Geoplan. Krimp met kwaliteit. Whitepaper. CURSUSSEN EN CONGRESSEN 2012, ARCADIS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geoplan. Krimp met kwaliteit. Whitepaper. CURSUSSEN EN CONGRESSEN 2012, ARCADIS"

Transcriptie

1 Whitepaper Krimp met kwaliteit Geoplan CURSUSSEN EN CONGRESSEN Krimp met kwaliteit

2 WAAROM DEZE WHITEPAPER? In een deel van Nederland krimpt de bevolking: dorpen, gemeenten en zelfs hele regio s krijgen minder inwoners. Gemeenten reageren met acties om nieuwe bewoners te trekken. Maar een deel van de gemeenten gaat het niet lukken om genoeg nieuwe bewoners te werven: zij moeten de krimp accepteren. Deze gemeenten moeten zich de vraag stellen hoe ze zorgen dat de gevolgen van de krimp niet al te hard aankomen. Drs. Sander van Schijndel is senior adviseur bij ARCADIS en verzorgt bij Geoplan de cursus Krimp met kwaliteit: Hier bij ARCADIS hebben we het over het zorgen voor een zachte landing. Om te zorgen dat de gevolgen van krimp inderdaad gevoeld worden als een zachte landing moeten de betrokken partijen nu de realiteit onder ogen zien en een visie op krimp gaan ontwikkelen. Ik wil gemeenten en provincies, maar zeker ook woningcorporaties en beheerders van bedrijventerreinen wakker schudden en inspireren. Nu is het nog mogelijk om een effectief beleid te ontwikkelen. In deze whitepaper geef ik u vast een aanzet om over uw rol in het krimpbeleid na te denken. In deze whitepaper geeft Sander van Schijndel zijn visie over de volgende onderwerpen: Krimp: waar zit de pijn? Waarom juist daar? De gevolgen van krimp Cocktail van ingrepen Samenwerking: lokaal en regionaal Wie betaalt het? Wat werkt?

3 Krimp: waar zit de pijn? De krimpgebieden bevinden zich in heel Nederland. De drie bekendste zijn Zeeuws-Vlaanderen, Zuid- Limburg en Noordoost-Groningen. Daarnaast is er ook sprake van anticipeergebieden waar we verwachten dat bevolkingskrimp zich in de nabije toekomst gaat manifesteren. Krimp wordt verwacht in delen van Twente, Noord-Brabant, de kop van Noord-Holland en zelfs in het zuidelijke randje van de Randstad. Waarom juist daar? Waarom krimpt de bevolking nu juist in deze delen van Nederland? Voor een deel gelden de oorzaken van krimp voor heel ons land: minder mensen zijn. één huishouden (dat samen een woning deelt) bestond de afgelopen jaren uit steeds minder mensen. Eenpersoonshuishoudens zijn bijvoorbeeld heel gewoon geworden. Zo waren meer woningen nodig voor een gelijke hoeveelheid mensen. De huishoudensverdunning is nu zo ver gevorderd dat het niet meer resulteert in een grote behoefte aan meer woningen. minder jongeren. De krimpgebieden hebben naast deze landelijke demografische effecten ook last van regionale migratie: een uitstroom van mensen. Het gaat hierbij vooral om jongeren die uit dorpen en landelijke gebieden richting steden in de regio of zelfs naar de Randstad vertrekken, waar wel werk is en studiemogelijkheden zijn. Maar ook senioren voelen zich beter thuis in de steden: daar valt wat te beleven en is wat te zien en, waar noodzakelijk, zijn in de stad ook betere medische voorzieningen beschikbaar. Binnen de krimpregio s lijken vooral de grotere dorpen getroffen te worden: ze zijn te groot voor de mensen die landelijk willen wonen met rust en stilte en een appelboom in de achtertuin. Ze zijn echter weer te klein voor de mensen die de levendigheid en voorzieningen van een stad zoeken.

4 De gevolgen van krimp Bevolkingskrimp heeft ingrijpende gevolgen voor de volkshuisvesting in de vorm van leegstand, maar ook voor de leefbaarheid, het voorzieningenniveau, de maatschappelijke cohesie en de economie: leeg en verpauperen. waard: wie wil bijvoorbeeld naast een krot wonen? draagvlak voor voorzieningen zoals zorg, scholen, winkels, toerisme en recreatie. mensen voelen zich minder verbonden met hun dorp en met elkaar. Vaak is het goed om voor een dorp of gebied een zogenaamd nul-scenario op te stellen: wat gebeurt er als we niets doen? Zo kan iedereen wakker worden geschud: de gemeentelijke en regionale ambtenaren en bestuurders, maar ook de betrokken bewoners en de ondernemers. Vertel ze maar eens hoe hun dorp er over tien of vijftien jaar uit ziet als nu niets gebeurt. Benadruk dat hun huis niet al jaren te koop staat omdat er even een dip in de woningmarkt is: voor krimpgebieden gaat de dip niet voorbij. Dit nul-scenario kan onderdeel uitmaken van een Maatschappelijke Kosten en Baten Analyse (MKBA). Met een MKBA vertellen we niet alleen het verhaal van het nul-scenario, maar geven we ook de cijfers die erbij horen. Hoeveel huizen staan over tien jaar leeg? Wat lopen particuliere verhuurders en woningcorporaties dan mis aan huur? Wie zit er dan nog op het bedrijventerrein? En hoeveel bestedingen lopen de winkels, horeca en andere bedrijven dan mis? Het nul-scenario is een heel vervelend verhaal om zelf te accepteren, maar natuurlijk ook om aan de bewoners en ondernemers te vertellen. Maar als zij niet overtuigd zijn van de noodzaak tot actie, dan kunt u ze ook niet betrekken bij de oplossingen, en juist die betrokkenheid is noodzakelijk. Van de cijfers bij het nul-scenario hopen we bovendien dat ze een grote overtuigingskracht hebben naar bijvoorbeeld regionale overheden die hun aandacht moeten verdelen over meerdere dorpen met krimpproblematiek.

