Rekenkamercommissie Goeree Overflakkee

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rekenkamercommissie Goeree Overflakkee"

Transcriptie

1 Rekenkamercommissie Goeree Overflakkee 1

2 2 Colofon Maart 2014 Rekenkamercommissie Goeree Overflakkee Fotograaf: Edwin Wiekens Vormgeving: Twaalf (onbezoldigd)

3 3 Deze notitie bevat een beknopt verslag van de bevindingen op basis van een kwalitatief onderzoek naar de betekenis van het verschijnsel krimp van bevolkingsomvang op Goeree Overflakkee. Het onderzoek is uitgevoerd ten behoeve van de kaderstellende functie van de gemeenteraad van Goeree Overflakkee. Deze notitie is de uitwerking van de startnotitie, die op 6 juni 2013 aan de raad is aangeboden en toegelicht.

4 Verschuiving van bevolking 4 De bevolkingsprognose tot 2040 van Goeree-Overflakkee laat stabiliteit zien. 1 Momenteel is er een lichte afname van de bevolking. Deze tendens zal ongeveer 10 jaar aanhouden. Daarna is de prognose, dat het aantal inwoners zal toenemen. Deze toename spitst zich met name toe in de dorpskern Middelharnis. Voor het hele eiland genomen zal het eiland in 2040 naar verwachting ruim duizend inwoners meer tellen dan de huidige bevolkingsomvang. Over een periode van 30 jaar bezien, laat de totale bevolkingsomvang van Goeree Overflakkee derhalve geen krimp zien maar stabilisatie. 2 Mogelijke factoren die het gevoel van krimp oproepen zijn op Goeree-Overflakkee wel aan te wijzen. Ten eerste geven de demografische cijfers aan dat er sprake is van een trek van bevolking van de kleine kernen naar de grotere kernen, zoals Middelharnis. Ook de gesprekspartners onderschrijven deze ontwikkeling. Hierin speelt ook een zeker verdunningseffect mee: per woning neemt het aantal gezinsleden af. Kinderen zoeken eigen woonruimte en die is in de kleine kernen niet of nauwelijks beschikbaar. Door een verandering in de verdeling van de inwoners over het eiland ervaren inwoners van de kleine kernen een leegloop. Ten tweede is een tendens zichtbaar in heel Nederland waarbij sprake is van versobering van faciliteiten in de dorpen. De stagnerende of krimpende bevolking in de kleine kernen op het eiland kan bijdragen aan een verschraling van het voorzieningenniveau, maar ook andere ontwikkelingen hebben daar (meer) effect op. Het feit dat mensen nu gemakkelijk twee dorpen verder rijden om naar de goedkope supermarkt te rijden heeft bijvoorbeeld meer invloed op het verdwijnen van de lokale groenteboer dan het verloop van het aantal inwoners in het dorp. Het teruglopend aantal voorzieningen is echter wel een belangrijke voedingsbodem voor het gevoel van inwoners dat dorpen leeglopen. Alle gesprekspartners herkennen deze cijfers en 1 CBS statline. 2 In bijlage A zijn de prognose van de bevolkingsomvang opgenomen. Deze gegevens hebben wij op 6 juni 2013 aan u verstrekt in de startnotitie over dit onderwerp. wijzen er ook op dat er eerder vermoeden zal zijn van zgn. kwalitatieve krimp dan van kwantitatieve krimp.

5 Een reistijd naar mijn werk van een uur vind ik acceptabel. 5

6 6 Voor de selectie van de personen is gezorgd voor een spreiding over het eiland, tevens is gezocht naar gesprekpartners vanuit verschillende leefmilieus en gezindten. De kwalitatieve beelden die hieruit naar voren komen zijn in een tweede ronde voorgelegd aan institutionele partijen, zoals vertegenwoordigers van woningcorporatie, gemeente, onderwijs Onderzoeksmethode Om grip te krijgen op het vraagstuk van kwalitatieve krimp heeft de rekenkamercommissie Goeree Overflakkee ervoor gekozen om een onderzoek uit te voeren die aanknopingspunten oplevert voor de beleidsvorming van de gemeente. In het onderzoek wordt niet nader onderzoek gedaan naar kwantitatieve gegevens over de bevolking, maar er wordt onderzoek gedaan naar motieven van burgers in hun keuze voor een woonplaats. Daartoe zijn burgers op het eiland en burgers afkomstig van het eiland gevraagd naar hun motieven om te wonen en werken op Goeree Overflakkee dan wel hun vertrek van Goeree Overflakkee, alsook waar zij verwachten over 5 jaar te wonen en te werken. De kernvraag was: waarom woont u waar u woont?. Een 20tal personen is gevraagd naar hun ervaringen. Deze interviews leveren kwalitatieve informatie op over motieven, zorgen en dilemma s in de keuze voor een woonplaats. en kerkelijke gemeenschap om te toetsen of deze beelden worden herkend. Tot slot is deze uitkomst ter toetsing op 16 januari 2014 voorgelegd in een informele bijeenkomst aan de raadsleden van de Gemeente Goeree Overflakkee. De uitkomst van dit onderzoek levert geen statistisch getoetste bevindingen op, maar wel zinvolle duidingen van het vraagstuk van kwalitatieve krimp, en bevat concrete aanknopingspunten voor de verdere visievorming en benadering van dit vraagstuk. 3 3 De aanpak die gehanteerd is, is gebaseerd op de zgn. constructivistische aanpak.

7 7 Analyse Er zijn gesprekken gevoerd met inwoners van Goeree Overflakkee én met mensen die voorheen op het eiland woonden maar er niet meer wonen. In deze gesprekken komen steeds opnieuw drie draaipunten naar voren die van invloed zijn op de keuzes die mensen maken in hun woonplaats.

8 8 A) Wonen en werk Economische drijfveren zijn zeer belangrijk in de keuze van de woonplaats, maar werkgelegenheid op het eiland zelf wordt niet als kritische factor genoemd voor de woonplaats die wordt gekozen. Zeker mensen die een hogere opleiding hebben genoten ervaren een reistijd van een 45 minuten tot een uur niet als een probleem. Hiermee zijn steden te bereiken als Rotterdam, Breda en Antwerpen evenals het Botlek-gebied. Daarboven wordt het een draai- of kantelpunt waarop men overweegt te verhuizen.

9 B) Kinderen en onderwijs 9 Een ander belangrijk draaipunt voor de keuze van de woonplaats is de mogelijkheden die een woonplaats biedt voor kinderen in het gezin. Hierbij moet in eerste instantie- gedacht worden aan bereikbaarheid van scholen en in tweede instantie aan alles wat zich daarom heen afspeelt zoals opvang van kinderen, sport en muziek mogelijkheden, speelgelegenheid. Waar dat draaipunt overigens ligt is niet uniform te benoemen. De ene ouder ziet er wel overheen om dagelijks kinderen naar school te brengen of ze te laten fietsen en de andere ouder vindt dit geen goede oplossing. Dit draaipunt verschuift ook gedurende de gezinscyclus. Voorbeeld van een draaipunt is als een kind naar het primair onderwijs gaat en vervolgens weer naar het middelbare onderwijs. De belangrijkste vraag van het gezin is: is de reisafstand op te brengen? En is het economisch haalbaar om eventueel te verhuizen. Dit dilemma speelt voornamelijk bij gezinnen die wonen in de kleine dorpskernen. De gezinnen die niet op het eiland wonen of die in de grote kernen wonen benoemen dit draaipunt ook maar dan als bevestiging om te blijven waar ze nu wonen (lees: in grote dorpskernen of steden).

