Onderdeel Wonen/leefbaarheid Regionale Agenda Wonen a. Regionale Agenda Wonen 2017 incl. woningbouwafspraken en agenda 2017 (bijlage 2a - 3 stuks)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderdeel Wonen/leefbaarheid Regionale Agenda Wonen a. Regionale Agenda Wonen 2017 incl. woningbouwafspraken en agenda 2017 (bijlage 2a - 3 stuks)"

Transcriptie

1 Provincie Noord-Brabant RRO West-Brabant Agenda RRO West-Brabant d.d. 1 december 2016 Locatie : Fort St. Gertrudis, Haven 54, 4931 AH Geertruidenberg Tijd : uur (start met kop soep en worstenbroodje) Hierbij nodig ik u uit voor het Regionale Ruimtelijk Overleg (RRO) West Brabant van 1 december In deze vergadering bespreken we de onderwerpen die we tijdens het RRO van 14 juli en in de diverse portefeuillehouders-overleggen daarna benoemd hebben. Voor deze bijeenkomst zijn ook de voorzitters van de Portefeuillehoudersoverleggen Sociaal-Economische Zaken, Mobiliteit en Duurzaamheid van de Regio West- Brabant uitgenodigd. Datum 17 november 2016 Aan Leden RRO West-Brabant Kopie aan Contactambtenaren, agendaleden, RWB Documentnummer C / Van H. Clement Afdeling Ruimte/ROMW Telefoon (06) Agenda: 1. Opening, agenda, mededelingen a. Vaststellen opzet agenda b. Mededelingen 2. Bespreekpunten: Onderdeel Wonen/leefbaarheid Regionale Agenda Wonen a. Regionale Agenda Wonen 2017 incl. woningbouwafspraken en agenda 2017 (bijlage 2a - 3 stuks) Onderdeel Ruimtelijke Strategie b. Omgevingsvisie (bijlage 2b - nazending) c. Versnellingsagenda d. Ontwikkeldagen RRO/GGA e. Verstedelijkingsbeleid proces en reactie regio op positionpapers (bijlage 2e) f. Brabantse aanpak leegstand (bijlage 2f) Onderdeel Ruimtelijke kwaliteit (natuur, water, landschap, recreatie & duurzaamheid) g. Voortgang regionaal windbod h. Brabants mestbeleid (bijlage 2h) Onderdeel Ruimtelijke economie i. Voorstel regionale afspraken werklocaties incl. grootschalige logistiek (bijlage 2i - nazending)

2 3. Hamerstukken / vast te stellen stukken: a. Voorgangsnotitie Ruimtelijke Kwaliteit West-Brabant (bijlage 3a) b. Markdal, voorstel meerwaardetraject ikv Verordening Ruimte (bijlage 3b) 4. Stukken ter kennisname a. Verslag RRO 14 juli 2016 (bijlage 4a) b. Samenvatting RRO 14 juli 2016 (bijlage 4b) c. Stand van zaken kantoren en detailhandel (bijlage 4c, nazending) d. Terugblik symposium Omgevingsvisie d.d. 20 oktober 2016 (bijlage 4d) e. Brief aan gemeenten over huisvesting vergunninghouders en wonen (bijlage 4e, nazending) f. Programmatische Aanpak Stikstof: memo proces (bijlage 4f) g. BO-MIRT - uitkomsten BO-MIRT d.d. 12 oktober 2016 (bijlage 4g) h. Vergaderdata RRO Concluderende afspraken, communicatie 6. Rondvraag 7. Sluiting Met vriendelijke groet, H.J.A. van Merrienboer Gedeputeerde Ruimte

3 Toelichting per agendapunt 1. Opening, agenda, mededelingen 1a. Vaststellen opzet agenda In deze vergadering bespreken we de onderwerpen die we tijdens het RRO van 14 juli 2016 en in de diverse portefeuillehouders-overleggen daarna benoemd hebben. Aan het begin van deze vergadering wil ik met u vaststellen of deze indeling akkoord is. Voorstel: instemmen met de opzet en indeling van de agenda 1b. Mededelingen Ter vergadering in te brengen.

4 2. Bespreekpunten: Onderdeel Wonen/leefbaarheid Regionale Agenda Wonen 2a Regionale Agenda wonen 2017 incl. woningbouwafspraken en agenda 2017 (bijlage 2a, 3 stuks) De Regionale Agenda Wonen is net als voorgaande jaren samen door provincie en regiogemeenten vorm gegeven en is opgebouwd uit 3 delen. Uit de regionale woningmarktanalyse blijkt dat het planaanbod kwantitatief beter aansluit op de vraag, maar dat de kwalitatieve mismatch grotendeels in stand blijft. Dit heeft gevolgen voor de potentiele groei van de woningvoorraad bij veel gemeenten. Bij de jaarlijkse herijking van de regionale woningbouwafspraken is de geprognosticeerde woningbehoefte voor de 10-jaarsperiode 2016 t/m 2025 actueel. Er zijn geen wezenlijke veranderingen in de afspraken te melden. Afgelopen september en oktober zijn subregionaal de nieuwe afspraken voorbereid. In het RRO special van 14 april 2016 is afgesproken om meer subregionaal de actuele opgaven te definiëren die worden opgepakt. De subregio West werkt inmiddels met een Uitvoeringsprogramma aan een aantal subregionale woonthema s. Het concept Uitvoeringsprogramma is ter informatie bijgevoegd. De subregio Breda e.o. wil op basis van verbreding van het BOEL-onderzoek in de eerste helft van 2017 woonthema s formuleren. Voorstellen: - Kennisnemen van het Uitvoeringsprogramma subregio West 2017 (concept) - Vaststellen Regionale Agenda Wonen 2017 Deel A (incl. regionale woningbouwafspraken)

5 Onderdeel Ruimtelijke Strategie 2b. Omgevingsvisie (bijlage 2b) De Brabantse Omgevingsvisie wordt een visie op de fysieke leefomgeving. Bossen, beken, bebouwing, wegen en luchtkwaliteit zijn hier voorbeelden van. Al deze elementen hebben op verschillende manieren met elkaar te maken. De Brabantse Omgevingsvisie moet daarom een samenhangende visie zijn die helpt bij het maken van afwegingen hierover. Het gaat om keuzes op hoofdlijnen en voor de lange termijn, gericht op inhoud en de manier van samenwerken. De Brabantse Omgevingsvisie gaat in ieder geval 4 provinciale beleidsplannen vervangen. Dat zijn de beleidsplannen over milieu en water (PMWP), verkeer en vervoer (PVVP), ruimtelijke ordening (Structuurvisie RO) en natuur (BrUG). Dit gebeurt als gevolg van de Omgevingswet. Dat de bijbehorende thema s en opgaven dus een plek krijgen in de Omgevingsvisie is duidelijk. Aan de vorm ervan werken de provincie, medeoverheden en belanghebbenden samen. Het traject naar een Brabantse Omgevingsvisie is opgedeeld in fasen, gebaseerd op een creatief proces. De droomfase is afgesloten met de verkenning Op weg naar de Brabantse Omgevingsvisie. Nu zitten we in de 'denkfase'. Daarin krijgen de contouren van de Brabantse Omgevingsvisie vorm aan de hand van de 10 vragen uit de verkenning. Provinciale Staten stellen eind 2016 die contouren vast in de vorm van een startnotitie. Daarna volgt de durffase die de ontwerp-omgevingsvisie (begin 2017) oplevert. Provinciale Staten stellen eind 2018, na de doe-fase de Brabantse Omgevingsvisie vast. De startnotitie wordt in week 47 door GS aan PS aangeboden. Tegelijkertijd komt deze ook voor een groot aantal andere partners beschikbaar, waaronder gemeenten en waterschappen. Aanvullend zullen we de documenten ook aan de leden van het RRO nazenden. Gedeputeerde Van Merrienboer zal in de RRO s (vanwege het integrale karakter) het startdocument kort toelichten en wil met u vooral de samenhang (zowel inhoudelijk als proces en werkwijze) met de andere agendapunten van dit (en volgende) RRO( s) bespreken. Voorstel: Bespreken proces en startnotitie omgevingsvisie 2c. Versnellingsagenda Het streven is om net als in de regio Noordoost-Brabant gebeurd is ook in de andere regio s (incl subregio s) tot versnellingsafspraken te komen tussen regio en provincie. Dit is in lijn met de verwachtingen die over een weer tussen regio en provincie zijn uitgesproken tijdens de netwerkbijeenkomst van december De voorbereidingen om tot zo n gezamenlijke agenda voor West-Brabant te komen lopen. Het proces wordt getrokken door de RWB. Daarbij vindt afstemming plaats met andere partners én met de provincie. Het proces is erop gericht om in april 2017 gezamenlijk (provincie, regio) deze versnellingsagenda vast te kunnen stellen. Voorstel: Kennisnemen van deze ambitie en het proces daarnaar toe.

