Addendum bij nota Fietsen in Lelystad: Voldoen de gestelde voorrangsregels aan CROW-richtlijnen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Addendum bij nota Fietsen in Lelystad: Voldoen de gestelde voorrangsregels aan CROW-richtlijnen"

Transcriptie

1

2

3 Addendum bij nota Fietsen in Lelystad: Voldoen de gestelde voorrangsregels aan CROW-richtlijnen Aanleiding Tijdens de raadsbehandeling van de nota Fietsen in Lelystad op 15 maart 2016 is door het college toegezegd een overzicht te maken van de verschillende omschreven voorrangssituaties in de nota, waarbij wordt aangegeven of er wordt voldaan aan de CROW-richtlijnen. In de nota Fietsen in Lelystad; Van visie tot realisatie van een veilige en aantrekkelijke fietsinfrastructuur is een opsomming van voorrangssituaties opgenomen welke wij in Lelystad toepassen. Door de verschillende situaties te benoemen streven wij naar éénduidigheid qua voorrangssituaties binnen de gemeente Lelystad. Het doel van deze éénduidigheid is de verkeersveiligheid voor verkeersdeelnemers in Lelystad te vergroten. Bij nagenoeg alle voorgestelde voorrangssituaties wordt voldaan aan de richtlijnen van het CROW; hierbij is het belangrijk om te benadrukken dat de richtlijnen enkel richtlijnen zijn en dat ook het CROW zelf benadrukt dat voor iedere locatie de voor die locatie veiligste maatregel getroffen moet worden. Lelystad wijkt daarom op één punt van de algemene CROW-richtlijnen af, zoals te lezen op pagina 12 van de nota: Lelystad wijkt af van de landelijke richtlijn wat betreft de voorrangssituaties bij rotondes binnen de bebouwde kom. De gemeente wijkt echter wel gefundeerd af van deze Er is namelijk gebleken dat het aantal fietsongevallen significant is gedaald nadat de voorrangsregelingen voor de fiets nabij de rotondes Groene Carré zijn aangepast. Hieronder is per situatie het uitgangspunt uit de nota omschreven, worden vervolgens relevante passages van het CROW benoemd, waarna de conclusie volgt. Tenslotte is in een samenvatting weergegeven of de verschillende beschreven voorrangssituaties uit de nota voldoen aan de CROWrichtlijnen. 1. Kruisingen buiten de bebouwde kom Buiten de bebouwde kom wordt het fietsverkeer op vrijliggende- en solitaire fietspaden in de regel uit de voorrang afgewikkeld. Bij vrijliggende fietspaden buiten de bebouwde kom dient het fietspad bij kruisingen te worden uitgebogen volgens de landelijke CROW-richtlijnen. Indien er onvoldoende ruimte is om het fietspad uit te buigen, wordt van de regel fietsers uit de voorrang afgeweken. In deze (uitzonderings)gevallen dient het fietspad waar mogelijk te worden ingebogen en worden de fietsers in de voorrang afgewikkeld. Ontwerpwijzer Fietsverkeer (publicatie 230; 2006): o Ver uitbuigen fietspad wordt o.a. toegepast bij gebiedsontsluitingswegen buiten de bebouwde kom. o Inbuigen fietspad wordt o.a. toegepast bij erftoegangswegen buiten de bebouwde kom. o Solitaire fietsoversteken uit de voorrang worden o.a. toegepast bij kruisingen met erftoegangswegen buiten de bebouwde kom.

4 Handboek wegontwerp 2013 Gebiedsontsluitingswegen (publicatie 330; 2013): Uitsluitend vanwege verkeersveiligheid is het in het algemeen beter het fiets-/bromfietspad niet in de voorrang op te nemen. Dit geldt vooral voor fiets-/bromfietspaden met (brom)fietsers in twee richtingen. Fietsers en bromfietsers uit de niet-verwachte richting worden vaak over het hoofd gezien. Bovendien gaat de aandacht van het verkeer op de zijweg vooral uit naar het kruispunt met de hoofdweg. ( ) Het fiets-/bromfietspad moet worden uitgebogen ( ). 2. Kruisingen met stadshoofdwegen binnen de bebouwde kom Fietsers uit de voorrang bij kruisingen met stadshoofdwegen (al dan niet gecombineerd met een verkeersregelinstallatie). Het Groene Carré maakt deel uit van de stadshoofdwegen-structuur. Ontwerpwijzer Fietsverkeer (publicatie 230; 2006): Kruispunten van solitaire fietspaden met gebiedsontsluitingswegen zijn op eenzelfde manier te behandelen als kruispunten tussen erftoegangswegen en gebiedsontsluitingswegen. Het verkeer op de gebiedsontsluitingsweg is in principe voorrangsgerechtigd. Stadshoofdwegen zijn gebiedsontsluitingswegen. De in de nota Fietsen in Lelystad voorgestelde voorrangsregelingen voldoen aan de CROW-richtlijnen. 3. Rotondes Fietsers bij rotondes met vrijliggende fietsvoorziening uit de voorrang. Handboek wegontwerp 2013 Gebiedsontsluitingswegen (publicatie 330; 2013): Binnen de bebouwde kom: Fietsers in de voorrang. Buiten de bebouwde kom: fietsers uit de voorrang. NOOT: In de nieuwste CROW-publicaties staat bovenstaande richtlijn geschreven. Er worden geen uitzonderingen meer gemaakt. Echter in de Ontwerpwijzer Fietsverkeer (2006) staat (nog) de zinsnede: Het wordt afgeraden om fiets-/bromfietspaden in twee richtingen in de voorrang uit te voeren. In Lelystad wijken wij, net als een aantal andere gemeenten in het land, af van de nieuwste richtlijnen van het CROW aangezien wij ook binnen de bebouwde kom fietsers uit de voorrang afwikkelen op rotondes. Reden van afwijking is de aantoonbaar verbeterde verkeersveiligheid voor fietsers na het uit de voorrang halen van de fietsers.

