprocesmodel. Het combinatiemodel Ontspannen Doel bereiken Willen/wensen Verbeelden/ verheugen Geloven/

Nadere informatie

Persoonlijk meesterschap

Persoonlijk meesterschap Persoonlijk meesterschap Het creëren van je eigen toekomst "A learner learns when a learner wants to learn" (Peter Senge) Jan Jutten www.natuurlijkleren.org 1. Inleiding De drijvende kracht in de school

Nadere informatie

WERKWIJZE VOOR HET WERKEN MET EMDR VANUIT KLACHTEN LINKSOM KINDERVERSIE

WERKWIJZE VOOR HET WERKEN MET EMDR VANUIT KLACHTEN LINKSOM KINDERVERSIE WERKWIJZE VOOR HET WERKEN MET EMDR VANUIT KLACHTEN LINKSOM KINDERVERSIE 1. Inventariseer de klachten/symptomen Verzamel informatie over de symptomen, waarvan het kind of de gezinsleden/omgeving last hebben

Nadere informatie

In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo!

In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo! In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo! Geef tien weken bijzondere aandacht aan Verbindende Communicatie met behulp van onderstaande oefeningen. Bespreek je ervaringen in een buddygroepje.

Nadere informatie

VERLIEFD WORDEN KAN IEDEREEN, MAAR HOE BLIJF JE VERLIEFD OP ELKAAR

VERLIEFD WORDEN KAN IEDEREEN, MAAR HOE BLIJF JE VERLIEFD OP ELKAAR VERLIEFD WORDEN KAN IEDEREEN, MAAR HOE BLIJF JE VERLIEFD OP ELKAAR Deel 2 Hoe het verliefde gevoel in de relatie vast te houden Iedere behoefte kan voor- en nadelen hebben. Ik ga hier niet focussen op

Nadere informatie

Stigmatisering van Mensen met Keelkanker: de Rol van Mindfulness van de Waarnemer

Stigmatisering van Mensen met Keelkanker: de Rol van Mindfulness van de Waarnemer Met opmaak: Links: 3 cm, Rechts: 2 cm, Boven: 3 cm, Onder: 3 cm, Breedte: 21 cm, Hoogte: 29,7 cm Stigmatisering van Mensen met Keelkanker: de Rol van Mindfulness van de Waarnemer Stigmatisation of Persons

Nadere informatie

Bijlage 7.3 Praten over gedachten en gevoelens

Bijlage 7.3 Praten over gedachten en gevoelens Bijlage 7.3 Praten over gedachten en gevoelens bussum 2010 Als kinderen goed over hun gevoelens kunnen praten, zal dit zijn uitwerking hebben op hun verdere ontwikkeling. Kinderen die hun gevoelens niet

Nadere informatie

12 e Post O.N.S. Meeting. Carolien Burghout Verpleegkundig specialist Jeroen Bosch Ziekenhuis

12 e Post O.N.S. Meeting. Carolien Burghout Verpleegkundig specialist Jeroen Bosch Ziekenhuis 12 e Post O.N.S. Meeting Carolien Burghout Verpleegkundig specialist Jeroen Bosch Ziekenhuis Screening for distress The Sixth Vital Sign Doelen De toehoorder: 1. heeft achtergrondkennis over distress en

Nadere informatie

Tussendoelen domein SOCIAAL EMOTIONELE ontwikkeling. Zelfbeeld. *bron: SLO ;6 4 4;6 5 5;6 6 6,6 7

Tussendoelen domein SOCIAAL EMOTIONELE ontwikkeling. Zelfbeeld. *bron: SLO ;6 4 4;6 5 5;6 6 6,6 7 1 Tussendoelen domein SOCIAAL EMOTIONELE ontwikkeling Zelfbeeld 1. Gebruikt en begrijpt het woord wij. 2. Ontdekt verschillen en overeenkomsten tussen zichzelf en de anderen in de groep. 3. Toont non-verbaal

Nadere informatie

Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap

Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap Zelfleiderschap is dat je jezelf aanstuurt. Je doet wat jij belangrijk, waardevol, leuk of interessant vindt. Je kiest je eigen weg en je zorgt goed voor jezelf.

