TIPS VOOR VERANDERTEAMS & CLB S om scholieren te betrekken bij een (vernieuwd) CLB Juni 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TIPS VOOR VERANDERTEAMS & CLB S om scholieren te betrekken bij een (vernieuwd) CLB Juni 2017"

Transcriptie

1 TIPS VOOR VERANDERTEAMS & CLB S om scholieren te betrekken bij een (vernieuwd) CLB Juni 2017 Ik heb nog nooit gehoord dat er een CLB is op onze school. Misschien hebben wij dat niet? Is het CLB niet enkel voor leerlingen met zware problemen? Het CLB speelt gewoon onder één hoedje met de directie Leerlingenbegeleiding moet gewoon anders! Scholierenteam verandertraject VCLB Waas & Dender Uit bovenstaande quotes blijkt dat leerlingen een sterke mening hebben over het CLB. Ze vinden leerlingenbegeleiding op school dan ook enorm belangrijk. Maar ze zien dat er werk aan de winkel is. Het CLB heeft bij leerlingen nu niet echt een goed imago. Tijd voor actie. SUPER dat jullie nu gestart zijn met de bouw van een CLB van de toekomst. Ook SUPER dat jullie scholieren willen betrekken bij julle bouwplannen. Als Vlaamse Scholierenkoepel, koepel van leerlingenraden en officiële spreekbuis van scholieren, geven we jullie graag een duwtje in de rug. Wat kan je in document lezen? 1. 6D s van leerlingen over CLB & leerlingenbegeleiding tips om de stem van leerlingen te injecteren in jullie (vernieuwd) CLB. 3. Wat denken leerlingen in regio Waas & Dender over de veranderplannen van hun CLB. Heb je nog vragen? Wil je extra tips? Of wil je meer weten over VSK? Contacteer Jort van VSK: 02/ of via jort@scholierenkoepel.be. Ook onze website bulkt van de handige tips en de kijk van scholieren op verschillende onderwijsthema s.

2 Leerlingen over het CLB in 6D s Leerlingenbegeleiding is voor scholieren enorm belangrijk, maar er is werk aan de winkel. De minister is alvast gestart met het hertimmeren van de leerlingenbegeleiding, maar we vinden het super dat CLB s niet wachten op die plannen. De Vlaamse Scholierenkoepel presenteert daarom hier de ideeën van leerlingen in 6 D s. Het zijn vooral werkpunten voor zowel de CLB-teams als de leerlingenbegeleiders op scholen. Als Scholierenkoepel willen we zo inspiratie bieden voor de leerlingenbegeleiding van nu en van de toekomst. 1 Duidelijk De meeste CLB-medewerkers en leerlingenbegeleiders zijn goed bezig, maar toch De communicatie hierover ontbreekt of is niet meer van deze tijd. Scholieren weten vaak niet bij wie ze moeten zijn, waar het CLB is en hoe de begeleiding juist in zijn werk gaat. En wat gebeurt er met de resultaten van het medisch onderzoek? Wie helpt leerlingen met hun studiekeuze? En hoe zit het nu juist met de privacy en het beroepsgeheim? Scholieren willen duidelijkheid over hoe ze geholpen kunnen worden, welke stappen er gezet worden en waar ze terecht kunnen. 2 Dichtbij (maar ook niet té dicht) De meeste leerlingen weten niet hoe de CLB er van hun school er uitziet. Jongeren begrijpen wel dat het niet mogelijk is om permanent een medewerker op school te hebben, maar dan mogen er geen drempels zijn om het CLB of de leerlingenbegeleider te bereiken. Soms moeten leerlingen op het secretariaat een afspraak maken of zit de medewerker weggedoken in een bureautje langs de directie. Dat vergroot de stap. Ook moeten ze de weg vinden zonder de nieuwsgierige blikken van andere leerlingen of leerkrachten. Leerlingen vragen dat de leerlingenbegleiding zichtbaar en gekend is. Daarom moet je je niet enkel tonen als er problemen zijn. Een vertrouwd gezicht neemt veel twijfels en drempelvrees weg. Dichtbij en bereikbaar dus, maar altijd discreet. 3 Discreet Voor leerlingen is vaak niet duidelijk aan wie ze wat kunnen vertellen en net die discretie vinden ze enorm belangrijk. Scholieren weten niet altijd dat CLB-medewerkers gebonden zijn door een beroepsgeheim of dat leerkrachten de plicht hebben sommige informatie door te spelen aan bijvoorbeeld de directie. En hoe zit dat dan met een vertrouwensleerkracht? Ook weten ze soms niet of hun ouders op de hoogte gebracht worden. Veel scholen werken met een leerlingenvolgsysteem en leerlingendossiers. Nuttig. Maar dit roept bij leerlingen veel vragen op. Wat staat daarin? Wie mag dat inkijken? Hoelang wordt dat bijgehouden?. Als school en CLB doe je er dus best aan om steeds helder op voorhand hierover te communiceren en afspraken te maken.

3 4 Doe iets aan uw imago ;) CLB s worstelen met hun imago bij leerlingen. Scholieren zien een CLB-medewerker vaak als iemand die aan hetzelfde zeel trekt dan de leerkrachten, vertrouwelijke informatie doorvertelt of onder één hoedje speelt met de directie. Opvallend is dat leerlingen die wel al eens geholpen zijn geweest door het CLB meestal tevreden zijn 1. Werken aan je PR doe je door duidelijk en direct te communiceren naar leerlingen, je werking te tonen en je gezicht te laten zien. Zet als CLB ook in de verf dat je schoolonafhankelijk, in vertrouwen en voor de leerling werkt. Dat wordt door leerlingen sterk op prijs gesteld. 5 Duurzaam De leerlingenbegeleiding op school moet niet enkel in actie schieten bij problemen. Er moet ook preventief gewerkt worden, bijvoorbeeld aan het welbevinden van alle jongeren op school. Het is een enorme kans om je positief te tonen en samen met de leerlingen iets op poten te zetten. Leerlingenbegleiding is een continu proces. De begeleiding stopt niet nadat het probleem is opgelost of moet zich niet enkel concentreren rond de schakelmomenten. Studiekeuzebegeleiding, bijvoorbeeld, moet leerlingen doorheen hun hele schoolloopbaan leren kiezen, interesses ontdekken en talenten en vaardigheden ontwikkelen. Doorgedreven werken en je tonen betekent niet dat de leerlingenbegeleiding alle problemen moet oplossen. Bijna iedereen op school speelt een belangrijke rol. Maar dat wil dan weer niet zeggen dat je als begeleider steeds moet wachten tot de school je inschakelt of een leerling naar je toekomt. 6 Deelnemen Leerlingen zijn de klant, maar toch willen ze ook actief betrokken worden en zelfs een partner zijn. Dat kan op verschillende niveaus en manieren. Bepaal je als CLB of leerlingenbegeleiding op school je prioriteiten voor het volgende schooljaar, luister dan ook naar de stem van leerlingen door een klasgesprek, een bevraging, eens langsgaan op een leerlingenraad Scholieren willen dat wanneer ze begeleid worden, ze aan het stuur mogen zitten van hun traject. Ze willen serieus genomen worden, het ritme bepalen en zelf keuzes kunnen maken. Leerlingen kunnen zelf ook een belangrijke schakel vormen in de leerlingenbegeleiding op school, bijvoorbeeld als vertrouwensleerling of als leerlingenbemiddelaar. Ze zijn dan een luisterend oor of bemiddelen bij conflicten. Uiteraard werkt dat niet altijd en overal. Je denkt hier best goed over na en ondersteuning kan welkom zijn. 1 Verschueren, K. (2008). Tevredenheid van cliënten in de Centra voor leerlingenbegeleiding: ontwikkeling van een instrumentarium. OBPWO 2008.

