Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep"

Transcriptie

1 Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep

2 Therapie en training, iets voor jou? Als je bij De Hoenderloo Groep komt wonen, heb je vaak al veel meegemaakt in je leven. Het valt niet altijd mee om dat wat er gebeurd is te verwerken en weer positief naar jezelf en de toekomst te kijken. Om je daarbij te helpen, hebben we bij De Hoenderloo Groep de afdeling Therapie & Training. De afdeling Therapie & Training bevindt zich in de Gangelhof. Ook op de Locatie Deelen wordt therapie gegeven. Dat is het grote gebouw dat aan de Gangelschool vast zit. Zeven vaktherapeuten verzorgen hier verschillende therapieën en trainingen, individueel maar ook in groepsverband. In deze folder lees je welke vormen van vaktherapie er zijn, wat je kunt leren en of vaktherapie misschien iets voor jou is. Tot slot lees je meer over de groepstrainingen. Ik heb vervelende dingen meegemaakt in het verleden, maar daar praatte ik niet over. Mijn behandelcoördinator vond het belangrijk dat ik leerde om mij meer te uiten. Bij beeldende therapie kon ik op een andere manier iets van mezelf laten zien. Ik hoefde niet meteen over mijn verleden te praten als ik dat niet wilde. Door mijn werkstukken ging dat veel beter. Ik ontdekte dat ik veel boosheid en verdriet in me had Diego (15)

3 Je vindt het spannend om nieuwe dingen uit te proberen en gaat dat juist doen. Je hebt een dierbare verloren en wil leren om met dit verdriet om te gaan. Je wilt graag altijd alles goed doen. Hoe zou het zijn om dat eens los te laten? Je bent ongeduldig en geeft snel op. Hoe voelt het als je eens doorzet en het ineens wel lukt? Je denkt negatief over jezelf. Je vindt jezelf niet slim en niet mooi. Ook wat je maakt, vind je niet mooi. Je schaamt je dat je zoiets gemaakt heb. Hoe is het dan om een compliment te krijgen voor het feit dat je altijd zo je best doet? je wil eigenlijk helemaal niet bij De Hoenderloo Groep zijn, maar thuis wonen. Wat doet dit met jou en hoe kun je hiermee leren omgaan? Wat is vaktherapie? Vaktherapie is een vorm van therapie waarbij je niet alleen hoeft te praten. Je gaat vooral veel doen. Daarna gaan we in gesprek over wat je hebt meegemaakt en ontdekt tijdens de oefenvormen. We kennen drie verschillende vormen van vaktherapie binnen De Hoenderloo Groep: Beeldende therapie, Dramatherapie en Psychomotorische therapie. Verderop in deze folder lees je wat deze therapievormen precies inhouden. Het doen en ervaren staat tijdens de therapie voorop. Je gaat aan de slag en vervolgens bespreken wat je voelt, denkt en doet tijdens oefenvormen. Zo ontdek je wat je al goed kunt, maar ook wat je nog zou kunnen leren. Je versterkt je kwaliteiten en leert nieuw gedrag en nieuwe vaardigheden aan, die jou kunnen helpen. Er is tijdens de therapie veel ruimte om te oefenen met nieuwe vaardigheden. Het is goed om te weten dat je geen acteur, kunstenaar of atleet hoeft te zijn om vaktherapie te kunnen volgen. Daarnaast is therapie er voor iedereen met een hulpvraag. Je bent niet gek of psychisch als je een therapie volgt. Het is een manier om jou te helpen met je leerdoelen.

4 Ik ga naar dramatherapie omdat ik het vaak moeilijk vind om rustig te reageren. Ik word soms erg boos en doe dingen waar ik later spijt van heb. Ik vond het toneelspelen al snel leuk, ondanks dat het in het begin erg spannend was. We speelden situaties na van de groep. Zo ging ik beter begrijpen wat mij boos maakt en ik kon leren hoe ik anders kan reageren. Dit lukt nu zelfs op de groep soms ook. Ik merk dat er minder conflicten en ruzies zijn. Venora (17) Hoe lang duurt een therapie of een training? Een individuele therapie start met een observatieperiode van drie bijeenkomsten. De therapeut maakt hiervan een verslag. Met je behandelcoördinator, mentor en therapeut bespreek je het verslag. Samen spreek je af aan welke doelen je gaat werken. Een therapietraject duurt gemiddeld zo n vijftien bijeenkomsten van 1 uur. De duur van de trainingen staan vermeld onder de desbetreffende kopjes. Beeldende therapie In beeldende therapie werk je met verschillende materialen, zoals verf, gips en hout. Je maakt verschillende werkstukken. Soms lijkt het net handvaardigheid op school. Maar er is een groot verschil. Je krijgt er namelijk geen punten voor. In de beeldende therapie is er aandacht voor hoe je werkt en wat dat met je doet. Wat je hebt gemaakt is dan minder belangrijk. Het maken van werkstukken kun je bijvoorbeeld gebruiken om wat meer plezier te krijgen. Je kunt meer vertrouwen in jezelf krijgen. Je kijkt naar hoe je dingen doet en wat daar de gevolgen van zijn. Je oefent met nieuw gedrag. Dramatherapie Bij dramatherapie ga je aan de slag met verschillende werkvormen, zoals bijvoorbeeld rollenspelen, het maken van films, improvisatie, fantasiespel en poppenspel. Zo werk je aan je leerdoelen. Dit kan zijn door te oefenen met (nieuw) gedrag. Maar bijvoorbeeld ook door te ontdekken wat je eigenlijk voelt en wie je bent. Bij dramatherapie sta je zelf centraal. Jouw lichaam is het instrument waarmee je kunt ontdekken wat je valkuilen zijn, maar ook waar je kwaliteiten liggen.

