Inhoud. Praktisch Naar het aanbod The basics... 7 Wil je meer?... 8 Nog niet genoeg?... 10

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoud. Praktisch Naar het aanbod The basics... 7 Wil je meer?... 8 Nog niet genoeg?... 10"

Transcriptie

1 Vorming brochure

2 Inhoud Praktisch... 4 Naar het aanbod... 6 The basics... 7 Wil je meer? Nog niet genoeg?

3 3 Als Vlaamse studentenkoepel vertegenwoordigt de Vlaamse Vereniging van Studenten (vvs) al sinds 1938 de belangen van studenten. vvs is een brug tussen studenten, overheid en hoger onderwijsinstellingen en draagt kwaliteit, diversiteit en democratisering van het hoger onderwijs hoog in het vaandel. Naast vertegenwoordiging op alle mogelijke platformen, is ondersteuning van studentenraden een belangrijk deel van onze werking. vvs en studentenraden hebben een belangrijk gemeenschappelijk doel: een kwaliteitsvolle studentenparticipatie op elk niveau in het hoger onderwijs, door gemotiveerde en capabele studentenvertegenwoordigers. Om studentenraden hierbij te helpen, biedt vvs vormingen aan. In deze brochure vind je enkele onderwerpen waarover vorming kan gegeven worden, maar als je zelf met een ander idee speelt, aarzel dan niet ons te contacteren. Om jouw vraag op de best mogelijke manier te beantwoorden, biedt vvs drie soorten vormingen aan. De eerste is erg theoretisch, en daarom ideaal voor inhoudelijke thema s. Uiteraard wordt ook hier je inbreng verwacht, maar je krijgt vooral een overdracht van informatie over een decreet of thema naar keuze. Als tweede zijn er de praktische vormingen. Hier gaat het eerder om vaardigheden of technieken die je aanleert op basis van de achterliggende theorie. Tot slot is er ook een meer begeleidende en coachende aanpak. Hier beleg je eigenlijk een gewone vergadering rond een bepaald probleem, waarbij de vormer het proces naar een oplossing zal faciliteren. Je werkt dus helemaal op maat en in de realiteit.

4 4 Praktisch

5 5 Als je je keuze gemaakt hebt, uit onderstaand aanbod of vanuit je eigen noden en wensen, vraag je via de website de vorming aan. Je geeft een aantal mogelijke data op voor je studentenraad, zodat wij in onze vormingspool iemand kunnen vinden die de vorming zal komen geven. Na je aanvraag gaat de vormingsmedewerker van vvs op zoek naar een vrijwilliger vormer uit de vormingspool, allemaal mensen met ervaring in de stuverwereld. Je wordt ook gecontacteerd om wat meer details te geven over de vraag of het probleem van je studentenraad. Elke vorming duurt een uur tot twee uur, dat kan je vaak zelf bepalen. We vragen 20 euro voor elke vorming (tenzij je studentenraad hier absoluut geen budget voor heeft); dit vooral om de vervoerskosten van de vormers te dekken. Wil je zelf vorming geven? Dat kan! Als vormer heb je niets anders nodig dan veel zin en je eigen ervaring. De vormingsmedewerker van vvs zal je bijstaan in elk stadium van de vorming, je vragen beantwoorden, eventueel de vorming mee voorbereiden en de praktische zaken regelen. We zijn altijd op zoek naar nieuwe mensen om vorming te geven! Heb je ervaring in een studentenraad en wil je deze ervaring delen? Laat dan even iets weten aan de vormingsmedewerker! Heb je nog onbeantwoorde vragen of wil je meer informatie? Contacteer dan de vormingsmedewerker via

6 6 Naar het aanbod

7 7 Ons vormingsaanbod is gradueel opgesteld. Een kleine, beginnende studentenraad heeft nog geen tijd voor decreten en groots beleid, terwijl een grote studentenraad die uitdaging wel kan gebruiken. Voor een kleinere studentenraad of een opleidingscommissie/ departementsraad zijn vormingen over the basics dan wel weer erg interessant. The basics Je rechten en plichten als studentenraad: wat mag wel en niet? In Vlaanderen wordt studentenparticipatie geregeld door een decreet. Daarin worden een aantal dingen vastgelegd die je als studentenraad hoedanook mag en moet doen, en waar je instelling dus niet over te zeggen heeft. In deze vorming maak je kennis met je rechten en plichten als studentenvertegenwoordiger en bekijken we samen hoe je dit in de praktijk best aanpakt. Werving van nieuwe studentenvertegenwoordigers en communicatie met je achterban Veel studentenraden komen wel eens in de positie dat te veel werk op te weinig schouders terecht komt. Bovendien is het niet altijd gemakkelijk om nieuwe mensen te vinden of te communiceren met de andere studenten aan je instelling. We zoeken samen naar mogelijkheden om nieuwe stuvers te vinden en je boodschap ook in de hele instelling te laten doordringen. Time management Studeren en examens, muziekles, jeugdbeweging en tussendoor nog uitgaan... Vaak blijft er niet veel over voor studentenvertegenwoordiging of je lief, en je moeder vraagt ook regelmatig of je nog eens thuis komt. Deze vorming brengt je de basisprincipe van time management bij. Enkele eenvoudige tips binnen een goede structuur maken dat je plots veel meer tijd hebt!

