Brochure Vernieuwend Leiderschap PO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Brochure Vernieuwend Leiderschap PO"

Transcriptie

1 Brochure Vernieuwend Leiderschap PO Binnen één schooljaar (verder) groeien als schoolleider in een innovatieve, lerende omgeving van professionals, en een concrete vernieuwing in de school met het team in gang zetten. Dat is het doel van het programma Vernieuwend Leiderschap in het PO. Innovatie stimuleren Schoolleiders staan aan de basis van de slagkracht van leraren, de innovatie en ontwikkeling van de organisatie en uiteindelijk de kwaliteit van het onderwijs voor leerlingen. Om deze belangrijke rol met verve te vervullen, moet je sterk en vernieuwend zijn. Maar hoe ontwikkel je je tot zo n type schoolleider? En hoe werk je aan vernieuwing van binnenuit en stimuleer je de schoolorganisatie om te innoveren? Daarvoor is een uniek programma ontwikkeld. Basis van dit programma Vernieuwend Leiderschap zijn professionele ruimte, de professionele dialoog, professionalisering en opbrengstgericht werken. Leervragen Een onderzoekende houding naar de eigen professionaliteit als schoolleider staat centraal in het programma. Deze vier leersporen komen in alle activiteiten en leervragen terug: 1. Ik als (vernieuwende) schoolleider; 2. Wij als (vernieuwende) school; 3. Wij als (vernieuwende) schoolleiders; 4. Mijn concrete initiatief tot vernieuwing. De deelnemende schoolleiders brengen concrete ervaringen mee vanuit hun eigen praktijk en reflecteren op hun eigen aannames en handelen. Startpunt voor hun professionele ontdekkingstocht is een idee voor een vernieuwing binnen hun school, waarop zij hun nieuwe inzichten toepassen. De geleerde lessen stimuleren schoolleiders vervolgstappen te nemen en dragen bij aan de verdere invulling van de labs.

2 Via een besloten Facebookpagina kunnen de deelnemers onderling ervaringen, inspiratie en filmpjes uitwisselen en contact met elkaar onderhouden. De deelnemers zijn verdeeld in vier expeditiegroepjes die gedurende het schooljaar onder begeleiding van een coach samen optrekken. Elke schoolleider krijgt daarnaast persoonlijke coaching. In de slotbijeenkomst delen de schoolleiders hun ervaringen met een breder publiek. Opbrengsten Het programma leidt tot: inzicht in verschillende strategieën, instrumenten en principes voor leren en innoveren; visie op vernieuwend vermogen van de eigen school; ontwikkeling van het eigen vermogen om leiding te geven aan vernieuwing; een concreet initiatief dat in de school gestart is; een netwerk van vernieuwende schoolleiders; (meta-)kennis over leiding geven aan vernieuwend vermogen van po-scholen. herregistratie voor thema Leidinggeven aan Verandering van het Schoolleidersregister PO; leerervaringen op het gebied van dialoog en interactieve beleidsontwikkeling in de eigen organisatie; Organisatie Vernieuwend Leiderschap in PO wordt aangeboden door CNV Connectief Academie, in samenwerking met Kennisland en CAOP. Programmabeschrijving Vernieuwend Leiderschap Vernieuwend Leiderschap in PO wordt uitgevoerd door CNV Connectief Academie. Het programma heeft een basisstructuur en werkprincipes die vooraf zijn benoemd. Gedurende het jaar speelt de programmaleiding in op de behoeften van de deelnemers, als groep en individueel. De keuze voor de sprekers, de invulling van de Labs, de huiswerkopdrachten en de briefing van de coaches zijn afhankelijk van de feedback van de groep, de behoeften en de inzichten van de programmaleiding en de coaches. Verschillende vormen van leren worden gecombineerd: kennis verwerven, reflecteren, samenwerken (participeren), ontwerpen, uittesten en toepassen. De deelnemers sluiten hun persoonlijke expeditie naar Vernieuwend Leiderschap af met een slotpresentatie tijdens de feestelijke afsluiting. Daarin staan de persoonlijke ontdekkingstocht en de ontdekkingstocht rondom het zelfbenoemde vernieuwingsinitiatief centraal. Wat zijn de deelnemers onderweg tegengekomen? Hoe hebben ze hun team betrokken bij de vernieuwing? Welke ontdekkingen hebben ze over zichzelf gedaan? Hoe zouden ze een nieuw vernieuwingsvraagstuk aanpakken? Op deze vragen horen we de antwoorden tijdens de feestelijke afsluiting in TEDex-stijl.

3 Ingrediënten : labs, de expeditiegroepjes en je persoonlijke coach De labs De labs zijn sessies waarbij het ontdekken met elkaar voorop staat. Wat hebben we in onze eigen praktijk ondernomen? Wat kunnen we daarvan leren en wat betekent dat voor vervolgstappen? We vragen de deelnemers telkens iets voor te bereiden in de vorm van een uitdaging. Die uitdagingen zullen we telkens enkele weken van te voren doorgeven. Ook observaties uit het actie-onderzoekdagboek zijn belangrijk materiaal om uit te putten. Terugkerende ingrediënten van de labs zijn o.a. samenkomen met het expeditiegroepje, tijd om te sparren met elkaar, sprekers van buiten en feedback van het programmateam. Expeditiegroepjes De deelnemers verdelen zich in vier expeditiegroepjes, die ieder door een coach worden begeleid. Dit groepje is de uitvalsbasis voor de expeditie. Benut de diversiteit in de groep om elkaar scherp te houden, vragen te stellen en (eigen) grenzen op te zoeken. Leer van elkaars ervaringen, ideeën en concrete resultaten op de scholen. Discussieer over ieders opvattingen op onderwijskundige inzichten en vernieuwend leiderschap. Inspireer elkaar, deel kennis en ervaringen en breng zo iedereen verder in zijn/haar eigen expeditie. Coaches De coach is de gids die de deelnemers bevraagt, interessante uitzichten laat zien, deelnemers uitdaagt van gebaande paden af te wijken en hen met een breder netwerk in contact kan brengen. Er staan vier coaches tot de beschikking van de groep. Deze coaches hebben ervaring als schoolleider, zijn nog steeds schoolleider of brengen hun expertise op het vlak van veranderkunde en leidinggeven aan verandering in. Elke deelnemer heeft in totaal recht op 10 uur coaching (naar eigen keuze, individueel of per groepje).

