Newsletter. Het einde van de periode betekent niet het einde van de activiteiten. No. 6 april 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Newsletter. Het einde van de periode betekent niet het einde van de activiteiten. No. 6 april 2013"

Transcriptie

1 Newsletter No. 6 april 2013 Het einde van de periode betekent niet het einde van de activiteiten Het laatste jaar van het project Netzwerk Toekomst is aangebroken; de laatste loodjes zogezegd. Er is al veel gerealiseerd de afgelopen drie jaar, maar dit jaar voeren we ook nog een aantal activiteiten uit. Zo zijn er de laatste twee jaar opgravingen gedaan in Leerort en bij de Dieler Schanz. Dit jaar wil men met de marketingactiviteiten voor deze opgravingen aan de slag. Werelderfgoed-status Ook willen we dit jaar de verjaardag van de Waddenwerelderfgoed-status vieren, met een wadwandeling op zowel het Duitse als het Nederlandse wad. Deze status kan voor toeristische ondernemers ook interessant zijn bij hun marketingactiviteiten. Via workshops, die we dit jaar organiseren, willen we ondernemers vanuit ons project hierin faciliteren. Dit zijn maar een paar voorbeelden van zaken die nog op de rol staan voor Afscheid Op het personele vlak hebben we eind vorig jaar afscheid genomen van Marc Klinke van die Nordsee GmbH. Wij wensen Marc veel succes in zijn nieuwe baan. Marc is opgevolgd door Pia Oltmanns, die zich verderop in de nieuwsbrief voorstelt. Ik ben er zeker van dat we dit laatste projectjaar nog veel kunnen doen voor het toerisme in de EDR-regio en wens u veel leesplezier met deze eerste Netzwerk Toekomst nieuwsbrief van Gerda Baarsma, Projectleider Netzwerk Toekomst Verder is het erg belangrijk dat we dit jaar concrete voorstellen ontwikkelen om verschillende projectactiviteiten ook vanaf 2014 door te laten lopen. Het einde van de periode hoeft niet het einde van de activiteiten te betekenen. Hierbij vinden we de ideeën van toeristische brancheorganisaties en de betrokkenheid van toeristische ondernemers erg belangrijk.

2 2 De gedeelde geschiedenis: Grensland vestingland Sinds april 2010 loopt het succesvolle archeologische deelproject Grensland vestingland. Dit project is onderdeel van INTERREG IVA Netzwerk TOEKOMST. Dankzij omvangrijk onderzoek van de Dieler schansen en de vesting Leerort zijn al veel vragen over deze historische verdedigingswerken beantwoord. Op basis daarvan kan het gat in onze kennis over de vergelijking van schansen worden gedicht. In Nederland ging men zelfs nog Het gat in onze kennis over schansen kan nu worden gedicht een stuk verder en werden schansen en vestingen, bijvoorbeeld de vestingen Bourtange en Oudeschans, gereconstrueerd. Exposities en samenwerken Voor het verdere verloop van het project is nu het belangrijkste doel om de talrijke onderzoeksresultaten en spannende vondsten tentoon te stellen in diverse exposities. Zoals In de plaatselijke musea van Leer en Weener. De verantwoordelijke archeoloog, Dr. Andreas Hüser, kijkt daarbij graag over de grens. Hij vroeg samen met de projectmanager van het deelproject, Insa Wutschke, bij het vestingmuseum Oudeschans informatie op over de tentoonstelling aldaar. Ko Lenting (archeoloog van Oudeschans) was geïnteresseerd in de geschiedenis van het grensgebied en de vondsten uit Diele en Leerort. Mortierbom als bijzondere vondst Een deel van de vondsten die werden gedaan bij de Dieler schansen zijn al in een grote tentoonstelling te zien. Zoals in het Landesmuseum van Emden. Hier is op dit moment de tentoonstelling Land der Entdeckungen, die Archäologie des friesischen Küstenraums te zien. Dr. Rolf Bärenfänger, directeur van Die Ostfriesischen Landschaft, benadrukte tijdens de rondleiding dat de mortierbom uit Diele, die geborgen werd in 2010, de meest opmerkelijke vondst van de tentoonstelling is. Deze vondst is kenmerkend voor de vroegere Duits-Nederlandse verhoudingen. In 1672 viel de Munsterse prins-bisschop Christoph Bernhard von Galen de stad Groningen aan en beschoot deze met dit soort bommen. Ook de Dieler schansen werden tijdelijk door zijn troepen bezet. Uitwisselen De schansen aan de Nederlandse en Oost- Friese kant van de grens zijn belangrijke getuigenissen van de vroegmoderne grensontwikkelingen. In onze tijd, met staten die vreedzaam naast elkaar leven, hebben deze grenzen grotendeels hun scheidende functie verloren. Bij het evalueren van de vondsten uit Diele en Leer is het uitwisselen van gegevens met collega s van over de grens, en het gebruik van Nederlandse vakliteratuur, niet meer weg te denken. Gedeelde geschiedenis Met het project Grensland vestingland worden scheidende en verbindende elementen in het Eems-Dollart-gebied onderzocht en met vondsten historisch onderbouwd. Want ondanks de grenzen is hier sprake van een gedeelde geschiedenis.

3 3 WaddenWiki: passie voor het Wad Als twee razende reporters trokken twee studenten deze zomer van 22 tot en met 26 augustus met een flitsende camper door het Groningse Waddengebied. Ze interviewden en filmden interessante gesprekspartners uit de regio en experts op het gebied van de Wadden. De verhalen en filmpjes zijn online vastgelegd en te vinden op Ook via Facebook, Twitter en Youtube waren de belevenissen van de reporters te volgen. Waddenreporter Annika blikt terug op een bijzondere week. Het doel van het WaddenWiki project was om zoveel mogelijk mooie verhalen uit het Waddengebied Bijzonder dat mensen een gebied zó in hun hart kunnen sluiten boven tafel te krijgen. Dit gebeurde vanuit verschillende disciplines en oogpunten. Zo gingen we met twee jonge garnalenvissers mee op hun viskotter. Zij vertelden over het ambacht van de garnalenvisser en hoe je op duurzame wijze vist. Wadloopgids Staats Mooibroek nam ons mee op een wadlooptocht vanuit Noordpolderzijl, dat was echt heel indrukwekkend. Lopend op het Wad ruik, voel, proef en ervaar je dit gebied op z n best. Het werd niet voor niets in 2009 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed-gebied. Verassende culinaire hoogstandjes Een boswandeling door het Lauwersmeergebied pakte onverwacht spectaculair uit toen er net een zeearend voorbijkwam. Dit gebeurde terwijl de Waddenreporters op het uitkijkplatform stonden. De twee boswachters werden ineens heel zenuwachtig! De laatste dag van het project werd er gekookt met Waddenproducten door tv-kok Alain Calon aan de Waddendijk. Hij leerde ons de smakelijke kneepjes van het Wad. We hebben verse mosselen, garnalen, kokkels, schol, zeekraal en lamsoor bereid tot vier heerlijke gerechten. Het Wad biedt verrassende culinaire hoogstandjes. Ik was erg onder de indruk van al die mensen die vanuit heel veel verschillende disciplines met zo veel passie over het We wilden veel mooie verhalen boven tafel krijgen Wad vertelden. Het is echt heel bijzonder om te zien hoe mensen een gebied zó enorm in hun hart kunnen sluiten. Meer informatie Het project krijgt in 2013 een vervolg. De verhalen en filmpjes zijn te lezen en bekijken op Marketing Groningen zette afgelopen jaar, samen met Die Nordsee GmbH een bijzonder ooggetuigenproject op: Het WaddenWiki. Doel van het project is om het belang van het circa m² grote UNESCO Werelderfgoed-gebied aan te tonen. Het gebied werd beschreven en vastgelegd voor volgende generaties.

