BASISNOTA BELEID SEKSUALITEIT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BASISNOTA BELEID SEKSUALITEIT"

Transcriptie

1 Aveleijn Grotestraat GW Borne BASISNOTA BELEID SEKSUALITEIT Onderwerp Beleid seksualiteit Internet K.v.K Telefoon Rabobank Telefax Postbank Ons kenmerk Pagina 1 van 1 Afdruk 21-sep-06 Auteur L. Roelvink Bestandsnaam Basisnota mei 2006 Aveleijn, Borne. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

2 I N H O U D S O P G A V E 1 DE VISIE VAN AVELEIJN Visie op seksualiteit Begrippenlijst 4 2 UITINGSVORMEN VAN LICHAAMS- EN SEKSUALITEITSBELEVING Lichaamsbeeld/Zelfbeeld Vriendschap en verliefdheid Relatievormen Vrijen Masturbatie Geslachtsgemeenschap Prostitutie Pornografie Problematische vormen van seksualiteit 8 3 ANTICONCEPTIE EN MOGELIJKE CONSEQUENTIES Voorbehoedmiddelen Sterilisatie Zwangerschap en ouderschap Geslachtsziekten 10 4 OMGANG EN VERZORGING Omgang en omgangsvormen tussen begeleider en cliënt Lichamelijke verzorging 11 5 VOORLICHTING EN PREVENTIE Seksuele voorlichting Preventie Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA) Weerbaarheid 14 6 VERANTWOORDELIJKHEDEN EN VAARDIGHEDEN VAN MEDEWERKERS 16 7 OUDERS, VERWANTEN EN (WETTELIJK)VERTEGENWOORDIGERS 17 Bijlagen * Protocol Seksueel Misbruik * Protocol Sterilisatie * Protocol Intieme handelingen op voorschrift van de arts, door medewerkers bij cliënten * Protocol Onterechte beschuldiging van een medewerker van seksueel misbruik cliënt * Protocol Als de dader van seksueel misbruik een cliënt is

3 3 van 17 1 DE VISIE VAN AVELEIJN Intelligent leven met een verstandelijke handicap. Aveleijn stemt de ondersteuning af op de basisbehoeften van de cliënt en daagt cliënten uit om tot optimale ontplooiing en zelfverwerkelijking te komen. Eigenheid en zelfstandigheid staan hierbij centraal. Aveleijn ondersteunt de cliënt bij het vinden van een leefomgeving die aansluit bij persoonlijke wensen met betrekking tot wonen en dag- en vrije tijdactiviteiten Cliënten van Aveleijn hebben (binnen de grenzen van hun persoonlijke mogelijkheden en talenten) zeggenschap over hun eigen leven in de samenleving. Ze dragen zelf verantwoordelijkheid en worden hierop aangesproken. Aveleijn ondersteunt volwaardig burgerschap van de cliënt (arbeid, inkomen, wonen, onderwijs, zorg etc.), ondermeer door de samenleving actief te benaderen. Aveleijn bevordert maatschappelijke saamhorigheid. Cliënten formuleren met ondersteuning van Aveleijn concrete doelen en evalueren regelmatig de resultaten en stellen zonodig bij. Aveleijn stimuleert informele ondersteuning (familie, vrienden etc.) en geeft professionele ondersteuning. Aveleijn is aanvullend op het sociale netwerk en streeft naar een optimale onafhankelijkheid van cliënten van de professionele ondersteuning Aveleijn is een dynamische organisatie waarbinnen alle belanghebbenden zich met elkaar verbonden voelen, respectvol met elkaar communiceren en elkaar open en oplossingsgericht bejegenen. Aveleijn werkt doorlopend aan verbeteringen en vernieuwingen en gaat daarbij uit van inzichten die voortvloeien uit de actuele stand van de wetenschap.

4 4 van Visie op seksualiteit Aveleijn stemt de ondersteuning af op de basisbehoeften van de cliënt en daagt cliënten uit om tot optimale ontplooiing en zelfverwerkelijking te komen. Eigenheid en zelfstandigheid staan hierbij centraal. Seksualiteit is een basisbehoefte en cliënten hebben het recht om zich hierin te ontplooien. Seksualiteit mag opgevat worden als een mogelijke verrijking van het leven, als kans om van jezelf en van een ander te genieten. Ieder mens is een seksueel wezen. Mensen met een verstandelijke handicap hebben seksuele mogelijkheden en, afhankelijk van hun ontwikkelingsniveau, beperkingen op dit gebied. Bij seksualiteit gaat het om affectie en tederheid, om intimiteit en erotiek, om lustbeleving door geslachtelijke omgang met jezelf en met anderen. Seksualiteit schept mogelijkheden om op eigen wijze man of vrouw te zijn en in samenzijn met anderen vriendschap, geluk en geborgenheid te ervaren. Aveleijn respecteert de individuele lichaamsbeleving en wensen inzake relatievorming en seksualiteit van cliënten voorzover deze niet strijdig zijn met de belangen van anderen, de cliënt niet schaden en passen binnen algemeen aanvaardbare maatschappelijke normen. 1.2 Begrippenlijst Seksualiteit Seksualiteit heeft vooral een lijfelijk accent. Intense aanraking, lijfelijk genot, genieten van jezelf, genieten van anderen, strelen, liefkozen, vrijen, met elkaar naar bed gaan, geslachtsgemeenschap en klaarkomen. Met of zonder relatie, niet gebonden aan seksuele voorkeur, huidskleur, sekse, religie of handicap. Intimiteit Bij intimiteit beleef je genoegen aan het vertrouwd dichtbij iemand zijn, al of niet fysiek. Een intens contact tussen twee mensen, gezamenlijkheid. Wederzijds vertrouwen en warmte. Lijfelijkheid op momenten dat emoties erom vragen. Men laat de ander toe op plaatsen waar niet iedereen mag komen: in zijn privacy, huis, hobby s en binnenwereld. Men raakt elkaar vrijer aan dan in het algemeen gebruikelijk is. Erotiek Erotiek is het overgangsgebied tussen intimiteit en seksualiteit. De lichamelijke aantrekkingskracht staat centraal. Erotiek is de kunst van het verleiden. Door het uitdagen kan een intieme situatie, in sfeer en omgang, seksueel geladen worden. Betrokkenen zijn zowel geestelijk als lichamelijk nieuwsgierig naar elkaar. Er hoeft geen gevolg te worden gegeven aan verdergaand seksueel contact.

5 5 van 17 2 UITINGSVORMEN VAN LICHAAMS- EN SEKSUALITEITSBELEVING 2.1 Lichaamsbeeld/Zelfbeeld Het lichaamsbeeld is het beeld dat de cliënt heeft van zijn eigen lichaam. Hoe ziet het eigen lichaam eruit, weet de cliënt de onderdelen van zijn lichaam te benoemen? Weet hij de functies van deze onderdelen te benoemen? Wat vindt de cliënt van zijn eigen lichaam? Het zelfbeeld is het beeld, de innerlijke voorstelling, die je hebt van jezelf. Hoe denk je over jezelf? Wat zijn je mogelijkheden, verlangens en voorkeuren? Het beeld dat mensen van zichzelf hebben wordt, meestal nauwelijks bewust, beïnvloed door het beeld dat de omgeving van hen heeft. In het kader van de voorlichting is het belangrijk om te weten welk lichaamsbeeld en zelfbeeld de cliënt heeft. Is de kennis hierover toereikend? De cliënt heeft recht op de juiste kennis. Hier begint de seksuele voorlichting. Medewerkers hebben t.a.v. de seksuele voorlichting een ondersteunende taak. 2.2 Vriendschap en verliefdheid Waar mensen met elkaar omgaan, kunnen vriendschap en verliefdheid ontstaan. Dit heeft leuke kanten maar kan soms ook problemen geven. Het uitgangspunt is, dat de cliënt zelf bepaalt met wie hij vriendschappen sluit. Hierbij kan sprake zijn van vriendschap en verliefdheid zonder een vaste relatie. Medewerkers betuttelen hierbij niet. Naast het plezier en genieten van de leuke dingen, heeft de cliënt er ook recht op om zelf met vallen en opstaan te leren welke vriendschappen hij wenst. Aveleijn is verantwoordelijk voor de begeleiding van (verdergaande) relaties van cliënten. Medewerkers kunnen een ondersteunende rol hebben als cliënten te maken krijgen met de leuke en verwarrende kanten van verliefdheden en vriendschappen. Zij maken zaken rondom vriendschap en verliefdheid bespreekbaar op een wijze die aansluit bij de beleving van de cliënt. Zij zijn zich ervan bewust dat in de begeleiding de beleving en de waarden en normen van de cliënt centraal staan.

