Themabijeenkomst Leren en Opleiden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Themabijeenkomst Leren en Opleiden"

Transcriptie

1 Themabijeenkomst Leren en Opleiden Den Haag, 12 april 2017 Programma Zelfregulering Gezond en Veilig werken Projectbureau Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken T: E: Kennismaken met Rijksbreed 15 mei 2009

2 Thema van de dag en deelnemers Introductie Tijdens de themabijeenkomst Leren en Opleiden gingen branches, bedrijven en mbo-instellingen met elkaar in gesprek over het verbeteren van de aansluiting tussen beroepsopleidingen en de werkvloer als het gaat om gezond en veilig werken. Cees Jan Asselbergs, Deltalinqs Erna Bak, VBZ Teun Barendse, Avans Dolf van der Beek, TNO Monique van Blijswijk, TNO Melanie Bouwknegt, CNV Albert van der Burg, Stigas Jan Faber, Gezonde School / MBO Raad Robert Gartner, Sectorinstituut Transport en Logistiek Annette Haasnoot, HVC Wies Hontelez, Inspectie SZW Iwald Hovenga, Deltion College Anne Jansen, TNO Sander Lombaers, Liandon Luuk Oosting Start, Werk & Blijf Veilig Perry Rommens, ROC Tilburg Mark van Roumburg,Chainworks Winston Soumokil, Zadkine Suzette Tannemaat, Sociaal Economische Raad Peter Vernooij, Avans hogeschool Onno de Vreede, VNCI Bert van de Wijdeven, Buro voor Fysieke Arbeid Simone van Wilgen, Votob Academy Chuchu Yu, NVZ Laurens Zeeman, Sociaal-Economische Raad Piet Zegwaart, Nova College

3 Programma van de middag Rob Triemstra, plv. Directeur Gezond en Veilig Werken, heet iedereen welkom. Dagvoorzitter Sabine van Eck licht het programma toe. Simone van Wilgen vertelt over de VOTOB Academy. Onno de Vreede, VNCI, licht het curriculum Veiligheid voor hbo toe van Veiligheid Voorop. Cees Jan Asselbergs, Deltalinqs, inspireert de deelnemers met een goede praktijk uit de Rotterdamse haven. In de parallelle workshop gaan de deelnemers in gesprek over gezond en veilig werken in de toekomst o.l.v. Cees Meijer De deelnemers gaan uiteen voor een workshop van TNO en Deltion College over het keuzedeel verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken Tot slot sluit Sabine van Eck de middag af en is het tijd voor de borrel.

4 De opening Rob Triemstra (plv. directeur Gezond en Veilig Werken) heet alle deelnemers welkom. Sabine van Eck, projectleider van het Programma Zelfregulering Gezond en Veilig werken licht het programma toe. Rob Triemstra heet iedereen van harte welkom!

5 De startopdracht Bij binnenkomst kregen de deelnemers een startopdracht mee: Met welke uitdaging(en) heb jij te maken als het gaat om samenwerking onderwijsarbeidsmarkt bij het aanleren van gezond en veilig werken? In verschillende antwoorden kwam naar voren dat het aanleren van gezond en veilig werken vaak nog geen prioriteit heeft. Daar zijn meer PR, voorlichting en workshops voor nodig. Sommigen zien dat het weinig onderdeel vormt van het vakmanschap, dat het niet beroepsgerelateerd is. Scholen zijn vaak niet bewust bezig op dit onderwerp. Draagvlak en financiële incentives kunnen helpen om de link tussen onderwijs en bedrijfsleven te versterken, om de bewustwording te vergroten en de verschillende belangen samen te brengen. Welke initiatieven heb je al lopen rond de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt als het gaat om het aanleren van gezond en veilig werken? Verschillende deelnemers hebben initiatieven rond de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt. Een school geeft aan dat ze toewerken naar een VCA-certificaat voor alle leerlingen. Een brancheorganisatie ontwikkelt toolboxen, arbo-veiligheidslessen en een veiligheidsscan voor werkgever/werknemer. Een andere school geeft aan in bezoeken aan leerbedrijven en gesprekken met praktijkbegeleiders het onderwerp te bespreken. De MBO-Raad stimuleert mbo-scholen meer te doen aan gezond, fit en veilig werken. Aangegeven wordt dat de aansluiting vanuit de branche wel wordt gezocht, maar niet makkelijk is. Een groep deelnemers geeft aan (nog) geen initiatieven te hebben of deze in ontwikkeling te hebben.

6 Interview: VOTOB Academy Simone van Wilgen (VOTOB) Simone van Wilgen vertelt meer over de VOTOB Academy, die maatwerkopleidingen levert voor operators in de tankopslagsector. VOTOB Academy is gestart op initiatief van en op basis van de behoefte van de markt (staffing probleem). Samen met de leden (19 terminalbedrijven) is geïnventariseerd wat een operator moet kennen en kunnen. Met die kennis is VOTOB langs verschillende mbo-instellingen gegaan om de samenwerking op te zoeken. Uiteindelijk is een particuliere instelling bereid gevonden de Academy mede te ontwikkelen. De bedrijven hebben gezamenlijk input geleverd voor de lesmodules en ondertussen zijn twee volledige mbo-opleidingen te volgen. VOTOB schiep de randvoorwaarden en faciliteerde het traject dat in maart 2016 van start ging. In maart 2017 is de VOTOB Academy live gegaan. Tip: Toon lef en doorzettingsvermogen!

7 Interview: Curriculum Veiligheid voor hbo Onno de Vreede (VNCI, Veiligheid Voorop) Onno de Vreede vertelt over het recent ontwikkelde curriculum Veiligheid voor hbo dat in het kader van het project Veiligheid Voorop is ontwikkeld om studenten een veiligheidsmentaliteit aan te leren. Aanleiding voor de ontwikkeling van het curriculum was een onderzoek dat aantoonde dat het toekomstig beroepsbeoefenaars ontbrak aan een gedegen veiligheidsmentaliteit. Er is bewust gekozen het curriculum in het hbo te ontwikkelen: het middensegment moet het goede voorbeeld (kunnen) geven op de werkvloer. Van daaruit kan het uitgebreid worden naar mbo en wo niveau. VNCI is regisseur van het proces. Dankzij een Safety Deal werd het project een succes: praten werd dóen. In een werkgroep werken docenten en bedrijven verder aan de inhoud. Daarbij geven bedrijven aan waar de prioriteiten liggen en het onderwijs werkt dit verder uit. In september 2017 vindt de uitrol van het curriculum binnen het onderwijs plaats. Tip: Leiderschap en organiserend vermogen!

