Kinderen Baas #2. Over participatieve trajecten tussen cultuur- en jeugdorganisaties.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kinderen Baas #2. Over participatieve trajecten tussen cultuur- en jeugdorganisaties."

Transcriptie

1 Kinderen Baas #2 Over participatieve trajecten tussen cultuur- en jeugdorganisaties. JES en Lasso bieden met het project Kinderen Baas aan Brusselse jeugd- en cultuurorganisaties een platform om elkaar te leren kennen en samen een traject af te leggen. In 2015 startte het project met een mooie samenwerking tussen Roodebeekcentrum en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. Interviews: Anissa Metaoui - Redactie: Marijke Van Hassel - augustus TIPS AND TRICKS VAN KATHLEEN & ELKE 1. Neem de tijd om tot een win-win project te komen waar beide partners hun voordeel uit kunnen halen. 2. Toets je ideeën af met de doelstellingen die je als organisatie hebt. 3. Laat de kinderen zelf aan de slag gaan en beslissingen nemen en reik hen daarvoor de juiste informatie en tools aan. Zo vergroot je hun verantwoordelijkheidsgevoel. 4. Stem af op de sfeer van het moment en ga aan de slag met de reacties van de kinderen. 5. Laat de kinderen zoveel mogelijk zelf aan het woord, laat hen uiten wat ze mooi of niet mooi vinden en benadruk dat slechte ideeën of voorstellen niet bestaan. 6. Laat je inspireren door elkaars ideeën, dit werkt enorm verfrissend!

2 Samen met Kathleen Adriaenssens, educatief medewerker van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) en Elke Desutter, jeugdwerkster in Roodebeekcentrum, blikken we terug op de fijne samenwerking tussen beide organisaties tijdens het schooljaar Beiden gingen in de voorbereidende gesprekken op zoek naar hoe je een groep kinderen 'de baas' kon laten zijn in het museum. Al snel kwamen ze tot het idee om de groep het museum te laten verkennen door middel van het interviewen, schetsen en fotograferen van de museummedewerkers. Met een mooi grafisch vormgegeven boekje als eindresultaat. Lasso: Hoe verliep de samenwerking?' Kathleen: In het begin was het zoeken om met elkaars ideeën tot een win-win project te komen, dat heeft wat tijd gevraagd. Wat ik me nog levendig herinner is de eerste ontmoeting. Ik werd helemaal overdonderd door het enthousiasme en al haar ideeën. Ik heb een beetje een ander temperament en na dit eerste gesprek wist ik niet zo goed wat er allemaal terecht zou komen van al de ideeën. Een samenwerking opzetten is niet evident want iedereen werkt op zijn eigen manier op zijn domein. Bij een tweede overleg was Marijke van Hassel van Lasso aanwezig. Er werden toen veel vragen geopperd: Wat zullen we doen als we samenwerken? Wie heeft welke doelstelling?. Wat betekent dat Kinderen Baas? In hoeverre kan je kinderen de baas laten zijn? Hoe kan je dat sturen, of begeleiden? Bij alle ideeën werd steeds gepeild naar de doelstellingen en verwachtingen van elke organisatie en gingen we op zoek naar het idee waar beide organisaties zich het best in konden vinden. Uiteindelijk gaat het er niet over dat de ene beslist en dat andere volgt, de twee organisaties moeten evenwaardig zijn en evenveel kunnen bijdragen aan het eindresultaat. Dat werd door de bemiddeling van Lasso wel terug duidelijk: na deze bijeenkomst voelde ik dat er een goede basis voor samenwerking was en dat we tot iets goeds zouden kunnen komen. Elke: We kwamen tot de beslissing om samen met de groep een boekje te maken genaamd over wat een museum is en wat er te beleven valt, ze gaven het zelf de titel 'Museum Experts'. Zo konden de kinderen verschillende facetten van het museum leren kennen, en ook gebruik maken van de grafische en beeldende skills van de begeleiders van het Roodebeekcentrum. Dit zou de start worden van het project, een eerste verkennende samenwerking, waarbij er nog verdere acties konden volgen. Na het overleg met Lasso zijn we nog een drietal keer samengekomen om de praktische zaken te bespreken. Het neemt veel tijd om te overleggen en afspraken te maken.

3 Lasso: Hoe vertaal je participatie en inspraak in de praktijk?' Elke: De kinderen waren echt de Baas. Ze kropen in de rol van journalisten en stelden zelf een boekje samen. De voorbereiding gebeurde in het Roodebeekcentrum. Om te beginnen kreeg de groep uitleg over het museum en over verschillende documentatietechnieken: interviews afnemen, fotograferen, portretten tekenen, werken met de letterpers, typen met een schrijfmachine en hoe ze een boekje of magazine in elkaar kunnen steken. Vervolgens gingen ze zelf met deze kennis aan de slag in het museum. Nadien bepaalden ze zelf welke informatie zij wel of niet interessant vonden om uit te werken. Hoe het boekje eruit zou zien, de titel, de inhoud: daar beslisten ze zelf over! Kathleen: In het museum werden ze in kleine groepjes onderverdeeld. Elke groep koos een persoon om te interviewen en de taken werden verdeeld: iemand maakte een portret en iemand stelde de vragen. Hierdoor werd de mate van hun vrijheid verhoogd, elk kind kreeg de ruimte om spontaan mee te doen en een rol voor zichzelf te vinden. Elke groep had een begeleider, maar als ze de weg vroegen, dan kregen ze een plan en moesten ze zelf de weg zoeken. Dat was het principe tijdens het hele proces: wij reikten hen tools aan zodat ze zelf de beslissingen konden nemen om zo hun verantwoordelijkheidsgevoel aan te spreken.