6 6 van Relatievormen Alle relatievormen die we in onze maatschappij kennen, kunnen ook in het leven van mensen met een verstandelijke handicap voorkomen. Cliënten zijn vrij in het kiezen van een relatie, mits er sprake is van gelijkwaardigheid en een bewuste instemming van beiden. Cliënten kunnen seksuele relaties hebben met personen van hetzelfde geslacht. Zij kunnen er voor kiezen in een vaste relatie te gaan samenwonen of te gaan trouwen. Cliënten kunnen er voor kiezen wisselende relaties te hebben, waarbij van de begeleiding extra alertheid is vereist vanwege het risico van misbruik en besmetting. Deze situaties vragen voor wat betreft de begeleiding hiervan extra overleg. 2.4 Vrijen Onder vrijen verstaan we: lichamelijke contact op eigen initiatief en volgens eigen wil van beide cliënten. Vrijen is ruimer dan geslachtsgemeenschap en kan bestaan uit erotiserend strelen, zoenen of tongzoenen. Cliënten bepalen zelf of ze vrijen en met wie, mits er sprake is van bewuste instemming van beiden. Er dient altijd een vorm van wederzijdsheid en veilig voelen aan ten grondslag te liggen. Cliënten vrijen niet in het bijzijn van anderen, men moet ieders privacy en grenzen respecteren. Medewerkers en cliënten vrijen niet met elkaar. 2.5 Masturbatie Onder masturbatie wordt verstaan het strelen, bevoelen, masseren van de penis of de vagina (clitoris) waarbij het seksuele lustgevoel gestimuleerd wordt. Masturbatie kan een orgasme tot gevolg hebben. Op masturbatie rust vaak een taboe. Ook voor mensen met een verstandelijke handicap is het een belangrijke en veel voorkomende belevingsvorm. Masturbatie wordt gezien als een geaccepteerde vorm van seksualiteit. Er kan individueel of in gesprekgroepjes aandacht worden besteed aan masturbatie in de vorm van voorlichting. Er mag niet door cliënten in het openbaar gemasturbeerd worden. Medewerkers mogen cliënten met behulp van voorlichtingsmaterialen leren hoe er gemasturbeerd kan worden. Er mag geen sprake zijn van het aanraken van de geslachtsdelen en het masturberen van de geslachtsdelen. Medewerkers mogen niet aanwezig zijn tijdens masturbatie van cliënten. Medewerkers masturberen niet in het bijzijn van cliënten.

7 7 van Geslachtsgemeenschap Onder geslachtsgemeenschap wordt verstaan het inbrengen van de penis in de vagina of anus. Ook vormen van orale seks vallen hieronder. Op geslachtsgemeenschap tussen mensen met een verstandelijke handicap rust vaak een taboe. In het algemeen is het hanteren van een relatie voor veel cliënten niet gemakkelijk. Voor begeleiders is het belangrijk de goede begeleiding te geven. Van belang is dat de cliënt op de hoogte wordt gebracht van de gezondheidsrisico s van geslachtsgemeenschap (bijvoorbeeld seksueel overdraagbare aandoeningen). Cliënten mogen zelf bepalen met wie zij geslachtsgemeenschap hebben, mits er sprake is van bewuste instemming van beiden en er geen sprake is van grove machtsongelijkheid. Medewerkers dienen geslachtsgemeenschap te ontraden als de cliënt zich onvoldoende bewust is van de mogelijke ongewenste gevolgen hiervan (bijvoorbeeld: als geslachtsgemeenschap leidt tot problemen, zoals het verergeren van psychiatrische symptomen). Cliënten die problemen hebben opgedaan rond seksualiteit (bijvoorbeeld: seksueel misbruik), kan men geslachtsgemeenschap beter ontraden, zolang zij niet eerst geleerd hebben om hierin grenzen te herkennen. Geslachtsgemeenschap in het bijzijn van anderen is niet toegestaan. Medewerkers en cliënten hebben geen geslachtsgemeenschap met elkaar. Cliënten die problemen hebben opgedaan op het gebied van seksualiteit vragen extra aandacht. 2.7 Prostitutie Onder prostitutie wordt verstaan, dat man of vrouw zich tegen betaling beschikbaar stelt om aan de seksuele behoeften van anderen te voldoen. Mensen met een verstandelijke handicap kunnen gebruik maken van prostituees. Cliënten van Aveleijn laten zich niet prostitueren. Het is belangrijk om na te gaan waarom een cliënt kiest voor bezoek aan een prostituee. Binnen het kader van de O & O planbespreking wordt in deze situaties altijd overleg gepleegd met een gedragskundige. Niet iedere cliënt kan deze vorm van seksualiteit aan. Prostitutiebezoek wordt door de cliënt zelf betaald. Bij het gebruik maken van prostitutie of alternatieve relatiebemiddeling is seksualiteit per definitie gericht op lustbeleving. De cliënt dient goed begeleid te worden met het oog op het hebben van te hoge verwachtingen.

8 8 van Pornografie Pornografie is een verzamelnaam voor zinnenprikkelende lectuur, film, muziek, tekeningen, enz. De inhoud is (sterk) prikkelend met als doel om de seksuele gevoelens te stimuleren. Bij softporno is er geen of slechts een geringe prikkeling, vaak zijn geslachtsdelen niet volledig zichtbaar. Bij harde porno, welke gericht is op sterke stimulatie van de seksuele gevoelens zijn geslachtsdelen en de geslachtsdaad volledig in beeld. Aveleijn voert een ontmoedigingsbeleid ten aanzien van pornografie. Mensen met een verstandelijke handicap die in het dagelijkse leven hiermee in aanraking komen, lopen het gevaar dat zij pornografie gemakkelijk als realiteit opvatten en zij hun gedrag op deze vermeende realiteit gaan afstemmen. Iedere vorm van pornografie dient in de eigen ruimte van de cliënt bekeken te worden. Medewerkers en cliënten kijken niet samen naar pornofilms, tenzij dit vanuit het overbrengen van normen en waarden wenselijk wordt geacht. Dit wordt altijd vastgelegd in het O & O plan. Ook in onze samenleving zijn er verschillende mogelijkheden om met pornografie in aanraking te komen, zoals tijdschriften, televisieprogramma s, pornofilms (soft en harde porno). Medewerkers moeten daarom in begeleiding van cliënten, die gebruik maken van pornografie, vooral wijzen op het waarheids gehalte van dit materiaal. 2.9 Problematische vormen van seksualiteit Naast min of meer geaccepteerde vormen van seksualiteits- en lichaamsbeleving, kunnen zich ook probleemsituaties voordoen. We spreken van probleemsituaties als maatschappelijke algemeen aanvaardbare grenzen overschreden worden en/of er sprake is van schade voor betrokkenen. Het gaat ondermeer om het volgende: - zich laten prostitueren - exhibitionisme - pedofilie, pedoseksuele handelingen of het bekijken van pornografisch materiaal met kinderen - seksuele intimidatie - grof taalgebruik - openlijke masturbatie - aanranding - verkrachting - seksueel sadisme - seksueel masochisme - seks met dieren - wurgseks - dwangmatige masturbatie - zelfverwonding door middel van masturbatie of andere vormen van seksuele stimulatie Bij deze bijzondere situaties raadpleegt men altijd (externe) deskundigen.

