POHO. Mobiliteit DB SRE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "POHO. Mobiliteit DB SRE"

Transcriptie

1 Afstemmingsoverleg mobiliteit Bestuurlijke trekker: Mw. Blanksma-van den Heuvel Stuurgroep: o Mw. Blanksma-Van den Heuvel o Dhr. Van Bree; o Dhr. Helms; o Dhr. Van Hirtum. - Organiseren regionale agenda mobiliteit, o.b.v. input vier werkgroepen; - Voorbereiding POHO mobiliteit. DB SRE POHO Mobiliteit Regioraad Bereikbaarheidsprofiel en innovatie WGR+, (Bestuurlijk) Irene Cortenbach (Secretaris/procesleider), Jannet Wiggers Afstemmingsoverleg Mobiliteit Bereikbaarheidsprofiel en innovatie Innovatie Bestuurlijke trekker: Dhr. Van Bree Werkgroep:nader te bepalen - ontwikkelen van een gezamenlijke visie en strategie op het terrein van bereikbaarheid en vervoersmodaliteiten. - Integrale ontwikkeling van multimodale knooppunten en corridors. - ontwikkelen van een gezamenlijk programma innovatieve mobiliteit. De regio wil zich op dit thema profileren als test- en ontwikkellocatie. - Mobiliseren en lobby innovatieve mobiliteit op landelijk niveau. Irene Cortenbach (Secretaris/procesleider); Bram Hendrix; (Jannet Wiggers). WGR+ Bestuurlijk Bestuurlijke trekker: Mw. Blanksma-van den Heuvel - Mobiliseren en lobby regionaal belang in landelijke aanpak, BO MIRT (inter)nationale bereikbaarheid e.d.; - Landelijke OV-dossiers; - Consessiebeheer; - MJUP/Bestedingsplan; - Uitvoerende WGR+-taken: o Verbeteren verkeersveiligheid; o Uitvoering fietsbeleid. Irene Cortenbach (Secretaris/procesleider); Edso Wijvekate; Arwina de Boer; Theo Dijk; Maartje Stokkermans; Toon Kerkhoff Pieter Goossens; Nicole Rongen. Openbaar Vervoer Openbaar Vervoer Bestuurlijk trekker: Dhr. Van Hirtum Werkgroep:Dhr. Van Hirtum, dhr. Helms, dhr. Stienen, dhr. Van Bree, dhr. Van der Meijden, dhr. Hanssen, OV mw. Lemleijn. - Voorbereiding BBZOB Programma van Eisen aanbesteding nieuwe concessie; - Begeleiding OV-proefprojecten e.d. Arwina de Boer (Adviseur/procesleider); Edso Wijvekate; Theo Dijk. BBZOB BBZOB Bestuurlijke trekker: Dhr. Helms Werkgroep:Dhr. Helms, dhr. Stienen, dhr. Van Bree, dhr. Gondrie, dhr. Van der Voort, Rijkswaterstaat, provincie. - Betrokken en ambitieuze wegbeheerders werken als één om op het beschikbare regionale wegennet een uitstekende bereikbaarheid te bieden die bijdraagt aan de ontwikkeling van de Brainportregio met uitgekiende maatregelen in een omgeving die maximaal de inzet en ontwikkeling van nieuwe technieken stimuleert. Berry de Jong (Secretaris/procesleider), Bram Hendrix; Yvonne van Velthoven-Aarts; Rogier Dijker; Michelle van de Laarschot

2 PROPOSITIE: werkprogramma Mobiliteit 2014 Ambitie, ontwikkelingen en opgaven Ambitie Een optimale internationale, nationale en regionale bereikbaarheid van de regio is essentieel voor het realiseren van de regionale doelstellingen en een aantrekkelijke leefomgeving. Nieuwe innovatieve mobiliteitsconcepten die passen bij de Brainportambities, en die er voor zorgen dat de bereikbaarheid van en in de regio in de toekomst gewaarborgd blijft. Optimale interne en externe bereikbaarheid van de regio. Dit betekent het borgen en verbeteren van de (inter)nationale en regionale bereikbaarheid van de regio met oog voor duurzaamheid, leefbaarheid en verkeersveiligheid. Creëren van een omgeving waarbinnen nieuwe mobiliteitsconcepten worden ontwikkeld, getest en geïmplementeerd. Ontwikkelingen Onderdeel van de ruimtelijke opgaven zijn de bereikbaarheidsopgaven. Die zijn nog steeds groot, terwijl de investeringsruimte voor een lange periode gering is. Maar we zien ook dat de opgaven van karakter veranderen. Ze liggen steeds meer in hoogstedelijke gebieden, waar simpelweg de ruimte ontbreekt voor grootschalige uitbreiding van de infrastructuur. Metropoolvorming In het huidige nationale beleid wordt gedacht in termen van drie metropoolregio s. De jarenlange discussie over stedelijke netwerken heeft geresulteerd in de voorlopige consensus dat het centrale economische gebied van Nederland een driehoekige netwerkstructuur heeft met drie metropoolregio s Amsterdam Eindhoven Rotterdam op de hoekpunten. Binnen deze driehoek bevindt zich de A2- as die de Technopool Eindhoven en de Metropool Amsterdam met elkaar verbindt. De A2 en de Intercity rail as op deze brede corridor met belangrijke stedelijke knopen vormt nu al het meest vitale en centrale deel van de globale economie van Nederland. Er ontwikkelt zich een Bandstad in zuidelijke richting. We signaleren een trek naar de stad en een sterke ontwikkeling van de kenniseconomie. Nederland functioneert als een netwerkverband van middelgrote regio s (Daily Urban System). De majeure ruimtelijke en economische ontwikkeling speelt zich af in de ruit A dam-r dam-eindhoven-arnhem/nijmegen. De ontwikkeling is het sterkst rond knopen (steden) en langs assen (infra): De logistieke as Rotterdam Duitsland en de innovatie as Amsterdam Eindhoven.

