De WNT in de corporatiesector: Een verlaging van de topinkomens, maar tegen welke prijs?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De WNT in de corporatiesector: Een verlaging van de topinkomens, maar tegen welke prijs?"

Transcriptie

1 1 / De WNT in de corporatiesector De WNT in de corporatiesector: Een verlaging van de topinkomens, maar tegen welke prijs? Onderzoek naar de effecten van de WNT in de corporatiesector Afstudeeronderzoek van Vera Nijwening MSc, in samenwerking tussen KPMG Advisory N.V. en de Universiteit 2015 van KPMG Amsterdam Advisory N.V.

2 2 / De WNT in de corporatiesector Voorwoord Verantwoording & leeswijzer Het onderzoek is opgezet in het kader van het afstudeeronderzoek van Vera Nijwening voor de masteropleiding Organisatie Economie, in een samenwerking tussen KPMG-branchegroep Woningcorporaties en de Universiteit van Amsterdam. In het onderzoek zijn de effecten onderzocht van de invoering van de WNT op de arbeidsmarkt binnen de corporatiesector. Om deze effecten te voorspellen, is er gekeken naar de belangrijkste drijfveren van (semi)-publiekesectorwerknemers, het verschil hierin met privatesectorwerknemers en de effecten die dalende extrinsieke beloningen zullen hebben op de mogelijkheid werknemers aan te trekken. Voor het onderzoek is gebruikgemaakt van een enquête over het belang van werkkarakteristieken en de verwachte effecten van de WNT. Aan deze enquête hebben 43 corporatiemedewerkers en 75 bestuurders deelgenomen. De bestuurders zijn werkzaam bij kleine, middelgrote en grote corporaties: 41 bestuurders van een corporatie met een omvang tot verhuureenheden (vhe); 20 bestuurders van een corporatie met een omvang tussen de en vhe; 14 bestuurders van een corporatie met meer dan vhe. Om de bevindingen in een bredere context te plaatsen is het gesprek aangegaan met verschillende spelers uit het veld: Eric Angenent, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Bestuurders Woningcorporaties (NVBW) en bestuurder van de Arnhemse woningcorporatie Vivare; Albert Kerssies, directeur van de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW); Victor Schaap, plaatsvervangend directeur Woningmarkt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Op de volgende pagina s vindt u allereerst een korte introductie van de WNT. Daarna presenteren we de resultaten van het onderzoek. Hierin worden de inzichten van de verschillende partijen ten aanzien van de effecten van de WNT met u gedeeld, evenals de resultaten van het uitgevoerde onderzoek naar de drijfveren van publieke- en privatesectorwerknemers. Mocht u meer informatie willen over dit onderzoek of andere vragen hebben dan kunt u contact opnemen met ondergetekende via of vanhoof.johan@kpmg.nl. Met vriendelijke groet, Johan van Hoof Voorzitter branchegroep woningcorporaties 2015 KPMG N.V., ingeschreven bij het handelsregister in Nederland onder nummer , is lid van het KPMG-netwerk van zelfstandige ondernemingen die verbonden zijn aan KPMG International Cooperative ( KPMG International ), een Zwitserse entiteit. Alle rechten voorbehouden. De naam KPMG, het logo en cutting through complexity zijn geregistreerde merken van KPMG International.

3 3 / De WNT in de corporatiesector 1De WNT in de corporatiesector Een verlaging van de topinkomens, maar tegen welke prijs? Onderzoek naar de effecten van de WNT in de corporatiesector De invoering van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT) heeft heel wat stof doen opwaaien. Nu, ruim twee jaar na de invoering van de wet, is het tijd om de balans op te maken. In afwachting van de evaluatie van de WNT zien we dat het door het ministerie beoogde effect van een verlaging van de inkomens is gerealiseerd, maar tegen welke prijs? Om de effecten van de WNT in de corporatiesector in kaart te brengen heeft KPMG Vera Nijwening gevraagd om, in het kader van haar afstudeerscriptie bij de Universiteit van Amsterdam, in gesprek te gaan met verschillende partijen uit de sector en is er een enquête ingevuld door 75 corporatiebestuurders. Uit haar onderzoek komen een aantal interessante inzichten naar voren. Zo wordt in de enquête aangegeven dat: de meerderheid (59 procent) van de bestuurders zeer beperkte tot geen uitstroom van corporatiebestuurders naar de private sector verwacht als gevolg van de WNT; de instroom van nieuwe bestuurders vanuit de private sector naar verwachting verder wordt beperkt; 76 procent van de bestuurders verwacht dat de invoering van de WNT de mobiliteit onder corporatiebestuurders beperkt; een kleine meerderheid negatieve gevolgen voorziet voor de carrièreperspectieven van managers en directeuren; verdeeldheid bestaat over de vraag of de WNT de mogelijkheid beïnvloedt om nieuwe bestuurders aan te trekken. Daarnaast heeft er een breder onderzoek plaatsgevonden naar de drijfveren van werknemers in de publieke sector, en deze drijfveren zijn vergeleken met die van hun collega s uit de private sector. Hieruit blijkt dat werknemers in de publieke sector primair gemotiveerd worden door de maatschappelijke impact van hun baan en dat dit belang groter is naarmate er een hogere functie binnen de organisatie wordt bekleed. Het belang van een goed inkomen neemt daarentegen af met de hoogte van een functie binnen de publieke sector, in tegenstelling tot in de private sector.

4 4 / De WNT in de corporatiesector 2WNT, hoe zat het ook alweer? Na een lange tijd waarin de beloningen in de publieke en semipublieke sector het onderwerp van gesprek zijn geweest, heeft de wetgever ervoor gekozen om vanuit maatschappelijk oogpunt de salarissen binnen deze sector aan banden te leggen. Sinds januari 2013 geldt daarom de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT). Deze wet brengt de bezoldiging voor topfunctionarissen terug naar maximaal 130 procent van het ministerinkomen. Vanaf 2014 geldt een staffelregeling voor woningcorporaties, waarbij de maximumbeloning voor nieuwe corporatiebestuurders afhankelijk is van de grootte van de corporatie en het inwonersaantal van de gemeente. Sinds januari 2015 is de WNT-2 van kracht, waarin het maximumsalaris verder wordt teruggebracht naar 100 procent van het ministerinkomen. Dit komt neer op een salaris van maximaal euro (inclusief pensioensopbouw, onkosten en bijtellingen). Voor de corporatiesector gaat het bezoldigingsmaximum van de WNT-2 per 1 januari 2016 in. In het kader van deze ontwikkelingen is er onderzoek gedaan naar de effecten van de WNT in de corporatiesector. Uit het onderzoek naar de drijfveren blijkt dat medewerkers in de publieke sector primair gemotiveerd worden door het maatschappelijke belang van de organisatie. Ondanks het relatief lagere belang van salaris, blijft dit ook binnen de publieke sector een prikkel om werknemers aan te trekken en te behouden. De invoering van de WNT, en daarmee de verlaging van de salarissen van topfunctionarissen, heeft daarom een aantal niet-beoogde effecten tot gevolg in de corporatiesector. Zo wordt door bestuurders in de enquête aangegeven dat de invoering van de WNT leidt tot verlamming van de sector, waarin huidige bestuurders blijven zitten waar ze zitten om salarisverlaging te voorkomen, buitenstaanders worden afgeschrikt door de lagere remuneratieniveaus en toenemende wet- en regelgeving, de carrièreperspectieven voor managers en directeuren worden gedrukt en hoogvliegers de publieke sector verlaten. Over het effect op de kwaliteit van het bestuur zijn de meningen verdeeld, maar één ding is zeker: er wordt een ander profiel bestuurder aangetrokken dan voor de invoering van de WNT. De invoering van de WNT gaat hand in hand met de beperking van het werkdomein van corporaties. In combinatie met een lager geboden salaris in de sector zal dit vermoedelijk zorgen voor een zelfselectie van sterk intrinsiek gemotiveerde bestuurders met een mogelijk minder ondernemend karakter. De uitkomsten van dit onderzoek geven ons meer inzicht in de ontwikkelingen in de sector omtrent de invoering van de WNT.