9 9 van 17 3 ANTICONCEPTIE EN MOGELIJKE CONSEQUENTIES 3.1 Voorbehoedmiddelen Wanneer een cliënt bij Aveleijn in zorg komt zal er ook gesproken worden over seksualiteit en eventuele anticonceptie. Niet alle voorbehoedmiddelen zijn geschikt voor mensen met een verstandelijke handicap. Welk middel het meest geschikt is, is afhankelijk van het inzicht en de vaardigheden van de cliënt. Het is zowel voor Aveleijn als voor de cliënt van belang om helderheid te hebben wie er verantwoordelijk is voor het gebruik van voorbehoedmiddelen. Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid voor beslissingen inzake anticonceptie bij de cliënt, indien hij hiertoe in staat is, en/of diens vertegenwoordiger. De verantwoordelijkheid voor de voorlichting over het gebruik van voorbehoedmiddelen ligt bij de begeleiding. In voorlichting over voorbehoedmiddelen wordt verteld hoe en waar de cliënt aan voorbehoedmiddelen kan komen. De meest gebruikte voorbehoedmiddelen zijn: de pil, de prikpil en het condoom. Welke voorbehoedmiddelen de cliënt gebruikt, wordt bepaald door de cliënt, waar nodig op advies van de huisarts en in samenspraak met de begeleider en zo mogelijk de vertegenwoordiger. Voorbehoedmiddelen mogen door cliënten zelfstandig gekocht worden, tenzij dit uit het oogpunt van de begeleiding niet is gewenst. Wanneer een cliënt weigert voorbehoedmiddelen te gebruiken, worden de risico s daarvan door de begeleiding ingeschat en in het dossier vastgelegd. De vertegenwoordiger wordt hiervan in kennis gesteld. Medewerkers maken cliënten attent op het belang van condoomgebruik in verband met de gevaren van seksueel overdraagbare aandoeningen en het risico van ongewenste zwangerschap. Indien nodig verlangt Aveleijn preventieve maatregelen. Wanneer sterilisatie wordt overwogen, wordt gehandeld volgens het betreffende protocol. Medewerkers grijpen in als er sprake is van onverantwoorde situaties (bijvoorbeeld kans op HIV, hepatitis B, zwangerschap). 3.2 Sterilisatie Sterilisatie is een definitieve ingreep. Mensen kunnen geen kinderen meer krijgen of verwekken. Het wel of niet nemen van een besluit tot sterilisatie moet goed afgewogen worden. Aveleijn heeft in deze een apart protocol ontwikkeld.

10 10 van Zwangerschap en ouderschap Avelijn hanteert de norm, dat ieder kind recht heeft op ouders, die zelf goede zorg en opvoeding kunnen bieden. Mensen met een verstandelijke handicap ondervinden hierin beperkingen. Voor Aveleijn is de kwaliteit van zorg en opvoeding van het kind maatgevend voor begeleiding van cliënten bij zwangerschapsvraagstukken. Als er zich een vraag aandient met betrekking tot zwangerschap, wordt dit altijd overlegd met de cliënt en diens vertegenwoordiger en de gedragskundige. Eventueel wordt er advies ingewonnen bij (externe) deskundigen. Wanneer een cliënt zwanger is vormt dat geen reden de zorg- en dienstverleningsovereenkomst wegens Aveleijn te beëindigen. Beslissingen over het al dan niet uitdragen van een zwangerschap worden genomen door de cliënt en de vertegenwoordiger. Aveleijn geeft in dit beslissingsproces ondersteuning waarbij de in deze nota verwoorde visie als kader dient. Wanneer een cliënt van Aveleijn een kind krijgt, zal Aveleijn desgewenst beschikbaar zijn voor het bieden van zorg aan ouder(s) en kind. 3.4 Geslachtsziekten Preventie bij seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) is gedeeltelijk een kwestie van goede voorlichting. Geslachtsziekten zijn besmettelijk en dienen voorkomen te worden. Bij sommige geslachtsziekten (mits men er op tijd bij is) is genezen mogelijk. Ook hebben we de laatste jaren meer te maken met de ziekte AIDS. De verantwoordelijkheid van voorlichting over SOA ligt bij de begeleiding. De verantwoordelijkheid voor de signalering ligt bij de cliënt en de begeleiding. De verantwoordelijkheid voor de behandeling van geslachtsziekten ligt bij de (huis)arts. Van medewerkers die besmet zijn, wordt verwacht dat zij dat melden bij de leidinggevende.

11 11 van 17 4 OMGANG EN VERZORGING In het contact tussen een cliënt en een medewerker dient ruimte te zijn voor het uiten van genegenheid. Een respectvolle omgang met elkaar op basis van vertrouwen, biedt een groeibevorderend klimaat. Cliënten en medewerkers raken elkaar ook aan om uitdrukking te geven aan deze verbondenheid. Het aanraken van cliënten is daarmee echter nog geen vanzelfsprekendheid. Een goede interpretatie van het afstand-nabijheid principe door medewerkers, afgestemd op de behoeften van de cliënt, is onmisbaar. Dat is niet altijd gemakkelijk, je leert het niet uit boekjes. Dit heeft alles te maken met de professionele houding van de medewerker. 4.1 Omgang en omgangsvormen tussen begeleider en cliënt Lichamelijk contact is voor sommige cliënten soms de enige contactvorm waarmee zij kunnen communiceren. Begeleiders weten dit op juiste waarde in te schatten en te vertalen in hun omgang en handelen. Begeleiders mogen niet bij een cliënt in bed liggen. Wel kan het uit het oogpunt van begeleiding nodig zijn dat een begeleider de nacht doorbrengt op de kamer van de cliënt. Dit dient altijd, vooraf, besproken en gemeld te zijn bij de clustermanager. Medewerkers en cliënten gaan niet samen naar de sauna. Medewerkers (en cliënten) dragen geen aanstootgevende kleding. 4.2 Lichamelijke verzorging Veel mensen met een verstandelijke handicap kunnen zichzelf niet of maar gedeeltelijk verzorgen en zijn daarvoor van anderen afhankelijk. Het is belangrijk dat medewerkers zich ervan bewust zijn, dat de wijze waarop zij een cliënt verzorgen en daarbij aanraken medebepalend zal zijn voor de lichaamsbeleving van de cliënt. Lichamelijke verzorging wordt afgestemd op de individuele hulpvraag van de cliënt. Cliënten kunnen seksueel getinte gevoelens ervaren door aanrakingen van medewerkers. Medewerkers kunnen eveneens seksueel getinte gevoelens ervaren tijdens de verzorging van cliënten. Het is van belang zich hiervan bewust te zijn en eventueel deze gevoelens bespreekbaar te maken met de directe collega s. Medewerkers mogen er nooit op uit zijn deze gevoelens op te wekken. Ten aanzien van lichamelijke verzorging dient in een individueel O & O plan allereerst vastgesteld te worden, wat een cliënt zelf kan, waarbij en waartoe hij hulp nodig heeft en wie deze hulp geeft. Bij deze vaststelling moet rekening gehouden worden met de (soms specifieke culturele of religieuze) normen van thuismilieu.

12 12 van 17 Het inbrengen van vaginale en anale tabletten of zalf is een geprotocolleerde handeling en dient ook als zodanig gehanteerd te worden. Hiervoor is een apart protocol beschikbaar. Afspraken rondom lichamelijke verzorging worden inzichtelijk gemaakt voor cliënten en opgenomen in het O &O plan. Met het oog op de privacy van cliënten worden de volgende uitgangspunten gehanteerd: - Er wordt met de deur dicht gewassen en aangekleed bij voorkeur in eigen kamer of badkamer. - Als er meerdere mensen samenwonen, wordt er niet naakt over de gang gelopen. - Bij toiletbezoek wordt de deur dicht gedaan. - Cliënten en medewerkers kloppen op de kamerdeur als ze bij een andere cliënt op bezoek gaan of iets willen vragen. Indien mogelijk worden deze uitgangspunten besproken met de cliënt.

13 13 van 17 5 VOORLICHTING EN PREVENTIE Uit onderzoek is gebleken, dat voorlichting en preventie effectief zijn, wanneer deze worden ingepast in het dagelijkse leven. Dat betekent, dat medewerkers ervoor moeten zorgen, dat seksualiteit geen bijzonder en geïsoleerd is, maar dat daarover in alle openheid kan worden gesproken en dat er een uitnodigende sfeer heerst om vragen te durven en kunnen stellen. 5.1 Seksuele voorlichting Het geven van seksuele voorlichting aan cliënten is een verantwoordelijkheid van vertegenwoordigers en medewerkers van Aveleijn. Voor elke cliënt wordt het seksualiteit binnen het O&O plan aan de orde gesteld. Seksuele voorlichting behoort tot het takenpakket van de begeleiders en assistent begeleiders. Zij hebben hiervoor een basistraining gehad. Steeds moet bekend zijn waar en wanneer een begeleider voorlichting geeft. Inhoud en vorm worden vooraf besproken. Het kan soms noodzakelijk zijn voorlichting door meer personen te laten geven. Soms ook is het nodig om voorlichting te laten geven door personen van buiten Aveleijn De begeleider kan aangeven zich vanwege persoonlijke/ principiële redenen niet in staat te achten voorlichting te geven. De clustermanager beoordeelt dit en is er voor verantwoordelijk dat de noodzakelijke voorlichting eventueel door een andere medewerker wordt gegeven. Voorlichting kan individueel of in groepsverband gegeven worden. Seksuele voorlichting dient zich niet alleen te richten op de kennis (technische) aspecten van seksualiteit, maar ook op de gedrags- en emotionele aspecten ervan evenals over de vaardigheden hierin van de cliënt. De inhoud van de voorlichting zal in relatie tot de leeftijd en niveau van de cliënten verschillen. In het algemeen is herhaling daarbij belangrijk. Bij voorlichting gaat het niet alleen om de uitleg van allerlei lichaamsfuncties, maar vooral om het overbrengen van waarden en normen met betrekking tot seksualiteit. De volgende thema s kunnen bij seksuele voorlichting aan de orde komen, afgestemd op de hulpvraag van de cliënt: - bewustwording van eigen lichaam en lichaamsverandering - verschillen tussen man en vrouw - stimuleren van positieve lichaamsbeleving (wat is fijn en niet fijn) - uitleg van woorden rondom seksualiteit - vriendschap - verliefdheid - het verschil tussen vrijen en geslachtsgemeenschap - technische voorlichting over geslachtsgemeenschap - emotionele belevingen van vrijen en geslachtsgemeenschap - masturbatie

