Bereikbaarheidsagenda Zuid-Oost Brabant:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bereikbaarheidsagenda Zuid-Oost Brabant:"

Transcriptie

1 BEREIKBAARHEIDSAGENDA ZUID OOST BRABANT BEREIKBAARHEIDSAKKOORD ZUID OOST BRABANT Bereikbaarheidsagenda Zuid-Oost Brabant: (Samenvatting van belangrijke onderdelen van het eindconcept d.d. 20 mei 2016) Bereikbaarheidsagenda als basis voor een bereikbaarheidsakkoord De directe aanleiding voor het bereikbaarheidsakkoord ZO Brabant is het niet doorgaan van de plannen voor de Ruit. In het Bidbook ZN is gekozen voor een andere oplossingsrichting om de bereikbaarheids- en leefbaarheidsproblematiek in het oostelijk deel van de regio aan te pakken. Om tot een bereikbaarheidsakkoord te komen dat op draagvlak in de gehele regio kan rekenen is er voor gekozen om de oplossingsrichting en principes uit het bidbook ZN voor de gehele regio uit te werken in één bereikbaarheidsagenda, zodat er een samenhangende aanpak voor verbetering van de bereikbaarheid en leefbaarheid in het daily urban system als geheel ontstaat, die als basis kan dienen voor een adaptieve uitwerking en programmering in de komende jaren. De uitgangspunten (uit het bidbook 2015 en de concept visie van de metropoolregio) Samen, slim, robuust Extern bereikbaar, intern bereikbaar, quality of life, smart mobility, waarde toevoegen Duurzaamheid en leefbaarheid zijn integraal onderdeel van de strategie en de maatregelenmix. Het bevorderen van fiets en (H)OV in de regionale mobiliteit en het faciliteren van slimmer gebruik en keuzes door gebruikers bevordert duurzamer mobiliteit en draagt bij aan leefbaarheid in de kernen. Maatregelen overeengekomen in het Bidbook Zuid Nederland - Kort memoreren, wat is de betekenis voor het gebied, wanneer kunnen/zullen ze effect sorteren - De samenhang van deze maatregelen met de principes en uitwerking in deze bereikbaarheidsagenda De afspraken in het Bidbook 2015 zijn er onder meer op gericht om in ZO Brabant een robuuste, goed functionerende driehoek in het hoofdwegennet te creëren, bestaand uit de A2, A67, N279 en A50. De bereikbaarheidsagenda ZO Brabant neemt dit als uitgangspunt en concentreert zich op het verbeteren van de bereikbaarheid en leefbaarheid in het daily urban system van de regio. De bereikbaarheidsagenda voegt een robuust element aan de hoofstructuur toe met de prioriteit voor hogere frequentie van Sprinters op het spoor en verbetering van de knooppunt kwaliteit. De bereikbaarheidsagenda vestigt er de aandacht op dat de afstemming tussen de betreffende Bidbook projecten onderling én met deze Bereikbaarheidsagenda nog de nodige aandacht verdient, zodat het functioneren van deze hoofdstructuur voor de bereikbaarheid van de regio en het slim functioneren van het daily urban system de gewenste robuustheid krijgt. In de bereikbaarheidsagenda zijn maatregelen opgenomen die de bundeling van autoverkeer in de regio combineren met deze robuuste structuur, met co-modale knooppunten en smart mobility.

2 De regio vraagt bij de afstemming van hoofdstructuur en daily urban system aandacht voor: - De toekomstbestendige uitvoering van de N279 en de aansluiting daarvan op de A67 bij Asten - De functie van de A67 tussen de nieuwe aansluiting van de N69 in het westen en Deurne in het oosten voor het daily urban system van de regio - De functie van de A2-zuid voor het daily urban system tussen Weert Noord Leenderheide De principes in het daily urban system, de gebruiker centraal - Netwerken, knooppunten en voorzieningen op orde - Co-modaliteit bevorderen - Leefbaarheid verbeteren - Smart Mobility ontwikkelen en toepassen De maatregelen in de bereikbaarheidsagenda zijn geselecteerd om deze principes te operationaliseren. Dat kan met fysieke maatregelen en met organisatorische maatregelen. Ook zal gedragsverandering (de dagelijkse mobiliteitskeuzen die worden gemaakt) bij de gebruikers van het daily urban system een belangrijke rol spelen in de bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio. De bereikbaarheidsagenda bouwt voort op initiatieven die de afgelopen jaren in verschillende delen van het gebied al gestart zijn, zoals de gebiedsgerichte aanpak van de N69, het recente initiatief in de Kempen voor een intergemeentelijke co-modale verbetering van en rond de N284, de slow lane en fietsinitiatieven in Eindhoven, initiatief tot Platform Bereikbaarheid Brainport, Brabants mobiliteitsnetwerk, Fiets in de Versnelling, de Ontwikkelagenda Openbaar Vervoer en een groeiend aantal business initiatieven voor mobiliteitsdiensten. De huidige situatie en de opgaven Een korte schets van het huidige functioneren van de (inter)nationale, regionale en interne bereikbaarheid, en van de belangrijkste opgaven die dit met zich meebrengt: De huidige situatie in de regio ZO-Brabant kan kernachtig als volgt worden samengevat. In het stedelijk netwerk ervaren gebruikers gedurende de spitsuren (2 á 3 uur per dag) drukte en congestie in het woon-werkverkeer en in de bereikbaarheid van belangrijke voorzieningen. Dat veroorzaakt hinder in de bereikbaarheid én de leefbaarheid. Net als in andere stedelijke netwerken betekent dit dat oplossingen dienen te worden gezocht in: - het verbeteren van het inzicht in het functioneren van het zogenaamde daily urban system (data), - het op orde brengen van de netwerken (auto, fiets, OV) en hun knooppunten (uitwisselen, overstappen) - het slim(mer) organiseren van het dagelijkse gebruik. Dat gebruik bestaat uit vele individuele dagelijkse keuzes, die gedeeltelijk door sociale en economische afspraken worden beinvloed, zoals werk- en openingstijden, en door verbetering van informatie over reismogelijkheden en de toegankelijkheid daarvan.