5 5 / De WNT in de corporatiesector 3 Resultaten onderzoek Niet-beoogde effecten WNT De 75 ondervraagde bestuurders hebben hun inzichten gedeeld met betrekking tot de effecten van de WNT op de volgende thema s: Arbeidsmobiliteit tussen de publieke en private sector Arbeidsmobiliteit binnen de corporatiesector Arbeidsmobiliteit binnen de corporatie Werving en vacaturevulling Kwaliteit van het bestuur Dezelfde thema s zijn voorgelegd aan Eric Angenent, Albert Kerssies en Victor Schaap. Eveneens is hun mening gevraagd over de verdere verlaging van de norm naar 100 procent van het ministersalaris onder WNT-2. De verschillende inzichten zijn per thema uiteengezet in deze sectie. Arbeidsmobiliteit tussen de publieke en private sector Zal de invoering van de WNT leiden tot een uitstroom van bestuurders naar de private sector? 11% 58% 31% In Nederland verdient een werknemer in de collectieve sector per uur gemiddeld meer dan een werknemer in de private sector. Dit positieve salarisverschil wordt gedreven door een specifiek aantal werknemersgroepen. Met name vrouwelijke werknemers, werknemers met een lage opleiding en werknemers in deeltijdbanen ervaren een beloningsvoordeel voor het werken in de publieke sector (Berkhout et al., 2006). Echter, wanneer gekeken wordt naar de groep hoger opgeleide werknemers en werknemers in topposities, zien we een toenemend beloningsnadeel. In de publieke sector worden voor deze hogere posities significant lagere salarissen betaald dan in de private sector. In lijn met deze bevinding blijkt uit een recenter onderzoek dat de loonontwikkeling van hoger opgeleide werknemers bij de overheid zo n 20 procent is achtergebleven bij de loonontwikkeling van werknemers in vergelijkbare functies in de marktsector (Berkhout et al., 2011). De invoering van de WNT betekent een verdere relatieve achteruitgang voor deze topfunctionarissen in de (semi)publieke sector, waardoor banen in de private sector op dit gebied steeds concurrerender worden. Ja Nee Anders Ondanks deze toenemende salariskloof, geeft 59 procent van de corporatiebestuurders aan dat ze niet verwachten dat de invoering van de WNT zal leiden tot een uitstroom van bestuurders naar de private sector. Als belangrijkste redenen voor deze beperkte uitstroom naar de private sector worden genoemd: het belang van de maatschappelijke taak, de inhoud van het werk en de hoge leeftijd van de huidige groep bestuurders. Kanttekeningen worden wel geplaatst bij de langetermijneffecten. Na de overgangsregeling neemt de kloof in salaris tussen de corporatie en de private sector verder toe, waardoor het maatschappelijke belang van de baan mogelijk niet meer compenseert voor het achterblijvende salaris. Eric Angenent, voorzitter van de NVBW, geeft aan dat de uitstroom naar de private sector volgens hem niet zozeer beïnvloed wordt aangezien deze voor de invoering al zeer beperkt was. Daarentegen zal de instroom vanuit de private sector wel sterk beïnvloed worden door deze normering. De laatste jaren zagen we juist een toenemend aantal bestuurders aantreden uit de private sector. Deze instroom vanuit de private sector droogt geheel op, waardoor er een steeds groter aantal interne benoemingen en weinig dynamische arbeidsmarkt ontstaan. Dit is een kwalijke ontwikkeling volgens Eric Angenent, omdat talent niet naar de juiste functies stroomt. Door de maatschappelijke impact kan je een lager salaris bieden, maar niet heel veel lager. Publieke sectoren moeten blijven concurreren met de markt en vice versa, dat is gezond en daardoor krijg je de goede mensen. Los van de daadwerkelijke salarisverlaging, wordt ook de toenemende wet- en regelgeving omtrent de salarissen genoemd als belangrijke reden voor beperkte toetreding vanuit de private sector. Het zal leiden tot steeds kleinere instroom van mensen buiten de sector en een geleidelijke afname in kwaliteit.

6 6 / De WNT in de corporatiesector Albert Kerssies voorziet eveneens een mogelijke daling in het aantal aangetrokken bestuurders vanuit de private sector, maar ziet dit niet per se als een achteruitgang in de kwaliteit. De keuze voor een baan als corporatiebestuurder zal nu nog meer een bewuste keuze worden voor een maatschappelijke onderneming, geeft de directeur van de VTW aan. Daarnaast noemt hij dat de algemene opinie binnen de sector waarin de lagere salarissen steeds meer geaccepteerd worden voor de bestuurlijke functies, aan het veranderen is. De salarissen die nu geboden worden zijn mooie salarissen voor bestuursfuncties met een maatschappelijke taak. Dit besef kan volgens hem de uitstroom naar de private sector beperken. Arbeidsmobiliteit binnen de corporatiesector Een ruime meerderheid van de bestuurders verwacht dat de WNT de mobiliteit onder bestuurders zal beperken: 76 procent van de ondervraagden geeft aan een significante daling te verwachten als gevolg van de overgangsregeling van de WNT. Gedurende deze tijd loont het voor bestuurders niet om van functie te wisselen waardoor er minder plekken vrij komen op bestuurlijk niveau. Eric Angenent geeft aan dat deze beperkte doorstroom mogelijkheid op de arbeidsmarkt als gevolg heeft dat hoogvliegers de sector zullen verlaten. Victor Schaap twijfelt aan deze negatieve effecten. Waarom zou deze beperkte mobiliteit binnen de sector erg zijn? In het verleden wisselden bestuurders voornamelijk onderling van posities. Nu ze dat de komende periode niet doen, wie ondervindt hier hinder van? Arbeidsmobiliteit binnen de corporatie Naast de gevolgen op sectorniveau, heeft de WNT ook effect op de doorstroom binnen de corporatie. 56 procent van de ondervraagde bestuurders voorziet beperktere mogelijkheden voor de carrièreperspectieven van managers en directeuren door de invoering van de WNT-norm en geven hiervoor twee redenen. Ten eerste kan de lage mobiliteit aan de top zorgen voor beperkte doorstroommogelijkheden op korte termijn. Ten tweede wordt geopperd dat de toename in verantwoordelijkheden onvoldoende vertaald wordt naar het inkomen bij een carrièrestap van een manager of directeur naar de positie van bestuurder, wat de doorstroom mogelijk zal beperken. De combinatie van het ontbreken van financiële prikkels en toenemende verantwoordelijkheden en afbreukrisico s vormen volgens hen de belangrijkste obstakels in het carrièrepad. Victor Schaap geeft aan dat deze beperkte interne mobiliteit enkel een kortetermijneffect is. Op dit moment is de stap van directeur naar bestuurder misschien minder aantrekkelijk, maar op lange termijn zullen managers en directeuren niet meer tegen deze hoge salarissen worden aangenomen en beloond waardoor de verhoudingen zich herstellen. 35 procent van de bestuurders voorziet vooralsnog geen negatieve gevolgen voor managers en directeuren en geven daarbij aan dat salaris maar een klein onderdeel is van de motivatie om door te groeien binnen de sector. Voorziet u een afname in de mobiliteit van bestuurders de komende jaren? Zal de WNT negatieve gevolgen hebben voor de carrièreperspectieven voor managers en directeuren? 11% 9% 13% 76% Ja Nee Anders 35% 56% Ja Nee Anders Een nieuwe baan met dezelfde inhoud levert minder salaris op, dus iedereen blijft zitten op zijn huidige plek. Doorstroom van managers naar functies waarin de WNT-norm geldt is financieel niet meer aantrekkelijk.