14 14 van 17 - bespreekbaar maken van mogelijkheden en consequenties van: * sterilisatie * anticonceptie * prostitutie - diverse soorten van seksualiteit, zoals heteroseksualiteit, homoseksualiteit, pedofilie, enz. - begeleiding van seksuele relaties - wanneer vrij je wel en wanneer vrij je niet - aandacht aan het bestaan van seksueel geweld/misbruik - grenzen kennen en aangeven - geslachtsziekten 5.2 Preventie Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA) In deze paragraaf wordt nog eens extra aandacht gevestigd op het belang van preventieve maatregelen, wanneer cliënten seksuele contacten aangaan, om te voorkomen dat zij een geslachtsziekte oplopen of besmet worden met het AIDS virus. De voorlichting over SOA wordt gegeven door de begeleiding. Begeleiders hebben daartoe voldoende kennis van zaken. De preventie van SOA is de verantwoordelijkheid van de cliënt. In de voorlichting komen de volgende thema s aan de orde: - hoe kun je SOA of AIDS en Hepatitis B oplopen - hoe zijn SOA of AIDS en Hepatitis B te voorkomen (veilig vrijen) - hygiëne - het herkennen van SOA, AIDS en Hepatitis B - wat te doen bij vragen en twijfels De behandeling van SOA, AIDS of Hepatitis B is de verantwoordelijkheid van de (huis)arts of GGD Twente. 5.3 Weerbaarheid Op een goede manier opkomen voor jezelf is ook voor mensen met een verstandelijke handicap van groot belang. Zij vormen doorgaans binnen onze samenleving een kwetsbare groep, in het algemeen, maar meer specifiek ten aanzien van seksueel misbruik. Het is belangrijk dat mensen met een verstandelijke handicap zich bewust zijn van hun eigen behoeften, leren hoe hiermee om te gaan en in staat zijn grenzen voor zichzelf en naar anderen te stellen. Veel cliënten zijn echter niet weerbaar en het is geen eenvoudige opdracht hun weerbaarheid te vergroten. Toch is het belangrijk, omdat door een gebrekkige weerbaarheid de kans op seksueel geweld of misbruik toe kan nemen.

15 15 van 17 Het weerbaar maken van de cliënten wordt gedaan door medewerkers en vertegenwoordigers; het loopt als een rode draad door de dagelijkse begeleiding heen. Het is goed om attent te zijn op de kwetsbaarheid van de cliënten. Soms is het nodig dat cliënten een aparte weerbaarheidtraining volgen. Daarbij komen de volgende thema s aan de orde: - Je lichaam is van jou, jij bepaalt door wie, wanneer en hoe je aangeraakt wordt - Leren onderscheid te maken tussen fijne, vervelende en verwarrende aanrakingen - Wat vertel je wel en wat vertel je niet over seksualiteit - Rolgedrag van mannen en vrouwen - Wat doe je als je grenzen overschreden worden - Zelfverdediging - Nee leren zeggen - Welke waarden en normen heeft de cliënt? - Risico s leren inschatten - Leren eigen keuzes te maken - Leren behoeften en verlangens kenbaar te maken - Contacten leggen - Wie is wel en wie is niet te vertrouwen - Informatie over seksueel misbruik

16 16 van 17 6 VERANTWOORDELIJKHEDEN EN VAARDIGHEDEN VAN MEDEWERKERS Een duidelijk beleid met betrekking tot seksualiteit van mensen met een verstandelijke handicap maakt helder waar individuele verantwoordelijkheden beginnen en eindigen. Beleid moet een ondersteunende werking hebben voor medewerkers. Aveleijn heeft beleid ten aanzien van seksualiteit vastgelegd in deze beleidsnota Seksualiteit en aantal specifieke protocollen. Seksualiteitsvraagstukken van cliënten vallen onder bijzonder privacy gevoelige zaken en kunnen alleen met toestemming van de cliënt met derden besproken worden. Overigens wordt hierbij altijd recht gedaan aan de belangen van vertegenwoordigers, zoals deze bij Wet zijn bepaald en/of voortvloeien uit de zorg- en dienstverleningsovereenkomst. Medewerkers zijn zich bewust van hun eigen waarden en normen ten aanzien van seksualiteit en kunnen seksualiteit bespreekbaar maken bij mensen met een verstandelijke handicap en daarover met collega s praten. Zij kunnen seksueel geweld/ misbruik signaleren. Het is belangrijk dat medewerkers zichzelf goed kennen, zij geven namelijk een stukje van zichzelf door in de ontmoeting met cliënten. Rondom seksualiteit bestaan vaak uitgesproken normen en waarden, vaak ook taboes. Het is een optelsom van invloeden uit cultuur en opvoeding. Eigen normen en waarden zijn vaak niet beter of slechter dan die van de ander. Als we de attitude van medewerkers toespitsen op het gebied van seksualiteit en intimiteit, is het van groot belang dat zij persoonlijke ruimte en sfeer ervaren in de werksituatie. Een sfeer waarin persoonlijke gedachten en gevoelens kunnen worden uitgewisseld op basis van wederzijds vertrouwen en respect. Normen en waarden moeten zo worden gehanteerd dat ze voldoende richting geven aan het handelen, zodat er standvastig kan worden opgetreden; tegelijkertijd moet er voldoende flexibiliteit zijn om te kunnen veranderen als ze niet meer voldoen. Soms nemen begeleiders taken van elkaar over bijvoorbeeld omdat, met alle respect, sommige zaken niet in overeenstemming kunnen worden gebracht met persoonlijke opvattingen. Het is de expliciete taak van de clustermanager hiermee op prudente wijze om te gaan.

17 17 van 17 7 OUDERS, VERWANTEN EN (WETTELIJK)VERTEGENWOORDIGERS Ouders en (wettelijk)vertegenwoordigers worden betrokken bij de zorg aan hun verwant. Zij krijgen ook te maken met vraagstukken rondom seksualiteit en worden ook hieromtrent geïnformeerd en betrokken bij de begeleidingsvragen. Cliënten hebben het recht seksualiteit en intimiteit op eigen wijze te beleven. Soms is het gewenst terughoudend te zijn in het informeren van ouders omdat dat op gespannen voet staat met de privacy van de cliënt. Daardoor kunnen dilemma s ontstaan. Het uitgangspunt van Aveleijn is om in dialoog tot een verheldering en oplossing te komen van eventuele verschillen van inzicht. Het belang van de cliënt staat daarbij altijd voorop.

Persoonlijk Plan Aandachtspunten omgangsvormen, verzorging, lichaamsbeleving, weerbaarheid relaties en seksualiteit

Persoonlijk Plan Aandachtspunten omgangsvormen, verzorging, lichaamsbeleving, weerbaarheid relaties en seksualiteit Persoonlijk Plan Aandachtspunten omgangsvormen, verzorging, lichaamsbeleving, weerbaarheid relaties en seksualiteit Het is belangrijk dat de begeleiding rond omgangsvormen, weerbaarheid en seksualiteit

Nadere informatie

Of niet? Dat moet kunnen! Houding, afspraken en grenzen op het gebied van seksualiteit, relaties en lichaamsbeleving van cliënten

Of niet? Dat moet kunnen! Houding, afspraken en grenzen op het gebied van seksualiteit, relaties en lichaamsbeleving van cliënten Dat moet kunnen! Of niet? Houding, afspraken en grenzen op het gebied van seksualiteit, relaties en lichaamsbeleving van cliënten Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden- en Noord-Limburg (PSW) Aan de

Nadere informatie

BELEIDSVISIE SEKSUALITEIT HOMEVIL. Inleiding

BELEIDSVISIE SEKSUALITEIT HOMEVIL. Inleiding BELEIDSVISIE SEKSUALITEIT HOMEVIL Inleiding Verliefdheid, liefde, seksualiteit: algemeen menselijke gevoelens waar we ook in onze zorg voor volwassenen met een verstandelijke handicap mee worden geconfronteerd.