10 10 C) Cultuur De cultuur van de bevolking op het eiland wordt door iedereen die is gesproken genoemd en benoemd. In de woordkeuze en de gevoelens die dit oproept komt een onderscheid naar voren. Voor mensen die geboren en getogen zijn op het eiland heeft de cultuur op het eiland een duidelijk positieve context. Mensen ervaren een geborgenheid, sterke onderlinge sociale binding, een warm bad. Mensen die niet zijn geboren en getogen op het eiland gebruiken eerder termen als: afstandelijk, benauwend, moeilijk om tussen te komen, een overkanter. Dit onderscheid lijkt onafhankelijk te zijn van de geloofsovertuiging van mensen. Met andere woorden, ook bij de protestant-christelijke bevolking is dit onderscheid merkbaar. Daarbij valt op dat het onderscheid vooral speelt in de kleinere dorpskernen. In een kleine dorpskern is men meer op elkaar aangewezen, in een grotere kern kan men makkelijker gelijkgezinden zoeken. Indachtig de aard van dit onderzoek moet worden opgemerkt dat deze bevinding niet per definitie geldt voor iedere kleine en grotere kern. Het verdient aanbeveling om bij de verdere beleidsontwikkeling ten aanzien van de verschillende kernen bij de bewoners zelf te toetsen in hoeverre dit aspect een rol speelt. Met andere woorden: maatwerk is in deze noodzakelijk.

11 11 Flakkee voelt als thuiskomen Kleine dorpen De verschuiving van de bevolking van kleine kernen naar grote kernen, leidt op micro niveau tot een ervaring van krimp. Het probleem van de krimp is derhalve vooral een probleem van bewoners van de kleine dorpskernen op Goeree Overflakkee. Zij zien het niveau van voorzieningen teruglopen en komen voor dilemma s te staan zoals waar het draaipunt ligt om als gezin te kunnen leven in een kleine dorpskern, of het economische haalbaar is om te verhuizen en of er voldoende sociale cohesie is met andere dorpsbewoners om het draaipunt bijvoorbeeld uit te stellen. Daarbij is minder belangrijk wat er eerder was; krimp in de kleine kernen of een verschraling van het voorzieningenniveau in de kleine kernen. Duidelijk is dat een kleine bevolkingsomvang het aantal voorzieningen in een dorp geen goed doet en visa versa. En ook is duidelijk dat een verschraling van het voorzieningenniveau in een dorp niet alleen wordt veroorzaakt door afname van de bevolking, maar ook door sociaaleconomische ontwikkelingen.

12 De gemeente 12 Als bezien wordt welke beleidsmaatregelen de gemeente tot op heden inzet rondom het onderwerp krimp van de bevolking, dan zien we allereerst dat de fase van beleidsvorming nog niet is afgerond. De suggesties die gedaan worden richten zich daarbij primair op de omvang van de bevolking in het algemeen (het macro-niveau). Te noemen zijn de werkgelegenheid stimuleren, voldoende woningen beschikbaar hebben, mogelijkheden onderzoeken om hoger beroepsonderwijs op het eiland te huisvesten, eiland marketing inzetten om meer toerisme naar het eiland te krijgen en wellicht ook bewoners aan te trekken. Het doel is: mensen naar het eiland trekken in de breedste zin van het woord. In deze discussie komt nog onvoldoende aan bod dat het vraagstuk niet gaat over het macro niveau (immers de totale populatie zal naar verwachting stabiel zijn), maar over het micro niveau; de bevolkingsomvang in kleine dorpskernen.

13 13 Als het vraagstuk wordt gekanteld en wordt bezien vanuit de kleine dorpskernen dan roept dit de volgende problemen op: Als nieuwe mensen naar het eiland komen om daar te wonen, hoe realistisch is het dat deze zich dan zullen vestigen in kleine dorpskernen? Zal het merendeel niet kiezen voor de grote dorpskernen? Is de gemeente bereid om kernen ongeacht hun omvang hetzelfde in de toedeling van voorzieningen te behandelen of dwingen de beperkte beschikbare middelen dat daarbij rekening wordt gehouden met het aantal inwoners in de directe nabijheid? Met andere woorden, op welke dorpskern valt de keuze als een zwembad gesloten moet worden? Op de grote dorpskern of op de kleine dorpskern? En voor hoelang kan en wil de gemeente een kleine dorpskern stimuleren? De nieuwe mensen die wel gaan wonen in kleine dorpskernen zullen naar alle waarschijnlijkheid niet overal even makkelijk in de lokale samenleving integreren.

14 Het ontbreken van sportvoorzieningen vinden we niet echt belangrijk. We rijden er wel naar toe. 14

15 Kansen 15 De rekenkamercommissie constateert dat dit vraagstuk in de visievorming van de gemeente meer gewicht toekomt. Meer concreet gaat het om waar de gemeente wil staan in vragen zoals het sluiten van een school of een zwembad, de houdbaarheid van twee scholen in een dorpsgemeenschap, het differentiëren van huurprijzen van woningen in verschillende dorpskernen, de fusie van gymnastieken voetbalverenigingen, etcetera. Deze dilemma s roepen veel emoties op bij burgers en zijn ook niet altijd vanuit de bevoegdheden van de gemeente op te lossen. Er liggen ook kansen. Zowel bewoners als de institutionele gesprekspartners geven aan graag samen met de gemeente Goeree Overflakkee over oplossingen te willen nadenken. Het vraagstuk van kwalitatieve krimp laat zich niet generaliseren in een paar simpele steekwoorden. Daarvoor zijn de omstandigheden in de kernen te uniek. Ons voorstel zou zijn om nadrukkelijk het gesprek met de burgers en maatschappelijke organisaties uit de kernen aan te gaan over waar zij tegen aanlopen, om aansluitend naar creatieve (niet bij voorbaat dure) oplossingen te zoeken voor praktische kwesties. 4 Dit biedt de gelegenheid om op basis van feiten en geen (voor)oordelen te investeren in de identiteit van de verschillende kernen. Dit biedt tevens de gelegenheid om te investeren in kwalitatieve in plaats van kwantitatieve groei. Burgers zijn zich heel wel bewust dat de gemeente niet alles kan oplossen, en kunnen heel goed meedenken over opties die wel binnen de mogelijkheden liggen en deze ook ten behoeve van de besluitvorming waarderen. Die dialoog zal naar verwachting ook bijdragen aan meer transparantie over het gemeentelijk beleid en meer draagvlak opleveren voor de lastige besluiten waarvoor de gemeenteraad nu eenmaal staat. 4 Om die reden hebben we ook afgezien om in dit stadium beleid van andere gemeenten te inventariseren.

16 16 We hebben met de bewoners in de straat een soort van oppas-centrale gemaakt. Op toerbeurt passen we op de kinderen in de straat. Bijlage A demografische ontwikkeling

17 17 Figuur 1 bevolkingsontwikkeling voormalige gemeenten In onderstaande grafiek is een prognose van de bevolkingsgroei van de vier voormalige gemeenten van Goeree Overflakkee te zien. Het CBS presenteerde tot op heden de bevolkingsgroei (uiteraard) voor elk van de Aantal inwoners Dirksland Goedereede Middelharnis Oostflakkee Goeree-Overflakkee voormalige gemeenten afzonderlijk. Als geïsoleerd wordt gekeken naar de bevolkingsomvang van jongeren in de leeftijd van 0 tot 39 jaar is ongeveer dezelfde trend waarneembaar als voor de totale bevolkingsomvang. Ook deze groep zal de komende jaren in aantal iets afnemen, om naar verwachting tussen 2025 en 2040 weer aan te trekken en boven het huidige aantal jongeren uit te komen.

