F.D /007. Versie van toepassing op Wetenschap & Technologie/Biomedische wetenschappen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "F.D /007. Versie van toepassing op Wetenschap & Technologie/Biomedische wetenschappen"

Transcriptie

1 Gewoon reglement betreffende de structuur van de universiteit (GRS) Goedgekeurd door de Raad van bestuur K.U.Leuven d.d. 21 februari 2006 en gewijzigd op 27 november 2007 en op 27 mei 2008 Versie van toepassing op Wetenschap & Technologie/Biomedische wetenschappen Huishoudelijk Reglement Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen Goedgekeurd door het Groepsbestuur Biomedische Wetenschappen d.d. 15 januari Indien in deze kolom geen tekst wordt opgenomen, wordt ervan uitgegaan dat het GRS voldoende duidelijk is en dat er geen facultaire specificaties nodig zijn. HOOFDSTUK II DE ONDERDELEN VAN DE UNIVERSITEIT EN HUN BESTUURSORGANEN Afdeling 2 De faculteiten Artikel 34 De faculteit is het overkoepelende orgaan dat voor een studiegebied of voor meerdere studiegebieden de in artikel 37 gedefinieerde bevoegdheden op zich neemt. Alle leden van het zelfstandig academisch personeel behoren tot één van de in artikel 35 en 36 bepaalde faculteiten zoals voorgesteld door het Groepsbestuur en bekrachtigd door de Raad van bestuur. In die faculteiten waar het groepsreglement niet voorziet in een departementale structuur of vergelijkbare entiteiten rechtstreeks onder de groep, neemt de faculteit ook de departementale bevoegdheden over. Artikel 35 Er zijn twaalf faculteiten, namelijk: 1 de Faculteit Godgeleerdheid; 2 de Faculteit Rechtsgeleerdheid; 3 de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen; 4 de Faculteit Sociale wetenschappen; 5 de Faculteit Geneeskunde; 6 de Faculteit Letteren; 7 de Faculteit Psychologie en pedagogische wetenschappen; 8 de Faculteit Wetenschappen; 9 de Faculteit Ingenieurswetenschappen; 10 de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen; 11 de Faculteit Farmaceutische wetenschappen; 12 de Faculteit Bewegings- en revalidatiewetenschappen.

2 Het Hoger instituut voor Wijsbegeerte heeft het statuut en de organen van een faculteit. Onverminderd artikel 6 1, 10 van het organiek reglement, kan de Academische raad nieuwe faculteiten oprichten en bestaande faculteiten afschaffen of samenvoegen. Artikel 36 De Academische raad bepaalt het statuut van de Bijzondere faculteit Kerkelijk recht. Artikel 37 De faculteit staat, onder leiding van de decaan en binnen de beleidslijnen bepaald door het Groepsbestuur, in voor de verzorging van het onderwijs, de opleidingsgebonden maatschappelijke dienstverlening en de opleidingsgebonden studentenaangelegenheden. Meer in het bijzonder is de faculteit verantwoordelijk voor: het opstellen van een begroting; het concipiëren, organiseren en bewaken van het opleidingsaanbod, inclusief de opleidingsgebonden maatschappelijke dienstverlening; de praktische organisatie van het onderwijs; de studentenadministratie; de organisatie van internationale uitwisselingen; het contact met alumni; de bewaking van beroepsgerichte aspecten; de promotie van, rekrutering van, definitie van, specifieke bijkomende toelatingsvoorwaarden voor opleidingen en studieoriëntering; de contacten met hogescholen en externe relaties (in het bijzonder de vertegenwoordiging in nationale en internationale netwerken, industrie en beroepsverenigingen). Overeenkomstig de richtlijnen van het College van Bestuur en in samenwerking met het Algemeen Beheer plant en coördineert de faculteit de logistieke voorzieningen voor het onderwijs en voor het wetenschappelijk onderzoek. Overeenkomstig het groepsreglement kan de faculteit eventueel ook beoordelingscommissies oprichten.

3 De faculteit bepaalt welke onderwijsopdrachten vacant moeten worden gesteld. Artikel 38 De faculteit stelt een reglement op en legt het ter goedkeuring voor aan het Groepsbestuur. Artikel 39 De organen van de faculteit zijn: de Faculteitsraad, de decaan, de permanente onderwijscommissies en eventueel het Faculteitsbestuur. Artikel 40 De Faculteitsraad bestaat uit: 1 alle voltijdse leden van het zelfstandig academisch personeel en de deeltijdse leden van het zelfstandig academisch personeel die voor onbepaalde duur voltijds zijn verbonden aan de universiteit met inbegrip van de universitaire ziekenhuizen en alle buitengewone gastdocenten; De faculteit bepaalt welke onderwijsopdrachten vacant moeten worden gesteld. Het Faculteitsbestuur brengt advies uit aan het Groepsbestuur over de voorstellen van de departementen inzake profielvacatures voor onderwijs- en onderzoeksopdrachten. De faculteit is bevoegd voor het beleid ten aanzien van het academisch personeel dat in hoofdzaak facultaire opdrachten uitoefent, en ten aanzien van het administratief en technisch personeel dat niet tot een departement behoort. De organen van de faculteit zijn: de Faculteitsraad, de decaan, de permanente onderwijscommissies en het Faculteitsbestuur. De Faculteitsraad bestaat uit: 1. Alle voltijdse leden van het zelfstandig academisch personeel en de deeltijdse leden van het zelfstandig academisch personeel van de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen die voor onbepaalde duur voltijds verbonden zijn aan de universiteit met inbegrip van de universitaire ziekenhuizen, en alle buitengewone gastdocenten; 2. De leden van het zelfstandig academisch personeel, verbonden aan de faculteit voor bepaalde duur, in afwachting van een benoeming voor onbepaalde duur, of met een minimum aanstelling van 90%, worden als waarnemer uitgenodigd; 2 een vertegenwoordiging van de deeltijdse leden van het zelfstandig 3. Eén vertegenwoordiger van de deeltijdse leden van het zelfstandig academisch academisch personeel die niet tot de eerste categorie behoren; personeel die niet tot de eerste categorie behoren; 3 een vertegenwoordiging van het assisterend en bijzonder academisch 4. Een vertegenwoordiging van het assisterend en bijzonder academisch personeel; personeel, 2 per departement + de AAP-/BAP-vertegenwoordiger in het Faculteitsbestuur; 4 een vertegenwoordiging van de studenten. 5. Een vertegenwoordiging van de studenten: 5 studenten; 6. Eén vertegenwoordiger van het administratief en technisch personeel die als waarnemer wordt uitgenodigd; 7. Eén vertegenwoordiger van de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende (KHBO) die als waarnemer wordt uitgenodigd 8. Eén vertegenwoordiger van de Provinciale Hogeschool Limburg (PHL) die als waarnemer wordt uitgenodigd;

4 De Faculteitsraad bepaalt uit hoeveel leden elk van de onder 2, 3, 4 genoemde vertegenwoordigingen bestaat met inachtneming van de volgende regels: 9. De administratief directeur woont de vergadering bij en stelt de notulen op. Alle leden van de Faculteitsraad zijn stemgerechtigd, uitgezonderd de vertegenwoordigers vermeld onder punt 2, 6, 7, 8 en 9. De vertegenwoordigers onder 3, 4, 6, 7 en 8 worden aangesteld voor 2 jaar. De vertegenwoordigers van de studenten worden aangesteld voor 1 jaar. Ook andere waarnemers kunnen door de faculteit worden uitgenodigd om de vergadering geheel of gedeeltelijk bij te wonen. Zij zijn niet stemgerechtigd. de onder 2, 3, 4 genoemde vertegenwoordigingen maken samen niet meer dan drie tiende van de gehele Faculteitsraad uit; de onder 4 genoemde vertegenwoordiging maakt tot de goedkeuring van het participatiereglement zoals bepaald in artikel 28, tweede lid ten minste een tiende van de gehele Faculteitsraad uit, met evenwel ten minste vier en ten hoogste twintig vertegenwoordigers. De leden van de vertegenwoordigingen worden verkozen onder toezicht van de decaan of, waar dit is opgericht, het Faculteitsbestuur, op initiatief van en door de met de faculteit verbonden leden van de betrokken categorieën. De administratief directeur/secretaris van de faculteit stelt de notulen van de vergadering op. Artikel 41 De Faculteitsraad oefent de in artikel 37 en 38 van dit reglement genoemde In het bijzonder treedt de Faculteitsraad op als kiescollege, voor het bepalen van bevoegdheden uit, die verder worden geëxpliciteerd in het groepsreglement. Deze de grote beleidslijnen en de facultaire voorafnamen omvatten in elk geval volgende bevoegdheden: 1 hij verkiest de decaan onder de tot de faculteit behorende gewoon hoogleraren en de buitengewoon hoogleraren die voor onbepaalde duur voltijds zijn verbonden aan de universiteit met inbegrip van de universitaire ziekenhuizen; de verkiezing geschiedt volgens een kiesreglement dat door de Academische raad wordt vastgesteld; 2 hij stelt in voorkomend geval de leden aan van het Faculteitsbestuur; De Faculteitsraad bekrachtigt de voorstellen van de decaan inzake facultaire bestuursfuncties.