Nadere informatie

Seksualiteit en seksuele ontwikkeling

Seksualiteit en seksuele ontwikkeling Seksualiteit en seksuele ontwikkeling Platform Smith Magenis syndroom 15 november 2014 - Leusden Yvonne Stoots Vanmiddag Seksualiteit Seksuele ontwikkeling Begeleiding bij seksuele ontwikkeling Seksualiteit

Nadere informatie

Relaties en seksualiteit

Relaties en seksualiteit Seksualiteit ontwikkelt zich vanaf de geboorte en is een wezenlijk onderdeel van het mens-zijn gedurende het hele leven. Seksualiteit wordt geuit en ervaren in gevoelens, gedachten, opvattingen, rollen

Nadere informatie

Lessen en leerdoelen Kriebels in je buik

Lessen en leerdoelen Kriebels in je buik Lessen en leerdoelen Kriebels in je buik Groep 1 Les 1: Wie ben ik De leerlingen kennen hun eigen lichaam De leerlingen krijgen inzicht in de overeenkomsten en verschillen in lichaamskenmerken De leerlingen

Nadere informatie

Seksuele gezondheid in Nederland 2017

Seksuele gezondheid in Nederland 2017 Seksuele gezondheid in Nederland 2017 Samenvatting Seksuele gezondheid in Nederland 2017 is een grootschalig representatief onderzoek naar de seksuele gezondheid van volwassenen van 18 tot 80 jaar in Nederland.

Nadere informatie

Doelen relationele vorming

Doelen relationele vorming Doelen relationele vorming RV 1 Kinderen hebben vertrouwen in zichzelf RV 1.1. Ontdekken dat ieder uniek is. RV 1.2. Zich bewust worden van hun eigen kwetsbaarheid en ermee kunnen omgaan. RV 1.3. Eigen

Nadere informatie

Visie relaties en seksualiteit in het PVT Salto. Stelenseweg 19 B-2440 Geel. tel +32-(0)14-57 90 76 fax +32-(0)14-58 04 48

Visie relaties en seksualiteit in het PVT Salto. Stelenseweg 19 B-2440 Geel. tel +32-(0)14-57 90 76 fax +32-(0)14-58 04 48 Stelenseweg 19 B-2440 Geel tel +32-(0)14-57 90 76 fax +32-(0)14-58 04 48 info@opzgeel.be www.opzgeel.be Visie relaties en seksualiteit in het PVT Salto Visie relaties en seksualiteit in het PVT Salto

Nadere informatie

e-book SEKSHULP Te snel klaarkomen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog

e-book SEKSHULP Te snel klaarkomen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog e-book SEKSHULP Te snel klaarkomen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog Dit e-book is onderdeel van de serie Sekshulp geschreven door dr. Debby de Haas, arts-seksuoloog NVVS. In haar ervaring zijn er vele

Nadere informatie

Seksueel grensoverschrijdend gedrag: wat is normaal?

Seksueel grensoverschrijdend gedrag: wat is normaal? Seksueel grensoverschrijdend gedrag: wat is normaal? Congres Seks over de grens 26 januari 2009 Lou Repetur en Kristin Janssens (MOVISIE) Inhoud 1. Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag? Opvattingen

Nadere informatie

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com Invloed van autisme op relaties en seksualiteit Sylvie Carette Autisme Centraal 23 februari 2010 Overzicht Invloed van autisme op seksualiteit Seksualiteitsprofiel volwassenen met AS (Hénault enattwood)

Nadere informatie

SEKSUEEL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG in en om de school. Oka Storms Ben Serkei

SEKSUEEL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG in en om de school. Oka Storms Ben Serkei SEKSUEEL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG in en om de school Oka Storms Ben Serkei Wat gaan we doen? * Achtergronden seksualiteit * Invloed beeldcultuur en gevolgen * Oefening Wat is grensoverschrijdend? * Seksueel

Nadere informatie

Richtlijn JGZ-richtlijn Seksuele ontwikkeling

Richtlijn JGZ-richtlijn Seksuele ontwikkeling Richtlijn JGZ-richtlijn Seksuele ontwikkeling 5. Determinanten van seksuele gezondheid-aanbevelingen Om kinderen en jongeren te kunnen ondersteunen in hun seksuele ontwikkeling is het van belang om de

Nadere informatie

3VRAAGT. 20 mei 2019 Auteur: Lotte Kamphuis SEKSUELE VOORLICHTING

3VRAAGT. 20 mei 2019 Auteur: Lotte Kamphuis SEKSUELE VOORLICHTING 3VRAAGT 20 mei 2019 Auteur: Lotte Kamphuis SEKSUELE VOORLICHTING Samenvatting Zwangerschap hier, soa daar. Seksuele voorlichting kan een stuk leuker vinden jongeren Een toets over de geslachtsorganen,

Nadere informatie

Doelenlijst Relationele Vorming in de Basisschool in combinatie met de IK-zinnen

Doelenlijst Relationele Vorming in de Basisschool in combinatie met de IK-zinnen Doelenlijst Relationele Vorming in de Basisschool in combinatie met de IK-zinnen RV 1 Kinderen hebben vertrouwen in zichzelf. RV1.1 RV1.2 RV1.3 RV1.4 Ontdekken dat iedereen uniek is. Ik heb door dat iedereen

Nadere informatie

DE SEKSUELE LEVENSLOOP

DE SEKSUELE LEVENSLOOP DE SEKSEE EVENSOOP Aart Beekman Polikliniek Psychosomatische gynaecologie en Seksuologie Keuzevak seksuologie 2008-2009 Psycho-seksuele anamnese Invloed van de persoonlijke geschiedenis op seksuele betekenisgeving

Nadere informatie

Beleidsnotitie intimiteit en seksualiteit. - Gedragscode medewerkers. - Richtlijn Omgangsvormen SGL. - Huisregels WBC en AC. - Agressiebeleidsplan

Beleidsnotitie intimiteit en seksualiteit. - Gedragscode medewerkers. - Richtlijn Omgangsvormen SGL. - Huisregels WBC en AC. - Agressiebeleidsplan Titel Beleidsnotitie intimiteit en seksualiteit Samenhang met andere documenten - Gedragscode medewerkers - Richtlijn Omgangsvormen SGL - Huisregels WBC en AC - Agressiebeleidsplan - Beleidsnotitie Privacy

Nadere informatie

Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening

Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening Op de polikliniek van het Universitair Kinderziekenhuis St Radboud ziekenhuis willen wij je met deze folder informatie geven over seksualiteit

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Tabel 1a. Ervaring met verschillende vormen van seksueel gedrag naar leeftijd leeftijd eerste 12 tot 15 (%) 18 tot 21 (%) 15 tot 18 (%)

Tabel 1a. Ervaring met verschillende vormen van seksueel gedrag naar leeftijd leeftijd eerste 12 tot 15 (%) 18 tot 21 (%) 15 tot 18 (%) Factsheet Seks onder je 25 e In 4901 jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 25 jaar hebben deelgenomen aan het onderzoek Seks onder je 25 e. Overal waar in dit factsheet een vergelijking wordt gemaakt

Nadere informatie

Lichaamstaal en sekspraat. Leonora van der Beek en Esther Keller

Lichaamstaal en sekspraat. Leonora van der Beek en Esther Keller Lichaamstaal en sekspraat Leonora van der Beek en Esther Keller Even voorstellen Leonora van der Beek Communicatiedeskundige Kentalis, regio west, Zoetermeer Werkzaam binnen de doelgroep Communicatief

Nadere informatie

Aveleijn ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid. Leven vol betekenis

Aveleijn ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid. Leven vol betekenis Aveleijn ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid. Leven vol betekenis We gaan uit van eigen kracht, eigen keuzes en eigen mogelijkheden. 02 Aveleijn Inhoud Missie

Nadere informatie

Gelieve deze vragen te beantwoorden vooraleer de vragenlijst in te vullen. Indien u nee antwoordt op vraag 1, hoeft u geen vragenlijst invullen

Gelieve deze vragen te beantwoorden vooraleer de vragenlijst in te vullen. Indien u nee antwoordt op vraag 1, hoeft u geen vragenlijst invullen BIJLAGE 3 VRAGENLIJST VROUWEN Gelieve deze vragen te beantwoorden vooraleer de vragenlijst in te vullen 1. Hebt u ooit seksueel contact* gehad? Ja Nee Indien u nee antwoordt op vraag 1, hoeft u geen vragenlijst