5 4. Fietspaden parallel aan stadshoofdwegen Fietsers uit de voorrang indien het fietspad parallel aan een stadshoofdweg loopt en aansluitingen van wijkontsluitingswegen kruist. Voor dergelijke situaties worden dezelfde richtlijnen toegepast als omschreven bij punt 1 Kruisingen buiten de bebouwde kom, de punten Ver uitbuigen en Solitaire fietsoversteken. NOOT: Bovenstaand uitgangspunt uit de nota heeft nadrukkelijk de voorkeur om zoveel mogelijk de éénduidigheid en verkeersveiligheid te waarborgen (het autoverkeer op de stadshoofdwegen heeft op veel plaatsen snelheden die qua verkeersveiligheid lijken op wegen buiten de bebouwde kom). Er zijn echter onontkoombare uitzonderingen waarbij het uitbuigen van een fietspad ruimtelijk niet inpasbaar is. In deze uitzonderingsgevallen worden de fietsers (gelijk aan de hoofdrijbaan) in de voorrang afgewikkeld (bijvoorbeeld de fietspaden langs de Binnenhavenweg op bedrijventerrein Oostervaart). In alle gevallen is optimalisatie van verkeersveiligheid leidend. 5. Hoofdfietsroutes binnen 30 km-zones Fietsroutes die deel uitmaken van het HFN (hoofdfietsnetwerk) binnen de 30 km-zones in de voorrang mits deze paden duidelijk herkenbaar zijn als hoofdfietsroute. Daar waar het HFN niet herkenbaar is als hoofdfietsroute geen voorrangsregeling toepassen. Basiskenmerken kruispunten en rotondes (publicatie 315a, 2015): Indien het voorrangskruispunt een solitair fietspad betreft, dan kan het fietspad bij het kruispunt met een erftoegangsweg in de voorrang worden gezet. In verblijfsgebieden zijn solitaire fietspaden voorrangsgerechtigd. Bij een solitair fietspad in de voorrang bij een erftoegangsweg, is de kleur van de fietsoversteek rood en daarmee onderscheidend. 6. Fietsroutes binnen 30 km-zones met de uitstraling van een hoofdfietsroute Fietsroutes die géén deel uitmaken van het HFN, maar wél de uitstraling hebben van een hoofdfietsroute worden binnen de woongebieden in de voorrang afgewikkeld. Voor dergelijke situaties kunnen dezelfde richtlijnen toegepast worden als omschreven bij punt 5 Hoofdfietsroutes binnen 30 km-zones.

6 7. Overige fietsroutes binnen 30 km-zones Fietsroutes die geen deel uitmaken van het HFN en ook niet de uitstraling hebben van een hoofdfietsroute worden binnen de verblijfsgebieden gelijkwaardig afgewikkeld. Ontwerpwijzer Fietsverkeer (publicatie 230; 2006): Uitgangspunten bij erftoegangswegen binnen de bebouwde kom zijn dat het gemotoriseerd verkeer niet harder rijdt dan 30 km/h en dat alle bestuurders gelijkwaardig zijn. De voorrang is niet geregeld: bestuurders van rechts hebben voorrang. De in de nota Fietsen in Lelystad voorgestelde kruispuntoplossing voldoet aan de CROW-richtlijnen. 8. Kruisingen tussen fietspaden onderling Geen voorrangsregelingen toepassen tussen fietspaden onderling ook al maakt een pad deel uit van het HFN. Ontwerpwijzer Fietsverkeer (publicatie 230; 2006): Een kruispunt van solitaire fietspaden onderling kan worden beschouwd als een kruispunt van twee erftoegangswegen. Evenals bij erftoegangswegen is gelijkwaardigheid van de kruisende wegen het uitgangspunt. Alleen als één van de routes een hoofdfietsroute is, kan voorrang worden overwogen ten gunste van fietsers op deze verbinding. De in de nota Fietsen in Lelystad voorgestelde kruispuntoplossing voldoet aan de CROW-richtlijnen. Samenvatting 1. Buiten de bebouwde kom wordt het fietsverkeer op vrijliggende- en solitaire fietspaden in de regel uit de voorrang afgewikkeld. Bij vrijliggende fietspaden buiten de bebouwde kom dient het fietspad bij kruisingen te worden uitgebogen volgens de landelijke CROW-richtlijnen. Indien er onvoldoende ruimte is om het fietspad uit te buigen, wordt van de regel fietsers uit de voorrang afgeweken. In deze (uitzonderings)gevallen dient het fietspad waar mogelijk te worden ingebogen en worden de fietsers in de voorrang afgewikkeld. Voldoet aan de 2. Fietsers uit de voorrang bij kruisingen met stadshoofdwegen (al dan niet gecombineerd met een verkeersregelinstallatie). Het Groene Carré maakt deel uit van de stadshoofdwegenstructuur. Voldoet aan de 3. Fietsers bij rotondes met vrijliggende fietsvoorziening uit de voorrang. Voldoet niet aan de 4. Fietsers uit de voorrang indien het fietspad parallel aan een stadshoofdweg loopt en aansluitingen van wijkontsluitingswegen kruist. Voldoet aan de 5. Fietsroutes die deel uitmaken van het HFN (hoofdfietsnetwerk) binnen de 30 km-zones in de voorrang mits deze paden duidelijk herkenbaar zijn als hoofdfietsroute. Daar waar het HFN niet herkenbaar is als hoofdfietsroute geen voorrangsregeling toepassen. Voldoet aan de 6. Fietsroutes die géén deel uitmaken van het HFN, maar wél de uitstraling hebben van een hoofdfietsroute worden binnen de woongebieden in de voorrang afgewikkeld. Voldoet aan de

7 7. Fietsroutes die geen deel uitmaken van het HFN en ook niet de uitstraling hebben van een hoofdfietsroute worden binnen de verblijfsgebieden gelijkwaardig afgewikkeld. Voldoet aan de 8. Geen voorrangsregelingen toepassen tussen fietspaden onderling ook al maakt een pad deel uit van het HFN. Voldoet aan de

Referentienummer Datum Kenmerk ehv.500.N01 14 november 2011 FV/HdM

Referentienummer Datum Kenmerk ehv.500.N01 14 november 2011 FV/HdM Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 295747.ehv.500.N01 14 november 2011 FV/HdM Betreft Variantenstudie Beerseweg Inleiding De gemeente Oirschot heeft aan Grontmij gevraagd om een studie uit te voeren

Nadere informatie

Rapport: Hillegoms Verkeers- en Vervoerplan (HVVP)

Rapport: Hillegoms Verkeers- en Vervoerplan (HVVP) GEMEENTE HILLEGOM Hoofdstraat 115 2181 EC Hillegom T 14 0252 Postbus 32, 2180 AA Hillegom F 0252-537 290 E info@hillegom.nl I www.hillegom.nl Rapport: Hillegoms Verkeers- en Vervoerplan (HVVP) Onderdeel

Nadere informatie

De fietsstraat in Beugen

De fietsstraat in Beugen De fietsstraat in Beugen Hoe werkt die straat? We krijgen regelmatig vragen binnen over de werking van de Fietsstraat in Beugen. In dit document proberen we daarin duidelijkheid te geven. We hebben dit

Nadere informatie

Verkeersmaatregelen Noorderhaaks en omgeving

Verkeersmaatregelen Noorderhaaks en omgeving STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 29885 26 mei 2017 Verkeersmaatregelen Noorderhaaks en omgeving AU17.03116 college van burgemeester en wethouders van Den