8 De Rotterdamse haven investeert in één onderwijsstructuur. Het samenwerkingsverband geeft een baangarantie af: als je hier een opleiding volgt dan krijg je gegarandeerd een baan in de Rotterdamse haven. Presentatie: RDM Training Plant Cees Jan Asselbergs (Deltalinqs) Cees Jan Asselbergs (Deltalinqs) vertelt de deelnemers over het initiatief RDM Training Plant. In samenwerking met het onderwijs en het bedrijfsleven wordt in het hart van de Rotterdamse haven een levensechte trainingsfaciliteit gebouwd voor mbo- en hbostudenten en werknemers in de petrochemische en procesindustrie. Hier leren zij vanaf september 2017 in een echte omgeving veilig te werken. Tips en leerpunten: Iedereen zit met een eigen belang aan tafel, het is de kunst dit te coördineren en samen te brengen. Een neutrale partij kan helpen om stappen te maken. Laat alle partijen commitment uitspreken en leg dit vast. Bouw aan en investeer in een gezamenlijke cultuur als het gaat om veiligheid. Als er één schaap over de dam is, volgen er meer. In dit geval was SZW de eerste die subsidie toekende aan het project.

9 De workshops Keuzedeel verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken Monique van Blijswijk (TNO) & Iwald Hovenga (Deltion College) Gezond en veilig in de toekomst Cees Meijer (Programma Zelfregulering)

10 Workshop Keuzedeel verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken Tijdens deze workshop stond het keuzedeel verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken centraal. Het ministerie van SZW heeft de ontwikkeling van dit keuzedeel voor de niveaus 2 en 3/4 in het mbo ondersteund. Het keuzedeel zorgt voor verbreding en verdieping van het thema gezond en veilig werken en is generiek van opzet zodat elke mbo-opleiding het in kan zetten om de competenties van studenten te versterken. Het is een aanvulling op het basisdeel (de opleiding) en de profieldelen (de specialisaties binnen de opleiding) van de kwalificatiedossiers in het mbo. 15% van de opleiding wordt tegenwoordig ingevuld door keuzedelen. Uitkomsten discussies Brancheorganisaties kunnen een rol spelen bij het verhogen van de urgentie rondom dit onderwerp bij onderwijsinstellingen en leerbedrijven. Het gaat daarbij om het opzoeken van de dialoog en het herkennen en erkennen van de uitdaging die er ligt. Vertrekken vanuit de toekomst (het perspectief van later) kan helpen in die gesprekken.

11 Workshop Gezond en veilig in de toekomst Aan de hand van vier toekomstscenario s rondom gezond en veilig werken en diverse filmfragmenten uit de uitzending Het werken van morgen (VPRO Tegenlicht, 2015) gingen de deelnemers met elkaar in gesprek over de volgende vragen: 1. Als het 2030 is, hoe ziet de arbeidsmarkt er dan uit en wat betekent dit voor gezond en veilig werken? 2. Welke kennis en vaardigheden moeten toekomstige beroepsbeoefenaars tegen die tijd dan bezitten? En wat betekent dit voor leren en opleiden? 3. Als we dit weten, welke (gezamenlijke) activiteiten kunnen onderwijs, branches en bedrijfsleven nu al ondernemen? Uitkomsten discussies Met alle veranderingen die elkaar steeds sneller opvolgen wordt van de toekomstig beroepsbeoefenaar verwacht dat deze beschikt over een breed palet aan basiskennis waarop hij/zij gedurende zijn/haar carrière voort kan bouwen. Gezond en veilig (en fit) werken moet standaard in dat basispakket zitten. Men moet ook in een veranderende wereld risico s kunnen inschatten. Een leven lang leren staat steeds meer centraal. Als beroepen dan verdwijnen, kunnen de mensen meebewegen. Om dit succesvol te doen is het uitwisselen van kennis en expertise tussen bedrijven, branches en onderwijs nodig (voortbouwen op shared knowledge ). Met elkaar dingen afspreken en samen verantwoordelijkheid nemen is essentieel.

12 Dank aan alle deelnemers voor de actieve bijdrage en de geslaagde middag! Heb je nog vragen of wil je nader in gesprek met het programmabureau, neem dan via onderstaande gegevens contact met ons op. Telefoon: (projectsecretaris, Martinette Boonekamp) Voor meer informatie over ons programma en voor inspiratie kun je ook op onze site kijken: gezondenveiligwerkt.nl Projectteam Zelfregulering Gezond & Veilig Werken Sabine van Eck Thamar Tax Lieke Witlox Martinette Boonekamp Cees Meijer

Themabijeenkomst: Gedragscode als instrument voor zelfregulering. Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken 7 december 2016

Themabijeenkomst: Gedragscode als instrument voor zelfregulering. Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken 7 december 2016 Themabijeenkomst: Gedragscode als instrument voor zelfregulering Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken 7 december 2016 Introductie Een gedragscode is een instrument gericht op het veranderde

Nadere informatie

Themabijeenkomst: Gezond en veilig werken in de keten. Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken 26 maart 2015

Themabijeenkomst: Gezond en veilig werken in de keten. Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken 26 maart 2015 Themabijeenkomst: Gezond en veilig werken in de keten Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken 26 maart 2015 Kennismaken met Rijksbreed 15 mei 2009 Introductie Gezond en veilig werken houdt niet

Nadere informatie

Directeurenbijeenkomst. Den Haag, 21 juni 2016

Directeurenbijeenkomst. Den Haag, 21 juni 2016 Directeurenbijeenkomst Den Haag, 21 juni 2016 Kennismaken met Rijksbreed 15 mei 2009 De deelnemers Colette Alma, VNCI Ton Baas, VBZ Robert-Jan Bannink, NVVK Math Creemers, Stigas Dick Hoogendoorn, Vereniging

