Arbeidsreglement voor uitzendkrachten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Arbeidsreglement voor uitzendkrachten"

Transcriptie

1 Arbeidsreglement voor uitzendkrachten Algemene gegevens Onderneming: Link2Europe N.V. Maatschappelijke zetel: Kempenarestraat 54, 2860 Sint-Katelijne-Waver Ondernemingsnummer: Aard van activiteit: Uitzendkantoor Erkenningsnummers: Vlaanderen: VG.1353/BU Brussel: en Wallonië: W.DISP.1062 Bevoegd paritair comité: PC 322 voor de uitzendarbeid Sociaal fonds voor uitzendkrachten site Tour & Taxis Havenlaan 86c bus Brussel Tel. 02/ Fax 02/ Inschrijvingsnummer RSZ: Kinderbijslagfonds: Benaming: Acerta Adres: Sneeuwbeslaan 20, 2610 Antwerpen-Wilrijk Aansluitingsnummer: 0/ Verzekeringsmaatschappij tegen arbeidsongevallen: Benaming: Ethias Adres: Prins Bisschopssingel Hasselt Aansluitingsnummer: Sociaal Secretariaat: Benaming: SAP Adres: Zuiderring 11 te 3600 Genk Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk: Benaming: Provikmo Adres: Rijksweg 9, 2870 Puurs Vakantiekas: Benaming: Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie Adres: Elyzeese Veldenstraat 20 te 1050 Brussel Aansluitingsnummer: Cao s van toepassing in de onderneming: NVT Elektronische archiveringsdienst: NVT

2 1. Algemene bepalingen ARTIKEL 1: De bepalingen van dit arbeidsreglement zijn van toepassing op de arbeidsovereenkomsten voor uitzendarbeid, gesloten tussen het uitzendbureau en zijn uitzendkrachten (bediende en arbeiders), zonder enig onderscheid naar leeftijd, geslacht, nationaliteit, functie, duur van de overeenkomst,... ARTIKEL 2: De uitzendkracht moet het uitzendbureau alle inlichtingen verschaffen die noodzakelijk zijn om hem in te schrijven in het personeelsregister en voor de toepassing van de sociale en fiscale wetgeving. Elke wijziging dienaangaande moet binnen de kortste termijn aan het uitzendbureau worden medegedeeld. De identiteitskaart, en voor buitenlanders, de arbeidsvergunning, zijn steeds vereist. ARTIKEL 3: De gegevens ingezameld omtrent de persoon van de uitzendkracht, zijn bestemd om gebruikt te worden in het kader van een arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid. Overeenkomstig de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer, kan de uitzendkracht deze gegevens opvragen en, indien nodig, laten verbeteren. Hij kan ook het centraal register raadplegen bij de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. 2. Arbeidsduur - Uurrooster ARTIKEL 4: Voor de uitzendkrachten gelden de uurroosters en de bepalingen inzake arbeidsduur, die van toepassing zijn en vermeld worden in het arbeidsreglement van de gebruiker bij wie de uitzendkrachten worden tewerkgesteld. 3. Rustdagen - Feestdagen ARTIKEL 5: In zover de tewerkstelling van de uitzendkrachten er hen het recht toe verleent, zijn de volgende 10 wettelijke feestdagen aan de uitzendkrachten gewaarborgd : Nieuwjaar (1 januari) - Paasmaandag - Feest van de Arbeid (1 mei) - O.L.H. Hemelvaart - Pinkstermaandag - Nationale Feestdag (21 juli) - O.L.V. Hemelvaart (15 augustus) - Allerheiligen (1 november) - Wapenstilstand (11 november) - Kerstmis (25 december). Wanneer één van deze dagen samenvalt met een zondag of een gewone inactiviteitdag in de onderneming van de gebruiker, wordt hij vervangen door een werkdag, volgens de modaliteiten voorzien door de wet. Voor de vervangingsbepalingen van de feestdag die op een zondag valt, zijn de bepalingen van de gebruiker van toepassing.

3 4. Jaarlijkse vakantie ARTIKEL 6: De uitzendkracht heeft recht op de wettelijke jaarlijkse vakantie. Het uitzendbureau wordt niet gesloten wegens collectieve jaarlijkse vakantie. De wettelijke jaarlijkse vakantie wordt voor iedereen individueel vastgesteld door voorafgaandelijk akkoord tussen de uitzendkracht, het uitzendbureau en de gebruiker, rekening houdend met de behoeften van de dienst en dit volgens de wettelijke bepalingen. 5. Afwezigheden ingevolge arbeidsongeschiktheid wegens ziekte of ongeval VERWITTIGINGSPLICHTEN ARTIKEL 7: Bij afwezigheid wegens ziekte of ongeval (geen arbeidsongeval) moet de uitzendkracht : 1. onmiddellijk het uitzendbureau op de hoogte brengen van zijn afwezigheid (bvb. per telefoon). 2. binnen twee werkdagen (bij verzending per post geldt de postdatum als bewijs) een medisch attest aan het uitzendbureau overhandigen. Indien het uitzendbureau niet op de hoogte werd gebracht van de afwezigheid wegens ziekte of indien het medisch attest niet tijdig werd overhandigd, heeft de uitzendkracht geen recht op het gewaarborgde loon voor alle dagen arbeidsongeschiktheid die voorafgaan aan de datum waarop het uitzendbureau werkelijk op de hoogte werd gebracht of aan de datum waarop het attest werd overhandigd of verstuurd. 3. zich laten onderzoeken door een arts die door het uitzendbureau werd aangeduid en wordt betaald. Elke arbeidsongeschikte uitzendkracht dient zich gedurende de eerste 3 dagen arbeidsongeschiktheid gedurende 4 opeenvolgende uren tussen 12 uur en 16 uur thuis of op een andere aan de werkgever meegedeelde verblijfplaats ter beschikking te houden voor een mogelijke controle door de controlearts. Deze aanwezigheidsvereiste gedurende de eerste 3 dagen arbeidsongeschiktheid doet evenwel geen afbreuk aan het recht van de werkgever om de arbeidsongeschiktheid tijdens de hele duur er van te controleren. Een medisch onderzoek vindt in principe en in eerste instantie plaats in de woonplaats van de uitzendkracht of in de verblijfplaats die hij aan zijn uitzendbureau heeft meegedeeld. Een uitzendkracht die tijdens zijn arbeidsongeschiktheid op een ander adres verblijft, is verplicht dit adres onmiddellijk aan zijn uitzendbureau mee te delen. De arbeidsongeschikte uitzendkracht, die afwezig is, of zich weigert te laten onderzoeken, of weigert een geneesheer, aangesteld door het uitzendkantoor te ontvangen zonder hiervoor een wettige reden te hebben of zich in een situatie van overmacht te bevinden, wordt niet als ziek erkend en krijgt bijgevolg geen gewaarborgd week- of maandloon voor de dagen die de medische controle voorafgaan. Indien de behandelende geneesheer en de geneesheer die door het uitzendbureau werd aangeduid, van mening verschillen, wordt een derde arts aangeduid door de meest gerede partij, binnen de 5 dagen na het laatste medisch attest.

4 ARTIKEL 8: Voor elke verlenging van de arbeidsongeschiktheid of herval in dezelfde ziekte moet de uitzendkracht of zijn mandataris het uitzendkantoor verwittigen zodra deze verlenging aanvangt of van zodra er sprake is van herval. Binnen de 2 daaropvolgende werkdagen vanaf het begin van deze verlenging of dit herval, moet het uitzendkantoor in het bezit zijn van een medisch attest waaruit blijkt dat de arbeidsongeschiktheid werd verlengd. In geval van verlenging van de arbeidsongeschiktheid of in geval van herval, dient de arbeidsongeschikte uitzendkracht zich gedurende de eerste 3 dagen vanaf de dag van ontvangst van het medisch getuigschrift van verlenging of herval door de werkgever, gedurende 4 opeenvolgende uren tussen 12 uur en 16 uur thuis of op een andere aan de werkgever meegedeelde verblijfplaats ter beschikking te houden voor een mogelijke controle door de controlearts. De werknemer, die zich niet houdt aan deze voorschriften, zal in het kader van het gewaarborgd loon niet als ziek beschouwd worden Bij hervalling binnen de 14 dagen volgend op het einde van een vorige arbeidsongeschiktheid wegens ziekte of ongeval in het privaat leven, moet op het medische getuigschrift duidelijk vermeld staan of de nieuwe arbeidsongeschiktheid al dan niet te wijten is aan een andere ziekte. Komt deze vermelding niet voor op het medisch getuigschrift dan zal vermoed worden dat de beide ongeschiktheden aan dezelfde ziekte te wijten zijn. In geen geval zal dit vermoeden teniet gedaan worden door een nieuw attest dat aan het uitzendkantoor voorgelegd wordt na de genezing. ARTIKEL 9: Indien een uitzendkracht bij ziekte of ongeval niets in het werk heeft gesteld om zijn uitzendbureau hiervan op de hoogte te brengen, en hij geen medisch attest heeft voorgelegd dat overeenstemt met de hiervoor aangehaalde richtlijnen, zou het uitzendbureau, behalve bij overmacht, deze afwezigheid kunnen beschouwen als werkverlating, onverminderd de appreciatie door de arbeidsrechtbank. 6. Arbeidsongevallen ARTIKEL 10: In geval van afwezigheid wegens arbeidsongeval gelden dezelfde voorschriften en formaliteiten als bij een werkonderbreking ingevolge ziekte en ongeval. De uitzendkracht die ingevolge een arbeidsongeval geneeskundige zorgen nodig heeft, dient zich te wenden tot de spoedgevallendienst bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Tegen arbeidsongevallen op de weg naar en van het werk (het uitzendbureau en de gebruiker), heeft het uitzendbureau zich verzekerd bij de maatschappij vermeld op de eerste pagina van dit arbeidsreglement. De uitzendkrachten zijn gehouden de richtlijnen en inlichtingen verstrekt door de verzekeringsmaatschappij en het uitzendbureau te volgen. Elk ongeval moet worden aangegeven op het ogenblik waarop het zich voordoet. Een ongeval op de weg van en naar het werk moet zo vlug mogelijk worden aangegeven, met aanduiding van plaats, tijd, omstandigheden, getuigen, enz., en in elk geval binnen de twee werkdagen.

5 7. Vertraging - Voortijdig vertrek - Klein Verlet ARTIKEL 11: Laattijdig toekomen, de onderbreking van de werkzaamheden en een vroegtijdig vertrek zijn niet toegelaten voor persoonlijke aangelegenheden die eveneens buiten de arbeidsuren geregeld kunnen worden. ARTIKEL 12: De uitzendkracht mag niet van zijn werk bij de gebruiker afwezig blijven zonder vooraf hiervoor toelating te hebben gevraagd aan het uitzendbureau. Een uitzendkracht die zonder toestemming afwezig blijft van zijn werk, verliest het recht op zijn loon voor de uren die hij niet presteerde. Hij kan bovendien sancties oplopen die voorzien werden in onderhavig arbeidsreglement. ARTIKEL 13: Indien een uitzendkracht zich met vertraging aanbiedt of niet op zijn werk aankomt omwille van een feit dat zich voordeed op de weg naar zijn arbeidsplaats en dat losstaat van zijn wil, moet hij hiervan onmiddellijk het uitzendbureau verwittigen. Hij behoudt het gewone loon voor deze afwezigheid wanneer hij de reden van zijn vertraging of van zijn afwezigheid aantoont. ARTIKEL 14: De uitzendkracht heeft het recht van zijn werk afwezig te blijven met behoud van zijn normale loon, naar aanleiding van bijzondere familiale gebeurtenissen, voor het vervullen van burgerrechterlijke taken of zendingen en voor het persoonlijk verschijnen voor een rechtbank onder dezelfde voorwaarden die van toepassing zijn op het vast personeel van de gebruiker. 8. Afwezigheid om dwingende redenen ARTIKEL 15: De reglementering inzake de afwezigheid om dwingende redenen, die van toepassing is in de onderneming van de gebruiker of in diens sector, geldt voor de uitzendkrachten. Indien er geen bijzondere bepalingen voorzien werden in de onderneming van de gebruiker of in diens sector, dan gelden voor de uitzendkrachten eveneens de bepalingen van de C.A.O. nr Loon ARTIKEL 16: Het loon van de uitzendkracht is gelijk aan dat waarop hij recht zou hebben als hij vast aangeworven zou worden door de gebruiker (uurloon, premies,...). Dit principe van gelijke bezoldiging ( equal pay ) heeft niet alleen betrekking op het loon, maar ook op premies, toeslagen en alle andere elementen die deel uitmaken van de bezoldiging, maar met uitzondering van de groepsverzekeringen waaraan de vaste werknemers van de inlener kunnen participeren. Het loon wordt bepaald door de nationale, sectorale of ondernemingsbarema's die gelden in de onderneming van de gebruiker.