5 3 hij stelt voor iedere opleiding, of voor meerdere opleidingen samen, een De Faculteitsraad stelt twee permanente onderwijscommissies (POC) in: de POC permanente onderwijscommissie in. Voor verschillende opleidingen van de eerste Lichamelijke Opvoeding & Bewegingswetenschappen en de POC cyclus samen kan de Faculteitsraad een afzonderlijke permanente Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie. De Faculteitsraad hecht zijn advies onderwijscommissie instellen; hij stelt voor de gehele faculteit een overkoepelende aan de grote beleidslijnen inzake onderwijs op voorstel van de POC. De adviezen permanente onderwijscommissie in. Voor de academische lerarenopleiding van de POC worden bekrachtigd door het Faculteitsbestuur. Er is geen worden afzonderlijke permanente onderwijscommissies ingesteld, eventueel over overkoepelende POC voor de gehele faculteit. Het Faculteitsbestuur neemt deze meerdere faculteiten heen; taak op zich. 4 hij wijst op voorstel van de decaan, voor iedere opleiding of voor meerdere opleidingen samen, een programmadirecteur aan onder de leden van het voltijds zelfstandig academisch personeel of het deeltijds zelfstandig academisch personeel, voltijds verbonden aan de universiteit inclusief de universitaire ziekenhuizen; 5 hij krijgt informatie over het beleid van de groep en de universiteit. De Faculteitsraad keurt jaarlijks de facultaire voorafnamen aan personeelsmiddelen en werkingsmiddelen vanuit de eerste geldstroom goed. De Faculteitsraad richt volgende commissie op: 1. De permanente onderwijscommissies (zie infra) 2. De bibliotheekcommissie 3. De commissie Permanente Vorming 2. Bibliotheekcommissie Samenstelling De bibliotheekcommissie (CBA cluster # 4) bestaat uit: 1. Vier leden van het zelfstandig academisch personeel: één uit elk departement, en één vertegenwoordiger vanuit de lerarenopleiding; 2. Twee leden van het assisterend academisch personeel/bijzonder academisch personeel, te verkiezen vanuit deze AAP/BAP-geleding; 3. Eén vertegenwoordiger van de facultaire dienst studentenbegeleiding en onderwijsvernieuwing; 4. De clusterbibliothecaris en één plaatsvervangend lid van het administratief en technisch personeel vanuit de CBA # 4; 5. De hoofdbibliothecaris van de CBA; 6. Eén vertegenwoordiger van de studenten. Bevoegdheden

6 De bibliotheekcommissie is belast met het toezicht op het functioneren van de bibliotheekcluster van de faculteit en doet hieromtrent voorstellen aan het Faculteitsbestuur, dat deze ter bekrachtiging voorlegt aan de Faculteitsraad. Werking De voorzitter van de commissie wordt gekozen door de leden van de bibliotheekcommissie onder de voltijdse leden van het zelfstandig academisch personeel voor de duur van drie jaar. Dit mandaat kan ten hoogste twee maal hernieuwd worden. 3. De commissie Permanente Vorming Samenstelling Eén vertegenwoordiging per studie-oriëntering uit de opleiding Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen en Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie: Eén vertegenwoordiger vanuit Alloreki: De PAV-medewerker woont de vergadering bij en stelt de notulen op. De voorzitter kan beslissen voor elke vergadering andere personen die kunnen bijdragen aan de bespreking van de agendapunten uit te nodigen. Bevoegdheden De commissie Permanente Vorming faciliteert de mogelijkheden voor permanente vorming binnen de faculteit Werking De Commissie vergadert minstens één maal per jaar. Artikel 42 De Faculteitsraad komt ten minste drie maal per jaar bijeen. De Faculteitsraad vergadert ten minste drie maal per paar en ten minste één maal per semester. De data worden bij de start van het academiejaar bekendgemaakt. Artikel 43

7 Elke faculteit bepaalt in haar reglement of zij een Faculteitsbestuur opricht, welke de functies hierbinnen zijn, welke de eraan verbonden bevoegdheden zijn onverminderd de bevoegdheid van de Faculteitsraad en van de decaan en hoe de mandaathouders worden aangesteld of verkozen. Het faculteitsbestuur bestaat uit: 1. de decaan, tevens voorzitter, of zijn vervanger; 2. de programmadirecteurs van de POC Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen en de POC Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie; 3. de departementsvoorzitters van de departementen Humane Kinesiologie, Biomedische Kinesiologie en Revalidatiewetenschappen; 4. de facultair coördinator studentenaangelegenheden; 5. één student, die deel uitmaakt van de Faculteitsraad; 6. één vertegenwoordiger van het AAP/BAP, die deel uitmaakt van de Faculteitsraad; 7. de administratief directeur maakt het verslag op en vertegenwoordigt het ATP. De samenstelling van het Faculteitsbestuur wordt ter bekrachtiging voorgelegd aan het Groepsbestuur. Als er een Faculteitsbestuur wordt opgericht wordt tot aan de goedkeuring van het participatiereglement overeenkomstig artikel 28, tweede lid een vertegenwoordiger van de studenten uitgenodigd en gehoord voor aangelegenheden die het onderwijs of de studenten betreffen. Het Faculteitsbestuur kan leden coöpteren die, gezien hun expertise met het maatschappelijke werkveld, een belangrijke bijdrage kunnen leveren. De studentenvertegenwoordiger wordt aangeduid door de studentengeleding. De AAP-/BAP-vertegenwoordiger wordt verkozen door de AAP-/BAP-geleding Bevoegdheden Het Faculteitsbestuur staat in voor het dagelijks bestuur van de faculteit, onverminderd de bevoegdheid van het Groepsbestuur, de Faculteitsraad, de POC's en van de decaan. Het bereidt de vergaderingen van de Faculteitsraad voor en voert de besluiten uit. Het Faculteitsbestuur ondersteunt de decaan in de uitoefening van de kerntaken van de faculteit.

8 De taken van het Faculteitsbestuur zijn: - het bewaken van het profiel van de opleiding Lichamelijke Opvoeding & Bewegingswetenschappen en Revalidatiewetenschappen & Kinesitherapie aan de K.U.Leuven; - het opvolgen van de dienstverlening van de faculteit aan de universiteit, de faculteit en de departementen; - het verzorgen van het imago van onze opleidingen naar de studenten toe; - de advisering van de decaan inzake de planning van de jaarlijkse facultaire voorafname; - de opvolging en bekrachtiging van de werkzaamheden van de permanente onderwijscommissies; - het bekrachtigen van de voorstellen van de decaan en de leden van het faculteitsbestuur en het verschaffen van een facultair kader ter uitvoering ervan. Werking Het Faculteitsbestuur bestuurt collegiaal, waarbij gestreefd wordt naar een consensus voor iedere beslissing. Het Faculteitsbestuur vergadert in principe om de 2 weken. De studentenvertegenwoordiger en de AAP-/BAP-vertegenwoordiger zetelen als volwaardig lid. Enkel omtrent de volgende aangelegenheden worden zij geacht niet deel te nemen aan de besprekingen: - strikt persoonsgebonden aspecten van benoemingen, aanstellingen en bevorderingen, met uitzondering van de aspecten die met onderwijsevaluaties te maken hebben en waarbij studenten en AAP/BAP reeds betrokken waren in de voorafgaande beoordeling van de gegevens - de organisatie en regeling van persoonsgebonden administratieve en financiële autorisaties - individuele dossiers met een strikt privé-karakter, zoals tuchtprocedures Van elke vergadering wordt een ontwerpverslag gemaakt. Het ontwerpverslag wordt tijdens de eerstvolgende vergadering goedgekeurd.