4 Lasso: 'Was het nieuw voor je om participatief te werken?' Kathleen: Kinderen de baas laten zijn was wel een nieuw gegeven voor mij. In onze ateliers proberen we de creativiteit van elk kind zoveel mogelijk te stimuleren en de liefde voor de kunst en het kunstwerk aan te wakkeren, dat is iets wat we gemeenschappelijk hebben met het Roodebeekcentrum. Ik denk dat deze ervaring bijdraagt om de kinderen in onze ateliers nog meer zichzelf te laten zijn. Voor mij staat het kind altijd centraal. Is er veel uit het kind zelf gekomen dat mij geïnspireerd heeft om vragen te stellen? Is het kind nog aandachtig? Kan ik het prikkelen op een andere manier? Ik stem graag af op de sfeer van het moment en ga aan de slag met de reacties van de kinderen. Hierdoor voelen de kinderen aan dat ze hier zichzelf mogen zijn. Bij het project Kinderen Baas moet je er dubbel zo hard aan werken en dat gaat niet altijd even gemakkelijk. Tijd nemen is erg belangrijk, maar je leert er de kinderen wel beter door kennen. Elke: Deze manier van werken zorgt ervoor dat de kinderen minder geremd zijn in hun spontaniteit. Natuurlijk moeten ze zich gedragen of aan de regels houden: stel dat ze beginnen te roepen, dan is het een teken dat ze zich ongemakkelijk voelen, en moet je daaraan werken. Verder denk ik dat het hen stimuleert om te mogen zijn wie ze zijn. Slechte voorstellen bestaan niet, ze kunnen zelf zeggen wat ze mooi vinden en wat niet. Ik denk dat dit de groep sterker maakt, iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Lasso: Wat waren de struikelblokken en wat doe je volgende keer anders?' Elke : Het Koninklijk musea voor Schone Kunsten is een grote instelling. Veel dingen moeten tijdig aangevraagd worden en bij de juiste personen gecommuniceerd worden. In het begin liep dit wat stroef doordat beide organisaties elkaar moesten leren kennen. Kathleen: Ik zou nog meer tijd nemen om alles grondig uit te werken met de partnerorganisatie. We moesten elkaar als professional, elkaars manier van communiceren en werken leren kennen. Nu is het snel gegaan omwille van de periode waarin we het wilden laten doorgaan. Een betere opstartperiode is zeker een aandachtspunt. Verder is het niet altijd vanzelfsprekend om bepaalde ideeën in de praktijk om te zetten. Ik moest bijvoorbeeld bij de collega's persoonlijk langsgaan om hun medewerking te vragen voor een interview.

5 Lasso: Wat waren de succesfactoren en wat zou je zeker behouden volgende keer?' Kathleen: Deze samenwerking heeft mij heel wat nieuwe ideeën gegeven om de dingen anders te bekijken, anders dan wanneer ik het alleen zou hebben gedaan. Die nieuwe input is erg verfrissend. Elke: Voor mij was dit het feit dat de kinderen zelfstandig aan de slag konden gaan. Ze konden zichzelf uiten en hun eigen interesses in het boekje plaatsen wat zich ook vertaalde in hun enthousiasme en gedrevenheid. Ook de samenwerking en het contact met het museum vind ik een echte meerwaarde voor onze organisatie. Het project eindigt hier niet voor ons. De samenwerking wordt zeker verdergezet. Lasso: Wat waren de hoogtepunten? Kathleen: Een emotioneel moment was toen één van de meisjes een portret van me tekende. Het was uitgerekend het meisje waar ik de eerste dag een conflict mee had. Uiteindelijk bleek dat ze niet alles begreep in het Nederlands, wat we dan snel opgelost hebben door regelmatig eens over te schakelen naar het Frans. Ik vond het fantastisch mooi hoe mijn band met haar groeide op een paar dagen tijd. Elke: Het enthousiasme van de kinderen om mensen van het museum te interviewen verwonderde me sterk: ze waren echt gedreven om hun boekje zo interessant mogelijk te maken. Ook de reacties van de collega's van Kathleen op het boekje waren heel fijn.

6 Stappenplan / Kennismaking op het startmoment van Kinderen Baas / Overleg met Lasso en hier opvolgend een paar voorbereidende gesprekken 3/ Speelweek met kennismaking met het museum en uitvoering van het boekje. 4/ Afwerken van het boekje in de ateliers van het Roodebeekcentrum 5/ Ontmoeting met de grafische dienst van het museum, voorstelling van het boekje. 6/ Evaluatie tussen de partners - uittekenen van een vervolgtraject Meer info over het project Kinderen Baas vind je hier >>>

7 TIPS AND TRICS VAN LIES & SARA

7 TIPS AND TRICS VAN LIES & SARA Kinderen Baas #1 JES en Lasso bieden met het project Kinderen Baas aan Brusselse jeugd- en cultuurorganisaties een platform om elkaar te leren kennen en samen een traject af te leggen. Het project startte

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

In een notendop. Cachet: wie zijn we, wat doen we? Betrokkenheid bij de totstandkoming van het nieuwe decreet. Gebaseerd op verhalen/ervaringen

In een notendop. Cachet: wie zijn we, wat doen we? Betrokkenheid bij de totstandkoming van het nieuwe decreet. Gebaseerd op verhalen/ervaringen 1 In een notendop Cachet: wie zijn we, wat doen we? Betrokkenheid bij de totstandkoming van het nieuwe decreet Gebaseerd op verhalen/ervaringen Niet 1 waarheid, niet 1 mening van DE jongere in jeugdhulp

Nadere informatie

03 05 09 13 17 19 21 08 17 03 05 21 31 03 13 19 09 50 "In mijn praktijk zie ik vaak mensen met klachten die passen bij overspannenheid, vermoeidheid. Vaak is dat gerelateerd aan het werk. Zeker als

Nadere informatie

Docentenhandleiding RADICALLY MINE!

Docentenhandleiding RADICALLY MINE! Docentenhandleiding RADICALLY MINE! Het Van Abbemuseum saai? Vergeet het maar! In het kader van de Radically Mine gaan leerlingen op uiteenlopende manieren aan de slag om een bijdrage te leveren aan dit

Nadere informatie

Autonomie ervaren betekent dat je je werk graag doet en zinvol vindt. De volgende vragen peilen naar jouw ervaringen.

