Programma van Toetsing en Afsluiting. basisberoepsgericht. Udens College vmbo

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Programma van Toetsing en Afsluiting. basisberoepsgericht. Udens College vmbo"

Transcriptie

1 1 Programma van Toetsing en Afsluiting basisberoepsgericht Udens College vmbo

2 2 INHOUD I- Algemene informatie II- Vakinformatie Nederlands Engels Wiskunde Biologie Nask Maatschappijleer Lichamelijke opvoeding CKV LOB in de praktijkvakken Economie & Ondernemen Zorg & Welzijn Produceren, Installeren en Energie Bouwtechniek schilderen Bouwtechniek timmeren III- Examenreglement

3 3 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (het schoolexamenreglement), Het programma van toetsing en afsluiting geldt voor de leerjaren 3-vmbo en 4-vmbo. Voor zover nodig wordt aan het begin van leerjaar 4, vóór 1 oktober van dat schooljaar, een vernieuwde en/of aangepaste versie uitgebracht. Het examenreglement en het programma van toetsing en afsluiting treden in werking op 1 oktober van het betreffende schooljaar. Het PTA Het bevoegd gezag van de school stelt jaarlijks vóór 1 oktober een programma van toetsing en afsluiting (PTA) vast, dat betrekking heeft op de schooljaren van een kandidaat waarin het examenreglement van toepassing is. In het PTA wordt in elk geval aangegeven welke onderdelen van het examenprogramma in het schoolexamen worden getoetst, de inhoud van de onderdelen van het schoolexamen, de wijze waarop het schoolexamen plaatsvindt, de herkansing van het schoolexamen, alsmede de regels voor de wijze waarop het cijfer van het schoolexamen voor een kandidaat tot stand komt. Jaarlijks stelt het bevoegd gezag zo nodig de lopende examenreglementen bij indien nieuwe regelgeving en veranderende inzichten dit noodzakelijk maken. In gevallen waarin dit Programma van Toetsing en Afsluiting niet voorziet, beslist de sectordirectie. Informatie- en communicatietechnologie ICT is onderdeel van de exameneenheid basisvaardigheden van de algemene vakken. Als zodanig maakt ICT verplicht onderdeel uit van het schoolexamen. Het gebruik van ICT-toepassingen bij de toetsing is optioneel op die onderdelen waar de school (nog) niet beschikt over voldoende en adequate apparatuur en programmatuur. Leerlingen in het bezit van een officieel dyslexie-rapport kunnen naast extra tijd in aanmerking komen voor extra voorzieningen. Voor extra voorzieningen m.b.t. schoolexamens dienen de ouder(s)/verzorger(s) zelf contact op te nemen met de afdelingsleiding. De faciliteiten extra tijd en evt. grootschrift worden standaard in TRAP-weken toegepast. Vakken met alleen schoolexamen Maatschappijleer, lichamelijke opvoeding, LOB en CKV kennen alleen een schoolexamen. De resultaten van deze vakken worden opgenomen in het examendossier. CKV en LO dienen in het begin van het vierde leerjaar afgesloten te zijn met voldoende of goed. Indien deze vakken niet met voldoende of goed zijn afgesloten kan wel worden deelgenomen aan de centrale examens maar kunnen slechts deelcertificaten uitgereikt worden. Er kan dan dus geen diploma behaald worden! Deze vakken kunnen niet alsnog op het VAVO of MBO afgesloten worden; deze vakken worden daar niet aangeboden. Maatschappijleer wordt afgesloten met een cijfer. Dit cijfer telt mee voor de slaag/zak-regeling bij het eindexamen. Herkansingen van schoolexamens (Zie ook artikel 14 Examenreglement)

4 Voor herkansingen geldt de volgende regeling: Maximaal 2 onderdelen van het PTA uit klas 3 en maximaal 2 onderdelen van het PTA uit klas 4 mogen herkanst worden. Het tijdstip van de herkansingen per onderdeel is door het bevoegd gezag vastgesteld als alle PTA-cijfers die herkansbaar zijn bekend zijn. Het tijdstip van herkansingen zal vooraf aan de kandidaten bekend gemaakt worden. De herkansingen gelden alleen voor het PTA. De onderdelen die herkansbaar zijn staan vermeld per vak. Bij beroepsgerichte vakken is in de methodiek voorzien dat er meerdere herkansingsmomenten zijn. Herkansingen voor schoolexamens kunnen in principe niet op een later tijdstip afgenomen worden indien de leerling niet aanwezig is geweest. Ouder(s)/verzorger(s) kunnen een schriftelijk verzoek aan de afdelingsleiding doen om hier een uitzondering op te maken. De commissie examens (afdelingsleiding, secretaris eindexamen, directeur) neemt hierover de uiteindelijke beslissing op basis van de reden van afwezigheid Recht op inhalen Leerlingen die legitiem afwezig zijn, hebben recht op inhalen. Wanneer een leerling niet aanwezig kan zijn bij een PTA toets dient hij/zij vooraf schriftelijk verlof te vragen en dit dient goedgekeurd te zijn door de afdelingscoördinator. De afdelingsleiding/secretaris eindexamen bepaalt of de afwezigheid recht geeft op inhalen of dat er een herkansing gebruikt moet worden. Bij onrechtmatige afwezigheid of geen bericht van reden van afwezigheid is er geen recht op inhalen. Voor niet gemaakte schoolexamens geldt het cijfer 1 (zie artikel 11 en 12). Een overzicht van de resultaten van het schoolexamen wordt als volgt verkregen: Alle kandidaten (+ ouders/verzorgers) hebben op de site van het Udens College inzage in het PTA-boekje. Bij het uitreiken van het overgangsrapport van klas 3 naar 4 verstrekt de school een PTA- rapportage aan alle kandidaten. Op dit formulier staat aangegeven dat u voor een bepaalde datum contact op dient te nemen met de afdelingsdirecteur wanneer de cijfers niet juist zijn. Reageert u niet voor desbetreffende datum, dan bent u akkoord met de cijfers op het PTA overzicht. De leerling dient het PTA altijd zelf te controleren op juistheid en volledigheid. Indien er onvolkomenheden geconstateerd worden dient de leerling zelf per omgaande contact op te nemen met de secretaris eindexamen/afdelingsdirecteur. Overigens dienen de resultaten of het nu ten voordele of ten nadele van de leerling is correct te worden overhandigd aan de inspectie. 4 Doubleurs Voor leerlingen die doubleren geldt dat de (PTA-)resultaten behaald in leerjaar 3 komen te vervallen. Voor de overgangsregeling verwijzen wij u naar de site van het Udens College.

5 5 Vak op een hoger niveau Wanneer een leerling beslist i.o.m. de mentor, vakdocent en ouders om een vak op een hoger niveau af te ronden blijft dat hogere niveau gelden tot en met het examen. Er kan dus tussentijds niet voor worden gekozen om weer terug te stappen naar het lagere niveau. Dus zodra er een PTA-cijfer op een hoger niveau is behaald geldt dat niveau. Opwaardering diploma B4 K4 of K4 T4 Algemeen Voor de voorwaarden en eisen m.b.t. een opwaardering verwijzen wij u naar de mentor/afdeling. Alle PTA s van het voorgaande leerjaar op het hogere niveau dienen opnieuw gemaakt te worden. L.o. en CKV hoeven niet opnieuw afgerond te worden. Maatwerk De beroepsoriënterende stage mag geheel of gedeeltelijk opnieuw gedaan worden. LOB is hierin leidend. Ook kan ervoor worden gekozen de stage niet opnieuw te doen en die tijd te gebruiken om PTA s in te halen. In alle gevallen mag dat alleen als de beroepsoriënterende stage in voorgaande schooljaren voldoende is beoordeeld. I.o.m. de beroepsgerichte afdeling mogen minder praktijklessen gevolgd worden. De beroepsgerichte afdeling bepaalt welke onderdelen wel en niet opnieuw gemaakt moeten worden. De mentor communiceert dit met ouders en leerling. Afronding Het PTA van het voorgaande leerjaar op dat hogere niveau dient voor 31 januari van betreffend schooljaar ingehaald en afgerond te zijn. De kandidaat heeft zowel voor de PTA s op het hogere niveau van leerjaar 3 twee herkansingen alsook voor de PTA s van leerjaar 4 twee herkansingen. De herkansingen van toetsen van het hogere niveau van het vorige schooljaar vinden voor de carnavalsvakantie plaats. Nieuwe onderwijsmodel start schooljaar In verband met de start van het nieuwe onderwijsmodel Udens College, sector vmbo vanaf schooljaar zal het PTA dan mogelijk bijgesteld worden.

6 6 Het examendossier (algemeen) I. Onderdelen examendossier Het schoolexamen bestaat uit een examendossier met de volgende onderdelen: A. Schriftelijke, mondelinge en praktijktoetsen Een toets kan zowel mondeling, schriftelijk of als praktijkopdracht worden afgenomen. Een dergelijke toets wordt beoordeeld met een cijfer. B. Praktische opdrachten Voor de beoordeling van praktische opdrachten wordt gebruik gemaakt van beoordelingscriteria die vooraf aan de kandidaat bekend gemaakt zijn. Elke kandidaat dient tenminste twee praktische opdrachten van tenminste 10 uur te hebben uitgevoerd. Iedere praktische opdracht wordt met een cijfer beoordeeld. Binnen het Udens College worden de praktische opdrachten van Nederlands (fictiedossier) en wiskunde (Excel) verplicht gesteld. Minimaal 2 praktijkopdrachten worden meegeteld. Na het afsluiten van alle onderdelen worden de verder gemaakte praktische opdrachten meegeteld voor het schoolexamen indien deze gunstig zijn voor het gemiddelde van het betreffende vak. C. Handelingsdelen 1. Het handelingsdeel bestaat uit opdrachten waarvan per kandidaat door de examinator moet worden vastgesteld of deze naar behoren zijn uitgevoerd. Voor de activiteiten in het handelingsdeel worden geen cijfers toegekend. 2. De uitvoering van een opdracht blijkt uit een notitie van de kandidaat waarin aandacht is besteed aan de ervaring met de opdracht. Deze notitie maakt deel uit van het handelingsdeel. 3. Per leerling bestaat het handelingsdeel uit de verschillende vakspecifieke delen en uit een vakoverstijgend deel. Het vakoverstijgend deel per leerling bevat tenminste een opdracht in het kader van oriëntatie op leren en werken. In de beroepsgerichte leerwegen wordt aan het vakoverstijgende deel voldaan door in het derde en vierde leerjaar een tweeweekse beroep oriënterende stage af te leggen. De docenten van de beroepsgerichte vakken handelen deze als examinator in samenwerking met mentor en afdeling af. 4. Pas als de handelingsdelen naar behoren zijn afgerond mag een kandidaat aan het centraal examen deelnemen. D. Stage De beroep oriënterende stage in leerjaar 3 en in leerjaar 4 duurt in beide gevallen 10 dagen en dient met een voldoende te worden afgerond. In uitzonderlijke gevallen kan de afdelingsdirecteur in overleg met het profiel een andere oplossing zoeken en zal er op een andere manier aan de stageverplichting voldaan dienen te worden.

7 7 II. Programma van toetsing en afsluiting per vak In het hierna volgende deel is per vak het programma van toetsing en afsluiting opgenomen. Voor zover mogelijk staat hierin informatie over het aantal toetsen en praktische opdrachten. Verder bevat het PTA per vak gegevens over de periode van afname, het soort toets, inhoud, duur en wegingsfactor.

