Gast: Dr.J.Mandel (augustus augustus 1965) (van het National Bureau of Standards, Washington D.C., U.S.A.)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gast: Dr.J.Mandel (augustus augustus 1965) (van het National Bureau of Standards, Washington D.C., U.S.A.)"

Transcriptie

1 TECHNISCHE HOGESCHOOL EINDHOVEN Afdeling der Algemene Wetenschappen Onderafdeling der Wiskunde Lotgevallen in het cursusjaar Personeel a. Bezetting Hoogleraren Buitengewone hoogleraren: Lector: Prof.dr.J.J.Seidel (voorzitter) Prof.dr.W.Peremans Prof.dr.J.B.Alblas Prof.dr.J.H.van Lint Prof.dr.G.W.Veltkamp (secretaris) Prof.dr.N.G.de Bruijn Prof.dr.E.W.Dijkstra Prof.dr.G.R.Veldkamp Prof.dr.J.F.Benders Prof.dr.C.J.Bouwkamp Prof.dr.H.C.Hamaker Prof.dr.G.M.T.P. ( ) Dr.S.T.M.Ackermans Gast: Dr.J.Mandel (augustus augustus 1965) (van het National Bureau of Standards, Washington D.C., U.S.A.) Wetenschappelijke Drs.J.J.A.Beenakker Drs.K.A.Post medewerkers: Drs.P.J.de Doelder Drs.A.J.Bosch Dr.G.Laman Drs.B.J.M.Morselt Drs.J.Koekoek Ir.M.Kuipers Dr.ir.G.A.Kluitenberg Drs.H.J.L.Kamps Mr.drs.J. van IJzeren Ir.J.M.Ubbink Dr.P.J. van Albada Drs.M.H.C.Paardekooper Drs.C.Ligtmans Ir.J.J.A.M. Brands Drs.A.J.Geurts Drs.A.N.Habermann Drs. W. van der Meiden Drs.A.G.P.M.Nijst

2 Lotgevallen Wiskunde p.2/21 Drs.J.Wessels Drs.S.C.van Westrhenen Ir.W.J.J.Kuypers (1.9.64) Dr.D.Kijne Ir.A.A.F.v.d.Ven (1.5.65) Ir.J.A.G.M.Kerbosch Drs.F.H.Simons ( ) Drs.A.Epskamp (1.9.64) Drs.J.H.van Geldrop (1.8.65) Drs.L.S.v.Benthem Jutting (1.8.65) Technische staf: J. Bomhoff H.Huisman Mej.N.M.Clement P.J.den Haan L.H.Kroep J.M.H.Smeets (1.9.64) P.A.Voorhoeve Mej.M.J.J.I.Beelen (1.9.64) Th.W.J.Kock F.C.Bussemaker ( ) Mej.M.J.W.Vlot P.Klijzing ( ) W.van der Aa G.van Vuure (1.2.65) J.K.M.Jansen Mevr.J.Bulten-Geurts ( ) A.P.M.Baaijens D.P.M.v.d.Schaaf (6.7.65) Mej.M.F.M.Steuns Mej.H.J.R.A.J.v.Beek (1.8.65) Algemeen wetenschappelijk medewerker: Bureau: Bibliotheek : Mr.P.S.Klerk L.H.M.Janssen (leiding) Mevr.A.F.G.Pollaert-Colen Mej.H.P.J.van Eyk Mevr.J.A.M.Veldhuizen van Amsterdam Mevr.E.L.M.v.d.Molengraft van Duurling Mej.M.V.M.Laumans Mej.F.A.J.v.d.Broek Mej.A.M.A.van Leuken ( ) J.C.Overhaart (1.1.65) Mej.A.M.H.Mols (1.5.65) Mevr.A.C.C.Starre-Spit (1.7.65) P.J.L.van Rooij Mej.M.C.L.G.Philippart (1.9.64)

3 Lotgevallen Wiskunde p.3/21 b. De volgende personen hebben de onderafdeling verlaten: Mej.A.J.T.Gruyters ( ) (bibliotheek) W. van der Aa (1.9.'65) Mej.A.N.M. v.d. Griendt ( ) Mej. L.T.M. van Brunschot (1.6.65) Mej. J.A.M.G. van Loon ( ) Dr.G.Laman (1-9-'65) c. Dr.P.J. van Albada verbleef ook dit jaar weer in Nigeria als adviseur van de Universiteit van Nsukka. 2. Door enige verbouwingen op vloer 5 kon de bibliotheekruimte aanmerkelijk worden uitgebreid. Het wetenschappelijk secretariaat groeide uit tot 4 dames en verhuisde van vloer 6 naar vloer 5, waar het meer ruimte kreeg. Verder werd op vloer 5 kamer 53 ingericht voor receptie-wiskunde. De Doelder trad ook dit jaar weer op als onderwijs-coördinator en was als zodanig voorzitter van de werkcommissie inzake de examens en van de Roostercommissie. Tevens was hij lid van de onderwijscommissie van de onderafdeling. Van Lint was lid van de bibliotheekcommissie, van de sectie sport van de S.S.E. en van de onderwijscommissie van de onderafdeling. Peremans was dit jaar secretaris van de senaat en trad daarnaast op als voorzitter van de redactiecommissie en als lid van de beurzencommissie en de commissie van toelating. Verder was hij weer secretaris van de afdeling der Algemene Wetenschappen en lid van de examencommissie M.O.-Wiskunde. Alblas was weer secretaris van de interafdelingswerkgroep voor Mechanica, lid van de onderafdelingsgroep voor warmte en stroming, redacteur van "Applied Scientific Research" en medewerker van het "Zentralblatt für Mathematik". Tevens trad hij op als bijzitter bij ingenieursexamens van de T.H. Delft, op verzoek van prof.dr.ir. van Berkel. Seidel was lid van de commissie "Onderwijsvraagstukken". Verder was hij lid van de sectie Wiskunde en de commissie "Doceren en Studeren" van de Academische Raad, alsmede van de commissie "Modernisering leerplan M.O. ", de subcommissie "Heroriëntering Wiskundeleraren" en van de Nederlandse Onderwijscommissie. Tevens was hij redacteur van het Wiskundig tijdschrift Simon Stevin en had hij zitting in de adviescommissie van het Wiskundig Genootschap inzake rekenexamens. G.W. Veltkamp was lid van de interafdelingsgroep voor warmte en stroming en van de examencommissie wetenschappelijk rekenaar A.

4 Lotgevallen Wiskunde p.4/21 De Bruijn was weer ondervoorzitter van de sectie Wiskunde van de Academische Raad en assistant editor van de "Journal of Mathematical Analysis and Applications". Verder werd hij lid van de Commissie tot Voorbereiding van de heroriënteringscursus over waarschijnlijkheidsrekening en statistiek en was hij in 1965 lid van de Selectiecommissie voor Z.W.O.-stipendia, van een commissie met als taak een voorlopige oriëntatie inzake de voorbereiding van de lustrumviering 1966, alsmede van een commissie met als taak het bekijken van de wenselijkheid van doctorale opleidingen en tenslotte van de redactie van het nieuw op te richten tijdschrift "Combinatorial Mathematics". Kuipers was medewerker van de "Applied Mechanics Reviews". Ackermans was lid van de subcommissie Vreemde talen van het Studium Generale en is sinds referent van het "Zentralblatt für Mathematik". Van der Meiden was lid van de commissie tot herziening van de opleiding Wiskundig ingenieur, lid van de commissie voor eerste- en tweedejaars onderwijs en van de Stafcommissie "Baccalaureaat en Licentiaat". Tevens was hij lid van twee commissies, die in dit jaar niet vergaderden, n.l. de Introductiecommissie en de Tutorenflat-commissie. Ubbink vervulde tesamen met drs.w.a.t.meuwese van Wijsb. en Maatsch.Wet. het secretariaat van de commissie studieduur (ingesteld door de Akademische Raad) EL-X8 1. Sinds januari '65 zijn de kabinetten op vloer 10 succesievelijk in gebruik genomen. 2. De lopende bestelling van de EL-X8 is aangevuld met de bestelling van een plotter (Calcomp 507) met bijzondere adaptor, van drie magneetbandeenheden met bijbehorende buffer en van zes FRIDEN MC-gecodeerde flexowriters. De levering vindt plaats vanaf december De verbouwing op vloer 9 zal rond september aanstaande gereed zijn. 4. De rekenraad bestaande uit Seidel, Benders, G.W.Veltkamp, Dijkstra en Morselt, kwam wekelijks bijeen. 3. Opleiding tot wiskundig ingenieur Het afgelopen jaar telde de onderafdeling 67 studenten, waarvan er in dat jaar 11 het K1-examen en 8 het K-examen Wiskunde met gunstig resultaat hebben afgelegd. In totaal waren op 1 augustus van bovengenoemde 67 studenten er 46 in het bezit van een K1-examen en 25 in het bezit van een K-examen Wiskunde. In september 1964 is een commissie ingesteld, bestaande uit Seidel (voorzitter), Benders, de Bruijn en van der Meiden (secretaris), die de mogelijkheden onderzocht tot reorganisatie van het kandidaats gedeelte van de studie. Dit heeft geleid tot: 1) Instelling P-examen Wiskunde m.i.v. de cursus 65/66.

5 Lotgevallen Wiskunde p.5/21 2) Vaststelling van een nieuw eerstejaars programma. 3) Voorlopige vaststelling van een nieuw tweede- en derdejaars programma. De beoordeling van afstudeerprogramma's is opgedragen aan een commissie bestaande uit G.W.Veltkamp en Kijne. Voor de opstelling, de goedkeuring en de vastlegging van de afstudeerprogramma's werd een definitieve vorm gevonden, die tot dusverre goed voldoet. Van der Meiden verzorgde de studiebegeleiding voor de wiskundestudenten. De Wiskundige Studievereniging "Sunya" telde 45 betalende leden en 9 aspirantleden. Het Bestuur was samengesteld als volgt: P.L.J.M. Pennings : voorzitter W.K.M.Keulemans : secretaris N.J.A.Kortenoeven : penningmeester De heer W.K.M.Keulemans trad tussentijds af, in zijn plaats werd gekozen: G.J.M.Houben : secretaris Activiteiten: 1) Lezingen. 23 oktober 1964 : Prof.Köthe "Strukturenwandel in der modernen Mathematik". 8 december 1964 : Prof.Freudenthal "Het Aphabet van het leven". 2) Excursies. 13 en 14 april 1965: naar de Staatsmijnen 3) koffiemaaltijden. 17 november 1964: met voordracht door Prof.Monhemius "Het nut van de operation research voor het bedrijfsleven". 20 mei 1965 : met voordracht door de heer Hautus "Het isoperimetrisch probleem". 4) leden- en professorenborrels. 10 november juni ) ledenborrels met voordracht door een van de leden van de vereniging. 17 december 1964 : de heer H.H.Verspaandonck "Dubbelverhoudingen". 11 maart 1965 : de heer P.W.G.Maas "Priemgetallen". 1 april 1965 : de heer C.J.J.M. van Ginneken "Congruentie in de getallentheorie". 6) ledenborrels zonder voordracht. 18 februarie Op 18 maart was het Bestuur van de Wiskundige Studievereniging "Christiaan Huygens" uit Delft de gast van "Sunya".

