Provinciaal gedragen MISSIE VISIE CJG BIJLAGE 1, MISSIE VISIE CJG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Provinciaal gedragen MISSIE VISIE CJG BIJLAGE 1, MISSIE VISIE CJG"

Transcriptie

1 Provinciaal gedragen MISSIE VISIE CJG BIJLAGE 1, MISSIE VISIE CJG Inleiding In opdracht van de bestuurscommissie GGD (bijlage) en de stuurgroep CJG heeft een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van GGD Fryslân, Stichting Maatschappelijk Werk Fryslân, Timpaan, Sinne Welzijn, Mee Fryslan en de gemeenten: Franekeradeel, Heerenveen, Sudwest Fryslân, Smallingerland een gezamenlijke missie en visie m.b.t. het CJG opgesteld. Deze gezamenlijke visie vormt de basis voor provinciale CJG trajecten en jaarplannen. *n.b. daar waar ouders staat kan ook verzorgers worden gelezen 1. Missie CJG Ieder kind heeft recht op optimale kansen en ontwikkeling. De focus ligt hierbij op de gezondheid, het welzijn en het welbevinden van het kind binnen het pedagogische opvoedklimaat in de verschillende leefdomeinen zoals het gezin, de buurt, school, kinderopvang etc. 2. Visie CJG Het kind en zijn/haar gezin binnen haar sociale context staan centraal in de werkwijze van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Dit is het uitgangspunt voor het handelen van alle CJG professionals. Ouders/opvoeders zijn zelf primair verantwoordelijk. Het CJG zet in op het versterken van de eigen kracht van de opvoeders. Het CJG werkt preventief en daartoe signaleert zij vroegtijdig, geeft informatie en advies, is laagdrempelig en toegankelijk, werkt integraal, pakt aan en pakt door. Vertrouwen, elkaar kennen en samenwerken zijn belangrijke uitgangspunten voor alle CJG professionals. De professie van de CJG medewerkers wordt ten dienste gesteld in het belang van het kind c.q. de jongere. 3. Doelstelling CJG Het CJG richt zich op een kansrijke ontwikkeling van kinderen en jongeren. Dat willen we bereiken door zo veel mogelijk voorkomen en beperken van risico s die de ontwikkeling van jeugdigen binnen het gezin of de sociale context kunnen verstoren om daarmee de kansen van jeugdigen op een goede ontwikkeling te vergroten. Dit doen we door kinderen c.q. jongeren, ouders en professionals te ondersteunen bij alle vragen en problemen rond opgroeien en opvoeden. Daarbij staat de werkwijze één kind (met gezin), één plan, 1 aanspreekpunt centraal. Samenvattend heeft het CJG 3 kerndoelen 1 : 1. De algemene gezondheid, opvoeding en ontwikkeling van jeugd is bevorderd. 2. Problemen bij gezondheid, ontwikkeling, opgroeien en opvoeden zijn voorkomen. 3. (beginnende) problemen zijn verholpen of hanteerbaar gemaakt. 4. Streefbeelden Samenwerken en krachten bundelen voor een beter resultaat Het CJG is een netwerkorganisatie waarin autonome organisaties samenwerken gericht op gezondheid, opvoeden en opgroeien. In het CJG worden alle activiteiten gebundeld aangeboden. Dat kan omdat in het CJG verschillende organisaties samenwerken. Dit zijn de 1 Uit Toets basisset CJG-indicatoren van Tom van Yperen en Paolo van der Steenhoven, NJI augustus 2008.

2 Jeugdgezondheidszorg van de GGD, de maatschappelijk werk instellingen in Fryslân 2. Mee Friesland en de lokale welzijnsinstellingen. Ieders specifieke deskundigheid wordt erkend en ingezet. *2 toets basisset CJG indicatoren van Tom van Yperen en Paolo van Steenhoven, NJ, augustus 2008 Voor iedereen Iedereen met vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid van kinderen/jongeren in de leeftijd tussen -9 maanden en 23 jaar kunnen bij het CJG terecht voor advies en steun. Dit geldt ook voor de jeugdigen zelf. Er is sprake van een geïntegreerd opvoedingsondersteuningsaanbod, waarbij aansluiting wordt gezocht bij de bestaande structuren en vindplaatsen. De aandacht mag niet alleen uitgaan naar jeugdigen met problemen. Met verreweg de meeste jeugdigen gaat het goed en dat willen we graag zo houden en zo mogelijk verbeteren. Zo vroeg mogelijk Zo vroeg mogelijk heeft hier twee betekenissen. Zo vroeg mogelijk beginnen met investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen zowel individueel als in hun leefomgeving. Daarnaast ook zo snel en vroeg mogelijk de juiste (individuele) hulp bieden. Dit geldt met name voor gezinnen waar iedereen in de omgeving onderkent dat ondersteuning nodig is, maar ook voor de kinderen/jongeren zelf (0-23 jaar). Het middel hiervoor is een samenhangende en integrale aanpak, dicht bij jeugd en gezin. Kinderen die iets extra s nodig hebben Vanuit de basisvoorzieningen, zoals peuterspeelzaal, kinderopvang en scholen wordt op professionele wijze snel en tijdig gesignaleerd. Er zijn goede contacten met ouders en korte en heldere lijnen tussen de belangrijkste opvoedmilieus: thuis, school en het publieke domein. De afstemming rondom jeugd en gezin wordt neergelegd in schriftelijke sluitende afspraken, tussen de betrokken organisaties. En als dat niet genoeg is Vroegtijdige interventies kunnen veel individueel en maatschappelijk leed voorkomen. Soms is er meer nodig. In die gevallen is een sluitende aanpak vereist, zodat kinderen en gezinnen niet tussen wal en schip vallen. Indien nodig wordt de hulp opgeschaald en doorzettingsmacht georganiseerd. Het CJG schakelt andere hulp in. Daartoe is intensieve samenwerking met partijen buiten het CJG noodzakelijk. 5. Competenties Bovenstaande missie en visie is vertaald naar attitude en competenties voor alle CJG professionals Attitude: De professionele professional (afgeleid van min BZK): Gaat uit van wat nodig is in het belang van het kind/de jongere Denkt van buiten naar binnen en kijkt over de grenzen van de eigen organisatie heen (uitgangspunt van handelen is de vraag en behoefte van de klant en niet de (beperkingen van de) interne organisatie) Denkt in en gaat voor oplossingen, en zet, in nauwe samenspraak met de ouders en/of jongeren, een volgende stap die tot de oplossing leidt Werkt outreachend 2 Stichting Maatschappelijk Werk Fryslân, Timpaan Welzijn, Welzijn Centraal Leeuwarden, Interzorg.