6 ARTIKEL 17: Het loon van de uitzendkracht wordt wekelijks berekend en wordt ingevolge de cao van (gesloten in PC ) en art. 9 van de loonbeschermingswet ten laatste de 8ste werkdag volgend op de overdracht van het prestatieblad door de uitzendkracht, uitbetaald. Het prestatieblad, dat de gepresteerde uren van de voorbije week weergeeft, wordt door de uitzendkracht of door de gebruiker aan het uitzendbureau overhandigd. Voor de uitzendkrachten waarvan het loon gedeeltelijk geregeld wordt door voorschotten en waarvan het definitief saldo later geregeld wordt, moet dit saldo betaald worden binnen de acht werkdagen volgend op het einde van de afsluiting van de betalingsperiode, op voorwaarde dat de prestatiebladen op die periode betrekking hebbend, afgegeven worden binnen de termijnen voorzien door het arbeidsreglement. De acht werkdagen mogen op twaalf gebracht worden wanneer de voorschotten 98 % van de netto bezoldiging bedragen. ARTIKEL 18: De betaling van het loon gebeurt: - in de hand - per overschrijving op een bankrekening - per circulaire cheque - per postassignatie. De uitzendkracht wordt, mits zijn schriftelijk akkoord, uitbetaald met giraal geld. Elke uitzendkracht dient hiertoe het nummer van zijn persoonlijke bankrekening over te maken waarop zijn loon zal worden gestort. Indien een dergelijke overeenkomst niet tot stand komt, wordt het loon in de hand uitbetaald binnen de termijn voorzien in vorig artikel. In voorkomend geval moet de werkgever een kwitantie van deze uitbetaling aan de werknemer ter ondertekening voorleggen. ARTIKEL 19: De overschrijding van de arbeidsduur wordt op dezelfde wijze vergoed als de overschrijding van de arbeidsduur door een vaste werknemer van de gebruiker. ARTIKEL 20: Op het loon van de uitzendkracht kunnen uitsluitend volgende inhoudingen worden berekend : 1. inhoudingen opgelegd op basis van de fiscale wetgeving, de wetgeving op de sociale zekerheid en de bepalingen op basis van bijzondere of collectieve overeenkomsten inzake aanvullende voordelen van de sociale zekerheid; 2. de boetes die worden opgelegd krachtens dit arbeidsreglement; 3. uitkeringen en schadevergoedingen die toe te schrijven zijn aan de aansprakelijkheid van de uitzendkracht; 4. voorschotten in geld op loon dat nog niet werd verdiend, uitbetaald door het uitzendbureau; 5. de borgsom ter garantie van de uitvoering van de verplichtingen van de uitzendkracht. De sociale en fiscale inhoudingen worden vastgesteld door de wetgeving terzake. ARTIKEL 21: Loonbeslag of loonoverdracht worden uitgevoerd op basis van de voorwaarden en grenzen die werden voorzien door de wet van 12 april 1965 en door het gerechtelijk wetboek.

7 10. Beroepsgeheim en confidentialiteit ARTIKEL 22: De uitzendkracht wordt verboden zowel tijdens de overeenkomst als na de beëindiging ervan, rechtstreeks of onrechtstreeks, de uitvindingen, methodes, klantenlijsten, bijzonderheden, fabrieksgeheimen of zaken eigen aan de onderneming door te spelen aan om het even wie, of om deze gegevens voor persoonlijk profijt aan te wenden. Zowel tijdens de overeenkomst als na de beëindiging ervan, mag de uitzendkracht geen enkele medewerking verlenen aan daden van oneerlijke concurrentie. De verplichtingen en onthoudingen zoals vermeld in de voorgaande alinea's zijn van toepassing zowel tegenover het uitzendbureau als tegenover de gebruiker. 11. Aansprakelijkheid ARIKEL 23: De uitzendkracht is verplicht om materiaal en grondstoffen die niet werden gebruikt en materiaal (documenten, enz.) die hem ter beschikking werden gesteld om zijn arbeid uit te voeren, in goede staat aan zijn werkgever te overhandigen. Indien hij schade veroorzaakt aan de onderneming, kunnen schadevergoedingen worden gevorderd bij bedrog, bij zware fout of bij een lichte fout die herhaaldelijk werd begaan. Schadevergoedingen die zijn verschuldigd krachtens de bepalingen uit vorige alinea, worden vastgesteld met instemming van de partijen of door een gerechtelijk besluit; zij kunnen worden ingehouden op de bezoldiging van de uitzendkracht. De verplichting vervat in de eerste alinea van dit artikel geldt zowel ten opzichte van het uitzendbureau als ten opzichte van de gebruiker. 12. Diverse verbodsbepalingen ARTIKEL 24: Het wordt uitdrukkelijk verboden aan de uitzendkrachten om zich rechtstreeks of onrechtstreeks en zonder het medeweten van zijn werkgever, bezoldigingen, geschenken of steekpenningen te laten beloven of te ontvangen die in verhouding staan tot hun arbeidsprestaties. Elke vorm van actieve of passieve corruptie wordt hen uitdrukkelijk verboden; ze moeten zich onthouden van elke oneerlijke concurrentie ten opzichte van derden. Dit geldt zowel ten opzichte van het uitzendbureau als ten opzichte van de gebruiker. ARTIKEL 25: Het is de uitzendkracht verboden : 1. een machine te gebruiken of aan te zetten die hem niet werd toevertrouwd; 2. te roken, behalve in de ruimte waar er een uitdrukkelijke toelating tot roken bestaat (rookruimte); 3. personen tot de onderneming toe te laten die hiertoe geen toelating hebben ontvangen; 4. drukwerk of gelijkaardige berichten te verspreiden, vergaderingen te beleggen, propaganda te maken, bijdragen te ontvangen, collectes te organiseren of voorwerpen te koop aan te bieden op de arbeidsplaats en gedurende de werkuren, behalve indien hij hiertoe de uitdrukkelijke

8 toestemming van zijn werkgever heeft gekregen. Deze bepaling doet geen afbreuk aan de normale ontplooiing van syndicale activiteiten. Dit geldt zowel ten opzichte van het uitzendbureau als ten opzichte van de gebruiker. 13. Rechten en plichten van het verantwoordelijk personeel ARTIKEL 26: De gebruiker oefent het toezicht uit over de uitzendkrachten op de plaats van tewerkstelling. De personen die belast zijn met dit toezicht worden aangeduid in het arbeidsreglement van de gebruiker. 14. Proefbeding ARTIKEL 27: Indien niets hierover wordt vermeld op de uitzendovereenkomst(en), worden de 3 eerste arbeidsdagen van de aangevangen tewerkstelling als uitzendkracht bij een welbepaalde inlener beschouwd als proefperiode. Indien het uitzendkantoor en de uitzendkracht een afwijkende proefperiode overeenkomen, d.w.z. een proefperiode die korter of langer is dan de wettelijke proefperiode zoals in vorig lid vermeld, wordt de duur van deze afwijkende proefperiode vermeld op de uitzendovereenkomst. 15. Einde van de overeenkomst ARTIKEL 28: Indien de uitzendovereenkomst voor bepaalde tijd is gesloten, eindigt de uitzendovereenkomst van rechtswege bij het verstrijken van de geldigheidsduur van de overeenkomst. Wordt de uitzendovereenkomst voortijdig d.w.z. vóór de voorziene einddatum beëindigd, dan is, uitgezonderd in geval van een beëindiging omwille van dringende reden of in geval van een opzegging tijdens de eerste helft van de overeenkomst (zonder dat deze periode waarin de opzegging mogelijk is 6 maanden overschrijdt), een opzeggingsvergoeding verschuldigd overeenkomstig artikel 40 van de wet van 3 juli Indien de uitzendovereenkomst wordt verbroken zoals bepaald in voorgaande alinea, dan is de beëindigende partij aan de andere partij een verbrekingsvergoeding verschuldigd, gelijk aan het loon voor de resterende duur van de uitzendovereenkomst, met een maximum van het dubbele van het loon voor de opzeggingstermijn die van toepassing zou zijn indien de uitzendkracht met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde tijd zou zijn tewerkgesteld. Wanneer de verbreking van de uitzendovereenkomst uitgaat van het uitzendkantoor, is de sanctie van het vorige lid (betaling van een verbrekingsvergoeding) niet van toepassing, wanneer het uitzendkantoor aan de uitzendkracht een gelijkwaardige uitzendopdracht aanbiedt, waarbij de loonen arbeidsvoorwaarden minstens deze zijn die van toepassing waren tijdens de uitzendopdracht die op initiatief van het uitzendkantoor is stopgezet. Het uitzendkantoor is bevrijd van deze sanctie van zodra een redelijk aanbod aan de uitzendkracht is gedaan, ongeacht of deze laatste het aanbod aanvaardt.

9 16. Sancties - Boeten - Zware fout ARTIKEL 29: Zonder afbreuk te doen aan de soevereine beoordeling door de arbeidsrechtbank kunnen o.m. volgende feiten als een dringende reden beschouwd worden : - herhaalde ongerechtvaardigde afwezigheid na verwittigingen; - de weigering om de toevertrouwde arbeid uit te voeren en elke duidelijke daad van insubordinatie; - het niet-naleven van de elementaire begrippen inzake veiligheid; - ernstige en vrijwillige onachtzaamheid; - diefstal; - vervalsing van prestatiebladen; -... Dit geldt zowel ten opzichte van het uitzendbureau als ten opzichte van de gebruiker. ARTIKEL 30: Het in gebreke blijven van de uitzendkracht ten aanzien van de verplichtingen in zijn overeenkomst en in onderhavig arbeidsreglement die echter geen dringende redenen zijn die een verbreking van de overeenkomst rechtvaardigen, kunnen als volgt worden gesanctioneerd : - mondelinge vermaning, - schriftelijke vermaning, - schorsing van het contract ( van 1 tot 3 dagen) - een geldboete, zonder dat deze per dag één vijfde van het dagloon mag overschrijden, - ontslag met opzegging ARTIKEL 31: De opbrengst van de geldboeten worden aangewend ten voordele van het personeel. ARTIKEL 32: De uitzendkrachten, die een klacht willen indienen of een opmerking willen maken in verband met hen betekende straffen of die deze laatste betwisten, kunnen beroep aantekenen bij hun kantoorverantwoordelijke, vervolgens bij de directie. 17. Roken op het werk ARTIKEL 33: Het is aan de uitzendkrachten niet toegestaan om te roken in de publiek toegankelijke gedeelten van de kantoren van Link2Europe. Met betrekking tot het roken in de onderneming van de gebruiker, is de uitzendkracht gebonden door de voorschriften die aldaar van toepassing zijn.