8 8 Nederlands basisberoepsgerichte leerweg 1. Het Centraal Examen (CE) Het Digitale Centraal Examen heeft betrekking op leervaardigheden, luister- en kijkvaardigheid, leesvaardigheid en schrijfvaardigheid 2. Het Schoolexamen (SE) Leerstofomschrijving Toets-duur Weging Herk Trap 1 Kijk- en luistertoets 100 min. 1 ja Trap 2 Functionele schrijfopdracht / 50 min. 1 ja Zakelijke brief Trap 3 Leesvaardigheid 100 min. 1 ja Mondelinge toetsen Leerstofomschrijving Toets-duur Weging Herk september - Spreekvaardigheid / Presentatie minimaal 5 gemiddelde nee eind maart min. 1 september - eind maart Gespreksvaardigheid / Sollicitatiegesprek minimaal 7 min. gemiddelde 1 nee Praktische opdrachten Leerstofomschrijving Studie-last Weging Herk september - eind maart 1 nee Fictiedossier opdrachten Voor de twee opdrachten wordt een keuze gemaakt uit de volgende onderdelen : kort verhaal, roman, film, gedicht, liedtekst, cabaret, musical, toneel of uit een combinatie van deze onderdelen. 25 uur afhankelijk van het lees- en werktempo van de leerling

9 9 * Uitleg bij: PTA Spreek- en gespreksvaardigheid Voor het onderdeel spreekvaardigheid moet de leerling een spreekbeurt houden. De spreekbeurt wordt gehouden in de les. De minimale duur is 5 minuten. Het onderwerp en de datum worden in overleg met de docent bepaald. Voor het onderdeel gespreksvaardigheid moet de leerling een sollicitatiegesprek voorbereiden en houden. De minimale duur van het gesprek is 5 minuten. Het onderwerp en de datum worden in overleg met de docent bepaald. Het gemiddelde cijfer van deze twee opdrachten telt 1x mee. ** Uitleg bij: PTA fictiedossier ( praktische opdracht) Voor de twee opdrachten wordt een keuze gemaakt uit de volgende onderdelen: Kort verhaal, roman, film, gedicht, liedtekst, cabaret, musical, toneel of uit een combinatie van deze onderdelen. Studielast: Vijf en twintig uur, maar dit is wel afhankelijk van het lees- en werktempo van de leerling. Het gemiddelde cijfer van deze twee opdrachten telt 1x mee. Regels die gelden voor het fictiedossier ( praktische opdracht) Indien een leerling zonder geldige reden*** n opdracht, niet of niet volledig op de afgesproken datum en aan het begin van de afgesproken les inlevert, dan krijgt de leerling voor de hele opdracht het cijfer 1. Hoe inleveren? Opdrachten die schriftelijk uitgewerkt moeten worden, moeten geprint of geschreven in een snelhechter ingeleverd worden. Wanneer inleveren? De uitgewerkte opdracht moet aan het begin van de les op de afgesproken datum ingeleverd worden. De inleverdatum kan per klas verschillen. Aanvullende regels De uitgewerkte opdrachten en de daarbij behorende correctiemodellen moeten in het fictiedossier zitten en bewaard worden. *** In overleg met de afdelingsleider bovenbouw k/b wordt bekeken of een reden geldig is of niet. Geen geldige redenen zijn onder andere: printtegoed op, cartridge leeg, afspraken met tandarts enz. die al van te voren bekend zijn.

10 10 Engels basisberoepsgerichte leerweg 1. Centraal Examen (CE) Examenstof: Kortere en langere teksten met open vragen, meerkeuze vragen en een schrijven. 2. Schoolexamen: Schriftelijke / praktische toetsen Leerstofomschrijving Toets-duur Weging Herk Trap 1 Unittoets + tekst 50 1 Nee Trap 2 Schrijfvaardigheid 30 1 Ja Voor Trap 3 Unittoets 50 1 nee Trap 3 Unittoets + tekst 50 2 Ja Trap 3 Kijk- en Luistertoets 75 2 Ja Mondelinge toetsen Leerstofomschrijving Toets-duur Weging Herk Voor Trap 3 Mondeling + werkstuk 10 3 Nee

11 11 Wiskunde Basis beroepsgerichte leerweg 1. Het Centraal Examen: Bestaat uit alle onderdelen behalve statistiek. 2. Het Schoolexamen (SE): Schriftelijke toetsen leerstofomschrijving Toets-duur weging herk Trap 1 Hoofdstuk min 1 ja Trap 2 Hoofdstuk min 1 ja Trap 3 Hoofdstuk 1, 4 en min 2 ja

12 12 Biologie basisberoepsgerichte leerweg 1. Het Centraal Examen (CE): Het Centraal Examen (CE) heeft betrekking op de onderdelen: K3,K4,K6,K9,K11,K12. Vraag hiernaar bij de docent. 2. Het schoolexamen (SE): Schriftelijke / praktische toetsen Leerstofomschrijving Toets-duur Weging Herk SE 1 (2 aparte toetsen) Thema 1 Stofwisseling Thema 2 Planten 50min 50 min 2 2 Ja Ja SE 2 (1 toets en 1 OBT) Thema 3 Ecologie Thema 4 Mens en milieu en Thema 5 leerjaar 3 stevigheid, beweging en conditie project 50 min n.v.t. 2 2 Nee Nee SE 3 (2 aparte toetsen) SE 3 (2 aparte toetsen) SE 4 (2 aparte toetsen) Thema 5 Voeding en vertering Thema 8 Bescherming Thema 5 Voeding en vertering Thema 8 Bescherming Thema 7 Transport Thema 6 Gaswisseling 50min 50 min 50min 50 min 50 min 50 min Ja Ja Ja Ja Ja Nee Praktische opdracht (facultatief=vrijwillige opdracht) Leerstofomschrijving Studie-last Weging Herk SE 5 Burger s Zoo; Opdracht van 6 uur met praktijkopdrachten in Burgers Zoo Toetsing 2 uur via een digitale toets 8 uur 2 nee

13 13 NaSk-1 basisberoepsgerichte leerweg 1. Het Centraal Examen (CE): Hoofdstuk 2 Krachten Hoofdstuk 3 Elektrische schakelingen Hoofdstuk 4 Warmte en energie Hoofdstuk 5 Elektrische energie en veiligheid Hoofdstuk 6 Geluid Hoofdstuk 7 Stoffen en Materialen Hoofdstuk 8 Snelheid, verkeer en veiligheid 2. Het Schoolexamen (SE): Leerstofomschrijving Toets-duur Weging Herk Trap 1 Hoofdstuk 3: Elektrische schakelingen 50 min 2 Ja en Hoofdstuk 5: Elektrische energie en veiligheid Hoofdstuk 8: Snelheid, verkeer en 50 min 2 Ja Trap 2 veiligheid Week 50 H6: Geluid 50 min 2 Ja Trap 3 Hoofdstuk 2: Krachten en Hoofdstuk 50 min 2 Ja 4: Warmte en energie en Hoofdstuk 7: Stoffen en materialen Trap 4 Praktisch Schoolexamen 100 min 2 nee

14 14 Economie basisberoepsgerichte leerweg 1. Het centraal examen (CE): EC/ K/3 EC/ K/4A EC/K/ 5A EC/ K/ 7 Leervaardigheden in het vak economie Consumptie Arbeid en productie Internationale ontwikkeling 2. Het schoolexamen (SE): Leerstofomschrijving Toetsduur Weging Herk Trap 1 Hoofdstuk 1; Consumptie 50 min 1 Ja Trap 2 Hoofdstuk 1 en 2: Consumptie 50 min 1 Ja Toets 3 in Hoofdstuk 3 en 4: arbeid en productie 50 min 1 ja januari 2018 Trap 3 Hoofdstuk 5 en ja

15 15 Maatschappijleer basisberoepsgerichte leerweg Maatschappijleer wordt in leerjaar 3 afgesloten.

16 16 Lichamelijke Opvoeding (L.O.) basisberoepsgerichte Leerweg 1. Het Centraal Examen (CE): Niet van toepassing 2. Het Schoolexamen (SE): Iedere leerling moet het vak l.o. met een voldoende of goed afsluiten in leerjaar 3. Voor leerlingen die in leerjaar 4 instromen en op de vorige school l.o. niet of onvoldoende hebben afgesloten is de aanwezigheid en inzet bij de sportoriëntatie bepalend voor een voldoende afronding van het SE l.o. De beoordeling vindt plaats op basis van: 1. Ontwikkeling tijdens het schooljaar, 2. Actieve deelname tijdens de lessen l.o. en de sportdagen. Bij langdurige blessures zal de docent l.o. in overleg gaan met uw zoon / dochter om ervoor te zorgen dat uw zoon / dochter een voldoende beoordeling voor l.o. kan krijgen. In dit overleg wordt afgesproken wat uw zoon / dochter kan doen tijdens of buiten de lessen l.o. Ad.1: Aangezien L.O. een praktijkvak is en er na de basisschool geen selectie heeft plaatsgevonden omtrent motorische vaardigheden wordt de vooruitgang / ontwikkeling tijdens het schooljaar van elke individuele leerling beoordeeld. Iedereen kan dus aan de gestelde eisen voldoen. Middels de Stand Van Zaken en de woordrapporten worden leerlingen en ouders op de hoogte gehouden van de vorderingen. Ad. 2: Voorwaarde voor een voldoende voor het vak l.o. is een actieve deelname tijdens de lessen en de sportdagen. Eindbeoordeling: Voor het schoolexamen wordt geen cijfer toegekend. Iedere leerling moet bij de overgang van leerjaar 3 naar leerjaar 4 een beoordeling voldoende of goed hebben. Bij een beoordeling NOG niet voldoende krijgt de leerling van zijn/haar docent l.o. de mogelijkheid om via alternatieve opdrachten het vak l.o. alsnog met een voldoende af te ronden. Deze alternatieve opdrachten worden door de docent l.o. gegeven en beoordeeld. De alternatieve opdracht(en) moet voor de zomervakantie afgerond en beoordeeld worden. Onze jaarplanning staat in het vakwerkplan en is op te vragen bij de docent l.o.

17 17 CKV (Culturele Kunstzinnige Vorming) basisberoepsgerichte leerweg 1. Het Centraal Examen (CE) : Niet van toepassing 2. Het Schoolexamen (SE) : Het eindexamen van het vak CKV bestaat uit een schoolexamen (SE). Het SE bestaat uit een aantal opdrachten die in de loop van het derde leerjaar worden gedaan en beoordeeld. Het vak CKV moet voldoende worden afgesloten Het schoolexamen van het vak CKV bestaat uit een examendossier dat alleen een handelingsdeel omvat. (Examenonderdeel dat een leerling moet hebben afgerond) Het CKV dossier bevat verschillende opdrachten. Elke opdracht moet voldoende worden afgesloten. Het schoolexamen van het vak CKV kan pas worden afgesloten als het Tumult Dossier voldoende is. Opmerkingen: 1. Voor de beoordeling voldoende moet elk afzonderlijk onderdeel met een voldoende zijn afgesloten, er is geen onderlinge compensatie mogelijk. 2. Het is slechts éénmaal mogelijk herexamen CKV te doen in het derde leerjaar. Indien het herexamen niet voldoende wordt afgesloten en de leerling wel bevorderd is naar leerjaar 4, dan kan hij in de periode van september t/m december door middel van het maken van extra opdrachten zoals omschreven in Herkansing CKV leerjaar 4 het vak voldoende afsluiten. Deze vorm van herkansing telt mee als een officiële PTAherkansing leerjaar Het schoolexamen moet naar behoren zijn afgesloten om het VMBO diploma te kunnen ontvangen. 4. Voorwaarden en inleverdata worden in het begin van het schooljaar schriftelijk uitgereikt aan de leerlingen

18 18 Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding basisberoepsgerichte leerweg 1. Het Centraal Examen (CE): Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) wordt niet afgesloten met een centraal examen. 2. Het Schoolexamen (SE): Dit schoolexamen bestaat uit opdrachten die uitgevoerd moeten worden. LOB heeft tot doel dat je je oriënteert op de wereld van arbeid en beroep en dat je in staat bent een keuze te maken voor een vervolgopleiding. Dat doe je op basis van zogenaamde loopbaancompetenties. Deze loopbaancompetenties ontwikkel je tijdens LOB en tijdens zogenaamde loopbaanreflectiegesprekken praat je met je LOB-mentor over je voortgang, over wat je gedaan hebt in het kader van LOB en welke stappen je gaat zetten. LOB is anders dan andere vakken, aan de ene kant omdat je op het lesrooster geen LOB-uren vindt, LOB zit in alle vakken en aan de andere kant omdat LOB er voor iedereen anders uitziet. Jij bepaalt zelf welke LOB- activiteiten je uit gaat voeren. Uiteindelijk moet je (aan het eind van het vierde leerjaar) een LOB-dossier hebben. In het LOB-dossier laat je zien wat je allemaal gedaan hebt en wat je ontdekt hebt over jezelf. Het LOB-dossier maak je met behulp van de computer, je maakt met behulp van Keuzeweb op een digitaal portfolio waarin je bijhoudt wat je gedaan hebt en wat je ontdekt hebt. Op Keuzeweb kun je bewijsstukken uploaden. In het schema hierna zie je welke activiteiten je tenminste moet hebben gedaan in het kader van LOB. LOB moet met een voldoende worden afgerond. TOETSEN LOB wordt niet afgesloten met een SE-toets, wel moeten een aantal mijlpalen bereikt worden: KLAS 4 Inhoud Afname Herkansbaar Stage 2 weken naar keuze + verslag nov lj 4 nee Loopbaangesprek 4 + verslag nov lj 4 nee Open Dag bezoek + verslag met foto nov-feb lj 4 nee Oud-leerlingen carrousel + reflectie dec lj 4 nee Meeloop dag nov-feb lj 4 ja Presentatie LOB dossier + inleveren van digitaal portfolio feb lj 4 ja