3 Competenties (uit Professionals in het CJG van voormalig programmaministerie Jeugd en Gezin) 1 Vraaggericht werken** De CJG-professional gaat uit van de (al dan niet expliciete) vragen, wensen en behoeften van jeugdigen en hun opvoeders op het gebied van gezondheid, ontwikkeling, opgroeien en opvoeden. Hierbij kan het, naast individuele vragen, ook gaan om collectieve vragen. De CJG-professional levert dus ook preventie, ondersteuning, hulp of zorg gericht op de totale doelgroep van de in Nederland wonende jeugdigen en hun ouders. Dit kan gaan om het algemeen volksgezondheidsbelang (bescherming tegen infectieziekten of obesitas), een maatschappelijke opdracht (bescherming tegen mishandeling of pesten) of een universeel recht (waarborgen van de rechten van het kind). 2 Klantversterkend werken De CJG-professional doet een beroep op de eigen kracht en het probleemoplossend vermogen van jeugdigen, opvoeders en hun sociale omgeving. De CJG-professional ondersteunt mensen om zelf een oplossing te vinden voor hun problemen. 3 Omgevingsgericht werken De CJG-professional is omgevingsgericht. Hij/zij signaleert individuele problemen van jeugdigen én maatschappelijke ontwikkelingen en neemt op basis daarvan initiatief. Voor de CJG-professional gaat het om de jeugdige en zijn leefwereld. Met de leeftijd wordt de actieradius groter en daarmee verandert de omgeving van de jeugdige. 4 Samenwerkingsgericht werken Binnen het CJG is effectief samenwerken van essentieel belang. Het gaat hierbij om vertrouwen tussen professionals, om kennis over elkaars professie en organisatie en om eenduidigheid in taalgebruik. De CJG-professional is actief in samenwerkingsen ketenverbanden en vervult de verantwoordelijkheid die zij in die verbanden draagt. 5 Werken in een netwerkorganisatie De professionals zijn de kracht en het visitekaartje van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Daarom is het van belang dat alle professionals weten waar het CJG voor staat, de visie van het centrum onderschrijven en deze uitdragen in hun manier van werken met ouders en jeugdigen. In de bijlagen is beschreven hoe de verschillende organisaties met hun medewerkers werken aan deze competenties In de toekomst worden scholingsplannen van de CJG partners naast elkaar gelegd om te bezien of er efficiency winst is te behalen en een aantal competenties juist in samenwerkingsverband het meest effectief te ontwikkelen zijn. De competenties Samenwerkingsgericht werken en werken in een netwerkorganisatie lijken namelijk het best te ontwikkelen juist in die keten en in die samenwerking. ** er is een uitgebreidere beschrijving en veder uitsplitsing van deze competenties beschikbaar 6. Rollen en taken Momenteel zijn er diverse overleggen en bestuurslagen die zich actief bezig houden met de ontwikkeling van het CJG.

4 In onderstaand schema zijn deze rollen nog eens nader uitgewerkt. Daarbij is een scheiding gemaakt tussen het lokaal c.q. gemeentelijk niveau en provinciaal niveau waarin door gemeenten wordt samengewerkt. De rollen zijn grofweg gekarakteriseerd als adviserend dan wel besluitvormend. Het overzicht geeft aan dat enige alertheid is geboden om over een onderwerp op eenzelfde manier te adviseren dan wel te besluiten. provinciaal lokaal Stuurgroep CJG / zorg voor jeugd Adviserend aan individuele gemeente Gemeentebestuur/College Besluitvormend (gemeenteraad) Bestuurscommissie GGD Ambtelijke werkgroep CJG Lokale werkgroep/stuurgroep CJG Directie/ management instellingen Besluitvormend t.a.v. JGZ in CJG Adviserend aan stuurgroep adviserend Besluitvormend Adviserend aan bestuur Besluitvormend adviserend Ten behoeve van de ambtelijke werkgroep CJG/Zorg voor jeugd wordt gewerkt met een jaarplan, waarin ook duidelijk wordt welke thema s en onderwerpen provinciaal opgepakt worden en welke lokaal worden ingevuld. 7. Externe Communicatie De ambtelijke werkgroep Communicatie CJG heeft van de stuurgroep Zorg voor jeugd de opdracht om de bekendheid van het begrip CJG bij zowel ouders/jongeren als bij professionals te vergroten en te laden met de associaties gezond opgroeien, plezierig opvoeden en algemene gezondheid. Hierdoor wordt de laagdrempeligheid van het CJG verhoogd en voorkomen dat het CJG als de opvolger van het Bureau Jeugdzorg wordt gezien. De werkgroep is samengesteld uit vertegenwoordiging van de gemeenten en de kernpartners CJG, zijnde MEE, maatschappelijke werk en de JGZ GGD-Fryslan. De werkgroep heeft voorstellen aan de stuurgroep gedaan (februari 2012) Een aantal adviezen van de werkgroep worden al toegepast. Dit zijn: 1) CJG verwijzing kernpartners: Alle kernpartners nemen in 2012 in hun eigen schriftelijke communicatie een gestandaardiseerde vermelding op refererend aan het CJG. 2) CJG scholing kernpartners: Met de kernpartners worden afspraken gemaakt over overleg en training om de CJG structuur te versterken. 3) CJG Website: Er is gekozen voor een uniforme Friese D-CJG aanpak.

5 Dit houdt het volgende in: De opzet van de opzet van een centrale beheerstructuur en een redactieraad; de opzet tot een (deels) uniforme lokale CJG-website voor alle gemeenten waarin een aantal delen lokaal/gemeentelijk in te vullen zijn, maar een groot deel voor alle gemeenten identiek is; de opzet van een voor alle gemeenten gelijke en uniforme contractopzet met de websiteleverancier. Op dit moment wordt gewerkt aan de opzet van een provinciale PR campagne. Dragers zullen hierbij zijn de website en CJG telefoonnummer(s). De website heeft als doel door te geleiden naar gemeentelijke websites en een telefoonnummer voor het persoonlijk contact. Door de campagne door te vertalen naar de lokale context wordt het geheel versterkt.

6 Bijlage: Competenties Maatschappelijk Werk 1. Het vraaggericht werken. Van oudsher zijn maatschappelijk werkers gefocust op de vraag van de klant en minder op het organisatiebelang. De doorontwikkeling van deze competentie vraagt onderhoud en aandacht, echter maatschappelijk werksoort heeft deze richting altijd al gehad. 2. Het klantversterkend werken. De missie van het maatschappelijk werk is het vergroten van de sociale zelfredzaamheid van de burgers met behulp van professionele methodes. De aanname dat onze professionals burgers ook pamperen is feitelijk onjuist maar soms een onderdeel van ons image. 3. Omgevingsgericht werken. Maatschappelijk werk is altijd systeem- en contextgericht. Onze kennis en praktische methodieken op dit aspect gaat de komende jaren breed vergroot en verstevigd worden. Onze visie is; dat beklijvende interventies over het algemeen ingebed zijn in het hele leefsysteem van de burger. 4. Samenwerkingsgericht werken. Samenwerking roept bij maatschappelijk werkers en hun organisatie geen wezenlijke problemen op. Het ontwikkelpunt is daarentegen de definiëring van de spelregels. Hoe werk je samen met concullega s, bevinden wij ons een context van marktwerking, traditioneel subsidiebeleid of mengvormen daarvan? De ontwikkeling van deze competentie vraagt daarom op dit punt extra aandacht. 5. Werken in een netwerkorganisatie. Onze professionals, dus ook maatschappelijk werkers, vragen nog te vaak: Hoe profileren wij ons binnen het CJG?, terwijl het CJG gaat om het overstijgen van het organisatiebelang. Deze competentie gaat mijn inziens nog veel versteviging vragen. Vanzelfsprekend zijn daarnaast ook het organisatiebeleid en de daaruit voortvloeiende instructies van invloed op hoe competent men lijkt. Tot slot met betrekking tot de kosten van het vergroten en verstevigen van de competenties: Al deze competenties en de versterking er van vallen binnen het organisatiebeleid en ik vind dan ook dat er geen extra gelden nodig is