3 Deelgebieden en belangrijke relaties voor de sociaal-economische bereikbaarheid In de bereikbaarheidsagenda worden de belangrijkste principes voor het verbeteren van de bereikbaarheid voor de gehele metropoolregio hoofdzakelijk uitgewerkt. Belangrijk onderscheid: - Wat is op regionaal niveau van belang voor de externe en interne bereikbaarheid van de belangrijke economische centra en voorzieningen - Wat is op regionaal niveau van belang voor het functioneren van het daily urban system - Wat zijn de belangrijkste leefbaarheidsprioriteiten - Onderscheiden Deelgebied Oost, Zuid en NW-Midden, voorzover dat voor de specifieke problematiek relevant is Co-modaliteit bevorderen in het functioneren van de mobiliteitsnetwerken Hiervoor zijn fysieke maatregelen nodig in het (auto)wegennetwerk, in het fietspaden netwerk, in het OV-systeem en in een aantal geselecteerde knooppunten. De maatregelen worden in deze agenda per netwerk behandeld, maar ook in onderlinge samenhang voor de belangrijkste relaties / corridors (woon-werk, woon-voorzieningen, e.d.). De bereikbaarheidsagenda ZO-Brabant kiest hiermee bewust voor een aanpak die zich richt op het treffen van goed afgestemde maatregelen voor zowel auto, fiets, OV en knooppunten in de belangrijkste relaties voor dagelijkse verplaatsingen in het stedelijke netwerk. Dit dient intergemeentelijk en in nauwe samenwerking met de Provincie te worden uitgewerkt in meerdere adaptieve verbeterprogramma s voor de komende jaar, die gefaseerd worden uitgevoerd Organisatie en Governance De keuze voor een gebiedsgerichte co-modale aanpak heeft gevolgen voor de organisatie en de Governance in de regio. Daarmee wordt al ervaring opgedaan in het N69 programma en in de gebiedsgerichte aanpak van de bereikbaarheid en leefbaarheid die door de Kempengemeenten is gestart. Dit vereist vernieuwing in de intergemeentelijke samenwerking en deorganisatie en samenwerking met de Provincie. Voor het daadwerkelijk uitvoeren van Smart Mobility initiatieven die door private partijen worden voorgesteld en die slimmer gebruik in de dagelijkse praktijk kunnen helpen bevorderen is een effectievere Governance nodig. De bereikbaarheidsagenda stelt daartoe het inrichten van een Smart Mobility landingsplaats voor, waarin Business Initiatieven, Overheid en gebruikers(groepen) elkaar uitdagen, en waar initiatieven aan concrete locaties en gebruikersgroepen in het gebied kunnen worden gekoppeld Het maatregelenpakket is co- of multi-modaal en gebiedsgericht. Het richt zich op een schaalsprong van fiets, OV en Smart Mobility in de regio. Daarvoor is het nodig dat de intergemeentelijke samenwerking met de Provincie en die met maatschappelijke partners, privaat initiatief en kennisinstellingen verder wordt verbeterd en overzichtelijker wordt. Er wordt een Smart Mobility Landingsplaats ingericht, in goede afstemming met ITS Bureau Brabantstad, Automotivecampus, Brainport Development e.a.

4 Ordening van de maatregelen die nodig zijn In de bereikbaarheidsagenda aandacht voor de volgende soorten maatregelen op regionaal schaalniveau. De bereikbaarheidsagenda ordent die maatregelen in onderlinge co-modale samenhang per belangrijke relatie / subregio. 1. Fysieke maatregelen aan infrastructuur, knooppunten, voorzieningen en ruimtelijke inrichting. Deze fysieke maatregelen dragen bij aan het bevorderen van de co-modaliteit in het gebied. a. Maatregelen wegennet gericht op bundeling, doorstroming en leefbaarheid b. Maatregelen fietsnet en fietsvoorzieningen die zorgen voor een schaalsprong in kwaliteit en in het aandeel fiets in de verplaatsingen c. Maatregelen OV die zorgen voor een schaalsprong in kwantiteit en kwaliteit d. Maatregelen knooppunten gericht op locaties, capaciteit en kwaliteit 2. Organisatorische maatregelen en governance a. Intergemeentelijke samenwerking met Provincie om tot adaptieve programmering van samenhangende gebiedsgerichte maatregelenpakketten te komen die gefaseerd kunnen worden uitgevoerd. Dit vraagt van gemeenten en provincie aangepaste werkwijzen en sturing. b. afspraken met/van werkgevers en werknemers die mobiliteitskeuzes kunnen beinvloeden. Programmatische aanpak ontwikkelen, met aandacht voor verbeteren mobiliteitsvoorzieningen bij bedrijven en instellingen, waarbij de toegankelijkheid van slimme technieken, diensten en reisinformatie een centrale rol speelt. c. Smart Mobility Landingsplaats: gezamenlijke publiek-private / triple helix sturing en living lab aanpak in het gebied voor de ontwikkeling van de mobiliteit en bereikbaarheid (in lijn met de governance van het provinciale programma). 3. Smart mobility initiatieven met focus op dagelijks gebruik regionaal/stedelijk netwerk die gericht zijn op: a. Het delen en ontwikkelen van data, het verbeteren van de informatievoorziening b. Het benutten van de mogelijkheden van de slimste snelweg ín en voor het gebied c. Het ondersteunen en versnellen van co-modaliteit bij gebruikers door meerdere marktinitiatieven en daarbij passende vernieuwing in rol en regelgeving van de overheid. Prioriteren, programmeren, faseren (in voorbereiding en/of vervolgstap) Prioritering van korte en middellange termijn maatregelen waarover afspraken in het Bereikbaarheidsakkoord worden gemaakt. Prioritering en fasering van maatregelen in de tijd ( ), op basis van duidelijke criteria. Ordenen van maatregelen uit de gebiedsgerichte intergemeentelijke maatregelenpakketten naar provinciale en regionale programma s is de belangrijke volgende stap die organisatie en governance

5 BEREIKBAARHEIDSAKKOORD ZO BRABANT Eerste opzet van de inhoud en de afspraken Aanleiding en context De Bereikbaarheidsagenda ZO Brabant geeft een programma van co-modale verbeteringen die in stedelijk netwerk van ZO-Brabant nodig zijn. De benadering sluit direct aan op filosofie en maatregelen die in het Bidbook 2015 met Rijk en Provincies overeengekomen zijn voor Zuid-Nederland. Er wordt daarbij gekozen voor een aanpak die op een aantal relaties de afgelopen jaren al is ingezet (N69, Kempen, stedelijke bereikbaarheid Eindhoven). Dit bereikbaarheidsakkoord is onderdeel van het Bidbook 2015 Samen, slim, robuust, waarin het als volgt is verwoord: Om de regio Zuidoost-Brabant bereikbaar en leefbaar te houden wil de regio investeren in een verkeerssysteem met co-modale knooppunten, het verbeteren van het openbaar vervoer, smart bike roads, het verplaatsen van het verkeer naar de randen van het gebied en het verkeer in het gebied te bundelen naar enkele prioritaire wegen. De provincie Boord-Brabant heeft de mogelijkheden om financieel bij te dragen vanuit de diverse uitvoeringsprogramma s voor fiets en openbaar vervoer. De maatregelen met financiële strategie worden in het eerste half jaar van 2016 door de regio gezamenlijk in detail uitgewerkt wat resulteert in een Bereikbaarheidsakkoord. De bereikbaarheidsagenda ZO Brabant is de basis voor het akkoord Het akkoord is gebaseerd op de Bereikbaarheidsagenda 2016 waarin voor de gehele regio de principes voor het verbeteren van de bereikbaarheid in het daily urban system zijn uitgewerkt voor de belangrijkste relaties in gebied voor de economische bereikbaarheid en regionale voorzieningen. Dit is samengesteld in een ontwerp van gebiedsgerichte maatregelenpakketten voor alle modaliteiten en belangrijke knooppunten, die kunnen worden gefaseerd in een samenhangende adaptieve programmering. Kern van de agenda is tevens het creëren van een Smart Mobility landingsplaats, waarmee de ontwikkeling van de regio tot een living lab voor slimme mobiliteitsoplossingen en slim mobiliteitsmanagement kan worden versneld. Daarvoor is samenwerking nodig, tussen gemeenten in een deelgebied, met de provincie, en last but not least met/tussen maatschappelijke partners. Er is overeenstemming in de regio over deze aanpak, die een schaalsprong fiets en OV beoogt, en slim autogebruik zal stimuleren. Deze overeenstemming is de basis voor dit bereikbaarheidsakkoord en dient samen met de Provincie en andere partners in de regio te worden omgezet in een gebiedsgerichte adaptieve programmering van maatregelen. Afspraak 1: Het Bidbook Zuid Nederland Samen, slim, robuust en de Bereikbaarheidsagenda ZO Brabant zijn de basis voor dit bereikbaarheidsakkoord.