6 2d. Ontwikkeldagen RRO/GGA In het verlengde van eerdere discussies in het RRO en de GGA s zoekt de provincie, in samenwerking met de regio s, naar de meest optimale agendering en vorm van de RRO s en GGA s. Een van de gedachten is om te komen tot regionale ontwikkeldagen, waarin relevante thema s van de RRO en GGA-tafels integraal met elkaar besproken kunnen worden. Gedeputeerde Van Merrienboer wil hier kort met u verkennend bij stilstaan. Voorstel: Kennisnemen van deze ambitie en het proces daarnaar toe en benoemen van eventuele aandachtspunten. 2e Verstedelijkingsbeleid en reactie regio op positionpapers (bijlage 2e) In de afgelopen perioden hebben aan de hand van de positionpapers Brabant in transitie, naar een nieuwe koers voor het Brabantse verstedelijkingsbeleid in de 4 regio s gesprekken plaats gevonden over de veranderingen in de verstedelijkingsopgaven. De gesprekken hebben plaatsgevonden met strategen van de gemeenten en waterschappen in de regio s en in de regio west Brabant aanvullend daarop met bestuurders in het bestuurscafe Omgevingsvisie van 20 oktober. Doel van deze gesprekken was gedachtewisseling over de veranderingen in de opgaven voor het stedelijk gebied: worden deze herkend, en wat betekenen ze voor gemeentelijk en provinciaal beleid en aanpak? Daaruit zijn een aantal onderwerpen naar voren gekomen, die in de volgende fase nadere verdieping vragen. In bijgevoegd memo (bijlage 2e) zijn die weergegeven en wordt ook het vervolgproces geschetst. De position-papers zijn ook geagendeerd voor het poho RO-Wonen In West-Brabant van 2 november jl. Daarin is afgesproken om nog een reactie vanuit de regio op deze stukken te geven. Deze reactie zal mondeling ter vergadering van het RRO worden ingebracht. link naar positionpapers: /media/brabant20/dossiers/ruimtelijke%20ordening/rro/documenten/positionpapers%20brabantse%20 verstedelijkingsbeleid%2014%20juni%20versie%208.pdf Voorstel: Kennisnemen van de voortgang en het proces Bespreken van de regionale reactie op de position-papers.

7 2f. Brabantse Aanpak Leegstand (bijlage 2f) Op 4 oktober jl. hebben Gedeputeerde Staten de bestuursopdracht Brabantse Aanpak Leegstand vastgesteld. Provinciale Staten bespreken deze voorstellen op vrijdag 18 november aanstaande. Leegstand is geen op zichzelf staand of tijdelijk vraagstuk. Leegstand is van alle tijden en maakt deel uit van de ontwikkelingsprocessen en transities in steden, dorpen en buitengebied. (Te) lange tijd waren veel mechanismen in Nederland gericht op uitbreiding en uitleg. Dat heeft geleid tot een scheve verhouding tussen aanbod van en vraag naar vastgoed en een groeiende voorraad leegstaand vastgoed. Een omslag is nodig om die trendlijn neerwaarts om te buigen: van groei naar herontwikkeling, herbestemming en sloop. Het Bestuursakkoord Beweging in Brabant bevatte daartoe de oproep: herbestemmen is het nieuwe bouwen. Provinciale Staten hebben begin 2016 (Perspectiefnota) gevraagd voorstellen te doen voor een integrale gebiedsgerichte aanpak van leegstand, inclusief instrumentarium. Die voorstellen zijn nu gereed. Met de Brabantse Aanpak Leegstand maken we een programma dat verbindt, vernieuwt, versnelt. Doel is een trendbreuk te bewerkstelligen in de groei van leegstand in Brabant. Daarvoor werken we op regionale schaal aan een versterking van de regie en samenwerking met gemeenten om overcapaciteit en leegstand terug te dringen. Op subregionale en lokale schaal faciliteren we innovatieve transformaties. We nodigen gemeenten, partners, samenleving uit om in een innovatieve gebiedsgerichte aanpak leegstand aan te pakken, nieuwe maatschappelijke waarden te realiseren en de omgevingskwaliteit te versterken. We stimuleren duurzaam hergebruik van leegstaand vastgoed, maar in de komende periode zaal ook sloop meer dan ooit aan de orde zijn. Met een impuls aan maatschappelijke transformaties helpen we leegstand aan te pakken en omgevingskwaliteit te versterken. We participeren in transformaties die aantoonbaar gericht zijn op de realisatie van provinciale opgaven. De monitor Stand van Leeg is beschikbaar en zal in de komende periode nog worden verfijnd en verbeterd. Gegevens komen op gemeente- en wijkniveau beschikbaar. Met een webviewer (2017) wordt het voor iedereen nog makkelijker deze gegevens te gebruiken. We blijven agenderen en zorgen voor inspirerende programma s over best practices, en voorbeelden wat betreft beleid, instrumentarium, de noodzakelijke cultuuromslag. Op verzoek van 16 koplopergemeenten vormen we taskforces die gemeenten bijstaan in de aanpak van leegstand. Met de regio West hebben we in het RRO van juli al uitgebreid stilgestaan bij de aard van de problematiek. Cijfers en gegevens zijn destijds via het verslag gedeeld. Diverse gemeenten uit West-Brabant zijn op verschillende wijze al betrokken. Het is van belang het vraagstuk van de VAB s en de uitkomsten van de Versnellingsagenda ook op de RRO-tafels te agenderen. Meer informatie: Het Statenvoorstel Brabantse Aanpak Leegstand is als bijlage bijgevoegd of te vinden op: /media/e30037abe14e42c7acfb0ae pdf De perspublicatie is te vinden op: En alle (andere) info staat op:

8 Voorstel: Kennisnemen van de Brabantse Aanpak Leegstand Bespreken van (urgente) onderwerpen in West-Brabant en wijze waarop gemeenten daar (samen met provincie of andere partijen) mee aan de slag willen/kunnen gaan. Bespreken op welke wijze we deze onderwerpen op de RRO-tafel willen agenderen.