7 Bijlage: Competenties Mee Fryslân 1. Vraaggericht werken Consulenten van MEE Friesland beschikken over deze competentie. Deze wordt alleen toegepast op onze doelgroep, mensen met een beperking. Gezien de huidige werkvormen van het CJG in de provincie is dit afdoende. Indien er sprake is van integraliteit bij het CJG (zoals dat ook bij bijv. Amaryllis aan de orde is) zal MEE Friesland zich gaan richten op de totale populatie van het CJG. Ik verwacht dat daarvoor geen aanvullende scholing nodig is (het gaat om gedrag, mogelijk ondersteund door een methode). De beschrijving van de competentie impliceert echter ook kennis van bijv. gezondheidsaspecten. Hierin zullen MEE consulenten geschoold moeten worden. Het gaat dat om kennis en niet om gedrag. Volgens mij moet er een scholingsaanbod komen waarop ingezet kan worden. 2. Klantversterkend werken Alle MEE consulenten (dus ook de CJG consulenten) beschikken over deze competentie. Het vormt de basis van hun werken en is integraal onderdeel van onze basisscholing. Aandacht moet uitgaan naar een eenduidige werkwijze met samenwerkende organisaties. Maw hoe voeren we deze competentie met z'n alleen eenduidig uit. 3. Idem Idem Het CJG kan nog veel sterker worden uitgedragen door onze consulenten. Ook dit heeft te maken met de verschillen in werkvormen waarin MEE provinciaal is vertegenwoordigd. Daar waar MEE in de eerste ring zit, kan zij ook veel beter het gedachtegoed uitdragen. MEE als vraagbaak in het CJG (twee ring) gaat al snel over specifieke MEE expertise en is dan al minder CJG aan de orde. Ik pleit dan ook voor een eenduidige MEE vertegenwoordiging alle Friese gemeenten zodat wij mbv ondersteuning de CJG visie beter kunnen uitdragen.

8 Bijlage: competenties Veiligheidsregio Fryslan. Competentiemanagement binnen de veiligheidsregio Fryslan start op korte termijn. Dat betekent dat de lijst van 5 competenties voor de JGZ medewerker in de toekomst mogelijk zelfs kan worden uitgebreid. Ondanks dat competentiemanagement nog geen formeel vastgesteld beleid is binnen de VRF worden medewerkers vanzelfsprekend wel geschoold en aangesproken op vaardigheden en houding. Werkwijze De ontwikkeling van de CJG competenties gebeurt via collectieve en individuele routes. De collectieve route vindt plaats via scholingen en trainingen. Deze worden jaarlijks op diverse momenten binnen de JGZ georganiseerd. Daarnaast zullen competenties collectief aan de orde komen bij reguliere overleggen, zoals het kernteamoverleg en het disciplineoverleg. Het individuele traject krijgt vooral vorm in de cyclus van jaargesprekken en zo nodig via individuele scholing of coaching. De keuze hiervoor is verankerd in het scholingsplan van de afdeling JGZ. Dit scholingsplan is geënt op het scholingsbeleid van de VRF, waaruit voor iedere afdeling en dus ook JGZ een bepaald budget beschikbaar is. Ook de tijd die aan scholing besteed kan worden is in het scholingsplan bepaald. De CJG competenties worden meegenomen en gewogen bij de opstelling van het scholingsplan. De ontwikkeling van de CJG competenties zal daarbij gewogen worden met de andere eisen die aan medewerkers worden gesteld, zoals bekwaamheid en bevoegdheid, kennis van inhoudelijke richtlijnen, protocollen en scholing t.b.v. het realiseren van bezuinigingsmaatregelen. Voor nu Vanuit het meerjarenbeleidplan wordt vanaf 2012 vooral ingezet op de versterking van de competenties 1 en 2. De centrale scholingsdag van de JGZ in het voorjaar van 2012, die voor alle medewerkers is bestemd, staat in het teken van vraaggericht werken en eigen kracht. In het najaar van 2012 vinden er voor verpleegkundigen artsen en pedagogen trainingen plaats m.b.t gespreksvoering. Deze scholing sluit ook aan bij de competenties 1 en 2..

Plan voor een scholingsaanbod CJG: in en vanuit het CJG

Plan voor een scholingsaanbod CJG: in en vanuit het CJG Plan voor een scholings CJG: in en vanuit het CJG Uitgaan van de eigen kracht van ouders en kinderen, die eigen kracht samen versterken en daar waar nodig er op af en ondersteunen Het scholingsplan CJG

Nadere informatie

1. Bestuurlijke opdracht

1. Bestuurlijke opdracht PROJECTPLAN LEA KAMER ZORG 1. Bestuurlijke opdracht 1.1. Algemeen De algemene bestuurlijke opdracht luidt: Gebruik de bestaande inventarisatie over signalering en sluitende aanpak, om vorm te geven aan

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Almere. Integrale Jeugdgezondheidszorg. Geachte raad,

Aan de raad van de gemeente Almere. Integrale Jeugdgezondheidszorg. Geachte raad, Dienst Sociaal Domein Bert Enderink Telefoon 0642795950 Fax (036) E-mail aenderink@almere.nl Aan de raad van de gemeente Almere Stadhuisplein 1 Postbus 200 1300 AE Almere Telefoon 14 036 Fax (036) 539

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie AAN VAN Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders ONDERWERP plan van aanpak Centrum voor Jeugd en Gezin 2012 2013 DATUM 21 juni 2012 KOPIE AAN S. Rijninks BIJLAGE 1 REGISTRATIENUMMER

Nadere informatie

Roadmap uitrol CJG Meppel Kostenindicatie jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Funding via: Prio

Roadmap uitrol CJG Meppel Kostenindicatie jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Funding via: Prio Roadmap uitrol CJG Meppel 2013 Activiteit 2013 Kostenindicatie jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Funding via: Prio Eindverantwoordelijke 1. Realisatie sluitend aanbod jeugd-en opvoedinformatie

Nadere informatie

Team passend onderwijs wat is het, hoe werkt het?

Team passend onderwijs wat is het, hoe werkt het? Team passend onderwijs wat is het, hoe werkt het? werkgroep bundelen van expertise, 25 mei 2012 Aanleiding voor een team passend onderwijs Passend onderwijs betekent dat iedere leerling het onderwijs en

Nadere informatie

Krachten bundelen voor De toekomst van Zwolle

Krachten bundelen voor De toekomst van Zwolle Krachten bundelen voor De toekomst van Zwolle Samenvatting Ontwikkelagenda passend onderwijs en jeugdhulp 12-12-2016 1 Passend onderwijs en jeugdhulp: 2 stukjes van dezelfde puzzel Aantal 0-19 jarigen

Nadere informatie

Presentatie t.b.v. studiedag 16 mei 2013

Presentatie t.b.v. studiedag 16 mei 2013 Presentatie t.b.v. studiedag 16 mei 2013 Mezelf even voorstellen Een verkenning op hoofdlijnen van de raakvlakken tussen Passend onderwijs en zorg voor jeugd Met u in gesprek Samenwerken! Doelstelling

Nadere informatie

De cliënt is DE schakel in de keten schulddienstverlening

De cliënt is DE schakel in de keten schulddienstverlening De cliënt is DE schakel in de keten schulddienstverlening De gemeenten Ermelo en Harderwijk werken samen met ketenpartners Westerbeek C.O.D. BV, ZorgDat, Stichting Pinel en MDVeluwe als het gaat om schulddienstverlening.