4 Programma Kick-off 19 september 2016 van uur (Utrecht) uitdaging: maak een rich picture van je vernieuwingsinitiatief. Lab 1: Verruim je perspectief en bepaal je (verander)strategie 5 oktober 2016 van uur (locatie in overleg) uitdaging: leervoorkeurenscan; werk aan je veranderredenering (met name versterken van het waarom van je initiatief). Lab 2: Samen met je team leren van de praktijk 28 november 2016 van uur (locatie in overleg) uitdaging op het gebied van vergroten van impact van vernieuwingsinitiatief Lab 3: Je impact vergroten 30 januari 2017 van uur (locatie in overleg) werken aan uitdaging voor volgende Lab en aan eigen innovatie-initiatief Lab 4: Op naar duurzame vernieuwing 5 april 2017 van uur (locatie in overleg) werken aan presentatie slotbijeenkomst en aan eigen innovatie-initiatief Slot: Deel je verhaal! 13 juni 2017 van uur (locatie volgt) Feestelijke afsluiting met eindpresentaties van deelnemers in TEDex-stijl

5 Aanpak en principes van het programma Leersporen en werkprincipe De leersporen en werkprincipes zullen steeds een referentiekader vormen voor het vormgeven van de labs en de uitdagingen. Uiteraard zijn deze niet in beton gegoten en vult de programmaleiding ze eventueel aan gedurende het programma. Werkprincipes Aannames expliciteren en heroverwegen Stap voor stap uitproberen en daarvan leren Waarderend blijven kijken Netwerken gebruiken Uitgaan van co-creatie Werkpraktijk van leraren centraal stellen Feedback geven en ontvangen Actieonderzoekcyclus Actieonderzoek of actieleren vormt het methodische referentiekader. Die benadering bestaat uit de volgende cyclus.

6 Het actieonderzoek dagboek Om het persoonlijke ontwikkelingsproces van deelnemers kwalitatief te verdiepen vragen we hen een actieonderzoek dagboek bij te houden. Dat helpt om permanent scherp te blijven door telkens een aantal terugkerende reflectieve vragen door te nemen. Het helpt niet alleen het eigen inzicht te verdiepen maar ook materiaal te verzamelen waarmee deelnemers hulpvragen kunnen stellen aan hun coach, het programmateam of aan collega schoolleiders tijdens de labsessies, of aan iemand buiten het programma. We geven niet letterlijk een dagboek omdat iedereen zijn eigen voorkeur heeft om dit concreet vorm te geven. Dat kan uiteraard digitaal of letterlijk in een boekje. We geven wel een kader mee in de vorm van de vragen. Dat is niet alleen een handig houvast maar helpt ook om een gedeelde taal te ontwikkelen binnen de groep. De vragen die we voorstellen om op regelmatige basis te beantwoorden aan de hand van concrete situaties (bijv. wekelijks) zijn: 1.) wat deed je? 2.) wat merkte je op (bij jezelf, de ander, de organisatie)? 3.) waar merkte je dat werd gemorreld aan (jouw) aannames? 4.) wat betekent dat? 5.) wat wordt je vervolgstap? 6.) hoe kun je je collega-schoolleiders uit het netwerk betrekken? Enkele praktische tips hierbij zijn: - Schrijf concreet, compleet, kort en dateer! - Wissel af tussen korte memo s waarin je situaties beschrijft en meer dieptereflecties waarbij je gaat interpreteren. Programmaleiding Hans van Dinteren, trainer/adviseur CNV Connectief Academie Annemieke Schoemaker, trainer/adviseur CNV Connectief Academie Martine Maes, CAOP Kimon Moerbeek, Kennisland Kosten De kosten voor deelname aan het programma vernieuwend Leiderschap bedragen 5000,- per deelnemer. Leden van CNV Schoolleiders kunnen deelnemen tegen een gereduceerd tarief van 4250,- Voorwaarden voor deelname en registratie Deelnemers zijn bij de start- en slotbijeenkomst en alle vier de Labs aanwezig; leveren een actieve bijdrage aan uitvoering van het programma en de tussentijdse opdrachten en geven collegiale feedback gedurende de looptijd van het project; zijn bereid ook na het programma zijn/haar kennis en ervaring vrij te delen binnen het onderwijsveld.

7 Deelnemers die 'Vernieuwend Leiderschap' afronden nadat zij al geregistreerd zijn als Registerdirecteur Onderwijs (RDO) of Registeradjunct-directeur Onderwijs (RADO) bij het Schoolleidersregister PO, krijgen met het certificaat de herregistratie voor het professionaliseringsthema Leidinggeven aan verandering. Zij kunnen het certificaat bij het thema 'Leidinggeven aan verandering' opvoeren als formeel aanbod in het register en hiermee het thema afronden. Deelnemers die nog niet zijn geregistreerd bij het Schoolleidersregister PO als RDO of RADO maar wel werkzaam zijn als eindverantwoordelijk leidinggevende in het primair onderwijs, kunnen meedoen aan de leergang 'Vernieuwend Leiderschap' maar kunnen de leergang niet als formeel aanbod opvoeren voor herregistratie voor het thema Leidinggeven aan verandering. Aanmelden Je kunt je aanmelden voor het programma via de website Bij de aanmelding geef je aan wat je vraagstuk is voor vernieuwing in de school. Bij minimaal 18 deelnemers gaat het programma van start. Meer informatie Neem contact op met CNV Connectief Academie via of Organisatie Vernieuwend Leiderschap in PO wordt aangeboden door CNV Connectief Academie, in samenwerking met Kennisland en CAOP.

Leergang Hoger Management

Leergang Hoger Management Leergang Hoger Management Ontwikkelen van leiderschap in het voortgezet onderwijs 1 Een samenwerking tussen Marant Interstudie en Kennisland. 2 De samenwerking tussen Marant Interstudie en Kennisland verbindt

Nadere informatie

Informatiepakket C HERREGISTRATIE

Informatiepakket C HERREGISTRATIE Informatiepakket C HERREGISTRATIE Bevat informatie voor: Aanbieders van activiteitenaanbod ten behoeve van informeel leren in het kader van de herregistratie van schoolleiders in het primair onderwijs.