6 Lotgevallen Wiskunde p.6/21 4. Onderwijs ten dienste van de afdelingen a. Eerste jaars colleges Peremans wiskunde I N,E 6 u/w G.R.Veldkamp wiskunde I en II W,T 6 u/w Seidel wiskunde II N,E 6 u/w Seidel beschrijvende meetkunde I en II W 2 u/w v.d. Meiden De oefeningen bij Wiskunde I en II (2middagen/week) werden verzorgd: voor afd. N door Beenakker, Habermann en Paardekooper afd. W door Ubbink, Laman, van Westrhenen en Nijst afd. E door Kamps, Kijne en Koekoek, Post, Laman en Kerbosch afd. T door Nijst, Kluitenberg, Wessels, van IJzeren en Paardekooper De avondoefeningen (2 avonden/week) voor werkstudenten werden verzorgd door Bosch en Epskamp. Van alle colleges en oefeningen zijn syllabi aanwezig. Beenakker verzorgde studiebegeleiding N Van Westrhenen verzorgde studiebegeleiding W Kamps verzorgde studiebegeleiding E Kluitenberg verzorgde studiebegeleiding T b. Tweede jaars colleges Van Lint wiskunde IIIa,IIIb en IV III,IV N,W,E,T 4 u/w G.R.Veldkamp kinematica III,IV WSK,W,N 1 u/w Alblas grondslagen mechanica I IV W,WSK,E,N 2 u/w De oefeningen bij wiskunde III en IV (1middag/week) werden verzorgd voor afd. N door Brands afd. W door de Doelder en Kamps afd. E door Brands en v.d. Meiden afd. T door Beenakker, Kluitenberg en van Ijzeren De avondinstructies verzorgde Wessels. De oefeningen bij kinematica (1u/w) werden gegeven door Dijksman. De oefeningen bij grondslagen der mechanica I (2u/w en 1 middag/14 dagen) voor E en WSK door Kuipers en voor W door Kuypers. Van colleges en oefeningen zijn syllabi aanwezig.

7 Lotgevallen Wiskunde p.7/21 c. Verdere onderwijsactiviteit van de onderafdeling. colleges Alblas grondsl. der mechanica II W,WSK 2 u/w Van Lint wiskunde V (functietheorie) alle 2 u/w de Bruijn inl. tot de moderne analyse WSK,N 3 resp. 1 u/w I en II Dijkstra numerieke wiskunde I en II alle 2 u/w Bouwkamp speciale functies alle 2 u/w GW Veltkamp toegepaste wiskunde alle 2 u/w Hamaker toegepaste statistiek alle 2 u/w Seidel tensorrekening WSK,N,E,W,T 2 u/w Alblas elasticiteit en plast.i,ii W,N 1 u/w Bouwkamp bjzondere onderwerpen WSK,N,E, 2 u/w Peremans groepentheorie WSK,N 2 u/w Peremans matrixtheorie WSK,N 2 u/w Hamaker stat.theorie van proefopzetten WSK,W,T,N 2 u/w GW Veltkamp spec.onderw.functietheorie II WSK,W,N, 2 u/w Seidel didactiek van de wiskunde WSK,W,N,E 2 u/w theoretische waarschijnlijkheidsleer WSK 2 u/w GW Veltkamp part.differentiaalvergl. WSK,N 2 u/w I en II Benders meth. der oper. research I WSK,N,W 2 u/w De Bruijn lineaire analyse II WSK,N 2 u/w GW Veltkamp gewone diff.vergelijkingen WSK,N 2 u/w Benders stochastische processen WSK,N 2 u/w De Bruijn asymptotiek WSK,N 2 u/w oefeningen De oefeningen bij grondslagen der mechanica II (2u/w en ± 1 middag/14 dagen) gaf voor W Kuypers en voor WSK Kuipers. De oefeningen bij wiskunde V (7 middagen) werden verzorgd door Koekoek en van IJzeren. De oefeningen numerieke wiskunde I (12 middagen) werden gegeven door Ligtmans en Morselt. Practicum op tafelrekenmachines 26 studenten. De oefeningen behorende bij inleiding moderne analyse I en II werden verzorgd door Post. De oefeningen bij toegepaste statistiek en proefopzetten werden verzorgd door Bosch (7 middagen).

8 Lotgevallen Wiskunde p.8/21 De oefeningen partiële differentiaalvergelijkingen werden verzorgd door Brands. De oefeningen bij lineaire programmering (7 middagen)werden verzorgd door Kerbosch en Kijne. De oefeningen bij stochastische processen (8 middagen) werden verzorgd door Kijne. Practica Het practicum Numerieke Wiskunde I werd door 41 studenten gevolgd. Als inleiding bij het praktisch werk bij Numerieke Wiskunde II werd weer een beknopte Fortran cursus gegeven dit jaar door Bomhoff voor 36 deelnemers, waarvan 20 studenten Een zevental studenten heeft als praktisch werk bij het college numerieke wiskunde II problemen bewerkt met behulp van de IBM Promoties Met als promotor Alblas vond op de promotie plaats van Drs.E.A.Dijksman op het proefschrift "Synthese van stangenvierzijden met V-vormige symmetrische koppelkrommen". Met als promotor Hamaker vond op 29 juni 1965 de promotie tot doctor in de technische wetenschappen plaats van John Mandel op het proefschrift "A statistical study of physical classroom experiments". 5. Stafconvent De onderafdelingsstaf heeft in het cursusjaar negen maal vergaderd over uiteenlopende onderwerpen, die het merendeel ook aan de orde zijn geweest bij de regelmatige bijeenkomsten van het bestuur met het onderafdelingsbestuur. Gesproken is o.m. over het lidmaatschap van stafleden wat betreft commissies, het werktijdenbeleid, de bedrijfsarts, het stafontwikkelingsplan, de heroriënteringscursus voor leraren, het onderwijs eerste- en tweedejaars, de afstudeerders, het baccalaureaat, gecommitteerden bij VHMO-examens, avondinstructie, het beleid in de wetenschappelijke sector, het bestuursreglement, het huishoudelijk reglement en het stafstatuut. De onderwerpen baccalaureaat en werktijden gaven aanleiding tot het samenstellen van een rapport. Het bestuur werd gevormd door Morselt, Ligtmans, van IJzeren en Wessels. Vergaderingen van de conventsraad werden geregeld door Morselt bijgewoond. Aan het overleg over het huishoudelijk reglement en het bestuursreglement is mede door van IJzeren deelgenomen. Van de commissie Baccalaureaat en Licentiaat was Kijne voorzitter en Nijst secretaris.

9 Lotgevallen Wiskunde p.9/21 6. Heroriënteringscursus voor Wiskunde-leraren. Van 7 t/m 11 september 1964 is een heroriënteringscursus voor Wiskunde-leraren gehouden. Deze cursus welke dit jaar de topologie tot onderwerp had, werd te Utrecht, Groningen en Eindhoven gegeven, waarbij Eindhoven 200 deelnemers telde. Docenten te Eindhoven waren de Bruijn, Peremans en Seidel. Aan de oefeningsdagen werd door de hele staf medegewerkt, alsmede van buiten de THE de heren Maessen Vredenduin en Korthagen. Aan de samenstelling van de syllabus werd van Eindhovense zijde medegewerkt door de Bruijn; aan de vraagstukken door Ackermans en Laman. Midden in de week werd een avondbijeenkomst gehouden over de studie voor wiskundig ingenieur, gevolgd door een demonstratie van de IBM De technische leiding berustte bij Laman. 7. Wetenschappelijk werk. a. Werkgroepen Functionaalanalyse/Ergoden De werkgroep functionaalanalyse, die onder leiding van de Bruijn stond, werd dit jaar uitgebreid met de volgende leden:, van Benthem Jutting, Brands, Kamps, Simons en Wessels. Verder waren lid van deze werkgroep van Lint, Peremans, Seidel, Ackermans, Nijst en Post. Aandacht werd besteed aan de Ergodentheorie die zowel "zuiver" wiskundig als in zijn toepassingen, o.a. in de statistische mechanica, van groot belang is. Als literatuur kwam vooral ter sprake: 1) Halmos P.R. : Measure Theory, New York:Van Nostrand ) Jacobs K. : Neuere Methoden und Ergebnisse der Ergodentheory: Berlin- Göttingen-Heidelberg:Springer De vergaderingen van deze werkgroep, die gemiddeld twee uur per week bij elkaar kwam, gaven aanleiding tot publikatie van een artikel van de hoofdspreker en van een artikel van het lid Simons. Verder werden er notities over legd door de Bruijn,, van Benthem Jutting, Nijst, Simons en Wessels. Naar aanleiding daarvan werden de voordrachten van afgewisseld door korte voordrachten van bovengenoemde leden.

10 Lotgevallen Wiskunde p.10/21 Mechanica Door de uitbreiding van de groep kon het gebied van activiteit aanzienlijk worden verbreed. De studie van differentiaalvergelijkingen en hun toepassingen op plaatproblemen leidde tot een tweetal rapporten waarover één inmiddels is gepubliceerd. Er werd een aanvang gemaakt met de bestudering van het singulier gedrag bij de voortplanting van geluidsgolven en van algemene functionaal-analytische benaderingsmethoden in de mechanica. De algemene continuumsmechanica was vrijwel voortdurend object van onderzoek. De verkregen resultaten op het gebied van koppelingsverschijnselen worden in een rapport vastgelegd. De studie van de mechanica van granulaire media resulteerde in een publikatie over het mechanisch transport van korrelige stoffen. De stijfheid van stoffen met een onregelmatige structuur werd ook dit jaar bestudeerd en verkregen resultaten werden in een rapport verwerkt. Gezien het grote technische belang van gyroscopen werd een begin gemaakt met een studie op dit gebied. Verder werden met succes enige stabiliteitsproblemen opgelost o.m. op het gebeid der niet-newtonse vloeistoffen. In het voorjaarssemester kwam regelmatig een werkgroep "Stabiliteit" bijeen, waaraan ook werd deelgenomen door prof.dr.l.j.f.broer en ir. L.A.Peletier van de afdeling N en ir. W.C.M. van den Heuvel van de afdeling E. Op deze bijeenkomsten hield o.a. Brands enige voordrachten over moderne onderwerpen uit de stabiliteitstheorie. Numeriek Wiskunde en service. Deze groep bestond in het afgelopen jaar uit de volgende personen: Veltkamp, Epskamp, Geurts, Paardekooper, Baayens, Mej. Beelen, Bomhoff, Bussemaker, Mej. Clement, Jansen, den Haan, Mej. Steuns, Mej. Vlot, Mevr. Bulten-Geurts. Begin 1965 is de programmaverwerking op de IBM 1620, speciaal voor derden, gewijzigd. Sindsdien moeten de te verwerken programma's worden ingeleverd bij de daarvoor ingestelde receptie. Mej. Steuns werd belast met de dagelijkse zorg voor de receptie. De ingeleverde programma's worden door de operateur op de IBM 1620 verwerkt. Als operateurs doen dienst de programmeurs van de rekengroep. Een klein gedeelte van de machinetijd is beschikbaar gebleven voor het testen van eigen programma;s door de programmeurs. Vanaf 1 april werd ook gebruik gemaakt van avond operateurs (werkstudenten), die 4 avonden per week de langdurige programma's verwerken. Vanaf wordt een gedeelte van het ponswerk gedaan door een ponstypiste. De machinebezetting was hoger dan in het voorgaande jaar; in het najaar gemiddeld 52 uur in het voorjaar 60 uur per week.