Nadere informatie

Convenant Centrum Jeugd en Gezin Tynaarlo

Convenant Centrum Jeugd en Gezin Tynaarlo Convenant Centrum Jeugd en Gezin Tynaarlo Samenwerken in het CJG Tynaarlo Periode: 2010-2014 1 ALGEMEEN Samenwerken in het Centrum Jeugd en Gezin Tynaarlo Dit convenant maakt deel uit van het ontwikkelingsplan

Nadere informatie

Onderwerp Inhoudelijke Verantwoording Brede Doeluitkering Centrum voor Jeugd en Gezin 2011

Onderwerp Inhoudelijke Verantwoording Brede Doeluitkering Centrum voor Jeugd en Gezin 2011 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Inhoudelijke Verantwoording Brede Doeluitkering Centrum voor Jeugd en Gezin 2011 Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan T.a.v. Datum Betreft Van Ons kenmerk Bijlagen De gemeenteraad - Brede Welzijnsvisie Het college 121560 1 Controller Directie Paraaf Datum CC Samenvatting Op 3 juli 2012 heeft

Nadere informatie

Het CJG anno 2018: uitkomsten van het regionaal communicatie-onderzoek

Het CJG anno 2018: uitkomsten van het regionaal communicatie-onderzoek Het CJG anno 2018: uitkomsten van het regionaal communicatie-onderzoek Het begin De gemeenten in Holland Rijnland hebben in 2008 in regionaal verband het Centrum voor Jeugd en Gezin opgericht, waarin de

Nadere informatie

Resultaten, voortgang en borging Regionale Aanpak Kindermishandeling (en huiselijk geweld) RAAK Fryslân

Resultaten, voortgang en borging Regionale Aanpak Kindermishandeling (en huiselijk geweld) RAAK Fryslân Resultaten, voortgang en borging Regionale Aanpak Kindermishandeling (en huiselijk geweld) RAAK Fryslân Femmy Busscher f.busscher@cmogroningen.nl Marion Dral mariondral@planet.nl Hoe lang bestaat RAAK?

Nadere informatie

Bijlage 1: Achtergrondinformatie Transitie Jeugdzorg en verbinding decentralisaties

Bijlage 1: Achtergrondinformatie Transitie Jeugdzorg en verbinding decentralisaties Bijlage 1: Achtergrondinformatie Transitie Jeugdzorg en verbinding decentralisaties Achtergrondinformatie: De transitie van de jeugdzorg dient één centrale missie: er voor zorgen dat jeugdigen gezond en

Nadere informatie

Bestuursopdracht beleidsplan zorg voor jeugd (2015-2019)

Bestuursopdracht beleidsplan zorg voor jeugd (2015-2019) Bestuursopdracht beleidsplan zorg voor jeugd (2015-2019) Heerenveen, juli 2013 Bestuursopdracht beleidsplan Zorg voor jeugd gemeente Heerenveen 1.Aanleiding De zorg voor de jeugd valt vanaf 2015 onder

Nadere informatie

Samen werken aan het Haagse jeugdbeleid Denis Vink, afdeling Jeugd

Samen werken aan het Haagse jeugdbeleid Denis Vink, afdeling Jeugd Denis Vink, afdeling Jeugd Agenda Participatieproces Waar gaan we naartoe Inleiding Vragen aan commissieleden Inleiding Gemeente verantwoordelijk voor het gehele jeugdstelsel: van preventie tot jeugdhulp

Nadere informatie

Vitaliteit. Samen. Lokaal. Integraal. Versterken. Verbinden Vitale regio Fryslân. Bestuurscommissie. 8 december 2016

Vitaliteit. Samen. Lokaal. Integraal. Versterken. Verbinden Vitale regio Fryslân. Bestuurscommissie. 8 december 2016 Vitale regio Fryslân Bestuurscommissie GZH december 201 Samen Verrijken Versterken Vitaliteit Verbinden Integraal Vergroten Lokaal Focus op preventie, gericht op vitaliteit 2-2-201 1 Vitale Regio Fryslân

Nadere informatie

Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld

Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld Zorgroutes interne en externe zorgstructuur in basisscholen 23 juni 2014 1 Inhoud INLEIDING... 3 MELDCODE KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD... 3 CRITERIA

Nadere informatie

ZORG VOOR JEUGD FRYSLÂN OP KOMPAS INVOEGEN EN AANSLUITEN. Samenvatting

ZORG VOOR JEUGD FRYSLÂN OP KOMPAS INVOEGEN EN AANSLUITEN. Samenvatting ZORG VOOR JEUGD FRYSLÂN OP KOMPAS INVOEGEN EN AANSLUITEN Samenvatting Kompas voor de zorg voor de jeugd in Fryslân De zorg voor de jeugd valt vanaf 2015 onder de taken van de gemeente. De 27 Friese gemeenten

Nadere informatie

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING Samen maken wij meedoen voor jeugd mogelijk Kinderen en jongeren met een beperking moeten de kans krijgen zich optimaal te ontwikkelen, zodat zij zo zelfstandig mogelijk mee kunnen doen in de maatschappij.

Nadere informatie

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET JONGEREN MISSION POSSIBLE

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET JONGEREN MISSION POSSIBLE OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET JONGEREN MISSION POSSIBLE OPEN INSCHRIJVING IN UTRECHT WAT IS MISSION POSSIBLE? Bent u geïnteresseerd te ontdekken waar de motivatie van jongeren ligt om hun problemen zelf

Nadere informatie

Decentralisatie Jeugdzorg. Van transitie naar transformatie. Samen maken we het mogelijk!

Decentralisatie Jeugdzorg. Van transitie naar transformatie. Samen maken we het mogelijk! Decentralisatie Jeugdzorg Van transitie naar transformatie Samen maken we het mogelijk! 13 oktober 2011 Drentse pilot jeugd Waar gaat het om? Opvoed- en opgroeiondersteuning Jeugdgezondheidszorg Opvoed-

Nadere informatie

Thema: Één meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Thema: Één meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Thema: Één meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling De deelnemers in deze groep kwamen uit zeer verschillende werksoorten en vanuit beide invalshoeken: huiselijk geweld en aanpak kindermishandeling.

Nadere informatie

Er zijn geen financiële en/of personele consequenties verbonden aan dit voorstel.

