In goede handen! SAMEN VATTING PEDAGOGISCHE BELEID VAN DE STICHTING KINDEROPVANG MAASSLUIS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In goede handen! SAMEN VATTING PEDAGOGISCHE BELEID VAN DE STICHTING KINDEROPVANG MAASSLUIS"

Transcriptie

1 In goede handen! SAMEN VATTING PEDAGOGISCHE BELEID VAN DE STICHTING KINDEROPVANG MAASSLUIS

2 2 IN GOEDE HANDEN Kinderen zijn bij ons in goede handen. In de Kinderdagverblijven, Peuterspeelzalen en de Buitenschoolse Opvang. Wij zorgen voor ze, dragen bij aan hun ontwikkeling, maken plezier met ze en wanneer het nodig is troosten wij ze. Dit betekent dat wij de kinderen met respect, vertrouwen, begrip en warmte benaderen. Zij moeten zich bij ons veilig en geaccepteerd voelen.

3 Al onze medewerkers zijn erop ingesteld de belevingswereld van het kind nauw keurig te volgen en te begeleiden. Zij moeten kinderen stimuleren in zelf redzaam heid en zelfstandigheid. Daarbij houden zij er ook rekening mee dat er een door gaande lijn is van kinder dagverblijf en peuter speelzaal naar de basis school. De ervaringen die de kleintjes bij ons opdoen, maken de over gang naar het reguliere onderwijs een stuk gemakkelijker. Bij oudere kinderen vinden wij het meedenken door de kinderen belangrijk (kinderparticipatie). Dit boekje is een samenvatting van het beleidsplan: Pedagogische kwaliteit op orde van de Stichting Kinder opvang Maassluis (SKM). U kunt hierin lezen wat onze visie is. Daar praten we ook veel over met onze mede werkers. Tot voor kort werden die aangeduid als leidsters. Omdat hun taak veel breder is spreken we tegenwoordig van pedagogisch medewerker. Zij zijn in de positie om te kijken of de theorie past bij de dagelijkse werkzaam heden. Er is daarnaast ook alle ruimte voor ouders om met ons te praten over hun eigen ideeën en opof aanmerkingen over onze werkwijze. Dit draagt bij aan het wederzijds vertrouwen en de kwaliteit van ons werk. De SKM gaat ervan uit dat medewerkers en ouders een gezamenlijke verant woordelijk heid dragen voor de opvang van de kinderen. Daarom is het belang rijk kennis en ervaring uit te wisselen. Dat draagt bij aan de kwaliteit van ons werk. Het is ook belangrijk voor het wederzijds vertrouwen. Ouders vertrouwen hun kinderen aan ons toe. Dat doen ze in de verwachting dat het kind de verzorging en aandacht krijgt die het toekomt. De SKM doet er alles aan om dit vertrouwen niet te beschamen. Niet alleen door optimale zorg en aandacht, maar ook door respect te tonen voor de cultuur en religie van de kinderen en hun ouders. 3 ELKE DAG EEN NIEUWE UITDAGING MAAKT DAT DE OPVANG ALTIJD WEER EEN FEEST VOOR HET KIND IS.

4 PEDAGOGISCH BELEID IN HET KORT 4 In goede handen geeft inzicht in het pedagogisch beleid van de SKM. Iedereen kan daarin lezen wat onze visie en uitgangspunten zijn. Het is een van onze belangrijkste beleids stukken. Het laat zien hoe onze organisatie denkt over het begeleiden, opvangen, opvoeden en verzorgen van kinderen. De nadruk ligt op zaken als plezier, veiligheid en geborgenheid. Vanzelfsprekend houden wij bij alles wat we doen rekening met de wet- en regelgeving waarmee een organisatie als de SKM te maken heeft.

5 Binnen het pedagogisch beleid zijn vier basisdoelen geformuleerd als uitgangspunt voor ons werk. In de dagelijkse werkzaamheden worden deze nader uitgewerkt en nageleefd. Doel daarbij is dat de activiteiten de ontwikkeling stimuleren. U vindt de uitwerking terug in de overige hoofdstukken van dit boekje. 1. Het bieden van het gevoel van emotionele veiligheid. Het kind moet zich veilig en beschermd voelen. Belangrijke hulpmiddelen daarbij zijn aandacht voor de behoefte van het kind en hierop in te spelen, zorgen voor een goede vertrouwensrelatie, goed ingerichte speelhoeken, bemiddeling in conflicten en zorgen voor een vaste structuur in de dag. 2. Het kind gelegenheid bieden zichzelf te ontwikkelen (persoonlijke competentie) door leuk en zinvol bezig te zijn, cognitieve vaardigheden te ontwikkelen en zelfvertrouwen op te bouwen. Taal en ontwikkeling van de motoriek spelen daarbij een belangrijke rol. In de praktijk betekent dat, dat we veel met de kinderen praten, voorlezen, liedjes zingen, bewegingsspelletjes doen en spelen met water, zand en diverse materialen. Ook rollenspellen (met verkleedspullen) zijn hierbij belangrijk. 3. Kinderen de kans bieden zich sociaal te ontwikkelen (sociale competentie). Dat betekent in de praktijk leren omgaan met anderen. Daarvoor is het nodig aandacht te hebben voor de verschillen in temperament van kinderen. Ze kunnen dat ook zelf ontdekken. Bijvoorbeeld door kinderen die heel actief zijn in een stil hoekje met een rustig kind te laten spelen. Ook het koppelen van oudere aan jongere kinderen kan positief werken. Het is belangrijk dat kinderen leren oog te krijgen voor het verdriet van een ander kind, op hun beurt te wachten, speelgoed te delen en elkaar te helpen. 4. Het is van belang dat kinderen al op jonge leeftijd kennis maken met het begrip normen en waarden. Dat kan door hen te leren zich de cultuur 5