5 Cocktail van ingrepen Niemand zal vrolijk worden van zo n nul-scenario, met leegstand en verkrotting in het vooruitzicht. Maar in Nederland zijn nog geen verlaten dorpen te vinden met alle luiken gesloten, zoals u ze op het Franse platteland tegen kunt komen. Het is hier nog niet te laat. De MKBA is niet alleen zinvol om de gevolgen van het nul-scenario aan te geven, maar ook om één of meerdere scenario s te bepalen waarmee we wél proberen kansrijke oplossingen te bedenken voor een buurt, dorp of gebied. De MKBA brengt vervolgens de effecten van deze scenario s in beeld. De oplossingen waar we naar zoeken moeten erop gericht zijn vraag en aanbod met elkaar in evenwicht te brengen. Niet alleen van woningen maar ook van winkels, bedrijfsruimten, maatschappelijke voorzieningen, werkgelegenheid en recreatie. Dit evenwicht kunnen we bereiken door de vraag te stimuleren en/of door het aanbod te beperken. Vraag en aanbod kunnen met elkaar in overeenstemming gebracht worden tot een soort ideale mix : een serie uitgekiende en goed geplande ingrepen. U moet zich niet blind staren op het zoeken naar één mega-oplossing voor alle problemen. Een slimme cocktail van maatregelen, daar zoekt u naar, om zo een zachte landing mogelijk te maken. Misschien kunnen twee kleine huizen met kleine tuinen worden samengevoegd tot één groter vrijstaand huis waar wel vraag naar is bij potentiële plattelandsbewoners? Misschien kan het aanbod voor starters worden vergroot, of kunnen de huizen verhuurd worden aan bewoners van over de grens? Eén bedrijventerrein wordt gesloten en de bedrijven verhuizen naar een ander bedrijventerrein: beter één volle dan twee half lege. Of we zorgen voor meer toeristische trekpleisters zoals een museum of een watersportcentrum om daarmee de werkgelegenheid en de verkoop van huizen als tweede woning te stimuleren. We openen een gezondheidscentrum waar verschillende (para)medici gebruik van maken. Zo hebben we in ieder geval op dinsdag nog een fysiotherapeut in het dorp. En de bibliotheek, de school en het gemeenschapscentrum delen een gebouw. Misschien wel in de oude kerk of de oude steenfabriek die zo beeldbepalend is voor uw dorp. Is een gebied niet meer nodig voor bedrijven of woningen? Dan zou het ook gebruikt kunnen worden voor waterberging, een gronddepot of natuurcompensatie. Of voor nieuwe landgoederen waarbij de nieuwe eigenaren een groot huis op een flinke lap grond mogen zetten mits ze beloven de natuur goed te beheren en gedeeltelijk open te stellen voor bezoekers.

6 Samenwerking: lokaal en regionaal Naar de mogelijke oplossingen moet lokaal, bottom-up, met betrokken ondernemers en bewoners worden gezocht. Zij kennen de kracht van het gebied en als u ze niet betrekt bij de plannen, dan lukt het ook niet om ze te betrekken bij de uitvoering. En reken maar dat u ze dan nodig zult hebben. Ook regionaal moet samengewerkt worden, want dat andere bedrijventerrein ligt waarschijnlijk in een andere gemeente. En als het ene dorp een museum of bungalowpark begint, dan is de kans groot dat het volgende dorp niet hetzelfde kan starten. Samenwerking dus! Hier zie ik een enorme rol voor de provincie als regionale overheid. Zeker gezien de nieuwe verantwoordelijkheden op het gebied van wonen, economie en natuur die de provincies van het Rijk toegewezen hebben gekregen. Wie betaalt het? Alle mogelijke oplossingen kunnen, eventueel in scenario s, doorgerekend worden als onderdeel van de Maatschappelijke Kosten en Baten Analyse (MKBA). Voor waterbergingsgebieden en natuurcompensatie is bijvoorbeeld geld beschikbaar. Denk ook aan Europese subsidies voor het behoud van cultureel erfgoed, leefbaarheid en recreatie. Let wel: de kansen en mogelijkheden zijn per gebied verschillend. Niet voor ieder gebied is geld beschikbaar en in veel gevallen is er helemaal geen geld van buiten. Dan wordt het ingewikkeld, want de kosten en de baten liggen zelden bij dezelfde partij. U verkoopt in uw café meer koffie aan toeristen en de gemeente betaalt het museum waar uw buurman als vrijwilliger werkt. De ene gemeente heeft een florerend bedrijventerrein en de andere gemeente leegstaande bedrijfspanden die gesloopt moeten worden. Het huis wat u dacht te verkopen als aanvulling op uw pensioen wordt nu goedkoop opgekocht door een dorpsontwikkelingsmaatschappij die het afbreekt, zodat uw buurvrouw goedkoop een grotere achtertuin krijgt. Hier zijn creatieve oplossingen nodig, bijvoorbeeld in de vorm van verevening en dorpscoöperaties. Wij vertellen u hier graag meer over tijdens de workshop die wij geven bij Geoplan. Wat werkt? juridische kaders voor zoeken. Het vergt visie, creativiteit en een grote betrokkenheid. Heeft u die? We ontmoeten u graag bij Geoplan en vertellen u dan ook over de ervaring van ARCADIS met krimp door heel Nederland, bijvoorbeeld in Holwerd, Brunssum, Sittard en Nijverdal. Tijdig kunnen anticiperen op de toekomstige bevolkingskrimp? Geoplan biedt u in samenwerking met ARCADIS de ideale 1-daagse cursus Krimp met kwaliteit. Tijdig anticiperen op krimp voorkomt het ontstaan van een negatieve spiraal voor economie, samenleving en ruimtelijke kwaliteit. Gemeenten, corporaties en ontwikkelaars zijn echter vooral bezig met het oplossen van hun eigen problemen, met onderlinge concurrentie als gevolg. Terwijl er juist behoefte bestaat aan meer regionale samenwerking. Ook leidt krimp tot nieuwe kansen en verdienmechanismen, bijvoorbeeld in de vorm van groen-blauwe gebiedsontwikkeling (natuur, water en recreatie). Hoe kunnen we deze kansen aangrijpen? Door middel van deze training brengen we kansrijke ontwikkelconcepten voor krimpregio s in beeld en verkennen we hoe deze concepten financieel en organisatorisch tot stand gebracht kunnen worden. Wanneer kan er het beste worden ingegrepen en door wie? Welke stakeholders kunnen worden gemobiliseerd? Wat kost het en wie gaat het betalen? Dit alles met als doel om voor het betreffende krimpgebied een zachte landing te organiseren. Kijk voor meer info op of bel l Mocht u de inhoud van deze whitepaper willen opnemen in een publicatie, reproduceren of anderszins openbaar maken, dan gelden de wettelijke copyrightregels en heeft u onze schriftelijke toestemming daarvoor nodig. Gaat uw krimpbeleid werken? Het botst met veel van wat ons mensen eigen is. We moeten een negatief verhaal vertellen. Verder kijken dan wat we als van ons beschouwen. Mensen vragen om offers te brengen voor een ander en voor een toekomstbeeld. Nieuwe samenwerkingsverbanden opstarten, geld delen en hier de