Er zijn geen financiële en/of personele consequenties verbonden aan dit voorstel. Zaaknummer: OWZAP01 Onderwerp stand van zaken Centrum voor Jeugd en Gezin Heusden Collegevoorstel Inleiding Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Heusden is volop in ontwikkeling. In het bijgevoegde memo

Nadere informatie

Convenant Centrum voor Jeugd en Gezin. NWN gemeenten

Convenant Centrum voor Jeugd en Gezin. NWN gemeenten Convenant Centrum voor Jeugd en Gezin NWN gemeenten 4 december 2008 Opstellers: Sevgi Tunali Bianca de Ruiter Thea Rietveld Frits Knijff Frans de Clercq Partijen, a. Gemeente Maassluis, in deze rechtsgeldig

Nadere informatie

Onderwijs- en jeugdbeleid 24 september Terug naar eerste pagina

Onderwijs- en jeugdbeleid 24 september Terug naar eerste pagina Onderwijs- en jeugdbeleid 24 september 2009 Programma 1. Opening door wethouder Everink 2. Toelichting op gemeentelijk onderwijs- en jeugdbeleid Locale Educatieve Agenda (LEA) Centrum voor Jeugd en Gezin

Nadere informatie

Hoogeveense peuterspeelzalen werken met een zorgleidster; een plan van aanpak voor de pilot 1 augustus 2006 t/m 31 december 2007

Hoogeveense peuterspeelzalen werken met een zorgleidster; een plan van aanpak voor de pilot 1 augustus 2006 t/m 31 december 2007 Hoogeveense peuterspeelzalen werken met een zorgleidster; een plan van aanpak voor de pilot 1 augustus 2006 t/m 31 december 2007 Inleiding. In dit plan wordt een aanpak van een pilot beschreven voor het

Nadere informatie

Perceelbeschrijving 1 Gespecialiseerde ambulante hulp

Perceelbeschrijving 1 Gespecialiseerde ambulante hulp Perceelbeschrijving 1 Gespecialiseerde ambulante hulp Samenwerkende gemeenten Friesland Achtkarspelen Ameland het Bildt Dantumadiel Dongeradeel Ferwerderadiel Franekeradeel De Friese Meren Harlingen Heerenveen

Nadere informatie

Positief Opvoeden, Triple P in de transitie stelsel jeugd

Positief Opvoeden, Triple P in de transitie stelsel jeugd Positief Opvoeden, Triple P in de transitie stelsel jeugd Jacqueline van Rijn Jolyn Berns www.nji.nl Marion van Bommel Sandra Hollander Oktober 2013 Triple P Triple P is een evidence based opvoedondersteuningsprogramma,

Nadere informatie

De keuze van Amersfoort: integraal opererende wijkteams. Interview met Monique Peltenburg, tot voor kort programmadirecteur Sociaal Domein

De keuze van Amersfoort: integraal opererende wijkteams. Interview met Monique Peltenburg, tot voor kort programmadirecteur Sociaal Domein De keuze van Amersfoort: integraal opererende wijkteams Interview met Monique Peltenburg, tot voor kort programmadirecteur Sociaal Domein 2015 Nederlands Jeugdinstituut Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Organisatiestructuur jeugdbeleid: De jeugd en haar toekomst

Organisatiestructuur jeugdbeleid: De jeugd en haar toekomst Organisatiestructuur jeugdbeleid: De jeugd en haar toekomst Inleiding Op de slotbijeenkomst is in de workshop Organisatiestructuur naar voren gekomen dat de taken en de verantwoordelijkheden van de deelnemers

Nadere informatie

Aanpak: CJG-aanpak. Beschrijving

Aanpak: CJG-aanpak. Beschrijving Aanpak: CJG-aanpak De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: CJG Icare Deze

Nadere informatie

De GroeiGids implementatie-checklist: hulp bij implementatie

De GroeiGids implementatie-checklist: hulp bij implementatie De GroeiGids implementatie-checklist: hulp bij implementatie Uw organisatie wil graag overstappen op de GroeiGids: een mooie stap naar eenduidige voorlichting. Maar hoe zorgt u ervoor dat iedereen in de

Nadere informatie

De lessen kunnen op elk gewenst tijdstip bekeken worden. Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige.

De lessen kunnen op elk gewenst tijdstip bekeken worden. Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige. 4.2.12. Digitale opvoedondersteuning voor ouders van het jonge kind Ondersteuning in de vorm van een aantal online lessen voor ouders met kinderen tot 4 jaar, om ze voor te bereiden op de (toekomstige)

Nadere informatie

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad Raadsvergadering, 29 januari 2008 Voorstel aan de Raad Nr: 206 Agendapunt: 8 Datum: 11 december 2007 Onderwerp: Vaststelling speerpunten uit de conceptnota Lokaal Gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011

Nadere informatie

Stelselherziening Jeugdzorg. Platform Middelgrote Gemeenten

Stelselherziening Jeugdzorg. Platform Middelgrote Gemeenten Stelselherziening Jeugdzorg Standpunten van het Platform Middelgrote Gemeenten 12 april 2011 I. Aanleiding Een belangrijk onderdeel van het bestuursakkoord tussen Rijk en gemeenten is de stelselherziening

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 januari 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 januari 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Centrum Jeugd & Gezin Maasland

Centrum Jeugd & Gezin Maasland 1 Centrum Jeugd & Gezin Maasland Presentatie BJZ Centrum Jeugd & Gezin Maasland "Meer dan een gebouw alleen" 5 juni 2012 2 Het Centrum Jeugd & Gezin Maasland voor Kinderen en jongeren (0-23 jaar) Ouders

Nadere informatie

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN BEGELEID (KAMER) WONEN OPVOEDINGS- ONDERSTEUNING HULP OP MAAT LOGEERHUIS Meander Nijmegen stgmeander.nl Zorg voor jeugdigen Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen Samen groot

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Nb: vragen en antwoorden worden verzonden aan College, MT en alle raadsleden.

SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Nb: vragen en antwoorden worden verzonden aan College, MT en alle raadsleden. SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Nb: vragen en antwoorden worden verzonden aan College, MT en alle raadsleden. Pag 1 INDIENING Vragensteller: Ida Sabelis, Co Leuven, GroenLinks Onderwerp: Decentralisatie

Nadere informatie

Perceelbeschrijving. Jeugd en gezinsteam

Perceelbeschrijving. Jeugd en gezinsteam Perceelbeschrijving Jeugd en gezinsteam Samenwerkende gemeenten Holland Rijnland: Alphen aan den Rijn Hillegom Kaag en Braassem Katwijk Leiden Leiderdorp Lisse Nieuwkoop Noordwijk Noordwijkerhout Oegstgeest

Nadere informatie

Inhoudelijke zorgvernieuwing: eerder en beter

Inhoudelijke zorgvernieuwing: eerder en beter Inhoudelijke zorgvernieuwing: eerder en beter Tom van Yperen, Stan van Haaren en Paul Nota Nederlands Jeugdinstituut 23 januari 2012 te Breda t.vanyperen@nji.nl / s.vanhaaren@nji.nl Deze workshop 0 e lijn

Nadere informatie

Eerstelijnsjeugdhulp. Dr. Wim Gorissen, Directeur Efectiviteit & Vakmanschap

Eerstelijnsjeugdhulp. Dr. Wim Gorissen, Directeur Efectiviteit & Vakmanschap Eerstelijnsjeugdhulp Dr. Wim Gorissen, Directeur Efectiviteit & Vakmanschap Opbouw inleiding De jeugdwet en het jeugdveld Samenwerking in de eerstelijnsjeugdhulp Samen lerend doen wat werkt 2 De Jeugdwet