18 Figuur 2 bevolkingsontwikkeling jongeren in leeftijd 0 tot 39 jaar Aantal jongeren 0-39 jaar Dirksland Goedereede Middelharnis Oostflakkee Goeree-Overflakkee

19 19 Een school in het dorp vind ik belangrijker dan een winkel. Bijlage B onderzoeksverantwoording

20 Onderzoeksverantwoording 20 Door middel van literatuurstudie, cijferanalyse en interviews met verschillende maatschappelijk betrokken partijen had het verkennend onderzoek plaats. De personen waarmee in de verkennende fase is gesproken zijn de heer van Oostenbrugge (afdelingshoofd Maatschappelijke Zaken gemeente Goeree Overflakkee), de heer Verhage (coöperatieadviseur Rabobank), de heer Van der Linden (Kamer van Koophandel) en de heer Nieuwaal (directeur Woongoed Flakkee). De verkennende gesprekken hadden ten doel om het beeld van de bevolkingsomvang van Goeree Overflakkee en de tendens die deze partners zien vanuit hun professie, te bespreken. De startnotitie was de uitkomst van het vooronderzoek. Deze is in april 2013 aan u aangeboden en in de raadsvergadering van 6 juni toegelicht. In het verdiepend onderzoek zijn een 20tal interviews gevoerd met inwoners uit de dorpskernen Goedereede, Stellendam, Dirksland, Middelharnis, Ooltgensplaat en met diverse mensen, die voorheen op Goeree-Overflakkee woonden maar nu elders in Nederland wonen. Aansluitend is als reflectie op het vooronderzoek en de interviews met inwoners- gesproken met de heer van Oostenbrugge (afdelingshoofd Maatschappelijke Zaken gemeente Goeree Overflakkee), de heer van Heest (directeur Prins Maurits school), de heer Van der Valk (directeur Fides Wonen), de heer Pleizier (predikant Hervormde gemeente Dirksland), de heer Zijlstra (afdelingshoofd Externe Ontwikkelingen). De bevindingen zijn voorgelegd en besproken met de burgemeester mw. Grootenboer-Dubbelman (portefeuillehouder van het college) en met de raadsleden in een bijeenkomst op 16 januari Een beknopt verslag van de bevindingen van het verdiepend onderzoek is opgenomen in deze notitie. We zijn zeer te spreken over de open wijze waarop inwoners, vertegenwoordigers van institutionele partijen en u als raadsleden op een respectvolle wijze hebben gesproken over dit onderwerp. Wij danken u voor ieders inzet bij dit onderzoek. Rekenkamercommissie Goeree Overflakkee Eline Vree Arie Koole Rob Teijl

Colofon. Maart Rekenkamercommissie Goeree Overflakkee. Fotograaf: Edwin Wiekens. Vormgeving: Twaalf (onbezoldigd)

Colofon. Maart Rekenkamercommissie Goeree Overflakkee. Fotograaf: Edwin Wiekens. Vormgeving: Twaalf (onbezoldigd) Colofon Maart 2014 Rekenkamercommissie Goeree Overflakkee Fotograaf: Edwin Wiekens Vormgeving: Twaalf (onbezoldigd) Verschuiving van bevolking 4 De bevolkingsprognose tot 2040 van Goeree-Overflakkee laat

Nadere informatie

Startnotitie leefomgeving Goeree Overflakkee

Startnotitie leefomgeving Goeree Overflakkee Startnotitie leefomgeving Goeree Overflakkee 1. Aanleiding Tijdens gesprekken met raadsleden, bij auditcommissies en in beleidsdocumenten is de afgelopen jaren direct en indirect het thema krimp van de

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2012 REKENKAMERCOMMISSIE GOEREE-OVERFLAKKEE

JAARVERSLAG 2012 REKENKAMERCOMMISSIE GOEREE-OVERFLAKKEE JAARVERSLAG 2012 REKENKAMERCOMMISSIE GOEREE-OVERFLAKKEE JULI 2013 Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie Goeree-Overflakkee 2 Inhoudsopgave 1 De rekenkamercommissie... 5 1.1 Commissie... 5 1.2 Toelichting

Nadere informatie

Manifeste lokale woningbehoefte. Vraag zoekt locatie

Manifeste lokale woningbehoefte. Vraag zoekt locatie Manifeste lokale woningbehoefte Vraag zoekt locatie 10-3-2015 Inleiding In de gemeentelijke Visie op Wonen en Leefbaarheid (2012) is uitgesproken dat de gemeente in principe in alle kernen ruimte wil zoeken

Nadere informatie

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase)

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase) Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase) 1. Inleiding In het collegeakkoord voor de periode 2014-2018 is als één van de doelstellingen geformuleerd: Het college zet zich in voor een florerende

Nadere informatie

Inleiding. Vervolgens worden uitgangspunten geformuleerd die van belang zijn voor de regionale woonvisie.

Inleiding. Vervolgens worden uitgangspunten geformuleerd die van belang zijn voor de regionale woonvisie. notitie Wonen in Molenwaard april 2012 Inleiding De woningmarkt is de laatste jaren sterk aan veranderingen onderhevig. De economische situatie heeft grote gevolgen gehad voor de woningmarkt, evenals nieuwe

Nadere informatie

GEMEENTERAAD MENAMERADIEL

GEMEENTERAAD MENAMERADIEL GEMEENTERAAD MENAMERADIEL Menaam : 14 juni 2012 Portefeuillehouder : A. Dijkstra Punt : [07] Behandelend ambtenaar : Anja Buma / Gerard de Haan Doorkiesnummer : (0518) 452918 / (0518) 452964 Onderwerp

Nadere informatie

Beleid onderzocht. Wat de rekenkamer voor u kan betekenen. uitgave 21 maart 2018

Beleid onderzocht. Wat de rekenkamer voor u kan betekenen. uitgave 21 maart 2018 Beleid onderzocht Wat de rekenkamer voor u kan betekenen uitgave 21 maart 2018 Inleiding Elke gemeente heeft een rekenkamerfunctie; de verplichting hiertoe is opgenomen in de Gemeentewet. U kunt als raadslid

Nadere informatie

Krimp in Fryslân. Inwonertal

Krimp in Fryslân. Inwonertal Krimp in Fryslân Bevolkingsdaling, lokaal en regionaal, is een vraagstuk van nu én de komende jaren. Hoewel pas over enkele decennia de bevolking van Fryslân als geheel niet meer zal groeien, is in sommige

Nadere informatie

Artikelen. Huishoudensprognose : belangrijkste uitkomsten. Maarten Alders en Han Nicolaas

Artikelen. Huishoudensprognose : belangrijkste uitkomsten. Maarten Alders en Han Nicolaas Artikelen Huishoudensprognose 2 25: belangrijkste uitkomsten Maarten Alders en Han Nicolaas Het aantal huishoudens neemt de komende jaren toe, van 7,1 miljoen in 25 tot 8,1 miljoen in 25. Dit blijkt uit

Nadere informatie

GEMEENTE VA LKENSWAARD. Via deze weg willen wij u op de hoogte brengen van de ontwikkelingen met

GEMEENTE VA LKENSWAARD. Via deze weg willen wij u op de hoogte brengen van de ontwikkelingen met VA LKENSWAARD Aan de leden van de raad van de gemeente Valkenswaard de Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Val enswaard T (040) 208 34 44 \ F (040) 204 58 90 aemeenteoivalkenswaard.nl www. alkenswaard.nl Uw

Nadere informatie

September Onderzoeksopzet permanente. bewoning recreatiewoningen. Gemeente Goeree-Overflakkee. Rekenkamercommissie Goeree-Overflakkee

September Onderzoeksopzet permanente. bewoning recreatiewoningen. Gemeente Goeree-Overflakkee. Rekenkamercommissie Goeree-Overflakkee Onderzoeksopzet permanente bewoning recreatiewoningen Gemeente Goeree-Overflakkee September 2014 Rekenkamercommissie Goeree-Overflakkee Daan Massie 06-464 02 376 dvjmassie@upcmail.nl Inhoud 1. Aanleiding...