Nadere informatie

Themabijeenkomst: Een gezonde en veilige cultuur Van Compliance naar Participatie Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken 26 November 2014

Themabijeenkomst: Een gezonde en veilige cultuur Van Compliance naar Participatie Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken 26 November 2014 Themabijeenkomst: Een gezonde en veilige cultuur Van Compliance naar Participatie Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken 26 November 2014 Kennismaken met Rijksbreed 15 mei 2009 Introductie Woensdag

Nadere informatie

Themabijeenkomst: Gezond en Veilig Werken in een Veranderende Arbeidsmarkt. Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken 11 november 2015

Themabijeenkomst: Gezond en Veilig Werken in een Veranderende Arbeidsmarkt. Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken 11 november 2015 Themabijeenkomst: Gezond en Veilig Werken in een Veranderende Arbeidsmarkt Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken 11 november 2015 Kennismaken met Rijksbreed 15 mei 2009 Introductie Op 11 november

Nadere informatie

Congres Veiligheidscultuur

Congres Veiligheidscultuur Congres Veiligheidscultuur Saxion Hogeschool, 18 mei 2017 Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken Kennismaken met Rijksbreed 15 mei 2009 Doel van de dag Introductie Veiligheid in bedrijven en

Nadere informatie

HANDLEIDING MELDFORMULIER KEUZEDEEL

HANDLEIDING MELDFORMULIER KEUZEDEEL HANDLEIDING MELDFORMULIER KEUZEDEEL Handleiding bij Meldformulier keuzedeel bestemd voor onderwijsinstellingen, brancheorganisaties, HBO-instellingen, werkgevers en andere partijen ten behoeve van het

Nadere informatie

Leergang mbo Programma

Leergang mbo Programma Leergang mbo 2017 Programma Dinsdag 28 maart 2017, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2017 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

Zelfregulering en Duurzame Veiligheid in 2030

Zelfregulering en Duurzame Veiligheid in 2030 Zelfregulering en Duurzame Veiligheid in 2030 11 oktober 2017 Rob Triemstra Plv. Directeur directie Gezond & Veilig Werken Ministerie van SZW Directie Gezond en Veilig Werken De Directie Gezond en Veilig

Nadere informatie

RDM Training Plant aanwinst voor bedrijfsleven en regio

RDM Training Plant aanwinst voor bedrijfsleven en regio RIJNMOND REGIONAAL ZAKENMAGAZINE JAARGANG 33 NUMMER 9 NOVEMBER 2016 RDM Training Plant aanwinst voor bedrijfsleven en regio 12 "Energietransitie in de haven gaat lukken" 24 demobiliteitsmanager: uw mobiliteitsoplossing

Nadere informatie

Avans Academie Associate Degrees Den Bosch

Avans Academie Associate Degrees Den Bosch Avans Academie Associate Degrees Den Bosch Robin Pereboom Adviseur Connect, verbindt bedrijfsleven en onderwijs Meet up Agrifood Capital, Oss 7 februari 2019 Workshop 8 Onderwijs en Bedrijfsleven, hoe

Nadere informatie

Leergang mbo Programma

Leergang mbo Programma Leergang mbo 2016 Programma Dinsdag 22 maart 2016, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2016 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

Herziening MBO voor leerbedrijven. Versie 1.0 juli 2015

Herziening MBO voor leerbedrijven. Versie 1.0 juli 2015 Herziening MBO voor leerbedrijven Versie 1.0 juli 2015 De presentatie in het kort Het mbo-onderwijs verandert Keuzedelen, nieuw in de mbo-opleiding Kansen voor het bedrijfsleven Het mbo-onderwijs verandert

Nadere informatie

Goed voorbeeld uit de praktijk

Goed voorbeeld uit de praktijk Goed voorbeeld uit de praktijk 1 GEZOND EN VEILIG WERKT Het ministerie van SZW wil dat mensen veilig en gezond werken. Om die reden is het ministerie voortbouwend op bestaande kennis en ervaring, het programma

Nadere informatie

Bijeenkomst De Opstartfabriek. Rotterdam, 3 april 2018

Bijeenkomst De Opstartfabriek. Rotterdam, 3 april 2018 Bijeenkomst De Opstartfabriek Rotterdam, 3 april 2018 OVAL maakt duurzame inzetbaarheid werkend! Wij staan voor vitaliteit, plezier, ontwikkeling en perspectief in werk. Samen met u. Iedere dag weer. 2

Nadere informatie

Platform Bèta Techniek. Connect 05 2015. Chemiedag 2015. Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken?

Platform Bèta Techniek. Connect 05 2015. Chemiedag 2015. Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken? Platform Bèta Techniek Connect 05 2015 Chemiedag 2015 Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken? Succesvolle samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is de basis voor groei van

Nadere informatie

mbo styling & design Geef je carrière vorm

mbo styling & design Geef je carrière vorm mbo styling & design 2016 2017 Geef je carrière vorm mbo styling & design Ben jij in vorm? Jij bent één van die bijzondere mensen die overal een kans zien om het leven letterlijk mooier te maken. Voor

Nadere informatie

Werkbijeenkomst Gezond en veilig werken in de levensmiddelenbranche

Werkbijeenkomst Gezond en veilig werken in de levensmiddelenbranche Werkbijeenkomst Gezond en veilig werken in de levensmiddelenbranche Kennismaken met Rijksbreed 15 mei 2009 Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken i.s.m. de levensmiddelenbranche en VHP human

Nadere informatie

De implementatie van het Toptraject in de keten: one size fits all?

De implementatie van het Toptraject in de keten: one size fits all? De implementatie van het Toptraject in de keten: one size fits all? Rilana Prenger, Saion Hogeschool Enschede Stephan van der Voort, Toptraject Twente De ambitie van het Toptraject Voor elke vmbo ll die

Nadere informatie

Later is altijd. Vanaf dag één in je leven ben je er mee bezig, met groei en ontwikkeling, met toekomst. Stap voor stap leer je het leven leven.

