TEKSTEN VOOR PANELEN OVER NEDERLANDERS. [vitrine 39-40]

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TEKSTEN VOOR PANELEN OVER NEDERLANDERS. [vitrine 39-40]"

Transcriptie

1 TEKSTEN VOOR PANELEN OVER NEDERLANDERS [vitrine 39-40] Kaart van Egypte: - rood: plaatsen waar het RMO heeft gegraven Aboe Roash, Sakkara, Shokan, Abdallah Nirki - groen: plaatsen waar andere Nederlandse expedities werken of recent gewerkt hebben Tell Ibrahim Awad, Wadi Natroen, Fayoem, Deir Aboe Hinnis, Deir el-barsha, Oase Dachla, Thebe, Wadi Sikait, Berenike - zwart: overige genoemde plaatsen Cairo, Memphis, Amarna, Kau el-kebir, Abydos, Luxor, Armant, Aswan, Elefantine, Taffeh, Aboe Simbel Tell Ibrahim Awad Organisatie: Nederlandse Stichting voor Archeologisch Onderzoek in Egypte, Amsterdam Projectleider: Willem van Haarlem Gewerkte seizoenen: Tell Ibrahim Awad ligt op een afgelegen plek in de oostelijke Nijldelta. Het is één van de vele tells (bewoningsheuvels) die het mogelijk maakt in dit moerassige gebied te wonen. Het belangrijkste onderzoeksresultaat is de vondst van één van de oudste tempels van Egypte. De oorsprong gaat terug tot de prehistorie (Naqada II periode, ca v.chr.). De tempel heeft nog bestaan tot het begin van het Middenrijk (ca v.chr.). In een van de tempellagen uit het Oude Rijk is een grote collectie votiefbeeldjes gevonden; deze hebben een nauwe relatie met vondsten uit tempels in, onder andere, Abydos en Elefantine. Ook zijn er op de heuvel graven gevonden uit de Archaïsche periode, die lijken op die in Sakkara en Aboe Roash. 1. Sporen van de jongste tempel uit het Middenrijk 2. De tempel direct daaronder, met bergplaatsen voor afgedankt aardewerk (Eerste Tussenperiode) 3. Reconstructie van de tempel tijdens het Oude Rijk 4. Zwaar aangetast ivoren votiefbeeldje (Archaïsche Periode) 5. Scherf uit de late prehistorie met ingegrifte zebra of wilde ezel

2 Wadi el-natroen, Deir el-baramoes Organisatie: Universiteit Leiden Projectleider: Karel Innemée Gewerkte seizoenen: 1996-heden Ten westen van de Nijldelta ligt een natuurlijke inzinking in de woestijn. Door de aanwezigheid van zoutmeertjes heet deze oase de Wadi el-natroen. Tijdens de Romeinse tijd bood deze plek door zijn afgelegen ligging een toevluchtsoord voor Christenen. De eerste christelijke kloosters zijn ontstaan in Egypte en Deir el-baramoes behoort tot de oudste monastieke nederzettingen. Hier vestigden zich in de 4de eeuw kluizenaars die er een kerk en verdedigbare toren bouwden, voor een deel met stenen van een gesloopte naburige tempel uit het Middenrijk. Aanvankelijk had het klooster het karakter van een soort dorp met hermitages in de wijde omgeving. Sinds de 9de eeuw nam het de vorm aan van een ommuurd complex, dat de invallen van vijandige nomaden moest kunnen weerstaan. 1. Plattegrond van de opgraving. 2. Blik op de kerk in oostelijke richting. 3. Blik op de kerk vanuit het zuidwesten. 4. Overzicht over de site met keukens op de voorgrond. 5. Geglazuurde kom uit de 13de eeuw. Fayoem Organisatie: University of California, Los Angeles / Rijksuniversiteit Groningen Projectleider: Willeke Wendrich / René Cappers Gewerkte seizoenen: 2003-heden De Fayoem is een laagte ten westen van het Nijldal, die via een zijtak in verbinding staat met de rivier. Daardoor vormt de Fayoem een grote oase met een centraal meer. De noordkust van dit Karoenmeer is heel belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de landbouw in Egypte. De eerste aanwijzingen voor de cultivatie van landbouwgewassen zijn hier gevonden. Op een hooggelegen kleirug zijn neolithische graanopslagputten uit ca v. Chr. ontdekt, die bestaan uit ingegraven manden. Ook in het Middenrijk (ca v.chr.) was de Fayoem een belangrijk landbouwgebied. In de Grieks-Romeinse periode (vanaf 332 v.chr.) vond een enorme uitbreiding van de beschikbare landbouwgrond plaats. De expeditie probeert al deze ontwikkelingen in kaart te brengen met speciale aandacht voor de botanische resten. 1. Satelietfoto met de locatie van het survey en opgravingsgebied: Grieks-Romeinse nederzettingen (rode stippen) en de belangrijkste neolithische sites (blauwe stippen). 2. Neolithische graanopslagput met een 6000 jaar oude mand, gemaakt van stro. De helft van het beschermende deksel is nog aanwezig. 3. Opgravingen in de Grieks-Romeinse stad Karanis. 4. Zwaar aangetaste leemarchitectuur in Karanis. 5. De beide veldleiders in de Fayoem.

3 Deir Aboe Hinnis Organisatie: Universiteit Leiden Projectleider: Gertrud van Loon / Alain Delattre (Université Libre Brussel) Gewerkte seizoenen: 2004-heden Bij het dorp Deir Aboe Hinnis op de oostoever van de Nijl in Midden-Egypte ligt een uitgestrekt complex van steengroeven. Deze werden voornamelijk geëxploiteerd tijdens het Nieuwe Rijk. In de vroegchristelijke periode woonde een kloostergemeenschap in deze oude groeven. De ruimten zijn aangepast aan bewoning en er is een kerk met doopkapel ingericht, gewijd aan Johannes de Doper. Hier zijn 6de-8ste eeuwse wandschilderingen met unieke thema s bewaard gebleven: scenes uit de kindertijd van Christus en Johannes de Doper. Honderden inscripties, voornamelijk in het Grieks en het Koptisch, getuigen van monniken en bezoekers. Documentatie en studie van deze belangrijke site geeft inzicht in de leefomstandigheden en organisatie van het kloosterleven in deze streek, een tot nu toe vrijwel onbekend terrein. 1. Plattegrond van een deel van het steengroevecomplex (S. Darmark, Finnish Egyptological Society). 2. Twee groeven die later voorzien zijn van aanpassingen: kamers en binnenhoven van gestapelde stenen ervoor en stenen muurtjes bovenlangs om zand tegen te houden. 3. De twee onderzoekers met bewakers en inspecteurs in de beschilderde kerk. 4. Doopkapel met schilderingen van onder meer de kindertijd van Johannes de Doper. 5. Grafreliëf met tweetalig opschrift (links Grieks, rechts Koptisch) voor Papias, zoon van Meliton. Deir el-barsha Organisatie: Katholieke Universiteit Leuven Projectleider: Harco Willems Gewerkte seizoenen: Deir el-barsha is vooral bekend om de gouverneursgraven uit het Middenrijk (ca v.chr.). Het graf van Djehoetihotep bevat een beroemde voorstelling van een kolossaal beeld van de vorst, dat naar een kapel wordt gesleept. De Leuvense expeditie is bezig deze graven opnieuw op te graven en te restaureren, maar betrekt hierbij ook de rest van de site: graven van leden van andere lagen van de bevolking, oudere en recentere graven. Onderzoek heeft grove indicaties opgeleverd over de plaats waar de beeldkapel van Djehoetihotep gestaan moet hebben. Ook wordt aandacht besteed aan de steengroeven, waar honderden inscripties gevonden zijn. In 2007 werd het volledig intacte graf van de domeinbeheerder Henoe gevonden. Het is één van de best bewaarde graven uit de Eerste Tussenperiode (ca v.chr.) die ooit zijn gevonden. 1. Plattegrond van de site. 2. Blik op de gouverneursgraven vanuit het zuiden. 3. Nieuw ontdekte autobiografie in het graf van de astronoom Djehoetinacht. 4. Luchtfoto van een in 2003 ontdekt graf in de westelijke woestijnvlakte van Deir el- Barsha. 5. Het graf van Henoe direct na de ontdekking (maart 2007).