9 Onderdeel Ruimtelijke kwaliteit (natuur, water, landschap, recreatie & duurzaamheid) 2g: Voortgang regionaal windbod In 2011 hebben de gemeenten in West-Brabant een bod gedaan aan de provincie en het Rijk voor het realiseren van 200 MW extra aan windenergie in Het regionale bod windenergie bestaat uit twee delen: Opschalen bestaande locaties en nieuwe locaties buiten de A16 (100 MW) Grootschalige ontwikkelingen langs de A16 (100 MW) We constateren dat er reeds realisatie van verschillende opstellingen heeft plaatsgevonden, dat de gehele A16 in een PIP wordt opgenomen, maar ook dat er knelpunten spelen in een aantal gemeenten. In het RRO willen we stilstaan bij de voortgang voor de diverse projecten en bij eventuele knelpunten die zich daarbij voordoen. Samen kunnen we bespreken hoe die knelpunten op te lossen. Voorstel: Bespreken van de voortgang van de diverse projecten; Afspraken maken m.b.t. eventuele knelpunten. 2h. Mestbeleid (bijlage 2h) Vanuit het bestuursakkoord Beweging in Brabant werkt de provincie Noord-Brabant aan een nieuw Brabants mestbeleid. Dit doet zij in samenspraak met partners via de dialoog Brabants mestbeleid. In de afgelopen maanden hebben dialoogdeelnemers met ondersteuning van expertteams gewerkt aan voorstellen voor mestverwaarding en veedichtheid. In de bijlage leest u kort de opbrengsten van die dialoog. Voorstel: Kennis nemen van de opbrengst van de dialoog Brabants mestbeleid

10 Onderdeel Ruimtelijke economie 2i. Voorstel regionale afspraken werklocaties incl. grootschalige logistiek (bijlage 2i - nazending) De regionale afspraken werklocaties moeten in 2016 worden geactualiseerd. De programmering is door de regio uitgewerkt. Grootschalige logistiek is in Brabantbreed verband opgepakt. De concept-afspraken worden besproken in het poho-sez van 23 november a.s. De stukken worden z.s.m. nagezonden. De bedoeling is dat dit afsprakenkader in het RRO van 1 december a.s. definitief met de provincie wordt vastgesteld. Voorstel: Vaststellen van het afsprakenkader bedrijventerreinen NB: bijlage wordt z.s.m. na 23 nov toegezonden.

11 3. Hamerstukken / vast te stellen stukken: 3a. Voorgangsnotitie Ruimtelijke Kwaliteit West-Brabant (bijlage 3a) In het RRO van 14 juli jl is afgesproken welke onderwerpen voor het onderwerp Ruimtelijke Kwaliteit voortaan in het RRO voor te leggen. In bijgaande voorgangsnotitie leest u voor die onderwerpen de stand van zaken. Voorstel: Vaststellen voortgangsnotitie Ruimtelijke Kwaliteit West-Brabant 3b Markdal voorstel meerwaardetraject ikv Verordening Ruimte (bijlage 3b) Het project Markdal, duurzaam en vitaal, is een gebiedsontwikkeling in het Markdal binnen de gemeenten Breda en Alphen-Chaam. Informatie over dit project is te vinden in de bijlage. Delen van de in het plan beoogde ontwikkelingen passen niet binnen de regels van de Verordening ruimte van de provincie. Om toch aan deze ontwikkelingen mee te werken, kan de provincie gebruik maken van art. 36.2, lid 2 Nadere regels gebiedsgericht maatwerk VR2014. Afstemming in het RRO is hiervoor nodig. Het plan heeft betrekking op een gedeelte van de gemeenten Breda en Alphen-Chaam en heeft geen direct (ruimtelijk) effect op de omliggende gemeenten. Voorstel: Kennisnemen van het plan en het afstemmingsproces en instemmen met deze ontwikkeling.

12 4. Stukken ter kennisname Onderstaande stukken zijn ter kennisname. a. Verslag RRO 14 juli 2016 (bijlage 4a) --> reacties zijn na schriftelijke ronde verwerkt en verslag is daarmee vastgesteld. Reeds eerder toegezonden. b. Samenvatting RRO 14 juli 2016 (bijlage 4b) --> speciaal bedoeld als snelle terugkoppeling en om door te sturen naar college s, raden, ambtelijk apparaat en overige geïnteresseerden. Reeds eerder toegezonden. c. Stand van zaken kantoren en detailhandel (bijlage 4c - nazending) d. Terugblik symposium Omgevingsvisie d.d. 20 oktober (bijlage 4d) --> reeds eerder toegezonden e. Brief provincie aan gemeenten over huisvesting vergunninghouders en wonen (bijlage 4e - nazending) f. Programmatische Aanpak Stikstof: memo proces (bijlage 4f) g. BO-MIRT - uitkomsten BO-MIRT d.d. 12 oktober 2016 (bijlage 4g) Het BO MIRT vond dit jaar plaats op 12 oktober. Bijgevoegd is de brief van de Minister aan de Tweede Kamer over de uitkomsten van het BO-MIRT. h. Vergaderdata RRO 2017 De vergaderdata RRO West voor 2017 zijn in afstemming met de RWB-agenda bepaald op: o Woensdag 5 juli 20179:00-12:00 uur o Woensdag 13 december 20179:00-12:00 uur 5. Concluderende afspraken, communicatie Te bespreken: Eventuele afrondende of concluderende afspraken Agendapunten voor volgend RRO (voor zover nog niet eerder aan de orde geweest) Communicatie over het RRO n.a.v. besluiten. Bespreken eventuele wens voor een persbericht. 6. Rondvraag 7. Sluiting

Thema wonen 2a. Regionale agenda wonen 2017 Bijlage 2a1 en 2a2

Thema wonen 2a. Regionale agenda wonen 2017 Bijlage 2a1 en 2a2 Provincie Noord-Brabant Regionaal Ruimtelijk Overleg Midden-Brabant Wanneer: 15 december 2016 Locatie: KVL/ Lederzaal Tijd: 14.00 17.00 uur Hierbij nodig ik u uit voor de vergadering van het Regionaal

Nadere informatie

Onze gemeenschappelijke ambitie:

Onze gemeenschappelijke ambitie: 1 Concept-versie versnellingsafspraken vanuit de provinciale opgaven voor de regio Hart van Brabant d.d. 15 november Document ten behoeve van dialoog tussen het College van Gedeputeerde Staten van Noord

Nadere informatie

Regionaal Ruimtelijk Overleg Midden-Brabant

Regionaal Ruimtelijk Overleg Midden-Brabant Provincie Noord-Brabant Regionaal Ruimtelijk Overleg Midden-Brabant Wanneer: 15 december 2014 Locatie: Buitenom, Broekstraat 4, Tilburg Tijd: 09.00 12.00 uur Hierbij nodig ik u uit voor de vergadering

Nadere informatie

In deze vergadering wil ik een aantal onderwerpen met u bespreken zoals dat in het overleg van 2 juli jl. is afgesproken.

In deze vergadering wil ik een aantal onderwerpen met u bespreken zoals dat in het overleg van 2 juli jl. is afgesproken. Provincie Noord-Brabant RRO West Brabant Agenda RRO West-Brabant d.d. 18 december 2014 Locatie : Mauritshuis, Hofstraat 1, Willemstad Tijd : 12.30 15.30 uur Hierbij nodig ik u uit voor de achtste vergadering

Nadere informatie

Verslag RRO West-Brabant 1 december 2016

Verslag RRO West-Brabant 1 december 2016 Provincie Noord-Brabant Verslag RRO West-Brabant 1 december 2016 Aanwezig Dhr. H.J.A. van Merrienboer (gedeputeerde, voorzitter), dhr. W. van der Hoeven (Aalburg), dhr. A.P.C.M. van de Heijning (Alphen-Chaam),

Nadere informatie

Agenda parallelle sessie Ruimte-RRO ontwikkeldag West-Brabant 21 juni 2017

Agenda parallelle sessie Ruimte-RRO ontwikkeldag West-Brabant 21 juni 2017 Bijlage 3 Agenda parallelle sessie Ruimte-RRO ontwikkeldag West-Brabant 21 juni 2017 Agenda: 1. Opening, agenda, mededelingen a. Vaststellen opzet agenda b. Mededelingen 2. Bespreekpunten: Onderdeel Ruimtelijke

Nadere informatie

Agenda RRO Zuidoost-Brabant

Agenda RRO Zuidoost-Brabant Agenda RRO Zuidoost-Brabant Datum: 13 juli 2016 Tijd: 9:00-12:00 Locatie: Fitland XL Helmond Adres: Scheepsboulevard 2, Helmond Vergaderruimte: de Kubus-zaal Aan Leden RRO Zuidoost- Brabant Datum Ontvangst

Nadere informatie

Gemeente ñ Bergen op Zoom

Gemeente ñ Bergen op Zoom Gemeente ñ Bergen op Zoom Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom Uw kenmerk Ons kenmerk U15-012542 Datum *" 3 AIf'3. 2015 Uw brief Ben. door G.C. Kosters Doorkiesnr. 0164-277426