11 Lotgevallen Wiskunde p.11/21 a. Eigen onderzoek. Voornamelijk ten behoeve van de numerieke service is er in de groep veel tijd besteed aan studie van optimaliseringmethoden, matrixmethoden, en oplossingsmethoden voor gewone en partiële differentiaalvergelijkingen. b. Programmeersystemen en standaardprogramma's. In het load-and-go FORTRAN vertaalsysteem werden enige wijzigingen aangebracht, speciaal ten behoeve van de gewijzigde verwerking van open shop programma's. Aan de verzameling standaardprogramma's werd toegevoegd: een aantal Runge-Kutta routines voor het oplossen van (stelsels van ) differentiaalvergelijkingen, een routine voor het bepalen van extrema van functies en een non-numeriek programma waarmee FORTRAN programmabanden met behulp van de rekenmachine (snelle pons) gecorrigeerd kunnen worden. c. Closed shopwerk werd uitgevoerd t.b.v. o.a. de volgende groepen uit de T.H. Warmte-transport, molecuul-physica, electromechanica, physische technologie physische chemie, werkplaatstechniek, verbrandingsmotoren, technische mechanica. Speciale vermelding verdient een omvangrijk project dat uitgevoerd werd in samenwerking tussen de groep verbrandingsmotoren en de rekengroep, nl. de constructie van een standaardprogramma dat het gehele brandstofinspuitsysteem van een scheepsdieselmotor simuleert. d. Open shop werk gedaan o.a. door medewerkers uit de groepen: wijsbegeerte en maatschappijwetenschappen, onderwijs research, physische analysemethoden, algemene chemie, warmtetechniek. e. Studenten Een nog steeds groeiend aantal studenten uit verschillende afdelingen verwerkte ( zowel in closed als in open shop) een deel van het rekenwerk voor stage of afstudeerwerk op de IBM f. Programmeercursussen. In december 1964 werd door Geurts een ALGOL-cursus gegeven voor de programmeurs van de rekengroep, en in april 1965 werd door Bomhoff een FORTRAN-cursus voor ca 30 belangstellenden gegeven.

12 Lotgevallen Wiskunde p.12/21 X8-groep De groep heeft zich geconsolideerd en de werkzaamheden vonden goede voortgang. Dijkstra,Ligtmans en Habermann brachten in augustus 1964 een bezoek aan het "Nordisk Symposium" over "Användung av matematikmaskinen" te Stockholm, dat voornamelijk was gewijd aan programmering van electronische rekenmachines. Dijkstra bezocht van 20 mei tot 3 juni 1965 het IFIP congres te New York en maakte verder nog enkele routinereizen naar het buitenland, waar hij voordrachten hield. Statistiek In de loop van dit jaar werd met de zeer gewaardeerde medewerking van Dr.Mandel een begin gemaakt met een statistische service. Zo werden samen met de groep van Prof.Groendijk de metingen van weerstanden, bestemd voor een weerstandsnetwerk, geanalyseerd. Voor de afdeling Scheikundige Technologie werd een programma opgesteld om met de computer de samenstelling van mengsels te kunnen berekenen met behulp van infrarode spectrofotometrische waarnemingen. Voor de groep van Prof.Schlösser zijn waarnemingsresultaten van hydraulische pompen en motoren geanalyseerd. Tevens werd er een statistisch onderzoek verricht op waarnemingsresultaten van proven op het natuurkunde practicum. In dit verband werden enkele aanvullende experimenten uitgevoerd en geanalyseerd. Op aansporing van de Rector Magnificus verrichtten Ubbink en Huisman uitvoerige statistische analyses van de studieresultaten in verband met vragen over allerlei problemen de studieduur betreffende. Voorts werden er verschillende studenten en afstudeerders bij de Afdeling Werktuigbouw geholpen bij de opzet en uitwerking van hun experimenten. Een herziening van en correctie op het in de vorige cursus verschenen Statistisch Compendium is in bewerking. Operations Research De wekelijkse studiebijeenkomsten waaraan werd deelgenomen door Benders,Kijne, Wessels alsmede Lootsma van Philips Rekencentrum, waren gewijd aan onderwerpen uit de mathematische programmering. Uitvoerige aandacht werd besteed aan de "Constraint qualifications" van Kuhn- Tucker (notities van Kijne,Lootsma en Wessels). Discussies hadden ook plaats over dualiteit in niet lineaire programmering (notitie Lootsma) en over de fundamenten voor de dynamische programmering. De behandelde onderwerpen hielden nauw verband met voordrachten, gehouden op de "International Summer School on Non-Linear Programming" door Wessels en Lootsma. Ter voorbereiding van de constructie van mathematische programmeringsroutines voor de X8 werd o.l.v. Kerbosch in werkgroepjes (Klijzing,Kroep) gewerkt aan de onderwerpen:machinegebruik en programmeertalen voor de constructie van lineaire programmeringsroutines, schaling van lineaire programmeringsmatrices,optimale herinversie bij het oplossen van lineaire programmeringsproblemen.

13 Lotgevallen Wiskunde p.13/21 b. Colloquia Dr.M.Wilk "Testing for mormality" 22 september (Hoofd groep statistiek Bell Tel.Labs) "Gelijkverdeelde rijen op de getallenrechte", Veltkamp "Numerieke methoden voor het oplossen van elliptische randwaardenproblemen I", 19 oktober Prof.dr.F.L.Bauer "Optimally scaled matrices", 26 oktober Veltkamp Drs.S.J.Doorman Drs.S.J.Doorman Drs.S.J.Doorman Kluitenberg van Lint "Numeriek methoden voor het oplossen van elliptische Randwaardenproblemen II", 9 november "Enkele recente resultaten betreffende de status van het keuze-axioma en de continuum hypothese", 16 november 64. "Enkele recente resultaten betreffende de status van het axioma en de continuum hypothese" 30 november "Enkele recente resultaten betreffende de status van het keuze-axioma en de continuum hypothese" 7 december 1964 "Thermodynamica van mechanische verschijnselen in continue media" 17 december "Enkele recente resultaten over multiplicatieve functies" 1 februari 1965 de Bruijn "Het opslingeren van een schommel" 8 februari 1965 Bouwkamp "Wiskundig allerlei" 15 februari 1965 Prof.dr.F.Ursell Ackermans "Short wave asymptotics of partial differential equations" 24 februari 1965 "De verzameling van de elementen uit een Banach algebra met spectrum in een gegeven verzameling". 22 februari 65. Alblas "Functionaal analytische methoden in de mechanica" 8.3. Prof.dr.J.Cigler "Ergodizitätseigenschaften von Folgen in kompakten Räumen", 22 maart Prof.dr.A.Erdélyi "Expansion procedures in singular perturbations", 29 maart Prof.H.O.Kreiss "On the stability definition for difference equations" 31 maart 1965 Prof.dr.R. de Vogelaere"On a generalisation of the Runge-Kutta method and on Appropriate list structure procedures" 15 april 1965.

14 Lotgevallen Wiskunde p.14/21 Prof.dr.A.v.d. Ven "Morse theorie" 12 april de Bruijn "Gegeneraliseerde Fourieranalyse van tijdfuncties gebaseerd op een definitie van energiedichtheid op gegeven tijdstip en gegeven frequentie", 10 mei G. Wernimont "Statistical comparison of different spectral-fotometers" 28 juni Op een aantal maandagochtenden in het najaar is het colloquium vervangen door een bespreking van vraagstukken behorende bij de cursus integratie, die Prof. de Bruijn in het voorjaar 1964 heeft gegeven. Met deze reeks vraagstukkenochtenden werd de eerste activiteit in het kader van het Staf Ontwikkelings Project afgesloten. De besprekingen vonden plaats op: de maandagen: 12 oktober, 26 oktober, 23 november, 21 december. en op vrijdag 8 januari en maandag 25 januari. c. Notities enz. Brands Kuipers Alblas "Tabellen bij notitie van ir.bakhuizen (E)", 23 augustus "Centrifugaal slipkoppeling m.b.v. planetenstelsel" op verzoek van prof.ir.j.van Vollenhoven (W) september 1964 "Invloed koppelingstermen bij niet-newtonse vloeistoffen Op Taylor-instabiliteit", september Van Lint en "Restabschätzung in dem Satz von Brun-Titchmarsch", R.E.Richert 18 september " "Über die Abschätzung Σ n z 1 C. (k). z (n,k)=1 k 20 september 1964 van IJzeren "Rekenen met matrices" 21 september de Bruijn "De sterke terugkeerstelling der ergodentheorie" n.a.v. bespreking in de Funktionaalklub op 21 oktober Bosch "De Bosch-Anova" 28 september van Benthem Jutting "Over een opmerking van de Bruijn n.a.v. een bespreking in de Funktionalklub op 4 november 1964".

