Jeugdgezondheidszorg Samen zorgen voor uw kind. maanden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jeugdgezondheidszorg Samen zorgen voor uw kind. maanden"

Transcriptie

1 1 Jeugdgezondheidszorg Samen zorgen voor uw kind jaar maanden

2 2 Centrum voor Jeugd en Gezin Om de samenwerking rond kinderen en jeugdigen te verbeteren, worden in alle gemeenten Centra voor Jeugd en Gezin opgericht. In deze centra werken instellingen waaronder de jeugdgezondheidszorg van GGD Hollands Noorden samen. Doel van de samenwerking is ervoor te zorgen dat (aanstaande) ouders, kinderen en jongeren voor al hun vragen rond opgroeien en opvoeden in dit centrum terecht kunnen. Afstemming in werkwijze is van belang. De jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar van GGD Hollands Noorden is een gemeentelijk gefinancierde dienst en maakt deel uit van de diensten van een Centrum voor Jeugd en Gezin. Jeugdgezondheidszorg GGD Hollands Noorden in de babyperiode De eerste afspraak Na de geboorte geeft u uw kind aan bij de gemeente. Deze geboorteaangifte wordt doorgegeven aan de jeugdgezondheidszorg. Binnen een paar dagen na de aangifte neemt een van onze medewerkers contact met u op om een eerste afspraak te maken. Meestal is dat een afspraak voor het uitvoeren van de hielprik en het gehooronderzoek. Het gehooronderzoek, de hielprik en het groeiboek Vanaf de vierde dag na de geboorte wordt door een medewerker van de jeugdgezondheidszorg bij uw kind een gehooronderzoek en het hielprikje uitgevoerd. Door middel van een dopje in het oor van uw baby wordt eerst gemeten of uw baby goed hoort. Deze test verloopt het beste als de baby rustig is of slaapt. U krijgt hiervan direct de uitslag. Daarna volgt de hielprik. Door middel van een prikje in de

3 3 hiel wordt wat bloed afgenomen voor onderzoek. Dit bloed wordt opgestuurd en in speciale laboratoria onderzocht op diverse aandoeningen. Tijdens het eerste bezoek overhandigt onze medewerker u ook een zogenoemd Groeiboek. Dit is een handig, persoonlijk boekje waarin u allerlei zaken over de groei en ontwikkeling van uw kind kunt opzoeken en bijhouden. Ook de afspraken met het consultatiebureau worden hierin opgeschreven. Na dit eerste bezoek wordt een afspraak voor een tweede huisbezoek, het intakehuisbezoek, gemaakt. U wordt hierover gebeld door de jeugdverpleegkundige. Het intakehuisbezoek Het intakehuisbezoek is vooral bedoeld als nadere kennismaking en wordt in principe uitgevoerd door de jeugdverpleegkundige met wie u de komende jaren te maken krijgt. De jeugdverpleegkundige noteert gegevens over u en uw kind in het gezondheidsdossier. Zij geeft ook informatie. Bijvoorbeeld over het consultatiebureau, het inloopspreekuur, hoe u haar kunt bereiken en hoe u afspraken kunt maken. De jeugdverpleegkundige beantwoordt tevens vragen die u hebt over uw kind. De medewerkers van het consultatiebureau zijn er niet alleen voor uw kind maar ook om u als ouder(s) te ondersteunen. Tijdens het intakegesprek en ook als uw kind ongeveer acht weken oud is, besteedt de jeugdverpleegkundige daarom extra aandacht aan uw gezinsomstandigheden. Als uw kind acht weken is, vindt dit gesprek meestal plaats tijdens het consultatiebureauconsult, hiervoor is extra tijd gereserveerd. Hebt u vragen? De jeugdverpleegkundige beantwoordt ze graag. Kijkt u voor het telefoonnummer in het groeiboek, op de achterzijde van deze brochure of op onze website:

4 4 Het consultatiebureau Van tijd tot tijd nodigen wij u uit met uw kind in de leeftijd van 0 tot 4 jaar om naar het consultatiebureau te komen. Zo kunnen wij de ontwikkeling van uw kind volgen en eventuele afwijkingen tijdig op te sporen. Ook krijgt uw kind er de vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma. De onderzoeken op het consultatiebureau worden verricht door de arts of de jeugdverpleegkundige. Zij geven ook de vaccinaties. De arts let vooral op de gezondheid en de ontwikkeling van uw kind. De jeugdverpleegkundige geeft u vooral voorlichting en advies over voeding, opvoeding, verzorging en veiligheid. Ook besteedt zij aandacht aan de gezinsomstandigheden. Bij beiden kunt u met uw vragen terecht. Op het consultatiebureau wordt u ontvangen door de assistente. Zij weegt uw kind, meet de lengte en de hoofdomvang en maakt de vervolgafspraken. Consultatiebureaubezoek Het eerste bezoek aan het consultatiebureau vindt meestal plaats wanneer de baby vier tot zes weken oud is. De afspraak hiervoor wordt gewoonlijk tijdens het intakehuisbezoek gemaakt. Bij uw eerste bezoek maakt de assistente u wegwijs. Tot uw kind vijftien maanden is, komt u ongeveer negen keer voor een consult. Daarna wordt u nog drie à vier keer uitgenodigd voor een onderzoek totdat uw kind 4 jaar is. Naarmate uw kind ouder wordt, zijn de perioden tussen de afspraken langer. Een consult begint met het wegen en meten van uw kind, vervolgens gaat u met uw kind naar de arts of jeugdverpleegkundige en na afloop maakt u bij de assistente de vervolgafspraak. Het consult bij de arts of de jeugdverpleegkundige duurt ongeveer vijftien minuten. Er wordt zoveel mogelijk op de afgesproken tijd gewerkt. Het kan gebeuren dat een ouder veel dringende vragen heeft of er een kwestie is die om extra aandacht vraagt. Het consultatiebureau kan in die gevallen dan wat uitlopen. Wij vragen daarvoor uw begrip.