19 19 Economie & Ondernemen basisberoepsgerichte leerweg 1. Het Centraal Examen (CE): Bestaat uit de 4 profieldelen. 2. Het Schoolexamen (SE): Omschrijving leerstof Toetsvorm Herkansing Weging Cijfer Profieldeel Administratie Diverse praktisch en / of theoretische toetsen * 1 Profieldeel Commercieel Profieldeel Logistiek Profieldeel Secretarieel Keuzedeel 1 Keuzedeel 2 Keuzedeel 3 Keuzedeel 4 LOB** Diverse praktisch en / of theoretische toetsen Diverse praktisch en / of theoretische toetsen Diverse praktisch en / of theoretische toetsen Diverse praktisch en / of theoretische toetsen Diverse praktisch en / of theoretische toetsen Diverse praktisch en / of theoretische toetsen Diverse praktisch en / of theoretische toetsen Diverse opdrachten Keuzedelen: Financieel en administratief beheer (alleen kader) Marketing Officemanagement * 1 * 1 * 1 * 4 * 4 * 4 * 4 Nee 1 Voldoende/ Onvoldoende

20 20 Ondernemen Webshop Presentatie en styling Keuzedelen 1 en 2 worden in leerjaar 3 afgenomen *Herkansing: De theoretische toets over het gehele profiel- of keuzedeel is te herkansen. Praktische toetsen zijn niet te herkansen. ** LOB Dit moet voldoende zijn afgerond om examen te mogen doen.

21 1 Zorg & Welzijn Basisberoepsgerichte leerweg Aan het einde van elk keuzevak en werkboek worden de leerlingen theoretisch getoetst. Omdat leerlingen in een roulatiesysteem werken is het niet mogelijk aan te geven op welk moment welke theorietoets wordt gemaakt. In week 47, 6, 9 en 11 vinden de prestatietoetsen van de keuzevakken plaats, waarin de aangeleerde kennis en praktische vaardigheden worden getoetst. Kerndoelen uit de keuzevakken zijn opgenomen in alle werkboeken en als zodanig ook in het PTA. Voor het uitvoeren van de taken beheerst de kandidaat de voorwaardelijke kennis, vaardigheden en houding: Keuzevak: Kennismaking met uiterlijke verzorging Werkboek: Werken in een beautysalon P/ZW/1 Taak: Eenvoudige hand, haar- en gezichtsbehandelingen uitvoeren bij een klant in een kapsalon of schoonheidssalon Deeltaak Toets vorm en weging Herkansing Wijze van herkansing P/ZW/1.1 Een klant ontvangen en het bezoek afronden. Ja Er mag maximaal 1 theoretische eindtoets herkanst worden P/ZW 1.2 Een eenvoudige haar- en hoofdhuidbehandeling uitvoeren die past bij het haar en de hoofdhuid van de klant. P/ZW 1.3 Een eenvoudige gezichtsbehandeling uitvoeren die past bij de huid van de klant. P/ZW 1.4 Een eenvoudige handbehandeling uitvoeren die past bij de conditie van de handen van de klant. Praktijkcijfer 1x Theoretische eindtoets 1x Prestatietoets 1x

22 2 Keuzevak: Haarverzorging Werkboek: Werken in een kapsalon K/ZW/2 Taak: Haarbehandelingen uitvoeren bij een klant in een salon Deeltaak Toets vorm en weging Herkansing Wijze van herkansing K/ZW/2.1 Een haar- en hoofdhuidbehandeling uitvoeren op basis van een haardiagnose bij een klant. Praktijkcijfer 1x Theoretische eindtoets 1x Prestatietoets 1x Ja Er mag maximaal 1 theoretische eindtoets herkanst worden K/ZW/2.2 Haar omvormen. Keuzevak: Huidverzorging Werkboek: Werken in een beautyfarm K/ZW/3 Taak: Een gezichts- en lichaamsbehandeling uitvoeren bij een klant in een schoonheidssalon Deeltaak Toets vorm en weging Herkansing Wijze van herkansing K/ZW/3.1 Een gezichtsverzorgende behandeling uitvoeren op basis van een huiddiagnose Ja Er mag maximaal 1 theoretische eindtoets herkanst worden K/ZW/3.2 Een lichaamsverzorgende behandeling uitvoeren die past bij de huid van de klant en daarbij rekening houden met de privacy van de klant. Praktijkcijfer 1x Theoretische eindtoets 1x Prestatietoets 1x Keuzevak: Welzijn kind en jongere Werkboek: Werken op een brede school K/ZW/5 Taak: Bijdrage leveren aan de opvoeding en ontwikkeling van kinderen en jongeren en hierover rapporteren

23 3 Deeltaak Toets vorm en weging Herkansing Wijze van herkansing K/ZW/5.1 Ondersteunen bij opvoeding en ontwikkeling. Praktijkcijfer 1x Theoretische eindtoets 1x Prestatietoets 1x Ja Er mag maximaal 1 theoretische eindtoets herkanst worden K/ZW 5.2 Kinderen en jongeren ondersteunen in dagelijkse situaties en hierbij de zelfredzaamheid bevorderen. K/ZW 5.3 (Re)creatieve activiteiten voor kinderen of jongeren organiseren en hen stimuleren en begeleiden. K/ZW 5.4 De omgeving verzorgen en inrichten voor een leeftijdsgroep. K/ZW 5.5 Een dagrapportage maken volgens een rapportagesysteem en dit mondeling toelichten. Keuzevak : Assisteren in de gezondheidszorg Werkboek: Werken in een ziekenhuis K/ZW/7 Taak: Ondersteunende handelingen verrichten in de gezondheidszorg, gegevens verzamelen en gezondheidsadviezen geven. Deeltaak Toets vorm en weging Herkansing Wijze van herkansing K/ZW/7.1 Front office werkzaamheden verrichten in een gesimuleerde praktijk Praktijkcijfer 1x Theoretische eindtoets 1x Prestatietoets 1x Ja Er mag maximaal 1 theoretische eindtoets herkanst worden

24 4 K/ZW/ 7.2 Zorg dragen voor praktijkomgeving, hulpmiddelen en apparatuur. K/ZW/ 7.3 In opdracht en volgens protocol gegevens verzamelen van de klant over zijn of haar gezondheid. K/ZW/7.4 De klant informeren en adviseren over zorg voor de eigen gezondheid in een gesimuleerde omgeving. K/ZW/7.5 Onder verantwoordelijkheid van een leidinggevende uitleg geven over kleine eenvoudige medisch-technische handelingen. Keuzevak: Welzijn volwassenen en ouderen Werkboek: Werken in de dagbesteding P/ZW/8 Taak: Volwassenen en ouderen ondersteunen bij de algemene dagelijkse activiteiten en begeleiden bij de keuze voor een passende dagbesteding, de activiteit, organiseren en de klant begeleiden. Deeltaak Toets vorm en weging Herkansing Wijze van herkansing P/ZW/8.1 Volwassenen en ouderen ondersteunen in dagelijkse situaties en hierbij de zelfredzaamheid bevorderden. Praktijkcijfer 1x Theoretische eindtoets 1x Prestatietoets 1x Ja Er mag maximaal 1 theoretische eindtoets herkanst worden P/ZW 8.2 Volwassenen en ouderen

25 5 ondersteunen bij het vinden van een geschikte dagbesteding in de buurt, het dorp of de stad. P/ZW 8.3 (Re)creatieve activiteit voor volwassenen en ouderen organiseren en uitvoeren op het Gebied van muziek, drama, beeldende vorming. P/ZW 8.4 een klant observeren tijdens het uitvoeren van de activiteit en daarover rapporteren. Keuzevak: Ondersteunen bij sport -en bewegingsactiviteiten Werkboek: Werken in een sportcentrum K/ZW/11 Taak: eenvoudige, regelende taken verrichten bij sport en bewegen Keuzevak: Ondersteuning bij sport en bewegingsactiviteiten Deeltaak Toets vorm en weging Herkansing Wijze van herkansing K/ZW/11.1 Informatie verstrekken over mogelijkheden om te bewegen en te sporten in de Praktijkcijfer 1x Theoretische eindtoets 1x Ja Er mag maximaal 1 theoretische eindtoets herkanst worden eigen regio Prestatietoets 1x K/ZW/11.2 Voor een doelgroep een eenvoudig sportevenement of toernooi organiseren en uitvoeren. K/ZW/11.3 Assisteren en instructie geven bij sport en bewegingsactiviteiten.

26 6 K/ZW/11.4 Omgaan met de veiligheid en het voorkomen van blessures. K/ZW/11.5 Assisteren bij de uitvoering van bewegings- programma s. Keuzevak: Voorkomen van ongevallen en EHBO Werkboek: Werken aan veiligheid en EHBO K/ZW/12 Taak: Kan een bijdrage leveren aan veiligheid en preventie van ongelukken en eerste hulp verlenen bij ongelukken Deeltaak Toets vorm en weging Herkansing Wijze van herkansing K/ZW/12.1 Assisteren bij activiteiten op het gebied van veiligheid en risicopreventie. Ja Er mag maximaal 1 theoretische eindtoets herkanst worden K/ZW/12.2 De functie van enkele organen en weefsels uitleggen. K/ZW/12.3 In acute situaties handelen volgens het 5 stappenplan K/ZW/12.4 Stoornissen in de vitale functies signaleren en direct professionele hulp inschakelen K/ZW/12.5 Aan de hand van de ongevalssituatie en de verschijnselen letsels herkennen en vaststellen van de noodzakelijke basis handelingen en deze uitvoeren ( Eerste Praktijkcijfer 1x Theoretische eindtoets 1x Prestatietoets 1x

27 7 Hulp B Keuzevak: De bijzondere keuken Werkboek: Werken in de wereldkeuken K/HBR/6 Taak: kan een bijdrage leveren aan het beheren van horecaproducten voor en maaltijden uit bijzondere keukens bereiden Deeltaak Toets vorm en weging Herkansing Wijze van herkansing K/HBR/6.1 Een bijdrage leveren aan het beheren van horecaproducten voor de bijzondere keuken Praktijkcijfer 1x Theoretische eindtoets 1x Prestatietoets 1x Ja Er mag maximaal 1 theoretische eindtoets herkanst worden K/HBR/6.2 Maaltijden uit bijzondere keukens bereiden, zoals: O de Aziatische keuken O de Japanse keuken O de Italiaanse keuken Keuzevak: Patisserie Werkboek: Werken als patissier in de keuken K/HBR/5 Taak: het beheren en vervaardigen van patisserieproducten Deeltaak Toets vorm en weging Herkansing Wijze van herkansing K/HBR/5.1 Het beheren van patisserie-producten Praktijkcijfer 1x Theoretische eindtoets 1x Ja Er mag maximaal 1 theoretische eindtoets herkanst worden Prestatietoets 1x K/HBR/5.2 Het vervaardigen van patisserieproducten, zoals:

28 8 - Chocolade - Marsepein - Desserts - IJsbereiding - Suikerwerk Keuzevak: Geüniformeerde dienstverlening en veiligheid Werkboek: Geüniformeerde dienstverlening en veiligheid K/D&P/6 Taak: Op actieve wijze, alert en duidelijk zichtbare activiteiten ten behoeve van veiligheid in gesimuleerde praktijksituaties uitvoeren. Deeltaak Toets vorm en weging Herkansing Wijze van herkansing K/D&P/6.1 Fysieke en conditionele oefeningen uitvoeren. Ja Er mag maximaal 1 theoretische eindtoets herkanst worden K/D&P/ 6.2 Rapporteren van incidenten in een gesimuleerde omgeving. K/D&P/ 6.3 Zorgdragen voor toezicht van een klein evenement in de eigen schoolomgeving. K/D&P/ 6.4 Risicovolle situaties voorkomen. Praktijkcijfer 1x Theoretische eindtoets 1x Prestatietoets 1x Het examen Algemeen