8 8 Vergadertechnieken en brainstormen De koning van de basics: vergaderen en brainstormen! Een goede vergadering is niet alleen de verantwoordelijkheid van de voorzitter, en brainstormen kan het interessanter maken om samen ideeën te zoeken. Als studentenvertegenwoordiger kom je op veel vergaderingen, van de studentenraad, de instelling en misschien daarbuiten. Efficiënt vergaderen en brainstormen kan je leven dus een stuk aangenamer maken. Hoe lees je een decreet en welke decreten zijn vandaag aan de orde? Binnen je instelling kan je je studentenstem laten klinken over verschillende zaken, maar ook op Vlaams niveau wordt er heel wat beslist waar studenten de impact van voelen. Veel van de rechten van studenten zijn dan ook vastgelegd in decreten. Een (voorstel tot) decreet is echter geen vlot te lezen stationsromannetje: hier tonen we je hoe je deze monsters aanpakt en welke decreten momenteel aan de orde zijn. Wil je meer? Een jaarplanning of beleidsplan opstellen We zien wel als het zover is, is een manier van werken waarmee je niet altijd de beste resultaten haalt. Met een jaarplan of zelfs een beleidsplan kan je studentenraad vastleggen waar jullie het volgende jaar naartoe willen en hoe je dat kan bereiken. Toch is het niet zo gemakkelijk om een realistisch jaarplan op te stellen. Veel goede ideeën en initiatief moeten echter genoeg zijn om, met onze ondersteuning, een planning te maken. Onderhandelen Je vertegenwoordigt de studenten in je instelling, omdat je het beste voor hen (en jezelf) wil. Jammer genoeg kruipt er vaak veel energie in vergaderingen en overlegjes waar uiteindelijk niet positief beslist wordt voor de studenten. Hoe bereid je een vergadering voor zodat je je zin krijgt, wie spreek je aan om je te helpen en hoe haal je je punt toch binnen: dat kom je te weten op deze vorming.

9 9 Profilering tegenover partners en netwerken Het bestuur van je onderwijsinstelling moet je serieus nemen als partners aan tafel. Ook de studenten moeten weten wat je doet, want zij zijn je achterban. Het evenwicht houden tussen raakvlak met studenten en volwaardige participatie op hoge niveaus is niet altijd gemakkelijk. Tijdens deze vorming zoeken we uit hoe je je studentenraad op de kaart kan zetten, voor onderhandelpartners én voor de studenten. Omgaan met weerstand In je eigen studentenraad, in relatie met studenten, docenten, Overal kom je mensen tegen die weerstand bieden aan verandering of jonge en vernieuwende ideeën. Omdat je als student natuurlijk jong en vaak vernieuwend bent, is het goed om te weten hoe je met deze weerstand kan omgaan, waarom diverse mensen weerstand bieden en hoe je toch bepaalde weerstand kan opbuigen. Alternatief vergaderen Verschillende campussen, fusies, associaties, Er zijn een heleboel uitdagingen om vandaag nog je hele studentenraad bij elkaar te krijgen op een vergadering. De veranderingen zijn nog niet gedaan en er zal dus steeds meer gezocht moeten worden naar nieuwe, alternatieve manieren om ieders input te verzamelen, meningen te delen, initiatieven uit werken, enzovoort; ook van op afstand. Wij zoeken graag met je mee! Financieel beleid Inkomsten en uitgaven inschatten, een heldere boekhouding bijhouden, sponsors zoeken, verantwoording afleggen over een begroting; koken kost geld en daar komt veel bij kijken in een studentenraad. Met praktische voorbeelden en handige tools kom je al een heel eind en dat is wat we je hier zullen aanreiken.

10 10 Nog niet genoeg? Decreten en thema s: u vraagt, wij draaien Er gebeurt veel inhoudelijk werk, bij studentenraden, bij vvs, maar ook bij de Vlaamse Overheid en haar partners. Vormingen over decreten allerhande of specifieke thema s daaruit zijn op aanvraag allemaal beschikbaar. Leerkrediet, kwaliteitszorg en het nieuwe accreditatiestelsel, onderwijs- en examenreglementen, HBO, acedemisering, integratie, maar ook studentenvoorzieningen, huisvesting, studiekost en -financiering, diversiteit en internationale mobiliteit. U vraagt, wij draaien! Beleid: hoofd- en bijzaak Vaak is er zoveel tegelijk aan de hand dat je door het bos de bomen niet meer ziet. Zowel op opleidings-, instellings- als Vlaams niveau is het soms moeilijk om het onderscheid te maken waar je voor kiest op vlak van impact uitoefenen. Je kan tenslotte niet overal tegelijk zijn. Tijdens deze vorming bekijken we een aantal criteria om voor bepaalde thema s te kiezen: voor elke studentenraad een oplossing op maat. Vrijwilligersbeleid Grotere studentenraden hebben vaak een groot aantal vrijwillige studenten in hun rangen. Om deze studenten hun talent optimaal te laten ontwikkelen, hen goed te begeleiden bij wat ze voor je doen en ervoor te zorgen dat de sfeer daarbij nog fantastisch is, kan je toch best even stilstaan. Wat vinden je stuvers leuk aan de studentenraad, waarom willen studenten net geen stuver worden, Ook hier gaan we samen op zoek! Ondersteuning van studentenparticipatie op onderliggende niveaus De centrale studentenraad verzet veel werk voor studentenparticipatie binnen een instelling, maar ook op opleidings-, departements- en faculteitsniveau zijn er studentenvertegenwoordigers die soms een duwtje in de rug nodig hebben. Zij maken niet noodzakelijk deel uit van de studentenraad, maar hoe kan je hen toch helpen, bijstaan bij vragen en bereiken als je ze nodig hebt?

11

12 Vlaamse Vereniging van Studenten Zavelput Brussel +32 (0)

Participatiedecreet. Infofiche 1. WAT VOORAFGING

Participatiedecreet. Infofiche 1. WAT VOORAFGING Infofiche Participatiedecreet Het participatiedecreet legt de voorwaarden vast waaraan studentenparticipatie in het Vlaamse hoger onderwijs moet voldoen. VVS heeft nog enkele vragen om dit decreet aan

Nadere informatie

O.D. 1.1 Zoeken naar argumenten om anders/meer/beter te investeren, bijvoorbeeld in fietsenstallingen

O.D. 1.1 Zoeken naar argumenten om anders/meer/beter te investeren, bijvoorbeeld in fietsenstallingen LOKO Deelbureau Sociaal 8 oktober 2012 BELEIDSPLAN Algemeen Het jaarthema van LOKO dit jaar stad en student & oriëntering en integratie. Binnen het sociale beleid van LOKO kunnen deze thema s gemakkelijk

Nadere informatie

Studiek e uze. Neem je tijd voor belangrijke stappen!