5 5 Het is handig om een warme omslagdoek en een schone luier mee te nemen naar het consultatiebureau. Daarnaast is het belangrijk om bij elk bezoek het groeiboek en de vaccinatiekaarten (die u via het RIVM ontvangt) bij u te hebben. In het groeiboek worden de nieuwe afspraken opgeschreven, kunt u alvast vooraf vragen noteren, worden adviezen genoteerd en kunt u zelf ook de vaccinaties en de groei bijhouden. Vaccinaties Als bescherming tegen een aantal ernstige ziekten biedt de overheid het Rijksvaccinatieprogramma aan voor alle kinderen. Dankzij het Rijksvaccinatieprogramma zijn een aantal ernstige ziekten bijna geheel verdwenen. Soms lukt het toch niet helemaal een ziekte uit te bannen. Dan blijkt wel dat bij gevaccineerde kinderen/volwassenen de ziekte veel minder ernstig verloopt dan bij niet-gevaccineerde kinderen/volwassenen. Voor meer informatie verwijzen we naar de folder Rijksvaccinatieprogramma, om infectieziekten te voorkomen. Deze folder ontvangt u van het RIVM gelijktijdig met de vaccinatiekaarten voor uw kind (voor de 2e maand). U kunt deze folder ook vragen aan uw jeugdverpleegkundige of de informatie nazoeken op Het ontvangen van de vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma geschiedt op vrijwillige basis, in het belang van het kind en de volksgezondheid. U ontvangt vooraf informatie over het vaccinatieprogramma en u kunt uw vragen stellen aan de arts en/of de jeugdverpleegkundige. Op basis van de informatie verlenen ouders toestemming tot het geven van de vaccinaties, tenzij zij daar bezwaar tegen hebben.

6 6

7 7 Begeleiding bij borstvoeding Borstvoeding is voor baby s de meest natuurlijke voeding. Soms gaat het geven van borstvoeding vanaf de geboorte gemakkelijk, soms zijn er in het begin wat problemen. In dat geval kan uw jeugdverpleeg kundige u extra ondersteuning bieden, zodat u op een plezierige wijze borstvoeding kunt geven. Indien nodig kan de jeugdverpleegkundige u ook adviseren gebruik te maken van een lactatiekundige, een specialist op het gebied van borstvoeding. Al in de zwangerschap kunt u zich voorbereiden op het geven van borstvoeding door deel te nemen aan een voorlichtingsbijeenkomst over borstvoeding. U kunt voor deze bijeenkomsten kijken op onze website: Inloopspreekuur Het is mogelijk om zonder afspraak bij een jeugdverpleegkundige langs te gaan. Daarvoor zijn er inloopspreekuren, speciaal bestemd voor ouders die vragen hebben. De dag en locatie die voor u van toepassing zijn, staan vermeld op de sticker in het groeiboek of is te vinden op de website: Tijdens de inloopspreekuren kunt u uw kind bijvoorbeeld laten wegen of vragen stellen over uiteenlopende onderwerpen, zoals: de voeding, opvoeding, verzorging of de groei en ontwikkeling van uw kind. Indien nodig wordt een vervolgafspraak gemaakt. Begeleidingscontacten Er kunnen vragen of problemen zijn waarvoor meer tijd en begeleiding nodig is dan tijdens een consult beschikbaar is. Om ook deze vragen te kunnen beantwoorden, kunt u afspreken met de jeugdverpleegkundige bij u thuis of op een locatie van de GGD. Tijdens dat gesprek kan dieper op problemen worden ingegaan. Gedurende één of meer gesprekken zal de jeugdverpleegkundige dan samen met u zoeken naar een oplossing. Indien u behoefte heeft aan een gesprek of extra begeleiding kunt u dit aangeven bij uw jeugdverpleegkundige, arts, of u kunt ons bellen.

8 8 Bellen kan ook U kunt ook telefonisch advies krijgen over de gezondheid, groei, voeding, gedrag en opvoeding van uw kind. Daarvoor is op alle werkdagen tussen en uur een van onze jeugdverpleegkundigen telefonisch bereikbaar. Zie het Groeiboek voor het telefoonnummer. Digitale vraagbaak Op vindt u allerlei informatie over jeugdgezondheid en andere gezondheidsthema s. Opvoedspreekuur Met opvoedvragen kunt u terecht bij het Opvoedspreekuur. Tijdens een aantal gesprekken met een opvoedadviseur krijgt u (gratis) ondersteuning en advies bij vragen over de opvoeding van kinderen en jongeren tussen 0 en 19 jaar. Met de opvoedadviseur kunt u bespreken wat er aan de hand is. Zij kan u tips geven hoe u hier mee om kunt gaan en kan u helpen het probleem aan te pakken op een manier die bij u en uw gezinssituatie past. Vaak wordt gewerkt volgens de methode Triple P (Positief Pedagogisch Programma). Deze methode biedt praktische handvatten en ondersteuning om op een positieve manier met opvoeden bezig te zijn. Meer informatie over deze methode kunt u vinden op Door bij opvoedvragen tijdig een afspraak te maken, kunt u voorkomen dat deze vragen uitgroeien tot grotere problemen. De Opvoedspreekuren worden gehouden in diverse gemeenten en locaties. Voor informatie en afspraken kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer

9 9 Video-hometraining Binnen het werkgebied van GGD Hollands Noorden kunnen gezinnen ook begeleid worden door middel van kortdurende Video-hometraining. Video-hometraining is een methode waarbij een speciaal opgeleide jeugdverpleegkundige thuis een aantal keer een filmopname maakt en verschillende momenten van deze opnames nabespreekt met u. U kunt leerpunten uit deze bespreking gebruiken tijdens lastige momenten bij de opvoeding van uw kind. Video-hometraining kan ook worden ingezet in de babyperiode, bijvoorbeeld als uw baby veel huilt of het contact maken met uw baby niet goed lukt. U kunt informatie vragen bij uw eigen jeugdverpleegkundige of arts. Zij kunnen met u kijken of u voor Video-hometraining in aanmerking komt en samen met u de aanmelding in gang zetten. Themabijeenkomsten en cursussen De GGD biedt regelmatig cursussen en themabijeenkomsten voor aanstaande ouders of ouders met (jonge) kinderen, bijvoorbeeld over de ontwikkeling, borstvoeding of opvoedvragen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de jeugdverpleegkundige of op onze website kijken Afspraak afzeggen of verzetten Heeft u een afspraak en bent u verhinderd? Dan is het van groot belang dat u dit zo spoedig mogelijk doorgeeft; de vrijgekomen plaats kan dan voor een ander kind worden benut. Zegt u kort van tevoren af, dan kan het enige tijd duren voor een nieuwe afspraak kan worden gemaakt.