4 10 tips voor veranderteams Elk verandertraject is anders. En er bestaan 1001 manieren om leerlingen te betrekken. Toch geven we jullie als VSK enkele bruikbare en praktische tips om leerlingen te betreken: 1. Participatie vraagt voorbereiding Als je scholieren op een kwalitatieve manier wil betrekken dan kan je niet over één nacht ijs gaan. Participatie moet je plannen. Buig je als veranderteam dan ook eens over enkele cruciale vragen: Wat is het meest geschikte moment om leerlingen te betrekken in ons traject? Welk mandaat hebben leerlingen in dit traject? Wat is hun rol in het hele traject? Welke vragen schotelen we hen voor? Welke aanpak of methodes zullen het best werken? Wie van het veranderteam wordt verantwoordelijk voor de scholieren? 2. Gezonde mix scholieren werven Bepaal wie je erbij wil betrekken en spreek de juiste mensen aan. Je kan kiezen voor een (bestaande) permanente of thematische groep of leerlingen aanspreken om meer vrijblijvend te participeren. De totaalsom geeft een representatief beeld van de leerlingpopulatie in de regio. Aan de ene kant mag je er niet te snel van uit gaan dat leerlingen niet op zitten te wachten om hun zeg te doen of überhaupt geen mening hebben. De vraag stellen, kan heel wat in beweging zetten. Maar aan de andere kant zal er zonder inspanning niet plots 100 scholieren op een dinsdagavond naar een CLB-moment afzakken. Gebruik bijvoorbeeld je netwerk als CLB om scholieren te werven : directies, leerkrachten, leerlingenraden of natuurlijk ook gewoon leerlingen die al eens bij jullie langs zijn gekomen. 3. Geen verplichting Dit lijkt evident, maar we geven het toch nog even mee. Als scholierenkoepel geloven we niet in het verplichten van leerlingen om hun mening te geven. Dat zorgt in onze ogen niet voor een sterk resultaat. Het moet altijd vrijwillig blijven. 4. Informeren maar ook niet te veel ;) Wil je kwalitatief kunnen participeren als leerling, dan moet je goed geïnformeerd zijn. Wat is het doel van de inspraak? Wat gaat er met de meningen gebeuren? Hoe gaat het in zijn werk gaan? Wie zit er allemaal rond de tafel? Maar waak er natuurlijk wel over dat je enkel de meest essentiële info meegeeft en de leerlingen niet overlaadt met een berg documenten of lange presentaties. 5. Warm onthaal Deelnemen aan een inspraakevenement of vergadering buiten school van het CLB is voor leerlingen vaak buiten hun comfort zone. Belangrijk om leerlingen dus op hun gemak te stellen en de drempel te verlagen:

5 Geef op voorhand voldoende en concrete informatie. Geraken de leerlingen vlot op de locatie? Of spreek je beter ergens samen af aan een station of bushalte? Organiseer je een groot evenement met verschillende groepen stakeholders? Spreek wat vroeger af met enkel de leerlingen. Zo kan je hen al wat op hun gemak stellen, kort briefen over het verloop van de dag en wat tips meegeven. Zorg steeds voor een bekend gezicht; een vast contactpersoon. Besteed ook wat aandacht aan de dynamiek tussen de leerlingen. Kennen ze elkaars naam? Voelen ze zich op hun gemak samen? 6. Taal: houd het helder en concreet Makkelijker gezegd dan gedaan. Professionals hebben de neiging om zich uit te drukken in vakjargon. En vergeten wel eens dat ze dat doen. Doe daarom extra je best om de taal helder te houden. 7. Rake vragen Als je de mening van scholieren wil horen, dan is het uiteraard cruciaal om de juiste vragen te stellen. Maak het concreet, keep it simple en to the point. Belangrijk is ook om je vragen steeds vanuit een klantenperspectief te stellen. Stel je vraag dus vanuit het oogpunt van de leerling en niet vanuit de organisatie van het CLB. 8. Leerlingen apart of gemengd Je kan ervoor kiezen om op je inspraakevenement, focusgroep of vergadering met leerlingen in gesprek te gaan in een aparte groep. Dat heeft als voordeel dat je er over kan waken dat de inhoud en aanpak op maat gesneden is van leerlingen. Maar aan de andere kant kan het ook verfrissend zijn om te werken met gemengde groepen. Dit kan interessante en verrijkende gesprekken opleveren. Maar uiteraard moet je dan wel waken dat de leerlingen in de groep voldoende kansen krijgen om deel te nemen aan het gesprek. Voorbereiding en een goede moderator zijn dan erg belangrijk. 9. Inspraak mét resultaat Dit traject wil de werking van de CLB s verbouwen. En dit traject mag daarom uiteraard niet zomaar een oefening of grote brainstorm blijven. Een ambitieus traject mag volgens ons geen lege doos worden. Daarom kiezen we in onze aanpak voor de focus op inhoud én resultaat. Uiteraard is het erg belangrijk om dat resultaat en de genomen stappen/beslissingen regelmatig terug te koppelen aan de leerlingen. 10. Geen momentopname, maar continu Tenslotte hopen we dat we via dit traject leerlingenparticipatie als principe en reflex mee kunnen implementeren in de dagelijkse werking/bestuur van het CLB-centra. Leerlingen betrekken niet enkel tijdens het verandertraject, maar ook daarna bij de dagelijkse werking. Je klanten bevragen is namelijk essentieel in de kwaliteitszorg van de organisatie.