7 Deze whitepaper wordt u aangeboden door Geoplan Over ons Geoplan is al meer dan 30 jaar aanbieder van cursussen en incompanytrajecten gericht op professionals in de vakgebieden: Milieu Ruimtelijke ordening Wabo Bouwen Energie & Duurzaamheid Toezicht & Veiligheid Gebiedsontwikkeling & Grondbeleid Kenmerkend voor alle cursussen is de combinatie van praktijkgerichtheid en de laatste theoretische inzichten. Hierbij staat een simpele filosofie centraal: de kennisoverdracht dient op een zodanige manier plaats te vinden dat de deelnemer er in zijn of haar werk daadwerkelijk mee aan de slag kan gaan. Daarom verwerkt Geoplan in haar cursussen vaak interactieve werkvormen zoals workshops, rollenspelen en (thuis)opdrachten, gecombineerd met intensieve begeleiding en relevant ondersteunend cursusmateriaal. Vragen? Wilt u meer informatie over deze whitepaper of over één van onze cursussen. Of heeft u andere vragen? Bel dan gerust met onze studieadviseur: Wouter de Vries T: F: E: wdevries@geoplan.nl Geoplan Burgemeester Stramanweg AA Amsterdam Z-O T F E: geoplan@geoplan.nl

Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp. Den Haag -14 oktober 2010

Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp. Den Haag -14 oktober 2010 Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp Den Haag -14 oktober 2010 Programma 10.30 uur -Welkom voorzitter WWI 10.35 uur -Algemene inleiding door Pim de Bruijne, gedeputeerde Groningen 10.45

Nadere informatie

Samenwerken aan een robuuste retailstructuur in. Oost Groningen

Samenwerken aan een robuuste retailstructuur in. Oost Groningen Kennisnetwerk centrumontwikkeling In Krimp- en anticipeergebieden Initiatiefnemer: André de Groot (Winschoten) Kerngroep: André de Groot (Winschoten) Dorine Sibbes (prov. Groningen) Esther van Neerbos

Nadere informatie

Krimp in Fryslân. Inwonertal

Krimp in Fryslân. Inwonertal Krimp in Fryslân Bevolkingsdaling, lokaal en regionaal, is een vraagstuk van nu én de komende jaren. Hoewel pas over enkele decennia de bevolking van Fryslân als geheel niet meer zal groeien, is in sommige

Nadere informatie

CALL#2 GEZONDE WONINGMARKT

CALL#2 GEZONDE WONINGMARKT CALL#2 GEZONDE WONINGMARKT Circular Art Lab Limburg (CALL) legt maatschappelijke opgaven via open oproepen ( calls ) voor aan geëngageerde makers en denkers. Zij worden uitgenodigd kansen in beeld te brengen,

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Leefbare en vitale dorpen in Berkelland 5 Doelenboom Wat speelt er? 6 Bewust worden? Veranderingen in Berkelland en de regio Achterhoek door de krimp lijken

Nadere informatie

Grote gemeenten goed voor driekwart van bevolkingsgroei tot 2025

Grote gemeenten goed voor driekwart van bevolkingsgroei tot 2025 Persbericht PB13 062 1 oktober 2013 9:30 uur Grote gemeenten goed voor driekwart van bevolkingsgroei tot 2025 Tussen 2012 en 2025 groeit de bevolking van Nederland met rond 650 duizend tot 17,4 miljoen

Nadere informatie

Stellingen Provinciale Staten

Stellingen Provinciale Staten Stellingen Provinciale Staten Thema s en onderwerpen Toelichting... 2 Algemene informatie... 3 Thema: Economie... 3 1.1 Samenwerking Duitsland *... 3 2.1 Landbouw... 3 3.1 Recreatie en toerisme... 4 Thema

Nadere informatie

Krimp en woningcorporaties de rode draad? Aedes & Kenniscentrum NoorderRuimte. Dr. ing. Jan Veuger MRE FRICS, lector (Maatschappelijk) Vastgoed

Krimp en woningcorporaties de rode draad? Aedes & Kenniscentrum NoorderRuimte. Dr. ing. Jan Veuger MRE FRICS, lector (Maatschappelijk) Vastgoed Krimp en woningcorporaties de rode draad? Aedes & Kenniscentrum NoorderRuimte Dr. ing. Jan Veuger MRE FRICS, lector (Maatschappelijk) Vastgoed Minste welvaart in grote steden Universiteit Utrecht en Rabobank

Nadere informatie

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 Vastgesteld in de raadsvergadering van 18 juni 2012. Verkorte versie wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 1 Wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 In de wijkvisie

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid,

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid, Transformatie van de woningvoorraad Een afname van het aantal huishoudens heeft gevolgen voor de woningvoorraad. Dit geldt ook vergrijzing. Vraag en aanbod sluiten niet meer op elkaar aan. Problemen van

Nadere informatie

Geoplan. Whitepaper: Hoe ziet de nieuwe Omgevingswet er voor u uit in de praktijk? CURSUSSEN EN CONGRESSEN

Geoplan. Whitepaper: Hoe ziet de nieuwe Omgevingswet er voor u uit in de praktijk?  CURSUSSEN EN CONGRESSEN Geoplan CURSUSSEN EN CONGRESSEN Whitepaper: Hoe ziet de nieuwe Omgevingswet er voor u uit in de praktijk? www.geoplan.nl WABO STRAKS WEER OP DE SCHOP IN NIEUWE OMGEVINGSWET? Waarom deze uitgave? In juni

Nadere informatie

Het Noorden: Wat is er aan de hand? Wat is er nodig?

Het Noorden: Wat is er aan de hand? Wat is er nodig? Het Noorden: Wat is er aan de hand? Wat is er nodig? Presentatie voor de werkconferentie Het Vitale Noorden Martiniplaza, Groningen, 22 mei 2013 Prof.dr. Jouke van Dijk, Hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling. The Missing Link. Een gebied op de kaart zetten met identiteit

Gebiedsontwikkeling. The Missing Link. Een gebied op de kaart zetten met identiteit Gebiedsontwikkeling Een gebied op de kaart zetten met identiteit Overtuigende plannen met het verhaal van de plek Een plek met een herkenbare identiteit draagt bij aan het welzijn van de mensen die er

Nadere informatie

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland SMART WATER INLEIDING In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland - nieuw te ontwikkelen) projecten en activiteiten aan worden verbonden en worden KRIMP voor de welvaart

Nadere informatie

HERBESTEMMINGSINFORMATIE ALGEMEEN

HERBESTEMMINGSINFORMATIE ALGEMEEN HERBESTEMMINGSINFORMATIE ALGEMEEN www.herbestemmingnoord.nl Kenniscentrum Herbestemming Noord Het doel van Kenniscentrum Herbestemming Noord is een duurzame herbestemming tot stand te brengen met een zo

Nadere informatie

Gezocht: Een Amersfoortse kunstenaar die zijn artistieke kwaliteit wil laten botvieren op de enorme muur van de Wagenwerkplaats!