4 Oase Dachla, tempel van Ain Birbiyeh Organisatie: Dakhla Oasis Project / Universiteit Leiden Projectleider: Anthony Mills / Olaf Kaper Gewerkte seizoenen: 1988-heden De oase Dachla ligt in de westelijke woestijn van Egypte. Sinds 1978 loopt hier een internationaal project met als doel zoveel mogelijk van de oase als geheel te weten te komen. Vanaf 1988 is ook Olaf Kaper daarbij betrokken, inmiddels hoogleraar Egyptologie in Leiden. Verschillende nederzettingen uit de faraonische tijd worden er opgegraven. Eén van de spectaculairste recente ontdekkingen in Dachla was de tempel van Ain Birbiyeh die tot het dak onder het zand begraven lag. De tempel is gewijd aan de locale godheid Amon-nacht. Het gebouw dateert van kort vóór het begin van onze jaartelling, maar ook verschillende Romeinse keizers zijn op de wanden afgebeeld. Het onderzoek naar deze tempel brengt veel nieuwe gegevens aan het licht over Egypte tijdens de Grieks-Romeinse periode. 1. De tempel van Ain Birbiyeh uit het oosten. 2. De tempel van Ain Birbiyeh uit het westen. 3. Wandreliëf van Amon-nacht met de godin Hathor. 4. Heiligdom gedecoreerd door de Romeinse keizer Galba. 5. Het kopiëren van teksten en afbeeldingen in de tempel. Thebe, Dal der Koningen, graf 57 van Horemheb Organisatie: The Cambridge Expedition to the Valley of the Kings / (Rijksuniversiteit Groningen) Projectleider: Geoffrey Martin / Jaap van Dijk Gewerkte seizoenen: Het Dal der Koningen bij Luxor (het oude Thebe) is de begraafplaats van de farao s van het Nieuwe Rijk (ca v.chr.). Nadat generaal Horemheb zelf farao was geworden, begon hij hier de aanleg van een schitterend versierd graf. Dit werd in 1908 ontdekt door een Amerikaanse avonturier-zakenman en zeer slordig leeg gehaald. Grote hoeveelheden ondoorzocht puin bleven achter, met name in de diepe schachtkamer. In deze meters dikke puinlagen worden momenteel niet alleen fragmenten van het oorspronkelijke grafmeubilair aangetroffen, maar ook een grote hoeveelheid scherven van wijnkruiken. De met zwarte inkt geschreven etiketten op deze kruiken geven o.a. het jaar waarin de wijn werd gebotteld. Deze dateringen werpen een nieuw licht op de onder Egyptologen fel omstreden lengte van de regering van koning Horemheb. 1. Doorsnede van het meer dan 100 meter lange graf van Horemheb. De schachtkamer (Well shaft) blijkt zeker twee keer zo diep te zijn als hier is aangegeven. 2. Een van de met beschilderde reliëfs versierde grafwanden. 3. De opgraving in de schachtkamer in volle gang (april 2006). 4. Bronzen modellen van landbouwwerktuigen, gevonden in de schachtkamer. 5. Enkele van de honderden beschreven scherven van wijnkruiken.

5 Wadi Sikait Organisatie: University of Delaware Projectleider: Steven Sidebotham / Hendrikje Nouwens Gewerkte seizoenen: Wadi Sikait ligt midden in het gebergte van de Egyptische Oostelijke woestijn in het zuiden van Egypte. In de Romeinse tijd vond hier op grote schaal mijnbouw plaats. Zo leverden de bergwanden in Wadi Sikait smaragd, een halfedelsteen die in de klassieke wereld zeer populair was. Om winning mogelijk te maken, groef men in Sikait diepe mijngangen. Bovendien verrees er een stad bij de toegang tot de wadi (droog woestijndal). De huizen zijn tegen de berghellingen gebouwd en de tempels in de rotsen uitgehouwen. Opgravingen in de stad leverden vele interessante vondsten op, waaronder enkele smaragden. 1. Kaart van de Wadi Sikait met de meest kenmerkende gebouwen. 2. Het zogenaamde administratiegebouw, mogelijk in feite een tempel. 3. De grote rotstempel stamt uit de Grieks-Romeinse tijd. 4. Een van de opgegraven huizen toont de ingewikkelde structuur met vele vertrekken. 5. Enkele van de gevonden smaragden. Berenike Organisatie: University of Delaware / Universiteit Leiden Projectleider: Steven Sidebotham / Willeke Wendrich Gewerkte seizoenen: In het zuiden van Egypte aan de Rode Zeekust ligt de Grieks-Romeinse havenstad Berenike. De stad werd gesticht door farao Ptolemaeus II ( v Chr.) en bleef zo n acht eeuwen bestaan. De oorspronkelijke functie van de haven was de import van Afrikaanse olifanten voor oorlogsvoering. Geleidelijk werd de haven steeds belangrijker in de lange afstandshandel, vooral tussen de Middellandse Zee en het Verre Oosten. De afvallagen in Berenike verschaffen enorm veel informatie over de goederen die geïmporteerd werden, zoals katoen, versierd met batik, allerlei specerijen, en edelstenen. Hergebruikt teakhout en de resten van katoenen zeilen laten zien dat veel van de schepen in India werden gebouwd. De huizen van Berenike hebben veel gegevens opgeleverd over het leven van de bewoners. 1. Kaart van de Indische Oceaan, de locatie van Berenike en de plaatsen waarmee handel gevoerd werd. 2. Landschap rondom Berenike, met de zuidelijke verzande haven. 3. Veel goederen werden getransporteerd in amphora s. 4. Het tekenen van de huismuren van fossiel koraal. 5. Ostrakon en rietpennen.