Autonomie ervaren betekent dat je je werk graag doet en zinvol vindt. De volgende vragen peilen naar jouw ervaringen. 5.3.1 AUTONOMIE Autonomie ervaren betekent dat je je werk graag doet en zinvol vindt. De volgende vragen peilen naar jouw ervaringen. Met deze vraag / vragen krijg je een zicht op hoe de medewerker autonomie

Nadere informatie

voor toegankelijk jeugdwerk

voor toegankelijk jeugdwerk Inspiratiegids voor toegankelijk jeugdwerk www.jeugdwerkvoorallen.be Inhoud > Steuntje in de rug > Wie speelt mee? > Wij ondersteunen verschillende thema s > Inspiratie nodig? Nodig ons uit! > Ondersteuning

Nadere informatie

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied.

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied. UITGAVE NR 2 ATELIER SPECIAAL JANUARI 2014 Eerste Atelier Speciaal een groot succes In november vond de eerste Atelier Speciaal plaats op Olivijn. Mede dankzij een groep van 16 enthousiaste vrijwilligers

Nadere informatie

Waarderend organiseren. Doelen. Titel samenkomst 29 mei Succeservaring: oefening (werkblad) Naam van de spreker of dienst 1

Waarderend organiseren. Doelen. Titel samenkomst 29 mei Succeservaring: oefening (werkblad) Naam van de spreker of dienst 1 Waarderend organiseren SOK-congres 8 juni 2018 Annick Keunen en Johan Fouquaer t Pedagogische begeleiding r egio Mechelen-Br ussel Doelen De deelnemers: Je maakt kennis met de methodiek van waarderend

Nadere informatie

Woensdag 16 november Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Aankondiging Canvascollectie PSK, Brussel

Woensdag 16 november Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Aankondiging Canvascollectie PSK, Brussel Woensdag 16 november 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Aankondiging Canvascollectie PSK, Brussel Dames en heren, Chère collègue ministre (Fadila) Laanan,

Nadere informatie

CultuurWerkt! altijd, overal en voor iedereen. Voor jouw organisatie. Beleving & Impact. Hoe CultuurWerkt! Cultuur op de werkvloer

CultuurWerkt! altijd, overal en voor iedereen. Voor jouw organisatie. Beleving & Impact. Hoe CultuurWerkt! Cultuur op de werkvloer Initiatief van Stichting Stimulering Kunst en Cultuur Voor jouw organisatie Hoe altijd, overal en voor iedereen Beleving & Impact 4 Cultuur op de werkvloer 5 Hoe 6 4 Beleving & Impact Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

I N F O 4 D A C O S T A S C H O O L H O O G R A V E N

I N F O 4 D A C O S T A S C H O O L H O O G R A V E N I N F O 4 D A C O S T A S C H O O L H O O G R A V E N 2 018 1 november De nieuwe mediatoren IN DEZE INFO Bedankt ouders! Het jaarplan Laat-zien-wat-je-kan-show Zelfstandig Leren op de Da Costaschool Klassenpresentatie

Nadere informatie

CREATIVITEIT KUN JE LEREN! ICC netwerkdag, 31 mei 2018 Ellie van den Bomen

CREATIVITEIT KUN JE LEREN! ICC netwerkdag, 31 mei 2018 Ellie van den Bomen CREATIVITEIT KUN JE LEREN! ICC netwerkdag, 31 mei 2018 Ellie van den Bomen Programma Wat is creativiteit? Creatieve mensen en hun kenmerken Het creatief proces Hoe herken je creativiteit bij kinderen?

Nadere informatie

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN Het doel van het drie weken plan van Follow the Honey is een dagelijkse gewoonte op te bouwen van naar binnen gaan, met je aandacht bij Jezelf zijn*. Binnen is bij je hart,

Nadere informatie

GWT: Gemeenschappelijke werktijd

GWT: Gemeenschappelijke werktijd GWT: Gemeenschappelijke werktijd Benaming (actie) Beginsituatie en/ of weergave van de problematiek Link met de basisprincipes Gemeenschappelijke werktijd 2 e graad. Op onze school is elke klas enorm divers:

Nadere informatie

KENNISMAKING: RATATOUILLE & BEURS- SCHOUWBURG

KENNISMAKING: RATATOUILLE & BEURS- SCHOUWBURG KENNISMAKING: RATATOUILLE & BEURS- SCHOUWBURG WIE: RATATOUILLE/D BROEJ & BEURSSCHOUWBURG LOCATIE: SCHAARBEEK & BRUSSEL BETROKKEN TIENERS: 15- EN 16-JARIGEN Ratatouille zocht naar manieren om meer met kunstenaars

Nadere informatie

Vers Bloed. diensten bib, cultuur, jeugd, kermissen, markten, toerisme & museum Jan Vaerten en Heemkundig museum. A-ha Mee-maken en Samen

Vers Bloed. diensten bib, cultuur, jeugd, kermissen, markten, toerisme & museum Jan Vaerten en Heemkundig museum. A-ha Mee-maken en Samen Vers Bloed diensten bib, cultuur, jeugd, kermissen, markten, toerisme & museum Jan Vaerten en Heemkundig museum A-ha Mee-maken en Samen Rechterboezem - bewaren Archief Musea Gemeente Bibliotheek Gemeenschappelijk

Nadere informatie

Kennismaking. lokale adviesraden samen sterk. De Wakkere Burger vzw Provinciebestuur Oost-Vlaanderen. Over dit vormingsaanbod

Kennismaking. lokale adviesraden samen sterk. De Wakkere Burger vzw Provinciebestuur Oost-Vlaanderen. Over dit vormingsaanbod lokale adviesraden samen sterk een vormingsaanbod van het provinciebestuur oost - vlaanderen Over dit vormingsaanbod Aanbod van het provinciebestuur Uitgevoerd door De Wakkere Burger vzw Inspiratie: mogelijke

Nadere informatie

Cijfer kunstzaal. Prima Leuk, leerzaam 9 Heel tevreden

Cijfer kunstzaal. Prima Leuk, leerzaam 9 Heel tevreden Hoe tevreden was je over het bezoek aan de kunstzaal? Tijdsduur kunstzaal? Wat vonden de leerlingen van het bezoek aan de kunstzaal? kunstzaal Hoe tevreden was je over de workshop? 1 Erg tevreden, de dames

