Bijlage: Nieuw programma NOvAA-beroepsopleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage: Nieuw programma NOvAA-beroepsopleiding"

Transcriptie

1 Bijlage: Nieuw programma NOvAA-beroepsopleiding Inleiding Met ingang van het studiejaar gaat de NOvAA-beroepsopleiding draaien op basis van het nieuwe examenprogramma. In deze zijn eerst twee relevante paragrafen uit het examenprogramma van de NOvAA-beroepsopleiding opgenomen: het opleidingsprogramma en de conversie voor zittende studenten. Vervolgens wordt aangegeven welke onderdelen in het programma nieuw zijn dan wel veranderen, en is voor zowel zittende als nieuwe studenten het programma beschreven. Daarna voor de komende jaren het onderwijsaanbod beschreven. Op basis hiervan zullen de zittende studenten geconverteerd worden. Aan het einde is een aantal standaardconversies opgenomen. Uit het examenprogramma In het examenprogramma van de NOvAA is het volgende vermeld: 6. Het opleidingprogramma a) In de bacheloropleiding zijn de eerste beginselen van de kernvakken, de kernvak gerelateerde bedrijfseconomische accountantsvakken en de overige ondersteunende vakken grotendeels afgerond. Voor deze vakken geldt een minimale studieomvang: Eerste beginselen van de kernvakken: Audit & Assurance I 8 Bestuurlijke Informatieverzorging I 8 Externe Verslaggeving I 8 Kernvak gerelateerde vakken: Boekhouden 16 Management Accounting 13 Financieel Management/Financiering 13 Management en Organisatie 4 Corporate Governance 3 Extra credits in één of meer vakgebieden 6 Overige ondersteunende vakken: Recht (Sociaalrecht en Privaatrecht) 10 Belastingrecht 0 Algemene Economie 4 Wiskunde en Statistiek 6 Extra credits in 1 of meer vakgebieden 9 Deficiënties bij bovenstaande vakken moeten in overleg met de onderwijscoördinator van de accountantsopleiding van de betreffende onderwijsinstelling in een schakelprogramma worden weggewerkt. Studenten van de opleiding Financieel-Economisch Management, de SPD- of de BE-opleiding moeten in een schakelprogramma in ieder geval het examen Recht (Sociaal Recht en Privaat Recht), het examen Corporate Governance en het examen Audit & Assurance I maken en met een voldoende afronden. De deficiëntie voor het deelvak Audit & Assurance I kan via het examencircuit van de NOvAA Beroepsopleiding of via een schoolexamen worden weggewerkt. b) Het examenprogramma van de NOvAA Beroepsopleiding omvat de volgende vakken:

2 Kernvakken: Aantal ECTS: Audit & Assurance II Audit & Assurance III Audit & Assurance praktijkopdracht Totaal 22 Bestuurlijke Informatieverzorging II Bestuurlijke Informatieverzorging III Totaal 22 Externe Verslaggeving II Externe Verslaggeving III Totaal 22 Kernvak gerelateerde vakken: Management Accounting (als onderdeel van STM) 3 Financieel Management/Financiering (als onderdeel van STM) 3 Management en Organisatie (als onderdeel van STM) 4 Overige ondersteunende vakken: Belastingrecht (als onderdeel van FA1,2) 14 Profielvakken Aantal ECTS: Fiscale Advisering I + II 14 Strategisch management Overgangsregeling In het studiejaar 2009 / 2010 start de NOvAA met het nieuwe curriculum van de NOvAA Beroepsopleiding. Dit curriculum is gebaseerd op de eindtermen zoals vastgesteld door de CEA. Studenten kunnen vanaf dat studiejaar alleen nog examens afleggen die gebaseerd zijn op het examenprogramma 2009 / Wat betekent dit voor studenten die voor september 2009 met de NOvAA Beroepsopleiding zijn begonnen? Het volgende: 1. (deel)vakken die nog niet behaald zijn, worden vanaf 1 september 2009 volgens het nieuwe examenprogramma behaald 2. voor studenten die vanaf 1 september 2009 gestart zijn met de NOvAA Beroepsopleiding vervalt de verplichting inzake de vakken Kosten & Opbrengsten en Financiering. 3. Voor studenten die voor 1 september 2009 met de NOvAA Beroepsopleiding zijn gestart geldt, dat beide examens in ieder geval nog het studiejaar 2010/2011 worden aangeboden 4. studenten die voor 1 september 2009 gestart zijn met de NOvAA Beroepsopleiding en het vak Externe Verslaggeving II oude stijl nog niet behaald hebben, dienen op basis van het nieuwe examenprogramma het vak Externe Verslaggeving II te behalen 5. Voor studenten die voor 1 september 2009 met de NOvAA Beroepsopleiding zijn begonnen, geldt dat Administratieve Organisatie II bestaat uit twee deelvakken: Administratieve Organisatie II.I en Administratieve Organisatie II.II. Studenten die vanaf 1 september 2009 starten met de NOvAA Beroepsopleiding starten, moeten de vakken Bestuurlijke Informatieverzorging II en Bestuurlijke Informatieverzorging III behalen. Indien Administratieve Organisatie II.I niet voor 1 september 2009 is behaald, komt voor het vak Bestuurlijke Informatieverzorging II in de plaats. Indien voor 1 september 2009 het vak Administratieve Organisatie II.II niet is behaald, komt daarvoor het vak Bestuurlijke Informatieverzorging III in de plaats.

3 6. Voor studenten die voor 1 september 2009 met de NOvAA Beroepsopleiding zijn begonnen, geldt dat Leer van de Accountantscontrole II bestaat uit twee deelvakken: Leer van de Accountantscontrole II.A en Leer van de Accountantscontrole II.B. Studenten die vanaf 1 september 2009 starten met de NOvAA Beroepsopleiding starten, moeten de vakken Audit & Assurance II en Audit & Assurance III behalen. Indien het vak Leer van de Accountantscontrole II.A niet voor 1 september 2009 is behaald, komt daar het vak Audit & Assurance II in de plaats. Indien voor 1 september 2009 het vak Leer van de Accountantscontrole II.B niet is behaald, komt daarvoor het vak Audit & Assurance III in de plaats. 7. Indien het vak Strategisch Management of de deelvakken Fiscale Advisering I en Fiscale Advisering II voor 1 september 2009 onder het oude examenreglement zijn behaald, blijven deze (deel)vakken geldig, zij het met inachtneming van punt 9. De deeltentamens Fiscale Advisering I en Fiscale Advisering II worden voor studenten die voor 1 september 2009 met de NOvAA Beroepsopleiding zijn gestart in ieder geval in het studiejaar 2009/2010 nog afzonderlijk aangeboden. 8. Studenten die vanaf 1 september 2009 met de NOvAA Beroepsopleiding zijn gestart, maken voor het vak Fiscale Advisering tentamens bestaande uit deelzittingen van 2 x 3 uur. 9. Vakken die behaald zijn voor 1 september 2009 zijn maximaal acht jaar geldig. De CEA hanteert voor de vakken die behaald zijn onder de oude eindtermen een overgangsregeling van negen jaar, gerekend vanaf het moment dat de eindtermen van toepassing zijn verklaard (1 september 2008). Het programma Nieuwe programma NOvAA, inclusief deficiënties: Hieronder is het programma, inclusief deficiënties, weergegeven. Deficiënties ECTS Recht 7,5 Audit en Assurance I 7,5 Corporate governance 3 Levensverzekeringswiskunde 3 NOvAA-beroepsopleiding Audit en Assurance II 10 Audit en assurance III 12 Externe verslaggeving II 12 Externe verslaggeving III 10 Bestuurlijke 14 informatievoorziening II Bestuurlijke 8 informatievoorziening III Strategisch management 10 Fiscale advisering I en II 14 Totaal ECTS 111 Programma voor zittende 1 e jaars NOvAA-beroepsopleiding De huidige eerstejaars volgen onderstaand programma waarbij de conversie is aangegeven. De conversievakken moeten in elk geval volgend jaar zodanig worden aangeboden, dat studenten in staat zijn om hun traject in twee jaar te voltooien.