Inhoud. 1. Wat weet je al? 2. Egypte van de oude steentijd tot de farao s. 3. Egypte in handen van anderen. 4. De Arabische Republiek Egypte

Inhoud. 1. Wat weet je al? 2. Egypte van de oude steentijd tot de farao s. 3. Egypte in handen van anderen. 4. De Arabische Republiek Egypte 1. Wat weet je al? Opdracht 1 Waar denk je aan bij Egypte? 4 Inhoud 2. Egypte van de oude steentijd tot de farao s Faraonische periode: 3000-332 v. Chr. 7 Opdracht 2 Van de oude steentijd tot de farao

Nadere informatie

OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND

OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND In het najaar van 2011 en de lente van 2012 deed een team archeologen van Archeologisch Onderzoek Leiden (Archol bv) en Diachron UvA bv opgravingen in Aarle in de gemeente

Nadere informatie

Een Egyptische collectie in Leiden

Een Egyptische collectie in Leiden Een Egyptische collectie in Leiden Naam: Klas:.. Het Rijksmuseum van Oudheden, de naam zegt het al, toont voorwerpen uit oude tijden. De collectie bestaat uit objecten van beschavingen die vandaag de dag

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 1 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 1 Toetsvragen Tijdvak 1 Toetsvragen 1 De meeste kennis over de periode waarin de eerste mensen leefden, komt van archeologen. Wat houdt het werk van archeologen in? A Zij bestuderen de verschillende theorieën over de

Nadere informatie

Brugge, Sint-Salvatorskathedraal

Brugge, Sint-Salvatorskathedraal Komvest 45 8000 Brugge T +32 [0]50 44 50 44 F +32 [0]50 61 63 67 E info@raakvlak.be www raakvlak.be Brugge, Sint-Salvatorskathedraal Dossiernr. 2010/067 onderzoek t.h.v. het koorgestoelte Elisabeth Van

Nadere informatie

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr.

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr. 6 prehistorie oudheid 3000 v. Chr. 2500 v. Chr. 2000 v. Chr. 1500 v. Chr. Jagers en Boeren De oudste bewoners Jos en Mirthe fietsen in de zomervakantie op de Elspeetse heide. Ze maken met hun ouders een

Nadere informatie

3000 jaar historie van Best-Aarle opgegraven

3000 jaar historie van Best-Aarle opgegraven Locatie: Best en Aarle Periode: NEO, BRONS, IJZ, ROM, XME, NT Complextype: ELA, GC, GVX, IX, IPER, NX, NHP, XXX. Soort onderzoek: opgraving Jaartal onderzoek:2011 en 2012 Datum vondst:2011 en 2012 Uitvoerder:

Nadere informatie

Raakvlak Rapport Archeologisch onderzoek op het Hof van Praet te Oedelem

Raakvlak Rapport Archeologisch onderzoek op het Hof van Praet te Oedelem Pakhuizen Komvest 45 8000 Brugge www.raakvlak.be info@raakvlak.be Raakvlak Rapport Archeologisch onderzoek op het Hof van Praet te Oedelem Brugge 2009 1 Inleiding: Het hof van Praet is vandaag gelegen

Nadere informatie

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus 138 Tijdwijzer Het begin Op deze tijdbalk past niet de hele geschiedenis van de mens. Er lopen namelijk al zo n 100.000 jaar mensen rond op aarde. Eigenlijk zou er dus nog 95.000 jaar bij moeten op de

Nadere informatie

Egypte met Nijl cruise

Egypte met Nijl cruise Egypte met Nijl cruise Klassieke 8 daagse Egypte reis langs levensader Nijl op individuele basis. Cairo, Aswan, Luxor, alle culturele hoogtepunten met privé gids en 3 daagse comfortabele cruise op basis

Nadere informatie

Caïro Suezkanaal-steden en de Delta Alexandrië en de Middellandse Zee-kust Fayoum Minia Assuit Kharga Dakhla Luxor Nijl Dahabiya Caïro

Caïro Suezkanaal-steden en de Delta Alexandrië en de Middellandse Zee-kust Fayoum Minia Assuit Kharga Dakhla Luxor Nijl Dahabiya Caïro Julia Harvey djed reizen 21-daagse rondreis door Egypte Caïro Suezkanaal-steden en de Delta Alexandrië en de Middellandse Zee-kust Fayoum Minia Assuit Kharga Dakhla Luxor Nijl Dahabiya Caïro Een uitgebreide

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 3 1. De farao 4 2. De dood van de farao 5 3. Bewaard als mummie 6 4. Het graf 7 5. Groter en groter 8 6. De vorm 9 7.

inhoud blz. Inleiding 3 1. De farao 4 2. De dood van de farao 5 3. Bewaard als mummie 6 4. Het graf 7 5. Groter en groter 8 6. De vorm 9 7. Piramides inhoud blz. Inleiding 3 1. De farao 4 2. De dood van de farao 5 3. Bewaard als mummie 6 4. Het graf 7 5. Groter en groter 8 6. De vorm 9 7. De bouw van de piramide 10 8. Beroemde piramides 13

Nadere informatie

5,1. Samenvatting door een scholier 1956 woorden 6 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde

5,1. Samenvatting door een scholier 1956 woorden 6 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde Samenvatting door een scholier 1956 woorden 6 november 2001 5,1 176 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Hoofdstuk 1= Inleiding De Egyptische beschaving is één der grootste in de oude wereld, en met haar

Nadere informatie

Hoe de Egyptenaren dieren behandelden, verschilde per streek. Een dier kon vereerd worden in de ene plaats en gegeten worden in de volgende plaats.

Hoe de Egyptenaren dieren behandelden, verschilde per streek. Een dier kon vereerd worden in de ene plaats en gegeten worden in de volgende plaats. [TT tekst Fauna] Dieren in het oude Egypte Een Egyptenaar in de oudheid zag veel verschillende landschappen om zich heen, zoals woestijn, moeras en akkerland. Door het hele land stroomde de rivier de Nijl.

Nadere informatie

Hunebedden. Inleiding. Hoofdstuk 1 Wat zijn hunebedden en waar kun je ze vinden?