4 4 Meerwaarde van De Skipper voor ondernemers Ook het project De Skipper is in zijn laatste projectjaar beland. Gelukkig niet zijn laatste levensjaar, zoals het nu lijkt. Dat zou ook heel jammer zijn, want het aantal functionaliteiten groeit. Ook zijn er steeds meer Points of Interest ingevoerd. Zo wordt er nu gewerkt aan het invoeren van o.a. trailerhellingen, vuilwaterinnamepunten en oplaadpunten voor elektrische boten. Als belangrijke toevoeging krijgen fiets- en wandelroutes een koppeling met de kaart van De Skipper. Interesse voor de digitale vindbaarheid Het aantal gegevens van toeristische ondernemingen kan nog wel een extra stimulans gebruiken. Om deze ondernemingen te prikkelen zijn op watersportbeurs Boot Holland workshops gehouden over de mogelijkheden van De Skipper. Vooral de uitleg over wat De Skipper kan betekenen voor hun digitale vindbaarheid wekte interesse. Een extra tool hiervoor is de widget die speciaal voor ondernemers gebouwd is. Zij kunnen deze downloaden van de site en op hun eigen site plaatsen. Dit vergroot de informatiewaarde van de eigen website en zorgt bovendien voor meer verkeer en dus een betere vindbaarheid door de zoekmachines. Als de onderneming eenmaal wordt gevonden, is het prettig dat er veel informatie met mooie foto s op De Skipper staat. Hier wordt hard aan gewerkt. De toerist moet immers wel verleid worden om een bezoek te brengen! Mooiste havens en routes in nieuwe brochure Schippers kunnen vanaf nu alle informatie over varen in de Eems-Dollard-Regio in de nieuwe Watersportbrochure Grenzeloos Varen vinden. Op 30 januari werd de nieuwe brochure gelanceerd. Hierin staat informatie over uitjes, wandelingen, sluizen, getijden en waterdieptes in het ge- bied. De brochure is gratis bij de toeristische organisaties in de regio verkrijgbaar. Downloaden kan via De brochure is de moeite waard omdat alle aantrekkelijke waterwegen met de culturele bezienswaardigheden in de Eems-Dollart- Regio in kaart zijn gebracht. Niet alleen de brochure brengt Duitsland en Nederland bij elkaar, ook de kanaalverbinding Erica- Ter Apel zorgt voor verbinding. Deze wordt in juli van dit jaar geopend. Watersportfans kunnen dan van Haren tot de Ems varen over het Haren-Rütenbrockkanaal rechtstreeks naar het IJsselmeer of visa versa. De waterwegen in Niedersaksen zijn met een totale lengte van km langer dan de waterwegen in heel Duitsland. Door het nieuwe kanaal wordt het Eems-Dollartgebied sterk opgewaardeerd, zegt Benno Wiemeyer. De voorzitter van de landelijke De Eems-Dollard-Regio wordt sterk opgewaardeerd vereniging motortsport Niedersaksen gaf de aanzet tot een nieuwe uitgave van de waterbrochure. Dit kanaal verbindt niet alleen twee landen, maar realiseert ook een van de grootste en mooiste watersportgebieden van Europa.

5 5 Waterwegen met veel bezienswaardigheden Bezienswaardigheden langs de waterwegen getuigen van de culturele betrokkenheid in de Eems-Dollard-Regio. In het bezoekerscentrum de Meyer Werft in Papenburg kunnen bezoekers bijvoorbeeld de bouw van motorkruisers bekijken. Zo heeft de kunsthal in Emden zijn eigen aanlegsteiger. En het museum Aquarion in Delfzijl geeft de maritieme geschiedenis van de havenstad weer. Ook de passantenhaven in Leer met de historische binnenstad en de Blauwe stad bij Winschoten zijn een reis waard. De waterbrochure kwam tot stand onder leiding van Rainer Gerdes, directeur van Emden Marketing- und Tourismus GmbH. Ook de toerismeorganisaties in Ostfriesland, Emsland en de aangrenzende gebieden in Nederland werkten mee. Dit kanaal realiseert het mooiste watersportgebied van Europa Stimulering van watersporttoerisme op Boot Holland Van 8 t/m 13 februari 2013 bezochten zo n mensen de beurs Boot Holland. Deze beurs vindt ieder jaar plaats in Leeuwarden en wordt als start gezien voor het nieuwe watersportseizoen. De provincie Fryslân kon met haar project Netzwerk Toekomst in een prachtige entourage vertellen over de stimulering van (watersport-)toerisme in Fryslân. Naast grote, soms digitale, informatiepanelen sierde het Statenjacht Friso van de provincie de stand. Nieuw wandelnetwerk en Streekpad rond werelderfgoed Waddenzee In opdracht van Waddenwandelen ontwikkelde Wandelnet het Streekpad Wadden- Wandelen. Dit maakt integraal deel uit van het knooppuntennetwerk en bestaat uit zes wandellussen op de eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en het Duitse eiland Borkum. Op de Fiets en Wandelbeurs in de RAI Amsterdam (9/10 februari) werd het nieuwe netwerk en de eerste gezamenlijke wandelgids gepresenteerd. Met ruim 1200 km aan wandelmogelijkheden is Waddenwandelen meteen het grootste wandelnetwerk van Noord-Nederland. Wandelaars kunnen hun hart ophalen met de nieuwe routes rond werelderfgoed Waddenzee. Nieuw wandelnetwerk Waddenwandelen is een nieuw wandel-

6 6 netwerk langs de Waddenkust van Groningen, Fryslân, de Kop van Noord- Holland en op de Waddeneilanden. Met het bekende knooppuntensysteem worden de prachtige cultuurlandschappen langs de randen van werelderfgoed Waddenzee ontsloten. Wandel door het terpen- en wierdegebied over historische voetpaden, boerenlandpaden en oude binnendijken. Het netwerk Wadden-wandelen is tevens gekoppeld aan het Kustpad deel 3; Fryslân-Groningen (LAW 5-III) en het Kustpad deel 2; Holland (LAW 5-II). Hiervan verschijnen deze zomer en in het najaar gezamenlijke wandelgidsen. te pakken. Zo krijgt het begrip waddenhoppen een nieuwe betekenis: hop van eiland naar vaste wal of omgekeerd. Waar verkrijgbaar? De wandelgids Streekpad WaddenWandelen is te bestellen via en Ook is de gids verkrijgbaar bij de (gespecialiseerde) boekhandels en VVV-kantoren. Van het netwerk Waddenwandelen zijn ook vijf routekaarten verschenen (Falkplan). De route en gids zijn financieel mogelijk gemaakt door het Waddenfonds. Waddenhoppen Strand en duinen, bos en kwelder, weides en dorpjes; Streekpad WaddenWandelen laat de eilanden in ruim 300 kilometer aan routes in al hun variatie zien. De wandellussen beginnen en eindigen bij de veerboot. Niets staat de wandelaar in de weg om op Texel de oversteek te maken naar Vlieland. Of om vanaf Ameland terug te keren naar Holwerd om vervolgens in Lauwersoog de boot naar Schiermonnikoog Wisseling van de wacht bij Nordsee GmbH Sinds 1 januari van dit jaar is Pia Oltmans de nieuwe projectleider bij Nordsee GmbH voor Waddenwereld Erfgoed in Niedersachsen. Zij neemt het stokje over van Marc Klinke die nu plaatsvervangend bedrijfsleider bij dezelfde organisatie is geworden. In totaal woon ik nu al 15 jaar aan de Jadebusen in Wilhelmshaven. Alhoewel ik in Keulen geboren ben, ligt mijn hart bij de Noordzeekust. Na mijn opleiding in een vijfsterrenhotel in mijn geboorteplaats, bleef deze streek toch trekken. Helpen bij (her)lanceren van websites De afgelopen drie jaar heb ik bij een online marketingorganisatie voor toerisme gewerkt. Daar heb ik klanten vanuit heel Duitsland geholpen bij het (her)lanceren van hun websites. Bij de diverse workshops en trainingen heb ik veel bestemmingen leren kennen, o.a. ook de Waddeneilanden en kustplaatsen. Ik verheug me er op om mensen te enthousiasmeren voor dit gebied Het Waddenzee-project biedt mij weer een totaal nieuwe uitdaging.de internationale samenwerking op meerdere vlakken vind ik bijzonder interessant. Ik verheug me erop om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het Waddenwerelderfgoed als woon- en vakantieregio behouden blijft. Uiteraard in nauwe samenwerking met de natuurbeschermingsorganisaties. Tegelijkertijd wil ik ook graag de inwoners en toeristen informeren en enthousiasmeren voor dit mooie gebied.