9 Met het oog op een goede werking van de faculteit kan het Faculteitsbestuur te allen tijde permanente of tijdelijke commissies of adviesraden oprichten. De samenstelling en opdracht van dergelijke werkgroepen wordt beschreven in de notulen van het Faculteitsbestuur. Bij langdurige afwezigheid van de decaan wordt er bij consensus een vervanger aangeduid door de leden van het Faculteitsbestuur. Indien er geen consensus bereikt wordt, wordt de decaan vervangen door het ZAP-lid van het Faculteitsbestuur met de hoogste ZAP-anciënniteit. Artikel 44 Onverminderd het bepaalde in artikel 60, 2de lid, duurt het mandaat van decaan zeven jaar en is niet onmiddellijk hernieuwbaar. Na drie jaar vindt er een tussentijdse evaluatie plaats in volgende stappen: op initiatief van de vice-rector van de groep brengt de Academische raad, zonder deelname van de decanen van de betrokken groep en na consultatie van de Groepsraad en de betreffende faculteit, een advies uit; dit advies wordt voorgelegd aan de Raad van bestuur, die, na de decaan te hebben gehoord, het voorstel bekrachtigt of met een meerderheid van tweederden kan wijzigen; indien dit leidt tot een negatieve eindbeoordeling organiseert de Faculteitsraad een nieuwe verkiezing en eindigt het mandaat van de zittende decaan op het einde van het vierde jaar. Voor de functie van decaan komen, rekening houdend met artikel 61 van dit reglement, enkel gewoon hoogleraren of buitengewoon hoogleraren voltijds verbonden aan de universiteit met inbegrip van de universitaire ziekenhuizen in aanmerking. De functie van decaan is onverenigbaar met die van departementsvoorzitter. Het groepsreglement bepaalt de onverenigbaarheden voor die gevallen waar overeenkomstig artikel 34, 2de lid van dit reglement de faculteit de departementale bevoegdheden overneemt. Artikel 45 De decaan is belast met de algemene leiding van de faculteit en hij vertegenwoordigt de faculteit naar buiten. Hij is ambtshalve lid van het Groepsbestuur. De decaan wordt verkozen door de Faculteitsraad in de laatste vergadering van het laatste ambtsjaar van de uittredende decaan. De functie van decaan is onverenigbaar met die van departementsvoorzitter, programmadirecteur, lid van een beoordelingscommissie of evaluatiecommissie.

10 Hij roept de Faculteitsraad en in voorkomend geval het Faculteitsbestuur bijeen, stelt de agenda vast en zit de vergadering voor. Hij is verantwoordelijk voor het dagelijks beleid ten aanzien van het facultaire academisch, administratief en technisch personeel dat niet specifiek en uitsluitend tot een groep of tot een departement behoort. Het groepsreglement kan de taken van de decaan aanvullen. Artikel De permanente onderwijscommissie ontwerpt het onderwijskundig referentiekader van de opleiding, het onderwijsprogramma en de didactische vormgeving van de opleiding en legt ze ter beslissing voor aan het Groepsbestuur. De permanente onderwijscommissie staat in voor de voortdurende evaluatie van het opleidingsprogramma. Voor de periodieke evaluatie van de opleiding kunnen, overeenkomstig regels en instructies opgesteld door de Academische raad, ad hoc evaluatiecommissies worden ingesteld die rapporteren aan de permanente onderwijscommissies en via de decaan aan het Groepsbestuur. De permanente onderwijscommissie bestaat uit leden van het zelfstandig academisch personeel en uit een adequate vertegenwoordiging van de studenten, van het assisterend academisch personeel en het bijzonder academisch personeel dat bij de opleiding is betrokken en eventueel van alumni. De vertegenwoordiging van de studenten maakt ten minste een derde uit van de gehele permanente onderwijscommissie, met evenwel ten minste vier en ten hoogste twintig vertegenwoordigers. De decaan oefent de bevoegdheden uit die worden vermeld in artikel 45 van het GRS. De decaan draagt de voorzitters en de samenstelling van de verschillende facultaire commissies ter goedkeuring voor aan de Faculteitsraad. De Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen stelt twee permanente onderwijscommissies (POC) in: de POC Lichamelijke Opvoeding & Bewegingswetenschappen en de POC Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie. Deze permanente onderwijscommissies zijn adviescommissies van de faculteit. De permanente onderwijscommissie lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen bestaat uit:

11 1. Twaalf vertegenwoordigers van de voltijdse leden van het zelfstandig academisch personeel en van de deeltijdse leden van het zelfstandig academisch personeel van de Faculteit Bewegings- en revalidatiewetenschappen die voor onbepaalde duur voltijds zijn verbonden aan de universiteit met inbegrip van de universitaire ziekenhuizen en met een onderwijsopdracht in de studierichting lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen. De programmadirecteur lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen, de coördinatoren van de verschillende afstudeerrichtingen, de coördinator van de academische lerarenopleiding lichamelijke opvoeding en de facultair coördinator studentenaangelegenheden dienen te behoren tot deze twaalf vertegenwoordigers. 2. Drie gecoöpteerde leden van het ZAP (zonder stemrecht) 3. Eén vertegenwoordiger van de deeltijdse leden van het zelfstandig academisch personeel die niet tot de eerste categorie behoren en met een onderwijsopdracht in de studierichting lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen. 4. Drie vertegenwoordigers van het assisterend en bijzonder academisch personeel, betrokken bij het onderwijs in de studierichting lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen. 5. Minstens één vertegenwoordiger van het zelfstandig academisch personeel uit andere faculteiten met een onderwijsopdracht in de studierichting lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen. 6. Een vertegenwoordiging van 9 studenten in de studierichting lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen 7. Eén vertegenwoordiger van de alumni. 8. Eén waarnemend lid m.b.t. internationalisering (zonder stemrecht) 9. Leden van de Dienst voor Studiebegeleiding en Onderwijsvernieuwing (zonder stemrecht) 10. De stafmedewerker onderwijs (verslaggever, zonder stemrecht) De permanente onderwijscommissie revalidatiewetenschappen en kinesitherapie bestaat uit:

12 1. Twaalf vertegenwoordigers van de voltijdse leden van het zelfstandig academisch personeel en van de deeltijdse leden van het zelfstandig academisch personeel van de Faculteit Bewegings- en revalidatiewetenschappen die voor onbepaalde duur voltijds zijn verbonden aan de universiteit met inbegrip van de universitaire ziekenhuizen en met een onderwijsopdracht in de studierichting revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. De programmadirecteur revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, de secretaris van de POC en de coördinatoren van de verschillende specialisatierichtingen dienen te behoren tot deze twaalf vertegenwoordigers. 2. De stagecoördinator 3. De facultair coördinator studentenaangelegenheden 4. Eén gecoöpteerd lid van het ZAP 5. Eén vertegenwoordiger van de deeltijdse leden van het zelfstandig academisch personeel die niet tot de eerste categorie behoren en met een onderwijsopdracht in de studierichting revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. 6. Minstens twee vertegenwoordigers van het zelfstandig academisch personeel uit andere faculteiten met een onderwijsopdracht in de studierichting revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. 7. Drie vertegenwoordigers van het assisterend en bijzonder academisch personeel, betrokken bij het onderwijs in de studierichting revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. 8. Een vertegenwoordiging van 9 studenten in de studierichting revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. 9. Twee vertegenwoordigers van het klinisch personeel ('stageleiders') van de dienst Fysische Geneeskunde en Revalidatie van de Universitaire Ziekenhuizen van de K.U.Leuven. 10. Eén vertegenwoordiger van de alumni. 11. Een vertegenwoordiger van de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende (KHBO) 12. Een vertegenwoordiger van de Provinciale Hogeschool Limburg (PHL) (zonder stemrecht) 13. Eén waarnemend lid m.b.t. internationalisering (zonder stemrecht) 14. Leden van de Dienst voor Studiebegeleiding en Onderwijsvernieuwing (zonder stemrecht)