Gezocht: Een Amersfoortse kunstenaar die zijn artistieke kwaliteit wil laten botvieren op de enorme muur van de Wagenwerkplaats! Gezocht: Een Amersfoortse kunstenaar die zijn artistieke kwaliteit wil laten botvieren op de enorme muur van de Wagenwerkplaats! De Wagenwerkplaats De Wagenwerkplaats is een gebied achter het centraal

Nadere informatie

Het Noorden: Wat is er aan de hand? Wat is er nodig?

Het Noorden: Wat is er aan de hand? Wat is er nodig? Presentatie voor de werkconferentie Het Vitale Noorden Martiniplaza, Groningen, 22 mei 2013 Prof.dr. Jouke van Dijk, Hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Ruimtelijke

Nadere informatie

drenthe rapportage september 2016 leefbaarheid

drenthe rapportage september 2016 leefbaarheid kennis. onderzoek. advies drenthe rapportage september 2016 Hoe tevreden is het Drents panel over leven in Drenthe en hoe ervaren zij de gevolgen van bevolkingskrimp op de? vooraf Drenthe heeft te maken

Nadere informatie

Leefbaarheid en bevolkingskrimp: Groningers waarderen leefbaarheid positief, al zien ze wel achteruitgang

Leefbaarheid en bevolkingskrimp: Groningers waarderen leefbaarheid positief, al zien ze wel achteruitgang Leefbaarheid en bevolkingskrimp: Groningers waarderen leefbaarheid positief, al zien ze wel achteruitgang In de provincie Groningen bevinden zich drie krimpregio s: De Eemsdelta, De Marne en Oost- Groningen.

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Bevolkingskrimp & leefbaarheid

Bevolkingskrimp & leefbaarheid Bevolkingskrimp & leefbaarheid 15 juni 211 Discussiebijeenkomst Van krimp naar kans Gebiedsplatform Alblasserwaard Vijfheerenlanden Anja Steenbekkers Sociaal en Cultureel Planbureau INHOUD 1. Bevolkingsontwikkeling

Nadere informatie

lei wageningen ur doet onderzoek naar knelpunten en kansen Bevolkingskrimp biedt kansen voor recreatie 26 nritmagazine

lei wageningen ur doet onderzoek naar knelpunten en kansen Bevolkingskrimp biedt kansen voor recreatie 26 nritmagazine lei wageningen ur doet onderzoek naar knelpunten en kansen Bevolkingskrimp biedt kansen voor Tekst: Tom Kuhlman, LEI Wageningen UR recreatie 26 nritmagazine In de komende decennia zal de bevolkingsgroei

Nadere informatie

WoON-themarapport. Woningbouwplanningen van kwantiteit naar kwaliteit

WoON-themarapport. Woningbouwplanningen van kwantiteit naar kwaliteit Woningbouwplanningen van kwantiteit naar kwaliteit Middelburg, december 2013 Colofon SCOOP 2013 Samenstelling Dick van der Wouw Nadet Somers SCOOP Zeeuws instituut voor sociale en culturele ontwikkeling

Nadere informatie

Beter leven voor minder mensen

Beter leven voor minder mensen 1 Beter leven voor minder mensen Om te kijken hoe de regio Eemsdelta zich ontwikkelt en te monitoren op het gebied van demografie, leefbaarheid, de woningmarkt en bijvoorbeeld woon-, zorg en andere voorzieningen

Nadere informatie

LEADER. Kansen voor ondernemers in het LEADER programma

LEADER. Kansen voor ondernemers in het LEADER programma LEADER Kansen voor ondernemers in het LEADER programma LEADER Europese subsidie voor plattelandsontwikkeling In Zeeland uitgevoerd in 2 gebieden: Midden Noord Zeeland en Zeeuws Vlaanderen Bottom up ontstaan

Nadere informatie

Beter leven voor minder mensen

Beter leven voor minder mensen 1 Beter leven voor minder mensen Het verbeteren van de leefbaarheid in de regio Eemsdelta is het centrale uitgangspunt van het Woon- en Leefbaarheidplan Eemsdelta. Om te kijken hoe de regio zich ontwikkelt

Nadere informatie

de Agenda van Brabant kansen voor het platteland

de Agenda van Brabant kansen voor het platteland de Agenda van Brabant kansen voor het platteland Inleiding In deze korte notitie reikt de vereniging kleine kernen noord-brabant u handvatten aan die de agenda voor de toekomst positief kunnen beïnvloeden.

Nadere informatie

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden.

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden. Limburg heeft een uniek en veelzijdig cultuuraanbod. Dit komt tot uitdrukking in een enorme verscheidenheid met talloze monumenten, cultureel erfgoed, musea, culturele organisaties, evenementen en een

Nadere informatie

update kennisagenda krimp

update kennisagenda krimp update kennisagenda krimp update van de kennisagenda van het KKNN Waarom een update van de kennisagenda? Het KKNN is gebaseerd op drie pijlers, te weten: kennisnetwerk opzetten, kennis delen en kennis

Nadere informatie

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar m e i 2 016 Woonvisie Steenwijkerland 2017 2021 een samenvatting Goed wonen komt met elkaar voor elkaar In Steenwijkerland is het goed wonen. En dat willen we zo houden. Hoe doen we dat? En, wat is daarvoor

Nadere informatie

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1 juli -2015 BEetrokken Noord-Beveland Pagina: 1 Toekomstvisie voor Noord-Beveland BEN is bezig met de ontwikkeling van een lange(re)termijnvisie voor Noord-Beveland. Daarbij maken wij o.a. gebruik van de

Nadere informatie

2. Een evenement als Dance Valley moet mogelijk zijn in recreatiegebieden.

2. Een evenement als Dance Valley moet mogelijk zijn in recreatiegebieden. Provinciale Stellingen Stellingen 2007-2008 1. Landbouw en woningen moeten wijken voor waterberging. 2. Een evenement als Dance Valley moet mogelijk zijn in recreatiegebieden. 3. Overheid moet bedrijven