7 7 Trendbeurs Toerisme 2013 in zicht Op donderdag 30 mei vindt de Trendbeurs Toerisme 2013 plaats in het Groningse Zuidbroek. Tijdens deze beurs kunt u interessante lezingen bijwonen over onderwerpen die aan beide kanten van de Nederlands- Duitse grens actueel zijn. Welke overeenkomsten en verschillen tussen beide landen moeten we in acht nemen bij het benaderen van toeristen? Welke duurzame concepten kunnen we, met het oog op demografische- en klimaatveranderingen, voor de toekomst bedenken? Kortom, allemaal vragen die de organisatie samen met u hoopt te beantwoorden tijdens deze beurs. De 12e Trendbeurs Toerisme is hiervan een goed voorbeeld. Door de samenwerking met het Project Netzwerk Toekomst en het ETFI (European Tourism Futures Institute) groeide de Trendbeurs uit tot een belangrijk platform om van gedachten te wisselen. Prijs Tijdens dit congres wordt ook de eerste VR-Toerismeprijs Weser-Ems uitgereikt. De Volksbanken en Raiffeisenbanken uit de Duitse regio Weser-Ems riepen deze prijs in het leven. Met als doel om een project op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking te stimuleren. De prijs gaat naar het project dat grensoverschrijdend samenwerken het hoogst in het vaandel heeft staan. Aan de VR-Toerismeprijs is een bedrag van 2.500,- verbonden. Hiermee kan het project worden doorontwikkeld. Innovatieve ideeën Door de toenemende concurrentie zijn innovatieve ideeën bij de regionale promotie steeds belangrijker om de aandacht van de toerist te trekken. Samenwerken met de buren geeft hierbij een grote voorsprong. Ook de toeristische beleidsmakers in Nederland en Duitsland zijn zich hiervan bewust en werken steeds meer samen. Slotbijeenkomst Netzwerk Toekomst Op donderdag 21 november 2013 vindt de slotbijeenkomst van Netzwerk Toekomst plaats in Leeuwarden. Tijdens deze bijeenkomst worden alle projecten geëvalueerd en spreekt men over de toekomst. Op een demovloer kunnen bezoekers langs alle projecten lopen. Houd uw postvak na de zomervakantie in de gaten voor het definitieve programma en een officiële uitnodiging!

8 Projectpartners Nederland Provincie Fryslân Maarten van den Akker Projectcontroller Netzwerk Toekomst +31 (0) Gerda Baarsma Projectleider Netzwerk Toekomst +31 (0) Margreet van den Berg +31 (0) Niels Bons Projectleider Netzwerk Toekomst +31 (0) Monique Pruyt +31 (0) Gemeente Leeuwarden Jacob Jonker +31 (0) Gemeente Súdwestfryslân Margriet Fokkema +31 (0) gemeentesudwestfryslan.nl Gemeente Oldambt Hans de Wolf +31 (0) Internetacademie Noordelijke Hogeschool Leeuwarden Siger Bos +31 (0) Marketing Groningen Hans Poll +31 (0) Recreatieschap Drenthe Hans Hartog +31 (0) Technische Universiteit Delft Han Brezet +31 (0) Provincie Groningen Arjan Westerink +31 (0) Duitsland Die Nordsee GmbH Oliver Melchert +49 (0) Pia Oltmanns Internationale Dollard Route e.v. Ulrich Schmunkamp +49 (0) Landkreis Cloppenburg Karin Vogel +49 (0) Ostfriesland Tourismus GmbH / Touristik GmbH Südliches Ostfriesland Andree Bliefernich +49 (0) bliefernich@ostfriesland.de Andreas Polle +49 (0) polle@ostfriesland.de Insa Wutschke +49 (0) wutschke@ suedliches-ostfriesland.de Stadt Emden Rainer Gerdes +49 (0) r.gerdes@emden-touristik.info Stadt Leer Wolfgang Brandt +49 (0) wolfgang.brandt@leer.de Touristikverband Emsland e.v. / Internationaler Naturpark Bourtanger Moor Bargerveen e.v. Uwe Carli +49 (0) carli@emsland.com Sandra Ludden +49 (0) ludden@emsland.com Petra Rosenbach +49 (0) rosenbach@emsland.com Ostfriesische Landschaft Rolf Bärenfänger +49 (0) baerenfaenger@ ostfriesischelandschaft.de Netzwerk Toekomst: Een Duits-Nederlands samenwerkingsproject Negentien partijen uit de toeristische sector, regionale overheden en onderwijsinstellingen werken samen om de Eems Dollard Regio (EDR) te versterken tot een dynamisch toeristisch gebied. Het project wordt uitgevoerd met subsidie uit het Europese Interreg IVA Colofon Redactie Projectmedewerkers Netzwerk Toekomst programma Deutschland-Nederland, dat grensoverschrijdende samenwerking in Europa stimuleert. Netzwerk Toekomst loopt van mei 2009 tot en met december 2013 en beschikt over een totaal budget van ruim 7,6 miljoen. Sneek Leeuwarden Diever Groningen Schortens Emden Leer Winschoten Cloppenburg Meppen Ontwerp Klaas Pot, provincie Fryslân Drukwerk Huisdrukkerij Provincie Fryslân Oplage 800 exemplaren Mede mogelijk gemaakt door: Contact netzwerktoekomst@fryslân.nl

Newsletter. Netzwerken in de EDR. No.1 augustus 2010

Newsletter. Netzwerken in de EDR. No.1 augustus 2010 Netzwerken in de EDR Na een succesvolle startbijeenkomst op 11 februari 2010 is het nu tijd geworden voor de eerste nieuwsbrief. Inmiddels zijn we allemaal een paar maanden hard aan de slag. Diverse projectgroepvergaderingen

Nadere informatie

Newsletter. We moeten toeristen blijven interesseren voor onze regio. No. 5 september 2012

Newsletter. We moeten toeristen blijven interesseren voor onze regio. No. 5 september 2012 Newsletter No. 5 september 2012 We moeten toeristen blijven interesseren voor onze regio De zomervakantie is voorbij en de tweede nieuwsbrief van dit jaar ligt voor u. Voor velen van ons is de zomer een

Nadere informatie

Samenwerking Duitsland: belangrijke economische kans voor Noord-Nederland

Samenwerking Duitsland: belangrijke economische kans voor Noord-Nederland Samenwerking Duitsland: belangrijke economische kans voor Noord-Nederland Geo Promotion Congres, Programma Workshop Eems Dollard Regio INTERREG IV A 2007-2013 Netzwerk TOEKOMST project Discussie en vragen

Nadere informatie

Newsletter. Nieuwe inspiratie voor No. 4 januari 2012

Newsletter. Nieuwe inspiratie voor No. 4 januari 2012 Newsletter No. 4 januari 2012 Nieuwe inspiratie voor 2012 Het jaar 2011 ligt al weer achter ons en wij zijn vol enthousiasme begonnen aan een nieuw jaar. Het vierde jaar alweer voor ons project Netzwerk

Nadere informatie

Nummer 1 - Januari

Nummer 1 - Januari Nummer 1 - Januari 2013 - Samen Loop voor Hoop en VVV Lauwersland Waddenwandelnetwerk Nationaal Park Lauwersmeer 10 jaar! Vakantiebeurs 2013 minder bezoekers Kampeerauto rukt op VVV Cadeaubon Colofon Samen