15 Lotgevallen Wiskunde p.15/21 Simons Over de "Compositie van een meetbare transformatie in conservatieve en dissipatieve gedeelten", n.a.v. bespr. Funktionaalklub op 4 november 1964 Over "Zuiver dissipatieve transformaties" n.a.v. bespr. in de Funktionaalklub op 4 november 1964 de Bruijn "Het classificeren van eindige topologieën" 6 nov de Bruijn J.Wessels Kijne Over "Zuiver dissipatieve transformaties" n.a.v. bespr. in de Funktionaalklub op 11 november 1964 (2e notitie) "De universele U (w;y 1,y 2,...) der boomstructuren" 17 november 1964 Over "Kegels vanbereikbare richtingen voor konvekse verzamelingen" 27 november 1964 "Een bewijs van de stelling, dat een convex gebied met inwendig punt voldoet aan de z.g. "constraint qualifications" van Kuhn-Ticker" december 1964 "Neuere Methoden und Ergebnisse der Ergodentheorie" nav bespreking in de Funktionaalklub op 2 december 1964 "Een maatinvariante ergodische transformatie op [0,1]" Naar aanleiding van bespreking in de Funktionaalklub in februari 1965 "Über rein dissipatieve Transformationen", 20 februari 65 Laman "Over kleuringen van graphen" 24 februari 1965 Over "Konservatieve transformaties, die meetbare verzamelingen in meetbare verzamelingen overvoeren" N.a.v. bespreking in de Funktionaalklub 3 maart 1965 "Een maatinvariante ergodische transformatie op [0,1]" N.a.v. bespreking in de Funktionaalklub op 3 maart (2e notitie) Over "konservatieve transformaties, die meetbare verzamelingen in meetbare verzamelingen overvoeren" N.a.v. bespreking in de Funktionaalclub op 10 en 17 maart. Nijst "Tauberstellingen en hun 0-termen" 28 april 1965 "On some transformations to shift transformations in infinite dyadic product spaces".

16 Lotgevallen Wiskunde p.16/21 de Bruijn "Over de functie f, gedefinieerd door f"(x) + x -1 f'(x)- - f(x) + (f(x)) 2 = 0, f(0) = a, f'(0) = 0". "Über konservatieve Transformationen" 15 juni 1965 Bosch Alblas "A simple scheme for determining the sums of squares, degrees of freedom, and expected meansquares in the analysis of variance". "Invloed van interne spin op momenten evenwicht" januari 1965 d. Voordrachten elders de Bruijn Kijne van Westrhenen Ackermans "Gruppentheoretische Kombinatorik" 12 en 13 februari 1965 te Marburg "Über die Zerlegung einer messbaren Transformation in konservatieve und dissipatieve Bestandteile" 17 december 1964 aan de TH te München "De ondergroepen van de orthogonale groep behorende bij orthogonaal lineaire meetkunde" april 1965 Eerste Nederlandse Mathematisch Congres te Enschede. "Aselecte generatie van formules uit de tweewaardige prepositie logica" "Beschrijvingen van een computer programma" ( ) "Statistische schatting van definiëerbaarheid van grondbegrippen in eerste orde theoriën" ( ) Beiden voor het Instituut voor grondslagen-onderzoek der Wiskunde en de filosofie der exacte wetenschappen der G.U. te Amsterdam. "On the set of elements of a Banach algebra with spectrum in a given set" (14 september 1964) te Graz. "Banach algebra's als uitbreidingen van het complexe vlak" (27 februari 1965) Wiskundig Genootschap te Amsterdam.

17 Lotgevallen Wiskunde p.17/21 Kuipers "Berekening betreffende het dynamisch gedrag van de Haringvlietsluizen onder een golfbelasting". Colloquium Technisch Mechanica, Afd. W en W, T.H. Delft en Sectie voor Mechanica van het Kon. Inst. van Ingenieurs, 14 december 1964 te Delft. Alblas "The application of difference equations on the mixed boundary value problems of the wedge." Kuijpers "Numerical solutions of the wedge-problem". Kuipers "Upper and lower bounds for the stiffness of materials with random structure". Deze drie zijn gehouden op het Seminar für Technische Mathematik, Technische Hochschule Karlsruhe op 6 november 1964 te Karlsruhe. Mandel "The use of Chain Block Designs in Physical Experimentation". Zürich (ETH) 11 september 1964 "Studying the Structure of Experimental Data" Bern 17 september 1964 Bezoek aan Olivetti en Voordracht over statistiek in het Nationaal Bureau of Standards (Ivrea-Italië) Olivetti-Fabrieken 8 en 9 april 1965 "Some Practical Problems in Fitting Straight Lines" Lund(Zweden) (Institute of Technology) 23 april "Fitting families of Curves" Kopenhagen(Oersted Instituut) 27 april 1965 "Fitting Families of Curves" London(Birckbeck College) 12 mei 1965 "Die Strukturanalyse von Versuchsergebnissen" Aken 20 mei 1965 "Testsinter-laboratoire", Parijs (Université de Paris) 17 en 18 juni 1965 "Die Strukturanalyse von Versuchsergebnissen" Zürich (ETH) 7 juli 1965 Kuipers "Een transport probleem". Theoretisch Colloquium Afd.N, THE 12 april 1965 Eindhoven van IJzeren "Toegangen tot de lineaire Algebra" op het Nederlands Mathematisch Congres te Enschede op 21 en 22 april 1965

18 Lotgevallen Wiskunde p.18/21 e. Publikaties en rapporten de Bruijn, de Bruijn de Bruijn de Bruijn Kluitenberg Kuipers Kuipers Kuipers en Paardekooper Kuipers "On almost additive functions" ( ) nog te verschijnen in J.Math.Analysis and Applications "A problem of optimal control" nog te verschijnen in J.Math.Analysis and Applications Addendum to "Embedding theorems for finite groups" Kon.Ned.Akad.v.Wet.Proc.Ser.A, 67 (=Indag.Math. 26) "Some extremal problems about differential equations with perturbations" J.Math.Analysis and Applications 10 (1965) "Über die Zerlegung einer messbaren Transformation in konservative und dissipatieve Bestandteile" Math,Zeitschrift 88, (1965) "Almost no sequence is well distributed"kon.ned.akad. v.wet.proc.ser.a, 67 (=Indag.Math.26)no "Abstract theory of uniform distribution". Compositio Mathematica Vol. 16 Fasc. 1,2, pp , "A class of criteria concerning uniform distribution in compact groups" Compositio Mathematica Vol.16 Fasc. 1,2, pp , '64. "Gleichverteilte Folgen in lokal kompakten Räumen" Math.Zeitschrift 86, (1964) "A unified thermodynamic theory for large deformations in elastic media and in Kelvin(Voigt) media, and for visious fluid flow" (Physica 30 (1964) ) "Mean bounds for the elastic constants of a non-homogeneous material with a two dimensional irregular structure"(te verschijnen in Ing.Archiv)(4.8.64) "On the stability of a membrane loaded intension and carrying an electric current", (te verschijnen in Ing. Archiv) "On the motion of a row of colliding particles" (te verschijnen in Ing. Archiv) "Die Instabilität eines federnd gelagerten und teilweise mit Flüssigkeit gefüllten umlaufenden Hohlzylinders" (te verschijnen in Ing. Archiv)

19 Lotgevallen Wiskunde p.19/21 Alblas Alblas en Kuypers "On the reflection of sound waves from a heated wall" (te verschijnen in Appl.Sc.Res.) "On the diffusion of load in a stiffened wedge" (te verschijnen in Appl. Sc.Res.) de Bruijn en van Lint "On partial sums of Σ d/m φ(d)" (verschijnt in Simon Steven) van Lint H.E.Richert Seidel Wessels v.westrhenen "On primes in arithmetic progression (verschijnt in Acta Arithmetica). "Niet Euklidische meetkunde", (te verschijnen in Utopia) "Multimodality in a family of prabability densities, with application to a linear mixture of two normal densities". "A random generator for formulas of two valued propositional logic" en "Statistical estimation of the definability of primitive notions in first order theorems" Rapport-Contract Euratom Overige werkzaamheden 1. Dijkstra,Ligtmans en Habermann bezochten van augustus 1964 het Nordisk "Symposium över Användung av Matematikmaskiner" te Stockholm, voornamelijk gewijd aan de programmering van electronische rekenmachines. 2. Alblas,Kuipers en Kuypers bezochten van 31 augustus tot 5 september 1964 het 11e Internationale Mechanica Congres te München. 3. Seidel, Peremans, van Lint, en Ackermans namen van 14 tot 18 september 1964 deel aan het Österreichischer Matematiker Kongres te Graz, waar een voordracht hield over "Gleichverteilte Folgen in lokal kompakte Räumen", en Ackermans over "The sets of elements of a Banach Algebra with Spectrum in a given set". 4. de Bruijn bezocht van 21 t/m 24 september 1964 een colloquium over functionaal analyse gehouden te Balatonföldvar (Hongarije) en op 12 en 13 februarie 1965 Marburg, waar hij een voordracht hield over Gruppentheorie. 5. Dijkstra bezocht van 14 tot 19 september 1964 Wenen. 6. Alblas, Kuipers en Kuypers bezochten van 15 tot 13 november 1964 op uitnodi-

20 Lotgevallen Wiskunde p.20/21 ging van de Technische Hochschule te Karlsruhe de "Niederländische Kulturwoche" aldaar. 7. Kluitenberg bezocht van 17 tot 19 mei 1965 het Symposium "Thermodynamic of Irreversible Processes, Variational Technique and Stability" te Chicago en van 22 tot 27 mei het Courant Institute van New York University en de Columbia University. 8. Veltkamp en Dijkstra bezochten van 20 mei tot 3 juni 1965 het IFIP Congres te New York. 9. Kuypers bezocht van 30 mei tot 10 juni de Italian Summerschool on Continuum Mechanics. 10.,Simons en van Benthem Jutting bezochten van 26 tot 31 juli 1965 de Tagung über Ergodentheorie te Oberwolfach. 11., Veltkamp,Morselt, Geurts en Paardekooper namen 11 t/m 14 november '64 deel aan een Symposium over Numerieke Wiskunde te Groningen. 12. Het merendeel van de wetenschappelijke staf nam in april '65 deel aan het Eerste Nederlandse Mathematische Congres te Enschede. Benders hield daar een van de grote voordrachten en wel over "mathematische Programmering en optimale controle. Terwijl verder voordrachten werden gehouden door: Veltkamp over "Analytische en numerieke behandeling van een potentiaalprobleem". Brands over De verhouding van de eigenwaarden van het membraanprobleem". Kijne over "De ondergroepen van de orthogonale groep, behorende bij orthogonaal Lineaire meetkunde". van IJzeren over "Toegang tot de lineaire algebra". Als gecommiteerden bij de VHMO examens traden op Kuypers, van der Meiden, de Doelder, Morselt, Bosch, van Westrhenen, van IJzeren, Post, Habermann, Ackermans, Kijne. De cursus Wetenschappelijk Rekenaar A telde in het schooljaar in totaal 45 deelnemers, verdeeld over verschillende cursusjaren. Ditjaar werd er gedoceerd door de Doelder, Beenakker, Geurts, Morselt, Post, Ligtmansen van der Meiden. In september 1964 zijn 6 Eindhovense kandidaten geslaagd. Wessels verleende assistentie aan Prof.Monhemius van de onderafdeling W-MW bij het Afstudeerproject;"wachttijdenproblemen bij supermarktkassa's". Bij de onderafdeling waren de volgende kandidaatassistenten in dienst: Hautus en van Ginneken werkten voor de Bruijn o.a. aan de redactie van de opgaven voor het wiskundig genootschap. Keulemans werkte voor Benders aan het opstellen van modellen voor fabricageprocessen.