Nadere informatie

Oversteekvoorzieningen voor fietsers en voetgangers 23 mei 2017

Oversteekvoorzieningen voor fietsers en voetgangers 23 mei 2017 Oversteekvoorzieningen voor fietsers en voetgangers 23 mei 2017 1. Inleiding In 2013 is het Mobiliteitsplan Waddinxveen 2013-2020 vastgesteld. Hierin is opgenomen dat we alle wegen duurzaam veilig inrichten

Nadere informatie

Inleiding. Kruising Biltlaan - Rijnsoever

Inleiding. Kruising Biltlaan - Rijnsoever Inleiding Kruising Biltlaan - Rijnsoever Vraag van de gemeenteraad: Het ontwerp van de voorrangskruising Biltlaan/Rijnsoever achten wij nog onvoldoende uitgewerkt om er mee in te stemmen. Dit wordt gesterkt

Nadere informatie

RICHTLIJNEN FIETSROUTES PLUS 2016

RICHTLIJNEN FIETSROUTES PLUS 2016 VERBINDEN MET DE FIETS Bijlagen RICHTLIJNEN FIETSROUTES PLUS 2016 SAMENHANG 1. Herkenbaarheid als doorgaande Fietsroute Plus, bijvoorbeeld door minimaal twee continu toe te passen 2. Zo veel mogelijk eenduidigheid

Nadere informatie

Betreft ontwerp verkeersbesluit kruising Zwartemeerlaan Westlanderwerf - Teunisbloem: opheffen voetgangersoversteekplaats, Wervepad wordt fietspad.

Betreft ontwerp verkeersbesluit kruising Zwartemeerlaan Westlanderwerf - Teunisbloem: opheffen voetgangersoversteekplaats, Wervepad wordt fietspad. Zienswijzennotitie Betreft ontwerp verkeersbesluit kruising Zwartemeerlaan Westlanderwerf - Teunisbloem: opheffen voetgangersoversteekplaats, Wervepad wordt fietspad. Er zijn zeven brieven met zienswijzen

Nadere informatie

30 km/u als norm voor een veilig fietsklimaat

30 km/u als norm voor een veilig fietsklimaat 30 km/u als norm voor een veilig fietsklimaat Bas Hendriksen, Piet van der Linden, Wim Bot en Saskia Kluit 30 km/u als norm voor een veilig fietsklimaat 2 30 km/u als norm voor een veilig fietsklimaat

Nadere informatie

Ontwerperscafé Fietsvoorzieningen 19 juni 2014, uur te Arnhem Verslag

Ontwerperscafé Fietsvoorzieningen 19 juni 2014, uur te Arnhem Verslag ROV Oost-Nederland Ontwerperscafé Fietsvoorzieningen 19 juni 2014, 13.00 16.45 uur te Arnhem Verslag Op 19 juni 2014 heeft het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost Nederland in samenwerking met CROW-Fietsberaad

Nadere informatie

Veilige infrastructuur van levensbelang voor de fietser

Veilige infrastructuur van levensbelang voor de fietser Veilige infrastructuur van levensbelang voor de fietser Over eisen, principes en maatregelen Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid Voor het juiste perspectief Al grote veiligheidswinst

Nadere informatie

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN SMALLINGERLAND

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN SMALLINGERLAND Onderwerp: Verkeersbesluit voor het instellen van verplichte fietspaden langs erftoegangswegen in het buitengebied en het opheffen van de voorrangregeling bij diverse fietspaden in het buitengebied van

Nadere informatie

Bijlage 3. Hoofdeisen, definitiekader en kwaliteitseisen snel- en doorfietsnetwerk regio Gooi en Vechtstreek

Bijlage 3. Hoofdeisen, definitiekader en kwaliteitseisen snel- en doorfietsnetwerk regio Gooi en Vechtstreek Bijlage 3. Hoofdeisen, definitiekader en kwaliteitseisen snel- en doorfietsnetwerk regio Gooi en Vechtstreek Hoofdeisen Hoofdeisen fietsvriendelijke infrastructuur De CROW onderscheidt in de Ontwerpwijzer

Nadere informatie

Verkeersbesluit: Verkeersmaatregelen Ebbingestraten

Verkeersbesluit: Verkeersmaatregelen Ebbingestraten STAATSCOURANT 10 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 65387 november 2017 Verkeersbesluit: Verkeersmaatregelen Ebbingestraten Kampen Burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Fietsen in Lelystad. Van visie tot realisatie van een veilige en aantrekkelijke fietsinfrastructuur

Fietsen in Lelystad. Van visie tot realisatie van een veilige en aantrekkelijke fietsinfrastructuur Fietsen in Lelystad Van visie tot realisatie van een veilige en aantrekkelijke fietsinfrastructuur Gemeente Lelystad Afdeling Beheer Openbare Ruimte Cluster Verkeer Fietsen in Lelystad Van visie tot realisatie

Nadere informatie

Onderwerp: Verkeerssituatie Overlaatweg - Drunenseweg incl. de kruising Overlaatweg / Overstortweg / Kanaalweg te Drunen.

Onderwerp: Verkeerssituatie Overlaatweg - Drunenseweg incl. de kruising Overlaatweg / Overstortweg / Kanaalweg te Drunen. College V200900392 Onderwerp: Verkeerssituatie Overlaatweg - Drunenseweg incl. de kruising Overlaatweg / Overstortweg / Kanaalweg te Drunen. Collegevoorstel Inleiding: Op 6 november 2008 is door de fractie

Nadere informatie

Categoriseringsplan gemeente Doetinchem

Categoriseringsplan gemeente Doetinchem Categoriseringsplan gemeente Doetinchem Naar een herkenbare categorie-indeling van wegen Inhoudsopgave 1. Inleiding. 2. Duurzaam Veilig. 3. Categorisering gemeente Doetinchem. 4. Uitgangspunten Categoriseringsplan.

