Jeugdgezondheidszorg Samen zorgen voor uw kind jaar 12

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jeugdgezondheidszorg Samen zorgen voor uw kind jaar 12"

Transcriptie

1 1 Jeugdgezondheidszorg Samen zorgen voor uw kind jaar 12 jaar

2 2 Centrum voor Jeugd en Gezin Om de samenwerking rond kinderen en jeugdigen te verbeteren, worden in alle gemeenten Centra voor Jeugd en Gezin opgericht. In deze centra werken instellingen waaronder de jeugdgezondheidszorg van GGD Hollands Noorden samen. Doel van de samenwerking is ervoor te zorgen dat (aanstaande) ouders, kinderen en jongeren voor al hun vragen rond opgroeien en opvoeden in dit centrum terecht kunnen. Afstemming in werkwijze is van belang. De jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar van GGD Hollands Noorden is een gemeentelijk gefinancierde dienst en maakt deel uit van de diensten van een Centrum voor Jeugd en Gezin. Jeugdgezondheidszorg GGD Hollands Noorden voor basisschoolleerlingen De GGD nodigt uw kind minimaal twee maal uit voor een onderzoek gedurende de basisschoolperiode. Er wordt aandacht besteed aan de gezondheid en ontwikkeling en aan thema s, zoals: overgewicht, sociale weerbaarheid en seksuele vorming. Afhankelijk van de leeftijd van het kind wordt het onderzoek uitgevoerd door een jeugdarts, doktersassistente of jeugdverpleegkundige. Soms wordt een extra gesprek of contactmoment afgesproken. Als u zelf vragen of zorgen heeft over de gezondheid van uw kind, kunt u een extra onderzoek of gesprek met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige aanvragen via telefoonnummer De jeugdarts of jeugdverpleegkundige bespreekt de bevindingen die voor school van belang zijn met de leerkracht. Hiervoor wordt uw toestemming gevraagd.

3 3 Onderzoeksmomenten 5-6-jarige kinderen Alle kinderen rond de leeftijd van 5 à 6 jaar en hun ouders/verzorgers worden uitgenodigd voor een onderzoek door de jeugdarts en doktersassistente. Er wordt o.a. gekeken naar de groei, gezondheid en ontwikkeling van uw kind, zoals: lengte, gewicht, ogen, oren, houding, motoriek, spraak- en taalontwikkeling en algemeen en psychosociaal functioneren; eventuele afwijkingen worden zo tijdig opgespoord. Alle bevindingen van de doktersassistente worden nabesproken met de jeugdarts. Naar aanleiding van deze bespreking kan uw kind voor een vervolg onderzoek worden uitgenodigd bij de jeugdarts of de jeugdverpleegkundige jarige kinderen Alle kinderen rond de leeftijd van 10 à 11 jaar worden uitgenodigd voor een onderzoek door de jeugdverpleegkundige. Tijdens dit onderzoek wordt onder andere gelet op hoe uw kind zich voelt en gedraagt en hoe het gaat in contact met leeftijdsgenoten. Ook is er aandacht voor uw vragen over de gezondheid en het gedrag van uw kind en/of de opvoeding. Voorafgaand aan dit onderzoek komt de doktersassistente op school om de lengte en het gewicht van uw kind te meten en om de ogen na te kijken. De resultaten hiervan worden door de jeugdverpleegkundige met u en uw kind besproken. Vragenlijst Bij het onderzoek van 5-6- en de jarigen wordt voorafgaand aan het onderzoek aan de ouders gevraagd een vragenlijst in te vullen die richting kan geven aan het gesprek. De landelijke vragenlijst die wij hiervoor gebruiken is de SDQ. Deze vragenlijst wordt meegestuurd met de uitnodiging en is ook in te zien via onze website:

4 4 Speciaal onderwijs In het speciaal onderwijs worden de kinderen op dezelfde leeftijd onderzocht als in het reguliere onderwijs. Deze onderzoeken worden uitgevoerd door de jeugdarts en de doktersassistente. Voor meer informatie over de inhoud van de onderzoeken op het speciaal onderwijs verwijzen wij u naar onze website: Extra begeleiding Naast de structurele contactmomenten ondersteunt de GGD ouders/verzorgers en kinderen met kortdurende begeleiding en/of huisbezoeken. De begeleiding kan gericht zijn op de opvoeding, zindelijkheid, gedrag, voeding en/of hardnekkige hoofdluis. Indien u begeleiding wenst door de GGD kunt u dit aangeven bij ieder gesprek met een medewerker van de jeugdgezondheidszorg. Ook kunt u zelf telefonisch contact opnemen, telefoonnummer of per info@ggdhn.nl. Opvoedspreekuur Met opvoedvragen kunt u terecht bij het Opvoedspreekuur. Tijdens een aantal gesprekken met een opvoedadviseur krijgt u (gratis) ondersteuning en advies bij vragen over de opvoeding van kinderen en jongeren tussen 0 en 19 jaar. Met de opvoedadviseur kunt u bespreken wat er aan de hand is. Zij kan u tips geven hoe u hier mee om kunt gaan en u helpen het probleem aan te pakken op een manier die bij u en uw gezinssituatie past. Meestal werkt zij volgens de methode Triple P (Positief Pedagogisch Programma). Deze methode biedt praktische handvatten en ondersteuning om op een positieve manier met opvoeden bezig te zijn. Meer informatie over deze methode kunt u vinden op

5 5 Door bij opvoedvragen tijdig een afspraak te maken, kunt u voorkomen dat deze vragen uitgroeien tot grotere problemen. De Opvoedspreekuren worden gehouden in diverse gemeenten en locaties. Voor informatie en afspraken kunt u telefonisch contact met ons opnemen, telefoonnummer Daarnaast geven wij diverse cursussen, zoals: Opvoeden & Zo. Het totale cursusaanbod is te vinden op Video-hometraining Binnen het werkgebied van GGD Hollands Noorden kunnen gezinnen ook begeleid worden door middel van kortdurende Video-hometraining. Video-hometraining is een methode waarbij een speciaal opgeleide jeugdverpleegkundige thuis een aantal keer een filmopname maakt en verschillende momenten van deze opnames nabespreekt met de ouders. Ouders kunnen leerpunten uit deze bespreking gebruiken tijdens lastige momenten bij de opvoeding van hun kind. U kunt informatie vragen bij uw eigen jeugdverpleegkundige of arts. Zij kunnen met u kijken of u voor Video-hometraining in aanmerking komt en samen met u de aanmelding in gang zetten. Scholen Wij ondersteunen scholen door middel van: π themabijeenkomsten/ouderavonden over diverse onderwerpen met betrekking tot gezondheid; π het uitlenen van lesmateriaal; π het geven van adviezen op het gebied van gezondheid en ontwikkeling; π projecten met betrekking tot bewegen, overgewicht, seksuele ontwikkeling, roken en alcohol.