3 Demografische ontwikkeling (vergrijzing, ontgroening en krimp) Vanaf 2010 gaat de omvangrijke babyboomgeneratie met pensioen. Dit heeft gevolgen voor het verplaatsingsgedrag: zij verruilen de dagelijkse verplaatsingen van woning naar werk voor onregelmatige vrijetijdsverplaatsingen. De vergrijzing heeft zo een dempend effect op de ontwikkeling van de mobiliteit. De demografische ontwikkeling heeft vanaf 2020 een negatief effect op de groei van de (auto)mobiliteit. Het effect hiervan op de totale mobiliteit wordt over tien tot vijftien jaar zichtbaar. (Planbureau voor de leefomgeving) Informatisering De technologische en maatschappelijke ontwikkelingen gaan snel. Binnen tien jaar zal zo n 60% van het Nederlandse wagenpark, ofwel de bestuurders, connected zijn. Die beweging zet zich door: op een termijn van jaar zal nagenoeg het volledige wagenpark met andere voertuigen of online diensten continu connected zijn. Op de langere termijn zullen ook geautomatiseerde voertuigen tot het straatbeeld gaan behoren. Deze ontwikkelingen bieden tal van kansen voor een kwalitatief betere informatievoorziening aan weggebruikers, en een meer kosteneffectief (publiek) verkeersmanagement. (routekaart Beter geïnformeerd op weg). Dit geeft andere mogelijkheden voor een robuuste en duurzame bereikbaarheid/mobiliteit van de regio. Milieu en energie Een groot deel van ons energievraagstuk gaat over onze verplaatsing van A naar B. Mobiliteit die we in de toekomst alleen behouden door over te stappen op duurzame energie. Financiële middelen en kanteling in aanpak Ondanks de investeringen die de afgelopen periode zijn gedaan in de infrastructuur en de investeringen die nog in de pijplijn zitten, blijven ook de komende periode de bereikbaarheidsopgaven groot. Daar staat tegenover dat de investeringsruimte zeer beperkt is. We zullen daarom, in het kader van de vernieuwing van het MIRT, op zoek moeten naar andere slimme manieren om de bereikbaarheidsopgaven te kunnen aanpakken, gericht op de reiziger en vervoer der/verlader. Bereikbaarheidsproblemen kunnen op vijf manieren worden opgelost: innoveren, informeren, investeren, in stand houden en inrichten. (brief 23 april 2013 I&M) Gemeenschappelijke opgaven Het versterken van de agglomeratiekracht. Deze ontwikkeling sterk faciliteren door het koppelen van activiteiten en ontwikkelingen. Brainport verknopen en verankeren aan de metropoolregio s langs de A2 en de Intercity rail als brede corridor met belangrijke stedelijke knopen. De samenwerkende gemeenten ontwikkelen daarvoor een gezamenlijke visie en strategie op het terrein van bereikbaarheid en vervoersmodaliteiten. Het gaat hierbij zowel om fysieke infrastructuur als om mobiliteitsmanagement. In deze strategische bepaling gaat speciale aandacht uit naar de huidige economische toplocaties en de strategische gebiedsontwikkelingen.

4 Vanuit de publieke opgave voor een veilige en betrouwbare bereikbaarheid van de woon- en werklocaties zal ook een visie worden bepaald op de toepassingen van nieuwe technologie, informatievoorziening en gedragsbeïnvloeding. De samenwerkende gemeenten ontwikkelen daarin een gezamenlijk stimuleringsprogramma innovatieve mobiliteit. De regio wil zich op dit thema profileren als test- en ontwikkellocatie. Resultaat en werkwijze Resultaten Eenduidige publieke strategie en gezamenlijke agenda op het gebied van mobiliteit en bereikbaarheid van de regio aansluitend op de opgave van de ruimtelijke strategie. Integrale ontwikkeling van multimodale (internationale ) knooppunten en corridors. Regio positioneren op bovenregionale schaalniveaus. Er wordt met één stem gesproken in lobby en onderhandelingen. Regionaal programma innovatieve mobiliteit. Permanente publieke test- en ontwikkelomgeving ten behoeve van innovatieve mobiliteit. Werkwijze Passend binnen en gebruikmakend van de bestaande (overleg)structuren zoals Poho en BBZOB Onder het Afstemmingsoverleg mobiliteit worden verschillende deelopgaven ingericht op basis van thema. Elke deelopgave krijgt een werkgroep met trekker (Bereikbaarheidsprofiel en innovatie, BBZOB, Openbaar vervoer en WGR+); Samenwerking met Triple helix. Inrichting Afstemmingsoverleg Mobiliteit Samenstelling Afstemmingsoverleg Mobiliteit - Voorzitter mw. Blanksma-Van den Heuvel, portefeuillehouder Mobiliteit MRE (WGR+); - Bestuurlijke trekkers deelopgaven: o Dhr Van Bree (Bereikbaarheidsprofiel en innovatie); o Dhr. Helms (BBZOB); o Dhr. Van Hirtum (Openbaar vervoer). - Secretaris/strategisch adviseur SRE.

5 Rol - Organiseren en faciliteren totstandkoming van regionale agenda op het gebied van mobiliteit en bereikbaarheid van de regio; - Regio positioneren op bovenregionale schaalniveaus. Er wordt met één stem gesproken in lobby en onderhandelingen. Vertegenwoordiging naar o.a. Provincie en Rijk. Mobiliseren en lobby regionaal belang in landelijke aanpak, BO MIRT (inter)nationale bereikbaarheid e.d. ; - Afstemming deelopgaven; - Afstemming en voorbereiding Portefeuillehoudersoverleg Mobiliteit. Vorm - 6 maal per jaar. Twee weken voorafgaand aan PoHo op basis van agenda; - 2 maal per jaar inspiratiesessie t.b.v. agendasetting.

Plan van Aanpak Stuurgroep Mobiliteit en Innovatie

Plan van Aanpak Stuurgroep Mobiliteit en Innovatie 1 Plan van Aanpak Stuurgroep Mobiliteit en Innovatie Context Aanleiding De ambitie om de best presterende economie van Nederland te zijn stelt, behalve eisen aan de kwaliteit van de ruimtelijke omgeving,

Nadere informatie

Opdracht Stuurgroep Bereikbaarheidsprofiel en Innovatie

Opdracht Stuurgroep Bereikbaarheidsprofiel en Innovatie Opdracht Stuurgroep Bereikbaarheidsprofiel en Innovatie Doel Een optimale internationale, nationale en regionale bereikbaarheid van de regio. Dé kennis- en innovatieregio waar nieuwe mobiliteitsconcepten

Nadere informatie

Regionaal Platform 20 april 2016

Regionaal Platform 20 april 2016 Regionaal Platform 20 april 2016 Programma Tijd Activiteit 13.00 uur Opening en welkom 13.15 uur Strategische agenda s metropoolvorming Door Staf Depla 14.00 uur Bereikbaarheidsopgave - stand van zaken

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF

RAADSINFORMATIEBRIEF RAADSINFORMATIEBRIEF Onderwerp: Bereikbaarheidspakket Zuidoost-Brabant en Raadsledenbijeenkomst MRE 14 oktober 2015 Registratienummer: 00568675 Datum: 8 oktober 2015 Portefeuillehouder: W.A. Verhees Steller:

Nadere informatie

Overdrachtsdossier regionale samenwerking

Overdrachtsdossier regionale samenwerking Overdrachtsdossier regionale samenwerking Dit document geeft een kort en bondig overzicht van de regionale samenwerking in de Metropoolregio Eindhoven. Het overzicht is gesorteerd per gremium, met een

Nadere informatie

Bezoek Regio Arnhem - Nijmegen. 6 September 2017

Bezoek Regio Arnhem - Nijmegen. 6 September 2017 Bezoek Regio Arnhem - Nijmegen 6 September 2017 Metropoolregio Eindhoven: transitie naar een bestuurlijk netwerk - Nieuwe uitdaging, nieuwe aanpak - SRE te bureaucratisch Samenwerking terug bij de gemeenten:

Nadere informatie

Werkplaats Mobiliteit en Innovatie

Werkplaats Mobiliteit en Innovatie Werkplaats Mobiliteit en Innovatie Stand van zaken Bereikbaarheidsagenda Regionaal Platform 20 april 2016 Roël Hoppezak Job van den Berg Bereikbaarheid Zuid-Nederland Bidbook, november 2015 Bereikbaarheid

Nadere informatie

Metropoolregio Eindhoven. Vergadering Dagelijks Bestuur d.d. 13 juli Agendapunt : : Bestuurlijk overleg met de gedeputeerde

Metropoolregio Eindhoven. Vergadering Dagelijks Bestuur d.d. 13 juli Agendapunt : : Bestuurlijk overleg met de gedeputeerde Metropoolregio Eindhoven Vergadering Dagelijks Bestuur d.d. 13 juli 2015 Agendapunt : Onderwerp : Bestuurlijk overleg met de gedeputeerde Probleemstelling Voorstel Besluit : : Er is 16 juli a.s. van 14.00

Nadere informatie

Succesvol samenwerken in de Regio Eindhoven. Plaats voor een heading

Succesvol samenwerken in de Regio Eindhoven. Plaats voor een heading Succesvol samenwerken in de Regio Eindhoven Plaats voor een heading Jean Paul Kroese 26 april 2012 Opbouw presentatie 1. Kenmerken Regio Eindhoven 2. Regionale ambitie en inhoudelijke opgave 3. Governance

Nadere informatie

Adviescommissies VA & EV MRDH

Adviescommissies VA & EV MRDH ANALYSE- & OPLOSSINGSRICHTINGENFASE MIRT ONDERZOEK BEREIKBAARHEID ROTTERDAM DEN HAAG Adviescommissies VA & EV MRDH 12 april 2017 Investeringsstrategie MRDH RIJK -> MIRT: Samenhang strategische trajecten

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. Vergadering Dagelijks Bestuur d.d. 22 september 2014

Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. Vergadering Dagelijks Bestuur d.d. 22 september 2014 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Vergadering Dagelijks Bestuur d.d. 22 september 2014 Agendapunt : 3.1.a Portefeuille : Mobiliteit, coördinatie MIRT / gebiedsontwikkeling Midden en Oost, Gulbergen

Nadere informatie

Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven

Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven Tijd Vanaf 12.00 uur Activiteit Inloop met broodjeslunch 13.00 uur Opening en welkom, mededelingen 13.15

Nadere informatie

Strategische Agenda Helmond. Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018

Strategische Agenda Helmond. Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018 Strategische Agenda Helmond Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018 Staat van Helmond: Hoofddoelen strategische agenda Centrale ambitie: Meer banen Meer inwoners Meer banen Verwachte groei naar 101.000

Nadere informatie

MIRT- onderzoek goederenvervoercorridor Oost. Tiel 18 mei 2016 Programma manager: Zuhal Gül

MIRT- onderzoek goederenvervoercorridor Oost. Tiel 18 mei 2016 Programma manager: Zuhal Gül MIRT- onderzoek goederenvervoercorridor Oost Tiel 18 mei 2016 Programma manager: Zuhal Gül Vraagstelling MIRT onderzoek 1. Kansen/belemmeringen voor optimalisatie (t.b.v bereikbaarheid en concurrentiekracht)

Nadere informatie

Probleemstelling : Op korte termijn moet gestart worden met Werkprogramma 2020.

Probleemstelling : Op korte termijn moet gestart worden met Werkprogramma 2020. Metropoolregio Eindhoven Vergadering Dagelijks Bestuur d.d. 11 februari 2019 Agendapunt : Onderwerp : Werkprogramma 2020 Probleemstelling : Op korte termijn moet gestart worden met Werkprogramma 2020.

Nadere informatie

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue)

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Nota Ruimte budget 75 miljoen euro voor Brainport Eindhoven en 6,8 miljoen voor ontwikkeling A2-zone Planoppervlak 3250 hectare (Brainport Eindhoven) Trekker

Nadere informatie

Bouwstenennotitie raadsvoorstel Bereikbaarheidsagenda

Bouwstenennotitie raadsvoorstel Bereikbaarheidsagenda Bouwstenennotitie raadsvoorstel Bereikbaarheidsagenda Deze notitie is opgesteld om gemeenten te ondersteunen bij het opstellen van een raadsvoorstel voor de Bereikbaarheidsagenda. Achterliggend doel is

Nadere informatie

Excursie Bestuurlijk Platform Peelnetwerk, Vrijdag 27 september 2013

Excursie Bestuurlijk Platform Peelnetwerk, Vrijdag 27 september 2013 Excursie Bestuurlijk Platform Peelnetwerk, Vrijdag 27 september 2013 Jean van Zeeland Senior beleidsadviseur Programmamanager j.vanzeeland@sre.nl 0652065753 Naar een gemeenschappelijk ruimtelijk beeld

Nadere informatie

MIRT onderzoek bereikbaarheid metropoolregio Rotterdam Den Haag Metropolitaan Debat. 29 november 2016

MIRT onderzoek bereikbaarheid metropoolregio Rotterdam Den Haag Metropolitaan Debat. 29 november 2016 MIRT onderzoek bereikbaarheid metropoolregio Rotterdam Den Haag Metropolitaan Debat 29 november 2016 Aantrekkelijk groen is van groot belang voor de economie. De fiets is het beste vervoermiddel om in

Nadere informatie

Het programma van de bijeenkomst ziet er op hoofdlijnen als volgt uit:

Het programma van de bijeenkomst ziet er op hoofdlijnen als volgt uit: Datum 9 februari 2017 Onderwerp Informatiebrief bijeenkomst raadsleden ihkv Evaluatie Metropoolregio Eindhoven Geacht raadslid, Berenschot heeft de opdracht gekregen de bestuurlijke samenwerking Metropoolregio