7 7 / De WNT in de corporatiesector Er zullen andere bestuurders komen: minder ondernemers en minder ontwikkelaars. Maar dat past ook bij de nieuwe rol die de overheid van corporaties verwacht. Werving en vacaturevulling Zal de invoering van de WNT leiden tot moeilijkheden in het aantrekken van nieuwe bestuurders? Kwaliteit van het bestuur Zijn corporaties in staat dezelfde kwaliteit bestuurders aan te trekken als voorheen? 13% 23% 40% 47% Ja Nee Anders 44% 33% Ja Nee Anders Over de effecten van de WNT op de werving van nieuwe bestuurders zijn de meningen verdeeld. 47 procent van de bestuurders voorziet problemen in het aantrekken van nieuwe bestuurders onder de WNT-norm. Bestuurders geven aan dat met name bij kleine corporaties het salaris niet meer in verhouding staat tot de verantwoordelijkheden. Maar ook voor grote corporaties wordt genoemd dat het salaris niet opweegt tegen het hoge risicoprofiel en de toenemende invloed van derden in combinatie met minder bevoegdheden. Het is een illusie dat iedereen die goed is per se veel wil verdienen, en omgekeerd dat iedereen die veel verdient goed is. Wel zal je misschien een ander type mensen aantrekken, minder uit op status, meer uit op maatschappelijk zinvol werk. Lijkt me niet erg! Daarentegen ziet 40 procent geen belemmeringen in de werving van bestuurders na de invoering van de WNT. Er is volgens hen voldoende kwaliteit beschikbaar. Een functie als bestuurder vormt een mooie uitdaging met een belangrijke maatschappelijke rol, wat zorgt voor genoeg gegadigden. Albert Kerssies deelt deze mening. Hoewel ik een paar jaar terug nog had verwacht dat deze normering (WNT-1) een grote invloed zou hebben op de werving van bestuurders, ben ik er nu van overtuigd dat we met dit salaris (regeling 2015) nog steeds bestuurders kunnen aantrekken van hoge kwaliteit. Mogelijk meer intrinsiek gemotiveerd, dat is niet erg toch? Naast de vraag of er veranderingen zijn in de mogelijkheden nieuwe bestuurders aan te trekken na de invoering van de WNTnorm, rijst de vraag of men een verandering verwacht te zien in de kwaliteit van de nieuwe bestuurders. Op de vraag of na de invoering van de WNT nog dezelfde kwaliteit bestuurders kan worden aangetrokken antwoordt slechts 33 procent positief. 23 procent van de bestuurders geeft aan dat er een ander type bestuurder wordt aangetrokken, waardoor de vergelijking op basis van kwaliteit niet voldoet. Deze groep bestuurders geeft aan dat er nu wellicht bestuurders worden aangetrokken met een hogere intrinsieke motivatie. Albert Kerssies, directeur van de VTW, zegt hierover het volgende: Mogelijk zal het profiel bestuurder dat we aantrekken veranderen, minder gericht op status en iets minder ondernemend (alhoewel nog steeds maatschappelijk ondernemend), maar dit past goed in de focus op de kerntaken van de corporaties. 44 procent van de bestuurders verwacht echter wel een daling in de kwaliteit van het bestuur. De high potentials worden door hen verwacht de sector te verlaten en plaats te maken voor jongere en minder ervaren bestuurders. Het aantrekken van bestuurders zal voornamelijk gebeuren vanuit de corporatiesector volgens deze groep bestuurders, wat volgens hen zorgt voor een eenzijdig beeld. Eric Angenent geeft aan dat door de huidige regelgeving bestuurders worden aangetrokken die minder ondernemend zijn en vooral goed zijn in het verantwoorden van beslissingen en het invullen van vragenlijsten. Corporaties blijven bedrijven en dit moet voldoende aandacht blijven krijgen, met minder ondernemende bestuurders gaat dit mis. Daarnaast geeft hij aan: Bestuurders kan je niet enkel aantrekken op intrinsieke beloningen. Salaris is weliswaar niet de belangrijkste incentive, maar wel een belangrijk onderdeel van werk. De kwaliteit van het bestuur zal hier dus onder te lijden hebben.

8 8 / De WNT in de corporatiesector WNT-2 Over de vraag of een verdere verlaging van de norm van 130 procent naar 100 procent van het ministerinkomen (WNT-2) goed gemotiveerd is, zijn de drie geïnterviewde personen het eens: het nut van een verdere verlaging ontbreekt waardoor de WNT-2 puur politiek gedreven is, zonder goede evaluatie en handhaving van WNT-1. Met een verdere verlaging door de invoering van de WNT-2 zijn wij het niet eens, omdat de WNT-2 volgens ons een te lage norm hanteert. Laten we eerst eens een paar jaar WNT-1 handhaven en de effecten evalueren voordat goed kan worden besloten tot een verdere verlaging, aldus Albert Kerssies. Victor Schaap constateert: Een verdere verlaging naar de WNT-2 is gedreven door de woede van het volk. Een technische onderbouwing ontbreekt. Er wordt gezocht naar andere kwaliteiten dan voorheen, bovendien liggen er andere uitdagingen.

9 9 / De WNT in de corporatiesector 4Wat drijft corporatiebestuurders? Om in te schatten wat een salarisdaling voor effect heeft in de corporatiesector zijn in het onderzoek de drijfveren van werknemers in de publieke sector en, meer specifiek, van corporatiemedewerkers en bestuurders onderzocht. Deze motivatie is vervolgens afgezet tegen de belangrijkste drijfveren van werknemers uit de private sector. Uit de vergelijking van motivatie van werknemers uit de publieke en private sector in topposities op basis van gegevens van de Universiteit van Tilburg blijken grote verschillen. Hieruit blijkt dat hoge functies in het bedrijfsleven bekleed worden door werknemers die een groot belang hechten aan hoge salarissen en in mindere mate aan intrinsieke beloningen van het werk. We zien dat dit in de (semi)publieke sector andersom is: bestuurders in de publieke sector ervaren een stijgend belang van de maatschappelijke impact van de baan en hechten minder belang aan salarissen dan werknemers uit lagere functiegroepen. Het grote belang van werk met nut voor de maatschappij is een belangrijke reden voor de beperkte verwachte uitstroom naar de private sector als gevolg van de WNT. Dit verschil in motivatie is eveneens een reden voor een verwachte daling van het aantal instromers vanuit de private sector, voor wie de intrinsieke beloningen onvoldoende compenseren voor het verlies in inkomen. Uit eerdere academische onderzoeken die zich gericht hebben op de verschillen in drijfveren tussen publieke- en privatesectorwerknemers blijkt dat werknemers uit de publieke sector een sterkere intrinsieke motivatie hebben om te werken voor een organisatie met een maatschappelijk doel en nut voor de maatschappij en minder gedreven worden door hoge financiële beloningen. Verschillen in de hoogte van salarissen tussen de publieke en private sector worden daarom vaak verklaard door de hoge intrinsieke beloningen in de publieke sector die gehaald worden uit de voldoening van werken voor een maatschappelijk belang. Het effect van de daling van het inkomen hangt daarom in grote mate af van het belang dat topfunctionarissen enerzijds hechten aan inkomen en anderzijds aan de intrinsieke beloningen. Private sector versus (semi)publieke sector Om de motivatie in kaart te brengen van werknemers in de (semi)publieke en private sector in Nederland wordt in het onderzoek gekeken naar het belang van de volgende werkkarakteristieken: een goed inkomen en werk met maatschappelijke impact. Zoals weergegeven in de grafiek hieronder, zien we dat het belang van een goed inkomen in de private sector stijgt naarmate een hogere functie bekleed wordt binnen de organisatie. Dit betekent dat in de private sector werknemers op bestuurlijk niveau een groter belang hechten aan een goed inkomen dan werknemers uit lagere functies. In de publieke sector zien we het omgekeerde effect: juist werknemers in de lagere functiegroepen hechten veel waarde aan een goed inkomen en dit neemt af met de hoogte van de functie binnen de organisaties. Op bestuurlijk niveau ligt het belang van een goed inkomen verder uiteen tussen de werknemers uit de publieke en private sector dan voor lagere functiegroepen. Belang van goed inkomen Belang van goed inkomen (score 1-5) 4,5 4,45 4,4 4,35 4,3 4,25 4,2 4,15 4,1 Ondersteunend medewerker Teamleider Partner/Bestuurder Private sector Publieke sector Bron: Universiteit van Tilburg Functiegroepen

10 10 / De WNT in de corporatiesector Wanneer we kijken naar het belang van de maatschappelijke impact van een baan, zien we in de publieke en private sector eenzelfde trend: het belang van maatschappelijke impact van een baan is hoger voor werknemers op bestuurlijk niveau dan voor werknemers met een lagere functie binnen de organisatie. In de publieke sector is dit belang echter voor alle functiegroepen structureel hoger dan in de private sector. Belang van maatschappelijke impact Belang van maatschappelijke impact (score 1-5) 4,2 4 3,8 3,6 3,4 3,2 3 Ondersteunend medewerker Teamleider Partner/Bestuurder Private sector Publieke sector Bron: Universiteit van Tilburg Functiegroepen Corporatiesector Het belang van dezelfde werkkarakteristieken is onderzocht in de corporatiesector. Vergelijkbaar met de uitkomsten van de gehele publieke sector, zien we het belang van maatschappelijke impact van werk toenemen met de hoogte van een functie binnen de corporatie. Dit betekent dat bestuurders de maatschappelijke impact van een baan een belangrijker aspect van werk vinden dan werknemers uit lagere functiegroepen. Belang van maatschappelijke impact Belang van maatschappelijke impact (score 1-5) 4,6 4,5 4,4 4,3 4,2 4,1 4,0 3,9 3,8 3,7 Administratief Teamleider Manager/Directeur Bestuurder Corporatiesector Bron: Afstudeeronderzoek corporatiesector Vera Nijwening Functiegroepen