6 6 Vaccinaties De GGD voert de vaccinaties uit in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma. Wij nodigen alle kinderen in het jaar dat ze 9 jaar worden uit voor de BMR en DTP vaccinatie en in het jaar waarin meisjes 12 jaar worden voor een HPV vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Voor meer informatie kunt u kijken op of Dossier jeugdgezondheidszorg en informatie-uitwisseling In de Wet Publieke Gezondheid is omschreven dat de GGD de gezondheid en ontwikkeling van een kind in kaart moet brengen. Dit doen wij met behulp van het dossier jeugdgezondheidszorg. In dit dossier nemen wij informatie op die wij verzamelen door onze onderzoeken vanaf de babyperiode en door overleg met anderen, zoals: school, behandelend specialist etc. De papieren jeugdgezondheidszorgdossiers zijn in 2010 overgezet naar digitale dossiers. Gegevens uit de dossiers kunnen geanonimiseerd gebruikt worden voor epidemiologisch onderzoek. Daarnaast vraagt de Inspectie voor de Volksgezondheid gegevens over de gezondheid van kinderen. De gegevens die we hiervoor gebruiken, worden altijd geanonimiseerd en zijn niet terug te leiden tot een persoon. Vanzelfsprekend gaan wij zeer zorgvuldig om met gegevens uit het dossier. Wij volgen daarbij de regels van het privacyreglement en het beroepsgeheim. Bij verhuizing of verandering van school sturen wij het dossier naar de GGD die daarom vraagt. Het dossier wordt 15 jaar na het laatste onderzoek vernietigd, tenzij er zwaarwegende redenen zijn om dit niet te doen. U wordt in dat geval daarover geïnformeerd. Uw kind kan ons vanaf 16 jaar zelf schriftelijk verzoeken hem of haar een kopie van het dossier toe te sturen.

7 7 Verwijsindex De verwijsindex is een automatiseringssysteem dat hulpverleners bij elkaar kan brengen als zij zich zorgen maken over een kind. Als een jeugdarts of een jeugdverpleegkundige zich zorgen maakt over uw kind zal zij de zorgen uiteraard eerst met u bespreken. In sommige gevallen kan de jeugdarts of jeugdverpleegkundige aan u voorstellen om in de verwijsindex aan te geven dat hij/zij betrokken is bij de zorg voor uw kind. Als andere hulpverleners dit ook doen, weten zij van elkaars betrokkenheid en kunnen ze elkaar gemakkelijker bereiken. Hierdoor kunnen de diverse activiteiten beter op elkaar worden afgestemd en hoeft u als ouder niet steeds opnieuw uw verhaal te doen. Als er contacten worden gelegd waarbinnen gegevens worden uitgewisseld over uw kind, dan wordt er toestemming aan u gevraagd en wordt u betrokken bij de eventuele vervolgstappen. Klacht Indien u het niet eens bent met de informatie die u heeft gekregen, de wijze waarop u bent benaderd, of de manier waarop wij met u en/of uw kind omgaan, kunt u dit met de betrokken medewerker bespreken. Als dit niet tot een oplossing leidt, dan kunt u uw klacht schriftelijk kenbaar maken bij de klachtenfunctionaris van de GGD. GGD Hollands Noorden T.a.v. klachtenfunctionaris Postbus AH Schagen Meer informatie Voor meer informatie of vragen kunt u terecht op onze website: Ook kunt u telefonisch contact met ons opnemen op werkdagen van uur, telefoonnummer U wordt dan doorverbonden met een medewerker jeugdgezondheidszorg of u wordt teruggebeld.

8 8 GGD Hollands Noorden Sector Jeugdgezondheidszorg T Let op: Belt u een 088-nummer vanaf een mobiele aansluiting, dan kunnen er hoge kosten aan verbonden zijn; max. 0,30 per minuut. Dit is afhankelijk van uw provider en/of uw abonnement. GGD Hollands Noorden Hoofdkantoor Hertog Aalbrechtweg 22 Alkmaar Postadres Postbus GG Alkmaar T E info@ggdhn.nl I GGD/JGZ/BO/15/08-11

Jeugdgezondheidszorg Samen zorgen voor uw kind. maanden

Jeugdgezondheidszorg Samen zorgen voor uw kind. maanden 1 Jeugdgezondheidszorg Samen zorgen voor uw kind 4-12 0-14 jaar maanden 2 Centrum voor Jeugd en Gezin Om de samenwerking rond kinderen en jeugdigen te verbeteren, worden in alle gemeenten Centra voor Jeugd

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg Samen zorgen voor uw kind. jaar

Jeugdgezondheidszorg Samen zorgen voor uw kind. jaar 1 Jeugdgezondheidszorg Samen zorgen voor uw kind 4-012 - 19 jaar jaar 2 Jeugdgezondheidszorg GGD Hollands Noorden Inleiding De jeugdgezondheidszorg van GGD Hollands Noorden werkt voor drie regio s: Kop

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR INFORMATIE VOOR OUDERS / VERZORGERS Een gezonde jeugd heeft de toekomst Kinderen zijn lichamelijk, geestelijk en sociaal voortdurend in ontwikkeling. Bij de meeste kinderen

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR EEN GEZONDE JEUGD HEEFT DE TOEKOMST Kinderen zijn lichamelijk, geestelijk en sociaal voortdurend in ontwikkeling. Bij de meeste kinderen gaat dit zonder al te grote problemen.