Nadere informatie

Gemeentelijke overall rapportage sociaal domein

Gemeentelijke overall rapportage sociaal domein Gemeentelijke overall rapportage sociaal domein 2014 2018 Colofon november 2017 Brigitte van der Burg Nel Buis Bianca den Outer Vormgeving: de Beeldsmederij 2 Inleiding In deze collegeperiode heeft een

Nadere informatie

drenthe rapportage september 2016 leefbaarheid

drenthe rapportage september 2016 leefbaarheid kennis. onderzoek. advies drenthe rapportage september 2016 Hoe tevreden is het Drents panel over leven in Drenthe en hoe ervaren zij de gevolgen van bevolkingskrimp op de? vooraf Drenthe heeft te maken

Nadere informatie

Voorstel voor een Maatschappelijke Verkenning naar de beleving van het begrip Veiligheid door de inwoners van Maassluis

Voorstel voor een Maatschappelijke Verkenning naar de beleving van het begrip Veiligheid door de inwoners van Maassluis Voorstel voor een Maatschappelijke Verkenning naar de beleving van het begrip Veiligheid door de inwoners van Maassluis Het instrument Een Maatschappelijke Verkenning is een instrument voor de gemeenteraad

Nadere informatie

*Z0964F6CA3D* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad,

*Z0964F6CA3D* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad, Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS *Z0964F6CA3D* Geachte raad, Registratienummer : Z -16-72253 / 10789 Agendanummer : 14 Portefeuillehouder : Wethouder Markwat Raadsvergadering

Nadere informatie

Gevolgen scheiden van wonen en zorg Goeree-Overflakkee 2013-2025

Gevolgen scheiden van wonen en zorg Goeree-Overflakkee 2013-2025 Gevolgen scheiden van wonen en zorg Goeree-Overflakkee 213-225 Inleiding Als we nu al weten hoeveel ouderen in 225 in een verzorgingshuis wonen, is het mogelijk om hierop te anticiperen. Voor beleidsmakers

Nadere informatie

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030 Projectvoorstel Projectopdracht / -voorstel Datum: 8 juli 2010 Versie: definitief t.b.v. definitiefase en ontwerpfase Pagina: 1 / 9 Soort project Extern/Lijn Projectnaam MijnBorne2030 (Herijking Toekomstvisie)

Nadere informatie

Kleine scholen en leefbaarheid

Kleine scholen en leefbaarheid Kleine scholen en leefbaarheid Een samenvatting van de resultaten van een praktijkonderzoek onder scholen en gemeenten in Overijssel over de toekomst van kleine scholen in relatie tot leefbaarheid Inleiding

Nadere informatie

Nummer raadsnota: Bl Onderwerp: Beschikbaarstelling van krediet voor planontwikkeling winkelcentrum Arkendonk

Nummer raadsnota: Bl Onderwerp: Beschikbaarstelling van krediet voor planontwikkeling winkelcentrum Arkendonk 9emeente Oosterhout *» ť ^ ) NOTA VOOR DE RAAD Datum: 1 november 2016 Nummer raadsnota: Bl.0160544 Onderwerp: Beschikbaarstelling van krediet voor planontwikkeling winkelcentrum Arkendonk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Bevolkingsprognose Deventer 2015

Bevolkingsprognose Deventer 2015 Bevolkingsprognose Deventer 2015 Aantallen en samenstelling van bevolking en huishoudens Augustus 2015 augustus 2015 Uitgave : team Kennis en Verkenning Naam : John Stam Telefoonnummer : 0570 693298 Mail

Nadere informatie

RKC Medemblik Opmeer. Notitie onderzoeksopzet

RKC Medemblik Opmeer. Notitie onderzoeksopzet Notitie onderzoeksopzet Rekenkamerrapport: Burgerparticipatie en de rol van de raad 25 mei 2016 Rekenkamercommissie Medemblik - Opmeer 1 Inhoudsopgave 1 Aanleiding onderzoek 3 2 Inleiding, doelstelling

Nadere informatie

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1 juli -2015 BEetrokken Noord-Beveland Pagina: 1 Toekomstvisie voor Noord-Beveland BEN is bezig met de ontwikkeling van een lange(re)termijnvisie voor Noord-Beveland. Daarbij maken wij o.a. gebruik van de

Nadere informatie

5. Concept raadsbesluit

5. Concept raadsbesluit Voorstel aan : Gemeenteraad van 28 januari 2013 Door tussenkomst van : Raadscommissie van 22 januari 2013 Nummer : Onderwerp : Wijziging statuten Stichting Baasis als gevolg van oprichten samenwerkingsschool

Nadere informatie

Kinderopvang in eigen beheer. Resultaten marktonderzoek

Kinderopvang in eigen beheer. Resultaten marktonderzoek Kinderopvang in eigen beheer Resultaten marktonderzoek Opgesteld door K. Soldaat Kenmerk Resultaten marktonderzoek Datum 26 juli 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Resultaten algemeen 4 3 Het makelaarsmodel

Nadere informatie

Monitor Leerdamse woningmarkt 2006

Monitor Leerdamse woningmarkt 2006 Monitor Leerdamse woningmarkt 2006 1. Inleiding Bij de vaststelling van de beleidsnota Volkshuisvesting 2005 2010 door de gemeenteraad op 14 april 2005 zijn een aantal conclusies getrokken die kenmerkend

Nadere informatie

Ridderkerk dragen we samen!

Ridderkerk dragen we samen! Ridderkerk dragen we samen! Inleiding In mei 2015 heeft de gemeenteraad de startnotitie vastgesteld met de titel Ridderkerk dragen we samen! De subtitel luidt: van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie.

Nadere informatie

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming Beleidsvorming in de gemeente volgt redelijk vaste stappen. In dit document leest u welke stappen dat zijn. Daardoor kunt u op tijd bij

Nadere informatie

= = Besluitvormende raadsvergadering d.d. 28 mei 2013 Agendanr. 7.