13 15 De stafmedewerker onderwijs (verslaggever, zonder stemrecht) De vertegenwoordigers van het AAP/BAP worden aangesteld voor twee jaar, de vertegenwoordigers van de studenten worden aangesteld voor één jaar. Beide verkiezingen gebeuren door de eigen geleding. Bevoegdheden De permanente onderwijscommissie ontwerpt het onderwijskundig referentiekader van de opleiding, het onderwijsprogramma en de didactische vormgeving van de opleiding en legt ze ter beslissing voor via het Faculteitsbestuur en de Faculteitsraad aan het Groepsbestuur. Daarnaast oefent zij de bevoegdheden uit vermeld in artikel 46 van het Gewoon Reglement betreffende de Structuur van de Universiteit. De permanente onderwijscommissie vergadert ten minste vier maal per academiejaar. Werking 2. De programmadirecteur van een opleiding is verantwoordelijk voor de De programmadirecteur wordt aangesteld door de faculteitsraad op voorstel van dagelijkse leiding en de coördinatie van de opleiding waarvoor hij is aangesteld; hij de decaan en in overleg met departementsvoorzitter en vice-rector. Het mandaat rapporteert dienaangaande aan de decaan en aan het Groepsbestuur. Zijn van programmadirecteur duurt drie jaar en is onbeperkt hernieuwbaar. mandaat duurt drie jaar en is verlengbaar voor periodes van drie jaar of desgevallend voor een door het Groepsbestuur te bepalen kortere periode. De bevoegde programmadirecteur is voorzitter van de betrokken permanente De programmadirecteur wordt bijgestaan door een POC-cel. onderwijscommissie. Voor een overkoepelende interfacultaire permanente onderwijscommissie of voor een interfacultaire permanente onderwijscommissie bevoegd voor meerdere opleidingen van de eerste cyclus wordt een der betrokken programmadirecteurs of een ander lid van het academisch personeel door het Groepsbestuur aangewezen als voorzitter. De programmadirecteur wordt geraadpleegd inzake toewijzingen van opdrachten, benoemingen en aanstellingen, met inbegrip van bevorderingen, van leden van het zelfstandig academisch personeel die een substantiële opdracht waarnemen in de opleiding waarvoor hij verantwoordelijk is.

14 3. De Academische raad bepaalt in een aanvullend reglement nadere regels aangaande de opdracht en de wijze van aanstelling van de programmadirecteurs en aangaande de opdracht, de samenstelling en de werking van de permanente onderwijscommissies. Er wordt verwezen naar het aanvullend reglement inzake de permanente onderwijscommissies en de programmadirecteur. De permanente onderwijscommissies winnen het advies in van de Faculteitsraad aangaande de grote lijnen van de programmahervormingen.

Huishoudelijk Reglement Departement

Huishoudelijk Reglement Departement Gewoon reglement betreffende de structuur van de universiteit (GRS) Goedgekeurd door de Raad van bestuur K.U.Leuven d.d. 21 februari 2006 en gewijzigd op 27 november 2007 en op 27 mei 2008 Versie van toepassing

Nadere informatie

F A C U L T E I T S O C I A L E W E T E N S C H A P P E N

F A C U L T E I T S O C I A L E W E T E N S C H A P P E N Bijlage 41 FR188 30 november 2009 1 F A C U L T E I T S O C I A L E W E T E N S C H A P P E N Huishoudelijk reglement Goedgekeurd door de Faculteitsraad van 30 november 2009 en bekrachtigd door het Groepsbestuur

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen

Huishoudelijk reglement Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen 0 0 0 0 Huishoudelijk reglement Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen De teksten in het blauw zijn bepalingen uit het Organiek reglement De teksten in het groen zijn bepalingen uit het Groepsreglement

Nadere informatie

NIEUW HUISHOUDELIJK REGLEMENT FACULTEIT INGENIEURSWETENSCHAPPEN werkdocument BESTAAND HUISHOUDELIJK REGLEMENT FACULTEIT TOEGEPASTE WETENSCHAPPEN

NIEUW HUISHOUDELIJK REGLEMENT FACULTEIT INGENIEURSWETENSCHAPPEN werkdocument BESTAAND HUISHOUDELIJK REGLEMENT FACULTEIT TOEGEPASTE WETENSCHAPPEN BESTAAND HUISHOUDELIJK REGLEMENT FACULTEIT TOEGEPASTE WETENSCHAPPEN goedgekeurd door de Faculteitsraad op 22 oktober 2001 bekrachtigd door de Academische raad op 12 november 2001 Hoofdstuk 1: De facultaire

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement PPW oktober 2008.doc Pagina 1 van 14

Huishoudelijk reglement PPW oktober 2008.doc Pagina 1 van 14 HUISHOUDELIJK REGLEMENT FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN Artikel 1. Draagwijdte van het Huishoudelijk reglement van de faculteit Dit Huishoudelijk reglement bepaalt de organisatie en

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Faculteit Farmaceutische Wetenschappen

Huishoudelijk reglement Faculteit Farmaceutische Wetenschappen 1 1 1 0 1 0 1 0 1 Huishoudelijk reglement Faculteit Farmaceutische Wetenschappen De teksten in het blauw zijn bepalingen uit het Organiek reglement De teksten in het groen zijn bepalingen uit het Groepsreglement

Nadere informatie

Structuur Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen

Structuur Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen Structuur Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen Bestuurs- en adviesorganen, diensten Kris Willems, decaan Faculteitsraad FIIW, 29 maart 2013 1 Inhoud Uitgangspunten opbouw faculteit Facultaire

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen (FaBeR)

Huishoudelijk reglement Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen (FaBeR) 1 1 1 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 Huishoudelijk reglement Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen (FaBeR) De teksten in het blauw zijn bepalingen uit het Organiek reglement. De teksten in het groen

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement Huishoudelijk reglement Departement: Datum ingang reglement: Chemie Datum goedkeuring groepsbestuur 1. Geldende reglementen Organiek reglement: https://admin.kuleuven.be/rd/organiek_regl.html Groepsreglement:

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van de Faculteit Rechtsgeleerdheid

Huishoudelijk Reglement van de Faculteit Rechtsgeleerdheid Huishoudelijk Reglement van de Faculteit Rechtsgeleerdheid 24 juni 2008 Inhoud VOORAF EERSTE HOOFDSTUK. DE FACULTAIRE BELEIDS- EN ADVIESORGANEN Afdeling I. De faculteitsraad Afdeling II. De decaan Afdeling

Nadere informatie

Statuten HoGent Studentenraad

Statuten HoGent Studentenraad Statuten HoGent Studentenraad (Zoals goedgekeurd op de Algemene Vergadering van 21 februari 2013) (Aanvulling zoals goedgekeurd op de Algemene Vergadering van 16 mei 2013) Titel I- Algemene bepalingen

Nadere informatie

VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL FACULTEIT LICHAMELIJKE OPVOEDING EN KINESITHERAPIE FACULTAIR REGLEMENT LK

VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL FACULTEIT LICHAMELIJKE OPVOEDING EN KINESITHERAPIE FACULTAIR REGLEMENT LK VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL FACULTEIT LICHAMELIJKE OPVOEDING EN KINESITHERAPIE FACULTAIR REGLEMENT LK Oorspronkelijke versie goedgekeurd op de FR-LK van 10/03/98 Aanpassingen goedgekeurd op de FR-LK van

Nadere informatie

Reglement opleidingsraden zoals goedgekeurd door de Raad van Bestuur d.d. 1 april Opleidingsraden. reglement

Reglement opleidingsraden zoals goedgekeurd door de Raad van Bestuur d.d. 1 april Opleidingsraden. reglement Opleidingsraden reglement REGLEMENT OPLEIDINGSRADEN Zoals goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 1 april 2014. INHOUDSTABEL Hoofdstuk I: Definities en toepassingsgebied Hoofdstuk II: Samenstelling van

Nadere informatie

Statuten HoGent Studentenraad (Zoals goedgekeurd op de algemene vergadering van 8 mei 2014)

Statuten HoGent Studentenraad (Zoals goedgekeurd op de algemene vergadering van 8 mei 2014) Statuten HoGent Studentenraad (Zoals goedgekeurd op de algemene vergadering van 8 mei 2014) TITEL I Inleidende bepalingen Artikel 1. De HoGent Studentenraad (hierna genoemd HGSR) is de officiële rechtstreeks