Hunebedden. Inleiding. Hoofdstuk 1 Wat zijn hunebedden en waar kun je ze vinden? Hunebedden Inleiding Ik hou mijn werkstuk over hunebedden, omdat ik het een leuk onderwerp vind. Maar ik hou het er ook over, omdat ik er veel van te weten wil komen. Ik ben op het idee gekomen, omdat

Nadere informatie

Archeologen vinden bijzondere geldschat bij zuidelijke muur in Jeruzalem

Archeologen vinden bijzondere geldschat bij zuidelijke muur in Jeruzalem Archeologen vinden bijzondere geldschat bij zuidelijke muur in Jeruzalem Munten uit de Byzantijnse tijd. Een archeologisch team onder leiding van dr. Eilat Mazar heeft in de buurt van de Tempelberg een

Nadere informatie

Uniek Egypte. Djoser BV Breestraat CM Leiden

Uniek Egypte. Djoser BV Breestraat CM Leiden Uniek Egypte Egyptisch Museum Na aankomst in de nacht van 10 op 11 augustus kwamen we aan. De volgende dag gingen we van start in Cairo met het Egyptische museum. Ramses II In het openluchtmuseum van Memphis

Nadere informatie

De Griekse Bouwkunst

De Griekse Bouwkunst De Oude Grieken De Oude Grieken Het land Griekenland ligt in het zuidoosten van Europa. Het bestaat uit een groot stuk vastland en een heleboel kleine eilandjes. Griekenland bestond uit allerlei staatjes.

Nadere informatie

6.3. Analyse en interpretatie van de grondsporen Algemeen

6.3. Analyse en interpretatie van de grondsporen Algemeen 6.3. Analyse en interpretatie van de grondsporen 6.3.1. Algemeen In totaal werden er tijdens het vlakdekkend onderzoek 31 sporen geregistreerd in het vlak. Vijf ervan kwamen ook reeds tijdens het vooronderzoek

Nadere informatie

Ontdekking. Dorestad teruggevonden

Ontdekking. Dorestad teruggevonden Dorestad teruggevonden Ontdekking Het vroegmiddeleeuwse Dorestad verdween na de negende eeuw van de kaart. Pas rond 1840 werd de stad teruggevonden, bij toeval. Kort daarna deed het RMO opgravingen en

Nadere informatie

Artikel: De verborgen Kadesj-scenes in de tempel van Karnak. Patrick van Gils

Artikel: De verborgen Kadesj-scenes in de tempel van Karnak. Patrick van Gils Artikel: De verborgen Kadesj-scenes in de tempel van Karnak Patrick van Gils De slag bij Kadesj is één van de bekendste veldslagen uit de Egyptische geschiedenis. In zijn 5 e regeringsjaar trok Ramses

Nadere informatie

Rond en groen De piramiden van Ronse

Rond en groen De piramiden van Ronse Rond en groen De piramiden van Ronse /LEAD/ Volgens de Vlaamse streekauteur Omer Wattez (1857-1935) is Ronse de Parel van de Vlaamse Ardennen. Deze eretitel heeft de stad grotendeels aan zijn geaccidenteerde

Nadere informatie

ERVAAR REIZEN ERVAAR JONGERENREIZEN. Meikoel 3 I 6001 EE Weert I Limburg Nederland 0495-45 66 15 I Contact@ErvaarReizen.nl

ERVAAR REIZEN ERVAAR JONGERENREIZEN. Meikoel 3 I 6001 EE Weert I Limburg Nederland 0495-45 66 15 I Contact@ErvaarReizen.nl Meikoel 3 I 6001 EE Weert I Limburg Nederland 0495-45 66 15 I Contact@ErvaarReizen.nl ERVAAR JONGERENREIZEN Rondreis The essence of Egypt van 10-02-2013 tot 17-02-2013 Hartelijk dank voor je belangstelling

Nadere informatie

Het veranderende wereldbeeld

Het veranderende wereldbeeld Pas in de 20 ste eeuw zijn onderzoekers erin geslaagd de hele wereld nauwkeurig in kaart te brengen. Vroeger was er altijd een deel van de wereld dat de mensen helemaal niet of niet goed kenden. In deze

Nadere informatie

Collectie archeologie Laatst aangepast zondag 23 maart 2008 00:33. De Steentijd

Collectie archeologie Laatst aangepast zondag 23 maart 2008 00:33. De Steentijd De Steentijd Het HVR museum beschikt over een uitgebreide steentijdcollectie waarvan een representatief gedeelte permanent wordt tentoongesteld. De collecties zijn gevormd uit schenkingen en bruiklenen

Nadere informatie

De archeologie van Weert-Nederweert van de prehistorie tot de Middeleeuwen

De archeologie van Weert-Nederweert van de prehistorie tot de Middeleeuwen De archeologie van Weert-Nederweert van de prehistorie tot de Middeleeuwen dr. H.A. Hiddink senior-archeoloog VUhbs, Amsterdam cursus Weerterlogie, 17-02-2016 Geologie - hooggelegen rug in Roerdalslenk

Nadere informatie

Proefopgraving in de tuin van het voormalige Gereformeerd Weeshuis aan de Havenstraat te Woerden door Elly E. v.d. Busse-Bruin

Proefopgraving in de tuin van het voormalige Gereformeerd Weeshuis aan de Havenstraat te Woerden door Elly E. v.d. Busse-Bruin Proefopgraving in de tuin van het voormalige Gereformeerd Weeshuis aan de Havenstraat te Woerden door Elly E. v.d. Busse-Bruin Inleiding De toestemming van het bestuur van het Dienstencentrum maakte het

Nadere informatie

BIJLAGE 1 BEELD BEZOEK DE KERK in Ede

BIJLAGE 1 BEELD BEZOEK DE KERK in Ede BIJLAGE 1 BEELD BEZOEK DE KERK in Ede voor groep 5 t/m 8 1.1 DE OUDE KERK IN EDE IN 1910 Toelichting bij de praatplaten bij het thema ARCHEOLOGISCHE VONDSTEN 1.1 DE OUDE KERK IN EDE IN 1910 1.2 EEN KERK

Nadere informatie

Opgravingen in Ruien - Rosalinde (gem. Kluisbergen) : van een prehistorisch kampement uit de ijstijd tot de Romeinse periode

Opgravingen in Ruien - Rosalinde (gem. Kluisbergen) : van een prehistorisch kampement uit de ijstijd tot de Romeinse periode Opgravingen in Ruien - Rosalinde (gem. Kluisbergen) : van een prehistorisch kampement uit de ijstijd tot de Romeinse periode Het onderzoeksgebied vanuit de lucht bekeken (Foto: Birger Stichelbaut). De

Nadere informatie

Maak hier de gaatjes voor in je multomap. Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN. Dit boekje is van

Maak hier de gaatjes voor in je multomap. Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN. Dit boekje is van Maak hier de gaatjes voor in je multomap Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN _ Dit boekje is van Welkom bij de Romeinen! In Welkom bij de Romeinen maak je kennis met het Romeinse leven. Je zult merken

Nadere informatie

Publiekssamenvatting. Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden

Publiekssamenvatting. Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden Publiekssamenvatting Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden Catastrofale overstromingen kwamen vaak voor in de geschiedenis van Pannerden, wat met de ligging in de driehoek tussen de rivieren

Nadere informatie

Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat)

Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat) Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat) (28 en 29 oktober 2009) Oudenburg, 2009 Colofon Archeologisch Rapport Oudenburg 4 Waarderend archeologisch Onderzoek te

Nadere informatie

No of No-Amon was een oude hoofdstad van Egypte. De plaats wordt ook Thebe en thans Luxor genoemd. Het was de beroemde koningsstad van Opper-Egypte.