4 Vak Jaar Conversie Sociaal recht 1 of 2 Indien niet behaald, het onderdeel sociaal recht van de module Recht. Financiering en kosten en opbrengsten 1 Indien niet behaald dan herkansingsmogelijkheden. Indien niet gedaan, dan instromen op basis nieuwe programma AO 2.1. en Indien niet behaald dan BIV II resp. III. Fiscale advisering 1 en 2 1 Indien niet behaald dan herkansingsmogelijkheden. Indien niet gedaan dan nieuwe FAI en II doen. LAC 2.1. en Conversie is A&A II resp. III. Ook het examen A&A I zal gedaan moeten worden indien LAC 1 een deficiëntie is. Externe verslaggeving 2 Conversie is EV II S 2 Blijft S Aanbod Jaar 1 Jaar 2 Semester 1 Semester 2 Semester 1 Semester 2 A&A A&A II A&A III BIV BIV II BIV III EV EV II FA FA I FA II Deficienties Recht Corp. Gov. A&A I LVW ECTS 17,5 17,5 24 (-/-5) 1 22 Aanbod In hebben we eerstejaars en tweedejaars in het nieuwe programma. Ook kunnen er nog studenten zijn die op basis van het oude programma het traject moeten afmaken. Het volgende programma voldoet dan: Jaar 1 Jaar 2 Semester 1 Semester 2 Semester 1 Semester 2 A&A A&A II A&A III 2 BIV BIV II BIV III 3 EV EV II FA FA I FA II Deficienties Recht Corp. Gov. A&A I LVW ECTS 17,5 17,5 24 (-/-5) EC bij A&A II zitten in de praktijk. 2 Extra aanbod, alleen noodzakelijk bij voldoende herkansers; geen vak uit het nieuwe tweede jaar. 3 Extra aanbod, alleen noodzakelijk bij voldoende herkansers; geen vak uit het nieuwe tweede jaar.

5 4 5 EC bij A&A II zitten in de praktijk.

6 Standaardconversies Inleiding Voor alle zittende studenten geldt dat het aantrekkelijker is om op het oude dan op het nieuwe programma af te studeren. Immers, studenten die afstuderen op het nieuwe programma, moeten voldoen aan de nieuwe deficiëntieverplichtingen. Conversie voor de deficiënties LAC 1 en Sociaal recht Voor LAC 1 worden geen afzonderlijke lessen georganiseerd. De stof maakt deel uit van LAC 2.1. Studenten met een deficientie LAC 1 (geldt voor iedereen, behalve met controllersopleiding) moeten het examen LAC 1 behalen. Indien LAC 1 dit jaar niet is behaald, geldt als conversie het landelijk examen Audit en Assurance I of het schoolvak Audit en Assurance I. Dit is afhankelijk van het gekozen studieprogramma. De deficiëntie Sociaal recht kan dit kalenderjaar nog werkgewerkt worden met een inleveropdracht. Vanaf volgend studiejaar dient voor Sociaal recht het schooltentamen sociaal recht (1 e helft van het programma Recht uit het nieuwe programma) gedaan te worden. Conversie voor Kosten en opbrengsten en financiering Kosten en opbrengsten en Financiering worden als lessen dit jaar voor het laatst aangeboden. De examens worden nog aangeboden tot en met het studiejaar Deze vakken MOETEN dan behaald zijn, anders volgt overzetting naar het nieuwe programma. In principe worden er na dit jaar geen lessen Kosten en Opbrengsten en Financiering meer aangeboden. Afhankelijk van het aantal kandidaten, kan in overleg bekeken worden of er een repetitiecursus te organiseren is. Conversie voor Fiscale advisering I en 2. Fiscale advisering I en 2 worden als lessen dit jaar voor het laatst aangeboden. De examens worden nog aangeboden tot en met het studiejaar In Fiscale Advisering 1 en 2 niet beide behaald zijn, moeten de nieuwe vakken Fiscale Advisering I en II gevolgd worden. Het is zaak om beide vakken Fiscale advisering 1 en 2 (oude stijl) te behalen, aangezien anders beide nieuwe vakken FA I en II behaald moeten worden. Conversie voor AO 2.1. en 2.2. Administratieve Organisatie 2.1. en 2.2. worden zowel als lessen als als examen dit jaar voor het laatst aangeboden. De conversie voor AO 2.1.is BIV II, voor AO 2.2. is BIV III. De stof van AO 2.1 en BIV II resp. AO 2.2. en BIV III is niet identiek. Indien een of beide deelvakken dit jaar niet behaald zijn, is het wenselijk om volgend jaar lessen te volgen in BIV II resp. BIV II. Conversie voor LAC 2.1. (A) en 2.2. (B) LAC 2.1. en 2.2. worden zowel als lessen als als examen dit jaar voor het laatst aangeboden. De conversie voor LAC 2.1.is A&A II, voor LAC 2.2. is A&A III. De stof van LAC 2.1 en A&A II resp. LAC 2.2. en A&A III is niet identiek. Indien een of beide deelvakken dit jaar niet behaald zijn, is het wenselijk om volgend jaar lessen te volgen in A&A II resp. A&A II. Conversie voor Externe verslaggeving Het vak Externe verslaggeving (oude stijl) wordt zowel als lessen als als examen dit jaar voor het laatst aangeboden. De conversie voor EV is EV II. De stof van Externe verslaggeving

7 (oude stijl) en EV II is niet identiek. Indien EV dit jaar niet behaald is, is het wenselijk om volgend jaar lessen te volgen in EV II. Conversie voor De conversie voor Strategisch Management (oude stijl) is het identieke S nieuwe stijl. Standaardconversie huidige 1 e jaars Studenten die het gehele eerste jaar (deficientie sociaal recht, kosten & opbrengsten, financiering, ao 2.1. en 2.2. en FA 1 en 2) hebben afgerond, volgen volgend jaar A&A II en III, en EV. Tevens doen zij het landelijk examen A&A I.