6 Welke klemtonen leggen de scholieren uit Waas & Dender? Het VCLB Waas & Dender bracht samen met de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) een groep scholieren bij elkaar die mee willen helpen. Ze kwamen samen op woensdagnamiddag en deden enthousiast mee aan de Brede Fora. Ze geloven dat een modern CLB met een goed imago mogelijk is in deze 5 stappen: Zichtbaar De meeste leerlingen weten niet hoe de CLB er van hun school er uitziet. Jongeren begrijpen wel dat het niet mogelijk is om permanent een medewerker op elke school te hebben, maar vragen dat het CLB zichtbaar en gekend is en zich niet enkel toont als er problemen zijn. Hoe doe je dat dan? Je op het begin van elk schooljaar voorstellen aan de leerlingen school, naam + foto ophangen op school, een gesprek met de leerlingenraad Lage drempel Zichtbaar zijn is een eerste belangrijke stap. Maar om er echt voor leerlingen te zijn, mogen er geen drempels zijn om het CLB te bereiken. Soms moeten leerlingen op het secretariaat een afspraak maken of zit de medewerker weggedoken in een bureautje langs de directie. Dat vergroot de stap. Ook moeten ze de weg vinden zonder de nieuwsgierige blikken van andere leerlingen of leerkrachten. Duidelijke communicatie + direct contact De meeste CLB-medewerkers en leerlingenbegeleiders zijn goed bezig, maar toch De communicatie hierover ontbreekt of is niet meer van deze tijd. Scholieren weten vaak niet bij wie ze moeten zijn, waar het CLB is en hoe de begeleiding juist in zijn werk gaat. De CLB-chat vinden leerlingen bijvoorbeeld een heel goed initiatief, maar zeer weinig leerlingen kennen het. Daarnaast geloven leerlingen in direct contact en een goed gesprek. Als CLB werken aan je PR doe je door duidelijk en direct te communiceren naar leerlingen, je werking te tonen en je gezicht te laten zien. En dat mag ook eens op een positieve manier, niet enkel bij problemen. Zet als CLB dus ook in de verf dat je schoolonafhankelijk, in vertrouwen en voor de leerling werkt. Dat wordt door leerlingen sterk op prijs gesteld. Bepaal je als CLB of leerlingenbegeleiding op school je prioriteiten voor het volgende schooljaar, luister dan ook naar de stem van leerlingen door een klasgesprek, een bevraging, eens langsgaan op een leerlingenraad Opgelet met doorverwijzen Vertrouwen is erg belangrijk. Je moet de CLB-medewerker voor je echt vertrouwen. En dat vertrouwen is voor leerlingen vaak gekoppeld aan een persoon. Daarom kiezen ze voor een vaste contactpersoon. Net omdat vertrouwen zo belangrijk is, moet er in de nieuwe structuur van het CLB gewaakt worden dat die band bij de doorverwijzing intact blijft. Dat kan op verschillende manieren: de vaste contactpersoon gaat bij de doorverwijzing een eerste keer mee, de vertrouwenspersoon kan ook nauw betrokken blijven Leerlingen vinden het daarnaast ook echt belangrijk dat er een vlotte informatiedoorstroom is tussen de verschillende CLB-medewerkers en teams. Zo vermijd je dat je als leerling 2 keer je verhaal moet doen en op dezelfde vragen moet antwoorden. Er mag bovendien geen lange tijd overgaan voor je doorverwezen wordt naar een ander team. Zo word je als leerling niet te veel aan het lijntje gehouden.

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 > NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 Leerlingen uit het secundair onderwijs mogen vertegenwoordigd zijn als partner op de schoolraad.

Nadere informatie

Methodieken sessie Kennismaking

Methodieken sessie Kennismaking Methodieken sessie 1 1. Kennismaking Een opwarmertje om de benen en tongen wat losser te maken. Welke vormen moeten nog worden bepaald. De nadruk van de energizers ligt vooral op het leren van elkaars

Nadere informatie

Praten of zwijgen: het juiste evenwicht?

Praten of zwijgen: het juiste evenwicht? Praten of zwijgen: het juiste evenwicht? VSK-advies over leerlingenbegeleiding 1. Situering De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) nam op 23 maart 2009 deel aan de Vlor-conferentie over leerlingenbegeleiding.

Nadere informatie

Enquête Vlaamse Scholierenkoepel 2011-10-25

Enquête Vlaamse Scholierenkoepel 2011-10-25 Enquête Vlaamse Scholierenkoepel 2011-10-25 Hoe link is je school Relaties op school In het 2 e semester van het schooljaar 2010-2011 hield de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) een enquête onder 4200 leerlingen.

Nadere informatie

Coachingstraject Participatie. Mechelen, 20 juni 2017

Coachingstraject Participatie. Mechelen, 20 juni 2017 Coachingstraject Participatie Mechelen, 20 juni 2017 Klimaatbeleid en participatie Veel gemeenten ondertekenden het Burgemeestersconvenant en stelden een klimaatactieplan op. Maar hoe zorgt u ervoor dat

Nadere informatie

> VINGER IN DE PAP Handleiding bij de vragenlijst

> VINGER IN DE PAP Handleiding bij de vragenlijst > VINGER IN DE PAP Handleiding bij de vragenlijst Hallo leerlingenrader! Je wil te weten komen hoe tevreden de leerlingen zijn over de leerlingenparticipatie op jouw school? Dat kan je doen met de vragenlijst

Nadere informatie

Later op het werk zal dat ook niet mogen, hoor!

Later op het werk zal dat ook niet mogen, hoor! >MEMORY AAN DE SLAG NOOIT MEER DOODDOENERS Doel spel: Probeer zoveel mogelijk duo s om te draaien. Diegene met de meeste duo s wint! Voorbereiding: Schud de kaartjes en leg ze met de tekst naar beneden

Nadere informatie

Vragen Hoe kan je veiligheid inbouwen zodat je alle leerlingen kan betrekken? Vraag Hoe kan je de ideeënbus actief en betekenisvol maken?

Vragen Hoe kan je veiligheid inbouwen zodat je alle leerlingen kan betrekken? Vraag Hoe kan je de ideeënbus actief en betekenisvol maken? Methodiek Kringgesprek Beter samen leven en meer leren in de klas. Een participatieve sfeer in de klas of op de school kan men op verschillende manieren bewerkstelligen. Werken met kringgesprekken is hierbij

Nadere informatie

7 stappen naar bredere toegankelijkheid van bewonersgroepen in Gent

7 stappen naar bredere toegankelijkheid van bewonersgroepen in Gent 7 stappen naar bredere toegankelijkheid van bewonersgroepen in Gent voorwoord Gent en zijn wijken zijn superdivers geworden. De stad is een microkosmos van zo n 160 verschillende nationaliteiten; allemaal

Nadere informatie

Dialoogdag op 21 april 2015

Dialoogdag op 21 april 2015 Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen vzw Auwersstraat 48 2600 Berchem www.oudersparticipatie-jeugdhulp.be Dialoogdag op 21 april 2015 Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen VZW organiseert jaarlijks

Nadere informatie

Quiz Welk type verkoper ben jij?