No of No-Amon was een oude hoofdstad van Egypte. De plaats wordt ook Thebe en thans Luxor genoemd. Het was de beroemde koningsstad van Opper-Egypte. No of No-Amon was een oude hoofdstad van Egypte. De plaats wordt ook Thebe en thans Luxor genoemd. Het was de beroemde koningsstad van Opper-Egypte. De plaatsnaam No is van Egyptische herkomst, komt 5x

Nadere informatie

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is rcheobode Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is archeoloog. Hij hoort bij de groep archeologen die nu aan het opgraven is in Oosterhout in het gebied Vrachelen. Daar wordt over een jaar

Nadere informatie

COLLEGEDAG MAANDAG 5 NOVEMBER 2018 HET EGYPTISCHE GODENRIJK

COLLEGEDAG MAANDAG 5 NOVEMBER 2018 HET EGYPTISCHE GODENRIJK COLLEGEDAG MAANDAG 5 NOVEMBER 2018 HET EGYPTISCHE GODENRIJK PROGRAMMA Ochtend 09.00 09.30 uur: Inloop met koffie/thee 09.30 09.40 uur: Welkomstwoord en inleiding door Annemarie Lavèn, hoofdredacteur Historisch

Nadere informatie

Pottenbakkersovens in Landgraaf

Pottenbakkersovens in Landgraaf Pottenbakkersovens in Landgraaf Schaesberg, Steenfabriek Russel, Dr. Calsstraat In 1921 twee ovens uit verschillende tijdsperken met vondsten uit de vroege en volle middeleeuwen. Ook in 1926 werd nog aardewerk

Nadere informatie

Koperen Passer Club A2-4 Lange Wapper

Koperen Passer Club A2-4 Lange Wapper Koperen Passer Club A2-4 Lange Wapper Sarcophagi Jubelpark Brussel W 07 18 februari 2016 Eeuwigheid, opnieuw tot leven komen zoals Osiris, elke dag weer opkomen zoals de zon die geboren wordt in de schoot

Nadere informatie

De Kapelle van Haskerdijken

De Kapelle van Haskerdijken De Kapelle van Haskerdijken van kapel tot De Kapelle Volgens de schaarse middeleeuwse bronnen zou op de plek van het huidige kerkje van Haskerdijken rond 1200 al een kleine kapel hebben gestaan met daarin

Nadere informatie

Egypte, Een foto-impresie van een indrukwekkende reis. Djoser BV Breestraat CM Leiden

Egypte, Een foto-impresie van een indrukwekkende reis. Djoser BV Breestraat CM Leiden Egypte, Een foto-impresie van een indrukwekkende reis. Egypte, een land vol fotomodellen... Het "Egyptian Museum" in Cairo De Citadel van Salah Al-Din in Cairo Weer een fotomodel De Piramides van Gizeh...

Nadere informatie

Studie reis EGYPTE : cruise op de Nijl & CAIRO 16/12/2010-21/10/2010 7 Plus

Studie reis EGYPTE : cruise op de Nijl & CAIRO 16/12/2010-21/10/2010 7 Plus Studie reis EGYPTE : cruise op de Nijl & CAIRO 16/12/2010-21/10/2010 7 Plus Formaliteiten: De internationale reispas geldig tot 6 maanden na terugreis OF de identiteitskaart geldig tot 3 maanden na terugreis,

Nadere informatie

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Van de oogst van hun land en van hun dieren Jagers & boeren Wat

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM BOUWEN OPDRACHT 1 - WAT IS DAT, DUURZAAMHEID?

Lesbrief DUURZAAM BOUWEN OPDRACHT 1 - WAT IS DAT, DUURZAAMHEID? Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DUURZAAM BOUWEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Archeologie. Dit werkstuk is gemaakt door: Lonneke Surstedt.

Archeologie. Dit werkstuk is gemaakt door: Lonneke Surstedt. Archeologie Dit werkstuk is gemaakt door: Lonneke Surstedt. Inhoudsopgave Wat is een archeoloog? Bekende archeologen. Opleiding. Soorten archeologen. Tempel van Empel. Opgravingen. Mijn buurman. 1 Wat

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/37128 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Hacken, Clara Elisabeth ten Title: The Legend of Saint Aūr and the monastery of

Nadere informatie

Belgische. april-mei-juni 2012. Jeroen Ingels

Belgische. april-mei-juni 2012. Jeroen Ingels 37 april-mei-juni 2012 Science BIANZO II Wat leeft op de bodem van de zee in Antarctica In het hart van de openbare omroep! De archieven van het NIR en de BRT ontsloten Belgische archeologische expeditie

Nadere informatie

Romeinen. Romeinen. Germanen

Romeinen. Romeinen. Germanen Romeinen Romeinen Grieken en Romeinen lijken op elkaar qua levensstijl. Het Romeinse rijk is ontstaan in Rome (753 v. Chr.). De Romeinen kwamen 50 v. Chr. naar Nederland. De Romeinen hebben het Latijns

Nadere informatie

Huis van Horus Egyptereis 2017

Huis van Horus Egyptereis 2017 Huis van Horus Egyptereis 2017 Programma, 8 18 januari DAG 1 Vandaag vertrekt u vanaf Amsterdam Schiphol Airport naar Caïro (Egypt Air, 15.00 uur). We komen pas laat op de avond aan (20.30 uur) en worden

Nadere informatie

Holland 1000 jaar geleden. Meer weten? Klik hier

Holland 1000 jaar geleden. Meer weten? Klik hier Holland 1000 jaar geleden Meer weten? Klik hier de plaat Holland 1000 jaar geleden INHOUD Waar kijken we naar? Abdij van Egmond Huldtoneel Kerkje van Velsen Ridders over de Heerenweg Haarlem Rijnsburg

Nadere informatie

De ligging van Rome De Tiber als aanvoerroute en bedreiging

De ligging van Rome De Tiber als aanvoerroute en bedreiging De ligging van Rome De Tiber als aanvoerroute en bedreiging Rome is gesticht aan de rivier de Tiber. Dit is een traagstromende rivier, althans in de zomer. In tijden van regen kan het waterpeil in de rivier

Nadere informatie

BOERMARKEN IN DRENTHE

BOERMARKEN IN DRENTHE BOERMARKEN IN DRENTHE Historie Geschiedenis gaat ver terug. Het begrip Boermarke, ook wel Marke genoemd, gaat in feite terug tot de tijd van de Germanen die zich op vaste plaatsen gingen vestigen. MARKE,

Nadere informatie

Delftse Archeologische Notitie 129. Markt 85, Delft. Een archeologische begeleiding. Jorrit van Horssen

Delftse Archeologische Notitie 129. Markt 85, Delft. Een archeologische begeleiding. Jorrit van Horssen Delftse Archeologische Notitie 129 Markt 85, Delft Een archeologische begeleiding Jorrit van Horssen Delftse Archeologische Notitie 129 Markt 85, Delft Een archeologische begeleiding Jorrit van Horssen

Nadere informatie

DE TEMPEL ALS WEG NAAR BINNEN

DE TEMPEL ALS WEG NAAR BINNEN Het oude Egypte had een rijke cultuur die in nauwe verbinding stond met de goddelijke wereld. Om zich voor te bereiden op hun taken werden de farao en hogepriesters geschoold om te worden ingewijd in de

Nadere informatie

Onderdeel A Het landschap en het ontstaan van terpen en wierden

Onderdeel A Het landschap en het ontstaan van terpen en wierden opdrachtvel naam Onderdeel A Het landschap en het ontstaan van terpen en wierden Ben je eerder klaar met de vragen? Dan mag je beginnen met de woordzoeker op de laatste pagina. 1. Welk antwoord is goed?