Nadere informatie

Newsletter. Mooie resultaten geboekt. No.3 juli 2011

Newsletter. Mooie resultaten geboekt. No.3 juli 2011 Newsletter No.3 juli 2011 Mooie resultaten geboekt De zomervakantie staat voor de deur. Wellicht is hij voor sommigen al begonnen, maar hier in Fryslân zijn we met de laatste loodjes bezig. Binnen het

Nadere informatie

GRENSOVERSCHRIJDENDE SAMENWERKING

GRENSOVERSCHRIJDENDE SAMENWERKING GRENSOVERSCHRIJDENDE SAMENWERKING Groningen, 13 mei 2011 Huis De Beurs, Groningen Donderdag 27 juni 2013 Eems Dollard Regio (EDR) Op 28 februari 1977 opgericht en vanaf 1997 openbaar lichaam. 100 leden

Nadere informatie

Pers telegram - alle belangrijke info in het kort

Pers telegram - alle belangrijke info in het kort Pers telegram - alle belangrijke info in het kort Projectnaam: Projectidee: Wadden-Agenda Door het project Wadenagenda ontstaat er een nieuwe, op realisatie gerichte structuur van de grensoverschrijdende

Nadere informatie

Verslag expertsessie Holwerd aan Zee: effecten op regionale economie, regionaal toerisme en krimp

Verslag expertsessie Holwerd aan Zee: effecten op regionale economie, regionaal toerisme en krimp Verslag expertsessie Holwerd aan Zee: effecten op regionale economie, regionaal toerisme en krimp MIRT-onderzoek Holwerd aan Zee Donderdag 12 mei 2016 Provinciehuis, Leeuwarden Inhoud van het verslag Expertmeeting

Nadere informatie

De Veenvaart... Kanaal met een verhaal!

De Veenvaart... Kanaal met een verhaal! Nieuwe Vaarroute! Open vanaf juni 2013 De Veenvaart... Kanaal met een verhaal! Vanaf juni 2013 is Nederland een prachtige vaarverbinding rijker: De Veenvaart. Deze nieuwe route voert door de Drentse en

Nadere informatie

Grensoverschrijdende samenwerking

Grensoverschrijdende samenwerking Grensoverschrijdende samenwerking Woensdag 19 september 2012 Groningen, 13 mei 2011 Eems Dollard Regio (EDR) Op 28 februari 1977 opgericht en vanaf 1997 openbaar lichaam. 100 leden (gemeenten, Landkreise,

Nadere informatie

kis,(aßo o Toeristisch Recreatief Ontwikkelings Plan Emmen Actieprogramma 2011 Project TROPactiviteit Bijdrage Totale project kosten

kis,(aßo o Toeristisch Recreatief Ontwikkelings Plan Emmen Actieprogramma 2011 Project TROPactiviteit Bijdrage Totale project kosten kis,(aßo o Toeristisch Recreatief Ontwikkelings Plan Emmen 2010-2015 Actieprogramma 2011 Project 1 Toeristische infrastructuur 2 Project Fietspaden Drenthe 3 Internation. Naturpark Moor 4 Uitvoering Interreg

Nadere informatie

De Duitse gast in Overijssel

De Duitse gast in Overijssel De Duitse gast in Overijssel Onderzoek Duitse gast in Overijssel Diepte interviews Duitse gasten in Overijssel Zomer- en najaarsmeting Right Marktonderzoek Panelonderzoek NordRheinWestfalen en Niedersachsen

Nadere informatie

Holwert oan See. Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer. 13/06/2017, Delft

Holwert oan See. Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer. 13/06/2017, Delft Holwert oan See Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer 13/06/2017, Delft Visie Holwerd aan Zee, het begin van de perfecte vakantie naar Ameland. Laat je geheel

Nadere informatie

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen.

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen. Meander Samenvatting groep 6 Thema 3 De aarde beweegt Samenvatting Dag en nacht De aarde draait om haar as. De zon kan dus maar een helft van de aarde verlichten. Daardoor is het licht en donker, dag en

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk

Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk Exclusief de projecten die meegenomen worden in het Rijkscontract (deze zijn apart hiervan uitgebreider toegelicht) Volgnum Mobiliteit 1 Verruiming sluis

Nadere informatie

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen.

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen. Meander Samenvatting groep 6 Thema 3 De aarde beweegt Samenvatting Dag en nacht De aarde draait om haar as. De zon kan dus maar een helft van de aarde verlichten. Daardoor is het licht en donker, dag en

Nadere informatie

LIBERATION ROUTE BRABANT

LIBERATION ROUTE BRABANT LIBERATION ROUTE BRABANT SAMENWERKING 75 jaar leven in vrijheid; Stichting Crossroads Brabant 40-45 ziet hierin de perfecte aanleiding om WOII-erfgoed goed op de kaart te zetten. Crossroads Brabant 40-45

Nadere informatie

Vloed. Laagwater en Hoogwater

Vloed. Laagwater en Hoogwater Eb en Vloed Laagwater en Hoogwater Hallo,, ken je ons al? Mag ik ons voorstellen? Links zie je Herman, hij is een zilvermeeuw en is uit Nederland naar ons aan de Nedersaksische Noordzeekust komen vliegen.

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed

Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed URHAHN BREEN FERWERDA Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster 16 mei 2019 Inleiding Op donderdag 16 mei 2019 organiseerde

Nadere informatie

Wat en waar zijn de wadden? Les met werkblad - topografie

Wat en waar zijn de wadden? Les met werkblad - topografie Les met werkblad - topografie Doel: De leerlingen kennen na afloop de namen van de waddeneilanden en de volgorde waarin ze liggen. Ze kunnen enkele belangrijke plaatsen rond het waddengebied aanwijzen

Nadere informatie

2e bijeenkomst stuurgroep 20-12-2011. Strategie bijeenkomst 02/04-2012. Terugkoppeling strategie bijeenkomst 03/04-2012

2e bijeenkomst stuurgroep 20-12-2011. Strategie bijeenkomst 02/04-2012. Terugkoppeling strategie bijeenkomst 03/04-2012 Doel van project: een strategie voor duurzaam toerisme opstellen voor Werelderfgoed gebied de Waddenzee die beheer, bescherming en toerisme zodanig verbindt, dat de bijzondere waarden van het gebied instand

Nadere informatie

Grenzland Festungsland Grensland Vestingland. Grenzland Festungsland Grensland Vestingland. Beschreibung der Arbeitsgruppe / Omschrijving werkgroep

Grenzland Festungsland Grensland Vestingland. Grenzland Festungsland Grensland Vestingland. Beschreibung der Arbeitsgruppe / Omschrijving werkgroep Beschreibung der Arbeitsgruppe / Omschrijving werkgroep Die Projektgruppe Grenzland Schanzenland (seit 2007 ) wurde 2001/2003 von der Provincie Groningen und dem Toeristisch Huis gegründet Het project

Nadere informatie

Vaarplan 2015 Voorwaarts Voorwaarts

Vaarplan 2015 Voorwaarts Voorwaarts vrijdag 17 april 2015 10.10 16.16 09.30 17.00 zaterdag 18 april 2015 11.06 17.16 Groningen Zoutkamp Reitdiep 09.30 17.00 zondag 19 april 2015 11.46 18.06 maandag 20 april 2015 12.23 18.51 Zoutkamp Lauwersoog

Nadere informatie

Actuele informatie over het project SEPTEMBER 2016

Actuele informatie over het project SEPTEMBER 2016 Actuele informatie over het project SEPTEMBER 2016 Het Bio-economie project presenteerde zich in Emmen Aan het Biobased Business Event in Emmen namen Nederlandse en Duitse projectpartners en bedrijven

Nadere informatie

Hartelijk welkom, strategie bijeenkomst duurzaam toerisme Werelderfgoed Waddenzee

Hartelijk welkom, strategie bijeenkomst duurzaam toerisme Werelderfgoed Waddenzee Hartelijk welkom, strategie bijeenkomst duurzaam toerisme Werelderfgoed Waddenzee Werelderfgoed Waddenzee El 2 Natuur Werelderfgoed Waddenzee June 2009: Inschrijving Duits-Ndl Waddenzee Opdracht hierbij

Nadere informatie

Consumentenonderzoek Fiets en Wandelbeurs 2013

Consumentenonderzoek Fiets en Wandelbeurs 2013 Consumentenonderzoek Fiets en Wandelbeurs 2013 Uitgevoerd door: Ayla de Bone Marjoes van der Knokke Deltion WaterReijk Academie Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1. Doelstelling... 3 1.2. Onderzoeksopzet...