29 9 Het beroepsgerichte examenprogramma bestaat uit twee vakken die onafhankelijk van elkaar getoetst worden; het Profielvak (PV) en vier beroepsgerichte Keuzevakken (KV). Zo leveren beide vakken (Profielvak en beroepsgerichte Keuzevakken) elk één eindcijfer op dat meetelt in de uitslagbepaling. (figuur 1) In leerjaar 3 worden de 4 verplichte Profielmodules, bestaande uit 6 werkboeken, afgesloten met een schoolexamen (SE) en gemiddeld. Het gemiddelde cijfer vormt het SE cijfer van leerjaar 3 en bepaalt voor 50% het eindcijfer van het Profielvak. De verplichte Profielmodules (PV) worden getoetst tijdens het centraal schriftelijk praktisch eindexamen (CSPE) in leerjaar 4 en bepalen de andere 50% van het eindcijfer van het Profielvak. (figuur 1) Tijdens leerjaar 4 kiest de leerling 4 beroepsgerichte keuzevakken (KV) op basis van LOB gesprekken en interesses die worden afgesloten met een schoolexamen. Het gemiddelde cijfer vormt het eindcijfer van de Keuzevakken (figuur 1) De handelingsdelen (stage) in het derde en vierde leerjaar moeten met een voldoende worden afgesloten om deel te mogen nemen aan het CSPE. Het EXAMENCIJFER wordt als volgt berekend:

30 figuur 1. Weging Profielvak en Keuzevakken 10

31 1 Produceren, Installeren, Energie basisberoepsgerichte leerweg 1. Het Centraal Examen (CE) Het examenprogramma bestaat uit 4 profieldelen (PIE) en 4 keuzedelen. De profieldelen worden geëxamineerd in het CSPE. De 4 keuzedelen worden geëxamineerd in het schoolexamen, gedurende leerjaar 3 en 4. Het Centraal Schriftelijk Praktisch Examen (CSPE) Het Centraal Examen heeft betrekking op de onderdelen zoals omschreven in de syllabus van het concept examenprogramma PIE. 2. Het Schoolexamen (SE) Elk PTA punt bestaat uit 50% praktijk en 50% theorie. Het praktijk punt is opgebouwd uit een aantal praktijk- en of practicumopdrachten zoals omschreven in de werkwijzer van het keuzedeel. Het theorie punt is het gemiddelde van de toets(en) volgens de werkwijzer. De werkwijzers worden voor aanvang van elk keuzedeel uitgereikt door de afdeling PIE. Niet afgeronde onderdelen worden bij het sluiten van de periode beoordeeld met het cijfer 1,0. Herkansingen: Buiten de reguliere lessen om volgens afspraak met de vakdocent(en). Theorie en toetsen: alleen herkansing bij het missen van de reguliere toets. Praktijkonderdelen: vóór het sluiten van elke periode krijgt een leerling altijd de mogelijkheid nog niet afgeronde onderdelen in te halen. De hoeveelheid tijd die ter beschikking gesteld wordt voor de herkansing, wordt in overleg met de vakdocent vastgesteld. Ná het sluiten van een PTA periode kan niet meer herkanst worden voor die periode. Nb: De planning van de PTA perioden loopt niet parallel aan de rapport perioden. Nb: Indien noodzakelijk kan van de planning worden afgeweken. Nb: Praktijkcijfers zijn pas geldig na het voldoende afronden van vaktheorie en huiswerk. Praktische / Schriftelijke toetsen. Leerstofomschrijving Toetsduur Weging SE 1 Keuze 1. Cijfer volgens Volgens werkwijzer. 1 werkwijzer. SE 2 Keuze 2. Cijfer volgens Volgens werkwijzer. 1 werkwijzer. SE 3 Keuze 3. Cijfer volgens Volgens werkwijzer. 1 werkwijzer. SE 4 Keuze 4. Cijfer volgens werkwijzer. Volgens werkwijzer. 1 Het handelingsdeel (stage) in het 3 e en 4e leerjaar moet met een voldoende afgesloten worden. LOB (Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding) vindt plaats in zowel leerjaar 3 als 4

32 2 en moet met een voldoende worden afgesloten. De leerling houdt hiervoor een dossier bij van zijn/haar LOB opdrachten. Het schoolexamencijfer is het gemiddelde van de PTA cijfers volgens de weging in bovenstaande tabel.

33 3 Bouw- schilderen/reclame basisberoepsgerichte leerweg 1. Het centraal examen (CE) Het Centraal Schriftelijk Praktijk Examen schilderen heeft betrekking op de onderdelen B/K/2 BT/K/21 BT/K/23 Professionele vaardigheden Houtachtige ondergronden en beglazing 1, hout en glas Steenachtige ondergronden en behangwerk, onderdeel behang 2. Het Schoolexamen (SE) Praktijk Pres. Tech. tekenen Vaktheorie B/K/1 t/m B/K/9, BT/K/21, BT/K/22, BT/K/23 B/K/8, BT/K/22, BT/K/21, BT/K/22, BT/K/23 Het schoolexamen heeft betrekking op de onderdelen: B/K1, B/K/2, B/K/3, B/K/4, B/K/5, B/K/6, B/K/7, B/K/8, B/K/9, BT/K/21, BT/K/22, BT/K/23. De schoolexamens bestaan uit schriftelijke en praktische opdrachten. Leerstof omschrijving Toetsduur Weging* Herkansing BT/K/22, BT/K/23 50 min Zie magister nee * De weging van de cijfers wordt in Magister weergegeven en is afhankelijk van onder meer de omvang en moeilijkheidsgraad van een opdracht of toets. Praktische opdrachten Leerstof omschrijving Toetsduur Weging* Herkansing B/K/2, BT/K/21, BT/K/22, N.V.T. Zie Ja* BT/K/23 magister * Mogelijk tot aan de aanvang van het CSPE. * De weging van de cijfers wordt in Magister weergegeven en is afhankelijk van onder meer de omvang en moeilijkheidsgraad van een opdracht of toets. PTA cijfer 3e en 4e leerjaar Het PTA cijfer is het gemiddelde cijfer van alle behaalde cijfers van de schriftelijke toetsen en praktische opdrachten die tijdens het schooljaar worden gemaakt. Opdrachten en toetsen die niet zijn gemaakt of binnen de beschikbare tijd zijn afgerond worden gewaardeerd met het cijfer één. Indien meerdere opdrachten gecombineerd worden tot een cijfer dan moeten alle opdrachten gemaakt zijn anders wordt het cijfer één toegekend. Alle cijfers worden in Magister vermeld. Aan de opdrachten en toetsen is een weging gekoppeld, de weging staat per opdracht in

34 4 Magister aangegeven. Het eindcijfer PTA klas 3 geldt ook als overgangscijfer naar klas 4. Het schoolexamencijfer Het schoolexamencijfer is het gemiddelde van de PTA cijfers 3e en 4e leerjaar. De stage in het 4e leerjaar is het handelingsdeel, de beoordeling moet minimaal voldoende zijn.

35 5 Bouw-Timmeren basisberoepsgerichte leerweg 1. Het Centraal Examen (CE) Het Centraal Schriftelijk Praktijk Examen heeft betrekking op onderdeel B/K/2 & BT/K/ Het Schoolexamen (SE) Het PTA cijfer is het gemiddelde cijfer van alle behaalde cijfers van de schriftelijke toetsen en praktische opdrachten die tijdens het schooljaar worden gemaakt. De cijfers van de gemaakte schriftelijke toetsen en praktische opdrachten worden in Magister vermeld. Het eindcijfer PTA klas 3 geldt ook als overgangscijfer naar klas 4. Schriftelijke toetsen Leerstofomschrijving toetsduur Weging* herkansing Kerndeel onderdelen Bouwtotaal K19, n.v.t. zie nee 20, 21, 24 en 28 magister Schetsen en CAD-opdrachten n.v.t. Zie magister nee * De weging van de cijfers wordt in Magister weergegeven en is afhankelijk van onder meer de omvang en moeilijkheidsgraad van een opdracht of toets. Praktische opdrachten Leerstofomschrijving toetsduur Weging* Herkansing* Alle praktische opdrachten diverse Zie Ja magister * geldt tot aan het begin van de praktijkexamens * De weging van de cijfers wordt in Magister weergegeven en is afhankelijk van onder meer de omvang en moeilijkheidsgraad van een opdracht of toets. De bedrijfsstage in leerjaar 3 en 4 is het handelingsdeel en dient met een voldoende te worden afgerond.

36 6 III Examenreglement EXAMENREGLEMENT SECTOR VMBO Het examenreglement wordt vastgesteld door het bevoegd gezag van het Udens College. Het examenreglement wordt gevormd door de hoofdstukken: A. Algemene bepalingen B. Het schoolexamen C. Het centraal eindexamen D. Uitslag, herkansing en diplomering E. Overige bepalingen Het examenreglement treedt in werking op 1 oktober van het betreffende schooljaar. A. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1: Het afnemen van het eindexamen - Het eindexamen wordt onder verantwoordelijkheid van het bevoegd gezag afgenomen door de sectordirecteur, de secretaris eindexamen en de examinatoren. - De sectordirecteur wijst een van de personeelsleden van de school aan tot secretaris van het eindexamen. Voor de schoolexamens zijn de betreffende afdelingsleiders secretaris. Artikel 2: Indeling van het eindexamen Het eindexamen bestaat voor alle vakken uit een schoolexamen en voor een aantal vakken ook uit een centraal examen. Artikel 3: Onregelmatigheden 1. Indien een kandidaat zich ten aanzien van enig deel van het eindexamen (schoolexamen en centraal examen) schuldig maakt of heeft gemaakt aan enige onregelmatigheid, kan de sectordirecteur maatregelen nemen. Bij de beoordeling van een onregelmatigheid kan de sectordirecteur zich bij laten staan door een begeleidingscommissie (zie artikel 4). De volgende, in artikel 3.1 bedoelde, maatregelen kunnen, al dan niet in combinatie met elkaar, genomen worden. a. het toekennen van het cijfer 1 voor een toets van het schoolexamen of het centraal examen, b. het ontzeggen van deelname of de verdere deelname aan één of meer zittingen van het schoolexamen of het centraal examen, c. het ongeldig verklaren van één of meer toetsen van het reeds afgelegde deel van het schoolexamen of het centraal examen, d. het bepalen dat het diploma en de cijferlijst slechts kunnen worden uitgereikt na een hernieuwd examen in door de sectordirecteur aan te wijzen onderdelen. Indien het hernieuwd examen, bedoeld in de vorige volzin, betrekking heeft op één of meer onderdelen van het centraal

37 examen legt de kandidaat dat examen af in het volgende tijdvak van het centraal examen, dan wel ten overstaan van een staatsexamencommissie. e. Alvorens een beslissing ingevolge artikel 3.3 wordt genomen, hoort de sectordirecteur de kandidaat. De kandidaat kan zich door een door hem aan te wijzen meerderjarige laten bijstaan. f. De sectordirecteur deelt zijn beslissing mede aan de kandidaat, zo mogelijk mondeling en in ieder geval schriftelijk. In de schriftelijke mededeling wordt tevens gewezen op het bepaalde in artikel 3.5. g. De schriftelijke mededeling wordt tegelijkertijd in afschrift toegezonden aan de ouders, voogden of verzorgers van de kandidaat indien deze minderjarig is, alsmede aan de inspectie. h. De kandidaat kan tegen een beslissing van de sectordirecteur in beroep gaan bij de door het bevoegd gezag van de school in te stellen commissie van beroep (zie artikel 5). Van de commissie van beroep mag de sectordirecteur geen deel uitmaken. i. Het beroep wordt binnen drie dagen nadat de beslissing schriftelijk ter kennis van de kandidaat is gebracht schriftelijk bij de commissie van beroep ingesteld. De commissie stelt een onderzoek in en beslist binnen twee weken na ontvangst van het beroepschrift, tenzij zij de termijn, met redenen omkleed, heeft verlengd met ten hoogste twee weken. j. De commissie stelt bij haar beslissing zo nodig vast op welke wijze de kandidaat alsnog in de gelegenheid zal worden gesteld het eindexamen geheel of gedeeltelijk af te leggen onverminderd het bepaalde in de laatste volzin van artikel 3.3.d. k. De commissie deelt haar beslissing schriftelijk mede aan de kandidaat, de sectordirecteur en aan de inspectie. Artikel 4: De begeleidingscommissie 1. Deze commissie bestaat uit: de secretaris van het eindexamen, als voorzitter, een docent voor de vakgroep talen, een docent voor de vakgroep maatschappijvakken, een docent voor de vakgroep exacte vakken, een docent voor de vakgroep expressievakken, een docent uit de beroepsgerichte vakken en de mentor. De sectordirecteur (of diens plaatsvervanger) is aanwezig als toehoorder. 2. De commissie heeft tot taak de sectordirecteur te adviseren in de volgende gevallen: a. regelingen te treffen waar, in het programma van toetsing en afsluiting van het schoolexamen, niet in is voorzien. i. Zowel een examinator als een kandidaat (of bij en minderjarige kandidaat diens ouders of verzorgers) kunnen bij de sectordirecteur een verzoek indienen om in geval van 7