Nadere informatie

Opbrengstgericht Werken

Opbrengstgericht Werken Opbrengstgericht Werken Opleidingen en maatwerk M&O-groep is een netwerkorganisatie met een gedreven groep professionals die sturen op kwaliteit. We verlenen diensten aan het onderwijs, gemeenten en jeugdzorg.

Nadere informatie

Informatiepakket C HERREGISTRATIE

Informatiepakket C HERREGISTRATIE Informatiepakket C HERREGISTRATIE Bevat informatie voor aanbieders van activiteitenaanbod ten behoeve van informeel leren in het kader van de herregistratie van schoolleiders in het primair onderwijs.

Nadere informatie

Leerarrangement directeur kindcentrum. Leid een kindcentrum met impact!

Leerarrangement directeur kindcentrum. Leid een kindcentrum met impact! Leerarrangement directeur kindcentrum Leid een kindcentrum met impact! Leerarrangement directeur kindcentrum Aanpak en didactiek Schoolleiders in onderwijs en managers in de kinderopvang hebben dezelfde

Nadere informatie

Trainingen en leergangen zomer en najaar 2019

Trainingen en leergangen zomer en najaar 2019 Trainingen en leergangen zomer en najaar 2019 Primair onderwijs Passende training Praktijkgericht Kwaliteit Het grootste aanbod aan nascholing voor het onderwijs. Ervaren trainers die zelf les of leiding

Nadere informatie

Opleidingsprogramma DoenDenken

Opleidingsprogramma DoenDenken 15-10-2015 Opleidingsprogramma DoenDenken Inleiding Het opleidingsprogramma DoenDenken is gericht op medewerkers die leren en innoveren in hun organisatie belangrijk vinden en zich daar zelf actief voor

Nadere informatie

Trainingen en leergangen voorjaar 2019

Trainingen en leergangen voorjaar 2019 Trainingen en leergangen voorjaar 019 Primair onderwijs Passende training Praktijkgericht Kwaliteit Het grootste aanbod aan nascholing voor het onderwijs. Ervaren trainers die zelf les of leiding hebben

Nadere informatie

Professionaliseringstraject voor de LC/LD docent

Professionaliseringstraject voor de LC/LD docent Amersfoortse Docenten Academie Professionaliseringstraject voor de LC/LD docent in samenwerking met: Professionaliseringstraject voor de LC/LD docent De Academie nodigt jou uit om deel te nemen aan ons

Nadere informatie

Doe mee met de Onderwijscoöperatie

Doe mee met de Onderwijscoöperatie Doe mee met de Onderwijscoöperatie Vanwege een carrièreswitch werkt Ramon Moorlag nu in het onderwijs als leraar, community manager van Leraar24 en is hij lid van de Lerarenadviesraad. Een uiterst interessante

Nadere informatie

Plan van Aanpak. <naam school> en Edutrainers samen op weg. Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016

Plan van Aanpak. <naam school> en Edutrainers samen op weg. Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016 Plan van Aanpak en samen op weg Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016 De Expeditie Er gaan 85 docenten samen op pad. Doel: De docenten en leerlingen ervaren dat de inzet van ICT een meerwaarde

Nadere informatie

Bijlage 8.8: Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012)

Bijlage 8.8: Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012) Bijlage 8.8: Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012) Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012) en netwerk-leren (De Laat, 2012) verhogen de kans op succesvol leren in het kader van een

Nadere informatie

Informatiepakket 1 BASISREGISTRATIE

Informatiepakket 1 BASISREGISTRATIE Informatiepakket 1 BASISREGISTRATIE Bevat informatie voor: NVAO geaccrediteerde masteropleidingen Schoolleidersopleidingen gestart vóór augustus 2014. 1 Schoolleidersopleidingen in het register Schoolleiders

Nadere informatie

Leiding geven aan leren 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS. saxion.nl/apo

Leiding geven aan leren 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS. saxion.nl/apo Leiding geven aan leren 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS saxion.nl/apo Leiding geven aan leren Waarom en voor wie Onderwijsgevenden in het primair onderwijs (regulier en speciaal onderwijs),

Nadere informatie

Al lid van een kennisgemeenschap?

Al lid van een kennisgemeenschap? Professionaliseer jezelf en verbeter het onderwijs van onderop Al lid van een kennisgemeenschap? Kennisgemeenschappen zijn in opmars. Binnen schoolbesturen richten deze gemeenschappen zich op de professionalisering

Nadere informatie

spoorzoeken en wegwijzen

spoorzoeken en wegwijzen spoorzoeken en wegwijzen OVERZICHT OPLEIDINGEN OPBRENGSTGERICHT LEIDERSCHAP Opbrengstgericht leiderschap Opbrengstgericht werken en opbrengstgericht leiderschap zijn termen die de afgelopen jaren veelvuldig

Nadere informatie

Informatiepakket B HERREGISTRATIE Professioneel beoordelaars validering informeel leren

Informatiepakket B HERREGISTRATIE Professioneel beoordelaars validering informeel leren Informatiepakket B HERREGISTRATIE Professioneel beoordelaars validering informeel leren Bevat informatie voor: - Professioneel beoordelaars validering informeel leren in het kader van de herregistratie

Nadere informatie

Akkoord bereikt over CAO PO 2013 met technische aanpassingen

Akkoord bereikt over CAO PO 2013 met technische aanpassingen NIEUWSBRIEF Akkoord bereikt over CAO PO 2013 met technische aanpassingen Op 17 januari 2013 hebben CNV Onderwijs, de andere vakbonden en de PO- Raad een onderhandelaarsakkoord bereikt over het technisch

Nadere informatie

Schoolleider tussen functie en beroep

Schoolleider tussen functie en beroep Schoolleider tussen functie en beroep Resultaten van twee enquête-onderzoeken onder schoolleiders en bestuurders 2015 September 2015 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Schoolleider tussen functie en beroep...