21 Lotgevallen Wiskunde p.21/21 van Amstel en de Beer werkten als avondoperateurs bij de IBM Hendriks werkte voor Dijkstra in het kader van de X8-groep. v.d.wittenboer en Maranus assisteerden Hamaker bij verschillende statistische onderzoekingen. Olislagers werkte voor Alblas aan een literatuurstudie op het gebied van de elasticiteitstheorie en aan een probleem uit dit vakgebied. Pennings werkte als kandidaatassistent van Benders samen met ir.claessens van Werktuigbouwkunde aan de bepaling van een verspaningsformule voor het vonkerosieproces (rapport no Lab. voor mechanische technologie en werkplaatstechniek). Verder werkte hij met de heer Walraven van Scheikundige Technologie aan "multiple componentsystems" en aan "Tegenstroomproblemen". 1 9 '65

Drs. M.H.C. Paardekooper Drs. J. Wessels (secretaris) Drs. S.C. van Westrhenen (vice-voorzitter)

Drs. M.H.C. Paardekooper Drs. J. Wessels (secretaris) Drs. S.C. van Westrhenen (vice-voorzitter) TECHNISCHE HOGESCHOOL EINDHOVEN Afdeling der Algemene Wetenschappen Onderafdeling der Wiskunde Lotgevallen in het cursusjaar 1966-1967 1. Docenten en staf a. Bezetting Hoogleraren Buitengewone hoogleraren:

Nadere informatie

Drs. M.H.C. Paardekooper Dr. J. Wessels (secretaris) Drs. S.C. van Westrhenen (vice-voorzitter)

Drs. M.H.C. Paardekooper Dr. J. Wessels (secretaris) Drs. S.C. van Westrhenen (vice-voorzitter) TECHNISCHE HOGESCHOOL EINDHOVEN Afdeling der Algemene Wetenschappen Onderafdeling der Wiskunde Lotgevallen in het cursusjaar 1967-1968 1. Docenten en staf a. Bezetting Hoogleraren Buitengewone hoogleraren:

Nadere informatie

Wetenschappelijke Drs. J.J.A. Beenakker Dr. S.Th.M. Ackermans medewerkers: Drs. P.J. de Doelder Ir. J.M. Ubbink

Wetenschappelijke Drs. J.J.A. Beenakker Dr. S.Th.M. Ackermans medewerkers: Drs. P.J. de Doelder Ir. J.M. Ubbink TECHNISCHE HOGESCHOOL EINDHOVEN Afdeling der Algemene Wetenschappen Onderafdeling der Wiskunde Lotgevallen in het cursusjaar 1963-1964 1. Personeel a. Bezetting Hoogleraren: Buitengewone hoogleraren: Prof.dr.

Nadere informatie

Wetenschappelijke Drs. J.J.A. Beenakker Drs. A.J. Bosch ambtenaren: Drs. P.J. de Doelder Drs. B.J.M. Morselt

Wetenschappelijke Drs. J.J.A. Beenakker Drs. A.J. Bosch ambtenaren: Drs. P.J. de Doelder Drs. B.J.M. Morselt TECHNISCHE HOGESCHOOL EINDHOVEN Afdeling der Algemene Wetenschappen Onderafdeling der Wiskunde Lotgevallen in het cursusjaar 1962-1963 1. Personeel a. Bezetting Hoogleraren: Buitengewone hoogleraren: Prof.dr.

Nadere informatie

Lotgevallen Wiskunde p.1

Lotgevallen Wiskunde p.1 Lotgevallen Wiskunde 1971-1972 p.1 1. PERSONALIA ONDERAFDELING DER WISKUNDE ===================================== Samenstelling Onderafdelingsraad : Dr. S.T.M. Ackermans M.W.H. Bovy Drs. C. Bron Prof.dr.

Nadere informatie

TECHNISCHE HOGESCHOOL EINDHOVEN. Afdeling der Algemene Wetenschappen. Onderafdeling der Wiskunde. Lotgevallen in het cursusjaar

TECHNISCHE HOGESCHOOL EINDHOVEN. Afdeling der Algemene Wetenschappen. Onderafdeling der Wiskunde. Lotgevallen in het cursusjaar TECHNISCHE HOGESCHOOL EINDHOVEN Afdeling der Algemene Wetenschappen Onderafdeling der Wiskunde Lotgevallen in het cursusjaar 1968-1969 1. Docenten en staf a. Bezetting Hoogleraren : Buitengewone hoogleraren

Nadere informatie

Prof.dr.W.Peremans Prof.dr.J.B.Alblas Prof.dr.J.H.van Lint Prof.dr.G.W.Veltkamp Prof.dr.N.G.de Bruijn (per )

Prof.dr.W.Peremans Prof.dr.J.B.Alblas Prof.dr.J.H.van Lint Prof.dr.G.W.Veltkamp Prof.dr.N.G.de Bruijn (per ) TECHNISCHE HOGESCHOOL EINDHOVEN Afdeling der Algemene Wetenschappen Onderafdeling der Wiskunde Lotgevallen in het cursusjaar 1960-1961 1. Bezetting Hoogleraren : Buitengewone hoogleraren : Wetenschappelijke

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/22618 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Schans, Martin van der Title: Blowup in the complex Ginzburg-Landau equation Issue

Nadere informatie

Lotgevallen van de groep wiskunde en mechanica in het cursusjaar '59/'60

Lotgevallen van de groep wiskunde en mechanica in het cursusjaar '59/'60 TECHNISCHE HOGESCHOOL EINDHOVEN Afdeling der Algemene Wetenschappen Groep Wiskunde en Mechanica Lotgevallen van de groep wiskunde en mechanica in het cursusjaar '59/'60 1. Bezetting Hoogleraren : Buitengewone

Nadere informatie

Lotgevallen Wiskunde p.1

Lotgevallen Wiskunde p.1 Lotgevallen Wiskunde 1972-1973 p.1 1. PERSONALIA ONDERAFDELING DER WISKUNDE ===================================== Samenstelling onderafdelingsraad : (per medio april 1973) A.G. van den Akker L.G.F.C. van

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Statistiek voor T (2S070) op vrijdag 8 oktober 1999, uur De u

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Statistiek voor T (2S070) op vrijdag 8 oktober 1999, uur De u TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Statistiek voor T (2S070) op vrijdag 8 oktober 1999, 14.00-17.00 uur De uitwerkingen van de opgaven dienen duidelijk geformuleerd

Nadere informatie

UITVOERINGSREGELING BACHELOROPLEIDING TECHNISCHE AARDWETENSCHAPPEN TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT

UITVOERINGSREGELING BACHELOROPLEIDING TECHNISCHE AARDWETENSCHAPPEN TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT UITVOERINGSREGELING 2012-2013 BACHELOROPLEIDING TECHNISCHE AARDWETENSCHAPPEN TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT Uitvoeringsregeling BSc TA 2012-2013, 21 juni 2012 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1 - Propedeutische

Nadere informatie

SOLVING SET PARTITIONING PROBLEMS USING LAGRANGIAN RELAXATION

SOLVING SET PARTITIONING PROBLEMS USING LAGRANGIAN RELAXATION SOLVING SET PARTITIONING PROBLEMS USING LAGRANGIAN RELAXATION Proefschrift ter verkrijging van de graad van doctor aan de Universiteit van Tilburg, op gezag van de rector magnificus, prof. dr. F.A. van

Nadere informatie

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE Tentamen Analyse 6 januari 203, duur 3 uur. Voeg aan het antwoord van een opgave altijd het bewijs, de berekening of de argumentatie toe. Als je een onderdeel

Nadere informatie

Studiewijzer Calculus A voor T (2DS05), cursus 2011/2012

Studiewijzer Calculus A voor T (2DS05), cursus 2011/2012 Studiewijzer Calculus A voor T (2DS05), cursus 2011/2012 Inleiding In de cursus Calculus A voor T (2DS05) wordt gebruikt het boek Calculus, a complete course, Robert A. Adams, seventh edition, Pearson,

Nadere informatie

Colloquium: Start. Econometrics & Operations Research. Charles S. Bos. 1 september Vrije Universiteit Amsterdam

Colloquium: Start. Econometrics & Operations Research. Charles S. Bos. 1 september Vrije Universiteit Amsterdam Col1-EOR, p. 1/18 Econometrics & Operations Research Charles S. Bos Vrije Universiteit Amsterdam c.s.bos@vu.nl 1 september 2015 Col1-EOR, p. 2/18 Plan van de sessie Introductie Colloquia: Programma & Regels

Nadere informatie

Beschrijving onderwijseenheden

Beschrijving onderwijseenheden Bachelorgids Wiskunde 2006 23-06-2006 15:28 Pagina 166 Bijlage C Beschrijving onderwijseenheden Deze bijlage behoort bij artikel 1.2, eerste lid, van de onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding

Nadere informatie

Differentiaalvergelijkingen Wi1909TH. I.A.M. Goddijn, Faculteit EWI 12 november 2018

Differentiaalvergelijkingen Wi1909TH. I.A.M. Goddijn, Faculteit EWI 12 november 2018 Differentiaalvergelijkingen Wi1909TH, 12 november 2018 Inleiding van Mourik Broekmanweg 6, kamer 3.W.700 tel : (015 27)86408 e-mail : I.A.M.Goddijn@TUDelft.nl homepage : http: //fa.its.tudelft.nl/ goddijn

Nadere informatie

Bijlagen van het onderwijs- en Examenreglement van de bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde

Bijlagen van het onderwijs- en Examenreglement van de bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde Bijlagen van het onderwijs- en Examenreglement van de bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde Inhoud: I. Eindtermen van de bacheloropleiding; II. Doorstroommasteropleidingen; III. Majoren en minoren

Nadere informatie

Onderafdeling der Wiskunde ANTIEKE WISKUNDE-DICTATEN

Onderafdeling der Wiskunde ANTIEKE WISKUNDE-DICTATEN TECHNISCHE HOGESCHOOL EINDHOVEN Afdeling Algemene Wetenschappen Onderafdeling der Wiskunde ANTIEKE WISKUNDE-DICTATEN 1956-1982 Met Genereuze Medewerking van de Bibliotheek bijeengebracht door J. de GRAAF

Nadere informatie

ONBETWIST ONderwijs verbeteren met WISkunde Toetsen. Overzicht bestaande content. Deliverable 3.6. Hans Cuypers. ONBETWIST Deliverable 3.