Later is altijd. Vanaf dag één in je leven ben je er mee bezig, met groei en ontwikkeling, met toekomst. Stap voor stap leer je het leven leven. Later is altijd Vanaf dag één in je leven ben je er mee bezig, met groei en ontwikkeling, met toekomst. Stap voor stap leer je het leven leven. Wij weten daarbij niet alles. Wel dat je er alles uit kunt

Nadere informatie

Herziening MBO voor leerbedrijven. Versie 1.0 september 2015

Herziening MBO voor leerbedrijven. Versie 1.0 september 2015 Herziening MBO voor leerbedrijven Versie 1.0 september 2015 De presentatie in het kort Het mbo-onderwijs verandert Keuzedelen, nieuw in de mbo-opleiding Kansen voor het bedrijfsleven Het mbo-onderwijs

Nadere informatie

Keuzes binnen MBO en HBO

Keuzes binnen MBO en HBO Keuzes binnen MBO en HBO Auteur: Marlies Rosenbrand, mei 2017 Voor u ligt de samenvatting van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek naar de mening van opleiders 1 voor de inrichting van een specifiek

Nadere informatie

Verslag van de Netwerkbijeenkomst voor bedrijven en opleiders in de Recreatie Recreatiesector (onder)wijzer naar de toekomst Dinsdag 13 oktober 2015

Verslag van de Netwerkbijeenkomst voor bedrijven en opleiders in de Recreatie Recreatiesector (onder)wijzer naar de toekomst Dinsdag 13 oktober 2015 Verslag van de Netwerkbijeenkomst voor bedrijven en opleiders in de Recreatie Recreatiesector (onder)wijzer naar de toekomst Dinsdag 13 oktober 2015 Hoe samen wijzer naar de toekomst? De bijeenkomst wordt

Nadere informatie

mbo styling & design Geef je carrière vorm

mbo styling & design Geef je carrière vorm mbo styling & design 2017 2018 Geef je carrière vorm mbo styling & design Ben jij in vorm? Jij bent één van die bijzondere mensen die overal een kans zien om het leven letterlijk mooier te maken. Voor

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

MBO tour. Tourdag. editie 1 - Den Haag. MBO ers aan het woord Niet alles samen doen, maar samen alles doen Wensen voor een goede toekomst

MBO tour. Tourdag. editie 1 - Den Haag. MBO ers aan het woord Niet alles samen doen, maar samen alles doen Wensen voor een goede toekomst MBO tour Tourdag editie 1 - Den Haag Een bezoek aan het ROC Mondriaan MBO ers aan het woord Niet alles samen doen, maar samen alles doen Wensen voor een goede toekomst Een toekomstbestendig MBO ROC Mondriaan

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Namens het Platform O&O

Hartelijk welkom. Namens het Platform O&O Hartelijk welkom Namens het Platform O&O Met dank aan: 9 april 2014 maar heeft de jeugd ook werk? Onderwijs, vakbond en werkgevers over hun aanpak Nut en noodzaak om jongeren te betrekken What snew? Anno

Nadere informatie

Samen kiezen voor verrijking

Samen kiezen voor verrijking Samen kiezen voor verrijking Hans Timmerman Senior Beleidsmedewerker VGN Gusta van der Zanden Sectordirecteur Deltion College Marjan Emck Onderwijskundige Summa College Wat gaat er veranderen Uitgangspunten

Nadere informatie

Update Naar een veerkrachtige arbeidsmarkt

Update Naar een veerkrachtige arbeidsmarkt Update Naar een 2016-2019 Met het uitvoeringsprogramma Naar een maken we de provinciale ambitie concreet: zoveel mogelijk Brabanders aan de slag. We werken aan vitale werknemers en vitale bedrijven die

Nadere informatie

Handleiding VeiligPlus-aanpak voor projectleiders

Handleiding VeiligPlus-aanpak voor projectleiders Handleiding VeiligPlus-aanpak voor projectleiders Stap 3: Realiseren Stap 3 is de echte (teamaanpak van de) dialoog. Het draait hier om communicatie over veiligheid en deelnemen aan de nieuwe aanpak. Resultaat

Nadere informatie

Mark Hulsen en Carien van der Willigen

Mark Hulsen en Carien van der Willigen Mark Hulsen en Carien van der Willigen Ken je regio! 1. Hoeveel studenten die in de regio Rivierenland wonen zijn er ingeschreven bij het bekostigd onderwijs voor schooljaar 2016/2017? 7.072 in Rivierenland

Nadere informatie

INHOUD WHITEPAPER KEUZEDELEN

INHOUD WHITEPAPER KEUZEDELEN WHITEPAPER Met ingang van schooljaar 2016-2017 krijgt een mbo-opleiding in het kader van de herziene kwalificatiestructuur niet alleen te maken met basisdelen en profieldelen, maar ook met keuzedelen.

Nadere informatie

Keuzedelen een plus op het mbo-diploma. Innovatie in de regio en kansen op de arbeidsmarkt

Keuzedelen een plus op het mbo-diploma. Innovatie in de regio en kansen op de arbeidsmarkt Keuzedelen een plus op het mbo-diploma Innovatie in de regio en kansen op de arbeidsmarkt Nieuwe kwalificatiedossiers én keuzedelen Keuze a Keuze b Keuze c Keuze d Profiel 1 Profiel 2 Profiel 3 Het mbo

Nadere informatie

mbo groene ruimte Laat jij Nederland genieten van groen?

mbo groene ruimte Laat jij Nederland genieten van groen? mbo groene ruimte 2016 2017 Laat jij Nederland genieten van groen? mbo groene ruimte Genieten van groen Ben je graag actief in de groene buitenruimte? In de zon, maar ook in weer en wind? Maak jij (vak)

Nadere informatie

FNV EN BEROEPSONDERWIJS

FNV EN BEROEPSONDERWIJS FNV EN BEROEPSONDERWIJS SANDRA TER MAAT WAAROM IS ONDERWIJS BELANGRIJK VOOR FNV? Jongeren moeten vaardigheden en kennis kunnen opdoen voor de huidige en toekomstige arbeidsmarkt Onderwijs heeft ook een

