Instituut voor Gebouwde Omgeving Bouwkunde duaal Studiegids Bijlage cursusbeschrijvingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Instituut voor Gebouwde Omgeving Bouwkunde duaal Studiegids Bijlage cursusbeschrijvingen"

Transcriptie

1 Instituut voor Gebouwde Omgeving duaal Studiegids Bijlage cursusbeschrijvingen

2 Titel Algemeen werkend leren 6 TBWK-AWLH6A European Credits Aanvangsblok 3 Anders (blok: 3, 4), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht 1 (blok: CONTINUE) Opdracht 2 (blok: CONTINUE) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Project thema: Duurzaam Bouwen en Industrieel Flexibel Demontabel Bouwen, de student moet zich verdiepen in het IFD over de praktische toepasbaarheid bij nieuwe en bestaande gebouwcomplexen waarbij duurzaamheid geïntegreerd moet worden. Flexibel in die zin van latere verbouwingen in gebouwen/projecten waarbij de bestemmingen zijn aangepast/verandert.demontabel waarbij hergebruik van de materialen gewenst is zal/zijn. De student kan een project uitwerken en detailleren, waarbij beroepsgerichte op een systematische wijze en op leer en kennisniveau, moet worden ontwikkeld, enerzijds op architecten niveau als wel op aannemersniveau. Waarbij de aspecten Dubo en IFD een belangrijke input hebben. De student moet het project toetsen aan Bouwbesluit en andere regelgevingen die noodzakelijk zijn om een compleet project Dubo en IFD in kaart te brengen en volledig bouwkundig uit te werken.

3 Titel Algemeen werkend leren 6 TBWK-AWLH6B European Credits Aanvangsblok 3 Anders (blok: 3, 4), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht 1 (blok: CONTINUE) Opdracht 2 (blok: CONTINUE) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Project thema: Duurzaam Bouwen en Industrieel Flexibel Demontabel Bouwen, de student moet zich verdiepen in het IFD over de praktische toepasbaarheid bij nieuwe en bestaande gebouwcomplexen waarbij duurzaamheid geïntegreerd moet worden. Flexibel in die zin van latere verbouwingen in gebouwen/projecten waarbij de bestemmingen zijn aangepast/verandert.demontabel waarbij hergebruik van de materialen gewenst is zal/zijn. De student kan een project uitwerken en detailleren, waarbij beroepsgerichte op een systematische wijze en op leer en kennisniveau, moet worden ontwikkeld, enerzijds op architecten niveau als wel op aannemersniveau. Waarbij de aspecten Dubo en IFD een belangrijke input hebben. De student moet het project toetsen aan Bouwbesluit en andere regelgevingen die noodzakelijk zijn om een compleet project Dubo en IFD in kaart te brengen en volledig bouwkundig uit te werken.

4 Titel Algemeen werkend leren 6 TBWK-AWLM European Credits Aanvangsblok 3 Anders (blok: 3, 4), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht 1 (blok: CONTINUE) Opdracht 2 (blok: CONTINUE) Opdracht 3 (blok: CONTINUE) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Project thema: Afstuderen Keuze van het afstudeerproject moet worden besproken met deskundigen uit het beroepenveld en moet afgestemd worden met docenten uit de opleiding. Keuze is gebaseerd op te ebereiken die een goede beroepsuitoefenaar moet ontwikkelen en beheersen Ook is de keuze richting zijn afstudeerprofiel waarbij hij in voorgaande studiejaren al kennis mee heeft opgedaan. - De student moet een afstudeeropdracht uit het beroepenveld ontlenen. - De student kan een afstudeeropdracht ontwikkelen,uitwerken en detailleren, waarbij beroepsgerichte op een systematische wijze en op leer en kennisniveau, moet worden ontwikkeld, enerzijds op architecten niveau als wel op aannemersniveau. - De student moet de afstudeeropdracht toetsen aan Bouwbesluit en andere regelgevingen die noodzakelijk zijn om een compleet afstudeeropdracht in kaart te brengen en volledig bouwkundig uit te werken en te presenteren/verdedigen.

5

6 Titel Algemeen werkend leren 6 TBWK-LSAWL European Credits Aanvangsblok 3 Anders (blok: 3, 4), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht 1 (blok: CONTINUE) Opdracht 2 (blok: CONTINUE) Opdracht 3 (blok: CONTINUE) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Project thema: Afstuderen Keuze van het afstudeerproject moet worden besproken met deskundigen uit het beroepenveld en moet afgestemd worden met docenten uit de opleiding. Keuze is gebaseerd op te ebereiken die een goede bereoepsuiteoefenaar moet ontwikkelen en beheersen Ook is de keuze richting zijn afstudeerprofiel waarbij hij in voorgaande studiejaren al kenneis mee heeft opgedaan. - De student moet een afstudeeropdracht uit het beroepenveld ontlenen. - De student kan een afstudeeropdracht ontwikkelen,uitwerken en detailleren, waarbij beroepsgerichte op een systematische wijze en op leer en kennisniveau, moet worden ontwikkeld, enerzijds op architecten niveau als wel op aannemersniveau. - De student moet de afstudeeropdracht toetsen aan Bouwbesluit en andere regelgevingen die noodzakelijk zijn om een compleet afstudeeropdracht in kaart te brengen en volledig bouwkundig uit te werken en te presenteren/verdedigen.

7

8 Titel Algemeen werkend leren 7 TBWK-AWLH European Credits Aanvangsblok 1 Anders (blok: 1, 2), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht 4 (blok: CONTINUE) Opdracht 5 (blok: CONTINUE) Opdracht 1 (blok: CONTINUE) Opdracht 2 (blok: CONTINUE) Opdracht 3 (blok: CONTINUE) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Project thema: Ontwikkelen van een multifunctioneel gebouw De student gaat in groepsverband met mede studenten kennis maken met complexe utilitaire projecten waarbij inzicht/ontwerp/techniek/flexibliteit een bijzonder aspect zal zijn voor de aanpak van dit project. Denk bijvoorbeeld aan BIM gebruik voor het totale concept/project. Moderne productie technieken. Moderne functionele aspecten van gebruik in het project. Ontwerp-aspecten voor dubbel gebruik van het project. Doelenstellingen/leerdoelen De student kan een multifunctioneel project ontwikkelen, waarbij beroepsgerichte op een systematische wijze en op leer en kennisniveau, moet worden ontwikkeld, enerzijds op architecten niveau als wel op aannemersniveau. Waarbij de aspecten Ontwikkelen, Ontwerpen en Uitwerken een belangrijke input hebben. De student moet het project toetsen aan Bouwbesluit en andere regelgevingen die noodzakelijk zijn om een compleet multifunctioneel project volledig bouwkundig uit te werken.

9

10 Titel Algemeen werkend leren 8 TBWK-AWLH European Credits Aanvangsblok 3 Anders (blok: 3, 4), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht 1 (blok: CONTINUE) Opdracht 2 (blok: CONTINUE) Opdracht 3 (blok: CONTINUE) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Project thema: Afstuderen Keuze van het afstudeerproject moet worden besproken met deskundigen uit het bereoepenveld en moet afgestemd worden met docenten uit de opleiding. Keuze is gebaseerd op te ebereiken die een goede bereoepsuiteoefenaar moet ontwikkelen en beheersen Ook is de keuze richting zijn afstudeerprofiel waarbij hij in voorgaande studiejaren al kenneis mee heeft opgedaan. - De student moet een afstudeeropdracht uit het beroepenveld ontlenen. - De student kan een afstudeeropdracht ontwikkelen,uitwerken en detailleren, waarbij beroepsgerichte op een systematische wijze en op leer en kennisniveau, moet worden ontwikkeld, enerzijds op architecten niveau als wel op aannemersniveau. - De student moet de afstudeeropdracht toetsen aan Bouwbesluit en andere regelgevingen die noodzakelijk zijn om een compleet afstudeeropdracht in kaart te brengen en volledig bouwkundig uit te werken en te presenteren/verdedigen.

11 Titel Beheer portfolio 4 TBWK-BPF European Credits Aanvangsblok 3 Anders (blok: 3, 4), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht (blok: CONTINUE) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Thema POP/Portfolio Per semester moet de student een verslag samenstellen waarbij het begrip POP en Portfolio nader moeten worden uitgewerkt gerelateerd aan de gevolgde cursusvakken inhoudelijk zijn oplopende ontwikkelingen in kaart te brengen en nader te motiveren/uit te werken.daarbij moeten de algemene zoals communiceren/vergaderen /delegeren telekenmale een plaats krijgen in zijn studietraject. De beroeps specifiek meetbaar maken in dit traject van de studie. compenties Per semester moet de student een verslag samenstellen waarbij het begrip POP en Portfolio nader moeten worden uitgewerkt gerelateerd aan de gevolgde cursusvakken inhoudelijk zijn oplopende ontwikkelingen in kaart te brengen en nader te motiveren/uit te werken.daarbij moeten de algemene zoals communiceren/vergaderen /delegeren telekenmale een plaats krijgen in zijn studietraject. De beroeps speciek meetbaar maken in dit traject van de studie.

12 Titel Beheer portfolio 4 TBWK-LSBPF European Credits Aanvangsblok 3 Anders (blok: 3, 4), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht (blok: CONTINUE) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Thema POP/Portfolio Per semester moet de student een verslag samenstellen waarbij het begrip POP en Portfolio nader moeten worden uitgewerkt gerelateerd aan de gevolgde cursusvakken inhoudelijk zijn oplopende ontwikkelingen in kaart te brengen en nader te motiveren/uit te werken.daarbij moeten de algemene zoals communiceren/vergaderen /delegeren telekenmale een plaats krijgen in zijn studietraject. De beroeps specifiek meetbaar maken in dit traject van de studie Per semester moet de student een verslag samenstellen waarbij het begrip POP en Portfolio nader moeten worden uitgewerkt gerelateerd aan de gevolgde cursusvakken inhoudelijk zijn oplopende ontwikkelingen in kaart te brengen en nader te motiveren/uit te werken.daarbij moeten de algemene zoals communiceren/vergaderen /delegeren telekenmale een plaats krijgen in zijn studietraject. De beroeps speciek meetbaar maken in dit traject van de studie

13 Titel Beheer portfolio 4 + Veiligheidsaspecten TBWK-BPFH European Credits Aanvangsblok 3 Anders (blok: 3, 4), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht 1 (blok: CONTINUE) Opdracht 2 (blok: CONTINUE) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Thema POP/Portfolio Per semester moet de student een verslag samenstellen waarbij het begrip POP en Portfolio nader moeten worden uitgewerkt gerelateerd aan de gevolgde cursusvakken inhoudelijk zijn oplopende ontwikkelingen in kaart te brengen en nader te motiveren/uit te werken.daarbij moeten de algemene zoals communiceren/vergaderen /delegeren telekenmale een plaats krijgen in zijn studietraject. De beroeps specifiek meetbaar maken in dit traject van de studie Per semester moet de student een verslag samenstellen waarbij het begrip POP en Portfolio nader moeten worden uitgewerkt gerelateerd aan de gevolgde cursusvakken inhoudelijk zijn oplopende ontwikkelingen in kaart te brengen en nader te motiveren/uit te werken.daarbij moeten de algemene zoals communiceren/vergaderen /delegeren telekenmale een plaats krijgen in zijn studietraject. De beroeps speciek meetbaar maken in dit traject van de studie

14

15 Titel Beheer portfolio 6 TBWK-BPFH European Credits Aanvangsblok 3 Anders (blok: 3, 4), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht (blok: CONTINUE) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Thema POP/Portfolio Per semester moet de student een verslag samenstellen waarbij het begrip POP en Portfolio nader moeten worden uitgewerkt gerelateerd aan de gevolgde cursusvakken inhoudelijk zijn oplopende ontwikkelingen in kaart te brengen en nader te motiveren/uit te werken.daarbij moeten de algemene zoals communiceren/vergaderen /delegeren telekenmale een plaats krijgen in zijn studietraject. De beroeps specifiek meetbaar maken in dit traject van de studie Per semester moet de student een verslag samenstellen waarbij het begrip POP en Portfolio nader moeten worden uitgewerkt gerelateerd aan de gevolgde cursusvakken inhoudelijk zijn oplopende ontwikkelingen in kaart te brengen en nader te motiveren/uit te werken.daarbij moeten de algemene zoals communiceren/vergaderen /delegeren telekenmale een plaats krijgen in zijn studietraject. De beroeps speciek meetbaar maken in dit traject van de studie