Nadere informatie

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid Gezond en veilig opgroeien, dat wensen we voor alle kinderen! Daarom ziet het Centrum voor Jeugd en Gezin hen regelmatig. Vanaf

Nadere informatie

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid Gezond en veilig opgroeien, dat wensen we voor alle kinderen! Daarom ziet het Centrum voor Jeugd en Gezin hen regelmatig. Vanaf

Nadere informatie

Samen zorgen voor uw kind

Samen zorgen voor uw kind Samen zorgen voor uw kind 2 Inhoud Welkom bij de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van GGD Zaanstreek-Waterland Hier staan wij voor Onze opdracht 5 Voorkomen is beter 5 Tijdig afwijkingen ontdekken 5 JGZ in de

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Jeugdgezondheidszorg Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Waarom Jeugdgezondheidszorg? Op de basisschool maken kinderen een enorme ontwikkeling door. Dat is niet alleen lichamelijk maar ook op sociaal

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Jeugdgezondheidszorg Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Waarom Jeugdgezondheidszorg? Op de basisschool maken kinderen een enorme ontwikkeling door, niet alleen lichamelijk maar ook op sociaal en emotioneel

Nadere informatie

Welkom bij JGZ. Van 0 18 jaar

Welkom bij JGZ. Van 0 18 jaar Welkom bij JGZ Van 0 18 jaar Stap voor Stap van 0-18 jaar Vanaf de geboorte tot het moment dat uw kind bijna volwassen is, zien we u en uw kind regelmatig. In dit stappenplan staan alle contactmomenten

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Jeugdgezondheidszorg Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Waarom Jeugdgezondheidszorg? Op de basisschool maken kinderen een enorme ontwikkeling door, niet alleen lichamelijk maar ook op sociaal en emotioneel

Nadere informatie

Gezondheid telt! Jeugdgezondheidszorg. voor alle kinderen tot 19 jaar. Folder voor ouder(s)/verzorger(s)

Gezondheid telt! Jeugdgezondheidszorg. voor alle kinderen tot 19 jaar. Folder voor ouder(s)/verzorger(s) Gezondheid telt! Jeugdgezondheidszorg voor alle kinderen tot 19 jaar Folder voor ouder(s)/verzorger(s) U wilt het beste voor uw kind: een onbezorgde jeugd en een goede gezondheid. Als ouder speelt u daarbij

Nadere informatie

Je bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid

Je bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid Je bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid Gezond en veilig opgroeien, dat wensen we voor alle kinderen! Daarom ziet het Centrum voor Jeugd en Gezin hen regelmatig. Vanaf

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg 4-19 jarigen

Jeugdgezondheidszorg 4-19 jarigen Jeugdgezondheidszorg 4-19 jarigen Jeugdgezondheidszorg 4-19 jarigen Kinderen zijn voortdurend in ontwikkeling. Zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal. De meeste kinderen groeien zonder al te grote problemen

Nadere informatie

Sterrenstof. De volgende Sterrenstof zal verschijnen op 5 oktober 2016

Sterrenstof. De volgende Sterrenstof zal verschijnen op 5 oktober 2016 SEPTEMBER 2016 Belangrijke data: 12 september 19.00-20.00 uur informatieavond Middenbouw (3,4,5) 12 september 20.00-21.00 uur informatieavond Onderbouw (1,2) 13 september 19.00-20.00 uur informatieavond

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg. 0 tot 4 jaar. Amstelveen, Ouder-Amstel, Aalsmeer, Uithoorn

Jeugdgezondheidszorg. 0 tot 4 jaar. Amstelveen, Ouder-Amstel, Aalsmeer, Uithoorn Jeugdgezondheidszorg 0 tot 4 jaar Amstelveen, Ouder-Amstel, Aalsmeer, Uithoorn Jeugdgezondheidszorg GGD Amsterdam In deze folder vindt u informatie over het zorgaanbod van de GGD (Geneeskundige en Gezondheidsdienst)

Nadere informatie

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid Gezond en veilig opgroeien, dat wensen we voor alle kinderen! Daarom ziet het Centrum voor Jeugd en Gezin hen regelmatig. Vanaf

Nadere informatie

Welkom bij Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West. Van 0 19 jaar

Welkom bij Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West. Van 0 19 jaar Welkom bij Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West Van 0 19 jaar JGZ: deskundig en dichtbij Voorkomen is beter dan genezen Ons werk is erop gericht om tijdig eventuele gezondheidsproblemen op te sporen,

Nadere informatie

Informatie over uw privacy. JGZ Zuid-Holland West

Informatie over uw privacy. JGZ Zuid-Holland West Informatie over uw privacy JGZ Zuid-Holland West Privacy JGZ Zuid-Holland West vindt het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met uw privacygevoelige gegevens. Daarom hebben wij een privacyreglement. Dit

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en de rol binnen de scholen

Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en de rol binnen de scholen Jeugdgezondheidszorg Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en de rol binnen de scholen t Erica Idema, jeugdarts Hanneke Woestenburg en Jolanda Gijzenberg, jeugdverpleegkundige Presentatie op een studiedag voor internbegeleiders

Nadere informatie

De Jeugdgezondheidszorg van. voor kinderen van 0-18 jaar en hun ouders

De Jeugdgezondheidszorg van. voor kinderen van 0-18 jaar en hun ouders De Jeugdgezondheidszorg van GGD G roningen voor kinderen van 0-18 jaar en hun ouders an gezondheid Samen werken a Elk kind heeft het recht om gezond en veilig groot te worden. De Jeugdgezondheidszorg heeft

Nadere informatie

Gezond opgroeien. Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-18 jaar. IJsselland

Gezond opgroeien. Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-18 jaar. IJsselland IJsselland Gezond opgroeien Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-18 jaar Als ouder of verzorger wilt u dat uw kind gezond en veilig opgroeit. Wij staan voor u klaar om met u mee te denken en we zorgen

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar)

Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar) Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar) Folder voor ouders/verzorgers Welkom bij de GGD West-Brabant! Uw partner bij de gezonde groei en ontwikkeling van kinderen van 4 t/m 19 jaar Uw kind is of wordt binnenkort

Nadere informatie

september Linknieuws Inhoud OPENING -- KINDCENTRUM - Opening Kindcentrum - Nieuwe leerkracht voor de Taalgroep - Centrum Jeugd & Gezin op school

september Linknieuws Inhoud OPENING -- KINDCENTRUM - Opening Kindcentrum - Nieuwe leerkracht voor de Taalgroep - Centrum Jeugd & Gezin op school + OPENING -- KINDCENTRUM september Linknieuws Sinds twee jaar zijn wij samen met Peuterwerk de Schakel (SPO) en BSO de Nieuwe Link (de Schaepskooi) bezig met de ontwikkeling van een Kindcentrum. Dankzij