10 18. Psychosociale risico s op het werk ARTIKEL 34: Een uitzendkracht is tijdens zijn tewerkstelling bij een inlener gehouden tot naleving zowel van de regels die door het uitzendkantoor zijn vastgesteld in dit verband, als van de regels die van toepassing zijn bij de inlener. Binnen het uitzendkantoor geldt de hierna volgende policy inzake psychosociale risico s op het werk. ARTIKEL 35: Uitgangspunt Alle personen die in aanraking komen met de uitzendkrachten bij de uitvoering van het werk, dienen zich te onthouden van iedere daad van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag. Met personen bedoelt men de medewerkers van het uitzendkantoor, de medewerkers tewerkgesteld door de inlener, de andere uitzendkrachten, evenals alle andere personen met wie de uitzendkracht tijdens zijn tewerkstelling bij de inlener in aanraking komt, zoals stagiairs, leveranciers, klanten, personen in een beroepsopleidingsprogramma, personen met een leerovereenkomst, enzovoort. Hiertoe zal het uitzendkantoor een actief preventiebeleid rond psychosociale risico s op het werk uitbouwen waarbij de nodige aandacht uitgaat naar de preventie van psychosociale risico s waaronder stress, geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk ARTIKEL 36: Definities van psychosociale risico s op het werk, geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk a) psychosociale risico s op het werk : de kans dat een of meerdere uitzendkrachten psychische schade ondervinden die al dan niet kan gepaard gaan met lichamelijke schade, ten gevolge van een blootstelling aan de elementen van de arbeidsorganisatie, de arbeidsinhoud, de arbeidsvoorwaarden, de arbeidsomstandigheden en de interpersoonlijke relaties op het werk, waarop het uitzendkantoor een impact heeft en die objectief een gevaar inhouden. De onder b) geweld op het werk, c) pesterijen op het werk en d) ongewenst seksueel gedrag op het werk vermelde gedragingen worden ook beschouwd als een psychosociaal risico op het werk. b) geweld op het werk : elke feitelijkheid waarbij een uitzendkracht of een ander persoon, psychisch of fysiek wordt bedreigd of aangevallen bij de uitvoering van zijn werk. c) pesterijen op het werk : een onrechtmatig geheel van meerdere gelijkaardige of uiteenlopende gedragingen, buiten of binnen de onderneming of instelling, die plaats hebben gedurende een bepaalde tijd, die tot doel of gevolg hebben dat de persoonlijkheid, de waardigheid of de fysieke of psychische integriteit van een uitzendkracht of een andere persoon waarop dit hoofdstuk van toepassing is bij de uitvoering van zijn werk wordt aangetast, dat zijn betrekking in gevaar wordt gebracht of dat een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende omgeving wordt gecreëerd en die zich inzonderheid uiten in woorden, bedreigingen, handelingen, gebaren of eenzijdige geschriften. Deze gedragingen kunnen inzonderheid verband houden met leeftijd, burgerlijke staat, geboorte, vermogen, geloof of levensbeschouwing, politieke overtuiging, syndicale overtuiging, taal, huidige of toekomstige gezondheidstoestand, een handicap, een fysieke of genetische eigenschap, sociale afkomst, nationaliteit, zogenaamd ras, huidskleur, afkomst, nationale of etnische afstamming, geslacht, seksuele geaardheid, genderidentiteit en genderexpressie.

11 d) ongewenst seksueel gedrag op het werk : elke vorm van ongewenst verbaal, non-verbaal of lichamelijk gedrag met een seksuele connotatie dat als doel of gevolg heeft dat de waardigheid van een persoon wordt aangetast of een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende omgeving wordt gecreëerd. Maatregelen ter preventie van psychosociale risico s De inlener neemt in toepassing van de algemene preventiebeginselen de geschikte preventiemaatregelen om psychosociale risico s op het werk te voorkomen, om het gevaar dat voortvloeit uit een specifieke arbeidssituatie uit te schakelen en om de schade die hieruit voortvloeit te voorkomen of te beperken voor zover hij een impact heeft op het gevaar. De inlener houdt hierbij ondermeer rekening met situaties die aanleiding kunnen geven tot stress op het werk, geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk en de verklaringen die opgenomen zijn in het register voor feiten van derden. Een register voor feiten van derden wordt bijgehouden in ondernemingen waar de uitzendkrachten op de arbeidsplaats in contact komen met derden. Verklaringen van uitzendkrachten die menen het slachtoffer te zijn van feiten van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk door een derde, worden in dit register genoteerd. De inlener dient de preventiemaatregelen vast te stellen op basis van een risicoanalyse en aan te passen aan de aard van de activiteiten en de grootte van de onderneming. Voor zover de inlener een impact heeft op het gevaar, zullen indien nodig, materiële en organisatorische maatregelen worden genomen. Deze maatregelen worden minstens één keer per jaar geëvalueerd. Deze procedures hebben betrekking op het onthaal, de adviesverlening en de wedertewerkstelling van de uitzendkracht, de regels volgens welke deze personen beroep kunnen doen op de vertrouwenspersoon en de preventieadviseur en de onpartijdige tussenkomst van deze laatsten. Het comité voor preventie en bescherming, de hiërarchische lijn en de uitzendkracht krijgen informatie en indien nodig opleiding over de genomen preventiemaatregelen en de verplichtingen die elke partij voor de uitvoering hiervan dient na te komen. Actiemiddelen voor de werknemer in het geval van een psychosociaal risico op het werk Wanneer een uitzendkracht meent het voorwerp te zijn van een psychosociaal risico, kan hij verzoeken om een informele of formele psychosociale interventie volgens de hierna bepaalde procedures. Deze procedures doen geen afbreuk aan de mogelijkheid voor de uitzendkrachten om zich rechtstreeks te wenden tot de inlener, een lid van de hiërarchische lijn, een lid van het CPBW of de vakbondsafvaardiging met het oog op het bekomen van een interventie van deze personen. Neemt de uitzendkracht contact op met de vertrouwenspersoon of preventieadviseur psychosociale aspecten in verband met een psychosociaal risico, dan hoort vertrouwenspersoon of de preventieadviseur psychosociale aspecten de werknemer uiterlijk tien kalenderdagen na het eerste contact en wordt de werknemer geïnformeerd over de mogelijkheden tot interventie zoals hieronder vermeld. Op verzoek van de werknemer maakt de preventieadviseur psychosociale aspecten of de vertrouwenspersoon een document op ter bevestiging van het persoonlijk onderhoud met de identiteit van de werknemer, datum van het onderhoud en van het opstellen van het document. De informele psychosociale interventie Wanneer een uitzendkracht meent het voorwerp te zijn van een psychosociaal risico kan hij verzoeken om een informele psychosociale interventie volgens de hierna nader bepaalde regels.

12 Wanneer er een vertrouwenspersoon werd aangewezen, kan de uitzendkracht een informele psychosociale interventie vragen aan deze vertrouwenspersoon, tenzij hij verkiest zich rechtstreeks te wenden tot de bevoegde preventieadviseur psychosociale aspecten. De geconsulteerde vertrouwenspersoon of de geconsulteerde preventieadviseur psychosociale aspecten hoort de uitzendkracht binnen een termijn van 10 kalenderdagen na het eerste contact en zoekt op een informele wijze naar een oplossing door middel van gesprekken, een interventie bij een derde of een verzoening tussen de betrokken personen. De geconsulteerde vertrouwenspersoon of de geconsulteerde preventieadviseur psychosociale aspecten bezorgt aan de verzoekende uitzendkracht een kopie van het door hen ondertekende document met het door de verzoeker gekozen type informele psychosociale interventie: gesprekken, verzoening of interventie bij een derde. Indien de uitzendkracht niet wenst dat er op informele wijze gezocht wordt naar een oplossing, indien de uitzendkracht aan de informele psychosociale interventie een einde wil stellen, indien de verzoening of interventie niet leidt tot een oplossing of indien de feiten hierna blijven bestaan, kan de uitzendkracht die verklaart het voorwerp te zijn van een psychosociaal risico een formele psychosociale interventie vragen van de bevoegde preventieadviseur psychosociale aspecten. De formele psychosociale interventie De uitzendkracht die verklaart het voorwerp te zijn van een psychosociaal risico kan een formele psychosociale interventie vragen aan de bevoegde preventieadviseur psychosociale aspecten. Deze procedure bestaat uit meerdere fasen: - Alvorens zijn verzoek in te dienen, heeft de uitzendkracht een verplicht persoonlijk onderhoud met de preventieadviseur psychosociale aspecten waarvan de werknemer een gedateerd en ondertekend document ontvangt dat bevestigt dat het verplicht persoonlijk onderhoud heeft plaatsgevonden. Dit onderhoud vindt plaats binnen een termijn van tien kalenderdagen volgend op de dag waarop de werknemer zijn wil heeft uitgedrukt om zijn verzoek in te dienen. - Nadien kan de uitzendkracht het verzoek om een formele psychosociale interventie indienen bij de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk waarvoor de preventieadviseur zijn opdrachten vervult. Dit kan via aangetekend schrijven. Het verzoek kan eveneens persoonlijk worden overhandigd of verstuurd worden per gewone brief waarna een door de preventieadviseur psychosociale aspecten ondertekende kopie van het verzoek moet overhandigd of verstuurd worden aan de verzoeker. Een verzoek om formele psychosociale interventie wegens geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk kan alleen persoonlijk overhandigd worden of per aangetekende brief overgemaakt worden. - Vervolgens neemt de preventieadviseur psychosociale aspecten het verzoek in ontvangst. De preventieadviseur psychosociale aspecten kan de indiening van het verzoek tot formele psychosociale interventie aanvaarden of weigeren binnen de 10 kalenderdagen na inontvangstneming van het verzoek en deelt deze beslissing schriftelijk mee aan de uitzendkracht. Wordt binnen deze termijn geen kennis gegeven van een beslissing, dan wordt het verzoek geacht te zijn aanvaard de 11 de dag na de inontvangstneming van het verzoek. De preventieadviseur psychosociale aspecten kan het verzoek weigeren, wanneer de toestand die de uitzendkracht beschrijft kennelijk geen psychosociale risico's op het werk inhoudt zoals hierboven gedefinieerd. In voorkomend geval wordt dit schriftelijk meegedeeld aan de uitzendkracht.

13 Weigert de preventieadviseur psychosociale aspecten een verzoek tot formele psychosociale interventie wegens geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk, dan kan de uitzendkracht beroep aantekenen bij het Toezicht op het Welzijn op het Werk. Wanneer de interventie wordt aanvaard, maakt de preventieadviseur psychosociale aspecten een kwalificatie van het type verzoek tot formele psychosociale interventie: - een verzoek met hoofdzakelijk individueel karakter; - een verzoek met hoofdzakelijk collectief karakter; - een verzoek voor feiten van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk. De formele psychosociale interventie verschilt naargelang het type verzoek tot formele psychosociale interventie: een verzoek met hoofdzakelijk individueel karakter - Wanneer een verzoek tot formele psychosociale interventie betrekking heeft op risico s die hoofdzakelijk een individueel karakter vertonen, dan brengt de preventieadviseur psychosociale aspecten het uitzendkantoor op de hoogte van de indiening van het verzoek, het individueel karakter ervan en de identiteit van de verzoeker. - De preventieadviseur psychosociale aspecten onderzoekt het verzoek waarbij de verzoeker en andere rechtstreeks betrokken personen gehoord kunnen worden en overhandigt maximum 3 maanden (evt. verlengbaar met maximum 3 maanden) na de aanvaarding van het verzoek het volledige advies aan het uitzendkantoor. Met akkoord van de verzoeker wordt het volledig advies ook overhandigd aan de vertrouwenspersoon indien deze informeel is tussengekomen. - De preventieadviseur psychosociale aspecten bezorgt zo snel mogelijk een gedeelte van het advies in verband met de voorstellen van preventiemaatregelen voor de specifieke situatie en de verantwoording hiervan aan de verzoeker, de andere rechtstreeks betrokken personen en de preventieadviseur die belast is met de leiding van de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk indien het uitzendkantoor beroep doet op een externe preventieadviseur psychosociale aspecten. Deze maatregelen kunnen een bewarend karakter hebben, en hebben tot doel de risico's die een individueel karakter vertonen te ondervangen met het oog op het beperken van schade aan de fysieke en psychische integriteit van de uitzendkracht die het verzoek heeft ingediend. - Indien het uitzendkantoor overweegt individuele maatregelen te nemen ten aanzien van de werknemer dan deelt hij dit voorafgaandelijk en schriftelijk mee aan de werknemer, uiterlijk 1 maand na het advies van de preventieadviseur psychosociale aspecten te hebben ontvangen. Wijzigen de individuele maatregelen de arbeidsvoorwaarden, dan maakt het uitzendkantoor het volledig advies van de preventieadviseur psychosociale aspecten over aan de uitzendkracht. De verzoeker kan zich laten bijstaan door een persoon naar keuze. - Uiterlijk 2 maanden na ontvangst van het advies deelt het uitzendkantoor zijn gemotiveerde beslissing mee aan de preventieadviseur psychosociale aspecten, de verzoeker, de andere rechtstreeks betrokken personen en aan de preventieadviseur die belast is met de leiding van de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk indien het uitzendkantoor beroep doet op een externe preventieadviseur psychosociale aspecten. Het uitzendkantoor voert zo snel mogelijk de maatregelen die hij beslist heeft te nemen uit. een verzoek met hoofdzakelijk collectief karakter - Wanneer een verzoek tot formele psychosociale interventie betrekking heeft op risico s die hoofdzakelijk een collectief karakter vertonen, dan brengt de preventieadviseur psychosociale aspecten het uitzendkantoor op de hoogte van de indiening van het verzoek (zonder vermelding van de identiteit van de uitzendkracht), het collectief karakter ervan, de behandelingsprocedure, de risicosituatie beschreven door de verzoeker en dat hij binnen een periode van 3 maanden moet reageren op dit verzoek. - De preventieadviseur psychosociale aspecten brengt de uitzendkracht op de hoogte van het collectief karakter van zijn verzoek, de behandelingsprocedure en dat het uitzendkantoor binnen een periode van 3 maanden moet reageren op dit verzoek.