16 Titel Beheer portfolio 7+ Afstuderen TBWK-BPFH European Credits Aanvangsblok 1 Anders (blok: 1, 2), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht (blok: CONTINUE) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Thema POP/Portfolio Per semester moet de student een verslag samenstellen waarbij het begrip POP en Portfolio nader moeten worden uitgewerkt gerelateerd aan de gevolgde cursusvakken inhoudelijk zijn oplopende ontwikkelingen in kaart te brengen en nader te motiveren/uit te werken.daarbij moeten de algemene zoals communiceren/vergaderen /delegeren telekenmale een plaats krijgen in zijn studietraject. De beroeps specifiek meetbaar maken in dit traject van de studie Per semester moet de student een verslag samenstellen waarbij het begrip POP en Portfolio nader moeten worden uitgewerkt gerelateerd aan de gevolgde cursusvakken inhoudelijk zijn oplopende ontwikkelingen in kaart te brengen en nader te motiveren/uit te werken.daarbij moeten de algemene zoals communiceren/vergaderen /delegeren telekenmale een plaats krijgen in zijn studietraject. De beroeps speciek meetbaar maken in dit traject van de studie

17 Titel Algemeen werkend leren 3 TBWK-AWLH European Credits Aanvangsblok 1 Anders (blok: 1, 2), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht 1 (blok: CONTINUE) Opdracht 2 (blok: CONTINUE) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Project thema: Gestapelde woningbouw (casco) De student moet expliciet kennismaken met de bouw van appartementen in combinatie met winkellaag/parkeerkelder en daarbij de verschillende variaties in ruwbouw/afbouw technieken onderkennen en begrijpen. Deze ruwbouwtechnieken zijn van belangrijke invloed op de haalbaarheid in kosten voor het project. Met concrete werkervaring kan de student ervaren/ontdekken wat voor bepaalde fysieke omstandigheden dan ook de beste oplossing zal zijn voor de opzet van de ruwbouw. Gelijkwaaardig uiteraard vindt ook de afbouw dezelfde specifieke afwgingen plaats. De student kan een gestapelde woningbouw (casco) uitwerken en detailleren, waarbij beroepsgerichte op een systematische wijze en op leer en kennisniveau, moet worden ontwikkeld, enerzijds op architecten niveau als wel op aannemersniveau. De student moet het project toetsen aan Bouwbesluit en andere regelgevingen die noodzakelijk zijn om een complete gestapelde woningbouw in kaart te brengen en volledig bouwkundig uit te werken.

18

19 Titel Algemeen werkend leren 3 TBWK-AWLM European Credits Aanvangsblok 1 Anders (blok: 1, 2), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht 1 (blok: CONTINUE) Opdracht 2 (blok: CONTINUE) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Project thema: Duurzaam Bouwen en Industrieel Flexibel Demontabel Bouwen, de student moet zich verdiepen in het IFD over de praktische toepasbaarheid bij nieuwe en bestaande gebouwcomplexen waarbij duurzaamheid geïntegreerd moet worden. Flexibel in die zin van latere verbouwingen in gebouwen/projecten waarbij de bestemmingen zijn aangepast/verandert.demontabel waarbij hergebruik van de materialen gewenst is zal/zijn De student kan een project uitwerken en detailleren, waarbij beroepsgerichte op een systematische wijze en op leer en kennisniveau, moet worden ontwikkeld, enerzijds op architecten niveau als wel op aannemersniveau. Waarbij de aspecten Dubo en IFD een belangrijke input hebben. De student moet het project toetsen aan Bouwbesluit en andere regelgevingen die noodzakelijk zijn om een compleet project Dubo en IFD in kaart te brengen en volledig bouwkundig uit te werken.

20 Titel Algemeen werkend leren 3 TBWK-LSAWL European Credits Aanvangsblok 1 Anders (blok: 1, 2), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht 1 (blok: CONTINUE) Opdracht 2 (blok: CONTINUE) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Duurzaam Bouwen en Industrieel Flexibel Demontabel Bouwen, de student moet zich verdiepen in het IFD over de praktische toepasbaarheid bij nieuwe en bestaande gebouwcomplexen waarbij duurzaamheid geïntegreerd moet worden. Flexibel in die zin van latere verbouwingen in gebouwen/projecten waarbij de bestemmingen zijn aangepast/verandert.demontabel waarbij hergebruik van de materialen gewenst is zal/zijn De student kan een project uitwerken en detailleren, waarbij beroepsgerichte op een systematische wijze en op leer en kennisniveau, moet worden ontwikkeld, enerzijds op architecten niveau als wel op aannemersniveau. Waarbij de aspecten Dubo en IFD een belangrijke input hebben. De student moet het project toetsen aan Bouwbesluit en andere regelgevingen die noodzakelijk zijn om een compleet project Dubo en IFD in kaart te brengen en volledig bouwkundig uit te werken.

21 Titel Algemeen werkend leren 4 TBWK-AWLH European Credits Aanvangsblok 3 Anders (blok: 3, 4), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht 1 (blok: CONTINUE) Opdracht 2 (blok: CONTINUE) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Project thema: Gestapelde woningbouw (Omhulling) De student moet expliciet kennismaken met de bouw van appartemente winkellaag/parkeerkelder en daarbij de verschillende variaties in ruwbou onderkennen en begrijpen. Deze ruwbouwtechnieken zijn van belangrijk in kosten voor het project. Met concrete werkervaring kan de student erv bepaalde fysieke omstandigheden dan ook de beste oplossing zal zijn v Gelijkwaaardig uiteraard vindt ook de afbouw dezelfde specifieke afwgin Doelenstellingen/ De student kan een gestapelde woningbouw (omhulling) uitwerken en d beroepsgerichte op een systematische wijze en op leer en ontwikkeld, enerzijds op architecten niveau als wel op aannemersniveau De student moet het project toetsen aan Bouwbesluit en andere regelge om een complete gestapelde woningbouw in kaart te brengen en volled

22 Titel Algemeen werkend leren 4 TBWK-AWLM4A European Credits Aanvangsblok 3 Anders (blok: 3, 4), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht 1 (blok: CONTINUE) Opdracht 2 (blok: CONTINUE) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Project thema: Renovatie en Herbestemming De student moet expliciet kennis maken met gebouwen complexen waarbij herbestemming en renovatie van toepassing zal zijn, om hiermee voldoende kennis /variatie in ontwikkeling en werkprocessen te ontwikkelen. Deze bestaande complexen worden eerst intens bestudeert voor wat betreft constructieve historische opzet en de daarbij de gedachten volgend voor de opzet van zo n complex/gebouw De student kan een project uitwerken en detailleren, waarbij beroepsgerichte op een systematische wijze en op leer en kennisniveau, moet worden ontwikkeld, enerzijds op architecten niveau als wel op aannemersniveau. Waarbij de aspecten Renovatie en Herbestemming een belangrijke input hebben. De student moet het project toetsen aan Bouwbesluit en andere regelgevingen die noodzakelijk zijn om een compleet project Renovatie en Herbestemming in kaart te brengen en volledig bouwkundig uit te werken.

23 Titel Algemeen werkend leren 4 TBWK-AWLM4B European Credits Aanvangsblok 3 Anders (blok: 3, 4), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht 1 (blok: CONTINUE) Opdracht 2 (blok: CONTINUE) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Project thema: Renovatie en Herbestemming De student moet expliciet kennis maken met gebouwen complexen waarbij herbestemming en renovatie van toepassing zal zijn, om hiermee voldoende kennis /variatie in ontwikkeling en werkprocessen te ontwikkelen. Deze bestaande complexen worden eerst intens bestudeert voor wat betreft constructieve historische opzet en de daarbij de gedachten volgend voor de opzet van zo n complex/gebouw De student kan een project uitwerken en detailleren, waarbij beroepsgerichte op een systematische wijze en op leer en kennisniveau, moet worden ontwikkeld, enerzijds op architecten niveau als wel op aannemersniveau. Waarbij de aspecten Renovatie en Herbestemming een belangrijke input hebben. De student moet het project toetsen aan Bouwbesluit en andere regelgevingen die noodzakelijk zijn om een compleet project Renovatie en Herbestemming in kaart te brengen en volledig bouwkundig uit te werken.

24 Titel Algemeen werkend leren 4 TBWK-LSAWL4A European Credits Aanvangsblok 3 Anders (blok: 3, 4), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht 1 (blok: CONTINUE) Opdracht 2 (blok: CONTINUE) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud project thema: Renovatie en Herbestemming Leerdoelen: De student kan een project uitwerken en detailleren, waarbij beroepsgerichte op een systematische wijze en op leer en kennisniveau, moet worden ontwikkeld, enerzijds op architecten niveau als wel op aannemersniveau. Waarbij de aspecten Renovatie en Herbestemming een belangrijke input hebben. De student moet het project toetsen aan Bouwbesluit en andere regelgevingen die noodzakelijk zijn om een compleet project Renovatie en Herbestemming in kaart te brengen en volledig bouwkundig uit te werken.

25 Titel Algemeen werkend leren 4 TBWK-LSAWL4B European Credits Aanvangsblok 3 Anders (blok: 3, 4), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht 1 (blok: CONTINUE) Opdracht 2 (blok: CONTINUE) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Project thema: Renovatie en Herbestemming De student moet expliciet kennis maken met gebouwen complexen waarbij herbestemming en renovatie van toepassing zal zijn, om hiermee voldoende kennis /variatie in ontwikkeling en werkprocessen te ontwikkelen. Deze bestaande complexen worden eerst intens bestudeert voor wat betreft constructieve historische opzet en de daarbij de gedachten volgend voor de opzet van zo n complex/gebouw De student kan een project uitwerken en detailleren, waarbij beroepsgerichte op een systematische wijze en op leer en kennisniveau, moet worden ontwikkeld, enerzijds op architecten niveau als wel op aannemersniveau. Waarbij de aspecten Renovatie en Herbestemming een belangrijke input hebben. De student moet het project toetsen aan Bouwbesluit en andere regelgevingen die noodzakelijk zijn om een compleet project Renovatie en Herbestemming in kaart te brengen en volledig bouwkundig uit te werken.

26 Titel Beheer portfolio 2 + Veiligheidsaspecten TBWK-BPF European Credits Aanvangsblok 3 Anders (blok: 3, 4), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht 1 (blok: CONTINUE) Opdracht 2 (blok: CONTINUE) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Thema POP/Portfolio+ Veiligheidsaspecten Thema: Per semester moet de student een verslag samenstellen waarbij het begrip POP en Portfolio nader moeten worden uitgewerkt gerelateerd aan de gevolgde cursusvakken inhoudelijk zijn oplopende ontwikkelingen in kaart te brengen en nader te motiveren/uit te werken.daarbij moeten de algemene zoals communiceren/vergaderen /delegeren telekenmale een plaats krijgen in zijn studietraject. De beroeps specifiek meetbaar maken in dit traject van de studie Thema: Veiligheidsaspecten; de student moet zich verdiepen en eigen maken welke ontwikkelingen er zijn in de Gebouwde omgeving (breedste zin van het woord) Op het gebeid van technische veiligheid en gebruiksveiligheid enz Dit in relatie met Nieuwbouw / bestaande Gebouwen/projecten zowel op tekening als wel op practisch gebruiks- en uitvoeringsniveauniveau. Kennis en ervaring op doen zowel mondeling/schriftelijke vaardigheden en communicatieve vaardigeheden waarbij overdracht van taken binnen het beroepenveld noodzakelijk uitvoeringshandelingen zijn.

27

28 Titel Beheer portfolio 2 + Veiligheidsaspecten in de Bouwnijverheid TBWK-LSBPF European Credits Aanvangsblok 3 Anders (blok: 3, 4), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht 1 (blok: CONTINUE) Opdracht 2 (blok: CONTINUE) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Thema POP/Portfolio+ Veiligheidsaspecten Thema: Per semester moet de student een verslag samenstellen waarbij het begrip POP en Portfolio nader moeten worden uitgewerkt gerelateerd aan de gevolgde cursusvakken inhoudelijk zijn oplopende ontwikkelingen in kaart te brengen en nader te motiveren/uit te werken.daarbij moeten de algemene zoals communiceren/vergaderen /delegeren telekenmale een plaats krijgen in zijn studietraject. De beroeps specifiek meetbaar maken in dit traject van de studie Thema: Veiligheidsaspecten; de student moet zich verdiepen en eigen maken welke ontwikkelingen er zijn in de Gebouwde omgeving (breedste zin van het woord) Op het gebeid van technische veiligheid en gebruiksveiligheid enz Dit in relatie met Nieuwbouw / bestaande Gebouwen/projecten zowel op tekening als wel op practisch gebruiks- en uitvoeringsniveauniveau. Kennis en ervaring op doen zowel mondeling/schriftelijke vaardigheden en communicatieve vaardigeheden waarbij overdracht van taken binnen het beroepenveld noodzakelijk uitvoeringshandelingen zijn.