Nadere informatie

Erfgoed als krachtvoer. Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s

Erfgoed als krachtvoer. Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s Erfgoed als krachtvoer Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s U wilt nieuw leven blazen in uw dorp, stad of regio? Als alles tegen zit, is er altijd nog het erfgoed. Het DNA van het

Nadere informatie

Bijeenkomst Dorpsraden en Dorpsverenigingen gemeente Bergen

Bijeenkomst Dorpsraden en Dorpsverenigingen gemeente Bergen Bijeenkomst Dorpsraden en Dorpsverenigingen gemeente Bergen programma 19.00 uur inloop en koffie 19.30 uur opening door Burgemeester H. Hafkamp 19.45 uur recreatieve verhuur en de effecten 20.15 uur gesprek:

Nadere informatie

SchiermonnikOOG op Morgen. Aanpak experiment bevolkingsontwikkeling Schiermonnikoog

SchiermonnikOOG op Morgen. Aanpak experiment bevolkingsontwikkeling Schiermonnikoog SchiermonnikOOG op Morgen Aanpak experiment bevolkingsontwikkeling Schiermonnikoog KRIMP EN LEEFBAARHEID OP SCHIERMONNIKOOG Schiermonnikoog is de kleinste gemeente van Nederland en de bevolking krimpt

Nadere informatie

Leegstand en erfgoed. Erfgoedcafé 26 mei 2016 Holwerd. Hans Magdelijns Senior adviseur erfgoed / Herbestemming als gebiedsopgave

Leegstand en erfgoed. Erfgoedcafé 26 mei 2016 Holwerd. Hans Magdelijns Senior adviseur erfgoed / Herbestemming als gebiedsopgave Leegstand en erfgoed Erfgoedcafé 26 mei 2016 Holwerd Hans Magdelijns Senior adviseur erfgoed / Herbestemming als gebiedsopgave Modernisering van de Monumentenzorg Beleidsbrief Momo (Modernisering Monumentenzorg)

Nadere informatie

Verslag expertsessie Holwerd aan Zee: effecten op regionale economie, regionaal toerisme en krimp

Verslag expertsessie Holwerd aan Zee: effecten op regionale economie, regionaal toerisme en krimp Verslag expertsessie Holwerd aan Zee: effecten op regionale economie, regionaal toerisme en krimp MIRT-onderzoek Holwerd aan Zee Donderdag 12 mei 2016 Provinciehuis, Leeuwarden Inhoud van het verslag Expertmeeting

Nadere informatie

Menselijke maat in het landelijk gebied

Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Mensen maken het landelijk gebied. Het zijn juist de trotse en betrokken bewoners die zorgen voor een landelijk gebied dat

Nadere informatie

Vitaal Vogelenzang: een tussenstand. Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017

Vitaal Vogelenzang: een tussenstand. Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017 Vitaal Vogelenzang: een tussenstand Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017 Agenda Leefbaarheid en vitaliteit Mogelijke maatregelen Openbare ruimte en groen Welzijn en zorg Leren en spelen Wonen Sport

Nadere informatie

Onderwerp Beantwoording vragen PvdA-fractie inzake gebruik leegstaande panden om woningnood op korte termijn op te lossen

Onderwerp Beantwoording vragen PvdA-fractie inzake gebruik leegstaande panden om woningnood op korte termijn op te lossen PvdA-fractie T.a.v. Mevrouw A. Postma De Roede 12 9285 VK Buitenpost Dossiernummer : n.v.t. Stuknummer : n.v.t. Behandeld door : E. Idsardi Email : gemeente@achtkarspelen.nl Uw brief/mail van Uw kenmerk

Nadere informatie

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Woonvisie Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Aanleiding Verschuiving van de volkshuisvestelijke opgave Sociale huur: Woningwet 2015 redelijke bijdrage Langer zelfstandig wonen Lokaal beleid 2

Nadere informatie

Kansen voor Noord-Drenthe Triple P-monitor: onderzoek naar de duurzaamheid in Tynaarlo en Aa en Hunze.

Kansen voor Noord-Drenthe Triple P-monitor: onderzoek naar de duurzaamheid in Tynaarlo en Aa en Hunze. Kansen voor Noord-Drenthe Triple P-monitor: onderzoek naar de duurzaamheid in Tynaarlo en Aa en Hunze. Rabobank Noord-Drenthe. Een bank met ideeen. www.rabobank.nl/noord-drenthe Triple P-onderzoek Rabobank

Nadere informatie

Verborgen leegstand onder Nederlandse basisscholen

Verborgen leegstand onder Nederlandse basisscholen Verborgen leegstand onder Nederlandse basisscholen Hoe groot is het probleem? Waaraan kun je leegstand herkennen? Wat kost het? Wat valt eraan te doen? Samenvatting van de resultaten van kwantitatief afstudeeronderzoek

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak 3 januari Geachte aanwezigen,

Nieuwjaarstoespraak 3 januari Geachte aanwezigen, Nieuwjaarstoespraak 3 januari 2012 Geachte aanwezigen, Ik wil beginnen met u van harte welkom te heten op deze derde dag van het nieuwe jaar. De eerste maal dat wij hier in het nieuwe Stadshuis deze nieuwjaarsbijeenkomst

Nadere informatie

Kennisnetwerk Krimp. Noord-Nederland (KKNN)

Kennisnetwerk Krimp. Noord-Nederland (KKNN) HANZEHOGESCHOOL GRONINGEN Algemene informatie Kennisnetwerk Krimp In 2008 viert de Hanzehogeschool Groningen haar 210-jarig bestaan! Noord-Nederland Keuze uit meer dan 70 opleidingen; het grootste hbo-onderwijsaanbod

Nadere informatie

BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA

BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA = 1 = BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA Registratienummer: 13UIT11428 (behoort bij nummer: 13INT03360 )- Uitvoeringsschema (Bijlage bij ontwerp omgevingsvisie Hellendoorn. Beleidsveld Project Thema s / beleidskader

Nadere informatie

Onderzoek Maatschappelijk Impact Cascaderun Hoogeveen Lectoraat Praktijkgerichte Sportwetenschap

Onderzoek Maatschappelijk Impact Cascaderun Hoogeveen Lectoraat Praktijkgerichte Sportwetenschap Onderzoek Maatschappelijk Impact Cascaderun Hoogeveen 2015 Lectoraat Praktijkgerichte Sportwetenschap Aanleiding Omdat veel evenementen (deels) gesteund worden vanuit publieke middelen en zowel een positieve

Nadere informatie

WOONVISIE VELSEN 2040

WOONVISIE VELSEN 2040 WOONVISIE VELSEN 2040 28 Februari vond een bijeenkomst plaats met raadsleden en inwoners over de nieuwe Woonvisie. Het eerste deel bestond uit een informatiemarkt, waarbij uitleg en achtergronden gegeven