6 6

7 van een samenleving eigen te maken. Wat mag wel en wat mag niet. Hoe functioneer je in een grotere groep en later in de maatschappij als geheel. Dat begint met het bijbrengen van regels. Je mag elkaar geen pijn doen. Je moet op je beurt wachten. Samen spelen=samen delen. Verder moeten kinderen leren respect op te brengen; niet alleen voor een andere cultuur maar bijvoorbeeld ook voor de natuur. De pedagogisch medewerkers spelen hierin een sleutelrol. Zij zorgen voor een aantrekkelijke speel- en leeromgeving. Doel daarbij is dat de activiteiten tot ontwikkeling leiden. De accenten liggen op zaken als veiligheid, geborgenheid en zelfvertrouwen. Dat gebeurt via verschillende spelvormen en aandacht voor bepaalde thema s of actuele onder werpen. KINDEREN DOEN MEE Onderdeel van onze pedagogische visie is de kinderparticipatie. Dat betekent dat wij kinderen in al onze werksoorten (uiteraard de allerkleinsten uitgezonderd) de ruimte geven om hun mening te geven. Bij de BSO bijvoorbeeld kunnen de kinderen zelf aangeven hoe ze de tijd die ze daar doorbrengen, willen invullen. Het gaat tenslotte om hun vrije tijd. Uit ervaringen met kinderparticipatie blijkt dat wanneer kinderen hebben meegedacht en zelf hebben kunnen kiezen, zij zich verantwoordelijk voelen voor die keuze. Daarnaast worden kinderen uitgedaagd om met elkaar en volwassenen te onder handelen. Dit is van groot belang voor de verdere ontwikkeling van kinderen. Kinderparticipatie is daarom geen losse activiteit maar ons uitgangspunt in het werken met kinderen. Op de meeste bso locaties van de stichting worden regelmatig kindervergaderingen gehouden om met de kinderen van gedachten te wisselen over bijvoorbeeld de regels, het materiaal en de invulling van de vakanties. 7 HET KIND STAAT CENTRAAL. DE ACTIVITEITEN VAN DE SKM ZIJN IN DE EERSTE PLAATS GERICHT OP DE ONTPLOOIINGS KANSEN VAN ALLE KINDEREN.

8 KINDEREN EN LEIDING 8 Elk kind krijgt bij ons individuele aandacht. Onze pedagogische medewerkers houden goed in de gaten hoe de kinderen reageren, als ze met elkaar spelen. Zij gaan mee in het spel van het kind. Wanneer kinderen in een spelsituatie zitten, zijn zij alert om een ander kind dat zich buitengesloten voelt mee te laten doen of het op een andere manier te betrekken bij het spel moment. Zij bekijken zorgvuldig waar de behoefte van de kinderen liggen.

9 Het werken vanuit de behoefte van de kinderen is het hoofddoel tijdens de opvang. Zo krijgen de kinderen de kans om zelf met initiatieven te komen. De pedagogisch medewerker neemt deze serieus zodat het kind zich op zijn eigen niveau al spelend kan ontwikkelen. De individuele contacten van de pedagogisch medewerker en de kinderen zijn afhankelijk van de situatie en de leeftijd in 3 punten samen te vatten: - Sturen, ondersteunen, stimuleren of corrigeren. - Een rol als verzorger, gangmaker of bruggenbouwer. - Een duidelijke gezagsrelatie tussen pedagogisch medewerker en groep. Het contact bestaat onder meer uit praten, zingen en knuffelen. Dat gebeurt uiteraard op basis van de behoefte van het kind. Peuters en oudere kinderen proberen vaak de wereld van volwassenen na te spelen. Zo oefenen ze met hun zintuigen, hun taal- en denkvermogen, hun lichaamsontwikkeling en vaardigheden voor de sociale omgang. Naarmate de kinderen ouder worden krijgt de taal in de onderlinge contacten een steeds belangrijkere functie. Daarnaast leren kinderen steeds meer rekening te houden met elkaar en leren ze steeds beter samen te spelen. Onze pedagogisch medewerkers beschikken over de vaardigheden om goed te kunnen communiceren met kinderen. Een van de eerste stappen daarbij is dat zij of hij de initiatieven van het kind herkent. Dat gebeurt op basis van wat het kind zegt en doet. De pedagogisch medewerker maakt met de kinderen duidelijke afspraken over hun gedrag, zodat zij weten waar ze aan toe zijn. De medewerkers hebben ook een belangrijke voorbeeldfunctie. Door een goed contact en wederzijdse genegenheid kunnen ze laten zien dat volwassenen en kinderen op een prettige en stimulerende manier met elkaar kunnen omgaan. Door te zorgen voor een goede sfeer in de groep waarvan de kinderen deel uitmaken, kunnen ze de positieve effecten van aandacht voor elkaar laten zien. 9 PERSOONLIJKE AANPAK GEEFT VERTROUWEN.

10 MET ELKAAR OMGAAN 10 Kinderen moeten de kans krijgen om kennis te maken met andere normen en waarden dan waarmee ze zelf opgroeien. Kinderopvang biedt een bredere omgeving dan het gezin waar kinderen elke dag zijn. Zo kunnen ze wennen aan een maat schappij waar verschillende culturen met elkaar samenleven. In een groep doen zich op dat terrein relatief veel leermomenten voor, bijvoorbeeld bij conflicten tussen kinderen, bij verdriet of pijn.

11 Door de opstelling van de pedagogisch medewerkers ervaren kinderen de grenzen van goed of slecht, van anders, van mogen en moeten. De reacties van pedagogisch medewerkers geven niet alleen richting en correctie aan het gedrag van kinderen, maar worden door de kinderen gekopieerd in hun eigen gedrag naar andere kinderen of volwassenen. een positieve benadering. Wanneer dat niet werkt worden er duidelijke afspraken gemaakt. De ouders zijn daarvan altijd op de hoogte en krijgen inspraak in het plan van aanpak. Richtlijnen en houvast tijdens het overbrengen van belangrijke omgangsvormen zijn bijvoorbeeld: - Het noemen bij naam - Groeten bij het komen en gaan - Weten waar het kind of de pedagogisch medewerker is tijdens de opvang - Op je beurt wachten - Niet door elkaar praten - Het goed uitpraten van ruzies - Hoe ga je tijdens het spel om met de materialen en de omgeving 11 Ons beleid gaat ervan uit dat er actie wordt ondernomen als men zich niet aan de afspraken houdt. Dat geldt zowel voor kinderen als voor de leiding. Uitgangspunten zijn duidelijkheid en EEN VERRIJKING OM AL SPELEND MET VERSCHILLENDE CULTUREN KENNIS TE MAKEN.