Nadere informatie

Datum 1 april 2019 Betreft Kamervragen over kindermishandeling (ingezonden 5 februari 2019)

Datum 1 april 2019 Betreft Kamervragen over kindermishandeling (ingezonden 5 februari 2019) >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 20018 2500 EA DEN HAAG Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

Kunst en cultuur in keuzedelen

Kunst en cultuur in keuzedelen ONTWIKKELINGEN CULTUUREDUCATIE IN HET MBO KEUZEDELEN Kunst en cultuur in keuzedelen Sinds de herziening in de kwalificatiestructuur van het mbo in augustus 2016 staan naast beroepsgerichte vakken ook keuzedelen

Nadere informatie

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier Leidinggeven op basis van vakmanschap Leidinggevende team/afdeling/project - niveau 4 Technisch leidinggevende - niveau 4 Beroepspraktijkvorming

Nadere informatie

Leergang bve 2015. Programma

Leergang bve 2015. Programma Leergang bve 2015 Programma Dinsdag 21 april 2015, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2015 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

Lef L Up! Voor een zelfverzekerde stap in je loopbaan

Lef L Up! Voor een zelfverzekerde stap in je loopbaan Lef L Up! Voor een zelfverzekerde stap in je loopbaan Lef L Up! Voor een zelfverzekerde stap in je loopbaan Automatisering en robotisering zorgen voor een steeds sneller veranderende arbeidsmarkt. Met

Nadere informatie

De wereld van. IT & Online. Interesse Ontdek de wereld van IT & Online POWERED BY: Waarom Albeda College/Zadkine Techniek & Technologie?

De wereld van. IT & Online. Interesse Ontdek de wereld van IT & Online POWERED BY: Waarom Albeda College/Zadkine Techniek & Technologie? De wereld van IT & Online Interesse Ontdek de wereld van IT & Online Waarom Albeda College/Zadkine Techniek & Technologie? Ontdek welk niveau bij jou past Kom eens langs! Aanmeldprocedure Heb je vragen?

Nadere informatie

Platform Mobiliteit en Transport

Platform Mobiliteit en Transport Platform Mobiliteit en Transport Docentennetwerkbijeenkomst 13 november 2014 Programma 09.30 Inloop 10.00 Opening en toelichting programma 10.15 Ontwikkelingen vernieuwing beroepsgerichte programma s 11.00

Nadere informatie

De chemie tussen onderwijs en bedrijfsleven; een natuurlijk bondgenootschap

De chemie tussen onderwijs en bedrijfsleven; een natuurlijk bondgenootschap De chemie tussen onderwijs en bedrijfsleven; een natuurlijk bondgenootschap Kwaliteitscentrum Examinering (KCE) Het Kwaliteitscentrum Examinering beoordeelt de kwaliteit van de examens van alle beroepsopleidingen

Nadere informatie

Winnaar Beste Calibris Leerbedrijf Sport 2010 Sciandri Sportmanagement Haarlem JURYRAPPORTAGE

Winnaar Beste Calibris Leerbedrijf Sport 2010 Sciandri Sportmanagement Haarlem JURYRAPPORTAGE Winnaar Beste Calibris Leerbedrijf Sport 2010 Sciandri Sportmanagement Haarlem JURYRAPPORTAGE Achtergrond Calibris kiest jaarlijks het Beste Calibris Leerbedrijf. De prijs wordt afwisselend uitgereikt

Nadere informatie

[naam cross-over kwalificatie] Crebonr. [...]

[naam cross-over kwalificatie] Crebonr. [...] Model cross-over kwalificatie mbo [naam cross-over kwalificatie] Crebonr. [...] Versie [..] Geldig vanaf [..] Gevalideerd door: Op: 2 van 9 Inhoudsopgave Leeswijzer... 4 Overzicht van de cross-over kwalificatie...

Nadere informatie

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier Interieuradvies Interieuradviseur - niveau 4 Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier Interieuradvies maart

Nadere informatie

Programma. Interview: (oud-)leerling, werkgever. Direct Werk of MBO: het krachtenveld. Onderzoek op werk.

Programma. Interview: (oud-)leerling, werkgever. Direct Werk of MBO: het krachtenveld. Onderzoek op werk. PERSPECTIEF OP WERK Programma Interview: (oud-)leerling, werkgever Direct Werk of MBO: het krachtenveld Presenta@e Onderzoek Perspec@ef op werk (Pauze) Haagse feiten en cijfers Perspec@ef op werk: discussie

Nadere informatie

Visie op Loopbaanoriëntatie en begeleiding

Visie op Loopbaanoriëntatie en begeleiding Visie op Loopbaanoriëntatie en begeleiding regio s-hertogenbosch en omgeving LOB is een verzameling van activiteiten binnen een loopbaangerichte leeromgeving om jongeren actief te laten werken aan hun

Nadere informatie

Oogst van de connected thinking sessie van prof. dr. Jeff Gaspersz tijdens de A+O Metalektrodag op 22 maart 2018

Oogst van de connected thinking sessie van prof. dr. Jeff Gaspersz tijdens de A+O Metalektrodag op 22 maart 2018 Oogst van de connected thinking sessie van prof. dr. Jeff Gaspersz tijdens de A+O Metalektrodag op 22 maart 2018 Hier vindt u de oogst van de ideeën op de vraag: Hoe kunnen we vanuit HR bijdragen aan het

Nadere informatie

Leergang mbo 2016. Programma

Leergang mbo 2016. Programma Leergang mbo 2016 Programma Dinsdag 22 maart 2016, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2016 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

Mbo & Stages. Nieuwegein, 10 februari 2015

Mbo & Stages. Nieuwegein, 10 februari 2015 Mbo & Stages Nieuwegein, 10 februari 2015 Doel bijeenkomst Informeren over ontwikkelingen in mbo onderwijs Inventariseren gebruik stagiaires (niveau en soort) Inventariseren wensen ten aanzien van stagiaires

Nadere informatie

Duits in het MBO: Deutsch für den Beruf. Inleiding Servicedocument Keuzedelen Duits in de beroepscontext

Duits in het MBO: Deutsch für den Beruf. Inleiding Servicedocument Keuzedelen Duits in de beroepscontext Duits in het MBO: Deutsch für den Beruf Inleiding Servicedocument Keuzedelen Duits in de beroepscontext 1 Inleiding Dit onderwijsmodel is ontwikkeld op basis van de strategische doelstellingen van het

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst EVC aanbieders en beoordelende organisaties. Tijs Pijls, 17 november 2015

Voorlichtingsbijeenkomst EVC aanbieders en beoordelende organisaties. Tijs Pijls, 17 november 2015 Voorlichtingsbijeenkomst EVC aanbieders en beoordelende organisaties Tijs Pijls, 17 november 2015 Programma 13.30: Opening en welkom, toelichting programma. Mijlpalen in de ontwikkeling EVC van de afgelopen

Nadere informatie

[naam kwalificatiedossier] Crebonr. [..]