Nadere informatie

voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:??????

voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:?????? Koning Willem Alexanderkanaal Een beleefroute voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:?????? Tekst: Bert Dijenborgh - Foto s: Dianne Dijenborgh 12 Drenthe MagazinE 1216-DM31_ ALEXANDERKANAAL.indd

Nadere informatie

Stand van Zaken Campagne Hart van Europa

Stand van Zaken Campagne Hart van Europa Stand van Zaken Campagne Hart van Europa September 2013 1. De Partners de solide basis van onze Euregionale samenwerking! Hart van Europa is een samenwerkingsverband tussen: Toerisme Limburg (BE) Fédération

Nadere informatie

Grenzen verleggen in het Waddengebied. Maarten Hajer

Grenzen verleggen in het Waddengebied. Maarten Hajer Grenzen verleggen in het Waddengebied Maarten Hajer De Waddenzee versterken: ja, maar hoe? 2 Waar J.C. Bloem niet geldt 3 En dan: wat is natuur nog in dit land? Waddenzee van (inter)nationaal belang Grootste

Nadere informatie

Doel. Economie en leefbaarheid van het eiland te versterken door het vergroten van de toeristisch recreatieve uitgaven

Doel. Economie en leefbaarheid van het eiland te versterken door het vergroten van de toeristisch recreatieve uitgaven Doel Economie en leefbaarheid van het eiland te versterken door het vergroten van de toeristisch recreatieve uitgaven Merk Voorne-Putten Gewenst imago Eiland, begrensd door water, biedt grensoverschrijdende

Nadere informatie

Communicatiehandleiding INTERREG V A project MariGreen

Communicatiehandleiding INTERREG V A project MariGreen Communicatiehandleiding INTERREG V A project MariGreen Handleiding voor externe communicatie in het project Datum: 14.12.2017 Inhoud 1. Algemeen a. Algemene projectinformatie b. Partners 2. Logo / Gebruik

Nadere informatie

PROMOTIE WESTERWOLDE JAARVERSLAG 2017

PROMOTIE WESTERWOLDE JAARVERSLAG 2017 PROMOTIE WESTERWOLDE JAARVERSLAG 2017 Het inhoudelijk jaarverslag van de Stichting Promotie Westerwolde (SPW) laat zien welke activiteiten de stichting in 2017 heeft ondernomen om haar doelstellingen te

Nadere informatie

Grenzeloze samenwerking

Grenzeloze samenwerking Grenzeloze samenwerking Ringstraße 4 26721 Emden Tel. 04921 8901-0 Fax 04921 8901-33 E-Mail: info@emden.ihk.de Internet: www.ihk-emden.de 2 Inhoud Inhoud Energiedraaischijf Maritieme bedrijven Toerisme

Nadere informatie

Het Land van Kasteelmusea. Eric Neef

Het Land van Kasteelmusea. Eric Neef Het Land van Kasteelmusea 2 3 Sjûkelân Franeker Sjaerdema Hertog van Saksen René Descartes Het Sjaerdemaslot 18 e eeuw 4 5 Verhalen Voorstraat Franeker, stad van stinsen zoals de Martenastins, museum van

Nadere informatie

Een zoektocht door grensland om de leefbaarheid in regio s met bevolkingskrimp te versterken. Grensoverschrijdende samenwerking

Een zoektocht door grensland om de leefbaarheid in regio s met bevolkingskrimp te versterken. Grensoverschrijdende samenwerking Een zoektocht door grensland om de leefbaarheid in regio s met bevolkingskrimp te versterken Grensoverschrijdende samenwerking Leefbaarheid Bron: Irene van Kamp, Kees Leidelmeijer, Gooitske Marsman en

Nadere informatie

, 1. Drenthebelletje De nieuwsbrief van Marketing Drenthe. Save, A-Nexe, NDiate). iiii ilt. Nieuwsbrief september 2017

, 1. Drenthebelletje De nieuwsbrief van Marketing Drenthe. Save, A-Nexe, NDiate). iiii ilt. Nieuwsbrief september 2017 Nieuwsbrief september 2017 Drenthebelletje De nieuwsbrief van Marketing Drenthe tging 12 resentatie meerjarenplan 18 iiii111111111ilt 11111111, 1 ne e. campabne mee op landelijke pub Save, A-Nexe, NDiate).

Nadere informatie

Studieopdrachten Deltaprogramma

Studieopdrachten Deltaprogramma Deltaprogramma Ontwerp een brede groene dijk met aansluitend kwelders, wat zijn de randvoorwaarden? Is gras de ultieme dijkbekleding voor een brede groene dijk (ecologisch en civiel techn.) Welke functies

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE VRAGEN GEMEENTERAAD CONFORM ART. 7.1 REGLEMENT VAN ORDE

SCHRIFTELIJKE VRAGEN GEMEENTERAAD CONFORM ART. 7.1 REGLEMENT VAN ORDE SCHRIFTELIJKE VRAGEN GEMEENTERAAD CONFORM ART. 7.1 REGLEMENT VAN ORDE Naam gemeenteraadsfractie Senioren Hollands Kroon Datum 6 juli 2015 Volgnummer SV 1517 Onderwerp: Waddenzeegemeenten aanjagen Geachte

Nadere informatie

WEEK VAN DE GESCHIEDENIS oktober LAND EN WATER NIEUWSBRIEF NUMMER 2 JUNI 2010

WEEK VAN DE GESCHIEDENIS oktober LAND EN WATER NIEUWSBRIEF NUMMER 2 JUNI 2010 WEEK VAN DE GESCHIEDENIS 2010 16 24 oktober LAND EN WATER NIEUWSBRIEF NUMMER 2 JUNI 2010 Inspiratiebijeenkomst In de eerste nieuwsbrief kondigden wij al de inspiratiebijeenkomst op 23 juni in het Visserijmuseum

Nadere informatie

Plattelânsprojekten Waddeneilanden 2012. projecten en activiteiten in beeld. mensen, middelen en mogelijkheden bij elkaar brengen

Plattelânsprojekten Waddeneilanden 2012. projecten en activiteiten in beeld. mensen, middelen en mogelijkheden bij elkaar brengen Plattelânsprojekten Waddeneilanden 2012 projecten en activiteiten in beeld mensen, middelen en mogelijkheden bij elkaar brengen Voorwoord De Friese Waddeneilanden: een bijzonder gebied De komende jaren

Nadere informatie

Aanleiding: Met deze brief brengen wij u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van toerisme en recreatie in de gemeente Drimmelen.