Nadere informatie

Figuur 1: Wegencategorisering gemeente Vlissingen

Figuur 1: Wegencategorisering gemeente Vlissingen Beleid Het verkeersbeleid van de gemeente is vastgelegd in het Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan (GVVP). Het GVVP beschrijft het kader rondom bereikbaarheid- en verkeersveiligheidsvraagstukken binnen

Nadere informatie

Advies inzake enkele onderwerpen in (de Handleiding voor) het 'Startprogramma Duurzaam Veilig Verkeer'

Advies inzake enkele onderwerpen in (de Handleiding voor) het 'Startprogramma Duurzaam Veilig Verkeer' Advies inzake enkele onderwerpen in (de Handleiding voor) het 'Startprogramma Duurzaam Veilig Verkeer' R-98-29 Advies inzake enkele onderwerpen in (de Handleiding voor) het' Startprogramma Duurzaam Veilig

Nadere informatie

Fietsplan Heumen Onderdeel Fietsnetwerk gemeente Heumen

Fietsplan Heumen Onderdeel Fietsnetwerk gemeente Heumen Fietsplan Heumen Onderdeel Fietsnetwerk gemeente Heumen Datum: 5 juni 2015 Projectnr: 2015004 Opdrachtgever: Peter Rutten (gemeente Heumen) Opstellers: Bart Christiaens (Tibs) Koen van Neerven (& Verkeersadvies)

Nadere informatie

2.2. Verkeersontsluiting Lekdijk-Standardmolen (TL )

2.2. Verkeersontsluiting Lekdijk-Standardmolen (TL ) Het doorgaande tweerichtingen fietspad langs de Lekdijk is in het ontwerp op de kruin van de dijk gesitueerd. Dit komt het comfort van het doorgaande fietsverkeer ten goede, omdat het fietsverkeer hierdoor

Nadere informatie

Middelveen IV Zuidwolde

Middelveen IV Zuidwolde 28 december 2010 Moving Verkeer Broekhuizen 23 7965 AA Broekhuizen Aanleiding De nieuwe woonwijk Middelveen aan de zuidkant van Zuidwolde is in ontwikkeling. Gemeente De Wolden heeft Moving Verkeer gevraagd

Nadere informatie

Verkeersveiligheidspla. n Harderwij k

Verkeersveiligheidspla. n Harderwij k Verkeersveiligheidspla n Harderwij k Verkeersveiligheidsplan Harderwijk aanleiding insteek route input analyseren strategie acties per thema programma actiepunten en verder Aanleiding Mobiliteitsvisie

Nadere informatie

Vakgebied Verkeer & Vervoer Kennismodule Publicatienr. Titel publicatie

Vakgebied Verkeer & Vervoer Kennismodule Publicatienr. Titel publicatie Vakgebied Verkeer & Vervoer Kennismodule Publicatienr. Titel publicatie Wegontwerp bibeko met ASVV 720 ASVV 2004 723 ASVV 2012 135 Bebouwdekomgrenzen - aanbevelingen voor de locatie en inrichting 191 Langzaam

Nadere informatie

Basiskenmerken Wegontwerp

Basiskenmerken Wegontwerp Basiskenmerken Wegontwerp Dirk de Baan (Royal Haskoning) John Boender (CROW) NVVC luisterbijdrage 1.8 Donderdag 19 april 2012 Vraagstelling BKO (voorheen: NMB) 1. Welke CROW-richtlijnen verdienen aanscherping

Nadere informatie

Kwaliteitseisen hoogwaardige snelfietsroute F59

Kwaliteitseisen hoogwaardige snelfietsroute F59 Kwaliteitseisen hoogwaardige snelfietsroute F59 Definitief Datum 9 september 2010 Kenmerk OSS123/Pbb/1099 Eerste versie 4 juni 2010 1 Inleiding Een belangrijk onderdeel in de planvorming voor een hoogwaardige

Nadere informatie

Verkenning effecten aanleg Noorderhaaks

Verkenning effecten aanleg Noorderhaaks Verkenning effecten aanleg Noorderhaaks Verkeer en geluid Definitief In opdracht van: Gemeente Den Helder Grontmij Nederland B.V. De Bilt, 26 november 213 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 1.1 Aanleiding...

Nadere informatie

Second opinion beoordeling uitweg Heeswijk 120 Montfoort

Second opinion beoordeling uitweg Heeswijk 120 Montfoort Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Emmasingel 15 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5611 AZ Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Figuur 1: Schetsontwerp Heyendaalseweg variant 3b Tabel 1: belangrijkste basiskenmerken Duurzaam Veilig Erftoegangsweg binnen de bebouwde kom Gebiedsontsluitingsweg binnen de bebouwde kom Kenmerk

Nadere informatie

PROJECTNUMMER D ONZE REFERENTIE B

PROJECTNUMMER D ONZE REFERENTIE B ONDERWERP Gebruik Middelweg door fietsers DATUM 15-6-2016 PROJECTNUMMER D03091.000242 ONZE REFERENTIE 078971790 B VAN Jeroen Stegeman AAN Annet Oosterlaan KOPIE AAN Ineke Noordhoek Peter Riefel Door de

Nadere informatie

GEMEENTE VALKE NS WAARD

GEMEENTE VALKE NS WAARD \ \ Dhr, E. Talpe, Fractie H&G Afschrift: GEMEENTE VALKE NS WAARD Leden van de gemeenteraad van Valkenswaard \ de Hofnar 15 Postbus iqioo 5550 GA Valkenswaard T (040) 208 F (040) 204 58 '90 aetneente(5>vall

Nadere informatie

Motie: Een beetje (weg) van jezelf (agendapunt 2)

Motie: Een beetje (weg) van jezelf (agendapunt 2) Motie: Een beetje (weg) van jezelf (agendapunt 2) De ledenraad van de Fietsersbond in vergadering bijeen op 2 februari 2019, sprekende over het rapport van de commissie speed pedelec Constaterende Dat

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Verkeerssituaties... 4 Hoofdweg vanaf Odoorn... 4 Fietspad langs Hoofdweg... 5 Rotonde Hoofdweg - Melkweg- Slenerweg...

Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Verkeerssituaties... 4 Hoofdweg vanaf Odoorn... 4 Fietspad langs Hoofdweg... 5 Rotonde Hoofdweg - Melkweg- Slenerweg... Verkeer Klijndijk Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Verkeerssituaties... 4 Hoofdweg vanaf Odoorn... 4 Fietspad langs Hoofdweg... 5 Rotonde Hoofdweg - Melkweg- Slenerweg... 6 Hoofdweg vanaf rotonde naar afslag

Nadere informatie

N223, Duurzaam Veilig Fase 3. Bewonersavond 9 november 2016

N223, Duurzaam Veilig Fase 3. Bewonersavond 9 november 2016 N223, Duurzaam Veilig Fase 3 Bewonersavond 9 november 2016 Agenda Doel van de avond Duurzaam Veilig Terugblik Onafhankelijk advies: conclusies en aanbevelingen Waar staan we nu? Vervolg 2 Doel van de avond

Nadere informatie

Essentiële herkenbaarheidskenmerken

Essentiële herkenbaarheidskenmerken Bijlage 9 Essentiële herkenbaarheidskenmerken Bijlage 9 Essentiële herkenbaarheidskenmerken Algemene Duurzaam Veilig Inrichtingscriteria Bibeko GOW ETW (A) ETW (B) Snelheid km/u 50 30 30 Fiets Fietspad/fietsstrook