Quiz Welk type verkoper ben jij? Uitleg Lees iedere stelling door en noteer een cijfer van 1 tot 4 bij ieder antwoord. Een 1 betekent dat het antwoord jou het BESTE omschrijft, en een 4 dat het antwoord jou het SLECHTSTE omschrijft. Gebruik

Nadere informatie

Studiek e uze. Neem je tijd voor belangrijke stappen!

Studiek e uze. Neem je tijd voor belangrijke stappen! Studiek e uze Neem je tijd voor belangrijke stappen! Alles over studiekeuze Vlaamse infolijn - Onderwijs tel. 1700 (gratis nummer) Onderwijskiezer www.onderwijskiezer.be Departement Onderwijs www.onderwijs.vlaanderen.be

Nadere informatie

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen;

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen; Pesten op school Veel gestelde vragen Wat doe je als je kind gepest wordt? Maak voldoende tijd voor een gesprek; laat je kind vertellen wat er zich afspeelt en hoe het zich voelt; Neem het verhaal van

Nadere informatie

Om, tijdens en rond. Een gids bij het voorbereiden van een studentengesprek in het COBRA-model

Om, tijdens en rond. Een gids bij het voorbereiden van een studentengesprek in het COBRA-model Om, tijdens en rond. Een gids bij het voorbereiden van een studentengesprek in het COBRA-model Studenten en COBRA Diest Onderwijsprofessionalisering & Onderwijsondersteuning (KU Leuven) Studentenraad KU

Nadere informatie

7. Conclusies en aanbevelingen

7. Conclusies en aanbevelingen 7. Conclusies en aanbevelingen 7.1 Algemeen Op CBS Het Galjoen worden al goede initiatieven genomen om de ouderbetrokkenheid te stimuleren en te vergroten, ook al kan er nog het één en ander aan uitgebreid

Nadere informatie

vlaamse jeugdraad spreekt voor kinderen, jongeren & jeugdwerk

vlaamse jeugdraad spreekt voor kinderen, jongeren & jeugdwerk vlaamse jeugdraad spreekt voor kinderen, jongeren & jeugdwerk vlaamse jeugdraad in het kort De Vlaamse Jeugdraad is de plek waar ministers aankloppen wanneer ze beslissingen nemen die een invloed hebben

Nadere informatie

LAC. Inspiratie LAC water. Bied nazorg. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Organiseer je LAC-zitting

LAC. Inspiratie LAC water. Bied nazorg. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Organiseer je LAC-zitting Maak afspraken met de watermaatschappijen Organiseer je LAC-zitting Ken de WATER-rechten en plichten van je klant Vermijd afsluitingen Maak een draaiboek voor je interne werking LAC Bied nazorg Betrek

Nadere informatie

Straffe school! welke straffen zijn er. wat kan en wat kan niet? Wat zijn jouw rechten als leerling? SUPERTIP. Klachtenlijn 1

Straffe school! welke straffen zijn er. wat kan en wat kan niet? Wat zijn jouw rechten als leerling? SUPERTIP. Klachtenlijn 1 Straffe school! welke straffen zijn er wat kan en wat kan niet? Wat zijn jouw rechten als leerling? SUPERTIP Jij hebt rechten. En ook verantwoordelijkheden. In groep hou je rekening met elkaar en respecteer

Nadere informatie

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden.

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. Het Kindgesprek. Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. 1 Inleiding. Door gesprekken met kinderen te voeren willen we de betrokkenheid

Nadere informatie

Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef. Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt

Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef. Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt Programma van de workshop Korte toelichting bij het spel Kwaliteit Troef Kennismaken met de spelkaarten Reflectie

Nadere informatie

Contextbegeleiding laagintensief. Onthaalbrochure voor jongeren

Contextbegeleiding laagintensief. Onthaalbrochure voor jongeren Contextbegeleiding laagintensief Onthaalbrochure voor jongeren 2 Inhoudstafel Voorwoord 4 Wie zijn we? 5 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie 9 Belangrijke nummers 10 Wat is contextbegeleiding?

Nadere informatie

Gelijke onderwijskansen Leerlingen- en ouderparticipatie

Gelijke onderwijskansen Leerlingen- en ouderparticipatie Gelijke onderwijskansen Leerlingen- en ouderparticipatie Studiedagen GOK derde cyclus oktober/november 2008, secundair onderwijs 1. Theoretische kader: Wat? Waarom? Hoe? 2. Instrument voor analyse van

Nadere informatie

1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK

1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK 1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK Kinderen krijgen in de opvang volop kansen om zich te ontwikkelen. Ouders kunnen intussen werk zoeken of gaan werken,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord

Inhoudsopgave. Voorwoord SCHOOLGIDS Voorwoord s In deze schoolgids wordt gebruik gemaakt van QR- codes die verwijzen naar diverse websites. Heeft u geen QR scanner op uw smartphone of tablet? Deze zijn via de App store of Google

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

Samen over de drempel. Wisten jullie dat. Beste ouder,

Samen over de drempel. Wisten jullie dat. Beste ouder, Samen over de drempel Beste ouder, Vorige schooljaar lieten we jullie, ouders van de de kleuterklas en ste leerjaar, een vragenlijst invullen over verwachtingen, opvattingen en ervaringen over de overgang

Nadere informatie

GO! Middenschool Halle A.Demaeghtlaan Halle. Resultaten tevredenheidsenquête

GO! Middenschool Halle A.Demaeghtlaan Halle. Resultaten tevredenheidsenquête GO! Middenschool Halle A.Demaeghtlaan 40 1500 Halle Resultaten tevredenheidsenquête Verwerking en presentatie van de leerlingenbevraging schooljaar 2018-2019 I. Inleiding Beste leerlingen, Voor de examenperiode

Nadere informatie

Kinderen Baas #2. Over participatieve trajecten tussen cultuur- en jeugdorganisaties.

Kinderen Baas #2. Over participatieve trajecten tussen cultuur- en jeugdorganisaties. Kinderen Baas #2 Over participatieve trajecten tussen cultuur- en jeugdorganisaties. JES en Lasso bieden met het project Kinderen Baas aan Brusselse jeugd- en cultuurorganisaties een platform om elkaar

Nadere informatie

Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen

Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen Doelgroep Methodiek Thema s 11 ouders van jongeren in secundaire scholen (2014) Waarderende benadering Ouderbetrokkenheid- Communicatie Ondersteuning

Nadere informatie

Pesten stoppen in de opvang

Pesten stoppen in de opvang Pesten stoppen in de opvang Samenstelling en begeleiding: Hilde Leonard Mail: hilde.leonard@pandora.be Pesten is niet leuk voor wie het meemaakt! Maar is alles wat een kind niet leuk vindt ook pesten?