Nadere informatie

Participatiereglement Studentenraad KU Leuven

Participatiereglement Studentenraad KU Leuven Participatiereglement Studentenraad KU Leuven I Algemeen Artikel 1 Codex Hoger Onderwijs Dit reglement voert de bepalingen uit van de artikelen II.314 tot II.335 van de Codex Hoger Onderwijs versie 4 en

Nadere informatie

Statuten HoGent Studentenraad

Statuten HoGent Studentenraad Statuten HoGent Studentenraad (Zoals goedgekeurd op de algemene vergadering van 5 oktober 2017) TITEL I Inleidende bepalingen Artikel 1. De HoGent Studentenraad (hierna genoemd HGSR) is de officiële rechtstreeks

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement faculteit Letteren

Huishoudelijk reglement faculteit Letteren Huishoudelijk reglement faculteit Letteren Artikel 1. Dit huishoudelijk reglement bepaalt nader de organisatie en de werking van de faculteit Letteren, zoals voorgeschreven door het Organiek Reglement

Nadere informatie

Reglement opleidingsraden zoals goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 24 april Opleidingsraden. reglement

Reglement opleidingsraden zoals goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 24 april Opleidingsraden. reglement Opleidingsraden reglement REGLEMENT OPLEIDINGSRADEN Zoals goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 24 april 2012 INHOUDSTABEL Hoofdstuk I: Definities en toepassingsgebied Hoofdstuk II: Samenstelling van

Nadere informatie

Pagina 1 van 18 HUISHOUDELIJK REGLEMENT FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN

Pagina 1 van 18 HUISHOUDELIJK REGLEMENT FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN Artikel 1. Draagwijdte van het huishoudelijk reglement van de faculteit Dit huishoudelijk reglement bepaalt de organisatie en

Nadere informatie

De administratief directeur van de Faculteit woont de vergaderingen bij en stelt de notulen op.

De administratief directeur van de Faculteit woont de vergaderingen bij en stelt de notulen op. Faculteitsraad van 5 oktober 2009 Faculteit Letteren Huishoudelijk reglement Artikel 1. Dit huishoudelijk reglement bepaalt nader de organisatie en de werking van de Faculteit Letteren, zoals voorgeschreven

Nadere informatie

Het Symfonisch Orkest van de Vrije Universiteit Brussel

Het Symfonisch Orkest van de Vrije Universiteit Brussel Het Symfonisch Orkest van de Vrije Universiteit Brussel STATUTEN Goedgekeurd op de Algemene Vergadering van 8 maart 2014 1. Omschrijving en zetel 1.1. Het Symfonisch Orkest van de Vrije Universiteit Brussel,

Nadere informatie

S T A T U T E N TITEL I: DE VERENIGING. 1 De feitelijke vereniging draagt de naam Alumni Gentse Filosofen en Moraalwetenschappers (AGFM).

S T A T U T E N TITEL I: DE VERENIGING. 1 De feitelijke vereniging draagt de naam Alumni Gentse Filosofen en Moraalwetenschappers (AGFM). S T A T U T E N TITEL I: DE VERENIGING ARTIKEL 1: naam 1 De feitelijke vereniging draagt de naam Alumni Gentse Filosofen en Moraalwetenschappers (AGFM). ARTIKEL 2: zetel 1 De zetel van de vereniging is

Nadere informatie

Artikel 2. De zetel van de sportraad is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Meerhout, Markt 1, te 2450 Meerhout.

Artikel 2. De zetel van de sportraad is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Meerhout, Markt 1, te 2450 Meerhout. ERKENNING EN ZETEL Artikel 1. De gemeentelijke Sportraad wordt erkend als gemeentelijk adviesorgaan in uitvoering van het decreet van 6 juli 2012, zijnde het decreet houdende het stimuleren en subsidiëren

Nadere informatie

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING

Nadere informatie

Bijzondere examenreglementen

Bijzondere examenreglementen Bijzondere examenreglementen Versie goedgekeurd door de Academische raad d.d. 14.05.2007 Examenreglement van de K.U.Leuven 2007-2008 Onderafdeling 1 - Bijzondere bepalingen in verband met de verhandeling

Nadere informatie

Facultair reglement voor de Faculteit Bio ingenieurswetenschappen

Facultair reglement voor de Faculteit Bio ingenieurswetenschappen Facultair reglement voor de Faculteit Bio ingenieurswetenschappen Dit facultair reglement is bedoeld als aanvulling op (1) het organiek reglement en (2) het groepsreglement Wetenschap & Technologie (hierna

Nadere informatie

Kiesreglement verkiezingen

Kiesreglement verkiezingen Kiesreglement verkiezingen I Algemeen Artikel 1 Participatiedecreet Dit reglement voert de bepalingen uit van de artikelen II.48 tot II.52 en van artikel II.66, 3 van het participatiedecreet. (Het decreet

Nadere informatie

FACULTEIT GENEESKUNDE EN FARMACIE VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL Laarbeeklaan Brussel AANVULLEND FACULTAIR DOCTORAATSREGLEMENT

FACULTEIT GENEESKUNDE EN FARMACIE VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL Laarbeeklaan Brussel AANVULLEND FACULTAIR DOCTORAATSREGLEMENT FACULTEIT GENEESKUNDE EN FARMACIE VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL Laarbeeklaan 103 1090 Brussel AANVULLEND FACULTAIR DOCTORAATSREGLEMENT Dit document is een aanvulling op het Centraal Reglement voor de toekenning

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement gemeentelijke jeugdraad gemeente Alken

Huishoudelijk reglement gemeentelijke jeugdraad gemeente Alken Huishoudelijk reglement gemeentelijke jeugdraad gemeente Alken Hoofdstuk 1: Doel Artikel 1: In de gemeente Alken is een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 9 juni 1993,

Nadere informatie

Centraal reglement betreffende de bestuurlijke inrichting en de werking van de faculteiten van de Vrije Universiteit Brussel

Centraal reglement betreffende de bestuurlijke inrichting en de werking van de faculteiten van de Vrije Universiteit Brussel Centraal reglement betreffende de bestuurlijke inrichting en de werking van de faculteiten van de Vrije Universiteit Brussel Aanvullend facultair reglement Faculteit Recht & Criminologie Preambule Het

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement 19/12/2010 Orchideeënlaan 17-1820 Steenokkerzee1 http://www.milieuraad.be/steenokkerzeel milieuraad1820@skynet.be Tel 02/254. 19.50 (secr. Milieudienst) Huishoudelijk reglement Artikel 1 Dit huishoudelijk

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel 1 Dit huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur zijn bevoegdheden uitoefent overeenkomstig zijn statuten. Algemene

Nadere informatie

Het adviesorgaan voor toerisme heeft zijn zetel en adres te 2460 Kasterlee, Markt 13.

Het adviesorgaan voor toerisme heeft zijn zetel en adres te 2460 Kasterlee, Markt 13. Statuten gemeentelijke adviesraad Adviesorgaan voor toerisme Goedgekeurd door de raad van bestuur dd. 19 maart 2013 Goedgekeurd door de gemeenteraad dd. 28 mei 2013 Artikel 1. Het adviesorgaan voor toerisme

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement gemeentelijke cultuurraad

Huishoudelijk reglement gemeentelijke cultuurraad Huishoudelijk reglement gemeentelijke cultuurraad ART. 1 : Het huishoudelijk reglement regelt de inwendige aangelegenheden van de gemeentelijke cultuurraad door het organiseren van de algemene vergadering,

Nadere informatie

Art.1: Doelstelling van de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid

Art.1: Doelstelling van de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid ONTWERP Statuten Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid (Gemeenteraad 6 mei 2019) Art.1: Doelstelling van de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid De doelstelling van De Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid, afgekort

Nadere informatie

Centraal reglement betreffende de bestuurlijke inrichting en werking van de faculteiten van de Vrije Universiteit Brussel

Centraal reglement betreffende de bestuurlijke inrichting en werking van de faculteiten van de Vrije Universiteit Brussel Centraal reglement betreffende de bestuurlijke inrichting en werking van de faculteiten van de Vrije Universiteit Brussel reglement zoals goedgekeurd door de Raad van Bestuur d.d. 02 juni 2015 en zoals

Nadere informatie

Seniorenadviesraad Galmaarden

Seniorenadviesraad Galmaarden Seniorenadviesraad Galmaarden DE GEMEENTERAAD Gelet op het decreet van 7 december 2012 van de Vlaamse Regering houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van