Nadere informatie

18 december 2014, Versie 1.1 Quick scan Rotonde Molenbroekseloop

18 december 2014, Versie 1.1 Quick scan Rotonde Molenbroekseloop 18 december 2014, Versie 1.1 Quick scan Rotonde Molenbroekseloop Michiel van Rooij Verkeersadvies In opdracht van Gemeente Gemert- Bakel 1. Aanleiding Plangebied In de afgelopen jaren heeft de gemeente

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2016

Nationaal verkeerskundecongres 2016 Nationaal verkeerskundecongres 2016 Fietsstraten, de introductie voorbij Rico Andriesse (Auteur is werkzaam bij Goudappel Coffeng) Robert Hulshof (Auteur is werkzaam bij CROW) Samenvatting Fietsstraten

Nadere informatie

Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Infrastructure

Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Infrastructure Memo Aan: ECN Petten, de heer J. Schrover Van: Martin Wouters en Lucien De Baere Datum: 17 december 2015 Kopie: - Ons kenmerk: N002_INFRA_BE4386 Classificatie: Projectgerelateerd HaskoningDHV Nederland

Nadere informatie

MEMO. Onderwerp: Beoordeling fietstunnel Merwedestraat. Projectomschrijving: 2 mei Advies ARZ

MEMO. Onderwerp: Beoordeling fietstunnel Merwedestraat. Projectomschrijving: 2 mei Advies ARZ MEMO Onderwerp: Beoordeling fietstunnel Merwedestraat Kampen, Projectomschrijving: 2 mei 2017 17.0016.010-Advies ARZ Van: Aan: J. Hendriks M. Slijkhuis J. Engels R. Wiersma Aanleiding In het Tracébesluit

Nadere informatie

Faradaystraat 2a Postbus 40089 8004 DB Zwolle T:038-4606747 F:038-4604912. (School)fietsroute Dalerallee De Nieuwe Veste

Faradaystraat 2a Postbus 40089 8004 DB Zwolle T:038-4606747 F:038-4604912. (School)fietsroute Dalerallee De Nieuwe Veste BVA Faradaystraat 2a Postbus 40089 8004 DB Zwolle T:038-4606747 F:038-4604912 (School)fietsroute Dalerallee De Nieuwe Veste - verkeerskundige afweging vormgeving - Gemeente Coevorden (School)fietsroute

Nadere informatie

Veilig van en naar school

Veilig van en naar school Veilig van en naar school Ouders en kinderen hebben recentelijk opmerkingen gemaakt over enkele verkeerssituaties op weg naar de scholen in Mariënberg en Beerzerveld. De betreffende situaties leiden in

Nadere informatie

HOV Rijksstraatweg. WBO Mark Hunting, Jaap Moerman

HOV Rijksstraatweg. WBO Mark Hunting, Jaap Moerman HOV Rijksstraatweg 1) Kruispunt Zaanenlaan/straat 2) Bochtstraal fietspaden bij div. zijwegen 3) Jan Gijzenbrug, gevaarlijke deelconflicten kruispunt Planetenlaan en Jan Gijzenkade 4) Opstelvakken fietsers

Nadere informatie

BESLUITEN. B&W-nr.: d.d

BESLUITEN. B&W-nr.: d.d Beho de commissie VOCS B&W-nr.: 06.0977 d.d. 22-08-2006 Onderwerp Verkeersmaatregelen Fietsers voorrang van rechts (2 e fase), het opheffen van een zebra op de Vierlinghlaan, het in de voorrang brengen

Nadere informatie

Actieplan Verkeersveiligheid fietsverkeer

Actieplan Verkeersveiligheid fietsverkeer Actieplan Verkeersveiligheid fietsverkeer Súdwest-Fryslân Lokale aanpak, Veilig Fietsen! Inleiding Aanleiding De beleidsimpuls Verkeersveiligheid is een actieplan van de minister van Infrastructuur en

Nadere informatie

Gemeente Middelburg Verkeersbesluit Rotterdamsekaai 69 tot aan kruispunt Punt/Havenstraat Uitbreiding 30 km/uur-zone

Gemeente Middelburg Verkeersbesluit Rotterdamsekaai 69 tot aan kruispunt Punt/Havenstraat Uitbreiding 30 km/uur-zone STAATSCOURANT 22 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 66312 november 2017 Gemeente Middelburg Verkeersbesluit Rotterdamsekaai 69 tot aan kruispunt Punt/Havenstraat Uitbreiding

Nadere informatie

STAATSCOURANT. VERKEERSBESLUIT:Centerpoort - Nieuwgraaf ; Nr september Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

STAATSCOURANT. VERKEERSBESLUIT:Centerpoort - Nieuwgraaf ; Nr september Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT 21 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 31302 september 2015 VERKEERSBESLUIT:Centerpoort - Nieuwgraaf 15int02029, 10 september 2015 Onderwerp: diverse verkeersmaatregelen

Nadere informatie

Toepassing verkeersveiligheid op maat

Toepassing verkeersveiligheid op maat Toepassing verkeersveiligheid op maat Hoe zien de Zeeuwse wegen er in de toekomst uit? Samenvatting Middelburg 21 april 2006 Inleiding In 2002 is het wegencategoriseringsplan voor de provincie Zeeland

Nadere informatie

STAATSCOURANT VERKEERSBESLUIT. Nr mei Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814

STAATSCOURANT VERKEERSBESLUIT. Nr mei Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 27768 17 mei 2018 VERKEERSBESLUIT Nummer besluit: 17.013 Datum besluit: 17 mei 2018 Burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Quick-scan kruispunt Randweg Willem de Zwijgerweg / Klepel

Quick-scan kruispunt Randweg Willem de Zwijgerweg / Klepel Quick-scan kruispunt Randweg Willem de Zwijgerweg / Klepel Quick-scan kruispunt Randweg Willem de Zwijgerweg / Klepel Status Definitief Opdrachtgever Gemeente Geldermalsen Kenmerk GGe1305 Contactpersoon

Nadere informatie

5Verkeersmaatregelen versus het groen Oosterweg en omgeving - verkeersvariant A

5Verkeersmaatregelen versus het groen Oosterweg en omgeving - verkeersvariant A 20 12 Verkeersmaatregelen overige projecten (voorstellen / nader te onderzoeken) Herinrichting Accentueren kruising Fietsroute plus Nieuw fietspad Nieuwe auto verbinding Wat Herinrichting Herinrichting

Nadere informatie

Datum 25 november 2014 Gemeente Woerden

Datum 25 november 2014 Gemeente Woerden RAADSINFORMATIEBRIEF met beantwoording artikel 40 vragen 14R.00532 ^ SJ Van: college van burgemeester en wethouders gemeente WOERDEN Datum 25 november 2014 Portefeuillehouder(s) wethouder Schreurs Portefeuille(s)