5 Psychomotorische therapie (PMT) Bij PMT staan bewegen en je lichaam centraal. In de PMT-zaal kun je verschillende oefeningen doen, zoals sportspelen, bouw- en behendigheidsopdrachten en ademhalingsen ontspanningsoefeningen. Je oefent hier bijvoorbeeld in het omgaan met regels en het omgaan met winst en verlies. Ook ontdek je hoe jij reageert op andere deelnemers in het spel. Daarnaast kun je oefeningen doen waarin je lichaam en wat je voelt voorop staat. Je voelt bijvoorbeeld beter wat er in je lijf gebeurt als je emotioneel bent. Daardoor kun je sneller en beter op emoties reageren. Bij de oefeningen maak je gebruik van allerlei materialen die je in een sportzaal kunt vinden, zoals ballen, rackets, blokken, stootkussens, ballonnen en muziek. Net als bij de andere vaktherapieën kun je bij de PMT oefenen met nieuw en ander gedrag. Groepstrainingen Naast individuele therapie kun je bij de afdeling Therapie & Training ook groepstrainingen volgen. Het aanbod is heel divers. Hieronder lees je een korte beschrijving van elke training.

6 Stop Denk Doe Het doel is om zelf meer controle te krijgen over je eigen impulsen. In deze training zitten sport- en spelvormen, maar ook oefeningen uit de dramatherapie. De training bestaat uit tien wekelijkse bijeenkomsten. Iedere bijeenkomst duurt 1,5 uur. Bodytalk Door het volgen van deze training word jij je meer bewust van je lichaamssignalen. Je merkt wat de de invloed van media is op het lichaamsbeeld. Binnen deze training leer je ook grenzen ervaren en aangeven. De oefenvormen zijn vooral lichaamsgericht. De training duurt 8 à 10 weken. ART Goldstein (Agression Replacement Training) Deze training richt zich op het krijgen van meer zelfcontrole in spanningsvolle situaties. Je leert omgaan met je boosheid en je leert problemen op een sociaal vaardige manier op te lossen. Het is een intensieve training, waarbij vooral geoefend wordt door middel van rollenspelen. De training duurt 10 weken. Per week wordt er 3 x 1 uur geoefend. Huiswerk is een belangrijk onderdeel van deze training. Ik vind het moeilijk om op een goede manier en op tijd mijn grenzen aan te geven. Ik heb weinig zelfvertrouwen en vind het lastig om nee te zeggen. Vooral tegen jongens. Ik wilde eerst niet naar PMT gaan, omdat ik dacht weer een praattherapie te krijgen. Dit viel gelukkig mee. Door uitdagende oefeningen te doen, zoals bijvoorbeeld hoog uit het wandrek te springen en te klimmen, heb ik geleerd om mijn grenzen beter aan te voelen en aan te geven. Ik voel mij nu sterker en merk dat ik ook buiten de therapiezaal, thuis en op school beter voor mijzelf op durf te komen Tiffan (11) Sociale vaardigheidstraining In deze training leer je hoe je verschillende sociale vaardigheden kunt toepassen in het dagelijkse leven. Er wordt vooral geoefend met rollenspelen. De training duurt 8 à 10 weken.