6 Selectie van prioritaire maatregelen voor de korte termijn (bijlage 2) Uit de bereikbaarheidsagenda is een aantal onderbouwde keuzes gemaakt, die direct kunnen worden gerelateerd aan de ruitgelden : Belangrijkste relaties en knelpunten in de bereikbaarheid en leefbaarheid die op om aanpak vragen Die de co-modale kwaliteit van belangrijke relaties verbetert, in het oostelijk deel van het gebied, maar daarmee ookeen begin maakt op enkele andere belangrijke relaties. Bijlage 2 bevat een overzicht van de prioritaire maatregelen en de financiering ervan. Afspraak 2: Regio en provincie spreken af dat in het kader van het project N279 de aansluitingen zo worden uitgevoerd dat het optimale gebruik van de robuuste hoofdstructuur (driehoek N279 A67/A2 en A50) voor het autoverkeer zoveel mogelijk wordt bevorderd. PM uitwerken/preciseren + afstemmen op intentieovereenkomst N279. Afspraak 3: p.m.... over prioritaire maatregelen en (co-) financiering daarvan 4a Automaatregelen (Ring-N270-JFK, aansluitingen N279) 4c Fietsmaatregelen 4d OV en knooppunt maatregelen 4 e Smart mobility maatregelen Betreft de allocatie van de ruit gelden, voor aanwending van Provinciale fondsen (FidV, OV-ontwikkelagenda, wegbeheer en onderhoud, ), voor gemeentelijke/regionale cofinanciering, voor bijdragen van derden. Smart mobility landingsplaats om marktinitiatieven met gebruikers te versnellen We spreken af een Smart Mobility landingsplaats in te richten Zodat regionale data worden gedeeld, ontwikkeld en gebruikt marktinitiatieven en gebruikers elkaar sneller vinden er een living lab voor smart mobility in daily urban systems wordt gevormd Overheden daarvoor voorwaarden willen creëren Dit goed afstemmen met o.a. C-ITS, Brainport Development en Automotive Campus Afspraak 4: Smart Mobility landingsplaats onder de paraplu van ITS bureau Brabantstad. die zich richt op technische en diensten innovaties die slimme keuzes van gebruikers in de dagelijkse mobiliteit. PM nog verder invullen Programmatische aanpak van belangrijke relaties in daily urban system De regiogemeenten en de Provincie Noord Brabant kiezen ervoor om deze sub-regionale maatregelenpakketten uit te gaan voeren in intergemeentelijke samenwerking met de Provincie als wegbeheerder. De maatregelenpakketten worden in MRE verband op elkaar afgestemd. Zo wordt gezamenlijk gewerkt aan een adaptieve programmering en fasering van samenhangende

7 maatregelen. Het gebiedsakkoord Grenscorridor N69 dient hiervoor als voorbeeld. De uitwerking van deze aanpak (zowel binnen de gemeenten, tussen gemeenten per deelgebied, op MRE schaal en in de provinciale organisatie) krijgt aandacht in de vervolgstappen na het bereikbaarheidsakkoord. Aandachtspunten zijn sturing vanuit de samenwerkende regionale gemeenten per subregio, de ambtelijke capaciteit en vernieuwen van werkwijzen en afspraken met de Provincie. Afspraak 5: De bereikbaarheidsagenda wordt in 2016/17 in nauwe samenwerking tussen regio en Provincie verder uitgewerkt in gebiedsgerichte adaptieve programma s ( ) voor de relaties die in de Bereikbaarheidsagenda ZOB zijn geselecteerd. Hiermee kan bijvoorbeeld al een begin worden gemaakt voor de relatie Reusel-Bladel- Eersel-Veldhoven/Eindhoven (N284 A67), waarvan de intergemeentelijke voorbereiding van een co-modaal maatregelenpakket ver is gevorderd. Ook de andere relaties zijn voldoende verkend om vervolgstappen te kunnen zetten. Afspraak 6: De adaptieve programmering voor de onderscheiden deelgebieden is een belangrijk vertrekpunt voor de vernieuwing van de GGA afspraken (2017 e.v.). De volgende deelgebieden / belangrijke relaties in het daily urban system worden onderscheiden: p.m. nog uitwerken

8 Bijlagen Bijlage 1 Bijlage 2 Bijlage 3 Bijlage 4 Bijlage 5 Werkdocument bereikbaarheidsagenda (versie Fusiesessie 20 mei) Overzicht van prioritaire maatregelen t.b.v. bereikbaarheidsakkoord ZO- Brabant Overzicht van subregionale maatregelenpakketten Notitie Smart Mobility Landingsplaats (in voorbereiding) Deelplan fiets (concept) Bij de concept bereikbaarheidsagenda van 20 mei zijn de bijlagen 1, 2 en 3 beschikbaar.

Bereikbaarheidsagenda Zuid-Oost Brabant:

Bereikbaarheidsagenda Zuid-Oost Brabant: BEREIKBAARHEIDSAGENDA ZUID OOST BRABANT BEREIKBAARHEIDSAKKOORD ZUID OOST BRABANT Bereikbaarheidsagenda Zuid-Oost Brabant: Bereikbaarheidsagenda als basis voor een bereikbaarheidsakkoord De directe aanleiding

Nadere informatie

Werkplaats Mobiliteit en Innovatie

Werkplaats Mobiliteit en Innovatie Werkplaats Mobiliteit en Innovatie Stand van zaken Bereikbaarheidsagenda Regionaal Platform 20 april 2016 Roël Hoppezak Job van den Berg Bereikbaarheid Zuid-Nederland Bidbook, november 2015 Bereikbaarheid

Nadere informatie

Werkplaats Mobiliteit en Innovatie

Werkplaats Mobiliteit en Innovatie Werkplaats Mobiliteit en Innovatie Bereikbaarheidsagenda Raadsledenbijeenkomst 6 april 2016 Roël Hoppezak Job van den Berg Bereikbaarheid Zuid-Nederland Bidbook Bereikbaarheid Zuid-Nederland: Samen, slim,

Nadere informatie

Bereikbaarheidsagenda ZO Brabant Raadsessie Nuenen

Bereikbaarheidsagenda ZO Brabant Raadsessie Nuenen Bereikbaarheidsagenda ZO Brabant Raadsessie Nuenen 31 mei 2016 Job van den Berg 1 Inhoudsopgave Doel: informeren over lopend proces & eerste reactie ophalen Context: Bidbook & besluit Tweede Kamer Bereikbaarheidsagenda

Nadere informatie

Mobiliteit en Innovatie: Bereikbaarheidsagenda. Job van den Berg Berry de Jong Portefeuillehoudersoverleg 1 februari 2016

Mobiliteit en Innovatie: Bereikbaarheidsagenda. Job van den Berg Berry de Jong Portefeuillehoudersoverleg 1 februari 2016 Mobiliteit en Innovatie: Bereikbaarheidsagenda Job van den Berg Berry de Jong Portefeuillehoudersoverleg 1 februari 2016 Bereikbaarheid Zuid-Nederland Bidbook Bereikbaarheid Zuid-Nederland: Samen, slim,

Nadere informatie

Bouwstenennotitie raadsvoorstel Bereikbaarheidsagenda

Bouwstenennotitie raadsvoorstel Bereikbaarheidsagenda Bouwstenennotitie raadsvoorstel Bereikbaarheidsagenda Deze notitie is opgesteld om gemeenten te ondersteunen bij het opstellen van een raadsvoorstel voor de Bereikbaarheidsagenda. Achterliggend doel is

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: AST/2016/011615

RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: AST/2016/011615 RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: AST/2016/011615 COMMISSIE Ruimte op 13 september 2016 AGENDANUMMER: 7 Onderwerp: Bereikbaarheidsagenda metropoolregio Eindhoven Bijlage(n): Vergadering van:

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 16 juni 2016 met zaaknummer AST/2016/011615;