Nadere informatie

2. Korte introductie gedeputeerde Erik van Merrienboer en toelichting nieuwe bestuursakkoord

2. Korte introductie gedeputeerde Erik van Merrienboer en toelichting nieuwe bestuursakkoord RRO West Brabant Agenda RRO West-Brabant d.d. 8 juli 2015 Locatie : De Gecroonde Bel, Bredaseweg 106, Oosterhout Tijd : 9.00-12.00 uur, aansluitend tot 13.00 uur mogelijkheid kleine lunch Hierbij nodig

Nadere informatie

Regionale Agenda Werken Regionaal Ruimtelijk Overleg Midden Brabant December November 2016 Werkgroep Werken Hart van Brabant

Regionale Agenda Werken Regionaal Ruimtelijk Overleg Midden Brabant December November 2016 Werkgroep Werken Hart van Brabant Regionale Agenda Werken 2017 Regionaal Ruimtelijk Overleg Midden Brabant December 2016 November 2016 Werkgroep Werken Hart van Brabant 1 Inhoudsopgave 0. Inleiding 1. Bedrijventerreinen Acties 2017: -

Nadere informatie

Verslag RRO West-Brabant 9 december 2015

Verslag RRO West-Brabant 9 december 2015 Provincie Noord-Brabant Verslag RRO West-Brabant 9 december 2015 Aanwezig Dhr. H.J.A. van Merrienboer (gedeputeerde, voorzitter), dhr. J.G.M. van Cranenbroek (Baarle-Nassau), dhr. P.A.M. van der Velden,

Nadere informatie

Agendaformulier B&W-vergadering 1 november Raadsinformatiebrief *16.I000864* 16.I Programma. Ruimte, Bouwen en Wonen

Agendaformulier B&W-vergadering 1 november Raadsinformatiebrief *16.I000864* 16.I Programma. Ruimte, Bouwen en Wonen Agendaformulier B&W-vergadering 1 november 2016 Raadsinformatiebrief Programma Ruimte, Bouwen en Wonen Onderwerp Voorstel Tekst voor openbare besluitenlijst Integrale Strategie Ruimte De bijgevoegde raadsinformatiebrief

Nadere informatie

Regio Hart van Brabant Portefeuillehoudersoverleg Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting

Regio Hart van Brabant Portefeuillehoudersoverleg Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting Agenda voor de vergadering van 9 maart 2017 te Tilburg. Gedeputeerde Van Merrienboer zal bij het overleg aansluiten om 10.00 uur / vanaf agendapunt 7 Agenda Nr. Type* Stukken Openbaar (ja/nee) 1 Opening

Nadere informatie

Statenvoorstel. Perspectief Groene Hart Bestuurlijke samenvatting van het voorstel

Statenvoorstel. Perspectief Groene Hart Bestuurlijke samenvatting van het voorstel Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 13 juni 2017 Portefeuillehouder: Bom - Lemstra, AW Uiterlijke beslistermijn: n.v.t. Behandeld ambtenaar : mw L.G.J van Westbroek E-mailadres: lgj.van.westbroek@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9 Onderwerp Detailhandelsvisie Voorstel 1. Vaststellen regionale

Nadere informatie

Hierbij nodig ik u uit voor de portefeuillehoudersoverleggen Fysiek Domein d.d. woensdag 11 mei 2016:

Hierbij nodig ik u uit voor de portefeuillehoudersoverleggen Fysiek Domein d.d. woensdag 11 mei 2016: 16.0003366 div. B. van Gelder (035) 699 1829 22 april 2016 Portefeuillehouders Fysiek Domein (M&D, RO/VV, EZ) Agenda portefeuillehoudersoverleggen Fysiek domein, d.d. 11 mei 2015 Geachte portefeuillehouders,

Nadere informatie

Concept agenda woordvoerdersoverleg thema Ruimte 23 november Opening en mededelingen. 1. Bespreekpunten. A. Doorkijk

Concept agenda woordvoerdersoverleg thema Ruimte 23 november Opening en mededelingen. 1. Bespreekpunten. A. Doorkijk Concept agenda woordvdersoverleg thema Ruimte 23 november 2018 Opening en mededelingen 1. Bespreekpunten A. Doorkijk Lange termijn planning GS, met een concrete blik op de komende zes maanden B. Door fracties

Nadere informatie

De ladder en duurzame verstedelijking in Brabant

De ladder en duurzame verstedelijking in Brabant De ladder en duurzame verstedelijking in Brabant 'Toepassing Ladder voor duurzame verstedelijking: lessen uit de praktijk' Marion Greidanus, provincie Noord-Brabant De Brabantse aanpak provinciale verordening

Nadere informatie

Verslag RRO West-Brabant 14 juli 2016

Verslag RRO West-Brabant 14 juli 2016 Provincie Noord-Brabant Verslag RRO West-Brabant 14 juli 2016 Aanwezig Dhr. H.J.A. van Merrienboer (gedeputeerde, voorzitter), dhr. J.G.M. van Cranenbroek (Baarle-Nassau), dhr. P.A.M. van der Velden, (Bergen

Nadere informatie

5. De raad informeren via bijgevoegde raadsinformatiebrief.

5. De raad informeren via bijgevoegde raadsinformatiebrief. ..aao *@ gemeente Roermond VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND datum indiening: 13 juli 2015 afdeling: Stedelijke Ontwikkeling datum/agendapunt B&Wve aderi 2107151401 = Ondelwerp:

Nadere informatie

toelichting aanvaarding actualisering regionale woonvisie 2017

toelichting aanvaarding actualisering regionale woonvisie 2017 Bijlage Datum DOS-2014-0006307 Onderwerp toelichting aanvaarding actualisering regionale woonvisie 2017 Aan de regio s is gevraagd voor 1 juli 2017 de regionale woonvisies te actualiseren op basis van

Nadere informatie

Statenvoorstel. Startnotitie Partiële wijziging 2018 Visie ruimte en mobiliteit, Programma ruimte en Verordening ruimte

Statenvoorstel. Startnotitie Partiële wijziging 2018 Visie ruimte en mobiliteit, Programma ruimte en Verordening ruimte Statenvoorstel vergadering september 2017 nummer 7029 Onderwerp Startnotitie Partiële wijziging 2018 Visie ruimte en mobiliteit, Programma ruimte en Verordening ruimte Vergaderdatum GS: 4 juli 2017 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Concept agenda woordvoerdersoverleg thema Mobiliteit 23 februari 2018

Concept agenda woordvoerdersoverleg thema Mobiliteit 23 februari 2018 Concept agenda woordvoerdersoverleg thema Mobiliteit 23 februari 2018 Opening en mededelingen 1. Bespreekpunten A. Doorkijk Lange termijn planning GS, met een concrete blik op de komende zes maanden Stand

Nadere informatie

Van ladder denken naar ladder doen.