BROCHURE 2015- POSTBACHELOR OPLEIDING ACCOUNTANT- ADMINISTRATIECONSULENT

BROCHURE 2015- POSTBACHELOR OPLEIDING ACCOUNTANT- ADMINISTRATIECONSULENT BROCHURE 2015-2016 POSTBACHELOR OPLEIDING ACCOUNTANT- ADMINISTRATIECONSULENT Deficiëntieprogramma voor bachelors Bedrijfseconomie Hoofdprogramma voor bachelors Accountancy H. Verheggen Zuyd Hogeschool

Nadere informatie

Overstapregelingen HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie per 1 september 2017 Tevens van toepassing op de opleidingen:

Overstapregelingen HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie per 1 september 2017 Tevens van toepassing op de opleidingen: 1 Overstapregelingen HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie per 1 september 2017 Tevens van toepassing op de opleidingen: Praktijkdiploma Assistent Controller HBO Associate Degree Financieel Management

Nadere informatie

STUDIEGIDS. NOvAA-beroepsopleiding Post-hbo-opleiding AA 2008-2009. Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

STUDIEGIDS. NOvAA-beroepsopleiding Post-hbo-opleiding AA 2008-2009. Hogeschool van Arnhem en Nijmegen STUDIEGIDS NOvAA-beroepsopleiding Post-hbo-opleiding AA 2008-2009 Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Studiegids NovAA-beroepsopleiding en post-hbo-opleiding AA, 2008-2009 1 1 Inleiding... 3 2 De accountant-administratieconsulent...

Nadere informatie

Implementatie - en overgangsregeling CEA eindtermen Inleiding

Implementatie - en overgangsregeling CEA eindtermen Inleiding Overlegorgaan van HBO-scholen met een accountancyopleiding Implementatie - en overgangsregeling CEA eindtermen 2016 Inleiding Op 15 december 2015 zijn door de CEA de eindtermen 2016 en kaderregelingen

Nadere informatie

BROCHURE 2012- POSTBACHELOR OPLEIDING ACCOUNTANT- ADMINISTRATIECONSULENT

BROCHURE 2012- POSTBACHELOR OPLEIDING ACCOUNTANT- ADMINISTRATIECONSULENT BROCHURE 2012-2013 POSTBACHELOR OPLEIDING ACCOUNTANT- ADMINISTRATIECONSULENT Deficiëntieprogramma voor bachelors Bedrijfseconomie Hoofdprogramma voor bachelors Accountancy H. Verheggen Hogeschool Zuyd

Nadere informatie

CEA Eindtermen AC-Scholenoverleg 2 daagse 14 en 15 maart 2016

CEA Eindtermen AC-Scholenoverleg 2 daagse 14 en 15 maart 2016 CEA Eindtermen 2016 AC-Scholenoverleg 2 daagse 14 en 15 maart 2016 Agenda 14 maart middag Besluitvorming over De Knip Bachelor OAT Post Bachelor Accountancy MKB Besluitvorming (concept) overgangsregeling

Nadere informatie

Naar een nieuw opleidingsmodel voor de Bachelor Accountancy

Naar een nieuw opleidingsmodel voor de Bachelor Accountancy Naar een nieuw opleidingsmodel voor de Bachelor Accountancy Inleiding Op 9 maart 2015 zijn, tijdens het middagprogramma van de tweedaagse, 3 verschillende scenario s besproken voor de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Betreft: INVOERING NIEUW PROGRAMMA HBO SPD Bedrijfsadministratie en VBA

Betreft: INVOERING NIEUW PROGRAMMA HBO SPD Bedrijfsadministratie en VBA Postbus 4200 230 AC Leiderdorp Amsterdam, december 2008 Geachte studenten HBO SPD Bedrijfsadministratie Betreft: INVOERING NIEUW PROGRAMMA HBO SPD Bedrijfsadministratie en VBA Namens de opleiders HBO SPD

Nadere informatie

Reglement aanwijzing opleiding door de CEA

Reglement aanwijzing opleiding door de CEA Reglement aanwijzing opleiding door de CEA Voor inschrijving in het register van de Nederlandse Orde van Accountants- Administratieconsulenten dienen kandidaten op grond van artikel 53 Waa de opleiding

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Bacheloropleiding

Hoofdstuk 2 Bacheloropleiding Hoofdstuk 2 Bacheloropleiding In dit hoofdstuk geven we een overzicht van het curriculum van de bacheloropleiding, en beschrijven we hoe het studieschema er in het studiejaar 2018-2019 uitziet. Daarna

Nadere informatie

Overgangsregelingen Bachelor Fiscale Economie - vanaf 2007

Overgangsregelingen Bachelor Fiscale Economie - vanaf 2007 Overgangsregelingen Bachelor Fiscale Economie - vanaf 2007 Overgangsregeling 2013 FEB43006-Vennootschapsbelasting A (6 en FEB43009-Vennootschapsbelasting B (4 worden samengevoegd tot één vak FEB43013-Vennootschapsbelasting

Nadere informatie

Overgangsregelingen Bachelor Fiscale Economie - vanaf 2007

Overgangsregelingen Bachelor Fiscale Economie - vanaf 2007 Overgangsregelingen Bachelor Fiscale Economie - vanaf 2007 Overgangsregeling 2015 N.v.t. Overgangsregeling 2014 FEB11016-Boekhouden en Cost Accounting en FEB11017-Financial Accounting (4 worden samengevoegd

Nadere informatie

Overgangsregelingen Bachelor Fiscale Economie - vanaf 2007

Overgangsregelingen Bachelor Fiscale Economie - vanaf 2007 Overgangsregelingen Bachelor Fiscale Economie - vanaf 2007 Overgangsregeling 2016 N.v.t. Overgangsregeling 2015 N.v.t. Overgangsregeling 2014 FEB11016-Boekhouden en Cost Accounting en FEB11017-Financial

Nadere informatie

Post HBO Accountant- Administratieconsulent. HBO Accountancy. Associate degree Accountancy. (met WVA) PDB

Post HBO Accountant- Administratieconsulent. HBO Accountancy. Associate degree Accountancy. (met WVA) PDB ACC OUNTANCY Praktijkopleiding AA Post HBO Administrateur Controller Masterclass Accountant- Administratieconsulent MKB HBO SPD Bedrijfsadministratie Post HBO Accountant- Administratieconsulent HBO Accountancy

Nadere informatie

Overgangsregelingen Bachelor Fiscale Economie - vanaf 2007

Overgangsregelingen Bachelor Fiscale Economie - vanaf 2007 Overgangsregelingen Bachelor Fiscale Economie - vanaf 2007 Overgangsregeling 2017 FEB43011-Inkomstenbelasting B (oud) (4 en FEB43012-Inkomstenbelasting C (4 worden samengevoegd tot één vak FEB43016-Inkomstenbelasting

Nadere informatie

Overgangsregeling bachelor Economie en bedrijfseconomie 2013-2014 mei 2013

Overgangsregeling bachelor Economie en bedrijfseconomie 2013-2014 mei 2013 Overgangsregeling bachelor Economie en bedrijfseconomie 2013-2014 mei 2013 Met ingang van collegejaar 2013-2014 wordt voor alle jaren van de bacheloropleiding Economie en bedrijfseconomie een nieuw curriculum

Nadere informatie

Scenario s en samenwerkingsvormen curriculum herontwerp:

Scenario s en samenwerkingsvormen curriculum herontwerp: Overlegorgaan van HBO-scholen met een accountancy-opleiding Scenario s en samenwerkingsvormen curriculum herontwerp: Inleiding: Ter voorbereiding op de tweedaagse van hat AC-Scholenoverleg van 9 en 10

Nadere informatie

Overgangsregelingen Nederlands recht, Fiscaal recht en Criminologie 2002

Overgangsregelingen Nederlands recht, Fiscaal recht en Criminologie 2002 Overgangsregelingen Nederlands recht, Fiscaal recht en Criminologie 2002 Inhoud 1. Uitgangspunten overgangsregelingen 2. Invoering nieuwe structuur 3. Studiepunten en ECTS-credits 4. Samenhang diploma