Aanleiding: Met deze brief brengen wij u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van toerisme en recreatie in de gemeente Drimmelen. Raadsbrief Made, 18 april 2011 Registratienr.: Onderwerp: Evaluatie Toerisme 2010 Portefeuillehouder: Ambtelijke coördinatie: Steller: M. Vos-Kroeze Grondgebied S. van Dijk Aanleiding: Met deze brief brengen

Nadere informatie

Mevrouw de Boer, heer Kabat, dank voor de gelegenheid om hier als voorzitter van het RCW te

Mevrouw de Boer, heer Kabat, dank voor de gelegenheid om hier als voorzitter van het RCW te Toespraak Waddengovernance, Leeuwarden 8 december 2011 Mevrouw de Boer, heer Kabat, dank voor de gelegenheid om hier als voorzitter van het RCW te mogen spreken. Dames en heren, Op Omrop Fryslân was laatst

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 2049 woorden 22 mei keer beoordeeld. Geschiedenis

Werkstuk door een scholier 2049 woorden 22 mei keer beoordeeld. Geschiedenis Werkstuk door een scholier 2049 woorden 22 mei 2005 6 128 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoudsopgave 1. Voorwoord/inleiding 2. Algemene informatie 3. Ontstaan van Schiermonnikoog 4. De geschiedenis

Nadere informatie

Partnerprogramma aanklikmodel 2019

Partnerprogramma aanklikmodel 2019 Partnerprogramma aanklikmodel 2019 1 Toeristen laten genieten van de eigenheid van Noordoost Friesland. Onze regio, waar je op adem komt, in één streek de wereld aan gebieden, streekjes en gastvrijheid

Nadere informatie

Waterloo Napoleon & Abba

Waterloo Napoleon & Abba Waterloo Napoleon & Abba Poolse Export Chopin & Mr. Polska Do Culture Your Way City- en regiomarketing anders if then is now is een online schatkist van geschiedenis en cultuur met toeristische diensten

Nadere informatie

Urban Experience Groningen

Urban Experience Groningen persreizen 2019 De combinatie van enerzijds een bruisende, historische stad en anderzijds een serene provincie, maakt Groningen bijzonder mediageniek. Wij heten journalisten, bloggers, vloggers en influencers

Nadere informatie

Een wal van zand, klei of steen die mensen beschermt tegen hoog water. De plek waar het rivierwater in de zee uitkomt.

Een wal van zand, klei of steen die mensen beschermt tegen hoog water. De plek waar het rivierwater in de zee uitkomt. Meander Samenvatting groep 5 Thema 3 Waterland Samenvatting Langs de kust Nederland ligt voor de helft onder de zeespiegel. Heel vroeger woonden mensen dicht bij zee op terpen. Langs de kust beschermen

Nadere informatie

HÉT ONDERNEMERSPLATFORM VAN NOORD-NEDERLAND

HÉT ONDERNEMERSPLATFORM VAN NOORD-NEDERLAND HÉT ONDERNEMERSPLATFORM VAN NOORD-NEDERLAND 02 WAARDEVOLLE VERHALEN VOOR ONDERNEMERS DOELGROEP Ondernemen is keuzes maken en beslissingen nemen. En dat wordt niets zonder relevante informatie. Ondernemers

Nadere informatie

4. BELEVING & BEREIKBAARHEID

4. BELEVING & BEREIKBAARHEID 4. BELEVING & BEREIKBAARHEID De Afsluitdijk met het terpenlandschap en merengebied en de Wadden- en IJsselmeerkust biedt ultieme mogelijkheden voor recreatieve routes. Fietsen en wandelen langs en over

Nadere informatie

WANDELNETWERK NOORD-HOLLAND 2018

WANDELNETWERK NOORD-HOLLAND 2018 WANDELNETWERK Wat hebben we bereikt in? We meten een toenemend gebruik van het wandelnetwerk ten noorden van Amsterdam en Haarlem. wandelnetwerk in 215 215 aantal wandelstartpunten in boerenlandpad in

Nadere informatie

Toerisme en vrijetijdseconomie zijn booming. Groningen en Noord Nederland kunnen ook profiteren van deze enorme groei.

Toerisme en vrijetijdseconomie zijn booming. Groningen en Noord Nederland kunnen ook profiteren van deze enorme groei. Toerisme en vrijetijdseconomie zijn booming. Groningen en Noord Nederland kunnen ook profiteren van deze enorme groei. Wie economische kansen zoekt voor Groningen en Noord Nederland doet er goed aan om

Nadere informatie

Richtlijnen. Voor het gebruik van. het werelderfgoedlogo Waddenzee

Richtlijnen. Voor het gebruik van. het werelderfgoedlogo Waddenzee Richtlijnen Voor het gebruik van het werelderfgoedlogo Waddenzee Gezamenlijk Waddenzeesecretariaat Wilhelmshaven, december 2010 Richtlijnen gebruik Werelderfgoedlogo Waddenzee (December 2010) page 2 Richtlijnen

Nadere informatie

Informatie: Waddeneilanden

Informatie: Waddeneilanden Informatie: Waddeneilanden Texel Van de Nederlandse Waddeneilanden is Texel het grootste eiland met veruit de meeste bezoekers. Bewoners van de andere eilanden zeggen vaak dat Texel geen echt eiland is,

Nadere informatie

Lijnen & boeiend landschap

Lijnen & boeiend landschap Lijnen & boeiend landschap Hoe beleef je je wandeling? Sylvia Tuinder 20 juni 2013 Samenwerken aan het landschap. Doel wandelnetwerk is: breed netwerk van wandelpaden landschap toegankelijk en aantrekkelijk

Nadere informatie

Op weg naar de Waddenwereld. PIETERBUREN Zeehondencentrum

Op weg naar de Waddenwereld. PIETERBUREN Zeehondencentrum Op weg naar de PIETERBUREN Zeehondencentrum 1. Kans voor de Waddenzee De Waddenzee is sinds 2009 UNESCO werelderfgoed en in 2016 uitgeroepen tot mooiste natuurgebied van Nederland. De schoonheid en belang

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief. http://us7.campaign-archive2.com/?u=1afd9e68330787993d815b9e1&id=3cc3a7cc13...

In deze nieuwsbrief. http://us7.campaign-archive2.com/?u=1afd9e68330787993d815b9e1&id=3cc3a7cc13... pagina 1 van 9 Subscribe Share Past Issues Tra Blijf op de hoogte van het toeristisch nieuws midden in Limburg View this email in your browser In deze nieuwsbrief Maasplassen Nautique Fietsnetwerk provincie

Nadere informatie

HÉT ONDERNEMERSPLATFORM VAN NOORD-NEDERLAND

HÉT ONDERNEMERSPLATFORM VAN NOORD-NEDERLAND HÉT ONDERNEMERSPLATFORM VAN NOORD-NEDERLAND 02 WAARDEVOLLE VERHALEN VOOR ONDERNEMERS DOELGROEP Ondernemen is keuzes maken en beslissingen nemen. En dat wordt niets zonder relevante informatie. Ondernemers

Nadere informatie

Veluwse Hanze. Bezoek Statenleden. Wethouder Doret Tigchelaar gemeente Hattem. Elburg Harderwijk Hattem Doesburg Zutphen. De Veluwe. HanZe.

Veluwse Hanze. Bezoek Statenleden. Wethouder Doret Tigchelaar gemeente Hattem. Elburg Harderwijk Hattem Doesburg Zutphen. De Veluwe. HanZe. Veluwse Hanze Bezoek Statenleden Wethouder Doret Tigchelaar gemeente Hattem De Veluwe Elburg Harderwijk Hattem Doesburg Zutphen HanZe StedeN Wat is De Hanze Wereldzeeën werden bedwongen door de Hanzekooplieden

Nadere informatie

Stand van zaken Destinatiemarketingorganisatie Holland Boven Amsterdam

Stand van zaken Destinatiemarketingorganisatie Holland Boven Amsterdam Stand van zaken Destinatiemarketingorganisatie Holland Boven Amsterdam Algemeen In 2016 hebben de 18 gemeenten van Noord-Holland Noord besloten destinatiemarketing van het hele gebied Noord-Holland Noord

Nadere informatie

Ook de wandelvereniging van Oldeberkoop zet ieder jaar een route uit van 10, 15, 30 en 40 km. Deze routes zijn gratis verkrijgbaar aan de receptie.