Nadere informatie

> VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES I Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (voormiddag)

> VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES I Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (voormiddag) > VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES I Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (voormiddag) Aanwezig: 18 leerlingen en 1 begeleidende leerkracht Vertegenwoordiging: Sint-Theresia-instituut Kortrijk,

Nadere informatie

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling 1 Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! In deze folder lees je wat je kunt doen als je een klacht hebt. 2 Koraal Groep wil

Nadere informatie

Van Industrieel tijdperk Kennis/Netwerk tijdperk

Van Industrieel tijdperk Kennis/Netwerk tijdperk Wat gaan we doen? 20.00u: Inloop 20.10u: Opening 20.15u: Start presentatie 21.00u: In groepjes uit elkaar 21.30u: Terugkoppeling 21.40u: Afsluiting 22.00u: Einde Veranderen Van Industrieel tijdperk Kennis/Netwerk

Nadere informatie

Spreek de gulden regel af dat de deelnemers de opname kunnen laten stopzetten wanneer zij of de kinderen zich ongemakkelijk voelen.

Spreek de gulden regel af dat de deelnemers de opname kunnen laten stopzetten wanneer zij of de kinderen zich ongemakkelijk voelen. Goede filmafspraken! Een vertrouwensband Tijdens de opname zet je je waarderende, ondersteunende en coachende vaardigheden al in. Immers, het opbouwen van een vertrouwensband start al tijdens de eerste

Nadere informatie

Samen over de drempel

Samen over de drempel Samen over de drempel Beste ouder, Vorig schooljaar lieten we jullie, ouders van de de kleuterklas en ste leerjaar, een vragenlijst invullen over verwachtingen, opvattingen en ervaringen over de overgang

Nadere informatie

J e C L B h e l p t. W a a r v o o r k a n j e b i j o n s t e r e c h t?

J e C L B h e l p t. W a a r v o o r k a n j e b i j o n s t e r e c h t? J e C L B h e l p t Onze hulpverlening is kosteloos voor leerlingen, ouders en school. We werken samen met de school, maar we behoren er niet toe. Je kan dus gerust los van de school bij ons terecht. Het

Nadere informatie

Investeer in aanwezigheid op school; tijdens oudercontacten, infoavonden, maar ook tijdens informele ontmoetingsmomenten.

Investeer in aanwezigheid op school; tijdens oudercontacten, infoavonden, maar ook tijdens informele ontmoetingsmomenten. Investeer in aanwezigheid op school; tijdens oudercontacten, infoavonden, maar ook tijdens informele ontmoetingsmomenten. Hang op school een foto op van de CLB-medewerkers. Zo krijgt het CLB letterlijk

Nadere informatie

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit Tips en trucs: werkplekbegeleider Tips om tot een goede invulling van de Week van de Mobiliteit

Nadere informatie

> VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag)

> VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag) > VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag) Aanwezig: 18 leerlingen Vertegenwoordiging: Vrij Technisch Instituut Leuven, Sint-Theresia-instituut Kortrijk,

Nadere informatie

Wiekslag Speciaal. Vanuit het kamertje

Wiekslag Speciaal. Vanuit het kamertje Wiekslag Speciaal Vanuit het kamertje Zoals wij hebben aangekondigd starten we deze week met 'de Wiekslag speciaal'. 'De Wiekslag speciaal' verschijnt een aantal keer per jaar met actuele thema s voorafgaand

Nadere informatie

LET S TALK ABOUT SEXTING Een toolkit om het sextingbeleid van je school vorm te geven

LET S TALK ABOUT SEXTING Een toolkit om het sextingbeleid van je school vorm te geven LET S TALK ABOUT SEXTING Een toolkit om het sextingbeleid van je school vorm te geven We hebben de neiging om bij relaties en seksueel gedrag via nieuwe media, meteen het ergste te denken. Kinderen en

Nadere informatie

Naam: Datum: Ik-Wijzer

Naam: Datum: Ik-Wijzer Ik-Wijzer Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

Leren kennen van zichzelf

Leren kennen van zichzelf Resultaten tevredenheidsenquête studiekeuzebegeleiding 96% van de enquêteformulieren werd ingevuld. In 7 van de gevallen was het de eerste keer dat de ouders voor een kind de keuze moesten maken voor een

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen AC-Kruidtuin - Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel Tel.: 02 211 82 11 www.favv.be Verantwoordelijke uitgever: Herman Diricks Februari

Nadere informatie

Toegankelijkheid huurdersbonden volgens verenigingen waar armen het woord nemen mei 2015

Toegankelijkheid huurdersbonden volgens verenigingen waar armen het woord nemen mei 2015 Netwerk tegen Armoede Vooruitgangstraat 323 bus 6-1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@netwerktegenarmoede.be / www.netwerktegenarmoede.be Toegankelijkheid huurdersbonden volgens

Nadere informatie

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling 1 Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Koraal Groep Koraal Groep wil graag dat je tevreden bent. Tevreden over de manier

Nadere informatie

Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend!

Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend! 1 Projectoproep Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend! Deelnemingsformulier 2015 Hart voor Handicap streeft naar een warme en inclusieve samenleving. Een samenleving waar iedereen van tel is. Een

Nadere informatie

HOE STIMULEER JE HET GEBRUIK VAN INTRANET?

HOE STIMULEER JE HET GEBRUIK VAN INTRANET? AANTAL SLIDES 39 HOE STIMULEER JE HET GEBRUIK VAN INTRANET? 36 TIPS & TRICKS 02 39 VEEL ORGANISATIES ZETTEN HET INTRANET IN OM DE INTERNE COMMUNICATIE IN GOEDE BANEN TE LEIDEN. DE VOORDELEN ZIJN EVIDENT.

Nadere informatie

Contextbegeleiding i.f.v. positieve heroriëntering

Contextbegeleiding i.f.v. positieve heroriëntering Contextbegeleiding i.f.v. positieve heroriëntering Onthaalbrochure voor jongeren 2 Inhoudstafel Voorwoord 4 Wie zijn we? 5 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie? 9 Belangrijke nummers 10 Wat

Nadere informatie

Zorgvuldig communiceren: het belang van een samenwerkingsmodel Dr. Inge Van Trimpont

Zorgvuldig communiceren: het belang van een samenwerkingsmodel Dr. Inge Van Trimpont Workshop Zorgvuldig communiceren: het belang van een samenwerkingsmodel Dr. Inge Van Trimpont Samenwerkingsmodel Schoolteam GON begeleider leerkracht KCA in de klas medeleerlingen Schoolbeleids - team

Nadere informatie

10 tips voor meer diversiteit in overleg

10 tips voor meer diversiteit in overleg 10 tips voor meer diversiteit in overleg Changemakers: 10 tips voor meer diversiteit in overleg Parlement, gemeenteraad, oudercomité, sportraad ze blinken zelden uit in diversiteit. Nochtans is onze samenleving

Nadere informatie

2. HET RECHT OP PARTICIPATIE ONTDEKKEN EN VERKENNEN

2. HET RECHT OP PARTICIPATIE ONTDEKKEN EN VERKENNEN LEREN DOOR RECHTEN 2.A DEBAT 7 LEREN DOOR RECHTEN 2.A DEBAT INLEIDING Het is de bedoeling om tijdens de hierna beschreven activiteit een debat te organiseren over de participatie van de leerlingen op school.