Nadere informatie

Emotionele Balans. Een aantal psychologische stromingen onderscheiden tot wel acht basis of kern emoties.

Emotionele Balans. Een aantal psychologische stromingen onderscheiden tot wel acht basis of kern emoties. Emotionele Balans Werken met kern emoties in hulpverlenings en coaching processen Achtergrond informatie 1 Als het hulpverlenings proces zich richt op gevoelens, zijn het vaak niet de eigenlijke gevoelens

Nadere informatie

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson Ik ben BANG oefenboekje om te leren omgaan met angst Steef Oskarsson Bang Bang is een emotie. Net als blij, bedroefd en boos. Iedereen is wel eens bang. Sommige mensen zijn vaak bang, sommigen niet. Iedereen

Nadere informatie

Contact met het gekwetste kind

Contact met het gekwetste kind Contact met het gekwetste kind De emoties van het gekwetste kind Ermee werken in het nu, wat er zich NU afspeelt in de kamer, als reactie op iets wat gebeurt, verteld wordt, Ze zijn authentiek, als th.

Nadere informatie

Ronald van Assen. Een ervaringsverhaal. 40 dagen, 40 angsten Uitgeverij Tobi Vroegh 1e druk Ronald van Assen ISBN

Ronald van Assen. Een ervaringsverhaal. 40 dagen, 40 angsten Uitgeverij Tobi Vroegh 1e druk Ronald van Assen ISBN 1 Ronald van Assen 40 dagen, 40 angsten Uitgeverij Tobi Vroegh 1e druk 2014 Ronald van Assen ISBN 978-9-07876-142-6 redactie: Jan Matse correctie: Hella de Groot grafisch ontwerp: Robert Nieman www.tobivroegh.nl

Nadere informatie

Over Focussen en NLP

Over Focussen en NLP Over Focussen en NLP Motto: De NLP-er weet waar hij naartoe wil - de Focusser is benieuwd waar hij uit zal komen. 1 De eerste kennismaking tussen Jaap Hollander en mij was een aanvaring (omtrent overname

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT 2011 Ann Weiser Cornell 1 Deel één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er op dit moment

Nadere informatie

Het landschap van stress

Het landschap van stress Sessie 4 Het landschap van stress Omgaan met moeilijkheden Moeilijke dingen vormen een deel van het leven. Daar hebben we niets over te zeggen. Situaties die je als onaangenaam ervaart, kunnen zorgen voor

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit ontwerp fourpack Cultuureducatie met Kwaliteit Onze ambities 1 2 3 Stappenplan Het kwadrant Drie domeinen 1 Intake 5 Scholingsactiviteiten VERBREDEN 2 Assessment 6 Meerjarenvisie In huis 3 Ambitiegesprek

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les vijf Welkom bij les vijf van deze e-cursus waarin we je laten zien hoe je groter kunt worden en je problemen kleiner!

Nadere informatie

Emotiegerichte psychotherapie: een introductie

Emotiegerichte psychotherapie: een introductie Emotiegerichte psychotherapie: een introductie Roelf Jan Takens* Emoties reguleren het zelf en de ander, en geven het leven veel van zijn betekenis. Greenberg, 2004 Samenvatting Zoals de auteur van dit

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie

Emotionally Focused Therapy (EFT)

Emotionally Focused Therapy (EFT) Emotionally Focused Therapy (EFT) Voorjaarsworkshop april 2019 Pieter Dingemanse P-opleider Altrecht GGZ Klinisch psycholoog/psychotherapeut Supervisor VGCt, Supervisor NVRG, Supervisor NVP, Certified