7 ERT (Emotie Regulatie Training) Door middel van opdrachten vanuit de dramatherapie (bijv. rollenspelen) leer je omgaan met emoties. Ben jij een binnenvetter en heb jij moeite om je emoties te uiten of laat jij je juist gaan? Dan kan deze training je helpen om op een andere manier met je emoties om te gaan. De training duurt 8 à 10 weken. Girls Talk Deze training is voor meisjes vanaf 12 jaar. Het doel is om meer te weten te komen over seksualiteit. Wat is gezond seksueel gedrag? Hoe ga ik om met intimiteit? Er vindt ook voorlichting plaats. Bij de training werken we met rollenspellen, gesprekstechnieken en dvd/videomateriaal. De training duurt 8 weken. Make a Move Make a Move is een groepstraining voor jongens van 12 tot 18 jaar. Het gaat over seksualiteit. Er komen onderwerpen aan de orde als mannelijkheid, groepsdruk en het interpreteren van signalen. Ook leer je grenzen van jezelf en een ander kennen en ermee omgaan. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 1,5 uur. Budgettraining Bij deze training krijg je informatie over allerlei geldzaken waarmee je na je 18e te maken krijgt. Je oefent het opzoeken van informatie, het invullen van formulieren en het regelen van geldzaken. Het doel is dat jij straks je eigen geld slim en zelfstandig kunt beheren. Budgettraining is voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar. De training duurt 10 weken.

8 Meer informatie nodig? Wil je meer weten over de vaktherapieën of groepstrainingen van de afdeling Therapie & Training van De Hoenderloo Groep? Stel je vraag aan je behandelcoördinator of loop een keer binnen bij De Gangelhof. POSTBUS AB HOENDERLOO T E I DHG is onderdeel van Pluryn 3173-DHG

Groepsmaatschappelijk werk Cursussen, trainingen en gespreksgroepen

Groepsmaatschappelijk werk Cursussen, trainingen en gespreksgroepen Groepsmaatschappelijk werk Cursussen, trainingen en gespreksgroepen FL 012 - mei 2012 Inhoudsopgave blz. Inleiding 2 Groepen volwassenen Assertiviteitstraining 4 Vrouwenpositie(f) 5 Praten met je partner

Nadere informatie

moduleaanbod Zwaluw & Enk patiënten moduleaanbod

moduleaanbod Zwaluw & Enk patiënten moduleaanbod moduleaanbod Zwaluw & Enk patiënten moduleaanbod Inhoudsopgave Inleiding 2 Aandachtsgerichte cognitieve therapie 3 Aandachtsgerichte training 5 Agressieregulatie 7 ADHD 9 Running therapie 11 Sociale Vaardigheidstraining

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Cursusaanbod. Maatschappelijke Dienstverlening. Dichtbij, Betrokken, Professioneel

Cursusaanbod. Maatschappelijke Dienstverlening. Dichtbij, Betrokken, Professioneel Cursusaanbod Maatschappelijke Dienstverlening MeerWaarde is een maatschappelijke onderneming voornamelijk werkzaam in de gemeente Haarlemmermeer. We werken aan sociale samenhang, gemeenschapszin en tolerantie

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Themalijst opvoeding: thema s voor workshop, cursus of lezing

Themalijst opvoeding: thema s voor workshop, cursus of lezing Themalijst opvoeding: thema s voor workshop, cursus of lezing De meeste thema s gaan over de opvoeding van zowel kinderen als jongeren. Specifiek voor kinderen (tot 12 jaar): 5, 6, 7, 15, 24. Specifiek

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Je leest op dit moment versie 3.0 van het Gratis Ebook: Zelfvertrouwen Vergroten Bij Kinderen Geschreven door Scott de Jong. Download de allernieuwste versie

Nadere informatie

Interactievaardigheden. Hoofdstuk 11

Interactievaardigheden. Hoofdstuk 11 134 Hoi Melvin, ga je je jas even ophangen? Niet op de grond gooien hoor! Hai Mandy, wat fijn dat je er weer bent. Ik zag je gisteren niet op de buitenschoolse opvang. Was je ziek? Nee, mijn opa is dood

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf ASSERTIVITEIT beter communiceren vanuit jezelf Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

Draaiboek In de put, uit de put

Draaiboek In de put, uit de put Nellie Wilschut Pim Cuijpers Draaiboek In de put, uit de put Zelf depressiviteit overwinnen Trimbos-instituut, Utrecht, 2011 Colofon Dit draaiboek is onderdeel van de Handreiking In de put, uit de put.