= = Besluitvormende raadsvergadering d.d. 28 mei 2013 Agendanr. 7. *ZE946A470E0* = = Besluitvormende raadsvergadering d.d. 28 mei 2013 Agendanr. 7. Aan de Raad No.ZA.13-22432/DV.13-190, afdeling Ruimte. Sellingen, 16 mei 2013 Onderwerp: Beleidsvisie Wonen en Leven Inleiding

Nadere informatie

venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR Lokaal woonbeleid 5 H. Brauer

venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR Lokaal woonbeleid 5 H. Brauer venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR onderwerp Rn nummer 2016 Lokaal woonbeleid 5 collegevergadering d.d. 20 september 2016 raadsvergadering d.d. 12 oktober 2016 programma Wonen en Leefomgeving portefeuillehouder

Nadere informatie

Gemeente Dronten MijnBurgemeester. Een nieuwe burgemeester voor Dronten

Gemeente Dronten MijnBurgemeester. Een nieuwe burgemeester voor Dronten Gemeente Dronten MijnBurgemeester Een nieuwe burgemeester voor Dronten De gemeente Dronten is op zoek naar een nieuwe burgemeester. Als onderdeel van deze zoektocht heeft de gemeente ook haar inwoners

Nadere informatie

Bijlage(n): Woningmarktonderzoek kernen gemeente Tynaarlo 2017

Bijlage(n): Woningmarktonderzoek kernen gemeente Tynaarlo 2017 Zaaknummer: 285382 Raadsvergadering d.d. 30 oktober 2018 agendapunt Aan: De Gemeenteraad Vries, 2 oktober 2018 Portefeuillehouder: P. Vemer Behandelend ambtenaar: F.A. Rozema Doorkiesnummer: 812 E-mail

Nadere informatie

Woningmarktanalyse Gooise Meren

Woningmarktanalyse Gooise Meren Woningmarktanalyse Gooise Meren Op basis van WOZ en BAG gegevens Versie Kerngegevens Woningmarktanalyse Gooise Meren De in dit rapport gepresenteerde analyses zijn gemaakt met behulp van gemeentelijke

Nadere informatie

Trots op Groningen. Voelen Groningers zich verbonden met de provincie?

Trots op Groningen. Voelen Groningers zich verbonden met de provincie? Trots op Groningen. Voelen Groningers zich verbonden met de provincie? In deze factsheet staat de binding met de provincie Groningen centraal. Het gaat dan om de persoonlijke gevoelens die Groningers hebben

Nadere informatie

Fusie-effectrapportage (Speciale school voor) basisonderwijs

Fusie-effectrapportage (Speciale school voor) basisonderwijs Fusie-effectrapportage (Speciale school voor) basisonderwijs Dit formulier Deze fusie-effectrapportage maakt deel uit van de Aanvraag fusietoets. Opsturen Stuur dit formulier samen met het formulier Aanvraag

Nadere informatie

Raadsvoorstel *BR *

Raadsvoorstel *BR * Raadsvoorstel Datum Raad Portefeuillehouder 26 oktober 2017 Ankie van Tatenhove Registratienummer BR1700114 Onderwerp Scenario s toekomst de Snip Gevraagde beslissing Op basis van het vastgestelde vastgoedbeleid

Nadere informatie

Grote gemeenten goed voor driekwart van bevolkingsgroei tot 2025

Grote gemeenten goed voor driekwart van bevolkingsgroei tot 2025 Persbericht PB13 062 1 oktober 2013 9:30 uur Grote gemeenten goed voor driekwart van bevolkingsgroei tot 2025 Tussen 2012 en 2025 groeit de bevolking van Nederland met rond 650 duizend tot 17,4 miljoen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Zaak: Onderwerp Vluchtelingen - aanpak communicatie locaties kleinschalige opvang. Portefeuillehouder. Mevrouw drs. M.

Raadsvoorstel. Zaak: Onderwerp Vluchtelingen - aanpak communicatie locaties kleinschalige opvang. Portefeuillehouder. Mevrouw drs. M. Raadsvoorstel Zaak:00464605 Onderwerp Vluchtelingen - aanpak communicatie locaties kleinschalige opvang Portefeuillehouder Mevrouw drs. M. Mulder Datum raadsvergadering 10 maart 2016 Aanleiding De instroom

Nadere informatie

Gemeente Heerde MijnBurgemeester. Nieuwe burgemeester Heerde

Gemeente Heerde MijnBurgemeester. Nieuwe burgemeester Heerde Gemeente Heerde MijnBurgemeester Nieuwe burgemeester Heerde De gemeente Heerde is op zoek naar een nieuwe burgemeester. Als onderdeel van deze zoektocht heeft de gemeente ook haar inwoners gevraagd naar

Nadere informatie

ANALYSE PATIËNTERVARINGEN ELZ HAAKSBERGEN

ANALYSE PATIËNTERVARINGEN ELZ HAAKSBERGEN ANALYSE PATIËNTERVARINGEN ELZ HAAKSBERGEN Dr. C.P. van Linschoten Drs. P. Moorer Definitieve versie 27 oktober 2014 ARGO BV Inhoudsopgave 1. INLEIDING EN VRAAGSTELLING... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Vraagstelling...

Nadere informatie

OP ZOEK NAAR...NIEUWE GEMEENTEGRENZEN. EEN PRAATSTUK

OP ZOEK NAAR...NIEUWE GEMEENTEGRENZEN. EEN PRAATSTUK OP ZOEK NAAR...NIEUWE GEMEENTEGRENZEN. EEN PRAATSTUK Leeuwarden, 21 maart 2013 Een praatstuk over de toekomstige grenzen van Leeuwarden Het bestuurlijk landschap in Friesland zal er de komende jaren waarschijnlijk

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst gemeenteraden. 25 januari 2011, Twello Gerard Sizoo

Informatiebijeenkomst gemeenteraden. 25 januari 2011, Twello Gerard Sizoo Informatiebijeenkomst gemeenteraden 25 januari 2011, Twello Gerard Sizoo Waarom aandacht voor demografie? Demografische prognoses naar beneden bijgesteld Actualisering regionaal woningbouwprogramma Vergrijzing

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. : burgemeester W.G. (Wim) Groeneweg : cluster "Bedrijfsvoering" / M.J. (René) van Kessel

RAADSVOORSTEL. : burgemeester W.G. (Wim) Groeneweg : cluster Bedrijfsvoering / M.J. (René) van Kessel RAADSVOORSTEL Datum vergadering : 23 september 2014 Agendapunt : Portefeuillehouder Ambtelijk primaat : burgemeester W.G. (Wim) Groeneweg : cluster "Bedrijfsvoering" / M.J. (René) van Kessel Onderwerp:

Nadere informatie

Nota Leefgebieden 1 Van zes hoofdkernen naar vier leefgebieden

Nota Leefgebieden 1 Van zes hoofdkernen naar vier leefgebieden 8 maart 2012 Nota Leefgebieden 1 Van zes hoofdkernen naar vier leefgebieden Inleiding In deze kaderstellende notitie wordt de overgang van zes hoofdkernen naar vier leefgebieden beschreven. Als eerste

Nadere informatie

Bevolkingsprognose Rotterdam Onderzoek en Business Intelligence

Bevolkingsprognose Rotterdam Onderzoek en Business Intelligence Bevolkingsprognose Rotterdam 2018-2035 Onderzoek en Business Intelligence 1 Colofon Gemeente Rotterdam, afdeling Onderzoek en Business Intelligence (OBI) Datum: 30 oktober 2018 Auteurs: Wim van der Zanden

Nadere informatie

Deze centrale vraag leidt tot de volgende deelvragen, die in het onderzoek beantwoord zullen worden.

Deze centrale vraag leidt tot de volgende deelvragen, die in het onderzoek beantwoord zullen worden. Aan: Gemeenteraad van Druten Druten, 27 juli 2015 Geachte voorzitter en leden van de gemeenteraad, In de eerste rekenkamerbrief van 2015 komt inkoop en aanbesteding aan bod. Dit onderwerp heeft grote relevantie,

Nadere informatie

De kaderstellende rol van de raad bij complexe projecten

De kaderstellende rol van de raad bij complexe projecten De kaderstellende rol van de raad bij complexe projecten Basisschool Aan de Bron en sporthal op het voormalige WML-terrein Onderzoeksopzet Rekenkamer Weert 16 december 2007 Inhoudsopgave 1. Achtergrond

Nadere informatie

Thuisgeven in de toekomst. Toekomstbestendig Bronckhorst. Kenmerken Bronckhorst. Ontwikkelingen Bronckhorst. Visie gemeente Bronckhorst

Thuisgeven in de toekomst. Toekomstbestendig Bronckhorst. Kenmerken Bronckhorst. Ontwikkelingen Bronckhorst. Visie gemeente Bronckhorst Thuisgeven in de toekomst Samenscholing De realiteit dwingt tot keuzes Toekomstbestendig Bronckhorst Duurzaam en betrokken Jacqueline Arends Beleidsmedewerker Strategie Kenmerken Bronckhorst 37.800 inwoners

Nadere informatie

6 juni e bijeenkomst Hoe stellen we de omgevingsvisie vast?