Van ladder denken naar ladder doen. Verslag Breed bestuurlijk overleg regio West-Brabant 15 oktober 2015 te Steenbergen Van ladder denken naar ladder doen. Voor dit brede bestuurlijke overleg zijn de portefeuillehouders ruimtelijke ontwikkeling,

Nadere informatie

Provinciaal Omgevingsplan Limburg

Provinciaal Omgevingsplan Limburg Provinciaal Omgevingsplan Limburg Presentatie t.b.v. Regionalrat Düsseldorf, Provinciale Staten Gelderland en Provinciale Staten Limburg Arnhem, 7 maart 2012 POL POL = Provinciaal Omgevingsplan Limburg,

Nadere informatie

Vaststellen plan van aanpak herijking Regionale Structuurvisie Wonen Noord-Limburg

Vaststellen plan van aanpak herijking Regionale Structuurvisie Wonen Noord-Limburg B en W Adviesnota Onderwerp Vaststellen plan van aanpak herijking Regionale Structuurvisie Wonen Noord-Limburg Zaaknummer 441356 Teammanager Margon van den Hoek B & W datum 28 januari 2019 Team Stad Dorpen

Nadere informatie

1. Opening 14.00 uur. 2. Mededelingen/ stukken ter kennisname 14.05 uur. 3. Conceptverslag d.d. 22 november 2012 14.10 uur

1. Opening 14.00 uur. 2. Mededelingen/ stukken ter kennisname 14.05 uur. 3. Conceptverslag d.d. 22 november 2012 14.10 uur Agenda Aan Bestuurders GGA Breda Mobiliteit Betreft Bestuurlijk overleg GGA Breda Datum Woensdag 17 april 2013 Locatie Vergaderzaal gemeente Etten-Leur Markt 1, kamer 1.09 Tijdstip 14.00 t/m 15.15 uur

Nadere informatie

SPOORBOEKJE Bestuurlijke Besluitvorming. MIRT Verkenning Haaglanden Infrastructuur en ruimte

SPOORBOEKJE Bestuurlijke Besluitvorming. MIRT Verkenning Haaglanden Infrastructuur en ruimte SPOORBOEKJE Bestuurlijke Besluitvorming MIRT Verkenning en ruimte 2020 2040 2 november 2011 Een bereikbare toekomst begint vandaag 1/11 Colofon MIRT Verkenning Grote Marktstraat 43 Postbus 66 2501 CB Den

Nadere informatie

Concept agenda woordvoerdersoverleg thema Ruimte 6 april Opening en mededelingen. 1. Bespreekpunten. A. Doorkijk

Concept agenda woordvoerdersoverleg thema Ruimte 6 april Opening en mededelingen. 1. Bespreekpunten. A. Doorkijk Concept agenda woordvdersoverleg thema 6 april 2018 Opening en mededelingen 1. Bespreekpunten A. Doorkijk Lange termijn planning GS, met een concrete blik op de komende zes maanden B. Door fracties en

Nadere informatie

2.B.2 Statenmededeling Statenmededeling Informatievoorziening inzake omgevingsdiensten en uitvoering VTH-taken

2.B.2 Statenmededeling Statenmededeling Informatievoorziening inzake omgevingsdiensten en uitvoering VTH-taken Agenda Procedurevergadering Provinciale Staten Datum : 18 december 2017 Tijdstip : 18.00-18.45 uur Locatie : Hart der Provincie 4 1. Opening 2. Behandelvoorstellen Natuur en Milieu 2.A.1 Statenvoorstel

Nadere informatie

Meer weten? SPOORBOEKJE Bestuurlijke Besluitvorming MIRT Verkenning ruimte 2020 2040 Scan de QR code* voor de animatiefilm over de MIRT Verkenning of ga naar www.mirtverkenninghaaglanden.nl * Een Quick

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 64

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 64 Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 64 Haarlem, 17 augustus 2004 Onderwerp: Agenda Provinciaal Waterplan Bijlagen: - ontwerpbesluit - procesplanning provinciaal waterplan - op weg naar een

Nadere informatie

Agenda vergadering Provinciale Staten op 14 november 2012

Agenda vergadering Provinciale Staten op 14 november 2012 Agenda vergadering Provinciale Staten op 14 november 2012 Hierbij wordt u uitgenodigd voor de openbare vergadering van de Provinciale Staten Datum: woensdag 14 november 2012 Aanvang: 10:00 uur (de vergadering

Nadere informatie

Advies Werkplaats Wonen Hoe gaan we verder?

Advies Werkplaats Wonen Hoe gaan we verder? . Breken met grenzen: wonen in een complete regio Advies Werkplaats Wonen Hoe gaan we verder? 26 april 2016 1 Op 14 oktober 2015 hebben wij als Werkplaats Wonen het advies Breken met grenzen: wonen in

Nadere informatie

Statenmededeling. Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van Actuele ontwikkelingen rondom mestbeleid in Noord-Brabant

Statenmededeling. Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van Actuele ontwikkelingen rondom mestbeleid in Noord-Brabant Statenmededeling Onderwerp Mestbewerking in Noord-Brabant Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van Actuele ontwikkelingen rondom mestbeleid in Noord-Brabant Aanleiding In maart 2014 hebben

Nadere informatie

VGG) VERENIGING VAN _/ GRONINGER GEMEENTEN,

VGG) VERENIGING VAN _/ GRONINGER GEMEENTEN, Van: Sylvia van der Werff [mailto:s.vanderwerff@groninqergemeenten.nl] Verzonden: vrijdag 2 februari 2018 7:37 Aan: Onderwerp: Voortgang project Opgaven, Taken en Rollen Geacht College, Namens de stuurgroep

Nadere informatie

Statenvoorstel nr. PS/2015/867

Statenvoorstel nr. PS/2015/867 Gebruik van de diepe ondergrond Datum GS-kenmerk Inlichtingen bij 17.11.2015 2015/0361062 mw. ME. Sicco Smit, telefoon 038 4997838 e-mail me.siccosmit@overijssel.nl hr. F. Stam, telefoon 038 4997853 e-mail:

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Registratienummer: 00542407 Op voorstel B&W d.d.: 23 juni 2015 Datum vergadering: 8 september 2015 Portefeuillehouder: N.G.J. Lemlijn Rol gemeenteraad: Subregionale

Nadere informatie

OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET

OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET Saskia Engbers strateeg Ruimte gemeente Zwolle 25 februari 2016 24-2-2016 wij presenteren u... 2 Opzet presentatie 1. Hoofdlijnen Omgevingswet 2. Hoe past OGW in transformatie

Nadere informatie

Regionale en subregionale Woonagenda s 2013-2020

Regionale en subregionale Woonagenda s 2013-2020 Regionale en subregionale Woonagenda s 2013-2020 Concept 19 december 2013 STADSREGIO ARNHEM NIJMEGEN 1 De woonagenda 2014 van de stadsregio Arnhem Nijmegen De 20 gemeenten in de stadsregio vormen een aantrekkelijk

Nadere informatie

^Zeeland. Provinciale Staten. JS Provincie. IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIllllll ]17. , b - i Vov. Voorbereidingsgroep.

^Zeeland. Provinciale Staten. JS Provincie. IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIllllll ]17. , b - i Vov. Voorbereidingsgroep. Provinciale Staten IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIllllll 17026286 JS Provincie ^Zeeland Financiële consequenties externe inhuur: Kostensoort: Bedrag: Kostensoort: Bedrag: 2, b - i Vov ]17 Gedeputeerde

Nadere informatie

BESLUITENLIJST Dagelijks Bestuur d.d.

BESLUITENLIJST Dagelijks Bestuur d.d. BESLUITENLIJST Dagelijks Bestuur d.d. Aanwezig: Afwezig: R.A. van Gelderen, I. ten Hagen, T. Hoekstra, H.J.J. Lenferink (voorzitter), G. Veninga, C. den Ouden, R. van Netten (secretaris) J. Wienen Nr.

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. Relevante kaders - Waterwet - Verordening voor de Fysieke Leefomgeving Flevoland (VFL) Lelystad, 21 maart 2013

ALGEMENE VERGADERING. Relevante kaders - Waterwet - Verordening voor de Fysieke Leefomgeving Flevoland (VFL) Lelystad, 21 maart 2013 VERGADERDATUM 23 april 2013 SSO SECTOR/AFDELING STUKDATUM NAAM STELLER 3 april 2013 R.J.E. Peeters ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT 12 Voorstel Kennisnemen van het projectplan voor Waterbeheerplan 3 waarin

Nadere informatie

Bijlage 9 Toelichting op 1 e Begrotingswijziging 2018

Bijlage 9 Toelichting op 1 e Begrotingswijziging 2018 Bijlage 9 Toelichting op e 208 PS-vergadering: 0 november 207 Onderwerp e 208 Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Toelichting Na vaststelling van het ontwerpbesluit III (behorend bij beslispunt 0

Nadere informatie

agenderen zodra gevraagde informatie van GS ontvangen is Voorhangprocedure regionale kantorenvisies

agenderen zodra gevraagde informatie van GS ontvangen is Voorhangprocedure regionale kantorenvisies Planning openstaande moties toezeggingen Statencommissie Ruimte en Leefomgeving Onderwerpen aanlevering procedure- door GS vergadering Door GS aan te bieden onderwerpen aan de commissie Strategisch handelingskader

Nadere informatie

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Aan de Raadscommissie Agendapunt: 5 Onderwerp: Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Kenmerk: Status: VROM - Ruimtelijke Ordening / FK Informerend Kollum, 11 januari 2011 Samenvatting

Nadere informatie

Instemmen met Regionale visie detailhandel Metropoolregio Eindhoven Datum voorstel: 24 juli 2015 Vergaderdatum: 22 september 2015 Registratienr.