14 - Indien het risico betrekking heeft op een ernstige aantasting van de gezondheid, dan stelt de preventieadviseur psychosociale aspecten onmiddellijk (en in elk geval voor het verstrijken van de hier onder vermelde termijn van drie maanden) individuele maatregelen voor aan het uitzendkantoor en kan de identiteit van de werknemer meegedeeld worden. Het uitzendkantoor voert dan zo snel mogelijk deze maatregelen uit. - Indien er een Comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) of vakbondsafvaardiging in de onderneming aanwezig is, wordt in deze organen de risicosituatie overlegd zonder dat de identiteit van de verzoeker wordt meegedeeld. Er wordt overlegd over de wijze van behandeling en de gevolgen die aan het verzoek worden gegeven. - Wanneer het uitzendkantoor een risicoanalyse uitvoert samen met de uitzendkrachten en de preventieadviseur psychosociale aspecten, dan worden de anonieme resultaten aan het CPBW of de vakbondsafvaardiging meegedeeld. Het uitzendkantoor neemt binnen een termijn van maximum 3 maanden (evt. verlengbaar met maximum 3 maanden) vanaf de mededeling door de preventieadviseur psychosociale aspecten een beslissing over de te treffen preventiemaatregelen en deelt deze mee aan de preventieadviseur psychosociale aspecten die de verzoeker op de hoogte brengt. De beslissing wordt ook meegedeeld aan de preventieadviseur die belast is met de leiding van de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk indien het uitzendkantoor beroep doet op een externe preventieadviseur psychosociale aspecten, aan het CPBW en aan de vakbondsafvaardiging. Daarna voert het uitzendkantoor de preventiemaatregelen die hij beslist heeft te nemen, zo snel mogelijk uit. Zijn de maatregelen volgens de uitzendkracht voldoende aangepast aan de situatie, dan kan het verzoek afgesloten worden. Zijn de maatregelen niet voldoende aangepast aan de situatie volgens de uitzendkracht of beslist het uitzendkantoor om geen maatregelen te nemen of neemt het uitzendkantoor geen beslissing, dan kan de uitzendkracht beroep aantekenen bij het Toezicht op het Welzijn op het Werk. - Wanneer het uitzendkantoor geen risicoanalyse uitvoert samen met de uitzendkrachten en de preventieadviseur psychosociale aspecten, dan neemt hij ook binnen een termijn van maximum 3 maanden een beslissing over de te treffen preventiemaatregelen die hij meedeelt aan de preventieadviseur psychosociale aspecten die de verzoeker er van op de hoogte brengt. De beslissing wordt ook meegedeeld aan de preventieadviseur die belast is met de leiding van de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk indien het uitzendkantoor beroep doet op een externe preventieadviseur psychosociale aspecten, aan het CPBW en aan de vakbondsafvaardiging. Daarna voert het uitzendkantoor de preventiemaatregelen die hij beslist heeft te nemen, zo snel mogelijk uit. Zijn de maatregelen volgens de uitzendkracht voldoende aangepast aan de situatie, dan kan het verzoek afgesloten worden. Zijn de maatregelen niet voldoende aangepast aan de situatie volgens de uitzendkracht of beslist het uitzendkantoor om geen maatregelen te nemen of neemt het uitzendkantoor geen beslissing, dan kan de preventieadviseur psychosociale aspecten het verzoek onderzoeken met akkoord van de verzoeker conform de hierboven beschreven procedure van een verzoek met hoofdzakelijk individueel karakter. een verzoek voor feiten van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk - Wanneer een verzoek tot formele psychosociale interventie betrekking heeft op risico s die betrekking hebben op geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk, dan brengt de preventieadviseur psychosociale aspecten het uitzendkantoor op de hoogte van de indiening van het verzoek, de identiteit van de verzoeker en de bescherming van de verzoeker. - De preventieadviseur psychosociale aspecten brengt tevens de aangeklaagde op de hoogte van de feiten die hem worden ten laste gelegd. - De preventieadviseur psychosociale aspecten onderzoekt het verzoek waarbij de verzoeker en andere rechtstreeks betrokken personen gehoord kunnen worden en overhandigt een kopie van de gedateerde en ondertekende verklaringen aan de aangeklaagde en getuigen, en eventueel aan andere gehoorde personen. - De preventieadviseur psychosociale aspecten informeert het uitzendkantoor over de bescherming van directe getuigen. - Als de ernst van de feiten het vereist, dan stelt de preventieadviseur psychosociale aspecten individuele maatregelen voor aan het uitzendkantoor waarna het uitzendkantoor zijn beslissing meedeelt aan de preventieadviseur psychosociale aspecten. De preventieadviseur

15 psychosociale aspecten doet beroep op het Toezicht op het Welzijn op het Werk als de nodige maatregelen niet worden getroffen. - De preventieadviseur psychosociale aspecten onderzoekt het verzoek waarbij de verzoeker en andere rechtstreeks betrokken personen gehoord kunnen worden en overhandigt maximum 3 maanden (evt. verlengbaar met maximum 3 maanden) na de aanvaarding van het verzoek het volledige advies aan het uitzendkantoor. Met akkoord van de verzoeker wordt het volledig advies ook overhandigd aan de vertrouwenspersoon indien deze informeel is tussengekomen. - De preventieadviseur psychosociale aspecten bezorgt zo snel mogelijk een gedeelte van het advies in verband met de voorstellen van preventiemaatregelen voor de specifieke situatie en de verantwoording hiervan aan de verzoeker, de aangeklaagde, de andere rechtstreeks betrokken personen en de preventieadviseur die belast is met de leiding van de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk indien het uitzendkantoor beroep doet op een externe preventieadviseur psychosociale aspecten. - Indien het uitzendkantoor overweegt individuele maatregelen te nemen ten aanzien van de werknemer dan deelt hij dit voorafgaandelijk en schriftelijk mee aan de werknemer, uiterlijk 1 maand na het advies van de preventieadviseur psychosociale aspecten te hebben ontvangen. Wijzigen de individuele maatregelen de arbeidsvoorwaarden, dan maakt het uitzendkantoor het volledig advies van de preventieadviseur psychosociale aspecten over aan de werknemer - Uiterlijk 2 maanden na ontvangst van het advies deelt het uitzendkantoor zijn gemotiveerde beslissing mee aan de preventieadviseur psychosociale aspecten, de verzoeker, de andere rechtstreeks betrokken personen en aan de preventieadviseur die belast is met de leiding van de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk indien de werkgever beroep doet op een externe preventieadviseur psychosociale aspecten. De werkgever voert zo snel mogelijk de maatregelen die hij beslist heeft te nemen uit. De preventieadviseur psychosociale aspecten doet beroep op het Toezicht op het Welzijn op het Werk als de nodige maatregelen niet worden getroffen. Aanduiding van de vertrouwenspersoon Er is geen interne vertrouwenspersoon inzake psychosociale risico s bij Link2Europe. Aanduiding van de preventieadviseur De in dit hoofdstuk vermelde opdrachten voor de preventieadviseur psychosociale aspecten worden uitgevoerd door de preventieadviseurs van de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk die in de aanvang van dit arbeidsreglement zijn vermeld. Voor elk van de aldaar vermelde externe diensten kan men zich richten tot de volgende preventieadviseurs: Steven van Den Eede, werkzaam bij Provikmo, Rijksweg 9, 2870 Puurs. Telefoonnummer: evy.flies@provikmo.be De preventieadviseur psychosociale aspecten is bevoegd ten aanzien van het geheel van psychosociale risico s op het werk. Naast zijn bevoegdheid om het uitzendkantoor bij te staan bij de algemene risicoanalyse, de keuze van de algemene preventiemaatregelen en hun evaluatie en de analyse van een specifieke arbeidssituatie, kan hij zowel in de informele als de formele fase van de interne procedure optreden. De preventieadviseur psychosociale aspecten heeft in dit kader hoofdzakelijk een adviserende bevoegdheid. Sancties

16 De persoon die zich schuldig heeft gemaakt aan een psychosociaal risico op het werk, evenals degene die kennelijk onrechtmatig gebruik gemaakt heeft van deze procedure, kunnen gesanctioneerd worden overeenkomstig de algemene sancties die in dit arbeidsreglement zijn voorzien. Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk De uitzendkracht die verklaart het voorwerp te zijn een psychosociaal risico op het werk kan zich eveneens richten tot de Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk die nagaat of het uitzendkantoor de welzijnswetgeving naleefde. De preventieadviseur psychosociale aspecten is ertoe gehouden een beroep te doen op de Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk in het kader van geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk wanneer het uitzendkantoor de nodige bewarende maatregelen niet treft of wanneer het uitzendkantoor zijn advies niet volgt en er een ernstig en onmiddellijk gevaar voor de uitzendkracht bestaat of de aangeklaagde het uitzendkantoor is of deel uitmaakt van het leidinggevend personeel. Beroep bij arbeidsrechtbank De mogelijkheid bestaat om bij de arbeidsgerechten een vordering in te stellen om de stopzetting van de feiten en/of een schadevergoeding te bekomen. Indien de arbeidsrechtbank vaststelt dat het uitzendkantoor een procedure voor de behandeling van een verzoek tot formele psychosociale interventie heeft opgesteld en zij vaststelt dat deze procedure wettig kan worden toegepast, kan de rechtbank, wanneer de uitzendkracht zich rechtstreeks tot haar richt, aan deze uitzendkracht bevelen de voornoemde procedure toe te passen. In dat geval wordt de behandeling van de zaak opgeschort tot deze procedure is beëindigd. De uitzendkracht die slachtoffer is van geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk op het werk kan van de dader een schadevergoeding eisen tot herstel van de materiële en morele schade. De schadevergoeding is ofwel gelijk is aan de werkelijk door het slachtoffer geleden schade. In dit geval moet het slachtoffer de omvang van de geleden schade bewijzen. Ofwel is de schadevergoeding gelijk aan een forfaitair bedrag dat overeenstemt met het brutoloon voor drie maanden. Het bedrag wordt evenwel verhoogd tot het brutoloon voor zes maanden wanneer de gedragingen verband houden met een discriminatiegrond bedoeld in de wetten ter bestrijding van discriminatie of wanneer de dader zich in een gezagsrelatie bevindt ten aanzien van het slachtoffer of omwille van de ernst van de feiten. De dader kan strafrechtelijk worden vervolgd. Uitzendkrachten die een straf opgelopen hebben of deze betwisten, evenals de slachtoffers, kunnen zich steeds wenden tot de dienst Toezicht Welzijn op het Werk en eventueel via de arbeidsrechtbank de getroffen maatregelen aanvechten. Bescherming van het slachtoffer en getuigen Vanaf het ogenblik dat de uitzendkracht een verzoek tot formele psychosociale interventie pesten, geweld of ongewenst seksueel gedrag indient, geniet hij van een bijzondere bescherming. Het uitzendkantoor mag de uitzendkracht niet ontslaan of eenzijdig één van de elementen van de arbeidsovereenkomst wijzigen als represaille wegens het indienen van het verzoek binnen de onderneming, een klacht aan de inspectie, een klacht bij de politie, het instellen van een rechtsvordering of het afleggen van een getuigenverklaring. De eenzijdige wijziging van de arbeidsvoorwaarden van de werknemer die deze stappen onderneemt, is slechts toelaatbaar indien de werkgever ze kan rechtvaardigen.