[naam kwalificatiedossier] Crebonr. [..] Model kwalificatiedossier mbo [naam kwalificatiedossier] Crebonr. [...] Kwalificaties (Crebonr. [..]) (Crebonr. [..]) (Crebonr. [..]) Versie [..] Geldig vanaf [..] Opleidingsdomein Crebonr. [..] Penvoerder:

Nadere informatie

Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB opleiding mbo-verpleegkundige

Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB opleiding mbo-verpleegkundige Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB opleiding mbo-verpleegkundige Titel : Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB opleiding mbo-verpleegkundige Project/Werkgroep : Voor vragen kunt

Nadere informatie

Succesvol herplaatsen TNT Mobility. Erna Meijer, 28 mei 2009

Succesvol herplaatsen TNT Mobility. Erna Meijer, 28 mei 2009 Succesvol herplaatsen TNT Mobility Erna Meijer, 28 mei 2009 Inhoud Introductie TNT Mobility Marktontwikkelingen en TNT Post Filosofie & werkwijze Vrijwillige versus verplichte mobiliteit Succescases Lessons

Nadere informatie

Human Capital Tafel Logistiek in Drenthe op 3 oktober 2013

Human Capital Tafel Logistiek in Drenthe op 3 oktober 2013 Human Capital Tafel Logistiek in Drenthe op 3 oktober 2013 Op 3 oktober 2013 hebben Stenden Hogeschool en de provincie Drenthe samen met Transport en Logistiek Nederland, EVO en de Kamer van Koophandel

Nadere informatie

mbo food Zet eens een uitdaging op je menu

mbo food Zet eens een uitdaging op je menu mbo food 2016 2017 Zet eens een uitdaging op je menu mbo food Smaakmakers gezocht Vraag jij je verwonderd af wie het regelt dat elke dag bijna 17 miljoen Nederlanders een bijna oneindige keuze hebben uit

Nadere informatie

Presentatie. Rico Vervoorn, MBO Raad Amieke de Rapper, Friesland College

Presentatie. Rico Vervoorn, MBO Raad Amieke de Rapper, Friesland College Presentatie 3 scenario s voor breed opleiden 5 redenen om breed op te leiden 5 tips om breed op te leiden Breder dan breed Opleiding Dienstverlening Friesland College Voorbereiding Leereenheden Structuur

Nadere informatie

Kennisintermezzo: Co-makership in de regio. Onderwijs Eenheid: Perspectieven op beroepsonderwijs 1 - onderwijs & arbeid

Kennisintermezzo: Co-makership in de regio. Onderwijs Eenheid: Perspectieven op beroepsonderwijs 1 - onderwijs & arbeid Kennisintermezzo: Co-makership in de regio Onderwijs Eenheid: Perspectieven op beroepsonderwijs 1 - onderwijs & arbeid Regio is de sleutel Rol regio? (WRR-rapport nr. 90) De koppeling in hbo tussen opleiding

Nadere informatie

Praatplaat: de Uitdaging in beeld

Praatplaat: de Uitdaging in beeld 1 Uitgevers van educatief materiaal en MBO-instellingen zijn reeds begonnen met het ontwikkelen van lesmethodes en leermiddelen voor de herziene kwalificatiedossiers. De keuzedelen zijn echter onontgonnen

Nadere informatie

De wereld verandert..

De wereld verandert.. De wereld verandert.. Vakmensen nodig Oud vakmanschap Procedures, vaste functies en rollen Urgentie hoog kwantitatief kwalitatief Nieuw vakmanschap Cross-overs komen en gaan Techniek Technologie Logistiek

Nadere informatie

Samen werken aan toekomstbestendige zorg en welzijn in Flevoland

Samen werken aan toekomstbestendige zorg en welzijn in Flevoland Samen werken aan toekomstbestendige zorg en welzijn in Flevoland Er verandert veel in de sector zorg en welzijn. Door de veranderingen worden nieuwe vaardigheden, kennis en kwaliteiten gevraagd van zorg-

Nadere informatie

Maintenance. De wereld van Proces & Interesse Ontdek de wereld van Proces & Maintenance Waarom Albeda College/Zadkine Techniek

Maintenance. De wereld van Proces & Interesse Ontdek de wereld van Proces & Maintenance Waarom Albeda College/Zadkine Techniek De wereld van Proces & Maintenance Interesse Ontdek de wereld van Proces & Maintenance Waarom Albeda College/Zadkine Techniek & Technologie? Ontdek welk niveau bij jou past Kom eens langs! Aanmeldprocedure

Nadere informatie

PROJECTPLAN EXAMINERING KEUZEDELEN BTG ZDV

PROJECTPLAN EXAMINERING KEUZEDELEN BTG ZDV PROJECTPLAN EXAMINERING KEUZEDELEN BTG ZDV Professionalisering examinering Projectnummer 33501001 BTG Zakelijke Dienstverlening en Veiligheid Samensteller(s) Leontine Derks 15-02-2016 Projectplan Examinering

Nadere informatie

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier Supervisors logistiek Logistiek supervisor - niveau 4 Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier Supervisors logistiek