Instemmen met Regionale visie detailhandel Metropoolregio Eindhoven Datum voorstel: 24 juli 2015 Vergaderdatum: 22 september 2015 Registratienr. Raadsvoorstel Agendapunt nr.: Onderwerp: Instemmen met Regionale visie detailhandel Metropoolregio Eindhoven Datum voorstel: 24 juli 2015 Vergaderdatum: 22 september 2015 Registratienr.: Opsteller: Ben

Nadere informatie

Memo van de gedeputeerde drs. H.J.A. van Merrienboer Gedeputeerde Ruimte en Financiën

Memo van de gedeputeerde drs. H.J.A. van Merrienboer Gedeputeerde Ruimte en Financiën Memo van de gedeputeerde drs. H.J.A. van Merrienboer Gedeputeerde Ruimte en Financiën Onderwerp Bevolkings- en woningbouwprognose Noord-Brabant, actualisering 2017 31 mei 2017 Documentnummer 4193145 Geachte

Nadere informatie

Onderwerp Brief van Provincie Zuid-Holland over windenergie A44-zone - Ter kennisname

Onderwerp Brief van Provincie Zuid-Holland over windenergie A44-zone - Ter kennisname BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 15 oktober 2013 nummer: 2013_BW_00638 Onderwerp Brief van Provincie Zuid-Holland over windenergie A44-zone - Ter kennisname Beknopte samenvatting Het college wordt voorgesteld

Nadere informatie

Nota van beantwoording zienswijzen

Nota van beantwoording zienswijzen Nota van beantwoording zienswijzen CONCEPT WOONVISIE REGIO EINDHOVEN Samen werken aan drie uitdagingen voor de regionale woningmarkt Colofon Nota van beantwoording zienswijzen Concept Woonvisie Samen werken

Nadere informatie

Portefeuillehoudersoverleg Economische Zaken & Recreatie en Toerisme

Portefeuillehoudersoverleg Economische Zaken & Recreatie en Toerisme Regio Hart van Brabant Portefeuillehoudersoverleg Economische Zaken & Recreatie en Toerisme Agenda voor de vergadering van 9 maart 2017, 14:30-15:30 uur te Tilburg. Agenda Nr. Type* Stukken Openbaar (ja/nee)

Nadere informatie

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Brabant Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten in de provincie Noord-Brabant Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 www.brabant.nl

Nadere informatie

Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven

Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven Tijd Vanaf 12.00 uur Activiteit Inloop met broodjeslunch 13.00 uur Opening en welkom, mededelingen 13.15

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 10 mei Steller Documentnummer Afdeling. G. van Dijk z Ruimte. Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder

Burgemeester en Wethouders 10 mei Steller Documentnummer Afdeling. G. van Dijk z Ruimte. Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling G. van Dijk z160020251 Ruimte Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229492 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen

Nadere informatie

2016/ gemeente Zaanstad Burgemeester & Wethouders

2016/ gemeente Zaanstad Burgemeester & Wethouders *2016260692* Burgemeester & Wethouders De leden van de gemeenteraad Zaanstad Stadhuisplein 100 1506 MZ Zaandam Postbus 2000 1500 GA Zaandam Telefoon 14 075 www.zaanstad.nl PORTEFEUILLEHOUDER 31012017 2016/260688

Nadere informatie

Kennisnemen van Het overzicht met de programmering van projecten voor de portefeuille Mobiliteit.

Kennisnemen van Het overzicht met de programmering van projecten voor de portefeuille Mobiliteit. Statenmededeling Onderwerp Programmering Mobiliteit in Brabant (2018-2023). Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van Het overzicht met de programmering van projecten voor de portefeuille

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 1 2001 DA HAARLEM Provinciale Staten van door tussenkomst van de statengriffier mw. drs. K. Bolt Dreef 3, tweede etage 2012HR HAARLEM INGEKOMEN 30 MAART 2018 Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

Bevolkings- en woningbehoefteprognose Noord-Brabant. actualisering Brabantse Agenda Wonen

Bevolkings- en woningbehoefteprognose Noord-Brabant. actualisering Brabantse Agenda Wonen Bevolkings- en woningbehoefteprognose Noord-Brabant Hart van Brabant 28 augustus 2017 Niek Bargeman Senior adviseur bevolking en wonen Provincie Noord-Brabant actualisering 2017 ----- Brabantse Agenda

Nadere informatie

Agenda Bestuursplatform

Agenda Bestuursplatform secretariaat Limburglaan 10 postbus 5700 6202 MA Maastricht telefoon 043 389 77 66 info@rovl.nl www.rovl.nl Rabobank 13.25.75.728 Agenda Bestuursplatform Datum vergadering 12 mei 2011 Tijdstip 9.00 12.30

Nadere informatie

Behandelend ambtenaar: drs. A. de Wolf Akkoord. Ambtelijk opdrachtgever / Leidinggevende: Weekers, JJF digitaal

Behandelend ambtenaar: drs. A. de Wolf Akkoord. Ambtelijk opdrachtgever / Leidinggevende: Weekers, JJF digitaal GS-Voorstel Besluitnummer PZH-2017-609320984 (DOS-2007-0000072) Contact drs. A. de Wolf 070-441 72 08 a.de.wolf@pzh.nl Behandelend ambtenaar: drs. A. de Wolf Akkoord Ambtelijk opdrachtgever / Leidinggevende:

Nadere informatie

Concept verslag regionaal ruimtelijk overleg (RRO) Noordoost Brabant, 2 december 2015

Concept verslag regionaal ruimtelijk overleg (RRO) Noordoost Brabant, 2 december 2015 Concept verslag regionaal ruimtelijk overleg (RRO) Noordoost Brabant, 2 december 2015 Provinciehuis, Brabantlaan 1, s-hertogenbosch Belangrijkste afspraken Algemeen: De regio doet een voorstel voor wie

Nadere informatie

DE LOKROEP VAN TE DURE KOOP

DE LOKROEP VAN TE DURE KOOP DE LOKROEP VAN TE DURE KOOP ---------- over de crisis, de veranderde vraag en het weinig flexibele planaanbod oftewel waarom het nog altijd niet zo wil vlotten met de woningbouw Symposium Woningmarkt Zuidoost-Brabant

Nadere informatie

Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie en Verordening

Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie en Verordening Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie en Verordening 2013-2025 RIA Utrechtse Heuvelrug 1 september 2011 Ineke Schartman Provincie Utrecht, afd. Ruimte Wat en Waarom structuurvisie/verordening Planning

Nadere informatie

Ingek. d.d.: 2 5 SEP Beh. afd.: Ontv.bev. Afqed.