Nadere informatie

Trainingen en leergangen 2018

Trainingen en leergangen 2018 Trainingen en leergangen 08 Basisonderwijs Passende training Praktijkgericht Kwaliteit Het grootste aanbod aan nascholing voor het onderwijs. Ervaren trainers die zelf les of leiding hebben gegeven in

Nadere informatie

Leergang Hoger Management

Leergang Hoger Management Leergang Hoger Management Ontwikkelen van vernieuwend leiderschap in het voortgezet onderwijs 1 Een samenwerking tussen Marant Interstudie en Kennisland. 2 In januari 2018 start de negende editie van de

Nadere informatie

Persoonlijk Leiderschap in het Onderwijs. "Van reactief naar creatief"

Persoonlijk Leiderschap in het Onderwijs. Van reactief naar creatief Persoonlijk Leiderschap in het Onderwijs "Van reactief naar creatief" In veel scholen is het klassiek hiërarchisch leiderschap niet langer toereikend. De veranderingen in de maatschappij en daarmee ook

Nadere informatie

Waarom?... Als je het lastig vindt om te zeggen wat je wilt of denkt op je werk en daar wat aan

Waarom?... Als je het lastig vindt om te zeggen wat je wilt of denkt op je werk en daar wat aan MEER DURF EN ZELFVERTROUWEN IN JE WERK! MET DE WORKSHOP CREËER MEER ZELFVERTROUWEN een uitdagende en verdiepende workshop & coachserie voor jou die draait om de vraag: hoe krijg ik meer vertrouwen in mijzelf?

Nadere informatie

Uitwerkingen van Brainpower sessies

Uitwerkingen van Brainpower sessies Hieronder zijn de resultaten van de Brainpower ingeklonken weergegeven. We zijn zo dicht mogelijk gebleven bij de geschreven teksten, maar hebben de tweedeling leraar/directeur weggelaten. Het is voor

Nadere informatie

Manifest Communities of Practices HR bedrijvennetwerk

Manifest Communities of Practices HR bedrijvennetwerk Manifest Communities of Practices HR bedrijvennetwerk Netwerkjaar 201-2018 Reinventing HR Het is de intentie van het HR Bedrijvennetwerk om via uitwisseling het HR vakmanschap te professionaliseren en

Nadere informatie

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit Tips en trucs: werkplekbegeleider Tips om tot een goede invulling van de Week van de Mobiliteit

Nadere informatie

10 Innovatielessen uit de praktijk 1

10 Innovatielessen uit de praktijk 1 10 Innovatielessen uit de praktijk 1 Geslaagde gastoudermeeting levert veel ideeën op voor innovatie! Wat versta ik onder innoveren? Innoveren is hot. Er zijn vele definities van in omloop. Goed om even

Nadere informatie

Open venster. Open venster. beeld van de leercirkels Leiderschap en Talentontwikkeling

Open venster. Open venster. beeld van de leercirkels Leiderschap en Talentontwikkeling Open venster Open venster beeld van de leercirkels Leiderschap en Talentontwikkeling Open venster De wereld verandert en overheden moeten mee veranderen. Maar hoe doe je dat, hoe Open venster kan je dat

Nadere informatie

NU DE MENSEN NOG MEEKRIJGEN VERANDERAANPAK IN BEELD. bedoeling. Mensen ondersteunen dát wat ze zelf hebben helpen bouwen

NU DE MENSEN NOG MEEKRIJGEN VERANDERAANPAK IN BEELD. bedoeling. Mensen ondersteunen dát wat ze zelf hebben helpen bouwen NU DE MENSEN NOG MEEKRIJGEN VERANDERAANPAK IN BEELD Datum: 18 april 2019 Werkconferentie Eigenaarschap Ik ben niet bang voor veranderen, wél voor het idee dat dat gemanaged gaat worden Jannet Maréchal

Nadere informatie

De ontwikkeling van de Mondriaan methode VISIE OP PROFESSIONALISEREN

De ontwikkeling van de Mondriaan methode VISIE OP PROFESSIONALISEREN M.11i.0419 De ontwikkeling van de Mondriaan methode VISIE OP PROFESSIONALISEREN versie 02 M.11i.0419 Naam notitie/procedure/afspraak Visie op professionaliseren Eigenaar/portefeuillehouder Theo Bekker

Nadere informatie

Professionele leergemeenschappen in het voortgezet onderwijs. Lineke de Vries; Roelof van Echten College, Hoogeveen

Professionele leergemeenschappen in het voortgezet onderwijs. Lineke de Vries; Roelof van Echten College, Hoogeveen Welkom! Professionele leergemeenschappen in het voortgezet onderwijs Lineke de Vries; Roelof van Echten College, Hoogeveen Kees Verbeek; Jacobus Fruytier Scholengemeenschap, Apeldoorn Hans de Braal; Gomarus

Nadere informatie

Onderwijskundige Visie

Onderwijskundige Visie Onderwijskundige Visie 1 Inleiding Missie Het kind Het kind staat voorop en dus centraal. Ieder kind is uniek en heeft talenten. Elk kind is bijzonder en elk kind mag er zijn. Kinderen zijn niet gelijk,

Nadere informatie

COACHINGSVAARDIGHEDEN. Maarten Van de Broek

COACHINGSVAARDIGHEDEN. Maarten Van de Broek COACHINGSVAARDIGHEDEN Maarten Van de Broek Effect op gecoachte bevestiging groei Ondersteuning status quo Effect bedreiging uitdaging Ondersteuning door actief luisteren Met je lichaam Open houding, oogcontact,

Nadere informatie

Scan Professionele leercultuur op scholen Kohnstamm Instituut

Scan Professionele leercultuur op scholen Kohnstamm Instituut Scan Professionele leercultuur op scholen Kohnstamm Instituut De scan Professionele leercultuur op scholen is een instrument voor scholen voor voortgezet onderwijs waarmee in kaart wordt gebracht hoe ver

Nadere informatie

Informatie Innovatietraject Voortgezet Leren Serie 1

Informatie Innovatietraject Voortgezet Leren Serie 1 Informatie Innovatietraject Voortgezet Leren Serie 1 1 Inhoudsopgave Over het programma Voortgezet Leren... 3 Aanleiding... 4 Bouwstenen van het innovatietraject... 5 Bouwstenen op de school: wat vraagt