29

30 Titel Beheer portfolio 3 TBWK-BPF European Credits Aanvangsblok 1 Anders (blok: 1, 2), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht (blok: CONTINUE) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Thema POP/Portfolio Per semester moet de student een verslag samenstellen waarbij het begrip POP en Portfolio nader moeten worden uitgewerkt gerelateerd aan de gevolgde cursusvakken inhoudelijk zijn oplopende ontwikkelingen in kaart te brengen en nader te motiveren/uit te werken. Per semester moet de student een verslag samenstellen waarbij het begrip POP en Portfolio nader moeten worden uitgewerkt gerelateerd aan de gevolgde cursusvakken inhoudelijk zijn oplopende ontwikkelingen in kaart te brengen en nader te motiveren/uit te werken.daarbij moeten de algemene zoals communiceren/vergaderen /delegeren telekenmale een plaats krijgen in zijn studietraject. De beroeps specifiek meetbaar maken in dit traject van de studie

31 Titel Beheer portfolio 3 Hoofdfase TBWK-BPFH European Credits Aanvangsblok 1 Anders (blok: 1, 2), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht 1 (blok: CONTINUE) Opdracht 2 (blok: CONTINUE) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Thema POP/Portfolio Per semester moet de student een verslag samenstellen waarbij het begrip POP en Portfolio nader moeten worden uitgewerkt gerelateerd aan de gevolgde cursusvakken inhoudelijk zijn oplopende ontwikkelingen in kaart te brengen en nader te motiveren/uit te werken. Per semester moet de student een verslag samenstellen waarbij het begrip POP en Portfolio nader moeten worden uitgewerkt gerelateerd aan de gevolgde cursusvakken inhoudelijk zijn oplopende ontwikkelingen in kaart te brengen en nader te motiveren/uit te werken.daarbij moeten de algemene zoals communiceren/vergaderen /delegeren telekenmale een plaats krijgen in zijn studietraject. De beroeps specifiek meetbaar maken in dit traject van de studie

32 Titel Beheer portfolio 3 TBWK-LSBPF European Credits Aanvangsblok 1 Anders (blok: 1, 2), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht (blok: CONTINUE) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Thema POP/Portfolio Per semester moet de student een verslag samenstellen waarbij het begrip POP en Portfolio nader moeten worden uitgewerkt gerelateerd aan de gevolgde cursusvakken inhoudelijk zijn oplopende ontwikkelingen in kaart te brengen en nader te motiveren/uit te werken.

33 Titel Algemeen werkend leren 2 TBWK-AWLM European Credits Aanvangsblok 3 Anders (blok: 3, 4), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht 1 (blok: CONTINUE) Opdracht 2 (blok: CONTINUE) Opdracht 3 (blok: CONTINUE) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Project thema: Gestapelde woningbouw (casco) Project thema: Gestapelde woningbouw (omhulling) De student moet expliciet kennismaken met de bouw van appartementen in combinatie met winkellaag/parkeerkelder en daarbij de verschillende variaties in ruwbouw/afbouw technieken onderkennen en begrijpen. Deze ruwbouwtechnieken zijn van belangrijke invloed op de haalbaarheid in kosten voor het project. Met concrete werkervaring kan de student ervaren/ontdekken wat voor bepaalde fysieke omstandigheden dan ook de beste oplossing zal zijn voor de opzet van de ruwbouw. Gelijkwaaardig uiteraard vindt ook de afbouw dezelfde specifieke afwgingen plaats. De student kan een gestapelde woningbouw (casco en omhulling) uitwerken en detailleren, waarbij beroepsgerichte op een systematische wijze en op leer en kennisniveau, moet worden ontwikkeld, enerzijds op architecten niveau als wel op aannemersniveau. De student moet het project toetsen aan Bouwbesluit en andere regelgevingen die noodzakelijk zijn om een complete gestapelde woningbouw in kaart te brengen en volledig bouwkundig uit te werken.

34

35 Titel Algemeen werkend leren 2 TBWK-LSAWL European Credits Aanvangsblok 3 Anders (blok: 3, 4), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht 1 (blok: CONTINUE) Opdracht 2 (blok: CONTINUE) Opdracht 3 (blok: CONTINUE) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Project thema: Gestapelde woningbouw (casco) Project thema: Gestapelde woningbouw (omhulling) De student moet expliciet kennismaken met de bouw van appartementen in combinatie met winkellaag/parkeerkelder en daarbij de verschillende variaties in ruwbouw/afbouw technieken onderkennen en begrijpen. Deze ruwbouwtechnieken zijn van belangrijke invloed op de haalbaarheid in kosten voor het project. Met concrete werkervaring kan de student ervaren/ontdekken wat voor bepaalde fysieke omstandigheden dan ook de beste oplossing zal zijn voor de opzet van de ruwbouw. Gelijkwaaardig uiteraard vindt ook de afbouw dezelfde specifieke afwgingen plaats. De student kan een gestapelde woningbouw (casco en omhulling) uitwerken en detailleren, waarbij beroepsgerichte op een systematische wijze en op leer en kennisniveau, moet worden ontwikkeld, enerzijds op architecten niveau als wel op aannemersniveau. De student moet het project toetsen aan Bouwbesluit en andere regelgevingen die noodzakelijk zijn om een complete gestapelde woningbouw in kaart te brengen en volledig bouwkundig uit te werken.

36

37 Titel Afstudeeropdracht Architectuur TBWK-LSAFA European Credits Aanvangsblok 3 Anders (blok: 3, 4), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht (blok: 4) Mondelinge toets (blok: 4) Aan alle van de volgende groepen ingangseisen moet zijn voldaan: 1. Stageperiode 3a Adviesbureau (TBWK-SAA6-03) of Stageperiode: Adviesbureau (TBWK-SAAL-07) of Stageperiode 3a Bouwmanagement (TBWK-SMA6-03) of Stageperiode Bouwmanagement (TBWK-SMAL-07) of Stageperiode 3b Bouwmanagement (TBWK-SMB6-03) of Stageperiode Bouwmanagement (TBWK-SMBL-07) of Stageperiode 3a Architectuur/restauratie (TBWK-SRA6-03) of Stageperiode Architectuur/restauratie (TBWK-SRAL-07) of Stageperiode 3b Architectuur/restauratie (TBWK-SRB6-03) of Stageperiode Architectuur/restauratie (TBWK-SRBL-07) of Stageperiode 3c Architectuur/restauratie (TBWK-SRC6-03) of Stageperiode Architectuur/restauratie (TBWK-SRCL-07) of Stageperiode 3a: Bouwtechniek (TBWK-STA6-03) of Stageperiode Bouwtechniek (TBWK-STAL-07) 2. Architectuur project (TBWK-ARP7-03) of Bouwconstructies project (TBWK-BCP7-03) of Bouwfysica en installaties project (TBWK-BFP7-03) of Bouwprojectmanagement project (TBWK-BPP7-03) of Bouwuitvoeringsmanagement project (TBWK-BUP7-03) of Restauratie project (TBWK-REP7-03) 3. project (TBWK-BKP7-04) of project (TBWK-BKP7-07) 4. Voorbereiden afstuderen (TBWK-VBA7-03) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud De student gaat in groepsverband met mede studenten kennis maken met complexe utilitaire projecten waarbij inzicht/ontwerp/techniek/flexibliteit een bijzonder aspect zal zijn voor de aanpak van dit project. Denk bijvoorbeeld aan BIM gebruik voor het totale concept/project. Moderne productie technieken. Moderne functionele aspecten van gebruik in het project. Ontwerpaspecten voor dubbel gebruik van het project. - De student kan een multifunctioneel project ontwikkelen, waarbij beroepsgerichte op een systematische wijze en op leer en kennisniveau, moet worden ontwikkeld, enerzijds op architectenniveau als wel op aannemersniveau. Waarbij de aspecten Ontwikkelen, Ontwerpen en Uitwerken een belangrijke

38 input hebben. - De student moet het project toetsen aan Bouwbesluit en andere regelgevingen die noodzakelijk zijn om een compleet multifunctioneel project volledig bouwkundig uit te werken. Examineren

39 Titel Afstudeeropdracht Bouwconstructies TBWK-LSAFB European Credits Aanvangsblok 3 Anders (blok: 3, 4), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht (blok: 4) Mondelinge toets (blok: 4) Aan alle van de volgende groepen ingangseisen moet zijn voldaan: 1. Stageperiode 3a Adviesbureau (TBWK-SAA6-03) of Stageperiode: Adviesbureau (TBWK-SAAL-07) of Stageperiode 3a Bouwmanagement (TBWK-SMA6-03) of Stageperiode Bouwmanagement (TBWK-SMAL-07) of Stageperiode Bouwmanagement (TBWK-SMBL-07) of Stageperiode 3a Architectuur/restauratie (TBWK-SRA6-03) of Stageperiode Architectuur/restauratie (TBWK-SRAL-07) of Stageperiode 3b Architectuur/restauratie (TBWK-SRB6-03) of Stageperiode Architectuur/restauratie (TBWK-SRBL-07) of Stageperiode 3c Architectuur/restauratie (TBWK-SRC6-03) of Stageperiode Architectuur/restauratie (TBWK-SRCL-07) of Stageperiode 3a: Bouwtechniek (TBWK-STA6-03) of Stageperiode Bouwtechniek (TBWK-STAL-07) 2. project (TBWK-BKP7-04) of project (TBWK-BKP7-07) 3. Architectuur project (TBWK-ARP7-03) of Bouwconstructies project (TBWK-BCP7-03) of Bouwfysica en installaties project (TBWK-BFP7-03) of Bouwprojectmanagement project (TBWK-BPP7-03) of Bouwuitvoeringsmanagement project (TBWK-BUP7-03) of Restauratie project (TBWK-REP7-03) 4. Voorbereiden afstuderen (TBWK-VBA7-03) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Het zwaartepunt van de afstudeerrichting Bouwconstructies ligt bij de vakken mechanica, constructieve analyse, beton-, staal- en houtconstructies en funderingstechniek. Studenten doen veel kennis op het gebied van materialen en hun eigenschappen. Er wordt aandacht besteed aan de analyse en het ontwerp van constructies van gebouwen. Bij het berekenen en tekenen wordt intensief gebruik gemaakt van toepassingssoftware, zoals Matrix-Frame en AutoCad. Met de afstudeerrichting wordt deze kennis ingeschakeld bij het ontwerpen, berekenen en uitwerken van bouwconstructies en bij het toezicht op de uitvoering. - Het maken van een constructieve ontwerp met aandacht voor de integrale aspecten van architectuur, bouwtechniek bouwfysica, uitvoering, kosten en duurzaamheid; - Kennis van fysische en mechanische eigenschappen van de

40 constructie materialen: beton, staal en hout; - Het dimensioneren van een constructie; - Het berekeningen van een constructie; - Het toetsen van een constructie; - Het maken van constructietekeningen; - Toepassing van rekensoftware. Diverse constrcutieve doelen