Nadere informatie

2-2-2015. Houtbouw en funderingen in de Zaanstreek 1000-1900 P. Kleij, gemeentelijk archeoloog Zaanstad, Wormerland en Oostzaan.

2-2-2015. Houtbouw en funderingen in de Zaanstreek 1000-1900 P. Kleij, gemeentelijk archeoloog Zaanstad, Wormerland en Oostzaan. Houtbouw en funderingen in de Zaanstreek 1000-1900 P Kleij, gemeentelijk archeoloog Zaanstad, Wormerland en Oostzaan Opzet verhaal: 1 Ontginning van de Zaanstreek 2 Houtbouw 3 Funderingen 1 Ontginning

Nadere informatie

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR ROUTE 14 km Flinke wandeling op landgoed Vilsteren, met onderweg o.a. het graf van de kluizenaar, een fraai uitzichtpunt en een kijkje achter de schermen van het beleid en

Nadere informatie

EERSTE NEDERLANDSE BARBACANE ONTDEKT BIJ KASTEEL IN ALKMAAR

EERSTE NEDERLANDSE BARBACANE ONTDEKT BIJ KASTEEL IN ALKMAAR 17 juli 2019, 14:54 (CEST) EERSTE NEDERLANDSE BARBACANE ONTDEKT BIJ KASTEEL IN ALKMAAR In Oudorp is de allereerste barbacane in Nederland ontdekt bij Kasteel De Middelburg. Een unieke vondst omdat dit

Nadere informatie

Experimentele Archeologie

Experimentele Archeologie Experimentele Archeologie o 1 "Alles dat we als archeologen opgraven, onderzoeken we grondig. Zo willen we zoveel mogelijk te weten komen over het verleden. Maar soms is het mysterie te groot en moeten

Nadere informatie

Bewoningssporen uit de 14 e eeuw en een turfput aan de Kievitspeelweg

Bewoningssporen uit de 14 e eeuw en een turfput aan de Kievitspeelweg Bewoningssporen uit de 14 e eeuw en een turfput aan de Kievitspeelweg door: Paul Lammeretz Tungelroy, 01-07-2017 Het is algemeen bekend dat vanaf het onstaan van de eerste landbouw in deze streken de bewoning

Nadere informatie

The Zakynthos Survey 2005 -- Verslag van de werkzaamheden en resultaten

The Zakynthos Survey 2005 -- Verslag van de werkzaamheden en resultaten The Zakynthos Survey 2005 -- Verslag van de werkzaamheden en resultaten Gert Jan van Wijngaarden Het veldwerk binnen het verkennende onderzoek van de Zakynthos Survey 2005 duurde vier weken: maandag 4

Nadere informatie

Historie kerkhof Boekel 1832-2014 Stand van zaken kennis 11 november 2014, Archeologische werkgroep (HKK)

Historie kerkhof Boekel 1832-2014 Stand van zaken kennis 11 november 2014, Archeologische werkgroep (HKK) Historie kerkhof Boekel 1832-2014 Stand van zaken kennis 11 november 2014, Archeologische werkgroep (HKK) In het archeologisch beleidsplan van de gemeente Boekel wordt de begraafplaats beschreven als een

Nadere informatie

Opgraving Hengelo Winkelskamp Grafveld

Opgraving Hengelo Winkelskamp Grafveld 2015 Archeologisch Onderzoek Leiden (Archol) Postbus 9515 2300 RA Leiden (071) 527 33 13 www.archol.nl Opgraving Hengelo Winkelskamp Grafveld Voorlopig evaluatierapport, Archol BV Opgraving Hengelo Winkelskamp

Nadere informatie

Een koninklijk ritueel uitgevoerd door Horemheb

Een koninklijk ritueel uitgevoerd door Horemheb Een koninklijk ritueel uitgevoerd door Horemheb In de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden bevinden zich diverse reliëfs uit het generaalsgraf van Horemheb in Saqqara. Twee bij elkaar horende

Nadere informatie

Het kolossale beeld in het graf van gouverneur Djehutyhotep. Dr. Daniel Soliman

Het kolossale beeld in het graf van gouverneur Djehutyhotep. Dr. Daniel Soliman Het kolossale beeld in het graf van gouverneur Djehutyhotep Dr. Daniel Soliman Djehutyhotep, begraven in Dayr al-barsha, was gouverneur van de Hazen-nome, de vijftiende Opperegyptische nome. Hij regeerde

Nadere informatie

Onderzoeksgroep Archeologie

Onderzoeksgroep Archeologie Onderzoeksgroep Archeologie Prof. Dr. Patrick Degryse archeometrie (voornamelijk mineralogie en geochemie) van antieke minerale grondstoffen Contactgegevens: patrick.degryse@kuleuven.be Eigen voorstellen

Nadere informatie

Opgravingen te Sissi op Kreta

Opgravingen te Sissi op Kreta Opgravingen te Sissi op Kreta Sinds 2007 voert de Belgische School te Athene elk jaar op het eiland Kreta tijdens de zomermaanden archeologische opgravingen uit te Sissi, een kustplaatsje 4 km ten oosten

Nadere informatie

VANWAAR? Volk van de Joden - Israël. Oude Testament: TENACH: Thora Nebiïm Chetubim 39 boeken. Taal : Hebreeuws, enkele fragmenten Aramees Nieuwe

VANWAAR? Volk van de Joden - Israël. Oude Testament: TENACH: Thora Nebiïm Chetubim 39 boeken. Taal : Hebreeuws, enkele fragmenten Aramees Nieuwe VANWAAR? Volk van de Joden - Israël. Oude Testament: TENACH: Thora Nebiïm Chetubim 39 boeken. Taal : Hebreeuws, enkele fragmenten Aramees Nieuwe Testament erbij: de Christelijke Bijbel: 27 boeken. Totaal

Nadere informatie

Extra: Terpen hv123. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/79565

Extra: Terpen hv123. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/79565 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 03 oktober 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/79565 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Werkstuk CKV De Tempel van Hera

Werkstuk CKV De Tempel van Hera Werkstuk CKV De Tempel van Hera Werkstuk door een scholier 1239 woorden 30 oktober 2006 5,1 22 keer beoordeeld Vak CKV Algemene gegevens. Wat is het? Een ruïne van een tempel met vele beelden. Hoe heet

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 maart 2012

Nieuwsbrief 1 maart 2012 Nieuwsbrief 1 maart 2012 De Heemshof Het gebied rond De Heemshof in Heemskerk wordt bedreigd door nieuwbouwplannen van de gemeente. Op verzoek van Lambert Koppers, eigenaar van De Heemshof en deelnemer

Nadere informatie

De Kemmelberg, een Keltisch machtscentrum?