Nadere informatie

Notitie km snelheidslimiet Antwerpsestraatweg

Notitie km snelheidslimiet Antwerpsestraatweg Notitie 60 80 km snelheidslimiet Antwerpsestraatweg 1. INLEIDING In het kader van de herinrichting van de Antwerpsestraatweg is in samenwerking met de gemeente Bergen op Zoom een sober herinrichtingvoorstel

Nadere informatie

Keuzeschema fietsvriendelijke kruispunten GOW s (bibeko) Presentatie Fietsberaad 2 december 2004 Otto van Boggelen

Keuzeschema fietsvriendelijke kruispunten GOW s (bibeko) Presentatie Fietsberaad 2 december 2004 Otto van Boggelen Keuzeschema fietsvriendelijke kruispunten GOW s (bibeko) Presentatie Fietsberaad 2 december 2004 Otto van Boggelen Keuzeschema fietsvriendelijke kruispunten hulpmiddel voor ontwerpers en beleidsmakers

Nadere informatie

Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo

Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13414 11 maart 2016 Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo Het college van

Nadere informatie

Fietsongevallen en Infrastructuur

Fietsongevallen en Infrastructuur Fietsongevallen en Infrastructuur demonstratie van verrijkte ongevalsanalyse in Politiezone Antwerpen Tim Asperges Vlaanderen Fietsland! 250,0 200,0 150,0 100,0 50,0 - risico fietsgebruik Maar veiligheid

Nadere informatie

Met vriendelijke groeten, verblijf ik...

Met vriendelijke groeten, verblijf ik... Met vriendelijke groeten, verblijf ik... Over erven, 30 km en 60 km zones Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum 1 Langzamer rijden waar mensen verblijven In het verkeer

Nadere informatie

Motie: Een beetje (weg) van jezelf (agendapunt 2)

Motie: Een beetje (weg) van jezelf (agendapunt 2) Motie: Een beetje (weg) van jezelf (agendapunt 2) De ledenraad van de Fietsersbond in vergadering bijeen op 2 februari 2019, sprekende over het rapport van de commissie speed pedelec Constaterende Dat

Nadere informatie

Verkeersveiligheid fietsroutes gemeente Nieuwkoop Inventarisatie van knelpunten

Verkeersveiligheid fietsroutes gemeente Nieuwkoop Inventarisatie van knelpunten Verkeersveiligheid fietsroutes gemeente Nieuwkoop Inventarisatie van knelpunten Gemeente Nieuwkoop Afd. Beheer openbare ruimte maart 2015 Inhoud INHOUD...2 1 INLEIDING...3 1.1 AANLEIDING...3 1.2 DOELSTELLING

Nadere informatie

Ontwerpnotitie Rotonde Brederodelaan

Ontwerpnotitie Rotonde Brederodelaan Notitie Contactpersoon arcel Vrijenhoek atum 12 februari 2016 Kenmerk N001-1236093XV-ssc-V01-N Ontwerpnotitie Rotonde Brederodelaan 1 Inleiding 1.1 Aanleiding e gemeente Bloemendaal is bezig met de reconstructie

Nadere informatie

Conclusies simulatiestudie FietsroutePlus Groningen - Haren - Helperzoomtunnel en BEA. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Conclusies simulatiestudie FietsroutePlus Groningen - Haren - Helperzoomtunnel en BEA. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Conclusies simulatiestudie FietsroutePlus Groningen - Haren - Helperzoomtunnel en BEA Steller Machiel Huizenga De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon 0611211325

Nadere informatie

Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Entree Oost

Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Entree Oost STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 56393 3 oktober 2017 Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Entree Oost Nr. 2017/431538 Burgemeester en wethouders van Haarlem;

Nadere informatie

MOBILITEITSTOETS. Ten behoeve van Heeswijk 120, 3417 GS Montfoort. Bedrijf Verhart Groen B.V. Loonbedrijf met houtsnipperopslag

MOBILITEITSTOETS. Ten behoeve van Heeswijk 120, 3417 GS Montfoort. Bedrijf Verhart Groen B.V. Loonbedrijf met houtsnipperopslag MOBILITEITSTOETS Ten behoeve van Heeswijk 120, 3417 GS Montfoort Bedrijf Verhart Groen B.V. Loonbedrijf met houtsnipperopslag Montfoort, 9 januari 2017 Inleiding: Voor het bedrijf is een projectvergunning

Nadere informatie

Op 28 januari 1997 heeft u ons gemachtigd tot het nemen van verkeersbesluiten.

Op 28 januari 1997 heeft u ons gemachtigd tot het nemen van verkeersbesluiten. Raadsinformatiebrief Onderwerp Verkeersbesluiten Oude Grintweg Inleiding/aanleiding De reconstructie van de Oude Grintweg en de aanleg van het fietspad naar Boxtel naderen hun voltooiing. Ook het plaatsen

Nadere informatie

B en W. nr d.d

B en W. nr d.d B en W. nr. 12.0866 d.d. 2-10-2012 Onderwerp Verkeersbesluit Diamantlaan Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. Het verkeersbesluit Diamantlaan met de bijbehorende tekening ST 12066 ongewijzigd

Nadere informatie

Bereikbaarheid woonwijken rondom Bentz-Berg

Bereikbaarheid woonwijken rondom Bentz-Berg Bereikbaarheid woonwijken rondom Bentz-Berg Gemeente Vianen Status concept Opdrachtgever Gemeente Vianen Kenmerk GVi1715 Contactpersoon Hans Bomers Versie/revisie 2 Datum 18 januari 2018 Opdrachtnemer

Nadere informatie

RAPPORT VERKEERSVEILIGHEIDSAUDIT

RAPPORT VERKEERSVEILIGHEIDSAUDIT RAPPORT VERKEERSVEILIGHEIDSAUDIT Rapport Verkeersveiligheidsaudit van: 2 Rotondes Noordweg in Wateringen Locatie Op verzoek van Noordweg/Poeldijkseweg R. den Dulk (gemeente Datum 24 februari 2003 Wateringen)

Nadere informatie

Verkeersbesluit gemeente Amersfoort wijk Vermeerkwartier/Leusderkwartier: verkeersmaatregelen ten behoeve van de Kersenbaan.