Nadere informatie

4 doelstellingen. Woon- en Leefbaarheidsmonitor 2013. Belangrijkste uitkomsten. Beter leven met minder mensen. Over het Woon- en Leefbaarheidplan

4 doelstellingen. Woon- en Leefbaarheidsmonitor 2013. Belangrijkste uitkomsten. Beter leven met minder mensen. Over het Woon- en Leefbaarheidplan Woon- en Leefbaarheidsmonitor 2013 Belangrijkste uitkomsten Beter leven met minder mensen Dat is het uitgangspunt van het Woon- en Leefbaarheidplan Eemsdelta. Om te kijken hoe de regio zich ontwikkeld

Nadere informatie

VERSLAG STUDIEDAG DE TOEKOMST VAN HET PLATTELAND - 21 november 2018

VERSLAG STUDIEDAG DE TOEKOMST VAN HET PLATTELAND - 21 november 2018 VERSLAG STUDIEDAG DE TOEKOMST VAN HET PLATTELAND - 21 november 2018 TOEKOMST VAN HET PLATTELAND: MEER VERBINDING ONDERWIJS EN BEDRIJFSLEVEN NODIG Op 21 november vond de studiedag De toekomst van het platteland

Nadere informatie

Bedrijven en bevolking in beweging

Bedrijven en bevolking in beweging M201110 Bedrijven en bevolking in beweging Regionale bedrijvendynamiek en -migratie in relatie tot verstedelijking, periode 1988-2009 drs. R. Braaksma drs. W.V.M. van Rijt-Veltman Zoetermeer, 20 juni 2011

Nadere informatie

Rijksmonumenten - nabijheid

Rijksmonumenten - nabijheid De Erfgoedmonitor Home > Indicatoren > Rijksmonumenten - nabijheid Rijksmonumenten - nabijheid Publicatiedatum: 18 januari 2018 Rijksmonumenten zijn in Nederland, met uitzondering van Flevoland, bijna

Nadere informatie

ALGEMENE BESCHOUWINGEN VOORJAARSNOTA 2018 GEMEENTE PEKELA

ALGEMENE BESCHOUWINGEN VOORJAARSNOTA 2018 GEMEENTE PEKELA 1 ALGEMENE BESCHOUWINGEN VOORJAARSNOTA 2018 GEMEENTE PEKELA PvdA Fractie Afdeling Pekela 2 Voorzitter, Vanavond behandelen we, net zo routinematig als voorheen De Algemene Beschouwingen van de voorjaarsnota

Nadere informatie

Regiodeal. Ruimtelijke transformatie als hefboom voor verandering

Regiodeal. Ruimtelijke transformatie als hefboom voor verandering Regiodeal Ruimtelijke transformatie als hefboom voor verandering Fries-Groningse Regio Deal t.b.v. aanpak particuliere woningvoorraad in regio s die te maken hebben of krijgen met bevolkingsdaling. Ruimtelijke

Nadere informatie

Dorpsvisie Middelstum

Dorpsvisie Middelstum Dorpsvisie Middelstum 2016-2020 INLEIDING In 2015 eindigt de periode van de dorpsvisie 2005-2015 In balans voor de toekomst. De projecten uit de dorpsvisie zijn zo goed als gerealiseerd. Voor Stichting

Nadere informatie

Resultaten Samen Anders gemeente Bronckhorst 9 oktober 2013

Resultaten Samen Anders gemeente Bronckhorst 9 oktober 2013 Resultaten Samen Anders gemeente Bronckhorst 9 oktober 2013 Wat merk je? - rust - leegstand van huizen, winkels en buitengebied - functies verdwijnen uit dorpen - veel praat bijeenkomsten - burgen bevragen,

Nadere informatie

John Dagevos (Telos/UvT) Tilburg, 27 november 2013. Heilige huisjes in de knel

John Dagevos (Telos/UvT) Tilburg, 27 november 2013. Heilige huisjes in de knel John Dagevos (Telos/UvT) Tilburg, 27 november 2013 Heilige huisjes in de knel Eeuwenlang waren religieuze gebouwen de spil waar het leven in stad of dorp om draaide, ankerpunten in het dagelijks leven,

Nadere informatie

Wonen boven winkels 120% 100% 80% 60% Verdiepingen. Leeg 40% 20% Verdiepingen. boven winkels

Wonen boven winkels 120% 100% 80% 60% Verdiepingen. Leeg 40% 20% Verdiepingen. boven winkels 120% 100% 80% 60% 40% Verdiepingen Leeg 20% 0% Verdiepingen boven winkels Beleid(oud) Beleid (nieuw) Vraag Toelichting op de presentatie Presentatie Wonen boven winkels 1. Introductie. Ik ben...harry...beleidsmedewerker

Nadere informatie

Nienke Miedema Programma Langer Thuis

Nienke Miedema Programma Langer Thuis Nienke Miedema Programma Langer Thuis Wat is de woningbehoefte van ouderen in Rotterdam? 2 Steeds meer ouderen Inwoners op 1 januari 2016 Gebied 65-74 jr 75-84 jr 85plus Bevolking Totaal totaal 65+ %65+

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

Toelichting: Bart Dopper van Stec licht het voorstel toe en het AOW kan vragen stellen en opmerkingen maken.

Toelichting: Bart Dopper van Stec licht het voorstel toe en het AOW kan vragen stellen en opmerkingen maken. Agendapunt 2 Vergadering : Ambtelijk Overleg Wonen Regio Amersfoort Datum : 30 augustus 2018 Onderwerp : MKBA Middenhuur Bijlage : 1 Bespreekpunten: 1. Wat heeft het AOW nog voor vragen/opmerkingen op

Nadere informatie

De Brabantse Agenda Wonen

De Brabantse Agenda Wonen De Brabantse Agenda Wonen Wat beweegt de woningmarkt in Brabant? ---- actuele ontwikkelingen en opgaven voor de regionale woningmarkt Brabant Vastgoed 2017 11 mei 2017 Niek Bargeman Senior adviseur bevolking

Nadere informatie

Voorwaarden voor de verhuur van uw woning.