6 juni e bijeenkomst Hoe stellen we de omgevingsvisie vast? 6 juni 2017-4 e bijeenkomst Hoe stellen we de omgevingsvisie vast? Waarom bent u hier? Programma: 1. Waarom bent u hier? 2. De Omgevingswet 3. Participatie 4. Wonen en woonomgeving Pauze 5. Maatschappelijk

Nadere informatie

*Z0300EA3652* Beslispunten Uw raad wordt geadviseerd de beleidsnotitie sport de gezonde beweging vast te stellen.

*Z0300EA3652* Beslispunten Uw raad wordt geadviseerd de beleidsnotitie sport de gezonde beweging vast te stellen. Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS *Z0300EA3652* Registratienummer : Z -14-27201 / 2896 Agendanummer : 10 Portefeuillehouder : Wethouder De Jong Raadsvergadering : 5 juni

Nadere informatie

*Z067FB3FAC3* Beslispunten Besluit tot het vaststellen van de verordening Jeugdparticipatiefonds Sport en Cultuur.

*Z067FB3FAC3* Beslispunten Besluit tot het vaststellen van de verordening Jeugdparticipatiefonds Sport en Cultuur. Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS Registratienummer : Z -14-34015 / 7459 Agendanummer : 12 Portefeuillehouder : Wethouder De Jong Raadsvergadering : 7 juli 2016 Behandelaar

Nadere informatie

Beleidskader Welzijnsvoorzieningen Gemeente Montferland

Beleidskader Welzijnsvoorzieningen Gemeente Montferland Beleidskader Welzijnsvoorzieningen Gemeente Montferland 8- Staf/22-06-2018/18b0013026 1. Voorgeschiedenis De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 31 maart 2016 een lijst vastgesteld waarop enkele

Nadere informatie

Onderdeel organisatiekoers: programma Duurzaam gezonde organisatie Portefeuillehouder: Carel van Gelder

Onderdeel organisatiekoers: programma Duurzaam gezonde organisatie Portefeuillehouder: Carel van Gelder Raadsvergadering, 28 januari 2014 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Regiegemeente Wijk bij Duurstede Nr.: 20140218 4 RV Agendapunt: 4 Datum: 30 december 2013 Onderdeel organisatiekoers: programma Duurzaam

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid in de HR praktijk Onderzoeksrapport 2012

Duurzame inzetbaarheid in de HR praktijk Onderzoeksrapport 2012 Duurzame inzetbaarheid in de HR praktijk Onderzoeksrapport 2012 Zicht krijgen op duurzame inzetbaarheid en direct aan de slag met handvatten voor HR-professionals INHOUDSOPGAVE 1. Duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

Samen naar de gewenste woningvoorraad in Odiliapeel

Samen naar de gewenste woningvoorraad in Odiliapeel Samen naar de gewenste woningvoorraad in Odiliapeel Eindverslag April 2015 1. Inleiding In april 2014 hebben gemeente Uden, gemeente Veghel en wooncorporatie Area een woonwensenonderzoek uitgevoerd. Om

Nadere informatie

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2 Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2 1. Inleiding In het collegeakkoord voor de periode 2014-2018 is als één van de doelstellingen geformuleerd: Het college zet zich in voor een florerende

Nadere informatie

Afstudeeronderzoek van E. van Bunningen BSc (Het volledige Engelstalige onderzoeksrapport kunt downloaden via deze link)

Afstudeeronderzoek van E. van Bunningen BSc (Het volledige Engelstalige onderzoeksrapport kunt downloaden via deze link) CONCENTRATIE VAN MAATSCHAPPELIJKE DIENSTEN IN GEMEENTELIJK VASTGOED NAAR AANLEIDING VAN DEMOGRAFISCHE TRANSITIE Een casestudie in landelijke gemeenten in Noord-Brabant, Nederland Afstudeeronderzoek van

Nadere informatie

achtergrond hoofdstuk 1 Structuurvisie 2020 keuzes van visie naar uitvoering inbreng samenleving achtergrond ruimtelijk en sociaal kader bijlagen

achtergrond hoofdstuk 1 Structuurvisie 2020 keuzes van visie naar uitvoering inbreng samenleving achtergrond ruimtelijk en sociaal kader bijlagen 28 hoofdstuk 1 achtergrond Structuurvisie 2020 keuzes samenvatting achtergrond ruimtelijk en sociaal kader inbreng samenleving thematisch van visie naar uitvoering bijlagen zones 1 2 3 4 5 6 7 29 1.1 Inleiding

Nadere informatie

Een prognose van de vraag naar geschikt en verzorgd wonen. Een kwalitatief onderbouwde ondergrens bij de vraagprognose

Een prognose van de vraag naar geschikt en verzorgd wonen. Een kwalitatief onderbouwde ondergrens bij de vraagprognose Een prognose van de vraag naar geschikt en verzorgd wonen Een kwalitatief onderbouwde ondergrens bij de vraagprognose Aanleiding 1. Behoefte aan een kwalitatief onderbouwde prognose t.b.v. de Ontwikkelagenda

Nadere informatie

Zeeuwse Verhuisatlas deel II. Waar gaan mensen van buiten Zeeland wonen?

Zeeuwse Verhuisatlas deel II. Waar gaan mensen van buiten Zeeland wonen? Zeeuwse Verhuisatlas deel II Waar gaan mensen van buiten Zeeland wonen? Middelburg, maart 2012 Sociale Staat van Zeeland Colofon Scoop 2012 Samenstelling Ankie Smit Han Schellekens Scoop Zeeuws instituut

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012 Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012 Steller : W. van den Hatert Telefoonnummer: 0343-565817 E-mailadres : willem.van.den.hatert@heuvelrug.nl Onderwerp : Beleidsvoorbereiding decentralisatie

Nadere informatie

Draagvlakmonitor huisvesting vluchtelingen. Rapportage derde meting juni 2016

Draagvlakmonitor huisvesting vluchtelingen. Rapportage derde meting juni 2016 Draagvlakmonitor huisvesting vluchtelingen Rapportage derde meting juni 2016 Introductie Waarom dit onderzoek? Zijn Nederlanders de afgelopen maanden anders gaan denken over de opvang van vluchtelingen

Nadere informatie

Bijlage bij persbericht Hoe prettig is het wonen in Borger-Odoorn? Korte samenvatting van de resultaten uit het Leefbaarheidsonderzoek

Bijlage bij persbericht Hoe prettig is het wonen in Borger-Odoorn? Korte samenvatting van de resultaten uit het Leefbaarheidsonderzoek Bijlage bij persbericht Hoe prettig is het wonen in Borger-Odoorn? Korte samenvatting van de resultaten uit het Leefbaarheidsonderzoek Hoe prettig is het wonen in Borger-Odoorn? De leefbaarheid waar het

Nadere informatie

Kloosterhaar voor elkaar!