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 16 juni 2016 met zaaknummer AST/2016/011615; RAADSBESLUIT Gemeente sklsten Onderwerp: Dagtekening: Agendanummer: Bereikbaarheidsagenda Metropoolregio Eindhoven 27 september 2016 16.09.04 De raad van de gemeente Asten; gezien het voorstel van het

Nadere informatie

Raadsvoorstel Bereikbaarheidsakkoord ZO-Brabant

Raadsvoorstel Bereikbaarheidsakkoord ZO-Brabant gemeente Eindhoven 16R6855 Raadsnummer Inboeknummer 16bst01182 Beslisdatum B&W 6 september 2016 Dossiernummer 16.36.451 Raadsvoorstel Bereikbaarheidsakkoord ZO-Brabant Inleiding De colleges van BenW van

Nadere informatie

Onderwerp Bereikbaarheidsagenda en intentieovereenkomst 'Brainport Duurzaam Slim Verbonden'

Onderwerp Bereikbaarheidsagenda en intentieovereenkomst 'Brainport Duurzaam Slim Verbonden' ** Raadsvoorstel Vergadering d.d. 27 september 2016 Agendapunt: 7. R 16-41 Datum B&W 9 augustus 2016 Portefeuillehouder LSJ Document-nr Opsteller gkor02 Onderwerp Bereikbaarheidsagenda en intentieovereenkomst

Nadere informatie

Mobiliteit en Innovatie Bereikbaarheidsagenda en akkoord ZO Brabant - eerste uitwerking

Mobiliteit en Innovatie Bereikbaarheidsagenda en akkoord ZO Brabant - eerste uitwerking Mobiliteit en Innovatie Bereikbaarheidsagenda en akkoord ZO Brabant - eerste uitwerking 12 april 2016 1 Uitwerking Bidbook Bereikbaarheid Zuid-Nederland samen slim robuust Zuidoost-Brabant: 11 Bereikbaarheidsakkoord

Nadere informatie

Bezoek Regio Arnhem - Nijmegen. 6 September 2017

Bezoek Regio Arnhem - Nijmegen. 6 September 2017 Bezoek Regio Arnhem - Nijmegen 6 September 2017 Metropoolregio Eindhoven: transitie naar een bestuurlijk netwerk - Nieuwe uitdaging, nieuwe aanpak - SRE te bureaucratisch Samenwerking terug bij de gemeenten:

Nadere informatie

Mobiliteitsstrategie Nuenen. Werken aan de Bereikbaarheidsagenda Nuenen 31 mei 2016

Mobiliteitsstrategie Nuenen. Werken aan de Bereikbaarheidsagenda Nuenen 31 mei 2016 Mobiliteitsstrategie Nuenen Werken aan de Bereikbaarheidsagenda Nuenen 31 mei 2016 Doel van vanavond Informeren over de bereikbaarheidsagenda en het proces; Samenwerking opstarten met u (gemeentebestuur);

Nadere informatie

: bekrachtiging Bereikbaarheidsagenda en intentieovereenkomst 'Brainport Duurzaam Slim Verbonden' : Wonen

: bekrachtiging Bereikbaarheidsagenda en intentieovereenkomst 'Brainport Duurzaam Slim Verbonden' : Wonen Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van Onderwerp Programma : wethouder mw. W.J.F. van der Rijt-van der Kruis : bekrachtiging Bereikbaarheidsagenda en intentieovereenkomst 'Brainport Duurzaam Slim

Nadere informatie

Nummer : R Onderwerp : Bereikbaarheidsagenda en intentieovereenkomst 'Brainport Duurzaam Slim Verbonden'

Nummer : R Onderwerp : Bereikbaarheidsagenda en intentieovereenkomst 'Brainport Duurzaam Slim Verbonden' Gemeente Bladel Economisch hart van de Kempen llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll Nummer : R2016.101 Onderwerp : Bereikbaarheidsagenda en intentieovereenkomst 'Brainport Duurzaam Slim Verbonden'

Nadere informatie

Bereikbaarheidsagenda

Bereikbaarheidsagenda Bereikbaarheidsagenda Mobiel door slimme keuzes - eerste uitwerking - Raadscommissie Eindhoven 31 mei 2016 1 Inhoudsopgave Aanleiding en proces Waarom en hoe Strategisch kader Mobiliteitsconcept Uitwerking

Nadere informatie

Raadsvoorstel Bereikbaarheidsakkoord ZO-Brabant

Raadsvoorstel Bereikbaarheidsakkoord ZO-Brabant gemeente Eindhoven 16R6855 Raadsnummer Inboeknummer 16bst00884 Beslisdatum B&W 28 juni 2016 Dossiernummer 16.26.451 Raadsvoorstel Bereikbaarheidsakkoord ZO-Brabant Inleiding De colleges van BenW van de

Nadere informatie

Welkom bij B&W informatiebijeenkomst Bereikbaarheidsagenda Zuidoost Brabant. 10 mei 2016

Welkom bij B&W informatiebijeenkomst Bereikbaarheidsagenda Zuidoost Brabant. 10 mei 2016 Bereikbaarheidsagenda Zuidoost Brabant Welkom bij B&W informatiebijeenkomst Bereikbaarheidsagenda Zuidoost Brabant 10 mei 2016 Bereikbaarheidsagenda Bereikbaarheidsagenda Zuidoost Brabant Agenda: 1. Waar

Nadere informatie

METROPOOL REGIO EINDHOVEN

METROPOOL REGIO EINDHOVEN Aan de Colleges van Burgemeester en Wethouders van de 21 gemeenten en de gemeente Veghel Wu Ztfìti Ontv.bev. 16ik.01000 Metropoolregio Eindhoven 040 259 45 94 info@mölropoolregioeindhoven www.metropoolregioelndhovan.

Nadere informatie

Bereikbaarheidsagenda en intentieovereenkomst 'Brainport Duurzaam Slim Verbonden'.

Bereikbaarheidsagenda en intentieovereenkomst 'Brainport Duurzaam Slim Verbonden'. Raadsvoorstel Onderwerp: Datum voorstel: 28 juli 2016 Vergaderdatum: 20 september 2016 Registratienr.: Bereikbaarheidsagenda en intentieovereenkomst 'Brainport Duurzaam Slim Verbonden'. Opsteller: Guus

Nadere informatie

Uitgangspunten financieringsstrategie Bereikbaarheidsakkoord Zuidoost-Brabant

Uitgangspunten financieringsstrategie Bereikbaarheidsakkoord Zuidoost-Brabant Uitgangspunten financieringsstrategie Bereikbaarheidsakkoord Zuidoost-Brabant Deze financieringsstrategie is gericht op het bijeenbrengen van de cofinanciering van de middelen ( 55,75 miljoen) die door

Nadere informatie

Statenmededeling. 1. De provincie Noord-Brabant onderschrijft de doelen uit de notitie Contouren Toekomstbeeld OV 2040.