12 OEFENEN VAN PERSOONLIJKE MOGELIJK HEDEN 12 Kinderen moeten de ruimte krijgen om zich op hun eigen niveau op emotioneel en sociaal gebied te ontwikkelen. De pedagogisch medewerker gaat in op gevoelens van blijdschap, verdriet, angst en boos heid, zowel bij de jongere als de wat oudere kinderen. Door de emoties te benoemen, erop in te gaan en er begrip voor te hebben, weten kinderen dat ze hun gevoel mogen tonen en dat hiermee zorgvuldig wordt omgegaan.

13 De pedagogisch medewerker plaatst een kind niet voor verrassingen maar vertelt wat er gaat gebeuren. Belangrijk is om te zorgen dat er samen wordt gepraat over verdrietige, spannende, vervelende, ontroerende en leuke ervaringen. zover de situatie dit toelaat. De pedagogisch medewerker blijft echter altijd alert en let op de veiligheid van de kinderen. Zowel binnen als buiten de opvang leren de pedagogisch medewerkers de kinderen de spelregels. Zoals bijvoorbeeld het wachten op elkaar, leren delen, samen poppenkast of film kijken, buiten samen oversteken. Het groepsbelang mag nooit ten koste gaan van het individu. Denk bijvoorbeeld aan een Sinterklaasfeest. Wanneer een kind bij zo n gelegenheid bang is of de groep groter is dan normaal, zal er voor dit kind een passende oplossing gezocht worden zodat het kind zich weer veilig voelt. Kinderen moeten leren respecteren dat iedereen andere gevoelens kan ervaren. 13 Vriendschap en conflicten zijn ook onderwerpen van gesprek. Bij conflicten tussen kinderen onderling treedt de pedagogisch medewerker niet meteen op; zij of hij laat kinderen eerst zelf oplossingen zoeken, voor KINDERVRIENDSCHAPPEN HEBBEN VEEL GEMEEN MET WAT VOLWASSENEN LIEFDE NOEMEN; STEUN, INTIMITEIT EN TROUW. DAAROM ZIJN ZE EEN BELANGRIJKE VOORBEREIDING OP LATERE RELATIES.

14 SPELEN IS LEREN EN LEREN IS SPELEN 14 De pedagogisch medewerkers maken het spel uitdagend en stimuleren tot activiteit. Dat doen ze door materialen en activiteiten aan te bieden, die aansluiten bij het ontwikkelingsniveau en de interesse van het kind. Het gaat erom de kinderen de kans te bieden een eigen inbreng te hebben in de activiteiten die zij willen doen. Het kind moet op die manier zijn creativiteit kunnen ontplooien. De mede werker heeft daarbij vooral een ondersteunende rol. Bij alle leeftijdsgroepen hebben zelfstandigheid en zelfredzaamheid prioriteit.

15 De pedagogisch medewerkers gebruiken hun vaardigheden om spel uitdagend te maken en uit te lokken. Uiteraard is alles erop gericht op gevaarlijke situaties te voorkomen. In allerlei speel- en spelvormen, zoals rollenspellen, drama en expressie, puzzel tochten, klimmen, glijden, fietsen, steppen, rolschaatsen, competitiespel (voetbal enz.) zijn er voor de kinderen mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Het kind ontwikkelt zo zijn eigen persoonlijk heid en zelfvertrouwen. Het krijgt de kans fouten en/of vergissingen te maken. Deze worden hem of haar niet kwalijk genomen. De pedagogisch medewerker stimuleert het kind om het als het ware nog een keer te proberen. Zo bieden wij kansen aan het kind om persoonlijke kwaliteiten te ontwikkelen. Ons aanbod biedt de beste en meeste kans en voor het ontwikkelen van persoon lijke kwaliteiten van een kind zoals: - Tegemoet komen aan individuele behoefte en mogelijkheden van een groep, bijvoorbeeld door het splitsen van een drukke groep zodat ieder kind datgene aangeboden krijgt waar het behoefte aan heeft. - Herkenbare en bekende bezigheden en afspraken (het samenleven) als veilige mogelijkheid om zichzelf te ontdekken. - Gevarieerd aanbod van activiteiten zoals muziek, dans, beweging, creativiteit, taal en motoriek. Deze aspecten komen iedere dag weer terug op het programma, vooral van het jonge kind, en geven de hierboven genoemde herkenbaarheid. - Activiteiten die kinderen de kans bieden tot het oefenen, uitbouwen en perfectioneren van wat ze kunnen of willen. - Kinderen kennis laten maken met de echte wereld door met hen te praten over actuele gebeurtenissen zoals: dood, oorlog, rampen, ongelukken, ziektes, maar ook bruiloft, verjaardagen, geboorte van broertje of zusje, verhuizing, verandering van school etc. Wanneer kinderen uitgekeken zijn op de geboden activiteiten of materialen, hebben zij een nieuwe prikkel nodig om zich verder te ontplooien. Deze kinderen worden ondersteund door het aanbod van ander of nieuw materiaal en of activiteiten. 15 GUN EEN KIND DE VOLDOENING VAN HET ZELF ONTDEKKEN.

16 SAMENWERKEN 16 Kinderopvang is een samen spel tussen ouders, de mensen die in de opvang werken en kinderen. Het stimuleren van de samenwerking bestaat uit het organiseren van activiteiten waarbij iedereen zich betrokken voelt. Dat kunnen activiteiten zijn voor ouders en kinderen samen. Het kan ook gaan om activiteiten waarbij volwassenen elkaar kunnen inspireren, ondersteunen en stimuleren.