Nadere informatie

Mindfulness en het toelaten van gevoelens

Mindfulness en het toelaten van gevoelens Mindfulness en het toelaten van gevoelens Ger Schurink, maart 2016 In deze tekst worden verschillende mindfulness-methoden beschreven die kunnen helpen om gevoelens beter toe te laten. Aandacht en positieve

Nadere informatie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Overzicht Groepsaanbod Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Waarom een groep of cursus? Waarom in een groep? Het kan zijn dat je het zelf prettiger vindt

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken. Bij Handjehelpen. Oktober 2018

Oplossingsgericht werken. Bij Handjehelpen. Oktober 2018 Oplossingsgericht werken Bij Handjehelpen Oktober 2018 Programma Doel deze bijeenkomst (afstemmen) Relatie werken volgens presentiebenadering en oplossingsgericht werken (afstemmen) Kader oplossingsgericht

Nadere informatie

DURVEN ZIEN ERVAREN DELEN HET CREATIEF PROCES IN 5 DISCIPLINES

DURVEN ZIEN ERVAREN DELEN HET CREATIEF PROCES IN 5 DISCIPLINES DURVEN ZIEN ERVAREN DELEN HET CREATIEF PROCES IN 5 DISCIPLINES WENSEN / VERWACHTINGEN Deel met je buurman/buurvrouw Wie ben je? Waar kom je vandaan? Wat kom je halen? Wat wil je delen? WENSEN / VERWACHTINGEN

Nadere informatie

Coaching aan de Biculturele, Midlife Nederlander. Waarom het bespreekbaar maken van de culturen van de coachee belangrijk is

Coaching aan de Biculturele, Midlife Nederlander. Waarom het bespreekbaar maken van de culturen van de coachee belangrijk is Coaching aan de Biculturele, Midlife Nederlander Waarom het bespreekbaar maken van de culturen van de coachee belangrijk is C Narrative approach to the development of Bicultural Identity Integration -Rena

Nadere informatie

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers bijlage 6 2 Theorie Aidan Chambers wil met de Vertel eens-aanpak kinderen helpen goed te praten over wat zij hebben gelezen en goed naar elkaar te leren luisteren.

Nadere informatie

Centrum voor Psychotherapie

Centrum voor Psychotherapie Centrum voor Psychotherapie Je zit al een langere tijd niet goed in je vel. Op steeds dezelfde punten in je leven loop je vast. Je hebt al geprobeerd te veranderen. Waarschijnlijk heb je ook al behandelingen

Nadere informatie

EMDR Therapie voor mensen met een traumatische ervaring

EMDR Therapie voor mensen met een traumatische ervaring EMDR Therapie voor mensen met een traumatische ervaring Wat is EMDR Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen

Nadere informatie

Mindfulness, de stand van zaken & Hoe verder?

Mindfulness, de stand van zaken & Hoe verder? Mindfulness, de stand van zaken & Hoe verder? Mindfulness = Aandachttraining en emotieregulatie-training MBSR & MBCT cursus Meditaties: adem, bodyscan, geluiden, keuzeloze aandacht, 3 min ademruimte, bewegen,

Nadere informatie

GENERATIE 2020 E E N BLIK OP DE RESULTATEN

GENERATIE 2020 E E N BLIK OP DE RESULTATEN S TELLEN VOOR GENERATIE 2020 E E N BLIK OP DE RESULTATEN EVEN VOORSTELLEN.. M A RIE - L OTTE VA N BEVEREN K L I N I S C H P S YCHOLOOG, D OCTORAATSSTUDENT M A RIELOTTE.VA N B EVEREN@UGENT.BE DE ADOLESCENTIE

Nadere informatie

Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College

Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College mei 2018 Wat zal je het meeste bijblijven van de training: - De PMA methodiek. - De 5 stappen van de PMA methodiek. - De groepsgesprekken.

Nadere informatie

Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Workshop Motiverende Gespreksvoering Hoe werkt advies? drs. Hilde Jans psycholoog hilde.jans@cambiamo.

Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Workshop Motiverende Gespreksvoering Hoe werkt advies? drs. Hilde Jans psycholoog hilde.jans@cambiamo. Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Workshop Motiverende Gespreksvoering Hoe werkt advies? drs. Hilde Jans psycholoog hilde.jans@cambiamo.nl Waarom mensen niet? Dus wat kun je doen? Ze weten niet

Nadere informatie

Schokbrekers in de communicatie met patiënten en hun naasten

Schokbrekers in de communicatie met patiënten en hun naasten Schokbrekers in de communicatie met patiënten en hun naasten Christien de Jong, psychotherapeut / trainer Amsterdams Instituut voor Gezins- en Relatietherapie christiendejong@hetnet.nl Koos van der Knaap,

Nadere informatie

Anders kijken, anders leren

Anders kijken, anders leren Anders kijken, anders leren Inleiding De transformatie van het sociaal domein stelt andere eisen aan de competenties van de professionals. Multidisciplinair, met oog voor participatie en eigen regie van

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 8 Ten geleide 10 Inleiding 12. Hoofdstuk 1 Persoonlijke grenzen: Wat we eronder verstaan en hoe ze worden gevormd 16

Inhoud. Voorwoord 8 Ten geleide 10 Inleiding 12. Hoofdstuk 1 Persoonlijke grenzen: Wat we eronder verstaan en hoe ze worden gevormd 16 Inhoud Voorwoord 8 Ten geleide 10 Inleiding 12 Hoofdstuk 1 Persoonlijke grenzen: Wat we eronder verstaan en hoe ze worden gevormd 16 Hoofdstuk 2 Hypnotherapie: Een reis naar binnen 30 Hoofdstuk 3 Het behandelplan:

Nadere informatie

Loslaten in 9 stappen en flowen vanuit hart & ziel

Loslaten in 9 stappen en flowen vanuit hart & ziel Tri of Light Loslaten in 9 stappen en flowen vanuit hart & ziel Loslaten is geen kwestie van wilskracht, maar kan je leren! Loslaten in 9 stappen Loslaten van woede, haat, verdriet, verwachtingen, schaamte,

Nadere informatie

Karen van der Pauw

Karen van der Pauw Karen van der Pauw www.jeloopbaandebaas.nl Waarom je nog niet de baan hebt die je wilt... 3 Waarom je niet weet wat je wilt... 3 Wat je in dit werkboek zult leren... 4 Wat je in dit werkboek NIET zult

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

Stap 6: Wat is de kernovertuiging?

Stap 6: Wat is de kernovertuiging? E-Learning: Hoe krijgen ze me zo gek als leidinggevende? Module 7/9 Stap 6: Wat is de kernovertuiging? De relevante vraag is hier: wat is het ergste wat er kan gebeuren als hij zijn controledrang loslaat?

Nadere informatie

INHOUD. Eerste hoofdstuk. Tweede hoofdstuk

INHOUD. Eerste hoofdstuk. Tweede hoofdstuk INHOUD Hartelijk welkom! 6 Eerste hoofdstuk Hooggevoeligheid begrijpen: een nieuwe blik op de eigenschap fijngevoelig 10 Wat is hooggevoeligheid? 12 Het zenuwstelsel 16 Ben jij hooggevoelig? 18 Doe de

Nadere informatie

(SOCIALE) ANGST, GEPEST WORDEN EN PSYCHOLOGISCHE INFLEXIBILITEIT 1

(SOCIALE) ANGST, GEPEST WORDEN EN PSYCHOLOGISCHE INFLEXIBILITEIT 1 (SOCIALE) ANGST, GEPEST WORDEN EN PSYCHOLOGISCHE INFLEXIBILITEIT 1 Psychologische Inflexibiliteit bij Kinderen: Invloed op de Relatie tussen en de Samenhang met Gepest worden en (Sociale) Angst Psychological

Nadere informatie

Cursus in Gestalt-psychologie.