38 zwaarwegende bijzondere omstandigheden een voorziening of regeling te treffen in afwijking van het reglement schoolexamen. Een dergelijke voorziening mag niet in strijd zijn met het eindexamenreglement en het examenbesluit. ii. Dit verzoek dient zo spoedig mogelijk schriftelijk te worden ingediend bij de sectordirecteur met vermelding van de bijzondere omstandigheden en de gewenste voorziening en/of regeling. iii. Alvorens een advies aan de sectordirecteur uit te brengen hoort de commissie, al naar gelang de aard van het verzoek, de examinator, diens vaksectie, de kandidaat en/of diens ouders of verzorgers. b. de behandeling van eventuele klachten met betrekking tot het schoolexamen; c. de beoordeling van onregelmatigheden bij het schoolexamen en centraal examen. De begeleidingscommissie hoort alvorens een advies uit te brengen zo nodig vooraf de kandidaat en ieder ander die naar het oordeel van de commissie tot een rechtvaardige beoordeling kan bijdragen. Artikel 5: De commissie van beroep De in artikel 3.5 genoemde commissie van beroep is samengesteld uit drie leden: * de directeur-bestuurder, * een oudervertegenwoordiger uit de deelraad of door de deelraad aangewezen en *een docentvertegenwoordiger uit de deelraad of door de deelraad aangewezen. Het adres luidt: Postbus 391, 5400 AJ Uden. Artikel 6: Geheimhouding Een ieder die betrokken is bij de uitvoering van het Besluit Eindexamens en daarbij de beschikking krijgt over gegevens waarvan hij het vertrouwelijk karakter kent of redelijkerwijs moet vermoeden, en voor wie niet reeds uit hoofde van ambt, beroep of wettelijk voorschrift ter zake van gegevens een geheimhoudingsplicht geldt, is verplicht tot geheimhouding daarvan, behoudens voor zover enig wettelijk voorschrift hem tot bekendmaking verplicht of uit zijn taak bij de uitvoering van het eindexamenbesluit de noodzaak tot bekendmaking voortvloeit. Artikel 7: Delegeren bevoegdheid De bevoegdheden van de sectordirecteur kunnen wat betreft het schoolexamen worden uitgeoefend door de secretaris van het eindexamen of de afdelingsleider. 8 B. HET SCHOOLEXAMEN Artikel 8: Het programma van toetsing en afsluiting (PTA)

39 9 Het bevoegd gezag van de school stelt jaarlijks voor 1 oktober een programma van toetsing en afsluiting vast, dat in elk geval betrekking heeft op het desbetreffende schooljaar. In het PTA wordt in elk geval per vak aangegeven: 1. welke onderdelen van het examenprogramma in het schoolexamen worden getoetst; 2. de inhoud van de onderdelen van het schoolexamen; 3. de wijze waarop de toetsing van het schoolexamen plaats vinden 4. de duur van de toetsen van het schoolexamen; 5. de periode waarin de toetsen van het schoolexamen plaatsvinden; 6. de herkansingsmogelijkheid van onderdelen van het schoolexamen; 7. alsmede de regels voor de wijze waarop het eindcijfer voor het schoolexamen voor een kandidaat tot stand komt. De vorderingen van het schoolexamen worden genoteerd in een examendossier. Het examendossier is het geheel van de onderdelen van het schoolexamen zoals gedocumenteerd in een door het bevoegd gezag gekozen vorm. Artikel 9: Verantwoordelijkheid voor het schoolexamen De verantwoordelijkheid voor de organisatie van het schoolexamen en de naleving van de hierna volgende bepalingen berust bij de sectordirecteur, de afdelingsleider en de secretaris van het eindexamen. Artikel 10: Afname schoolexamen Het schoolexamen wordt afgenomen overeenkomstig het in het PTA vermelde programma voor de afzonderlijke vakken. Eventuele wijzigingen of aanvullingen daarop, die in de loop van het schooljaar worden verstrekt, worden geacht met de reeds verstrekte regeling één geheel te vormen. De kandidaat wordt in de gelegenheid gesteld het schoolexamen voor de betreffende vakken uiterlijk één week voor aanvang van het centraal examen af te sluiten. Artikel 11: Deelname aan het schoolexamen 1. De kandidaat is verplicht aan alle voor hem geldende onderdelen van het schoolexamen op het gestelde tijdstip deel te nemen. 2. Als een kandidaat wegens ziekte of om andere gewichtige reden verhinderd is een bepaalde toets af te leggen op het gestelde tijdstip, stelt hij (of stellen zijn ouders of verzorgers, indien de kandidaat minderjarig is) de afdelingsleider daarvan zo spoedig mogelijk, doch in elk geval vóór aanvang van de toets in kennis. Indien de kennisgeving mondeling geschiedt, dient deze zo spoedig mogelijk schriftelijk te worden bevestigd. 3. In geval van verhindering wegens ziekte kan de afdelingsleider of secretaris eindexamen eisen dat de kandidaat een medische verklaring van de behandelend arts overlegt. Indien de arts hieraan niet wil meewerken is de sectordirecteur bevoegd een controlerend arts te zenden. 4. Een kandidaat die bij een schoolexamentoets te laat komt en niet meer wordt toegelaten neemt onmiddellijk contact op met de afdelingsleider. Deze beslist of en op welke wijze de kandidaat alsnog aan de toets kan deelnemen. 5. Indien een kandidaat met een toets is gestart, geldt het resultaat van de toets.

40 6. Als een kandidaat zonder geldige reden niet aanwezig is geweest bij een toets dan wel zonder geldige reden zo laat is verschenen dat hij niet meer aan die toets mag deelnemen, kan het cijfer 1 worden toegekend. 7. Als een kandidaat niet heeft voldaan aan de inhoud van een toets of aan de daarmee samenhangende eisen zoals omschreven in het PTA (bijvoorbeeld het niet tijdig inleveren van -onderdelen van- een leesdossier, de praktische opdrachten, de handelingsdelen) kan dat worden aangemerkt als een onregelmatigheid (zie artikel 12). Artikel 12: Onregelmatigheden bij het schoolexamen 1. Onregelmatigheden, bedoeld in artikel 11.6 en 11.7, en andere onregelmatigheden dienen schriftelijk bij de sectordirecteur/secretaris eindexamen/afdelingsleider aangemeld te worden. De beoordeling van onregelmatigheden geschiedt door de sectordirecteur. 2. Als een kandidaat een (praktische) opdracht later dan de van tevoren bekend gemaakte inleverdatum inlevert, zonder geldige reden vooraf, kan er een aantal punten in mindering worden gebracht of het cijfer 1 worden toegekend. 3. Indien een kandidaat een handelingsdeel op de vastgestelde einddatum niet naar behoren heeft afgerond doordat onderdelen van het handelingsdeel niet zijn ingeleverd, wordt dit aangemerkt als een onregelmatigheid. De kandidaat moet dan één van zijn herkansingsmogelijkheden gebruiken om alsnog te voldoen aan de eisen gesteld ten aanzien van het handelingsdeel. Artikel 13: Inhaaltoetsen 1. Indien een kandidaat met geldige reden een toets niet heeft kunnen afleggen of aan daarmee verband houdende eisen geheel of gedeeltelijk niet heeft kunnen voldoen, terwijl zulks niet als een onregelmatigheid is aangemerkt, heeft hij recht op een inhaaltoets en/of wordt hij alsnog in de gelegenheid gesteld om aan de eisen te voldoen. Hiertoe dient de kandidaat uit eigen beweging zo spoedig mogelijk na terugkeer op school contact opnemen met de afdelingsleider en de betreffende examinator, teneinde afspraken te maken over het tijdstip van de inhaaltoets. 2. Het tijdstip van de inhaaltoets wordt vastgesteld door de afdelingsleider. Artikel 14: Herkansingsregeling 1. Voor kandidaten van het VMBO geldt: elke kandidaat mag twee toetsen van het schoolexamen die afgenomen worden in het derde leerjaar van het VMBO, herkansen na de laatste schoolexamenperiode van het derde leerjaar. elke kandidaat mag twee toetsen van het schoolexamen die afgenomen worden in het vierde leerjaar van het VMBO, herkansen na de laatste theoretische toetsperiode van het vierde leerjaar. 2. Inhoud, vorm en duur van de herkansing zijn gelijk aan die van de oorspronkelijke toets, tenzij de begeleidingscommissie op verzoek van de examinator en met instemming van de kandidaat anders beslist. 10

Programma. kaderberoepsgericht

Programma. kaderberoepsgericht 1 Programma van Toetsing en Afsluiting kaderberoepsgericht 2017-2018 Udens College, vmbo 2 INHOUD I- Algemene informatie II- Vakinformatie Nederlands Engels Wiskunde Biologie Nask Maatschappijleer Lichamelijke

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. basisberoepsgericht. Udens College, vmbo

Programma van Toetsing en Afsluiting. basisberoepsgericht. Udens College, vmbo Programma van Toetsing en Afsluiting basisberoepsgericht 05-07 Udens College, vmbo INHOUD I- Algemene informatie II- Vakinformatie III-Examenreglement Nederlands Engels Wiskunde Biologie Nask Maatschappijleer

Nadere informatie

B. Eindexamenreglement VMBO

B. Eindexamenreglement VMBO B. Eindexamenreglement VMBO 2011-2012 leerjaar 3 Oktober 2011 B 1 Inhoud Het Eindexamenreglement 3 1 Eindexamen 3 2 Schoolexamen 3 2.1 Algemeen 3 2.2 Inrichting van het schoolexamen 3 2.3 Beheer van het

Nadere informatie

PROGRAMMA van toetsing en afsluiting. basisberoepsgericht

PROGRAMMA van toetsing en afsluiting. basisberoepsgericht 1 PROGRAMMA van toetsing en afsluiting basisberoepsgericht 013-015 Udens College, VMBO klassen 3 en 4 Bestemd voor leerlingen van 4 vmbo basis september 014 INHOUD I- Algemene informatie II- Vakinformatie

Nadere informatie

HET EXAMENREGLEMENT. Artikel 1. Algemeen

HET EXAMENREGLEMENT. Artikel 1. Algemeen HET EXAMENREGLEMENT 2 e fase havo / vwo Artikel 1 Algemeen 1. Het bevoegd gezag stelt jaarlijks vóór 1 oktober een examenreglement en een programma van toetsing en afsluiting (PTA) vast. Het PTA heeft

Nadere informatie

A. Algemene bepalingen B. Het schoolexamen C. Het centraal examen D. Uitslag, herkansing en diplomering... 12

A. Algemene bepalingen B. Het schoolexamen C. Het centraal examen D. Uitslag, herkansing en diplomering... 12 INHOUDSOPGAVE EXAMENREGLEMENT A. Algemene bepalingen... 2 B. Het schoolexamen... 5 C. Het centraal examen... 10 D. Uitslag, herkansing en diplomering... 12 E. Overige bepalingen... 15 1 EXAMENREGLEMENT

Nadere informatie

Inhoud: 1. Algemeen 1.1 Inhoud en doel van het PTA pagina Het PTA en de wet pagina Bijzondere gevallen pagina Begrippen pagina 2

Inhoud: 1. Algemeen 1.1 Inhoud en doel van het PTA pagina Het PTA en de wet pagina Bijzondere gevallen pagina Begrippen pagina 2 Inhoud: 1. Algemeen 1.1 Inhoud en doel van het PTA pagina 1. Het PTA en de wet pagina 1.3 Bijzondere gevallen pagina 1.4 Begrippen pagina. Algemeen PTA.1 Organisatie schoolexamen pagina. Afwezigheid tijdens

Nadere informatie

Inhoud: 1. Algemeen 1.1 Inhoud en doel van het PTA pagina 2 1.2 Het PTA en de wet pagina 2 1.3 Bijzondere gevallen pagina 2 1.4 Begrippen pagina 2