Nadere informatie

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Bedrijfseconomie - vanaf 2007

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Bedrijfseconomie - vanaf 2007 Overgangsregelingen Bachelor Economie en Bedrijfseconomie - vanaf 2007 Overgangsregeling 2018 Majors Met ingang van het studiejaar 2018-2019 is de samenstelling van de Majors herzien. Studenten die in

Nadere informatie

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Bedrijfseconomie - vanaf 2007

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Bedrijfseconomie - vanaf 2007 Overgangsregelingen Bachelor Economie en Bedrijfseconomie - vanaf 2007 Overgangsregeling 2017 Overgangsregeling 2016 Overgangsregeling 2015 Overgangsregeling 2014 -Boekhouden en Cost Accounting en FEB11017-Financial

Nadere informatie

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Bedrijfseconomie - vanaf 2007

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Bedrijfseconomie - vanaf 2007 Overgangsregelingen Bachelor Economie en Bedrijfseconomie - vanaf 2007 Overgangsregeling 2015 N.v.t. Overgangsregeling 2014 FEB11016-Boekhouden en Cost Accounting en FEB11017-Financial Accounting (4 cr)

Nadere informatie

Vrije Universiteit. Faculteit der Rechtsgeleerdheid ( 08-09)

Vrije Universiteit. Faculteit der Rechtsgeleerdheid ( 08-09) Vrije Universiteit Faculteit der Rechtsgeleerdheid ( 08-09) Vak ECTS Onderwijs Tentamen Bedrijfseconomie A 5,7 05.01.09-10.04.09 8 april 2009 31 augustus 2009 Bedrijfseconomie B 5,7 02.02.09-10.04.09 8

Nadere informatie

Beleidsregels ter zake van het aanwijzen van accountantsopleidingen

Beleidsregels ter zake van het aanwijzen van accountantsopleidingen Beleidsregels ter zake van het aanwijzen van accountantsopleidingen Voor inschrijving in het accountantsregister van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) dienen kandidaten op grond van

Nadere informatie

I N H O U D S O P G A V E. Inhoudsopgave Woord vooraf Algemeen geldende informatie voor alle studies... 4

I N H O U D S O P G A V E. Inhoudsopgave Woord vooraf Algemeen geldende informatie voor alle studies... 4 I N H O U D S O P G A V E Inhoudsopgave... 1 Woord vooraf... 2 Algemeen geldende informatie voor alle studies... 4 Vrijstellings - en overstapdocument en examinering..5 Vakopleiding Financiële Administratie...

Nadere informatie

3. Groepen In deze overgangsregeling wordt uitgegaan van een indeling van studenten in vier groepen

3. Groepen In deze overgangsregeling wordt uitgegaan van een indeling van studenten in vier groepen Overgangsregeling Bacheloropleiding Fiscaal recht 2008 1. Uitgangspunten overgangsregeling Behaalde studiepunten in het onderwijsprogramma bacheloropleiding Fiscaal recht dat met ingang van 1 september

Nadere informatie

Invoerings- en overgangsregeling master i.v.m. invoering herziene opleiding per 2016-2017 voor Recht en Onderneming

Invoerings- en overgangsregeling master i.v.m. invoering herziene opleiding per 2016-2017 voor Recht en Onderneming Invoerings- en overgangsregeling master i.v.m. invoering herziene opleiding per 2016-2017 voor Recht en Onderneming Met ingang van 1 september 2016 start de vernieuwde master Onderneming en recht. Toelating

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. 1. Gevolgen invoering Brede bachelor voor zittende (schakel) studenten Inleiding 1

INHOUDSOPGAVE. 1. Gevolgen invoering Brede bachelor voor zittende (schakel) studenten Inleiding 1 INHOUDSOPGAVE 1. Gevolgen invoering Brede bachelor voor zittende (schakel) studenten 1 1.1 Inleiding 1 1.2 Hoe ziet het eerste jaar van de Brede bachelor er uit? 1 1.3 Hoe ziet de jaarindeling van het

Nadere informatie

Beleidsrichtlijn uitreiken theoretische getuigschriften CEA-doc 11279

Beleidsrichtlijn uitreiken theoretische getuigschriften CEA-doc 11279 Beleidsrichtlijn uitreiken theoretische getuigschriften CEA-doc 11279 Deze richtlijn vormt een uitwerking van het bepaalde in artikel 6, 1e lid, onder d, f en g van de beleidsregels aanwijzen opleidingen.

Nadere informatie

Bacheloropleiding Bouwkunde Overgangsregeling (Curriculumbesluit 2011)

Bacheloropleiding Bouwkunde Overgangsregeling (Curriculumbesluit 2011) Bacheloropleiding Bouwkunde Overgangsregeling (Curriculumbesluit 2011) Inleiding Het nieuwe programma van de Bacheloropleiding Bouwkunde is wezenlijk anders dan het oude. Kleine onderdelen zijn samengevoegd

Nadere informatie

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Informatica - vanaf 2006

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Informatica - vanaf 2006 Overgangsregelingen Bachelor Economie en Informatica - vanaf 2006 Overgangsregeling 2013 Vanwege afbouw van de Bacheloropleiding E&I wordt er onderwijs meer aangeboden. Ook worden tentamens en hertentamens

Nadere informatie

Examenprogramma NOvAA Beroepsopleiding voor het Theoretisch examen Accountant Administratieconsulent. Vanaf september 2011/2012

Examenprogramma NOvAA Beroepsopleiding voor het Theoretisch examen Accountant Administratieconsulent. Vanaf september 2011/2012 Examenprogramma NOvAA Beroepsopleiding voor het Theoretisch examen Accountant Administratieconsulent Vanaf september 2011/2012 1 Inhoudsopgave 1. NOvAA Beroepsopleiding 3 2. Doelstelling van de opleiding

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING MASTER OF SCIENCE OPLEIDINGEN. Faculteit der Economische Wetenschappen en Econometrie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING MASTER OF SCIENCE OPLEIDINGEN. Faculteit der Economische Wetenschappen en Econometrie OER Masteropleidingen FEE 2005-2006 ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING MASTER OF SCIENCE OPLEIDINGEN van de Faculteit der Economische Wetenschappen en Econometrie STUDIEJAAR 2005-2006 OER Masteropleidingen FEE

Nadere informatie

Accountancy: de vaardigheid om financiële transacties te verzamelen, classificeren, registreren en vervolgens

Accountancy: de vaardigheid om financiële transacties te verzamelen, classificeren, registreren en vervolgens Accountancy: de vaardigheid om financiële transacties te verzamelen, classificeren, registreren en vervolgens Opleidingen voor de ACCOUNTANCY MKB & FINANCE de uitkomsten daarvan te interpreteren. studiegids

Nadere informatie

Onderwijsvernieuwing. Presentatie 11 en 16 april 2014

Onderwijsvernieuwing. Presentatie 11 en 16 april 2014 Onderwijsvernieuwing Presentatie 11 en 16 april 2014 Onderwerpen 1. Opening 2. Introductie vernieuwing 3. Vernieuwing Onderwijs AI 4. Afronden opleidingen 5. Overgangsregelingen (proces) 6. Andere wijzigingen

Nadere informatie

Beleidsrichtlijn uitreiken theoretische getuigschriften

Beleidsrichtlijn uitreiken theoretische getuigschriften Beleidsrichtlijn uitreiken theoretische getuigschriften Deze richtlijn vormt een uitwerking van het bepaalde in artikel 6, 1e lid, onder c, f, g en h en in artikel 13, 1 e lid onder j en k van de beleidsregels

Nadere informatie

Faculteit der Rechtsgeleerdheid: overgangsregeling bij herziening bachelorcurriculum

Faculteit der Rechtsgeleerdheid: overgangsregeling bij herziening bachelorcurriculum Faculteit der Rechtsgeleerdheid: overgangsregeling 2014-2015 bij herziening bachelorcurriculum 26 mei 2014 Aanvulling 10 juli 2014, betreft een explicitering van de overgangsbepaling voor het vak Economie.