Studiek e uze. Neem je tijd voor belangrijke stappen! Studiek e uze Neem je tijd voor belangrijke stappen! Alles over studiekeuze Vlaamse infolijn - Onderwijs tel. 1700 (gratis nummer) Onderwijskiezer www.onderwijskiezer.be Departement Onderwijs www.ond.vlaanderen.be

Nadere informatie

Bestuursfuncties Over bestuurders

Bestuursfuncties Over bestuurders Vlaamse Vereniging van Studenten Nijverheidsstraat 10, 1000 Brussel +32 (0)2 893 24 84 info@vvs.ac www.vvs.ac Bestuursfuncties Over bestuurders De Vlaamse Vereniging van Studenten vzw (VVS) is op zoek

Nadere informatie

Project Lokaal Vrijwilligen. kansen en valkuilen in de versterking van het lokale vrijwilligerswerk

Project Lokaal Vrijwilligen. kansen en valkuilen in de versterking van het lokale vrijwilligerswerk Project Lokaal Vrijwilligen kansen en valkuilen in de versterking van het lokale vrijwilligerswerk Project ism. Cera en VVSG loopt van november 2015 tot en met oktober 2017 ter ondersteuning van OCMW s,

Nadere informatie

10 tips voor meer diversiteit in overleg

10 tips voor meer diversiteit in overleg 10 tips voor meer diversiteit in overleg Changemakers: 10 tips voor meer diversiteit in overleg Parlement, gemeenteraad, oudercomité, sportraad ze blinken zelden uit in diversiteit. Nochtans is onze samenleving

Nadere informatie

Studiek e uze. Neem je tijd voor belangrijke stappen!

Studiek e uze. Neem je tijd voor belangrijke stappen! Studiek e uze Neem je tijd voor belangrijke stappen! Alles over studiekeuze Vlaamse infolijn - Onderwijs tel. 1700 (gratis nummer) Onderwijskiezer www.onderwijskiezer.be Departement Onderwijs www.onderwijs.vlaanderen.be

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2016-2017 INHOUDSOPGAVE Voorwoord... p. 4 Inhoudelijke werking... p. 8 Financiering hoger onderwijs... p. 9 Onderwijs... p. 11 Sociaal... p. 13 Intraregionaal & internationaal... p. 15 Organisatie...

Nadere informatie

Draaiboek mini-burgerkabinet

Draaiboek mini-burgerkabinet Draaiboek mini-burgerkabinet 31 januari 2018 7 april 2018 Wat is het burgerkabinet en wanneer vindt dit alles plaats? Vlaams minister van Cultuur,, Jeugd en Brussel Sven Gatz wil burgers betrekken bij

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN de gemeente

DIVERSITEIT IN de gemeente DIVERSITEIT IN de gemeente Ondersteuning op maat van lokale besturen Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid van mensen

Nadere informatie

Onderzoek. Stappenplan

Onderzoek. Stappenplan tudiekeuze Als het einde van het secundair onderwijs dichtbij komt, moet je een belangrijke keuze maken. Ga je verder studeren of zoek je een job? Beide keuzes kosten veel energie en hebben een redelijk

Nadere informatie

Onderhandelen en afspraken maken

Onderhandelen en afspraken maken OPDRACHTFORMULIER Onderhandelen en afspraken maken Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

Nadere informatie

slottoespraak verbondscommissaris GRL congres 2011

slottoespraak verbondscommissaris GRL congres 2011 slottoespraak verbondscommissaris GRL congres 2011 Goedemiddag beste groepsleiding. Speelbeweging? Ik wil het met jullie hebben over een speelbeweging. Dat was namelijk een bedenking bij een vroeger nationaal

Nadere informatie

Studentendocentenforum

Studentendocentenforum Studentendocentenforum Via studentenparticipatie studenten actief betrekken bij onderwijs en kwaliteitszorg Bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs Studentendocentenforum Wat Doelen Studentenparticipatie

Nadere informatie

VVS op ronde langs de Vlaamse studentenraden: Participatieonderzoek

VVS op ronde langs de Vlaamse studentenraden: Participatieonderzoek VVS op ronde langs de Vlaamse studentenraden: Participatieonderzoek INHOUD 1. VOORWOORD... 1 2. OPZET... 2 3. WERKING VAN DE STUDENTENRAAD... 2 a. Vergaderingen... 3 b. Structuur... 4 c. Motivatie / nieuwe

Nadere informatie

Persoonlijke competenties Sociale competenties Leer (school) competenties

Persoonlijke competenties Sociale competenties Leer (school) competenties Reader TOP-dagen 2014-2015 In het onderwijs is het steeds vanzelfsprekender dat je ieder jaar meer kunt en weet. Je bent druk bezig met het leren van de vakken. Maar je ontwikkelt ook competenties. In

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader Doel van de functiefamilie Leiden van een geheel van activiteiten en medewerkers en input geven naar het beleid teneinde een kwaliteitsvolle, klantgerichte dienstverlening te verzekeren en zodoende bij

Nadere informatie

Vacature Stafmedewerker

Vacature Stafmedewerker Studentenraad KU Leuven vzw s Meiersstraat 5 3000 Leuven www.sturakuleuven.be Vacature Stafmedewerker Over Stura KU Leuven Studentenraad KU Leuven (Stura KU Leuven) vzw is de officiële studentenraad van

Nadere informatie

VERBETERINGSGERICHT LEIDINGGEVEN

VERBETERINGSGERICHT LEIDINGGEVEN VERETERINGSGERICHT LEIDINGGEVEN Rob ertels 1 SITUATIE Leidinggeven aan verandering - of beter gezegd: continue verbetering - vraagt van de manager van vandaag het vermogen om zowel krachtig te sturen op

Nadere informatie

ONDERWIJS JOUW VERTEGENWOORDIGING AAN DE

ONDERWIJS JOUW VERTEGENWOORDIGING AAN DE ONDERWIJS JOUW VERTEGENWOORDIGING AAN DE FEB@LEUVEN WIE ZIJN ZE? WAT DOEN ZE? EDUCATION Maak kennis met POC, PAL, Future Self... DEDUCATION Comité Onderwijs Lees er hier meer over! Deel jouw mening! September

Nadere informatie

Betreft: Participeren en studeren in het buitenland. Knelpunten voor studenten met een functiebeperking