Verkeersbesluit gemeente Amersfoort wijk Vermeerkwartier/Leusderkwartier: verkeersmaatregelen ten behoeve van de Kersenbaan. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 9392 2 april 2015 Verkeersbesluit gemeente Amersfoort wijk Vermeerkwartier/Leusderkwartier: verkeersmaatregelen ten behoeve

Nadere informatie

Ruimte voor de fiets in Culemborg

Ruimte voor de fiets in Culemborg Fietsersbond Culemborg Ruimte voor de fiets in Culemborg fietsplan Fietsersbond Culemborg www.fietsersbond.culemborg email: fietsersbondculemborg@gmail.com facebook: facebook.com/fietsersbond-culemborg

Nadere informatie

Bijlage 2M Maatregelen

Bijlage 2M Maatregelen Bijlage 2M Maatregelen Afstudeeropdracht Revitalisatie Zonnemaat Inhoud bijlage: Maatregelen met voor- en nadelen Schetsen van enkele maatregelen (8 pagina s inclusief voorblad) Maatregelen met voor- en

Nadere informatie

*2014001531* Zaaknummer: 2014/1529 Referentie: 2014/1531 VERKEERSBESLUIT CENTRUM PATERSWOLDE. Burgemeester en wethouders van de gemeente Tynaarlo,

*2014001531* Zaaknummer: 2014/1529 Referentie: 2014/1531 VERKEERSBESLUIT CENTRUM PATERSWOLDE. Burgemeester en wethouders van de gemeente Tynaarlo, *2014001531* Zaaknummer: 2014/1529 Referentie: 2014/1531 VERKEERSBESLUIT CENTRUM PATERSWOLDE. Burgemeester en wethouders van de gemeente Tynaarlo, Gelet op: De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994 (art.

Nadere informatie

Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Amsterdamsevaart

Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Amsterdamsevaart STAATSCOURANT 7 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 63412 november 2018 Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Amsterdamsevaart Nr. 2018/433509 Burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Advies inzake instellen bromfietspad Warmoezenierspad

Advies inzake instellen bromfietspad Warmoezenierspad 03 november 2011 Geachte gemeente, Naar aanleiding van het op 2 maart 2011 genomen besluit om verkeersborden G12a en G12b (instellen bromfietspad) te plaatsen op het Warmoezenierspad in Nieuwerkerk aan

Nadere informatie

Van wie is de schoolomgeving?

Van wie is de schoolomgeving? Veilig naar school! Wat maakt dat dit een veilige schoolomgeving voor kinderen is? -Praktijkvoorbeelden van de inrichting van een veilige schoolomgeving- Van wie is de schoolomgeving? Kernvraag bij (her-)inrichting

Nadere informatie

Verkeersbesluit verkeersmaatregelen centrum Apeldoorn

Verkeersbesluit verkeersmaatregelen centrum Apeldoorn STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 27271 2 oktober 2013 Verkeersbesluit verkeersmaatregelen centrum Apeldoorn Nr. 2013-080847 Burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Beter benutten van provinciale wegen, kan het ook sneller èn veiliger?

Beter benutten van provinciale wegen, kan het ook sneller èn veiliger? Beter benutten van provinciale wegen, kan het ook sneller èn veiliger? Henk Tromp Rico Andriesse (Henk Tromp en Rico Andriesse zijn werkzaam bij Goudappel Coffeng ) Samenvatting De uitwerking van het concept

Nadere informatie

Verlichting van Fietspaden. 1 Inleiding Algemeen Functie van fietspaden Hoofdfietsroutes Utilitaire routes

Verlichting van Fietspaden. 1 Inleiding Algemeen Functie van fietspaden Hoofdfietsroutes Utilitaire routes Verlichting van Fietspaden. 1 Inleiding...2 2 Algemeen...2 3 Functie van fietspaden...2 3.1 Hoofdfietsroutes...2 3.2 Utilitaire routes...3 3.3 Recreatieve routes...3 4 Aanliggend of vrijliggend fietspad...3

Nadere informatie

Fietsinfrastructuur. Verschillen tussen CROW-richtlijnen, het Haagse Handboek Openbare Ruimte en de praktijk

Fietsinfrastructuur. Verschillen tussen CROW-richtlijnen, het Haagse Handboek Openbare Ruimte en de praktijk Fietsinfrastructuur Verschillen tussen CROW-richtlijnen, het Haagse Handboek Openbare Ruimte en de praktijk Snel, veilig en comfortabel fietsen is wat iedere fietser graag wil. Daar hoort een infrastructuur

Nadere informatie

Inleiding. Figuur 1; gegevens auditrapportage

Inleiding. Figuur 1; gegevens auditrapportage ONDERWERP Besluit over aangedragen actiepunten uit Verkeers Veiligheids Audit (VVA) van DTV Consultants DATUM 26 maart 2018 PROJECTNUMMER D03071.000210.0123 ONZE REFERENTIE 079716131 B VAN Toine Krijnen

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Verkeersveiligheid. Gemeente Lansingerland

Uitvoeringsplan Verkeersveiligheid. Gemeente Lansingerland Uitvoeringsplan Verkeersveiligheid Gemeente Lansingerland Pagina 2 1 Inleiding 1.1 Waarom een Uitvoeringsplan Verkeersveiligheid? In het mobiliteitsplan Lansingerland Beweegt zijn ambities geformuleerd

Nadere informatie

Inspiratiebijeenkomst Twente blijft fietsen! Fietsvisie Enschede

Inspiratiebijeenkomst Twente blijft fietsen! Fietsvisie Enschede Inspiratiebijeenkomst Twente blijft fietsen! Fietsvisie Enschede 2012-2020 Inspiratiebijeenkomst Twente blijft fietsen! Fietsvisie Enschede 2012-2020 Welkom Hans van Agteren wethouder verkeer, milieu,

Nadere informatie

VERKEERSBESLUIT. Stadsontwikkeling

VERKEERSBESLUIT. Stadsontwikkeling Stadsontwikkeling VERKEERSBESLUIT Bezoekadres Gedempte Zuiderdiep 98 Postadres Postbus 7081 9701 JB Groningen Datum 20-10-2016 Bijlage(n) 3 Kenmerk 5707520 Opsteller Luc van der Hoogen Tel. 14 050 Onderwerp

Nadere informatie

Memo. Verhouding auto-fiets 2015

Memo. Verhouding auto-fiets 2015 Uit de verkeerstellingen van de gemeente blijkt dat op deel twee op een werkdag gemiddeld 1.400 1 motorvoertuigen rijden waarvan 4% a 5% vrachtverkeer betreft. Op deel drie rijden gemiddeld per werkdag

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2017:1624

ECLI:NL:RVS:2017:1624 ECLI:NL:RVS:2017:1624 Instantie Raad van State Datum uitspraak 21-06-2017 Datum publicatie 21-06-2017 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201701492/1/R6 Bestuursrecht Eerste

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij het Verkeersexamen 2014 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard

Nadere informatie

B en W nummer ; besluit d.d

B en W nummer ; besluit d.d B en W nummer 11.1362 ; besluit d.d.20-12- 2011 Onderwerp Ontwerp verkeersbesluit "Kleine aanpassingen Infrastructuur i.v.m. de vervanging van de verkeerslichten Rijnsburgerweg-Warmonderweg Besluiten:Behoudens