Nadere informatie

Draaiboek mini-burgerkabinet

Draaiboek mini-burgerkabinet Draaiboek mini-burgerkabinet 31 januari 2018 7 april 2018 Wat is het burgerkabinet en wanneer vindt dit alles plaats? Vlaams minister van Cultuur,, Jeugd en Brussel Sven Gatz wil burgers betrekken bij

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

COMMnet. KMnet. het netwerk van federale communicatoren. het netwerk van federale kennisbeheerders

COMMnet. KMnet. het netwerk van federale communicatoren. het netwerk van federale kennisbeheerders 2012 COMMnet het netwerk van federale communicatoren KMnet het netwerk van federale kennisbeheerders Aan jou de keuze! WELKE SOORTEN ACTIVITEITEN? - COMM-activiteiten, gericht op thema s eigen aan het

Nadere informatie

Spreek de gulden regel af dat de deelnemers de opname kunnen laten stopzetten wanneer zij of de kinderen zich ongemakkelijk voelen.

Spreek de gulden regel af dat de deelnemers de opname kunnen laten stopzetten wanneer zij of de kinderen zich ongemakkelijk voelen. Goede filmafspraken! Een vertrouwensband Tijdens de opname zet je je waarderende, ondersteunende en coachende vaardigheden al in. Immers, het opbouwen van een vertrouwensband start al tijdens de eerste

Nadere informatie

Uitkomsten bijeenkomst #Team16

Uitkomsten bijeenkomst #Team16 Uitkomsten bijeenkomst #Team16 23 mei 2013 #Team16 #Team16 vormt een belangrijk klankbord voor het (CGL)programma #Jeugdimpuls. Het bestaat uit 4 jongeren, 4 ouders, 4 onderwijsprofessionals en 4 gezondheidsprofessionals

Nadere informatie

Een bezoek aan een voorstelling van Artemis laten we graag verlopen als een sprong met afzet, zweeffase en landing.

Een bezoek aan een voorstelling van Artemis laten we graag verlopen als een sprong met afzet, zweeffase en landing. Beste leerkracht, s-hertogenbosch, maart 2018 Binnenkort bezoek je met je klas de theatervoorstelling De onzichtbare man van Theater Artemis. Twee artiesten, een theatertechnicus en een muzikant wachten

Nadere informatie

Sociale innovatie, jeugdwerkers doen dat voortdurend. Het krijgt alleen dat chique begrip niet opgeplakt. Maar de drang om te vernieuwen en te groeien

Sociale innovatie, jeugdwerkers doen dat voortdurend. Het krijgt alleen dat chique begrip niet opgeplakt. Maar de drang om te vernieuwen en te groeien Sociale innovatie, jeugdwerkers doen dat voortdurend. Het krijgt alleen dat chique begrip niet opgeplakt. Maar de drang om te vernieuwen en te groeien is eigen aan de positieve, wakkere blik van creatieve

Nadere informatie

KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs. Editie

KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs. Editie KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs Editie 2011-2012 Onderwijscommunicatie ontwikkelt zich Communicatie is een belangrijk thema geworden binnen het onderwijs. Schooldirecties

Nadere informatie

Informatiedocument kennismakingsbijeenkomst nonliners Voor SeniorWeb Leercentra

Informatiedocument kennismakingsbijeenkomst nonliners Voor SeniorWeb Leercentra Informatiedocument kennismakingsbijeenkomst nonliners Voor SeniorWeb Leercentra Speciale aandacht voor senioren die nog nooit met een computer, tablet of internet hebben gewerkt Er zijn nog teveel digibeten

Nadere informatie

Lorem Ipsum JOPA. JOngerenPArticipatie in de praktijk

Lorem Ipsum JOPA. JOngerenPArticipatie in de praktijk Lorem Ipsum JOPA JOngerenPArticipatie in de praktijk Lorem Ipsum 2 Inhoudsopgave Pg 3 De participatieladder Model Uitleg Pg 6 Het alternatief participatiemodel Uitleg Model Pg 8 Praktische tips Top tips

Nadere informatie

3. Vreedzame wijk 3.1. Petra Jongerius, sociaal makelaar wijk & co Ontstaan vreedzame wijk

3. Vreedzame wijk 3.1. Petra Jongerius, sociaal makelaar wijk & co Ontstaan vreedzame wijk 3. Vreedzame wijk 3.1. Petra Jongerius, sociaal makelaar wijk & co Petra Jongerius is sociaal makelaar en werkt vanuit welzijn. Ze is verbonden aan de Brede School Overvecht. Ontstaan vreedzame wijk Vreedzame

Nadere informatie

Verslag themanamiddag Een museum toegankelijk maken

Verslag themanamiddag Een museum toegankelijk maken Verslag themanamiddag Een museum toegankelijk maken Plaats: Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen Datum: 21 maart 2013 Om de twee maanden organiseert het Fonds Vrijetijdsparticipatie een themanamiddag

Nadere informatie

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek,

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, 4 INZICHTEN De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, waarbij 37 trainers en coaches een seizoen lang intensief zijn gevolgd. Dit onderzoek

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

De 7 stappen van je participatieproces - handleiding

De 7 stappen van je participatieproces - handleiding De 7 stappen van je participatieproces - handleiding 1 1) Doelstellingen helder krijgen De eerste vraag die we moeten beantwoorden is niet Hoe gaan we dit doen? maar wel vragen zoals: - Waarom doen we

Nadere informatie

1 Doe jij ook mee?! Team in beweging - Nu beslissen Steunpunt Diversiteit & Leren

1 Doe jij ook mee?! Team in beweging - Nu beslissen Steunpunt Diversiteit & Leren Nu beslissen De motieven om te starten met leerlingenparticipatie kunnen zeer uiteenlopend zijn, alsook de wijze waarop je dit in de klas of de school invoert. Ondanks de bereidheid, de openheid en de

Nadere informatie

Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs

Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs Gebakken Lucht Piero Manzoni Merda d artista no. 58, 1961 blikje, etiket 4,8 x 64 cm Fondazione Piero Manzoni, Milaan Museumles bij de tentoonstelling

Nadere informatie

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 is de Levend Evangelie Gemeente gemeentebreed bezig met het onderwerp GEBED. Op verzoek

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken.