Nadere informatie

Gezond opgroeien. IJsselland. Jeugdgezondheidszorg voor alle kinderen van 0-18 jaar

Gezond opgroeien. IJsselland. Jeugdgezondheidszorg voor alle kinderen van 0-18 jaar IJsselland Gezond opgroeien Jeugdgezondheidszorg voor alle kinderen van 0-18 jaar Als ouder of verzorger wil je dat je kind gezond en veilig opgroeit. Wij staan voor je klaar om met je mee te denken en

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR GEZONDE JEUGD Kinderen zijn lichamelijk, geestelijk en sociaal voortdurend in ontwikkeling. Bij de meeste kinderen gaat dit zonder al te grote problemen. Bij sommige kinderen

Nadere informatie

Cursussen en Informatiebijeenkomsten Rondom zwangerschap en bevalling

Cursussen en Informatiebijeenkomsten Rondom zwangerschap en bevalling 1 Cursussen en Informatiebijeenkomsten Rondom zwangerschap en bevalling 2 Cursussen en Informatiebijeenkomsten rondom zwangerschap en bevalling Tijdens uw zwangerschap is het belangrijk om goed voor uzelf

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR GEZONDE JEUGD Kinderen zijn lichamelijk, geestelijk en sociaal voortdurend in ontwikkeling. Bij de meeste kinderen gaat dit zonder al te grote problemen. Bij sommige kinderen

Nadere informatie

voor al uw vragen over opgroeien en opvoeden en voor gezondheidsonderzoeken

voor al uw vragen over opgroeien en opvoeden en voor gezondheidsonderzoeken voor al uw vragen over opgroeien en opvoeden en voor gezondheidsonderzoeken Het Centrum voor Jeugd en Gezin is er voor iedereen Kinderen zijn voortdurend in ontwikkeling. Zowel lichamelijk, geestelijk

Nadere informatie

Carinova. Jeugdgezondheidszorg. Vertrouwd dichtbij. www.carinova.nl

Carinova. Jeugdgezondheidszorg. Vertrouwd dichtbij. www.carinova.nl Carinova Jeugdgezondheidszorg Vertrouwd dichtbij www.carinova.nl Inleiding U wilt uw kind zo goed mogelijk verzorgen en opvoeden. De afdeling Jeugdgezondheidszorg van Carinova kan u daar bij helpen. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg 0-18 jaar

Jeugdgezondheidszorg 0-18 jaar Jeugdgezondheidszorg 0-18 jaar U wilt als ouder dat uw kind gezond en veilig opgroeit. Onze jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en assistentes kijken samen met u naar de groei en ontwikkeling. We geven

Nadere informatie

Startpunt voor. gezond en veilig. opgroeien

Startpunt voor. gezond en veilig. opgroeien Startpunt voor gezond en veilig opgroeien GGD Fryslân Jeugdgezondheidszorg is het startpunt voor gezond en veilig opgroeien van Friese kinderen van 0 tot 18 jaar. We volgen de gezondheid en ontwikkeling

Nadere informatie

Gezond opgroeien. Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-18 jaar. IJsselland

Gezond opgroeien. Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-18 jaar. IJsselland IJsselland Gezond opgroeien Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-18 jaar Als ouder of verzorger wilt u dat uw kind gezond en veilig opgroeit. Wij staan voor u klaar om met u mee te denken en we zorgen

Nadere informatie

Uw kind ook onze zorg

Uw kind ook onze zorg Uw kind ook onze zorg Veelzijdig in zorg Jeugdgezondheidszorg Vérian, veelzijdig in zorg Vérian biedt u een breed aanbod aan zorgdiensten. In elke levensfase kunt u op Vérian vertrouwen. Thuis en in uw

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg de eerste jaren

Jeugdgezondheidszorg de eerste jaren Jeugdgezondheidszorg Jeugdgezondheidszorg de eerste jaren Vanaf de geboorte van uw kind totdat het 19 jaar is, kunt u gebruik maken van de diensten van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD Hollands

Nadere informatie

Fl 375. Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0 tot 18 jaar

Fl 375. Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0 tot 18 jaar Fl 375 Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0 tot 18 jaar Als ouder of verzorger wilt u dat uw kind gezond en veilig opgroeit. De medewerkers van de jeugdgezondheidszorg van Rivas Zorggroep staan voor

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg 12-19 jaar

Jeugdgezondheidszorg 12-19 jaar Regio Nijmegen Jeugdgezondheidszorg 12-19 jaar Informatie voor ouders Op de basisschool is uw zoon/dochter voor het laatst bij een medewerker van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) geweest. Ook in het voortgezet

Nadere informatie

5.7. De leerplichtambtenaar Alle zaken t.a.v. de leerplicht zijn in handen gelegd van het Regionaal Bureau Leerplichtzaken Gooi en Vechtstreek.

5.7. De leerplichtambtenaar Alle zaken t.a.v. de leerplicht zijn in handen gelegd van het Regionaal Bureau Leerplichtzaken Gooi en Vechtstreek. 1 Wet en regelgeving 5.1. Leerplicht Een kind is leerplichtig met ingang van de eerste schooldag van de maand die volgt op die waarin het kind 5 jaar is geworden. Leerplichtig zijn betekent nog niet dat

Nadere informatie

Nog even kort alle informatie over het Sinterklaasfeest op woensdag 5 december op een rijtje:

Nog even kort alle informatie over het Sinterklaasfeest op woensdag 5 december op een rijtje: Weekmail obs Hagen 30 november 2018 5 December Nog even kort alle informatie over het Sinterklaasfeest op woensdag 5 december op een rijtje: De groepen 1 tot en met 4 De kinderen moeten op de normale tijd

Nadere informatie

Uw kind en GGD Fryslân Jeugdgezondheidszorg

Uw kind en GGD Fryslân Jeugdgezondheidszorg Uw kind en GGD Fryslân Jeugdgezondheidszorg Als GGD Fryslân Jeugdgezondheidszorg houden wij ons, in de meest brede zin van het woord, bezig met de gezondheid van de Friese jeugd van 0 tot 19 jaar. We volgen

Nadere informatie

EEN AFSPRAAK MET CARDEA

EEN AFSPRAAK MET CARDEA EEN AFSPRAAK MET CARDEA Met Cardea kun je verder! EEN AFSPRAAK MET CARDEA Deze brochure informeert u over de afspraken die nodig zijn om de samenwerking tussen u en ons zo goed mogelijk te laten verlopen.