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Ouders

Klanttevredenheidsonderzoek. Ouders Klanttevredenheidsonderzoek Ouders - 2017 Vraag 1: Wat voor cijfer zou u Columbus willen geven? Ons gemiddelde is een 8,3! Het onderzoek is 51 keer verstuurd en maar liefs 39 keer Ingevuld retour gekomen,

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

OPEN SPACE TECHNIEK: 6 WERKGROEPEN. WEERGAVE VAN DE FLAPPEN

OPEN SPACE TECHNIEK: 6 WERKGROEPEN. WEERGAVE VAN DE FLAPPEN OPEN SPACE TECHNIEK: 6 WERKGROEPEN. WEERGAVE VAN DE FLAPPEN Hoe wordt de participatie, de inbreng van leerlingen zelf vorm gegeven? Vraag van het Stimuleringsfonds Brede School Antwerpen Basis: - Verkiezing

Nadere informatie

GRATIS content TIPS & ideeën die jij zelf kan gebruiken voor je eigen (bedrijfs)website! #SchrijvenVoorBedrijven JasperVerelst.be

GRATIS content TIPS & ideeën die jij zelf kan gebruiken voor je eigen (bedrijfs)website! #SchrijvenVoorBedrijven JasperVerelst.be GRATIS content TIPS & ideeën die jij zelf kan gebruiken voor je eigen (bedrijfs)website! #SchrijvenVoorBedrijven JasperVerelst.be - Ik schreef al meer dan 100 commerciële bedrijfswebsites voor ondernemingen

Nadere informatie

Hoe maak ik mijn zelfzorgorganisatie bekend via de sociale kaart?

Hoe maak ik mijn zelfzorgorganisatie bekend via de sociale kaart? Hoe maak ik mijn zelfzorgorganisatie bekend via de sociale kaart? 1 WAAROM SOCIALE KAART? Het landschap binnen welzijn en gezondheid verandert Eerstelijnszone Geïntegreerd breed onthaal Chronic care Zelfhulpvriendelijke

Nadere informatie

OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ

OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ OMGEVINGSANALYSE EN LITERATUURSTUDIE AANBOD OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ 10- TOT 17-JARIGEN ANTWERPEN PRESENTATIE 27 OKTOBER 2015 1 SITUERING VAN HET ONDERZOEK 4 grote onderdelen: literatuurstudie focusgroep

Nadere informatie

AABOD VORMING

AABOD VORMING NIEUWE SESSIES muzische vorming frans zorg ict AABOD VORMING 2009-2010 NIEUW AANBOD BASISSCHOOL!! CREATIEVE MUZISCHE VORMING!!! WIJ SPREKEN FRANS!!!! WERKEN MET FRANSE VERTELBOEKEN!! CREATIVITEIT IN FORMEEL!

Nadere informatie

De training wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De training wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Training Passie en missie Passie en missie: jouw unieke bijdrage Wil jij weten wat jouw passie en missie is? Wat jouw unieke bijdrage is? Hoe jij het verschil kan maken? Dan is de training Passie en missie

Nadere informatie

Inhoud. Praktisch Naar het aanbod The basics... 7 Wil je meer?... 8 Nog niet genoeg?... 10

Inhoud. Praktisch Naar het aanbod The basics... 7 Wil je meer?... 8 Nog niet genoeg?... 10 Vorming brochure Inhoud Praktisch... 4 Naar het aanbod... 6 The basics... 7 Wil je meer?.... 8 Nog niet genoeg?.... 10 3 Als Vlaamse studentenkoepel vertegenwoordigt de Vlaamse Vereniging van Studenten

Nadere informatie

Werkgroep DeMo -Deinze motiveert

Werkgroep DeMo -Deinze motiveert Werkgroep DeMo -Deinze motiveert 27 januari 2014 Deinze motiveert zet in op een waarderende benadering van leerkrachten, leerlingen en hun ouders en zet hen aan tot actie vanuit talenten, interesses en

Nadere informatie

Studiek e uze. Neem je tijd voor belangrijke stappen!

Studiek e uze. Neem je tijd voor belangrijke stappen! Studiek e uze Neem je tijd voor belangrijke stappen! Alles over studiekeuze Vlaamse infolijn - Onderwijs tel. 1700 (gratis nummer) Onderwijskiezer www.onderwijskiezer.be Departement Onderwijs www.ond.vlaanderen.be

Nadere informatie

Hoe wij samen onze beloftes waarmaken. Maasduinen, onze toekomst

Hoe wij samen onze beloftes waarmaken. Maasduinen, onze toekomst Hoe wij samen onze beloftes waarmaken. Maasduinen, onze toekomst 2017 2020 Maasduinen, onze toekomst Wij geloven dat het voor iedereen mogelijk is om met het ouder worden van het leven te blijven genieten.

Nadere informatie

ZOEK BIJ ONS TE VER! START JE HET NIET STEM SPORT. Latijn MODERNE MIDDELBAAR STEM. Maatschappij en welzijn TECHNIEKEN WETENSCHAPPEN

ZOEK BIJ ONS TE VER! START JE HET NIET STEM SPORT. Latijn MODERNE MIDDELBAAR STEM. Maatschappij en welzijn TECHNIEKEN WETENSCHAPPEN Latijn Maatschappij en welzijn MODERNE STEM TECHNIEKEN SPORT ZOEK HET NIET TE VER! START JE MIDDELBAAR BIJ ONS STEM WETENSCHAPPEN Beste ouder, beste zesdeklasser Straks wordt de stap gezet naar de middelbare

Nadere informatie

Whitepaper Communicatie op de werkvloer WHITEPAPER. Communicatie. op de werkvloer. 10 tips om communicatie op de werkvloer te verbeteren!

Whitepaper Communicatie op de werkvloer WHITEPAPER. Communicatie. op de werkvloer. 10 tips om communicatie op de werkvloer te verbeteren! Whitepaper Communicatie op de werkvloer WHITEPAPER Communicatie op de werkvloer 10 tips om communicatie op de werkvloer te verbeteren! Een organisatie is zo goed als de kwaliteit van de onderlinge communicatie.