Voorwaarden voor de verhuur van uw woning. Voorwaarden voor de verhuur van uw woning. In dit document vind u informatie en voorwaarden waar u aan moet voldoen bij de verhuur van uw woning. * Wanneer mag u uw woning verhuren? * Vergunning Gemeente

Nadere informatie

Parc Hoogveld, Sittard. Rotterdam, 17 april 2008

Parc Hoogveld, Sittard. Rotterdam, 17 april 2008 Parc Hoogveld, Sittard Rotterdam, 17 april 2008 Leefbaarheid in de wijk Parc Hoogveld Integraal Wijkconcept Drs. I. Jochem Beleidsmedewerker Orbis Thuis 17 april 2008 Orbis medisch en zorgconcern Ketenorganisatie

Nadere informatie

HERBESTEMMINGSINFORMATIE PANDZOEKERS EN PANDEIGENAREN

HERBESTEMMINGSINFORMATIE PANDZOEKERS EN PANDEIGENAREN HERBESTEMMINGSINFORMATIE PANDZOEKERS EN PANDEIGENAREN www.herbestemmingnoord.nl Kenniscentrum Herbestemming Noord Het doel van Kenniscentrum Herbestemming Noord is een duurzame herbestemming tot stand

Nadere informatie

BIJ. Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien...

BIJ. Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien... 4 PIJLERS PRAKTIJK ACHTERGROND WIE ZIJN WIJ Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien... TOON geeft leegstaande

Nadere informatie

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt platform woningcorporaties noord-holland noord Voorwoord Op 15 december 2011 is door ruim 20 corporaties uit de subregio s Noordkop, West-Friesland,

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

Kick-off programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid-Holland 10 december 2015

Kick-off programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid-Holland 10 december 2015 Kick-off programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid-Holland De aftrap Op heeft JSO met u de aftrap gegeven van het programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid- Holland. Het programma voorziet in

Nadere informatie

Tijdelijk Anders Gebruiken

Tijdelijk Anders Gebruiken Tijdelijk Anders Gebruiken van terreinen en gebouwen Ingrid van de Vossenberg Projectleider T.A.G. / Stedenbouwkundige / Gemeente Nijmegen Wat is TAG? De ontwikkelaar: sloopt niet, maar stelt gebouw

Nadere informatie

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma PVDA GELDERLAN D PvdA Gelderland Verkiezingsprogramma 2019-2023 Verkiezingsprogramma 2019-2023 Zeker zijn Onderwijs is de sleutel tot een zinvol leven. Goed onderwijs geeft niet alleen toegang tot werk,

Nadere informatie

Bestuurdersconferentie Krimp in beweging!

Bestuurdersconferentie Krimp in beweging! Bestuurdersconferentie Krimp in beweging! Den Haag, 2 december 2010 Wim Deetman, Jan Mans en Pieter Zevenbergen Adviescommissie-Deetman Opdracht van provincie Limburg Strategisch meerjarenperspectief voor

Nadere informatie

Steengoed gefinancierd - financiële arrangementen voor de vastgoedmarkt

Steengoed gefinancierd - financiële arrangementen voor de vastgoedmarkt Steengoed gefinancierd - financiële arrangementen voor de vastgoedmarkt Programma Transitieopgave Parkstad (Johan de Niet) Financiële arrangementen voor de demografische transitie (Esther Geuting) De casus

Nadere informatie

Centrumvisie Aarle-Rixtel

Centrumvisie Aarle-Rixtel Centrumvisie Aarle-Rixtel 8 februari 2011 Imagine the result Aanleiding Centrumvisie als sleutelproject uit idop Opgave centrumvisie: Versterken van het dorpscentrum Functies, gebruik, ruimte Toekomst-

Nadere informatie

Leegstand, herbestemming en verzorgingshuizen: een verkenning door de oogharen heen

Leegstand, herbestemming en verzorgingshuizen: een verkenning door de oogharen heen Lars Brugman Lars Brugman is projectadviseur/onderzoeker bij Kadaster Ruimte & Advies. Hij legt zich toe op complexe maatwerkvraagstukken vanuit de bij het Kadaster beschikbare ruimtelijke informatie.

Nadere informatie

Toekomstverkenning naar het Landschap van Overijssel in 2050

Toekomstverkenning naar het Landschap van Overijssel in 2050 Toekomstverkenning naar het Landschap van Overijssel in 2050 Omgevingsscenario s 2050 2050? Nu minus 31 =1988 20400 Boeren in Overijssel Algemeen Overijssel in Europese dynamiek Vertrouwen in economische

Nadere informatie

onderhouden+verbouwen

onderhouden+verbouwen onderhouden+verbouwen 26 Hoogleraar over verval buitengebieden Ze voelen zich achtergesteld en ze hebben een punt Terwijl in de Randstad huizenprijzen recordhoogten bereiken, kampen krimpgebieden met leegstand

Nadere informatie

FONDSENWERVING EN FINANCIERING

FONDSENWERVING EN FINANCIERING FONDSENWERVING EN FINANCIERING ALTIJD GELD VOOR EEN GOED IDEE! Marianne Muller, BUREAU MORE Gespecialiseerd in vinden van geld (= o.a. alle subsidie- en fondsenvraagstukken) Voor bedrijven, overheden,

Nadere informatie

Woningmarkt en leefbaarheid in krimpgebieden

Woningmarkt en leefbaarheid in krimpgebieden Woningmarkt en leefbaarheid in krimpgebieden Michael Stuart-Fox en Berry Blijie (ABF Research) Jan Rademaker (Parkstad Limburg) en Bart Gorter (Oost-Groningen) Inhoud 1. Krimp als beleidsthema 2. WoON

Nadere informatie

Perspectief voor de Achterhoek

Perspectief voor de Achterhoek Perspectief voor de Achterhoek 1 Perspectief voor de Achterhoek Aanleiding Op 23 september organiseerde De Maatschappij met Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek een interactieve bijeenkomst met als doel

Nadere informatie

Retailaanpak Parkstad Limburg

Retailaanpak Parkstad Limburg Retailaanpak Parkstad Limburg Martin de Beer, voorzitter Bestuurscommissie Economie & Toerisme 13 oktober 2016 POL-uitwerking: Ruimtelijke Economie Onder meer voor het thema Detailhandel: regionale samenwerking

Nadere informatie

Stelling 1. Gemeenten in een krimpgebied moeten gezamenlijk bepalen of, waar en wat voor woningen er gebouwd worden.