Statenmededeling. 1. De provincie Noord-Brabant onderschrijft de doelen uit de notitie Contouren Toekomstbeeld OV 2040. Statenmededeling Onderwerp Contourennota Toekomstbeeld OV 2040 Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van De landelijke Contouren Toekomstbeeld OV, een belangrijk vervolgdocument in het

Nadere informatie

Informatiebulletin over ontwikkelingen Bereikbaarheid Zuid-Nederland

Informatiebulletin over ontwikkelingen Bereikbaarheid Zuid-Nederland Informatiebulletin over ontwikkelingen Bereikbaarheid Zuid-Nederland 4 maart 2016 Het aanbieden van het bidbook Bereikbaarheid Zuid-Nederland: samen slim robuust aan de minister van Infrastructuur en Milieu

Nadere informatie

Mobiliteitsstrategie De Kempen

Mobiliteitsstrategie De Kempen Mobiliteitsstrategie De Kempen 1-6-2016 Inleiding De regio Zuidoost-Brabant heeft de handen ineen geslagen om gezamenlijk de regio leefbaar en bereikbaar te houden voor nu en in de toekomst met een scope

Nadere informatie

H. Oostelbos 3439

H. Oostelbos 3439 Agendapunt commissie: 3.1 steller telefoonnummer email H. Oostelbos 3439 hans.oostelbos@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering portefeuillehouder C. Marchal Onderwerp 871722/871726 Samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 300 A Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2016 Nr. 16 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF

RAADSINFORMATIEBRIEF RAADSINFORMATIEBRIEF Onderwerp: Ondertekening bereikbaarheidsagenda Zuidoost-Brabant Registratienummer: 00578746 Datum: 12 juli 2016 Portefeuillehouder: W.A. Verhees Steller: P.C.J. Verheijen Nummer: RIB-HV1660

Nadere informatie

CONCEPT. Intentieovereenkomst Bereikbaarheidsakkoord Zuidoost-Brabant

CONCEPT. Intentieovereenkomst Bereikbaarheidsakkoord Zuidoost-Brabant CONCEPT Intentieovereenkomst Bereikbaarheidsakkoord Zuidoost-Brabant 2017-2030 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten, ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door de portefeuillehouder

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF

RAADSINFORMATIEBRIEF RAADSINFORMATIEBRIEF Onderwerp: Afspraken met de Minister over het bidbook Bereikbaarheid Zuid-Nederland Registratienummer: 00568675 Datum: 12 november 2015 Portefeuillehouder: W.A. Verhees Steller: Nummer:

Nadere informatie

Samen werken aan slimme oplossingen voor de reis van vandaag en de wereld van morgen.

Samen werken aan slimme oplossingen voor de reis van vandaag en de wereld van morgen. Samen werken aan slimme oplossingen voor de reis van vandaag en de wereld van morgen. Het gaat goed met de economie in Nederland en vooral in de regio Eindhoven. Nergens is de groei zo sterk als in deze

Nadere informatie

Informatienota Registratie nr. : Opsteller : Guus Stappaerts

Informatienota Registratie nr. : Opsteller : Guus Stappaerts Informatienota Registratie nr. : Opsteller : Guus Stappaerts Datum nota : 2-06-2016 Afdeling : Ontwikkeling en Dienstverlening Portefeuillehouder : Wethouder C. van de Ven Onderwerp Mobiliteitsstrategie

Nadere informatie

Landelijk beleidskader

Landelijk beleidskader Gemeentelijke Visie Mobiliteit Module Beleidskader Met het vaststellen van de Gemeentelijke Visie Mobiliteit 2015-2018 op 24 september 2015 heeft de gemeenteraad ingezet op de landelijke trend naar een

Nadere informatie

Brainport Duurzaam Slim Verbonden. Mobiel door slimme keuzes!

Brainport Duurzaam Slim Verbonden. Mobiel door slimme keuzes! Brainport Duurzaam Slim Verbonden Mobiel door slimme keuzes! Inhoudsopgave Voorwoord 3 Samen 5 Slim 7 Co-modaal 8 Deel 1: Bereikbaarheidsagenda 12 Deel 2: Governance en organisatie 17 Deel 3: Afspraken

Nadere informatie

Eindhoven veelzijdige stad

Eindhoven veelzijdige stad duurzaam verbinden van mensen en locaties in Eindhoven veelzijdige stad Stand van Zaken commissie economie en mobiliteit 8 september 2015 Agenda A-avond Eindhoven op Weg (8 september 2015) 1 Aanleiding/doel

Nadere informatie

Smart Mobility Helmond

Smart Mobility Helmond Smart Mobility Helmond Integraal en gedreven: drivenbyhelmond Presentatie Gemeente Oss 28 september 2017 De rode draad van het verhaal Wat is Smart Mobility eigenlijk? Waarom is Helmond ermee bezig? Wat

Nadere informatie

HOOFDLIJNEN RUIMTELIJK-ECONOMISCH PROGRAMMA (REP) U10

HOOFDLIJNEN RUIMTELIJK-ECONOMISCH PROGRAMMA (REP) U10 REP HOOFDLIJNEN RUIMTELIJK-ECONOMISCH PROGRAMMA (REP) U10 14 december 2018 Wat is REP? Door de huidige forse groei van wonen en werken in de regio Utrecht en nieuwe thematische ruimtevragen als energie

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF

RAADSINFORMATIEBRIEF RAADSINFORMATIEBRIEF Onderwerp: Bereikbaarheidspakket Zuidoost-Brabant en Raadsledenbijeenkomst MRE 14 oktober 2015 Registratienummer: 00568675 Datum: 8 oktober 2015 Portefeuillehouder: W.A. Verhees Steller:

Nadere informatie

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen De maatschappij van morgen is fundamenteel anders dan die van gisteren. De wereld wordt kleiner door

Nadere informatie

Plan van Aanpak Emissievrije Mobiliteit. A-avond 23 mei 2017 Erik staps (verkeersplanoloog) Afdeling Verkeer, Milieu en Duurzaamheid

Plan van Aanpak Emissievrije Mobiliteit. A-avond 23 mei 2017 Erik staps (verkeersplanoloog) Afdeling Verkeer, Milieu en Duurzaamheid Plan van Aanpak Emissievrije Mobiliteit A-avond 23 mei 2017 Erik staps (verkeersplanoloog) Afdeling Verkeer, Milieu en Duurzaamheid Klimaatplan Emissievrije mobiliteit 2020: Omslagpunt elektrisch rijden?

Nadere informatie

Notitie. Onderwerp: Geluidscherm A67 Lierop Aan: Gemeenteraad Someren Van: Hein van der Linden, afdeling RBO Datum: 23 december 2015

Notitie. Onderwerp: Geluidscherm A67 Lierop Aan: Gemeenteraad Someren Van: Hein van der Linden, afdeling RBO Datum: 23 december 2015 Notitie Onderwerp: Geluidscherm A67 Lierop Aan: Gemeenteraad Someren Van: Hein van der Linden, afdeling RBO Datum: 23 december 2015 Aanleiding De gemeente Someren heeft zich de afgelopen jaren ingezet

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG. Datum 5 november 2015 Betreft Bereikbaarheid Zuid-Nederland

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG. Datum 5 november 2015 Betreft Bereikbaarheid Zuid-Nederland > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Kennisnemen van Het overzicht met de programmering van projecten voor de portefeuille Mobiliteit.

Kennisnemen van Het overzicht met de programmering van projecten voor de portefeuille Mobiliteit. Statenmededeling Onderwerp Programmering Mobiliteit in Brabant (2018-2023). Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van Het overzicht met de programmering van projecten voor de portefeuille

Nadere informatie

Brainport Duurzaam Slim Verbonden. Mobiel door slimme keuzes!

Brainport Duurzaam Slim Verbonden. Mobiel door slimme keuzes! Brainport Duurzaam Slim Verbonden Mobiel door slimme keuzes! INHOUDSOPGAVE Voorwoord 3 Begrippenlijst 5 Samen 7 Slim 8 Co-modaal 11 Deel 1: Bereikbaarheidsagenda 15 Deel 2: Governance, organisatie en financieringsstrategie

Nadere informatie

Aanbod Bereikbaarheidsakkoord Zuidoost-Brabant. Mobiel door slimme keuzes!