41 Titel Afstudeeropdracht Bouwfysica TBWK-LSAFF European Credits Aanvangsblok 3 Anders (blok: 3, 4), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht (blok: 4) Mondelinge toets (blok: 4) Aan alle van de volgende groepen ingangseisen moet zijn voldaan: 1. Stageperiode 3a Adviesbureau (TBWK-SAA6-03) of Stageperiode: Adviesbureau (TBWK-SAAL-07) of Stageperiode 3a Bouwmanagement (TBWK-SMA6-03) of Stageperiode Bouwmanagement (TBWK-SMAL-07) of Stageperiode 3b Bouwmanagement (TBWK-SMB6-03) of Stageperiode Bouwmanagement (TBWK-SMBL-07) of Stageperiode 3a Architectuur/restauratie (TBWK-SRA6-03) of Stageperiode Architectuur/restauratie (TBWK-SRAL-07) of Stageperiode 3b Architectuur/restauratie (TBWK-SRB6-03) of Stageperiode Architectuur/restauratie (TBWK-SRBL-07) of Stageperiode 3c Architectuur/restauratie (TBWK-SRC6-03) of Stageperiode Architectuur/restauratie (TBWK-SRCL-07) of Stageperiode 3a: Bouwtechniek (TBWK-STA6-03) of Stageperiode Bouwtechniek (TBWK-STAL-07) 2. project (TBWK-BKP7-04) of project (TBWK-BKP7-07) 3. Architectuur project (TBWK-ARP7-03) of Bouwconstructies project (TBWK-BCP7-03) of Bouwfysica en installaties project (TBWK-BFP7-03) of Bouwprojectmanagement project (TBWK-BPP7-03) of Bouwuitvoeringsmanagement project (TBWK-BUP7-03) of Restauratie project (TBWK-REP7-03) 4. Voorbereiden afstuderen (TBWK-VBA7-03) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Bouwfysica is een technisch vak dat zich richt op de kwaliteit van het gebouw en binnenklimaat ten aanzien van energie, temperatuur, vocht, geluid en licht. Het gaat daarbij om natuurkundige principes, de invloed van gebouwconcepten en bouwconstructies en de installatietechnische uitwerking daarvan. In de afstudeerfase kan men zich specialiseren in bijvoorbeeld: - Comfort en luchtkwaliteit hebben grote invloed op het functioneren van mensen in gebouwen. - Energie en duurzaamheid zijn actuele onderwerpen, die in veel afstudeerprojecten aan de orde komen. - Geluid en trillingen in gebouwen, geluidisolatie, geluidwering van gevels en daken, ruimteakoestiek. Belangrijk is dat naast een onderzoekscomponent, de resultaten daarvan ook worden getest aan de hand van een bouwkundig

42 project. Door middel van het bouwfysisch afstudeerproject toont de student aan dat wordt voldaan aan één of meer van onderstaande op niveau drie. Het op basis van een programma van eisen en het structuurplan van de architect kunnen uitvoeren van bouwfysisch, akoestisch of energetisch onderzoek en dit toetsten aan de gezondheids- en energetische eisen. Het op basis van het definitief ontwerp kunnen maken van tekeningen en berekeningen van bouwfysische, akoestische en energietechnische maatregelen op de deelgebieden: licht, geluid, vocht, warmte of energie. Het kunnen beoordelen van alternatieve oplossingen van bouwfysische en akoestische aspecten tijdens de realisatiefase. Het kunnen ondersteunen van de directie op de bouw met de uitvoering en het doen van metingen van bouwfysische en akoestische maatregelen. - Het kunnen opstelen van bouwfysische rapportages; - Het mondeling kunnen presenteren en verdedigen van de resultaten van het afstudeerproject. Diverse bouwfysische doelen

43 Titel Afstudeeropdracht Bouwprojectmanagement TBWK-LSAFP European Credits Aanvangsblok 1, 3 Anders (blok: 1, 3, 2, 4), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht (blok: 2, 4) Mondelinge toets (blok: 2, 4) Aan alle van de volgende groepen ingangseisen moet zijn voldaan: 1. Stageperiode 3a Adviesbureau (TBWK-SAA6-03) of Stageperiode: Adviesbureau (TBWK-SAAL-07) of Stageperiode 3a Bouwmanagement (TBWK-SMA6-03) of Stageperiode Bouwmanagement (TBWK-SMAL-07) of Stageperiode 3b Bouwmanagement (TBWK-SMB6-03) of Stageperiode Bouwmanagement (TBWK-SMBL-07) of Stageperiode 3a Architectuur/restauratie (TBWK-SRA6-03) of Stageperiode Architectuur/restauratie (TBWK-SRAL-07) of Stageperiode 3b Architectuur/restauratie (TBWK-SRB6-03) of Stageperiode Architectuur/restauratie (TBWK-SRBL-07) of Stageperiode 3c Architectuur/restauratie (TBWK-SRC6-03) of Stageperiode Architectuur/restauratie (TBWK-SRCL-07) of Stageperiode 3a: Bouwtechniek (TBWK-STA6-03) of Stageperiode Bouwtechniek (TBWK-STAL-07) 2. project (TBWK-BKP7-04) of project (TBWK-BKP7-07) 3. Architectuur project (TBWK-ARP7-03) of Bouwconstructies project (TBWK-BCP7-03) of Bouwfysica en installaties project (TBWK-BFP7-03) of Bouwprojectmanagement project (TBWK-BPP7-03) of Bouwuitvoeringsmanagement project (TBWK-BUP7-03) of Restauratie project (TBWK-REP7-03) 4. Voorbereiden afstuderen (TBWK-VBA7-03) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud De afstudeeropdracht richt zich op één of meerdere bouwmanagementaspecten (GROTIK) in relatie tot een projectgerichte bouwtechnische problematiek in met name in een van de bouwvoorbereidingsfasen Initiatief, Ontwerp en Engineering of de Beheerfase van het bouwproces. Het onderzoek kan zich bijvoorbeeld richten op het verbeteren van een bepaalde oplossingsmethode en techniek in relatie tot de beheersaspecten of het verbeteren van het instrumentarium voor de projectbeheersing getoetst in een complexe concrete projectsituatie. Bijvoorbeeld de invoering en/of optimalisering van BIM of LEAN getoetst aan een complex bouwtechnisch probleem in een concreet project. De student toont dat hij/zij in staat is tot: - Het zelfstandig en methodisch verantwoord een complex

44 beroepsprobleem in een realistische bedrijfscontext kan oplossen; - Het ontwikkelen van de competentie bouwmanagement in de bouwvoorbereidingsfasen naar eindniveau; - Het ontwikkelen van een andere technische competentie in een van de bouwvoorbereidingsfasen gekoppeld aan realistisch project; - De resultaten van het onderzoek op eindniveau kan vastleggen in een rapportage en kan presenteren en verdedigen aan een deskundig en niet deskundig publiek.

45 Titel Afstudeeropdracht Bouwtechniek TBWK-LSAFT European Credits Aanvangsblok 3 Anders (blok: 3, 4), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht (blok: 4) Mondelinge toets (blok: 4) Aan alle van de volgende groepen ingangseisen moet zijn voldaan: 1. Stageperiode 3a Adviesbureau (TBWK-SAA6-03) of Stageperiode: Adviesbureau (TBWK-SAAL-07) of Stageperiode 3a Bouwmanagement (TBWK-SMA6-03) of Stageperiode Bouwmanagement (TBWK-SMAL-07) of Stageperiode 3b Bouwmanagement (TBWK-SMB6-03) of Stageperiode Bouwmanagement (TBWK-SMBL-07) of Stageperiode 3a Architectuur/restauratie (TBWK-SRA6-03) of Stageperiode Architectuur/restauratie (TBWK-SRAL-07) of Stageperiode 3b Architectuur/restauratie (TBWK-SRB6-03) of Stageperiode Architectuur/restauratie (TBWK-SRBL-07) of Stageperiode 3c Architectuur/restauratie (TBWK-SRC6-03) of Stageperiode Architectuur/restauratie (TBWK-SRCL-07) of Stageperiode 3a: Bouwtechniek (TBWK-STA6-03) of Stageperiode Bouwtechniek (TBWK-STAL-07) 2. project (TBWK-BKP7-04) of project (TBWK-BKP7-07) 3. Architectuur project (TBWK-ARP7-03) of Bouwconstructies project (TBWK-BCP7-03) of Bouwfysica en installaties project (TBWK-BFP7-03) of Bouwprojectmanagement project (TBWK-BPP7-03) of Bouwuitvoeringsmanagement project (TBWK-BUP7-03) of Restauratie project (TBWK-REP7-03) 4. Voorbereiden afstuderen (TBWK-VBA7-03) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Bouwtechniek is met name de afstudeerrichting waarin de technische uitwerkingen van detail tot gebouw gerealiseerd dienen te worden. Het realiseren moet gebeuren tegen de achtergrond van een programma van eisen en een investeringsniveau. Het werken aan een reële opgave, in samenwerking met het bedrijfsleven vergroot de authenticiteit van de opgave. Het ontwikkelen van oplossingen moet altijd voortkomen uit de afweging van verschillende varianten. Hierbij komen aspecten als BIM, vliesgevels en moderne bouwconstructie aan de orde, waarbij het aspect duurzaamheid altijd onderzocht moet worden. Bouwtechniek richt zich met overwegend projectgericht onderwijs, op het verkrijgen van brede kennis en inzicht van construeren en detailleren. Het vergaren van kennis van bouwmaterialen en

46 bouwproducten, kennis van bouwfysica, bouwconstructie, organisatie van het bouwproces en bouwregelgeving (met name het bouwbesluit) is hierbij van groot belang. Samenhangende kennis van en een innovatieve houding t.o.v. bouwsystemen, bouwmethodieken en bouwprocessen maakt dat er verantwoorde en afgewogen keuzes kunnen worden gemaakt. Bouwtechniek vormt de basis van het bouwen.

47 Titel Afstudeeropdracht Bouwuitvoeringsmanagement TBWK-LSAFU European Credits Aanvangsblok 3 Anders (blok: 3, 4), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht (blok: 4) Mondelinge toets (blok: 4) Aan alle van de volgende groepen ingangseisen moet zijn voldaan: 1. Stageperiode 3a Adviesbureau (TBWK-SAA6-03) of Stageperiode: Adviesbureau (TBWK-SAAL-07) of Stageperiode 3a Bouwmanagement (TBWK-SMA6-03) of Stageperiode Bouwmanagement (TBWK-SMAL-07) of Stageperiode 3b Bouwmanagement (TBWK-SMB6-03) of Stageperiode Bouwmanagement (TBWK-SMBL-07) of Stageperiode 3a Architectuur/restauratie (TBWK-SRA6-03) of Stageperiode Architectuur/restauratie (TBWK-SRAL-07) of Stageperiode 3b Architectuur/restauratie (TBWK-SRB6-03) of Stageperiode Architectuur/restauratie (TBWK-SRBL-07) of Stageperiode 3c Architectuur/restauratie (TBWK-SRC6-03) of Stageperiode Architectuur/restauratie (TBWK-SRCL-07) of Stageperiode 3a: Bouwtechniek (TBWK-STA6-03) of Stageperiode Bouwtechniek (TBWK-STAL-07) 2. project (TBWK-BKP7-04) of project (TBWK-BKP7-07) 3. Architectuur project (TBWK-ARP7-03) of Bouwconstructies project (TBWK-BCP7-03) of Bouwfysica en installaties project (TBWK-BFP7-03) of Bouwprojectmanagement project (TBWK-BPP7-03) of Bouwuitvoeringsmanagement project (TBWK-BUP7-03) of Restauratie project (TBWK-REP7-03) 4. Voorbereiden afstuderen (TBWK-VBA7-03) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud De afstudeeropdracht richt zich op één of meerdere bouwmanagementaspecten (GROTIK) in relatie tot een projectgerichte bouwtechnische problematiek in de realisatiefase van het bouwproces. Het onderzoek kan zich bijvoorbeeld richten op het verbeteren van een bepaalde uitvoeringstechniek in relatie tot de beheersaspecten of het verbeteren van het instrumentarium voor de projectbeheersing getoetst in een complexe concrete projectsituatie. Bijvoorbeeld de invoering en/of optimalisering van BIM of LEAN getoetst aan een complex bouwtechnisch probleem in een concreet project.. De student toont dat hij/zij in staat is tot: - Het zelfstandig en methodisch verantwoord een complex beroepsprobleem in een realistische

48 bedrijfscontext kan oplossen; - Het ontwikkelen van de competentie bouwmanagement in de realisatiefase naar eindniveau; - Het ontwikkelen van een andere technische competentie in de realisatiefase gekoppeld aan realistisch project; - De resultaten van het onderzoek op eindniveau kan vastleggen in een rapportage en kan presenteren en verdedigen aan een deskundig en niet deskundig publiek.