10 10 Gezondheidsdossier en informatie-uitwisseling In de Wet Publieke Gezondheid is omschreven dat de GGD de gezondheid en ontwikkeling van een kind in kaart moet brengen. Dit doen wij met behulp van het gezondheidsdossier jeugdgezondheidszorg. In dit gezondheidsdossier nemen wij informatie op die wij verzamelen door onze onderzoeken vanaf de babyperiode en door overleg met anderen, zoals: school, behandelend specialist etc. De papieren jeugdgezondheidszorgdossiers zijn vanaf medio 2010 overgezet naar digitale jeugdgezondheidszorgdossiers. Gegevens uit de dossiers kunnen gebruikt worden voor epidemiologisch onderzoek. Daarnaast vraagt de Inspectie voor de Volksgezondheid gegevens over de gezondheid van kinderen. De gegevens die we hiervoor gebruiken, worden altijd geanonimiseerd. Vanzelfsprekend gaan wij zeer zorgvuldig om met gegevens uit het dossier. Wij volgen daarbij de regels van het privacyreglement en het beroepsgeheim. Bij verhuizing of verandering van school sturen wij het dossier naar de GGD die daarom vraagt. Het dossier wordt 15 jaar na het laatste onderzoek vernietigd. Uw kind kan ons vanaf 16 jaar zelf schriftelijk verzoeken hem of haar een kopie van het dossier toe te sturen. Verwijsindex De verwijsindex is een automatiseringssysteem dat hulpverleners bij elkaar kan brengen als zij zich zorgen maken over een kind. Als een jeugdarts of een jeugdverpleegkundige zich zorgen maakt over uw kind zal zij de zorgen uiteraard eerst met u bespreken. In sommige gevallen kan de jeugdarts of jeugdverpleegkundige aan u voorstellen om in de verwijsindex aan te geven dat hij/zij betrokken is bij de zorg voor uw kind.

11 11 Als andere hulpverleners dit ook doen, weten zij van elkaars betrokkenheid en kunnen ze elkaar gemakkelijker bereiken. Hierdoor kunnen de diverse activiteiten beter op elkaar worden afgestemd en hoeft u niet steeds opnieuw uw verhaal te doen. Als er contacten worden gelegd waarbinnen gegevens worden uitgewisseld over uw kind, dan wordt er toestemming aan u gevraagd. Klacht Indien u het niet eens bent met de informatie die u heeft gekregen, de wijze waarop u bent benaderd, of de manier waarop wij met u en/of uw kind omgaan, kunt u dit met de betrokken medewerker bespreken. Als dit niet tot een oplossing leidt, dan kunt u uw klacht schriftelijk kenbaar maken bij de klachtenfunctionaris van de GGD. GGD Hollands Noorden T.a.v. klachtenfunctionaris Postbus 324, 1740 AH Schagen

12 12 Jeugdgezondheidszorg 0-4 jaar: regio Kop van Noord-Holland regio Noord-Kennemerland, behalve kern Castricum kern Castricum regio West-Friesland Let op: Belt u een 088-nummer vanaf een mobiele aansluiting, dan kunnen er hoge kosten aan verbonden zijn, max. 0,30 per minuut. Dit is afhankelijk van uw provider en/of uw abonnement. GGD Hollands Noorden Hoofdkantoor Hertog Aalbrechtweg 22 Alkmaar Postadres Postbus GG Alkmaar T E info@ggdhn.nl I GGD/JGZ/bape/19/12-11

Jeugdgezondheidszorg Samen zorgen voor uw kind jaar 12

Jeugdgezondheidszorg Samen zorgen voor uw kind jaar 12 1 Jeugdgezondheidszorg Samen zorgen voor uw kind 4-412 - jaar 12 jaar 2 Centrum voor Jeugd en Gezin Om de samenwerking rond kinderen en jeugdigen te verbeteren, worden in alle gemeenten Centra voor Jeugd

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg Samen zorgen voor uw kind. jaar

Jeugdgezondheidszorg Samen zorgen voor uw kind. jaar 1 Jeugdgezondheidszorg Samen zorgen voor uw kind 4-012 - 19 jaar jaar 2 Jeugdgezondheidszorg GGD Hollands Noorden Inleiding De jeugdgezondheidszorg van GGD Hollands Noorden werkt voor drie regio s: Kop

Nadere informatie

Carinova. Jeugdgezondheidszorg. Vertrouwd dichtbij. www.carinova.nl

Carinova. Jeugdgezondheidszorg. Vertrouwd dichtbij. www.carinova.nl Carinova Jeugdgezondheidszorg Vertrouwd dichtbij www.carinova.nl Inleiding U wilt uw kind zo goed mogelijk verzorgen en opvoeden. De afdeling Jeugdgezondheidszorg van Carinova kan u daar bij helpen. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg 0-18 jaar

Jeugdgezondheidszorg 0-18 jaar Jeugdgezondheidszorg 0-18 jaar U wilt als ouder dat uw kind gezond en veilig opgroeit. Onze jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en assistentes kijken samen met u naar de groei en ontwikkeling. We geven

Nadere informatie

Fl 375. Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0 tot 18 jaar

Fl 375. Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0 tot 18 jaar Fl 375 Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0 tot 18 jaar Als ouder of verzorger wilt u dat uw kind gezond en veilig opgroeit. De medewerkers van de jeugdgezondheidszorg van Rivas Zorggroep staan voor

Nadere informatie

Samen zorgen voor uw kind

Samen zorgen voor uw kind Samen zorgen voor uw kind 2 Inhoud Welkom bij de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van GGD Zaanstreek-Waterland Hier staan wij voor Onze opdracht 5 Voorkomen is beter 5 Tijdig afwijkingen ontdekken 5 JGZ in de

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR GEZONDE JEUGD Kinderen zijn lichamelijk, geestelijk en sociaal voortdurend in ontwikkeling. Bij de meeste kinderen gaat dit zonder al te grote problemen. Bij sommige kinderen

Nadere informatie

Gezond opgroeien. Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-18 jaar. IJsselland

Gezond opgroeien. Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-18 jaar. IJsselland IJsselland Gezond opgroeien Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-18 jaar Als ouder of verzorger wilt u dat uw kind gezond en veilig opgroeit. Wij staan voor u klaar om met u mee te denken en we zorgen

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR GEZONDE JEUGD Kinderen zijn lichamelijk, geestelijk en sociaal voortdurend in ontwikkeling. Bij de meeste kinderen gaat dit zonder al te grote problemen. Bij sommige kinderen

Nadere informatie

Gezond opgroeien. IJsselland. Jeugdgezondheidszorg voor alle kinderen van 0-18 jaar

Gezond opgroeien. IJsselland. Jeugdgezondheidszorg voor alle kinderen van 0-18 jaar IJsselland Gezond opgroeien Jeugdgezondheidszorg voor alle kinderen van 0-18 jaar Als ouder of verzorger wil je dat je kind gezond en veilig opgroeit. Wij staan voor je klaar om met je mee te denken en

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg de eerste jaren

Jeugdgezondheidszorg de eerste jaren Jeugdgezondheidszorg Jeugdgezondheidszorg de eerste jaren Vanaf de geboorte van uw kind totdat het 19 jaar is, kunt u gebruik maken van de diensten van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD Hollands

Nadere informatie

Gezond opgroeien. Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-18 jaar. IJsselland

Gezond opgroeien. Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-18 jaar. IJsselland IJsselland Gezond opgroeien Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-18 jaar Als ouder of verzorger wilt u dat uw kind gezond en veilig opgroeit. Wij staan voor u klaar om met u mee te denken en we zorgen