Betreft: Participeren en studeren in het buitenland. Knelpunten voor studenten met een functiebeperking Steunpunt Inclusief hoger Onderwijs Sint-Jorisstraat 71 8000 Brugge Betreft: Participeren en studeren in het buitenland. Knelpunten voor studenten met een functiebeperking Het Steunpunt Inclusief Hoger

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten Datum 07/09/2007 INHOUDSTAFEL TITEL I. Definities TITEL II. Erkenningen [TITEL

Nadere informatie

Werkgoesting in de zorg 25 maart 2010, Hasselt

Werkgoesting in de zorg 25 maart 2010, Hasselt Werkgoesting in de zorg 25 maart 2010, Hasselt Verslag werkgroep 6A: innovatie in de zorgberoepen Actie 1: e-learning E-learning wordt als waardevol aanzien: Flexpoint: Federgom organiseert tegenwoordig

Nadere informatie

BBL en Beweging. Naar een sterke community

BBL en Beweging. Naar een sterke community BBL en Beweging Naar een sterke community Onze opdracht verenigingen aansterken in hun streven naar een grotere impact Ons team Elien Sohier Laurien Spruyt Nik Meeusen een community van verenigingen...

Nadere informatie

De 7 stappen van je participatieproces - handleiding

De 7 stappen van je participatieproces - handleiding De 7 stappen van je participatieproces - handleiding 1 1) Doelstellingen helder krijgen De eerste vraag die we moeten beantwoorden is niet Hoe gaan we dit doen? maar wel vragen zoals: - Waarom doen we

Nadere informatie

Themanieuwsbrief VN-verdrag en hoger onderwijs

Themanieuwsbrief VN-verdrag en hoger onderwijs Themanieuwsbrief VN-verdrag en hoger onderwijs Op 5 mei 2011 organiseerde het SIHO een ontmoetingsdag rond het VN-verdrag voor gelijke rechten voor personen met een beperking. Het VN-verdrag inspireert.

Nadere informatie

Piet Voorbeeld MIJN PROFIEL. Voornaam. Achternaam. Dienst. Schaal Tot schaal 8. Piet. Voorbeeld. Stadswerken

Piet Voorbeeld MIJN PROFIEL. Voornaam. Achternaam. Dienst. Schaal Tot schaal 8. Piet. Voorbeeld. Stadswerken MIJN PROFIEL Voornaam Piet Achternaam Voorbeeld Dienst Stadswerken Schaal Tot schaal 8 1 DIT BEN IK Wanneer heb je een goede werkdag gehad? Waarom? Als ik alles gedaan heb dat ik wilde doen en er ook onverwachte

Nadere informatie

0 1 19 46 11 77 3,87 persoonlijke groei, maatschappelijk engagement)

0 1 19 46 11 77 3,87 persoonlijke groei, maatschappelijk engagement) KWALITEITSBAROMETER STUDENTEN (AFNAME 2e SEMESTER 09-10) Bachelor in de Medische beeldvorming Algemeen # respondenten: 84 (51,2%) imago van HUB in Vlaanderen imago van HUB in Vlaanderen internationale

Nadere informatie

Advies over het versterken van studentenparticipatie door de Vlaamse instellingen hoger onderwijs

Advies over het versterken van studentenparticipatie door de Vlaamse instellingen hoger onderwijs Raad Hoger Onderwijs 12 juni 2018 RHO-RHO-ADV-1718-008 Advies over het versterken van studentenparticipatie door de Vlaamse instellingen hoger onderwijs Vlaamse Onderwijsraad Koning Albert II-laan 37 BE-1030

Nadere informatie

contact Messaouda Zaouali 09 267 68 11 messaouda.zaouali@odice.be www.odice.be Kinderdagverblijven en buitenschoolse werkingen weerspiegelen de samenleving: je vindt er kinderen uit allerlei gezinnen en

Nadere informatie

KSJ-KSA-VKSJ wordt KSA

KSJ-KSA-VKSJ wordt KSA KSJ-KSA-VKSJ wordt KSA P E R S M A P PERSBERICHT ONDER EMBARGO TOT EN MET ZONDAG 8 MAART, 22U. Contact: KSJ-KSA-VKSJ Landelijk Verbond vzw - Vooruitgangstraat 225-1030 Brussel tel 02/201 15 10 - fax 02/201

Nadere informatie

Verder studer e n. Wat je best weet als student in spé

Verder studer e n. Wat je best weet als student in spé Verder studer e n Wat je best weet als student in spé Alles over verder studeren Alles over centen voor studenten www.centenvoorstudenten.be www.cebud.be www.studietoelagen.be Lees ook onze folder Studietoelage

Nadere informatie

Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken

Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken creatieve en flexibele inzet

Nadere informatie

Om, tijdens en rond. Een gids bij het voorbereiden van een studentengesprek in het COBRA-model

Om, tijdens en rond. Een gids bij het voorbereiden van een studentengesprek in het COBRA-model Om, tijdens en rond. Een gids bij het voorbereiden van een studentengesprek in het COBRA-model Studenten en COBRA Diest Onderwijsprofessionalisering & Onderwijsondersteuning (KU Leuven) Studentenraad KU

Nadere informatie

TOOLKIT SOCIAL MEDIA SPORTWEKEN

TOOLKIT SOCIAL MEDIA SPORTWEKEN TOOLKIT SOCIAL MEDIA SPORTWEKEN Introductie Iedereen is tegenwoordig sociaal en dat maakt Social Media een krachtig middel om het proefsporten op jouw sportclub te promoten. Jij weet als geen ander hoe

Nadere informatie

Vlaams Geneeskundig Studenten Overleg

Vlaams Geneeskundig Studenten Overleg Vlaams Geneeskundig Studenten Overleg Profielomschrijvingen VGSO 1. Organisatorische profielen Voorzitter Omschrijving: De voorzitter staat aan het hoofd van de organisatie. Hij/zij zorgt er voor dat het

Nadere informatie

WAAROM? MAKEN EN ONDERWIJS EEN INITIATIEF OM HET MAAKONDERWIJS DE PLEK TE GEVEN DIE HET VERDIENT.