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. welkom Binnen een co-creatie ontwikkel je samen met een leerkracht een antwoord op de vraag van de school vanuit

Nadere informatie

Uw meest belangrijke ervaring met samenwerken. Met wie? Wat gebeurde er? Welke levensles trok u eruit?

Uw meest belangrijke ervaring met samenwerken. Met wie? Wat gebeurde er? Welke levensles trok u eruit? De vraag op het symposium: Wij begint met mij 19 juni 2013: Uw meest belangrijke ervaring met samenwerken. Met wie? Wat gebeurde er? Welke levensles trok u eruit? Ervaringen met samenwerken. 32 deelnemers

Nadere informatie

AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE

AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE De onderste helft van het coverbeeld is een kunstwerk van Maartje Korstanje. De bovenste helft van het coverbeeld is gemaakt

Nadere informatie

HOE STIMULEER JE HET GEBRUIK VAN INTRANET?

HOE STIMULEER JE HET GEBRUIK VAN INTRANET? AANTAL SLIDES 39 HOE STIMULEER JE HET GEBRUIK VAN INTRANET? 36 TIPS & TRICKS 02 39 VEEL ORGANISATIES ZETTEN HET INTRANET IN OM DE INTERNE COMMUNICATIE IN GOEDE BANEN TE LEIDEN. DE VOORDELEN ZIJN EVIDENT.

Nadere informatie

Handleiding voor docenten

Handleiding voor docenten Handleiding voor docenten Educatieproject Design en techniek Design en techniek in het kort Kunstructeur gaat verder als Design en techniek. Sinds mei 2018 zijn wij van Stedelijk Museum s-hertogenbosch

Nadere informatie

Filosoferen over kunst. Educatief programma over kunst voor primair en voortgezet onderwijs. 4 k i d s

Filosoferen over kunst. Educatief programma over kunst voor primair en voortgezet onderwijs. 4 k i d s de kunstuitleen arnhem thuis in beeldende kunst Filosoferen over kunst Educatief programma over kunst voor primair en voortgezet onderwijs 4 k i d s Verder kijken dan je neus lang is Zonder kunst is het

Nadere informatie

Evaluatie Laat ze lezen!

Evaluatie Laat ze lezen! Evaluatie Laat ze lezen! Interne en externe evaluatie van de eerste regiobijeenkomst op 01-11-2018 Deelnemende bibliotheken: Amstelland BplusC Haarlemmermeer Zuid- Kennemerland Voorbereiding Positief:

Nadere informatie

Tentoonstelling Beeldende Kunst Middeleeuwen

Tentoonstelling Beeldende Kunst Middeleeuwen Tentoonstelling Beeldende Kunst Middeleeuwen De Middeleeuwen kennen verschillende stijlen en uitingsvormen van religieuze thema s Om de leerlingen hier een goed inzicht in te geven en zelf mee aan te slag

Nadere informatie

Commissie voor Onderwijs en Gelijke Kansen

Commissie voor Onderwijs en Gelijke Kansen vergadering C209 OND21 zittingsjaar 2009-2010 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Onderwijs en Gelijke Kansen van 29 april 2010 2 Commissievergadering nr. C209 OND21 (2009-2010) 29 april 2010

Nadere informatie

Een studie naar de effecten van de Verhalentafel op bewoners van zeven verzorgingshuizen/woonzorgcentra

Een studie naar de effecten van de Verhalentafel op bewoners van zeven verzorgingshuizen/woonzorgcentra De Verhalentafel Een studie naar de effecten van de Verhalentafel op bewoners van zeven verzorgingshuizen/woonzorgcentra Amsterdam, februari 2005 - Samenvatting J.J. Nieuwesteeg J.P. Osté L. Horn C.P.M.

Nadere informatie

Kleur het bos van je dromen

Kleur het bos van je dromen Page 1 of 6 BOS+ - één van de projecten uit het projectenfonds van Stadslab2050 - zet zich in voor beter en meer bos in Vlaanderen en de wereld. Voor hun project nodigen ze elk jaar 8 klassen uit om deel

Nadere informatie

Open venster. Open venster. beeld van de leercirkels Leiderschap en Talentontwikkeling

Open venster. Open venster. beeld van de leercirkels Leiderschap en Talentontwikkeling Open venster Open venster beeld van de leercirkels Leiderschap en Talentontwikkeling Open venster De wereld verandert en overheden moeten mee veranderen. Maar hoe doe je dat, hoe Open venster kan je dat

Nadere informatie

Jaarplan schooljaar

Jaarplan schooljaar Jaarplan schooljaar 2013-2014 Arnhem, september 2013 Voor u ligt het jaarplan schooljaar 2013-2014. Dit jaarplan bevat de uitgangspunten en doelen die centraal staan bij de invulling van het betreffende

Nadere informatie

belangrijke data oktober 2016 nr. 8

belangrijke data oktober 2016 nr. 8 belangrijke data..... 28 oktober 2016 nr. 8 Maa 31 oktober Voorlichtings bijeenkomst gemeentelijke voorzieningen Maa 31 oktober Start schooltandarts Maa 31 oktober Start mentorentraining groep 7+8 Maa

Nadere informatie

Vragen Hoe kan je veiligheid inbouwen zodat je alle leerlingen kan betrekken? Vraag Hoe kan je de ideeënbus actief en betekenisvol maken?

Vragen Hoe kan je veiligheid inbouwen zodat je alle leerlingen kan betrekken? Vraag Hoe kan je de ideeënbus actief en betekenisvol maken? Methodiek Kringgesprek Beter samen leven en meer leren in de klas. Een participatieve sfeer in de klas of op de school kan men op verschillende manieren bewerkstelligen. Werken met kringgesprekken is hierbij

Nadere informatie

Waarom zou je de doelgroep 1 vragen om mee te werken aan het Festival van het Leren?