49 Titel Afstudeeropdracht Restauratie TBWK-LSAFR European Credits Aanvangsblok 3 Anders (blok: 3, 4), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht (blok: 4) Mondelinge toets (blok: 4) Aan alle van de volgende groepen ingangseisen moet zijn voldaan: 1. Stageperiode 3a Adviesbureau (TBWK-SAA6-03) of Stageperiode: Adviesbureau (TBWK-SAAL-07) of Stageperiode 3a Bouwmanagement (TBWK-SMA6-03) of Stageperiode Bouwmanagement (TBWK-SMAL-07) of Stageperiode 3b Bouwmanagement (TBWK-SMB6-03) of Stageperiode Bouwmanagement (TBWK-SMBL-07) of Stageperiode 3a Architectuur/restauratie (TBWK-SRA6-03) of Stageperiode Architectuur/restauratie (TBWK-SRAL-07) of Stageperiode 3b Architectuur/restauratie (TBWK-SRB6-03) of Stageperiode Architectuur/restauratie (TBWK-SRBL-07) of Stageperiode 3c Architectuur/restauratie (TBWK-SRC6-03) of Stageperiode Architectuur/restauratie (TBWK-SRCL-07) of Stageperiode 3a: Bouwtechniek (TBWK-STA6-03) of Stageperiode Bouwtechniek (TBWK-STAL-07) 2. project (TBWK-BKP7-04) of project (TBWK-BKP7-07) 3. Architectuur project (TBWK-ARP7-03) of Bouwconstructies project (TBWK-BCP7-03) of Bouwfysica en installaties project (TBWK-BFP7-03) of Bouwprojectmanagement project (TBWK-BPP7-03) of Bouwuitvoeringsmanagement project (TBWK-BUP7-03) of Restauratie project (TBWK-REP7-03) 4. Voorbereiden afstuderen (TBWK-VBA7-03) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Het werkterrein in de restauratie is de laatste jaren sterk gaan groeien. Het leeftijdscriterium van 50 jaar betekent dat ook naoorlogse gebouwen en complexen voor de monumentstatus in aanmerking komen. Daarbij komt dat de Rijksoverheid een inhaalslag heeft gemaakt met betrekking tot de instandhouding van grote projecten, de zogenaamde Kanjerregeling, Ook daardoor is het werkvolume op dit terrein sterk gegroeid. De hogeschool heeft daarop ingespeeld door een afstudeerrichting Restauratie op te zetten. Het is zelfs mogelijk om in eigen huis de post-hboopleiding Restauratie en Bouwhistorie te volgen. Belangrijke onderdelen van de afstudeerrichting zijn natuurlijk architectuur- en restauratiegeschiedenis, instandhoudingstechnologie, onderzoeks- en rapportagetechnieken en uiteenlopende bestuurlijke en financiële zaken die in de restauratiewereld een heel eigen inhoud hebben. In samenwerking met de gemeente en de gebouwbeheerders van de universiteit kunnen we voor onze onder werpen en onderzoeksobjecten kiezen uit

50 de rijkdom die de stad Utrecht op het cultuurhistorische terrein te bieden heeft. - Verkrijgen van brede kennis van zowel ethische als cultuurhistorische en technische aspecten van de restauratieopgave; - Onderzoekservaring op doen op basis van richtlijnen van bouwen gebruiksgeschiedenis van monumenten en complexen; - Opdoen van voldoende kennis van economische, wettelijke en procedurele randvoorwaarden nodig voor het opstellen van een afgewogen restauratieplan; - Leren maken van afgewogen keuzes op basis van oplossingsvarianten, zowel voor restauratietechniek als voor instandhoudingstechnologie; - Aansluiting bij het afstudeeratelier Cultuurhistorie en Ontwerpen is dringend aanbevolen. Divers, restauratie

51 Titel Algemeen werkend leren TBWK-LSAWL European Credits Aanvangsblok 1 Anders (blok: 1, 2), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht 1 (blok: CONTINUE) Opdracht 2 (blok: CONTINUE) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Project thema: kleinschalige woningbouw, enkel grondgebonden rijtjeswoning, dubbel woonhuis of vrijstaande woning. De student moet praktisch kennismaken met verscheidenheid in bouwontwikkelingen in de zin van traditioneel /prefabricage methoden/moderne duurzame materiaal toepassingen. Project thema: kleinschalige utiliteitsbouw, een stalen hal met kantoorruimten waaarbij de student kritisch moet gaan kijken/bestuderen welek typologie van opzet /uitvoering fabricage methoden worden toegepast. De student moet expliciet kennis maken met de bouwproductie van de twee thema s, hij moet hiermee beroeps ontwikkelen op technische /leidinggevende kwaliteiten lees. combinaties De student kan een woning en een klein utiliteitsgebouw uitwerken en detailleren, waarbij beroepsgerichte op een systematische wijze en op niveau, moet worden ontwikkeld, enerzijds op architecten niveau als wel op aannemersniveau. De student moet het project toetsen aan Bouwbesluit en andere regelgevingen die noodzakelijk zijn om een complete woning in kaart te brengen en volledig bouwkundig uit te werken.

52

53 Titel Algemeen werkend leren 1 TBWK-AWLM European Credits Aanvangsblok 1 Anders (blok: 1, 2), aanwezigheid verplicht Toetsen: Opdracht 1 (blok: CONTINUE) Opdracht 2 (blok: CONTINUE) Contact persoon HAM Huitema ( ) Inhoud Project thema: kleinschalige woningbouw, enkel grondgebonden rijtjeswoning, dubbel woonhuis of vrijstaande woning. De student moet praktisch kennismaken met verscheidenheid in bouwontwikkelingen in de zin van traditioneel /prefabricage methoden/moderne duurzame materiaal toepassingen. Project thema: kleinschalige utiliteitsbouw, een stalen hal met kantoorruimten waaarbij de student kritisch moet gaan kijken/bestuderen welek typologie van opzet /uitvoering fabricage methoden worden toegepast. De student moet expliciet kennis maken met de bouwproductie van de twee thema s, hij moet hiermee beroeps ontwikkelen op technische /leidinggevende kwaliteiten lees. combinaties De student kan een woning en een klein utiliteitsgebouw uitwerken en detailleren, waarbij beroepsgerichte op een systematische wijze en op niveau, moet worden ontwikkeld, enerzijds op architecten niveau als wel op aannemersniveau. De student moet het project toetsen aan Bouwbesluit en andere regelgevingen die noodzakelijk zijn om een complete woning in kaart te brengen en volledig bouwkundig uit te werken.

Bijlage Cursusbeschrijvingen. Bacheloropleiding. Bouwkunde Duaal

Bijlage Cursusbeschrijvingen. Bacheloropleiding. Bouwkunde Duaal Bijlage Cursusbeschrijvingen Bacheloropleiding Bouwkunde Duaal 2014-2015 1 Cursusbeschrijvingen N.B. Bij het samenstellen van de studiegids waren nog niet alle (actuele) prijzen bekend. Voor een actueel

Nadere informatie

1 Organisatorische gegevens

1 Organisatorische gegevens Titel Opleidingsvariant Afstudeeropdracht Architectuur Duaal Collegejaar 2015-2016 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode TBWK-LSAFA6-07 1.2 Cursusnaam Afstudeeropdracht Architectuur 1.3 Cursusnaam

Nadere informatie

Bijlage Cursusbeschrijvingen. Bacheloropleiding. Bouwkunde Voltijd

Bijlage Cursusbeschrijvingen. Bacheloropleiding. Bouwkunde Voltijd Bijlage Cursusbeschrijvingen Bacheloropleiding Bouwkunde Voltijd 2014-2015 1 Cursusbeschrijvingen N.B. Bij het samenstellen van de studiegids waren nog niet alle (actuele) prijzen bekend. Voor een actueel

Nadere informatie

Minimum te behalen punten 60,0 30,0 30,0. Verplicht 9,0 9,0. Verplicht. Verplicht. Verplicht 12,0

Minimum te behalen punten 60,0 30,0 30,0. Verplicht 9,0 9,0. Verplicht. Verplicht. Verplicht 12,0 N.J.J. van Gelderen an Herwerdenlaan 42 351 ZK UTRECHT Betreft Datum Studievoortgangsoverzicht 16 oktober 2015 15104 Opleiding Examenprogramma B Bouwkunde voltijd Cohort 2010 Examendatum 11-06-2012 TBWK-PROP-10

Nadere informatie

Bijlage cursusomschrijvingen. [Civiele Techniek] [Duaal/hoofdfase]

Bijlage cursusomschrijvingen. [Civiele Techniek] [Duaal/hoofdfase] Bijlage cursusomschrijvingen [Civiele Techniek] [Duaal/hoofdfase] 2016-2017 Titel Opleidingsvariant Duaal Collegejaar 2016-2017 Werkveld: Constructie & Infrastructuur 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode

Nadere informatie

Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek.

Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek. Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek. In de BEROEPSCOMPETENTIES CIVIELE TECHNIEK 1 2, zijn de specifieke beroepscompetenties geformuleerd overeenkomstig de indeling van het beroepenveld.

Nadere informatie

C H I B B. Onderwijstopics CHIBB. Concept House IBB/RDM Rotterdam. leerbedrijf CHIBB 2 e semester

C H I B B. Onderwijstopics CHIBB. Concept House IBB/RDM Rotterdam. leerbedrijf CHIBB 2 e semester Onderwijstopics CHIBB Concept House IBB/RDM Rotterdam leerbedrijf CHIBB 2 e semester 2011-2012 Versie: 15 december 2011 Auteurs: Annette Detzel, Kees van Kranenburg en Arjan Karssenberg kenniscentrum Sustainable

Nadere informatie

Samenvatting aanvraag macrodoelmatigheidstoets associate degree-opleiding Bouwkunde

Samenvatting aanvraag macrodoelmatigheidstoets associate degree-opleiding Bouwkunde Samenvatting aanvraag macrodoelmatigheidstoets associate degree-opleiding Bouwkunde Saxion. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Onderwijstopics ECOBIO KAS / CHIBB. leerbedrijf ECOBIO KAS / CHIBB 2 e semester

Onderwijstopics ECOBIO KAS / CHIBB. leerbedrijf ECOBIO KAS / CHIBB 2 e semester Onderwijstopics ECOBIO KAS / CHIBB leerbedrijf ECOBIO KAS / CHIBB 2 e semester 2012-2013 Versie: 03 december 2012 Auteurs: Annette Detzel, Kees van Kranenburg, Richard Bouwman en Arjan Karssenberg kenniscentrum

Nadere informatie

ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR DECEMBER 2016 Klimaat-adaptieve gevel

ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR DECEMBER 2016 Klimaat-adaptieve gevel ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR DECEMBER 2016 Thema: Klimaat-adaptieve gevel Titel van de opdracht (Kort en krachtige weergave van het onderwerp) Het ontwerpen en testen van een klimaat-adaptieve gevel voor utiliteitsgebouwen

Nadere informatie

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek creating tomorrow 2013 2014 Bouwkunde hva techniek HVA TECHNIEK bouwkunde 2013-2014 Bouwkunde: studeren in dé bouwplaats van Nederland Bouwkunde studeren in Amsterdam biedt veel uitdagingen. Want als er

Nadere informatie

Over onderhoud en verbouw van monumentaal vastgoed VAN ALLE TIJDEN

Over onderhoud en verbouw van monumentaal vastgoed VAN ALLE TIJDEN Over onderhoud en verbouw van monumentaal vastgoed VAN ALLE TIJDEN Vaardige en ervaren handen Onderhoud kasteel Huis Doorn Nieuwe houten kap grachtenpand Blaauwlakenblok, Amsterdam Antwoord op úw vraag

Nadere informatie

Let wel: deze nota betreft alleen de toetsing en het toezicht aan het Bouwbesluit.