Inhoud: 1. Algemeen 1.1 Inhoud en doel van het PTA pagina 2 1.2 Het PTA en de wet pagina 2 1.3 Bijzondere gevallen pagina 2 1.4 Begrippen pagina 2 Inhoud: 1. Algemeen 1.1 Inhoud en doel van het PTA pagina 2 1.2 Het PTA en de wet pagina 2 1.3 Bijzondere gevallen pagina 2 1.4 Begrippen pagina 2 2. Algemeen PTA 2.1 Organisatie schoolexamen pagina 2

Nadere informatie

PROGRAMMA. kaderberoepsgericht

PROGRAMMA. kaderberoepsgericht 1 PROGRAMMA van toetsing en afsluiting kaderberoepsgericht 2014-2016 Udens College, VMBO klassen 3 en 4 Bestemd voor leerlingen van 3 vmbo kader september 2014 2 INHOUDSOPGAVE I- Algemene informatie II-

Nadere informatie

Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Schooljaar

Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Schooljaar Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Schooljaar 2018-2019 Pagina 1 van 7 Leiden, september 2018 Beste leerling en ouder(s)/verzorger(s), Hierbij ontvang je het Programma van Toetsing

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo kb

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo kb Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2017-2018 3 vmbo kb Algemeen gedeelte Beste leerling in klas 3 vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, Dit is het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) voor

Nadere informatie

Koudum. Schooljaar 2014 / 2015 VMBO 3T. Programma van Toetsing en Afsluiting

Koudum. Schooljaar 2014 / 2015 VMBO 3T. Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar 2014 / 2015 Programma van Toetsing en Afsluiting VMBO 3T Koudum Bogerman Christelijke school voor lwoo, vmbo, havo, atheneum, gymnasium en technasium www.bogerman.nl Koudum, september 2014 Aan

Nadere informatie

Deze regels gelden zowel voor het SE als voor het CE

Deze regels gelden zowel voor het SE als voor het CE Algemeen gedeelte Het eindexamen bestaat tegenwoordig uit twee soorten examens: - het schoolexamen, afgekort - het centraal examen, afgekort CE Het centraal examen is een landelijk examen en dat doe je

Nadere informatie

College voor Toetsen en Examens; waarborgt de kwaliteit en de organisatie van de examens.

College voor Toetsen en Examens; waarborgt de kwaliteit en de organisatie van de examens. Weert, 10-12-2015 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA) Regeling Schoolexamen MAVO Theoretische Leerweg klas 3 & 4 Philips van Horne S.G. WEERT 1. Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan

Nadere informatie

Exameninformatie Klas 3

Exameninformatie Klas 3 Exameninformatie Klas 3 2018-2019 Inhoudsopgave Exameninformatie voor 3 e klassen Examencijfers, rapporten, herkansingen en dossiers Informatie over praktische opdrachten Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING KLAS 4 LWT SCHOOLJAAR ESDAL VAKCOLLEGE EMMEN

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING KLAS 4 LWT SCHOOLJAAR ESDAL VAKCOLLEGE EMMEN PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING KLAS 4 LWT SCHOOLJAAR 2017-2018 ESDAL VAKCOLLEGE EMMEN INHOUD Voorwoord Informatie herkansing klas 4 4 Aanvraag herkansing klas 4 5 Aanvraag herkansing CSPE 6 Leerwerktraject

Nadere informatie

Exameninformatie Klas 4

Exameninformatie Klas 4 Exameninformatie Klas 4 2018-2019 Inhoudsopgave Exameninformatie voor 4 e klassen Examencijfers, rapporten, herkansingen en dossiers Informatie over praktische opdrachten Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding

Nadere informatie

Algemene informatie leerjaar 3-4 voor het schooljaar

Algemene informatie leerjaar 3-4 voor het schooljaar Algemene informatie leerjaar 3-4 voor het schooljaar 2016 2017. Het Programma van Toetsing en Afsluiting Het bevoegd gezag van de school stelt jaarlijks vóór 1 oktober een programma van toetsing en afsluiting

Nadere informatie

Examenreglement. VMBO - leerjaar 3 en 4 2014 2015(2016)

Examenreglement. VMBO - leerjaar 3 en 4 2014 2015(2016) Examenreglement VMBO - leerjaar 3 en 4 2014 2015(2016) locatie Kwakkenbergweg Bij dit reglement hoort een programma van toetsing en afsluiting (PTA) 1 Inhoudsopgave 1. Algemene bepalingen Pagina 3 1 Regeling

Nadere informatie

Examen Reglement 01-06-15. Postbus 744 9700 AS Groningen www.openbaaronderwijs groepgroningen.nl K.v.K. 345.7373.3838. Datum

Examen Reglement 01-06-15. Postbus 744 9700 AS Groningen www.openbaaronderwijs groepgroningen.nl K.v.K. 345.7373.3838. Datum 01-06-15 Examen Reglement Onderwerp Examenreglement VWO, HAVO, VMBO Openbaar Onderwijs Groep Groningen Definitief Bezoekadres Postadres L. Springerlaan 39 9727 KB Groningen Postbus 744 9700 AS Groningen

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo bb

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo bb Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2017-2018 3 vmbo bb Algemeen gedeelte Beste leerling in klas 3 vmbo basisberoepsgerichte leerweg, Dit is het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) voor

Nadere informatie

Het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA)

Het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Martha Haverkamp Programma Welkom Presentatie PTA Zelf aan het werk Open space / evaluatieronde Afsluiting

Nadere informatie

Schoolexamenreglement

Schoolexamenreglement Schoolexamenreglement Artikel 1. Begrippenlijst 1. Toetsen: Schriftelijke toetsen, mondelinge toetsen, ICT-toetsen, kijk en/of luistertoetsen, praktische opdrachten, handelingsdeel (handelingsopdrachten).

Nadere informatie

Ouderavonden i.v.m. de voortgang: Ouderavond: 28 of 29 november 2017 Ouderavond: 20 of 21 maart 2018

Ouderavonden i.v.m. de voortgang: Ouderavond: 28 of 29 november 2017 Ouderavond: 20 of 21 maart 2018 PERIODEN VAN HET PTA 2017 2018 Periode 1: 4 september t/m 10 november 2017 Periode 2: 13 november 2017 t/m 2 februari 2018 PTAWeek: 1 t/m 7 februari 2018 Periode 3: 5 februari t/m 20 april 2018 Periode

Nadere informatie

PROGRAMMA. kaderberoepsgericht

PROGRAMMA. kaderberoepsgericht PROGRAMMA van toetsing en afsluiting kaderberoepsgericht 203-205 Udens College, VMBO klassen 3 en 4 Bestemd voor leerlingen van 4 vmbo kader september 204 2 INHOUDSOPGAVE I- Algemene informatie II- Vakinformatie

Nadere informatie

Iedere deelnemer aan het schoolexamen wordt geacht kennis te nemen van het programma van toetsing en afsluiting.

Iedere deelnemer aan het schoolexamen wordt geacht kennis te nemen van het programma van toetsing en afsluiting. Aanvullend reglement van de vestiging CSG Wessel Gansfort Voor de klassen: T3 en T4 2015-2016 Iedere deelnemer aan het schoolexamen wordt geacht kennis te nemen van het programma van toetsing en afsluiting.

Nadere informatie

Examen 2018 Reglement

Examen 2018 Reglement de actieve school Examen 2018 Reglement 1 2 Basis voor dit reglement is het bepaalde in het Eindexamenbesluit VO, inclusief wijzigingen. Zie wetten.overheid.nl. Afnemen eindexamen De directeur en de examinatoren

Nadere informatie

Algemeen deel PTA 0. BEPALINGEN VOORAF A. VAKKEN EN PROGRAMMA. B. OPZET SCHOOLEXAMEN.

Algemeen deel PTA 0. BEPALINGEN VOORAF A. VAKKEN EN PROGRAMMA. B. OPZET SCHOOLEXAMEN. Algemeen deel PTA 0. BEPALINGEN VOORAF art.0.1 Inhoud en doel van het PTA Het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) bevat de algemene regels voor schoolexamen en centraal examen en een overzicht per

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT VMBO. In dit examenreglement wordt verstaan onder:

EXAMENREGLEMENT VMBO. In dit examenreglement wordt verstaan onder: EXAMENREGLEMENT VMBO Dit reglement is van toepassing op de leerlingen die in 2015-2016 in vmbo 4 zitten. Elk jaar reikt de rector aan docenten en leerlingen die bij dat examen betrokken zijn, een aangepaste

Nadere informatie

Toelichting examenreglement

Toelichting examenreglement Toelichting examenreglement 2018-2020 Inleiding In het examenreglement vmbo zijn belangrijke regels opgenomen waaraan de school en de leerlingen zich tijdens de examens moeten houden. Want het is natuurlijk

Nadere informatie

Schoolexamenreglement havo / vwo. Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken

Schoolexamenreglement havo / vwo. Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken Schoolexamenreglement havo / vwo Schooljaar 2014-2015 Vastgesteld: 1 oktober 2014 Schoolexamenreglement havo / vwo 2014-2015 1 Hoofdstuk 1: Begripsbepalingen Bevoegd Gezag: Examinator: Inspectie: Kandidaat:

Nadere informatie

basis- en kaderberoepsgerichte leerweg

basis- en kaderberoepsgerichte leerweg PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 3 e +4 e Leerjaar VMBO basis- en kaderberoepsgerichte leerweg SCHOOLJAAR 2014-2015 (Dit document is vanaf 1 oktober ook op de website www.vandermeijcollege.nl te vinden.)

Nadere informatie

CSG Beilen 4BB. Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Gebruikte afkortingen. Praktische Opdracht Handelingsdeel

CSG Beilen 4BB. Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Gebruikte afkortingen. Praktische Opdracht Handelingsdeel Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2018-2019 CSG Beilen 4BB Gebruikte afkortingen PO = HD= T = Praktische Opdracht Handelingsdeel Toets S = Schriftelijk M= Mondeling Programma van toetsing

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2018-2019 Leerwerktrajecten Dit PTA geeft alle schoolexamenonderdelen weer van de 4 e klas leerwerktrajecten INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 2 2. Indeling van dit PTA-

Nadere informatie

I. Examencommissie pag. 2. II. Reglement : Begrippen pag Algemene bepalingen pag Overige bepalingen pag. 6

I. Examencommissie pag. 2. II. Reglement : Begrippen pag Algemene bepalingen pag Overige bepalingen pag. 6 INHOUDSOPGAVE I. Examencommissie pag. 2 II. Reglement 2014-2015: Begrippen pag. 3 1. Algemene bepalingen pag. 3 2. Overige bepalingen pag. 6 III. Examenoverzicht pag. 7 I. DE EXAMENCOMMISSIE -.. 2014-2015

Nadere informatie

PTA Havo 4 Cohort 2015

PTA Havo 4 Cohort 2015 PTA Havo 4 Cohort 2015 Cohort: 2015 Schooljaar: 2015-2016 Inleiding: Dit document behoort bij het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA). In het PTA wordt omschreven hoe het schoolexamen voor de verschillende

Nadere informatie

Amsterdam, september PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Basisberoepsgerichte leerweg

Amsterdam, september PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Basisberoepsgerichte leerweg Amsterdam, september 2017 PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Basisberoepsgerichte leerweg 2017-2018 Geachte ouders/ verzorgers, beste derdeklassers, Dit

Nadere informatie

SG Newton programma voor toetsing en afsluiting, Cohort Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn

SG Newton programma voor toetsing en afsluiting, Cohort Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Inhoud A. Algemeen deel...1 1 Inleiding...1 2 Examens...1 2.1 Schoolexamen (SE)...2 2.2 Centraal Examen (CE)...2 3 Leerstofmodules...2 3.1 Berekening

Nadere informatie

PERIODEN VAN HET PTA Periode 1: 1 september t/m 11 november 2016

PERIODEN VAN HET PTA Periode 1: 1 september t/m 11 november 2016 PERIODEN VAN HET PTA 2016 2017 Periode 1: 1 september t/m 11 november 2016 Periode 2: 14 november 2016 t/m 3 februari 2017 PTAWeek: 30 januari t/m 3 februari 2017 Periode 3: 6 februari t/m 21 april 2017

Nadere informatie

Algemene regels schoolexamens & PTA d Oultremontcollege 2014 2015

Algemene regels schoolexamens & PTA d Oultremontcollege 2014 2015 Algemene regels schoolexamens & PTA d Oultremontcollege 2014 2015 Afdeling vmbo GT / vmbo KB / vmbo BB Examen 2015 1 REGELING EXAMENS EXAMEN 2015 Voor u liggen de algemene regels schoolexamens van het