17 De SKM vindt het belangrijk dat ouders zich betrokken voelen. De organisatie stimuleert de ouderbetrokkenheid door middel van het organiseren van ouderavonden en diverse activiteiten, zoals bijvoorbeeld het moederdagontbijt. Daarnaast vindt de SKM iedere andere vorm van oudercontact belangrijk. De dagelijkse brengen haalmomenten zijn er een van. De ouders worden regelmatig, zowel door de pedagogisch medewerkers persoonlijk als via nieuwsbrieven en berichten op de locaties op de hoogte gehouden van alle activiteiten en ontwikkelingen. privacy. Binnen de SKM hebben alle medewerkers een gedragscode ondertekend die moet voorkomen dat zij informatie aan derden geven, die in strijd is met die wet. Alle informatie daarover staat in een gedragscodeboek, dat bij alle medewerkers bekend is. De Stichting Kinderopvang Maassluis hecht groot belang aan inspraak van ouders. Dat kan via de leidsters, hun leidinggevenden of de directeur van de SKM. Elke locatie heeft een ouder commissie. Er zijn ook oudercommissies die aan een werksoort verbonden zijn. Daarnaast is er een centrale oudercommissie die regelmatig overleg heeft met de directeur. 17 Kinderen en ouders weten zich beschermd door de wet op de SAMEN WERKEN EN SAMEN DELEN IS SAMEN ERVAREN EN SAMEN VERBETEREN

18 INHOUDSOPGAVE Inleiding In Goede Handen 2 Samenvatting Pedagogisch beleid in het kort 4 Uitgangspunten Kinderen en leiding 8 Met elkaar omgaan 10 Oefenen van persoonlijke mogelijkheden 12 Spelen is leren en leren is spelen 14 Samenwerken 16 18

19 STICHTING KINDEROPVANG MAASSLUIS Lange Boonestraat 12b Postbus 101, 3140 AC Maassluis T COLOFON: TEKST/REDACTIE: COMMUNICATIEBUREAU STROOMLIJN, FOTO s: FOTOGRAFIE THEO VAN PELT, GRAFISCHE VORMGEVING: VERS ONTWERP, ANIKA KLEVERING, DRUKWERK: DRUKGROEP MAASLAND DIT IS EEN UITGAVE VAN STICHTING KINDEROPVANG MAASSLUIS: JULI 2007

20

te tonen voor de cultuur en religie van de kinderen en hun ouders. Pedagogisch beleid OKC De Westhoek.

te tonen voor de cultuur en religie van de kinderen en hun ouders. Pedagogisch beleid OKC De Westhoek. Pedagogisch beleid OKC De Westhoek. Kinderen zijn bij ons in goede handen. In het Kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal, het onderwijs en de Buitenschoolse Opvang. Wij zorgen voor ze, dragen bij aan hun

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn 1 Inhoud Inleiding... 3 Visie Kinderdagverblijf de Harlekijn... 4 Een gevoel van emotionele veiligheid en geborgenheid bieden... 5 Veiligheid en geborgenheid... 5 Persoonlijke competentie... 7 Ieder kind

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Inleiding Kinderopvang Haarlem heeft één centraal pedagogisch beleid. Dit is de pedagogische basis van alle kindercentra van Kinderopvang Haarlem.

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Inhoud: 1. Inleiding 2. Indeling van de groepen 3. Dagindeling 4. Het team 5. Emotionele veiligheid 6. Persoonlijke competentie 7. Sociale competentie 8. Waarden en

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

Pedagogische Visie en Beleid

Pedagogische Visie en Beleid Pedagogische Visie en Beleid Inleiding Voor ouders, medewerkers en alle anderen die betrokken zijn bij, en geïnteresseerd zijn in onze kinderopvang. Voor verantwoorde kinderopvang is veel nodig, om te

Nadere informatie

Goed toegerust op ontdekkingsreis

Goed toegerust op ontdekkingsreis Pedagogisch beleidsplan Goed toegerust op ontdekkingsreis 1 Colofon Tekst Anneke van de Berg, 5D Ellen Bakker, Vlietkinderen Vormgeving Manon Hofstra, Dare to Design Kantoor Vlietkinderen, maatwerk in

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Kid@home

Pedagogisch beleidsplan. Kid@home Pedagogisch beleidsplan Kid@home Pedagogisch beleidsplan Inhoud: 1. Inleiding 2. Pedagogische visie 3. Verzorging 4. Emotionele veiligheid 5. Persoonlijke competenties 6. Sociale competenties 7. Normen

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Inhoud 1. Inleiding 2. Onze visie 3. Doelstellingen 4. Pedagogische uitgangspunten voor het kind 5. Pedagogische uitgangspunten voor de groepsleiding

Nadere informatie

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Pedagogisch Beleidsplan 1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Een veilige en vertrouwde omgeving is de basis van waaruit een kind zich kan gaan ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat

Nadere informatie

Goed toegerust op ontdekkingsreis

Goed toegerust op ontdekkingsreis PE DAGO G I S C H B E L E I D S PL A N Goed toegerust op ontdekkingsreis Inhoudsopgave INLEIDING Voor alle duidelijkheid 5 Colofon SAMENVATTING Goed toegerust op ontdekkingsreis 7 TEKST Vlietkinderen UITGANGSPUNTEN

Nadere informatie

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Inleiding Wij vinden het belangrijk dat u uw kind met een gerust hart naar één van onze kindercentra brengt. In deze brochure laten wij u zien dat wij

Nadere informatie

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Het pedagogisch beleidsplan is bedoeld als leidraad bij de opvang van de kinderen van Chr. Kinderopvang Natuurlijk. Alle medewerkers van het kinderdagverblijf

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID VAN DE SKPC

PEDAGOGISCH BELEID VAN DE SKPC PEDAGOGISCH BELEID VAN DE SKPC Veilige, kindvriendelijke opvang creëren. Dat is het hoofddoel van de SKPC. Het klinkt eenvoudig, maar hoe gaat dat in de dagelijkse praktijk van de diverse opvangvormen

Nadere informatie

Verkorte versie van de pedagogische visie en beleid van Happy Kids kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang.

Verkorte versie van de pedagogische visie en beleid van Happy Kids kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Verkorte versie van de pedagogische visie en beleid van Happy Kids kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Kinderen worden beschermd en gekoesterd door hun ouder(s) of verzorgers. Daar wordt de basis

Nadere informatie

Pedagogisch Beleid. Nanny Association

Pedagogisch Beleid. Nanny Association Pedagogisch Beleid Nanny Association Rijen, juni 2006 Inhoud Inleiding 1. Nanny Association 2. Profiel nanny 3. Functie- en taakomschrijving 4. Accommodatie en materiaal 5. Ouderbeleid 6. Pedagogische

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan

Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch Beleidsplan Inleiding Kinderopvang is een kwestie van vertrouwen. Ouders moeten de zekerheid hebben dat hun kind ook bij hun afwezigheid op een veilige en verantwoorde

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Goed toegerust op ontdekkingsreis

Pedagogisch beleidsplan. Goed toegerust op ontdekkingsreis Pedagogisch beleidsplan Goed toegerust op ontdekkingsreis Inhoudsopgave Inleiding Welkom! 5 Colofon Uitgangspunten Met alle respect 9 Tekst Vlietkinderen Allemaal anders 11 Op weg naar een zelfstandig