Nadere informatie

Convenant Centrum voor Jeugd en Gezin Krimpen aan den IJssel

Convenant Centrum voor Jeugd en Gezin Krimpen aan den IJssel Concept; versie 20130121 Convenant Centrum voor Jeugd en Gezin Krimpen aan den IJssel Convenant Centrum voor Jeugd en Gezin Krimpen aan den IJssel 2013 Partijen, a. Gemeente Krimpen aan den IJssel, rechtsgeldig

Nadere informatie

Landelijke training aanpak kindermishandeling (LTAK)

Landelijke training aanpak kindermishandeling (LTAK) Landelijke training aanpak kindermishandeling (LTAK) www.viermin.nl De Landelijke Training Aanpak Kindermishandeling (LTAK) is een training waarin kennis en vaardigheden worden aangereikt om huiselijk

Nadere informatie

Methodiek Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften (GIZ- methodiek)

Methodiek Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften (GIZ- methodiek) Methodiek Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften (GIZ- methodiek) Wat is de GIZ- methodiek? De GIZ-methodiek is een innovatieve, integrale taxatiemethodiek waarmee de professional de krachten, ontwikkel-

Nadere informatie

Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg

Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg Juni 2014 Waarom een visie? Al sinds het bestaan van het vak jongerenwerk is er onduidelijkheid over wat jongerenwerk precies inhoudt. Hierover is doorgaans geen

Nadere informatie

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Factsheet Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedproblemen, en geestelijke

Nadere informatie

voor een werkend Centrum voor Jeugd en Gezin

voor een werkend Centrum voor Jeugd en Gezin 7Sleutels voor een werkend Centrum voor Jeugd en Gezin 7 sleutels voor een werkend Centrum voor Jeugd en Gezin Inleiding De zeven sleutels voor een werkend Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) vormen samen

Nadere informatie

Centrum voor Jeugd en Gezin

Centrum voor Jeugd en Gezin Centrum voor Jeugd en Gezin De rol van het CJG in het toekomstige stelsel van zorg voor jeugd Yvonne Westering, Nji Stan van Haaren, Nji Jaarcongres VNG Divosa 29 november 2012 Huidige jeugdstelsel (vereenvoudigd)

Nadere informatie

Eerder en Dichtbij. Projectplan

Eerder en Dichtbij. Projectplan Eerder en Dichtbij Projectplan Bussum, augustus september 2012 1. Inleiding De pilot Eerder en Dichtbij is een verlening van de eerste pilot Meer preventie minder zorg. Het doel van de pilot was oorspronkelijk

Nadere informatie

Convenant Passend Onderwijs bij inzet Jeugdhulp

Convenant Passend Onderwijs bij inzet Jeugdhulp Convenant Passend Onderwijs bij inzet Jeugdhulp Onderwijs en de gemeente Oldebroek werken nauw samen aan een gezond opvoed- en opgroeiklimaat voor kinderen. Preventie ter voorkoming van ontwikkelingsproblemen

Nadere informatie

Regionaal thuiszitterspact Noord-Kennemerland 2017

Regionaal thuiszitterspact Noord-Kennemerland 2017 Regionaal thuiszitterspact Noord-Kennemerland 2017 Regionaal thuiszitterspact Noord-Kennemerland 2017 Alle kinderen en jongeren verdienen passend onderwijs, passende zorg en passende opvoeding om goed

Nadere informatie

1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit. 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon. 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden

1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit. 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon. 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden Pagina 1 van 5 1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden 4. Kinderopvang Friesland en talenten 5. Kinderopvang Friesland

Nadere informatie

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 1. Aanleiding De BMWE-gemeenten willen zoveel mogelijk gezamenlijk het Centrum Jeugd en Gezin realiseren. Dit plan van aanpak is hierop

Nadere informatie

CJG4kracht: De krachten gebundeld! Centrum voor Jeugd en Gezin Apeldoorn

CJG4kracht: De krachten gebundeld! Centrum voor Jeugd en Gezin Apeldoorn CJG4kracht: De krachten gebundeld! Centrum voor Jeugd en Gezin Apeldoorn 1 Programma 1. Opening wethouder Paul Blokhuis 2. Transitie en transformatie, Monique te Wierik 3. CJG4kracht, Saskia Blom 4. De

Nadere informatie

Investeren in opvoeden en opgroeien loont!

Investeren in opvoeden en opgroeien loont! Investeren in opvoeden en opgroeien loont! Kosteneffectiviteit van de preventie van pedagogische, psychosociale en psychosomatische problematiek door de jeugdgezondheidszorg Investeren in opvoeden en opgroeien

Nadere informatie

Aanpak: GRIP-aanpak. Beschrijving

Aanpak: GRIP-aanpak. Beschrijving Aanpak: GRIP-aanpak De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Bureau Jeugdzorg

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Nijmegen. Geachte leden van de raad,

Aan de gemeenteraad van Nijmegen. Geachte leden van de raad, Directie Inwoners Ingekomen stuk D11 (PA 18 juni 2008) Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024)

Nadere informatie

School-CJG-er voor 0 tot 12 jarigen in Breda

School-CJG-er voor 0 tot 12 jarigen in Breda School-CJG-er voor 0 tot 12 jarigen in Breda Werkomgeving De School-CJG-er werkt in een kwadrant van Breda, met de scholen en voorschoolse voorzieningen voor de jeugdigen en hun ouders in dat gebied. De

Nadere informatie

Aanpak: Bemoeizorg. Beschrijving

Aanpak: Bemoeizorg. Beschrijving Aanpak: Bemoeizorg De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: GGD West-Brabant

Nadere informatie

KomPas Samen sterker op basisscholen

KomPas Samen sterker op basisscholen KomPas Samen sterker op basisscholen Informatie voor scholen en ouder(s)/verzorger(s) Samen sterker op basisscholen voor kinderen met gedragsproblemen door integrale samenwerking tussen onderwijs, toegangsteams

Nadere informatie

Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend. Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling

Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend. Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling Unique selling points JGZ Specialisme met het gezonde kind als referentiekader Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend Laagdrempelig en hoog bereik Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling

Nadere informatie

even VoorSTELLEN Met Cardea kun je verder!

even VoorSTELLEN Met Cardea kun je verder! even VoorSTELLEN Met Cardea kun je verder! Als we over cliënten praten, bedoelen we kinderen, jongeren en hun ouders. Als we over ouders praten, bedoelen we ook eenoudergezinnen, verzorgers, voogden en/of

Nadere informatie

Startnotitie voorbereiding beleidskader voor het Centrum Jeugd en Gezin Doetinchem

Startnotitie voorbereiding beleidskader voor het Centrum Jeugd en Gezin Doetinchem Startnotitie voorbereiding beleidskader voor het Centrum Jeugd en Gezin Doetinchem Aanleiding Hoewel het met de meeste kinderen, jongeren en gezinnen in Nederland over het algemeen goed gaat en er goede

Nadere informatie

COACH JE KIND. ouders worden zelfredzame opvoeders

COACH JE KIND. ouders worden zelfredzame opvoeders COACH JE KIND ouders worden zelfredzame opvoeders 1 Eigen Kracht Iedere ouder heeft wel eens vragen over het opvoeden en opgroeien van hun kinderen. De meeste ouders weten waar ze terecht kunnen, zowel