ONBETWIST ONderwijs verbeteren met WISkunde Toetsen. Overzicht bestaande content. Deliverable 3.6. Hans Cuypers. ONBETWIST Deliverable 3. Overzicht bestaande content Deliverable 3.6 Hans Cuypers Inleiding Binnen het ONBETWIST project worden toetsen en items voor verschillende deelgebieden van de wiskunde gemaakt. In voorgaande projecten,

Nadere informatie

Het gebruik van een grafische rekenmachine is toegestaan tijdens dit tentamen, alsmede één A4-tje met aantekeningen.

Het gebruik van een grafische rekenmachine is toegestaan tijdens dit tentamen, alsmede één A4-tje met aantekeningen. Het gebruik van een grafische rekenmachine is toegestaan tijdens dit tentamen, alsmede één A4-tje met aantekeningen. 1. (a) In de appendix van deze vraag, is een dataset gegeven met de corresponderende

Nadere informatie

Voorlichting over de Masteropleiding Applied Mathematics

Voorlichting over de Masteropleiding Applied Mathematics Voorlichting over de Masteropleiding Applied Mathematics Rik Lopuhaä MSc Coordinator Applied Mathematics April 23, 2009, Delft Toelating tot de Masteropleiding AM Met een Bachelor (Technische) Wiskunde

Nadere informatie

Thesisonderwerpen binnen de onderzoeksgroep klassieke analyse (Walter Van Assche)

Thesisonderwerpen binnen de onderzoeksgroep klassieke analyse (Walter Van Assche) Thesisonderwerpen binnen de onderzoeksgroep klassieke analyse (Walter Van Assche) De onderwerpen sluiten aan bij het onderzoek in de afdeling Analyse (onderzoeksgroep klassieke analyse) en zijn zo gekozen

Nadere informatie

Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden &

Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden & Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden & Faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Technische Universiteit Delft Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs-

Nadere informatie

Lotgevallen Wiskunde p.1

Lotgevallen Wiskunde p.1 Lotgevallen Wiskunde 1974-1975 p.1 1. PERSONALIA ONDERAFDELING DER WISKUNDE ===================================== Samenstelling prof.dr. S.T.M. Ackermans (per 1-5-1975) onderafdelingsraad: E. van der Beek

Nadere informatie

TECHNISCHE HOGESCHOOL EINDHOVEN Afdeling der ~lgemene Wetenschappen Onderafdeling der Wiskunde. Prof.dr. J.J. Seidel Prof.dr. W.

TECHNISCHE HOGESCHOOL EINDHOVEN Afdeling der ~lgemene Wetenschappen Onderafdeling der Wiskunde. Prof.dr. J.J. Seidel Prof.dr. W. TECHNSCHE HOGESCHOOL ENDHOVEN Afdeling der ~lgemene Wetenschappen Onderafdeling der Wiskunde Lotgevallen in het cursus jaar 1967-1968 1, Docenten en staf a. Bezetting Hoogleraren: Buitengewone hoogleraren:

Nadere informatie

Studiehandleiding. Calculus 2 voor Wiskunde en Natuurkunde november en december 2007

Studiehandleiding. Calculus 2 voor Wiskunde en Natuurkunde november en december 2007 Studiehandleiding Calculus 2 voor Wiskunde en Natuurkunde november en december 2007 Versie 2 (19 november 2007) Docent: F. van Schagen kamer: R 3.25 email: freek@few.vu.nl tel: 598 7693 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

UITVOERINGSREGELING BACHELOROPLEIDING TECHNISCHE AARDWETENSCHAPPEN TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT

UITVOERINGSREGELING BACHELOROPLEIDING TECHNISCHE AARDWETENSCHAPPEN TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT UITVOERINGSREGELING 2013-2014 BACHELOROPLEIDING TECHNISCHE AARDWETENSCHAPPEN TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT 1 Inhoud Hoofdstuk 1 - Propedeutische fase... 3 Artikel 1 - Samenstelling... 3 Hoofdstuk 2 - Bachelorfase...

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs- en Examenregeling van de Bacheloropleiding Molecular Science & Technology 2010-2011

Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs- en Examenregeling van de Bacheloropleiding Molecular Science & Technology 2010-2011 Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden & Faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Technische Universiteit Delft Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs-

Nadere informatie

Lotgevallen Wiskunde p.1

Lotgevallen Wiskunde p.1 Lotgevallen Wiskunde 1973-1974 p.1 1. PERSONALIA ONDERAFDELING DER WISKUNDE ===================================== Samenstelling A.G. van den Akker (tot 1-5-1974) onderafdelingsraad : prof.dr. J. Boersma

Nadere informatie

Lotgevallen Wiskunde p.1

Lotgevallen Wiskunde p.1 Lotgevallen Wiskunde 1975-1976 p.1 1. PERSONALIA ONDERAFDELING DER WISKUNDE ===================================== Samenstelling prof.dr. S.T.M. Ackermans onderafdelingsraad : E. van der Beek (tot 1-5-1976)

Nadere informatie

Hartelijk Welkom. Wiskunde

Hartelijk Welkom. Wiskunde Hartelijk Welkom Wiskunde Bob Rink Opleidingsdirecteur René Swarttouw Opleidingscoordinator Corrie Quant Studieadviseur Docenten eerste jaar Praktische zaken Jaarindeling Rooster: rooster.vu.nl (zalen,

Nadere informatie

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE Tentamen Analyse 8 december 203, duur 3 uur. Voeg aan het antwoord van een opgave altijd het bewijs, de berekening of de argumentatie toe. Als jeeen onderdeel

Nadere informatie

Huygens Institute - Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW)

Huygens Institute - Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW) Huygens Institute - Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW) Citation: H.D. Kloosterman, Levensbericht J. Hadamard, in: Jaarboek, 1963-1964, Amsterdam, pp. 413-416 This PDF was made on 24

Nadere informatie

Lotgevallen Wiskunde p.1

Lotgevallen Wiskunde p.1 Lotgevallen Wiskunde 1977-1978 p.1 1. PERSONALIA ONDERAFDELING DER WISKUNDE ===================================== Samenstelling onderafdelingsraad mevr. M. Dankers - Herûer R.A.A.M. Geilleit prof.dr.ir.

Nadere informatie

Thesisonderwerpen binnen de onderzoeksgroep klassieke analyse (Walter Van Assche)

Thesisonderwerpen binnen de onderzoeksgroep klassieke analyse (Walter Van Assche) Thesisonderwerpen binnen de onderzoeksgroep klassieke analyse (Walter Van Assche) De onderwerpen sluiten aan bij het onderzoek in de afdeling Analyse (onderzoeksgroep klassieke analyse) en zijn zo gekozen

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling 2010/2011

Onderwijs- en Examenregeling 2010/2011 Onderwijs- en Examenregeling 2010/2011 Masteropleidingen Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Biologie Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Natuurkunde Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Scheikunde

Nadere informatie

Overgangsregeling nieuw curriculum BSc Technische Aardwetenschappen

Overgangsregeling nieuw curriculum BSc Technische Aardwetenschappen Overgangsregeling nieuw curriculum BSc Technische Aardwetenschappen Inleiding Het College van Bestuur heeft een besluit genomen om voor de Technische Universiteit Delft het studiesucces te verbeteren.

Nadere informatie

Praktische Numerieke Wiskunde

Praktische Numerieke Wiskunde Wiskunde, Utrecht Praktische Numerieke Wiskunde Gerard Sleijpen Paul Zegeling Department of Mathematics http://www.math.uu.nl/people/sleijpen Gerard Sleijpen Kamer 504, WG Tel: 030-2531732 sleijpen@math.uu.nl

Nadere informatie

Lineaire algebra en vectorcalculus

Lineaire algebra en vectorcalculus Lineaire algebra en vectorcalculus dr. G.R. Pellikaan Studiewijzer voor het studiejaar 2013/2014 College 2DN60 Contents 1 Algemeen 2 2 Inhoud van het vak 2 3 Leerdoelen 3 4 Berekening tijdsplanning 3 5

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs- en Examenregeling van de Bacheloropleiding Molecular Science & Technology

Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs- en Examenregeling van de Bacheloropleiding Molecular Science & Technology Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden & Faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Technische Universiteit Delft Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs-

Nadere informatie

WISKUNDE VOOR HET HOGER TECHNISCH OIMDERWUS LOTHAR PAPULA. deel 2. 2e druk ACADEMIC 5 E R V I C

WISKUNDE VOOR HET HOGER TECHNISCH OIMDERWUS LOTHAR PAPULA. deel 2. 2e druk ACADEMIC 5 E R V I C WISKUNDE VOOR HET HOGER TECHNISCH OIMDERWUS deel 2 LOTHAR PAPULA 2e druk > ACADEMIC 5 E R V I C Inhoud 1 Lineaire algebra 1 1.1 Vectoren I 1.2 Matrices 4 1.2.1 Een inleidend voorbeeld 4 1.2.2 Definitie

Nadere informatie

creating tomorrow BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek

creating tomorrow BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek creating tomorrow 2013 2014 BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek HVA TECHNIEK BEDRIJFSWISKUNDE 2013-2014 Bedrijfswiskunde: jij wordt degene die de feiten kent. Bij Bedrijfswiskunde draait het om het oplossen

Nadere informatie

Bijlagen bacheloropleidingen Wiskunde en Technische Wiskunde

Bijlagen bacheloropleidingen Wiskunde en Technische Wiskunde Bijlagen bacheloropleidingen Wiskunde en Technische Wiskunde 2010-2011 Bijlage I Eindtermen van de bacheloropleiding (artikel 1.3) 1. Kennis De afgestudeerde bachelor 1.1 beheerst de basisbegrippen, theorieën,

Nadere informatie

Programma s BSc opleidingen Natuurkunde:

Programma s BSc opleidingen Natuurkunde: Programma s BSc opleidingen Natuurkunde: Onderstaande tabellen geven de programma s weer van de monodisciplinaire opleiding zowel als van de major-minor combinaties. Tevens is het mogelijk om gelijktijdig

Nadere informatie

mlw stroom 2.2 Biostatistiek en Epidemiologie College 9: Herhaalde metingen (2) Syllabus Afhankelijke Data Hoofdstuk 4, 5.1, 5.2

mlw stroom 2.2 Biostatistiek en Epidemiologie College 9: Herhaalde metingen (2) Syllabus Afhankelijke Data Hoofdstuk 4, 5.1, 5.2 mlw stroom 2.2 Biostatistiek en Epidemiologie College 9: Herhaalde metingen (2) Syllabus Afhankelijke Data Hoofdstuk 4, 5.1, 5.2 Bjorn Winkens Methodologie en Statistiek Universiteit Maastricht 21 maart