11 11 / De WNT in de corporatiesector Kijkend naar het belang van een goed inkomen in de corporatiesector, zien we eveneens dezelfde trend als in de gehele publieke sector: het belang van een goed inkomen neemt af met de hiërarchie binnen een corporatie. Waar werknemers uit de laagste functiegroep een goed inkomen erg belangrijk vinden, wordt dit minder naarmate een hogere functie wordt bekleed. Belang van goed inkomen Belang van goed inkomen (score 1-5) 4,4 4,3 4,2 4,1 4,0 3,9 3,8 3,7 3,6 3,5 Administratief Teamleider Manager/Directeur Bestuurder Corporatiesector Bron: Afstudeeronderzoek corporatiesector Vera Nijwening Functiegroepen Afweging tussen maatschappelijke impact en salaris Bestuurders verkiezen maatschappelijke impact van een baan boven salarisstijgingen In het laatste onderdeel van het online-onderzoek, dat uitgezet is onder corporatiemedewerkers en -bestuurders, is gemeten wat de afwegingen zijn tussen enerzijds salarisstijgingen en anderzijds veranderingen in de maatschappelijke impact van een baan. Dit is getest door de deelnemers te vragen een keuze te maken tussen verschillende hypothetische baanomschrijvingen waarvan de hoogte van het salaris en de maatschappelijke impact van de baan verschilden. Door de gemaakte keuzes kon worden afgeleid of de deelnemer de voorkeur gaf aan banen met hoge salarissen, ofwel aan banen met hoge maatschappelijke impact. Uit dit onderzoek bleek dat salaris voor bestuurders een minder groot effect had op de keuze voor een baan dan de maatschappelijke impact. De keuze voor een baan door werknemers uit lagere functiegroepen daarentegen werd sterker beïnvloed door het salaris dan voor bestuurders het geval was. Bibliografie Berkhout, E., Heyma, A. & Van der Werff, S. (2011). Loonontwikkeling hogeropgeleiden bij de overhead blijft achter. Economisch Statistische Berichten, 96(4612), Berkhout, E. Heyma, A. and W. Salverda, W. (2006). Beloningsverschillen tussen de marktsector en collectieve sector in SEO-rapport nr. 889.

12 12 / De WNT in de corporatiesector Appendix Opzet totale onderzoek Het onderzoek naar de effecten van de WNT is tweedelig. Het eerste deel bestaat uit een vergelijking van de drijfveren van (semi)publieke- en privatesectorwerknemers. Het tweede deel zoomt in op de Nederlandse woningcorporatiesector door middel van een enquête en gesprekken met partijen uit de sector. Onderzoek 1: Private sector versus (semi)publieke sector Op basis van informatie verzameld door de Universiteit van Tilburg van 468 publieke- en 981 privatesectorwerknemers in Nederland, zijn voor het onderzoek de verschillen in motivatie in kaart gebracht tussen de publieke en private sector, evenals tussen de verschillende functiegroepen. Deze werknemers hebben op een schaal van 1-5 het belang aangegeven van verschillende karakteristieken van betaald werk. De twee werkkarakteristieken die in dit onderzoek worden uitgelicht zijn: het belang van een goed inkomen en het belang van maatschappelijke impact. Informatie over deze werknemers bood de mogelijkheid de groepen in te delen op basis van de hoogte van hun functie binnen de organisatie. Dit heeft geresulteerd in drie functiegroepen, oplopend in hiërarchie binnen de organisatie. In het onderzoek omvat groep 1 de functies uit de laagste hiërarchische functies, oplopend tot groep 3, waartoe de bestuurders/ directeuren (publieke sector) en partners/directeuren (private sector) vallen. Onderzoek 2: Woningcorporatiesector Door middel van een online-onderzoek, waaraan 75 bestuurders en 43 corporatiewerknemers hebben deelgenomen, is het belang van dezelfde twee karakteristieken van werk gemeten: het belang van maatschappelijke impact en een goed salaris. De deelnemers aan het onderzoek werd eveneens gevraagd zichzelf in te delen in één van de gepresenteerde functiegroepen, uiteenlopend van administratief medewerker (groep 1), adviseur en projectleider (groep 2) tot manager/directeur (groep 3) en bestuurders (groep 4). impact, hoger salaris). Door de gemaakte keuzes voor bepaalde baanomschrijvingen is vervolgens af te leiden of de respondent meer belang hecht aan het salaris dan wel aan de maatschappelijke impact van de baan. Eerder onderzoek KPMG: Corporatiebestuurder: een vak apart (2015) Uit een eerder onderzoek van KPMG onder corporaties vanaf woningen bleek dat de instroom van bestuurders vanuit de private sector slechts 9 procent van de totale instroom besloeg tussen begin 2010 en eind Gedurende deze zelfde periode verliet 6 procent van de uittreders de corporatiesector voor een baan in de private sector. CORPORATIEBESTUURDER: EEN VAK APART Analyse van instroom en uitstroom van bestuurders van woningcorporaties KPMG branchegroep Woningcorporaties op verzoek van Nederlandse Vereniging van Bestuurders van Woningcorporaties Februari 2015 Een tweede deel van het onderzoek bestond uit een serie van vijf keuzes waarin twee hypothetische baanomschrijvingen werden gepresenteerd. De deelnemer werd gevraagd een keuze te maken op basis van persoonlijke voorkeur. De omschrijvingen verschilden van elkaar in de mate van maatschappelijke impact van de baan en de relatieve salarisstijging ten opzichte van het huidige salaris. De omschrijvingen zijn zo vormgegeven dat één van de gepresenteerde banen steeds een baan voorstelt in de publieke sector (hoge maatschappelijke impact, lager salaris) en de ander een baan in de private sector (lagere maatschappelijke

CORPORATIEBESTUURDER: EEN VAK APART

CORPORATIEBESTUURDER: EEN VAK APART CORPORATIEBESTUURDER: EEN VAK APART Analyse van instroom en uitstroom van bestuurders van woningcorporaties 2010-2014 KPMG branchegroep Woningcorporaties op verzoek van Nederlandse Vereniging van Bestuurders

Nadere informatie

Analyse van instroom en uitstroom van bestuurders van woningcorporaties in 2015

Analyse van instroom en uitstroom van bestuurders van woningcorporaties in 2015 Analyse van instroom en uitstroom van bestuurders van woningcorporaties in 2015 KPMG branchegroep Woningcorporaties Juni 2016 KPMG.nl Verantwoording In 2015 voerden we, mede op verzoek van de Nederlandse

Nadere informatie

Trendonderzoek woningcorporaties 2013

Trendonderzoek woningcorporaties 2013 Trendonderzoek woningcorporaties 2013 Corporatiebestuurders over 2020 In het najaar van 2012 spraken we in individuele gesprekken met een groot aantal bestuurders van woningcorporaties. We bespraken met

Nadere informatie

Ondanks de in 2014 massaal geuite ambitie en wens tot verandering van werkgever is maar een klein deel in 2015 overgestapt

Ondanks de in 2014 massaal geuite ambitie en wens tot verandering van werkgever is maar een klein deel in 2015 overgestapt Ondanks de in 2014 massaal geuite ambitie en wens tot verandering van werkgever is maar een klein deel in 2015 overgestapt In 2014 bleek 82% van de professionals open te staan voor een carrièrestap in

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag DGBK Directie Arbeidszaken Publieke Sector Programma Normering Topinkomens www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk

Nadere informatie

Geen tekort aan technisch opgeleiden

Geen tekort aan technisch opgeleiden Geen tekort aan technisch opgeleiden Auteur(s): Groot, W. (auteur) Maassen van den Brink, H. (auteur) Plug, E. (auteur) De auteurs zijn allen verbonden aan 'Scholar', Faculteit der Economische Wetenschappen

Nadere informatie

December 2018 kpmg.nl

December 2018 kpmg.nl Onderzoek fusie en samenwerking woningcorporaties 2018 December 2018 kpmg.nl Kleinere en middelgrote corporaties zoeken actief samenwerking op! Woningcorporaties hebben te maken met uiteenlopende uitdagingen.

Nadere informatie

En die aandeelhouder dat bent u.

En die aandeelhouder dat bent u. Aan de gemeenteraadsleden van gemeenten die aandeelhouder zijn van de NV HUISVUILCENTRALE HVC. Geacht Gemeenteraadslid, Zoals u wellicht weet zijn een aantal waterschappen, net als uw gemeente, aandeelhouder

Nadere informatie

Peiling Flexibel werken in de techniek 2015

Peiling Flexibel werken in de techniek 2015 Peiling Flexibel werken in de techniek 2015 Peiling Flexibel werken in de techniek 2015 Inleiding Voor goede bedrijfsresultaten is het voor bedrijven van belang om te kunnen beschikken over voldoende goede,

Nadere informatie

REMUNERATIERAPPORT over het verslagjaar 2014 Woningbouwvereniging Bergopwaarts te Deurne

REMUNERATIERAPPORT over het verslagjaar 2014 Woningbouwvereniging Bergopwaarts te Deurne REMUNERATIERAPPORT over het verslagjaar 2014 Woningbouwvereniging Bergopwaarts te Deurne Opgesteld door de Remuneratiecommissie van Bergopwaarts en goedgekeurd door de Raad van Commissarissen op 31 maart

Nadere informatie

Beloningsbeleid ONVZ 2017

Beloningsbeleid ONVZ 2017 Beloningsbeleid ONVZ 2017 Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Uitgangspunten beloningsbeleid... 2 3 Relevante wet- en regelgeving en overige kaders... 2 4 Raad van Commissarissen... 2 5 Bestuur... 2 6 Medewerkers...