Nadere informatie

Bereikbaarheidsagenda Zuid-Oost Brabant:

Bereikbaarheidsagenda Zuid-Oost Brabant: BEREIKBAARHEIDSAGENDA ZUID OOST BRABANT BEREIKBAARHEIDSAKKOORD ZUID OOST BRABANT Bereikbaarheidsagenda Zuid-Oost Brabant: Bereikbaarheidsagenda als basis voor een bereikbaarheidsakkoord De directe aanleiding

Nadere informatie

MIRT onderzoek Noordwestkant Amsterdam. Regiomarkt

MIRT onderzoek Noordwestkant Amsterdam. Regiomarkt MIRT onderzoek Noordwestkant Amsterdam Regiomarkt 10-3-2016 1 Brede Aanpak Aanleiding Eerder onderzoek: knelpunten A9 Achterliggende ontwikkelingen: toenemende verstedelijking, vergrijzing, technologische

Nadere informatie

Werkplaats Strategie Ruimte

Werkplaats Strategie Ruimte 3 Opdrachten Werkplaats Strategie Ruimte Doel De economische ontwikkeling van de Metropoolregio Eindhoven met fysieke maatregelen bevorderen, waarbij leefbaarheid en ontwikkelruimte van stad en land gegarandeerd

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: AST/2016/011615

RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: AST/2016/011615 RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: AST/2016/011615 COMMISSIE Ruimte op 13 september 2016 AGENDANUMMER: 7 Onderwerp: Bereikbaarheidsagenda metropoolregio Eindhoven Bijlage(n): Vergadering van:

Nadere informatie

MIRT onderzoek Noordwestkant Amsterdam. 1 juni 2016 PORA Terugblik Analysefase en Vooruitblik Oplossingsrichtingenfase

MIRT onderzoek Noordwestkant Amsterdam. 1 juni 2016 PORA Terugblik Analysefase en Vooruitblik Oplossingsrichtingenfase MIRT onderzoek Noordwestkant Amsterdam 1 juni 2016 PORA Terugblik Analysefase en Vooruitblik Oplossingsrichtingenfase 1-6-2016 1 Presentatie 1. Aanleiding + waar we staan met NowA 2. Resultaten analysefase

Nadere informatie

Metropoolregio Amsterdam (MRA) Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT)

Metropoolregio Amsterdam (MRA) Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) Metropoolregio Amsterdam (MRA) Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) Laren, 3 mei 2017 Marijn den Uijl Programmamanager Fysiek Domein 1 Regio Gooi en Vechtstreek 2 Regio Gooi en

Nadere informatie

TRENDSPORTAL SLIMME MOBILITEIT VOOR MORGEN. Peter van Wijlick 31 oktober 2017 Gemeente Bergen

TRENDSPORTAL SLIMME MOBILITEIT VOOR MORGEN. Peter van Wijlick 31 oktober 2017 Gemeente Bergen TRENDSPORTAL SLIMME MOBILITEIT VOOR MORGEN Peter van Wijlick 31 oktober 2017 Gemeente Bergen INHOUD PRESENTATIE 1.Aanleiding en aanpak 2.De wereld verandert! 3.Opbrengst laatste maanden 4.Wat gaan we u

Nadere informatie

: bekrachtiging Bereikbaarheidsagenda en intentieovereenkomst 'Brainport Duurzaam Slim Verbonden' : Wonen

: bekrachtiging Bereikbaarheidsagenda en intentieovereenkomst 'Brainport Duurzaam Slim Verbonden' : Wonen Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van Onderwerp Programma : wethouder mw. W.J.F. van der Rijt-van der Kruis : bekrachtiging Bereikbaarheidsagenda en intentieovereenkomst 'Brainport Duurzaam Slim

Nadere informatie

Inventarisatie evaluaties stedelijk verkeersmanagement

Inventarisatie evaluaties stedelijk verkeersmanagement Inventarisatie evaluaties stedelijk verkeersmanagement Een overzicht van de beschikbare kennis Florence Bloemkolk, Henk Taale 21 juni 2018 Stedelijk verkeersmanagement: wat is het? CROW: Verkeersmanagement

Nadere informatie

Samen werken aan slimme oplossingen voor de reis van vandaag en de wereld van morgen.

Samen werken aan slimme oplossingen voor de reis van vandaag en de wereld van morgen. Samen werken aan slimme oplossingen voor de reis van vandaag en de wereld van morgen. Het gaat goed met de economie in Nederland en vooral in de regio Eindhoven. Nergens is de groei zo sterk als in deze

Nadere informatie

Ruimte voor de Economie van morgen

Ruimte voor de Economie van morgen Algemeen Ruimte voor de Economie van morgen Reactie van het Amsterdamse bedrijfsleven Juli 2017 Het is verheugend dat de gemeente een visie heeft ontwikkeld op de ruimtelijk economische toekomst van stad

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Zienswijze op Regionale Agenda 2015-2018 MRE Registratienummer: 00529485 Op voorstel B&W d.d.: 18 november 2014 Datum vergadering: 9 december 2014 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Marion Stein secretaris/algemeen directeur Stadsgewest Haaglanden m.stein@haaglanden.nl

Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Marion Stein secretaris/algemeen directeur Stadsgewest Haaglanden m.stein@haaglanden.nl Metropoolregio Rotterdam Den Haag Marion Stein secretaris/algemeen directeur Stadsgewest Haaglanden m.stein@haaglanden.nl 2 3 Metropoolregio by night feb 2012 4 Aanleiding voor Metropoolregio RDH [1] Randstad

Nadere informatie

Transformatieplan SRE

Transformatieplan SRE Transformatieplan SRE Deel 2 Governance en samenwerking in de Regio Eindhoven Vastgesteld door de Regioraad op 26 Juni 2013 Geactualiseerd door het Dagelijks Bestuur op 4 november 2013 Inleiding 3 Presentatie

Nadere informatie

Stadsregio Arnhem Nijmegen. Wim Dijkstra en Roel Wever 5 Juni 2014

Stadsregio Arnhem Nijmegen. Wim Dijkstra en Roel Wever 5 Juni 2014 Stadsregio Arnhem Nijmegen Wim Dijkstra en Roel Wever 5 Juni 2014 20 gemeenten (en Druten) 738.000 inwoners 1.000 km2 Stadsregio is regionale samenwerking Kerntaken: WONEN, WERKEN, RUIMTE en MOBILITEIT

Nadere informatie

Public Affairs. Public Affairs. Adaptieve Agenda Zuidelijke Randstad november 2013