Aanbod Bereikbaarheidsakkoord Zuidoost-Brabant. Mobiel door slimme keuzes! Aanbod Bereikbaarheidsakkoord Zuidoost-Brabant Mobiel door slimme keuzes! 1 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Samen 6 Slim 7 Co-modaal 8 Deel 1: Bereikbaarheidsagenda 13 Deel 2: Governance en organisatie 17 Deel

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Optimale bereikbaarheid staat bij u hoog

Nadere informatie

Welkom. Informatiebijeenkomst Raad & Staten. 3 december 2013

Welkom. Informatiebijeenkomst Raad & Staten. 3 december 2013 Welkom Informatiebijeenkomst Raad & Staten 3 december 2013 Koningsas Zone rond het spoor, de A28 en NW Kanaal tussen Groningen en Assen Panoramische snelweg en spoor beleving van het landschap essentieel

Nadere informatie

NOVI-perspectiefgebied Utrecht, Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen

NOVI-perspectiefgebied Utrecht, Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen NOVI-perspectiefgebied Utrecht, Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen Het gebied Utrecht, Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen heeft betrekking op de band in de stad Utrecht vanaf A12-zone, via Merwedekanaal

Nadere informatie

coalition paper Smart Mobility

coalition paper Smart Mobility coalition paper Smart Mobility 2 Coalition Paper Smart Mobility Coalition Paper Smart Mobility Provincies zien kansen voor Smart Mobility. Niet voor niets werken wij met anderen aan talloze slimme innovaties

Nadere informatie

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas provincie :: Utrecht Plan van aanpak Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas In samenwerking tussen Veenendaal: 23 oktober 2017 Versie: 0.1 Opgesteld door: Maurice Kassing Gemeente

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9 Onderwerp Detailhandelsvisie Voorstel 1. Vaststellen regionale

Nadere informatie

BEREIKBAARHEIDSAGENDA ZUIDOOST-BRABANT IN ZICHT

BEREIKBAARHEIDSAGENDA ZUIDOOST-BRABANT IN ZICHT BEREIKBAARHEIDSAGENDA ZUIDOOST-BRABANT IN ZICHT MAART 2018 / 2 Intentieovereenkomst Bereikbaarheidsagenda Zuidoost-Brabant 21 gemeenten bundelen samen de krachten om inwoners de beste vervoersoplossingen

Nadere informatie

gemeente Eindhoven 12R4826 RaadsvoorstelOndertekening concept gebiedsakkoord Grenscorridor N69

gemeente Eindhoven 12R4826 RaadsvoorstelOndertekening concept gebiedsakkoord Grenscorridor N69 gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 12R4826 12bst00600 Beslisdatum B&W 03 april 2012 Dossiernummer 12.14.351 RaadsvoorstelOndertekening concept gebiedsakkoord Grenscorridor N69 Inleiding Na twee

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst vergadering college van burgemeester en wethouders d.d. 14 juni Vastgesteld d.d.: de burgemeester,

Openbare besluitenlijst vergadering college van burgemeester en wethouders d.d. 14 juni Vastgesteld d.d.: de burgemeester, CONCEPT Openbare besluitenlijst vergadering college van burgemeester en wethouders d.d. 14 juni 2016 Vastgesteld d.d.: de burgemeester, de secretaris, Besluitenlijst vergadering college van B&W Pagina

Nadere informatie

Opdrachten. Werkplaats Wonen Doel Een evenwichtige en toekomstbestendige woningmarkt.

Opdrachten. Werkplaats Wonen Doel Een evenwichtige en toekomstbestendige woningmarkt. 3 Opdrachten Werkplaats Wonen Doel Een evenwichtige en toekomstbestendige woningmarkt. Opdracht Opstellen van een regionale visie op en regionaal programma voor de woningmarkt. Maken van een uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

CONCEPT. Samenwerkingsovereenkomst Bereikbaarheidsagenda Zuidoost-Brabant

CONCEPT. Samenwerkingsovereenkomst Bereikbaarheidsagenda Zuidoost-Brabant CONCEPT Samenwerkingsovereenkomst Bereikbaarheidsagenda Zuidoost-Brabant 2017-2030 het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten, na verkregen toestemming van de gemeenteraad d.d. ,

Nadere informatie

MIRT NowA SAMENVATTING MIRT ONDERZOEK NOORDWESTKANT AMSTERDAM SEPTEMBER 2017

MIRT NowA SAMENVATTING MIRT ONDERZOEK NOORDWESTKANT AMSTERDAM SEPTEMBER 2017 MIRT NowA SAMENVATTING SEPTEMBER 2017 SAMENVATTING N Het gebied tussen Alkmaar, IJmond, Haarlem, Haarlemmermeer en Amsterdam is het NowA-gebied: de Noord westkant van Amsterdam. Amsterdam heeft een grote

Nadere informatie

Houtskoolschets Asten april 2017

Houtskoolschets Asten april 2017 Houtskoolschets Asten2030 14 april 2017 Opzet Asten2030 Start A Verkenning B Verbreding C 3 Verankering Dag van de Toekomst Besluit vorming 1. Werk Conferentie intern 2. Werk Conferentie intern Internet

Nadere informatie

Samenwerken aan een Aantrekkelijk, Bereikbaar en Concurrerend Brabant.... Doen: ontwikkelagenda voor spoor, HOV en knooppunten.

Samenwerken aan een Aantrekkelijk, Bereikbaar en Concurrerend Brabant.... Doen: ontwikkelagenda voor spoor, HOV en knooppunten. Samenwerken aan een Aantrekkelijk, Bereikbaar en Concurrerend Brabant.... Doen: ontwikkelagenda voor spoor, HOV en knooppunten. Doorpakken op de gezamenlijke samenwerking voor een Aantrekkelijk, Bereikbaar

Nadere informatie

MIRT onderzoek Noordwestkant Amsterdam. 1 juni 2016 PORA Terugblik Analysefase en Vooruitblik Oplossingsrichtingenfase

MIRT onderzoek Noordwestkant Amsterdam. 1 juni 2016 PORA Terugblik Analysefase en Vooruitblik Oplossingsrichtingenfase MIRT onderzoek Noordwestkant Amsterdam 1 juni 2016 PORA Terugblik Analysefase en Vooruitblik Oplossingsrichtingenfase 1-6-2016 1 Presentatie 1. Aanleiding + waar we staan met NowA 2. Resultaten analysefase

Nadere informatie

KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R

KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R 2 0 1 8 Wij Rijk, provincies, G5, metropoolen vervoerregio s kiezen ervoor om onze krachten te bundelen om met Smart Mobility maximale impact te hebben. Om

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Zienswijze op Regionale Agenda 2015-2018 MRE Registratienummer: 00529485 Op voorstel B&W d.d.: 18 november 2014 Datum vergadering: 9 december 2014 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid. Jaar van de Ruimte VvG congres 12 november Nathalie Harrems

Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid. Jaar van de Ruimte VvG congres 12 november Nathalie Harrems Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid Jaar van de Ruimte 2015 VvG congres 12 november 2014 Nathalie Harrems Directie Ruimtelijke Ontwikkeling Wat is er aan de hand? Tijdperk van de

Nadere informatie

SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT. ir. Bart Vuijk

SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT. ir. Bart Vuijk SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT ir. Bart Vuijk TNO: MISSIE TNO verbindt mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving

Nadere informatie

Bijlage bij Commissienotitie Strategische MobiliteitsAgenda :

Bijlage bij Commissienotitie Strategische MobiliteitsAgenda : Bijlage bij Commissienotitie Strategische MobiliteitsAgenda 2012-2025: Scenario s Centrum binnen de Ring 2025 (handreiking voor de bespreking in de Commissie EM op 30 augustus 2011) INHOUD 1 Inleiding

Nadere informatie

Impact met slimme mobiliteit op de (snel)weg 20% CO 2

Impact met slimme mobiliteit op de (snel)weg 20% CO 2 Programma DITCM Programma DITCM is hét programma in Nederland dat de opschaling van Cooperative Intelligent Transport Systems (C-ITS) en Connected-Automated Driving (C-AD) in Nederland wil versnellen.