Stelling 1. Gemeenten in een krimpgebied moeten gezamenlijk bepalen of, waar en wat voor woningen er gebouwd worden. Bestuurdersconferentie Krimp als Kans 17 juni 2009 Locatie: Van Nelle Ontwerpfabriek Rotterdam Workshop: Wonen en Woonomgeving Bestuurlijk trio: minister (VROM/WWI), de heer Pim de Bruijne (gedeputeerde

Nadere informatie

Demografische krimp in Gelderland

Demografische krimp in Gelderland Demografische krimp in Gelderland Factsheet Opgesteld door Dirk Vreugdenhil Demografische krimp in Gelderland In de nabije toekomst zal het inwoneraantal en het aantal huishoudens in grote delen van Gelderland

Nadere informatie

Verkenningsworkshop voor regiopartners 18 november 2013 Praat verder mee

Verkenningsworkshop voor regiopartners 18 november 2013 Praat verder mee Verkenningsworkshop voor regiopartners 18 november 2013 Praat verder mee op www.houten2025.nl @houten2025 www.facebook.com/houten2025 Houten2025 op LinkedIn 1 De toekomst van Houten Houten heeft een nieuwe

Nadere informatie

Inhoud. 2 Kansen in Krimp Op zoek naar nieuwe energie. 6 De corporatie verbindt. 10 Warme woningen in Bolsward. 12 Een nieuw hart voor Opwierde

Inhoud. 2 Kansen in Krimp Op zoek naar nieuwe energie. 6 De corporatie verbindt. 10 Warme woningen in Bolsward. 12 Een nieuw hart voor Opwierde Inhoud 2 Kansen in Krimp Op zoek naar nieuwe energie 6 De corporatie verbindt 10 Warme woningen in Bolsward 12 Een nieuw hart voor Opwierde 14 Van scheef- naar rechtwonen 16 Energiek Nieuwolda 18 Investeren

Nadere informatie

Hoogopgeleide jongeren willen grootstedelijk wonen, de rest niet

Hoogopgeleide jongeren willen grootstedelijk wonen, de rest niet Bron: www.woningmarktnl.com, 25 maart 2016 Door: prof. mr. Friso de Zeeuw is praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling TU Delft en directeur Nieuwe Markten BPD en drs. Rink Drost is senior adviseur Wonen

Nadere informatie

Stelling van Amsterdam Fort zoekt ondernemer

Stelling van Amsterdam Fort zoekt ondernemer Stelling van Amsterdam Fort zoekt ondernemer Inhoud Doelstelling provincie Presentatie forten Vragen Veel actoren veel belangen 2 provincies 19 gemeenten 3 waterschappen 19 eigenaren 42 beheerders Plek

Nadere informatie

ONTWIKKELKADER GELSTER BESTEET

ONTWIKKELKADER GELSTER BESTEET ONTWIKKELKADER 22 januari 2019 INHOUD 1. Inleiding 2. Kwantitatieve analyse 3. Kwalitatieve analyse 4. Ontwikkelkader 2 1 Inleiding 3 INLEIDING Inleiding In mei 2018 startten een vertegenwoordiging van

Nadere informatie

1. Denkt u er over na om te verhuizen?

1. Denkt u er over na om te verhuizen? 1. Rechte tellingen Open huizen route De landelijke woningmarkt trekt weer aan. In vrijwel alle Nederlandse regio s neemt het aantal woningverkopen toe ten opzichte van een jaar geleden. 1. Denkt u er

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0675 B.18.0675 Landgraaf, 15 mei 2018 ONDERWERP: Aankoop 7 panden Europaweg Noord 132 t/m 144 Raadsvoorstelnummer: 45 PROGRAMMA

Nadere informatie

Eijsden. Economische activiteit

Eijsden. Economische activiteit Eijsden Eijsden Eijsden is met ruim 8000 inwoners de grootste kern van de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Deze fusiegemeente, die in 2011 ontstond, bestaat verder uit 14 andere kernen, en 25 gehuchten

Nadere informatie

Agenda workshop De vrijetijdssector en gebiedsontwikkeling

Agenda workshop De vrijetijdssector en gebiedsontwikkeling Agenda workshop De vrijetijdssector en gebiedsontwikkeling 1. Voorstelronde 2. Presentatie Rob Berkers: theoretisch 3. Presentatie Lennert Langerak: praktisch 4. Discussie 5. Afsluiting De vrijetijdssector

Nadere informatie

- Contouren Sint Anna Klooster - Circa 120 inwoners en omwonenden - Weinig voorzieningen - Hart van het dorp is het dorpshuis de Meuln - Zelfstandig

- Contouren Sint Anna Klooster - Circa 120 inwoners en omwonenden - Weinig voorzieningen - Hart van het dorp is het dorpshuis de Meuln - Zelfstandig - Contouren Sint Anna Klooster - Circa 120 inwoners en omwonenden - Weinig voorzieningen - Hart van het dorp is het dorpshuis de Meuln - Zelfstandig en sociaal - Een van de 7 dorpen in de gemeente Ten

Nadere informatie

Dat maakt Elsloo voor mij...

Dat maakt Elsloo voor mij... Dat maakt Elsloo voor mij... 1. Wat maakt Elsloo Elsloo? Kenmerkend de oude kern; grote wijk richting Stein, klein afzonderlijk deel Catsop Groot aanbod: natuurrecratie, ontspanning (sport, cafe, etc)

Nadere informatie

Wonen in Súdwest-Fryslân. Presentatie woningbehoefteonderzoek 11 december 2018

Wonen in Súdwest-Fryslân. Presentatie woningbehoefteonderzoek 11 december 2018 Wonen in Súdwest-Fryslân Presentatie woningbehoefteonderzoek 11 december 2018 Vanavond Opening Toelichting op het woningbehoefteonderzoek Pauze Gesprek over wonen in Súdwest-Fryslân Afsluiting Einde: 21.30

Nadere informatie

Dorpsplan Overloon (2013) Dorpsplan Overloon

Dorpsplan Overloon (2013) Dorpsplan Overloon Dorpsplan Overloon 1 1. Inleiding De vitaliteit van de kern Overloon is van groot belang voor het woon- en leefgenot van haar bewoners. Als we het hebben over vitaliteit dan gaat het over prettig wonen

Nadere informatie

PROJECT AANTREKKELIJK REKKEN

PROJECT AANTREKKELIJK REKKEN PROJECT AANTREKKELIJK REKKEN STARTBIJEENKOMST 12 december 2017 Kerkemeijer PROGRAMMA Welkom door wethouder Joke Pot Aanleiding project Aantrekkelijk Rekken door Lotte Roos Uitleg opzet project Aantrekkelijk

Nadere informatie

Kleine scholen en leefbaarheid

Kleine scholen en leefbaarheid Kleine scholen en leefbaarheid Een samenvatting van de resultaten van een praktijkonderzoek onder scholen en gemeenten in Overijssel over de toekomst van kleine scholen in relatie tot leefbaarheid Inleiding

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk 2015Z17139 en 2015Z17325

Nadere informatie