Kloosterhaar voor elkaar! Wat vooraf ging Wat vindt ù belangrijk voor ons dorp? Deze vraag heeft Plaatselijk Belang in 2011 voorgelegd aan alle inwoners van. Van de 590 gezinnen die de enquête kregen voorgelegd heeft bijna de helft

Nadere informatie

Samen leven in het dorp Sociale cohesie voor wat het waard is. Don Weenink Rurale Sociologie

Samen leven in het dorp Sociale cohesie voor wat het waard is. Don Weenink Rurale Sociologie Samen leven in het dorp Sociale cohesie voor wat het waard is Don Weenink Rurale Sociologie Deze presentatie 1. Het onderzoek 2. Kenmerken van de onderzochte dorpen 3. Wat betekent de dorpsgemeenschap

Nadere informatie

Samenvatting reactienota

Samenvatting reactienota Samenvatting reactienota 1. De provincie concentreert zich op bovenlokale schaal op de ontwikkeling van de regio. De provincie draagt dus financieel niet meer bij in lokale projecten. - het onderscheid

Nadere informatie

Enkele lessen van krimpprofessor Derks:

Enkele lessen van krimpprofessor Derks: 7 september 2011 Enkele lessen van krimpprofessor Derks: Zorg dat je de demografische cijfers kent Anticipeer tijdig Krimp is geen rampscenario Er moet een omslag komen van kwantiteit naar kwaliteit Prognose

Nadere informatie

Notitie nieuwbouwlocatie Oosterreeweg te Schiermonnikoog Datum

Notitie nieuwbouwlocatie Oosterreeweg te Schiermonnikoog Datum Notitie nieuwbouwlocatie Oosterreeweg te Schiermonnikoog Datum 9 april 2008 Onderwerp notitie betreffende nieuwbouwlocatie Oosterreeweg te Schiermonnikoog 1. Historie vanaf 2001 Woonplan 2001 Er is al

Nadere informatie

Krimp Prognose 2010-2025

Krimp Prognose 2010-2025 Provincie: (Stads)regio gemeenten: Limburg Profiel gemeente: Maastricht Zuid-Limburg: Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen Regio: 35 Aanbod van leegstand Leegstand per stad: Huidige leegstand: aantal

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 27 juni 2013 Agendapuntnummer : XI, punt 5 Besluitnummer : 999 Portefeuillehouder : Burgemeester Roger de Groot Aan de gemeenteraad Onderwerp: Kaderstellende

Nadere informatie

Onderzoeksprogramma Rekenkamercommissie Sittard-Geleen

Onderzoeksprogramma Rekenkamercommissie Sittard-Geleen Rekenkamercommissie Sittard-Geleen Samenstelling Rekenkamercommissie Sittard-Geleen: Drs. Paul Rademacher (voorzitter) Drs. Anne-Marie Rooskens MSc (lid) Drs. Erwin Maussen (lid) Contact: Waarnemend secretaris

Nadere informatie

DRAAGVLAKONDERZOEK FUSIE LANGEDIJK EN HEERHUGOWAARD

DRAAGVLAKONDERZOEK FUSIE LANGEDIJK EN HEERHUGOWAARD DRAAGVLAKONDERZOEK FUSIE LANGEDIJK EN HEERHUGOWAARD Uitkomsten van een inwonerspeiling in Sint Pancras en Koedijk 3 juli 2019 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019GM Amsterdam

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel klankbordgroepen

Initiatiefvoorstel klankbordgroepen Initiatiefvoorstel klankbordgroepen Inleiding In Langedijk lopen momenteel een aantal grote, ingrijpende projecten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van door de gemeente ingestelde klankbordgroepen. Daarnaast

Nadere informatie

SchiermonnikOOG op Morgen. Aanpak experiment bevolkingsontwikkeling Schiermonnikoog

SchiermonnikOOG op Morgen. Aanpak experiment bevolkingsontwikkeling Schiermonnikoog SchiermonnikOOG op Morgen Aanpak experiment bevolkingsontwikkeling Schiermonnikoog KRIMP EN LEEFBAARHEID OP SCHIERMONNIKOOG Schiermonnikoog is de kleinste gemeente van Nederland en de bevolking krimpt

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF GROENHORST-KINDERLAND

NIEUWSBRIEF GROENHORST-KINDERLAND NIEUWSBRIEF GROENHORST-KINDERLAND Jaargang 1, nummer 3 Ter inleiding De derde nieuwsbrief alweer! De voorjaarsvakantie is weer voorbij en beide schoolteams werken hard aan datgene wat hen dagelijks bezighoudt:

Nadere informatie

Bevolkingsprognose Lansingerland 2015

Bevolkingsprognose Lansingerland 2015 Bevolkingsprognose Lansingerland 2015 Auteur: Bart Waasdorp Afdeling: Team Planontwikkeling & RO Juridisch Versienummer: 1.0 Datum: 12 januari 2015 Corsanummer: T15.00406 Inleiding Lansingerland heeft

Nadere informatie

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming Spoorboekje Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer Beeldvorming Oordeelsvorming Besluitvorming maart 2014 november 2014 Inleiding De gemeenteraad heeft op 29 oktober 2013 het

Nadere informatie

4.0 De resultaten van het Enquête onderzoek

4.0 De resultaten van het Enquête onderzoek 4.0 De resultaten van het Enquête onderzoek 4.1 Wie hebben meegedaan aan de enquête? Aan het enquête onderzoek voor de structuurvisie van Hoogland hebben in totaal 408 inwoners van Hoogland meegedaan.

Nadere informatie

AA EN HUNZE PANEL. Resultaten peiling 5: Zorgen voor elkaar. Januari 2016

AA EN HUNZE PANEL. Resultaten peiling 5: Zorgen voor elkaar. Januari 2016 AA EN HUNZE PANEL Resultaten peiling 5: Zorgen voor elkaar Januari 2016 1.1 Inleiding De vijfde peiling van het Aa en Hunze panel had als onderwerp zorgen voor elkaar en burenhulp. De gemeente Aa en Hunze

Nadere informatie

Stéphanie van Noordt advies en begeleiding leerlingendaling. Van Noordt Marketing & Communicatie

Stéphanie van Noordt advies en begeleiding leerlingendaling. Van Noordt Marketing & Communicatie Stéphanie van Noordt advies en begeleiding leerlingendaling Van Noordt Marketing & Communicatie 1 Anticiperen op leerlingendaling door een strategische visie op Goeree- Overflakkee 2 Goeree-Overflakkee

Nadere informatie

Burgerpanel Wijdemeren

Burgerpanel Wijdemeren BURGERPANEL WIJDEMEREN PEILING 3 2019 DORPENBELEID Gemeente April-mei 2019 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl www.research2evolve.nl

Nadere informatie

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 De sociale ambitie: Zaanstad manifesteert zich binnen de metropoolregio Amsterdam

Nadere informatie

Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer. Onderwerp: Tussenrapportage bereikbaarheid van geldautomaten. Samenvatting en aanbevelingen

Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer. Onderwerp: Tussenrapportage bereikbaarheid van geldautomaten. Samenvatting en aanbevelingen 1 MOB/ Onderwerp: Tussenrapportage bereikbaarheid van geldautomaten Samenvatting en aanbevelingen Naar aanleiding van klachten van plaatselijke inwoners van met name kleinere plattelandsgemeentes over

Nadere informatie

Zeeuwse Verhuisatlas deel III

Zeeuwse Verhuisatlas deel III Zeeuwse Verhuisatlas deel III Verhuizen meer mensen naar de stad of naar het platteland? Zeeuws-Vlaanderen Middelburg, augustus 2012 Sociale Staat van Zeeland Colofon SCOOP 2012 Samenstelling Ankie Smit