Public Affairs. Public Affairs. Adaptieve Agenda Zuidelijke Randstad november 2013 Public Affairs Adaptieve Agenda Zuidelijke Randstad 2040 5 november 2013 Public Affairs Directeur Ruimtelijk-Economische Strategie de heer Ten Dolle Inhoud Onduidelijkheid terminologie Resultaten Toekomst

Nadere informatie

Ruimtelijk Economische Ontwikkelstrategie (REOS)

Ruimtelijk Economische Ontwikkelstrategie (REOS) Ruimtelijk Economische Ontwikkelstrategie (REOS) versterking internationale concurrentiekracht Noordelijke en Zuidelijke Randstad & Brainport Eindhoven RE(OS)FLECTIES Utrecht, 3 maart 2016 ir. Harry van

Nadere informatie

Programmaplan Bereikbaar Brabant

Programmaplan Bereikbaar Brabant Programmaplan Bereikbaar Brabant 1. Inleiding Hoe houden we Brabant bereikbaar? Hoe zorgen we er voor dat reizigers binnen een acceptabele tijd van A naar B komen en hoe kunnen we het bedrijfsleven garanderen

Nadere informatie

Regionaal OV Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland en Flevoland

Regionaal OV Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland en Flevoland Regionaal OV Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland en Flevoland Wat is het regionaal OV Toekomstbeeld? Een gedragen en realistisch beeld op het totale openbaar vervoer in 2040 in de provincies Noord-Holland

Nadere informatie

MIRT NowA SAMENVATTING MIRT ONDERZOEK NOORDWESTKANT AMSTERDAM SEPTEMBER 2017

MIRT NowA SAMENVATTING MIRT ONDERZOEK NOORDWESTKANT AMSTERDAM SEPTEMBER 2017 MIRT NowA SAMENVATTING SEPTEMBER 2017 SAMENVATTING N Het gebied tussen Alkmaar, IJmond, Haarlem, Haarlemmermeer en Amsterdam is het NowA-gebied: de Noord westkant van Amsterdam. Amsterdam heeft een grote

Nadere informatie

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Op 11 september 2018 zijn zo n 80 medewerkers van verschillende Noord- en Midden-Limburgse gemeenten, het Waterschap, het Rijk, Provinciale Staten, andere

Nadere informatie

Beschrijving regionale arrangementen Leiden, Zwolle, Eindhoven en Rotterdam

Beschrijving regionale arrangementen Leiden, Zwolle, Eindhoven en Rotterdam Eindrapport Beschrijving regionale arrangementen Leiden, Zwolle, Eindhoven en Rotterdam Bijlage 7 bij onderzoeksrapport regionaal arrangement gemeente Dordrecht Frederik van Dalfsen Laurens Vellekoop Anne

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Rijk-regio

Samenwerkingsovereenkomst Rijk-regio Samenwerkingsovereenkomst Rijk-regio Programma Internationale Knoop XL Provincie Noord-Brabant EINDHOVEN Dit is de Samenwerkingsovereenkomst tussen het ministerie van BZK, het ministerie van lenw, de provincie

Nadere informatie

Een nieuwe ruimtelijke visie voor de regio Arnhem-Nijmegen?

Een nieuwe ruimtelijke visie voor de regio Arnhem-Nijmegen? Een nieuwe ruimtelijke visie voor de regio Arnhem-Nijmegen? Presentatie Ruimtelijke plannen voormalig Stadsregio Omgevingsvisie Gelderland Huidige situatie na opheffen stadsregio Doelstellingen Omgevingswet

Nadere informatie

: Mobiliteit, coördinatie MIRT / gebiedsontwikkeling Midden en Oost, Gulbergen (P.J.M.G. Blanksma) : Actualisatie SRE verkeersmodel

: Mobiliteit, coördinatie MIRT / gebiedsontwikkeling Midden en Oost, Gulbergen (P.J.M.G. Blanksma) : Actualisatie SRE verkeersmodel Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Vergadering Dagelijks Bestuur d.d. 3 december 2012 Agendapunt : Portefeuille Onderwerp Probleemstelling : Mobiliteit, coördinatie MIRT / gebiedsontwikkeling Midden

Nadere informatie

Provincie Gelderland 08/06/2017 1

Provincie Gelderland 08/06/2017 1 Provincie Gelderland 08/06/2017 1 Waarom hier nu? Provincie Gelderland 08/06/2017 2 Welke beweging moet en willen we maken op inhoud? Nu 1. uploaden 2. Sectorale opgaven 3. alles is opgave 4. visie & uitvoering

Nadere informatie

Raadsvoorstel Bereikbaarheidsakkoord ZO-Brabant

Raadsvoorstel Bereikbaarheidsakkoord ZO-Brabant gemeente Eindhoven 16R6855 Raadsnummer Inboeknummer 16bst01182 Beslisdatum B&W 6 september 2016 Dossiernummer 16.36.451 Raadsvoorstel Bereikbaarheidsakkoord ZO-Brabant Inleiding De colleges van BenW van

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 16 juni 2016 met zaaknummer AST/2016/011615;

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 16 juni 2016 met zaaknummer AST/2016/011615; RAADSBESLUIT Gemeente sklsten Onderwerp: Dagtekening: Agendanummer: Bereikbaarheidsagenda Metropoolregio Eindhoven 27 september 2016 16.09.04 De raad van de gemeente Asten; gezien het voorstel van het

Nadere informatie

Statenmededeling. 1. De provincie Noord-Brabant onderschrijft de doelen uit de notitie Contouren Toekomstbeeld OV 2040.

Statenmededeling. 1. De provincie Noord-Brabant onderschrijft de doelen uit de notitie Contouren Toekomstbeeld OV 2040. Statenmededeling Onderwerp Contourennota Toekomstbeeld OV 2040 Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van De landelijke Contouren Toekomstbeeld OV, een belangrijk vervolgdocument in het

Nadere informatie

Basis is oké; organisatiekracht moet beter. prof. mr. Friso de Zeeuw praktijkhoogleraar gebiedsontwikkeling TU Delft

Basis is oké; organisatiekracht moet beter. prof. mr. Friso de Zeeuw praktijkhoogleraar gebiedsontwikkeling TU Delft Basis is oké; organisatiekracht moet beter prof. mr. Friso de Zeeuw praktijkhoogleraar gebiedsontwikkeling TU Delft Tien jaar later Tien jaar geleden verscheen: Ontwikkelingsperspectief NHN Coproductie

Nadere informatie

23/11/2016. Knelpuntenanalyse Holland Rijnland. Agenda. 1. Inleiding. Portefeuillehoudersoverleg