Nadere informatie

Tips voor ouders om met kinderen te praten over relaties en seksualiteit

Tips voor ouders om met kinderen te praten over relaties en seksualiteit Utrecht, januari 2018 Tel. (030) 231 34 31 Rutgers 2018 www.seksuelevorming.nl/weekvandelentekriebels Tips voor ouders om met kinderen te praten over relaties en seksualiteit 1 Algemene tips bij seksuele

Nadere informatie

BIJLAGE 3 DE LEERPLANNEN EN RELATIONELE EN

BIJLAGE 3 DE LEERPLANNEN EN RELATIONELE EN BIJLAGE 3 DE LEERPLANNEN EN RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING In deze bijlage maken we de vergelijking tussen de Ontwikkelingsdoelen uit het Ontwikkelingsplan van de katholieke kleuterschool en de doelen

Nadere informatie

Seksuele vorming. Seksuele veiligheid

Seksuele vorming. Seksuele veiligheid Seksuele vorming Seksuele veiligheid Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteurs: Daphne Ariaens, Mandy Rooker Eindredactie: Edu Actief Titel: Seksuele

Nadere informatie

Doel Bespreekbaar maken van seksualiteit. Aandacht voor positieve aspecten van seksualiteit. Voorkomen van seksueel misbruik. Aandacht voor negatieve

Doel Bespreekbaar maken van seksualiteit. Aandacht voor positieve aspecten van seksualiteit. Voorkomen van seksueel misbruik. Aandacht voor negatieve Thema: seksualiteit Workshop door Anton Stoltenborg Doel Bespreekbaar maken van seksualiteit. Aandacht voor positieve aspecten van seksualiteit. Voorkomen van seksueel misbruik. Aandacht voor negatieve

Nadere informatie

Seksuele vorming en seksuele ontwikkeling van kinderen. Marianne Cense (Rutgers WPF) & Jos Poelman (Soa Aids Nederland)

Seksuele vorming en seksuele ontwikkeling van kinderen. Marianne Cense (Rutgers WPF) & Jos Poelman (Soa Aids Nederland) Seksuele vorming en seksuele ontwikkeling van kinderen Marianne Cense (Rutgers WPF) & Jos Poelman (Soa Aids Nederland) Programma 1. Seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren 2. Criteria om normaal

Nadere informatie

Seksuele gezondheid bij adolescenten

Seksuele gezondheid bij adolescenten Seksuele gezondheid bij adolescenten Lieve Peremans 18-3-2014 pag. 1 Seksualiteit en seksueel gedrag Seksualiteit is een wezenlijk onderdeel van het mens-zijn gedurende het ganse leven Is veel meer dan

Nadere informatie

In de les praten over relaties en seksualiteit. Hoe maak je het makkelijk en leuk!

In de les praten over relaties en seksualiteit. Hoe maak je het makkelijk en leuk! In de les praten over relaties en seksualiteit Hoe maak je het makkelijk en leuk! Hoe kunt u leerlingen ondersteunen en leert u hen verantwoorde keuzes te maken op het gebied van relaties en seksualiteit?

Nadere informatie

Relatievorming en seksualiteit

Relatievorming en seksualiteit visietekst Relatievorming en seksualiteit INHOUD 1. Inleiding 2. Het begrip seksualiteit 3. Het recht op seksualiteit 4. Ondersteuningskader bij het begeleiden van gebruikers in hun seksualiteitsbeleving

Nadere informatie

Grondhouding voor bejegening

Grondhouding voor bejegening Grondhouding voor bejegening Gedragscode hoe te handelen naar het vertrouwen dat je krijgt 1. Gedragscode hoe te handelen naar het vertrouwen dat je krijgt 2. Uitgangspunten vanuit de ODE en Zorgvisie

Nadere informatie

Kennis Vaardigheden Attitudes Informatie verstrekken over Kinderen in staat stellen Kinderen helpen bij het ontwikkelen van

Kennis Vaardigheden Attitudes Informatie verstrekken over Kinderen in staat stellen Kinderen helpen bij het ontwikkelen van 0-4 jaar het menselijk lichaam en ontwikkeling alle lichaamsdelen en functies van het lichaam lichaamsdelen kunnen benoemen een positief lichaamsbeeld en zelfbeeld: zelfrespect verschillende lichaamsvormen

Nadere informatie

Toelichting voorbeeld gedragscode

Toelichting voorbeeld gedragscode Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk Toelichting voorbeeld gedragscode Preventie Seksueel Misbruik Vrijwillig Jeugdwerk Catharijnesingel 47 T 030 789 20 10 algemeen@nov.nl Postbus 19129

Nadere informatie

Seks en relaties Woordenlijst

Seks en relaties Woordenlijst Seks en relaties Woordenlijst Inhoud Vriendschappen en relaties 3 Lichaamsdelen 4 Seksualiteit 6 Seks en masturbatie 8 Veilige seks en voorbehoedsmiddelen 10 Misbruik 12 2 Vriendschappen en relaties Vriendje

Nadere informatie

Let s talk about sex Eerste hulp bij seksuele voorlichting

Let s talk about sex Eerste hulp bij seksuele voorlichting Let s talk about sex Eerste hulp bij seksuele voorlichting Normen en waarden De spelleider wijst iemand aan die een casus voorlegt waarin seksuele voorlichting is gegeven aan een cliënt. Bespreek in tweetallen

Nadere informatie

Sexual Education for Adults with Disabilities

Sexual Education for Adults with Disabilities Sexual Education for Adults with Disabilities Tool 3 De inhoud en vormgeving van het kaartspel per thema The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement

Nadere informatie

THEMA RELATIES EN SEKSUALITEIT Kern Subkern 0-4 groep 1-2 groep 3-6 groep 7-8 Onderbouw vo Bovenbouw vmbo Bovenbouw havo-vwo

THEMA RELATIES EN SEKSUALITEIT Kern Subkern 0-4 groep 1-2 groep 3-6 groep 7-8 Onderbouw vo Bovenbouw vmbo Bovenbouw havo-vwo Kern Subkern 0-4 groep 1-2 groep 3-6 groep 7-8 Onderbouw vo Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lichaamsdelen beschrijven, inclusief geslachtsdelen. Verschillen beschrijven

Nadere informatie

Seksuele vorming: gave (op-)gave

Seksuele vorming: gave (op-)gave Seksuele vorming: gave (op-)gave De Wegwijzer Oosterwolde, 28 januari 2016 Mieneke Aalberts-Vergunst Programma Introductie Stellingen De wereld om ons heen Onze opvoeding Seksualiteit Het Bijbelse beeld

Nadere informatie

Ouderbijeenkomst Basisschool Eerschot Week van de Lentekriebels

Ouderbijeenkomst Basisschool Eerschot Week van de Lentekriebels Ouderbijeenkomst Basisschool Eerschot Week van de Lentekriebels Relationele en seksuele opvoeding op school en thuis Christel van Helvoirt medewerker Gezondheidsbevordering GGD Hart voor Brabant Bovenbouw:

Nadere informatie

Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels

Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels Relationele en seksuele opvoeding op school en thuis Naam Christel van Helvoirt GGD Hart voor Brabant Waar denken jullie aan bij seksualiteit? Gevoelens Veiligheid

Nadere informatie

Gedragscode Versie: januari 2016 Vastgesteld: januari 2016 Door: Coördinatieteam Netwerk Gewoon Samen Evaluatiedatum: Januari 2017

Gedragscode Versie: januari 2016 Vastgesteld: januari 2016 Door: Coördinatieteam Netwerk Gewoon Samen Evaluatiedatum: Januari 2017 Gedragscode Versie: januari 2016 Vastgesteld: januari 2016 Door: Coördinatieteam Netwerk Gewoon Samen Evaluatiedatum: Januari 2017 Beste vrijwilliger van Netwerk Gewoon Samen, Netwerk Gewoon Samen heeft

Nadere informatie

Notitie. Vermoeden seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksueel misbruik

Notitie. Vermoeden seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksueel misbruik Notitie Vermoeden seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksueel misbruik Inhoud 1. Definitie van vermoeden seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksueel misbruik 2. Seksueel misbruik: achtergrondinformatie

Nadere informatie

Week van de Lentekriebels

Week van de Lentekriebels Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels Relationele en seksuele opvoeding, op school en thuis Anja Sijbranda GGD Hart voor Brabant Programma Waarom relationele en seksuele vorming? Wat doet school?