Nadere informatie

Statuten jeugdraad Glabbeek

Statuten jeugdraad Glabbeek Statuten jeugdraad Glabbeek 2018-2025 Algemeen Art 1. In de gemeente Glabbeek wordt een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 14 februari 2003 houdende de ondersteuning en

Nadere informatie

STATUTEN VAN DE VERENIGING ZONDER WINSTOOGMERK SPORTZAK VZW. TITEL I. Naam, rechtsvorm, zetel, doel, duur

STATUTEN VAN DE VERENIGING ZONDER WINSTOOGMERK SPORTZAK VZW. TITEL I. Naam, rechtsvorm, zetel, doel, duur STATUTEN VAN DE VERENIGING ZONDER WINSTOOGMERK SPORTZAK VZW TITEL I. Naam, rechtsvorm, zetel, doel, duur Art. 1. De vereniging is opgericht onder de vorm van een vereniging zonder winstoogmerk en draagt

Nadere informatie

Participatiereglement verkiezingen

Participatiereglement verkiezingen Participatiereglement verkiezingen I Algemeen Artikel 1 Codex Hoger Onderwijs Dit reglement voert de bepalingen uit van de artikelen II.314 tot II.335 van de Codex Hoger Onderwijs versie 4 en de bijlagen

Nadere informatie

Artikel 1: De seniorenraad district Berchem is een door de districtsraad erkend adviesorgaan voor het seniorenbeleid in het voornoemde district.

Artikel 1: De seniorenraad district Berchem is een door de districtsraad erkend adviesorgaan voor het seniorenbeleid in het voornoemde district. STATUTEN SENIORENRAAD BERCHEM ************************************* Opgesteld, rekening houdend met het Werkkader adviesraden en inspraak. Goedgekeurd door de seniorenraad tijdens de algemene vergadering

Nadere informatie

STATUTEN VAN DE VERENIGING ZONDER WINSTOOGMERK SPORTZAK

STATUTEN VAN DE VERENIGING ZONDER WINSTOOGMERK SPORTZAK STATUTEN VAN DE VERENIGING ZONDER WINSTOOGMERK SPORTZAK TITEL I. - Naam, rechtsvorm, zetel, doel, duur Art. 1. De vereniging is opgericht onder de vorm van een vereniging zonder winstoogmerk en draagt

Nadere informatie

STATUTEN VAN DE VZW ASSOCIATIE UNIVERSITEIT GENT

STATUTEN VAN DE VZW ASSOCIATIE UNIVERSITEIT GENT STATUTEN VAN DE VZW ASSOCIATIE UNIVERSITEIT GENT Titel 1 naam, zetel Artikel 1. De vereniging zonder winstoogmerk draagt de naam Associatie Universiteit Gent, hierna genoemd de AUGent. Artikel 2. De zetel

Nadere informatie

Statuten Stedelijke Seniorenraad Gent

Statuten Stedelijke Seniorenraad Gent Statuten Stedelijke Seniorenraad Gent Artikel 1 - Doelstellingen De stedelijke Ouderenadviesraad van Gent, hierna kortweg Seniorenraad genoemd en opgericht door de Gemeenteraad op 20 oktober 1992, is als

Nadere informatie

STANDPUNT. 1 Algemene principes en concepten. Het Leuvens Universitair Systeem Algemene Vergadering van 20 maart Principes. 1.

STANDPUNT. 1 Algemene principes en concepten. Het Leuvens Universitair Systeem Algemene Vergadering van 20 maart Principes. 1. STANDPUNT Het Leuvens Universitair Systeem Algemene Vergadering van 20 maart 2009. 1 Algemene principes en concepten 1.1 Principes De universiteit als eindverantwoordelijke voor een goede integratie. Deze

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR Artikel 1 Dit huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur zijn bevoegdheden

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de sportraad

Huishoudelijk reglement van de sportraad Huishoudelijk reglement van de sportraad Hoofdstuk 1 : Doel Artikel 1 : De gemeentelijke sportraad beschikt over door de gemeenteraad goedgekeurde statuten betreffende de gemeentelijke adviesraden voor

Nadere informatie

VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT ONDERWIJSRAAD

VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT ONDERWIJSRAAD VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT ONDERWIJSRAAD Hoofdstuk I: Samenstelling van de Onderwijsraad. Art. 1: Dit reglement werd opgesteld in uitvoering van en rekening houdend met de bepalingen

Nadere informatie

Statuten gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur

Statuten gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur Verwijzing naar wettelijke basis Het decreet van 05/04/1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid en de uitvoeringsreglementering. Doelstellingen In de gemeente is een gemeentelijke adviesraad

Nadere informatie

GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR

GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR HUISHOUDELIJK REGLEMENT - Gelet op de overeenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Gemeente De Pinte over het gemeentelijk milieu- en

Nadere informatie

Centraal reglement betreffende de bestuurlijke inrichting en de werking van de faculteiten van de Vrije Universiteit Brussel

Centraal reglement betreffende de bestuurlijke inrichting en de werking van de faculteiten van de Vrije Universiteit Brussel Centraal reglement betreffende de bestuurlijke inrichting en de werking van de faculteiten van de Vrije Universiteit Brussel De aanvullingen van de Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie staan

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Stedelijke Seniorenraad Gent

Huishoudelijk Reglement Stedelijke Seniorenraad Gent Huishoudelijk Reglement Stedelijke Seniorenraad Gent SENIORENRAAD HUISHOUDELIJK REGLEMENT Goedgekeurd op de Algemene Vergadering van 14 december 2011. Definities: Commissie: officiële door de Algemene

Nadere informatie

Functie en bevoegdheden Sociale raad

Functie en bevoegdheden Sociale raad Functie en bevoegdheden Sociale raad De statuten van de Sociale Raad van Zaventem worden als volgt vastgesteld : OPDRACHT EN BEVOEGDHEID Artikel 1 : De Sociale Raad heeft als opdracht : 1. het verstrekken

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement culturele raad

Huishoudelijk reglement culturele raad Huishoudelijk reglement culturele raad Artikel 1 Het huishoudelijk reglement regelt de inwendige aangelegenheden van de Culturele Raad door het organiseren van de Algemene Vergadering, van het bestuur,

Nadere informatie

Statuten Ouderenadviesraad Destelbergen-Heusden. Goedgekeurd door de ouderenadviesraad op 27/11/2013.

Statuten Ouderenadviesraad Destelbergen-Heusden. Goedgekeurd door de ouderenadviesraad op 27/11/2013. Statuten 2013-2018 Algemeen Statuten Ouderenadviesraad Destelbergen-Heusden Goedgekeurd door de ouderenadviesraad op 27/11/2013. Art. 1 Er wordt een gemeentelijke ouderenadviesraad opgericht en erkend

Nadere informatie

Facultair reglement - Faculteit Wetenschappen - VUB

Facultair reglement - Faculteit Wetenschappen - VUB Facultair reglement - Faculteit Wetenschappen - VUB Goedgekeurd door de Faculteitsraad dd. 23 mei 2005 Zie eerst: 1) Artikels 2 en 9 tot 14 van het organiek statuut VUB goedgekeurd door de R.v.B. van 17/12/1996.

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VARIO

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VARIO HUISHOUDELIJK REGLEMENT VARIO 31.01.2017 www.vario.be INHOUD VARIO Huishoudelijk reglement... 3 1 De frequentie en de werkwijze van de bijeenkomsten en beraadslaging... 3 2 De bevoegdheden van de voorzitter

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR VAN SINT-JANS-MOLENBEEK

GEMEENTEBESTUUR VAN SINT-JANS-MOLENBEEK GEMEENTEBESTUUR VAN SINT-JANS-MOLENBEEK HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE OUDERRAAD (deelraad van de schoolraad) BINNEN HET NEDERLANDSTALIG GEMEENTELIJK ONDERWIJS GOEDGEKEURD BIJ BESLISSING VAN DE GEMEENTERAAD

Nadere informatie

MerkatorLeuven vzw. Merkator is opgebouwd uit drie afdelingen, elk met een eigen doelstelling.