23/11/2016. Knelpuntenanalyse Holland Rijnland. Agenda. 1. Inleiding. Portefeuillehoudersoverleg Knelpuntenanalyse Holland Rijnland Portefeuillehoudersoverleg Alex van Gent en Lieke Hüsslage Agenda 1. Inleiding 2. Trends & Ontwikkelingen 3. Regionale mobiliteitsagenda 4. Vervolgproces 2 1. Inleiding

Nadere informatie

Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid. Jaar van de Ruimte VvG congres 12 november Nathalie Harrems

Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid. Jaar van de Ruimte VvG congres 12 november Nathalie Harrems Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid Jaar van de Ruimte 2015 VvG congres 12 november 2014 Nathalie Harrems Directie Ruimtelijke Ontwikkeling Wat is er aan de hand? Tijdperk van de

Nadere informatie

Stand van zaken en doorkijk. Doel en programma

Stand van zaken en doorkijk. Doel en programma Stand van zaken en doorkijk Programma Bereikbaarheid Doel en programma Doel Inhoudelijk meenemen in de laatste stand van zaken op het bereikbaarheid dossier en inhoudelijke discussie over samenhang en

Nadere informatie

Opdrachten. Werkplaats Wonen Doel Een evenwichtige en toekomstbestendige woningmarkt.

Opdrachten. Werkplaats Wonen Doel Een evenwichtige en toekomstbestendige woningmarkt. 3 Opdrachten Werkplaats Wonen Doel Een evenwichtige en toekomstbestendige woningmarkt. Opdracht Opstellen van een regionale visie op en regionaal programma voor de woningmarkt. Maken van een uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

Toekomstradar Assets

Toekomstradar Assets Toekomstradar Assets Een hulpmiddel om slimme keuzes te maken bij het vernieuwen, vervangen en onderhouden van assets MRA programma smart mobility: Smart mobility, business as usual in de MRA 1 Toekomstradar

Nadere informatie

Agendaformulier B&W-vergadering 1 november Raadsinformatiebrief *16.I000864* 16.I Programma. Ruimte, Bouwen en Wonen

Agendaformulier B&W-vergadering 1 november Raadsinformatiebrief *16.I000864* 16.I Programma. Ruimte, Bouwen en Wonen Agendaformulier B&W-vergadering 1 november 2016 Raadsinformatiebrief Programma Ruimte, Bouwen en Wonen Onderwerp Voorstel Tekst voor openbare besluitenlijst Integrale Strategie Ruimte De bijgevoegde raadsinformatiebrief

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 3. Inleiding

Raadsvoorstel. 3. Inleiding Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Reactie geven op de onderzoeksvraagstelling en uitwerking daarvan voor de evaluatie van de Metropoolregio Eindhoven Soort: Besluitvormend Opsteller: J. v.d. Kolk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Verstedelijking & Infrastructuur Ruimteconferentie 2013

Verstedelijking & Infrastructuur Ruimteconferentie 2013 Verstedelijking & Infrastructuur Ruimteconferentie 2013 1 PBL project Verstedelijking & Infrastructuur Analyseren van verwachte knelpunten en kansen bij afstemming verstedelijking en infrastructuur Samenhang

Nadere informatie

Werkplaats Mobiliteit en Innovatie

Werkplaats Mobiliteit en Innovatie Werkplaats Mobiliteit en Innovatie Bereikbaarheidsagenda Raadsledenbijeenkomst 6 april 2016 Roël Hoppezak Job van den Berg Bereikbaarheid Zuid-Nederland Bidbook Bereikbaarheid Zuid-Nederland: Samen, slim,

Nadere informatie

Concept agenda woordvoerdersoverleg thema Mobiliteit 23 februari 2018

Concept agenda woordvoerdersoverleg thema Mobiliteit 23 februari 2018 Concept agenda woordvoerdersoverleg thema Mobiliteit 23 februari 2018 Opening en mededelingen 1. Bespreekpunten A. Doorkijk Lange termijn planning GS, met een concrete blik op de komende zes maanden Stand

Nadere informatie

Bereikbaarheidsagenda Zuid-Oost Brabant:

Bereikbaarheidsagenda Zuid-Oost Brabant: BEREIKBAARHEIDSAGENDA ZUID OOST BRABANT BEREIKBAARHEIDSAKKOORD ZUID OOST BRABANT Bereikbaarheidsagenda Zuid-Oost Brabant: (Samenvatting van belangrijke onderdelen van het eindconcept d.d. 20 mei 2016)

Nadere informatie

Hoe organiseer je de regio welke regio? SRE inspiratiebijeenkomst Hans Mommaas (UVT/Telos)

Hoe organiseer je de regio welke regio? SRE inspiratiebijeenkomst Hans Mommaas (UVT/Telos) Hoe organiseer je de regio welke regio? SRE inspiratiebijeenkomst Hans Mommaas (UVT/Telos) inhoud: 1. het toegenomen belang van de regio 2. maar wat is de regio? 3. do's en dont's toenemende belang regio

Nadere informatie

Proces GA tot volgend BO-MIRT

Proces GA tot volgend BO-MIRT Proces GA tot nu toe 1. Start eind 2011 2. April 2012 fase 0 document + DO MIRT -> onderzoeksvragen 3. Thema-trio s 4. DO MIRT juli 2012 -> richtinggevende besluiten (opgaven, thema s, regio) 5. Zomer

Nadere informatie

1. Graag ontvang ik een overzicht met alle pilots en projecten van Valkenswaard die in de ISR zijn opgenomen.

1. Graag ontvang ik een overzicht met alle pilots en projecten van Valkenswaard die in de ISR zijn opgenomen. Vragen ter voorbereiding op de commissie Onderwerp: Integrale Strategie Ruimte. Gesteld door: VVD / I. Luijendijk Datum: 27 augustus 2017 Portefeuillehouder: Mart Wijnen Teammanager: Hans Appelmans Deadline:

Nadere informatie

Geachte heer Van Aartsen en heer Aboutaleb

Geachte heer Van Aartsen en heer Aboutaleb Aan de voorzitter van de stadsregio Rotterdam en de voorzitter van het stadsgewest Haaglanden Potsbus 12600 2500 DJ DEN HAAG Datum: Ons kenmerk: Afdeling: Contactpersoon: Uw brief van: Onderwerp: 4-09-2012

Nadere informatie

SAMENWERKINGS AGENDA NETWERKPROGRAMMA BRABANTSTAD BEREIKBAAR

SAMENWERKINGS AGENDA NETWERKPROGRAMMA BRABANTSTAD BEREIKBAAR SAMENWERKINGS AGENDA NETWERKPROGRAMMA BRABANTSTAD BEREIKBAAR 2014-2018 BETER BEREIKBAAR DOOR SAMEN WERKEN EN INNOVEREN BrabantStad Bereikbaar werkt aan een betere bereikbaarheid van het stedelijk netwerk