Nadere informatie

In 5 stappen zonder belemmeringen naar zakelijk succes

In 5 stappen zonder belemmeringen naar zakelijk succes In 5 stappen zonder belemmeringen naar zakelijk succes Geschreven door: Heleen Elfrink Heleen Elfrink helpt ondernemers hun innerlijke belemmeringen aan de kant te zetten zodat ze zakelijk succesvol worden

Nadere informatie

Samen leren, samen delen, samen doen

Samen leren, samen delen, samen doen In een groep ontmoet je mensen die hetzelfde meemaken als jij. Je hoeft niets uit te leggen. Samen leren, samen delen, samen doen Cursussen, groepen en voorlichtingen bij U Centraal Administratie Huiselijk

Nadere informatie

Stagetraining FORUM 3-4-2014

Stagetraining FORUM 3-4-2014 Stagetraining FORUM 3-4-2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen Praktische voorbereiding 4 Programma 5 Voorstellen & introductie 6 Inleiding 7 Elevator pitch 7 Introductie

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

Met je ziekte aan de slag

Met je ziekte aan de slag Met je ziekte aan de slag Een training voor werknemers met een chronische aandoening Cursusboek Inge Varekamp Gabe de Vries Annelies Heutink Frank van Dijk Juni 2007 (bijgewerkt aug. 2010) Coronel Instituut

Nadere informatie

Eerst. lukken. dacht ik dat gaat niet. Humanitas MentorMaatjes onder de loep

Eerst. lukken. dacht ik dat gaat niet. Humanitas MentorMaatjes onder de loep Eerst dacht ik dat gaat niet lukken Humanitas MentorMaatjes onder de loep Mentormaatjes zijn jonge en gemotiveerde vrijwilligers in de leeftijd van 18 en 35 jaar die leerlingen ondersteunen bij wie het

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

Coachend Leidinggeven Waaier met informatie en tips voor gezond en efficiënt werken

Coachend Leidinggeven Waaier met informatie en tips voor gezond en efficiënt werken Coachend Leidinggeven Waaier met informatie en tips voor gezond en efficiënt werken Relatie Coachen Communicatie Aan de slag Aandacht geven Aandacht aan iemand geven betekent jezelf open stellen voor wat

Nadere informatie

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer Persoonlijk opleidingsplan Hulpmiddelen voor de werknemer Elk bedrijf heeft bepaalde doelstellingen. Maar ook de werknemers van een bedrijf, jij en je collega s, hebben eigen doelen. Zoals: beter worden

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inleiding Hoe werkt dit boek? Stap 1. Waar droom je over? Oefeningen Wat is jouw droom? Alles kan! Jouw droomleven.

INHOUDSOPGAVE. Inleiding Hoe werkt dit boek? Stap 1. Waar droom je over? Oefeningen Wat is jouw droom? Alles kan! Jouw droomleven. INHOUDSOPGAVE Inleiding Hoe werkt dit boek? 5 7 Stap 1 Waar droom je over? Oefeningen Wat is jouw droom? Alles kan! Jouw droomleven 9 11 12 13 Stap 2 Energie Oefeningen Waar krijg jij energie van? Dit

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1 Woord vooraf 3 Inhoud van de opleiding 4 Sessie 1: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat zoek ik? Wat is mijn droom? 6

Inhoudsopgave 1 Woord vooraf 3 Inhoud van de opleiding 4 Sessie 1: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat zoek ik? Wat is mijn droom? 6 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave 1 Woord vooraf 3 Inhoud van de opleiding 4 Sessie 1: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat zoek ik? Wat is mijn droom? 6 Inleiding 6 Oefening 1: Kennismaking Wie ben ik? 6 Oefening 2:

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

6555 BW Wat kun je doen als je te snel boos bent.indd 12

6555 BW Wat kun je doen als je te snel boos bent.indd 12 Hoofdstuk twee Een geheimpje over boosheid Iedereen wordt wel eens boos. Het is zelfs zo n gewoon gevoel dat we een heleboel woorden hebben om het te beschrijven. Hier zijn een paar woorden die allemaal

Nadere informatie

Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging

Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging Sting, maart 2008 Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging. Tekst: Ineke Bakx, Rineke Sturm,

Nadere informatie

Hand-out behorende bij de training. Ten behoeve van ERAcademy. ERAcademy Zwarte Woud 2 3524 SJ UTRECHT 030-2899900 www.teamera.nl

Hand-out behorende bij de training. Ten behoeve van ERAcademy. ERAcademy Zwarte Woud 2 3524 SJ UTRECHT 030-2899900 www.teamera.nl Hand-out behorende bij de training ERAcademy Zwarte Woud 2 3524 SJ UTRECHT 030-2899900 www.teamera.nl Een nadere kennismaking ERAcademy is een partner in ontwikkeling van mensen en organisaties. Trainen

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie

Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik. gratis e-book. Palaysia. door Edith Hagenaar

Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik. gratis e-book. Palaysia. door Edith Hagenaar Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik gratis e-book Palaysia door Edith Hagenaar Voor je ouders De wolf op deze cd staat voor iedereen met wie je kind een moeilijke relatie heeft. Dat kan een juf

Nadere informatie