Waarom zou je de doelgroep 1 vragen om mee te werken aan het Festival van het Leren? Saturday, 11 April 2009 11:31 Last Updated Wednesday, 15 April 2009 07:57 Waarom zou je de doelgroep 1 vragen om mee te werken aan het Festival van het Leren? Wanneer leden van de doelgroep meewerken aan

Nadere informatie

Leer- en ontwikkelgroepen

Leer- en ontwikkelgroepen Leer- en ontwikkelgroepen Programma Kennismaking Stappenplan LEON LEON en jouw organisatie Wat is een leer-en ontwikkelgroep? Met leer- en ontwikkelgroepen slaan school en lokale organisaties de handen

Nadere informatie

OP BEZOEK BIJ EEN TECHNISCH BEDRIJF. Handleiding voor bedrijven

OP BEZOEK BIJ EEN TECHNISCH BEDRIJF. Handleiding voor bedrijven OP BEZOEK BIJ EEN TECHNISCH BEDRIJF Handleiding voor bedrijven INLEIDING We hoeven u waarschijnlijk niet te vertellen hoe belangrijk techniek is in onze samenleving. En ook niet dat er al enige jaren een

Nadere informatie

ALS JE HET MIJ VRAAGT... Ideeën voor de nieuwe locatie in Horst.

ALS JE HET MIJ VRAAGT... Ideeën voor de nieuwe locatie in Horst. ALS JE HET MIJ VRAAGT... Ideeën voor de nieuwe locatie in Horst. Dichterbij maakt een plan voor de locaties in Horst. Jij krijgt een nieuwe plek in Horst om te leven en te werken. Dichterbij verzamelt

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Op donderdag 16 oktober organiseerde de gemeente Amersfoort een netwerkbijeenkomst communicatie over de beweging

Nadere informatie

Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef. Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt

Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef. Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt Programma van de workshop Korte toelichting bij het spel Kwaliteit Troef Kennismaken met de spelkaarten Reflectie

Nadere informatie

VOORTRAJECT TAALBELEID

VOORTRAJECT TAALBELEID VOORTRAJECT TAALBELEID Interactieve werkvormen Sophie Stroobants Wie is wie? Dienst onderwijsondersteuning Mechelen Opdrachtgever van het traject Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO) Inhoudelijk vormgever

Nadere informatie

OPEN SPACE TECHNIEK: 6 WERKGROEPEN. WEERGAVE VAN DE FLAPPEN

OPEN SPACE TECHNIEK: 6 WERKGROEPEN. WEERGAVE VAN DE FLAPPEN OPEN SPACE TECHNIEK: 6 WERKGROEPEN. WEERGAVE VAN DE FLAPPEN Hoe wordt de participatie, de inbreng van leerlingen zelf vorm gegeven? Vraag van het Stimuleringsfonds Brede School Antwerpen Basis: - Verkiezing

Nadere informatie

Klanttest Blok 4. Féline van der Putten Top Ondernemen Anne-Marije

Klanttest Blok 4. Féline van der Putten Top Ondernemen Anne-Marije Klanttest Blok 4 Féline van der Putten Top Ondernemen Anne-Marije Poorter @usthecollective 1 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Testcase 4 Doelen 5 De voorbereidingen 6 Klanttest II 7 Evaluatie 8 Eindconclusie

Nadere informatie

Het belang van een goede samenwerking

Het belang van een goede samenwerking Het belang van een goede samenwerking Voorbeeld stresstest samenwerking onderwijs-bedrijfsleven Versie 1.0 24 februari 2016 Inhoud 1. Voorwoord... 2 Het belang van een goede samenwerking... 2 De stresstest...

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst 3 september 2015 Netwerk Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming

Verslag bijeenkomst 3 september 2015 Netwerk Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming Verslag bijeenkomst 3 september 2015 Netwerk Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming Lunchbijeenkomst leernetwerk Voorafgaand aan de landelijke netwerkbijeenkomst is het leernetwerk bij elkaar gekomen

Nadere informatie

MAAK VAN JE KLAS EEN WERELDKLAS VOORTGEZET ONDERWIJS EDUCATIEF AANBOD 19/20

MAAK VAN JE KLAS EEN WERELDKLAS VOORTGEZET ONDERWIJS EDUCATIEF AANBOD 19/20 MAAK VAN JE KLAS EEN WERELDKLAS VOORTGEZET ONDERWIJS EDUCATIEF AANBOD 19/20 KIJK MET EEN OPEN BLIK Dit was de mooiste dag van de wereld verzuchtte Mounir toen hij ons museum uitliep. Een beter compliment

Nadere informatie

Vakantieland of crisisland

Vakantieland of crisisland Vakantieland of crisisland Crisis graad 1 Lesvoorbereiding Projecteer de foto's van Zuid-Europa. Print de 4 tekeningen van kinderen: Dora uit Griekenland, Carlos uit Spanje, Sofia uit Italië, Thomas uit

Nadere informatie

De provincie Vlaams-Brabant je jeugdbeleid!

De provincie Vlaams-Brabant je jeugdbeleid! De provincie Vlaams-Brabant je jeugdbeleid! De provincie Vlaams-Brabant je jeugdbeleid! Naar een verdieping hoger met je gemeentelijk jeugdbeleid, of een volledige make-over? PROCEDURE Vraag je begeleiding

Nadere informatie

ACTIEF TOEZICHT. Informeren en structurele maatregelen

ACTIEF TOEZICHT. Informeren en structurele maatregelen ACTIEF TOEZICHT Hoe kun je leerlingen minder lang laten stilzitten? Hoe jij de groep begeleidt, heeft een grote impact. Actief toezicht hangt samen met het ruimere begrip activerend toezicht. Door actief

Nadere informatie

Inhoudstafel keuzemoment Chicago Jongeren Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht:... 2 Praktische voorbereiding...