WAAROM? MAKEN EN ONDERWIJS EEN INITIATIEF OM HET MAAKONDERWIJS DE PLEK TE GEVEN DIE HET VERDIENT. INFORMATIE BROCHURE WAAROM? Make Your Future is het project dat initiatiefnemers Koning Willem I College en SPARK zijn gestart om het maakonderwijs de plek te geven die het verdient. Via een doorlopende

Nadere informatie

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) Portfolio-opdracht 1 O 2 Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) De Handelsroute Uitgeverij Sarphati Niveau Keuzedeel Kwalificatie Dossierdatum 2 Ondernemend gedrag Niveau 2-dossiers Kerntaak en werkproces

Nadere informatie

ORGANIEK REGLEMENT VAN DE STUDENTENRAAD VAN DE VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL

ORGANIEK REGLEMENT VAN DE STUDENTENRAAD VAN DE VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL ORGANIEK REGLEMENT VAN DE STUDENTENRAAD VAN DE VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL HOOFDSTUK I - Algemene bepalingen en bevoegdheden Artikel 1 De Studentenraad verdedigt de belangen van de studenten en verstrekt

Nadere informatie

Stichting Mag ik meedoen? Beleidsplan 2017

Stichting Mag ik meedoen? Beleidsplan 2017 Stichting Mag ik meedoen? Beleidsplan 2017 Stichting Mag ik meedoen? KvK nummer 66828090 info@magikmeedoen.org IBAN NL72RABO 0375 229 000 1 Inhoud Inhoud... 1 Inleiding... 2 Doelstelling... 3 Werkzaamheden...

Nadere informatie

Begeleidingstraject Werken met vrijwilligers anno 2016

Begeleidingstraject Werken met vrijwilligers anno 2016 Begeleidingstraject Werken met vrijwilligers anno 2016 Traject Werken met vrijwilligers Wat vooraf ging Trajecten 2013-2014 - 2015 Stappenplan tot vrijwilligersvriendelijke sportclub Bevindingen & resultaten

Nadere informatie

Promotorenteam en Kennisnetwerk EVC. Een introductie

Promotorenteam en Kennisnetwerk EVC. Een introductie Promotorenteam en Kennisnetwerk EVC Een introductie Actuele beleidscontext - Aandacht voor EVC: beleidsnota s 2009-14 onderwijs, werk, cultuur, jeugd en sport. - Oprichting van een kennisnetwerk EVC is

Nadere informatie

Studiedag: in de kijker. workshop: de ergotherapeut als coach

Studiedag: in de kijker. workshop: de ergotherapeut als coach Studiedag: in de kijker workshop: de ergotherapeut als coach Opbouw workshop Korte duiding van de theorie ( theorie wordt aangehaald) Kennismaking adhv exploreren Zelf in de ervaring stappen: oefenen op

Nadere informatie

betreffende het Vlaamse beleid ten aanzien van jeugdhuizen

betreffende het Vlaamse beleid ten aanzien van jeugdhuizen stuk ingediend op 1834 (2012-2013) Nr. 1 7 december 2012 (2012-2013) Voorstel van resolutie van de heer Bart Van Malderen, de dames Tinne Rombouts, Danielle Godderis-T Jonck, Elisabeth Meuleman en Ulla

Nadere informatie

Vacature Stafmedewerker

Vacature Stafmedewerker Studentenraad KU Leuven vzw s Meiersstraat 5 3000 Leuven www.sturakuleuven.be Vacature Stafmedewerker Over Stura KU Leuven Studentenraad KU Leuven (Stura KU Leuven) vzw is de officiële studentenraad van

Nadere informatie

Sollicitatietips. ACLVB Jongeren

Sollicitatietips. ACLVB Jongeren Sollicitatietips ACLVB Jongeren Waar vind je vacatures en hoe begin je aan een sollicitatiebrief? Een paar nuttige tips. Waar begin ik? Je kan natuurlijk wachten tot je ideale job uit de lucht komt vallen.

Nadere informatie

Programma Kinderen Maken Muziek

Programma Kinderen Maken Muziek Programma Kinderen Maken Muziek Periode 2015-2017 Inleiding Kinderen Maken Muziek wil een bijdrage leveren aan het versterken van de sociale cohesie door kinderen samen een instrument te leren bespelen.

Nadere informatie

Sponsordossier Ithaka 26

Sponsordossier Ithaka 26 ithaka Sponsordossier Ithaka 26 Bedankt voor het doornemen van dit dossier. Hieronder stellen wij Ithaka, het beeldende kunstenfestival van LOKO - de Leuvense studentenkoepel, voor en bieden we u de kans

Nadere informatie

Leidraad voor een groepsgesprek Tijd:30 à 45 minuten, met 4 tot 16 personen/benodigdheden: post-its of blaadjes papier balpennen - flap

Leidraad voor een groepsgesprek Tijd:30 à 45 minuten, met 4 tot 16 personen/benodigdheden: post-its of blaadjes papier balpennen - flap Organiseer zelf je babbel over Mortsel! Leidraad voor een groepsgesprek Tijd:30 à 45 minuten, met 4 tot 16 personen/benodigdheden: post-its of blaadjes papier balpennen - flap Enkele tips: Zoek iemand

Nadere informatie

Incompany training voor coöperaties

Incompany training voor coöperaties Incompany training voor coöperaties 2016 Erkend dienstverlener voor de kmo-portefeuille Incompany trainingen: wij komen naar uw coöperatie. Coopburo, de coöperatieve dienstverlener van Cera, biedt: 1.