Nadere informatie

Factsheet GGD Hollands Noorden. M T W

Factsheet GGD Hollands Noorden. M T W T 088 01 00 500 M info@ggdhn.nl W www.ggdhn.nl Inhoudsopgave Over de GGD... 3 Jeugdgezondheidszorg... 4 Infectieziektenbestrijding... 5 Kwetsbare burgers... 6 Onderzoek, beleid en preventie... 7 Colofon...

Nadere informatie

EEN AFSPRAAK MET CARDEA

EEN AFSPRAAK MET CARDEA EEN AFSPRAAK MET CARDEA Met Cardea kun je verder! Met Cardea kun je verder! EEN AFSPRAAK MET CARDEA Deze brochure informeert u over de afspraken die nodig zijn om de samenwerking tussen u en ons zo goed

Nadere informatie

Informatie van de MR. Inloopavond. Informatie uit de schoolgids

Informatie van de MR. Inloopavond. Informatie uit de schoolgids Nieuwsbrief basisschool t Palet nummer 1 30 augustus 2018 schooljaar 2018-2019 In deze Paletter: Informatie van de MR Informatieavond Informatie uit de schoolgids 20 jaar Novum Visie Afscheid juf Jeanne

Nadere informatie

Het consultatiebureau

Het consultatiebureau Het consultatiebureau 1 2 Het consultatiebureau In deze folder informeren wij u over een aantal praktische zaken rondom het consultatiebureau. De volgende onderwerpen komen aan bod: 1. Jeugdgezondheidszorg

Nadere informatie

OpGroeieN. OpGroeieN. DaT doen We in Best SaMen! Beste Betsy geeft antwoord op al je vragen over opvoeden en opgroeien

OpGroeieN. OpGroeieN. DaT doen We in Best SaMen! Beste Betsy geeft antwoord op al je vragen over opvoeden en opgroeien OpGroeieN OpGroeieN DaT doen We in Best SaMen! DaT doen We in Best SaMen! Beste Betsy geeft antwoord op al je vragen over opvoeden en opgroeien Beste Betsy is het Centrum voor Jeugd en Gezin in Best. Niet

Nadere informatie

> Jeugdgezondheidszorg, daar groei je mee op. Informatieboekje voor ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar

> Jeugdgezondheidszorg, daar groei je mee op. Informatieboekje voor ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar > Jeugdgezondheidszorg, daar groei je mee op Informatieboekje voor ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar > Jeugdgezondheidszorg, daar groei je mee op Meander Jeugdgezondheidszorg volgt, samen met u als

Nadere informatie

Per Omgaande schooljaar 2014 2015 12 september 2014 nummer 2

Per Omgaande schooljaar 2014 2015 12 september 2014 nummer 2 Bossestraat 8b 5374 HT Schaijk Postbus 111 5374 ZJ Schaijk e-mail: dir.denomgang@optimusonderwijs.nl tel: 0486-461283 Per Omgaande schooljaar 2014 2015 12 september 2014 nummer 2 Inhoud Van de directie

Nadere informatie

Informatie voor professionals

Informatie voor professionals Informatie voor professionals De GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG) heeft, met ingang van het schooljaar 2014-2015, de werkwijze van de afdeling jeugdgezondheidszorg (deels) aangepast. In deze brief

Nadere informatie

1 Waar ligt de grens?

1 Waar ligt de grens? Waar ligt de grens? 1 2 Waar ligt de grens? Waar ligt de grens? Opvoeden van kinderen is een hele uitdaging, maar soms ook een opgave. Als ouder/verzorger komt u vaak voor momenten te staan waarbij u zich

Nadere informatie

HOOFDSTUK 8 Rechten en plichten van ouders/verzorgers, leerlingen en bevoegd gezag

HOOFDSTUK 8 Rechten en plichten van ouders/verzorgers, leerlingen en bevoegd gezag HOOFDSTUK 8 Rechten en plichten van ouders/verzorgers, leerlingen en bevoegd gezag 8.1 Contactpersonen, vertrouwenspersonen en klachtencommissie onderwijs Algemeen Overal waar mensen samenwerken, kan iets

Nadere informatie

Versie 26april 2016 (EvA/BC/2016/FAQ-list)

Versie 26april 2016 (EvA/BC/2016/FAQ-list) Veelgestelde vragen Jeugdgezondheidszorg In deze lijst met veelgestelde vragen vindt u antwoorden op vragen rondom privacy, inzage van dossiers, etc. Staat uw vraag er niet tussen of zijn de antwoorden

Nadere informatie

Een klacht of idee? GGD Hollands Noorden en Veilig Thuis Noord-Holland Noord en uw klachten

Een klacht of idee? GGD Hollands Noorden en Veilig Thuis Noord-Holland Noord en uw klachten Een klacht of idee? GGD Hollands Noorden en Veilig Thuis Noord-Holland Noord en uw klachten Voor wie is deze folder? Deze folder is voor alle cliënten van GGD Hollands Noorden (GGD HN) en Veilig Thuis

Nadere informatie

Ouder- en Kindteams Amsterdam Jaarrapportage 2017

Ouder- en Kindteams Amsterdam Jaarrapportage 2017 Ouder- en Kindteams Amsterdam Jaarrapportage 2017 Bijlage A. Jeugdgezondheidszorg Het basispakket jeugdgezondheidszorg wordt aan elk gezin en iedere jeugdige aangeboden. Hierdoor hebben wij vrijwel alle

Nadere informatie

Jeugd gezond heids zorg en uw privacy

Jeugd gezond heids zorg en uw privacy Jeugd gezond heids zorg en uw privacy 5032 Hoe gaat Jeugdgezond heidszorg GGD Amsterdam met uw gegevens om? JGZ en uw privacy Hoe gaat Jeugdgezondheidszorg GGD Amsterdam met uw gegevens om? Bij de Jeugdgezondheidszorg