Nadere informatie

TEVREDEN WERKEN IN HET PRIMAIR ONDERWIJS. Onderzoek naar de tevredenheid en werkbeleving van personeel in het primair onderwijs.

TEVREDEN WERKEN IN HET PRIMAIR ONDERWIJS. Onderzoek naar de tevredenheid en werkbeleving van personeel in het primair onderwijs. ARBEIDSMARKTPLATFORM PO. Van en voor werkgevers en werknemers TEVREDEN WERKEN IN HET PRIMAIR ONDERWIJS Onderzoek naar de tevredenheid en werkbeleving van personeel in het primair onderwijs april 2016 1

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten duurzaam ondernemen. Middenbedrijf heeft veel oog voor groen ondernemen

Onderzoeksresultaten duurzaam ondernemen. Middenbedrijf heeft veel oog voor groen ondernemen Onderzoeksresultaten duurzaam ondernemen Middenbedrijf heeft veel oog voor groen ondernemen Juni 2014 Inhoudsopgave Samenvatting 2 Onderzoeksresultaten 3 Contactpersonen 6 Onderzoeksresultaten groen ondernemen

Nadere informatie

Samenvatting afstudeeronderzoek

Samenvatting afstudeeronderzoek Samenvatting afstudeeronderzoek Succesfactoren volgens bedrijfsleven in publiek private samenwerkingen mbo IRENE VAN RIJSEWIJK- MSC STUDENT BEDRIJFSWETENSCHAPPEN (WAGENINGEN UNIVERSITY) IN SAMENWERKING

Nadere informatie

80% VAN DE NEDERLANDERS TYPEERT ZICH ALS GOEDE-DOELENGEVER,

80% VAN DE NEDERLANDERS TYPEERT ZICH ALS GOEDE-DOELENGEVER, Meting juni 2013 Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV wordt mede mogelijk gemaakt door het CBF en is uitgevoerd door Peil.nl 80% VAN DE NEDERLANDERS TYPEERT ZICH ALS GOEDE-DOELENGEVER, AL ZIEN MINDER

Nadere informatie

Rapport voor deelnemers M²P burgerpanel

Rapport voor deelnemers M²P burgerpanel Rapport voor deelnemers M²P burgerpanel Weergaven van publieke opinie in het nieuws en hun invloed op het publiek Dit rapport beschrijft de resultaten van een onderzoek over weergaven van publieke opinie

Nadere informatie

QUICKSCAN 2014-1 INTERSECTORALE MOBILITEIT

QUICKSCAN 2014-1 INTERSECTORALE MOBILITEIT Elk kwartaal wordt in de vragenlijst van de Arbeidsmarktmonitor Metalektro een aantal actuele vragen of stellingen voorgelegd aan de deelnemende metalektrobedrijven. Het onderwerp van deze quickscan is

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage Leadership Connected 2016

Onderzoeksrapportage Leadership Connected 2016 Onderzoeksrapportage Leadership Connected 2016 Zaltbommel 30 mei 2016 Leadership Connected! Where Business meets Science 1 Inleiding Onderzoeksrapport Leadership Connected In tijden waarin ontwikkelingen

Nadere informatie

Inventarisatie medewerkers met een arbeidsbeperking in openbare bibliotheken

Inventarisatie medewerkers met een arbeidsbeperking in openbare bibliotheken Inventarisatie medewerkers met een arbeidsbeperking in openbare bibliotheken Januari 2015 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 1.1 Opzet... 5 1.2 Leeswijzer... 6 2. Inventarisatie medewerkers arbeidsbeperking...

Nadere informatie

Uw brief van. 22 september 2005

Uw brief van. 22 september 2005 logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag Ons kenmerk 17 november 2005 AP/FBB/2005/47873 Uw brief van 22 september 2005 Uw kenmerk 05-OCW-B-078

Nadere informatie

Ons stelsel: een tussenstand

Ons stelsel: een tussenstand Ons stelsel: een tussenstand Avéro Achmea Zorgseminar Amerongen, 20 juni 2012 Wouter Bos Voorzitter KPMG Gezondheidszorg Partner, KPMG Plexus Ons stelsel: een tussenstand Kenmerken Uitdagingen Sleutelvragen

Nadere informatie

DREIGEND TEKORT AAN ZORGFINANCIALS VERWACHT

DREIGEND TEKORT AAN ZORGFINANCIALS VERWACHT FINANCIELE DREIGEND TEKORT AAN ZORGFINANCIALS VERWACHT Nu de economie in vrijwel alle sectoren aantrekt, stijgt de vraag naar personeel. In drie jaar tijd is het werkloosheidspercentage met drie procent

Nadere informatie

ZZP Netwerk Nederland

ZZP Netwerk Nederland ZZP Netwerk Nederland sinds 11 juni 2009 voor, door en met ondernemende ZZP ers Postbus 9706 1006 GE AMSTERDAM www.zzpnetwerknederland.nl info@zzpnetwerknederland.nl rapportage n.a.v. onderzoek 15 januari

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 000 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2012 Nr. 229 BRIEF

Nadere informatie

Langdurig ziekteverzuim van werknemers met een chronische ziekte of beperking Geeke Waverijn, Mieke Rijken

Langdurig ziekteverzuim van werknemers met een chronische ziekte of beperking Geeke Waverijn, Mieke Rijken Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Langdurig ziekteverzuim van werknemers met een chronische ziekte of beperking, G. Waverijn & M. Rijken, NIVEL, januari

Nadere informatie

Behoeftes rijksambtenaren in kaart Flitspanelonderzoek oktober Een uitgave in het kader van het strategisch personeelsbeleid Rijk

Behoeftes rijksambtenaren in kaart Flitspanelonderzoek oktober Een uitgave in het kader van het strategisch personeelsbeleid Rijk Behoeftes rijksambtenaren in kaart Flitspanelonderzoek oktober 2017 Een uitgave in het kader van het strategisch personeelsbeleid Rijk Managementsamenvatting In het kader van de totstandkoming van het

Nadere informatie

Corporatie in control

Corporatie in control Corporatie in control Professionalisering van de financiële functie Een onderzoek naar de volwassenheid van de financiële functie en ambitie voor de toekomst KPMG 201 2 Corporaties in control Inleiding

Nadere informatie

S A M E N V A T T I N G

S A M E N V A T T I N G 5 6 Samenvatting Dit advies bevat de reactie van de Sociaal-Economische Raad op de adviesaanvraag over het voorkómen van arbeidsmarktknelpunten in de collectieve sector. Hierover hebben de ministers van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 30 111 Topinkomens Nr. 65 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Rapportage inkomensgegevens van bestuurders van zorginstellingen uit de jaarverslagen Inleiding

Rapportage inkomensgegevens van bestuurders van zorginstellingen uit de jaarverslagen Inleiding Rapportage inkomensgegevens van bestuurders van zorginstellingen uit de jaarverslagen-2012 1. Inleiding VWS rapporteert jaarlijks aan de Kamer over de gegevens van de inkomens van bestuurders van zorginstellingen

Nadere informatie

DONATEUR KIEST GOEDE DOEL VANWEGE ONDERWERP EN STOPT MET STEUN VANWEGE ONTEVREDENHEID OVER GOEDE DOEL

DONATEUR KIEST GOEDE DOEL VANWEGE ONDERWERP EN STOPT MET STEUN VANWEGE ONTEVREDENHEID OVER GOEDE DOEL Meting maart 2013 Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV wordt mede mogelijk gemaakt door het CBF en is uitgevoerd door Peil.nl DONATEUR KIEST GOEDE DOEL VANWEGE ONDERWERP EN STOPT MET STEUN VANWEGE ONTEVREDENHEID

Nadere informatie

Wat motiveert u in uw werk?