Nadere informatie

Programma. kaderberoepsgericht

Programma. kaderberoepsgericht 1 Programma van Toetsing en Afsluiting kaderberoepsgericht 2016-2018 Udens College, vmbo 2 INHOUD I- Algemene informatie II- Vakinformatie Nederlands Engels Wiskunde Biologie Nask Maatschappijleer Lichamelijke

Nadere informatie

2014-2015 SAENREDAM COLLEGE

2014-2015 SAENREDAM COLLEGE Schooljaar 2014-2015 EXAMENKATERN 2014-2015 SAENREDAM COLLEGE VMBO Basisberoepsgerichte leerweg VMBO Kaderberoepsgerichte leerweg VMBO Theoretische leerweg 1 2 Beste examenkandidaat Zaandijk, september

Nadere informatie

1. Begripsbepaling Organisatie van het schoolexamen Algemene bepalingen Verschillende soorten toetsen

1. Begripsbepaling Organisatie van het schoolexamen Algemene bepalingen Verschillende soorten toetsen 0 1 REGELING SCHOOLEXAMEN TWEEDE FASE HAVO Inhoudsopgave Philips van Horne versie 31 juli 2017 pagina 1. Begripsbepaling 3 2. Organisatie van het schoolexamen 3 2.1. Algemene bepalingen 3 2.2. Verschillende

Nadere informatie

Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn

Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Inhoud Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn... 1 Inhoud... 1 A. Algemeen deel... 1 1 Inleiding... 1 2 Examens... 2 2.1 Schoolexamen

Nadere informatie

PTA leerjaar 4 Schooljaar

PTA leerjaar 4 Schooljaar PTA leerjaar 4 Schooljaar 2016-2017 1 Inhoudsopgave Voorwoord Herkansen en inhalen in leerjaar 4 Berekening SE-cijfer PTA per vak Nederlands Engels Duits Wiskunde Economie Biologie Sport, dienstverlening

Nadere informatie

CSG Beilen 3BB. Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar

CSG Beilen 3BB. Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2018-2019 CSG Beilen 3BB Gebruikte afkortingen PO = HD= T = Praktische Opdracht Handelingsdeel Toets S = Schriftelijk M= Mondeling De vetgedrukte toetsen

Nadere informatie

REGELING SCHOOLEXAMEN TWEEDE FASE HAVO en VWO versie 31 juli Begripsbepaling Organisatie van het schoolexamen 2

REGELING SCHOOLEXAMEN TWEEDE FASE HAVO en VWO versie 31 juli Begripsbepaling Organisatie van het schoolexamen 2 REGELING SCHOOLEXAMEN TWEEDE FASE HAVO en VWO Inhoudsopgave Philips van Horne versie 31 juli 2016 pagina 1. Begripsbepaling 2 2. Organisatie van het schoolexamen 2 2.1. Algemene bepalingen 2 2.2. Verschillende

Nadere informatie

PO gemengde leerweg leerjaar 4

PO gemengde leerweg leerjaar 4 Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2018-2019 PO gemengde leerweg leerjaar 4 Prinsentuin Oudenbosch Beste leerling en ouders, Voor je ligt het programma van toetsing en afsluiting (). Hierin

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT 2015-2016

EXAMENREGLEMENT 2015-2016 EXAMENREGLEMENT 2015-2016 PETRUS CANISIUS COLLEGE FABRITIUS MAVO PCC Fabritius Fabritiusstraat 1 1816 EA Alkmaar Inhoudsopgave 1. Begripsbepalingen 3 2. Bepalingen betreffende het examenreglement 3 3.

Nadere informatie

2. Het examen. Voor de basisberoepsgerichte leerweg en de kaderberoepsgerichte leerweg is geen examenprogramma vastgesteld.

2. Het examen. Voor de basisberoepsgerichte leerweg en de kaderberoepsgerichte leerweg is geen examenprogramma vastgesteld. 2. Het examen 2.1 Het examenprogramma Het examenprogramma bestaat uit een kerndeel en uit een verrijkingsdeel. De eindtermen die in hoofdstuk 3 en 4 worden beschreven, zijn in exameneenheden gegroepeerd.

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA), regeling Schoolexamen leerjaar 4 Vwo Het College WEERT versie 1 september 2016

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA), regeling Schoolexamen leerjaar 4 Vwo Het College WEERT versie 1 september 2016 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA), regeling Schoolexamen leerjaar 4 Vwo 2016-2017 Het College WEERT versie 1 september 2016 1. Begripsbepaling In dit reglement wordt verstaan onder LVO : stichting

Nadere informatie

PTA KLAS 3 BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG ESDAL COLLEGE BORGER 2015-2016

PTA KLAS 3 BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG ESDAL COLLEGE BORGER 2015-2016 PTA KLAS 3 BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG ESDAL COLLEGE BORGER 2015-2016 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING Artikel 1 Algemeen 1. Dit programma van ing en afsluiting vormt een onverbrekelijk geheel met

Nadere informatie

Examenreglement en Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) 2014 2015. Varendonck-College VWO-HAVO

Examenreglement en Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) 2014 2015. Varendonck-College VWO-HAVO Examenreglement en Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) 2014 2015 Varendonck-College VWO-HAVO I. Algemene bepalingen II. Het examen III. Afwijking wijze van examineren IV. Uitslag, herkansing en

Nadere informatie

SCHOOLEXAMENREGLEMENT V.M.B.O. THEORETISCHE EN KADERBEROEPSGERICHTE LEERWEG HAARLEM

SCHOOLEXAMENREGLEMENT V.M.B.O. THEORETISCHE EN KADERBEROEPSGERICHTE LEERWEG HAARLEM SCHOOLEXAMENREGLEMENT 2015 2017 V.M.B.O. THEORETISCHE EN KADERBEROEPSGERICHTE LEERWEG HAARLEM PERIODEN VAN HET PTA 2015 2016 Periode I: 17 augustus t/m 20 november 2015 PTAWeek: 16 t/m 20 november 2015

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA)

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Kaderberoepsgerichte Leerweg Leerjaar 4 2013-2014 Adres Industrieweg 4 4041 CR Kesteren T (0488) 48 13 10 E info.vk@helicon.nl Nederlands PTA Periode Examen Leerstofomschrijving

Nadere informatie

Algemene regels schoolexamens d Oultremontcollege

Algemene regels schoolexamens d Oultremontcollege Algemene regels schoolexamens d Oultremontcollege 2013 2014 Afdeling VMBO BK 1 ALGEMENE REGELS SCHOOLEXAMENS VMBO Voor u liggen de algemene regels schoolexamens en het PTA van 4 vmbo BK van het d Oultremontcollege.

Nadere informatie

MAARTEN VAN ROSSEM. Programma van Toetsing en Afsluiting. Maarten van Rossem Groningensingel HZ Arnhem

MAARTEN VAN ROSSEM. Programma van Toetsing en Afsluiting. Maarten van Rossem Groningensingel HZ Arnhem MAARTEN VAN ROSSEM Programma van Toetsing en Afsluiting 2018/19 Maarten van Rossem Groningensingel 1235 6835 HZ Arnhem 026 3202860 1 Vooraf Deze bijdrage gaat over de organisatie van het schoolexamen en

Nadere informatie

SCHOOLEXAMENREGLEMENT V.M.B.O. THEORETISCHE LEERWEG HAARLEM

SCHOOLEXAMENREGLEMENT V.M.B.O. THEORETISCHE LEERWEG HAARLEM SCHOOLEXAMENREGLEMENT 2018 2020 V.M.B.O. THEORETISCHE LEERWEG HAARLEM PERIODEN VAN HET PTA 2018 2020 Periode 1: 4 september t/m 10 november 2018 Periode 2: 13 november 2017 t/m 8 februari 2019 PTAWeek:

Nadere informatie

Examenreglement Karel de Grote College. Scholengemeenschap voor voortgezet vrijeschoolonderwijs

Examenreglement Karel de Grote College. Scholengemeenschap voor voortgezet vrijeschoolonderwijs Examenreglement 2016-2017 Karel de Grote College Scholengemeenschap voor voortgezet vrijeschoolonderwijs INHOUD I Algemene bepalingen... 3 II Schoolexamen en centraal examen... 5 III Rekentoets... 6 IV

Nadere informatie

Ouderavond leerjaar 4

Ouderavond leerjaar 4 Ouderavond leerjaar 4 Deel 1 Centrale opening Dhr. Van der Duin afdelingsleider Bovenbouw Beroepsgerichte leerwegen Dhr. van den Hogen lid examencommissie Mevr. Meeuwsen decaan Deel 2 de mentor Algemene

Nadere informatie

BERTRAND RUSSELL COLLEGE HAVO en VWO

BERTRAND RUSSELL COLLEGE HAVO en VWO SE-regl-H5-A6-1617093 BERTRAND RUSSELL COLLEGE HAVO en VWO SCHOOLEXAMENREGLEMENT 5 HAVO en 6 VWO Schooljaar 2016-2017 SCHOOLEXAMENREGLEMENT HAVO en VWO Schooljaar 2016-2017 Artikel 1. Begripsomschrijvingen.

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo kb

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo kb Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2017-2018 3 vmbo kb Algemeen gedeelte Beste leerling in klas 3 vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, Dit is het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) voor

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA)

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Basisberoepsgerichte Leerweg Leerjaar 4 2014-2015 Adres Industrieweg 4 4041 CR Kesteren T (0488) 48 13 10 E info.vk@helicon.nl Nederlands Leerjaar 4 BB PTA Periode

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA)

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Basisberoepsgerichte Leerweg Leerjaar 4 2015-2016 Adres Industrieweg 4 4041 CR Kesteren T (0488) 48 13 10 E info.vk@helicon.nl Nederlands Leerjaar 4 BB PTA Periode

Nadere informatie

Schoolexamenwijzer Helicon vmbo

Schoolexamenwijzer Helicon vmbo 1 Schoolexamenwijzer Helicon vmbo Inhoud 1. Schoolexamen 2. Wat is een PTA? 3. Examens Schoolexamen Centraal examen 4. Tijdens het schoolexamen Wordt met een beperking zoals dyslexie rekening gehouden

Nadere informatie

CSG Beilen 4KB. Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Gebruikte afkortingen. Praktische Opdracht Handelingsdeel

CSG Beilen 4KB. Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Gebruikte afkortingen. Praktische Opdracht Handelingsdeel Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2018-2019 CSG Beilen 4KB Gebruikte afkortingen PO = HD= T = Praktische Opdracht Handelingsdeel Toets S = Schriftelijk M= Mondeling Programma van toetsing

Nadere informatie

PROGRAMMA. kaderberoepsgericht

PROGRAMMA. kaderberoepsgericht PROGRAMMA van toetsing en afsluiting kaderberoepsgericht 202-204 Udens College, VMBO klassen 3 en 4 Bestemd voor leerlingen van 4 vmbo kader september 203 INHOUDSOPGAVE I- Algemene informatie II- Vakinformatie

Nadere informatie

Examenreglement

Examenreglement Examenreglement 2010 2011 Examenreglement 2010-2011 GEERT GROOTE COLLEGE AMSTERDAM Deelschool van de Stichting Vrije Scholen Voortgezet Onderwijs Noord-Holland september 2010 Het Geert Groote College,

Nadere informatie

PTA Leerjaar 3 BBL-KBL-TL Programma van Toetsing en Afsluiting. Leerjaar 3 BBL-KBL-TL

PTA Leerjaar 3 BBL-KBL-TL Programma van Toetsing en Afsluiting. Leerjaar 3 BBL-KBL-TL Programma van Toetsing en Afsluiting Leerjaar 3 BBL-KBL-TL Examenjaar 2018-2019 Naam: Klas: 1 Inhoud Algemene informatie 3 Het Schoolexamen 3 Basisberoepsgerichte leerweg 6 Maatschappijleer 1 6 CKV1 8

Nadere informatie

Addenda Examenreglement Reviuslyceum leerjaar 5 en 6

Addenda Examenreglement Reviuslyceum leerjaar 5 en 6 Addenda Examenreglement Reviuslyceum leerjaar 5 en 6 Deze addenda zijn opgenomen in het PTA en vormen een onverbrekelijk onderdeel van het Examenreglement van het Reviuslyceum Ad Hoofdstuk 3 Het schoolexamen

Nadere informatie

MAVO 3 en 4 cursus

MAVO 3 en 4 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 en 4 cursus 2018-2019 D. Schregardus (examensecretaris) Versie 180920.1 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht indeling studie-

Nadere informatie

1. INLEIDING ALGEMENE BEPALINGEN Afnemen eindexamen Indeling eindexamen Onregelmatigheden... 3

1. INLEIDING ALGEMENE BEPALINGEN Afnemen eindexamen Indeling eindexamen Onregelmatigheden... 3 INHOUDSOPGAVE PTA MAVO VAN CHR. COLLEGE DE POPULIER 1 1. INLEIDING... 2 2. ALGEMENE BEPALINGEN... 3 2.1 Afnemen eindexamen... 3 2.2 Indeling eindexamen... 3 2.3 Onregelmatigheden... 3 3. INHOUD VAN HET

Nadere informatie

Algemene regels schoolexamens d Oultremontcollege 2015 2016

Algemene regels schoolexamens d Oultremontcollege 2015 2016 Algemene regels schoolexamens d Oultremontcollege 2015 2016 Afdeling VMBO BK 1 2 ALGEMENE REGELS SCHOOLEXAMENS VMBO Voor u liggen de algemene regels schoolexamens en het PTA van 4 vmbo BK van het d Oultremontcollege.