Nadere informatie

nummer 5 25 september 2015

nummer 5 25 september 2015 nummer 5 25 september 2015 Weekagenda: Maandag 5 oktober: Groep 1-2-3 vrij! Woensdag 7 oktober: Start Kinderboekenweek Zaterdag 9 oktober: Dag van de duurzaamheid Zondag 11 oktober: Open Dag van 10.00u-12.00u

Nadere informatie

Nazorg prematuur geboren kinderen en kinderen met een moeizame start

Nazorg prematuur geboren kinderen en kinderen met een moeizame start Nazorg prematuur geboren kinderen en kinderen met een moeizame start Inhoudsopgave Naar huis... 1 De eerste week: nazorg vanuit het ziekenhuis... 1 De jeugdgezondheidszorg en de kinderarts... 2 Het academisch

Nadere informatie

BELANGRIJKE DATUMS. Juli 2010 Bewaren!!!!!!! Groepsindeling schooljaar

BELANGRIJKE DATUMS. Juli 2010 Bewaren!!!!!!! Groepsindeling schooljaar Basisschool Bleijerheide. Juli 2010 Bewaren!!!!!!! BELANGRIJKE DATUMS 21 juli Schoolverlatersavond 22 juli Rapporten 23 juli Vrij groep 1 t/m 8 6 september Eerste schooldag Groepsindeling schooljaar 2010-2011

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg en ouderondersteuning Stevig Ouderschap Plus. Marjanne Bontje, beleidsmedewerker Rig Mutschler, jeugdarts

Jeugdgezondheidszorg en ouderondersteuning Stevig Ouderschap Plus. Marjanne Bontje, beleidsmedewerker Rig Mutschler, jeugdarts Jeugdgezondheidszorg en ouderondersteuning Stevig Ouderschap Plus Marjanne Bontje, beleidsmedewerker Rig Mutschler, jeugdarts 1 24-09-2008 Doel bijeenkomst Informeren werk Jeugdgezondheidszorg (JGZ 4-19)

Nadere informatie

Factsheet jeugdhulp, algemene informatie over de (toegang tot) jeugdhulp voor asielzoekerskinderen en amv

Factsheet jeugdhulp, algemene informatie over de (toegang tot) jeugdhulp voor asielzoekerskinderen en amv Factsheet jeugdhulp, algemene informatie over de (toegang tot) jeugdhulp voor asielzoekerskinderen en amv Versie 2019 Doel van deze factsheet Deze factsheet dient als handleiding voor de samenwerking tussen

Nadere informatie

Naar huis... De overgang naar de thuissituatie

Naar huis... De overgang naar de thuissituatie Naar huis... Na lang wachten wordt uw kind uit het ziekenhuis ontslagen. Veel ouders krijgen dan pas tijd en ruimte om stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd. Allerlei vragen kunnen dan naar boven

Nadere informatie

Belangrijke data. Uitslag Cito-eindtoets. Hiep Hiep Hoera! 1 Hienwijzer schooljaar Editie #16

Belangrijke data. Uitslag Cito-eindtoets. Hiep Hiep Hoera! 1 Hienwijzer schooljaar Editie #16 Belangrijke data 22 mei Lessen van Adrie Vroon voor groep 4, 5, 7 en 8 25/26 mei Hemelvaart alle kinderen vrij 1 juni Zwemles groep 3 en 4 - bus vertrekt om 13.00 uur 5 juni 2 e Pinksterdag alle kinderen

Nadere informatie

Bijlage bij de schoolgids

Bijlage bij de schoolgids Bijlage bij de schoolgids 2014-2015 Deze bijlage bestaat uit gegevens die vaak jaarlijks veranderen. U vindt hierin de volgende onderwerpen: 1. De school a. Gegevens van de school b. Het team van de Boogerd

Nadere informatie

Yunio: Jeugdgezondheidszorg

Yunio: Jeugdgezondheidszorg Yunio: Jeugdgezondheidszorg Meer dan alleen het consultatiebureau Yunio is onderdeel van YOG 3020-01'15 JGZ v2.indd 1. 20-01-15 10:01 Yunio, een goed begin Yunio ondersteunt (aanstaande) ouders in de ontwikkeling

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar GGD Kennemerland. Een gezonde jeugd heeft de toekomst

Jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar GGD Kennemerland. Een gezonde jeugd heeft de toekomst Jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar GGD Kennemerland Een gezonde jeugd heeft de toekomst 2 Een brochure voor samenwerkingspartners van Jeugdgezondheidszorg GGD Kennemerland In deze brochure leest u over de

Nadere informatie

Informatie voor ouders met peuters 1-4 JAAR

Informatie voor ouders met peuters 1-4 JAAR Informatie voor ouders met peuters 1-4 JAAR Inleiding Een peuter ontwikkelt een eigen persoonlijkheid en gaat op onderzoek in de wereld. Al spelend ontdekt een peuter zijn mogelijkheden en grenzen. De

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEID EN DE PRIVACY VAN UW KIND

JEUGDGEZONDHEID EN DE PRIVACY VAN UW KIND JEUGDGEZONDHEID EN DE PRIVACY VAN UW KIND www.ggdbzo.nl Jeugdgezondheid (JGZ) en de privacy van uw kind De GGD Brabant-Zuidoost gaat zorgvuldig en vertrouwelijk om met de persoonsgegevens van uw kind.

Nadere informatie

Wie zijn wij? Hilly Terpstra Jeugdverpleegkundige. Trea Hempenius Coördinator PGA

Wie zijn wij? Hilly Terpstra Jeugdverpleegkundige. Trea Hempenius Coördinator PGA Wie zijn wij? Hilly Terpstra Jeugdverpleegkundige en Trea Hempenius Coördinator PGA Wie bent u? Rol GGD- jeugdgezondheidszorg op een AZC Alle kinderen in beeld De JGZ start met het uitvoeren van de intake

Nadere informatie

Uw kind ook onze zorg

Uw kind ook onze zorg Uw kind ook onze zorg Veelzijdig in zorg Jeugdgezondheidszorg Vérian, veelzijdig in zorg Vérian biedt u een breed aanbod aan zorgdiensten. In elke levensfase kunt u op Vérian vertrouwen. Thuis en in uw

Nadere informatie

De kinder- en jeugdpsycholoog in het ziekenhuis

De kinder- en jeugdpsycholoog in het ziekenhuis PSYCHOLOGIE De kinder- en jeugdpsycholoog in het ziekenhuis Uw kind is door een medisch specialist van het Laurentius Ziekenhuis verwezen naar de afdeling Medische Psychologie. Deze folder geeft informatie

Nadere informatie

Er wordt er géén oud papier meer opgehaald in Noord! Dringend overblijfouders gezocht!!!!