Nadere informatie

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen 3 Voorwoord Goed onderwijs is een belangrijke voorwaarde voor jonge mensen om uiteindelijk een betekenisvolle en passende plek in de maatschappij te krijgen. Voor studenten met een autismespectrumstoornis

Nadere informatie

tijd voor geletterdheid

tijd voor geletterdheid tijd voor geletterdheid weekvandegeletterdheid.be HANDLEIDING TIJD VOOR GELETTERDHEID Een toolkit om het geletterdheidbeleid van je school vorm te geven INLEIDING Een gezond vieruurtje meegeven, dat doe

Nadere informatie

Hartelijk welkom bij de inspiratiesessie van de regio.. GELDERLAND ARBEIDSWIJS 2017

Hartelijk welkom bij de inspiratiesessie van de regio.. GELDERLAND ARBEIDSWIJS 2017 Hartelijk welkom bij de inspiratiesessie van de regio.. GELDERLAND ARBEIDSWIJS 2017 Op naar een duurzame economie! Anders leren en werken, hoe doe je dat? Programma inspiratiesessie Welkom Inspiratiefilm

Nadere informatie

LIGHT. plan. jeugd. beleids

LIGHT. plan. jeugd. beleids LIGHT J E U G D E N B R U S S E L jeugd beleids plan voorwoord voorwoord Je bent jong of werkt met kinderen en jongeren in Brussel? Dan wil je natuurlijk weten wat er voor jou allemaal te beleven of te

Nadere informatie

Europese projecten in de praktijk. Maandag 8 december, Provincie West-Vlaanderen

Europese projecten in de praktijk. Maandag 8 december, Provincie West-Vlaanderen Europese projecten in de praktijk Maandag 8 december, Provincie West-Vlaanderen Europese projecten in de praktijk Waarom een Europees project? Hoe begin je aan een Europees project? Hoe stel je de aanvraag

Nadere informatie

Ons stappenplan om te komen tot jouw perfecte film.

Ons stappenplan om te komen tot jouw perfecte film. Ons stappenplan om te komen tot jouw perfecte film. Leuk! We gaan samen een film maken, maar wat houdt dat precies in? Hieronder staan de verschillende stappen van het maken van een film beschreven. Zo

Nadere informatie

Incompany trainingen voor coöperaties 2018

Incompany trainingen voor coöperaties 2018 Incompany trainingen voor coöperaties 2018 Cera, dienstverlening coöperatief ondernemen Ons aanbod voor coöperaties: 1. advisering en begeleiding 2. vorming, ontmoeting en sensibilisering 3. onderzoek

Nadere informatie

Van wafelenbak tot subsidiedossier. Sabine Craenen 23/2/2019 Geel

Van wafelenbak tot subsidiedossier. Sabine Craenen 23/2/2019 Geel Van wafelenbak tot subsidiedossier Sabine Craenen 23/2/2019 Geel Mijn ervaring Jij bent? Naam? Organisatie??? De financier Geld komt nooit alleen Jij De financier Welke inkomsten? Verkoop Subsidie Merchandising,

Nadere informatie

TOELICHTING HANDVEST SUCCESVOL VRIJWILLIGEN

TOELICHTING HANDVEST SUCCESVOL VRIJWILLIGEN TOELICHTING HANDVEST SUCCESVOL VRIJWILLIGEN Het Handvest succesvol vrijwilligen is opgevat als een handig en visueel aantrekkelijke tool. Het moet organisaties toelaten zich te profileren als vrijwilligersorganisatie(-dienst

Nadere informatie

welkom. brochure 2019

welkom. brochure 2019 welkom. brochure 2019 for those who make it possible. Possible is er voor mensen. Niet zomaar mensen, maar vakmensen zoals jij. Professionals die weten waar ze mee bezig zijn, hun vak beheersen en hun

Nadere informatie

Psychologie voor de AS

Psychologie voor de AS Psychologie voor de AS 12 april 2018 Hoe coach ik affectief op de effectiviteit van de OR Utopia gaat door, maar bewoners moeten helemaal opnieuw beginnen. De reality-serie Utopia van SBS 6 is gered. Aanvankelijk

Nadere informatie

sponsordossier ithaka 25

sponsordossier ithaka 25 ithaka sponsordossier ithaka 25 bedankt voor het doornemen van dit dossier. hieronder stellen wij ithaka, het beeldende kunstenfestival van LOKO - de leuvense studentenkoepel, voor & bieden we u de kans

Nadere informatie

Introductie FONDSENWERVING. door Carla van de Brake werkzaam bij

Introductie FONDSENWERVING. door Carla van de Brake werkzaam bij Introductie FONDSENWERVING door Carla van de Brake werkzaam bij Inleiding Waarom fondsen werven? 1. Fondsen willen hun geld graag kwijt aan maatschappelijke projecten/ontwikkelingen. 2. Georganiseerde

Nadere informatie

op vrijwillige voeten over vrijwilligersbeleid en hoe dit opzetten

op vrijwillige voeten over vrijwilligersbeleid en hoe dit opzetten op vrijwillige voeten over vrijwilligersbeleid en hoe dit opzetten 1 OP VRIJWILLIGE VOETEN In het huidige vrijwilligerslandschap is het niet altijd gemakkelijk om vrijwilligers bij te houden als organisatie

Nadere informatie

(Fiets)logistiek integreren in het lokale mobiliteitsbeleid

(Fiets)logistiek integreren in het lokale mobiliteitsbeleid (Fiets)logistiek integreren in het lokale mobiliteitsbeleid Dominique Ameele & Tijl Dendal Vlaamse Overheid Departement MOW Workshop event fietslogistiek 5/5/2017 Mechelen 1 1 2 Overzicht Duurzaam lokaal

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen AC-Kruidtuin - Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel Tel.: 02 211 82 11 www.favv.be Verantwoordelijke uitgever: Herman Diricks Februari

Nadere informatie

Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen. Ronde van Vlaanderen 2016

Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen. Ronde van Vlaanderen 2016 Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen Ronde van Vlaanderen 2016 2 - VVSG - Ronde van Vlaanderen maart 2016 Inhoud Op Vlaamse regering (18 december 2015) goedgekeurde

Nadere informatie

6Het voorbereidingsdraaiboek

6Het voorbereidingsdraaiboek DC 6Het voorbereidingsdraaiboek In dit dc-thema vind je informatie over het voorbereiden van een evenement. Het is een soort checklist van tien aandachtspunten, om te controleren of je niets vergeten bent.