Nadere informatie

CSG Beilen 4BB. Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Gebruikte afkortingen. Praktische Opdracht Handelingsdeel

CSG Beilen 4BB. Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Gebruikte afkortingen. Praktische Opdracht Handelingsdeel Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2016-2017 CSG Beilen 4BB Gebruikte afkortingen PO = HD= T = Praktische Opdracht Handelingsdeel Toets S = Schriftelijk M= Mondeling Programma van toetsing

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. Klas 4 - Theoretische Leerweg 2015-2016. OPDC t Nijrees

Programma van Toetsing en Afsluiting. Klas 4 - Theoretische Leerweg 2015-2016. OPDC t Nijrees Programma van Toetsing en Afsluiting Klas 4 - Theoretische Leerweg 015-016 OPDC t Nijrees Geachte lezer, In dit boekje vindt u de Programma s van Toetsing en Afsluiting. Het ministerie van Onderwijs eist

Nadere informatie

Namens het gehele docententeam wens ik jullie veel succes bij je studie.

Namens het gehele docententeam wens ik jullie veel succes bij je studie. Beste jongens en meisjes, Hierbij ontvangen jullie het Programma van Toetsing en Afsluiting 2011 (PTA). Het PTA is een officieel document dat voor 1 oktober moet worden uitgereikt aan leerlingen. Dit document

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar VMBO-basisberoepsgerichte leerweg Leerjaar 4

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar VMBO-basisberoepsgerichte leerweg Leerjaar 4 Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar 207-208 VMBO-basisberoepsgerichte leerweg Leerjaar 4 Werkman VMBO Kluiverboom A 050-320555 Naam van de leerling: Klas: Mentor: Inleiding Het programma van

Nadere informatie

PTA KLAS 4 BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG ESDAL COLLEGE BORGER

PTA KLAS 4 BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG ESDAL COLLEGE BORGER PTA KLAS 4 BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG ESDAL COLLEGE BORGER 08-09 Programma van Toetsing en Afsluiting schooljaar 08-09 Artikel Algemeen. Dit Programma van Toetsing en Afsluiting vormt een onverbrekelijk

Nadere informatie

Reglement Schoolexamen Gerrit van der Veen College (bijlage bij het Examenreglement ZAAM) klassen HAVO 4, 5 en VWO 4, 5, 6

Reglement Schoolexamen Gerrit van der Veen College (bijlage bij het Examenreglement ZAAM) klassen HAVO 4, 5 en VWO 4, 5, 6 Reglement Schoolexamen Gerrit van der Veen College 2017-2018 (bijlage bij het Examenreglement ZAAM) klassen HAVO 4, 5 en VWO 4, 5, 6 Art. 1 Voorwoord 2.1. De examencommissie bestaat uit de rector, de teamleider

Nadere informatie

Voorwoord 3 Informatie herkansing klas 4 4 Aanvraag herkansing klas 4 5 Aanvraag herkansing CSPE 6. Basisberoepsgerichte leerweg klas 4 7

Voorwoord 3 Informatie herkansing klas 4 4 Aanvraag herkansing klas 4 5 Aanvraag herkansing CSPE 6. Basisberoepsgerichte leerweg klas 4 7 INHOUD Voorwoord Informatie herkansing klas 4 4 Aanvraag herkansing klas 4 5 Aanvraag herkansing CSPE 6 Basisberoepsgerichte leerweg klas 4 7 NEDERLANDS 8 BOUW, WONEN EN INTERIEUR 9 DIENSTVERLENING EN

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA

Nadere informatie

PTA KLAS 4 BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG ESDAL COLLEGE BORGER 2015-2016

PTA KLAS 4 BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG ESDAL COLLEGE BORGER 2015-2016 PTA KLAS 4 BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG ESDAL COLLEGE BORGER 205-206 Programma van Toetsing en Afsluiting schooljaar 205-206 Artikel Algemeen. Dit Programma van Toetsing en Afsluiting vormt een onverbrekelijk

Nadere informatie

Amsterdam, september PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Gemengde leerweg

Amsterdam, september PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Gemengde leerweg Amsterdam, september 207 PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Gemengde leerweg 207-208 Geachte ouders/ verzorgers, beste derdeklassers, Dit jaar is het zover,

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar VMBO-Basis Beroepsgerichte Leerweg Leerjaar 3

Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar VMBO-Basis Beroepsgerichte Leerweg Leerjaar 3 Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar 2016-2017 VMBO-Basis Beroepsgerichte Leerweg Leerjaar 3 Werkman VMBO Locatie Kluiverboom Kluiverboom 1A 050-5474145 Naam van de leerling: Klas: Mentor: Inleiding

Nadere informatie

Exameninformatie vmbo - basisberoepsgerichte leerweg - kaderberoepsgerichte leerweg - gemengde leerweg

Exameninformatie vmbo - basisberoepsgerichte leerweg - kaderberoepsgerichte leerweg - gemengde leerweg 1 Exameninformatie vmbo - basisberoepsgerichte leerweg - kaderberoepsgerichte leerweg - gemengde leerweg Betreft: - cohort 2017 2019 - cohort 2018 2020 - vmbo leerjaar 3 en 4 2 Beste eindexamenkandidaat,

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. VMBO 3 Gemengd/Theoretische leerweg. Editie 2012/2013

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. VMBO 3 Gemengd/Theoretische leerweg. Editie 2012/2013 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VMBO 3 Gemengd/Theoretische leerweg Editie 2012/2013 2 C O L L E G E R U I V E N INHOUDSOPGAVE VOORWOORD HERKANSINGEN PROTOCOL SCHOOLEXAMENCIJFERS KLAS 3 CIJFERS BIJLAGE

Nadere informatie

Schoolexamenwijzer Helicon vmbo

Schoolexamenwijzer Helicon vmbo 1 Schoolexamenwijzer Helicon vmbo Inhoud 1. Schoolexamen 2. Wat is een PTA? 3. Examens Schoolexamen Centraal examen 4. Tijdens het schoolexamen Wordt met een beperking zoals dyslexie rekening gehouden

Nadere informatie

CSG Beilen 4KB. Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Gebruikte afkortingen. Praktische Opdracht Handelingsdeel

CSG Beilen 4KB. Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Gebruikte afkortingen. Praktische Opdracht Handelingsdeel Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2017-2018 CSG Beilen 4KB Gebruikte afkortingen PO = HD= T = Praktische Opdracht Handelingsdeel Toets S = Schriftelijk M= Mondeling Programma van toetsing

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA)

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Kaderberoepsgerichte Leerweg Leerjaar 4 2015-2016 Adres Industrieweg 4 4041 CR Kesteren T (0488) 48 13 10 E info.vk@helicon.nl Nederlands Leerjaar 4 KB PTA Periode

Nadere informatie

Vooraf. Beste examenkandidaat, Deze omschrijving van het examen bestaat uit drie delen:

Vooraf. Beste examenkandidaat, Deze omschrijving van het examen bestaat uit drie delen: Vooraf Beste examenkandidaat, Deze omschrijving van het examen bestaat uit drie delen: In het eerste gedeelte (A) vind je de Algemene beschrijving van het eindexamen. In het tweede gedeelte (B) vind je

Nadere informatie

PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING

PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING 2018-2019 V.M.B.O. THEORETISCHE LEERWEG Burgemeester Hogguerstraat 2 1064 EB Amsterdam 020-5854854 0 INHOUDSOPGAVE. Vaststelling PTA en bevoegd gezag 2 Algemene bepalingen

Nadere informatie

Het eindexamen vmbo Cohort

Het eindexamen vmbo Cohort Het eindexamen vmbo Cohort 2017-2019 Cohort (lichting) 2017-2019 Schooljaar augustus 2017 augustus 2018: leerjaar 3 Schooljaar augustus 2018 juni 2019 leerjaar: 4 + centraal examen Eindexamen Het eindexamen

Nadere informatie

Examenreglement 2014/2015 1 S C H O O L J A A R 2 EXAMEN REGLEMENT ECONOMIE TECHNIEK GEZONDHEID 1 4 / 2 CULTUUR NATUUR MAATSCHAPPIJ

Examenreglement 2014/2015 1 S C H O O L J A A R 2 EXAMEN REGLEMENT ECONOMIE TECHNIEK GEZONDHEID 1 4 / 2 CULTUUR NATUUR MAATSCHAPPIJ Examenreglement 2014/2015 1 S C H O O L J A A R 2 0 1 4 / 2 0 1 5 EXAMEN REGLEMENT ECONOMIE TECHNIEK GEZONDHEID CULTUUR NATUUR MAATSCHAPPIJ Examenreglement 2014/2015 2 Examenreglement 2014/2015 3 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar De Rotonde

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar De Rotonde Schooljaar 2018-2019 RB kader beroepsgericht leerweg De Rotonde Beste leerling en ouders, Voor je ligt het programma van toetsing en afsluiting (PTA). Hierin staat per vak alle informatie over je schoolexamencijfer

Nadere informatie

VOORWOORD. Aan de examenkandidaten.

VOORWOORD. Aan de examenkandidaten. VOORWOORD Aan de examenkandidaten. Je zit nu in de bovenbouw. Dit heeft veel veranderingen met zich meegebracht. Voor jou betekent dit onder andere dat je dit jaar bezig bent met het schoolexamen. Naast

Nadere informatie

PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie kaderberoepsgerichte leerweg

PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie kaderberoepsgerichte leerweg PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie kaderberoepsgerichte leerweg 207-208 Amsterdam, september 207 Geachte ouders/ verzorgers, beste derdeklassers, Dit jaar

Nadere informatie

CSG Beilen 4KB. Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Gebruikte afkortingen. Praktische Opdracht Handelingsdeel

CSG Beilen 4KB. Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Gebruikte afkortingen. Praktische Opdracht Handelingsdeel Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2016-2017 CSG Beilen 4KB Gebruikte afkortingen PO = HD= T = Praktische Opdracht Handelingsdeel Toets S = Schriftelijk M= Mondeling Programma van toetsing

Nadere informatie

Examenvoorlichting. 4 Pakket 22

Examenvoorlichting. 4 Pakket 22 Examenvoorlichting M@vo 4 Pakket 22 Even voorstellen! - De heer P.K. de Kreij: locatiedirecteur en voorzitter examencommissie - Mevrouw S. van de Merwe: examensecretaris Mavo (pakket 4 en 5) en theoretische

Nadere informatie

Trias VMBO. 2 onderbouwafdelingen 4 bovenbouwafdelingen

Trias VMBO. 2 onderbouwafdelingen 4 bovenbouwafdelingen Trias VMBO 2 onderbouwafdelingen 4 bovenbouwafdelingen Bovenbouw: 2x Profiel Techniek (PIE en BWI) Profiel Economie & ondernemen Profiel Zorg & welzijn Theoretische leerweg Afdeling A Klas-1 Afdeling B

Nadere informatie

PA basis beroepsgericht leerweg leerjaar 4

PA basis beroepsgericht leerweg leerjaar 4 Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2018-2019 PA basis beroepsgericht leerweg Prinsentuin Andel Voorwoord PTA Beste leerling en ouders, Voor je ligt het programma van toetsing en afsluiting

Nadere informatie