Er wordt er géén oud papier meer opgehaald in Noord! Dringend overblijfouders gezocht!!!! November 2015 1 45 2 3 4 MR 5 6 7 8 46 9 10 11 12 13 14 15 47 16 17 Toneel groep A informatie avond V.O. 18 19 Toneel groep B 20 Rapport groepen 3 t/m 8 Leerlingenraad 21 22 48 23 24 25 26 Toneel groep

Nadere informatie

Welkom. meegeldersepoort.nl

Welkom. meegeldersepoort.nl Welkom meegeldersepoort.nl Welkom bij MEE Gelderse Poort In deze folder staat informatie over onze diensten en uitleg over onze werkwijze. Wilt u deze infor matie goed doorlezen en bewaren? Wat biedt MEE

Nadere informatie

Leidt triage en taakherschikking in de JGZ tot meer zorg op maat? 24 mei Janine Bezem Congres Jeugd in Onderzoek

Leidt triage en taakherschikking in de JGZ tot meer zorg op maat? 24 mei Janine Bezem Congres Jeugd in Onderzoek Leidt triage en taakherschikking in de JGZ tot meer zorg op maat? 24 mei 2018 Janine Bezem Congres Jeugd in Onderzoek 2 Inhoud Differentiatie zorgaanbod Triage methode JGZ 4-18 Resultaten promotieonderzoek

Nadere informatie

4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen

4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen Alle ouders met kinderen tot 4 jaar die in ons werkgebied wonen. Pedagoog. 4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen Dit aanbod is gericht op kinderen die naar de basisschool gaan en hun ouders.

Nadere informatie

b ronnieuws AGENDA De start van een nieuw schooljaar

b ronnieuws AGENDA De start van een nieuw schooljaar 25 augustus 2017 17 AGENDA De start van een nieuw schooljaar maandag 28 augustus Luizencontrole bovenbouw maandag 4 september Luizencontrole onderbouw dinsdag 5 september informatieavond hoofdgebouw 19.30

Nadere informatie

Zorg voor Jeugd in Vlaardingen

Zorg voor Jeugd in Vlaardingen Zorg voor Jeugd in Vlaardingen Inge Parlevliet CJG Rijnmond 1 Alles onder 1 dak Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is het centrale punt waar jongeren (0-23) ouders/verzorgers, aanstaande ouders en professionals

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar

Jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar Jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar Welkom bij GGD IJsselland. In de jaren dat uw kind opgroeit, zijn er verschillende momenten dat we met u meekijken naar de groei en ontwikkeling. In deze brochure leest u

Nadere informatie

Prematurennazorgbureau. Zorg voor u en uw kind

Prematurennazorgbureau. Zorg voor u en uw kind Prematurennazorgbureau Zorg voor u en uw kind Inleiding Als uw kind te vroeg wordt geboren, een te laag geboortegewicht heeft of als er rond de geboorte ernstige problemen zijn opgetreden, is dat een ingrijpende

Nadere informatie

Samen werken aan een. gezond en veilig. schooljaar. Het voortgezet onderwijs & de Jeugdgezondheidszorg

Samen werken aan een. gezond en veilig. schooljaar. Het voortgezet onderwijs & de Jeugdgezondheidszorg Samen werken aan een gezond en veilig schooljaar Het voortgezet onderwijs & de Jeugdgezondheidszorg 2015/2016 Het voortgezet onderwijs EN de Jeugdgezondheidszorg Gezonde leerlingen die lekker in hun vel

Nadere informatie

Nieuwsbrief t/m 28 juni 2019

Nieuwsbrief t/m 28 juni 2019 Nieuwsbrief 38 24 t/m 28 juni 2019 BELANGRIJKE DATA In de week van 1 juli: oudergesprekken op uitnodiging. 16 juli: Afscheid van groep 8 19 juli: 12.00 uur start de zomervakantie Schoolstart.online groep

Nadere informatie

Digitale opvoedondersteuning voor aanstaande ouders

Digitale opvoedondersteuning voor aanstaande ouders Bijvoorbeeld over: borst- en flesvoeding; ouderschap; verzorging van je kind; balans tussen kind en relatie. Ouders die deelnemen aan deze thema- of voorlichtingsbijeenkomst hebben (nieuwe) kennis en informatie

Nadere informatie

De kinder- en jeugdpsycholoog in het ziekenhuis

De kinder- en jeugdpsycholoog in het ziekenhuis PSYCHOLOGIE De kinder- en jeugdpsycholoog in het ziekenhuis Uw kind is door een medisch specialist van het Laurentius Ziekenhuis verwezen naar de afdeling Medische Psychologie. Deze folder geeft informatie

Nadere informatie

Gezondheidsonderzoek Vragenlijst voor ouders/verzorgers en leerlingen

Gezondheidsonderzoek Vragenlijst voor ouders/verzorgers en leerlingen Gezondheidsonderzoek Vragenlijst voor ouders/verzorgers en leerlingen Hoe gaat het met uw kind? Op deze vragenlijst kunt u aangeven wat goed gaat en waar u vragen of zorgen over heeft. Het laatste deel

Nadere informatie

Beste ouder(s) / verzorger(s),

Beste ouder(s) / verzorger(s), Beste ouder(s) / verzorger(s), De jeugdgezondheidszorg van GGD Gelderland-Midden biedt alle 10/11 jarige kinderen een gezondheidsonderzoek aan. Dit onderzoek is een vervolg op de onderzoeken die uw kind

Nadere informatie

Het psychosociaal kinderteam (PST)

Het psychosociaal kinderteam (PST) Het psychosociaal kinderteam (PST) Het bezoek van u en uw kind aan de kinderarts is aanleiding voor de kinderarts om de zorgen en vragen rondom uw kind te bespreken in het psychosociaal kinderteam. Deze