MerkatorLeuven vzw. Merkator is opgebouwd uit drie afdelingen, elk met een eigen doelstelling. MerkatorLeuven vzw HOOFDSTUK I. Naam, zetel, doelstelling, duur Artikel 1:Naam De officiële naam van de vereniging is MerkatorLeuven vzw, afgekort Merkator. Deze naam moet voorkomen in alle akten, facturen,

Nadere informatie

OPRICHTING EN DOELSTELLINGEN

OPRICHTING EN DOELSTELLINGEN Statuten ngo-federatie VZW Goedgekeurd te Brussel op 22 september 1992. Gepubliceerd in B.S. van 18 februari 1993 (identificatienummer 2050/93). Gewijzigd op de AV van 16 september 1999, 29 maart 2001,

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Scientica Kringraad

Huishoudelijk Reglement Scientica Kringraad 1 Huishoudelijk Reglement Scientica Kringraad Afdeling Scientica Kringraad van de vzw Scientica Leuven 1. Doel 1.1. (Kadering) Scientica Kringraad (vervolgens vermeld als Kringraad) is de afdeling van

Nadere informatie

STATUTEN MONDIALE RAAD MECHELEN 1

STATUTEN MONDIALE RAAD MECHELEN 1 STATUTEN MONDIALE RAAD MECHELEN 1 HOOFDSTUK 1: ALGEMENE UITGANGSPUNTEN Art. 1 De Mondiale Raad is de advies- en participatieraad van de stad Mechelen met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking en Noord-Zuidbeleid

Nadere informatie

POUTRIX VZW. 1. De vereniging, haar doel en haar leden

POUTRIX VZW. 1. De vereniging, haar doel en haar leden POUTRIX VZW 1. De vereniging, haar doel en haar leden Art. 1 Art. 2 Art. 3 Art. 4 Art. 5 Art. 6 Art. 7 De vereniging draagt als naam 'Poutrix, Vereniging zonder winstoogmerk', verder in deze statuten aangeduid

Nadere informatie

Functie en bevoegdheden dorpsraad

Functie en bevoegdheden dorpsraad Functie en bevoegdheden dorpsraad Sterrebeek OPDRACHT EN BEVOEGDHEID Artikel 1 : De Dorpsraad van Sterrebeek, als vertegenwoordigend orgaan van de verenigingen die in de deelgemeente werkzaam zijn, heeft

Nadere informatie

STATUTEN RAAD VOOR TOERISME

STATUTEN RAAD VOOR TOERISME STATUTEN RAAD VOOR TOERISME Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "Raad voor Toerisme". Het betreft een adviesraad conform artikel 200 van het Gemeentedecreet

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement ouderraad Sint-Ritacollege

Huishoudelijk reglement ouderraad Sint-Ritacollege Huishoudelijk reglement ouderraad Sint-Ritacollege 1 Oprichting 1.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus 2004,

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemeen

Hoofdstuk 1. Algemeen REGLEMENT VAN HET WETENSCHAPPELIJK INSTITUUT LEIDEN UNIVERSITY CENTRE FOR THE ARTS IN SOCIETY (LUCAS) Hoofdstuk 1. Algemeen Artikel 1. Naam van het instituut Het instituut draagt de naam Leiden University

Nadere informatie

TITEL I OPRICHTING VAN EEN INTERN VERZELFSTANDIGD AGENTSCHAP "INTERNE AUDIT VAN DE VLAAMSE ADMINISTRATIE"

TITEL I OPRICHTING VAN EEN INTERN VERZELFSTANDIGD AGENTSCHAP INTERNE AUDIT VAN DE VLAAMSE ADMINISTRATIE Besluit van de Vlaamse Regering tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap Interne Audit van de Vlaamse Administratie en tot omvorming van het auditcomité van de Vlaamse Gemeenschap tot het

Nadere informatie

STOS, vzw STATUTEN. Oprichting en zetel.

STOS, vzw STATUTEN. Oprichting en zetel. STOS, vzw STATUTEN Oprichting en zetel. Artikel 1. De sinds 1956 opgerichte Soc. Turnrkirng Ontwikkeling Schoten is op 22 september 1998 omgevormd in een vereniging zonder winstoogmerk onder de benaming

Nadere informatie

STATUTEN VAN DE VERENIGING ZONDER WINSTOOGMERK VLAAMS RECHTSGENOOTSCHAP

STATUTEN VAN DE VERENIGING ZONDER WINSTOOGMERK VLAAMS RECHTSGENOOTSCHAP STATUTEN VAN DE VERENIGING ZONDER WINSTOOGMERK VLAAMS RECHTSGENOOTSCHAP TITEL I. - Naam, rechtsvorm, zetel, doel, duur Art. 1. De vereniging is opgericht onder de vorm van een vereniging zonder winstoogmerk

Nadere informatie

STATUTEN VZW VLAAMSE ONAFHANKELIJKE RUITERS

STATUTEN VZW VLAAMSE ONAFHANKELIJKE RUITERS STATUTEN VZW VLAAMSE ONAFHANKELIJKE RUITERS 1. Naam, zetel, doel en duur van de vereniging. Artikel 1: De vereniging draagt de naam VZW VLAAMSE ONAFHANKELIJKE RUITERS, afgekort VOR. Artikel 2: De zetel

Nadere informatie

De Adviesraad kan binnen de beperkingen van haar bevoegdheden, zoals bepaald in artikel 2, zelf initiatief nemen om een advies te formuleren.

De Adviesraad kan binnen de beperkingen van haar bevoegdheden, zoals bepaald in artikel 2, zelf initiatief nemen om een advies te formuleren. Gemeentelijk reglement Cultuurraad Stad Brussel Preambule Definities van de gebruikte termen: De Gemeenteraad: de Gemeenteraad van de Stad Brussel; Het College: College van Burgemeester en Schepenen van

Nadere informatie

Opgelet: gebruik dit voorbeeld als inspiratie voor een document op eigen maat.

Opgelet: gebruik dit voorbeeld als inspiratie voor een document op eigen maat. BIJLAGE 6 VOORBEELD-STATUTEN Opgelet: gebruik dit voorbeeld als inspiratie voor een document op eigen maat. ALGEMEEN Art. 1 Er wordt een gemeentelijke ouderenadviesraad opgericht en erkend onder de naam...

Nadere informatie

Organisatie van advies en inspraak van het lokaal cultuurbeleid 2013-2018

Organisatie van advies en inspraak van het lokaal cultuurbeleid 2013-2018 Organisatie van advies en inspraak van het lokaal cultuurbeleid 2013-2018 1. DOELSTELLING : ADVIES EN INSPRAAK BIJ HET LOKAAL CULTUURBELEID 1.1. Met het oog op de voorbereiding en de evaluatie van het

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE SCHOOLRAAD

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE SCHOOLRAAD HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE SCHOOLRAAD Hoofdstuk 1 - Oprichting Art.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus

Nadere informatie

ADVIESRAAD LOKALE ECONOMIE HAACHT STATUTEN

ADVIESRAAD LOKALE ECONOMIE HAACHT STATUTEN ADVIESRAAD LOKALE ECONOMIE HAACHT STATUTEN Art 1 Art. 2 De gemeentelijke raad voor de belangen van alle Haachtse ondernemers draagt als naam Adviesraad lokale economie Haacht, hierna genoemd de raad. Het

Nadere informatie

Statuten JEUGDRAAD OUDENAARDE. 1. Oprichting

Statuten JEUGDRAAD OUDENAARDE. 1. Oprichting JEUGDRAAD OUDENAARDE Statuten 1. Oprichting In uitvoering van het decreet van 6/07/2012, houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid, erkent de Stad de stedelijke jeugdraad onder

Nadere informatie

Centraal reglement betreffende de bestuurlijke inrichting en de werking van de faculteiten van de Vrije Universiteit Brussel

Centraal reglement betreffende de bestuurlijke inrichting en de werking van de faculteiten van de Vrije Universiteit Brussel Centraal reglement betreffende de bestuurlijke inrichting en de werking van de faculteiten van de Vrije Universiteit Brussel Identificatie document: versie 02 juni 2015 Status document: goedgekeurd door

Nadere informatie

VLAAMS SECRETARIAAT VAN HET KATHOLIEK ONDERWIJS vzw Dienst Besturen

VLAAMS SECRETARIAAT VAN HET KATHOLIEK ONDERWIJS vzw Dienst Besturen VLAAMS SECRETARIAAT VAN HET KATHOLIEK ONDERWIJS vzw Dienst Besturen OPDRACHT, SAMENSTELLING EN WERKING VAN HET BUREAU BESTUREN EN OVERLEGFORUM BESTUREN Intern reglement OPDRACHT Art. 1, 1 Art. 1, 2 Het