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING MASTER OF SCIENCE OPLEIDINGEN. Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) STUDIEJAAR 2010-2011

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING MASTER OF SCIENCE OPLEIDINGEN. Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) STUDIEJAAR 2010-2011 ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING MASTER OF SCIENCE OPLEIDINGEN van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) STUDIEJAAR 2010-2011 UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM ii OER Masteropleidingen FEB 2010-2011 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Voorlichtingsbrochure AA-opleiding

Voorlichtingsbrochure AA-opleiding Voorlichtingsbrochure AA-opleiding De post-bacheloropleiding en de praktijkopleiding nader toegelicht NBA Beroepsopleiding AA 1 Studiegids Praktijkopleiding 2 Inleiding De eerste stap naar een carrière

Nadere informatie

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Informatica - vanaf 2006

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Informatica - vanaf 2006 Overgangsregelingen Bachelor Economie en Informatica - vanaf 2006 Overgangsregeling 2011 Vanwege afbouw van de Bacheloropleiding E&I wordt het Bachelor-2 niet meer aangeboden. Ouderejaars studenten E&I

Nadere informatie

Overgangsregelingen 2 e jaar Sociale Geografie en Planologie 2015-2016

Overgangsregelingen 2 e jaar Sociale Geografie en Planologie 2015-2016 faculteit ruimtelijke wetenschappen Overgangsregelingen 2 e jaar Sociale Geografie en Planologie 2015-2016 Opgesteld en vastgesteld door de Examencommissie 10 februari 2015 2 1. Een nieuw programma vanaf

Nadere informatie

Overgangsregeling Nederlands recht

Overgangsregeling Nederlands recht Overgangsregeling Nederlands recht Inhoudsopgave 1. Het nieuwe onderwijsprogramma...2 Doctoraal Nederlands recht...2 I. Verplicht doctoraal...2 II. Afstudeerrichtingen...3 III. Scriptie...3 2. Uitgangspunten

Nadere informatie

Inleiding Internationaal en Europees recht

Inleiding Internationaal en Europees recht Overgangsregeling vakken eerste jaar. Onderstaand schema geldt met ingang van september 2012: Nog niet behaald vak oude stijl: Encyclopedie van het Recht A (3 Encyclopedie van het Recht B (5 Staatsrecht

Nadere informatie

Examenprogramma NBA Beroepsopleiding AA voor het Theoretisch examen Accountant Administratieconsulent. september 2013 / augustus 2014

Examenprogramma NBA Beroepsopleiding AA voor het Theoretisch examen Accountant Administratieconsulent. september 2013 / augustus 2014 Examenprogramma NBA Beroepsopleiding AA voor het Theoretisch examen Accountant Administratieconsulent september 203 / augustus 204 Inhoudsopgave. NBA Beroepsopleiding AA 3 2. Doelstelling van de opleiding

Nadere informatie

Overgangsregelingen 2013-2014 - Fac. der Rechtsgeleerdheid

Overgangsregelingen 2013-2014 - Fac. der Rechtsgeleerdheid Overgangsregelingen 2013-2014 - Fac. der Rechtsgeleerdheid agv. wijzigingen onderwijsprogramma s FdR Concept - Leiden, 5 augustus 2013 V2 1 Overzicht miv. 1 sept. 2013 gewijzigde onderwijsprogramma s en

Nadere informatie

semester 1.1 1.2 2.1 2.2 3.1 3.2 4.1 4.2 5.1 5.2 Burgerlijk Ondernemingsrecht procesrecht (5) Ethiek voor juristen (2) Europees economisch recht (7)

semester 1.1 1.2 2.1 2.2 3.1 3.2 4.1 4.2 5.1 5.2 Burgerlijk Ondernemingsrecht procesrecht (5) Ethiek voor juristen (2) Europees economisch recht (7) Studieschema Dubbelstudie Recht en studiejaar 2015 2016 (dit studieschema geldt voor studenten die in het studiejaar 2015 2016 starten met de dubbelstudie R&E) 1. Traject Accounting & Control tot de Straf

Nadere informatie

U I T S P R A A K

U I T S P R A A K U I T S P R A A K 1 7-1 5 6 Rapenburg 70 Postbus 9500 2300 RA Leiden T 071 527 81 18 van het College van beroep van de Universiteit Leiden inzake het beroep van [naam] appellant tegen de Examencommissie

Nadere informatie

Voorlichtingsbrochure AA-opleiding

Voorlichtingsbrochure AA-opleiding Voorlichtingsbrochure AA-opleiding De post-bacheloropleiding en de praktijkopleiding nader toegelicht NBA Beroepsopleiding AA 1 Studiegids Praktijkopleiding 2 Inleiding De eerste stap naar een carrière

Nadere informatie

STUDIEGIDS. Post-hbo-opleiding AA 2009-2010. Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Studiegids post-hbo-opleiding AA, 2009-2010 1

STUDIEGIDS. Post-hbo-opleiding AA 2009-2010. Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Studiegids post-hbo-opleiding AA, 2009-2010 1 STUDIEGIDS Post-hbo-opleiding AA 2009-2010 Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Studiegids post-hbo-opleiding AA, 2009-2010 1 1 Inleiding... 3 2 De accountant-administratieconsulent... 4 3 Opleiding algemeen...

Nadere informatie

Wo masteropleiding Milieuwetenschappen (MSc) (Uitlopende programmering) A. Toelating tot de masteropleiding Niet van toepassing

Wo masteropleiding Milieuwetenschappen (MSc) (Uitlopende programmering) A. Toelating tot de masteropleiding Niet van toepassing Uitvoeringsregeling master 2016-2017 Faculteit Management, Science and & Technology Wo masteropleiding Milieuwetenschappen (MSc) (Uitlopende programmering) Einde nieuwe instroom: 31 augustus 2015 Einde

Nadere informatie

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Informatica - vanaf 2006

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Informatica - vanaf 2006 Overgangsregelingen Bachelor Economie en Informatica - vanaf 2006 Overgangsregeling 2010 Ouderejaars studenten E&I kunnen in het studiejaar 2010/2011 verder studeren in hun bachelorprogramma, evenwel met

Nadere informatie

U I T S P R A A K

U I T S P R A A K U I T S P R A A K 1 5 0 5 6 van het College van beroep voor de examens van de Universiteit Leiden inzake het beroep van [naam], appellant tegen de Examencommissie Bacheloropleiding Fiscaal Recht, verweerder

Nadere informatie

Accountancy: de vaardigheid om financiële transacties te verzamelen, classificeren, registreren en vervolgens de uitkomsten daarvan te interpreteren.