Nadere informatie

Uw kind ook onze zorg

Uw kind ook onze zorg Uw kind ook onze zorg Veelzijdig in zorg Jeugdgezondheidszorg Vérian, veelzijdig in zorg Vérian biedt u een breed aanbod aan zorgdiensten. In elke levensfase kunt u op Vérian vertrouwen. Thuis en in uw

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg. 0 tot 4 jaar. Amstelveen, Ouder-Amstel, Aalsmeer, Uithoorn

Jeugdgezondheidszorg. 0 tot 4 jaar. Amstelveen, Ouder-Amstel, Aalsmeer, Uithoorn Jeugdgezondheidszorg 0 tot 4 jaar Amstelveen, Ouder-Amstel, Aalsmeer, Uithoorn Jeugdgezondheidszorg GGD Amsterdam In deze folder vindt u informatie over het zorgaanbod van de GGD (Geneeskundige en Gezondheidsdienst)

Nadere informatie

Uw kind en GGD Fryslân Jeugdgezondheidszorg

Uw kind en GGD Fryslân Jeugdgezondheidszorg Uw kind en GGD Fryslân Jeugdgezondheidszorg Als GGD Fryslân Jeugdgezondheidszorg houden wij ons, in de meest brede zin van het woord, bezig met de gezondheid van de Friese jeugd van 0 tot 19 jaar. We volgen

Nadere informatie

Startpunt voor. gezond en veilig. opgroeien

Startpunt voor. gezond en veilig. opgroeien Startpunt voor gezond en veilig opgroeien GGD Fryslân Jeugdgezondheidszorg is het startpunt voor gezond en veilig opgroeien van Friese kinderen van 0 tot 18 jaar. We volgen de gezondheid en ontwikkeling

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar

Jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar Jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar Welkom bij GGD IJsselland. In de jaren dat uw kind opgroeit, zijn er verschillende momenten dat we met u meekijken naar de groei en ontwikkeling. In deze brochure leest u

Nadere informatie

Welkom bij JGZ. Van 0 18 jaar

Welkom bij JGZ. Van 0 18 jaar Welkom bij JGZ Van 0 18 jaar Stap voor Stap van 0-18 jaar Vanaf de geboorte tot het moment dat uw kind bijna volwassen is, zien we u en uw kind regelmatig. In dit stappenplan staan alle contactmomenten

Nadere informatie

Uw kind ook onze zorg

Uw kind ook onze zorg Uw kind ook onze zorg Veelzijdig in zorg Jeugdgezondheidszorg Vérian, veelzijdig in zorg Vérian biedt u een breed aanbod aan zorgdiensten. In elke levensfase kunt u op Vérian vertrouwen. Thuis en in uw

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR EEN GEZONDE JEUGD HEEFT DE TOEKOMST Kinderen zijn lichamelijk, geestelijk en sociaal voortdurend in ontwikkeling. Bij de meeste kinderen gaat dit zonder al te grote problemen.

Nadere informatie

Jeugd gezondheids zorg Vertrouwd Dichtbij

Jeugd gezondheids zorg Vertrouwd Dichtbij Onbezorgd (op)groeien Jeugd gezondheids zorg Vertrouwd Dichtbij Bram ontwikkelt zich zo snel. Fijn dat Kim meekijkt De ontwikkeling van je kind Eten, groeien, de eerste woordjes en stapjes. Er gebeurt

Nadere informatie

Gezondheid telt! Jeugdgezondheidszorg. voor alle kinderen tot 19 jaar. Folder voor ouder(s)/verzorger(s)

Gezondheid telt! Jeugdgezondheidszorg. voor alle kinderen tot 19 jaar. Folder voor ouder(s)/verzorger(s) Gezondheid telt! Jeugdgezondheidszorg voor alle kinderen tot 19 jaar Folder voor ouder(s)/verzorger(s) U wilt het beste voor uw kind: een onbezorgde jeugd en een goede gezondheid. Als ouder speelt u daarbij

Nadere informatie

Informatie over uw privacy. JGZ Zuid-Holland West

Informatie over uw privacy. JGZ Zuid-Holland West Informatie over uw privacy JGZ Zuid-Holland West Privacy JGZ Zuid-Holland West vindt het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met uw privacygevoelige gegevens. Daarom hebben wij een privacyreglement. Dit

Nadere informatie

> Jeugdgezondheidszorg, daar groei je mee op. Informatieboekje voor ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar

> Jeugdgezondheidszorg, daar groei je mee op. Informatieboekje voor ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar > Jeugdgezondheidszorg, daar groei je mee op Informatieboekje voor ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar > Jeugdgezondheidszorg, daar groei je mee op Meander Jeugdgezondheidszorg volgt, samen met u als

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR INFORMATIE VOOR OUDERS / VERZORGERS Een gezonde jeugd heeft de toekomst Kinderen zijn lichamelijk, geestelijk en sociaal voortdurend in ontwikkeling. Bij de meeste kinderen

Nadere informatie

Informatie voor ouders met baby s 0-1 JAAR

Informatie voor ouders met baby s 0-1 JAAR Informatie voor ouders met baby s 0-1 JAAR Wat lees je in deze folder? Hartelijk gefeliciteerd met je baby! Alle medewerkers van Jong Florence wensen je veel geluk. En natuurlijk een gezonde groei en ontwikkeling

Nadere informatie

Welkom bij Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West. Van 0 19 jaar

Welkom bij Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West. Van 0 19 jaar Welkom bij Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West Van 0 19 jaar JGZ: deskundig en dichtbij Voorkomen is beter dan genezen Ons werk is erop gericht om tijdig eventuele gezondheidsproblemen op te sporen,

Nadere informatie

Yunio: Jeugdgezondheidszorg

Yunio: Jeugdgezondheidszorg Yunio: Jeugdgezondheidszorg Meer dan alleen het consultatiebureau Yunio is onderdeel van. Yunio, een goed begin Yunio ondersteunt (aanstaande) ouders in de ontwikkeling van hun kind van baby tot puber.