Nadere informatie

Checklist erkennen leerwerkervaring

Checklist erkennen leerwerkervaring 7-6-2017 Checklist erkennen leerwerkervaring Inleiding Doel De checklist erkennen leer-werkervaring is een document dat de mbo-instellingen kunnen gebruiken om te onderzoeken of hun organisatie in staat

Nadere informatie

Zorg en technologie in het onderwijs voor verpleegkundigen

Zorg en technologie in het onderwijs voor verpleegkundigen Zorg en technologie in het onderwijs voor verpleegkundigen Thijs van Houwelingen Promovendus Lectoraat Vraaggestuurde Zorg Kenniscentrum Innovatie van Zorgverlening Docent Verpleegkunde Hogeschool Utrecht

Nadere informatie

ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT 44 ECONOMISCHE FOCUS

ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT 44 ECONOMISCHE FOCUS INNOVEREN IN INVESTEREN IN 44 ECONOMISCHE FOCUS ONDERWIJS IS SAMENWERKING De Leidse regio heeft behoefte aan meer hoogopgeleide medewerkers én aan een brede basis van medewerkers op mbo-niveau. De onderwijsinstellingen

Nadere informatie

Workshop De preventiemedewerker neemt de leiding, 25 oktober 2012

Workshop De preventiemedewerker neemt de leiding, 25 oktober 2012 Workshop De preventiemedewerker neemt de leiding, 25 oktober 2012 Uitwerking van de resultaten, 6 nov. 2012 Pieter Diehl (Voorzitter BvAA en Management & Consultant bij Edux te Breda, pdiehl@edux.nl) Jos

Nadere informatie

voor partners en betrokkenen www.civ-food-noord.nl 10 september 2014, Peet Ferwerda

voor partners en betrokkenen www.civ-food-noord.nl 10 september 2014, Peet Ferwerda Centrum voor innovatief vakmanschap Food Noord Update voor partners en betrokkenen www.civ-food-noord.nl 10 september 2014, Peet Ferwerda Dit is de eerste Update van het CIV Food Noord, waarmee we partners

Nadere informatie

ISEO Consult. voorbeelden uitgevoerde projecten

ISEO Consult. voorbeelden uitgevoerde projecten ISEO Consult voorbeelden uitgevoerde projecten E-LEARNING ONTWIKKELEN Type opdrachtgever: kenniscentrum Ontwikkel een e-learning module (inclusief toetsing) voor nieuwe medewerkers op tankstations. In

Nadere informatie

Brochure Lean Trainingen 2017

Brochure Lean Trainingen 2017 Brochure Lean Trainingen 2017 Fijn dat je interesse hebt in onze trainingen! Lean Public ontwikkelt mens en organisatie vanuit de Leanfilosofie. Wij geloven in de kracht van Lean en zien het als onze missie

Nadere informatie

ACADEMY FOR COMMUNITY AND TALENT

ACADEMY FOR COMMUNITY AND TALENT ACADEMY FOR COMMUNITY AND TALENT Blijf niet zitten: ACT! ACT betekent niet alleen Academy for Community and Talent, maar ook: niet stilzitten, gewoon doen! Het is een open innovatielab waar onderwijs,

Nadere informatie

EEN LEVEN LANG LEREN

EEN LEVEN LANG LEREN EEN LEVEN LANG LEREN Martin van der Dong, 48 allround operator mengvoeder Agrifirm, Meppel Waarom ben je een EVC-traject gaan volgen? Wat was je motivatie? Mijn werkgever Agrifirm besloot om voor alle

Nadere informatie

Inspiratie door de brede school. Pilot kunst en cultuur in de brede school van het voortgezet onderwijs 2006-2009

Inspiratie door de brede school. Pilot kunst en cultuur in de brede school van het voortgezet onderwijs 2006-2009 Inspiratie door de brede school Pilot kunst en cultuur in de brede school van het voortgezet onderwijs 2006-2009 Deelnemende scholen: CSG Calvijn Maarten Luther OSG Nieuw Zuid: Putsebocht Nova College

Nadere informatie

Monitor Keuzedelen - Derde meting Per school

Monitor Keuzedelen - Derde meting Per school ROC Nijmegen eo Monitor Keuzedelen - Derde meting Per school ROC Nijmegen eo 3 februari 28 Inleiding Vanaf het schooljaar 26/27 zijn alle mbo-scholen gestart met de inzet van keuzedelen in nieuwe opleidingen.

Nadere informatie

mbo groene ruimte Laat jij Nederland genieten van groen?

mbo groene ruimte Laat jij Nederland genieten van groen? mbo groene ruimte 2017 2018 Laat jij Nederland genieten van groen? mbo groene ruimte Genieten van groen Ben je graag actief in de groene buitenruimte? In de zon, maar ook in weer en wind? Maak jij (vak)

Nadere informatie

Verslag Werkplaats Cultuur en Gedrag

Verslag Werkplaats Cultuur en Gedrag Verslag Werkplaats Cultuur en Gedrag Den Haag, 30 november 2016 Programma Zelfregulering Gezond Kennismaken met Rijksbreed en Veilig 15 mei 2009 werken Programma van de middag Rob Triemstra, plv. directeur

Nadere informatie

Ring 1 met de Inspectie van het onderwijs

Ring 1 met de Inspectie van het onderwijs Vertegenwoordigers ring 1 Datum Auteur verslag secretaris Ring 1 met de Inspectie van het onderwijs Omschrijving Vergaderdatum en -tijd Vergaderplaats Overleg tussen de Inspectie en vertegenwoordigers

Nadere informatie

in het mbo Werken aan uitstroom - instroom

in het mbo Werken aan uitstroom - instroom ONTWIKKELINGEN CULTUUREDUCATIE IN HET MBO ONDERWIJSVERNIEUWING Onderwijsvernieuwing in het mbo Onderwijs 2032, nieuwe speerpunten voor het kunstvakonderwijs én binnen het mbo een eigen verklaring over

Nadere informatie

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier Ondernemerschap op basis van vakmanschap Vakman-ondernemer - niveau 4 Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier

Nadere informatie

Van Kennisbrug naar KennisDC

Van Kennisbrug naar KennisDC Van Kennisbrug naar KennisDC Laat kennis stromen Dick van Damme Lector Logistiek Hogeschool van Amsterdam HAN, Arnhem, 31 januari 2013 Kennis DC Breda Kennis DC Nijmegen Kennis DC Rotterdam Kennis DC Venlo