Wat motiveert u in uw werk? Wat motiveert u in uw werk? Begin dit jaar heeft u kunnen deelnemen aan een online onderzoek naar de motivatie en werktevredenheid van actuarieel geschoolden. In dit artikel worden de resultaten aan u

Nadere informatie

Rapport Mobiliteit in het voortgezet onderwijs Analyse van de instroom, uitstroom en interne mobiliteit in het voortgezet onderwijs

Rapport Mobiliteit in het voortgezet onderwijs Analyse van de instroom, uitstroom en interne mobiliteit in het voortgezet onderwijs Arbeidsmarkt & mobiliteit Rapport Mobiliteit in het voortgezet onderwijs Analyse van de instroom, uitstroom en interne mobiliteit in het voortgezet onderwijs Rapport Mobiliteit in het voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Vakantiewerkonderzoek 2014 FNV Jong

Vakantiewerkonderzoek 2014 FNV Jong Vakantiewerkonderzoek 2014 FNV Jong Leon Pouwels 11 juni 2014 Achtergrond Achtergrond 2 Achtergrond - onderzoeksopzet Doelstelling Steekproef Methode De doelstelling van dit onderzoek is het verkrijgen

Nadere informatie

KWARTAALMONITOR APRIL 2016. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

KWARTAALMONITOR APRIL 2016. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland KWARTAALMONITOR APRIL 2016 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 WAT TE DOEN MET ÉÉN MILJOEN 4 BEDRIJVEN SPELEN IN OP WET DBA 5 VEEL STARTENDE FREELANCERS OP LEEFTIJD 6

Nadere informatie

Wat draagt bij aan een gelukkig pensioen? Een vergelijking tussen Nederland, België, Denemarken en Zweden

Wat draagt bij aan een gelukkig pensioen? Een vergelijking tussen Nederland, België, Denemarken en Zweden Wat draagt bij aan een gelukkig pensioen? Een vergelijking tussen Nederland, België, Denemarken en Zweden Onderzoek van GfK november 2015 Inleiding Delta Lloyd is continu bezig het pensioenbewustzijn te

Nadere informatie

De Grote Uittocht Herzien. Een nieuwe verkenning van de arbeidsmarkt voor het openbaar bestuur

De Grote Uittocht Herzien. Een nieuwe verkenning van de arbeidsmarkt voor het openbaar bestuur De Grote Uittocht Herzien Een nieuwe verkenning van de arbeidsmarkt voor het openbaar bestuur Aanleidingen van deze update van De Grote Uittocht - een rapport van het ministerie van BZK en de sociale partners

Nadere informatie

diepgaande analyse en inzicht in besparingspotentieel

diepgaande analyse en inzicht in besparingspotentieel HR benchmark: diepgaande analyse en inzicht in besparingspotentieel KPMG ziet veel corporaties die gedwongen zijn, of anticiperen op schaarser wordende middelen en veranderende kerntaken. Aangezien de

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER VIERDE KWARTAAL 2014

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER VIERDE KWARTAAL 2014 INDICATOREN VOOR WERKGELEGENHEIDSREALISATIE EN -VERWACHTINGEN, 2009-2014 In januari 2014 vond de vierde meting plaats van de Arbeidsmarktmonitor Metalektro 2014. Metalektrobedrijven keken hierin onder

Nadere informatie

Beloningsbeleid directeur-bestuurder en raad van commissarissen Woningstichting Leusden

Beloningsbeleid directeur-bestuurder en raad van commissarissen Woningstichting Leusden Beloningsbeleid directeur-bestuurder en raad van commissarissen Woningstichting Leusden Het beloningsbeleid van de directeur-bestuurder en de raad van commissarissen van Woningstichting Leusden (WSL) staan

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten big data. Ook middenbedrijf ontdekt toegevoegde waarde big data

Onderzoeksresultaten big data. Ook middenbedrijf ontdekt toegevoegde waarde big data Onderzoeksresultaten big data Ook middenbedrijf ontdekt toegevoegde waarde big data Mei 2014 Inhoudsopgave Samenvatting 2 Onderzoeksresultaten 3 Contactpersonen 7 Onderzoeksresultaten big data 2 Samenvatting

Nadere informatie

Veranderende eisen van institutionele klanten. Institutioneel vermogensbeheer in 2020 11 december 2012

Veranderende eisen van institutionele klanten. Institutioneel vermogensbeheer in 2020 11 december 2012 Veranderende eisen van institutionele klanten Roel Menken Institutioneel vermogensbeheer in 2020 11 december 2012 2020 is geen science fiction 2020 is al over 7 jaar! Parallellen met de consumentengoederenmarkt

Nadere informatie

Wat zijn de drijfveren van de Nederlandse ondernemer? Een onderzoek naar de vooren nadelen van ondernemen

Wat zijn de drijfveren van de Nederlandse ondernemer? Een onderzoek naar de vooren nadelen van ondernemen Wat zijn de drijfveren van de Nederlandse ondernemer? Een onderzoek naar de vooren nadelen van ondernemen Onderzoek van GfK november 2015 Inleiding Het aantal ondernemers blijft groeien. In 2015 heeft

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 28 juni 2018 Voorbehouden bij de woningaankoop

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 28 juni 2018 Voorbehouden bij de woningaankoop > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directie Woningmarkt Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Wat doen ingenieurs en wat verdienen ze ermee?

Wat doen ingenieurs en wat verdienen ze ermee? 8 Wat doen ingenieurs en wat verdienen ze ermee? 80 8 Wat doen ingenieurs en wat verdienen ze ermee? Arnaud Dupuy en Philip Marey Na hun afstuderen kunnen ingenieurs in verschillende soorten functies aan

Nadere informatie

Monitor werkdruk in de kraamzorg 2018

Monitor werkdruk in de kraamzorg 2018 Monitor werkdruk in de kraamzorg 2018 Daniël de Rijke BSc In opdracht van de NBvK Juni 2018 Monitor werkdruk in de kraamzorg 2018 Daniël de Rijke/NBvK, juni 2018 Pagina!1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1

Nadere informatie

Utrecht, september 2010

Utrecht, september 2010 Corporatie Survey - 2010 - Utrecht, september 2010 Auteurs: dr. Mark Schweitzer drs. Victor Burger Agenda Achtergrond Resultaten 1 Beschrijving Corporatie Survey Periodiek doet Finance Ideas een kort onderzoek

Nadere informatie

Eigen risico dragen voor de WGA vaak financieel aantrekkelijk

Eigen risico dragen voor de WGA vaak financieel aantrekkelijk Binnenkort voert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een aantal veranderingen door in de wijze waarop de WGA wordt gefinancierd. Deze wijzigingen maken het voor zorginstellingen aantrekkelijker

Nadere informatie

Resultaten Conjunctuurenquete 1e helft 2014

Resultaten Conjunctuurenquete 1e helft 2014 Resultaten Conjunctuurenquete 1e helft 214 Willemstad, Maart 214 Inleiding In juni 214 zijn in het kader van de conjunctuurenquête (CE) de bedrijven benaderd met vragenlijsten op Curaçao. Doel van deze

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 32 847 Integrale visie op de Nr. 409 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Personeelsvoorziening van de toekomst

Personeelsvoorziening van de toekomst Personeelsvoorziening van de toekomst een transitienetwerk voor Noordoost-Brabant Food & Feed Noordoost-Brabant Wie doet over tien jaar het werk? Waar staat uw bedrijf over tien jaar? De crisis voorbij,

Nadere informatie

GEVOLGEN VERHUURDERSHEFFING investeringsmonitor corporaties 2013. Stec Groep B.V. 25 Februari 2013

GEVOLGEN VERHUURDERSHEFFING investeringsmonitor corporaties 2013. Stec Groep B.V. 25 Februari 2013 GEVOLGEN VERHUURDERSHEFFING investeringsmonitor corporaties 2013 Stec Groep B.V. 25 Februari 2013 INHOUDSOPGAVE INVESTERINGSMONITOR WONINGCORPORATIES 2013: VERHUURDERSHEFFING 1 3 Uitgaven verlagen 6 Inkomsten

Nadere informatie

Ontwikkelingen in het personeelsbestand van hogescholen

Ontwikkelingen in het personeelsbestand van hogescholen HBO-Personeel 2017 Ontwikkelingen in het personeelsbestand van hogescholen In 2017 hadden de 37 hogescholen 1 in Nederland samen 48.128 medewerkers in dienst. Uitgedrukt in voltijds werkenden bedr oeg

Nadere informatie

Woningstichting de Veste Reglement van de remuneratiecommissie

Woningstichting de Veste Reglement van de remuneratiecommissie Woningstichting de Veste Reglement van de remuneratiecommissie Goedgekeurd door de Raad van Commissarissen op 24 september 2015 Datum inwerkingtreding: 24 september 2015 Inhoudsopgave Inleiding Art. 1

Nadere informatie

Resultaten conjunctuurenquête 1 e halfjaar 2015

Resultaten conjunctuurenquête 1 e halfjaar 2015 Resultaten conjunctuurenquête 1 e halfjaar 2015 Inleiding Chris M. Jager In mei en juni 2015 zijn in het kader van de conjunctuurenquête (CE) een groot aantal bedrijven benaderd met vragenlijsten. Doel

Nadere informatie

Managementsamenvatting Onderzoek Code Goed Bestuur. Monitoringscommissie Code Goed Bestuur, VO-raad. 21 januari 2011