Nadere informatie

Visie op transitie. De jeugdzorg komt naar de gemeente. De jeugdzorg komt naar de gemeente. Naar een samenhangend regionaal aanbod

Visie op transitie. De jeugdzorg komt naar de gemeente. De jeugdzorg komt naar de gemeente. Naar een samenhangend regionaal aanbod Visie op transitie Naar een samenhangend regionaal aanbod Den Helder, 6 juli 2012 Uitgangspunten en bestuurlijke rol Niet alleen transitie Ook een transformatie Uitgangspunten en Uw bestuurlijke visie:

Nadere informatie

Borging aanpak kindermishandeling binnen de Centra Jeugd en Gezin regio Eindhoven De Startfoto

Borging aanpak kindermishandeling binnen de Centra Jeugd en Gezin regio Eindhoven De Startfoto Borging aanpak kindermishandeling binnen de Centra Jeugd en Gezin regio Eindhoven 14-02-2011 De Startfoto Bijeenkomst beleidsambtenaren jeugd Bezoeken netwerken 12 en 12 + Gesprekken beleidsfunctionarissen

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 4 Onderwerp: Transformatie jeugdzorg Regionaal projectplan Datum: 10 december 2012 Portefeuillehouder: Jhr. M.R.H.M. von Martels

Nadere informatie

Samen voor zorg in en om de school ERVARINGEN VANUIT BREDA

Samen voor zorg in en om de school ERVARINGEN VANUIT BREDA Samen voor zorg in en om de school ERVARINGEN VANUIT BREDA Context is Jong@Breda Uitgangspunten Bredaas jeugd- en onderwijsbeleid 2011-2014 Focus op wat jeugd en ouders (al) wél kunnen! Positief, talentontwikkeling

Nadere informatie

STICHTING BASISVOORZIENING PEUTERSPEELZAALWERK ERMELO

STICHTING BASISVOORZIENING PEUTERSPEELZAALWERK ERMELO STICHTING BASISVOORZIENING PEUTERSPEELZAALWERK ERMELO INTERNE WERKWIJZE SBPE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING juli 2014 Inhoud MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING... 3 1. ALGEMEEN...

Nadere informatie

Jeugdigen en Gezinnen Versterken Dichtbij kind en gezin, meer samenhang en kwaliteit

Jeugdigen en Gezinnen Versterken Dichtbij kind en gezin, meer samenhang en kwaliteit Jeugdigen en Gezinnen Versterken Dichtbij kind en gezin, meer samenhang en kwaliteit Inleiding Per 1 januari 2015 worden de gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor jeugdigen. Hieronder vallen de jeugd-ggz

Nadere informatie

Child Friendly Cities...1. Gemeente Huizen...2. Gemeente Gilze en Rijen...2. Gemeente Hoogeveen...2. Gemeente Den Haag...3

Child Friendly Cities...1. Gemeente Huizen...2. Gemeente Gilze en Rijen...2. Gemeente Hoogeveen...2. Gemeente Den Haag...3 Voorbeelden van Child Friendly Cities Bent u benieuwd wat gemeenten doen om kindvriendelijker te zijn? Lees de voorbeelden van de gemeenten Huizen, Hoogeveen, Gilze en Rijen, Den Haag, Capelle aan den

Nadere informatie

Medisch specialist ziekenhuis

Medisch specialist ziekenhuis Factsheet Medisch specialist ziekenhuis en de Jeugdhulp Almere 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en

Nadere informatie

Preventie in Gooise Meren. Preventie in het Sociaal domein

Preventie in Gooise Meren. Preventie in het Sociaal domein Preventie in Gooise Meren Preventie in het Sociaal domein Preventie: brede opgave Samen werken aan een vitale samenleving: prettig leefbaar, veilig, toegankelijk, gezond en betrokken Domein overstijgend:

Nadere informatie

Stappenplan VeiligHeidsHuizen. Triage-instrument. voor professionals in het veld

Stappenplan VeiligHeidsHuizen. Triage-instrument. voor professionals in het veld Stappenplan VeiligHeidsHuizen Triage-instrument voor professionals in het veld Inhoud 1 : Inleiding 4 Aanleiding 4 Instrument versus intuïtie 5 Wat u in hoofdstukken 2 en 3 vindt 5 2 : Instrument 6 Aannames

Nadere informatie

Overzichtskaart 3. Opvoedingsondersteuning. voor hulp bij opvoedingsvragen en lichte opvoedproblemen

Overzichtskaart 3. Opvoedingsondersteuning. voor hulp bij opvoedingsvragen en lichte opvoedproblemen Overzichtskaart 3 Opvoedingsondersteuning voor hulp bij opvoedingsvragen en lichte opvoedproblemen Zelfreflectie-instrument individuele opvoedingsondersteuning Sommige JGZ-professionals zullen al over

Nadere informatie

Voorstel aan : Gemeenteraad van 26 januari 2009 Door tussenkomst. Nummer : Onderwerp : Startnotitie Centrum Jeugd en Gezin Bijlage(n) : 1

Voorstel aan : Gemeenteraad van 26 januari 2009 Door tussenkomst. Nummer : Onderwerp : Startnotitie Centrum Jeugd en Gezin Bijlage(n) : 1 Voorstel aan : Gemeenteraad van 26 januari 2009 Door tussenkomst : Raadscommissie van 13 januari 2009 van Nummer : Onderwerp : Startnotitie Centrum Jeugd en Gezin Bijlage(n) : 1 Samenvatting : Gemeenten

Nadere informatie

Project MEEdoen. De aanvraag betreft een subsidie uit het Transitiefonds Sociaal Domein en hebben betrekking op domein D; invoering Passend Onderwijs.

Project MEEdoen. De aanvraag betreft een subsidie uit het Transitiefonds Sociaal Domein en hebben betrekking op domein D; invoering Passend Onderwijs. Project MEEdoen Mede namens SKL en WSNS, biedt MEE IJsseloevers hierbij 2 projectbeschrijvingen aan betreffende MEEdoen in het basisonderwijs en MEEdoen in de kinderopvang. Beide projecten worden door

Nadere informatie

Congres positief jeugdbeleid 10 oktober 2011

Congres positief jeugdbeleid 10 oktober 2011 Jong@Breda Van beleid naar praktijk Congres positief jeugdbeleid 10 oktober 2011 Bredase visie jeugd Succesvol zijn is uiteindelijk op je plek terecht komen. Het gaat om méér dan een plek op de arbeidsmarkt!