Nadere informatie

Inleiding. Jeugdgezondheidszorg. Inzicht Jeugdgezondheidszorg 2017 Ter verdieping van het jaarverslag 2017 Gemeente Venlo

Inleiding. Jeugdgezondheidszorg. Inzicht Jeugdgezondheidszorg 2017 Ter verdieping van het jaarverslag 2017 Gemeente Venlo Inleiding De GGD, onderdeel van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, helpt gemeenten bij de uitvoering van de wettelijke taken op het gebied van publieke gezondheidszorg. Binnen gemeenten bestaat de vraag

Nadere informatie

Het psychosociaal kinderteam (PST)

Het psychosociaal kinderteam (PST) Het psychosociaal kinderteam (PST) Het bezoek van u en uw kind aan de kinderarts is aanleiding voor de kinderarts om de zorgen en vragen rondom uw kind te bespreken in het psychosociaal kinderteam. Deze

Nadere informatie

Het adviseren bij mogelijke leerplichtontheffingen van jeugdigen van 5 tot 18 jaar met (langdurig) schoolverzuim. Aantal jeugdigen. Jeugdarts.

Het adviseren bij mogelijke leerplichtontheffingen van jeugdigen van 5 tot 18 jaar met (langdurig) schoolverzuim. Aantal jeugdigen. Jeugdarts. 4.4. Aanbod jongeren Dit aanbod is gericht op jongeren op het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) tot 23 jaar. De doelgroep van het eerste product, Advisering leerplichtontheffing,

Nadere informatie

Locatie Leeuwarden. E-mail: noord.leeuwarden@rvdk.minjus.nl. 1 van 5. Ministerie van Justitie. Locatie Leeuwarden

Locatie Leeuwarden. E-mail: noord.leeuwarden@rvdk.minjus.nl. 1 van 5. Ministerie van Justitie. Locatie Leeuwarden Ministerie van Justitie Raad voor de Kinderbescherming Locatie Leeuwarden E-mail: noord.leeuwarden@rvdk.minjus.nl Locatie Leeuwarden Lange Marktstraat 5 Postbus 2203 8901 JE Leeuwarden Telefoon: 058-2343333

Nadere informatie

Samen werken aan een. gezond en veilig. schooljaar

Samen werken aan een. gezond en veilig. schooljaar Samen werken aan een gezond en veilig schooljaar Het basisonderwijs & de Jeugdgezondheidszorg 2015/2016 Het basisonderwijs EN de Jeugdgezondheidszorg Gezonde leerlingen die lekker in hun vel zitten, presteren

Nadere informatie

De lessen kunnen op elk gewenst tijdstip bekeken worden. Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige.

De lessen kunnen op elk gewenst tijdstip bekeken worden. Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige. 4.2.12. Digitale opvoedondersteuning voor ouders van het jonge kind Ondersteuning in de vorm van een aantal online lessen voor ouders met kinderen tot 4 jaar, om ze voor te bereiden op de (toekomstige)

Nadere informatie

Peuters. Lief maar ook wel eens lastig

Peuters. Lief maar ook wel eens lastig 1 Peuters Lief maar ook wel eens lastig 2 Peuters: Lief maar ook wel eens lastig Peuters zijn ondernemend en nieuwsgierig. Ze willen alles weten en ze willen alles zelf doen. En als ze iets niet willen,

Nadere informatie

Verwijsindex risico s jeugdigen Utrecht

Verwijsindex risico s jeugdigen Utrecht Verwijsindex risico s jeugdigen Utrecht Jij in @risk Wat betekent dit? Jij staat sinds kort in @risk, de verwijsindex risico s jeugdigen Utrecht. Waarom is dat? Wat betekent dit? En wat gebeurt er met

Nadere informatie

PRESENTATIE JEUGDPRINS(ES):

PRESENTATIE JEUGDPRINS(ES): KALENDER: 4 november : Groep 3 naar de bibliotheek in s-heerenberg 7 november : Laatste inlever dag voor de dozen voor Roemenië 7 november : Presentatie jeugdprins 11 november : Groep 7 bezoekt museum

Nadere informatie

Informatie voor betrokkene(n)

Informatie voor betrokkene(n) Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie Nederla voor Forensische Psychiatrie en Psychologie Nederlands Instituut vo Psychiatrie en Psychologie Nederlands Instituut voor Forensisc

Nadere informatie

Voor wie? Hoe werkt het?

Voor wie? Hoe werkt het? GEZINSPOLI Heeft u een psychische aandoening en heeft dit een negatieve invloed op uw gezinsleven? Ervaart u vaak spanningen binnen de relatie met uw partner, is er sprake van een onrustige thuissituatie

Nadere informatie

Informatie voor ouders met baby s 0-1 JAAR

Informatie voor ouders met baby s 0-1 JAAR Informatie voor ouders met baby s 0-1 JAAR Wat lees je in deze folder? Hartelijk gefeliciteerd met je baby! Alle medewerkers van Jong Florence wensen je veel geluk. En natuurlijk een gezonde groei en ontwikkeling

Nadere informatie

Het Nazorgbureau. Voor prematuur en dysmatuur geboren kinderen, of kinderen met een moeilijke start

Het Nazorgbureau. Voor prematuur en dysmatuur geboren kinderen, of kinderen met een moeilijke start Het Nazorgbureau Voor prematuur en dysmatuur geboren kinderen, of kinderen met een moeilijke start Het Nazorgbureau is een samenwerkingsproject van: Albert Schweitzer ziekenhuis Careyn Jeugd en Gezin MEE

Nadere informatie

Protocol Observeren en registreren peutergegevens en overleg/overdracht gegevens naar ouders en basisschool

Protocol Observeren en registreren peutergegevens en overleg/overdracht gegevens naar ouders en basisschool Protocol Observeren en registreren peutergegevens en overleg/overdracht gegevens naar ouders en basisschool Stichting Peuterspeelzalen Gaasterlân-Sleat Beste ouder(s) en of verzorger(s), Via dit protocol

Nadere informatie

U I T D E S C H O O L GEKLAPT

U I T D E S C H O O L GEKLAPT U I T D E S C H O O L GEKLAPT M e i 2 0 1 5 Geachte ouder(s), Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van mei 2015. Gedurende de laatste weken van dit schooljaar zijn veel activiteiten gepland. Voor de groepen

Nadere informatie