Let wel: deze nota betreft alleen de toetsing en het toezicht aan het Bouwbesluit. BenW-nota dienst Directie RO en afdelingen (k000) afdeling Bouw- en woningtoezicht (k200) telefoon 0182-588280 collegenummer 751515 gouda 17 juni 2012 steller Netten, M. (bwt961) onderwerp Toets- en Toezichtsniveau

Nadere informatie

Inleiding INLEIDING 1. Nadat in de afgelopen decennia veel vooroorlogse woningbouw is verbeterd

Inleiding INLEIDING 1. Nadat in de afgelopen decennia veel vooroorlogse woningbouw is verbeterd 1 Inleiding Nadat in de afgelopen decennia veel vooroorlogse woningbouw is verbeterd en vervangen, vragen nu de vroeg-naoorlogse woonwijken om aandacht. Woningen uit de jaren vijftig en zestig voldoen

Nadere informatie

Opdrachtomschrijving Werkstuk. DuBo-materialen

Opdrachtomschrijving Werkstuk. DuBo-materialen Opdrachtomschrijving Werkstuk DuBo-materialen van de module bougms01c, jaar 1, kw2, Opleiding Bouwkunde, Hogeschool Rotterdam, Njs16 De lessenreeks Materiaalkunde bestaat naast de inleidende les met een

Nadere informatie

1 Organisatorische gegevens

1 Organisatorische gegevens Titel Opleidingsvariant Afstudeeropdracht Voltijd Collegejaar 2015-2016 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode TICT-AFSTUD-12 1.2 Cursusnaam Afstudeeropdracht 1.3 Cursusnaam in Engels Afstudeeropdracht

Nadere informatie

Limosterrein Nijmegen

Limosterrein Nijmegen 44 Het einde van de koude oorlog betekende ook het einde van de Luchtmacht Instructie en Militaire Opleidingen School. Een opleiding met 3000 studenten op een terrein van 16,4 ha. De gemeente Nijmegen

Nadere informatie

SPC360: specificeren, programmeren en contracteren. SPC360 en AT Osborne 2016 Q1

SPC360: specificeren, programmeren en contracteren. SPC360 en AT Osborne 2016 Q1 SPC360: specificeren, programmeren en contracteren Andere contractvormen In de utiliteitsbouw worden steeds vaker andere contractvormen toegepast. Het zijn tools die hun oorsprong vinden in de wereld van

Nadere informatie

Erratum Studiegids. Bacheloropleiding voltijd. Elektrotechniek 2014-2015

Erratum Studiegids. Bacheloropleiding voltijd. Elektrotechniek 2014-2015 Erratum Studiegids Bacheloropleiding voltijd Elektrotechniek 2014-2015 2.5.1 Toelating hoofdfase In de studiegids Elektrotechniek voltijd 2014-2015 staat vermeld dat studenten kunnen worden toegelaten

Nadere informatie

Bachelor in de bouw. Competentiematrix. X Opleiding prof. Ba BO Opleiding prof. Ba EM

Bachelor in de bouw. Competentiematrix. X Opleiding prof. Ba BO Opleiding prof. Ba EM 1 Bachelor in de bouw Competentiematrix Departement IW&T Doc. Nr. Rev. Nr. Toepassingsgebied X Opleiding prof. Ba BO Opleiding prof. Ba EM Opleiding prof. Ba EO-ICT Opleiding prof. Ba LV Het doel van de

Nadere informatie

U kunt zich richten op uw kerntaken! Volledig op elkaar afgestemd en passend casco. Geen werkvoorbereiding, alleen controle op uitgangspunten

U kunt zich richten op uw kerntaken! Volledig op elkaar afgestemd en passend casco. Geen werkvoorbereiding, alleen controle op uitgangspunten Volledig op elkaar afgestemd en passend casco Geen werkvoorbereiding, alleen controle op uitgangspunten Geen faalkosten, geen bouwfouten Geschikt voor enkele en seriematige woningbouw 100% ontzorging voor

Nadere informatie

Flexibele studentenhuisvesting

Flexibele studentenhuisvesting Flexibele studentenhuisvesting 29 november 2012 ir Jack Ponsteen www.chri.nl Flexibele studentenhuisvesting Behoefte aan: Goedkope huisvesting / lage huur Op afwijkende locaties, bijv. kantoorlocatie Snel

Nadere informatie

opleiding bouwprocesmanagement

opleiding bouwprocesmanagement SKOOB - Praktisch 7 mei 2015 opleiding bouw Bouwmanager Een bouwmanager moet een brede technische kennis hebben, verbanden zien die anderen niet zien, een vooruitziende blik hebben in de voortgang van

Nadere informatie

jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers

jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers ZELF (VER)BOUWEN? Zelf bouwen of verbouwen? JADE architecten biedt hiervoor reeds sinds 2010 een laagdrempelige service. Wij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen

Nadere informatie

Uw innovatiepartner met drive NIEUWBOUW RENOVATIE TRANSFORMATIE

Uw innovatiepartner met drive NIEUWBOUW RENOVATIE TRANSFORMATIE Uw innovatiepartner met drive NIEUWBOUW RENOVATIE TRANSFORMATIE EMERGO Bouwnovatie EMERGO werkt graag samen aan vernieuwende en realistische totaaloplossingen. Ons doel is dat u én wij ingenomen zijn met

Nadere informatie

Energiebesparing. Betonkernactivering. Programma. Energiebesparing EPBD. Energy Performance Building Directive. Europese richtlijn.

Energiebesparing. Betonkernactivering. Programma. Energiebesparing EPBD. Energy Performance Building Directive. Europese richtlijn. Programma Energiebesparing & Betonkernactivering Energiebesparing Europa Nederland Besparingspotentieel Specialisten gevraagd? Betonkernactivering Publicatie Leergang Kees Arkesteijn 1 2 Energiebesparing

Nadere informatie

Erratum Studiegids. Bijlage Cursusbeschrijvingen Bacheloropleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (locatie Amersfoort) Deeltijd

Erratum Studiegids. Bijlage Cursusbeschrijvingen Bacheloropleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (locatie Amersfoort) Deeltijd Erratum Studiegids Bijlage Cursusbeschrijvingen Bacheloropleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (locatie Amersfoort) Deeltijd 2015-2016 Inhoudsopgave 1 Algemeen 3 2 Errata 4 2.1 Vervanging cursusbeschrijving

Nadere informatie

Erratum studiegids 2014-2015 Bachelor opleiding Werktuigbouwkunde

Erratum studiegids 2014-2015 Bachelor opleiding Werktuigbouwkunde Erratum studiegids 2014-2015 Bachelor opleiding Werktuigbouwkunde In de studiegids 2014-2015 van de bachelor opleiding Werktuigbouwkunde zijn ondanks zorgvuldige voorbereiding een paar onjuistheden geslopen.

Nadere informatie

Flexibele studentenhuisvesting

Flexibele studentenhuisvesting Flexibele studentenhuisvesting ir Jack Ponsteen www.chri.nl Flexibele studentenhuisvesting Behoefte aan: Goedkope huisvesting / lage huur Op afwijkende locaties, bijv. kantoorlocatie Snel realiseerbaar

Nadere informatie

ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR SEPTEMBER 2017

ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR SEPTEMBER 2017 ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR SEPTEMBER 2017 Thema: Aardbevingen Titel van de opdracht (Kort en krachtige weergave van het onderwerp) Onderzoek versterkingsmethoden monumenten Korte omschrijving van de onderzoeksopdracht

Nadere informatie

Digitale Huis Toetsingsmodules voor woningen, woon- en utiliteitsgebouwen

Digitale Huis Toetsingsmodules voor woningen, woon- en utiliteitsgebouwen Digitale Huis Toetsingsmodules voor woningen, woon- en utiliteitsgebouwen gebieden EPG ventilatie geluid spui brandveiligheid daglicht Toetsingsmodule 1 Gebieden en Bouwfysica Toetsingsmodule 1 toetst

Nadere informatie

M3H Werkwijzer Het bouwen

M3H Werkwijzer Het bouwen M3H Werkwijzer Het bouwen 1/7 Het bouwen M3H ontwerpt en bouwt al zeventien jaar in opdracht van woningcorporaties, ontwikkelende partijen en particulieren. M3H ontwerpt en begeleidt het gehele ontwerp-

Nadere informatie

Profiel Visie Een essentieel onderdeel van een gebouw is de constructie. Behalve essentieel en functioneel maakt de constructie ook deel uit van het o

Profiel Visie Een essentieel onderdeel van een gebouw is de constructie. Behalve essentieel en functioneel maakt de constructie ook deel uit van het o Profiel Visie Een essentieel onderdeel van een gebouw is de constructie. Behalve essentieel en functioneel maakt de constructie ook deel uit van het ontwerp; de architectuur. De zichtbare kolommen, balken

Nadere informatie

Internationaal sterk, lokaal betrokken. Nederland - Bulgarije - Duitsland - Ghana - Ierland - Polen - Turkije. www.bartels.nl

Internationaal sterk, lokaal betrokken. Nederland - Bulgarije - Duitsland - Ghana - Ierland - Polen - Turkije. www.bartels.nl Internationaal sterk, lokaal betrokken Nederland - Bulgarije - Duitsland - Ghana - Ierland - Polen - Turkije www.bartels.nl Klantgericht Betrouwbaar Flexibel Praktisch Gerenommeerd Onze kracht: internationaal

Nadere informatie

Erratum Studiegids. Bacheloropleiding voltijd. Technische Bedrijfskunde 2014-2015

Erratum Studiegids. Bacheloropleiding voltijd. Technische Bedrijfskunde 2014-2015 Erratum Studiegids Bacheloropleiding voltijd Technische Bedrijfskunde 2014-2015 2.5.1 Toelating hoofdfase In de studiegids Technische Bedrijfskunde voltijd 2014-2015 staat vermeld dat studenten kunnen

Nadere informatie

Bouwkosten bepalen tijdens elke fase BOUWKOSTEN

Bouwkosten bepalen tijdens elke fase BOUWKOSTEN Bouwkosten bepalen tijdens elke fase BOUWKOSTEN Programma Hoe maak je een begroting aan de hand van een bouwbestek, hoe stel je een planning op, hoe richt je een bouwplaats in en neem je algemene kosten

Nadere informatie

Zelfstudie wijzer voor Wiskunde Een interactieve cursus voor ROC Midden Nederland, Bouwcollege.

Zelfstudie wijzer voor Wiskunde Een interactieve cursus voor ROC Midden Nederland, Bouwcollege. Zelfstudie wijzer voor Wiskunde 2016 Een interactieve cursus voor ROC Midden Nederland, Bouwcollege. Wiskunde voor MBO opleidingen van het ROC Midden Nederland Waarom zou iemand die aan de gebouwde omgeving

Nadere informatie

FixPlan voor installaties

FixPlan voor installaties FixPlan voor installaties Installatietechniek FixPlan installatietechniek is een creatieve en innovatieve partner die technische installaties ontwerpt, installeert, onderhoudt en beheert op het gebied

Nadere informatie

Facet Een rationeel, transparant en duurzaam ontwikkel- en bouwproces

Facet Een rationeel, transparant en duurzaam ontwikkel- en bouwproces Facet Een rationeel, transparant en duurzaam ontwikkel- en bouwproces Facet, voor elk ontwikkel- en bouwproces Corporaties, overheden, beleggers, zorg- en onderwijsinstellingen en projectontwikkelaars

Nadere informatie

Bouwfysica en Bouwtechniek CT3221 (3 e jaar, 3 e kwartaal)

Bouwfysica en Bouwtechniek CT3221 (3 e jaar, 3 e kwartaal) Bouwfysica en Bouwtechniek CT3221 (3 e jaar, 3 e kwartaal) Versie 29-01-09 1. Zaalreserveringen 2009 De volgende zalen zijn gereserveerd in het collegerooster 2009: ma 5-6 ma 7-8 di wo 7-8 do 5-6 vr 1-2

Nadere informatie

11 oktober 2012 W2.4: Constructieve aspecten van transformatie. Imagine the result

11 oktober 2012 W2.4: Constructieve aspecten van transformatie. Imagine the result 11 oktober 2012 W2.4: Constructieve aspecten van transformatie Imagine the result Wie zijn wij? Jeroen Bunschoten Senior adviseur bouwregelgeving ARCADIS Nederland BV Gerard van Engelen Senior adviseur

Nadere informatie

Bouwkosten bepalen tijdens elke fase. Programma. Voor wie

Bouwkosten bepalen tijdens elke fase. Programma. Voor wie Bouwkosten bepalen tijdens elke fase Bouwkosten Hoe maak je een begroting aan de hand van een bouwbestek, hoe stel je een planning op, hoe richt je een bouwplaats in en neem je algemene kosten mee in de

Nadere informatie

Document 2. POP / Portfolio. Datum: 15-08-2011

Document 2. POP / Portfolio. Datum: 15-08-2011 Document 2 POP / Portfolio Datum: 15-08-2011 Naam: Adres: Noorderwoerd 1 Postcode / woonplaats: 4145 NV Schoonrewoerd Telefoon: 0345 641612 Mobiel: 06 29605448 E-mail: jannick.vansnippenberg@student.hu.nl

Nadere informatie

DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT FAB5+ BOUWEN MET FAB5+

DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT FAB5+ BOUWEN MET FAB5+ DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT FAB5+ BOUWEN MET FAB5+ BOUWEN MET FAB5+ FAB5+ DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT 02 Inhoud Introductie 3 Het 5S-bouwsysteem? 5 Waarom 5S gebruiken? 7 Isolatiewaarde 11 De praktijk

Nadere informatie

NEN Connect Bouwbesluit. Uw Bouwbesluitnormen altijd actueel & online. Normalisatie: de wereld op één lijn

NEN Connect Bouwbesluit. Uw Bouwbesluitnormen altijd actueel & online. Normalisatie: de wereld op één lijn Uw Bouwbesluitnormen altijd actueel & online Normalisatie: de wereld op één lijn Uw Bouwbesluitnormen altijd actueel & online Het Bouwbesluit en de Regeling Bouwbesluit zijn aan verandering onderhevig.