Inhoudstafel keuzemoment Chicago Jongeren Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht:... 2 Praktische voorbereiding... Inhoudstafel keuzemoment Chicago Jongeren Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht:... 2 Praktische voorbereiding... 2 Duur... 2 Locatie... 2 Materiaal... 2 Voorbereiding...

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING WHAT THE ART?!

DOCENTENHANDLEIDING WHAT THE ART?! DOCENTENHANDLEIDING WHAT THE ART?! What the Art?! is een videoserie ontwikkeld door de Blikopeners van het Stedelijk Museum Amsterdam. Blikopeners zijn open-minded jongeren die in het Stedelijk Museum

Nadere informatie

Actieplan Oostende. 1. Achtergrond

Actieplan Oostende. 1. Achtergrond Actieplan Oostende 1. Achtergrond Filip De Rynck (Hogeschool Gent) en Jim Baeten (tri.zone) begeleiden dit project. Gwenny Cooman is de interne coördinator voor Oostende. 2. Wat bedoelen we met participatiebeleid?

Nadere informatie

Coalitielid met hart en ziel

Coalitielid met hart en ziel Coalitielid met hart en ziel Samenwerken vind ik belangrijk omdat... Peter Rooze 29 januari 2011 Teambuilding en samenwerking. Resultaten: 1. Kennismaking met - motieven van - collega s. 2. Betere samenwerking.

Nadere informatie

tijd voor geletterdheid

tijd voor geletterdheid tijd voor geletterdheid weekvandegeletterdheid.be HANDLEIDING TIJD VOOR GELETTERDHEID Een toolkit om het geletterdheidbeleid van je school vorm te geven INLEIDING Een gezond vieruurtje meegeven, dat doe

Nadere informatie

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden.

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. Het Kindgesprek. Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. 1 Inleiding. Door gesprekken met kinderen te voeren willen we de betrokkenheid

Nadere informatie

De magie van Florerend Verkennen Geknipt om te bouwen aan zelfsturing. Intro

De magie van Florerend Verkennen Geknipt om te bouwen aan zelfsturing. Intro De magie van Florerend Verkennen Geknipt om te bouwen aan zelfsturing Door Pepijn Happel Intro We zijn zo gewend te focussen op wat niet werkt, daarbij geholpen door traditionele probleemoplossende methoden,

Nadere informatie

Verslag sessie 3: Op zoek naar nieuwe modellen van cultuurparticipatie

Verslag sessie 3: Op zoek naar nieuwe modellen van cultuurparticipatie Verslag sessie 3: Op zoek naar nieuwe modellen van cultuurparticipatie INTRODUCTIE (door An Van Den Bergh) Voorbeelden van verschillende participatieve praktijken - Onze rijkdom - Theater stap - Open deur

Nadere informatie

Incompany trainingen voor coöperaties 2018

Incompany trainingen voor coöperaties 2018 Incompany trainingen voor coöperaties 2018 Cera, dienstverlening coöperatief ondernemen Ons aanbod voor coöperaties: 1. advisering en begeleiding 2. vorming, ontmoeting en sensibilisering 3. onderzoek

Nadere informatie

voor al jou mooie plaatjes Bemind Fotografie uit het hart

voor al jou mooie plaatjes Bemind Fotografie uit het hart Bemind Fotografie uit het hart voor al jou mooie plaatjes Wie is bemind? Bemind; geliefd, geliefkoosd, lief, na aan het hart, naverwant,teergeliefd. In 2012 begon ik voor het eerst te bloggen. Ik was een

Nadere informatie

Competenties en talenten in het vrijwilligerswerk. Studiedag Week van de Vrijwilliger 28/2

Competenties en talenten in het vrijwilligerswerk. Studiedag Week van de Vrijwilliger 28/2 Competenties en talenten in het vrijwilligerswerk Studiedag Week van de Vrijwilliger 28/2 Stelling 1 Waarom zou je? Een echt win-win! Een sterkere ploeg waardoor je vlotter kunt werken aan je doelstelling

Nadere informatie

DEEL, LEER EN INSPIREER

DEEL, LEER EN INSPIREER DEEL, LEER EN INSPIREER Artemis is hét netwerk voor professionals waar je ervaringen uitwisselt met vrouwen die eenzelfde passie voor hun werk delen. In een ontspannen sfeer bouw je een interessant netwerk

Nadere informatie

Quiz Welk type verkoper ben jij?

Quiz Welk type verkoper ben jij? Uitleg Lees iedere stelling door en noteer een cijfer van 1 tot 4 bij ieder antwoord. Een 1 betekent dat het antwoord jou het BESTE omschrijft, en een 4 dat het antwoord jou het SLECHTSTE omschrijft. Gebruik

Nadere informatie

Zelfdoding in het jeugdwerk. Na een overlijden

Zelfdoding in het jeugdwerk. Na een overlijden Zelfdoding in het jeugdwerk Na een overlijden 33 Ik verneem het nieuws dat iemand overleden is door zelfdoding Luister naar het verhaal. Plan zo snel mogelijk een eerste overleg met de hoofdbegeleider

Nadere informatie

Realiseer je ambities! Verenigingsondersteuning vanuit de Rabobank

Realiseer je ambities! Verenigingsondersteuning vanuit de Rabobank Realiseer je ambities! vanuit de Rabobank Inhoud In dit boekje vind je informatie over hoe de Rabobank samen met haar partners in sport en cultuur jouw club, vereniging of stichting kan ondersteunen met

Nadere informatie

Personeelsbeleid : Leerkrachten zijn belangrijk en bijzonder

Personeelsbeleid : Leerkrachten zijn belangrijk en bijzonder Personeelsbeleid : Leerkrachten zijn belangrijk en bijzonder Maak gebruik van hun talenten binnen het onderwijs- & personeelsbeleid van de school Brenda FELIX Directeur BS Zilverberk Directeur Coördinator

Nadere informatie

1. De onderzoeksfase Aan het eind van deze fase kwamen de onderzoekers tot een viertal conclusies. Deze conclusies worden hieronder beschreven.