Accountancy: de vaardigheid om financiële transacties te verzamelen, classificeren, registreren en vervolgens de uitkomsten daarvan te interpreteren. Accountancy: de vaardigheid om financiële transacties te verzamelen, classificeren, registreren en vervolgens de uitkomsten daarvan te interpreteren. Opleidingen voor de ACCOUNTANCY MKB & FINANCE In deze

Nadere informatie

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Faculteit der Rechtsgeleerdheid Onderwerp: Onderwijsprogramma s 2015-2016 1 bacheloropleidingen: Rechtsgeleerdheid Fiscaal recht Notarieel recht Criminologie Moederbestand bachelor onderwijsprogramma s Leiden, 17 februari 2014 mr. K.

Nadere informatie

Deeltijdopleidingen. Studiejaar 2013-2014. Opleidingen en cursussen. voor de financiële markt. Fontys Hogeschool Financieel Management

Deeltijdopleidingen. Studiejaar 2013-2014. Opleidingen en cursussen. voor de financiële markt. Fontys Hogeschool Financieel Management Studiejaar 2013-2014 Opleidingen en cursussen voor de financiële markt Fontys Hogeschool Financieel Management 1 Uit eigen ervaring... Deeltijdopleiding Accountancy Ik ben bij Fontys begonnen met de tweejarige

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding

Onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Faculteit der Exacte Wetenschappen Onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Bedrijfswiskunde en Informatica Deel B Preambule In dit document wordt een A en een B gedeelte onderscheiden. In

Nadere informatie

Overgangsregelingen 2 e jaar Technische Planologie

Overgangsregelingen 2 e jaar Technische Planologie faculteit ruimtelijke wetenschappen Overgangsregelingen 2 e jaar Technische Planologie 2015 2016 Opgesteld en vastgesteld door de Examencommissie 10 februari 2015 2 1. Een nieuw programma vanaf 2015-2016

Nadere informatie

Accountancy: de vaardigheid om financiële transacties te verzamelen, classificeren, registreren en vervolgens

Accountancy: de vaardigheid om financiële transacties te verzamelen, classificeren, registreren en vervolgens Accountancy: de vaardigheid om financiële transacties te verzamelen, classificeren, registreren en vervolgens Opleidingen voor de ACCOUNTANCY MKB & FINANCE de uitkomsten daarvan te interpreteren. studiegids

Nadere informatie

B. OPLEIDINGSSPECIFIEK DEEL VAN DE ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING VAN DE DUALE PROGRAMMA NEDERLANDS ALS TWEEDE TAAL FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN

B. OPLEIDINGSSPECIFIEK DEEL VAN DE ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING VAN DE DUALE PROGRAMMA NEDERLANDS ALS TWEEDE TAAL FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN B. OPLEIDINGSSPECIFIEK DEEL VAN DE ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING VAN DE DUALE MASTEROPLEIDING TAALWETENSCHAPPEN 90 EC PROGRAMMA NEDERLANDS ALS TWEEDE TAAL FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN 2015-201 Deel

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT Qualified Controller HOFAM

EXAMENREGLEMENT Qualified Controller HOFAM EXAMENREGLEMENT Qualified Controller HOFAM ARTIKEL 1. BEGRIPSBEPALINGEN In dit examenreglement wordt verstaan onder NIVE Opleidingen: HOFAM: Examencommissie: Voorzitter: Dagvoorzitter: Corrector: Examinator:

Nadere informatie

Mocht je na het lezen van onderstaande informatie nog vragen hebben dan kun je je wenden tot de studieadviseur. Inleiding SBR Inleiding privaatrecht

Mocht je na het lezen van onderstaande informatie nog vragen hebben dan kun je je wenden tot de studieadviseur. Inleiding SBR Inleiding privaatrecht 2014/2015 2013/2014 2012/2013 OVERZICHT PROGRAMMA NOTARIEEL RECHT 1. Inleiding Vanaf het academisch jaar 2015-2016 is het nieuwe bachelorprogramma in werking getreden. Van het nieuwe bachelorprogramma

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Bijlage, Bachelor Opleiding Docent Muziek

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Bijlage, Bachelor Opleiding Docent Muziek ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Bijlage, Bachelor Opleiding Docent Muziek Studiejaar 2013-2014 Algemeen 1. Deze bijlage bij het algemene gedeelte van de Onderwijs- en examenregeling van Codarts is van toepassing

Nadere informatie

Accountancy: de vaardigheid om financiële transacties te verzamelen, classificeren, registreren en vervolgens de uitkomsten daarvan te interpreteren.

Accountancy: de vaardigheid om financiële transacties te verzamelen, classificeren, registreren en vervolgens de uitkomsten daarvan te interpreteren. Accountancy: de vaardigheid om financiële transacties te verzamelen, classificeren, registreren en vervolgens de uitkomsten daarvan te interpreteren. Opleidingen voor de ACCOUNTANCY MKB & FINANCE In deze

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING MASTER OF SCIENCE OPLEIDINGEN. Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB)

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING MASTER OF SCIENCE OPLEIDINGEN. Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) OER Masteropleidingen FEB 2007-2008 ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING MASTER OF SCIENCE OPLEIDINGEN van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) STUDIEJAAR 2007-2008 OER Masteropleidingen FEB 2007-2008

Nadere informatie

(vastgesteld door de Algemene Vergadering van de HBO-raad op 24 juni 2011)

(vastgesteld door de Algemene Vergadering van de HBO-raad op 24 juni 2011) Accountancy (AC) Bijlagen 3 t/m 6 bij R Academie Voor Deeltijd 2016-2017 per opleiding Bijlage 3: Competenties (vastgesteld door de Algemene Vergadering van de HBO-raad op 24 juni 2011) Internationale

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling Post-Master Accountancy opleiding Geldig m.i.v. 1-9-2013

Onderwijs- en Examenregeling Post-Master Accountancy opleiding Geldig m.i.v. 1-9-2013 Onderwijs- en Examenregeling Post-Master Accountancy opleiding Geldig m.i.v. 1-9-2013 Artikel 1: Afbakening 1.1 Deze regeling is van toepassing op de Post-Master Accountancy opleiding van Tilburg University.

Nadere informatie

Examenprogramma NBA Beroepsopleiding AA voor het Theoretisch examen Accountant Administratieconsulent. september 2014 / augustus 2015

Examenprogramma NBA Beroepsopleiding AA voor het Theoretisch examen Accountant Administratieconsulent. september 2014 / augustus 2015 Examenprogramma NBA Beroepsopleiding AA voor het Theoretisch examen Accountant Administratieconsulent september 204 / augustus 205 Inhoudsopgave. NBA Beroepsopleiding AA 3 2. Doelstelling van de opleiding

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING MASTER OF SCIENCE OPLEIDINGEN. Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB)

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING MASTER OF SCIENCE OPLEIDINGEN. Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) OER Masteropleidingen FEB 2006-2007 ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING MASTER OF SCIENCE OPLEIDINGEN van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) STUDIEJAAR 2006-2007 OER Masteropleidingen FEB 2006-2007

Nadere informatie

Overzicht wijzigingen exameneisen opleidingen / vakken 11-12

Overzicht wijzigingen exameneisen opleidingen / vakken 11-12 Overzicht wijzigingen exameneisen opleidingen / vakken 11-12 1. Naamswijzigingen en vakken die vervallen Per 1-09-11 zijn de volgende vakken van naam veranderd (kolom A), vervangen door een nieuw vak (kolom