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleid buitenschoolse opvang maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleidsplan 1.1 Visie 1.2 Missie 1.3 Uitgangspunten 1.4 Pedagogische doelen 1.4.1. Emotionele en lichamelijke veiligheid

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde

Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde Inhoud: 1. Inleiding 2. Dagindeling / werkwijze peuterspeelzaal 3. Emotionele veiligheid 4. Persoonlijke competentie 5. Sociale

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleid van Kappio (locaties Seppelin en Gastouderbureau) Voor u ligt het pedagogisch beleid van Kappio (locaties Seppelin en Gastouderbureau). Hierin wordt beschreven

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Ieder kind is uniek en mag zich naar eigen tempo en karakter ontwikkelen. Home gastouderbureau gaat ervan uit dat een kind zich ontwikkelt vanuit een wisselwerking tussen aangeboren

Nadere informatie

Dubbeldamseweg-Zuid 97, 3314 JC Dordrecht, 078-6139776

Dubbeldamseweg-Zuid 97, 3314 JC Dordrecht, 078-6139776 Versie 20 september 2010 Activiteitenprogramma VVE KDV De Huiskamer BV 1 Verdere professionalisering VVE activiteiten Kinderdagverblijf De Huiskamer is een zelfstandig en onafhankelijk kinderdagverblijf

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Gastouderbureau Nederland

Pedagogisch beleid Gastouderbureau Nederland Pedagogisch beleid Gastouderbureau Nederland Het opvangen van kinderen van anderen is een grote verantwoordelijkheid. Zeker als kinderen voor langere tijd naar een gastouder gaan, zoals het geval is in

Nadere informatie

Pedagogisch beleid gastouderbureau via Laura

Pedagogisch beleid gastouderbureau via Laura Pedagogisch beleid gastouderbureau via Laura Inleiding Gastouderbureau via Laura biedt kinderen een fijne en vertrouwde opvang waar zij kunnen groeien en de wereld om hen heen kunnen ontdekken. Terwijl

Nadere informatie

Activiteitenbeleid 2013

Activiteitenbeleid 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Hoofdstuk 2: Hoofdstuk 3: Hoofdstuk 4: Hoofdstuk 5: Hoofdstuk 6: Pedagogisch beleid TintelTuin De 6 competenties Visie Activiteitenbeleid binnen het (dag)programma Laat zien

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo!

Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo! Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo! In het pedagogisch werkplan komt tot uitdrukking hoe ik met de kinderen omga en waarom ik dat zo doe. Als christelijke gastouder draag ik ook christelijke

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Inhoudsopgave Inleiding... 3 Pedagogische visie... 4 o Mijn doelstelling... 4 Emotionele veiligheid... 4 Persoonlijke competentie... 5 Sociale competentie... 6 Overdracht van normen

Nadere informatie

UW KIND, ONS KLAVERTJE VIER. Het pedagogisch beleidsplan van

UW KIND, ONS KLAVERTJE VIER. Het pedagogisch beleidsplan van UW KIND, ONS KLAVERTJE VIER Het pedagogisch beleidsplan van Wij willen u graag laten weten hoe wij bij Spelenderwijs ons werk doen. Daarom hebben we dit boekje met de basis van ons pedagogisch beleidsplan

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan. Fris! Kinderdagverblijven

Pedagogisch Beleidsplan. Fris! Kinderdagverblijven Pedagogisch Beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven Januari 2018 Welkom bij Fris! Kinderdagverblijven Uw kind maakt gebruik van opvang bij Fris! Kinderdagverblijven en u verwacht van ons dat er op een verantwoorde

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID KINDERDAGVERBLIJF HOJPIEPELOJ TE BREDA

PEDAGOGISCH BELEID KINDERDAGVERBLIJF HOJPIEPELOJ TE BREDA PEDAGOGISCH BELEID KINDERDAGVERBLIJF HOJPIEPELOJ TE BREDA Breda, september 2005 INLEIDING: In de wet kinderopvang wordt o.a. aangegeven wat de overheid verstaat onder kwaliteit in de kinderopvang: verantwoorde

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Flexkidz

Pedagogisch beleid Flexkidz Pedagogisch beleid Flexkidz Voor u ligt het verkorte pedagogisch beleidsplan van Flexkidz. Hier beschrijven we in het kort de pedagogische visie en uitgangspunten. In dit pedagogisch beleidsplan beschrijven

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan 2016

Pedagogisch beleidsplan 2016 Welkom! Wij zijn blij dat u voor ons heeft gekozen en dat wij u mogen verwelkomen in ons kindercentrum! Bij Kindercentrum Ikky kunt u erop rekenen dat er op professioneel pedagogische wijze gewerkt wordt.

Nadere informatie

2 Algemene doelstelling en visie

2 Algemene doelstelling en visie 2 Algemene doelstelling en visie 2.1 Algemene doelstelling De groene kikker heeft als doel huiselijke en persoonlijke kinderopvang te bieden, die optimaal tegemoet komt aan de behoeften van de kinderen.

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven

Pedagogisch beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven Pedagogisch beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven Algemeen Pedagogisch Beleid Fris! Kinderdagverblijven Inleiding Uw kind maakt gebruik van opvang bij Fris! Kinderdagverblijven en u verwacht van ons dat

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK Voor u ligt het Pedagogisch beleid van Kinderdagverblijf HUMMELTJESHOEK. Intern beschrijven wij wat wij kinderen bieden in een veilige omgeving. Wij bieden 4 basisdoelen:

Nadere informatie

Pedagogisch beleid House & Kids

Pedagogisch beleid House & Kids Pedagogisch beleid House & Kids Het opvangen van kinderen van anderen is een grote verantwoordelijkheid. Zeker als kinderen voor langere tijd naar een gastouder gaan, zoals het geval is in de gastouderopvang.