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.2. Onderwerp: Visie Centrum Jeugd en Gezin in de Gemeente Moerdijk

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.2. Onderwerp: Visie Centrum Jeugd en Gezin in de Gemeente Moerdijk RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.2 Raadsvergadering van 11 juni 2009 Onderwerp: Visie Centrum Jeugd en Gezin in de Gemeente Moerdijk Verantwoordelijke portefeuillehouder: A. Grootenboer-Dubbelman SAMENVATTING

Nadere informatie

Achtergrond informatie Pilot centrale zorgverlener Smallingerland

Achtergrond informatie Pilot centrale zorgverlener Smallingerland 2018 Achtergrond informatie Pilot centrale zorgverlener Smallingerland THEA SWIERSTRA EN YLSE VAN WIEREN, PROJECTLEIDERS PROEFTUIN SMALLINGERLAND VOORWOORD Gemeente Smallingerland is begin 2018 gestart

Nadere informatie

Bijlage 1: Informatie per functie voor collectieve gemeentelijke financiering

Bijlage 1: Informatie per functie voor collectieve gemeentelijke financiering Bijlage 1: Informatie per functie voor collectieve gemeentelijke financiering Hieronder informatie per functie, op volgende onderdelen: - Wat wordt er uitgevoerd in het kader van deze functie, en in welke

Nadere informatie

Decentralisatie van de jeugdzorg naar gemeenten

Decentralisatie van de jeugdzorg naar gemeenten Decentralisatie van de jeugdzorg naar gemeenten Wat is de jeugdzorg Alle ondersteuning, zorg voor jeugdigen op het gebied van opvoeden en opgroeien Preventie, licht ondersteuning tot zeer zware specialistische

Nadere informatie

Gebaseerd op de opmerkingen en vragen WAR en Jeugdraad dd en de adviezen van de WAR en de Jeugdraad.

Gebaseerd op de opmerkingen en vragen WAR en Jeugdraad dd en de adviezen van de WAR en de Jeugdraad. Inspraaknotitie verordening Jeugdhulp Gebaseerd op de opmerkingen en vragen WAR en Jeugdraad dd. 25-09-2014 en de adviezen van de WAR en de Jeugdraad. Reactie WAR Verordening Jeugd Onze algemene opmerkingen

Nadere informatie

Kraamzorg: krachtige verbinder in de geboortezorg. Visie ActiZ op geboortezorg

Kraamzorg: krachtige verbinder in de geboortezorg. Visie ActiZ op geboortezorg Kraamzorg: krachtige verbinder in de geboortezorg Visie ActiZ op geboortezorg Inleiding Met deze visie nemen ActiZ-kraamzorgorganisaties stelling in de discussie rond de organisatie van de geboortezorg.

Nadere informatie

Aanpak: WIJ Eindhoven. Beschrijving

Aanpak: WIJ Eindhoven. Beschrijving Aanpak: WIJ Eindhoven De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Lumens Groep

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 van Opvoedwinkel Twinkeltje Noord

Jaarverslag 2014 van Opvoedwinkel Twinkeltje Noord Jaarverslag 2014 van Opvoedwinkel Twinkeltje Noord Inhoudsopgave jaarverslag Opvoedwinkel Twinkeltje Noord Voorwoord 3 Hoofdstuk 1 Organisatie, werkwijze, positionering 4 Hoofdstuk 2 Terugblik op 2014

Nadere informatie

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Passend Onderwijs Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Pyt Nauta, OOP-dag 7 november 2017 Waarom deze ontwikkeling? Ouders manifesteren zich Maatschappelijk perspectief Jarenlange pogingen

Nadere informatie

Decentralisatie Jeugdzorg. Regionale Visie. en Stappenplan

Decentralisatie Jeugdzorg. Regionale Visie. en Stappenplan Decentralisatie Jeugdzorg Regionale Visie en Stappenplan Regio IJmond Visie en Stappenplan Transitie Jeugdzorg IJmond versie 8 februari 2012 1 1. Aanleiding Gemeenten worden volgens het Regeerakkoord 2010-2014

Nadere informatie

Decentralisatie Jeugdzorg Regionale Visie en Stappenplan Regio IJmond

Decentralisatie Jeugdzorg Regionale Visie en Stappenplan Regio IJmond *2012/8521* 2012/8521 registratienummer 2012/8521 Decentralisatie Jeugdzorg Regionale Visie en Stappenplan Regio IJmond 1. Aanleiding Gemeenten worden volgens het Regeerakkoord 2010-2014 en de Bestuursafspraken

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJK WERK NOORDERMAAT WERKPLAN TYNAARLO 2010

MAATSCHAPPELIJK WERK NOORDERMAAT WERKPLAN TYNAARLO 2010 1 MAATSCHAPPELIJK WERK NOORDERMAAT WERKPLAN TYNAARLO 2010 December 2009 1 1 Inleiding Op 1 januari 2007 is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning in werking getreden. Het doel van deze wet is dat alle mensen

Nadere informatie

Deelrapportage met resultaten uit de gezondheidsenquête volwassenen/ouderen 2010

Deelrapportage met resultaten uit de gezondheidsenquête volwassenen/ouderen 2010 Opvoedondersteuning Deelrapportage met resultaten uit de gezondheidsenquête volwassenen/ouderen 2010 Opvoedvragen zijn van alle tijden. Als ouders vragen hebben over de opvoeding van hun kind, zoeken zij

Nadere informatie

Scoren voor een gezonde jeugd!

Scoren voor een gezonde jeugd! Scoren voor een gezonde jeugd! In de gemeente Heerenveen willen we dat kinderen gezond opgroeien. De omgeving waarin kinderen opgroeien is de laatste decennia ongemerkt een omgeving geworden waarin verleidelijke

Nadere informatie

Samenwerken aan de beste jeugdzorg

Samenwerken aan de beste jeugdzorg Onderwijs & jeugdzorg Visie op jeugdzorg in 2015 Samenwerken aan de beste jeugdzorg Hoe ziet de Jeugdzorg eruit in 2015? En hoe kunnen we de kwaliteit blijven waarborgen en tegelijkertijd zorgen voor een

Nadere informatie

Visie samenwerkingsverband vo passend onderwijs noordlimburg. (31.01)

Visie samenwerkingsverband vo passend onderwijs noordlimburg. (31.01) Visie samenwerkingsverband vo passend onderwijs noordlimburg. (31.01) (groeidocument) (mei 2013) Uitgangspunten. Passend onderwijs voor alle leerlingen. Elke leerling heeft recht op passend onderwijs.

Nadere informatie

Alle diensten hebben tot doel te stimuleren dat gebruikers meedoen aan de samenleving en het opruimen van eventuele participatieblokkades.

Alle diensten hebben tot doel te stimuleren dat gebruikers meedoen aan de samenleving en het opruimen van eventuele participatieblokkades. Welzijn is meedoen. Alle diensten hebben tot doel te stimuleren dat gebruikers meedoen aan de samenleving en het opruimen van eventuele participatieblokkades. Kwetsbare inwoners worden gedefinieerd als:

Nadere informatie

JGZ 3.0 De jeugdgezondheidszorg van GGD Groningen

JGZ 3.0 De jeugdgezondheidszorg van GGD Groningen JGZ 3.0 S a m e n w e r k e n a a n g e z o n d h e i d De jeugdgezondheidszorg van GGD Groningen Van project naar praktijk 2017 Vóóraan blijven Jos Rietveld, directeur Publieke Gezondheid 2 3 S a m e

Nadere informatie

Kernelement Samenwerking tussen zorg en sport

Kernelement Samenwerking tussen zorg en sport Kernelement Samenwerking tussen zorg en sport Wat en waarom? Bij de Sportimpuls Kinderen sportief op gewicht (KSG) is de samenwerking tussen professionals in de sport en de -zorg essentieel, omdat het

Nadere informatie