Nadere informatie

Bachelor of Business Administration (MER opleiding)

Bachelor of Business Administration (MER opleiding) Bachelor of Business Administration (MER opleiding) voor decentrale overheden Het Onderwijs De Bachelor of Business Administration voor decentrale overheden (Management, Economie & Recht, MER) wordt aangeboden

Nadere informatie

Bouwkosten bepalen tijdens elke fase. Programma. Voor wie

Bouwkosten bepalen tijdens elke fase. Programma. Voor wie Bouwkosten bepalen tijdens elke fase BOUWKOSTEN Hoe maak je een begroting aan de hand van een bouwbestek, hoe stel je een planning op, hoe richt je een bouwplaats in en neem je algemene kosten mee in de

Nadere informatie

Welkom bij BouwLokalen. Gezond bouwen en verbouwen

Welkom bij BouwLokalen. Gezond bouwen en verbouwen Welkom bij BouwLokalen Gezond bouwen en verbouwen Gezond bouwen en verbouwen ing. John Bouwman Adviesburo Nieman B.V. april/mei 2005 Adviesburo Nieman: wie en wat? Middelgroot ingenieursbureau ca. 50 medewerkers

Nadere informatie

Alle ruimte voor de beste oplossing

Alle ruimte voor de beste oplossing Alle ruimte voor de beste oplossing Bergingen, Daken en Gevels De Groot Vroomshoop De Groot Vroomshoop Groep ontstond in 1927 en is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met ca. 250 vaste medewerkers.

Nadere informatie

Over VOXS 2. De Techniek & Bouwproces 3. Doelgroepen 5. De Mock-Up 6. Het Ontwerp Team 11. Partners & Co-makers 12

Over VOXS 2. De Techniek & Bouwproces 3. Doelgroepen 5. De Mock-Up 6. Het Ontwerp Team 11. Partners & Co-makers 12 Over VOXS 2 De Techniek & Bouwproces 3 Doelgroepen 5 De Mock-Up 6 Het Ontwerp Team 11 Partners & Co-makers 12 1 Over VOXS Ontstaat er de komende jaren een demografische krimp of tijdelijke groei in uw

Nadere informatie

Met het volgende stappenplan kan getoetst worden of naar verwachting de vereiste prestaties van 0,-5 en -20 db gehaald zullen worden.

Met het volgende stappenplan kan getoetst worden of naar verwachting de vereiste prestaties van 0,-5 en -20 db gehaald zullen worden. B. Noodzakelijke gegevens ten behoeve van gedetailleerde toetsing [art. 2.1.6bijlage 1]: Gegevens omtrent de BOUWFYSISCHE eigenschappen KWALITEITSVERKLARINGEN of andere bewijsstukken om mede met het oog

Nadere informatie

Het Digitale Huis. Samenwerkende software voor de bouw

Het Digitale Huis. Samenwerkende software voor de bouw Het Digitale Huis Samenwerkende software voor de bouw Het Digitale Huis is het eerste en grootste BIM-software project in Nederland. Uniforme Bouwdeelbibliotheek Het is bovendien het enige project dat

Nadere informatie

Vochtregulatie in het Katwijks museum

Vochtregulatie in het Katwijks museum School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Vochtregulatie in het Katwijks museum Opdrachtgever Het Katwijks museum te Katwijk. De opdrachtgevers zijn Mevr. A. Kingsmans en Dhr. J. Theelen Het Katwijks

Nadere informatie

Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Pre-master Architectuur & Techniek. Informatiebrochure

Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Pre-master Architectuur & Techniek. Informatiebrochure Rotterdamse Academie van Bouwkunst Pre-master Architectuur & Techniek Informatiebrochure De pre-master Architectuur & Techniek brengt binnen een half jaar je technische kennis op peil: de kennis op constructief

Nadere informatie

A. Hieronder is voor zover van toepassing nadere facultaire invulling per artikel gegeven:

A. Hieronder is voor zover van toepassing nadere facultaire invulling per artikel gegeven: 10 SPECIFIEKE FACULTAIRE BEPALINGEN Faculteit: Faculteit A. Hieronder is voor zover van toepassing nadere facultaire invulling per artikel gegeven: Artikel 32 Inschrijving voor cursussen 3A De student

Nadere informatie

Vinçotte Bouwkundig Toezicht. Een onafhankelijke expertise op uw bouwkwaliteit

Vinçotte Bouwkundig Toezicht. Een onafhankelijke expertise op uw bouwkwaliteit Vinçotte Bouwkundig Toezicht Een onafhankelijke expertise op uw bouwkwaliteit Vinçotte Bouwkundig Toezicht Vinçotte: een erkende TIS organisatie De aanpak van Vinçotte voor de technische inspectie van

Nadere informatie

Vastgoedadvies. Vastgoedmanagement. Bouwmanagement. Bouwtechniek

Vastgoedadvies. Vastgoedmanagement. Bouwmanagement. Bouwtechniek Vastgoedadvies Vastgoedmanagement Bouwmanagement INLEIDING Sinds 2014 is De VastgoedAdviseur als onafhankelijk adviesbureau actief binnen de vastgoedmarkt. Vanuit een brede ervaring is een gedegen kennis

Nadere informatie

AANVULLING BIJ CURRICULUM VITAE 1

AANVULLING BIJ CURRICULUM VITAE 1 AANVULLING BIJ CURRICULUM VITAE 1 Personalia Naam : Ivo Arentsen Telefoonnummer : 06 50 69 08 68 E-mail : ivoarentsen@hotmail.com Werkzaamheden / ervaring 2012: Eigenaar IVO bouwtechniek Onder de naam

Nadere informatie

wie Jeroen Clout en Ken van Laar wat eindpresentatie afstudeerproject bouwkunde waar Hogeschool Zuyd te Heerlen wanneer 1 juli 2010, 13:30 uur

wie Jeroen Clout en Ken van Laar wat eindpresentatie afstudeerproject bouwkunde waar Hogeschool Zuyd te Heerlen wanneer 1 juli 2010, 13:30 uur wie Jeroen Clout en Ken van Laar wat eindpresentatie afstudeerproject bouwkunde waar Hogeschool Zuyd te Heerlen wanneer 1 juli 2010, 13:30 uur eindpresentatie d.d. 1 juli 2010 afstudeeropdracht motivatie,

Nadere informatie

IWT-PROEFTUINPROJECT: Case-study onderzoek naar kostenoptimale, energie-efficiënte gevelrenovatietechnieken voor waardevolle torengebouwen met

IWT-PROEFTUINPROJECT: Case-study onderzoek naar kostenoptimale, energie-efficiënte gevelrenovatietechnieken voor waardevolle torengebouwen met IWT-PROEFTUINPROJECT: Case-study onderzoek naar kostenoptimale, energie-efficiënte gevelrenovatietechnieken voor waardevolle torengebouwen met betonnen gevelafwerking IWT_ PROEFTUINPROJECT WONINGRENOVATIE

Nadere informatie

Alkondor Circulair. 4 juni Martijn Veerman

Alkondor Circulair. 4 juni Martijn Veerman Alkondor Circulair 4 juni 2018 Martijn Veerman m.veerman@alkondor.nl Scope Alkondor Hengelo 1 Engineering 2 Productie 3 Montage 4 Beheer en Onderhoud Uitwerken, ontwikkelen, informatie koppelen en tekenen

Nadere informatie

Stapelen of assembleren op de bouw?

Stapelen of assembleren op de bouw? Stapelen of assembleren op de bouw? De principes van Industrieel, Flexibel en Demontabel Bouwen en het belang daarvan voor de bouwnijverheid Prof.ir Nico Hendriks Technische Universiteit Eindhoven BDA

Nadere informatie

De keuze voor duurzaam bouwen

De keuze voor duurzaam bouwen De keuze voor duurzaam bouwen Ad Stas Woonbelang Veghel Wat aan de orde? Woonbelang Veghel beleid duurzaam (ver)bouwen en ervaringen instrumentarium, dilemma s en procesgang duurzaam concept; houtskeletbouw

Nadere informatie

Bijlage cursusomschrijvingen. Geodesie/Geo-informatica Voltijd Hoofdfase

Bijlage cursusomschrijvingen. Geodesie/Geo-informatica Voltijd Hoofdfase Bijlage cursusomschrijvingen Geodesie/Geo-informatica Voltijd Hoofdfase 2016-2017 Titel Opleidingsvariant Afstuderen Voltijd Collegejaar 2016-2017 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode TGEO-V15AFO-14

Nadere informatie

Workshop 1.5. Verbouwvoorschriften Bouwbesluit 2012. ing. Johan van der Graaf. Oktober 2014

Workshop 1.5. Verbouwvoorschriften Bouwbesluit 2012. ing. Johan van der Graaf. Oktober 2014 Workshop 1.5 Verbouwvoorschriften Bouwbesluit 2012 ing. Johan van der Graaf Oktober 2014 Inhoud workshop Een praktijkonderzoek De nieuwe verbouwvoorschriften Casus 1: verbouw woongebouw Casus 2: transformatie

Nadere informatie

Bijlage cursusomschrijvingen. [Bouwkunde] [Voltijd/hoofdfase]

Bijlage cursusomschrijvingen. [Bouwkunde] [Voltijd/hoofdfase] Bijlage cursusomschrijvingen [Bouwkunde] [Voltijd/hoofdfase] 2016-2017 Titel Opleidingsvariant Bouwkunde profileringstage Voltijd Collegejaar 2016-2017 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode TBWK-V09STG-14

Nadere informatie

Privaat vastgoed. Optimaal renderend en toekomstbestendig

Privaat vastgoed. Optimaal renderend en toekomstbestendig Privaat vastgoed Optimaal renderend en toekomstbestendig Duurzaam huisvesten Royal HaskoningDHV is sinds jaar en dag een betrouwbare partner in commercieel vastgoed. Als adviseurs hebben wij mede het aanzicht

Nadere informatie

Competentieprofiel. Instituut voor Interactieve Media. Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006

Competentieprofiel. Instituut voor Interactieve Media. Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006 Competentieprofiel Instituut voor Interactieve Media Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006 Aangepast in maart 2009 Inleiding De opleiding Interactieve Media

Nadere informatie

Uw procesregiseur. Expertise in het bouwtraject. Sterk in verbinden. Dat is Adams Bouwadviesbureau. Al meer dan 15 jaar een

Uw procesregiseur. Expertise in het bouwtraject. Sterk in verbinden. Dat is Adams Bouwadviesbureau. Al meer dan 15 jaar een sterk in verbinden Sterk in verbinden. Dat is Adams Bouwadviesbureau. Al meer dan 15 jaar een toonaangevend ingenieursbureau. Gespecialiseerd in duurzaam en constructief bouwadvies voor woningbouw en utiliteitsbouw.

Nadere informatie

NEN Connect Bouwbesluit. Uw Bouwbesluitnormen altijd actueel & online. Normalisatie: de wereld op één lijn

NEN Connect Bouwbesluit. Uw Bouwbesluitnormen altijd actueel & online. Normalisatie: de wereld op één lijn Uw Bouwbesluitnormen altijd actueel & online Normalisatie: de wereld op één lijn Uw Bouwbesluitnormen altijd actueel & online Het Bouwbesluit en de Regeling Bouwbesluit zijn aan verandering onderhevig.