Nadere informatie

Het consultatiebureau

Het consultatiebureau Het consultatiebureau 1 2 Het consultatiebureau In deze folder informeren wij u over een aantal praktische zaken rondom het consultatiebureau. De volgende onderwerpen komen aan bod: 1. Jeugdgezondheidszorg

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg 4-19 jarigen

Jeugdgezondheidszorg 4-19 jarigen Jeugdgezondheidszorg 4-19 jarigen Jeugdgezondheidszorg 4-19 jarigen Kinderen zijn voortdurend in ontwikkeling. Zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal. De meeste kinderen groeien zonder al te grote problemen

Nadere informatie

Naar huis... De overgang naar de thuissituatie

Naar huis... De overgang naar de thuissituatie Naar huis... Na lang wachten wordt uw kind uit het ziekenhuis ontslagen. Veel ouders krijgen dan pas tijd en ruimte om stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd. Allerlei vragen kunnen dan naar boven

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg. Algemene informatie

Jeugdgezondheidszorg. Algemene informatie Jeugdgezondheidszorg Algemene informatie Welkom bij Zuyderland Jeugdgezondheidszorg Zuyderland Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is er voor kinderen vanaf de geboorte tot aan hun vierde verjaardag. Onze medewerkers

Nadere informatie

Je bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid

Je bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid Je bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid Gezond en veilig opgroeien, dat wensen we voor alle kinderen! Daarom ziet het Centrum voor Jeugd en Gezin hen regelmatig. Vanaf

Nadere informatie

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid Gezond en veilig opgroeien, dat wensen we voor alle kinderen! Daarom ziet het Centrum voor Jeugd en Gezin hen regelmatig. Vanaf

Nadere informatie

Nazorg prematuur geboren kinderen en kinderen met een moeizame start

Nazorg prematuur geboren kinderen en kinderen met een moeizame start Nazorg prematuur geboren kinderen en kinderen met een moeizame start Inhoudsopgave Naar huis... 1 De eerste week: nazorg vanuit het ziekenhuis... 1 De jeugdgezondheidszorg en de kinderarts... 2 Het academisch

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Jeugdgezondheidszorg Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Waarom Jeugdgezondheidszorg? Op de basisschool maken kinderen een enorme ontwikkeling door. Dat is niet alleen lichamelijk maar ook op sociaal

Nadere informatie

Cursussen en Informatiebijeenkomsten Rondom zwangerschap en bevalling

Cursussen en Informatiebijeenkomsten Rondom zwangerschap en bevalling 1 Cursussen en Informatiebijeenkomsten Rondom zwangerschap en bevalling 2 Cursussen en Informatiebijeenkomsten rondom zwangerschap en bevalling Tijdens uw zwangerschap is het belangrijk om goed voor uzelf

Nadere informatie

voor al uw vragen over opgroeien en opvoeden en voor gezondheidsonderzoeken

voor al uw vragen over opgroeien en opvoeden en voor gezondheidsonderzoeken voor al uw vragen over opgroeien en opvoeden en voor gezondheidsonderzoeken Het Centrum voor Jeugd en Gezin is er voor iedereen Kinderen zijn voortdurend in ontwikkeling. Zowel lichamelijk, geestelijk

Nadere informatie

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid Gezond en veilig opgroeien, dat wensen we voor alle kinderen! Daarom ziet het Centrum voor Jeugd en Gezin hen regelmatig. Vanaf

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Jeugdgezondheidszorg Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Waarom Jeugdgezondheidszorg? Op de basisschool maken kinderen een enorme ontwikkeling door, niet alleen lichamelijk maar ook op sociaal en emotioneel

Nadere informatie

Yunio: Jeugdgezondheidszorg

Yunio: Jeugdgezondheidszorg Yunio: Jeugdgezondheidszorg Meer dan alleen het consultatiebureau Yunio is onderdeel van YOG 3020-01'15 JGZ v2.indd 1. 20-01-15 10:01 Yunio, een goed begin Yunio ondersteunt (aanstaande) ouders in de ontwikkeling

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar)

Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar) Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar) Folder voor ouders/verzorgers Welkom bij de GGD West-Brabant! Uw partner bij de gezonde groei en ontwikkeling van kinderen van 4 t/m 19 jaar Uw kind is of wordt binnenkort

Nadere informatie

Informatie voor ouders met baby s 0-1 JAAR

Informatie voor ouders met baby s 0-1 JAAR Informatie voor ouders met baby s 0-1 JAAR Beste ouders/verzorgers, Hartelijk gefeliciteerd met uw baby! De medewerkers van het consultatiebureau wensen u veel geluk en een gezonde groei en ontwikkeling

Nadere informatie

Informatie voor ouders met peuters 1-4 JAAR

Informatie voor ouders met peuters 1-4 JAAR Informatie voor ouders met peuters 1-4 JAAR Inleiding Een peuter ontwikkelt een eigen persoonlijkheid en gaat op onderzoek in de wereld. Al spelend ontdekt een peuter zijn mogelijkheden en grenzen. De

Nadere informatie

De Jeugdgezondheidszorg van. voor kinderen van 0-18 jaar en hun ouders

De Jeugdgezondheidszorg van. voor kinderen van 0-18 jaar en hun ouders De Jeugdgezondheidszorg van GGD G roningen voor kinderen van 0-18 jaar en hun ouders an gezondheid Samen werken a Elk kind heeft het recht om gezond en veilig groot te worden. De Jeugdgezondheidszorg heeft

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Jeugdgezondheidszorg Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Waarom Jeugdgezondheidszorg? Op de basisschool maken kinderen een enorme ontwikkeling door, niet alleen lichamelijk maar ook op sociaal en emotioneel

Nadere informatie

Kindergeneeskunde Neonatologie. Patiënteninformatie. Neonatologie Nazorgspreekuur. Slingeland Ziekenhuis

Kindergeneeskunde Neonatologie. Patiënteninformatie. Neonatologie Nazorgspreekuur. Slingeland Ziekenhuis Kindergeneeskunde Neonatologie Neonatologie Nazorgspreekuur i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw kind is opgenomen in het ziekenhuis omdat hij/zij: te vroeg geboren is; en/of met een

Nadere informatie

EEN AFSPRAAK MET CARDEA

EEN AFSPRAAK MET CARDEA EEN AFSPRAAK MET CARDEA Met Cardea kun je verder! EEN AFSPRAAK MET CARDEA Deze brochure informeert u over de afspraken die nodig zijn om de samenwerking tussen u en ons zo goed mogelijk te laten verlopen.