De Kemmelberg, een Keltisch machtscentrum? De Kemmelberg, een Keltisch machtscentrum? Dicht bij de Franse grens op het grondgebied van de gemeente Kemmel in het zuidwesten van de provincie West-Vlaanderen ligt de Kemmelberg. De Kemmelberg is een

Nadere informatie

EEN ROMEINSE STAD IN DE EGYPTISCHE WOESTIJN. RECENT VELDWERK IN AMHEIDA (DACHLA OASE)

EEN ROMEINSE STAD IN DE EGYPTISCHE WOESTIJN. RECENT VELDWERK IN AMHEIDA (DACHLA OASE) EEN ROMEINSE STAD IN DE EGYPTISCHE WOESTIJN. RECENT VELDWERK IN AMHEIDA (DACHLA OASE) Sander W.G. Müskens (MA, Universiteit Leiden) Overgoten met goudgele stralen van de nietsontziende zon ontspint zich

Nadere informatie

VAN SCHETS. De locatie: het geplande Internationaal Ecologisch Onderzoekscentrum en Resort in de Republiek Malta. Inleiding NAARBIM VECTORWORKS:

VAN SCHETS. De locatie: het geplande Internationaal Ecologisch Onderzoekscentrum en Resort in de Republiek Malta. Inleiding NAARBIM VECTORWORKS: VECTORWORKS: VAN SCHETS NAARBIM De locatie: het geplande Internationaal Ecologisch Onderzoekscentrum en Resort in de Republiek Malta Inleiding De opdrachtgever van dit project is een Noord-Amerikaans bedrijf

Nadere informatie

1 Hoe gaan we om met archeologie in de gemeente Oss? U heeft een omgevingsvergunning aangevraagd.voordat we een vergunning kunnen verlenen,

1 Hoe gaan we om met archeologie in de gemeente Oss? U heeft een omgevingsvergunning aangevraagd.voordat we een vergunning kunnen verlenen, Sinds 2010 heeft de gemeente Oss een archeologiebeleid. Vanaf 1 januari 2013 geldt dit voor het gehele grondgebied van de nieuwe gemeente Oss, inclusief Lith dus. Deze brochure is voor iedereen bedoeld

Nadere informatie

Activiteitenschema Archeologie

Activiteitenschema Archeologie Activiteitenschema Archeologie Soort activiteit: Spullen opgraven uit de zandbak. Tijdsindeling: 5 Minuten de plaatjes in de zandbak verstoppen. 5 Minuten vertellen over hoe de mensen vroeger wat zochten

Nadere informatie

Decker_Konincxveltc.jpg Deventer KV.JPG

Decker_Konincxveltc.jpg Deventer KV.JPG Koningsveld is het oudste en meest belangrijke klooster van Delft. Aan de bouw van dit klooster is oudere middeleeuwse bewoning vooraf gegaan. Onder de middeleeuwse ophogingen komen bovendien bewoningssporen

Nadere informatie

Hoogtepunten van het oude Egypte. Reisprogramma

Hoogtepunten van het oude Egypte. Reisprogramma Hoogtepunten van het oude Egypte Van dinsdag 21 november tot en met zaterdag 2 december 2017 organiseert Historisch Nieuwsblad in samenwerking met Labrys Reizen te Nijmegen een culturele rondreis door

Nadere informatie

Vikingen in Domburg. opgraving van de vroeg-middeleeuwse ringwalburg, de Duinburg

Vikingen in Domburg. opgraving van de vroeg-middeleeuwse ringwalburg, de Duinburg Vikingen in Domburg Walcherse Archeologische Dienst opgraving van de vroeg-middeleeuwse ringwalburg, de Duinburg Impressie van een ringwalburg Bloemers 1998 I nleiding In het centrum van Domburg ontwikkelt

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/26480

Nadere informatie

Nieuw Delft - Veld 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10.2 en 11

Nieuw Delft - Veld 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10.2 en 11 Delftse Archeologische Notitie 99 Nieuw Delft - Veld 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10.2 en 11 Een archeologisch bureauonderzoek Jean Paul Bakx, Jorrit van Horssen & Bas Penning 5 Nieuw Delft Veld 3 5.1 Plangebied

Nadere informatie

2 Er begint een nieuwe periode in de geschiedenis als er veel verandert

2 Er begint een nieuwe periode in de geschiedenis als er veel verandert Antwoordkernen bij Eureka 2mavo-de herziene druk, Amersfoort 2009-2010 Antwoordkernen zijn vrijwel nooit volledige zinnen. Antwoordkernen geven alleen aan, wat er beslist in het antwoord moet staan. De

Nadere informatie

LIBER AMICORUM MARTINO RAVEN DECIES MILLE DIERUM OB STRENUAM FELICEMQUE ANTIQUITATUM AEGYPTIARUM OBLATUS CONTENTIONEM

LIBER AMICORUM MARTINO RAVEN DECIES MILLE DIERUM OB STRENUAM FELICEMQUE ANTIQUITATUM AEGYPTIARUM OBLATUS CONTENTIONEM LIBER AMICORUM MARTINO RAVEN DECIES MILLE DIERUM OB STRENUAM FELICEMQUE ANTIQUITATUM AEGYPTIARUM OBLATUS CONTENTIONEM ediderunt Olaf Kaper, Lara Weiss, Pieter ter Keurs & Vivian Baan Jacobus van Dijk Twee

Nadere informatie

Project 434: Bureaustudie Actualisering archeologische verwachting nieuwbouwlocatie Stadhuiskwartier. Interne Rapportages Archeologie Deventer 55

Project 434: Bureaustudie Actualisering archeologische verwachting nieuwbouwlocatie Stadhuiskwartier. Interne Rapportages Archeologie Deventer 55 Interne Rapportages Archeologie Deventer 55 Mei 2012 Project 434: Bureaustudie Actualisering archeologische verwachting nieuwbouwlocatie Stadhuiskwartier COLOFON 2012, Gemeente Deventer, Deventer. Auteur:

Nadere informatie

De lange geschiedenis van de mensheid op deze aarde is nog lang niet ontrafeld door de gevestigde wetenschap.