Nadere informatie

Rapport Onderzoek Schoolkeuze Dapperbuurt Fieldlab Oost. Amsterdams Kenniscentrum voor Maatschappelijke Innovatie (AKMI)

Rapport Onderzoek Schoolkeuze Dapperbuurt Fieldlab Oost. Amsterdams Kenniscentrum voor Maatschappelijke Innovatie (AKMI) Rapport Onderzoek Schoolkeuze Dapperbuurt Fieldlab Oost Amsterdams Kenniscentrum voor Maatschappelijke Innovatie (AKMI) Mei 2017 Tessa van Ham Pieter van Vliet Inleiding Het Fieldlab Oost is een samenwerking

Nadere informatie

De grijze golf. Demografische ontwikkeling Drechtsteden tot Figuur 1 Bevolking Drechtsteden , totaal

De grijze golf. Demografische ontwikkeling Drechtsteden tot Figuur 1 Bevolking Drechtsteden , totaal De grijze golf Demografische ontwikkeling Drechtsteden tot 23 In deze factsheet rapporteren we over de uitkomsten van de bevolkings- en huishoudensprognose en de gevolgen ervan voor de Drechtsteden. De

Nadere informatie

Regionale afstemming voorzieningen Noordoost

Regionale afstemming voorzieningen Noordoost 1 Regionale afstemming voorzieningen Noordoost Tialda Haartsen Culturele Geografie/Ruimtelijke Wetenschappen/RUG Kennisnetwerk Krimp Noord Nederland (KKNN) 2 Dilemma s krimp en voorzieningen Minder mensen,

Nadere informatie

De rekenkamercommissie heeft voor het onderzoek offertes gevraagd aan 3 adviesbureaus en heeft de opdracht gegund aan Partners+Pröpper.

De rekenkamercommissie heeft voor het onderzoek offertes gevraagd aan 3 adviesbureaus en heeft de opdracht gegund aan Partners+Pröpper. Inleiding De gemeente Zoetermeer profileert zich al enige jaren als ICT-stad. In de samenvatting van het Plan van aanpak Kenniseconomie en innovatie 2010 staat: Kenniseconomie en innovatie zijn, naast

Nadere informatie

Informatiegids. Informatiegids. Woningzoekenden

Informatiegids. Informatiegids. Woningzoekenden Informatiegids Informatiegids Woningzoekenden 1 Informatie voor woningzoekenden in de gemeente Middelharnis en de woonkern Oude Tonge Woonkernen: Middelharnis Sommelsdijk Stad aan t Haringvliet Nieuwe

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Leden Provinciale Staten

Gedeputeerde Staten. Leden Provinciale Staten Gedeputeerde Staten Contact ir. A.J. Logtenberg T 070-441 74 64 aj.logtenberg@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Leden Provinciale Staten

Nadere informatie

Bevolkingsprognose Purmerend 2011-2026

Bevolkingsprognose Purmerend 2011-2026 Bevolkingsprognose Purmerend 2011-2026 Uitgevoerd door: Jan van Poorten Team Beleidsonderzoek & Informatiemanagement Gemeente Purmerend mei 2011 Informatie: Gemeente Purmerend Team Beleidsonderzoek & Informatiemanagement

Nadere informatie

Speech Josee Gehrke presentatie Rob-advies 15,9 uur, 21 april 2016. Dames en heren,

Speech Josee Gehrke presentatie Rob-advies 15,9 uur, 21 april 2016. Dames en heren, Speech Josee Gehrke presentatie Rob-advies 15,9 uur, 21 april 2016 Dames en heren, Allereerst hartelijk dank aan de Rob voor dit lezenswaardige rapport. Het doet me deugd dat de Rob zo veel punten heeft

Nadere informatie

Onderzoek naar de nieuwe vrijwilliger in de sport in Ommen en Hardenberg. Rapportage 31 mei 2017

Onderzoek naar de nieuwe vrijwilliger in de sport in Ommen en Hardenberg. Rapportage 31 mei 2017 Onderzoek naar de nieuwe vrijwilliger in de sport in Ommen en Hardenberg Rapportage 31 mei 2017 Waarom dit onderzoek? Vrijwilligers onmisbaar in de sport Onderwerp staat sinds jaar en dag op de agenda

Nadere informatie

Succesvol stakeholdersonderzoek in 4 stappen

Succesvol stakeholdersonderzoek in 4 stappen Succesvol stakeholdersonderzoek in 4 stappen Een stakeholdersonderzoek biedt u de mogelijkheid om de visie en mening van uw stakeholders scherp te krijgen. Wellicht veranderen de rollen in uw sector of

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Onderzoek Verzelfstandiging Openbaar Voortgezet Onderwijs Stichting Dunamare Reg.nummer: 2013/33791

Raadsstuk. Onderwerp: Onderzoek Verzelfstandiging Openbaar Voortgezet Onderwijs Stichting Dunamare Reg.nummer: 2013/33791 Raadsstuk Onderwerp: Onderzoek Verzelfstandiging Openbaar Voortgezet Onderwijs Stichting Dunamare Reg.nummer: 2013/33791 1. Inleiding Op 1 november 2012 heeft de raad aangenomen de motie onderzoek gevolgen

Nadere informatie

Burgerpeiling Hoeksche Waard 2015

Burgerpeiling Hoeksche Waard 2015 Burgerpeiling Hoeksche Waard 2015 Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland, Strijen Andrew Britt, Volkan Atalay, augustus 2015 INHOUD INLEIDING 1 HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING 2 HOOFDSTUK 2 WAARDERING

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad. Uw brief van: Uw kenmerk: Ons kenmerk: Datum: 26 november 2015

Aan de gemeenteraad. Uw brief van: Uw kenmerk: Ons kenmerk: Datum: 26 november 2015 Postbus 54 Aan de gemeenteraad 7470 AB Goor van Hof van Twente Telefoon: (0547) 858 585 Fax: (0547) 858 586 E-mail: info@hofvantwente.nl Internet: www.hofvantwente.nl Uw brief van: Uw kenmerk: Ons kenmerk:

Nadere informatie

Bijlage. Aktualisering van de opgestelde. dorpsvisie

Bijlage. Aktualisering van de opgestelde. dorpsvisie Bijlage Aktualisering van de opgestelde dorpsvisie 1 Inleiding: waarom een aktualisering van de dorpsvisie? In onze dorpsvisie van juni 2006 staan de toekomstige gewenste ontwikkelingen van Garyp verwoord.

Nadere informatie

Samenvatting Resolutie. Democratie van Nu. D66 krijgt het voor elkaar

Samenvatting Resolutie. Democratie van Nu. D66 krijgt het voor elkaar Samenvatting Resolutie Democratie van Nu D66 krijgt het voor elkaar 20190115162135_1090.adpro.indd 1 1/15/2019 4:21:51 PM Samenvatting Democratie van Nu 3 De oprichters van D66 maakten zich zorgen. Ze

Nadere informatie

Analyses detailhandelsvisie. 10 september 2015 Stefan van Aarle

Analyses detailhandelsvisie. 10 september 2015 Stefan van Aarle Analyses detailhandelsvisie 10 september 2015 Stefan van Aarle BRO Sinds 1962 Programma Ontwerp Ordenen Regionale en lokale Visies: samenwerking tot ontwikkelplan Supermarkten, PDV / GDV, internethandel,

Nadere informatie