1. De onderzoeksfase Aan het eind van deze fase kwamen de onderzoekers tot een viertal conclusies. Deze conclusies worden hieronder beschreven. Project Werknemers Sterker Maken Samenvatting Het project Werknemers Sterker Maken is tussen maart 2017 tot juli 2018 uitgevoerd. Het doel van het project was om beter zicht te krijgen op de dagelijkse

Nadere informatie

Tijdens de lessen loop ik rond en probeer ik de leerlingen te helpen, vragen te beantwoorden, tips te geven en de leerlingen wat te leren.

Tijdens de lessen loop ik rond en probeer ik de leerlingen te helpen, vragen te beantwoorden, tips te geven en de leerlingen wat te leren. Fase 1 Reflectie week 1 Wat gedaan De eerste week meteen alleen voor een nieuwe klas en een nieuwe les opstarten. Hoe zullen de leerlingen reageren? Hoe hoog is het niveau? Hoe is de werkhouding? Zijn

Nadere informatie

Maak van je idee een echt initiatief!

Maak van je idee een echt initiatief! Maak van je idee een echt initiatief! Programma verkenningstraject 2018 Innoveren voor en mét de jeugd Hoe kunnen jongeren hun talenten ontdekken? En hoe kunnen zij meer eigen regie nemen? Is het mogelijk

Nadere informatie

Ridderkerk dragen we samen!

Ridderkerk dragen we samen! Ridderkerk dragen we samen! Inleiding In mei 2015 heeft de gemeenteraad de startnotitie vastgesteld met de titel Ridderkerk dragen we samen! De subtitel luidt: van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie.

Nadere informatie

Mét code voor 11 online video s!

Mét code voor 11 online video s! Mét code voor 11 online video s! 5 Voorwoord Mijn eerste kennismaking met de bijbelstudies van Beth Moore was in 2006 in onze gemeente in Amerika. Mijn echtgenoot Mark had kort daarvoor zijn baan opgezegd

Nadere informatie

DE BATTERIE: BRUSSEL AAN ZEE De Batterie is een relatief jonge kunsteducatieve organisatie die sinds een drietal jaar via langdurige en intensieve

DE BATTERIE: BRUSSEL AAN ZEE De Batterie is een relatief jonge kunsteducatieve organisatie die sinds een drietal jaar via langdurige en intensieve DE BATTERIE: BRUSSEL AAN ZEE De Batterie is een relatief jonge kunsteducatieve organisatie die sinds een drietal jaar via langdurige en intensieve trajecten kinderen en jongeren warm wil maken voor kunst

Nadere informatie

KENNISMAKING WE ARE NEXT

KENNISMAKING WE ARE NEXT KENNISMAKING WE ARE NEXT AANGEBODEN DOOR GYMFED WWW.WEARENEXT.BE OPVOLGING VERZEKERD INTRO We are Next - We are What?! We are Next is een innovatief project van de Gymnastiekfederatie en de Vlaamse Overheid

Nadere informatie

Methode LOKALE EFFECTMETING VAN BIBLIOTHEKEN. Meervoudig verantwoorden

Methode LOKALE EFFECTMETING VAN BIBLIOTHEKEN. Meervoudig verantwoorden Methode LOKALE EFFECTMETING VAN BIBLIOTHEKEN Meervoudig verantwoorden Aan de slag Het traject Meervoudig verantwoorden volgt twee sporen. Het eerste spoor gaat over toedelen van kosten: Handreiking Toedelen

Nadere informatie

Beroepsproduct Project Wetenschap en technologie op de basisschool

Beroepsproduct Project Wetenschap en technologie op de basisschool Beroepsproduct Project Wetenschap en technologie op de basisschool In dit beroepsproduct ontwerp je onderwijs op het gebied van Wetenschap en technologie voor de basisschool. Uitgangspunt bij je onderwijsontwerp

Nadere informatie

Innoverende en club ondersteunende projecten van Gymfed. Innoverende en clubondersteunende projecten bij Gymfed

Innoverende en club ondersteunende projecten van Gymfed. Innoverende en clubondersteunende projecten bij Gymfed Innoverende en club ondersteunende projecten van Gymfed Gymfed 2020 Strategisch plan in samenwerking met clubs Centrale doelstelling: Elke gymnast telt! Nieuwe beleidsperiode => nieuw beleidsplan Input

Nadere informatie

25 Ideeën voor (zakelijke) blogposts

25 Ideeën voor (zakelijke) blogposts 25 Ideeën voor (zakelijke) blogposts Als ondernemer heb je vanzelfsprekend al veel kennis en expertise op jouw vakgebied. En meer dan je wellicht zou denken. Waarschijnlijk kun je tot in de lengte der

Nadere informatie

Type 1: De Docent TEST LEERKRACHTSTIJL LAGER. Centrum voor Taal en Onderwijs MIJN PROFIEL

Type 1: De Docent TEST LEERKRACHTSTIJL LAGER. Centrum voor Taal en Onderwijs MIJN PROFIEL Type 1: De Docent Ik weet perfect waar ik mee bezig ben. Met mijn strakke planning zien we alle vooropgestelde leerstof, met tijd voor een herhalingsles voor elke grote toets. Er zijn duidelijke afspraken

Nadere informatie

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Wie de schoen past Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Het ROC ASA in Amsterdam heeft de afgelopen drie jaar het programma Kaleidoscoop ingevoerd. Daardoor volg

Nadere informatie

KIJKEN MET ANDERE OGEN... PASSEND ONDERWIJS. Hoe werkt het in het samenwerkingsverband V(S)O Nijmegen en omgeving?

KIJKEN MET ANDERE OGEN... PASSEND ONDERWIJS. Hoe werkt het in het samenwerkingsverband V(S)O Nijmegen en omgeving? KIJKEN MET ANDERE OGEN... PASSEND ONDERWIJS Hoe werkt het in het samenwerkingsverband V(S)O Nijmegen en omgeving? PASSEND ONDERWIJS... MINDER NIEUW DAN HET LIJKT De invoering van passend onderwijs. Al

Nadere informatie