Nadere informatie

Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven

Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven Tijd Vanaf 12.00 uur Activiteit Inloop met broodjeslunch 13.00 uur Opening en welkom, mededelingen 13.15

Nadere informatie

De leden van de Stadsregioraad van de Stadsregio Arnhem Nijmegen College van Bestuur van de Stadsregio Arnhem Nijmegen

De leden van de Stadsregioraad van de Stadsregio Arnhem Nijmegen College van Bestuur van de Stadsregio Arnhem Nijmegen Memo aan van De leden van de Stadsregioraad van de Stadsregio Arnhem Nijmegen College van Bestuur van de Stadsregio Arnhem Nijmegen cc datum 24 februari 2009 aantal pagina s 6 betreft SLIM prijzen Inleiding

Nadere informatie

Statenfractie Zuid-Holland

Statenfractie Zuid-Holland Statenfractie Zuid-Holland Voorstel: verkenning naar een thematische fietsroute, die de Kennisas in Zuid-Holland met elkaar verbindt; van Noordwijk naar Rotterdam: het Sciencepad. PvdA Zuid-Holland Petra

Nadere informatie

1. Graag ontvang ik een overzicht met alle pilots en projecten van Valkenswaard die in de ISR zijn opgenomen.

1. Graag ontvang ik een overzicht met alle pilots en projecten van Valkenswaard die in de ISR zijn opgenomen. Vragen ter voorbereiding op de commissie Onderwerp: Integrale Strategie Ruimte. Gesteld door: VVD / I. Luijendijk Datum: 27 augustus 2017 Portefeuillehouder: Mart Wijnen Teammanager: Hans Appelmans Deadline:

Nadere informatie

SMART SOCIETY IN NEDERLAND

SMART SOCIETY IN NEDERLAND SMART SOCIETY IN NEDERLAND Roxane Daniels Vereniging Nederlandse Gemeenten 23 april 2019 VVSG Brussel Paraplu-begrip Integrale aanpak van maatschappelijke opgaven Cross-sectoraal Publiek-privaat Bottom-up

Nadere informatie

Stijn Smeulders / september 2017

Stijn Smeulders / september 2017 Agendapunt commissie: 5.4 steller telefoonnummer email Stijn Smeulders 06-14164246 stijn.smeulders@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 280559/287224 21 september 2017 portefeuillehouder

Nadere informatie

INTENTIEVERKLARING HOOGWAARDIG FIETSNETWERK GOOI EN VECHTSTREEK

INTENTIEVERKLARING HOOGWAARDIG FIETSNETWERK GOOI EN VECHTSTREEK INTENTIEVERKLARING HOOGWAARDIG FIETSNETWERK GOOI EN VECHTSTREEK Over een samenhangend netwerk van hoogwaardige fietsroutes in regio Gooi en Vechtstreek PREAMBULE Overwegende dat: - In het onderzoek voor

Nadere informatie

Investeringsagenda Weg Portefeuillehouder Verkeer Lode Goossens

Investeringsagenda Weg Portefeuillehouder Verkeer Lode Goossens agendapunt : B-2 vergaderdatum : 19 november 2015 onderwerp : aangemeld door : behandelend ambtenaar : paraaf afdelingshoofd : Investeringsagenda Weg Portefeuillehouder Verkeer Lode Goossens Gevraagde

Nadere informatie

Regionaal OV Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland en Flevoland

Regionaal OV Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland en Flevoland Regionaal OV Toekomstbeeld 2040 Noord-Holland en Flevoland Wat is het regionaal OV Toekomstbeeld? Een gedragen en realistisch beeld op het totale openbaar vervoer in 2040 in de provincies Noord-Holland

Nadere informatie

l. De samenwerking in de Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant te richten op economisch-ruimtelijke structuurversterking.

l. De samenwerking in de Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant te richten op economisch-ruimtelijke structuurversterking. G e R REGIO WEST-BRABANT 11111111111111111111111111111111111111111111111111111111111 Voorstel 817-005900 Doorontwikkeling Regio West-Brabant Aan Algemeen bestuur Datum 23 maart 2017 Doel Besluiten Initiatiefnemer

Nadere informatie

Strategische Agenda Helmond. Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018

Strategische Agenda Helmond. Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018 Strategische Agenda Helmond Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018 Staat van Helmond: Hoofddoelen strategische agenda Centrale ambitie: Meer banen Meer inwoners Meer banen Verwachte groei naar 101.000

Nadere informatie

Programmaplan Bereikbaar Brabant

Programmaplan Bereikbaar Brabant Programmaplan Bereikbaar Brabant 1. Inleiding Hoe houden we Brabant bereikbaar? Hoe zorgen we er voor dat reizigers binnen een acceptabele tijd van A naar B komen en hoe kunnen we het bedrijfsleven garanderen

Nadere informatie

Instemmen met Regionale visie detailhandel Metropoolregio Eindhoven Datum voorstel: 24 juli 2015 Vergaderdatum: 22 september 2015 Registratienr.

Instemmen met Regionale visie detailhandel Metropoolregio Eindhoven Datum voorstel: 24 juli 2015 Vergaderdatum: 22 september 2015 Registratienr. Raadsvoorstel Agendapunt nr.: Onderwerp: Instemmen met Regionale visie detailhandel Metropoolregio Eindhoven Datum voorstel: 24 juli 2015 Vergaderdatum: 22 september 2015 Registratienr.: Opsteller: Ben

Nadere informatie

EEN VERKENNEND ONDERZOEK NAAR EEN LANDINGSPLAATS*SMART MOBILITY. *Werktitel

EEN VERKENNEND ONDERZOEK NAAR EEN LANDINGSPLAATS*SMART MOBILITY. *Werktitel EEN VERKENNEND ONDERZOEK NAAR EEN LANDINGSPLAATS*SMART MOBILITY *Werktitel Robert Jan Marringa 15 juni 2017 DE AANLEIDING EN ACHTERGROND GEFORMULEERD DOOR MRE BIJ HET VERLENEN VAN DE OPDRACHT 1. Smart

Nadere informatie

23/11/2016. Knelpuntenanalyse Holland Rijnland. Agenda. 1. Inleiding. Portefeuillehoudersoverleg

23/11/2016. Knelpuntenanalyse Holland Rijnland. Agenda. 1. Inleiding. Portefeuillehoudersoverleg Knelpuntenanalyse Holland Rijnland Portefeuillehoudersoverleg Alex van Gent en Lieke Hüsslage Agenda 1. Inleiding 2. Trends & Ontwikkelingen 3. Regionale mobiliteitsagenda 4. Vervolgproces 2 1. Inleiding

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. Vergadering Dagelijks Bestuur d.d. 22 september 2014

Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. Vergadering Dagelijks Bestuur d.d. 22 september 2014 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Vergadering Dagelijks Bestuur d.d. 22 september 2014 Agendapunt : 3.1.a Portefeuille : Mobiliteit, coördinatie MIRT / gebiedsontwikkeling Midden en Oost, Gulbergen

Nadere informatie

As Leiden - Katwijk. Plan van Aanpak. Provincie Zuid-Holland Regio Holland Rijnland. 13 september 2004

As Leiden - Katwijk. Plan van Aanpak. Provincie Zuid-Holland Regio Holland Rijnland. 13 september 2004 As Leiden - Katwijk As Leiden - Katwijk Plan van Aanpak Provincie Zuid-Holland Regio Holland Rijnland 13 september 2004 Het gebied De opgave komt uit: - Programma van Afspraken ( 2002, Duin&Bollenstreek,