17 De volgende uitzendkrachten genieten niet van de bijzondere bescherming - de uitzendkrachten die zich rechtstreeks te wenden tot de werkgever, een lid van de hiërarchische lijn, een lid van het Comité of de vakbondsafvaardiging met het oog op het bekomen van een interventie van deze personen; - de uitzendkrachten die vragen om een informele psychosociale interventie ; - de uitzendkrachten die vragen om een formele psychosociale interventie die geen betrekking heeft op geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk op het werk Het slachtoffer heeft het recht om te verzoeken voor een wedertewerkstelling in dezelfde functie. Indien hieraan geen gevolg wordt gegeven of het slachtoffer wordt ontslagen, geldt een bijzondere ontslagvergoeding van 6 maanden forfaitair brutoloon, boven op de normale verbrekingsvergoeding (of desgevallend de bewezen werkelijk geleden schade). Daarenboven is er een omkering van de bewijslast. Dit houdt in dat het uitzendkantoor (of een andere verweerder) zal moeten aantonen dat er zich geen feiten hebben voorgedaan betreffende van geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk op het werk. Deze omkering van de bewijslast geldt niet voor de strafrechtelijke aansprakelijkheid. Indien men veroordeeld is om maatregelen te treffen of gedrag te stoppen en men zich hier niet aan houdt, kan men veroordeeld worden tot een correctionele straf. De uitzendkrachten die optreden als directe getuigen zijn eveneens beschermd tegen ontslag. Als directe getuigen worden beschouwd zowel zij die optreden als getuigen in kader van de interne procedure als zij die getuigen in rechte zowel wanneer ze getuigen ten voordele van de verzoeker als wanneer zij getuigen voor de aangeklaagde. De getuigen in rechte moeten zelf het uitzendkantoor op de hoogte brengen van het feit dat ze de ontslagbescherming genieten. Naast de bescherming dienen de uitzendkrachten tevens te voldoen aan 3 verplichtingen: - constructief meewerken aan het preventiebeleid dat is opgezet in het raam van de bescherming van de uitzendkrachten tegen psychosociale risico s met inbegrip van geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk op het werk; - zich onthouden van elke daad van geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk; - zich onthouden van elk misbruik van de in dit hoofdstuk bepaalde procedure. 19. Veiligheid en hygiëne ARTIKEL 37 : Voor hun eigen veiligheid zijn de uitzendkrachten verplicht zich te schikken naar de algemene richtlijnen die worden gegeven door het uitzendbureau of door de personen die gelast zijn met het toezicht. Dit geldt zowel ten opzichte van het uitzendbureau als ten opzichte van de gebruiker. ARTIKEL 38: De uitzendkrachten moeten alle bijzondere voorschriften inzake hygiëne naleven die aan elke uitzendkracht afzonderlijk of aan de hand van een mededeling aan het ganse personeel meegedeeld zouden worden. Dit geldt zowel ten opzichte van het uitzendbureau als ten opzichte van de gebruiker. Inzonderheid dient de uitzendkracht de persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen, die zijn voorgeschreven door de wet, de sectorale reglementering of de reglementering die van toepassing is binnen de onderneming van de gebruiker. De uitzendkrachten kunnen gebruik maken van de sociale voorzieningen die aanwezig zijn bij de

BIJLAGE AAN HET ARBEIDSREGLEMENT

BIJLAGE AAN HET ARBEIDSREGLEMENT BIJLAGE AAN HET ARBEIDSREGLEMENT Maatregelen ter voorkoming van psychosociale risico s op het werk Wet van 28.02.2014, BS 28.04.2014 / Wet van 28.03.2014, BS 28.04.2014 / Koninklijk Besluit van 10.04.2014,

Nadere informatie

Typeprocedure op te nemen in het arbeidsreglement

Typeprocedure op te nemen in het arbeidsreglement Typeprocedure op te nemen in het arbeidsreglement Toe te passen procedure voor elke werknemer die meent te lijden op het werk als gevolg van psychosociale risico s, waaronder inzonderheid geweld, pesterijen

Nadere informatie

- 91 HOOFDSTUK XV DADEN DIE PSYCHOSOCIALE RISICO S INHOUDEN, MET INBEGRIP VAN STRESS, GEWELD, PESTERIJEN EN ONGEWENST SEKSUEEL GEDRAG OP HET WERK

- 91 HOOFDSTUK XV DADEN DIE PSYCHOSOCIALE RISICO S INHOUDEN, MET INBEGRIP VAN STRESS, GEWELD, PESTERIJEN EN ONGEWENST SEKSUEEL GEDRAG OP HET WERK - 91 HOOFDSTUK XV DADEN DIE PSYCHOSOCIALE RISICO S INHOUDEN, MET INBEGRIP VAN STRESS, GEWELD, PESTERIJEN EN ONGEWENST SEKSUEEL GEDRAG OP HET WERK Artikel 281 - Principe Daden die psychosociale risico s

Nadere informatie

bescherming tegen psychosociale risico s op het werk, met inbegrip van stress, geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk

bescherming tegen psychosociale risico s op het werk, met inbegrip van stress, geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk Gegevens verwijderen WERKGEVER: (HOOFDZETEL): (Naam en adres): Telefoon: E-mail:... AFDELINGS- OF EXPLOITATIEZETEL(S) :. AARD VAN DE BEDRIJVIGHEID: - Hoofdactiviteit: - Bijkomende activiteit: PARITAIR

Nadere informatie

B. Geweld op het werk: Elke feitelijkheid waarbij een persoon psychisch of fysiek wordt bedreigd of aangevallen bij de uitvoering van het werk.

B. Geweld op het werk: Elke feitelijkheid waarbij een persoon psychisch of fysiek wordt bedreigd of aangevallen bij de uitvoering van het werk. Departement Psychosociale aspecten Preventie van psychsociale risico s op het werk (Wet van 4 augustus 1996 aangepast door de Wet van 28 februari 2014 en 28 maart 2014, KB van 10 april 2014)... engageert

Nadere informatie

Addendum arbeidsreglement

Addendum arbeidsreglement Addendum arbeidsreglement Procedure voor psychosociale risico s Ter vervanging van hoofdstuk 9 van het Arbeidsreglement dat werd goedgekeurd door de OCMW-Raad van 24/07/2014 1. Doel, definities en toepassingsgebied

Nadere informatie

B. Geweld op het werk: Elke feitelijkheid waarbij een persoon psychisch of fysiek wordt bedreigd of aangevallen bij de uitvoering van het werk.

B. Geweld op het werk: Elke feitelijkheid waarbij een persoon psychisch of fysiek wordt bedreigd of aangevallen bij de uitvoering van het werk. Departement Psychosociale aspecten Preventie van psychsociale risico s op het werk (Wet van 4 augustus 1996 aangepast door de Wet van 28 februari 2014 en 28 maart 2014, KB van 10 april 2014) Voorbeeldnota

Nadere informatie

BIJLAGE. - PROCEDURE VOOR PSYCHOSOCIALE RISICO S

BIJLAGE. - PROCEDURE VOOR PSYCHOSOCIALE RISICO S BIJLAGE. - PROCEDURE VOOR PSYCHOSOCIALE RISICO S 1. DOEL, DEFINITIES EN TOEPASSINGSGEBIED 1.1. Doel Deze procedures dragen bij tot het welzijn van werknemers en vullen de algemene wijze om psychosociale

Nadere informatie

PARITAIR SUBCOMITÉ VOOR DE HAVEN VAN GENT

PARITAIR SUBCOMITÉ VOOR DE HAVEN VAN GENT Neerlegging-Dépôt: 25/03/2015 Regist.-Enregistr.: 29/04/2015 N : 126756/CO/301.02 PARITAIR SUBCOMITÉ VOOR DE HAVEN VAN GENT Collectieve arbeidsovereenkomst van 6 maart 2015 tot wijziging van de collectieve

Nadere informatie

Paritair subcomité voor de haven van Antwerpen, "Nationaal Paritair Comité der Haven van Antwerpen" genaamd

Paritair subcomité voor de haven van Antwerpen, Nationaal Paritair Comité der Haven van Antwerpen genaamd Neerlegging-Dépôt: 24/02/2015 Regist.-Enregistr.: 31/03/2015 W: 126236/CO/301.01 Paritair subcomité voor de haven van Antwerpen, "Nationaal Paritair Comité der Haven van Antwerpen" genaamd Collectieve

Nadere informatie

Circulaire PREVENTIE VAN PSYCHOSOCIALE RISICO S OP HET WERK

Circulaire PREVENTIE VAN PSYCHOSOCIALE RISICO S OP HET WERK WAARONDER STRESS, GEWELD, PESTERIJEN, ONGEWENST SEXUEEL GEDRAG PRINCIPE BEGRIP PSYCHOSOCIALE RISICO S OP HET WERK Welzijnswet Werknemers art. 32/1 De werkgever heeft de wettelijke verplichting om iedere

Nadere informatie

Typeprocedure 1. ALGEMENE BEPALINGEN

Typeprocedure 1. ALGEMENE BEPALINGEN Typeprocedure Toe te passen procedure voor elke werknemer die meent het voorwerp te zijn van geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk, op te nemen in het arbeidsreglement 1. ALGEMENE

Nadere informatie

Circulaire 2014 05 PREVENTIE VAN PSYCHOSOCIALE RISICO S OP HET WERK

Circulaire 2014 05 PREVENTIE VAN PSYCHOSOCIALE RISICO S OP HET WERK Preventie van psychosociale risico s op het werk waaronder STRESS, GEWELD, PESTERIJEN, ONGEWENST SEXUEEL GEDRAG PRINCIPE De werkgever heeft de wettelijke verplichting om iedere werknemer te beschermen

Nadere informatie

Psychosociale Risico s en welzijn op het werk. Ing. Christian Halsberghe Sociaal Inspecteur Toezicht Welzijn op het Werk

Psychosociale Risico s en welzijn op het werk. Ing. Christian Halsberghe Sociaal Inspecteur Toezicht Welzijn op het Werk Psychosociale Risico s en welzijn op het werk Ing. Christian Halsberghe Sociaal Inspecteur Toezicht Welzijn op het Werk 1 Overzicht 1. Wettelijke bepalingen 2. Definities 3. Risicoanalyse en preventiemaatregelen

Nadere informatie

Bijlage arbeidsreglement

Bijlage arbeidsreglement Bijlage arbeidsreglement (voorbeeld) Procedure voor psychosociale risico s 1. Doel, definities en toepassingsgebied 1.1. Doel Deze procedures dragen bij tot het welzijn van werknemers en vullen de algemene

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 11 juli 2002 betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk (B.S

Koninklijk besluit van 11 juli 2002 betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk (B.S Koninklijk besluit van 11 juli 2002 betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk (B.S. 18.7.2002) Omzetting in Belgisch recht van de kaderrichtlijn 89/391/EEG

Nadere informatie

De wetgeving in verband met psychosociale risico s op het werk vanaf 1 september 2014

De wetgeving in verband met psychosociale risico s op het werk vanaf 1 september 2014 De wetgeving in verband met psychosociale risico s op het werk vanaf 1 september 2014 Het gaat om twee wetten en 1 KB De wet van 28 februari 2014 tot aanvulling van de wet 4 augustus 1996 betreffende het

Nadere informatie

DOOR DE PREVENTIEADVISEUR PSYCHOSOCIALE ASPECTEN SCHRIFTELIJK MEE TE DELEN INFORMATIE

DOOR DE PREVENTIEADVISEUR PSYCHOSOCIALE ASPECTEN SCHRIFTELIJK MEE TE DELEN INFORMATIE DOOR DE PREVENTIEADVISEUR PSYCHOSOCIALE ASPECTEN SCHRIFTELIJK MEE TE DELEN INFORMATIE IN HET KADER VAN EEN VERZOEK TOT PSYCHOSOCIALE INTERVENTIE DOOR DE WERKNEMER I. FASE VOORAFGAAND AAN HET VERZOEK FASE

Nadere informatie

Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3

Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3 Wet van 28 februari 2014 tot aanvulling van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk wat de preventie van psychosociale risico's op het werk betreft,

Nadere informatie

Deze procedures dragen bij tot het welzijn van werknemers en vullen de algemene wijze om psychosociale risico s te beheersen aan.