Ook de wandelvereniging van Oldeberkoop zet ieder jaar een route uit van 10, 15, 30 en 40 km. Deze routes zijn gratis verkrijgbaar aan de receptie. Zuid-Oost Friesland leent zich uitstekend voor diverse wandelactiviteiten! Het coulisselandschap, ook wel de Friese Wouden genoemd, waarvan Oldeberkoop onderdeel uitmaakt is een uitgestrekt gebied met

Nadere informatie

Programmabureau werkorganisatie Stuurgroep verenigt mooi én vitaal Groene Hart ruimte voor ontwikkeling (geen museum!), Groene Hart kwaliteit

Programmabureau werkorganisatie Stuurgroep verenigt mooi én vitaal Groene Hart ruimte voor ontwikkeling (geen museum!), Groene Hart kwaliteit Mijn naam is Peter van Steensel Directeur van het Programmabureau Groene Hart Programmabureau Groene Hart is de werkorganisatie van De Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart De Stuurgroep verenigt

Nadere informatie

Prioriteit 4 Technische bijstand

Prioriteit 4 Technische bijstand Projectoverzicht 2007-2013 4 Technische bijstand INTERREG IV A Deutschland-Nederland Meer informatie over de getoonde projecten verkrijgt u op aanvraag via info@deutschland-nederland.eu Inhoudsopgave GIS

Nadere informatie

In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als

In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als Werkgroep Oldambt In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als een boek. De Dollard is daarbij een

Nadere informatie

INTERREG V A DEUTSCHLAND-NEDERLAND JAARVERSLAG 2018

INTERREG V A DEUTSCHLAND-NEDERLAND JAARVERSLAG 2018 INTERREG V A DEUTSCHLAND-NEDERLAND JAARVERSLAG 2018 JAARVERSLAG 2018 INTERREG-PARTNERS Uitgever: Gemeenschappelijk INTERREG-Secretariaat c/o Euregio Rijn-Waal Emmericher Str. 24 47533 Kleve, Deutschland

Nadere informatie

Productkaarten Connectprogramma

Productkaarten Connectprogramma Productkaarten Connectprogramma De kracht van het netwerk: sámen maken we Brabant Brabant op de kaart zetten als de meest gastvrije en innovatieve regio van Europa. Zodat meer bezoekers naar Brabant komen,

Nadere informatie

Dijkverbetering. beleef het mee! Eemshaven-Delfzijl. Combinatie Ommelanderdiek bestaat uit Boskalis Nederland BV en KWS Infra BV

Dijkverbetering. beleef het mee! Eemshaven-Delfzijl. Combinatie Ommelanderdiek bestaat uit Boskalis Nederland BV en KWS Infra BV Dijkverbetering Eemshaven-Delfzijl beleef het mee! Combinatie Ommelanderdiek bestaat uit Boskalis Nederland BV en KWS Infra BV De zeedijk tussen Eemshaven en Delfzijl Tussen Eemshaven en Delfzijl ligt

Nadere informatie

GEZOCHT. denkers & doeners. studereninduitsland.nl

GEZOCHT. denkers & doeners. studereninduitsland.nl GEZOCHT denkers & doeners studereninduitsland.nl Weleens gedacht aan studeren in Duitsland? Studeren in Duitsland, nog niet zo veel Nederlanders doen het. Toch heeft Duitsland enorm veel te bieden: aan

Nadere informatie

Nieuwsbrief over de dijkteruglegging Lent augustus 2010 nr 7

Nieuwsbrief over de dijkteruglegging Lent augustus 2010 nr 7 Nieuwsbrief over de dijkteruglegging Lent augustus 2010 nr 7 Ruimte voor de rivier Ons klimaat verandert. Daardoor krijgen rivieren steeds meer water te verwerken. Om overstromingen te voorkomen, geeft

Nadere informatie

Toeristisch-recreatief bezoek aan de Afsluitdijk

Toeristisch-recreatief bezoek aan de Afsluitdijk Toeristisch-recreatief bezoek aan de Afsluitdijk Resultaten van tellingen van en onderzoek onder bezoekers aan de Afsluitdijk, 2018 Dr. Albert Postma, Ben Wielenga 17 januari 2019 Het onderzoek 2014 -

Nadere informatie

Maritieme ontwikkelingen vanuit de maritieme logistieke keten en de wind op zee keten.

Maritieme ontwikkelingen vanuit de maritieme logistieke keten en de wind op zee keten. Maritieme ontwikkelingen vanuit de maritieme logistieke keten en de wind op zee keten. Verslag van workshop 1 tijdens de bijeenkomst Denk mee over nieuwe project ideeën voor het noordelijk grensoverschrijdend

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

Fries burgerpanel Fryslân inzicht

Fries burgerpanel Fryslân inzicht Fries burgerpanel Fryslân inzicht Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven. Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven.

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014. Bezoekcijfers. Totaal aantal bezoeken 2014. Van Gogh Museum 1.608.849 De Mesdag Collectie 8.076 Bibliotheek en Documentatie 371

JAARVERSLAG 2014. Bezoekcijfers. Totaal aantal bezoeken 2014. Van Gogh Museum 1.608.849 De Mesdag Collectie 8.076 Bibliotheek en Documentatie 371 1 Bezoekcijfers Totaal aantal bezoeken 2014 Van Gogh Museum 1.608.849 De Mesdag Collectie 8.076 Bibliotheek en Documentatie 371 2 De bezoekers Met een top aantal bezoekers, een spectaculair vormgegeven

Nadere informatie

Interview met de Nederlandse studenten in de werkgroepen.

Interview met de Nederlandse studenten in de werkgroepen. Wie zijn wij: Daag! Mijn naam is Jorrit en ik ben 23 jaar jong. Ik ben geboren en getogen in Leeuwarden. Ik zit nu in het 2e jaar van de lerarenopleiding Economie. Bij deze wil ik jullie veel plezier en

Nadere informatie

GILDE ROTTERDAM NIEUWSBRIEF

GILDE ROTTERDAM NIEUWSBRIEF December 2018 GILDE ROTTERDAM NIEUWSBRIEF Van de Redactie Inmiddels zijn er twee nieuwsbrieven uitgekomen en had nr. 3 al een tijdje geleden bij de vrijwilligers in de elektronische postbus moeten belanden.

Nadere informatie

Kracht van regiomerken onderzoek 2013 Provincie Flevoland. Den Haag, december 2013

Kracht van regiomerken onderzoek 2013 Provincie Flevoland. Den Haag, december 2013 Kracht van regiomerken onderzoek 2013 Provincie Flevoland Den Haag, december 2013 Aanleiding onderzoek regiobranding gaat tegenwoordig verder dan alleen promotie ontwikkeling van toeristisch merk inzicht

Nadere informatie

Pagina/Regel/Kaart Richting Melding Tekst wijzigen in/nieuwe situatie 33 t/m 43-07, 09 10, en 11

Pagina/Regel/Kaart Richting Melding Tekst wijzigen in/nieuwe situatie 33 t/m 43-07, 09 10, en 11 Routewijzigingen Streekpad WaddenWandelen (1 e druk 2013) 33 t/m 43-07, 09 10, en 11 33 t/m 43-07 t/m 11 Van maart t/m september 2019 is op verschillende stukken de aangegeven route buiten de dijk afgesloten

Nadere informatie

Fietsroute 1. Eijsden Sint Jacobiparochie Via Kessel, Gennep, Aalten, De Lutte, Zweeloo, Uithuizen en Holwerd. Fotoverslag

Fietsroute 1. Eijsden Sint Jacobiparochie Via Kessel, Gennep, Aalten, De Lutte, Zweeloo, Uithuizen en Holwerd. Fotoverslag Fietsroute 1 Eijsden Sint Jacobiparochie Via Kessel, Gennep, Aalten, De Lutte, Zweeloo, Uithuizen en Holwerd. Fotoverslag In 2015 werd het plan opgevat om in 2018 nu eens niet met een pelgrimstocht te

Nadere informatie

Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017

Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017 1 Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017 Geachte heer Van Wijk, geachte heer Droogh, beste aanwezigen uit alle windstreken van Nederland, over het antwoord op het verzoek van de heer

Nadere informatie

De koers van Merk Fryslân. focus, focus, focus.