Nadere informatie

Statenmededeling aan Provinciale Staten

Statenmededeling aan Provinciale Staten Statenmededeling aan Provinciale Staten Onderwerp Toezegging doorkijk en financieel inzicht (H)OV-netwerk BrabantStad 2016-2025 Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant Kennisnemen van De voortgang, de

Nadere informatie

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid,

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid, Transformatie van de woningvoorraad Een afname van het aantal huishoudens heeft gevolgen voor de woningvoorraad. Dit geldt ook vergrijzing. Vraag en aanbod sluiten niet meer op elkaar aan. Problemen van

Nadere informatie

In het kader rechts zijn de bestuurlijke afspraken in het BO MIRT van 2013, 2014 en 2015 weergegeven. Vraagstelling en aanpak kwartiermaakfase

In het kader rechts zijn de bestuurlijke afspraken in het BO MIRT van 2013, 2014 en 2015 weergegeven. Vraagstelling en aanpak kwartiermaakfase Het MIRT-onderzoek Bereikbaarheid Rotterdam-Den Haag is een van de MIRT-onderzoeken die is voortgekomen uit de Nationale Markt- en Capaciteitsanalyse (update uit 2013). In deze analyse zijn de A13-A16

Nadere informatie

Inspiratieboek Attractieve Mobipunten. Studiedag Basisbereikbaarheid 29 maart 2019 Brussel

Inspiratieboek Attractieve Mobipunten. Studiedag Basisbereikbaarheid 29 maart 2019 Brussel Inspiratieboek Attractieve Mobipunten Studiedag Basisbereikbaarheid 29 maart 2019 Brussel AANLEIDING Basisbereikbaarheid door combimobiliteit multimodaal reisgedrag waarbij personen voor hun verplaatsingen

Nadere informatie

Op weg naar een strategische bereikbaarheids-agenda Bereikbaarheid en (inter-) nationale concurrentiekracht

Op weg naar een strategische bereikbaarheids-agenda Bereikbaarheid en (inter-) nationale concurrentiekracht 2016 Op weg naar een strategische bereikbaarheids-agenda Bereikbaarheid en (inter-) nationale concurrentiekracht Gemeente Enschede Oktober 2016 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Samenvatting... 3 Welke bereikbaarheid

Nadere informatie

DUURZAME INFRASTRUCTUUR

DUURZAME INFRASTRUCTUUR DUURZAME INFRASTRUCTUUR wisselwerking van stad, spoor, snelweg en fietspad TON VENHOEVEN VENHOEVENCS architecture+urbanism Krimp werkgelegenheid Percentage 65+ Woon-werkverkeer Grondprijzen 2007, Toegevoegde

Nadere informatie

Gebied, locatie of lijn!? Projectontwikkeling ViA15

Gebied, locatie of lijn!? Projectontwikkeling ViA15 Gebied, locatie of lijn!? Projectontwikkeling ViA15 David van Hasselt Projectbureau ViA15 t.b.v. Kennismiddag RO & bereikbaarheid LEF Futurcenter Rijkswaterstaat d.d. 22 oktober 2008 Problemen rond Arnhem

Nadere informatie

NOVI-perspectiefgebied Utrecht, Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen

NOVI-perspectiefgebied Utrecht, Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen NOVI-perspectiefgebied Utrecht, Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen Het gebied Utrecht, Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen heeft betrekking op de band in de stad Utrecht vanaf A12-zone, via Merwedekanaal

Nadere informatie

Programma interactieve informatieavond Agenda Fiets

Programma interactieve informatieavond Agenda Fiets Programma interactieve informatieavond Agenda Fiets Presentaties Opening (5 min) Wethouder Jannie Visscher Welkom en doel van de bijeenkomst: Naar een Agenda Fiets! met ambitie Context en achtergrond (10

Nadere informatie

Aan : Colleges en Gemeenteraden van de 21 regiogemeenten Van : Bestuurlijke werkgroep evaluatie Metropoolregio Eindhoven Datum : 13 juni 2016

Aan : Colleges en Gemeenteraden van de 21 regiogemeenten Van : Bestuurlijke werkgroep evaluatie Metropoolregio Eindhoven Datum : 13 juni 2016 Aan : Colleges en Gemeenteraden van de 21 regiogemeenten Van : Bestuurlijke werkgroep evaluatie Metropoolregio Eindhoven Datum : 13 juni 2016 Onderwerp : Uitwerking onderzoeksvraagstelling evaluatie bestuurlijke

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

Onderwerp Bereikbaarheidsagenda en intentieovereenkomst 'Brainport Duurzaam Slim Verbonden'

Onderwerp Bereikbaarheidsagenda en intentieovereenkomst 'Brainport Duurzaam Slim Verbonden' ** Raadsvoorstel Vergadering d.d. 27 september 2016 Agendapunt: 7. R 16-41 Datum B&W 9 augustus 2016 Portefeuillehouder LSJ Document-nr Opsteller gkor02 Onderwerp Bereikbaarheidsagenda en intentieovereenkomst

Nadere informatie

Perspectief voor Ketens en Knooppunten. Jeroen Haver Projectleider ketens en knooppunten DG Bereikbaarheid

Perspectief voor Ketens en Knooppunten. Jeroen Haver Projectleider ketens en knooppunten DG Bereikbaarheid Perspectief voor Ketens en Knooppunten Jeroen Haver Projectleider ketens en knooppunten DG Bereikbaarheid Aanleiding 1. Welke knooppunten doen er toe in relatie tot de rijksbelangen SVIR? 2. Welke rol

Nadere informatie

l. De samenwerking in de Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant te richten op economisch-ruimtelijke structuurversterking.

l. De samenwerking in de Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant te richten op economisch-ruimtelijke structuurversterking. G e R REGIO WEST-BRABANT 11111111111111111111111111111111111111111111111111111111111 Voorstel 817-005900 Doorontwikkeling Regio West-Brabant Aan Algemeen bestuur Datum 23 maart 2017 Doel Besluiten Initiatiefnemer

Nadere informatie

Geel in omgevingsvisies

Geel in omgevingsvisies Geel in omgevingsvisies De RWS-bijdrage aan de nationale, provinciale en gemeentelijke omgevingsvisies Peter Harmsen Adviseur ruimtelijke ontwikkelingen Waar zijn we van? 2 RWS BEDRIJFSINFORMATIE Duurzame