Managementsamenvatting Onderzoek Code Goed Bestuur. Monitoringscommissie Code Goed Bestuur, VO-raad. 21 januari 2011 Managementsamenvatting Onderzoek Code Goed Bestuur Monitoringscommissie Code Goed Bestuur, VO-raad. 21 januari 2011 Twee jaar na invoering van de Code Goed Onderwijsbestuur heeft een grote meerderheid

Nadere informatie

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2011 / 4

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2011 / 4 ECONOMISCHE MONITOR EDE 20 / 4 De Economische Monitor geeft een beeld van de economie van de gemeente Ede in de afgelopen periode van 2008 tot 20. De Economische Monitor is verdeeld in twee delen: Het

Nadere informatie

A.J.E. de Veer, R. Verkaik & A.L. Francke. Stagiairs soms slecht voorbereid op praktijk. Zorgverleners over de aansluiting

A.J.E. de Veer, R. Verkaik & A.L. Francke. Stagiairs soms slecht voorbereid op praktijk. Zorgverleners over de aansluiting Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (A.J.E. de Veer, R. Verkaik & A.L. Francke. Stagiairs soms slecht voorbereid op praktijk. Zorgverleners over de aansluiting

Nadere informatie

Inhoud. Over deze publicatie Doorstroom van vrouwen gaat niet vanzelf

Inhoud. Over deze publicatie Doorstroom van vrouwen gaat niet vanzelf Inhoud 3 4 8 12 16 20 Over deze publicatie Doorstroom van vrouwen gaat niet vanzelf Slecht zicht op de feiten De arbeidsparticipatie van vrouwen is de laatste tien jaar fors toegenomen. Grote kans dat

Nadere informatie

Beloningsbeleid directeur-bestuurder en raad van toezicht Woningstichting Leusden

Beloningsbeleid directeur-bestuurder en raad van toezicht Woningstichting Leusden Beloningsbeleid directeur-bestuurder en raad van toezicht Woningstichting Leusden Het beloningsbeleid van de directeur-bestuurder en de raad van toezicht (rvt) van Woningstichting Leusden (WSL) staan vastgelegd

Nadere informatie

kpmg ESG compliance Masterclass voor professionals in de pensioensector kpmg.nl Eversheds-Sutherland.com/ESAdvisoryNL

kpmg ESG compliance Masterclass voor professionals in de pensioensector kpmg.nl Eversheds-Sutherland.com/ESAdvisoryNL kpmg ESG compliance Masterclass voor professionals in de pensioensector kpmg.nl Eversheds-Sutherland.com/ESAdvisoryNL Deze Masterclass is de training bij uitstek voor pensioen professionals die zich willen

Nadere informatie

ESG compliance. Masterclass. Voor professionals in de pensioensector. kpmg.nl Eversheds-Sutherland.com/ESAdvisoryNL

ESG compliance. Masterclass. Voor professionals in de pensioensector. kpmg.nl Eversheds-Sutherland.com/ESAdvisoryNL ESG compliance Masterclass Voor professionals in de pensioensector kpmg.nl Eversheds-Sutherland.com/ESAdvisoryNL Deze Masterclass is de training bij uitstek voor pensioen professionals die zich willen

Nadere informatie

Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers

Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers nderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Goirle DIMENSUS beleidsonderzoek April 2012 Projectnummer 488 Het onderzoek De gemeente Goirle is eind april 2010

Nadere informatie

VRAGENLIJST URKER MKB FAMILIEBEDRIJF

VRAGENLIJST URKER MKB FAMILIEBEDRIJF VRAGENLIJST URKER MKB FAMILIEBEDRIJF Naam organisatie: Naam DGA: Generatie: Hoeveel jaar betrokken: Branche: Omzet 2013: Personeelsleden: Familiair personeel - Ontstaan Historie - Opbouw - Doelstellingen

Nadere informatie

In samenwerking met. White paper. grafieken. interim index 9. samen voor ons eigen. Your business technologists. Powering progress

In samenwerking met. White paper. grafieken. interim index 9. samen voor ons eigen. Your business technologists. Powering progress In samenwerking met White paper I grafieken interim index 9 samen voor ons eigen Your business technologists. Powering progress Contents Voorwoord 3 Onderzoeksresultaten 4 Op basis van leeftijd 4 Op basis

Nadere informatie

Integriteitcultuur binnen Nederlandse gemeenten. Uitkomsten onderzoek

Integriteitcultuur binnen Nederlandse gemeenten. Uitkomsten onderzoek Integriteitcultuur binnen Nederlandse gemeenten Uitkomsten onderzoek KPMG Integrity 26 april 2013 Inleiding Integriteit binnen gemeenten: een actueel thema KPMG Integrity KPMG Integrity is al ruim 10 jaar

Nadere informatie

Big Data voor SEIN Samen de sleutel

Big Data voor SEIN Samen de sleutel Big Data voor SEIN Samen de sleutel ECP Jaarcongres 20 november 2014 Egge van der Poel ook namens Roland Thijs en Merel Wassenaar van SEIN Wie ben ik? Technische Natuurkunde Delft: 50/jaar * 80 jaar =

Nadere informatie

Motie Wet Normering bezoldiging Topfunctionarissen Inzake Inhuur

Motie Wet Normering bezoldiging Topfunctionarissen Inzake Inhuur cl RM014-0093 Motie Wet Normering bezoldiging Topfunctionarissen Inzake Inhuur De Gemeenteraad van Bergen op Zoom in vergadering bijeen op donderdag 19 juni 2014 in beraadslaging over "Jaarstukken 2013"

Nadere informatie

Wie is de Nederlandse huisarts?

Wie is de Nederlandse huisarts? 8 LHV jubileumboek onderhuids onderzoek 9 Wie is de Nederlandse huisarts? Eerst het goede nieuws: 4 van de 5 huisartsen hebben geen enkele spijt van hun beroepskeuze. Sterker nog: als ze opnieuw zouden

Nadere informatie

Instroom 1. Inclusie. Uitstroom. Doorstroom. Universiteit Utrecht 1

Instroom 1. Inclusie. Uitstroom. Doorstroom. Universiteit Utrecht 1 Instroom 1 4 Uitstroom 3 Inclusie 2 Doorstroom Universiteit Utrecht 1 Rapportage 2018 Prof. Dr. Naomi Ellemers Prof. Dr. Jojanneke van der Toorn Dr. Wiebren Jansen Inhoud Voorwoord 4 Algemeen 6 Hoe is

Nadere informatie

Mobiliteit van leraren tussen onderwijssectoren

Mobiliteit van leraren tussen onderwijssectoren Mobiliteit van leraren tussen onderwijssectoren Versie 2 Datum 15 oktober 2018 Status Definitief Onze referentie 1427719 Colofon Directie Projectnaam Contactpersoon Kennis/DUO Mobiliteit leraren Ministerie

Nadere informatie

Amsterdam-Noord en de recessie

Amsterdam-Noord en de recessie Amsterdam-Noord en de recessie Sinds november 2009 kunnen bewoners van Amsterdam-Noord lid worden van het digitale bewonerspanel. In deze rapportage worden de resultaten van de eerste meting gepresenteerd.

Nadere informatie

Quick scan re-integratiebeleid. Een oriënterend onderzoek door de rekenkamercommissie

Quick scan re-integratiebeleid. Een oriënterend onderzoek door de rekenkamercommissie Quick scan re-integratiebeleid Een oriënterend onderzoek door de rekenkamercommissie Doetinchem, 16 december 2011 1 1. Inleiding De gemeenteraad van Doetinchem heeft op 18 december 2008 het beleidsplan

Nadere informatie

Woningcorporaties en de WNT in 2017

Woningcorporaties en de WNT in 2017 Woningcorporaties en de WNT in 2017 Woningcorporaties en de WNT in 2017 Datum Januari 2019 Colofon Uitgegeven door Inspectie Leefomgeving en Transport ILT/Autoriteit woningcorporaties Graadt van Roggenweg

Nadere informatie

Gezondheidszorg 2025, Who needs a doctor?