De koers van Merk Fryslân. focus, focus, focus. De koers van Merk Fryslân focus, focus, focus. 1 Een sterk mmerk Friesland heeft, net als De Wadden, binnen Nederland een merkbekendheid van 100%. Ook in delen van Duitsland en België scoort de provincie

Nadere informatie

ONTDEK DE LEIESTREEK MET EEN GREETER! WELKOM IN WIELSBEKE

ONTDEK DE LEIESTREEK MET EEN GREETER! WELKOM IN WIELSBEKE ONTDEK DE LEIESTREEK MET EEN GREETER! WELKOM IN WIELSBEKE WAT ZIJN GREETERS? Leiestreek Greeters zijn enthousiaste inwoners van de regio die op vrijwillige basis kleine groepjes toeristen (maximum 6) op

Nadere informatie

Omschrijving. Kemphaansduin Ballum. Makelaars zijn er in overvloed maar bij Koudijs Makelaardij Ameland vindt u nét dat beetje extra.

Omschrijving. Kemphaansduin Ballum. Makelaars zijn er in overvloed maar bij Koudijs Makelaardij Ameland vindt u nét dat beetje extra. Kemphaansduin 207 - Ballum Vraagprijs: 1.395.000 k.k. Omschrijving Aan de rand van natuurgebied Roosdunen op 1387 m2 eigen grond gelegen recreatievilla. De ligging is uniek: alleen wandelaars gebruiken

Nadere informatie

Samen werken in / aan het Land van Cuijk

Samen werken in / aan het Land van Cuijk WERKPLAN 2017 Samen werken in / aan het Land van Cuijk De ambitie van het RBT Land van Cuijk Het Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk wil meer toeristen en recreanten verleiden om naar het Land

Nadere informatie

WAT IS DE LIBERATION ROUTE EUROPA

WAT IS DE LIBERATION ROUTE EUROPA EUROPA INHOUDSOPGAVE Inhoud Liberation Route Europa 3 Stichting 4 Route 4 Arrangementen 5 Evenementen 5 Luisterplekken 6 App 7 Financiele ondersteuning 7 Pagina 2. Liberation Route Europa Liberation Route

Nadere informatie

Zonder de bal kun je LUC ABBELOOS WESTTOER

Zonder de bal kun je LUC ABBELOOS WESTTOER Zonder de bal kun je niet kun winnen je niet winnen LUC ABBELOOS WESTTOER LUC ABBELOOS WESTTOER 3.144 km 2 1,2 miljoen inwoners 23% stedelijk 68% landbouw Westtoer Zonder de bal kun je Autonoom Provinciaal

Nadere informatie

Windpark Fryslân Nieuwsflits is een digitale nieuwsbrief met korte berichten over ontwikkelingen rond Windpark Fryslân

Windpark Fryslân Nieuwsflits is een digitale nieuwsbrief met korte berichten over ontwikkelingen rond Windpark Fryslân Roo, Marijke de Van: Windpark Fryslân Verzonden: dinsdag 08 juli 2014 17:20 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Windpark Fryslân Nieuwsflits (4) Opvolgingsmarkering:

Nadere informatie

Stichting Verdronken Geschiedenis

Stichting Verdronken Geschiedenis BELEIDSPLAN Stichting Verdronken Geschiedenis 1. Inleiding In 2005/2006 heeft Verdronken Geschiedenis als pilot een project uitgevoerd over de opkomst en ondergang van de in de Waddenzee gelegen eilanden

Nadere informatie

JA: JANNEWIETSKE! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN MAKKELIJK LEZEN

JA: JANNEWIETSKE! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN MAKKELIJK LEZEN JA: JANNEWIETSKE! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN MAKKELIJK LEZEN INLEIDING Foto: Ruben van Vliet VOOR EEN SOCIAAL FRYSLÂN: STERK, MOOI & TÛK Het was een mooi moment toen de hoofdstad van Fryslân gekozen

Nadere informatie

Zo werkt het. Wij hebben een steile trap in huis. Wij willen hem minder steil. Doe mee via de site

Zo werkt het. Wij hebben een steile trap in huis. Wij willen hem minder steil. Doe mee via de site extra editie 5 september 2015 Als je het mij vraagt Klanten, mensen uit hun netwerk en medewerkers van Dichterbij praten in de komende tijd met elkaar over hun wensen, kansen en mogelijkheden. Dat gebeurt

Nadere informatie

Nieuwsbrief Lekkanaal/3 e kolk Beatrixsluis Juni 2016

Nieuwsbrief Lekkanaal/3 e kolk Beatrixsluis Juni 2016 Nieuwsbrief Lekkanaal/3 e kolk Beatrixsluis Juni 2016 In deze nieuwsbrief vindt u meer informatie over de voorbereidingen en de uiteindelijke aanleg van de 3 e kolk Beatrixsluis en de verbreding van het

Nadere informatie

Jongerenvisie. Beleef het wad! In opdracht van: De waddenacademy

Jongerenvisie. Beleef het wad! In opdracht van: De waddenacademy Jongerenvisie Beleef het wad! In opdracht van: De waddenacademy Een samenwerking van: Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en Hogeschool Van Hall Larenstein Door: Daphne de Groot Inleiding... 3 Doel en opdracht:...

Nadere informatie

Waddenzee Waddenland. Sociaaleconomische en sociaal culturele samenhangen in het Waddengebied Meindert Schroor

Waddenzee Waddenland. Sociaaleconomische en sociaal culturele samenhangen in het Waddengebied Meindert Schroor Waddenzee Waddenland Sociaaleconomische en sociaal culturele samenhangen in het Waddengebied Meindert Schroor Doelstellingen het identificeren van domeinoverstijgende kennisleemtes ten behoeve van de duurzame

Nadere informatie

Onderstaand overzicht behoort tot het project Waddenarchieven, dat wordt gefaciliteerd door de Waddenacademie (www.waddenacademie.knaw.nl).

Onderstaand overzicht behoort tot het project Waddenarchieven, dat wordt gefaciliteerd door de Waddenacademie (www.waddenacademie.knaw.nl). TWEEDE WERELDOORLOG Versie 27-6-2011 Onderstaand overzicht behoort tot het project Waddenarchieven, dat wordt gefaciliteerd door de Waddenacademie (www.waddenacademie.knaw.nl). Het overzicht is als volgt

Nadere informatie

Waddenzee - Waddenland

Waddenzee - Waddenland Waddenzee - Waddenland Sociaaleconomische en sociaal-culturele samenhangen in het Waddengebied Presentatie Vlieland 26 oktober 2015 Dr. Meindert Schroor (directielid Cultuurhistorie Waddenacademie) Presentatie

Nadere informatie

Nieuwsbrief Museumfederatie Fryslân

Nieuwsbrief Museumfederatie Fryslân Kooistra, Josina Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Museumfederatie Fryslân namens Museumfederatie Fryslân woensdag

Nadere informatie

Voorstel Marketing en Promotie Veluwe. Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen

Voorstel Marketing en Promotie Veluwe. Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen Voorstel Marketing en Promotie Veluwe Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen VOORSTEL MARKETING & PROMOTIE VELUWE VRAAGSTELLING: Opstellen van een toeristisch marketingactiviteitenprogramma voor

Nadere informatie

Gasten Gilde NO Fryslân

Gasten Gilde NO Fryslân Gasten Gilde NO Fryslân & projectverslag Zelfontdekkend Gastheerschap 2011-2013 Januari 2014 1 Gasten Gilde: innovatief ondernemend gastheerschap door Lammert de Hoop, projectcoördinator 2011-2013 1. Visie

Nadere informatie

Welkom! Algemene Ledenvergadering. Informatie content. Gastheer schap. Promotie. Sarel Tempelman

Welkom! Algemene Ledenvergadering. Informatie content. Gastheer schap. Promotie. Sarel Tempelman Welkom! Algemene Ledenvergadering. Promotie Agenda: 1. Opening 2. Ingekomen stukken en mededelingen 3. Notulen ALV 17 november 2014 & notulen ALV 15 december Promotie 2014 (goedkeuring statuten) 4. Stand

Nadere informatie