Nadere informatie

Curriculum: Het vervolg

Curriculum: Het vervolg Col2-EOR, p. 1/16 Econometrics & Operations Research Marloes Theuns, Charles Bos Vrije Universiteit Amsterdam studieadviseur.feweb@vu.nl, c.s.bos@vu.nl 8 maart 2016 Col2-EOR, p. 2/16 Plan van de sessie

Nadere informatie

Handleiding Honours Programma Wiskunde

Handleiding Honours Programma Wiskunde Handleiding Honours Programma Wiskunde Deze handleiding beschrijft inhoud en organisatie van het honours programma (HP) van de bacheloropleiding Wiskunde en Wiskunde en Toepassingen aan de Universiteit

Nadere informatie

Eindige Fourier-Analyse in de Additieve Combinatoriek

Eindige Fourier-Analyse in de Additieve Combinatoriek Eindige Fourier-Analyse in de Additieve Combinatoriek Sam van Gool 22 juni 2007 Bachelorscriptie Begeleiding: prof. dr. T. H. Koornwinder KdV Instituut voor wiskunde Faculteit der Natuurwetenschappen,

Nadere informatie

Examenregelement Beton- Staaltechniek

Examenregelement Beton- Staaltechniek Regeling toelating tot de cursus BC of SC De cursussen Betonconstructeur HTI (BC) en staalconstructeur HTI (SC) bestaan uit twee cursusjaren, respectievelijk BC/SC2 en BC/SC3. Studenten worden uitsluitend

Nadere informatie

Mechanica 8 Wb1217 Sterkteleer 2 3 2 Wb1216-06 Dynamica 2 3 4 Wb1218-07 Niet Lin. Mechanica 2 3. Projecten 6 Project 6 doorlopend Totaal 41

Mechanica 8 Wb1217 Sterkteleer 2 3 2 Wb1216-06 Dynamica 2 3 4 Wb1218-07 Niet Lin. Mechanica 2 3. Projecten 6 Project 6 doorlopend Totaal 41 Schakelprogramma t.b.v. instroom van studenten van de HBO-bacheloropleiding Werktuigbouwkunde in de TU Delft masteropleiding Mechanical Engineering en daaraan gerelateerde masteropleidingen: Biomedical

Nadere informatie

Lotgevallen Wiskunde sep dec 1980 p.1

Lotgevallen Wiskunde sep dec 1980 p.1 Lotgevallen Wiskunde sep 1979 - dec 1980 p.1 1. PERSONALIA ONDERAFDELING DER WISKUNDE ===================================== Samenstelling onderafdelingsraad dr. P.L. Cijsouw dr.ir. J.L. de Jong R. Kool

Nadere informatie

BACHELOROPLEIDING WERKTUIGBOUWKUNDE TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT

BACHELOROPLEIDING WERKTUIGBOUWKUNDE TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT UITVOERINGSREGELING 2016 2017 BACHELOROPLEIDING WERKTUIGBOUWKUNDE TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT UITVOERINGSREGELING BACHELOR WERKTUIGBOUWKUNDE 2016 2017 1 INHOUDSOPGAVE Artikel 1 Samenstelling Bachelor

Nadere informatie

Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen

Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen Aanvullende regels en richtlijnen voor de opleidingen geldig vanaf 01 september 2010 Hoofdstuk 1 Bachelor Wiskunde... 2 Hoofdstuk 2 Master Mathematics... 2

Nadere informatie

WISB134 Modellen & Simulatie. Lecture 4 - Scalaire recursies

WISB134 Modellen & Simulatie. Lecture 4 - Scalaire recursies WISB34 Modellen & Simulatie Lecture 4 - Scalaire recursies Overzicht van ModSim Meeste aandacht (t/m apr.) Basisbegrippen dynamische modellen Definities recursies, DVs, numerieke methoden Oplossingen DVs

Nadere informatie

2DM10 Studeerwijzer

2DM10 Studeerwijzer 2DM10 Studeerwijzer 2011 2012 Version: January 9, 2012 Algemene Informatie Assistenten begeleide zelfstudie 2DM10 2011-2012: Rik Kaasschieter: e.f.kaasschieter@tue.nl Adrian Muntean: a.muntean@tue.nl Frans

Nadere informatie

Aanbevelingen voor de Commissie Leermiddelen Instellingspakket Lineaire Algebra

Aanbevelingen voor de Commissie Leermiddelen Instellingspakket Lineaire Algebra Aanbevelingen voor de Commissie Leermiddelen Instellingspakket Lineaire Algebra Op verzoek van de Directeur Interfacultair Onderwijs (DIO) dr. H.J. Smid formuleren wij enkele aanbevelingen ten behoeve

Nadere informatie

Praktische. Pijlers (exacte) wetenschap. Programma. Wiskunde, Utrecht Gerard Sleijpen Kamer 504, WG Tel:

Praktische. Pijlers (exacte) wetenschap. Programma. Wiskunde, Utrecht Gerard Sleijpen Kamer 504, WG Tel: Praktische Wiskunde, Utrecht Numerieke Wiskunde Gerard Sleijpen Kamer 504, WG Tel: 030-2531732 sleijpen@math.uu.nl http://www.math.uu.nl/people/sleijpen >Lectures>Numerieke Wiskunde Gerard Sleijpen Paul

Nadere informatie

UITVOERINGSREGELING 2013-2014 BACHELOROPLEIDING CIVIELE TECHNIEK TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT

UITVOERINGSREGELING 2013-2014 BACHELOROPLEIDING CIVIELE TECHNIEK TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT UITVOERINGSREGELING 2013-2014 BACHELOROPLEIDING CIVIELE TECHNIEK TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT 1 Inhoud Hoofdstuk 1 - Propedeuse... 2 Artikel 1 Samenstelling propedeuse... 2 Hoofdstuk 2 - Bachelorfase...

Nadere informatie

Premaster Communicatie- en Informatiewetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam - Faculteit der Geesteswetenschappen - P Communicatie- en

Premaster Communicatie- en Informatiewetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam - Faculteit der Geesteswetenschappen - P Communicatie- en Premaster Communicatie- en Informatiewetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam - Faculteit der Geesteswetenschappen - P Communicatie- en Informatiewetenschap - 2016-2017 I Als je niet voldoet aan de vooropleidingseisen,

Nadere informatie

Praktische informatie m.b.t. College Lineaire Algebra en Beeldverwerking Bachelor Informatica en Economie 2 e jaar Voorjaar semester 2013 Docent:

Praktische informatie m.b.t. College Lineaire Algebra en Beeldverwerking Bachelor Informatica en Economie 2 e jaar Voorjaar semester 2013 Docent: Praktische informatie m.b.t. College Lineaire Algebra en Beeldverwerking Bachelor Informatica en Economie 2 e jaar Voorjaar semester 2013 Docent: D.P. Huijsmans LIACS Universiteit Leiden College Lineaire

Nadere informatie

Lotgevallen Wiskunde p.1

Lotgevallen Wiskunde p.1 Lotgevallen Wiskunde 1976-1977 p.1 1. PERSONALIA ONDERAFDELING DER WISKUNDE ===================================== Samenstelling prof.dr. S.T.M. Ackermans (tot 8-5-1977) onderafdelingsraad W.J.F. Baselmans

Nadere informatie

Convexe Analyse en Optimalisering

Convexe Analyse en Optimalisering Convexe Analyse en Optimalisering Bernd Heidergott Vrije Universiteit Amsterdam and Tinbergen Institute WEB: http://staff.feweb.vu.nl/bheidergott.htm Overzicht Boek: Optimization: Insights and Applications,

Nadere informatie

Lineaire Algebra WI1048WbMt. I.A.M. Goddijn, Faculteit EWI 4 september 2016

Lineaire Algebra WI1048WbMt. I.A.M. Goddijn, Faculteit EWI 4 september 2016 Lineaire Algebra WI1048WbMt, 4 september 2016 Informatie over de docent Mekelweg 4, kamer 4.240 tel : (015 27)86408 e-mail : I.A.M.Goddijn@TUDelft.nl homepage : http: //fa.its.tudelft.nl/ goddijn blackboard

Nadere informatie

Quantum theorie voor Wiskundigen. Velden en Wegen in de Wiskunde

Quantum theorie voor Wiskundigen. Velden en Wegen in de Wiskunde Quantum theorie voor Wiskundigen door Peter Bongaarts (Rotterdam) bij het afscheidssymposium Velden en Wegen in de Wiskunde voor Henk Pijls Korteweg-de Vries Instituut voor Wiskunde Universiteit van Amsterdam,

Nadere informatie

Lotgevallen Wiskunde en Informatica 1982 p.1

Lotgevallen Wiskunde en Informatica 1982 p.1 Lotgevallen Wiskunde en Informatica 1982 p.1 1. PERSONALIA ONDERAFDELING DER WISKUNDE EN INFORMATICA ==================================================== Samenstelling onderafdelingsraad mej. M.A.C. van

Nadere informatie

WISKUNDE EN DE OPLEIDING WISKUNDE AAN DE UNIVERSITEIT GENT

WISKUNDE EN DE OPLEIDING WISKUNDE AAN DE UNIVERSITEIT GENT WISKUNDE EN DE OPLEIDING WISKUNDE AAN DE UNIVERSITEIT GENT 1 WAT IS WISKUNDE? Wiskunde is de studie van kwantiteit, structuur, ruimte en verandering. Wiskundigen zoeken naar patronen, formuleren nieuwe

Nadere informatie

Tentamen Mathematische Statistiek (2WS05), vrijdag 29 oktober 2010, van 14.00 17.00 uur.

Tentamen Mathematische Statistiek (2WS05), vrijdag 29 oktober 2010, van 14.00 17.00 uur. Technische Universiteit Eindhoven Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Mathematische Statistiek (WS05), vrijdag 9 oktober 010, van 14.00 17.00 uur. Dit is een tentamen met gesloten boek. De uitwerkingen

Nadere informatie

Bijlagen bacheloropleiding Kunstmatige Intelligentie

Bijlagen bacheloropleiding Kunstmatige Intelligentie Bijlagen bacheloropleiding Kunstmatige Intelligentie 2010-2011 Bijlage I Eindtermen van de bacheloropleiding (artikel 1.3) Met de opleiding wordt beoogd: - inhoudelijke kennis, vaardigheid en inzicht op

Nadere informatie

Onderwijs Onderzoekschool Politieke Geschiedenis

Onderwijs Onderzoekschool Politieke Geschiedenis Onderwijs Onderzoekschool Politieke Geschiedenis Voor promovendi en Research Masters 2012 2013 Onderzoekschool Politieke Geschiedenis 1 1. De Onderzoekschool Politieke Geschiedenis De Onderzoekschool Politieke

Nadere informatie

Bacheloropleiding Wiskunde. 4 november 2017

Bacheloropleiding Wiskunde. 4 november 2017 Bacheloropleiding Wiskunde 4 november 2017 Wiskunde is overal! Informatica, big data, cryptografie Natuurkunde, sterrenkunde, chemie Financiële wereld (banken, verzekeraars) Economie, econometrie Neurowetenschap.