Gezondheidszorg 2025, Who needs a doctor? Gezondheidszorg 2025, Who needs a doctor? Anna van Poucke Voorzitter KPMG gezondheidszorg Nederland Er vindt een aantal fundamentele ontwikkelingen plaats binnen de gezondheidszorg De veranderende samenstelling

Nadere informatie

Salarissen en competenties van MBO-BOL gediplomeerden: Feiten en cijfers

Salarissen en competenties van MBO-BOL gediplomeerden: Feiten en cijfers Research Centre for Education and the Labour Market ROA Salarissen en competenties van MBO-BOL gediplomeerden: Feiten en cijfers ROA Fact Sheet ROA-F-2014/1 Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt

Nadere informatie

Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact

Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact Sales als basis voor klantcontact stimuleert klanttevredenheid Meer dan 900 medewerkers van Transcom Nederland verzorgen dagelijks facilitaire

Nadere informatie

Stoppen als huisarts: trends in aantallen en percentages

Stoppen als huisarts: trends in aantallen en percentages Dit rapport is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen worden gebruikt met bronvermelding. Stoppen als huisarts: trends in aantallen en percentages Een analyse van de huisartsenregistratie over de

Nadere informatie

FORMELE GESPREKKEN, REGELDRUK EN REGELRUIMTE. Analyse op basis van het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek mei 2016

FORMELE GESPREKKEN, REGELDRUK EN REGELRUIMTE. Analyse op basis van het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek mei 2016 ARBEIDSMARKTPLATFORM PO. Van en voor werkgevers en werknemers FORMELE GESPREKKEN, REGELDRUK EN REGELRUIMTE Analyse op basis van het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek 2014 mei 2016 1 Arbeidsmarktplatform

Nadere informatie

RESULTATEN CONJUNCTUURENQUETE 1STE HELFT 2018

RESULTATEN CONJUNCTUURENQUETE 1STE HELFT 2018 RESULTATEN CONJUNCTUURENQUETE 1STE HELFT 2018 Willemstad, september 2018 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Investeringsbelemmeringen Vertrouwen in de economie... 4 Vertrouwen in de toekomst... 5 Perceptie investeringsklimaat...

Nadere informatie

DE NIEUWE COMMISSARIS

DE NIEUWE COMMISSARIS DOSSIER TOEZICHT ONDER ZOEK Tekst Peter Rikhof Illustratie Yvonne Kroese DE NIEUWE COMMISSARIS Meer diversiteit, permanente opleiding en jaarlijkse evaluatie van het team en de individuele commissarissen.

Nadere informatie

Corporatie Survey Editie IV

Corporatie Survey Editie IV Corporatie Survey Editie IV - 2010 - Utrecht, oktober 2010 Auteurs: dr. Mark Schweitzer drs. Victor Burger Agenda Achtergrond Resultaten 1 Beschrijving Corporatie Survey Periodiek doet Finance Ideas een

Nadere informatie

GEWOPT EN GEWOGEN. Evaluatie van de Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens (Wopt) Samenvatting.

GEWOPT EN GEWOGEN. Evaluatie van de Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens (Wopt) Samenvatting. GEWOPT EN GEWOGEN Evaluatie van de Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens (Wopt) 1 Samenvatting Inleiding Dit advies komt uit op een moment dat de omvang van de economische

Nadere informatie

Resultaten Onderzoek September 2014

Resultaten Onderzoek September 2014 Resultaten Onderzoek Initiatiefnemer: Kennispartners: September 2014 Resultaten van onderzoek naar veranderkunde in de logistiek Samenvatting Logistiek.nl heeft samen met BLMC en VAViA onderzoek gedaan

Nadere informatie

Pilot Brandveilig Leven in Meerzicht

Pilot Brandveilig Leven in Meerzicht Pilot Brandveilig Leven in rzicht Evaluatie huisbezoeken VERSIEBEHEER Versie Datum Auteur 1. juni 212 RP 1.1 2 juni 212 RP 1 Samenvatting Dit is de evaluatie van de pilot Brandveilig leven in rzicht, die

Nadere informatie

Onderzoek Alumni Bètatechniek

Onderzoek Alumni Bètatechniek Onderzoek Alumni Bètatechniek 0 meting - Achtergrond Eén van de knelpunten op de Nederlandse arbeidsmarkt is een tekort aan technisch geschoolden. De Twentse situatie is hierin niet afwijkend. In de analyse

Nadere informatie

TilburgInstituteforInterdisciplinary StudiesofCivilLaw andconflict ResolutionSystems

TilburgInstituteforInterdisciplinary StudiesofCivilLaw andconflict ResolutionSystems TilburgInstituteforInterdisciplinary StudiesofCivilLaw andconflict ResolutionSystems RapportEvaluatie Online Mediation in Echtscheidingszaken Aanleidingvoorhetonderzoek In 2008 heeft Juripax in opdracht

Nadere informatie

Resultaten Conjuntuurenquête jaar 2015

Resultaten Conjuntuurenquête jaar 2015 Resultaten Conjuntuurenquête jaar 2015 Willemstad, Mei 2016 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Methodologie... 3 Resultaten conjunctuurenquête... 3 Concluderende opmerkingen... 17 1 CBS Curaçao mei 2016 Inleiding

Nadere informatie

Samenvatting onderzoek Medewerkers in het MBO

Samenvatting onderzoek Medewerkers in het MBO Samenvatting onderzoek Medewerkers in het MBO Uitgevoerd door ABF Research in opdracht van SOM Aanleiding De arbeidsmarkt voor mbo-personeel is dynamisch. Nieuw personeel stroomt in en ander personeel

Nadere informatie

Factsheet bij persbericht. Topprioriteit HR-professional van werving naar behoud

Factsheet bij persbericht. Topprioriteit HR-professional van werving naar behoud Factsheet bij persbericht Topprioriteit HR-professional van werving naar behoud Inhoud Bronvermelding en verantwoording 3 HR als speler op de arbeidsmarkt 5 Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt 5 Werving

Nadere informatie

Resultaat tevredenheidsonderzoek externe relaties Odion

Resultaat tevredenheidsonderzoek externe relaties Odion Resultaat tevredenheidsonderzoek externe relaties Odion Resultaat externe tevredenheidsmeting Pagina 1 Rinske Rill en Dea Bobeldijk. 21 mei 1 Inhoud Samenvatting... 1. Inleiding... 4 2. Aantallen respondenten...

Nadere informatie

Huiswerk, het huis uit!

Huiswerk, het huis uit! Huiswerk, het huis uit! Een explorerend onderzoek naar de effecten van studiebegeleiding op attitudes en gedragsdeterminanten en de bijdrage van de sociale- en leeromgeving aan deze effecten Samenvatting

Nadere informatie

Wajongers aan het werk met loondispensatie

Wajongers aan het werk met loondispensatie Wajongers aan het werk met loondispensatie UWV, Directie Strategie, Beleid en Kenniscentrum Dit memo gaat in op de inzet van loondispensatie bij Wajongers en op werkbehoud en loonontwikkeling. De belangrijkste

Nadere informatie

De impact van legalisering van online. kansspelen op klassieke loterijen. April 2011. In opdracht van Goede Doelen Loterijen NV

De impact van legalisering van online. kansspelen op klassieke loterijen. April 2011. In opdracht van Goede Doelen Loterijen NV De impact van legalisering van online kansspelen op klassieke loterijen April 2011 In opdracht van Goede Doelen Loterijen NV Uitgevoerd door: MWM2 Bureau voor Online Onderzoek Auteurs Matthijs Wolters

Nadere informatie

Management summary - Flitspeiling: Week van passend onderwijs

Management summary - Flitspeiling: Week van passend onderwijs Management summary - Flitspeiling: Week van passend onderwijs Van 24 t/m 28 maart vond de Week van Passend Onderwijs plaats. De Week is een initiatief van het ministerie van OCW en 22 onderwijsorganisaties,

Nadere informatie

Managers zijn de meest tevreden werknemers

Managers zijn de meest tevreden werknemers Sociaaleconomische trends 2014 Managers zijn de meest tevreden werknemers Linda Moonen februari 2014, 02 CBS Sociaaleconomische trends, februari 2014, 02 1 Werknemers zijn over het algemeen tevreden met

Nadere informatie

Samenvatting onderzoek Regeldruk van leraren in het basisonderwijs: Aspecten, Oorzaken en Oplossingen

Samenvatting onderzoek Regeldruk van leraren in het basisonderwijs: Aspecten, Oorzaken en Oplossingen Samenvatting onderzoek Regeldruk van leraren in het basisonderwijs: Aspecten, Oorzaken en Oplossingen In opdracht van CNV Onderwijs verrichtte Ilona Klerks in het kader van haar studie bestuurs- en organisatiewetenschap

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden

Crisismonitor Drechtsteden Crisismonitor juni 211 (cijfers t/m maart 211) Inhoud: 1. Werkloosheid 2. Werkloosheid naar leeftijd 3. Vacatures, bedrijven, leegstand 4. Woningmarkt Hoe staan de er voor op de arbeidsmarkt en de woningmarkt?

Nadere informatie

Samenvatting. BS Het Veenpluis/ Zevenhuizen. Resultaten Oudertevredenheidspeiling (OTP) BS Het Veenpluis

Samenvatting. BS Het Veenpluis/ Zevenhuizen. Resultaten Oudertevredenheidspeiling (OTP) BS Het Veenpluis Resultaten Oudertevredenheidspeiling (OTP) BS Het Veenpluis Enige tijd geleden heeft onze school BS Het Veenpluis deelgenomen aan de oudertevredenheidspeiling. In heel Nederland hebben in totaal 225988

Nadere informatie