Nadere informatie

4 populairste bevragingsmanieren STEMMEN IN DE PAUZE TIJDENS DE LES VÓÓR DE LESDAG

4 populairste bevragingsmanieren STEMMEN IN DE PAUZE TIJDENS DE LES VÓÓR DE LESDAG > TOF VOORBEELD MENINGEN BEVRAGEN TIP Je vindt nog meer methodieken op onze site en in de werkmap Oprechte deelneming (Kinderrechtencommissariaat en Steunpunt Leerlingenparticipatie, Oprechte deelneming.

Nadere informatie

DE WEIDE LEEUWARDEN. Juni 2017 een goede school ben je niet maar moet je iedere dag opnieuw worden.

DE WEIDE LEEUWARDEN. Juni 2017 een goede school ben je niet maar moet je iedere dag opnieuw worden. DE WEIDE LEEUWARDEN Juni 2017 een goede school ben je niet maar moet je iedere dag opnieuw worden. Pagina 1 van 5 Inhoud Communicatie school en ouders... 2 Nieuwsberichten / documenten / activiteiten...

Nadere informatie

#INSPIRE PERSONEELSBELEID. #INSPIRE PERSONEELSBELEID // LIBERFORM.BE dit is wettelijk verplicht. Dit is zeker nodig. Handige tips & tricks.

#INSPIRE PERSONEELSBELEID. #INSPIRE PERSONEELSBELEID // LIBERFORM.BE dit is wettelijk verplicht. Dit is zeker nodig. Handige tips & tricks. #INSPIRE PERSONEELSBELEID #INSPIRE PERSONEELSBELEID Vindt u moeilijk uw weg in het opstarten van een personeelsbeleid? Wij geven graag enkele aandachtspunten mee die wettelijk verankerd zijn of die meehelpen

Nadere informatie

Werkboek. In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage in en rond de kerk. In 7 stappen

Werkboek. In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage in en rond de kerk. In 7 stappen kerk en stage Maatschappelijke stage in en rond de kerk In 7 stappen Werkboek In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage Inhoudsopgave In zeven stappen aan de slag met maatschappelijke stage 4

Nadere informatie

oefeningen voor... de Zilveren Weken 2019

oefeningen voor... de Zilveren Weken 2019 oefeningen voor... de Zilveren Weken 2019 Het proces van groepsvorming in de klas begint na elke schoolvakantie weer opnieuw. De periode na de kerstvakantie wordt ook wel de Zilveren Weken genoemd. Deze

Nadere informatie

Tijdens het ontbijt kan mijn mama de klastitularis al een beetje leren kennen nog voor dat ze naar het oudercontact komt.

Tijdens het ontbijt kan mijn mama de klastitularis al een beetje leren kennen nog voor dat ze naar het oudercontact komt. Ik vind het wel goed dat er zo iemand tussen de leerkrachten en de mensen is. Ik zeg het, ik heb dat nergens in geen andere school gezien. Het is beter om dit te hebben want ouders voelen zich beter hierdoor.

Nadere informatie

Mindset en motivatie. Simea congres 2018 Jeannette schoenmakers

Mindset en motivatie. Simea congres 2018 Jeannette schoenmakers Mindset en motivatie Simea congres 2018 Jeannette schoenmakers Wat maakt het verschil? 2 Programma deel 1 Inleiding Opdracht Vouwblaadje Groeimindset - Wat is het? - Hoe beïnvloed je de mindset? Oefening

Nadere informatie

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling 1 Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! In deze folder lees je wat je kunt doen als je een klacht hebt. 2 Koraal Groep Koraal

Nadere informatie

Een participatieve en klimaatneutrale gemeente Trefdag Lokale besturen Bernard Govaert (BBL) Tina Baert (Ecolife)

Een participatieve en klimaatneutrale gemeente Trefdag Lokale besturen Bernard Govaert (BBL) Tina Baert (Ecolife) Een participatieve en klimaatneutrale gemeente 241116 Trefdag Lokale besturen Bernard Govaert (BBL) Tina Baert (Ecolife) 1 Programma 1. 2. 3. 4. 5. Inleiding en voorstelling BBL en Ecolife. Wie heeft ervaring

Nadere informatie

Studiekeuzeprogramma bij Intermijn

Studiekeuzeprogramma bij Intermijn Studiekeuzeprogramma bij Intermijn Leren kiezen tijdens je tussenjaar Intermijn is een studiekeuzeorganisatie met een duidelijke visie als het gaat om kiezen: kiezen moet je leren. Een studie kiezen is

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Heb je vragen, feedback of wil je op weg geholpen worden, neem contact met ons op. info@talentengenerator.nl.

SPELVARIANTEN. Heb je vragen, feedback of wil je op weg geholpen worden, neem contact met ons op. info@talentengenerator.nl. SPELVARIANTEN Je ontdekt meer in een uur spelen dan in een jaar converseren Plato Het klinkt zo simpel we gaan bouwen aan het vertrouwen maar is het wel zo simpel? Zomaar vanuit het niets het thema vertrouwen

Nadere informatie

verslavings VRIJ LEVEN

verslavings VRIJ LEVEN IEDER MENS IS BESTEMD OM VRIJ TE ZIJN verslavings VRIJ LEVEN INFORMATIE VOOR CLIËNTEN GELOOF IN VRIJHEID WELKOM BIJ TERWILLE BEDANKT VOOR JE AANMELDING BIJ TERWILLE. GOED DAT JE DEZE STAP HEBT GEZET. OM

Nadere informatie

Contextbegeleiding breedsporig. Onthaalbrochure voor ouders

Contextbegeleiding breedsporig. Onthaalbrochure voor ouders Contextbegeleiding breedsporig Onthaalbrochure voor ouders 2 Inhoudstafel Voorwoord 4 Wie zijn we? 5 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie? 9 Belangrijke nummers 10 Wat is contextbegeleiding?

Nadere informatie

Geen kwaliteitsvol gezondheidsbeleid zonder leerlingenparticipatie!