Nadere informatie

ABC ABC 13-14 STUDIEGIDS ABC HOGESCHOOL VAKDIPLOMA FINANCIËLE ADMINISTRATIE VAKDIPLOMA BEDRIJFSADMINISTRATIE & ACCOUNTANCY ASSOCIATE DEGREE FINANCIEEL

ABC ABC 13-14 STUDIEGIDS ABC HOGESCHOOL VAKDIPLOMA FINANCIËLE ADMINISTRATIE VAKDIPLOMA BEDRIJFSADMINISTRATIE & ACCOUNTANCY ASSOCIATE DEGREE FINANCIEEL ABC HOGESCHOOL ABC Hogeschool Dordrecht en Omstreken postbus 8118 3301 CC Dordrecht telefoon 078 618 66 62 ABC STUDIEGIDS 13-14 VAKDIPLOMA FINANCIËLE ADMINISTRATIE ABC VAKDIPLOMA BEDRIJFSADMINISTRATIE

Nadere informatie

Nieuwe regelingen toegang en toelating masteropleidingen

Nieuwe regelingen toegang en toelating masteropleidingen Datum 27 mei 2014 Onderwerp Toegang en toelating masteropleidingen FdR 2014-2015, relevante artikelen uit de hoofdstukken 5 van de FdR Onderwijs- en Examenregelingen 2014-2015 van de desbetreffende master

Nadere informatie

FINANCE & CONTROL - BEDRIJFSECONOMIE

FINANCE & CONTROL - BEDRIJFSECONOMIE FINANCE & CONTROL - BEDRIJFSECONOMIE 2018-2019 PROGRAMMA Jouw profiel Na je opleiding: beroepen Opbouw studiejaren Studieprogramma Studievereniging BE Adam Verschil financiële opleidingen Wat biedt F&C?

Nadere informatie

Examenprogramma NOvAA Beroepsopleiding voor het Theoretisch examen Accountant Administratieconsulent. Vanaf september 2010

Examenprogramma NOvAA Beroepsopleiding voor het Theoretisch examen Accountant Administratieconsulent. Vanaf september 2010 Examenprogramma NOvAA Beroepsopleiding voor het Theoretisch examen Accountant Administratieconsulent Vanaf september 200 Inhoudsopgave. NOvAA Beroepsopleiding 3 2. Doelstelling van de opleiding 3 3. Inhoud

Nadere informatie

ABC ABC 14-15 STUDIEGIDS ABC HOGESCHOOL VAKDIPLOMA FINANCIËLE ADMINISTRATIE VAKDIPLOMA BEDRIJFSADMINISTRATIE & ACCOUNTANCY ASSOCIATE DEGREE FINANCIEEL

ABC ABC 14-15 STUDIEGIDS ABC HOGESCHOOL VAKDIPLOMA FINANCIËLE ADMINISTRATIE VAKDIPLOMA BEDRIJFSADMINISTRATIE & ACCOUNTANCY ASSOCIATE DEGREE FINANCIEEL ABC STUDIEGIDS 14-15 VAKDIPLOMA FINANCIËLE ADMINISTRATIE ABC VAKDIPLOMA BEDRIJFSADMINISTRATIE & ACCOUNTANCY ASSOCIATE DEGREE FINANCIEEL MANAGEMENT HBO SPD BEDRIJFSADMINISTRATIE HBO ACCOUNTANCY ACCOUNTANT-ADMINISTRATIE

Nadere informatie

ABC ABC 14-15 STUDIEGIDS ABC HOGESCHOOL VAKDIPLOMA FINANCIËLE ADMINISTRATIE VAKDIPLOMA BEDRIJFSADMINISTRATIE & ACCOUNTANCY ASSOCIATE DEGREE FINANCIEEL

ABC ABC 14-15 STUDIEGIDS ABC HOGESCHOOL VAKDIPLOMA FINANCIËLE ADMINISTRATIE VAKDIPLOMA BEDRIJFSADMINISTRATIE & ACCOUNTANCY ASSOCIATE DEGREE FINANCIEEL ABC HOGESCHOOL ABC STUDIEGIDS 14-15 VAKDIPLOMA FINANCIËLE ADMINISTRATIE ABC VAKDIPLOMA BEDRIJFSADMINISTRATIE & ACCOUNTANCY ASSOCIATE DEGREE FINANCIEEL MANAGEMENT HBO SPD BEDRIJFSADMINISTRATIE HBO ACCOUNTANCY

Nadere informatie

TER CONSULTATIE. Inleiding 2. Toetsing eindtermen door theoretische opleiding 3. Toetsing eindtermen door praktijkopleiding 6

TER CONSULTATIE. Inleiding 2. Toetsing eindtermen door theoretische opleiding 3. Toetsing eindtermen door praktijkopleiding 6 Aan : Bestuur van ACS, VAAC, RPO en PWA Betreft : Concept-Toetsprotocol CEA eindtermen 2016 Datum : 6 juni 2016 TER CONSULTATIE Inhoudsopgave: Pagina: Inleiding 2 Toetsing eindtermen door theoretische

Nadere informatie

Keuzes in de propedeuse De propedeuse kent geen gebonden keuzeruimte en geen vrije ruimte

Keuzes in de propedeuse De propedeuse kent geen gebonden keuzeruimte en geen vrije ruimte Uitvoeringsregeling 2016-2017 Bacheloropleiding Faculteit Management, Science & Technology wo bacheloropleiding Informatiekunde (Bachelor of Science Information Science) De voertaal in deze opleiding is

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling 2009/2010

Onderwijs- en Examenregeling 2009/2010 Onderwijs- en Examenregeling 2009/2010 Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen Masteropleiding Educatie en Communicatie in de Wiskunde en Natuurwetenschappen Inhoud: 1. Algemene bepalingen 2. Opbouw

Nadere informatie

Studiegids 2015-2016. Post-HBO Accountant Administratieconsulent. Academie Financiën, conomie & Management. saxion.nl/fem

Studiegids 2015-2016. Post-HBO Accountant Administratieconsulent. Academie Financiën, conomie & Management. saxion.nl/fem Studiegids 2015-2016 Post-HBO Accountant Administratieconsulent (AA) Academie Financiën, conomie & Management saxion.nl/fem 2 Inhoudsopgave Voorwoord pagina 3 Over Saxion pagina 4 Studentfaciliteiten en

Nadere informatie

FINANCE & CONTROL (VOORHEEN BEDRIJFSECONOMIE)

FINANCE & CONTROL (VOORHEEN BEDRIJFSECONOMIE) FINANCE & CONTROL (VOORHEEN BEDRIJFSECONOMIE) 2018-2019 1 PROGRAMMA Jouw profiel Studiejaren Beroepsprofiel Studieprogramma Studievereniging BE Adam Financiële opleidingen HvA Na je opleiding Wat biedt

Nadere informatie

semester Burgerlijk Ondernemingsrecht procesrecht (5) Europees economisch recht (7) Ethiek voor juristen (2)

semester Burgerlijk Ondernemingsrecht procesrecht (5) Europees economisch recht (7) Ethiek voor juristen (2) Studieschema Dubbelstudie Recht en studiejaar 2017 2018 (dit studieschema geldt voor studenten die in het studiejaar 2017 2018 starten met de dubbelstudie R&E) 1. Traject Accounting & Control tot de Straf

Nadere informatie

STUDIEGIDS PREMASTERPROGRAMMA ACCOUNTING & CONTROL

STUDIEGIDS PREMASTERPROGRAMMA ACCOUNTING & CONTROL Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde STUDIEGIDS PREMASTERPROGRAMMA ACCOUNTING & CONTROL Cursusjaar 2015-2016 Versie september 2015 2015 Vrije Universiteit, Amsterdam PREMASTERPROGRAMMA

Nadere informatie

STUDIEGIDS PREMASTERPROGRAMMA ACCOUNTING & CONTROL

STUDIEGIDS PREMASTERPROGRAMMA ACCOUNTING & CONTROL School of Business and Economics STUDIEGIDS PREMASTERPROGRAMMA ACCOUNTING & CONTROL Cursusjaar 2018-2019 2018 Vrije Universiteit, Amsterdam PREMASTERPROGRAMMA EN DOORSTROOMEISEN 2/6 Contents 1. Inleiding...