Nadere informatie

Ruimtelijk-economische agenda

Ruimtelijk-economische agenda Ruimtelijk-economische agenda Ruimtelijk-economische agenda Doelstelling Kadert binnen opmaak Visienota Ruimte Vlaams-Brabant => vanuit een (sub-)regionale blik werken aan een strategische agenda, waardoor

Nadere informatie

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue)

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Nota Ruimte budget 75 miljoen euro voor Brainport Eindhoven en 6,8 miljoen voor ontwikkeling A2-zone Planoppervlak 3250 hectare (Brainport Eindhoven) Trekker

Nadere informatie

Sessie Verstedelijking en Mobiliteit => Onderdeel Mobiliteit. provincie Zuid-Holland

Sessie Verstedelijking en Mobiliteit => Onderdeel Mobiliteit. provincie Zuid-Holland Sessie Verstedelijking en Mobiliteit => Onderdeel Mobiliteit provincie Zuid-Holland Nieuwe visie op mobiliteit? Waarom? Nieuwe impulsen: Hoofdlijnenakkoord 2011-2015: versterking economie in combinatie

Nadere informatie

1 Bereikbaarheid Zuid-Nederland samen slim robuust

1 Bereikbaarheid Zuid-Nederland samen slim robuust 1 لىمو ففق ىم م ل ف ملمخ-لى غ samen slim robuust Voor u ligt het bod met het concrete maatregelenpakket van de regio Zuid-Nederland om de bereikbaarheid, leefbaarheid en verkeersveiligheid te verbeteren.

Nadere informatie

In de notitie staat de rol van PS en de bijbehorende planning alsvolgt verwoord:

In de notitie staat de rol van PS en de bijbehorende planning alsvolgt verwoord: Utrecht, 4 november 2008 Pythagoraslaan 101 Tel. 030-2589111 Afdeling nummer : MOB : 2008INT231003 Onderwerp: Schriftelijke beantwoording ex art. 47 van het Reglement van Orde aan het College van Gedeputeerde

Nadere informatie

Onze gemeenschappelijke ambitie:

Onze gemeenschappelijke ambitie: 1 Concept-versie versnellingsafspraken vanuit de provinciale opgaven voor de regio Hart van Brabant d.d. 15 november Document ten behoeve van dialoog tussen het College van Gedeputeerde Staten van Noord

Nadere informatie

Programmaplan Bereikbaarheidsagenda Zuidoost-Brabant

Programmaplan Bereikbaarheidsagenda Zuidoost-Brabant BEREIKBAARHEIDSAGENDA ZUIDOOST-BRABANT Programmaplan Bereikbaarheidsagenda Zuidoost-Brabant BEREIKBAAR 1 ZUIDOOST-BRABANT BEREIKBAAR 2 ZUIDOOST-BRABANT Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 2 Hoe en wat van de Bereikbaarheidsagenda

Nadere informatie

Een helder antwoord Het is belangrijk de werkelijke behoefte achter de vraag te achterhalen. Deze mobiliteitsambitie is de basis voor het beantwoorden van specifieke vraagstukken. Met dit inzicht én de

Nadere informatie

REGIO ROTTERDAM EN HAVEN: DUURZAAM BEREIKBAAR (MIRT-VERKENNING ROTTERDAM VOORUIT)

REGIO ROTTERDAM EN HAVEN: DUURZAAM BEREIKBAAR (MIRT-VERKENNING ROTTERDAM VOORUIT) REGIO ROTTERDAM EN HAVEN: DUURZAAM BEREIKBAAR (MIRT-VERKENNING ROTTERDAM VOORUIT) DOEL Het project REGIO ROTTERDAM EN HAVEN: DUURZAAM BEREIKBAAR (Rotterdam Vooruit) heeft twee doelen. Ten eerste het verder

Nadere informatie

MIRT- onderzoek goederenvervoercorridor Oost. Tiel 18 mei 2016 Programma manager: Zuhal Gül

MIRT- onderzoek goederenvervoercorridor Oost. Tiel 18 mei 2016 Programma manager: Zuhal Gül MIRT- onderzoek goederenvervoercorridor Oost Tiel 18 mei 2016 Programma manager: Zuhal Gül Vraagstelling MIRT onderzoek 1. Kansen/belemmeringen voor optimalisatie (t.b.v bereikbaarheid en concurrentiekracht)

Nadere informatie

Metropoolregio Eindhoven. Vergadering Dagelijks Bestuur d.d. 13 juli Agendapunt : : Bestuurlijk overleg met de gedeputeerde

Metropoolregio Eindhoven. Vergadering Dagelijks Bestuur d.d. 13 juli Agendapunt : : Bestuurlijk overleg met de gedeputeerde Metropoolregio Eindhoven Vergadering Dagelijks Bestuur d.d. 13 juli 2015 Agendapunt : Onderwerp : Bestuurlijk overleg met de gedeputeerde Probleemstelling Voorstel Besluit : : Er is 16 juli a.s. van 14.00

Nadere informatie

Samenvatting Afwegingskader

Samenvatting Afwegingskader Samenvatting Afwegingskader Dit is een samenvatting van het opgestelde en vastgestelde document Afwegingskader Noordoostcorridor. Dit geeft weer welk proces is doorlopen om te komen tot de uiteindelijke

Nadere informatie

Berekeningen effecten maatregelenpakket Zuidoostvleugel

Berekeningen effecten maatregelenpakket Zuidoostvleugel Berekeningen effecten maatregelenpakket Zuidoostvleugel Inleiding In het Bereikbaarheidsprogramma Zuidoostvleugel Brabantstad is een maatregelenpakket opgenomen conform de Zevensprong van Verdaas. Dit

Nadere informatie

MIRT-procedure. Initiatief Verkenning Planuitwerking Realisatie Beheer

MIRT-procedure. Initiatief Verkenning Planuitwerking Realisatie Beheer MIRT-procedure #onzea2 Initiatief Verkenning Planuitwerking Realisatie Beheer Definiëring en afbakening van het probleem en het proces van de verkenningsfase Kern van de verkenningsfase is trechteren:

Nadere informatie

Smart mobility in Eindhoven. Lot van der Giessen 23 juni 2016

Smart mobility in Eindhoven. Lot van der Giessen 23 juni 2016 Smart mobility in Eindhoven Lot van der Giessen 23 juni 2016 Agenda Onze ambitie op het gebied van smart mobility Van visie naar doelen Vertaling naar uitvoering Smart mobility - containerbegrip Voertuig

Nadere informatie

MARKTCONSULTATIEDOCUMENT. Mobility Market Mobiliteitsdiensten N279 Veghel-Asten. Versie 1.0

MARKTCONSULTATIEDOCUMENT. Mobility Market Mobiliteitsdiensten N279 Veghel-Asten. Versie 1.0 MARKTCONSULTATIEDOCUMENT Mobility Market Mobiliteitsdiensten N279 Veghel-Asten Versie 1.0 1 7 november 2018 Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Doelstelling marktconsultatie... 3 1.3 Openbaarheid

Nadere informatie

AGGLOMERATIE. Een analyse van verschillende perspectieven voor de economie van Zuid-Limburg

AGGLOMERATIE. Een analyse van verschillende perspectieven voor de economie van Zuid-Limburg AGGLOMERATIE Een analyse van verschillende perspectieven voor de economie van Zuid-Limburg - Strategische Actieplan Zuid-Limburg - Soete - Grensoverschrijdend Perspectief - Dona / Louter - Panorama Nederland

Nadere informatie