Geen kwaliteitsvol gezondheidsbeleid zonder leerlingenparticipatie! > EEN PARTICIPATIEF GEZONDHEIDSBELEID Hoe leerlingen betrekken? Hoe als leerling aan de slag gaan? De Vlaamse Scholierenkoepel zet je op weg (Studiedag VLOR april 2012) Geen kwaliteitsvol gezondheidsbeleid

Nadere informatie

Kwaliteit vanuit het standpunt van de ouders

Kwaliteit vanuit het standpunt van de ouders Kwaliteit vanuit het standpunt van de ouders GO! ouders Ouderkoepel van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Relatie gezin school: ouderbetrokkenheid Informeren Begeleiden en ondersteunen Vormen

Nadere informatie

KIES VOOR PEER MEDIATION

KIES VOOR PEER MEDIATION Ruzies! Conflicten! Pesterijen? KIES VOOR PEER MEDIATION LAAT EEN CONFLICT HET SCHOOLKLIMAAT NIET VERPESTEN Wat staat er in dit boekje? Wat betekent peer mediation? 3 Wanneer komen leerlingbemiddelaars

Nadere informatie

De focusgroepen gaven ons in het verleden al een antwoord op volgende kernvragen:

De focusgroepen gaven ons in het verleden al een antwoord op volgende kernvragen: Focusgroepen basisonderwijs: Wat denken ouders uit verschillende doelgroepen over wat de school of het schoolteam kan doen om ouders meer te betrekken bij de school (geïnspireerd op de draaiboeken van

Nadere informatie

Hoe schrijf ik tekst voor mijn website?

Hoe schrijf ik tekst voor mijn website? Hoe schrijf ik tekst voor mijn website? Heb je een eigen website, maar worstel je met de teksten die je daarop kwijt wil? Volg dan dit stappenplan. Met een paar handige tips kom je vast een heel eind.

Nadere informatie

Studiekeuzebegeleiding bij Intermijn Individueel

Studiekeuzebegeleiding bij Intermijn Individueel Studiekeuzebegeleiding bij Intermijn Individueel Ontdek welke studie écht bij je past Intermijn is een studiekeuzeorganisatie met een duidelijke visie als het gaat om kiezen: kiezen moet je leren. Een

Nadere informatie

Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief

Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief In 2016 (februari tot juli) hebben acht studenten, in totaal 3 groepen, van de Hogeschool Arnhem Nijmegen nader

Nadere informatie

STEDELIJKE HUMANIORA DILSEN

STEDELIJKE HUMANIORA DILSEN STEDELIJKE HUMANIORA DILSEN SHD Onderwijsnet: OVSG; leerplannen KOV Type school: ASO school met TSO component vanaf de tweede graad; B-stroom Andere nuttige info: 1205 leerlingen; 10 klassen in 1A (7 moderne,

Nadere informatie

Inspiratie gebaseerd op ideeën van kinderen voor de toekomst van Eindhoven Airport. Donderdag 28 februari 2019

Inspiratie gebaseerd op ideeën van kinderen voor de toekomst van Eindhoven Airport. Donderdag 28 februari 2019 Inspiratie gebaseerd op ideeën van kinderen voor de toekomst van Eindhoven Airport Donderdag 28 februari 2019 www.consultingkids.nl Agenda 1. Wat hebben we gedaan? 2. Wat zijn de resultaten? 3. Snuffelen

Nadere informatie

HOE PAK IK DIT AAN? Handvatten voor de invulling van de Dag van de Mobiliteit

HOE PAK IK DIT AAN? Handvatten voor de invulling van de Dag van de Mobiliteit HOE PAK IK DIT AAN? Handvatten voor de invulling van de Dag van de Mobiliteit INHOUD Tips en trucs... 3 Ter inspiratie: verslagen van deelnemers... 5 2 Tips en trucs Tips om tot een goede invulling van

Nadere informatie

Gebruikersparticipatie

Gebruikersparticipatie Gebruikersparticipatie Ik ben de Communicatiedienst van K&G Voor de onderstaande informatiebrochures hebben we een project gebruikersparticipatie opgezet: - Kind in Beeld - Voeding en beweging - Taalstimulering

Nadere informatie

IKHEBHOOP.NL LESBRIEF HET HOOP LIED! Handleiding leerkracht

IKHEBHOOP.NL LESBRIEF HET HOOP LIED! Handleiding leerkracht LESBRIEF HET HOOP LIED! Handleiding leerkracht Dit jaar hebben we met de Week van de Hoop de start gemaakt met een positieve beweging in onze maatschappij. Samen met zo n 4.000 klassen hebben we nagedacht

Nadere informatie

Werkboek Inkijk Exemplaar. Het mooiste wat je kunt worden, is jezelf!

Werkboek Inkijk Exemplaar. Het mooiste wat je kunt worden, is jezelf! Werkboek Inkijk Exemplaar Het mooiste wat je kunt worden, is jezelf! Inleiding Voordat jullie beginnen Ik zal mij eerst even kort voorstellen: ik ben Maaike en Ziezo! is mijn eigen kindercoach praktijk.

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld APQ-vragenlijst 28 maart 2018 Bea Voorbeeld Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Een heldere kijk op je CLB

Een heldere kijk op je CLB Een heldere kijk op je CLB Hulp in vertrouwen 1. Wie kan er aankloppen bij ons CLB? Iedereen met vragen rond Jeugdhulp of onderwijs kan aankloppen bij het CLB. We zullen je vraag aandachtig beluisteren

Nadere informatie

Hoorzitting Spijbelen en absoluut schoolverzuim

Hoorzitting Spijbelen en absoluut schoolverzuim Advies Hoorzitting Spijbelen en absoluut schoolverzuim Commissie voor Onderwijs, Vorming, Wetenschap en Innovatie Donderdag 28 april 2005 Gedachtewisseling met de Kinderrechtencommissaris, samenvatting

Nadere informatie

: oudercontacten voor instappertjes kleuterschool : Moev Mini-tennis (NM) tweede en derde graad

: oudercontacten voor instappertjes kleuterschool : Moev Mini-tennis (NM) tweede en derde graad Agenda... 30.05.2019: O.L.H.-Hemelvaart = geen school 31.05.2019: Brugdag = geen school 04.06.2019: oudercontacten voor instappertjes kleuterschool 05.06.2019: Moev Mini-tennis (NM) tweede en derde graad

Nadere informatie

LEIDING GEVEN AAN JONGE MEDEWERKERS

LEIDING GEVEN AAN JONGE MEDEWERKERS HOW TO: LEIDING GEVEN AAN JONGE MEDEWERKERS Een handleiding vol met tips om te communiceren en leiding te geven aan jonge medewerkers voor een optimaal bedrijfsresulltaat. L1NDA 1 Introductie In de horeca

Nadere informatie

Lobbyen. Hoe begin je eraan? VOORBEREIDING. 1. Groepssamenstelling. 2. Klein beetje research

Lobbyen. Hoe begin je eraan? VOORBEREIDING. 1. Groepssamenstelling. 2. Klein beetje research Lobbyen Lobbyen heeft een beetje een negatieve bijklank. Maar op zich is er niets vies aan. Het is een manier om samen beleid te maken. Een manier om de zaken die voor jou en je achterban van belang zijn

Nadere informatie