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst

Informatiebijeenkomst Informatiebijeenkomst Leernetwerk Sterker door zelforganiserende teams 28 november 2016 Adviseurs leernetwerk Will Schutte Wouter van Oord - Jansen Martijn Simons Programma Nader kennismaken Wat is zelforganisatie

Nadere informatie

MASTER OF EDUCATIONAL MANAGEMENT (MEM)

MASTER OF EDUCATIONAL MANAGEMENT (MEM) MASTER OF EDUCATIONAL MANAGEMENT (MEM) VERDIEP JE IN SPECIFIEKE LEIDERSCHAPSTHEMA S De Master of Educational Management is een NVAO-geaccrediteerde masteropleiding voor ervaren schoolleiders (PO, VO, MBO

Nadere informatie

Beginnend leiderschap (middenmanagement)

Beginnend leiderschap (middenmanagement) Beginnend leiderschap (middenmanagement) 2014-2015 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS saxion.nl/apo Beginnend Leiderschap rom en voor wie erwijsgevenden Waarom in en het voor primair wie onderwijs (regulier

Nadere informatie

Bijeenkomsten 2012-2013

Bijeenkomsten 2012-2013 Bijeenkomsten 2012-2013 Datafeedforward Intervisie Lezing/masterclass gekoppeld aan professionele leergemeenschap Werken in een Professionele LeerGemeenschap Motto: Professionals doen het samen en doen

Nadere informatie

Peer review als instrument voor kwaliteitsverbetering

Peer review als instrument voor kwaliteitsverbetering Peer review als instrument voor kwaliteitsverbetering Netwerkdag kwaliteitsmedewerkers 4 november 2014 Jouw partner in de school Onderwerpen voor vandaag Kader: leren van leraren Peer review (wat en hoe)

Nadere informatie

Leergang Transformatief Leiderschap

Leergang Transformatief Leiderschap feedback geven living labs advie processen/bijeenkomsten transformatief leiderschap coach perso Leergang Transformatief Leiderschap Anderen bewegen begint bij jezelf Succesvol mensen en organisaties in

Nadere informatie

Gaan we professionaliseren of aan onderzoek (mee)doen?

Gaan we professionaliseren of aan onderzoek (mee)doen? Gaan we professionaliseren of aan onderzoek (mee)doen? Sanneke Bolhuis emeritus lector Fontys Lerarenopleiding senior onderzoeker Radboudumc zetel praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek Stuurgroep

Nadere informatie

Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs. Peter Leisink

Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs. Peter Leisink Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs Peter Leisink Opzet van deze leergang Introductie Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs: inhoudelijke verkenning Programma en docenten leergang strategisch

Nadere informatie

Kwaliteitskaart Kennis- en kwaliteitsontwikkeling

Kwaliteitskaart Kennis- en kwaliteitsontwikkeling Kwaliteitskaart Kennis- en kwaliteitsontwikkeling Vier kwaliteitsaspecten staan centraal in Kennis- en kwaliteitsontwikkeling 1. Strategisch kwaliteitsmanagement (Kwaliteitszorg, dat zijn wij) 2. Professionele

Nadere informatie

BROEDPLAATS010, GEEFT ONDERWIJSTALENT DE RUIMTE

BROEDPLAATS010, GEEFT ONDERWIJSTALENT DE RUIMTE Broedplaats010 is een programma voor onderwijsinnovatie. Met dit initiatief dagen schoolbesturen en de gemeente dertig ambitieuze leraren en pedagogisch medewerkers uit om in anderhalf jaar tijd hun kennis

Nadere informatie

Alle ondersteuning is voor deelnemende scholen aan het BSL project gratis. Fase Activiteit Betrokkenen Ondersteuning

Alle ondersteuning is voor deelnemende scholen aan het BSL project gratis. Fase Activiteit Betrokkenen Ondersteuning In het kader van de BSL-projecten in opdracht van OC&W heeft Fontys Lerarenopleiding Tilburg (FLOT) samen met Tilburg University (TiU) een programma samengesteld om scholen te ondersteunen bij het vormgeven

Nadere informatie

Leraar ben je met hart en ziel. Je wilt een hoge kwaliteit onderwijs bieden en je leerlingen helpen het beste uit zichzelf te halen.

Leraar ben je met hart en ziel. Je wilt een hoge kwaliteit onderwijs bieden en je leerlingen helpen het beste uit zichzelf te halen. Leraar ben je met hart en ziel. Je wilt een hoge kwaliteit onderwijs bieden en je leerlingen helpen het beste uit zichzelf te halen. Daar hoort professionalisering bij. Van jezelf, en van je school. Peer

Nadere informatie

) en geeft het handvatten om via coaching te werken aan collegialiteit. en professionaliteit (domein 4 ).

) en geeft het handvatten om via coaching te werken aan collegialiteit. en professionaliteit (domein 4 ). Focus op professie Zoekt u een effectieve aanpak om de prestaties van leerlingen te verbeteren? Stelt u het vakmanschap van leraren daarin centraal? Wilt u werken aan sleutelfactoren zoals effectief klassenmanagement,

Nadere informatie

Informatiepakket B HERREGISTRATIE Professioneel beoordelaars validering informeel leren

Informatiepakket B HERREGISTRATIE Professioneel beoordelaars validering informeel leren Informatiepakket B HERREGISTRATIE Professioneel beoordelaars validering informeel leren Bevat informatie voor: - Professioneel beoordelaars validering informeel leren in het kader van de herregistratie

Nadere informatie

Roler Academie. Roler maakt werk van professionaliteit

Roler Academie. Roler maakt werk van professionaliteit Roler Academie Roler maakt werk van professionaliteit Inhoudsopgave 1. Invulling werkondernemerschap 4 2. Professionalisering, onderdeel van de Roler HR-cyclus 4 3. Mijn Roler Academie 5 Pagina 2 van 7

Nadere informatie

Aanbod Leerplein SGH

Aanbod Leerplein SGH Aanbod Leerplein SGH Alleen samen kunnen we de vraagstukken en uitdagingen van deze tijd aan (Kaats & Opheij) Waarom het Leerplein? Ieder mens heeft van nature de drang om zich te ontwikkelen, te groeien.