Nadere informatie

EEN AFSPRAAK MET CARDEA

EEN AFSPRAAK MET CARDEA EEN AFSPRAAK MET CARDEA Met Cardea kun je verder! Met Cardea kun je verder! EEN AFSPRAAK MET CARDEA Deze brochure informeert u over de afspraken die nodig zijn om de samenwerking tussen u en ons zo goed

Nadere informatie

Hielprik bij pasgeborene

Hielprik bij pasgeborene Hielprik bij pasgeborene Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Locatie Purmerend/Volendam Inleiding In de eerste week na de geboorte van uw kind wordt wat bloed afgenomen uit de hiel. In een laboratorium wordt

Nadere informatie

Jeugd gezond heids zorg en uw privacy

Jeugd gezond heids zorg en uw privacy Jeugd gezond heids zorg en uw privacy 5032 Hoe gaat Jeugdgezond heidszorg GGD Amsterdam met uw gegevens om? JGZ en uw privacy Hoe gaat Jeugdgezondheidszorg GGD Amsterdam met uw gegevens om? Bij de Jeugdgezondheidszorg

Nadere informatie

Een onrustige baby (huilbaby)

Een onrustige baby (huilbaby) Een onrustige baby (huilbaby) Uw kind is aangemeld voor de polikliniek kindergeneeskunde van HMC Bronovo omdat het onrustig is, veel huilt en mogelijk minder goed drinkt. We spreken in dit geval van een

Nadere informatie

Het Nazorgbureau. Voor prematuur en dysmatuur geboren kinderen, of kinderen met een moeilijke start

Het Nazorgbureau. Voor prematuur en dysmatuur geboren kinderen, of kinderen met een moeilijke start Het Nazorgbureau Voor prematuur en dysmatuur geboren kinderen, of kinderen met een moeilijke start Het Nazorgbureau is een samenwerkingsproject van: Albert Schweitzer ziekenhuis Careyn Jeugd en Gezin MEE

Nadere informatie

Prematurennazorgbureau. Zorg voor u en uw kind

Prematurennazorgbureau. Zorg voor u en uw kind Prematurennazorgbureau Zorg voor u en uw kind Inleiding Als uw kind te vroeg wordt geboren, een te laag geboortegewicht heeft of als er rond de geboorte ernstige problemen zijn opgetreden, is dat een ingrijpende

Nadere informatie

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid Gezond en veilig opgroeien, dat wensen we voor alle kinderen! Daarom ziet het Centrum voor Jeugd en Gezin hen regelmatig. Vanaf

Nadere informatie

Factsheet GGD Hollands Noorden. M T W

Factsheet GGD Hollands Noorden. M T W T 088 01 00 500 M info@ggdhn.nl W www.ggdhn.nl Inhoudsopgave Over de GGD... 3 Jeugdgezondheidszorg... 4 Infectieziektenbestrijding... 5 Kwetsbare burgers... 6 Onderzoek, beleid en preventie... 7 Colofon...

Nadere informatie

4.2.2. Shantala babymassage (individuele begeleiding)

4.2.2. Shantala babymassage (individuele begeleiding) 4.2. Aanbod voor ouders van het jonge kind Dit aanbod is veelal gericht op ouders met kinderen tot 4 jaar. Een aantal producten zijn inzetbaar voor een bredere doelgroep. De producten Home-Start, Vroegtijdige

Nadere informatie

1 Waar ligt de grens?

1 Waar ligt de grens? Waar ligt de grens? 1 2 Waar ligt de grens? Waar ligt de grens? Opvoeden van kinderen is een hele uitdaging, maar soms ook een opgave. Als ouder/verzorger komt u vaak voor momenten te staan waarbij u zich

Nadere informatie

Digitale opvoedondersteuning voor aanstaande ouders

Digitale opvoedondersteuning voor aanstaande ouders Bijvoorbeeld over: borst- en flesvoeding; ouderschap; verzorging van je kind; balans tussen kind en relatie. Ouders die deelnemen aan deze thema- of voorlichtingsbijeenkomst hebben (nieuwe) kennis en informatie

Nadere informatie

UMC Kraamzorg. De zorgverzekering voor universitair medische centra

UMC Kraamzorg. De zorgverzekering voor universitair medische centra UMC Kraamzorg De zorgverzekering voor universitair medische centra De zorgverzekering voor universitair medische centra 3 Bij een speciale gebeurtenis hoort speciale zorg UMC Zorgverzekering feliciteert

Nadere informatie

Verpleegkundig spreekuur voor patiënten met Multiple Sclerose

Verpleegkundig spreekuur voor patiënten met Multiple Sclerose Verpleegkundig spreekuur voor patiënten met Multiple Sclerose Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent onder controle bij de neuroloog, omdat er Multiple Sclerose

Nadere informatie

Thuiszorg Groningen. Werken met zorg. Bel 0900-8615 *

Thuiszorg Groningen. Werken met zorg. Bel 0900-8615 * Thuiszorg Groningen Werken met zorg Bel 0900-8615 * Thuiszorg Groningen Werken met zorg 1 Thuiszorg Groningen Werken met zorg 2 Thuiszorg Groningen is er voor iedereen: ouders, kinderen, jonge gezinnen,

Nadere informatie

Zwanger, bevallen en je baby. Cursusaanbod

Zwanger, bevallen en je baby. Cursusaanbod Zwanger, bevallen en je baby Cursusaanbod Zwanger, bevallen en je baby Gefeliciteerd met je zwangerschap. Als je zwanger bent verandert er veel in je lichaam, maar ook in je leven. Het is een leuke en

Nadere informatie

Verpleegkundig spreekuur voor patiënten met Multiple Sclerose

Verpleegkundig spreekuur voor patiënten met Multiple Sclerose Verpleegkundig spreekuur voor patiënten met Multiple Sclerose Albert Schweitzer ziekenhuis april 2013 pavo 0633 Inleiding U bent onder controle bij de neuroloog, omdat er Multiple Sclerose (MS) bij u is

Nadere informatie

STMR Jaarverslag 2013 Jeugdgezondheidszorg Gemeente Buren

STMR Jaarverslag 2013 Jeugdgezondheidszorg Gemeente Buren STMR Jaarverslag 2013 Jeugdgezondheidszorg Gemeente Buren Inhoudsopgave: 1. Inleiding. Blz. 3 2. Burgers in eigen kracht. Blz. 3 3. Samenwerking in de gemeente Buren. Blz. 3 4. Het effect van de JGZ. Blz.

Nadere informatie

Een prenataal traject bestaande uit één tot vier huisbezoeken voor een selectieve groep zwangere vrouwen. Aantal uitgevoerde huisbezoeken.