Nadere informatie

De werking van de Beleids-en beheerscyclus

De werking van de Beleids-en beheerscyclus Achter de schermen De werking van de Beleids-en beheerscyclus Nu de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug zijn en het stof weer is gaan liggen, ontwaken de nieuwe gemeenteburen. In sommige steden en

Nadere informatie

Voorstel scholingstraject in de vorm van een game/competitie met praktijkopdrachten. Maatschappelijk relevant. Zowel persoonlijk als teamgericht

Voorstel scholingstraject in de vorm van een game/competitie met praktijkopdrachten. Maatschappelijk relevant. Zowel persoonlijk als teamgericht Voorstel scholingstraject in de vorm van een game/competitie met praktijkopdrachten. Kernwoorden: De tent in beweging Maatschappelijk relevant Focus op eigenaarschap Competitie element Zowel persoonlijk

Nadere informatie

vananaarbeter.com 10 TIPS VOOR EEN SUPER AANWERVING

vananaarbeter.com 10 TIPS VOOR EEN SUPER AANWERVING vananaarbeter.com 10 TIPS VOOR EEN SUPER AANWERVING Succes in je business start met goede mensen. Goede aanwervingen zijn cruciaal voor je toekomst. Een slechte aanwerving is niet alleen zonde van de verloren

Nadere informatie

Sweeburg advies training opleiding

Sweeburg advies training opleiding Sweeburg advies training opleiding Algemene Brochure Praktijkgerichte opleidingen en cursussen voor professionals individueel klassikaal incompany www.sweeburg.nl 1 Sweeburg Verbeter je kennis én haal

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 651 (2016-2017) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2016-2017 30 NOVEMBER 2016 VRAAG Commissie voor Welzijn, Gezondheid en Gezin van woensdag 30 november 2016 INTEGRAAL VERSLAG Hebben

Nadere informatie

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Je ouders kunnen perfecte last minute studie oriëntatiecoaches zijn, maar weten ze eigenlijk wel wat je dromen en ambities zijn? En omgekeerd: weet jij hoe jouw

Nadere informatie

PRAKTISCHE RICHTLIJNEN

PRAKTISCHE RICHTLIJNEN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN Wandels EEN WANDELMEETING DOE JE ZOALS JIJ ZELF HET BESTE INSCHAT. JIJ KENT JOUW COLLEGA S, TYPE MEETINGS EN OMGEVING NATUURLIJK HET BEST! ALS JE GRAAG EEN AANTAL RICHTLIJNEN WIL

Nadere informatie

Stap 2 - Breng oorzaken en gevolgen van het probleem in kaart. Kies eventueel één van de oorzaken of gevolgen als nieuw centraal probleem.

Stap 2 - Breng oorzaken en gevolgen van het probleem in kaart. Kies eventueel één van de oorzaken of gevolgen als nieuw centraal probleem. L Probleemanalyse Stap 1 - Bevraag je doelgroepen en kies één probleem dat je wil oplossen. Methodieken Focusgroep Interviews Wereldcafé Stap 2 - Breng oorzaken en gevolgen van het probleem in kaart. Kies

Nadere informatie

ONDERWIJS JOUW VERTEGENWOORDIGING AAN DE EDUCATION DEDICATION Maar vooral waarom?

ONDERWIJS JOUW VERTEGENWOORDIGING AAN DE EDUCATION DEDICATION Maar vooral waarom? ONDERWIJS JOUW VERTEGENWOORDIGING AAN DE FEB@LEUVEN WIE ZIJN ZE? Maak kennis met Comité Onderwijs. WAT DOEN ZE? PAL, Future Self, POC,... Lees er hier meer over! EDUCATION DEDICATION Maar vooral waarom?

Nadere informatie

Barometer lokale ouderenraden - Werking 2016

Barometer lokale ouderenraden - Werking 2016 Barometer lokale ouderenraden - Werking 2016 Aan de hand van een regelmatige barometerbevraging wenst de Vlaamse Ouderenraad, door de ogen van de lokale ouderenraden zelf, de noden en de evolutie van de

Nadere informatie

Aan de slag met het evaluatiemoment

Aan de slag met het evaluatiemoment KENNISDOSSIER KADERVORMING Aan de slag met het evaluatiemoment Modellen en denkoefeningen om je te ondersteunen bij een kadervormingsbeleid Inhoudsopgave 0 Inleidend... 1 0.1 Wat vraagt afdeling Jeugd?...

Nadere informatie

Agenda Iris 21: workshop van 8 februari 2010

Agenda Iris 21: workshop van 8 februari 2010 Agenda Iris 21: workshop van 8 februari 2010 Uitvoering, evaluatie en follow-up van het actieplan 1 e oefening in werkgroepen: follow-up van het actieplan naar 2012 toe Philippe Mertens Het actieplan wordt

Nadere informatie

Indeling hoger onderwijs

Indeling hoger onderwijs achelor & master Sinds enkele jaren is de structuur van het hoger onderwijs in België afgestemd op die van andere Europese landen. Hierdoor kan je makkelijker switchen tussen hogescholen en universiteiten

Nadere informatie

ADVIES. Raad Hoger Onderwijs. 29 januari 2009 RHO/IDR/ADV/002

ADVIES. Raad Hoger Onderwijs. 29 januari 2009 RHO/IDR/ADV/002 ADVIES Raad Hoger Onderwijs 29 januari 2009 RHO/IDR/ADV/002 Advies over het voorontwerp van decreet houdende de toekenning van subsidies voor de uitbouw, de coördinatie en de promotie van het sportaanbod

Nadere informatie

Workshop Communicatie. Hans Donkers CEO Concapps

Workshop Communicatie. Hans Donkers CEO Concapps Workshop Communicatie Hans Donkers CEO Concapps Intro Communicatie in Sport Wat gaan we doen komende uur? Workshop Communicatie Wat is communicatie? Voorstel rondje Wie ben je? Welke vereniging vertegenwoordig

Nadere informatie

voor toegankelijk jeugdwerk

voor toegankelijk jeugdwerk Inspiratiegids voor toegankelijk jeugdwerk www.jeugdwerkvoorallen.be Inhoud > Steuntje in de rug > Wie speelt mee? > Wij ondersteunen verschillende thema s > Inspiratie nodig? Nodig ons uit! > Ondersteuning

Nadere informatie

ruimte voor verschil

ruimte voor verschil ruimte voor verschil Jaarplan 2012 Stichting LGBT Groningen VOORWOORD 2011 was een rijk jaar. We lanceerden de eerste LGBT / GIDS voor stad en provincie. We voerden samen met het Alfa-college het project