Nadere informatie

COLLEGIALE BESTUURLIJKE VISITATIE

COLLEGIALE BESTUURLIJKE VISITATIE COLLEGIALE BESTUURLIJKE VISITATIE Je moet het maar durven collegiale bestuurlijke visitatie Eigenlijk is er maar een ding nodig voor een Collegiale Bestuurlijke Visitatie (CBV). En dat is de durf om het

Nadere informatie

REGISTERREGLEMENT I. ALGEMENE BEPALINGEN

REGISTERREGLEMENT I. ALGEMENE BEPALINGEN Registerreglement, Schoolleidersregister PO Artikel 1 Begripsbepalingen REGISTERREGLEMENT I. ALGEMENE BEPALINGEN 1. Schoolleidersregister PO: de Stichting Schoolleidersregister PO, gevestigd te Utrecht;

Nadere informatie

Korte versie beleidsplan

Korte versie beleidsplan Korte versie beleidsplan 2015 2019 Voorwoord In dit strategisch beleidsplan Ieder talent blijft tellen beschrijft de Stichting Archipel Scholen de richting waarin de organisatie zich de komende vier jaar

Nadere informatie

LEERGANG CLINICAL LEADERSHIP VOOR OPERATIONEEL LEIDINGGEVENDEN IN DE ZORG

LEERGANG CLINICAL LEADERSHIP VOOR OPERATIONEEL LEIDINGGEVENDEN IN DE ZORG LEERGANG CLINICAL LEADERSHIP VOOR OPERATIONEEL LEIDINGGEVENDEN IN DE ZORG NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 DE BELANGRIJKSTE UITDAGING: TERUG NAAR DE BEDOELING VAN HET PROFESSIONELE HANDELEN VANUIT EIGEN KRACHT,

Nadere informatie

Kijkwijzer 2.0, Methodiek voor kwaliteitsverbetering in Brede Scholen

Kijkwijzer 2.0, Methodiek voor kwaliteitsverbetering in Brede Scholen Kijkwijzer 2.0, Methodiek voor kwaliteitsverbetering in Brede Scholen Agenda 1. Kwaliteitsontwikkeling in Brede Scholen in Brussel en Kent - Verwachtingen? 2. Extended Schools & kwaliteitsontwikkeling

Nadere informatie

De motivatiethermometer opbrengsten verhogen door motivatie. Onderwijs Innovatie Groep Datum Kim Schut

De motivatiethermometer opbrengsten verhogen door motivatie. Onderwijs Innovatie Groep Datum Kim Schut De motivatiethermometer opbrengsten verhogen door motivatie Onderwijs Innovatie Groep Datum Kim Schut Goed nieuws! 2 Toch zit u hier. Voor een interactief hoorcollege met de volgende inhoud De onderzoeksresultaten

Nadere informatie

Masterclass Bouwmeester

Masterclass Bouwmeester > Wegens succes vervolgd! Masterclass Bouwmeester Realiseren van maatschappelijke opgaven vraagt bouwmeesterschap! Pionieren aan een geheel nieuwe rol binnen je organisatie Doorgronden en toepassen van

Nadere informatie

Trainingen voor leidinggevenden in het basisonderwijs

Trainingen voor leidinggevenden in het basisonderwijs Trainingen voor leidinggevenden in het basisonderwijs Omdat slimme mensen snel leren bieden wij korte interventies aan in de vorm van eendaagse trainingen, om u in een zo kort mogelijke tijd maximaal te

Nadere informatie

Workshop en coaching Plezier in je (levens)loopbaan

Workshop en coaching Plezier in je (levens)loopbaan Workshop en coaching Plezier in je (levens)loopbaan Persoonlijk leiderschap in je loopbaan voor Young Career Professionals Persoonlijk leiderschap in je loopbaan voor Mid Career Professionals Persoonlijk

Nadere informatie

C.1 Delen en deelnemen

C.1 Delen en deelnemen COLLEGIALE SAMENWERKING C.1 Delen en deelnemen De leraar levert een oplossingsgericht bijdrage aan algemene taken in het team en aan de onderwijskundige en pedagogische ontwikkeling van de school. De leraar

Nadere informatie

Inspirerend- en Resultaatgericht Leiderschap. Welkom bij dag 2!!!

Inspirerend- en Resultaatgericht Leiderschap. Welkom bij dag 2!!! Inspirerend- en Resultaatgericht Leiderschap Welkom bij dag 2!!! Programma dag 2: Terugblik op de praktijk: wat gedaan > gelukt/niet gelukt? Oefenen met het coachen = oefenen met vragen stellen en doorvragen;

Nadere informatie

Brochure Post HBO opleiding coach in het onderwijs

Brochure Post HBO opleiding coach in het onderwijs Brochure 2017-2018 Post HBO opleiding coach in het onderwijs Coaching is een waardevol instrument bij professionalisering van leraren. Hiervoor is een goed opgeleide coach een voorwaarde! biedt u de mogelijkheid

Nadere informatie

building futures persoonlijk leiderschap voor de toekomst van postnl

building futures persoonlijk leiderschap voor de toekomst van postnl building futures persoonlijk leiderschap voor de toekomst van postnl Bij PostNL geloven we dat nieuwsgierigheid essentieel is om te leren en presteren. Nieuwsgierige medewerkers zullen eerder de regie

Nadere informatie

topklas randstad. human forward.

topklas randstad. human forward. topklas randstad. human forward. traineeship voor ondernemende docenten. Je bent docent, net afgestudeerd of juist ervaren. Je bent een ondernemend type. En je vindt het werken met leerlingen geweldig.

Nadere informatie

KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018. SKO Flevoland en Veluwe. Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw

KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018. SKO Flevoland en Veluwe. Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw SKO Flevoland en Veluwe Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018 Strategisch beleidsplan SKO Flevoland en Veluwe 1 KINDEREN LATEN LEREN Onze droomschool

Nadere informatie

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen Redactie: Marieke Haitsma en Corrie van Dam Eindredactie: afdeling communicatie

Nadere informatie

Hoe zelfsturing in de Zorg écht gaat werken!