Een prenataal traject bestaande uit één tot vier huisbezoeken voor een selectieve groep zwangere vrouwen. Aantal uitgevoerde huisbezoeken. 4.1. Aanbod voor aanstaande ouders Onze producten gericht op de prenatale periode bieden aanstaande ouders begeleiding en ondersteuning die start tijdens de zwangerschap. Het is ter voorbereiding op de

Nadere informatie

Thuiszorg Groningen Werken met zorg

Thuiszorg Groningen Werken met zorg Thuiszorg Groningen Werken met zorg 1 Thuiszorg Groningen Werken met zorg 2 Gestart als het Groene Kruis, hebben wij al meer dan 100 jaar ervaring met zorg thuis. Dichtbij en vertrouwd.thuiszorg Groningen

Nadere informatie

Een klacht of idee? GGD Hollands Noorden en Veilig Thuis Noord-Holland Noord en uw klachten

Een klacht of idee? GGD Hollands Noorden en Veilig Thuis Noord-Holland Noord en uw klachten Een klacht of idee? GGD Hollands Noorden en Veilig Thuis Noord-Holland Noord en uw klachten Voor wie is deze folder? Deze folder is voor alle cliënten van GGD Hollands Noorden (GGD HN) en Veilig Thuis

Nadere informatie

STMR Jaarverslag 2014 Jeugdgezondheidszorg Gemeente Neerijnen

STMR Jaarverslag 2014 Jeugdgezondheidszorg Gemeente Neerijnen STMR Jaarverslag 2014 Jeugdgezondheidszorg Gemeente Neerijnen Inhoudsopgave: 1. Inleiding. Blz. 3 2. Sociaal team Gemeente Neerijnen. Blz. 3 3. Werkmobiel en e-mail. Blz. 3 4. Samenwerking met leidsters

Nadere informatie

Locatie Leeuwarden. E-mail: noord.leeuwarden@rvdk.minjus.nl. 1 van 5. Ministerie van Justitie. Locatie Leeuwarden

Locatie Leeuwarden. E-mail: noord.leeuwarden@rvdk.minjus.nl. 1 van 5. Ministerie van Justitie. Locatie Leeuwarden Ministerie van Justitie Raad voor de Kinderbescherming Locatie Leeuwarden E-mail: noord.leeuwarden@rvdk.minjus.nl Locatie Leeuwarden Lange Marktstraat 5 Postbus 2203 8901 JE Leeuwarden Telefoon: 058-2343333

Nadere informatie

Uw behandeling bij PsyQ

Uw behandeling bij PsyQ Uw behandeling bij PsyQ Welkom bij PsyQ U heeft zich aangemeld voor een behandeling bij PsyQ. Een belangrijke eerste stap op weg naar herstel. Psychische problemen zijn de normaalste zaak van de wereld;

Nadere informatie

Ouderenpsychiatrie. Algemene informatie voor patiënten

Ouderenpsychiatrie. Algemene informatie voor patiënten Ouderenpsychiatrie Algemene informatie voor patiënten 2 In deze folder staat wat u van Altrecht Ouderenpsychiatrie kunt verwachten. Wanneer kunt u bij ons terecht? U kunt bij ons terecht als u een oudere

Nadere informatie

Wat doet Kind en Gezin voor jou en je gezin? Ontdek ons ruime aanbod aan gratis diensten

Wat doet Kind en Gezin voor jou en je gezin? Ontdek ons ruime aanbod aan gratis diensten Wat doet Kind en Gezin voor jou en je gezin? Ontdek ons ruime aanbod aan gratis diensten Je bent zwanger Een unieke, spannende tijd breekt aan. Jouw gevoel is meestal een prima raadgever. Vertrouw op jezelf

Nadere informatie

Follow-up spreekuur voor zuigelingen

Follow-up spreekuur voor zuigelingen Follow-up spreekuur voor zuigelingen Het Follow up spreekuur van Bernhoven biedt extra zorg en begeleiding aan u en uw baby, als uw baby op de couveuse afdeling heeft gelegen. Dit kan zijn doordat uw kind

Nadere informatie

JGZ-richtlijn Begeleiding gezin bij overlijden kind

JGZ-richtlijn Begeleiding gezin bij overlijden kind E. van den Akker, A. Westmaas RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Centrum Jeugdgezondheid Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl JGZ-richtlijn Begeleiding gezin bij overlijden kind Samenvatting

Nadere informatie

Ouder- en Kindcentrum

Ouder- en Kindcentrum Ouder- en Kindcentrum Opvoeden & Opgroeien: Gratis advies en activiteiten bij het Ouder- en Kindcentrum! www.amsterdam.nl/okc/oost Bij het Ouder- en Kindcentrum (OKC) kunt u terecht met al uw vragen over

Nadere informatie

Consult van de medisch psycholoog bij kinderen en jeugdigen tijdens ziekenhuisopname

Consult van de medisch psycholoog bij kinderen en jeugdigen tijdens ziekenhuisopname Consult van de medisch psycholoog bij kinderen en jeugdigen tijdens ziekenhuisopname Uw specialist heeft voor de behandeling van uw kind een psycholoog in consult gevraagd. In deze folder kunt u lezen

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg interventies. Pre- en postnataal

Jeugdgezondheidszorg interventies. Pre- en postnataal Jeugdgezondheidszorg interventies Pre- en postnataal Prenatale zorg; hoe is dat geregeld!? Het is belangrijk om de zwangere goed voor te bereiden op de bevalling en de komst van een baby. Soms zijn bij

Nadere informatie

Centrum. Wat het OKC voor u kan betekenen!

Centrum. Wat het OKC voor u kan betekenen! Centrum Wat het OKC voor u kan betekenen! Welkom Wat is het OKC? Het Ouder- en Kindcentrum (OKC) is een samenwerkingsverband van verloskunde, kraamzorg, jeugdgezondheidszorg en organisaties op het gebied

Nadere informatie

Hepatitis B en zwangerschap

Hepatitis B en zwangerschap Hepatitis B en zwangerschap Wat is nodig om uw baby te beschermen tegen hepatitis B? Tijdens de zwangerschap 3-4 maanden zwanger Uit het bloedonderzoek is gebleken dat u drager bent van het hepatitis B-virus.

Nadere informatie

Zwanger, bevallen en je baby

Zwanger, bevallen en je baby Cursussen en diensten de Zorgboog Telefoon 0492-504 821 cursussendiensten@zorgboog.nl Zwanger, bevallen en je baby Cursusaanbod Cursussen en diensten de Zorgboog heeft geen winstoogmerk en is onderdeel

Nadere informatie

Hoi wereld... hier ben ik

Hoi wereld... hier ben ik jeugdgezondheidszorg... hier ben ik www.icarejgz.nl Vragen over opvoeden en opgroeien Zorgcentrale: 0900 88 33 ( 0,10 p/m) 24 uur per dag, 7 dagen per week Ook kun je altijd binnenstappen bij het Centrum

Nadere informatie

STMR Jaarverslag 2014 Jeugdgezondheidszorg Gemeente Lingewaal

STMR Jaarverslag 2014 Jeugdgezondheidszorg Gemeente Lingewaal STMR Jaarverslag 2014 Jeugdgezondheidszorg Gemeente Lingewaal Inhoudsopgave: 1. Inleiding. Blz. 3 2. Burgers in eigen kracht. Blz. 3 3. Samenwerking in de gemeente Lingewaal met kinderdagverblijven en