Nadere informatie

Seksuele vorming. Anticonceptie en zwangerschap

Seksuele vorming. Anticonceptie en zwangerschap Seksuele vorming Anticonceptie en zwangerschap Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Rianne Gritter Inhoudelijke redactie: Tessel Mulder, Philein

Nadere informatie

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z Samen doen Zorgvisie Zorg- en dienstverlening van A tot Z Wat en hoe? 3 W Samen met de cliënt bepalen we wát we gaan doen en hóe we het gaan doen. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen op diverse

Nadere informatie

Veilig vrijen: hoe doe ik dat? Antwoorden

Veilig vrijen: hoe doe ik dat? Antwoorden Veilig vrijen: doe ik dat? Seks kan fijn zijn. Maar er zitten ook gevaren aan. Je kunt zwanger raken zonder dat je dat wilt. Je kunt ook een geslachtsziekte oplopen. Hoe voorkom je een zwangerschap of

Nadere informatie

Cursus. Creëer een veilig seksueel klimaat

Cursus. Creëer een veilig seksueel klimaat Cursus Creëer een veilig seksueel klimaat Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Annemieke Loos Inhoudelijke redactie: Floortje Vissers Titel: Creëer

Nadere informatie

GEDRAGSCODE MEDEWERKERS (ONDERLING) AMBIQ

GEDRAGSCODE MEDEWERKERS (ONDERLING) AMBIQ GEDRAGSCODE MEDEWERKERS (ONDERLING) AMBIQ Inleiding Deze gedragscode dient voor werknemers onderling. Daarnaast kent Ambiq een gedragscode voor de bejegening van haar cliënten. Ambiq hecht veel waarde

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

doen gedragsregels van PSW

doen gedragsregels van PSW doen laten gedragsregels van PSW Inhoud1. Inleiding 2. De Taak 3. Gedragsregels 4. Werken met dit boekje 1 1. Inleiding Algemeen Werken bij PSW Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden-Limburg betekent

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan 1: Inleiding 2: De Visie 3: Doelstelling 4: Uitgangspunten 5: Hygiëne en verzorging 6: Activiteiten 7: communicatie met ouders. 8: Feesten 1 1. Inleiding: Het pedagogische beleidsplan

Nadere informatie

Handreiking Seksualiteit

Handreiking Seksualiteit Handreiking Seksualiteit Mannelijke seksualiteit speelt een centrale rol in belangrijke maatschappelijke vraagstukken rondom seksualisering, pornoficatie, en grensoverschrijdend gedrag. Emancipatiebeleid

Nadere informatie

Pedagogische Visie en Beleid

Pedagogische Visie en Beleid Pedagogische Visie en Beleid Inleiding Voor ouders, medewerkers en alle anderen die betrokken zijn bij, en geïnteresseerd zijn in onze kinderopvang. Voor verantwoorde kinderopvang is veel nodig, om te

Nadere informatie

Thema's per klas die aangeboden worden in de methode:

Thema's per klas die aangeboden worden in de methode: Thema's per klas die aangeboden worden in de methode: Groep 1-2 Hierbij zijn de kinderen bezig met specifieke lichaamskenmerken van zichzelf en van anderen. Ook gaan ze op zoek naar onderlinge overeenkomsten.

Nadere informatie

BLADZIJDE Ik werd op mijn achttiende jaar moeder van mijn dochter Irem Lourens. Irem kwam al vroeg in de pubertijd en ik raakte lichtelijk in paniek.

BLADZIJDE Ik werd op mijn achttiende jaar moeder van mijn dochter Irem Lourens. Irem kwam al vroeg in de pubertijd en ik raakte lichtelijk in paniek. BLADZIJDE Ik werd op mijn achttiende jaar moeder van mijn dochter Irem Lourens. Irem kwam al vroeg in de pubertijd en ik raakte lichtelijk in paniek. De gedachten alleen al dat mijn kleine meid seks zou

Nadere informatie

Gedragscode Stichting Rumi

Gedragscode Stichting Rumi Reikwijdte: Organisatie Aanmaakdatum 01-01-2018 Documenteigenaar: Het bestuur van Stichting Rumi Revisiedatum: 01-04-2019 Documentbeheer: Secretaris bestuurder 1 Inleiding Stichting Rumi heeft omgangsregels

Nadere informatie

INLEIDING Wat verstaan we onder ongewenst gedrag en seksueel misbruik?

INLEIDING Wat verstaan we onder ongewenst gedrag en seksueel misbruik? In Veilige Handen - Het voorkómen van seksueel misbruik en ander ongewenst gedrag INLEIDING IVN-activiteiten worden door beroepskrachten en vrijwilligers uitgevoerd. Natuurlijk moet dat in een plezierige

Nadere informatie

Seksuele dienstverlening voor mensen met een bijzondere kwetsbaarheid

Seksuele dienstverlening voor mensen met een bijzondere kwetsbaarheid Seksuele dienstverlening voor mensen met een bijzondere kwetsbaarheid Vanuit het taboe naar volwaardige zorg Aditi vzw Miek Scheepers 21 februari 2019 Centrum voor advies, informatie en ondersteuning (sinds

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Seksualiteit, intimiteit en hulpverlening Mathieu Heemelaar 5e druk VOORWOORD INLEIDING 1 BELEVING VAN SEKSUALITEIT EN INTIMITEIT

Inhoudsopgave. Seksualiteit, intimiteit en hulpverlening Mathieu Heemelaar 5e druk VOORWOORD INLEIDING 1 BELEVING VAN SEKSUALITEIT EN INTIMITEIT Inhoudsopgave Seksualiteit, intimiteit en hulpverlening Mathieu Heemelaar 5e druk VOORWOORD INLEIDING Plaatsbepaling ten opzichte van andere vakliteratuur Visie op hulpverlening Doelgroep Themataken Gebruik

Nadere informatie

Relatievorming en Seksualiteit bij jongeren met cerebrale parese

Relatievorming en Seksualiteit bij jongeren met cerebrale parese Relatievorming en Seksualiteit bij jongeren met cerebrale parese drs. Diana Wiegerink psycholoog / onderzoeker bij Erasmus MC / Rijndam revalidatiecentrum, Rotterdam Presentatie voor TransitieNet maart

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Wat gebeurt er met je als je een leuk meisje of jongen tegenkomt. Je vindt de ander leuk en misschien word je wel verliefd. Dan wil je heel vaak bij hem of bij

Nadere informatie

Gedragscode Stichting Wijken voor Welzijn

Gedragscode Stichting Wijken voor Welzijn Gedragscode Stichting Wijken voor Welzijn Gedragscode versienummer 201602 Reikwijdte: Organisatie aanmaakdatum 24-8-2015 Documenteigenaar: bestuurder laatste wijziging: 12-12-2017 Revisiedatum: december

Nadere informatie

Ouderavond lijf & relaties

Ouderavond lijf & relaties Ouderavond lijf & relaties Robert van der Gaag info@one2know.nl 0611003414 Voorstellen Ervaring Gezonde school, genotmiddelen, seksualiteit, voeding, bewegen, mondzorg en mediawijsheid Kinderen Wie heeft

Nadere informatie

Flyer relaties en seksualiteit

Flyer relaties en seksualiteit Inleiding Kinderen komen dagelijks via de media, ervaringen thuis of op straat in aanraking met positieve en negatieve aspecten van relaties en seksualiteit. Logisch dat ze daar op school over vertellen

Nadere informatie

ASVZ staat midden in de maatschappij. Samen met cliënten, mantelzorgers en vrijwilligers geven we vorm aan onze zorg. Hoe we dat doen, staat in deze

ASVZ staat midden in de maatschappij. Samen met cliënten, mantelzorgers en vrijwilligers geven we vorm aan onze zorg. Hoe we dat doen, staat in deze Onze kijk op zorg ASVZ staat midden in de maatschappij. Samen met cliënten, mantelzorgers en vrijwilligers geven we vorm aan onze zorg. Hoe we dat doen, staat in deze zorgvisie. Onze zorgvisie is een weerslag

Nadere informatie

Hallo ik. Wie ben ik, Wat wil ik, Wat kan ik?