De lange geschiedenis van de mensheid op deze aarde is nog lang niet ontrafeld door de gevestigde wetenschap. De lange geschiedenis van de mensheid op deze aarde is nog lang niet ontrafeld door de gevestigde wetenschap. Nog steeds zijn er raadsels waarvoor men simpelweg geen of nauwelijks een verklaring heeft.

Nadere informatie

Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag.

Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag. Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag. projectnr. 405215.01 revisie 01 15 oktober 2015 auteur M. Arkema Opdrachtgever BDP

Nadere informatie

7 WERELDWONDEREN - Sri Lanka

7 WERELDWONDEREN - Sri Lanka 7 WERELDWONDEREN - Sri Lanka In Sri Lanka zijn zeven locaties (sites) terug te vinden die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan. Bijzondere locaties die worden beschouwd als onvervangbaar, uniek

Nadere informatie

Minicatalogus Jubileumveiling 2012. Catalogus van de op zaterdag 2 juni 2012 te veilen stukken

Minicatalogus Jubileumveiling 2012. Catalogus van de op zaterdag 2 juni 2012 te veilen stukken Minicatalogus Jubileumveiling 2012 Catalogus van de op zaterdag 2 juni 2012 te veilen stukken Het doel van de Jubileumveiling 2012 Het was de beste der tijden, het was de slechtste der tijden [Charles

Nadere informatie

De 7 wereldwonderen. De piramiden van Gizeh: Tijd

De 7 wereldwonderen. De piramiden van Gizeh: Tijd Opzoekfiche van Fien uit klas Wim 26/11/09 Blz. 1 van 8 De 7 wereldwonderen zijn 7 bijzondere bouwwerken. De zeven wereldwonderen zijn: 1. De piramiden van Gizeh 2. De hangende tuinen van Babylon 3. De

Nadere informatie

De presentatie rond de trap

De presentatie rond de trap Kijktocht OER! Plus 6000 jaar geleden woonden er al mensen in dit gebied. Het is de prehistorie; de tijd van de jagers en boeren. De mensen noemen we Swifterbantmensen. Deze kijktocht helpt je ontdekken

Nadere informatie

hij qua positie onderdeel van

hij qua positie onderdeel van Bouwhistorische en Archeologische b e r i c h t e n i Archeologisch onderzoek in het Tolbrugkwartier(9) In de maanden januari en februari van dit jaar is het archeologisch onderzoek in het Tolbrugkwartier

Nadere informatie

Groepswerk: Ik ga op ontdekkingsreis en ik neem mee...

Groepswerk: Ik ga op ontdekkingsreis en ik neem mee... Groepswerk: Ik ga op ontdekkingsreis en ik neem mee... 1. Een oceaanwaardig schip Bron 1: Doc 98 p. 76 in Pionier 4 Bron 2: Memo 4, p.10 Bron 3: kopie uit handboek Onvoltooid verleden Bron 4: kopie uit

Nadere informatie

De steenhuizen in Noord- en Zuidbroek.

De steenhuizen in Noord- en Zuidbroek. De steenhuizen in Noord- en Zuidbroek. Een van de belangrijkste en tevens meest tijdrovende onderdelen van onze hobby (het zoeken met de metaaldetector) is het opsporen van oude bewoningsresten. Vele uren

Nadere informatie

Egypte met Nijl cruise

Egypte met Nijl cruise Egypte met Nijl cruise Klassieke 8 daagse Egypte reis langs levensader Nijl op individuele basis. Cairo, Aswan, Luxor, alle culturele hoogtepunten met privé gids en 3 daagse comfortabele cruise op basis

Nadere informatie

AWN veldverkenning 17-12-2011 Locatie: Laakse Slenk Hulkesteinsebos. Gemeente: Zeewolde Kavel:OZ35/36

AWN veldverkenning 17-12-2011 Locatie: Laakse Slenk Hulkesteinsebos. Gemeente: Zeewolde Kavel:OZ35/36 AWN veldverkenning 17-12-2011 Locatie: Laakse Slenk Hulkesteinsebos. Gemeente: Zeewolde Kavel:OZ35/36 Aanleiding voor de verkenning is de recent gegraven Laakse Slenk. De Slenk is aangelegd op een terrein

Nadere informatie

De Eerste Ingenieur. Image not found or type unknown. Image not found or type unknown

De Eerste Ingenieur. Image not found or type unknown. Image not found or type unknown De Eerste Ingenieur. Vanaf de 9e eeuw verschenen er in Europa plotseling grote kathedralen. Deze grote godshuizen of basilieken werden in eerste instantie in de romaanse bouwstijl opgetrokken en pas naderhand

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: : Kasteelweg 13a. Kadastrale aanduiding : HHS00 sectie U nr(s) 282 Coördinaten : x: 189.

Kerngegevens gemeentelijk monument: : Kasteelweg 13a. Kadastrale aanduiding : HHS00 sectie U nr(s) 282 Coördinaten : x: 189. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM009 Naam monument : Mariagrot Adres : Kasteelweg 13a Postcode en plaats : 6095 ND Baexem Kadastrale aanduiding : HHS00 sectie U nr(s) 282 Coördinaten

Nadere informatie

Deel 5: Romeinse Rijk Project: Bij de Gallo- Romeinen in de vicus Tienen. HB pg 138-141

Deel 5: Romeinse Rijk Project: Bij de Gallo- Romeinen in de vicus Tienen. HB pg 138-141 Deel 5: Romeinse Rijk Project: Bij de Gallo- Romeinen in de vicus Tienen. HB pg 138-141 I. Inleiding Schrijf bij elke afbeelding welke functie/doel het zou hebben gehad in de Gallo- Romeinse periode. Functie:

Nadere informatie

PREHISTORIE IN BOXTEL Dik Bol (auteur) Hans de Visser (tweede lezer) mei 2016

PREHISTORIE IN BOXTEL Dik Bol (auteur) Hans de Visser (tweede lezer) mei 2016 Samenvatting PREHISTORIE IN BOXTEL Dik Bol (auteur) Hans de Visser (tweede lezer) mei 2016 Deze basistekst is gekoppeld aan de canon van Boxtel. In deze basistekst wordt het vroegste deel van de menselijke

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag door Lotte 1570 woorden 19 juni 2017 3 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Tijdvak: Tijd van Grieken

Nadere informatie

Waar ligt de oudste stad ter wereld?

Waar ligt de oudste stad ter wereld? Waar ligt de oudste stad ter wereld? De eerste stedelijke gemeenschappen in het oude Nabije Oosten Travelninja.nl Lucas Petit, conservator Nabije Oosten 1920 1920 Tell Damiyah De laagst gelegen nederzetting

Nadere informatie

Brandaan samenvatting groep 7

Brandaan samenvatting groep 7 Brandaan samenvatting groep 7 Mijn Malmberg Thema 1 Egypte Samenvatting De Nijl Egypte bestaat voor het grootste deel uit woestijn. Dwars door de woestijn stroomt de rivier de Nijl. Door de Nijl kende

Nadere informatie