Deze procedures dragen bij tot het welzijn van werknemers en vullen de algemene wijze om psychosociale risico s te beheersen aan. BIJLAGE ARBEIDSREGLEMENT PROCEDURE VOOR PSYCHOSOCIALE RISICO S 1. Doel, definities en toepassingsgebied 1.1. Doel Deze procedures dragen bij tot het welzijn van werknemers en vullen de algemene wijze om

Nadere informatie

GENDERNEUTRALITEIT WETTELIJK KADER EN DEFINITIES PREVENTIE VAN PSYCHOSOCIALE RISICO S OP HET WERK IN DE HULPVERLENINGSZONE FLUVIA 1.

GENDERNEUTRALITEIT WETTELIJK KADER EN DEFINITIES PREVENTIE VAN PSYCHOSOCIALE RISICO S OP HET WERK IN DE HULPVERLENINGSZONE FLUVIA 1. PREVENTIE VAN PSYCHOSOCIALE RISICO S OP HET WERK IN DE HULPVERLENINGSZONE FLUVIA 19 juni 2017. GENDERNEUTRALITEIT In voorliggend document is het gebruik van de mannelijke vorm gemeenslachtig. Voor de leesbaarheid

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. - Algemene bepaling. Artikel 1

HOOFDSTUK I. - Algemene bepaling. Artikel 1 Wet van 10 januari 2007 tot wijziging van verschillende bepalingen betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk waaronder deze betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen

Nadere informatie

De nieuwe pestwetgeving

De nieuwe pestwetgeving De nieuwe pestwetgeving Wat u er zeker over moet weten! Team Psychosociaal Welzijn Brugge: 050/47.47.35 Herentals: 014/84.94.93 Inhoudstafel 1. Wettelijk kader 2. Definities 3. Risicoanalyse en preventiemaatregelen

Nadere informatie

Titel. Subtitel + auteur

Titel. Subtitel + auteur Titel Subtitel + auteur 1 De nieuwe verplichtingen op vlak van preventie van stress, burn-out, geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk 2 Inleiding De psychosociale risico s werden voorheen

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 10 april 2014 betreffende de preventie van psychosociale risico s op het werk

Koninklijk besluit van 10 april 2014 betreffende de preventie van psychosociale risico s op het werk Koninklijk besluit van 10 april 2014 betreffende de preventie van psychosociale risico s op het werk Afdeling 1 Toepassingsgebied en definities Artikel 1.- Dit besluit is van toepassing op de werkgevers

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE DUUR (ARBEIDER / BEDIENDE )

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE DUUR (ARBEIDER / BEDIENDE ) ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE DUUR (ARBEIDER / BEDIENDE ) Tussen Mevrouw/Meneer... optredend als gevolmachtigde van de werkgever... straat... nr.... post nr.... plaats... en Mevrouw/Meneer...... straat...

Nadere informatie

FORMELE PSYCHOSOCIALE INTERVENTIE VERZOEK MET EEN HOOFDZAKELIJK INDIVIDUEEL KARAKTER BUITEN GEWELD, PESTERIJEN EN OSGW

FORMELE PSYCHOSOCIALE INTERVENTIE VERZOEK MET EEN HOOFDZAKELIJK INDIVIDUEEL KARAKTER BUITEN GEWELD, PESTERIJEN EN OSGW FORMELE PSYCHOSOCIALE INTERVENTIE VERZOEK MET EEN HOOFDZAKELIJK INDIVIDUEEL KARAKTER BUITEN GEWELD, PESTERIJEN EN OSGW Indien persoonlijk onderhoud: op verzoek van de Wn document ter bevestiging van dit

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 10 april 2014 betreffende de preventie van psychosociale risico s op het werk (B.S. 28.4.2014)

Koninklijk besluit van 10 april 2014 betreffende de preventie van psychosociale risico s op het werk (B.S. 28.4.2014) Koninklijk besluit van 10 april 2014 betreffende de preventie van psychosociale risico s op het werk (B.S. 28.4.2014) Afdeling 1. - Toepassingsgebied en definities Artikel 1.- Dit besluit is van toepassing

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST - ARBEIDER BEPAALDE DUUR DEELTIJDS

ARBEIDSOVEREENKOMST - ARBEIDER BEPAALDE DUUR DEELTIJDS ARBEIDSOVEREENKOMST - ARBEIDER BEPAALDE DUUR DEELTIJDS Tussen de ondertekenden : En, De werkgever Inschrijving in het rijksregister onder het nummer : Nationaliteit : Arbeidskaart : Vrijgesteld Nodig 1

Nadere informatie

Wet van 13 juni 1999 betreffende de controlegeneeskunde (B.S Ed. 3)

Wet van 13 juni 1999 betreffende de controlegeneeskunde (B.S Ed. 3) Wet van 13 juni 1999 betreffende de controlegeneeskunde (B.S. 13.7.1999 Ed. 3) Hoofdstuk I. Algemene bepaling Artikel 1.- Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet. Hoofdstuk

Nadere informatie

Wet van 28 februari 2014 Wet van 28 maart 2014 KB 10 april 2014 Nieuwe wetgeving en werking Psychosociaal welzijn

Wet van 28 februari 2014 Wet van 28 maart 2014 KB 10 april 2014 Nieuwe wetgeving en werking Psychosociaal welzijn Wet van 28 februari 2014 Wet van 28 maart 2014 KB 10 april 2014 Nieuwe wetgeving en werking Psychosociaal welzijn GDPB 16/10/2014 gdpb@bz.vlaanderen.be www.bestuurszaken.be Voorstelling werking Wettelijk

Nadere informatie

School aan de waterkant BuSO Sint-Juliaan Stropkaai Gent Tel. 09/ Fax. 09/

School aan de waterkant BuSO Sint-Juliaan Stropkaai Gent Tel. 09/ Fax. 09/ Klachtenprocedure voor geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag Wanneer een werknemer meent het voorwerp te zijn van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk kan hij een beroep

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek I.- Algemene beginselen. Titel 3. Preventie van psychosociale risico s op het werk

Codex over het welzijn op het werk. Boek I.- Algemene beginselen. Titel 3. Preventie van psychosociale risico s op het werk Codex over het welzijn op het werk Boek I.- Algemene beginselen Titel 3. Preventie van psychosociale risico s op het werk Hoofdstuk I.- Risicoanalyse en preventiemaatregelen Art. I.3-1. In het kader van

Nadere informatie

De preventie van psychosociale risico s op het werk Wet van 28 april 2014

De preventie van psychosociale risico s op het werk Wet van 28 april 2014 De preventie van psychosociale risico s op het werk Wet van 28 april 2014 Maddy Van Temsche Sociaal inspecteur TWW-OVL Kennisdirectie Psychosociologie maddy.vantemsche@werk.belgie.be Inhoud Wetgeving Psychosociale

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST - DIENSTENCHEQUES

ARBEIDSOVEREENKOMST - DIENSTENCHEQUES ARBEIDSOVEREENKOMST - DIENSTENCHEQUES Artikel 1 T4HR S.A.... straat... nr.... gemeente... postnr.... erkenningsnummer van de werkgever toegekend door de Adviescommissie erkenningen dienstencheques... werft

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST ARBEIDER VOOR EEN DUIDELIJK BEPAALD WERK CLAUSULE VAN PROEF

ARBEIDSOVEREENKOMST ARBEIDER VOOR EEN DUIDELIJK BEPAALD WERK CLAUSULE VAN PROEF ARBEIDSOVEREENKOMST ARBEIDER VOOR EEN DUIDELIJK BEPAALD WERK CLAUSULE VAN PROEF Tussen de ondertekenden : En, De werkgever Inschrijving in het rijksregister onder het nummer : Nationaliteit : Arbeidskaart

Nadere informatie

Afdeling I. - Toepassingsgebied en definities

Afdeling I. - Toepassingsgebied en definities Koninklijk besluit van 17 mei 2007 betreffende de voorkoming van psychosociale belasting veroorzaakt door het werk, waaronder geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk (B.S. 6.6.2007)

Nadere informatie

Arbeidsovereenkomst - Student

Arbeidsovereenkomst - Student Arbeidsovereenkomst - Student Tussen vertegenwoordigd door... verder genoemd de werkgever, enerzijds, en verder genoemd de student, anderzijds, wordt overeengekomen wat volgt: Artikel 1 - Taakomschrijving

Nadere informatie

Bijvoegsel arbeidsreglement: reglement GPOS

Bijvoegsel arbeidsreglement: reglement GPOS Bijvoegsel arbeidsreglement: reglement GPOS Voorkoming van psychosociale belasting op het werk, waaronder geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk (wet van 11/06/02, KB 11/07/02, wet

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Algemene bepalingen en wettelijk kader. 3. Preventie van psychosociale risico s een engagement van iedereen

1. Inleiding. 2. Algemene bepalingen en wettelijk kader. 3. Preventie van psychosociale risico s een engagement van iedereen Gemeenschappelijke preventiedienst Psychosociale risico s Advies Onderwijsorganisatie Preventie van psychosociale risico s op het werk Bijlage bij typeprocedure in AR Preventie van psychosociale risico

Nadere informatie

De preventie van psychosociale risico s op het werk

De preventie van psychosociale risico s op het werk De preventie van psychosociale risico s op het werk Lieve Ponnet (Adviseur-generaal) Evy Hilderson (attaché jurist) Afdeling normen welzijn op het werk Algemene directie humanisering van de arbeid FOD

Nadere informatie

Out Sim. Handleiding te lezen voor gebruik

Out Sim. Handleiding te lezen voor gebruik Out Sim Handleiding te lezen voor gebruik Om tot een eenvormig statuut voor arbeiders en bedienden te komen, moeten er vanaf 1 januari 2014 nieuwe regels worden toegepast ingeval van beëindiging van een

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST ARBEIDER BEPAALDE DUUR DEELTIJDS

ARBEIDSOVEREENKOMST ARBEIDER BEPAALDE DUUR DEELTIJDS ARBEIDSOVEREENKOMST ARBEIDER BEPAALDE DUUR DEELTIJDS Tussen de ondertekenden : En, De werkgever Inschrijving in het rijksregister onder het nummer : Nationaliteit : Arbeidskaart : Vrijgesteld Nodig 1 Dimona

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST ARBEIDER BEPAALDE DUUR VOLTIJDS