Nadere informatie

Polikliniek Buitenpolikliniek Lievensberg ziekenhuis te Steenbergen

Polikliniek Buitenpolikliniek Lievensberg ziekenhuis te Steenbergen Polikliniek Buitenpolikliniek Lievensberg ziekenhuis te Steenbergen Polikliniek Steenbergen Lindenburghlaan 7 4651 TM Steenbergen telefoon: 0167 569582 De polikliniek Steenbergen is gevestigd bij verpleeghuis

Nadere informatie

CP1. Op het consultatiebureau

CP1. Op het consultatiebureau CP1 Op het consultatiebureau In Nederland kunt u met uw kind naar het consultatiebureau. De medewerkers op het consultatiebureau kijken of het goed gaat met de groei en ontwikkeling van uw kind. U kunt

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Consult

Algemene voorwaarden Consult Algemene voorwaarden De betalingsvoorwaarden zijn van toepassing op alle behandelovereenkomsten tussen de hulpverlener en de cliënt. 2. Werktplaats voor Haptonomie is gerechtigd de algemene voorwaarden

Nadere informatie

Bevalling en kraamzorg,

Bevalling en kraamzorg, 2013 Overige vergoedingen Bevalling en kraamzorg, Uitgestelde kraamzorg Eigen risico Bevallingsuitkering Het kan helaas voorkomen dat u en/of uw Per 1 januari 2013 geldt op de basisverzekering Hebt u een

Nadere informatie

Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling. Patiënteninformatie. Lactatiekundige in het. Slingeland Ziekenhuis. Slingeland Ziekenhuis

Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling. Patiënteninformatie. Lactatiekundige in het. Slingeland Ziekenhuis. Slingeland Ziekenhuis Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Lactatiekundige in het Slingeland Ziekenhuis i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In het Slingeland Ziekenhuis werken twee lactatiekundigen. Zij

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg 12-19 jaar

Jeugdgezondheidszorg 12-19 jaar Regio Nijmegen Jeugdgezondheidszorg 12-19 jaar Informatie voor ouders Op de basisschool is uw zoon/dochter voor het laatst bij een medewerker van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) geweest. Ook in het voortgezet

Nadere informatie

Uitnodiging voor deelname aan de MIKI studie Maternale Immunisatie Kinkhoest

Uitnodiging voor deelname aan de MIKI studie Maternale Immunisatie Kinkhoest Uitnodiging voor deelname aan de MIKI studie Maternale Immunisatie Kinkhoest Waarom krijgt u deze folder? U bent nu 20 weken zwanger en in goede gezondheid. Uit de echo is gebleken dat er geen problemen

Nadere informatie

OpGroeieN. OpGroeieN. DaT doen We in Best SaMen! Beste Betsy geeft antwoord op al je vragen over opvoeden en opgroeien

OpGroeieN. OpGroeieN. DaT doen We in Best SaMen! Beste Betsy geeft antwoord op al je vragen over opvoeden en opgroeien OpGroeieN OpGroeieN DaT doen We in Best SaMen! DaT doen We in Best SaMen! Beste Betsy geeft antwoord op al je vragen over opvoeden en opgroeien Beste Betsy is het Centrum voor Jeugd en Gezin in Best. Niet

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEID EN DE PRIVACY VAN UW KIND

JEUGDGEZONDHEID EN DE PRIVACY VAN UW KIND JEUGDGEZONDHEID EN DE PRIVACY VAN UW KIND www.ggdbzo.nl Jeugdgezondheid (JGZ) en de privacy van uw kind De GGD Brabant-Zuidoost gaat zorgvuldig en vertrouwelijk om met de persoonsgegevens van uw kind.

Nadere informatie

Kan jouw baby goed horen? Gehoortest bij de baby van Miriam en Dennis

Kan jouw baby goed horen? Gehoortest bij de baby van Miriam en Dennis Kan jouw baby goed horen? Gehoortest bij de baby van Miriam en Dennis Miriam en Dennis hebben een baby Miriam en Dennis zijn blij. Ze hebben een baby. De baby is een paar dagen oud. De baby heet Nikki.

Nadere informatie

Psychologisch onderzoek en behandeling Volwassenen. Afdeling Klinische Psychologie

Psychologisch onderzoek en behandeling Volwassenen. Afdeling Klinische Psychologie 00 Psychologisch onderzoek en behandeling Volwassenen Afdeling Klinische Psychologie Wat doet een psycholoog in het ziekenhuis? Een klinisch psycholoog of een gezondheidszorgpsycholoog is een deskundige

Nadere informatie

Groepsconsult orthopedie Gezamenlijk op controle na een heup- of knieoperatie

Groepsconsult orthopedie Gezamenlijk op controle na een heup- of knieoperatie Groepsconsult orthopedie Gezamenlijk op controle na een heup- of knieoperatie Welkom Uw orthopedisch chirurg heeft u uitgenodigd voor het groepsconsult van Orthopedisch Centrum Máxima. Deelname aan het

Nadere informatie

Blokfluitlaan 19 7577 LB Oldenzaal

Blokfluitlaan 19 7577 LB Oldenzaal Blokfluitlaan 19 7577 LB Oldenzaal Kort en overzichtelijk Dan zullen wij hier nog even wat nummers voor u op een rijtje zetten. Hr. F.P. Greeven 0541 627 030 Mw. Y.J. Schilthuis 0541 627 040 Receptenlijn

Nadere informatie

Hulp van een jeugdprofessional: hoe werkt dat?

Hulp van een jeugdprofessional: hoe werkt dat? Hulp van een jeugdprofessional: hoe werkt dat? U bent met een jeugdprofessional in contact over het opgroeien of het opvoeden van uw kind. Maar hoe werkt een jeugdprofessional? Wat kunt u eigenlijk van

Nadere informatie

Hielprik voor de baby van Miriam en Dennis

Hielprik voor de baby van Miriam en Dennis Hielprik voor de baby van Miriam en Dennis Miriam en Dennis krijgen een baby Miriam en Dennis hebben een kind gekregen! Miriam en Dennis zijn blij. Vandaag is hun baby geboren. Het is een meisje. Ze heet

Nadere informatie

Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige.

Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige. Een online cursus waarin per les informatie wordt gegeven over een specifiek onderwerp. Bijvoorbeeld over: borst- en flesvoeding; ouderschap; verzorging van je kind; balans tussen kind en relatie. De lessen

Nadere informatie

Wat doet Kind en Gezin voor jou en je gezin? Ontdek ons ruime aanbod aan gratis diensten

Wat doet Kind en Gezin voor jou en je gezin? Ontdek ons ruime aanbod aan gratis diensten Wat doet Kind en Gezin voor jou en je gezin? Ontdek ons ruime aanbod aan gratis diensten Je bent zwanger Een unieke, spannende tijd breekt aan. Jouw gevoel is meestal een prima raadgever. Vertrouw op jezelf

Nadere informatie