Ingek. d.d.: 2 5 SEP Beh. afd.: Ontv.bev. Afqed. De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten in de provincie Noord-Brabant en akį^gigįíļţ^igję^gļiingmarkt in Brabant.rabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch Telefoon (073) 681

Nadere informatie

Regionaal Overleg Hart van Brabant Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting

Regionaal Overleg Hart van Brabant Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting Agenda voor de vergadering van 8 december 2016, van 9.00 tot 11.00 in het Crown Business Center Aeroparc te Rijen 1. Opening en vaststelling agenda 2. Verslagen Verslag Poho ROV 22 september 2016 3. Mededelingen

Nadere informatie

Provinciale Staten Griffie. Aan Provinciale Staten. Behandeladviezen Procedurevergadering Provinciale Staten 4 juni 2018

Provinciale Staten Griffie. Aan Provinciale Staten. Behandeladviezen Procedurevergadering Provinciale Staten 4 juni 2018 Provinciale Staten Griffie Aan Provinciale Staten Behandeladviezen Procedurevergadering Provinciale Staten 4 juni 2018 + = Fractie is voor behandeladvies = Fractie is tegen behandeladvies x = Fractie is

Nadere informatie

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Afdeling grondgebied 26-0-205 INLEIDING Voor u ligt het projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen. 2 AANLEIDING PROJECT

Nadere informatie

Stijn Smeulders / september 2017

Stijn Smeulders / september 2017 Agendapunt commissie: 5.4 steller telefoonnummer email Stijn Smeulders 06-14164246 stijn.smeulders@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 280559/287224 21 september 2017 portefeuillehouder

Nadere informatie

Conceptverslag klankbordgroep herziening VRM 21 november 2016, Spaceswork, Hofplein 20, 3032 AC Rotterdam

Conceptverslag klankbordgroep herziening VRM 21 november 2016, Spaceswork, Hofplein 20, 3032 AC Rotterdam Conceptverslag klankbordgroep herziening VRM 21 november 2016, Spaceswork, Hofplein 20, 3032 AC Rotterdam 1. Opening en mededelingen Rescoop, de Natuur & Milieufederatie en de Windvogel streven naar de

Nadere informatie

Naam en telefoon. Y. de Graaf M. van t Hof Afdeling. Portefeuillehouder

Naam en telefoon. Y. de Graaf M. van t Hof Afdeling. Portefeuillehouder Onderwerp Onderzoek naar ruimtelijke mogelijkheden om duurzame energie op te wekken. Datum 31 mei 2016 Naam en telefoon Y. de Graaf 685953 M. van t Hof 06-46135680 Afdeling SRO/SPM Portefeuillehouder J.

Nadere informatie

ACTUELE OPGAVEN VOOR DE WONINGMARKT EN DE RELATIE TUSSEN LEEGSTAND EN HET WONEN

ACTUELE OPGAVEN VOOR DE WONINGMARKT EN DE RELATIE TUSSEN LEEGSTAND EN HET WONEN ACTUELE OPGAVEN VOOR DE WONINGMARKT EN DE RELATIE TUSSEN LEEGSTAND EN HET WONEN RRO + - Zuidoost-Brabant 11 mei 2016 Niek Bargeman senior adviseur bevolking en wonen Provincie Noord-Brabant REGIONALE AGENDA

Nadere informatie

NGEKQMEN O 6 M. 2010

NGEKQMEN O 6 M. 2010 provincie R o L L A N D ZUID NGEKQMEN O 6 M. 2010 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Samenleving/Economie Registratienummer PZH-2009-146957770 (DOS-2008-0003422) Datum vergadering

Nadere informatie

Statenmededeling. Implementatie Wet natuurbescherming: uitgangspunten voor Verordening natuurbescherming. Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant,

Statenmededeling. Implementatie Wet natuurbescherming: uitgangspunten voor Verordening natuurbescherming. Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Statenmededeling Onderwerp Implementatie Wet natuurbescherming: uitgangspunten voor Verordening natuurbescherming PS: 4045048 Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van De uitgangspunten

Nadere informatie

A. Door fracties en Gedeputeerde Staten (GS) aangedragen bespreekpunten

A. Door fracties en Gedeputeerde Staten (GS) aangedragen bespreekpunten Agenda woordvoerdersoverleg thema 23 juni 2017 1. Opening en mededelingen 2. Bespreekpunten A. Door fracties en Gedeputeerde Staten (GS) aangedragen bespreekpunten Aanvrager(s) Korte motivatie / achtergrond

Nadere informatie

Provinciale Staten Griffie. Aan Provinciale Staten. Behandeladviezen Procedurevergadering Provinciale Staten 20 november 2017

Provinciale Staten Griffie. Aan Provinciale Staten. Behandeladviezen Procedurevergadering Provinciale Staten 20 november 2017 20 november Provinciale Staten Griffie Aan Provinciale Staten Behandeladviezen Procedurevergadering Provinciale Staten + = Fractie is voor behandeladvies = Fractie is tegen behandeladvies x = Fractie is

Nadere informatie

PS2009RGW : Concept-Ontwikkelingsvisie Noordvleugel Utrecht (Eindbalans) Ontwerpbesluit pag. 5. Toelichting pag. 7

PS2009RGW : Concept-Ontwikkelingsvisie Noordvleugel Utrecht (Eindbalans) Ontwerpbesluit pag. 5. Toelichting pag. 7 PS2009RGW06-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 3 februari 2009 Nummer PS : PS2009RGW06 Afdeling : PRO Commissie : RGW Registratienummer: 2009INT235473 Portefeuillehouder : Krol

Nadere informatie

b. Statenmededelingen 2.B.1 Statenmededeling Statenmededeling Motie M2 Beleidsactualisatie BrUG

b. Statenmededelingen 2.B.1 Statenmededeling Statenmededeling Motie M2 Beleidsactualisatie BrUG Agenda Procedurevergadering Provinciale Staten Datum : 22 januari 2018 Tijdstip : 18.00-18.45 uur Locatie : Hart der Provincie 4 1. Opening 2. Behandelvoorstellen Natuur en Milieu b. en 2.B.1 Motie M2

Nadere informatie

Griffier van de Staten. Geleidebrief Kaderstellend. Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar Naam voorstel SGR-21

Griffier van de Staten. Geleidebrief Kaderstellend. Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar Naam voorstel SGR-21 Griffier van de Staten Geleidebrief Kaderstellend Naam voorstel SGR-21 Betreft vergadering Te verzenden aan Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar 2040 PS van 8 juni 2012 Statenbreed Verzenddatum

Nadere informatie

a. Statenvoorstellen 2.A.1 Statenvoorstel Statenvoorstel 56/17 Taakanalyse vergunningverlening, toezicht en handhaving

a. Statenvoorstellen 2.A.1 Statenvoorstel Statenvoorstel 56/17 Taakanalyse vergunningverlening, toezicht en handhaving Agenda Procedurevergadering Provinciale Staten Datum : 9 oktober 2017 Tijdstip : 18.0018.45 uur Locatie : Hart der Provincie 4 1. Opening Bijen Op de bespreeklijst van de deze procedurevergadering komen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Ag. nr.: Reg. nr.: BP16.00192 Datum: Toekomstagenda Vijf van de Meierij.

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Ag. nr.: Reg. nr.: BP16.00192 Datum: Toekomstagenda Vijf van de Meierij. Datum: Onderwerp Toekomstagenda Vijf van de Meierij Status Besluitvormend Voorstel 1. De Toekomstvisie Vijf van de Meierij als vertrekpunt te hanteren voor verdere samenwerking op subregionaal niveau,

Nadere informatie

VERZONDEN 20SEP.2Ö13. Het college van burgemeester en wethouders van Tilburg Postbus LH TILBURG

VERZONDEN 20SEP.2Ö13. Het college van burgemeester en wethouders van Tilburg Postbus LH TILBURG Het college van burgemeester en wethouders van Tilburg Postbus 90155 5000 LH TILBURG Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 info@brabant.nl wv/w.brabant.nl

Nadere informatie

De Brabantse Agenda Wonen

De Brabantse Agenda Wonen De Brabantse Agenda Wonen Wat beweegt de woningmarkt in Brabant? ---- actuele ontwikkelingen en opgaven voor de regionale woningmarkt Brabant Vastgoed 2017 11 mei 2017 Niek Bargeman Senior adviseur bevolking

Nadere informatie

Raadsvoorstel en besluitnota

Raadsvoorstel en besluitnota 2016/197661 Raadsvoorstel en besluitnota Onderwerp Visie op de opvang en integratie van vluchtelingen in Zaanstad Gevraagd besluit 1. De visie inzake de opvang en integratie van vluchtelingen in Zaanstad

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief 18 JUL 20U AALBURG WERKENDAM WOUDRICHEM. Aan de raad van de Gemeente Werkendam. Kennisnemen van deze informatie.