Nadere informatie

ZUID-HOLLAND ZUID WERKDOCUMENT. 2 juli 2012

ZUID-HOLLAND ZUID WERKDOCUMENT. 2 juli 2012 ZUID-HOLLAND ZUID WERKDOCUMENT 2012 2013 2 juli 2012 Inhoudsopgave blz. Voorwoord 3 1. Inleiding 3 1.1 Missie, en doelstelling 3 1.1.1 Missie 1.1.2 Doelstelling 1.2 Bestuurlijke organisatie 4 1.3 Financieel

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten Datum 07/09/2007 [Gecoördineerde versie na de wijzigingen door het besluit van

Nadere informatie

VLAAMSE VERENIGING MEMORANDUM VVS VAN STUDENTEN. Verkiezingen mei 2014 VVS. VVS Memorandum 19 december 2013 0

VLAAMSE VERENIGING MEMORANDUM VVS VAN STUDENTEN. Verkiezingen mei 2014 VVS. VVS Memorandum 19 december 2013 0 VLAAMSE VERENIGING VAN STUDENTEN MEMORANDUM VVS Verkiezingen mei 2014 VVS VVS Memorandum 19 december 2013 0 VVS Memorandum (Verkiezingen 2014) Naar aanleiding van de verkiezingen in mei 2014 wil de Vlaamse

Nadere informatie

JAARPLAN 2016 Versie: 1.0 Datum: April 2016

JAARPLAN 2016 Versie: 1.0 Datum: April 2016 JAARPLAN 2016 Versie: 1.0 Datum: April 2016 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. JAARPLAN 2016... 3 3. BEGROTING 2016... 4 4. ORGANISATIE... 4 Bijlagen I Begroting 2016 Stichting Huize Lydia Jaarplan 2016

Nadere informatie

Betreft: Hulpmiddelen voor studenten met behoefte aan extra ondersteuning in het hoger onderwijs.

Betreft: Hulpmiddelen voor studenten met behoefte aan extra ondersteuning in het hoger onderwijs. Steunpunt Inclusief hoger Onderwijs Sint-Jorisstraat 71 8000 Brugge Betreft: Hulpmiddelen voor studenten met behoefte aan extra ondersteuning in het hoger onderwijs. Het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs

Nadere informatie

Kiezen voor het hoger onderwijs?! Infosessie

Kiezen voor het hoger onderwijs?! Infosessie Kiezen voor het hoger onderwijs?! Infosessie 2016-2017 INHOUD 1. Organisatie hoger onderwijs 2. Aanbod Hogeschool PXL 3. Leerkrediet 4. Slaagkans 6. Studiekeuzebegeleiding in Hogeschool PXL 1 1. Organisatie

Nadere informatie

Dienst Studieadvies. PROJECT GO INTERNATIONAL 26 oktober Infosessie: Financiering van je buitenlandse studies

Dienst Studieadvies. PROJECT GO INTERNATIONAL 26 oktober Infosessie: Financiering van je buitenlandse studies Dienst Studieadvies PROJECT GO INTERNATIONAL 26 oktober 2016 Infosessie: Financiering van je buitenlandse studies Inhoud van deze sessie De troeven van een buitenlandse studie De uitdagingen van een buitenlandse

Nadere informatie

Medezeggenschap van Vrijwilligers

Medezeggenschap van Vrijwilligers Terugkoppeling netwerkbijeenkomst 1 december 2014 Medezeggenschap van Vrijwilligers In deze derde en laatste bijeenkomst keken we opnieuw naar verschillende mogelijkheden om meedenken en meepraten van

Nadere informatie

ORGANISEER ZELF EEN LEUK EN PASSEND FUNDRAISING EVENT. SPREKER: Ruud van Eck van InDeRunning MODERATOR: Danny Wouters van WarChild

ORGANISEER ZELF EEN LEUK EN PASSEND FUNDRAISING EVENT. SPREKER: Ruud van Eck van InDeRunning MODERATOR: Danny Wouters van WarChild ORGANISEER ZELF EEN LEUK EN PASSEND FUNDRAISING EVENT SPREKER: Ruud van Eck van InDeRunning MODERATOR: Danny Wouters van WarChild WIE ZIJN WIJ? 2 Ruud van Eck ruud@inderunning.nl Danny Wouters Danny.wouters@warchild.nl

Nadere informatie

De parels benutten! Meedoen, meepraten en meedenken! Samenspraak! Medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming!

De parels benutten! Meedoen, meepraten en meedenken! Samenspraak! Medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming! Drie workshops over medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming 1. De parels benutten - voor leidinggevenden en medewerkers van organisaties 2. Meedoen, meepraten en meedenken

Nadere informatie

Advice2Change. Juist daarvoor is Advice2Change bijzonder geschikt! Dit kan op verschillende manieren worden ingevuld:

Advice2Change. Juist daarvoor is Advice2Change bijzonder geschikt! Dit kan op verschillende manieren worden ingevuld: Join2Change advies Een adviestraject kunnen we op verschillende manieren inrichten: Dit hangt af van een aantal factoren, zoals de aard en omvang van het probleem, de beschikbare tijd om tot een oplossing

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Persoonlijke Effectiviteit De cursus Persoonlijke Effectiviteit duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Jaarplan 2014 Ismes JAARPLAN Stichting Ismes

Jaarplan 2014 Ismes JAARPLAN Stichting Ismes JAARPLAN 2014 Stichting Ismes 1 1. Inleiding Dit is het eerste jaarplan van Stichting Ismes en heeft betrekking op 2014. De kaders voor het jaarplan zijn vastgelegd in het Beleidsplan periode 2014-2017/2019.

Nadere informatie

Een project van Jeelo gaat zo

Een project van Jeelo gaat zo Handleiding groep 3-8 Een project van Jeelo gaat zo Wijzers Jeelo heeft gele wijzers om samen met leerlingen te verkennen hoe een project van Jeelo in elkaar zit. Voor groep 3-4 wijzer 2007 Zo gaat een

Nadere informatie