Nadere informatie

Overgangsregelingen Technische Planologie

Overgangsregelingen Technische Planologie faculteit ruimtelijke wetenschappen Overgangsregelingen Technische Planologie 2014 2015 Opgesteld en vastgesteld door de Examencommissie 10 februari 2015 2 1. Een nieuw programma vanaf 2015-2016 Wat verandert

Nadere informatie

1. Student is in volledig geslaagd voor het modeltraject eerste bachelor in de rechten

1. Student is in volledig geslaagd voor het modeltraject eerste bachelor in de rechten OVERGANGSMAATREGELEN BACHELOR IN DE RECHTEN (2018-2019) Eerste bachelor in de Rechten 1. Student is in 2017-2018 volledig geslaagd voor het modeltraject eerste bachelor in de rechten - De behaalde vakken

Nadere informatie

Accountancy: de vaardigheid om financiële transacties te verzamelen, classificeren, registreren en vervolgens de uitkomsten daarvan te interpreteren.

Accountancy: de vaardigheid om financiële transacties te verzamelen, classificeren, registreren en vervolgens de uitkomsten daarvan te interpreteren. Accountancy: de vaardigheid om financiële transacties te verzamelen, classificeren, registreren en vervolgens de uitkomsten daarvan te interpreteren. Opleidingen voor de ACCOUNTANCY MKB & FINANCE In deze

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING MASTER OF SCIENCE OPLEIDINGEN. Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB)

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING MASTER OF SCIENCE OPLEIDINGEN. Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) OER Masteropleidingen FEB 2008-2009 Inleiding ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING MASTER OF SCIENCE OPLEIDINGEN van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) STUDIEJAAR 2008-2009 OER Masteropleidingen FEB

Nadere informatie

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Faculteit der Rechtsgeleerdheid Onderwerp: Overgangsregelingen nav. onderwijsprogramma s 2010-2011 c.q. curriculumwijzigingen miv. 1 sept. 2010 bij de vier bachelor- en master-opleidingen: Rechtsgeleerdheid, Notarieel, Fiscaal en Criminologie

Nadere informatie

B. OPLEIDINGSSPECIFIEK DEEL VAN DE ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN

B. OPLEIDINGSSPECIFIEK DEEL VAN DE ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN B. OPLEIDINGSSPECIFIEK DEEL VAN DE ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING VAN DE MASTEROPLEIDING FILOSOFIE 120 EC (WIJSBEGEERTE VAN EEN BEPAALD WETENSCHAPSGEBIED) FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN 2016-2017 Deel

Nadere informatie

Overgangsregelingen Sociale Geografie en Planologie

Overgangsregelingen Sociale Geografie en Planologie faculteit ruimtelijke wetenschappen Overgangsregelingen Sociale Geografie en Planologie 2014-2015 Opgesteld en vastgesteld door de Examencommissie 10 februari 2015 2 1. Een nieuw programma vanaf 2015-2016

Nadere informatie

MSc Management van de Publieke Sector

MSc Management van de Publieke Sector MSc Management van de Publieke Sector September 2015 augustus 2016 Management van de Publieke Sector (MPS) Voor wie bedoeld? Het profiel van het programma De organisatie van het programma Het curriculum

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants,

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants, STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 23902 27 augustus 2013 Verordening op de praktijkopleidingen Het bestuur van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants

Nadere informatie

Studiejaar Model Onderwijs- en examenregeling (Bachelor)

Studiejaar Model Onderwijs- en examenregeling (Bachelor) Studiejaar 2017-2018 Model Onderwijs- en examenregeling (Bachelor) De model-oer is een hulpmiddel voor faculteiten bij het opstellen van de onderwijs- en examenregelingen. Ter bevordering van (het bewaken

Nadere informatie

B. OPLEIDINGSSPECIFIEK DEEL VAN DE ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN

B. OPLEIDINGSSPECIFIEK DEEL VAN DE ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN B. OPLEIDINGSSPECIFIEK DEEL VAN DE ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING VAN DE RESEARCHMASTEROPLEIDING GESCHIEDENIS FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN 2016-2017 Deel B: opleidingsspecifiek deel 1. Algemene bepalingen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 32 618 Wijziging van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en enige andere wetten in verband met de invoering van een verhoogd

Nadere informatie

Welkom! Examenvoorlichting november 2017

Welkom! Examenvoorlichting november 2017 Welkom! Examenvoorlichting 2017-2018 16 november 2017 Programma Welkom Voorstellen Leerwegen in het VMBO Niveau s in het MBO Beroepsgerichte examenprogramma s Opbouw examenprogramma en slaag- zak regeling

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 33050 15 juni 2018 Nadere voorschriften tot wijziging van de Nadere voorschriften praktijkopleidingen 2017 Het bestuur

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING BACHELOROPLEIDING TECHNISCHE INFORMATICA

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING BACHELOROPLEIDING TECHNISCHE INFORMATICA ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING BACHELOROPLEIDING TECHNISCHE INFORMATICA Onderwijs- en examenregeling zoals bedoeld in art. 7.13 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, voor de bacheloropleiding

Nadere informatie

sociaal NICEMOVE OPLEIDINGEN Liability maatschap Maliebaan 45 3581 CD Utrecht www.mbo-nicemove.nl nicemoveopleidingen@aol.com

sociaal NICEMOVE OPLEIDINGEN Liability maatschap Maliebaan 45 3581 CD Utrecht www.mbo-nicemove.nl nicemoveopleidingen@aol.com Examenprogramma vanaf 2016 VMBO Assistent juridisch hulpverlener MBO4 Crebonummer 79090 HBO AD Bachelor en Master HBO FINANCIEEL JURIDISCH HULPVERLENER Inclusief de BEROEPSGERICHTE VAKKEN opleiding mbo4

Nadere informatie

Zaaknummer : CBHO 2014/165 Rechter(s) : mrs. Olivier, Scholten-Hinloopen en Verheij Datum uitspraak : 14 januari 2015 Partijen : appellant en CBE

Zaaknummer : CBHO 2014/165 Rechter(s) : mrs. Olivier, Scholten-Hinloopen en Verheij Datum uitspraak : 14 januari 2015 Partijen : appellant en CBE Zaaknummer : CBHO 2014/165 Rechter(s) : mrs. Olivier, Scholten-Hinloopen en Verheij Datum uitspraak : 14 januari 2015 Partijen : appellant en CBE Hogeschool Utrecht Trefwoorden : aanvullend tentamen accreditatie

Nadere informatie