Nadere informatie

Aanleiding. Presentatie doortrekken Haarsweg. Communicatietraject. Onderdelen van het onderzoek. Ondernemersvereniging Ommen

Aanleiding. Presentatie doortrekken Haarsweg. Communicatietraject. Onderdelen van het onderzoek. Ondernemersvereniging Ommen Presentatie doortrekken Haarsweg Donderdag 10 april 2014 Aanleiding Raadscommissie van 6 juni 2013 behandeling verkeersonderzoek De Strangen en de rotonde Schurinkstraat- Chevalleraustraat Over de Haarsweg

Nadere informatie

overwegende dat op grond van artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit

overwegende dat op grond van artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 32329 20 juni 2016 VERKEERSBESLUIT 30 km zone, parkeerverbodszone, verplichte rijrichting, voorrang, stopverbod, parkeren

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsaudit

Verkeersveiligheidsaudit ### Verkeersveiligheidsaudit N270 Deurne - Limburgse grens Opdrachtgever Opdrachtnemer Provincie Noord-Brabant Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch DTV Consultants B.V. Hans Godefrooij TBO/170262 Breda,

Nadere informatie

Overzicht fietsprojecten Harlingen 2015

Overzicht fietsprojecten Harlingen 2015 Overzicht fietsprojecten Harlingen 2015 Februari 2015 Overzicht fietsprojecten Harlingen 2015 Februari 2015 V10022015 INHOUD 1 Inleiding... 2 1.1 Aanleiding... 2 2 GVVP... 3 3 Coalitieprogramma 2014-2018...

Nadere informatie

GEMEENTE. Beheer ft Onderhoud Aan de leden van de Commissie Ruimte Postbus 1

GEMEENTE. Beheer ft Onderhoud Aan de leden van de Commissie Ruimte Postbus 1 GEMEENTE Lansingerland Afdeling Beheer ft Onderhoud Aan de leden van de Commissie Ruimte Postbus 1 2650 AA Berkel en Rodenrijs Nadere informatie Ron van Noortwijk/Peter Nederlof Telefoon 14 010 E-mail

Nadere informatie

STAATSCOURANT. Definitief verkeersbesluit Rondweg Reeuwijk. Nr september 2013

STAATSCOURANT. Definitief verkeersbesluit Rondweg Reeuwijk. Nr september 2013 STAATSCOURANT 11 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 25466 september 2013 Definitief verkeersbesluit Rondweg Reeuwijk Gelezen: -gelezen het advies aan burgemeester en wethouders,

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Nr. :

Raadsinformatiebrief Nr. : Raadsinformatiebrief Nr. : Reg.nr. : 12.0689 B&W verg. : 26 juni 2012 Onderwerp: Onderzoek naar verkeersveiligheid fietsers in twee richtingen op rotondes 1) Status In het licht van de actieve informatieplicht

Nadere informatie

Gemeentewerken Cluster Beheer Gemeentewerken (071) Raadsleden

Gemeentewerken Cluster Beheer Gemeentewerken (071) Raadsleden Gemeentewerken Cluster Beheer Gemeentewerken (071) 54 58 553 Raadsleden datum : 5 december 2008 kenmerk : GWe/2008U02990/HSF betreft : Inrichting 30 km/uur gebieden Geachte Raadsleden, In de raadsvergadering

Nadere informatie

Bouwfonds. Loovelden Uitwerkingskader verkeer en vervoer

Bouwfonds. Loovelden Uitwerkingskader verkeer en vervoer Bouwfonds Loovelden Uitwerkingskader verkeer en vervoer Bouwfonds Loovelden Uitwerkingskader verkeer en vervoer Datum 6 februari 2007 Kenmerk BWW007/Adr/0087 Eerste versie 4 mei 2006 Documentatiepagina

Nadere informatie

1. De kruising van de diverse fietspaden met de Haak om Leeuwarden is vastgelegd binnen het ontwerp van de Haak.

1. De kruising van de diverse fietspaden met de Haak om Leeuwarden is vastgelegd binnen het ontwerp van de Haak. BIJLAGE 1 Het Fietsnetwerk Bij de vormgeving en kenmerken van dit netwerk is onderscheid gemaakt naar de functie ervan en het gebruik. Het fietsennetwerk bestaat uit hoofdfietsroutes, secundaire fietsroutes

Nadere informatie

Hengelo. Per mail aan: Raadsfracties van de gemeente Hengelo Burgemeester Jansenplein EC Hengelo cc. wethouder J.Bron en J.

Hengelo. Per mail aan: Raadsfracties van de gemeente Hengelo Burgemeester Jansenplein EC Hengelo cc. wethouder J.Bron en J. Hengelo Per mail aan: Raadsfracties van de gemeente Hengelo Burgemeester Jansenplein 1 7551 EC Hengelo cc. wethouder J.Bron en J.Schilstra Hengelo, 29-09-2016 Betreft: Zienswijze F35 Kuipersdijk Referentie:

Nadere informatie

Saneringsregels voor de sanering van verkeersborden 1. Inleiding

Saneringsregels voor de sanering van verkeersborden 1. Inleiding Saneringsregels voor de sanering van verkeersborden 1. Inleiding Langs wegen in de gemeente Wijchen staan vele verkeersborden. Door het gebruik van bebording kan een rommelige indruk ontstaan. Daarom is

Nadere informatie

Hoe verkeersveilig zijn fietsstraten? (VK 7/2013)

Hoe verkeersveilig zijn fietsstraten? (VK 7/2013) Hoe verkeersveilig zijn fietsstraten? (VK 7/2013) Fietsstraten getest aan Duurzaam Veilig-principes maandag 9 december 2013 12 reacties 676x gelezen Erik Mansvelder, Grontmij Rick Delbressine, TU Delft

Nadere informatie

Arnhem. Onderzoek verkeersontsluiting RIN locatie. Kemperbergerweg, Arnhem

Arnhem. Onderzoek verkeersontsluiting RIN locatie. Kemperbergerweg, Arnhem Arnhem Onderzoek verkeersontsluiting RIN locatie Kemperbergerweg, Arnhem Arnhem Onderzoek verkeersontsluiting RIN locatie GEGEVENS VAN DE AANVRAGER Dutch Housing Bezuidenhoutseweg 161 2594 AG 's-gravenhage

Nadere informatie

De stad afstemmen op de fiets

De stad afstemmen op de fiets Afdeling Utrecht Gemeente Utrecht Afdeling Realisatie Mobiliteit Antwoordnummer 3376 3500 VP Utrecht Fietsersbond p/a Racinelaan 5 3533 VL Utrecht Telefoon 06 44304099 Bank NL 33 TRIO 0786 7579 81 Onderwerp:

Nadere informatie