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan 1: Inleiding 2: De Visie 3: Doelstelling 4: Uitgangspunten 5: Hygiëne en verzorging 6: Activiteiten 7: communicatie met ouders. 8: Feesten 1 1. Inleiding: Het pedagogische beleidsplan

Nadere informatie

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid Op REIS met Kids2b Kids2b Kids2b is zeer verheugd dat u uw kind aan ons toevertrouwd. Wij begrijpen dat het voor S I E R u als ouder een grote stap is om een deel van de zorg en opvoeding van uw kind te

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kids&Co

Pedagogisch beleid Kids&Co Pedagogisch beleid Kids&Co Doel van Kids&Co. Het zorg dragen voor een zo breed mogelijk aanbod van professionele kinderopvang. Het aanbod is gericht op kinderen van 0 tot 4 jaar. In een groep van max 8

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele ontwikkeling 6

Nadere informatie

Pedagogisch beleid gastouderbureau OOK-Thuis

Pedagogisch beleid gastouderbureau OOK-Thuis Pedagogisch beleid gastouderbureau OOK-Thuis Opvang door Nanny s Inleiding Kinderen moeten zich bij Kinderopvang OOK prettig voelen. Dat is waar alles om draait. Wij willen dat de opvang aantrekkelijk

Nadere informatie

Samen de Wereld Kleuren. Pedagogische visie

Samen de Wereld Kleuren. Pedagogische visie Samen de Wereld Kleuren Pedagogische visie 2 SWK-Kinderopvang Samen de Wereld Kleuren Samen de Wereld Kleuren SWK-Kinderopvang: Samen de Wereld Kleuren Onze kinderopvangorganisaties hebben aandacht voor

Nadere informatie

De pedagogische visie

De pedagogische visie De pedagogische visie De peuterspeelzaal t Speulhuus is een algemeen toegankelijke en laagdrempelige voorziening waar ingespeeld wordt op wensen en behoeften van kinderen en ouders, met als achterliggend

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Auteur: Ingeborg van der Zanden Bartels Datum: 05 januari 2015 Plaats: Kerkdriel Versie: 0.1 Pedagogisch beleidsplan BSO VillaDriel 12 april 2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID HET KIEVITSNEST pagina 1 van 5

PEDAGOGISCH BELEID HET KIEVITSNEST pagina 1 van 5 pagina 1 van 5 1. DOEL Het doel van dit document is het vastleggen van locatie specifieke onderwerpen op het gebied van pedagogiek voor de locatie. Samen met het algemene pedagogische beleid (PED-bel01)

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Inleiding. BSO Vrij Spel

Pedagogisch beleidsplan. Inleiding. BSO Vrij Spel Pedagogisch beleidsplan Inleiding U heeft gekozen voor Vrij Spel en mag erop vertrouwen dat wij goed voor uw kind zullen zorgen. Uw kind zal in uw afwezigheid liefdevol en veilig worden opgevangen. Wij

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Nanny Association

Pedagogisch beleid Nanny Association Pedagogisch beleid Nanny Association Het opvangen van kinderen van anderen is een grote verantwoordelijkheid. Zeker als kinderen voor langere tijd worden opgevangen in de woning van de ouders. Er is dan

Nadere informatie

Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios

Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios Onderdeel van: Pagina 1 van 5 Inleiding In het pedagogisch kader staan onze uitgangspunten en basisdoelen die ten grondslag liggen aan ons pedagogisch handelen.

Nadere informatie

Welschap Kinderopvang Lauraplein 1 1961 GP Heemskerk T 025245464 www.welschapkinderopvang.nl. Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang

Welschap Kinderopvang Lauraplein 1 1961 GP Heemskerk T 025245464 www.welschapkinderopvang.nl. Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang Welschap Kinderopvang Lauraplein 1 1961 GP Heemskerk T 025245464 www.welschapkinderopvang.nl Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang Inhoud Inleiding 1 1. Visie op kinderopvang 2 2. Pedagogische doelen

Nadere informatie

Kwaliteit & pedagogiek

Kwaliteit & pedagogiek Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang Kwaliteit & pedagogiek Bij de rakkers is kwaliteit een continu verbeterproces;. Dit houdt in dat wij ons (pedagogisch) beleid en werkwijzen periodiek evalueren,

Nadere informatie

De Organisatie. Visie op kinderen en opvoeden

De Organisatie. Visie op kinderen en opvoeden De Organisatie Kinderopvang Bommes verzorgd de dagopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar. We zijn gevestigd aan de Huningaweg in Oostwold en maken onderdeel uit van de Brede school. Het is een groot gebouw

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan kort

Pedagogisch beleidsplan kort Pedagogisch beleidsplan kort Auteur: Ingeborg van der Zanden Bartels Datum: 8 januari 2017 Plaats: Kerkdriel Versie: 0.5 Pedagogisch beleidsplan KDV VillaDriel 8 januari 2017 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS Blub, zegt de vis zijn gezellige, kleinschalige en huiselijke kinderdagverblijven. De kinderdagverblijven bestaan uit groepen die opvang en verzorging bieden aan kinderen

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN Thea en Priscilla Pompert Boterzwin 3435 1788 WH Julianadorp Inhoudsopgave 1. Visie 2. 2. Pedagogische uitgangpunten 3. 2.1 Welbevinden 3. 2.2 Identiteit 4. 2.3 Uitdaging en veiligheid

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kidscasa

Pedagogisch beleid Kidscasa Pedagogisch beleid Kidscasa Doel van Kidscasa. Het zorg dragen voor een zo breed mogelijk aanbod van professionele kinderopvang. Het aanbod is gericht op kinderen van 0 tot 12 jaar (of zolang zij de basisschool

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan gastouder

Pedagogisch Werkplan gastouder Pedagogisch Werkplan gastouder Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. PERSOONLIJKE GEGEVENS GASTOUDER... 3 2. EMOTIONELE VEILIGHEID... 3 2.1. Vertrouwen... 3 2.2. Veilige opvangomgeving... 3 2.3. Spel, speelgoed

Nadere informatie

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2 1 Observeerbare Termen Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid Leeftijdscategorie De kinderen worden opgevangen in een schone en veilige omgeving. 2 4 jaar 1. De leidster instrueert kind

Nadere informatie

Inhoudsopgave Pedagogische Visie

Inhoudsopgave Pedagogische Visie Inhoudsopgave Pedagogische Visie 1. Pedagogische visie 1.1 Persoonlijke competentie 1.2 Emotionele veiligheid 1.3 Sociale competentie 1.4 Overdracht van normen en waarden 2. Persoonlijke competentie 2.1