Nadere informatie

STATUUT VAN DE HAAGSE CONFERENTIE VOOR INTERNATIONAAL PRIVAATRECHT

STATUUT VAN DE HAAGSE CONFERENTIE VOOR INTERNATIONAAL PRIVAATRECHT STATUUT VAN DE HAAGSE CONFERENTIE VOOR INTERNATIONAAL PRIVAATRECHT De Regeringen van de hierna genoemde landen: De Bondsrepubliek Duitsland, Oostenrijk, België, Denemarken, Spanje, Finland, Frankrijk,

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling van de opleiding Informatica aan de Universiteit Utrecht

Onderwijs- en Examenregeling van de opleiding Informatica aan de Universiteit Utrecht Onderwijs- en Examenregeling van de opleiding Informatica aan de Universiteit Utrecht vastgesteld door de Faculteitsraad op 23 juni 1998 Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Toepasselijkheid

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding

Onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Faculteit der Exacte Wetenschappen Onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Bedrijfswiskunde en Informatica Deel B Preambule In dit document wordt een A en een B gedeelte onderscheiden. In

Nadere informatie

Inleiding programmeren

Inleiding programmeren Inleiding programmeren Natuurkunde, jaar 1 - september 2018 Kelly Veerman, Vera Schild, Madelon Geurts, Tom Konijn, Martijn Stegeman & Ivo van Vulpen studie natuurkunde Quantummechanica, (algemene) relativiteitstheorie,...

Nadere informatie

Houding van scholieren in het voortgezet onderwijs ten opzichte van ICT wetenschappen

Houding van scholieren in het voortgezet onderwijs ten opzichte van ICT wetenschappen Houding van scholieren in het voortgezet onderwijs ten opzichte van ICT wetenschappen Danny Romme Erik Barendsen (begeleider) Versie: definitief onderzoeksplan Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding...

Nadere informatie

Studiewijzer BACHELOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE EXTRA KEUZENVAK VAK: C++ PROGRAMMEERMETHODEN

Studiewijzer BACHELOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE EXTRA KEUZENVAK VAK: C++ PROGRAMMEERMETHODEN Studiewijzer BACHELOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE VAK: C++ PROGRAMMEERMETHODEN EXTRA KEUZENVAK Semester, periode : 2 e semester, periode 4 en 5 Coördinator(en) : Arnoud Visser en Bas Terwijn Docent(en) :

Nadere informatie

Hoe begeleidt u uw leerlingen in hun studiekeuze? Prof. Gert de Cooman Onderwijsdirecteur FEA

Hoe begeleidt u uw leerlingen in hun studiekeuze? Prof. Gert de Cooman Onderwijsdirecteur FEA Hoe begeleidt u uw leerlingen in hun studiekeuze? Prof. Gert de Cooman Onderwijsdirecteur FEA DE OPLEIDINGEN DRIE GROTE RICHTINGEN BURGERLIJK INGENIEUR BURGERLIJK INGENIEUR-ARCHITECT INDUSTRIEEL INGENIEUR

Nadere informatie

Handleiding Honours Programma Wiskunde

Handleiding Honours Programma Wiskunde VERSIE - 13 maart 2017 Handleiding Honours Programma Wiskunde Deze handleiding beschrijft inhoud en organisatie van het honours programma (HP) van de bacheloropleiding Wiskunde en Wiskunde en Toepassingen

Nadere informatie

Meervoudige ANOVA Onderzoeksvraag Voorwaarden

Meervoudige ANOVA Onderzoeksvraag Voorwaarden Er is onderzoek gedaan naar rouw na het overlijden van een huisdier (contactpersoon: Karolijne van der Houwen (Klinische Psychologie)). Mensen konden op internet een vragenlijst invullen. Daarin werd gevraagd

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Tentamen Statistiek 2 voor TeMa (2S195) op dinsdag , uur.

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Tentamen Statistiek 2 voor TeMa (2S195) op dinsdag , uur. TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Statistiek voor TeMa (S95) op dinsdag 3-03-00, 9- uur. Bij het tentamen mag gebruik worden gemaakt van een zakrekenmachine en

Nadere informatie

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG STUDENTEN DOEN UITSPRAKEN OVER DE ACADEMISCHE WERELD, HET VAKGEBIED EN HET BEROEPENVELD.. onderzoek niet zo saai als ik dacht werken in

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Opleidingsspecifiek deel bij de OER Bacheloropleiding Natuurwetenschap en Innovatiemanagement Undergraduate School Geosciences

Opleidingsspecifiek deel bij de OER Bacheloropleiding Natuurwetenschap en Innovatiemanagement Undergraduate School Geosciences Opleidingsspecifiek deel bij de OER 2016-2017 Bacheloropleiding Natuurwetenschap en Innovatiemanagement Undergraduate School Geosciences art. 2.1 Toelating 1. Naast de in de wet genoemde diploma s die

Nadere informatie

Wiskunde A (of C) of wiskunde B (en D) in de bovenbouw VWO

Wiskunde A (of C) of wiskunde B (en D) in de bovenbouw VWO Wiskunde A (of C) of wiskunde B (en D) in de bovenbouw VWO Keuze profielen Cultuur en Maatschappij Economie en Maatschappij Natuur en Gezondheid Natuur en Techniek Wiskunde C Wiskunde A wiskunde A wiskunde

Nadere informatie

Opleidingsspecifieke bijlage van de onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Scheikundige Technologie

Opleidingsspecifieke bijlage van de onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Scheikundige Technologie Faculteit Technische Natuurwetenschappen Opleidingsspecifieke bijlage van de onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Scheikundige Technologie (art. 7.13 en 7.59 WHW) Inhoudsopgave Artikel

Nadere informatie

Onderwijs 2011-2012. Onderzoekschool Politieke Geschiedenis. Onderzoekschool Politieke Geschiedenis 1

Onderwijs 2011-2012. Onderzoekschool Politieke Geschiedenis. Onderzoekschool Politieke Geschiedenis 1 Onderwijs Onderzoekschool Politieke Geschiedenis 2011-2012 Onderzoekschool Politieke Geschiedenis 1 1. Inleiding en samenvatting De Onderzoekschool Politieke Geschiedenis (OPG) biedt in het academisch

Nadere informatie

COMMISSIE OVERLAP OVERLAPAFSPRAKEN 2009

COMMISSIE OVERLAP OVERLAPAFSPRAKEN 2009 COMMISSIE OVERLAP OVERLAPAFSPRAKEN 2009 GEMAAKT DOOR COLLEGE VAN BESTUUR, VERTEGENWOORDIGING VAN STUDIEADVISEURSOVERLEG, PKVV, STOP EN EL CID; TOEHOORDER: HET LASSO. Secretariaat Commissie Overlap: p/a

Nadere informatie

Technische Universiteit Delft

Technische Universiteit Delft Bijlage 2 Opleidingspecificieke informatie voor de bacheloropleiding Technische Natuurkunde Technische Universiteit Delft 2018-2019 INHOUDSOPGAVE Paragraaf 1 ALGEMEEN 3 Artikel 1. SEMESTERINDELING 3 Artikel

Nadere informatie

BIJLAGE 3 BIJ 3TU.ONDERWIJS ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING

BIJLAGE 3 BIJ 3TU.ONDERWIJS ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING BIJLAGE 3 BIJ 3TU.ONDERWIJS ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING 3TU.Onderwijs (Masteropleiding) Locatie specifieke bijlage TU/e 2013-2014 Master of Science in Science Education and Communication (croho 68404)

Nadere informatie

Premaster Taalwetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam - Faculteit der Geesteswetenschappen - P Taalwetenschappen

Premaster Taalwetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam - Faculteit der Geesteswetenschappen - P Taalwetenschappen Premaster Taalwetenschappen I Als je niet voldoet aan de vooropleidingseisen, dan kun je tot de masteropleiding Taalwetenschappen worden toegelaten nadat je de premaster Taalwetenschappen (waarin je je

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling 2012/2013

Onderwijs- en Examenregeling 2012/2013 Onderwijs- en Examenregeling 2012/2013 Masteropleidingen Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Biologie Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Natuurkunde Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Scheikunde

Nadere informatie

slides2.pdf 2 nov 2001 1

slides2.pdf 2 nov 2001 1 Opbouw Inleiding Algemeen 2 Wetenschap Informatica Studeren Wetenschap en Techniek Informatica als wetenschap Informatica studie Wetenschappelijke aanpak Organisatie Universiteit Instituut Piet van Oostrum

Nadere informatie

Automated scoring in mathematics: tinning intelligence?

Automated scoring in mathematics: tinning intelligence? Automated scoring in mathematics: tinning intelligence? Paul Drijvers paul.drijvers@cito.nl Johanna Hofstee joke.hofstee@cito.nl 09-02-2017 Stichting Cito Instituut voor Toetsontwikkeling Arnhem (feb-17)

Nadere informatie

Bijlagen Bacheloropleiding Kunstmatige Intelligentie. Bijlage I Eindtermen van de bacheloropleiding

Bijlagen Bacheloropleiding Kunstmatige Intelligentie. Bijlage I Eindtermen van de bacheloropleiding voor Bijlagen Bacheloropleiding Kunstmatige Intelligentie Bijlage I Eindtermen van de bacheloropleiding Met de opleiding wordt beoogd: - inhoudelijke kennis, vaardigheid en inzicht op het gebied van Kunstmatige

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Statistiek voor TeMa (S95) Avondopleiding. donderdag 6-6-3, 9.-. uur Bij het tentamen mag gebruik worden gemaakt van een zakrekenmachine

Nadere informatie

Lotgevallen Wiskunde p.1

Lotgevallen Wiskunde p.1 Lotgevallen Wiskunde 1978-1979 p.1 1. PERSONALIA ONDERAFDELING DER WISKUNDE ===================================== Samenstelling dr. P.L. Cijsouw (per 8-5-1979) onderafdelingsraad mevr. M. Dankers-Herûer

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Examination 2DL04 Friday 16 november 2007, hours.

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Examination 2DL04 Friday 16 november 2007, hours. TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Examination 2DL04 Friday 16 november 2007, 14.00-17.00 hours. De uitwerkingen van de opgaven dienen duidelijk geformuleerd en overzichtelijk

Nadere informatie

Enkelvoudige ANOVA Onderzoeksvraag Voorwaarden

Enkelvoudige ANOVA Onderzoeksvraag Voorwaarden Er is onderzoek gedaan naar rouw na het overlijden van een huisdier (contactpersoon: Karolijne van der Houwen (Klinische Psychologie)). Mensen konden op internet een vragenlijst invullen. Daarin werd gevraagd

Nadere informatie