Nadere informatie

H. Oostelbos 3439

H. Oostelbos 3439 Agendapunt commissie: 3.1 steller telefoonnummer email H. Oostelbos 3439 hans.oostelbos@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering portefeuillehouder C. Marchal Onderwerp 871722/871726 Samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Agribusiness Economie & Logistiek Recreatie & Toerisme maandag 15 juni 2015, bijeenkomst voor raadsleden Naar een nieuw Programma Jaar 2011-2014 2015 2015 2015

Nadere informatie

Strategische MobiliteitsAgenda

Strategische MobiliteitsAgenda Strategische MobiliteitsAgenda Eindhoven 2012-2025 2025 Verkeersavond Stratum Dinsdag 22 november 2011 Eindhoven 2040! Dynamische stad met menselijke maat (Stadsvisie 2040) Aantrekkelijk voor wonen, werken,

Nadere informatie

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen De maatschappij van morgen is fundamenteel anders dan die van gisteren. De wereld wordt kleiner door

Nadere informatie

Links naar brondocumenten

Links naar brondocumenten Links naar brondocumenten PS-doelen en GS-taken Visie Ruimte en Mobiliteit Beleidsvisie Cultureel Erfgoed en Basisvoorzieningen Cultuur 2017-2020 Beleidsvisie en uitvoeringsstrategie regionale economie

Nadere informatie

Visie Ruimte en Mobiliteit

Visie Ruimte en Mobiliteit Visie Ruimte en Mobiliteit Koerswijzigingen als opmaat naar de visie Vincent van der Werff Wanneer je deze dia niet nodig hebt, kun je deze verwijderen. Of kies eventueel een titeldia met ander beeld.

Nadere informatie

PS2012BEM03-1. Besluit pag. 5. Toelichting pag. 1 t/m 3

PS2012BEM03-1. Besluit pag. 5. Toelichting pag. 1 t/m 3 PS2012BEM03-1 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 13 december 2011 Nummer PS: PS2012BEM03 Afdeling : BJZ Commissie : BEM Steller : Marieke Kuijer Portefeuillehouder : De Vries Registratienummer

Nadere informatie

Werkplan Centrum XL 2015/2016

Werkplan Centrum XL 2015/2016 Werkplan Centrum XL 2015/2016 Maart 2015, Amsterdam Inleiding: toekomstperspectief Centrum XL Er zijn veel ontwikkelingen gaande in Amsterdam op het gebied van economie, logistiek en duurzaamheid die van

Nadere informatie

Onderwerp Statenbrief: Advies Infrastructuur en Omgevingskwaliteit van de onafhankelijke adviseur ruimtelijke kwaliteit, Ingeborg Thoral

Onderwerp Statenbrief: Advies Infrastructuur en Omgevingskwaliteit van de onafhankelijke adviseur ruimtelijke kwaliteit, Ingeborg Thoral College van Gedeputeerde Staten statenbrief Aan Provinciale Staten Statencommissie RGW & cc Ingeborg Thoral DATUM 8 september 2015 ONS NUMMER 815FC5E2 REFERENTIE J. Sellink NUMMER PS 2015RGW81 DOORKIESNUMMER

Nadere informatie

Brainport Park. het nieuwe samenwerken

Brainport Park. het nieuwe samenwerken Brainport Park het nieuwe samenwerken Positionering Brainport: Eén van de drie pijlers van de nationale economie Brainport als dé Toptechnologieregio van NL Sterk internationaal georiënteerd met belangrijke

Nadere informatie

Herijking van de Routekaart Eerste beelden uit interviews. Luuk Verheul Connecting Mobility

Herijking van de Routekaart Eerste beelden uit interviews. Luuk Verheul Connecting Mobility Herijking van de Routekaart Eerste beelden uit interviews Luuk Verheul Connecting Mobility Nederlandse publiek-private strategie Routekaart Beter Geïnformeerd op Weg Krachten bundelen voor de mobiliteit

Nadere informatie

Bestuurlijke programmaopdrachten 2009-2010 Regio Groningen-Assen

Bestuurlijke programmaopdrachten 2009-2010 Regio Groningen-Assen Bestuurlijke programmaopdrachten - Regio Groningen-Assen stuurgroep 22 juni Bijlage 3 Bestuurlijke programmaopdrachten.doc Bestuurlijke programmaopdracht bereikbaarheid Verbetering en waarborging bereikbaarheid

Nadere informatie

Statenmededeling aan Provinciale Staten

Statenmededeling aan Provinciale Staten Statenmededeling aan Provinciale Staten Onderwerp Programma Hoogfrequent Spoor (PHS), tracé Meteren-Boxtel. Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant Kennisnemen van De stand van zaken en het vervolgproces

Nadere informatie

Bereikbaarheidsagenda ZO Brabant Raadsessie Nuenen

Bereikbaarheidsagenda ZO Brabant Raadsessie Nuenen Bereikbaarheidsagenda ZO Brabant Raadsessie Nuenen 31 mei 2016 Job van den Berg 1 Inhoudsopgave Doel: informeren over lopend proces & eerste reactie ophalen Context: Bidbook & besluit Tweede Kamer Bereikbaarheidsagenda

Nadere informatie

Zeeuws Subsidie Team

Zeeuws Subsidie Team Zeeuws Subsidie Team intro Intro: Zeeland periferie? Intro: Zeeland periferie? 1:30 Intro: Zeeland periferie? 1:30 2:00 Intro: Zeeland periferie? 1:30 2:00 4:00 Intro: Zeeland periferie? 2:30 tot 3:00

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 300 A Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2016 Nr. 16 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN

Nadere informatie

Nota inzake Economic Development Board

Nota inzake Economic Development Board Nota inzake Economic Development Board Inleiding De economische ontwikkeling van Noord-Limburg krijgt een grote impuls met de campusontwikkeling, maar daarmee zijn niet alle economische uitdagingen deze

Nadere informatie

Raadsvoorstel Bereikbaarheidsakkoord ZO-Brabant

Raadsvoorstel Bereikbaarheidsakkoord ZO-Brabant gemeente Eindhoven 16R6855 Raadsnummer Inboeknummer 16bst00884 Beslisdatum B&W 28 juni 2016 Dossiernummer 16.26.451 Raadsvoorstel Bereikbaarheidsakkoord ZO-Brabant Inleiding De colleges van BenW van de

Nadere informatie

Corridor Rotterdam - Antwerpen. Bestuurlijke conferentie 23 oktober 2017

Corridor Rotterdam - Antwerpen. Bestuurlijke conferentie 23 oktober 2017 Corridor Rotterdam - Antwerpen Bestuurlijke conferentie 23 oktober 2017 Programma Uw dagvoorzitter: Donatello Piras 12.30 uur Inloop met koffie en thee 13.00 uur Opening - Jaap Smit 13.10 uur 13.45 uur

Nadere informatie