Hoe zelfsturing in de Zorg écht gaat werken! Hoe zelfsturing in de Zorg écht gaat werken! Lees in 2 minuten hoe zelfsturing het werken in teams en ondersteunende diensten verandert, hoe leiderschap vernieuwt, wat het uw klant oplevert en hoe het

Nadere informatie

De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen.

De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen. Competentie 1: Creërend vermogen De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen. Concepten voor een ontwerp te ontwikkelen

Nadere informatie

Scan Professionele leercultuur in teams Kohnstamm Instituut

Scan Professionele leercultuur in teams Kohnstamm Instituut Scan Professionele leercultuur in teams Kohnstamm Instituut De scan Professionele leercultuur in teams is een instrument voor scholen voor voortgezet onderwijs waarmee in kaart wordt gebracht hoe ver het

Nadere informatie

Let s Ynnovate! Let s Ynnovate! LET S YNNOVATE! OVER FLEUR & ESTHER FLEUR PULLEN & ESTHER VAN DER STORM

Let s Ynnovate! Let s Ynnovate! LET S YNNOVATE! OVER FLEUR & ESTHER FLEUR PULLEN & ESTHER VAN DER STORM LET S YNNOVATE! Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg, riep Einstein al een dikke eeuw geleden. Wil je innoveren, dan zul je uit je routine moeten stappen. Maar hoe kun je succesvol

Nadere informatie

Zo ga je aan de slag met: Mijn impact

Zo ga je aan de slag met: Mijn impact Zo ga je aan de slag met: Mijn impact Mijn impact Steeds meer organisaties zijn op zoek naar een alternatief voor de traditionele gesprekkencyclus. Ze willen zinvolle gesprekken voeren met medewerkers,

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie

SOK-studiedag Effectief onderwijs: de leraar doet er toe! 7 december 2012 Affligem, België

SOK-studiedag Effectief onderwijs: de leraar doet er toe! 7 december 2012 Affligem, België SOK-studiedag Effectief onderwijs: de leraar doet er toe! 7 december 2012 Affligem, België De principes van opbrengstgericht werken Linda Odenthal Opbrengstgericht werken is geen doel maar een middel!

Nadere informatie

MASTER PEDAGOGIEK MASTEROPLEIDING DEELTIJD

MASTER PEDAGOGIEK MASTEROPLEIDING DEELTIJD MASTER PEDAGOGIEK MASTEROPLEIDING DEELTIJD 2017-2018 HVA.NL/MP CREATING TOMORROW MASTER PEDAGOGIEK ALS PEDAGOOG OF LERAAR HOUD JE VAN JE VAK. MAAR NA ENKELE JAREN WERKEN KAN ER EEN MOMENT KOMEN DAT JE

Nadere informatie

OP WEG NAAR EEN LERENDE ORGANISATIE RICHTEN WE HET WF LEERLANDSCHAP IN

OP WEG NAAR EEN LERENDE ORGANISATIE RICHTEN WE HET WF LEERLANDSCHAP IN OP WEG NAAR EEN LERENDE ORGANISATIE RICHTEN WE HET WF LEERLANDSCHAP IN SAMENGESTELD DOOR: INEKE VAN DER PLOEG DANK AAN DE INPUT VAN: MONIQUE FLAPPER, ELLEN NABER, GERDA VAN VEEN, HENRY ZOER, BIEUWE COUPERUS,

Nadere informatie

Informatiepakket A. HERREGISTRATIE Professionaliseringsaanbod formeel leren

Informatiepakket A. HERREGISTRATIE Professionaliseringsaanbod formeel leren Informatiepakket A HERREGISTRATIE Professionaliseringsaanbod formeel leren Bevat informatie voor: Aanbieders van professionaliseringsaanbod ten behoeve van formeel leren in het kader van de herregistratie

Nadere informatie

Certificeer jezelf als professionele Life Coach

Certificeer jezelf als professionele Life Coach Certificeer jezelf als professionele Life Coach Introductie XPAND ALS PARTNER VOOR JOUW LICENTIERING xpand heeft een veelvoud aan betekenissen: vooruitgang, groeien, rijpen, horizon verbreden, kennis verspreiden

Nadere informatie

Voldoende is niet goed genoeg.. Strategisch beleidsplan 2015/2019. Stichting H 3 O

Voldoende is niet goed genoeg.. Strategisch beleidsplan 2015/2019. Stichting H 3 O Voldoende is niet goed genoeg.. Strategisch beleidsplan 2015/2019 Stichting H 3 O 1 Bijzonder Wat is het bijzondere van H 3 O? Waarin onderscheidt H 3 O zich, wat maakt het verschil? En wat wil H 3 O waarmaken?

Nadere informatie

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN Op weg naar 2020 Dit is het verhaal van de NUOVO scholengroep. Verantwoordelijk voor voortgezet onderwijs aan ruim 5.000 leerlingen in de stad Utrecht. Tien openbare scholen bieden samen een breed aanbod:

Nadere informatie

ROOSTER MLI 2012-2013

ROOSTER MLI 2012-2013 ROOSTER MLI 2012-2013 Dit is het rooster voor MLI 2012-2013. Periode 1, 2 en 3 betreft het eerste jaar (cohort 2012) met lesdagen op donderdag. Periode 4 en 5 betreft het tweede jaar (cohort 2011) met

Nadere informatie

Anne-Marije Kraijenbrink is docent Engels, ICT-coördinator en innovator. Daarnaast is ze betrokken bij het veranderkrachttraject van Leerling 2020.

Anne-Marije Kraijenbrink is docent Engels, ICT-coördinator en innovator. Daarnaast is ze betrokken bij het veranderkrachttraject van Leerling 2020. Leerlaboverstijgende bijeenkomst 19 september 2017 Omschrijving workshops Persoonlijke faalkunde, een vervolg op de keynote - Remko van der Drift In deze workshop wordt dieper ingegaan op de keynote over

Nadere informatie

Piter Jelles Strategisch Perspectief

Piter Jelles Strategisch Perspectief Piter Jelles Strategisch Perspectief Strategisch Perspectief Inhoudsopgave Vooraf 05 Piter Jelles Onze missie 07 Onze ambities 07 Kernthema s Verbinden 09 Verbeteren 15 Vernieuwen 19 Ten slotte 23 02 03

Nadere informatie

Maak je eigen professionaliseringsplan!