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan Gastouder

Pedagogisch Werkplan Gastouder Pedagogisch Werkplan Gastouder Versie Januari 2016 Pedagogisch werkplan gastouder De Wet Kinderopvang stelt als eis dat één keer per jaar het pedagogisch beleid met de gastouder wordt besproken. Het Pedagogisch

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem spelend groeien Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Inleiding Het pedagogisch beleid vormt de basis voor het pedagogisch handelen op alle kindercentra van Kinderopvang Haarlem. Het pedagogisch beleid

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan CKO De Herberg

Pedagogisch Beleidsplan CKO De Herberg Pedagogisch Beleidsplan CKO De Herberg Hoofdstuk 1: Missie, visie en doelstellingen Voorwoord Onze Missie en Identiteit Onze Visie Pedagogische hoofddoelstellingen Een goed pedagogisch klimaat Hoofdstuk

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan

Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch Beleidsplan 2017-2018 Marianne Strijker- Borsje Inhoud Inleiding... 2 Grondslag... 2 4 opvoedingsdoelen... 2 Het bieden van een gevoel van emotionele en fysieke veiligheid... 3 Het bieden van

Nadere informatie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie Samen groeien Maak kennis met onze pedagogische visie Best spannend, de zorg voor je kind overdragen op een ander. Hoe prettig is het als je weet dat het in goede handen is. Kober kinderopvang biedt je

Nadere informatie

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch beleidsplan Bengels Inleiding In dit beleidsplan laten we u kennis maken met het pedagogisch beleid van kinderopvang Bengels. Het pedagogisch beleid geeft

Nadere informatie

De organisatie. Visie op kinderen en opvoeden

De organisatie. Visie op kinderen en opvoeden De organisatie Kinderopvang de Kaboutertjes verzorgd de dagopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar. We zijn gevestigd aan de stationsstraat in Scheemda op een zeer groot perceel met veel mogelijkheden waaronder

Nadere informatie

Inspectierapport Dikkertje Dap (KDV) Gerlachusstraat AK Loon op Zand Registratienummer

Inspectierapport Dikkertje Dap (KDV) Gerlachusstraat AK Loon op Zand Registratienummer Inspectierapport Dikkertje Dap (KDV) Gerlachusstraat 79 5175AK Loon op Zand Registratienummer 360380001 Toezichthouder: GGD Hart voor Brabant In opdracht van gemeente: Loon op Zand Datum inspectie: 18-10-2018

Nadere informatie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie Samen groeien Maak kennis met onze pedagogische visie Best spannend, de zorg voor je kind overdragen op een ander. Hoe prettig is het als je weet dat het in goede handen is. Kober kinderopvang biedt je

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze

Nadere informatie

Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang

Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang INLEIDING Algemeen: Om tegemoet te komen aan de vraag van ouders vervullen wij op dezelfde locatie ook een BSO functie. Zij dit wel in beperkte

Nadere informatie

SKS Alles Kids. Onze visie

SKS Alles Kids. Onze visie GEEF ZE DE VIJF! SKS Alles Kids De wereld om ons heen verandert. Ook in de kinderopvang zijn nieuwe ontwikkelingen aan de orde van de dag. SKS Alles Kids biedt al jaren kinderopvang en loopt voorop als

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak Kinderdagverblijf. Samen op reis worden we Wereldwijs Respect

Pedagogisch plan van aanpak Kinderdagverblijf. Samen op reis worden we Wereldwijs Respect Pedagogisch plan van aanpak 2017 Kinderdagverblijf Samen op reis worden we Wereldwijs Respect INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 KDV Wereldplek 3 Pedagogische thema

Nadere informatie

SKH Zonnelicht. Pedagogisch beleid: liefde, licht, lucht

SKH Zonnelicht. Pedagogisch beleid: liefde, licht, lucht SKH Zonnelicht Pedagogisch beleid: liefde, licht, lucht SKH Zonnelicht biedt opvang voor kinderen van 0-12 jaar in de Openbare Montessorischool op de Gording 123 in Hoorn. SKH Zonnelicht biedt kinderdagopvang

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Gastouderbureau Mathil heeft een pedagogisch beleidsplan samengesteld, conform de Wet Kinderopvang. Het pedagogisch beleid is de basis van verantwoorde kinderopvang, want hoe gastouders

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Buitenschoolse Opvang Goirle

Pedagogisch beleidsplan. Buitenschoolse Opvang Goirle Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Goirle Juli 2005 Inhoudsopgave 1. Beschrijving van de organisatie 2. Doel van de organisatie 3. Visie 4. Pedagogische doelstelling 5. Pedagogisch klimaat veiligheid

Nadere informatie

Pedagogisch plan. Voorwoord

Pedagogisch plan. Voorwoord Pedagogisch plan Voorwoord Kinderopvang biedt unieke mogelijkheden voor kinderen om zich te ontwikkelen. Het is een aanvulling op de opvoeding door ouders/verzorgers. In dit plan beschrijven we onze manier

Nadere informatie

SKS Alles Kids. Ieder kind is uniek. Onze visie. De 5 speerpunten

SKS Alles Kids. Ieder kind is uniek. Onze visie. De 5 speerpunten GEEF ZE DE VIJF! SKS Alles Kids De wereld om ons heen verandert. Ook in de kinderopvang zijn nieuwe ontwikkelingen aan de orde van de dag. SKS Alles Kids biedt al jaren kinderopvang en loopt voorop als

Nadere informatie

Inspectierapport SKSG Bengelhuus (KDV) (KDV) Noorderweg 61c 9804RL Noordhorn Registratienummer

Inspectierapport SKSG Bengelhuus (KDV) (KDV) Noorderweg 61c 9804RL Noordhorn Registratienummer Inspectierapport SKSG Bengelhuus (KDV) (KDV) Noorderweg 61c 9804RL Noordhorn Registratienummer 158132257 Toezichthouder: GGD Groningen In opdracht van gemeente: Zuidhorn Datum inspectie: 05-03-2018 Type

Nadere informatie

Kinderopvang Algemeen pedagogisch beleid. Wij denken in morgen. april 2012

Kinderopvang Algemeen pedagogisch beleid. Wij denken in morgen. april 2012 Kinderopvang 0-12 Algemeen pedagogisch beleid Wij denken in morgen 1 april 2012 Inhoud Pagina 4. Inleiding 5. Pedagogisch partner 6. De vier basisdoelen en speerpunten van ons pedagogisch handelen 8. Ontwikkelingsgerichtheid