ARBEIDSOVEREENKOMST ARBEIDER BEPAALDE DUUR VOLTIJDS ARBEIDSOVEREENKOMST ARBEIDER BEPAALDE DUUR VOLTIJDS Tussen de ondertekenden : En, De werkgever Inschrijving in het rijksregister onder het nummer : Nationaliteit : Arbeidskaart : Vrijgesteld Nodig 1 Dimona

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR ARBEIDER - DEELTIJDS

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR ARBEIDER - DEELTIJDS ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR ARBEIDER - DEELTIJDS Tussen. vertegenwoordigd door... verder genoemd de werkgever, enerzijds en. verder genoemd de werknemer, anderzijds wordt overeengekomen wat volgt : Aanvang

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 SEXIES VAN 27 NOVEMBER 1981 BETREFFENDE DE TYPE-ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR UITZENDARBEID,

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 SEXIES VAN 27 NOVEMBER 1981 BETREFFENDE DE TYPE-ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR UITZENDARBEID, COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 SEXIES VAN 27 NOVEMBER 1981 BETREFFENDE DE TYPE-ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR UITZENDARBEID, SOCIALE DOCUMENTEN EN DEFINITIEVE AFREKENING VAN DE BELONING GEWIJZIGD BIJ

Nadere informatie

Paritair subcomité voor de haven van Antwerpen, "Nationaal Paritair Comité der Haven van Antwerpen" genaamd

Paritair subcomité voor de haven van Antwerpen, Nationaal Paritair Comité der Haven van Antwerpen genaamd Paritair subcomité voor de haven van Antwerpen, "Nationaal Paritair Comité der Haven van Antwerpen" genaamd Neerlegging-Dépôt: 24/02/2015 Regist.-Enregistr.: 18/03/2016 N": 132309/CO/301.01 Collectieve

Nadere informatie

4. Het Belgische arbeidsrecht

4. Het Belgische arbeidsrecht 4. Het Belgische arbeidsrecht In het Belgische arbeidsrecht bestaat er een verschil tussen een arbeider en een bediende. Een arbeider verricht in hoofdzaak handenarbeid. Een bediende verricht in hoofdzaak

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR STUDENTEN

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR STUDENTEN ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR STUDENTEN Tussen de ondergetekenden : de werkgever : vertegenwoordigd door de student : Geboren op / / te wordt overeengekomen hetgeen volgt : Artikel 1 : De werkgever werft de

Nadere informatie

Psychosociale cel. Nieuwe psychosociale wetgeving

Psychosociale cel. Nieuwe psychosociale wetgeving Psychosociale cel Nieuwe psychosociale wetgeving Wettelijk kader Wet 28/02/2014 tot aanvulling van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk wat

Nadere informatie

Arbeidsovereenkomst voor voltijdse werknemers tewerkgesteld in de ambassades en diplomatieke missies

Arbeidsovereenkomst voor voltijdse werknemers tewerkgesteld in de ambassades en diplomatieke missies Arbeidsovereenkomst voor voltijdse werknemers tewerkgesteld in de ambassades en diplomatieke missies Tussen de Staat (naam van het land), vertegenwoordigd door de heer XXXX, Ambassadeur van xxxxxxx te

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER 1990 BETREFFENDE DE NA TE LEVEN PROCEDURE EN DE DUUR VAN DE TIJDELIJKE

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR STUDENTEN BEDIENDE BELPAALDE DUUR

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR STUDENTEN BEDIENDE BELPAALDE DUUR ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR STUDENTEN BEDIENDE BELPAALDE DUUR Tussen de ondertekenden : En, De werkgever Inschrijving in het rijksregister onder het nummer : Nationaliteit : Arbeidskaart : Vrijgesteld Nodig

Nadere informatie

NIEUWE REGELS VOOR DE RE-INTEGRATIE VAN ARBEIDS- ONGESCHIKTE WERKNEMERS

NIEUWE REGELS VOOR DE RE-INTEGRATIE VAN ARBEIDS- ONGESCHIKTE WERKNEMERS e-doc NIEUWE REGELS VOOR DE RE-INTEGRATIE VAN ARBEIDS- ONGESCHIKTE WERKNEMERS 2 De werkgever is verplicht eerst na te gaan of de werknemer binnen de onderneming nog aangepast of ander werk kan doen. 3

Nadere informatie

Art. 2 Preventie van psychosociale risico s op het werk, waaronder stress, geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk

Art. 2 Preventie van psychosociale risico s op het werk, waaronder stress, geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk 1/15 BIJLAGE I: MAATREGELEN TER VOORKOMING VAN PSYCHOSOCIALE RISICO S OP HET WERK (Wet van 04.08.1996, gewijzigd door de Wet van 28.02.2014; Wet van 28.03.2014 en KB van 10.04.2014) Art. 1 Verbodsbepaling

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST BEDIENDE BEPAALDE DUUR DEELTIJDS

ARBEIDSOVEREENKOMST BEDIENDE BEPAALDE DUUR DEELTIJDS ARBEIDSOVEREENKOMST BEDIENDE BEPAALDE DUUR DEELTIJDS Tussen de ondergetekenden : En, De werkgever Inschrijving in het rijksregister onder het nummer:.. Nationaliteit:.. Arbeidskaart: Vrijgesteld Nodig

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR HET RIJDEND PERSONEEL INGEZET IN DE ONDERNEMINGEN DIE ONGEREGELDE DIENSTEN UITBATEN

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR HET RIJDEND PERSONEEL INGEZET IN DE ONDERNEMINGEN DIE ONGEREGELDE DIENSTEN UITBATEN ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR HET RIJDEND PERSONEEL INGEZET IN DE ONDERNEMINGEN DIE ONGEREGELDE DIENSTEN UITBATEN TUSSEN De onderneming waarvan de sociale zetel gelegen is te........, vertegenwoordigd door

Nadere informatie

RICHTLIJNEN VOOR HET GEBRUIK VAN DE MOBIELE TELEFOON. Gezinszorg Villers vzw

RICHTLIJNEN VOOR HET GEBRUIK VAN DE MOBIELE TELEFOON. Gezinszorg Villers vzw RICHTLIJNEN VOOR HET GEBRUIK VAN DE MOBIELE TELEFOON INHOUD 1. VOORWERP... 3 2. TOEPASSINGSGEBIED... 3 3. TOEKENNING VAN EEN MOBIELE TELEFOON... 3 4. RICHTLIJNEN VOOR HET GEBRUIK VAN DE MOBIELE TELEFOON...

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR STUDENTEN

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR STUDENTEN Tussen de ondertekenden : ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR STUDENTEN En, De werkgever Inschrijving in het rijksregister onder het nummer : Nationaliteit : Arbeidskaart : Vrijgesteld Nodig 1 Dimona nummer: De arbeider,

Nadere informatie

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD ALGEMENE INFO Het sluiten van een studentenovereenkomst Sociale zekerheid Fiscale aspecten van studentenarbeid Sociale uitkeringen voor een student 1 Studentenovereenkomst

Nadere informatie

PSYCHOSOCIALE RISICO S. Nota over de wetgeving

PSYCHOSOCIALE RISICO S. Nota over de wetgeving Brussel, 12 mei 2014 PSYCHOSOCIALE RISICO S Nota over de wetgeving Deze nota vat de drie teksten met betrekking tot psychosociale risico s samen die verschenen zijn op 28.04.2014 en van kracht worden op

Nadere informatie

OPLEIDING VERTROUWENSPERSOON ONDERWIJS Wetgeving 2014

OPLEIDING VERTROUWENSPERSOON ONDERWIJS Wetgeving 2014 OPLEIDING VERTROUWENSPERSOON ONDERWIJS Wetgeving 2014 Maddy Van Temsche Sociaal inspecteur Regionale directie TWW-OVL Kennisdirectie Psychosociologie maddy.vantemsche@werk.belgie.be 1. Wettelijke bepalingen

Nadere informatie

Arbeidsovereenkomst voor bedienden - bepaald werk - deeltijds

Arbeidsovereenkomst voor bedienden - bepaald werk - deeltijds Arbeidsovereenkomst voor bedienden - bepaald werk - deeltijds Tussen de ondergetekende partijen: - enerzijds..., met zetel te..., vertegenwoordigd door..., hierna genoemd de werkgever, en - anderzijds...,

Nadere informatie

DIENSTENCHEQUES ARBEIDSOVEREENKOMST - ONBEPAALDE DUUR VOOR ARBEIDERS. onderneming erkend onder n in verband met de dienstencheques

DIENSTENCHEQUES ARBEIDSOVEREENKOMST - ONBEPAALDE DUUR VOOR ARBEIDERS. onderneming erkend onder n in verband met de dienstencheques DIENSTENCHEQUES ARBEIDSOVEREENKOMST - ONBEPAALDE DUUR VOOR ARBEIDERS Tussen: onderneming erkend onder n in verband met de dienstencheques hieronder genoemd de werkgever en Nationaliteit: Werkvergunning:

Nadere informatie

HOOFDSTUK I.- Definities. Artikel 1.- Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

HOOFDSTUK I.- Definities. Artikel 1.- Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder: Koninklijk besluit van 30 januari 2003 tot vaststelling van de criteria, de voorwaarden en de nadere regels voor de toekenning van de toelage tot ondersteuning van acties die betrekking hebben op de bevordering

Nadere informatie

Arbeidsovereenkomst voor deeltijdse werknemers tewerkgesteld in de ambassades en diplomatieke missies

Arbeidsovereenkomst voor deeltijdse werknemers tewerkgesteld in de ambassades en diplomatieke missies Arbeidsovereenkomst voor deeltijdse werknemers tewerkgesteld in de ambassades en diplomatieke missies Tussen de Staat (naam van het land), vertegenwoordigd door de heer XXXX, Ambassadeur van xxxxxxx te

Nadere informatie

Welzijn op het werk - nieuwe regelgeving psychosociale risico's veroorzaakt burn-out bij ondernemers

Welzijn op het werk - nieuwe regelgeving psychosociale risico's veroorzaakt burn-out bij ondernemers Welzijn op het werk - nieuwe regelgeving psychosociale risico's veroorzaakt burn-out bij ondernemers Mrs. Alexia Hoste alexia.hoste@marlex.be Dit zou een titel kunnen zijn van een persbericht dezer dagen.

Nadere informatie

OPZEGTERMIJNEN VANAF 1/5/2018

OPZEGTERMIJNEN VANAF 1/5/2018 OPZEGTERMIJNEN VANAF 1/5/2018 Zowel werkgever als werknemer kunnen een einde maken aan de arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur. De beëindiging van een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur kan echter

Nadere informatie

Psychosociale risico s. Hoe kan Securex u ondersteunen?

Psychosociale risico s. Hoe kan Securex u ondersteunen? Psychosociale risico s Nieuwe wetgeving Hoe kan Securex u ondersteunen? Inhoudstafel De nieuwe wetgeving 1. Toepassingsgebied 2. Wat zijn psychosociale risico s? Welke maatregelen moet de werkgever treffen?

Nadere informatie

11 JULI 2002. - Koninklijk besluit betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk (1)

11 JULI 2002. - Koninklijk besluit betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk (1) 11 JULI 2002. - Koninklijk besluit betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk (1) ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen,

Nadere informatie

Wetsontwerp tot aanvulling en wijziging van het Sociaal Strafwetboek en verscheidene bepalingen van sociaal strafrecht.