Cursus in Gestalt-psychologie. Cursus in Gestalt-psychologie. De grondbeginselen uit de gestalt-psychologie en -therapie bevatten een schat aan kennis en wijsheid. Ze zijn zeer praktisch toepasbaar op persoonlijk vlak en in werksituaties

Nadere informatie

Therapeutische relatie en herstellen breuken. Workshop van de training Geïntegreerde Richtlijnbehandeling Persoonlijkheidsstoornissen

Therapeutische relatie en herstellen breuken. Workshop van de training Geïntegreerde Richtlijnbehandeling Persoonlijkheidsstoornissen Therapeutische relatie en herstellen breuken Workshop van de training Geïntegreerde Richtlijnbehandeling Persoonlijkheidsstoornissen Inhoud Workshop Deze workshop gaat over de verschillende klinische processen

Nadere informatie

1 People Do Change/IVA Onderwijs

1 People Do Change/IVA Onderwijs 1 People Do Change/IVA Onderwijs 2 People Do Change/IVA Onderwijs 3 People Do Change/IVA Onderwijs 1 Dit vergt minimaal 1 dagdeel van 4 klokuren. De werkwijze kan tot 10 teamleden door 1 facilitator worden

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Vertel en verbind. Zo heb ik er nog nooit naar gekeken! Een werkvorm waardoor Bijbelverhalen van betekenis kunnen zijn voor leerlingen

Vertel en verbind. Zo heb ik er nog nooit naar gekeken! Een werkvorm waardoor Bijbelverhalen van betekenis kunnen zijn voor leerlingen Zo heb ik er nog nooit naar gekeken! Een werkvorm waardoor Bijbelverhalen van betekenis kunnen zijn voor leerlingen Vertel en verbind ANNET DE GROOT-VAN BEEM Oud is out denken leerlingen vaak wanneer de

Nadere informatie

Werkboek voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus.

Werkboek voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus. Werkboek voor de Veerkracht Versterkende meditatiecursus www.veerkrachtmanagement.nl Toelichting Les 5 Meditatie: Aandacht voor een moeilijkheid. Meditatie is ervaren en niet vermijden. In deze meditatie

Nadere informatie

Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling - Relatie met andere kinderen

Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling - Relatie met andere kinderen Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling - Relatie met andere kinderen 1. Kijkt veel naar andere kinderen. 1. Kan speelgoed met andere kinderen 1. Zoekt contact met andere kinderen 1. Kan een emotionele

Nadere informatie

Samenvatting. Mensen creëren hun eigen, soms illusionaire, visie over henzelf en de wereld

Samenvatting. Mensen creëren hun eigen, soms illusionaire, visie over henzelf en de wereld Samenvatting Mensen creëren hun eigen, soms illusionaire, visie over henzelf en de wereld om hen heen. Zo hebben vele mensen een natuurlijke neiging om zichzelf als bijzonder positief te beschouwen (bijv,

Nadere informatie

DOCENTENSCAN TEST MARIEL 24 APRIL :58

DOCENTENSCAN TEST MARIEL 24 APRIL :58 DOCENTENSCAN TEST MARIEL 24 APRIL 2015 16:58 INHOUD VOORWOORD 3 JOUW CULTUURPROFIEL 4 ONDERZOEKEND VERMOGEN 6 PRESENTEREN 8 SAMENWERKEN 10 ZELFSTANDIG WERKEN 12 REFLECTEREND VERMOGEN 14 CREËREND VERMOGEN

Nadere informatie

Voel jij wat ik bedoel? www.psysense.be 17/5/2008

Voel jij wat ik bedoel? www.psysense.be 17/5/2008 Voel jij wat ik bedoel? www.psysense.be 17/5/2008 Gevoel en emoties / definitie Emoties: in biologische zin: affectieve reacties. Prikkeling van dit systeem geeft aanleiding tot allerlei lichamelijke reacties.

Nadere informatie