Maak je eigen professionaliseringsplan! DAG VAN DE LERAAR 5 OKTOBER 2013 Maak je eigen professionaliseringsplan! Een minicursus Sectorraad Hoger Onderwijs CNV Onderwijs Academie Maak je eigen professionaliseringsplan! 1. Inleiding In de CAO

Nadere informatie

Studenten en leerkrachten leren praktijkgericht onderzoek doen. Anje Ros, Lector Leren & Innoveren Anja van Wanrooij, Basisschool Het Mozaïek

Studenten en leerkrachten leren praktijkgericht onderzoek doen. Anje Ros, Lector Leren & Innoveren Anja van Wanrooij, Basisschool Het Mozaïek Studenten en leerkrachten leren praktijkgericht onderzoek doen Anje Ros, Lector Leren & Innoveren Anja van Wanrooij, Basisschool Het Mozaïek Tijdschema Inleiding Anje (15 minuten) Praktijk casus Anja (10

Nadere informatie

Deze nieuwsbrief is bestemd voor de professionals jonge kind van de Utrechtse basisscholen, peutercentra en kinderdagverblijven.

Deze nieuwsbrief is bestemd voor de professionals jonge kind van de Utrechtse basisscholen, peutercentra en kinderdagverblijven. Deze nieuwsbrief is bestemd voor de professionals jonge kind van de Utrechtse basisscholen, peutercentra en kinderdagverblijven. Colofon Het project Nu voor later is een gezamenlijk project van schoolbesturen

Nadere informatie

IselingeAcademie. Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie

IselingeAcademie. Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie IselingeAcademie post-hbo, masters en teamscholing Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie 2019-2020 Iselinge Academie Iselinge Academie realiseert samen met Iselinge Hogeschool

Nadere informatie

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel STICHTING KINDANTE Visie Personeel Visie Personeel 1 Inleiding De onderwijskundige visie van stichting Kindante vormt de basis voor de wijze waarop de Kindantescholen hun onderwijs vormgeven. Dit vraagt

Nadere informatie

Samen. stevige. ambities. werken aan. www.schoolaanzet.nl

Samen. stevige. ambities. werken aan. www.schoolaanzet.nl Samen werken aan stevige ambities www.schoolaanzet.nl School aan Zet biedt ons kennis en inspiratie > bestuurder primair onderwijs Maak kennis met School aan Zet School aan Zet is de verbinding tussen

Nadere informatie

Specialist Development Leergang: KOERS

Specialist Development Leergang: KOERS Specialist Development leergang KOERS Pagina 1 van 7 Specialist Development Leergang: KOERS "The future belongs to those who see possibilities before they become obvious." De Specialist Development Leergang

Nadere informatie

Professionele leergemeenschap in het primair onderwijs. Myriam Lieskamp CNV Onderwijs

Professionele leergemeenschap in het primair onderwijs. Myriam Lieskamp CNV Onderwijs Professionele leergemeenschap in het primair onderwijs Myriam Lieskamp CNV Onderwijs Programma Wat is onderwijs 2032? Vijf niveaus van hoog betrouwbare scholen Wat is een professionele leergemeenschap

Nadere informatie

Competenties directeur Nije Gaast

Competenties directeur Nije Gaast Competenties directeur Nije Gaast De s voor directeuren van Nije Gaast zijn vertaald in vijf basiss. De beschrijving is gebaseerd op de schoolleiderscompententies die landelijk zijn vastgesteld en zijn

Nadere informatie

PRAKTIJKGERICHT ONDERWIJSONDERZOEK IN WISSELWERKING

PRAKTIJKGERICHT ONDERWIJSONDERZOEK IN WISSELWERKING PRAKTIJKGERICHT ONDERWIJSONDERZOEK IN WISSELWERKING Workshop op het Velon congres, 19 maart 2019 Peter Lorist (NRO) Lex Sanou (Regieorgaan SIA) Met medewerking van Lisette Munneke (Hogeschool Utrecht)

Nadere informatie

Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen. 1 oktober 2015

Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen. 1 oktober 2015 Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen 1 oktober 2015 Welkom Voorstellen. Karin van Wijnen, Kwaliteitsnetwerk mbo Carlijn van Diepen, ROC A12 en BVMBO Marloes van Bussel, NCP EQAVET Doelen 1. Deelnemers

Nadere informatie

(Docentenhandleiding) Rollenspel

(Docentenhandleiding) Rollenspel (Docentenhandleiding) Rollenspel Een rollenspel is als het ware een klein toneelstukje. In een rollenspel komen personages aan bod die bepaalde eigenschappen of een doel in het verhaal hebben. De bedoeling

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

Professional Coach Week

Professional Coach Week Professional Coach Week Een week intensief werken aan de coach in jezelf. 2-6 september 2013 27-31 januari 2014 associatie voor coaching DORPSSTRAAT 1 5735 EA AARLE-RIXTEL TEL. 0492-385544 WWW.ASSOCIATIEVOORCOACHING.COM

Nadere informatie

REGISTERREGLEMENT SCHOOLLEIDERSREGISTER PO I. ALGEMENE BEPALINGEN

REGISTERREGLEMENT SCHOOLLEIDERSREGISTER PO I. ALGEMENE BEPALINGEN REGISTERREGLEMENT SCHOOLLEIDERSREGISTER PO I. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: 1. assessment: een onderzoek afgenomen door een instelling die die door

Nadere informatie

Gecertificeerde Opleidingen

Gecertificeerde Opleidingen Gecertificeerde Opleidingen TOP Class Communicatie Vaardigheden Gordon Communicatie Trainer www.gordoncommunicatie.nl Top Class Communicatie Vaardigheden Persoonlijk en professioneel communiceren In deze

Nadere informatie

Professionalisering en Positionering HRM- en P&O-adviseurs (PP&O)

Professionalisering en Positionering HRM- en P&O-adviseurs (PP&O) INTERUNIVERSITAIR CENTRUM VOOR ORGANISATIE- EN VERANDERKUNDE Newtonlaan 209 3584 BH Utrecht Tel. 030-291 30 00 fax 030-291 30 13 email sioo@sioo.nl web www.sioo.nl Professionalisering en Positionering

Nadere informatie