Raadsinformatiebrief 18 JUL 20U AALBURG WERKENDAM WOUDRICHEM. Aan de raad van de Gemeente Werkendam. Kennisnemen van deze informatie. ^1 SAMENWERKENDE GEMEENTEN AALBURG WERKENDAM WOUDRICHEM Raadsinformatiebrief Aan de raad van de Gemeente Werkendam onderwerp Gezamenlijke collegebijeenkomst en gesprek gedeputeerde juli 2014 samenvatting

Nadere informatie

Woonafspraken>Woonvisie>Prestatieafspraken

Woonafspraken>Woonvisie>Prestatieafspraken Woonafspraken>Woonvisie>Prestatieafspraken Diverse wetten m.b.t. taakveld Wonen geven richting aan de taakuitoefening door gemeenten en woningcorporaties, zoals de Woningwet, het Besluit toegelaten instellingen,

Nadere informatie

de nieuwe regio Provincie Zuid - Holland College van Gedeputeerde Staten Postbus JULI 2C: LP Den Haag Datum Onivpvi^sf

de nieuwe regio Provincie Zuid - Holland College van Gedeputeerde Staten Postbus JULI 2C: LP Den Haag Datum Onivpvi^sf Regio Midden-Holland de nieuwe regio Postbus305 2800 AA GUDA www.regiomlddenholland.nl Aan Provincie Zuid - Holland College van Gedeputeerde Staten Postbus 90602 1-9 JULI 2C:5 2509 LP Den Haag Datum nivpvi^sf

Nadere informatie

Regionale Agenda Werken 2018 Ontwikkeldag en Regionaal Ruimtelijk Overleg Hart van Brabant December 2017

Regionale Agenda Werken 2018 Ontwikkeldag en Regionaal Ruimtelijk Overleg Hart van Brabant December 2017 Regionale Agenda Werken 2018 Ontwikkeldag en Regionaal Ruimtelijk Overleg Hart van Brabant December 2017 November 2016 Werkgroep Werken Hart van Brabant 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Bedrijventerreinen

Nadere informatie

GEWIJZIGD. Gelet op: Artikel 2.2 van de Wro en artikel 5 van de Planwet Verkeer en Vervoer;

GEWIJZIGD. Gelet op: Artikel 2.2 van de Wro en artikel 5 van de Planwet Verkeer en Vervoer; GEWIJZIGD Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Vergadering Juli 2014 Nummer 6721 Onderwerp Visie ruimte en mobiliteit 2014 1 Ontwerpbesluit Provinciale Staten van Zuid-Holland, Gelet

Nadere informatie

7) Kwaliteit van het openbaar bestuur

7) Kwaliteit van het openbaar bestuur 7) Kwaliteit van het openbaar bestuur Toelichting mutatie plandoel Samen met de bijstelling van budgetten stellen wij uw Staten voor om t.a.v. deze kerntaak een wijziging m.b.t. de plandoelen te accorderen.

Nadere informatie

Statenmededeling. Inzet provinciale retaildeal. Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant,

Statenmededeling. Inzet provinciale retaildeal. Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Statenmededeling Onderwerp Inzet provinciale retaildeal Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van Stand van zaken van het provinciale detailhandelsbeleid. Aanleiding Het winkellandschap

Nadere informatie

1 o MEI 2016. provinsje fryslân provincie fryslân b CM. Provinciale Staten van Fryslân. Leeuwarden, 10 mei 2016 Verzonden,

1 o MEI 2016. provinsje fryslân provincie fryslân b CM. Provinciale Staten van Fryslân. Leeuwarden, 10 mei 2016 Verzonden, provincie fryslân b CM postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25 te 1 1 Provinciale Staten van Fryslân WWW.frYslan.frl provincie@fryslan.fn www.twitter.com/provfryslan

Nadere informatie

POL-uitwerking werklocaties - Regionale visie detailhandel Noord Limburg

POL-uitwerking werklocaties - Regionale visie detailhandel Noord Limburg Agendapuntnummer : Documentnummer : (cc 2 t Raadsvergadering d.d. : 8 juni 201 Raadscommissie : Commissie Grondgebied Commissie d.d. 31 mei 2017 Programma Economische zaken Onderwerp POL-uitwerking werklocaties

Nadere informatie

Overzicht ingekomen stukken en behandeladviezen

Overzicht ingekomen stukken en behandeladviezen Overzicht ingekomen stukken en behandeladviezen Periode: 8 december 2016-11 januari Burgerbrieven worden om privacy redenen niet gepubliceerd 001 Overzicht Ingekomen stukken en behandeladviezen periode

Nadere informatie

De heer F.A. van der Lee. Beste meneer van der Lee,

De heer F.A. van der Lee. Beste meneer van der Lee, De heer F.A. van der Lee ONS KENMERK: 00592428 UW KENMERK: HT2019049 UW BRIEF VAN: 30 mei 2019 BEHANDELD DOOR: Yvonne Vos ONDERWERP: vragen ex artikel 43 RvO over uitspraak Raad van State betreffende het

Nadere informatie

Provincie Gelderland 08/06/2017 1

Provincie Gelderland 08/06/2017 1 Provincie Gelderland 08/06/2017 1 Waarom hier nu? Provincie Gelderland 08/06/2017 2 Welke beweging moet en willen we maken op inhoud? Nu 1. uploaden 2. Sectorale opgaven 3. alles is opgave 4. visie & uitvoering

Nadere informatie

-2 JÜL12013 ULJ. peit'jitïb. Aan Provinciale Staten. 2013-26.828/27/A.41, RS 444841 Lootsma A. (050)316 4295 a.lootsma@provinciegroningen.

-2 JÜL12013 ULJ. peit'jitïb. Aan Provinciale Staten. 2013-26.828/27/A.41, RS 444841 Lootsma A. (050)316 4295 a.lootsma@provinciegroningen. Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten I peit'jitïb Postbus 610 9700 AP Groningen»./" '.(ir ' IUJÏ, I II' 050 316 49 II 050 316 49 33 Datum urief nummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer E-mail

Nadere informatie

BESLUITENLIJST Dagelijks Bestuur d.d. 5 september 2013

BESLUITENLIJST Dagelijks Bestuur d.d. 5 september 2013 BESLUITENLIJST Dagelijks Bestuur d.d. 5 september 2013 Aanwezig: Afwezig: J.B Uit den Boogaard, M. Vissers, C.J.M.W. Wassenaar, J. Wienen, R. van Netten (secretaris), C.E.D. van Schayk (teamleider Stafbureau)

Nadere informatie

PS2011RGW : Statenvoorstel rapport Randstedelijke Rekenkamer Vitaal Platteland Provincie Utrecht. Ontwerp-besluit pag. 5

PS2011RGW : Statenvoorstel rapport Randstedelijke Rekenkamer Vitaal Platteland Provincie Utrecht. Ontwerp-besluit pag. 5 PS2011RGW02-1 - Provinciale Staten statenvoorstel Datum : 16 mei 2011 Nummer PS: PS2011RGW02 Afdeling : SGU Commissie : RGW Steller : Drs. H. Schoen Portefeuillehouder : n.v.t. Registratienummer : 2011INT268900

Nadere informatie

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND WERK ALS ÉÉN OVERHEID De fysieke en sociale leefomgeving van Nederland gaan de komende decennia ingrijpend veranderen. Transities in de energievoorziening, de landbouw,

Nadere informatie

Aan Provinciale Staten. Behandeladviezen Procedurevergadering Provinciale Staten 18 juli 2016

Aan Provinciale Staten. Behandeladviezen Procedurevergadering Provinciale Staten 18 juli 2016 4043158 Provinciale Staten Griffie Aan Provinciale Staten Behandeladviezen Procedurevergadering Provinciale Staten 18 juli 2016 + = Fractie is voor behandeladvies = Fractie is tegen behandeladvies x =

Nadere informatie