Hallo ik. Wie ben ik, Wat wil ik, Wat kan ik? Hallo ik Wie ben ik, Wat wil ik, Wat kan ik? Esther Keller, kennisdag D-SH/CMB Hallo ik workshop kennisdag Esther Keller Deskundige communicatie, Team Communicatieatelier Regio ZuidWest Train de Trainer-

Nadere informatie

Seksuele Vorming en weerbaarheid

Seksuele Vorming en weerbaarheid Seksuele Vorming en weerbaarheid Workshop Orion Event woensdag 13 maart 2019 Van Koetsveldschool- ZML-Amsterdam (van pionier naar excellent) Even voorstellen.. Presentatie: Urmila Munshi Leerkracht Van

Nadere informatie

Werkvorm Checklist risicofactoren

Werkvorm Checklist risicofactoren Werkvorm Checklist risicofactoren Met behulp van de Checklist risicofactoren kan in kaart wn gebracht hoe het staat met de fysieke omgeving, toezicht en gelegenheden, omgangscultuur en bespreekbaarheid

Nadere informatie

1. Stappenplan bij vermoeden kindermishandeling door een beroepskracht

1. Stappenplan bij vermoeden kindermishandeling door een beroepskracht 1. Stappenplan bij vermoeden kindermishandeling door een beroepskracht [bron: Handleiding Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling voor de branche kinderopvang]. Een beroepskracht moet in staat

Nadere informatie

Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag

Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag , verder te noemen organisatie, hanteert deze voor zowel kinderopvang als peuterspeelzalen. Inleiding De organisatie wil met deze gedragscode waarborgen scheppen voor een goed en stimulerend werkklimaat

Nadere informatie

Protocol gewenst gedrag welpen. Scouting Jutters Willemsoord Den Helder

Protocol gewenst gedrag welpen. Scouting Jutters Willemsoord Den Helder Protocol gewenst gedrag welpen Scouting Jutters Willemsoord Den Helder Voorwoord Beste leidinggevende, Je bent op de één of andere leuke manier leiding geworden bij Scouting Jutters Willemsoord. Voor jou

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

Casus Seksuele handelingen als zorgvraag: directe aanpassing beroepscode?

Casus Seksuele handelingen als zorgvraag: directe aanpassing beroepscode? Casus Seksuele handelingen als zorgvraag: directe aanpassing beroepscode? 1. Inleiding In de media was de afgelopen weken uitgebreid aandacht voor de casus van de studente verpleegkunde die geacht werd

Nadere informatie

e-book SEKSHULP Erectieproblemen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog

e-book SEKSHULP Erectieproblemen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog e-book SEKSHULP Erectieproblemen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog Dit e-book is onderdeel van de serie Sekshulp geschreven door dr. Debby de Haas, arts-seksuoloog NVVS. In haar ervaring zijn er vele mensen

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 11: Wat is seks? Lesoverzicht

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 11: Wat is seks? Lesoverzicht Les 11: Wat is seks? Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen kunnen verschillende betekenissen geven aan seksualiteit. Kinderen zijn zich ervan bewust dat iedereen seksuele gevoelens heeft, en dat je je daarvoor

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van B

Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van B November 2011 1 Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van BSS 6. Pedagogische dialoog Continuüm

Nadere informatie

SO ZML Leerlijn Seksuele Vorming

SO ZML Leerlijn Seksuele Vorming SO ZML Leerlijn Seksuele Vorming INLEIDING Fasen in de regulier verlopende seksuele ontwikkeling Baby s (0 en 1 jaar; ontdekken) zijn louter gericht op het ervaren van zintuigen. Door te voelen, te luisteren,

Nadere informatie

BLADZIJDE Ik werd op mijn achttiende jaar moeder van mijn dochter Irem Lourens. Irem kwam al vroeg in de pubertijd en ik raakte lichtelijk in paniek.

BLADZIJDE Ik werd op mijn achttiende jaar moeder van mijn dochter Irem Lourens. Irem kwam al vroeg in de pubertijd en ik raakte lichtelijk in paniek. BLADZIJDE Ik werd op mijn achttiende jaar moeder van mijn dochter Irem Lourens. Irem kwam al vroeg in de pubertijd en ik raakte lichtelijk in paniek. De gedachten alleen al dat mijn kleine meid seks zou

Nadere informatie

Omgaan met een seksueel probleem

Omgaan met een seksueel probleem Omgaan met een seksueel probleem Van A tot ggz De boeken in de reeks Van A tot ggz beschrijven niet alleen oorzaak, verloop en behandeling van de onderhavige problemen, maar geven ook antwoord op de vraag

Nadere informatie

Workshop Seksuele opvoeding een gave (op) gave

Workshop Seksuele opvoeding een gave (op) gave Workshop Seksuele opvoeding een gave (op) gave Seksuele opvoeding l 18-22 jaar oud Wat is de bagage die uw kind meegekregen moet hebben rond sekuele vorming als hij/zij volwassen is geworden? uw kind als

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

Les 3. Misbruik L O V E D

Les 3. Misbruik L O V E D Les 3. Misbruik B E L O V E D Be-Loved 2017 3.1 Inleiding - Respect Als je met elkaar OVER JEZELF, RELATIES en s e k sua l i t e i t praat, IS HET BELANGRIJK DAT iedereen zichprettig k a n v o e l e n.

Nadere informatie

Beleidsvisie : relaties en seksualiteit

Beleidsvisie : relaties en seksualiteit Beleidsvisie: Relaties en seksualiteit. 0. Inleiding. Met deze nota wil de werkgroep visie seksualiteit een positieve visie op het omgaan met relaties en seksualiteit ontwikkelen. Relaties en seksualiteit

Nadere informatie

MEE Utrecht, Gooi & Vecht. Autisme Spectrum Stoornis (ASS)

MEE Utrecht, Gooi & Vecht. Autisme Spectrum Stoornis (ASS) MEE Utrecht, Gooi & Vecht Autisme Spectrum Stoornis (ASS) Prikkelverwerkingsproblemen De wereld in losse deeltjes Problemen met plannen en organiseren Moeite om zich in te leven in een ander Geef ze de

Nadere informatie

Yvette Dijkxhoorn. Autisme en seksualiteit: ook kdat nog!!

Yvette Dijkxhoorn. Autisme en seksualiteit: ook kdat nog!! Yvette Dijkxhoorn Autisme en seksualiteit: ook kdat nog!! Uitgangspunten - Seksualiteit en intimiteit aspect van het normale leven - Ook bij mensen met beperkingen - Ontwikkeling van ontkenning en straffen

Nadere informatie

inhoud Inhoudsopgave Literatuur Trefwoorden register

inhoud Inhoudsopgave Literatuur Trefwoorden register inhoud Inhoudsopgave 1. Liefde is 2. Gods plan met seksualiteit 3. Seksualiteit verbindt 4. Verschillen jongens en meiden 5. Schat op het spel 6. Je schat beschermen 7. Seks in je eentje 8. Geen slaaf

Nadere informatie

Interviews: - interview: vragen gast - vragen pleeggezin - vragen aan begeleider van Open Thuis - Interview met de dienst VMG :

Interviews: - interview: vragen gast - vragen pleeggezin - vragen aan begeleider van Open Thuis - Interview met de dienst VMG : Bijlage Interviews: - interview: vragen gast - vragen pleeggezin - vragen aan begeleider van Open Thuis - Interview met de dienst VMG : Interview: vragen gast : Levensgeschiedenis: Zie dossier Hoe vind

Nadere informatie

VAN EEN SEKSUEEL PROBLEEM GA JE NIET DOOD MAAR JE KAN ER VAN BINNEN TOCH EEN BEETJE VAN STERVEN...

VAN EEN SEKSUEEL PROBLEEM GA JE NIET DOOD MAAR JE KAN ER VAN BINNEN TOCH EEN BEETJE VAN STERVEN... VAN EEN SEKSUEEL PROBLEEM GA JE NIET DOOD MAAR JE KAN ER VAN BINNEN TOCH EEN BEETJE VAN STERVEN... Paul Enzlin Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen (IFSW, KU Leuven) Centrum voor Klinische

Nadere informatie

Beleid ASVB Ongewenst gedrag

Beleid ASVB Ongewenst gedrag Beleid ASVB Ongewenst gedrag 1-10-2016 Inhoudsopgave 1. Beleid bij ASVB... 2 1. Inleiding... 2 2. Wat is grensoverschrijdend gedrag... 2 3. Beleidspeerpunten... 3 4. De gedragscode... 3 5. Het aanstellingsbeleid...

Nadere informatie

TBN - Beroepscode Tarotprofessional

TBN - Beroepscode Tarotprofessional De Tarot Beroepsvereniging Nederland zet zich in voor de belangen van tarotprofessionals in Nederland. De bij de Tarot beroepsvereniging aangesloten leden werken door het hele land. Door opleiding en nascholing

Nadere informatie