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan BSO

Pedagogisch beleidsplan BSO Pedagogisch beleidsplan BSO Westerbracht 15 7821 CD Emmen www.huizehopsasa.nl 0591 377 475 info@huizehopsasa.nl Versie 2015.01 Inhoud Voorwoord 3 Inleiding 4 Toegankelijkheid 4 Doelstellingen Kinderdagverblijf

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders kinderopvang van

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen peutergroep Kleuterland

Ons pedagogisch handelen peutergroep Kleuterland Ons pedagogisch handelen peutergroep Kleuterland Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Pedagogisch beleid van De Veenborg

Pedagogisch beleid van De Veenborg Pedagogisch beleid van De Veenborg 1. Het bieden van veiligheid In dit kader bedoelen we met het bieden van veiligheid het bieden van emotionele veiligheid. Dit vormt de basis van elke ontwikkeling. Als

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Oranje Nassau Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. Ingangsdatum: April 2016.

Ruimte om te groeien. Oranje Nassau Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. Ingangsdatum: April 2016. Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan Buitenschoolse Opvang Oranje Nassau 2016 2018 Pagina 1 van 7 OPVANG ONTWIKKE- LING ONTSPAN- NING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van

Nadere informatie

Inspectierapport De Berenburcht, locatie Herman Jozefschool (BSO) Pastoor Verlindenstraat HV Berlicum Registratienummer

Inspectierapport De Berenburcht, locatie Herman Jozefschool (BSO) Pastoor Verlindenstraat HV Berlicum Registratienummer Inspectierapport De Berenburcht, locatie Herman Jozefschool (BSO) Pastoor Verlindenstraat 22 5258HV Berlicum Registratienummer 125497039 Toezichthouder: GGD Hart voor Brabant In opdracht van gemeente:

Nadere informatie

Het kind centraal. Pedagogisch beleidsplan van kinderdagverblijf Small

Het kind centraal. Pedagogisch beleidsplan van kinderdagverblijf Small Het kind centraal Het kind centraal 1 Kinderdagverblijf Small Apeldoornselaan 294-304, 2573 XL Den Haag E info@kinderdagverblijfsmall.nl I www.kinderdagverblijfsmall.nl 2 Het kind centraal 4 Inleiding

Nadere informatie

Werkplan. Buitenschoolse opvang De Driehoek.

Werkplan. Buitenschoolse opvang De Driehoek. Werkplan L Buitenschoolse opvang De Driehoek. Locatie: De Driehoek Datum: 21-12-2017 gisch beleidsplan Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie.

Nadere informatie

Informatie Prins Heerlijk

Informatie Prins Heerlijk Informatie Prins Heerlijk In dit boekje vindt u informatie over kinderdagverblijf Prins Heerlijk De bedoeling van dit boekje is om u te informeren over de verschillende zaken die belangrijk zijn voor kinderdagverblijf

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Hieronder wordt een aantal kernpunten uit het pedagogische beleidsplan van Kinderdagverblijf Het Sprookjesbos besproken. Het volledige pedagogische beleidsplan ligt ter inzage op

Nadere informatie

1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit. 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon. 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden

1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit. 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon. 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden Pagina 1 van 5 1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden 4. Kinderopvang Friesland en talenten 5. Kinderopvang Friesland

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018 1 Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster November 2018 2 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 4 3. Kennismaking en wennen... 5 4.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan gastouder

Pedagogisch werkplan gastouder Pedagogisch werkplan gastouder Versie 2017 Het pedagogisch werkplan beschrijft wat je doet als gastouder op de werkvloer, hoe je het doet en waarom je het zo doet. Pedagogisch werkplan gastouder De Wet

Nadere informatie

Samenvatting pedagogisch beleidsplan Trias Kinderopvang, waar kinderen zich thuis voelen

Samenvatting pedagogisch beleidsplan Trias Kinderopvang, waar kinderen zich thuis voelen Samenvatting pedagogisch beleidsplan Trias Kinderopvang, waar kinderen zich thuis voelen Voor u ligt het samengevatte pedagogisch beleidsplan van de kinderdagverblijven van Trias Kinderopvang. Doelstellingen

Nadere informatie

Maak een afspraak voor een rondleiding bij jou in de buurt

Maak een afspraak voor een rondleiding bij jou in de buurt Kom kijken bij Maak een afspraak voor een rondleiding bij jou in de buurt 070 750 21 10 klantadvies@dakkindercentra.nl Tijdens je zwangerschap verandert er veel. Niet alleen je lichaam, maar ook bijvoorbeeld

Nadere informatie

Pedagogische visie van Stichting Rijswijkse Kinderopvang. Ontdekkend spelen. Uitdagend werken

Pedagogische visie van Stichting Rijswijkse Kinderopvang. Ontdekkend spelen. Uitdagend werken Pedagogische visie van Stichting Rijswijkse Kinderopvang Ontdekkend spelen Uitdagend werken Onze missie In een veilig, geborgen en positief klimaat willen we kinderen helpen zich te ontwikkelen tot weerbare,

Nadere informatie

Welschap Kinderopvang Lauraplein GP Heemskerk T Pedagogisch Beleid Peuterspeelzalen

Welschap Kinderopvang Lauraplein GP Heemskerk T Pedagogisch Beleid Peuterspeelzalen Welschap Kinderopvang Lauraplein 1 1961 GP Heemskerk T 0251 245464 www.welschapkinderopvang.nl Pedagogisch Beleid Peuterspeelzalen Inhoud Inleiding 1 1. Visie op kinderopvang 2 2. Pedagogische doelen en

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. kinderdagverblijf

Pedagogisch beleid. kinderdagverblijf Pedagogisch beleid kinderdagverblijf maatwerk kinderopvang voor elk gezin Voorwoord Dit pedagogisch beleid is met het doel geschreven om duidelijkheid te geven aan de inhoud van een pedagogisch beleidsplan.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuteropvang de Glijbaan

Pedagogisch werkplan. Peuteropvang de Glijbaan Pedagogisch werkplan Peuteropvang de Glijbaan 1 Inhoud 1. informatie over peuteropvang de Glijbaan p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 5 3. kennismaking en wennen p. 5 4. dagindeling

Nadere informatie