Nadere informatie

Werkt ontwerp restauratie uit PROJECT-1. Project 1. Project 1 Werkt ontwerp restauratie-wt.indd 1

Werkt ontwerp restauratie uit PROJECT-1. Project 1. Project 1 Werkt ontwerp restauratie-wt.indd 1 Project 1 Project 1 Werkt ontwerp restauratie-wt.indd 1 PROJECT-1 Werkt ontwerp restauratie uit 24-07-14 16:58 PROJECT 1 Maken van een ontwerp voor [gebouw + plaats] De opdracht Bouwhistorisch onderzoek

Nadere informatie

ontwerpen voor aanpasbaarheid

ontwerpen voor aanpasbaarheid ontwerpen voor aanpasbaarheid RAMON KENIS - FRANK DE TROYER Industrieel Flexibel en Demontabel bouwen een toekomstgerichte aanpak nodig vanaf het ontwerp 1 Wat is? (1) Industrieel bouwen Stroomlijnen van

Nadere informatie

Passieve sociale woningen. Veerle De Meulenaer, burgerlijk ir. Projecten VMSW

Passieve sociale woningen. Veerle De Meulenaer, burgerlijk ir. Projecten VMSW Passieve sociale woningen Veerle De Meulenaer, burgerlijk ir. Projecten VMSW Passieve sociale woningen Sessie 14 Woonforum 2009 Welkom Demonstratieproject PASW Wat is een Passief Huis? Doelstellingen van

Nadere informatie

Figuur 1: impressie Rabobank Dommelstreek te Geldrop. Figuur 2: uitleg ontwerpconcept oorwarmers

Figuur 1: impressie Rabobank Dommelstreek te Geldrop. Figuur 2: uitleg ontwerpconcept oorwarmers Omschrijving van het project Rabobank Dommelstreek heeft in Geldrop het bestaand kantoor herontwikkeld. Er is een kantoor ontstaan met alle faciliteiten onder één dak. Een vernieuwde omgeving die beter

Nadere informatie

Lunchlezing. Constructie Sanquin. Bloed, staal en wapening, BIM en 2e draagweg

Lunchlezing. Constructie Sanquin. Bloed, staal en wapening, BIM en 2e draagweg Lunchlezing Constructie Sanquin Bloed, staal en wapening, BIM en 2e draagweg Ir. P.C. van Hennik 31 mei 2011 Inhoudsopgave CAE voorstellen; Design & Build Bouwkundig programma Hoofddraagconstructie Stabiliteit

Nadere informatie

Werkend Leren in de opleiding Werktuigbouw studiejaar 2013-2014

Werkend Leren in de opleiding Werktuigbouw studiejaar 2013-2014 Werkend Leren in de opleiding Werktuigbouw studiejaar 2013-2014 Opleiding Werktuigbouwkunde HAN Auteur: Richard Kaandorp Datum: 23 1-2013 Versie: 1 - - 0 Vooraf De opleiding Werktuigbouw maakt deel uit

Nadere informatie

Bijlage Cursusbeschrijvingen. Culturele en Maatschappelijke Vorming Inclusief afstudeerrichting Social Management.

Bijlage Cursusbeschrijvingen. Culturele en Maatschappelijke Vorming Inclusief afstudeerrichting Social Management. Bijlage Cursusbeschrijvingen Culturele en Maatschappelijke Vorming Inclusief afstudeerrichting Social Management Bachelor deeltijd 2014-2015 Titel Opleidingsvariant Deeltijd Collegejaar 2014-2015 1 Organisatorische

Nadere informatie

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp)

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp) ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR februari 2014 Invulinstructie: Dit formulier is bedoeld voor afstudeeropdrachten die in een periode van gemiddeld 4 maanden (kunnen) worden uitgevoerd. Voor kortere klussen komt

Nadere informatie

Passief Bouwen in de praktijk

Passief Bouwen in de praktijk Passief Bouwen in de praktijk Velve-Lindenhof: van idee tot realisatie ir. H.J.J. (Harm) Valk / ing. A.F. (André) Kruithof adviseur Energie & Duurzaamheid Programma Projectomschrijving Ontwerpvisie Bouwfysische

Nadere informatie

'DE ZWAAN' vof. Inhoud. 01 Bouwmanagement. 02 Initiatieffase bij het kopen van een gebouw. 03 Initiatieffase bij bestaande bouw

'DE ZWAAN' vof. Inhoud. 01 Bouwmanagement. 02 Initiatieffase bij het kopen van een gebouw. 03 Initiatieffase bij bestaande bouw 0 T Inhoud 01 ouwmanagement 02 Initiatieffase bij het kopen van een gebouw. 03 Initiatieffase bij bestaande bouw 04 Initiatieffase bij nieuwbouw 05 Schetsfase bij verbouwing of nieuwbouw 06 Voorontwerp

Nadere informatie

Vinçotte Bouwkundig Toezicht. Een onafhankelijke expertise op uw bouwkwaliteit

Vinçotte Bouwkundig Toezicht. Een onafhankelijke expertise op uw bouwkwaliteit Vinçotte Bouwkundig Toezicht Een onafhankelijke expertise op uw bouwkwaliteit Vinçotte Bouwkundig Toezicht De aanpak van Vinçotte voor de technische inspectie van zowel ontwerp als uitvoering is risico

Nadere informatie

Groninger Forum. NL Architects / Bureau Bouwkunde. Definitief Ontwerp Juni 2009

Groninger Forum. NL Architects / Bureau Bouwkunde. Definitief Ontwerp Juni 2009 Groninger Forum NL Architects / Bureau Bouwkunde Definitief Ontwerp Juni 2009 Inleiding Dit Definitief Ontwerp is een uitwerking van het Voorlopig Ontwerp voor het Groninger Forum van November 2008. Het

Nadere informatie

Woongeluiden: eisen we genoeg? Presentatie NSG - Gertjan Verbaan @DGMR Adviseurs

Woongeluiden: eisen we genoeg? Presentatie NSG - Gertjan Verbaan @DGMR Adviseurs Woongeluiden: eisen we genoeg? Presentatie NSG - Gertjan Verbaan @DGMR Adviseurs Voorbeeld van geluid 2 Wat blijft er over? 3 Percentage gehinderden 4 Relatie met geluidisolatie Onderzoek RIGO 1997 sociale

Nadere informatie

Oktober 2015 Renovatie Roma Theater Antwerpen

Oktober 2015 Renovatie Roma Theater Antwerpen Oktober 2015 Renovatie Roma Theater Antwerpen ART-DECO MEETS KERTO De Roma dateert uit de jaren begin dertig van de vorige eeuw en was met zijn duizend achthonderd zitjes ooit de grootste cinema van Antwerpen.

Nadere informatie

planning voor vandaag:

planning voor vandaag: Bouwfysica & Bouwtechniek (CT3221) Bouwtechniek (2 ECTS) Bouwfysica (2 ECTS) planning voor vandaag: inleiding bij het vak (Schipper) Leerdoelen van het vak Tijdschema en studiebelasting Groeps- en zaalindeling

Nadere informatie

Nieuwbouw verzorgingstehuis. Op t Hoogveld. Sint Anthonis

Nieuwbouw verzorgingstehuis. Op t Hoogveld. Sint Anthonis Nieuwbouw verzorgingstehuis Op t Hoogveld Sint Anthonis Herbert van der Heijden, directeur Inhoud presentatie: Wie is Gebr. Van der Heijden b.v. Kengetallen van het project Kenmerken I.F.D. in dit project

Nadere informatie

Bijlage cursusomschrijvingen. [Bouwtechnische Bedrijfskunde] [Voltijd/hoofdfase]

Bijlage cursusomschrijvingen. [Bouwtechnische Bedrijfskunde] [Voltijd/hoofdfase] Bijlage cursusomschrijvingen [Bouwtechnische Bedrijfskunde] [Voltijd/hoofdfase] 2016-2017 Titel Opleidingsvariant Bedrijfs stage Voltijd Collegejaar 2016-2017 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode

Nadere informatie

Door het toepassen van Systems Engineering in het akoestisch onderzoek MJPG

Door het toepassen van Systems Engineering in het akoestisch onderzoek MJPG INTEGRALE AFSTEMMING EN INFORMATIEVASTLEGGING Door het toepassen van Systems Engineering in het akoestisch onderzoek MJPG Angelina Ling en Jeroen Knoet 9 november 2016 Aanleiding lezing Het akoestisch

Nadere informatie

Examens voor Service en Onderhoud

Examens voor Service en Onderhoud Examens voor Service en Onderhoud Hoe borgen we het niveau? 12 5 2017 Inhoud Doel van de workshop Inleiding Aan de slag Presenteren mindmap Tips 1 Examenproduct per crebo/opleiding Examenproduct voor Basis

Nadere informatie

Innovatiestimulering voor vloerproducten

Innovatiestimulering voor vloerproducten Innovatiestimulering voor vloerproducten Industrieel Flexibel en Demontabel Bouwen Frank De Troyer, Prof. Dr ir Arch. KULeuven Department ASRO Doel van deze presentatie Bekendmaken IFD-project Overtuigen

Nadere informatie

Beoordeling Stage 2 Code: ST2

Beoordeling Stage 2 Code: ST2 Beoordeling Stage 2 Code: ST2 Student: Suzanne Huig Cijfer docentbegeleider: Studentnummer: 2134154 8 Docentbegeleider: Joop leuren Praktijkbegeleider: Rob van Trier Cijfer praktijkbegeleider: Stageperiode:

Nadere informatie

Vereiste voorkennis Naar inhoud en niveau gelijk aan MBO (niveau 4 volgens de Wet Educatie en Beroepsonderwijs) of HBO.

Vereiste voorkennis Naar inhoud en niveau gelijk aan MBO (niveau 4 volgens de Wet Educatie en Beroepsonderwijs) of HBO. LEERDOELEN EN EINDTERMEN VAN DE CURSUS GRONDGEBONDEN WARMTEPOMPEN IN DE UTILITEITSBOUW Datum: 8--009 Vereiste voorkennis Naar inhoud en niveau gelijk aan MBO (niveau 4 volgens de Wet Educatie en Beroepsonderwijs)

Nadere informatie

Industrialisatie: een noodzakelijk kwaad of een heilig goed?

Industrialisatie: een noodzakelijk kwaad of een heilig goed? Industrialisatie: een noodzakelijk kwaad of een heilig goed? De Ruwbouw Groep maakt onderdeel uit van CRH Plc. CRH is een wereldwijde organisatie Missie DRBG. Onze productielocaties. Trots op onze groep

Nadere informatie

Competentie niveaus HHS TIS opleiding Werktuigbouwkunde

Competentie niveaus HHS TIS opleiding Werktuigbouwkunde Competentie niveaus HHS TIS opleiding Werktuigbouwkunde 1. BoE domeincompetentie Analyseren (minimaal niveau eind major W: 3) (toelichting: deze omschrijving komt uit de Bachelor of Engineering (BoE))

Nadere informatie

Sjoerd de Jong Bouwenadvies

Sjoerd de Jong Bouwenadvies Sjoerd de Jong Bouwenadvies CONSORTIUMOVERLEG OP 10 MEI 2017 1 Scholing Jongeren Keuzedeel Specialist vakmanschap bij Duurzaam Bouwen Scholing Werkenden E-learning Module 1 Cursusdag Waardering op diploma

Nadere informatie

Examenprofiel mbo Schilderen en Onderhoud en Afbouw

Examenprofiel mbo Schilderen en Onderhoud en Afbouw Januari 2015 Examenprofiel mbo Schilderen en Onderhoud en Afbouw Sector: Schilderen en Onderhoud en Afbouw Vastgesteld door: Paritaire Commissie Onderhoud, Schilderen en Afbouw Savantis Vaststellingsdatum:

Nadere informatie

MARITIEME TECHNIEK LEADING IN LEARNING. Deeltijd hbo-opleiding voor professionals KIJK OP STC-GROUP.NL VOOR MEER INFORMATIE

MARITIEME TECHNIEK LEADING IN LEARNING. Deeltijd hbo-opleiding voor professionals KIJK OP STC-GROUP.NL VOOR MEER INFORMATIE MARITIEME TECHNIEK Deeltijd hbo-opleiding voor professionals KIJK OP STC-GROUP.NL VOOR MEER INFORMATIE LEADING IN LEARNING MARITIEME TECHNIEK DEELTIJDOPLEIDING VOOR PROFESSIONALS Nederlandse scheeps-

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE... 2 1. ALGEMEEN... 4 1.1 Aard van dit document... 4 1.2 Informatie en communicatie... 4 1.3 Inwerkingtreding en duur... 4 1.

INHOUDSOPGAVE... 2 1. ALGEMEEN... 4 1.1 Aard van dit document... 4 1.2 Informatie en communicatie... 4 1.3 Inwerkingtreding en duur... 4 1. 1 INHOUDSOPGAVE... 2 1. ALGEMEEN... 4 1.1 Aard van dit document... 4 1.2 Informatie en communicatie... 4 1.3 Inwerkingtreding en duur... 4 1.4 Onderwijs- en examenregeling... 4 2. TOELATING TOT DE OPLEIDING...

Nadere informatie