Nadere informatie

mbo toegepaste biologie

mbo toegepaste biologie mbo toegepaste biologie 2016 2017 Groei terwijl je leert over alles wat leeft mbo toegepaste biologie Je eerste keuze voor je tweede natuur Ben jij nieuwsgierig naar alles wat leeft en groeit? Ben je gebiologeerd

Nadere informatie

Workshop Fit in je loopbaan! 16 NOVEMBER 2017

Workshop Fit in je loopbaan! 16 NOVEMBER 2017 Workshop Fit in je loopbaan! 16 NOVEMBER 2017 S OPHIE ABERSON, CONSULENT VIAZORG Inhoud workshop 1. Wat is duurzame inzetbaarheid? 2. Ontwikkelingen loopbaan en zorg en welzijn 3. Wat kan je doen om duurzaam

Nadere informatie

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier Fashion management Junior productmanager fashion - niveau 4 Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier Fashion

Nadere informatie

Regionaal Investeringsfonds mbo

Regionaal Investeringsfonds mbo Regionaal Investeringsfonds mbo 2019-2022 Subsidieregeling voor publiekprivate samenwerking in het beroepsonderwijs 11 oktober 2018 NDC Den Hommel 16:45 17:30 Nieuwe regeling RIF Liesbeth vd Berg & Eeuwout

Nadere informatie

mbo agrarisch loonwerk

mbo agrarisch loonwerk mbo agrarisch loonwerk 2017 2018 Bouw je carrière vanaf de grond op mbo agrarisch loonwerk Ga voor groots werk op Hollandse bodem Steeds meer agrarische bedrijven, zowel akkerbouwers als veehouders, maken

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Samenwerken aan LOB Jongeren beter toerusten voor het maken van passende keuzes in de eigen loopbaan door bewust

Nadere informatie

Zeker van je Zaak op het mbo. 5 stappen. Stappenplan

Zeker van je Zaak op het mbo. 5 stappen. Stappenplan Zeker van je Zaak op het mbo Tijdens Zeker van je Zaak onderzoekt de student in vijf stappen waar zijn passie ligt en hoe hij vanuit die passie een eigen zaak start. Aan het einde van het programma weet

Nadere informatie

Wat doe jij op de eerste schooldag in 2015???

Wat doe jij op de eerste schooldag in 2015??? Wat doe jij op de eerste schooldag in 2015??? ROC in verandering Doel van de structuurverandering: goed, kleinschalig en betrokken onderwijs organiseren/faciliteren Nu overgangsfase van een oude, naar

Nadere informatie

GECOMBINEERDE LEERWEG

GECOMBINEERDE LEERWEG GECOMBINEERDE LEERWEG DOEL 14 studenten in de opleiding voor bedrijfswagentechnicus behouden voor de branche, door de mogelijkheid te geven zich te kunnen ontwikkelen en de opleiding af te ronden tot minimaal

Nadere informatie

TED x AmsterdamED X. = indepentently organized TED event FROM AN OUTSIDE PERSPECTIVE. School Events MBO/HBO/WO

TED x AmsterdamED X. = indepentently organized TED event FROM AN OUTSIDE PERSPECTIVE. School Events MBO/HBO/WO TED x AmsterdamED X = indepentently organized TED event FROM AN OUTSIDE PERSPECTIVE School Events MBO/HBO/WO samen met TED x AmsterdamED onderwijsinnovatie op uw onderwijsinstelling stimuleren? Op veel

Nadere informatie

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en samenleving Stel hogere eisen aan het arbeidsmarktperspectief Handhaaf het startkwalificatieniveau met extra aandacht aan studiekeuze mbo niveau 2 studenten. Biedt

Nadere informatie

Stichting Lezen & Schrijven. Paul Mosterd, directeur Marlies Olthuis, themamanager bedrijven

Stichting Lezen & Schrijven. Paul Mosterd, directeur Marlies Olthuis, themamanager bedrijven Stichting Lezen & Schrijven Paul Mosterd, directeur Marlies Olthuis, themamanager bedrijven Educatie Werkt!, Amsterdam 30 september 2011 Stichting Lezen & Schrijven Stichting Lezen & Schrijven initiatief

Nadere informatie

Persbericht. Praktijkgerichte jongeren dreigen massaal buiten de arbeidsmarkt te vallen

Persbericht. Praktijkgerichte jongeren dreigen massaal buiten de arbeidsmarkt te vallen Maandag 5 december 2016 Persbericht Praktijkgerichte jongeren dreigen massaal buiten de arbeidsmarkt te vallen In Nederland wordt er veel theoretisch onderwijs aangeboden, maar dat is voor een grote groep

Nadere informatie

mbo agrarisch loonwerk

mbo agrarisch loonwerk mbo agrarisch loonwerk 2016 2017 Bouw je carrière vanaf de grond op mbo agrarisch loonwerk Ga voor groots werk op Hollandse bodem Steeds meer agrarische bedrijven, zowel akkerbouwers als veehouders, maken

Nadere informatie

Nieuwsbrief Arbo. Via deze nieuwsbrief informeren wij u over de arbocatalogus en over actualiteiten op dit gebied.

Nieuwsbrief Arbo. Via deze nieuwsbrief informeren wij u over de arbocatalogus en over actualiteiten op dit gebied. April 2010 Nieuwsbrief Arbo Inhoudsopgave Website gezondverbond.nl Nieuwe rubriek op de website: In de praktijk Workshop OR-leden aan de slag met de Arbocatalogus, 11 mei 2010 Verbond attendeert arbodiensten

Nadere informatie

Nooit meer POPP (Nooit meer instrumenten als POP Pressen)

Nooit meer POPP (Nooit meer instrumenten als POP Pressen) Workshop HGZO maart 2010 Nooit meer POPP (Nooit meer instrumenten als POP Pressen) Alex de Veld, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Eric Entken, Hogeschool Rotterdam Insteek dialoog HGZO 2010 Onderbouwing

Nadere informatie