Nadere informatie

SENIORENADVIESRAAD SINT- NIKLAAS STATUTEN

SENIORENADVIESRAAD SINT- NIKLAAS STATUTEN SENIORENADVIESRAAD SINT- NIKLAAS STATUTEN ARTIKEL 1: oprichting Op datum van 27 juni 1968 werd de Stedelijke Raad voor de Derde Leeftijd te Sint-Niklaas opgericht. Er is een hernieuwing van de statuten

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Participatieraad Zevenaar

Huishoudelijk Reglement Participatieraad Zevenaar Huishoudelijk Reglement Participatieraad Zevenaar Artikel 1 - Samenhang 1. De bepalingen in dit reglement moeten in samenhang worden gezien met de Verordening Participatieraad Gemeente Zevenaar (zoals

Nadere informatie

Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD

Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD p/a Molenstraat 5 2310 Rijkevorsel Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD Goedgekeurd door de cultuurraad op 26 november 2008. Goedgekeurd op de Gemeenteraad van 17 december 2008 Hoofdstuk

Nadere informatie

O P R I C H T I N G S S T A T U T E N S P O R T R A A D A A L S T. Hoofdstuk I : Doelstelling, erkenning en relatie met gemeentelijke overheden

O P R I C H T I N G S S T A T U T E N S P O R T R A A D A A L S T. Hoofdstuk I : Doelstelling, erkenning en relatie met gemeentelijke overheden Bijlage bij het besluit van de gemeenteraad d.d. 4 september 2007 houdende goedkeuring wijziging statuten, meer bepaald aanvulling bij artikel 25.1 O P R I C H T I N G S S T A T U T E N S P O R T R A A

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement voor de schoolraad BO

Huishoudelijk reglement voor de schoolraad BO Huishoudelijk reglement voor de schoolraad BO 1 Oprichting 1.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus 2004, zoals

Nadere informatie

Reglement Dienstraden

Reglement Dienstraden Reglement Dienstraden Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen Hoofdstuk 2: Samenstelling, zittingstermijn en verkiezing Hoofdstuk 3: Functie, taak en bevoegdheden van de Dienstraad Hoofdstuk 4: Werkwijze van

Nadere informatie

Statuten van de gemeentelijke cultuurraad van Heist-op-den-Berg

Statuten van de gemeentelijke cultuurraad van Heist-op-den-Berg 1 Statuten van de gemeentelijke cultuurraad van Heist-op-den-Berg Doelstellingen ARTIKEL 1 De cultuurraad heeft als doel het bevorderen van een integraal cultuurbeleid in het belang van alle inwoners van

Nadere informatie

2. Deze adviesraad heeft als doel advies te verlenen over het algemeen beleid rond jeugd en jeugdwerk van het gemeentebestuur.

2. Deze adviesraad heeft als doel advies te verlenen over het algemeen beleid rond jeugd en jeugdwerk van het gemeentebestuur. STATUTEN JEUGDRAAD Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "jeugdraad". Het betreft een adviesraad conform artikel 200 van het Gemeentedecreet van 15 juli

Nadere informatie

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP STAD BRUGGE MAATSCHAPPELIJKE BEGELEIDING STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP ARTIKEL 1: De Stedelijke Raad voor Personen met een Handicap heeft als doel: 1. A. op te treden als volwaardig

Nadere informatie

INIIII VRIJE UNIVERSITEIT ^ UNIVERSITEIT GENT' BRUSSEL - T^,,-, Samenwerkingsovereenkomst betreffende de organisatie van

INIIII VRIJE UNIVERSITEIT ^ UNIVERSITEIT GENT' BRUSSEL - T^,,-, Samenwerkingsovereenkomst betreffende de organisatie van KU LEUVEN INIIII VRIJE UNIVERSITEIT ^ UNIVERSITEIT GENT' BRUSSEL - T^,,-, Samenwerkingsovereenkomst betreffende de organisatie van Permanente vorming met getuigschrift 'Klinische Psychodiagnostiek voor

Nadere informatie

STATUTEN RAAD VERKEER EN MOBILITEIT

STATUTEN RAAD VERKEER EN MOBILITEIT STATUTEN RAAD VERKEER EN MOBILITEIT Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "Adviesraad Verkeer en Mobiliteit dewelke fungeert als opvolger van de Inspraakgroep

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT MILIEURAAD (goedgekeurd gemeenteraad 10 juni 2013)

HUISHOUDELIJK REGLEMENT MILIEURAAD (goedgekeurd gemeenteraad 10 juni 2013) HUISHOUDELIJK REGLEMENT MILIEURAAD (goedgekeurd gemeenteraad 10 juni 2013) Gelet op artikel 4 van de overeenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de gemeente over het gemeentelijke milieu en natuurbeleid,

Nadere informatie

Unaniem gunstig geadviseerd door de Faculteitsraad op 21 maart 2001 Goedgekeurd door het Bestuurscollege op 27 april 2001 Versie van 5 januari 2002

Unaniem gunstig geadviseerd door de Faculteitsraad op 21 maart 2001 Goedgekeurd door het Bestuurscollege op 27 april 2001 Versie van 5 januari 2002 UNIVERSITEIT GENT Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Procedure voor de evaluatie van het ZAP in de FPPW Unaniem gunstig geadviseerd door de Faculteitsraad op 21 maart 2001 Goedgekeurd

Nadere informatie

SPORTRAAD STATUTEN SPORTRAAD LEUVEN. De statuten van de Sportraad van Leuven worden vastgesteld.

SPORTRAAD STATUTEN SPORTRAAD LEUVEN. De statuten van de Sportraad van Leuven worden vastgesteld. SPORTRAAD pagina 1/1 STATUTEN SPORTRAAD LEUVEN De statuten van de Sportraad van Leuven worden vastgesteld. WETTELIJK KADER Bij toepassing van het decreet van 6 juli 2012 houdende het stimuleren en subsidiëren

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN OPLEIDINGSCOMMISSIE BINNEN DE Faculteit XXX (NAAM INVULLEN) OC XXX (naam OC invullen)

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN OPLEIDINGSCOMMISSIE BINNEN DE Faculteit XXX (NAAM INVULLEN) OC XXX (naam OC invullen) HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN OPLEIDINGSCOMMISSIE BINNEN DE Faculteit XXX (NAAM INVULLEN) OC XXX (naam OC invullen) Artikel 1 Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: faculteitsreglement:

Nadere informatie

Den Haag, 1 januari HH Reglement Versie 1.2. Pagina 1/7

Den Haag, 1 januari HH Reglement Versie 1.2. Pagina 1/7 Pagina 1/7 Pagina 2/7 Inhoudsopgave Algemene bepalingen 3 Artikel 1. Definities en afkortingen 3 Artikel 1. Lidmaatschap 3 Bestuur 3 Artikel 2. Aanstelling 3 Artikel 3. Taak voorzitter en vice-voorzitter

Nadere informatie

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING HOOFDSTUK I Inleiding Artikel 1 De gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking Affligem, afgekort als GROS, is een gemeentelijke

Nadere informatie

H U I S H O U D E L I J K R E G E L E M E N T G E O S L E U V E N VZW

H U I S H O U D E L I J K R E G E L E M E N T G E O S L E U V E N VZW H U I S H O U D E L I J K R E G E L E M E N T G E O S L E U V E N VZW 1. BEPALING EN DOEL Artikel 1: Geos is de vereniging van studenten geologie verbonden aan de afdeling Geologie van het departement

Nadere informatie

Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen

Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen HOOFDSTUK 1: ALGEMENE UITGANGSPUNTEN Art. 1 De GRO..M is de advies- en participatieraad van de stad Mechelen met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

STATUTEN. De vereniging zonder winstoogmerk (vzw) wordt genoemd: Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen, afgekort VAD.

STATUTEN. De vereniging zonder winstoogmerk (vzw) wordt genoemd: Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen, afgekort VAD. STATUTEN TITEL I Naam Zetel Doel Artikel 1 De vereniging zonder winstoogmerk (vzw) wordt genoemd: Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen, afgekort VAD. Artikel 2 De zetel van de vereniging is

Nadere informatie