Wetsontwerp tot aanvulling en wijziging van het Sociaal Strafwetboek en verscheidene bepalingen van sociaal strafrecht. 9 februari 2016 Mevrouw, Mijnheer, Wetsontwerp tot aanvulling en wijziging van het Sociaal Strafwetboek en verscheidene bepalingen van sociaal strafrecht. Voorafgaand: Het wetsontwerp tot aanvulling en

Nadere informatie

Psycho-sociaal beleid : Wetgeving & invulling

Psycho-sociaal beleid : Wetgeving & invulling Psycho-sociaal beleid : Wetgeving & invulling 2 Psychosociale aspecten : subjectieve invulling van een objectief gegeven Michigan Model Kahn e.a., 1964 Persoonlijkheid Stressor Gebeurtenis Interpretatie

Nadere informatie

Preventie van Psychosociale Risico s op de Werkvloer. Wet, Wat en Hoe? Bart Vriesacker Psychosociaal departement

Preventie van Psychosociale Risico s op de Werkvloer. Wet, Wat en Hoe? Bart Vriesacker Psychosociaal departement Preventie van Psychosociale Risico s op de Werkvloer Wet, Wat en Hoe? Bart Vriesacker Psychosociaal departement Inhoudsopgave Psychosociale risico s? De nieuwe wetgeving De psychosociale risicoanalyse

Nadere informatie

RECHTEN EN PLICHTEN VAN WERKNEMER EN WERKGEVER IN GEVAL VAN ARBEIDSONGESCHIKTHEID

RECHTEN EN PLICHTEN VAN WERKNEMER EN WERKGEVER IN GEVAL VAN ARBEIDSONGESCHIKTHEID RECHTEN EN PLICHTEN VAN WERKNEMER EN WERKGEVER IN GEVAL VAN ARBEIDSONGESCHIKTHEID Sarah Depuydt, FOD WASO, AD IAB Artikel 31 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten (WAO) Gevolgen

Nadere informatie

klachtenprocedure: formele klacht

klachtenprocedure: formele klacht klachtenprocedure: formele klacht Lieve Vermeire Groep IDEWE November 2011 Slide 1 Inhoud toelichting Situering formele klacht binnen de klachtenprocedure Verschil informeel formeel Motieven om formeel

Nadere informatie

Wet van 11 juni 2002 betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk

Wet van 11 juni 2002 betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk Wet van 11 juni 2002 betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk (BS, 22-06-2002) HOOFDSTUK I. - Algemene bepaling Artikel 1 Deze wet regelt een aangelegenheid

Nadere informatie

INFORMATIESESSIE. Inhoud

INFORMATIESESSIE. Inhoud INFORMATIESESSIE Wet van 26/12/2013 betreffende de invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden inzake de opzeggingstermijnen en de carenzdag en begeleidende maatregelen Inhoud Berekening

Nadere informatie

JAARVERSLAG VAN DE IDPB DEEL VII Bis : Inlichtingen betreffende de preventie van psychosociale belasting veroorzaakt door het werk.

JAARVERSLAG VAN DE IDPB DEEL VII Bis : Inlichtingen betreffende de preventie van psychosociale belasting veroorzaakt door het werk. JAARVERSLAG VAN DE IDPB DEEL VII Bis : Inlichtingen betreffende de preventie van psychosociale belasting veroorzaakt door het werk. Doel Toelichting Het jaarverslag heeft enerzijds tot doel een samenvatting

Nadere informatie

Farmaceutisch-technisch assistent (bepaalde duur)

Farmaceutisch-technisch assistent (bepaalde duur) Farmaceutisch-technisch assistent (bepaalde duur) Tussen: de heer/mevrouw... wonende... en de heer/mevrouw.... wonende... farmaceutisch-technisch assistent, werd overeengekomen wat volgt : Art. 1. - De

Nadere informatie

INHOUD. 1. Inleiding... 15

INHOUD. 1. Inleiding... 15 INHOUD 1. Inleiding... 15 2. Psychosociale risico s op het werk... 17 2.1. Stress op het werk... 19 2.2. Burn-out... 22 2.3. Ongewenst gedrag en conflicten... 23 2.3.1. Geweld op het werk... 23 2.3.2.

Nadere informatie

DIENSTENCHEQUES ARBEIDSOVEREENKOMST - ONBEPAALDE DUUR VOOR ARBEIDERS. onderneming erkend onder n in verband met de dienstencheques

DIENSTENCHEQUES ARBEIDSOVEREENKOMST - ONBEPAALDE DUUR VOOR ARBEIDERS. onderneming erkend onder n in verband met de dienstencheques DIENSTENCHEQUES ARBEIDSOVEREENKOMST - ONBEPAALDE DUUR VOOR ARBEIDERS Tussen: onderneming erkend onder n in verband met de dienstencheques hieronder genoemd de werkgever en Nationaliteit: Werkvergunning:

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST ARBEIDER VOOR EEN DUIDELIJK BEPAALD WERK CLAUSULE VAN PROEF

ARBEIDSOVEREENKOMST ARBEIDER VOOR EEN DUIDELIJK BEPAALD WERK CLAUSULE VAN PROEF ARBEIDSOVEREENKOMST ARBEIDER VOOR EEN DUIDELIJK BEPAALD WERK CLAUSULE VAN PROEF Tussen de ondergetekenden : En, De werkgever Inschrijving in het rijksregister onder het nummer: Nationaliteit: Arbeidskaart:

Nadere informatie

De preventie van psychosociale risico s op het werk: Wat is nieuw in de wetgeving?

De preventie van psychosociale risico s op het werk: Wat is nieuw in de wetgeving? De preventie van psychosociale risico s op het werk: Wat is nieuw in de wetgeving? Maddy Van Temsche Sociaal inspecteur TWW-OVL Kennisdirectie Psychosociologie maddy.vantemsche@werk.belgie.be 1. Wettelijke

Nadere informatie

REGLEMENT ARBEIDSONGESCHIKTHEID WEGENS ZIEKTE, PRIVÉONGEVAL EN ARBEIDSONGEVAL

REGLEMENT ARBEIDSONGESCHIKTHEID WEGENS ZIEKTE, PRIVÉONGEVAL EN ARBEIDSONGEVAL REGLEMENT ARBEIDSONGESCHIKTHEID WEGENS ZIEKTE, PRIVÉONGEVAL EN ARBEIDSONGEVAL HOOFDSTUK I - ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 - Toepassingsgebied en terminologie 1. Dit reglement is van toepassing op de werknemers

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG 1 FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG 10 JANUARI 2007 Wet tot wijziging van verschillende bepalingen betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun

Nadere informatie

Wat zegt de regelgeving over geweld, pesten en relationele problemen op het werk?

Wat zegt de regelgeving over geweld, pesten en relationele problemen op het werk? Wat zegt de regelgeving over geweld, pesten en relationele problemen op het werk? Maddy Van Temsche sociaal inspecteur TWW-OVL Kennisdirectie Psychosociologie maddy.vantemsche@werk.belgie.be Inhoud Wetgeving

Nadere informatie

6 de verfraaiing van de arbeidsplaatsen; 6 de verfraaiing van de arbeidsplaatsen;

6 de verfraaiing van de arbeidsplaatsen; 6 de verfraaiing van de arbeidsplaatsen; Hoofdstuk II. - Algemene beginselen Art. 4.- 1. De Koning kan aan de werkgevers en de werknemers alle maatregelen opleggen die nodig zijn voor het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk.

Nadere informatie

De preventie van psychosociale risico s op het werk : implementatie van de wetgeving naar de praktijk

De preventie van psychosociale risico s op het werk : implementatie van de wetgeving naar de praktijk De preventie van psychosociale risico s op het werk : implementatie van de wetgeving naar de praktijk Maddy Van Temsche sociaal inspecteur TWW-OVL Kennisdirectie Psychosociologie maddy.vantemsche@werk.belgie.be

Nadere informatie

MODEL KLACHTENREGELING ONGEWENST GEDRAG

MODEL KLACHTENREGELING ONGEWENST GEDRAG MODEL KLACHTENREGELING ONGEWENST GEDRAG INLEIDING Als werkgever zijn we krachtens de Arbowet (artikel 3 lid 2) verplicht beleid te voeren gericht op voorkoming en/of beperking van psychosociale arbeidsbelasting.

Nadere informatie

De preventie van psychosociale risico s op het werk: Wat is nieuw in de wetgeving? Toelichting Knipperlichten PSR

De preventie van psychosociale risico s op het werk: Wat is nieuw in de wetgeving? Toelichting Knipperlichten PSR De preventie van psychosociale risico s op het werk: Wat is nieuw in de wetgeving? Toelichting Knipperlichten PSR Maddy Van Temsche Sociaal inspecteur TWW-OVL Kennisdirectie Psychosociologie maddy.vantemsche@werk.belgie.be

Nadere informatie

Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur... 2

Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur... 2 Inhoudstafel Deel 1 Arbeidsovereenkomst Basiscontract Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur..................................... 2 Bijkomende bedingen Proefbeding... 5 Voorbehoud inzake gegevens om

Nadere informatie

De preventie van psychosociale risico s op het werk : workshops onderwijs

De preventie van psychosociale risico s op het werk : workshops onderwijs De preventie van psychosociale risico s op het werk : workshops onderwijs Maddy Van Temsche sociaal inspecteur TWW-OVL Kennisdirectie Psychosociologie maddy.vantemsche@werk.belgie.be 1 Inhoud 1. Film over

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 18 juli 2001 betreffende de controleartsen en de artsen-scheidsrechters (B.S )

Koninklijk besluit van 18 juli 2001 betreffende de controleartsen en de artsen-scheidsrechters (B.S ) Koninklijk besluit van 18 juli 2001 betreffende de controleartsen en de artsen-scheidsrechters (B.S. 3.8.2001) HOOFDSTUK I. Definities Artikel 1.- Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder

Nadere informatie

Farmaceutisch-technisch assistent (bepaalde duur)

Farmaceutisch-technisch assistent (bepaalde duur) Farmaceutisch-technisch assistent (bepaalde duur) Tussen: de heer/mevrouw... wonende... en de heer/mevrouw.... wonende... farmaceutisch-technisch assistent, werd overeengekomen wat volgt : Art. 1. - De

Nadere informatie

Hoofdstuk VI. Het re-integratietraject van een werknemer die het overeengekomen werk tijdelijk of definitief niet kan uitoefenen

Hoofdstuk VI. Het re-integratietraject van een werknemer die het overeengekomen werk tijdelijk of definitief niet kan uitoefenen Hoofdstuk VI. Het re-integratietraject van een werknemer die het overeengekomen werk tijdelijk of definitief niet kan uitoefenen Art. I.4-72 Het re-integratietraject bedoeld in dit hoofdstuk beoogt de

Nadere informatie

IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS

IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS PROFICIAT! U HEBT ZOPAS EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA DE GESPECIALISEERDE DIENSTEN VAN HAYS! hays.be Meteen willen wij u graag wat wegwijs maken in de wereld van de

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER 1990 BETREFFENDE DE NA TE LEVEN PROCEDURE EN DE DUUR VAN DE TIJDELIJKE

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 72 VAN 30 MAART 1999 BETREFFENDE HET BELEID TER VOORKOMING VAN STRESS DOOR HET WERK -------------------

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 72 VAN 30 MAART 1999 BETREFFENDE HET BELEID TER VOORKOMING VAN STRESS DOOR HET WERK ------------------- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 72 VAN 30 MAART 1999 BETREFFENDE HET BELEID TER VOORKOMING VAN STRESS DOOR HET WERK ------------------- Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve

Nadere informatie

ARBEIDSREGLEMENT VOOR UITZENDKRACHTEN

ARBEIDSREGLEMENT VOOR UITZENDKRACHTEN ARBEIDSREGLEMENT VOOR UITZENDKRACHTEN Maatschappelijke zetel Diestsevest 40 3000 Leuven 016/28.64.64 hoofdkantoor@werkers.be Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant Paul Krügerstraat 1 2500 Lier Tel.: 03/491.81.00

Nadere informatie

561 Ziekte- en invaliditeitsverzekering Borstvoedingspauzes

561 Ziekte- en invaliditeitsverzekering Borstvoedingspauzes Borstvoedingspauzes 1. Definitie - Wat : Vanaf 1 juli 2002 hebben de werkneemsters recht op pauzes van een half uur tijdens de werkuren om hen in staat te stellen borstvoeding aan hun pasgeboren kind te

Nadere informatie